Gusinje i Plav
Urednici i Tehnicki Web Dizajneri: Edvin Hot, Doctor of Law (JD) i Edin Hot - New York
Last Update: May 15, 2005


  Zbog istine i javnosti u radu   (12/26/2007)  
Ovih dana tj 15. decembra završena je prva faza liječenja Aldina Mujahodžića u Rehabilitacionom Centru u Ljubljani. Zaključno sa ovim danom od Odbora iz New Yorka, koji je kordinirao ovu fazu, ovom Centru je uplaćeno 26,630 dolara od 27,810 dolara, koliko su glavni koordinator Selim H. Ćekićč i lica iz ovog Odbora (Braho Radončić,Rasim Toskić i Rafet Hot) zahvaljujući ljudima dobrog srca, prikupili za rehabilitaciju povrijedjenog Aldina. Ostatak od 1,180 dolara (tačnije 1,210 jer su 30 dolara viška), biće uplaćeni u dogovoru sa odgovornim licima ovog Centra, o čemu ćemo vas obavijestiti. Odbor iz New Yorka se najiskrenije zahvaljuje svim donatorima i onima koji su na bilo koji način pomogli da se prikupe ova novčana sredstva. Inače, Aldin je u Ljubljanu prebačen nepokretan u krevetu, a nakon dva i po mjeseca terapije vratio se kući u kolicima, kojima sam upravlja.
Zbog Vas koje smo napomenuli, jer to i zaslužujete, zbog istine i samo istine, i zbog "NEVJERNIH TOMA", obavljujemo kopije orginala uplata iz banke, koje su slate ovom Centru u tri dijela:

Prva uplata od 10,000 dolara (plus 40 dolara transver novca)

Druga uplata od 2,700 dolara (plus 40 dolara transver novca)

Treća uplata od 13,810 dolara (plus 40 dolara transver novca)

Znači, ovom Centru, ponavljamo, ukupno je uplaćeno 26,630 od prikupljenih 27,810 dolara za boravak i liječenje od 28. septembra do 15. decembra. Ovih dana Aldin boravi kod svojih u Podgorici, gdje će provesti novogodišnje praznike. Dalji tok liječenja i plaćanje usluga biće obavljeni po dogovoru porodice Mujahodžić i Centra u Ljubljani, ili odgovarajuće ustanove gdje budu doktori odlučili .
 Šaćir-Šaćko Feratović - s'ljubavlju rodnom kraju  (12/23/2007)  
Iako već nekolko decenija živi u Sloveniji, Šaćir-Šaćko Feratović nekoliko puta u toku godine posjeti svoje rodno mjesto - Gusinje, i uz to obraduje svoje bivše sugradjane vrijednim poklonima.
U ljeto prošle godine Ambulanti Gusinje poklonio je kombi-auto, koje je opremljeno kompletnom medicinskom opremom. Oktobra 2007.godine poklonio FK Gusinju kosačicu za fudbalski teren i telefax za stanicu policije u Gusinju. Šaćko sa sinom Adisom i suprugom Ifetom, je obećao da će i dalje pomagati i donirati rodnom mjestu. Najavio je i kupovinu kamiona-snjegočistača, kao i da postoji mogućnost da uskoro donira i jedan Ski – lift za Gusinjske skijaše, naravno u saradnji sa ostalim donatorima. Za web stranicu slike poslao - Beli Brdakić.

  ZUPG "Izvor" iz Slovenije - 15. godina postojanja  (12/21/2007)  
Zavičajno udruženje Plavljana i Gusinjana "Izvor" iz Slovenije, ovih dana slavi 15. godina postojanja. Tim povodom Odbor iz New Yorka, koji je skupljao sredstva za pomoć u liječenju Aldina Mujahodžića i redakcija web stranice www. gusinje-plav.com svim članovima ovog udruženja čestitaju ovaj značajan jubilej.
Ujedno se u ime Odbora iz New Yorka i Aldina Mujahodžića, zahvaljujemo porodicama Dješević, Tošić, Koljenović, Bajrović, i svima ostalima članovima udruženja, koji su bili uz mladog Aldina od prvog dana liječenja u Ljubljani i koji su pokazali da humanost Plavljana i Gusinjana, ma gdje bili da bili, nema granica.
Uskoro na ovom web sajtu slijedi opširan izvještaj o Aldinovom liječenju u Ljubljani, kao i financijski izvještaj Odbora iz New Yorka, za liječenje do 15. decembra 2007. godine.
 U Australiji pokrenuta akcija za Gusinje  (12/16/2007)  
Iz daleke Australije stiže vijest da je Safet-Beljo Radončić pokrenuo akciju prikupljanja novčanih sredstava za obnovu i razvoj Gusinja. Svi zainteresovani u ovoj dalekoj zemlji, kojima je rodni kraj još u srcu, mogu se obratiti gos. Ranončiću na telefone: mob 0418119461
tel 02 9718 8038
fax 02 9787 6095 ili na e-mail adresu: eazy@optusnet.com.au
Promocija filma "Karneval" u Astoriji  (13. dec 2007)
U ponedeljak, 17. decembra u restoranu 'Renesansa' u Astoriji, sa početkom u 20 časova biće prikazan dokumentarni film "Karneval". To je strašna priča o sudbini bosanskih izbjeglica, koje su u proljeća 1992. godine, bježeći od rata, spas potražile u susjednoj Crnoj Gori. Očekivani spas nisu našli. Više od 30 ih je 'uhvačeno' od strane crnogorske policije i predato vojnim snagama Karadžičeve Republike Srpske od kada im se gubi svaki trag. Potraga za istinom o njihovoj sudbini bila je osnova za istraživački rad novinara i publiciste Šekija Radončića, koji je prvi pisao o ovoj temi. Njegova knjiga, «Kobna sloboda», objavljena na osnovu dugogodišnjih istraživanja, bila je predložak za scenario, kojeg zajednički potpisuju Šeki Radončić i Alen Drljević.
Inace, Šekiju Radončiću je 27.11. 2007. u Media centru Sarajevo uručena nagrada SEEMO Human Rights Award za izuzetan doprinos u borbi za ljudska prava. Nakon promocije filma možete porazgovarati i sa autorom Šekijem Radončićem.
Ambasador Mur u Gusinje   (06. dec 2007)
Danas je u Gusinju boravio američki ambasador Roderik Mur, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede g-din Branimir Vujačić, predstavnici CHF-a i FORS Montenegro u Crnoj Gori. Gosti su stigli u Gusinju oko 12.00 h i njhova prva destinacija bila je pijaca u Gusinju koja je danas i zvanično otvorena. Prilikom otvaranja pijace uvodno izlaganje iznio je predsjednik opštine Plav Skender Šarkinović koji je prisutne gradjane upoznao sa dosadašnjom saradnjom opštine Plav i SAD-a, o ekonomskim teškoćama sa kojima se srijeće ovaj kraj i planovima za budućnost. Zatim se skupu obratio gost ambasador SAD-a Roderik Mur koji se prisutnima obratio: „Pozdravljam Vas iz tropskog Gusinja i da vam kazem da smo mi jedna familija“. U završnom dijelu obratio se Branimir Vujačić ispred Ministarstva koji su jednim dijelom učestvovali u izgradnji pijace. Zatim je poslije govorancije uslijedio zabavno-muzički program a nakon toga prisutni su za pultovima na novootvorenoj pijaci bili posluženi sa domaćim proizvodima : sir, kajmak, suho meso, med i još ponešto.
Zatim je Ambasador sa svojim saradnicima pristupio u prostorije MZ“Drugi Avgust“ gdje ih je dočekao Sekretar Ragip Deljanin sa pozvanim sagovornicima iz Gusinja: Hakija Hodžić – privatni preduzetnik, Hasim Koljenović – poljoprivredni proizvodjač, Ilijaz Duraković – farmer – uzgajivač krava i ovaca, Elmaz Mazo Čekić – penzionisani učitelj i koreograf u KUD Džafer Nikočević, Zufer Toskić – radnik na obezbedjenju TITEX-a, Rifat Radončić – konobar i Huso Beli Brdakić – student...... OpširnijePreselio na ahiret Ramo Abov Koljenović (1944 - 2007)   (06. dec 2007)
U New Yorku je u četvrtak, 6. decembra preselio na ahiret Ramo Abov Koljenović u 63. godini života. Dženaza je obavljena u petak, 7. decembra na mezarju u Motecello. Ožalošćeni, majka Kima, supruga Tica, sinovi Nedžad, Almir i Beko, kćerka Alma, braća; Etem, Zamo, Rifat i Esko, sestre: Harka, Šema i Ilja, snahe, unučad i ostala mnobrojna rodbina i brastvo Koljenović.
Saopštenje FK "Gusinje"   (06. dec 2007)
U povodu nemilih dogadjaja u Plavu, saopštenjem za javnost oglasila se uprava FK "Gusinje", kojeg su prenijeli i dnevni listovi u Crnoj Gori.

Prijatelju Voju Mladenoviću u znak sjećanja   (04. dec 2007)
Doktor Elvis Omeragić, pedijatar u Domu zdravlja u Gusinju, u znak sjećanja na prijateljstvo, podigao je na gradskom pravoslavnom groblju spomenik svom dugogodišnjem prijatelju Vojislavu - Voju Mladenoviću.
Elvis i Vojo su se sprijateljili na omladinskoj radnoj akciji u Smederevu, osamdesetih godina prošloga vijeka, da bi prijateljsvo nastavili i kao članovi PSD "Karanfil" Gusinje.
Vojo, nekadašnji radnik 'Poliestera' iz Gusinja, je umro prije dvije godine. Spomenik, u čijem finansiranju je ućestvovala i Suada Ibrahimagić iz Sarajeva, otkriven je povodom dvogodišnjice smrti.
Gusinjani Voja Mladenovića pamte kao druželjubljivog i iskrenog čovjeka, koji je svakim danom unosio optimizam medju svoje drugove, a oni su mu se odužili podizanjem granitnog spomenika na pravoslavnom groblju u Gusinju.
Plavsko drugo poluvrijeme   (03. dec 2007)
U Plavu je juče održan fudbalski derbi izmedju FK "Jezero" i FK "Gusinje", koji je nakon 90 minuta završen rezultatom 2:1 korist Plavljana. Utakmica je protekla u dosta oštroj igri, uz veliko prisustvo publike i velikog broja organa javne bezbijednosti. Ovom pobjedom "Jezero" je postalo jesenji prvak Druge lige Crne Gore, više nego zasluženo.
Medjutim, ova utakmica imala je i "drugo poluvrijeme", kada su navijači domaćeg tima presreli navijače gusinjskog tima kod bezinske pumpe i gdje je došlo do "bliskog kontakta". Tom prilikom je povrijedjen D.D. iz Gusinja koji je prebačen u bolnicu u Berane i oštećeno je nekoliko auta vlasništvo navijača FK Gusinje.
Više o ovom nemilom dogadjaju u tekstu koji je specijalno za web stranicu poslao Adel Omeragić. Slike; Beli Brdakić.Mensuru i Sabrini Čekić srećno rodjenje kćerke  (2. dec 2007)
Mensuru i Sabrini Čekić srećno rodjenje kćerke Emili, uz želje za dug i bezbrižan život, od srca upućuje redakcija web stranice gusinje-plav. com. Ujedno Rizu i Beki Čekić kao i Skendu i Satki Radončić srećna unuka, a Mersihi Makota srećna bratanična.
Akcija za Nadžiju - TRANSPLATACIJA BUBREGA   (26. nov 2007)
Ovim se obraćamo svim ljudima koji su u mogućnosti da novčano pomognu akciju za prikupljanje finansijskih sredstava za transplataciju bubrega. Nadžija Glavović rod. Šahmanović (od oca Džemajlja i majke Hurke rod. Koljenović) rodjena je 1967. god. Od 1996 godine je bubrežni bolesnik. Udata je za Omera Glavovića i imaju kćerku Irmu. Omer je bio pripadnik Armije BiH i ratni je vojni invalid .Nadžija radi kao učiteljica u Sokolović Koloniji.
Kompletni troškovi transplatacije iznose od 65.000 eura do 85.000 eura, zavisno od zemlje u kojoj bi se izvela. Radi se o Italiji, Rusiji ili Francuskoj.Sve informacije o akciji možete dobiti kod :
Nadžija Glavović - Šahmanović
Ul Marka Maruliać 15
Sarajevo
Tel-033 655 266
Nalaz i istorija bolesti nalaze se na slikama (tekstovi) ispod, kao i računi za uplatu i Engleska verzija pisma.
Unaprijed zahvaljujemo svim ljudima dobre volje.
U Gusinju akcija ČIŠĆENJA STADIONA   (23.Novembar 2007)
Nakon obilnih sniježnih padavina, a na inicijativu FK GUSINJE i našeg Radija GUSINJE, organizovano je čisćenje snijega sa stadionu FK GUSINJE. Nekoliko puta je pokušano teškim mašinama, i nakon kojih je teren praktićno ostao uništen, organizovano je čisćenje fizičkom snagom. Apelu se odazvao priličan broj navijača i simpatizera, kojima se ovog puta najiskrenije zahvaljujemo, jer zahvaljujući njima utakmica 15-tog kola protiv FK Čelika je i odigrana.
Za www.Gusinje-Plav.com iz Gusinja text i slike Samin RadončićGusinjski vagabundo - Hamo Mulić   (22.Novembar 2007)
Ako se za nekoga može reći da je prošetao od "mila do nedraga" onda je sigurno to penzioner Hamo Mulić. Bukvalno, ne postoji zemlja koju nije posjetio ovaj vagabundo iz Gusinja. Nedavno New York mu je bila destinacija, gdje je posjeto "svoju raju": Backa Koljenovića, Braha Radončića, Hama Medunjanina, Rasima Muminovića, Hamda Koljenovića, Džaka Radončića,.... sa kojima je muhabetio do kasno u noć. Te doživljaje je opisao u sljedećem tekstu. A kao šlag svemu su i slike koje je "uslikao" specijalno tom prilikom, pa pogledajte ih i vi.Za liječenje Aldina jos 1,010 dolara   (18.Novembar 2007)
Kako nas je obavijestio glavni koordinator akcije Selim H. Čekić, prodavnica "Ljuljhami" vlasništvo braće Redžić u Astoriji je prikupilia novčanu pomoć u iznosu od 1,010 dolara za lijčenje Aldina Mujahodžića. Slijedi spisak imena donatora:
Hadži Šarkinović Kemal $200, Kolenović Galja Fajko $100, Mehmedović Almir $50, Ziljkić Sahit-Sako $50, Redžić Rahmana Mirsad $60, Djukanović Hasko $100, Ciriković Naser $50, Šarkinović Aida $100, Vučetović Ganija $100, Redžić Ago $200.
Plavske gluhoće, a mi kažemo i sramote!   (18.Novembar 2007)
Prije dvije nedelje na ahiret je preselio jedan od najvećih, ako ne i najveći PLAVOGUSINJANIN - HUSEIN Huso BAŠIĆ. Otišao je čovjek čije se ime i djelo spijetetom spominje na prostorima ex-Yugoslavije. Nema više medju nama bivšeg gradonaćelnika Plava, profesora gimnazije, književnika i akademika.
A onda šokantno saznanje, da Opština Plav nije našla za shodno, da makar komemorativnom sjednicom oda dužno poštovanje nekadašnjem čelniku, koji je više nego iko, svojim djelima proslavio PLAVSKOGUSINJSKI kraj. A na dan dženaze - 4. novembra 2007, kada je dženaza sa tabutom rahmetli Husa prošla pokraj fudbalskog terena na Racini i stigla na groblju na Meterizu, niko se nije sjetio da za trenutak prekine fudbalsku utakmicu i oda počast njihovom bivšem gradonačelniku. Više o ovom Bećir-Bećo /Dž./ Šahmanović, u tekstu Plavske gluhoće
Agard Radončić o Fondaciji "Gusinje", plus $2,000 donacija   (9.Novembar 2007)
U ovim delikatnim vremenima, kada smo razbačani po čitavom dunjaluku gdje se iz petnih žila borimo da sačuvamo ono što nam je u tradiciji i ono što nam je sveto, stojimo ispred ovog projekta koji je od vitalne značajnosti svima nama koji nosimo naš kraj u srcu i u duši. Imamo priliku da uljepšamo i ukrasimo za većinu nas, naše rodno mjesto i mjesto naših djedova i predaka. Samo onda kada budemo pravilno izpoštovali put naših starih, znaćemo da cjenimo život koji danas živimo i tek onda ćemo znati kako da uputimo našu djecu i naše sljedeće generacije jednim ispravnim putem. Treba da smo iskreno ponosni na našu braću, rodjake i prijatelje koji su doprinjeli svojim radom, trudom, zalaganjem a i donacijama, da ovaj dobronamjerni projekat i časni cilj stane na svoje noge. Kao što mi jedan dragi pijatelj reče “Ako mi ne uradimo nešto za naš kraj, vjeruj mi da su vrlo male šanse da naša djeca nešto za taj isti kraj urade”.
Dužnost nam je kao normalnim insanima prvo, sinovima i unučadima posle a roditeljima kasnije, da svojim pristupom pomognemo i podržimo ovu poštenu akciju. Tu istu akciju koja će naša srca srećnim učiniti a naše bližnje ponosne napraviti. Dobra riječ daleko se čuje, a ja dodajem da dobra djela još dalje se čuju i za nama ostaju".
Makzus Selam,
Agard Radončić
Regional Sales Manager - American Roland Food Corp.
Co-owner import kompanije World wide imports corp.
PS. Agard Radončić je Fondaciji 'Gusinje' donirao 2,000 dolara.
Utakmica u Minhenu (Njemačka)  (8.Novembar 2007)
Na fudbalskoj utakmici 2. kola grupe F Lige UEFA, Bajern - Bolton 2;2, koja je odigrana, u četvrtak (8.nov), u Minhenu (Njemačka), prisustvovao je i član naše redakcije Edvin Hot. On se poslovno, kao član poznate law firme Debevoise & Plimpton LLP, nalazi u ovom Njemačkom gradu i nije propustio priliku da posmatra duel ove dvije poznate ekipe. Da bi vam dočarali dio atmosveru sa Allianz Arene (najnoviji stadion Bayern Minhena), pogledajte slike koje je za web stranicu poslao Edvin Hot.
Ambulanti u Gusinju stigla oprema iz New Yorka  (8.Novembar 2007)
Inicijativom Fondacije "Gusinje" sa sjedištem u Njujorku ovih dana je stigla medicinska oprema i namještaj za ambulantu u Gusinju, i nova eloksirana stolarija u vrijednosti oko 15.000 eura. Nabavljen je novi namještaj, kreveti za pacijente i paravani. U ambulanti je otvorena i inhalaciono-infuziona prostorija.
- Ova prostorija nam je bila i te kako potrebna. U njoj istovremeno mogu da se zbrinu četiri pacijenta. U najskorijem periodu treba da se kompletira previjalište, da nabavimo EKG aparat, boce sa kiseonikom i sve ostalo što je neophodno za pravovremeno zbrinjavanje pacijenata na nivou primarne zdravstvene zaštite - rekao je dr Elvis Omeragić, koji je bio koordinator u realizaciji ovog projketa.
Ovom dogadjaju mediji u Crnoj Gori su posvetili veliku pažnju, tako da su pored RTV Crne Gore, i dnevne novine VIJESTI i DAN objavile izvještaje.
IZAŠAO BILTEN FONDACIJE "GUSINJE"  (4.Novembar 2007)
U izdanju Fondacije "Gusinje" izašao je prvi broj Biltena koji će se najviše baviti - rodnim krajem. Smisao izlaženja lista prevashodno se odnosi na pomaganje Gusinja kao i samu prezentaciju tamošnjih teškoća i problema. U uvodu uredništva stoji da se novina neće baviti samo pričama o maćehinskom odnosu vlasti koji ona ima permanentno decenijama prema ovom mjestu, već da će i rasvijetliti koji su to razvojni ciljevi koji bi pomogli da Gusinje izadje iz sjene razvijenijih djelova Crne Gore.
"Zbog toga ćemo se potruditi da u našem listu što veći broj poznatih stručnjaka da svoje mišljenje o tome kako da Gusinje izadje iz teške ekonomske situacije u kojoj se nalazi. Zbog takvog stanja konstantno ćemo "pritiskati" sve strukture društva u Crnoj Gori. Naravno, ljepotom pisane riječi valja prezentirati i ono što se zovu prirodne ljepote Prokletija, Ali - pašinih izvora, Grnćara... Potrudićemo se da oko našeg lista okupimo što veći broj naših ljudi koji su razasuti širom svijeta. Nećemo temama zaobići ni naše ljude koji žive i rade u Americi gdje ćemo se potruditi da organizujemo razne manifestacije kako bi se naš narod što više družio i upoznavao", stoji u uvodu uredništva .
Čitaoci u prvom broju, pored tekstova o aktivnostima Fondacije, mogu pročitati i obraćanja: Refika Radončića, predsjednika Fondacije "Gusinje", dr Senada Gačevića, novinara Šekija Radončića, dr Rusmina Laličića, predsjednika MZ "2 avgust" Gusinje, dr Mersina Zilkića, kao i reportaze o Gusinju i Ali-pašinim izvorima koje su uradili Zuvdija Hodžić i Sead Sadiković.
Inače, prvi broj je besplatn i njegov izlazak finansirala je firma "T & R Constuction Corporacion" iz Njujorka.
Planinari PD " Karanfil" iz Gusinja u Hrvatskoj   (4.Novembar 2007)
Prije nekoliko dana članovi PD "Karanfil" iz Gusinja, su na poziv planinara PD "Matica" iz Zagreba, boravili u Hrvatskoj i posjetili park prirode "Biokovo" blizu Makarske.
Kako je rekao predsjednik PD "Karanfil" Rifat Mulić, u jednom danu planinari su uspjeli da osvoje tri najviša vrha Biokova, Sinjal, Vošac i vrh Sveti Jure, koji se nalazi na 1.762 metra nadmorske visine.
U toku ove godine nekoliko grupa planinara iz Hrvarske boravilo je na Prokletijama, a uzvratna posjeta planinara iz Zagreba očekuje se u julu naredne godine.
Grupu od šest planinara PD "Karanfil" koja je boravila na Biokovu činili su Ratko Popović, Zuvdija Bajraktarević, Bimber Jadadić, Duško Pejović, Božo Perović i Rifat Mulić.
Fondacija "GUSINJE" organizuje donatorsko veče   (22.Oktobar 2007)
Na sjednici Upravnog odbora Fondacije "Gusinje" (kliknite na sliku lijevo), donijeta je odluka da se 9. decembra u restoranu "Renesansa" u Njujorku organizuje donatorsko veče, na kojoj će biti pozvan veliki broj uspješnih Gusinjana koji žive i rade kako u Americi tako i u Evropi. Istog dana, biće održana Skupština Fondacije na kojoj će biti izabrani novi članovi Upravnog odbora.
Upravni odbor Fondacije poziva sve članove da učestvuju na skupštini i predlože kandidate za Odbor. Istovremeno, apeluje se na sve ljude dobre volje da se priključe njihovoj akciji i svojim prilozima pomognu boljem i kvalitetnijem životu u zavičaju. Detaljnije informacije možete dobiti na telefon: 1718 7210 570
Inače, ova Fondacija postoji već godinu dana i nju je, u želji da podstaknu brži razvoj rodnog kraja, početkom novembra 2006., osnovala grupa entuzijasta rodom iz Gusinja, koji trenutno žive i rade u Njujorku.
Bošnjaci još jednom izigrani - nema skidanja krstova   (21.Oktobar 2007)
Samo nekoliko dana od potpisivanja političkog Sporazuma, vladajuće DPS-a sa dijelom opozicionih partiju, u kojem je izmedju ostalog predvidjeno uklanjanje hriščanskih obelježja sa zastave Crne Gore, već je stiglo demantije tj da do te izmjene neće doći. Nakon što su glasovima, medju kojima i Bosnjačke partije, izglasali novi Ustav Crne Gore (pisali smo o tome 17.oktobra), vlasti je još jednom izigrali Bošnjake.
Na žalost, pokazalo se još jednom da su Bošnjaci samo "topovska hrana" vlasti prilikom glasanja i ništa više.
Znajući da je pravno nemoguće izvršiti promjene na zastavi Crne Gore, ostaje nam da sumnjamo i u iskrene namjere poslanika Bošnjačke partije. Jer, kako su pristali na nešto što je neizvodljivo. Očito, vlast je uspjela da ih "obradi". Kako i čime, oni to znaju!
Dženaza 37. žrtava iz Kasindolske ulice u Sarajevu   (18.Oktobar 2007)
Efendija Spahić: Ovo je bol koji čovjek nazor podnosi
Posljednji ispračaj 37. žrtava iz Kasindolske ulice u Sarajevu medju kojima su i tri Gačevića iz Gusinja. Kako smo već i pisali radi se o Husu (Redža) Gačević, Šemsu (Redžepa) Gačević, Zuvdiji (Redžepa) Gačević.
Nekoliko hiljada članova porodica, prijatelja, komšija i ostalih 16.10.2007. godine je na šehidskom mezarju Kovači u kabur ispratilo 37. žrtava iz Kasindolske ulice u Sarajevu. Dženaza-namaz predvodio je naibu reis Ismet ef. Spahić koji je u obraćanju upitao: "Da li je to čovjek i može li to biti covjek koji s puškom dodje na kućni prag, odvede te, muči te i na kraju ubije?"
Posljednjem ispraćaju nevinih žrtava prisustvovali su i brojni predstavnici svih nivoa vlasti. Medju njima je bio i član predsjedništva BiH prof.dr.Haris Silajdžić, prof.dr. Smail Čekić, direktor instituta za istraživanje ratnih zločina, prof.dr. Safet Halilović ministar, prof.dr. Jusuf Žiga, generali prof.dr. Abidin Deljanin, Atif Dudaković, Ramiz Dreković, Sakib Mahmuljin i mnoge druge poznate ličnosti.
Ovom prilikom porodica Gačević se zahvaljuje svima koji su prisustvovali dženazi ili na drugi način izrazili poštovanje prema našim šehidima. Iz Sarajeva za www.gusinje-plav.com - Jasmin Gačević.Još jedan trik DPS-a ili....?   (17.Oktobar 2007)
U četvrtak, u Podgorici, je potpisan politički Sporazum koji su inicirale opozicione stranke, koje će glasati za novi Ustav Crne Gore tj stranake koje čine ustavnu većinu - PzP, DPS, BS, DUA i AA. Ono što je za Bošnjake značajno u tom sporazumu je da; "Državni simboli uvažavaju nacionalna i vjerska osjećanja svih gradana Crne Gore", piše u trećem stavu Sporazuma, koji faktički znači da će sa crnogorskog grba i zastave biti skinuti hrišćanski simbol - krst. " Ovu vijest treba prihvatiti sa velikom dozom rezerve jer iskustva iz prošlosti nam to daju za pravo. Naime, neće biti prvi put, ni zadnji, da DPS izigra dogovore. Oni su eksperti za to.
Braća Čekić donirali putničko vozilo  (17.Oktobar 2007)
Ne bez razloga Zuvdija Hodžić u knjizi "Gusinjska godina" utvrdi "da Gusinjani, ma gdje bili da bili, uvjek se vraćaju svom GUSINJU". Tako su ovih dana sinovi, rah. Zaja Čekića, koji rade širom svijeta (Osman u Francuskoj, Hamdo u Njemačkoj, Zuko, Rafet i Safet u Americi) donirali Islamskoj zajednici Gusinje putničko vozilo, koje će ova ustanova koristiti za svoje potrebe. Lijep primjer kako se ne zaboravlja rodni kraj i mjesto odakle potiču. Zamoljeni smo ispred IZ Gusinje da javno uputimo riječi zahvalnosti braći Čekić. Slike poslao Mišo Radončić.

Dženaza nakon 15 godina  (13.Oktobar 2007)
Dana, 25.05.2007. godine pronadjena je masovna grobnica Crni vrh na Romaniji i exumirani posmrtni ostaci 37 Bošnjaka koji su 14.05.1992. god. Odvedeni su iz Kasindolske ulice (Sarajevo BiH) u nepoznatom pravcu, da bi se pronašli u navedenoj grobnici petnaest godina poslije toga. Medju njima su i trojica Gusinjana:

Gačević (Redža) Huso-Husko, rodj. 1959.
Gačević (Redžepa )Šemso, rodj. 1950.
Gačević (Redžepa ) Zuvdija, rodj. 1968.

Obaviještavamo braću, prijatelje i ostale da će se Tevhid proučiti dana 16.10.2007. g. u 12,00 sati u Carevoj džamiji (Baš čaršija, Sarajevo) a ženaza se obaviti poslije podne namaza na Šehidskom mezarju Kovači.
S poštovanjem, Gačević Jasmin.
Dervišević Husa Amir (1932 - 2007)  (13.Oktobar 2007)
Dana 12. oktobra 2007. godine u Gusinju je preselio na ahiret Dervišević Husa Amir u 75. godini života. Dženaza se obavila u subotu, 13. 10. 2007. godine u 14.sati na mezarju u Gusinju.
Ožalošćeni: supruga Hajrija, sinovi:Zaim, Zenun, Sako i Braho,kćerke Nevzeta i Isa,
Bajramska čestitka predsjednika IZ Smajla Srdanovića  (12.Oktobar 2007)
Es-selamu alejkum
U ime Allaha Milostivog, Samilosnog
Zahvala pripada Uzvišenom Gospodaru čije su neizmjerne blagodati u samim stvorenjima Njegovim i u svemu onome što ih okružuje i neka je Allahov mir i salavat na poslanika Muhammeda s.a.v.s. njegovu časnu porodicu, ashabe i one koji ih u svemu slijede do Sudnjeg dana.
Mjesec Ramazana je iza nas a Bajramski blagdani ispred kao radost svima onima koji su u ibadetu i pokornosti svome Stvoritelju proveli ovaj predivni mjesec. Molim Mlostivog, Onoga koji posebno nagradjuje za post da onima koji su postili primi post a onima koji nijesu otkrije ljepotu i snagu posta i učini njihova srca iskrenim domaćinima budućeg Ramazana.
Allah je svemu dao mjeru a za svako djelo jasnu uputu te se stoga utječem Njegovoj milosti i molim da Bajramske radosti obasjaju domove svih Muslimana širom svijeta, da radost zamijeni tugu, da da osmijeh zamijeni suzu, da rahatluk zamijeni patnju, da lagodnost zamijeni bol, da istina pobijedi kufr i da duše svih Muslimana nadju smiraj u iskrenoj i potpuno ispravnoj pokornosti svome Gospodaru. Posebne čestitke upućujem našim najmilijima koji Bajramske treptaje osjećaju i dočekuju na rodnim ognjištima u Plavu i Gusinju uz dovu Allahu da slijedeći Ramazan bude most izmedju onih koji se nijesu vidjeli dugo vremena.
Takodjer molim Milostivog da izbriše ralike i šejtansku fitnu koja razdire Bošnjačko biće u Sandžaku i svuda gdje se Bošnjaci vraćaju svome Gospodaru onako kako to Njegovo zadovoljstvo čini potpunim. Amin
Ispred IZ iz NY
Predsjednik Smajle Srdanović
 Cecunjanin Dževata Junuz (1994 - 2007)  (10/09/2007)  
Naša zajednica u Americi ostala je siromašnija za još jedan mladi život. Naime, u utorak, 9. oktobra 2007, u Waterbury (Connecticut) nesrećnim slučajem (strujni udar) izgubio je život 13-togodišnji Cecunjanin Dževata Junuz, učenik devetog razreda Crosby High School. Policija ovog mjesta istražuje okolnosti kako se nesrećni Junuz našao u krugu višenaponske trafostanice i kao je došlo do strujnog udara.
 Ako se po jutru dan poznaje...!  (10/09/2007)  
Ako se po jutru dan poznaje, onda će Gusinje sljedeće sezone spremno dočekati goste iz dijaspore. Naime, u toku su radovi na izgradnji pješačke staze od "stare vrbe" do "velikog mosta", koju finansira Opština Plav (slike ispod). Takodje, u toku su realizacije nekoliko programa koje finansira Fondacija "Gusinje" iz New Yorka, medju kojima je izgradnja pokretne brane na rijeci Grnčar, kod "velikog mosta", koja će u ljetnim mjesecima koristiti kao improvizovani bazen za kupanje. O tim programima, Fondacija "Gusinje" uskoro će izdati zvaničnim saopštenje.

 "Dado je juče vidio sunce..."  (10/06/2007)  
Zahvaljujući humanosti i širokom srcu, dijelom i naših ljudi iz Amerike, Australije i Holandije, koji su svojim donacijama omogućili Aldinu Mujahodžiću liječenje u Ljubljani, javio nam se glavni koordinator akcije u New Yorku - Selim H. Čekić sa viješću da se nakon nekoliko dana terapije stanje Aldinovo popravlja i očekuje se uskoro da će moći da se kreće uz pomoć kolica (objavljujemo eskluzivno slike koje smo primili od Instituta za rehabilitaciju iz Ljubljane). Ujedno, podgorička "Pobjeda" je u izdanju od 5. oktobra objavila članak "Dado je juče vidio sunce..." koji upravo govori o ovoj vijesti, koja daje nadu u oporavak ovog mladog podgoričanina.

 Pioniri FK "Gusinje" i dalje u žiži  (10/04/2007)  
Uspjeh pionira FK "Gusunje", koji su prije nekoliko dana postali prvaci Crne Gore, i dalje je tema broj jedan, kako u zavičaju tako i u dijaspori. Iz respekta prema tom uspjehu objavljujemo imena igrača i članova uprave, koji su zaslužni za isti. Ujedno pogledajte slike sa turnira u Podgorici i slavlja u Gusinju.
 Svadba Enisa Deljanina i Elvire Radončić   (10/02/2007)  
Naša zajednica u New Yorku je bogatija za još jedan mladi bračni par. U subotu, 29. septembra u "bračne vode su uplovili" Deljanin Enis i Radončić Avda Elvira. Tim povodom mladoženjini roditelji Zeko i Nakšija su napravili svadbu uz prisustvo velikog broja gostiju, medju kojima je bio i stric Ragip Deljanin, koji je specijalno za ovu priliku stigao iz Gusinja. Slike poslao Mihret - Mišo Radončić. Ibrica Junuza Bicić (1935 - 2007)   (9/30/2007)  
Dana 30. 09. 2007. godine u Beogradu je preselio na ahiret Ibrica Junuza Bicić u 72. godini života. Dženaza se obavila dana 2. 10. 2007. godine u 15 časova u rodnom mjestu Gusinju.
Ožalošćeni: supruga Mirjana, kći Jasmina, braća Nuradin-Nuro i Šućo, sestra Bahtija i ostala rodbina.
 Doniraju fondaciji, a ona donira kome je potrebno   (9/30/2007)  
Fondacija "Gusinje" iz New Yorka je bogatija za jos 10,500 dolara. Naime,ovih dana Jefry Benett je donirao 10,000 $ i Koljenović Salja Alen 500 $, što je ukupno do sada 170,695.71 dolara . Glavni odbor fondacije je na sinoćnoj sjednici odlučio da pionirima FK "Gusinje", za osvajanje prvog mjesta na turniru u Podgorici, kupi kompletnu fudbalsku opremu. Takodje, odbor je donio odluku da se Bademi Sirotanović (15) iz Plava, koja ide na operaciju očiju, dodijeli pomoć u iznosu od 1,000 $. Više o ovoj humanitarnoj akciji možete saznati na web stranici www. plav.net
 Hafiz Sulejman Bugari medju Plavljane i Gusinjane  (9/29/2007)  
U petak i subotu ( 28.i 29. sep) u džematu IZ KC "Plav - Gusinje " u New Yorku, kao musafir je boravio hafiz Sulejman Bugari. Prostorije centra su bile pretijesne da prime sve koji su željeli da čuju teraviju i predavanja, koje je predvodio ovaj poznati hafiz iz Sarajeva. U zaista prijatnoj atmosveri, ovaj svršeni student Univerziteta islamskih nauka u Medini, je nekoliko sati odgovarao na pitanja džematlija, vezanih za ramazan i islam kao religiju. Inače, hafiz Sulejman Bugari od 2003. godine radi i djeluje u džematu Bijele džamije na Vratniku, te kao kordinator svih centara za borbu protiv ovisnosti od droga ispred Rijaseta islamske zajednice BiH. Bil Klinton piše Šemsu Selimaj  (9/27/2007)  
Najpoznatije New York-ške dnevne novine "New York Post" od 27. septembra 2007., objavile su članak o tome kako se bivši predsjednik Amerike, Bil Klinton, pismom obratio poznatom biznismenu, vlasniku šest restorana, Gusinjaninu Šemsu Ninu Selimaj. Razlog, slika njegove kćerke Chelsea i Šemsa , koja je bila vidljivo izložena na izlogu jednog od restorana, čiji je vlasnik ovaj poznati gusinjanin. O čemu je konkretno riječ uvjerite se i sami.
 Pioniri FK „Gusinje“ postali prvaci Crne Gore  (9/26/2007)  
Pioniri FK „Gusinje“ su osvajanjem prvog mjesta na turniru „T- COM Kids Cup“ postali prvaci Crne Gore u svojoj kategoriji. Tim povodoom predsjednik plavske Opštine Skender Šarkinović organizovao je prijem za sedamnaest mladih fudbalera i rukovodstvo kluba, i uz čestitke za postignuti uspjeh, pobjedničkoj ekipi urucio novčanu nagradu u iznosu od 500 eura. Kliknite na sliku lijevo da je uvećate.
 Ramazanske čestitke iz Australije  (9/26/2007)  
Za iskrene čestitke nikada nije kasno, pa ovim putem želim svima vama koji slavite Ramazan da čestitam taj veliki praznik u želji da vam donese mir, dobro zdravlje i blagostanje. U ime članova Crnogorske etničke zajednice Australije i u svoje lično ime Mihailo Mandić, predsjednik
www.montenegro.org.au
 Kamenovan natpis Islamske zajednice u Baru   (9/22/2007)  
Natpis na ulazu u prostorije Džematskog odbora Islamske zajednice u Baru razbijen je kamenicama prošle noći, objavio je Radio Crne Gore.
Odbor Islamske zajednice u Baru je osudio napad, ističući da ih posebno vrijeda to što se napad desio u svetom mjesecu ramazanu, kada su islamski vjernici najposvećeniji postu, molitvama i činjenju dobrih djela.
Saopšteno je da su se slične stvari u Baru dešavale već pet puta, a da počinioci i nalogodavci nijesu otkrivani.
Predsjednik barskog odbora Bošnjačke stranke Munib Ličina je, ovim povodom, izrazio uznemirenost i zaprepašcenje zbog kontinuiteta „napada na prostorije Islamske zajednice, vjernike i njihovu ličnu imovinu", a „da se ništa ne radi da se to zaustavi". - izvor PCNN


 Rodnom kraju sljubavlju  (9/19/2007)  
Još od starih vremena poznato je da gusinjani, gdje god da se nadju, svoj zavičaj u srcu nose. Ni hiljade kilometara nisu prepreka da se sljubavlju vraćaju mjestu gdje su rodjeni i odakle potiču. Tako su, u znak sjećanja na svog rahmetli oca Halilja i ljubavi prema rodnom Gusinju, Džavid i Dženad Kastrat, koji trenutno žive i rade u New Yorku, na ulazu u mezarje u Gusinju napravili prekrasnu kapiju. Lijep primjer kako se ne zaboravlja rodni kraj. Slike poslao Beli Brdakić.

 Uplaćena prva rata za Aldina Mujahodžića  (9/16/2007)  
New York-ški Odbor koji je prikupio donacije (26,800 dolara) za povrijedjenog Aldina Mujahodžića, obavještava donatore i sve zainteresovane da je u dogovoru sa Institutom za Rehabilitaciju iz Ljubljane, uplaćena prva rata od 10,000 dolara (pogledajte uplatnicu), na osnovu njihove profakture za prvih 35 dana rehabilitacije, koja počinje krajem septembra 2007. Svaki dan liječenja, od ponedeljka od petka u ovom centru košta 238 eura, a subota i nedelja 119 eura (pogledajete profakturu). Ostatak novca koji je ovaj Odbor prikupio (16,800 dolara), po riječima Selima Čekića, biće uplaćen u dogovoru sa Institutom, o čemu ćete blagovremeno biti obaviješteni putem ove web stranice. Inače, avionsku kartu od Podgorice do Ljubljane poklanja gusinjanin, Orhan Hodžić, generalni zastupnik Adrije Airways za Crnu Goru.

   
 Balić Adema Ćazo (1943 - 2007)  (9/15/2007)  
U subotu, 15.09.2007. u 63. godini života, u New Yorku je preselilo na ahiret BALIĆ Adema ĆAZO. Dženaza je obavljena u nedelju, 16. septembra u New Yorku. Ožalošćeni :supruga Sadika, sin Elvis, kćerke i brastvo Balić.
 Markišić Mirsada rodj. Kojić (1965-2007)  (9/11/2007)  
Duboko ožalošćeni obavještavamo rodbinu i prijatelje da je naša draga MARKIŠIĆ MIRSADA, rod. KOJIĆ preselila na Ahiret u utorak, 11. septembra 2007. godine, u 42. godini života. Dženaza se obavila 14. septembra 2007. godine na mezarju Šehovići-Plav. Ožalošćeni : suprug Šerif, sin Dino, kćeri Amina i Adila, svekar hadži Džeko, otac Ramiz, majka Fatima, braća Esad i Mirsad, sestre Esada i Jasmina.
 Svadba Almira Radončića i Šemsije Ćosović  (9/11/2007)  
Almir Radončić i Šemsija Ćosović su svoju ljubav krunisali svadbom 2. septembra u restoranu Micali Terrace u Brooklynu. Ovo veselje, pored velikog broja "domaćih" gostiju, su uveličali i gosti iz Njemačke, Canade i Gusinja (Halit, stric mladoženje). Slike: Selim H. Čekić i Samir R. Čekić.
 Održana 22. muslimanska parada u New Yorku  (9/9/2007)  
U nedelju, 9. Septembra 2007, je održana 22. Muslimanska parada u Njujorku na Madison aveniji - Manhattan. Ovoj paradi je prisustvovalo nekoliko hiljada muslimana, medju kojima je bilo i džematlija Alipašine džamije iz New Yorka, na čelu sa predsjednikom Odbora hadži Smajom Srdanovićem. Prije početka ove manifestacije na Medison aveniji je klanjan podne namaz. dr. Bajram-ef. Mulić govorio u UN  (9/9/2007)  
Predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi dr. Bajram-ef. Mulić učestvovao je na konferenciji o globalnom zagrijavanju održanoj u središtu Ujedinjenih naroda u New Yorku. Šesta po redu DPI/NGO konferencija na temu "Klimatske promjene: Kakav uticaj imaju na sve nas" otvorena je u New Yorku u središtu UN-a, 6. septembra 2007. g. Opširnije...
 Plavljani i Gusinjani iz Holandije za Aldina Mujahodžića  (9/3/2007)  
Kako nam javlja Ramo Kobilić iz Hoalndije, plavljani i gusinjani koji trenutno borave u ovoj zemlji i dalje nastavljaju sa akcijom prikupljanja donacija za Aldina Mujahodžića. Objavljujemo spisak novih donatora iz Holandije , što je do sada ukupno 1,050 eura.
 Još donacija za Aldina Mujahodžića  (9/3/2007)  
Ovih dana Abedin Radončić, menadžer kompanije The Pinnacle Group Company iz New Yorka , dostavio je u ime ove kompanije 640 dolara, Odboru koji prikuplja sredstva za oporavak Aldina Mujahodžića. Takodje, donaciju od 60 dolara dostavio je i Bektešević Džeke Kemal. Ukupno do sada za oporavak ovog mladića Odbor iz New Yorka je prikupio 26,800 dolara.
 RAMO NOVOVIĆ (1966 - 2007)  (8/31/2007)  
Dana 31. avgusta 2007. u 41. godini života, u gradu Zanesville u državi Ohio u saobraćajnom udesu poginuo je RAMO NOVOVIĆ sa stalnim mjestom boravka u New Yorku. U nedjelju, 2. septembra ujutru u 10 sati klanjat će dženaza u Ali-pašinoj džamiji. Nakon klanjanja dženeze mejt će biti odvezen na aerodrom, odakle će biti prebačen za Prištinu te Plav. Dženaza će se obaviti na porodičnom mezarju u rodnoj Rženici kod Plava.
 U New Yorku počela sezona svadbi  (8/30/2007)  
Uskoro će kraj ljeta, i u New Yorku počinju svadbe. Tako su u povodu udadbe, svoje kćerke Mirele Dervišević, roditelji Rusto i Muradija, u nedelju, 19. avgusta, po našem starom običaju, napravili KANU. U prisustvu velikog broja gostiju, uz naše pjesme i igre, veselje je trajalo do kasno u noć. Zahvaljujući Selimu H. Čekiću pogledajte nekoliko slika sa ove KANE . Sretno svim studentima  (8/28/2007)  
Ovih dana fakulteti širom Amerike otvorili su vrata za studente, željnih da iskažu svoje znanje i umijeće. Posebno ističemo brucoše, koji se po prvi put susreću sa ovakvom nastavom i studenskim načinom života. Almedina Medunjanin, Sanjin Preljvukaj, Melinda Medunjanin i Edin Hot, samo su neka imena naše omladine, koja su upravo zakoračila u akademski svijet. U to ime, svim studentima najiskrenije želje za dobar uspjeh na fakultetima upućuje redakcija web stranice gusinje-plav.com.

 Fondacija počela sa ulaganjima  (8/20/2007)  
Odigravanjem revijalne utakmice izmedju predstavnika Dijaspore i lokalnog stanovništva svečano su puštena dva košarkaška igrališta na poligonu OŠ ”Džafer Nikočević” a koja su realizovana sredstvima “Fondacije za Gusinje” iz New Yorka. Time su početi prvi projekti u realizaciji od nekoliko predvidjenih. Uručenje igrališta je izvršeno od predstavnika Upravnog odbora Fondacije Džavida Kastrata i predato na upotrebu upravi osnovne škole, čime je naznačeno da je ovo tek prvi korak saradnje “Fondacije za Gusinje” iz New Yorka sa lokalnim stanovništvom. Objekat će služiti, kako učenicima i mladima iz Gusinja, tako i onima koji dolaze u svoj rodni kraj ... nastavak teksta

 Prodaje se imanje u Kruševu kraj Gusinja  (8/15/2007)  
Prodaje se imanje sa kućom i njivom u Kruševu u blizini Gusinja. Ukupna površina je 95 ari. Za sve informacije i cijenu možete nazvati Seljima (Adema) Kastrat na cel. 1609 - 576 - 6028 ili 1201 - 384 - 3257.
 Čestitke Nadiri i Halimu Koljenović  (8/12/2007)  
Na upravo završenoj Omladinskoj Olimpijadi SAD u plivanju, koja je održana u Santa Clara(California), uz učešće više od 900 takmičara, djeca Bajrama H. Koljenovića su postigla izvaredne rezultate. Naime, kćer Nadira (12 godina i mladje) je u štafeti 200 metara slobodno osvojila bronzanu medalju. Sin Halim (10 godina i mladji) je takodjer u postigao dobar rezultat, uspjevši da obori lični rekord u disciplini 50 metra ledjno. Ovo je još jedan primjer ispravnog odgoja djece, koja upornim radom mogu obradovati roditelje i našu zajednicu šire. Još jednom čestitke Nadiri i Halimu, uz želju da nas ponovo obraduju novim uspjesima.

 Sadeta Ruždije Jarović (1959 - 2007)  (8/12/2007)  
Dana 09.08.2007. u 48. godini života, u New Yorku je preselila na ahiret SADETA RUŽDIJE JAROVIĆ, rod. Osmanović. Dženaza je obavljena 12. avgusta na groblju Cijevna kraj Podgorice u 13,00 casova.
Ožalosćeni: suprug Ruždija, kćer Azra, sinovi Albert, Aldmir i Almir, otac Hazir, majka Sabira, brat Safet, sestre Sanija i Sanela, zaove Vezirka, Dževahira i Šefkija, kao i mnogobrojna porodica Jarović i Osmanović.
 Obavještenje iz Holandije  (8/11/2007)  
Poštovani zavičajci,
Zbog glasina o podjeli naroda, kompletan odbor Bošnjačkog Udruženja Plavljana i Gusinjana "Behar" u Holandiji, je odlučio da podnese ostavku i sazove vanrednu Skupštinu na kojoj će se birati novi odbor i ako budete Vi htjeli, novo ime društva. Ovaj odbro je za kratko vrijeme već postigao značajne rezultate za društvo, pa se ovom prilikom zahvaljujemo svim članovima društva sa zadnje skupštine koji su dali povjerenje i podršku ovom odboru i ujedno se izvinjavamo za ova dogadjanja. O svim detaljima biće te obaviješteni na Skupštini 8. septembra u 13.00h Evertshuis u Bodegraven. Odziv gradjana na ovoj Skupštini je od velikog značaja pa molimo sve one koji su u mogučnosti da dodju. Uz nadu za vaše razumjevanje unaprijed hvala. Svima vama želimo sretan put, lijep i ugodan odmor.
Predsjednik udruženja R. Kobilić
 Carinarnica na Čakoru   (8/11/2007)  
Gradonačelnik Plava Skender Šarkinović potvrdio je juče Republici vijest da će uskoro na putu Murino – Cakor – Peć, odnosno na granici s Kosovom, biti otvoren granični prelaz, a taj put ponovo biti stavljen u saobraćaj. Ovim projektom, kazao je Šarkinović, biće realizovan jedan od glavnih strateških razvojnih projekata plavske opštine.
- Plav se na taj način prvi put otvara prema svojem okruženju. Nije u pitanju samo Kosovo, nego i Makedonija, južna Srbija.
 Rasko Redžić kao staro vino   (8/06/2007)  
Iako je već duboko zašao u petu deceniju života Rasko Redžić - Vaso, je na jučerašnjem fudbalskom turniru na Sankin Medow Parku, pokazao da je kao staro vino - "što starije to bolje". Sa nekoliko predivnih golova koje je postigao, posjetio je na dane kada je sa uspjehom nastupao za FK "Jezero" i FK "Ivangrad". Inače, ekipa "BEHAR" je pobjednik turnira na kojem je učestvovalo 18. ekipa. Ono što raduje je nastup nekoliko mladih ekipa i podatak da je turnir protekao bez ijednog ekcesa. Za pobjedničku momčad su pored Raska Redžića igrali : Dešic Nusret -Grbo, Redžić Ekro, Koljenović Šeka, Mulamekić Safet, Dješević Merim, Kurtović Naim i Mujović Jarni.
 IME NIJE BITNO POŠTO JE MUSLIMANSKO   (8/02/2007)  
Nakon što je pro srpski "DAN" objavio tekst "Ime (ni)je bitno", našoj redakciji se javilo na desetine posjetilaca veb stranice, koji osudjuju takvo pisanje, koje sigurno ne pridonosi dobrim medjuvjerskim odnosima u Plavu i Gusinju. Očito tamo nekom-im novinaru odgovara stalno držanje naše ljuge kao "dežurnog krivca", za neuspjehe tadašnje crnogorske vlasti. Izgleda tamo njima, onaj ko brani svoje ognjište je agresor, a onaj što napada je žrtva.
Objavljujemo reagovanje (tekst) IME NIJE BITNO POŠTO JE MUSLIMANSKO Hasana Pupovića -Pupa iz New Yorku, koje prenosimo integralno.
 Kome smeta ALI-PAŠA ŠABANAGIC?   (8/01/2007)  
Pro srpske novine "DAN" iz Podgorice, ovih dana su svojim tendencioznim i neobjektivnim tekstom "Ime (ni)je bitno", uzburkale, kako Gusinje, tako i dijasporu. Tamo nekom, novinaru "smeta" što izvori kraj Gusinja i dalje nose ime ALI-PAŠINI IZVORI. Ako na desetine trgova, ulica i javnih ustanova u Crnoj Gori nose imena raznih kraljeva, vojvoda, serdara,... ne vidimo razloga da se pomenuti izvori ne zovu tako kako se zovu. Zato, njemu i tamo njima pručujemo: Dok je Gusinja i GUSINJANA, ti izvori će biti i samo biti: ALI-PAŠINI IZVORI .
 Generalni Konzulat Crne Gore u New Yorku počeo sa radom   (7/28/2007)  
Generalni Konzulat Crne Gore u New Yorku 25. juna ove godine otpočeo je sa radom po svim pitanjima iz oblasti konzularnih poslova.
Kontakt:
Consulate General of the Republic of Montenegro - New York
Generalni konzulat Republike Crne Gore - New York
801 Second Avenue, 7th Floor, New York, NY, 10017
Tel: +1-212-661-5400, Fax: +1-212-661-5466
 Radio "Gusinje" i zvanično medij  (7/14/2007)  
Krajem juna 2007. godine "Radio Gusinje" je od strane generalnog direktora agencije za radio difuzije Crne Gore g-din Abaza Džafića dobilo zavanično, trajnu dozvolu za rad. Koliko je ovo znaćajano za Gusinje i okolinu, takodje je značajano i za dijasporu, koja je svojim donacijama pomogla kupovinu potrebne opreme za rad istog. Kao dokaz saradnje dijaspore i redakcije "Radia Gusinje", govori i sponzorstvo ovog medija u vezi pomoći Aldinu Mujahodžiću iz Podgorice.
 Aldin uskoro u Sloveniji  (7/14/2007)  
Ovih dana Institut "Soča" u Ljubljani će razmatrati slučaj Aldina Mujahodžića i njegovo dalje liječenje u ovom centru. To nam je potvrdio gos. Saker, inače ovlašćeno lice centra za kontakt sa strancima . Zbog godišnjih odmora koji su u toku, on je mišljenja da je najbolji period za Aldinovo liječenje je kraj avgusta i početak septembra. U Sloveniji smo isto kontaktirali sa našim Plavsko-Gusinjskim udruženjem "IZVOR" i njenim presjednikom Šemsom Dješevićem. Oni su se odmah uključili u ovu akciju i stupili u kontakt sa centrom "Soča". Za sve dalje informacije vezane za liječenje Aldina biće te obaviješteni putem ove web-stranice . U ime Glavnog odbora iz New Yorka - Selim H. Čekić.
 Prodaje se trospratna kuća na Glavice - Plav   (7/14/2007)  
Prodaje se trospratna kuća na Glavice - Plav:
--Površina stanovanja 300m2
--Centralno grijanje (čvrsto gorivo ili električno)
--Ljetnja kuhinja
--garaža
--2 terase, sa pogledom na jezero
--plac (pretezno vocnjak) 12 ari, ogradjen metalnom ogradom.
Cijena po dogovoru: Zainteresovani se mogu javiti na telefon do 8.avgusta, tel. 52-077, Plav. Poslije 8. avgusta na telefon,00496438837881, Njemačka
Vlasnik: Leković Ruždija
 NEKA OSVETA BUDE PRAVDA   (7/11/2007)  
SREBRENICA - Klanjanjem dženaze, koju je predvodio reisu-l-ulema IZ u BiH dr. Mustafa ef. Cerić, i ukopom posmrtnih ostataka 465 žrtava genocida 11. jula je u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari završen središnji dio obilježavanja 12. godina genocida u zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda Srebrenici.
Tabuti s posmrtnim ostacima Bošnjaka su iz tvornice akumulatora prenijeti u krug Memorijalnog centra, a ovim ukopom je broj žrtava genocida koje su našle posljednji smiraj u Memorijalnom centru povećan na 2.907.
Oko 5.000 posmrtnih ostataka još čeka na identifikaciju, a gotovo svakoga mjeseca otvori se neka nova masovna grobnica, koja skriva posmrtne ostatke ubijenih Bošnjaka Srebrenice.
 Sve familije od Rama Lekovića iz Jara   (7/11/2007)  
Iz daleke Norveške e-mailom nam se javio gos. Ibrahim Leković, sa impozantnim spiskom plavljana tj familija koje su nastale od Rama Lukovića iz Jara, a koje se trenutno nalaze van opštine Plav. Ovi putem redakcija naše veb stranice se zahvaljuje gos. Ibrahimu Lekoviću i svima koji nam se javljaju i šalju imena plavljana po svijetu , kao i gusinjana koji koji su van rodne grude.
 Canović Hama Ramo (1952 - 2007)   (7/8/2007)  
U Plavu je u subotu 7. jula preselio na Ahiret u 55. godini života Canović Hama Ramo. Dženaza je obavljena u ponedeljak, 9. jula u 14 časova na Šehovića groblju. Ožalosćeni: majka Nurija, supruga Šema, djeca, braća: Avdo, Zamo i Enver, sestre: Hajka, Zika, Haska, Nuska, Nadžija i Sanija i ostala rodbina.
 Brastvo DERVIŠEVIĆ rodnom kraju 3,350 dolara   (7/6/2007)  
Fondaciji "Gusinje" New York ovih dana je stigla još jedna vrijedna donacija. Naime, Izet Bajrama Dervišević u ime brastva DERVIŠEVIĆ iz New Yorka je predstavnicima Fondacije uručio donaciju od 3,350 dolara. Ovo je prvi slučaj da je neko naše brastvo iz New Yorka ovako organizovano prikupilo novac i doniralo za svoj rodni kraj tj Fondaciju "Gusinje" . Inače, na žiro računu ove findacije do sada je prikupljeno 160,195.71 dolara.
 IBRAHIM Zaja MEDUNjANIN (1927 - 2007)  (7/3/2007)  
U Nikšiću je 2. jula 2007. godine u 80. godini života na Ahiret preselio IBRAHIM Zaja MEDUNjANIN. Dženaza je obavljena na Mezarje Meteriz u Plavu dana 3. jula u 18 časova.
Ožalošćeni: supruga ĐULA, sinovi RIZO, ISMET i IZET, snahe MILENA, SEHIJA i EZRENA-NUNA, unučad, praunučad i mnogobrojna rodbina MEDUNjANIN i ČEKIČ.
 Dr Mustafa Memić (1924 - 2007)  (7/3/2007)  
U Sarajevu je 2. jula preselio na Ahiret u 83. god. Dr Mustafa Memić, nosilac Partizanske spomenice 1941. Rodjen je 24.8.1924. u Gusinju. Autor je knjiga "Plav i Gusinje u prošlosti", "Poznati Bošnjaci Sandžaka i Crne Gore" i dr. Dženaza je obavljena u Sarajevu na groblju Bare dana 4. jula 2007. godine.
 Još donacija  (7/2/2007)  
Glavnom Odboru u New Yorku pristigle su donacije za povrijedjenog Aldina od: Dervišević Murata Ekrema $100, Juljević Hasa Omera $100, Koljenović Muharema Hamda $100, Koljenović Muharema Ljane - $100, Čekić Skenda-Trupkalo $50, Šainović Alena $40, Baković Naila $20, što je do sada ukupno 26,100 dolara., Odbor u New Yorku čine: glavni koordinator čitave akcije Selim Čekić i članovi Braho Radončić, Rasim Toskić i Rafet Hot.
 Kazne za razbojništvo  (7/2/2007)  
Osnovni sud u Plavu, osudio je juče Vlada Mitrovića - Iglu, na dvije godine i Felja K. Koljenovića na godinu i osam mjeseci zatvora, zato što su početkom maja ove godine provalili porodičnu kuću penzionera Rama i Bahrije Vukelj, koji povremeno žive u Gusinju i New Yorku. Kako je za "Vijesti" izjavio sudija Šefkija Đešević, nesumljivo je utvrdjeno da su pomenuta dvojica izvršili krivično djelo i da su kazne adekvatne učinjenom djelu.
 Djukanović (rodj. Kastrat) Selima (1922 - 2007)  (7/1/2007)  
U Gusinju je u nedelju, 1. jula 2007, u 85.godini preselila na ahiret Djukanović (rodj. Kastrat) Selima. Dženaza je obavljena u ponedeljak, 2. jula, u 14 sati na gradskom groblju u Gusinju. Ožalošćeni sinovi; Nuzo, Ćazo, Braho i Ruždo, kćerke; Bulja, Nalja, Beka i Sabaheta, snahe, zetovi, unučad i mnogobrojna rodbina.
 Radio "Sevdah" još 1,300 dolara  (6/29/2007)  
Pristiže još donacija za Aldina Mujahodžića. Radio "Sevdah" iz New Yorka tj redakcija ovog medija je u zadnjih nekoliko dana prikupla još 1,300 dolara, što je ukupno do sada 8,670 dolara. Kako kažu članovi ove redakcije akcija za prikupljanje pomoći povrijedjenom Aldinu se i dalje nastavlja.
 Crnogorska etnička zajednica Australije za Aldina  (6/28/2007)  
Crnogorska etnička zajednica Australije privodi kraju akciju prikupljanja pomoći za Aldina Mujahodžića. Iako smo na ovom kontinentu medijski izolovani od ostalih etničkih skupina sa prostora bivše Jugoslavije i brojčano mali nadamo se da čemo našim skromnim prilogom od oko $3000 pomoći da Aladin osjeti našu brigu i toplinu koje mu ovim putem šaljemo. Akcija će trajati još desetak dana i svi oni iseljenici našeg porijekla koji žive i rade u Australiji, a prate vaš web sajt, mogu da se jave koordinatoru akcije Belju Radončiću na telefon: 0418119461 ili na e-mail adresu: eazy@optusnet.com.au
 Podrška iz Kanade za pomoć Aldinu Mujahodžiću  (6/28/2007)  
Plavljani i Gusinjani koji žive i rade u prelijepom olimpiskom gradu Montrealu (Kanada) pridružuju se akciji za teško povrijdenog Aldina Mujahodžića iz Stare Varoši (Podgorica). To nam je potvrdio predsjednik njihovog udruženja Skender (Soki) Čekić i kazao da je akcija već počela. Za sve informacije oko pomoći za Aldina Mujahodžića u Kanadi može te se obratiti na sledeći telefon (514)885-2205 i kontaktirati Čekić Skendera (Soki).
 Plavsko-gusinjski "Bosanski teferič"  (6/26/2007)  
Ako je suditi po prisutnima, "Bosanski teferič", koji je organizirao "Radio Glas Bosne i Hercegovine" u nedelju, 24. juna, u German Masonic Park, (NY), više bi se mogao nazvati PLAVOSKO-GUSINJSKI. Naime, od otprilike 300 prisutnih, dvije trećine su bili plavogusinjani. I taj podadak nije sprečio da se naši sugradjani lijepo provedu sa porodicama i društvom, što govore i sljedeće slike. Naš Odbor je takodjer bio aktivan i uspio je prikupiti još 1,125 dolara za povrijedjenoga Aldina, što je ukupno do sada 25,590 dolara.
 Odličan djak, Amel Dervišević  (6/25/2007)  
Ponos svakog roditelja je kada djeca sa odličnim uspjehom završe školsku godinu. Naša zajednica u New Yorku ima dosta takvih primjera. Jedan od njih je Amel Dervišević, sin Kemala i Elmaze, koji je sa odličnim uspjehom završio peti razred. Redakcija naše web stranice, Amelu i svima studentima koji uspješno privode kraju školsku godinu, čestita uz želju da nastave da takvim izvrsnim rezultatima. Sa svečanosti u povodu završetka razreda pogledajte nekoliko slika Amela Derviševića i njegovih najbližih.

 Krcić Džafera Riad  (6/25/2007)  
U New Yorku je iznenada u ponedeljak, 26. june 2007.god preselio na ahiret, u 26. godini života Krcić Džafera Riad. Dženaza će biti obavljena 29. juna u rodnom Plavu.
 Plavo-gusinjani iz Holandije doniraju za Aldina  (6/24/2007)  
Iz Holandije, u kojoj živi i radi skromna kolonija plavo-gusinjana, okupljenih u Bošnjačkom udruženju "Behar", stižu riječi podrške našem Odboru u New Yorku i novčana donacija za povrijedjenog Aldina Mujahodžića u iznosu od 870(€). Kako nas je obavijestio predsjednik ovog udruženja Ramo Kobilić, oni nastavljaju sa akcijom doniranja koju, možete pratiti i putem naše stranice.
 Još donacija na pikniku i 14 ekipa na turniru   (6/21/2007)  
Članovi našeg Odbora na predhodnom pikniku nisu propustili priliku te su prikupli još 3,430 dolara za Aldina, što je sa novih 1,070 dolara dolara ukupno do sada 24,465 dolara. Na fudbalskom turniru jedan kuriozitet. Od 14 prijavljenih ekipa, kompanija "Pinnakle" imala je 7 ekipa. Sve to zahvaljujući menadžeru Rasimu Toskiću, uz čiju pomoć i mladjanog Samira Rafeta Čekić možete pogledati i slike sa turnira.
 To mogu samo plavo-gusinjani  (6/18/2007)  
Lijepo vrijeme proteklog vikenda u New Yorku bila je idealna prilika da plavljani i gusinjani i njihovi prijatelji posjete izletišta u bilizini ovog više milionskog grada. Najživlje je bilo u nedelju 17. juna, u German Masonic Park, na PIKNIKU koji je organizovala Fondacija "Gusinje". Uz pjesme i igre iz naših krajeva, razna pića i jela sa roštilja, gdje je dominirala pečena ja(g)njetina majstora Ismeta Šabovića, turninir u malom fudbalu i košarci, više od hiljadu naših sugradjana je provelo zajedno jedno prelijepo poslijepodne. A kako su najavili iz Fondacije "Gusinje" ovakvih susreta u budućnosti će biti još. Zahvaljujući Selimu Čekiču pogledajte slike i dio atmosvere sa ovog piknika.
 Iz Njemačke stiže pomoć   (6/17/2007)  
Nakon što je u New Yorku pokrenuta akcija za prikupljanje novčanih srestava za teško povrijedjenog Aldina Mujahodžića iz Podgorice, i grad MINHEN (Njemačka) pridružio se ovoj akciji. Naime, svi ljude dobre volje u NJEMAČKOJ, koji žele pomoći teško povrijedjenom Aldinu, mogu se obratiti Čekić Murata Dževadu na telefon # 089 760 6794.
 Georgijevski: Plav i Gusinje u "velikoj Albaniji"   (6/17/2007)  
"Bivši makedonski premijer Ljupčo Georgijevski lansirao je lični stav prema kojem bi formiranje nove države, "velike Albanije", bio spas za opstanak Makedonije, prenosi "Beta". Georgijevski još smatra da bi Albanci toj novoj državi trebalo da pripoje još i Kosovo, kao i crnogorski gradovi Plav i Gusinje..." Ikako je riječ o bivšem premjeru, ipak je previše. Više o ovoj izjavi, koju prenosi prosrpski "Dan", kliknite.
  Donirali i stranci   (6/16/2007)  
Donacije za Aldina Mujahodzića već poprimaju internacionalne dimenzije, jer su u New Yorku doniralii i radnici koji vode porijeklo sa nekoliko kontinenata. Riječ je o osobama koje rade zajedno sa članom Odbora Selimom Čekićem. Slijedi spisak i slike. Ukupno do sada naš Odbor prikupio je 19.965 dolara.
 Husnija Šabovič izbjegao optužnicu   (6/14/2007)  
Podgorica - Skupština Crne Gore je, nakon dvogodišnjeg premišljanja, uskratila poslaniku DPS iz Plava Husniji Šaboviću da pred sudom "potvrdi svoj lični, porodični i profesionalni dignitet" time što bi dokazao da nema osnova sumnjama specijalnog tužioca za organizovani kriminal Stojanke Radović da je počinio krivično djelo korupcije.
Tužilac je prije skoro dvije godine pripremila spise o navodnoj nezakonitoj sječi i preprodaji drveća iz plavskih šuma, a na vrhu liste osmočlane grupe osumnjičenih bio je Šabović, kao tadašnji rukovodilac Šumske uprave Plav...
 Skoro 30 hiljada dolara iz New Yorka   (6/13/2007)  
Imamo i nove donatore iz New Yorka: Radončić Tefko $300, Kandić Dževat $100 i Musić Ahmet $50. Ukupno do sada naš odbor je prikupio 19,265 dolara. Takodje i Radio Sevdah iz New Yorka prikuplja sredstava i do sada redakcija ovog medija je prikupila 7.370 dolara za liječenje teško povrijedjenog Aldina Mujahodzića.
 Preselio na ahiret Ethem H. Omeragić (1949-2007)   (6/12/2007)  
U Gusinju je 11. juna, u 58. god preselio na ahiret Ethem H. Omeragić, predsjednik Osnovnog suda u Plavu. Na toj funkciji se nalazio tri decenije.
Radnu karijeru započeo je u plavskom sudu 1972. godine kao sudski pripravnik. Poslije položenog pravosudnog ispita, izabran je za sudiju Osnovnog suda, a u jednom mandatu je biran za javnog tužioca. Potom je imenovan za prvog čovjeka suda u Plavu.
Dženaza je obavljena u utorak, 12.juna u 15. časova na gradskom groblju u Gusinju.
 Strahuju od Vlade  (6/10/2007)  
Iako ovih dana se uveliko priča o proglašenju PROKLETIJA kao petog nacionalnog parka u Crnoj Gori, ova vijest u Plavu je primljena sa velikom dozom rezerve.
Prije tačno četvrt vijeka uradene su prve studije o proglašenju nacionalnog parka Prokletije u plavskoj opštini. Koju godinu ranije, što kao legendu prepričavaju Plavljani, taj kraj je imao više turističkih posjeta nego tadašnja Budva. Budva je, istina, i tada bila gotovo dvostruko razvijenija od Plava. Danas je njen budžet tačno dvadeset puta veći od budžeta najsiromašnije crnogorske opštine...
Čega se plaše plavskoj opštini pročitajte u novom izdanju MONITORA
 Podrška iz Holandije   (6/8/2007)  
"Poštovana redakcijo,
Bošnjačko udruženje Plavljana i Gusinjana "Behar" iz Holandije se pridružuje akciji prikupljanja pomoći Aldinu Mujahodžiću. Akcija je u toku a prihodi će biti uručeni gos. Selimu Čekiću . Pored svih dobrih osobina naroda Plava i Gusinja humanost je jedna od najvećih što nam je i ponos, uz veliki pozdrav, a u ime odbora predsjednik udruženja" Ramo Kobilić.

A iz New Yorka imamo još donacija; Koljenović Hama Emin $50, Ibrahimagić Džafko $50, Mulamekić Safet - Safko $50, što je do sada ukupno 18,815 dolara . Inače, Rifat Ibrahimagić je za Fondaciju "Gusinje" donirao $500.
 Plavljani i Gusinjani još 1,850 dolara   (6/8/2007)  
Plavljani i Gusinjani u New Yorku, kao i njihovi prijatelji, dobra srca, neprestano se javljaju našem Odboru i doniraju. U zadnja dva dana prikupljeno je 1,850 dolara. Već smo do danas prikupili 18,665 dolara za liječenje teško povrijedjenog Aldina Mujahodžića iz Podgorice.
 Sa Skupstine jos 1,955 dolara  (6/8/2007)  
Na vanrednoj Skupštini IZ u Astoriji članovi našeg odbora su prikupili još 1,955 dolara za pomoć Aldinu. Takodje, donirali su i Redžepagić Fera Fehim $100 i Dervišević Himza Kemal $50. Ukupno do sada naš odbor je prikupio 16,815 dolara.
 Nacrt prostornog plana Crne Gore  (6/7/2007)  
Iz Centra za iseljenike Crne Gore zamoljeni smo da objavimo dopis Ministarstva za ekonomski razvoj Crne Gore, koji predstavlja poziv za uključivanje u javnu raspravuNacrtu prostornog plana Republike Crne Gore do 2020. Godine
Inače, juče u Plavu, je održana Opštinska javna rasprava o ovom Nacrtu, gdje je osim gradjana, predstavnika NVO sektora, raspravi prisustvovao i direktor Zavoda za zaštitu prirode Zlatko Bulić.
 Menadžment "Pinnakle" iz New York za Aldina 4,040 dolara  (6/2/2007)  
Menadžment "Pinnakle" iz New Yorka, koji mahom zapošljava lica sa naših prostora, donirao je 4,040 dolara, za liječenje Aldina Mujahodžića. Inače, u ovoj kompaniju već nekoliko godina uspješno u svojstvu menadžera radi "naše gore list" - Rasim H. Toskić. Do sada zvanično naš Odbor rapolaže sa 14,710 dolara, Uskoro objavljujemo još jedan spisak donacija i cifra se već približava iznosu od 20. hiljada dolara.
 Pomoć sa svih strana  (6/2/2007)  
Tokom ovih par dana u naš New York-ški Odbor za pomoć Aldinu Mujahodžiću su stigle nove donacijije humanih ljudi koji se suosećaju sa patnjama ovog 19-togodišnjeg mladića: Nikočević (Beka) Elvir $200, Kuč Beko i Resma $50, Šainović Metko $50, Radončić Nezir $100, Radončić Agard $100, Koljenović H. Bajram $100 (Las Vegas), Krcić Esko - Sato $100, Durović Enis $50, Gutić Izet - Zeko $40, Djurković Ramo $20, Pjetrović Šaćira Ismet $100, Pjetrović Ćaza Nedzad $100, Hot Paćo $100, Feratović A. Mirsad $100, Nikočević Š. Zećko $100, Redžepagić Feka $100, Hot Redžepa Senad $100, Hot Redžepa Samir $100, Šahmanović Izet $100. Ukupno do sada naš odbor je prikupio 10,670 dolara.
 Krcić Zećo (1925-2007)  (6/2/2007)  
U Plavu je u petak, 1. juna 2007, nakon kraće bolesti, preselio na ahiret Krcić Zećo, u 82. godini života. Dženaza je obavljena u subotu, 2. juna u 14 sati na gradskom groblju u Plavu. Ožalošćeni sinovi: Iso, Harun, Mevljudin, Esad-Sato i Orhan-Coko, kćerke Hidaeta-Hida, Esma i Veza, snahe, zetovi, unučad i ostala mnogobrojna rodbina.
 Prodaje se stan u centru Plava  (5/31/2007)  
Prodaje se komforan stan površine 74m2 ( + dva balkona i velika ostava u potkrovlju ), drugi sprat, u centru Plava ( vojna zgrada ), preko puta centra za kulturu. Cijena po dogovoru. Sve informacije možete dobiti ako nazove, vlasnika Enka Zafirovskog - GERA, na sledeće brojeve telefona: 067 481 271 i 087 251 467.
 Radio "Sevdah" za Aldina Mujahodžća  (5/30/2007)  
Još jedan primjer ljudske solidarnosti i humanosti je i redakcija radija "Sevdah" iz New Yorka, koja se priključila akciji donacija za Aldina Mujahodžića time što su članovi redakcije donirali i prikupili do sada ukupno 5,210 dolara. Objavljujemo spisak onako kako su pristizale donacije, pošto je dio tog novca već upućen u Podgoricu.
 Vapaj za pomoć  (5/28/2007)  
Sredinom maja mjeseca u selu Kruševo kraj Gusinja došlo je do obrušavanja porodične kuće Eska Radončića. Ne sumnjajući u humanost ljudi, Esko nam se obratio sa molbom da, objavimo njegovo pismo u kojem se obraća svima u dijaspori da mu izadju u susret i pomognu. Na koji način izvršiti uplatu, saznaćete ako kliknete na sliku u lijevom uglu.
 New York još donira   (5/27/2007)  
Novi donatori za Aldina Mujahožića iz New Yorka su: Bektešević Mirsad - $100, Tošić Zijad-Zijo - $100, Mulić Esad - $50 i Medunjanin Šabo - $50. Ukupno do sada 8,960 dolara.
 Pristiže još donacija  (5/26/2007)  
Kako nas je obavijestio Selim Čekić glavni koordinator za prikupljanje donacija u New Yorku, imamo nova imena donatora za pomoć Aldinu Mujahodžiću: Mrkulić Ismet -$500, Hot Mehmed-Meško-$100, Brunčaj Muharem-$100, Dervišević H. Senad - $50, Mujagić Elvis (Velika Kladuša)-$100, Radončić Saka-$50, Bojaj P. Nikola (Tuzi) -$100, Paljević Ruždi (Ulcinj) - $20, Muminović Šućo - $100. Odbor za humanitarnu akciju iz New Yorka do sada je prikupio 8,660 dolara.
Inače, Dervišević Himza Senad je uplatio i $100 za Fondaciju "Gusinje".
 Stazom Zija Ibrahimagića  (5/24/2007)  
U znak sjećanja na Zija Ibrahimagića, dugogodišnjeg planinara i rukovodioca planinarskog društva "Karanfil" iz Gusinja, planinarska društva "Karanfil", "Prokletrije" i "Hrid", u subotu, 26. maja organizuju planinarski uspon na vrh Karaula koji se nalazi na 1.915 metara nadmorske visine. Staza, koja do ovog vrha vodi od planinarskih domova u Grebajama, od ovog uspona dobice ime "Zijova staza".
Kako je rekao predsjednik PD "Karanfil" Rifat Mulić, polazak je planiran od planinarskog doma Karanfil u Grebajama, u devet sati, a uspon traje dva sata. Nakon povratka za sve planinare u planinarskom domu biće organizovan ručak.
 Iz Australije stiže pomoć  (5/23/2007)  
Da humanost nema granica govori i vijest da su nam se iz daleke Australije javili i predstavnici Crnogorske etničke zajednice, koji se pridružuju našoj akciji prikupljanja pomoći za Aldina Mujahodžića iz Podgorice. Zvanični tekst, koji su uputili ljudima dobre volje u ovoj dalekoj zemlji, možete pročitati na web stranici www.montenegro.org.au
 Sebil poražen u finalu   (5/22/2007)  
U fudbalu vlada nepisano pravilo; "ako ne iskoristiš šanse, onda će protivnik iskoristiti svoje". To se i desilo u finalu NESSL super lige, kada Naser Hot i Agard Radončić, igrači Sebila, nisu iskoristili povoljne prilike. U zadnjih petnaest minuta stigla je kazna, kada je ekipa Olimpik postigla tri gola i porazila naš Sebil. Za utjehu pulenima hadži Ragipa Čekića ostaje činjenica da su drugim mjestom postigli više nego dobar plasman i da je centarfor Almir Drešković proglašen najboljim igračem lige (slika lijevo).
 ICC off Monticillo za Aldina 1,370 dolara   (5/21/2007)  
Da naša akcija prikupljanja sredstava za oporavak teško povrijedjenog Aldina Mujahodžića, dobija šire razmjere govori i donacija koju smo dobili sa sjevera New York state. Naime, Islamic Community Center off Monticillo, donirao je 1,370 dolara.
Isto, u četvrtak, 24. maja u Podgorici, biće održan humanitarni koncert, gdje će čitav prihod od prodatih ulazinca ići za liječenje Aldina. Iz New York-skog odbora koji prikuplja novčana sredstva, podatak da je do sada je prikupljeno 7,540 dolara.
Zamoljeni smo da u ime porodice Aldina Mujahodžića prenesemo najiskrenije riječi zahvalnosti svima koji svojim donacijama žele da pomognu da njihov 19-togodišnji sin ponovo prohoda.
 New York otvorio srce  (5/20/2007)  
Ljudi humana srca uplaćuju u fonda za pomoć teško povredjenom Aldinu Mujahodžić, tako da u New Yorku imamo nove donatore; Deljanin Bena i sin Ermin - $500, Hot Aljo - Aško - $100, Kobiljić Aljo - $100, Gačević Eris - $100, Bektešević J. Almir - $50. Ukupno do sada je prikupljeno 6,170 dolara.
Svi koji žele uplatiti donacije DIREKTNO za pomoć nastradalom Aldinu Mujahodžiću objavljujemo žiro račun na koji se mogu uplatiti novčana sredstva:

Podgoricka banka - Societe generale group
Ziro racun banke: 907-55001-17
Br.ziro - racuna: 01-201-00321136.5
Aldin Mujahodzic

Sjutra objavljujemo imena novih donatora.
 Tri godine nije vidio sunce   (5/17/2007)  
"...Za Aldina Mujahodžića u Staroj Varoši u Podgorici - znaju sve komšije. Velika nesreća i zla sudbina su prije tri godine teško pogodile njihovu kuću. Najmladi Aldin je teško povrijedio kičmu i već tri godine je nepomičan. Teško njegovoj majci, šta je snadje... A u njihovoj kućici gotovo da je stao život. Dočekuje nas jedna nestvarna slika - devetnaestogodišnji Aldin , kako nepomičan i bespomoćan leži na krevetu za paraplegičare, a pored njega njegova majka Šefika, koja ni za trenutak ne može da ga ostavi samog, kako ga hrani na slamčicu. U uglu male sobice - kućna videoteka, skromni namještaj, nekoliko pehara sa imenom Aldin Mujahodžić... I mnogo tišine koju povremeno remete samo uzdasi nesrećne majke Šefike... Taj 23.jul 2004. godine neću zaboraviti dok sam živa, priča Šefika i krije oči. Aldin je imao samo 16 godina. I toga dana je kao i mnogo puta do tada otišao sa drugovima na Cijevnu da se kupa. Skakali su s mosta, "na glavu" kako se to kaže... Ali, kad hoće zla sudbina... Nakon jednog skoka više nije mogao da ispliva. Odmah je prebačen u KBC u Podgorici, na intenzivnu njegu. Ljekari su konstatovali - teška povreda petog i šestog pršljenja i kompletna oduzetost i ruku i nogu. Hitno su ga operisali, ali nije mu bilo bolje. I od tada do danas moj Aldin koji sada ima 19 godina je praktično nepokretan i stalno u krevetu..."U New Yorku je zahvaljujući Selimu H. Čekić pokrenuta humnitarna akcija prikupljanja novčanih sredstava, za pomoć teško povredjenom Aldinu. Sredstva će biti korišćena za daljnu rehabilitaciju u cilju da ponovo stane na svoje noge. Ovu akciju medijski sponzorišu Radio "Sevdah" i web stranica www.gusinje-plav.com, i do sada je prikupljeno 5,320 dolara. Svi koji žele pomoći teško povredjenom Aldinu mogu se obratiti Selimu Čekić (1646-541-5055), Rizu Čekić (1917-751-5584), Rasimu Toskić, (1917-509-6133) ili Rafetu Hot (1646-808-6490) .
 FK"SEBIL" korak do titule   (5/14/2007)  
Iako oslabljena neigranjem nekoliko prvotimaca, ekipa "Sebil"-a je golom Almira Dreškovića pobjedila FK "Albenian eagle" i plasirala se u finale play off NESSL super lige. Požrtvovanjem i dobrom taktikom, koju je osmislio menadžer hadži Ragip Čekić, igrači ovog tima stvorili su niz zrelih prilika od kojih je realizovana samo jedna, ali dovoljna za plasman u finale ove lige. Za "Sebil" su nastupili: E. Luković, M. Čekić, S. Dervišević, S. Čekić, J. Getano, E. Nikočević, H. Dervišević, A. Radončić, A Drešković, B. Emerson, E. Klapija.
Finale se igra u nedelju, 20. maja, na stadionu Verrazano kompleks sa početkom u 14:00. Dodjite i pomognemo da momčad "Sebil"-a osvoji još jedan značajan trofej.
 Osnovan Kulturni Centar Bošnjaka-Muslimana   (5/13/2007)  
U Podgorica je 13. maja osnovan Kulturni Centar Bošnjaka-Muslimana , a za predsjednika Skupštine izabran je Asim Dizdarević. Na osnivačkoj Skupštini za predsjednika Upravnog odbora Centra izabran je Šerbo Rastoder. Predsjedavajući osnivačke Skupštine Mirsad Rastoder ocijenio je da je Centar "institucija koja će biti epicentar narodne duhovnosti, primarni interes Bošnjaka- Muslimana", ali da ima dovoljno razloga da bude i drugih koji pamte i istinski vjeruju u priču o multikulturalnosti".
Osnovni zadaci Centra biće stvaranje prostornih uslova za djelovanje organizacija i pojedinaca koje se bave očuvanjem baštine i afirmacijom etničkih osobenosti, podstiču kreativnu razmjenu i svojim činjenjem doprinose kulturno-edukativnom umrežavanju. Zadaci Centra biće i povezivanje sa dijasporom i razvoj opštih i posebnih demokratskih kapaciteta za punu primjenu evropskih standarda u multietnićkoj Crnoj Gori.
 FK"SEBIL" u polufinale NESSL   (5/10/2007)  
FK "SEBIL" iz New Yorka, koji veoma uspješno vodi menadžer i sponzor hadži Ragip Čekić, pobjedom nad ekipom "Škorpion" rezultatom 6:1, postigao je veliki uspjeh, plasman u polufinale Super lige NESSL. Nadahnutom igrom Almira Dreškovića (3 gola), Elvira Klapije(2), euro golom Mersima Beškovića , kao i majstora na sredini terena Agarda Radončića, navijači ovog kluba su uživali tokom čitave utakmice. U nedelju, 13. maja u 16:00, "Sebil" igra odlučujuću utakmicu za plasman u finale sa ekipom "Albenian Eagle" na stadionu Verrazano kompleks. Dodjite i uživajte, a ujedno i podržite ove vrsne fudbalere. Sve potrebne informacije vezane za ovu utakmicu možete dobiti na telefon 1917-749-0187.
 Prodaje se plac u Gusinju (Dolina Grebaja)   (5/9/2007)  
Prodaje se plac u Gusinju (Dolina Grebaja), veoma pogodan za izradu vikendice. Sve potrebne informacije možete dobiti na telefon 069-550-620 ili putem e-maila dzeka@cg.yu
U obzir dolazi i zamjena za dobro auto. Plac možete pogledati na slikama ispod i označen je strelicom.

 Emina Mulić Behremović  (5/5/2007)  
Ako želite da prodate ili kupite kuću, stan ili zgradu u Connecticutu, onda je pravo mjesto za vas New Concepts Realty Group. Dovoljno je da nazovete ovlašćenog agenta ove agencije Eminu Mulić Behremović, koja će vam na maternjem jeziku dati sve potrebne informacije. Kontakt adresa:
New Concepts Realty Group
Emina Mulić Behremović
725 South Main Street, Middletown, CT 06457
Office 860-347-1500
Cell 860-796-7210
Email: dbehremovic@comcast.net
 KANA Eldine Dervišević  (4/29/2007)  
U povodu udadbe, svoje kćerke jedinice Eldine Dervišević, srećni roditelji Enver i Raza, u subotu su, 28. aprila u New Yorku, po našem starom običaju, napravili KANU. U prisustvu velikog broja gostiju, uz naše pjesme i igre, veselje je trajalo do kasno u noć. Sa ove KANE pogledajte nekoliko slika.

 Fondaciji "Gusinje" još $4,000   (4/26/2007)  
Imamo nove donatore za Fondaciju "Gusinje" New York. Ovoga puta dominiraju Omeragići i jedan Šaljanin. Ljubav prema rodnom kraju iskazali su: Ermin Hiljma Omeragić $1000, Rafet Hamdije Omeragić $1.000, Izet Hamdije Omeragić $500, Izo Omeragić $500, Aljo Nijazije Omeragić $500 i Ermin Feida Šaljanin $500. Ukupno do sada $159,335.71
 Džafet S. Srdanović (1946 - 2007)  (4/26/2007)  
Dana 24. aprila 2007. god, u 61. godini života, u Tivtu je preselio na Ahiret Džafer Smajlja Srdanovic. Dženaza je obavljena 26. aprila u Plavu. Ožalošćeni: supruga SANIJA, sin ENES, snaha EDITA, kćerke ALBINA i IZABELA, braca, sestre, unuci i ostala rodbina.
 Redžo Balić i Erol (Isaka) Radončić   (4/26/2007)  
Fondacija "Gusinje" iz New Yorka je postala bogatija za još $1,000. Novi donatori su Redžo Balić sa $500 i Erol Isaka Radončić $500. Iz financijske službe podatak da je do sada prikupljeno $155,335.71
 Edvinu Hotu nagrada "Arthur Ashe"   (4/21/2007)  
Još jedna nagrada za Edvina Hota, studenta, četvrte (završne) godine, na Syracuse Univerzitetu, koji je ovih dana dobio priznanje "Arthur Ashe". Ovo priznanje se već 22 godine dodjeljuje za studente čiji GPA je veći od 3,2 i uz to su dobri sportisti. Nagrada je još veće ako se zna je Edvin prvi fudbaler sa ovog Univerziteta koji je dobio ovo priznanje za uspjehe na akademskom i sportskom polju. Više o ovom dogadjaju pogledajte na zvaničnoj stranici Syracuse Univerziteta.
 Dogadjaji u Plavu u centru pažnje  (4/17/2007)  
Dogadjaji oko fudbalske utakmice u Plavu, ovih dana su u centru pažnje, kako u zavičaju tako i u dijaspori. Uprava policije se oglasila saopštenjem da su uhapšeni izgrednici. Predsjednik FK "Jezero" Orhan Redžepagić je izjavio da je to hajka na FK "Jezero." Dok igrač plavskog tima Aleksandar Krivokapić za dešavanja na terenu i van njega okrivljuje fudbalere Crvene stijene. U New Yorku je prosrpski dnevni list "Vesti", u utorak, 17. aprila objavio tekst "Fudbaleri izbegli linč", sa slikom polupanih prozora na autobusu. Za čitav tekst, kliknite na sliku gore lijevo.
 Kemal Purišić: "Ovo nije Turska, ovo je Crna Gora".  (4/16/2007)  
Plav - Ovo nije Turska, ovo je Crna Gora. Turska je daleko, poručio je juče poslanik i član rukovodstva Bošnjačke stranke Kemal Purišić. Povodom nacionalističkih poruka na stadionu u Plavu Purišic je "Vijestima" rekao da su ozbiljni i odrasli Bošnjaci svoj odnos prema Crnoj Gori jasno iskazali u brojnim prilikama. "Prema tome, to je sigurno samo jedan huliganski, loš postupak koji niti gradjani opštine Plav niti ozbiljni ljudi svakako ne mogu da podrže", istakao je Purišić.

On je napomenuo da je tek sinoć stigao u Crnu Goru iz inostranstva i da ne raspolaže potpunim informacijama o tome što se desilo, ali da mu je prenešeno da je skandirano "Ovo je Turska" i da se radi o nekoliko problematičnih omladinaca. "Ne znam precizno što se desilo, ali ono što izvjesno znam je da ni Bošnjačka stranka, ni Plavljani bilo kojih nacija i vjera, ne mogu to da podrže na svom stadionu. To ne treba Plavu i Crnoj Gori. I sada treba da se protiv toga borimo svi. Takvih ispada ima često na sportskim priredbama, žao mi je što se to desilo u Plavu i trebalo bi svi da poradimo da se to ne desi. Kao covjeku iz Plava to mi se nimalo ne dopada, kao što mi se ne dopada ni skandiranje koje se čuje kada Jezero gostuje u nekim drugim sredinama", kazao je Purišić.
 NJIMA U ČAST, A NAMA NA PONOS  (4/13/2007)  
Nestajala je plavsko-gusinjska mladost, daleko od svog rodnog kraja u svojoj novoj domovini Bosni i Hercegovini, gdje su se opredjelili da žive i rade, da njima i njihovoj djeci bude sigurnije, ljepše i bolje. A kada se nad Bosnom i Hercegovinom nadvila opasnost, stali su na branik svoje nove domovine ne žaleći ni svoje živote, ostajući kao vječni spomen koji će novim naraštajima pričati kako se treba boriti i živjeti za svoj narod, tradiciju, vjeru, kulturu, običaje...
Oni su bili da misle kako su htjeli, da sude o svemu slobodno i neograničeno, oni su bili smjeli da govore šta su htjeli i za mnoge od njih te riječi su bile isto što i njihova djela. Njih, 76 šehida - poginulih boraca, civilnih žrtava rata i nestalih Plavljana i Gusinjana ušli su u istoriju i legendu.... Neka im je veliki i vječni rahmet!

POGINULI I NESTALI U RATU 1992-1995

Hiljmo (Meda) Ćekić (1935 - 2007) (09. april, 2007)
U Gusinju je ponedeljak, 9. aprila u 72. godini života preselio na Ahiret Hiljmo (Meda) Čekić. Dženaza je obavljena 10. aprila na Gradskom groblju u Gusinju. Rahmetli Hiljmo je bio istaknuti društveno politički radnik i nekadašnji sekretar OŠ-e " Dž. Nikočević" i FK-a "Gusinje". Ožalošćeni: supruga Bahtija, sinovi: Samir i Damir, kćerke: Selma i Sanela.
Ambasador Vlahović medju Gusinjanima (08. april, 2007)
Bivši ministar inostranih poslova, a sadašnji ambasador Crne Gore u SAD, gos. Miodrag Vlahović sinoć je u New Yorku imao susret sa predstavnicima Fondacije "Gusinje" iz New Yorka. U veoma konstruktivnoj atmosferi predstavnici Fondacije su ambasadoru Vlahoviću iznijeli planove pomoći zavičaju, kao i vidjenje trenutne političke situacije u rodnom kraju. Sa svoje strane, gos. Vlahović je obećao da će relevantnim subjektima vlasti Crne Gore prenijeti utiske sa ovog sastanka i upoznati iste o pitanjima koja su od važnosti za Gusinje, onako kako ih vidi dijaspora. Sa ovog susreta u New Yorku pogledajte nekoliko fotografija.

Fondacija "Gusinje" iz New Yorka (08. april, 2007)
Glavni odbor Fondacije "Gusinje" iz New Yorka na juče održanoj sjednici, izmedju ostaloga razmatrao je zahtjeve koji su pristigli iz MZ "2. avgust" iz Gusinja. Jednoglasno je donijeta odluka, da se od svih subjekata koji traže financijsku pomoć, zatraže dodatne informacije. O daljim potezima Fondacije "Gusinje" iz New Yorka, vezanim za pomoć ovim subjektima, javnost će biti blagovremeno obaviještena.
Hot (Bajra) Hazem (1957-2007) (04. april, 2007)
U Skoplju je 1.aprila 2007, u 50 godini života preselio na Ahiret Hazem (Bajra) Hot. Dženaza je obavljena u ponedeljak, 2. aprila na Gradskom groblju u Gusinju. Ožalošćeni: majka Hajrija, supruga Mukadesa, kćerke Adila i Dalila, braća Jašar i Haljilj, sestre Zinka, Zuma i Bahrija kao i ostala rodbina i brastvo Hot.
Reagovanje prof. Ibrahima Rekovića (03. april, 2007)
Poštovana redakcijo,
Prije neki dan sam pročitao tekst,"Nekada gigant, danas samo ime", objavljen 19. marta ove godine, na vašoj stranici. Sa dužnim poštovanjem sam se potsjetio na ljude koji su od osnivanja tom kolektivu davali posebni ton. Ljudi kao što su bili, a nažalost više ih nema medju živima, Sadrija, Hajro, Medo, Iso, Haso i drugi su poštenim i upornim radom uspjeli da u malom i saobraćajno zabačenom Gusinju stvore kolektiv koji je bio ponos ne samo Gusinja nego i šire. Moja namjera, ovim javljanjem nije bila da hvalim one, koji su dostojni hvale i bez mene, nego da ukažem na nešto čega bi se svi oni i ostali koji su učestvovali u stvaranje tog kolektiva i izdvajali sredstva od svojih ustiju, da bi stvorili uslove za buduće generacije da mogu u svojem Gusinju da rade i žive, u grobove tresli i prevrtali, kada bi vidjeli šta se radi sa onim što su oni stvarali.
Računam da će ovih nekoliko snimaka, koje sam napravio 29. marta 2007, potvrditi moje razočarenje i nadam se probuditi savjest, ukoliko je uopšte imaju, onih koji su to dopustili. Izuzetno lijepi objekat OPZ "ALJA HOT"-a na Koniku u Podgorici vjerovatno mnogi, čak i oni koji su u njega radili, vjerovatno, neće prepoznati. Na tom objektu, pored potpuno izlomljenih stakala, porušenih pregradnih zidova, sada skidaju i metalnu stolariju. To na žalost, nikome u Gusinju , a posebno, iz tog kolektiva ne smeta.
Iskreno bi me radovalo kada bi ovih nekoliko groznih snimaka, probudilo savjest onih koji su to činjenjem ili nečinjenjem dopostili da stanu u zaštitu daljeg propadanja onako lijepog objekta, te da se iznadju sredstva za njegovo vraćanje u predjašnje stanje. Koliko zbog mladjih, toliko i zbog onih koji nijesu zaslužili da se sadašnje rukovodeće garniture u tom kolektivu ponašaju prema toj kvalitetnoj i vrijednoj zaostavštini.
Iskreno Vas selamim sa željom da se preko ovog elektronskog i drugih medija uputi APEL i Vas iz dijaspore da se stane na put uništavanju i rasprodaji svega što im je u amanet ostavljeno, da savjesno i na sreću Gusinjana time upravljaju.
U Plavu, 03. 04 2007. godine Ibrahim Reković


Sinovi Zumbera Čekića svom rodnom kraju (03. april, 2007)
Sa sjevera New York state stiže donacija za Fondaciju "Gusinje". Naime, sinovi Zumbera Čekića, Džavid i Nedžad, koji žive i rade u glavnom gradu New York state - Albani, uplatili su 2.000 dolara . Ovo je još jedna potvrda, da GUSINJANI gdje god da se nalaze, ne zaboravljaju svoj rodni kraj. A kako javljaju blagajnici Fondacije do sada je prikupljeno 154,335.71 dolara.
Zima kad joj vrijeme nije (30. mart, 2007)
Zima 2006/07 u našem kraju bila je neobična. Uglavnom je pratilo veoma sunčano vrijeme, bez sniježnih padavina. Sve tako do prošlog utorka, kada je za samo 4 sata padanja paralisana čitava el. mreža u plavskogusinjskoj dolini. Naime u Gusinju i Plavu nije bilo struje ponih 6, odnosno 4 dana. Na područiju opštine Plav polomljeno je više od 200 električnih stubova. Pričinjena je materijalna šteta na nekim privatnim objektima, kao i u mnogim voćnacima. U centru grada se nije osjećalo mnogo "nostalgije" za el.energijom jer su uz pomoć agregata radili svi kafići, kafane, prodavnice. Možda vam nešto više kažu i sledeće slike. Za web stranicu iz Gusinja - Amil Ibrahimagić.


Za Fondaciju "Gusinje" još 3,098.50 dolara (29. mart, 2007)
Fondacija "Gusinje" iz New Yorka, bogatija je za 3,098.50 dolara. Donirali su Duraković (Adema) Ruždija - $1,000, Duraković (Adema) Zuvdija - $1,000, Bicić (Arslana) Rasim - $500 dolara. A Servet Šehović koji je donirao cijeli ček u vrijednosti od $598.59, poručuje "U godini su 52 nedelje odlučio sam da godišnje odvajam jednu nedeljnu zaradu za svoje rodno mjesto GUSINJE". Iz finansijske službe Fondacije podatak da je do sada prikupljeno 152,335.71 dolara.
Pero Šaljanin (1952 - 2007) (26. mart, 2007)
U Njemačkoj je u 55. godini života, poslije kraće bolesti preminuo Pero Ljeke Šaljanin. Pero je bio jedan od najvećih fudbalera koje je dalo Gusinje. Branio je boje FK "Trepče" i FK "Remont" iz K.Mitrovice, kao i FK "Jezero" Plav i FK "Partizan" Gusinje. Sahrana će se obaviti na katoličkom groblju u Gusinju, u petak, 30. marta 2007. Ožalošćeni: supruga Zagorka, majka Lena, stric Nuco, braća od strica Deda-Decko, Đerdj-Zeko i Kolja.
U Gusinju i Plavu rodjena telad čudovišta (24. mart, 2007)
Direktor veterinarske ambulante u Plavu, mr. Zuvdija Jasavić, proteklih dana imao je puno posla u tom kraju, a samo u jednom danu uspješno je obavio dvije, neobične intervencije. Naime, u štali Šefketa Derviševića iz Gusinja, carskim rezom rodjeno je tele teško 80 kilograma, a nedugo potom u Brezojevicama kod Plava u štali Vuka Dašića, tele sa tri noge... više o ovom dogadjaju.
Nekada gigant, danas samo ime! (19. mart, 2007)
Kada se spomene OPZ "Aljo Hot" iz Gusinja, onda se u prvom redu misli na preduzeće, koje je početkom druge polovine prosloga vijeka, bilo sinonim za uzoran i uspješan kolektiv. Ne bez razloga stariji gusinjani a i oni srednjih godina, sa pijetetom spominju ime generalnog direktora, Sadrije Demšina Hota, koji je veoma uspješno vodio ovaj kolektiv. Iz tog perioda pogledajte nekoliko slika, članova kolektiva, od kojih mnogi nisu medju živima.Ibrahimagić (rodj. Nikočević) Harka (1937 - 2007) (16. mart, 2007)
U petak, 16. marta 2007. u New Yorku, je preselila na Ahiret Ibrahimagić (rodj. Nikočević) Harka, u 70. godini života. Dženaza će se održati u ponedeljak, 19. marta, na Gradskom groblju u Gusinju.
Šemso-Nino Selimaj, medijska ličnost (15. mart, 2007)
Svi mediji, zvučni i pisani iz New Yorka, a kažu i širom svijeta, juče su propratili vijest o parčetu pizze koje košta, ni manje ni više, nego $1000 dolara. Dobro ste pročitali: hiljadu dolara za parče pizze. A tko bi to mogao biti tvorac ovog jela ? Rodjeni Gusinjanin, vlasnik šest restorana u New Yorku - Šemso-Nino Selimaj.
Fudbalski biser- Haris Medunjanin (22) (15. mart, 2007)
Još jedan fudbalski biser, porijeklom iz Plava, svojim igrama oduševljava Evropu. Riječ je o Harisu (Muja) Medunjanin (22), koji igra za FK Sparta Roterdam, člana prve fudbalske lige Holandije. Haris je nasupao i za mladu reprezendaticiju ove zemlje protiv ekipe Bayer Leverkussen i postigao je izvaredan pogodak. O kakvom je talentu riječ pogledajte video inserte sa utakmica protiv Heraclesa i RKC Waalwijk, na kojima je, takodjer, postigao brilijantne golove.
HALIM PIROVIĆ (1945 - 2007) (14. mart, 2007)
Dana 13. marta 2007. godine poslije duže i teške bolesti preselio je na Ahiret HALIM PIROVIĆ u 62. godini života. Dženaza je obavljena dana 14. marta 2007. godine na gradskom groblju Belveder u Baru. Ožalošćena porodica: majka NEVZETA, supruga ZAMIRA, sinovi NEDžAD, HARIS i HAKIJA, sestra HASNIJA, snaha ADELA i unuka LEJLA kao i mnogobrojne porodice Pirović, Lončarević i Ibrišimović.
Fatima Jarović (11. mart, 2007)
Nakon dužeg vremena, ponovo objavljujemo nove pjesme Fatime Jarović iz New Yorka. Da je riječ o veoma darovitoj pjesnjiknji može te se uvjeriti ako posjetite njenu web stranicu. Inače, ove pjesme prožete su ljubavlju prema rodnom kraju, porodici i sjećanju na rano preminuliog brata. Kontakt e-mail adresa Fatime Jarović je fatimababe@earthlink.net .
Muzički spektakl u New Yorku (7. mart, 2007)
U New Yorku,u nedelju, 8. aprila još jedan muzički spektakl. U Clubu "CASINO" gostuju Asim Bajrić, Nerka Hodžić i Sejo Keydura. Cijena ulaznica:$30 u preprodaji, $40 na ulazu. Kontakt telefoni: 1917 468 0867 i 1917 751 5584. A organizator, zna se - Began Čekić. Više o ovom dogadjaju možete čuti i putem Radia "Sevdah", svake subote od 13;00, na talasnoj dužini 1430 AM.

Saopštenje Bošnjaka Kosova iz Dijaspore (5. mart, 2007)
Objavljujemo reagovanje BOŠNJAKA KOSOVA IZ DIJASPORE na prijedlog za rješenje statuta Kosova, koji je Marti Ahtisari predao Ujedinjenim Nacijama. Naime, kosovski Bošnjaci se uopšte ne spominju u prijedlogu plana, iako je opšte poznato da su Bošnjaci Kosova jedinstven autohton narod, sa svojim bosanskim jezikom i svojom vjerom Islamom, koji stotinama godina žive na Kosovu zajedno sa drugim etničkim zajednicama.
KANA Ginere Deljanin (4. mart, 2007)
Srećni roditelji Šelja i Zehra Deljanin su u subotu, 3. marta 2007, u povodu udadbe kćerke Ginere za Edisa R. Radončića, po našem starom plavskogusinjskom običaju napravili KANU. Veselje je održano u prepunoj sali eskluzivnog restorana "The Green Tree" u New Rochelle, NY. Sa ove Kane pogledajte nekoliko slika.

Rodnom kraju još $1,500 (4. mart, 2007)
Fondacija "Gusinje" iz New Yorka svakim danom dobija na masovnosti. Iz financijske službe iste, informacija da su donirala sledeća lica : Radončić Zaja Senad $500, Koljenović Isa Almir $500, Radončić Jaza Šarko $500. Do sada je prikupljeno $149,237.12
Prodaje se kuća u Gusinju (3. mart, 2007)
Prodaje se porodična dvospratna kuća Hadžialjević Malje, koja se nalazi u strogom centru Gusinja, na raskrsnici ulice "Bećo Bašić" i ulice "13. juli". Kuća se nalazi preko puta Nove džamije i ukupna površina parcele je 5 ari. Za sve bliže informacije možete nazvati Fujka Derviševića na sledeći broj telefona: 011 381 67 578 382.
ISMET Beća NIKOČEVIĆ 1943- 2007 (1. mart, 2007)
Dana 26. februara 2007. godine, u 64. godini života, preselio se na ahiret naš dragi ISMET Beća NIKOČEVIĆ . Dženaza je obavljena u četvrtak, 1. marta 2007 na Gradskom groblju u Gusinju. Ožalošćena porodica: brat KEMAL, sestre SEVDA i HASKA, snahe, bratanići, bratanične, sestrići, sestrične i ostala mnogobrojna rodbina.
Nova donatori (25. februar 2007)
Obavljujemo imena novih donatora za Fondaciju "Gusinje" iz New Yorka: Sujković Jusufa Ferid $500, Dervišević Braha Dževad $500, Dervišević Braha Esad $150. Do sada je prikupljeno $147,737.12.
PLAVLJANI u SVIJETU (20. feb, 2007)
Poslije popisa gusinjana u dijaspori, redakcija vaše i naše web stranice www.gusinje-plav.com radi na popisu "PLAVLJANI u SVIJETU". Ovaj spisak je nepotpun, ali se nadamo da će uz vašu pomoć biti dopunjen. Zahvaljujemo se Fehimu Redžepagiću na pomoći, a vi koji želite dopuniti ovaj spisak, molimo vas javite se redakciji, ostalo je naša briga.
Kastrat Adema Haljim (1959 - 2007) (17. feb, 2007)
Obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je naš dragi KASTRAT Adema HALJIM preselio na Ahiret u New Yorku, u subotu, 17. februara 2007. godine, u 48. godini života. Dženaza je obavljena 18. februara u New Yorku. Ožalošćeni: majka Šema, supruga Enisa, sinovi Adis, Nerim, Merim i Medo, braća Hasan i Selim, sestre Ijša, Rabija i Ema i mnogobrojna rodbina.
Nova imena donatora za Fondaciju "Gusinje" (15. februar 2007)
Fondacija "Gusinje" iz New Yorka, je bogatija za još $2,100. Ovih dana novčane priloge su donirali; Radončić (Husa) Dželjo $500, Lucević (Hakije) Amir $500, Novićević (Kolja) Bato $100, Laličić (Hama) Šućo $500 i Juljević (Idriza) Zajo $500. Svi oni kojima je rodni kraj u srcu i koji žele pomoći u razvoju istog, mogu se obratiti blagajnicima Fondacije : Ćekić Seljimu, Toskić Rasimu i Omeragić Esku. Do sada je prikupljeno $146,587.12.
Gusinjani u svijetu (15. februar 2007)
Pokušajem da se napravi "Popis gusinjana u svijetu", naša redakcija je animirala jos nekoliko saradnika, koji svakodnevno šalju nova imena. Posebno želimo da se zahvalimo Huduti (Rašo) Nadžiji rodj.Bektešević iz Sarajeva i Pršić Hasimu iz Slovenije na imenima koja su nam poslali. Uskoro na našoj web stranici imaćete prilike da saznate i imena plavljana koji se nalaze van svog rodnog mjesta.
Kastrat Haljilj (1929 - 2007) (12. feb, 2007)
Obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je naša dragi KASTRAT HALJILJ preselio na Ahiret u New Yorku, u ponedeljak, 12. februara 2007. godine, u 78. godini života. Dženaza će se obaviti u četvrtak, 15. februara 2007. godine u 14 sati na Gradskom groblju u Gusinju. Ožalošćeni : supruga Sadeta, sinovi Džavid i Dženad, kćerke, snahe, unučad i mnogobrojna rodbina.
Tradicionalni plavogusinjski susreti u Švedskoj (9. feb, 2007)
Svim plavogusinjanima i svim našim prijateljima koji se žele familijarno sresti i zajednički proveseliti: U subotu, 7. aprila 2007 g. sa poćetkom u 19.00h, u hotelu "LAXEN" www.hotellaxen.se HALMSTAD. Tradicionalno druženje uz bogat program i zabavu, našeg u svijetu extrade poznatog, Refika Kolića Cijena ulaznice sa večerom, pićem i kafom - 160 kr, za djecu do 12 godina - 100 kr. Obezbjedjeno: švedski vaktovi u sali i besplatan parking. Rezervacija obavezna za svih 250 mjesta. Zbog velikog interesovanja, molimo goste da rezervacije obezbijede na vrijeme, uz obavijest da ulaz preko ovog broja neće biti dozvoljen ni jednoj jedinoj osobi. Rezervacije i detaljnije informacije:
tel. 035-15 77 38, mob. 0703-58 86 99, e-mail rrefko@hotmail.com

tel. 042-15 86 44, mob. 0704-89 99 15, e-mailr.kandic@hotmail.com

JANA u New Yorku - 25. februar 2007 (02.februar 2007)
U nedelju, 25. februara 2007, u New Yorku gostuje poznata pjevačica JANA. Ona će u restoranu "Renaissance" održati solistički koncert, sa početkom u 8:00 PM. Restoran "Renaissance" se nalazi na adresi 27-35 21 street Astoria. Ulaznica je $30, a kontakt telefon je 1917 468 0867. Organizator koncerta je Began Beni Čekić.
Sendija Djurković - broker osiguranja (27. januar 2007)
Ako želite da kupite zgradu, kuću, auto, ili business, onda se obratite Sendiji Djurković (supruga Alja Djurkovića), ovlašćenom brokeru osiguranja : State Farm / Jonathan Schenck Agency. Ova agencija ima nekoliko vrsta osiguranja : Commercial, Umbrella, Life, Health, Renters, Long Term Care... State Farm posjeduje banku sa CD's, Mutual Funds i Financing za sve vaše potrebe. Adresa banke i agencije 214-11 Northern Blvd. Bayside, NY 11361 blizu Bell Blvd ili nazovite Sendiju na 718-224-5436 i ona će vam na maternjem i engleskom jeziku dati sve potrebne informacije. E- mail: sendiya.durkovic.psmy@statefarm.com
Gruda Zeliha, rodj. Dervišević (1939-2007) (26. januar 2007)
Obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je naša draga GRUDA ZELIHA, rodj. DERVIŠEVIĆ preselila na Ahiret u četvrtak, 25. januara 2007. godine, u 68. godini života. Dženaza će se obaviti u subotu, 27. januara 2007. godine u 13 sati na Gradskom groblju Vlakovo (Sarajevo). Ožalošćeni : suprug Salih, sin Zaim, snaha Dijana, kćerka Suzana, brat Osmo, sestra Lala, djever Redžo, jetrva Hasiba, sestricna Aiša, zaove Huma i Nafka, snaha Refka, unučad Denis, Damir, Ines, Adela, Adisa, Edin i Alem.
U znak sjećanja (26. januar 2007)
U srijedu, 22. novembra 2006, u New Yorku je preslio na Ahiret rametli Radončić (Rustema) Hazem, (rodj. 8. octobra 1941). Dženaza je obavjlena 24. novembra u New Yorku. Njegovi, koji ga nikad neće zaboraviti: supruga Hasnija, sinovi Nedžad i Senad , kćerka Sanela sa suprugom, snahe i unuci, braća, sestra, sa porodicama i prijatelji, se zahvaljuju svima koji su ga posejtilji u bolnici i prisustovali njegovoj dženazi. Svima da vam se u dobro vraća. Bratstvo Radončića.
Novi donatori za Fondaciju "Gusinje" (25. januar 2007)
Fondacija "Gusinje" iz New Yorka, je bogatija za još $7,000. Ovih dana novčane priloge su donirali; Radončić (Sulja) Naser $5.000, Feratović (Isa) Huso $1.000, Radončić (Sulja) Džako $500, Radončić (Hasana) Ismet - Babi $500 . Do sada je prikupljeno $144,487.12.
KANA Sajme Nikočević (21. januar 2007)
U subotu, 20 januara, u New Yorku povodom udadbe kćerke Sajme Nikocević, roditelji Murat i Fadilja, po našem starom plavskogusinjskom običaju napravili su KANU. Restoran u kojem je odžano veselje bio je prepun gostiju, a presrećni otac Murat u jednom trenutku je zaplesao sa svojom miljenicom. Sa ovog veselja pogledajte nekoliko slika.

Pomoć za porodicu Marković (19. januar 2007)
Prije desetak dana, u požaru, izgorela je kuća i svo pokućanstvo Dema Markovića iz Plava. Ne sumnjajući u veliku humanost naših gradjana, koji žive i rade u inostranstvu, objavljujemo (na zahtjev porodice) broj deviznog žiro-računa na kojem možete uputiti pomoć porodici Dema Markovića. Otvorite srce i udijelite pomoć kao i mnogo puta do sada.

AMERICAN EXPRESS BANK LTD
NEW YORK, NY US
SWIFT Code: AEIBUS33
ABA 124071889
/00748574 USD

ATLASMONT BANK AD
PODGORICA, Stanka Dragojevica 4
MONTENEGRO
SWIFT CODE ATLMCS22

MARKOVIC DEMO
821-70-845-7
Edin Redžepagić (1962 - 2007) (17. januar 2007)
U New Yorku je, u utorak 16 januara, u saobraćajnoj nesreći izgubio život Redžepagić (Refika) Edin (44). Uz veliko prisustvo naših gradjana, dženaza je obavljena u New Yorku, u četvratak, 18. januara .
Gusinje - pogled sa Zabodišta (16. januar 2007)
Prekrasno vrijeme, bez snijega i sa visokim temperaturama, izmamilo je ovih dana ljubitelje prirode iz Gusinja, da obidju dio trase puta Dosudje - Zabodište. Odatle se pruža veličanstven pogled na Gusinje i okolna sela, što se možete uvjeriti sa slika koje je poslao saradnik Amil Ibrahimagić. Ujedno, ako želite, Amil će slikati i objekat koji vi želite i poslati sliku putem interneta.


Novi donatori (13. januar 2007)
Fondacija "Gusinje" iz New Yorka svakim danom dobija sve više donatora. Ovih dana novčane priloge su donirali; Tošić Ziad $1,000, Koljenović Džafera Orlo $500, Kandić Dževat & Rusmina $500, Musić Ahmet & Bahtija $400.. Do sada je prikupljeno $137,487.12. Inače, ova Fondacija je zvanično registrovana "Under section 402 of the Not-for-Profit Corporation Low for New York State" (kliknite na slike ispod}.

Radio "SEVDAH" - 7. godina rada (6. januar 2007)
Najslušanije i najpopularnije radio Bošnjaka u Americi, Radio "SEVDAH" iz New Yorka, ovih dana proslavlja 7. godina rada. Redakciji ovog medija, kao i glavnom uredniku Rizahu Rizu Čekiću, čestitamo na ovom vrijednom jubileju. Radio "Sevdah" emituje program svake subote u terminu od 13:00 do 14:00 časova poslije podne, na frekfenciji 1430 AM. Redakciju ovog radija možete kontaktirati na tel. 1917-751-5584.

Gusinje noću ovih dana (6. januar 2007)
Kako Gusinje izgleda noću ovi dana pogledajte na slikama Amila Ibrahimagića

Proslava Kurban Bajrama i Nove Godine u zavičaju (3. januar 2007)
Gusinje-Plav…..Proslavi Kurban Bajrama u našem zavičaju ove godine posvećena je mnogo veća pažnja nego proteklih godina. U svim džamijama je prije klanjanja kurban bajram namaza pročitana čestitka Reisa IZ CG Rifata Fejzića, kao i Gradonačelnika Plava Skendera Šarkinovića, i predsjednika SO Plav Dr Saida Čekića. Ovog puta fokusiracemo se na Gusinje, gdje je uz veliki vatromet dočekan i ispraćen Kurban Bajram, kao i uz upotrebu pirotehničkih sredstava. Prvu noć bajrama ispred Vezirove Dzamije organizovano je učenje ilahija mladog Hora iz Gusinja, a program je uveselio i naš pjevač Veri. Sve se odigralo pred oko 300 posjetioca iz Gusinja, uz vatromet program je trajao 2h... nastavak teksta. Za web stranicu www.gusinje-plav.com iz Gusinja izvještava Amil Ibrahimagić

Kemal S. Koljenović (1978-2006) (31.decembar 2006)
U nedelju, 31. decembra 2006, u New Yorku je tragično izgubio život Kemal (Salja) Koljenović (28). Dženaza je obavljena 2. januara u New Yorku. Svi mediji u New yorku su objavili vijest o ovom dogadjaju, a vi možete pročitajti tekst koji je objavio NEW YORK POST povodom ovog tragičnog dogadjaja. Možete pročitati tekst i vidjeti sliku iz New York Times od 02/01/2007, kada je majka rah. Kemala stigla u dzamiju.
Bajramska poruka reisa Rifata Fejzića (29.decembar 2006)
Reis Islamske vjerske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić uputio je bajramsku poruku u kojoj poziva na povezivanje pokidanih veza ljubavi medu ljudima, bez obzira na vjeru i naciju. On je poručio da nastupajući bajramski dani treba još jače da učvrste vjeru u srce, da je vječna istina oslonac, istinita riječ put, a pravedno djelo zavjet. “Kažimo cijelom svijetu da volimo mir i poštujemo jednakost svih ljudi i naroda”, navodi se u bajramskoj poruci reisa Fejzića.
Na groblju u Gusinju oskrnavljeni nišani (24.decembar 2006)
U nedelju, 24 decembra naa Gradskom groblju u Gusinju, osvanulo je 40-tak oskrnavljenih spomenika. Nepoznata osoba, ili više njih, je masnom farbom premazala slike na spomenicima. Više o ovom nemilom i vandalističkom činu saznaćete uskoro. Za web stranicu www.Gusinje-Plav.com iz Gusinja Brdakić Beli.Prodaje se zemlja u Gusinju (23.decembar 2006)
Prodajem zemlju u Gusinju veličine 20 ari u mjestu zvanom Jondža.Zemlja se nalazi pored puta i djeljiva je na više placeva za kuće i ima sve priključke za vodovod, struju, telefon… Svi zainteresovani mogu da se jave na telephone: USA (718)205-0540 ili (917)596-0616 mobilni ili (67)593-514 mobilni u Crnoj Gori.
Zabavno veče: Domžale (Slovenija) - 24.12 2006 (20.decembar 2006)
24.12.2006.godine u Sportskoj dvorani komunalnog centra u DOMŽALAMA (Slovenija) održat će se kulturno zabavno veče sa početkom u 19.00 sati, u organizaciji Zavičajnog Društva "IZVOR" iz Slovenije. Nastupaju: Samir Šujak sa ansamblom, folklorne grupe "IZVOR", "MORAČA" i "SANDŽAK". Za hranu i piće Mi smo se pobrinuli, Vi samo dodite i donesite puno dobre volje. Uz dobar program i muziku biće veselo i družit ćemo se do ranih jutrnjih sati. Bujrum svima !. Gosti večeri: Ambasadori u Sloveniji iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske kao i mnoge poznate ličnosti iz kulturnog, političkog i javnog života u Sloveniji. Posebni gost će biti predsjednik opštine Plav Skender Šarkinović.
Braća Besard i Migjen Hakaj - Norveška (18.decembar 2006)
Iz daleke Norveške stižu prijatne vijesti o sportskim uspjesima braće Besarda (16) i Migjena (15) Hakaj, od roditelja - oca Muzlije ( majstor karatea 6 dan ) i majke Nusrete, rodjenih u Plavu. Svojim nastupima na rukometnim terenima ove zemlje braća Hakaj, već kucaju na vrata Norveške omladinske rukometne reprezentacije. Inače, Muzlija sledeće godine dolazi u Las Vegasu gdje će suditi na USA KARATE OPEN . Tekst i slike Šeki Redžić - Norveška.


Svadba Adisa Hot i Anite Kasupović (14.decembar 2006)
Ovih dana brastvo HOT u New Yorku, postalo je bogatije za još jedan mladi bračni par. Naime, Haljilj Hot oženio je sina Adisa sa Anitom Kasupović. Sa ovog svadbenog veselja pogledajte nekoliko slika.
Iz Dalasa za "Gusinje"- $13.500 (12.decembar 2006)
U Teksasu je ovih dana boravila delegacija Fondacije "Gusinje" New York - Refik Radončić i Džavid Kastrat, kao i predsjednik MZ "2.Avg", dr. Rusmir Laličić. Tokom boravka u gradu Dalasu, održana je tribina sa našom dijasporom, na kojoj su predstavnici Fondacije i MZ odgovarali na pitanja naših iseljenika, koja su bila vezana za rad Fondacije i razvoj Gusinja. Na ovom skupu je donirano $13.500 . (Spisak donatora)
Poslednji ispraćaj Adisu Canoviću (11.decembar 2006)
A mnogobrojna rodbina, prijatelji, drugovi po zadnji put su se oprostili od svog sina, brata, druga i prijatelja Adisa Canovića. Dženaza je održana danas 11.12.2006.godine (Šehovića groblje) na kojoj je prisustvovalo više od dvije i po hiljade gradjana. Da mu uzvišeni Allah dž.s.podari mir u Dženetu, a njegovoj porodici Sabur. Više detalja o akterima ovog tragičnog dogadjaja u sledećem tekstu.
Plav i Gusinje tuguju (10.decembar 2006)
Ugašen je mladi život, posljednji osmjeh pun nade, pogled pun bola... Pokošen je cvijet u cvatu, od svog druga, sugradjanina, vršnjaka... Nesreća i istina sa našeg prostora... Daleko smo otišli, za jednu grubu riječ, da bi jedni drugima živote uzeli, a liči li to nama, PLAVOGUSINJANI ??? - Gusinjka Al Prava

U Plavu je u subotu, 9. decembra tragično izgubio život Adis (Cana) Canović (22). Njega je nakon svadje nožem usmrtio sugradjanin Enes C. Lješnjanin (21). Ovaj nemio dogadjaj potesao je cijelu dijasporu i naš zavičaj, odakle imamo izvjestaj našeg saradnika Amila Ibrahimagića. Dženaza će se obaviti u Plavu, u ponedeljek, 11. dec .
"Forgotten soldiers"- Bajram Koljenović (9.decembar 2006)
Nedavno je iz štampe, na engleskom jeziku, izašao roman "Forgotten soldiers" (Zaboravljeni vojnici), autora Bajrama Koljenovića, koji trenutno živi i radi u Las Vegasu. Radnja romana je smeštena u Bosni za vrijeme ratnih zbivanja početkom devedesetih godina prošlog vijeka. Više o ovom romanu i kako ga naručiti pročitajte u sledećem linku. Inače, ovo je četvrta knjiga gdje se kao autor pojavljuje Bajram Koljenović.
Biser sa Prokletija - Edin Žarić (5.decembar 2006)
Fudbalski klub "Gusinje" je oduvjek bio rasadnik dobrih fudbalera. Ne prodje godina dana a da iz kadetske škole ovog kluba ne zasija neko novo ime. Jedan od takvih je i Edin Žarić (16), koji svojim igrama uveliko kuca na vrata prvog tima. O kakvom je talentu riječ možete saznati ako kliknete na sliku u lijevom uglu. Prilog poslao Beli Brdakić.
Iluzorna istina (5.decembar 2006)
Kako je doživio proslogodišnji nastup orkestra "Plavski tamburaši" na "Danima Borovnice" u Plavu naš dopisnik Hamo Mulić, pogledajte na slikama ispod i pročitajte u tekstu Iluzorna istina.


Prikupljeno oko 100.000 dolara (25.novembar 2006)
Na Donatorskoj večeri Fondacije "Gusinje" iz New Yorku, održane 24. nov u restoranu "Renaissance" prikupljeno je 97.160 dolara (plus $2.500 i 4.100 canadskih dolara od naših zemljaka iz Canade). Tačan iznos i spisak slijede uskoro. Inicijativni odbor Fondacije se zahvaljuje svima koji su prisustvovali, a i onima koji su bili spriječeni da prisustvuju. Posebno hvala delegaciji Gusinjana iz Kanade koji su prešli nekoliko hiljada kilometara da bi svojim donacijama pomogli razvoj Gusinja. Fondacija nastavlja sa radom i svi oni koji žele da doniraju mogu se obratiti nekome iz Inicijatvivnog odbora. Sa ove Donatorske večeri pogledajte nekoliko slika.


Svadba Adela Derviševića i Amre Tošić (20.novembar 2006)
U nedelju, 19. nov, naša zajednica u New Yorku postala je bogatija za još jedan mladi bračni par. Naime, održano je svadbeno veselje u domu Zaima i Mirze Dervišević. Oženili su sina Adela sa Amrom Tošić iz Plava. Sa ovog svadbenog veselja pogledajte nekoliko slika.


Šefkija Čekić - naučnik Evrope 2006. godine (17.novembar 2006)
Konferencija saobraćajnih nauka Evrope proglasila je dekana Fakulteta za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu Šefkiju Čekica naučnikom Evrope u oblasti saobraćaja i komunikacija za 2006. godinu. Ovo je još jedno u nizu priznanja ovom stručnjaku u razvoju saobraćanjih nauka, a dodijeljeno mu je u okviru dvodnevnog naučnog sipozijuma koji je u Sarajevu, krajem prošlog mjeseca, okupio 60 profesora BiH te Austrije, Češke, Hrvatske, Letonije, Latvije, Madjarske, Poljske, Slovenije i Slovačke. Inače, Šefkija Čekić je rodjen 1935. god u Gusinju. Doktorirao je na Ekonomski fakultet u Skoplju. Dosad je objavio više od 100 naučnih radova. Član je Senata Univerziteta u Sarajevu. Sva javna glasila iz Sarajeva objavile su ovu vijest (kliknite na slike ispod), a slušaoci radija SEVDAH u New Yorku, mogu u subotu, 18. nov, više čuti o ovom dogadjaju.Donatorsko veče za GUSINJE - 24. nov 2006. (13.novembar 2006)
U petak, 24. novembra u New Yorku, u restoranu "Renaissance" održati će se donatorsko veče za GUSINJE. Organizacioni odbor istoimene Fondacije poziva sve ljude dobre volje da prisustvuju ovoj večeri i svojim donacijama pomognu razvoj ovog kraja. Specijalni gost večeri je predsjednik MZ "2.avgust" Gusinje - dr. Rusmir Laličić. Predvidjen je bogat kulturno zabavni program, uz pjesme i igre iz našeg kraja.

Dosta smo pomagali drugima, sada pomognimo SEBI !

Gusinjani u Americi i Kanadi (12.novembar 2006)
Koliki je broj Gusinjana po svijetu, tačnih podataka nema. Barata se različitim ciframa, često nerealnim. Zato je redakcija ove web stranice, uz pomoć Džavida Kastrata, odlučila da napravi popis gradjana Gusinja koji trenutno žive i rade u Americi i Kanadi. Normalno, ovaj spisak će biti dopunjen, uz vašu pomoć, sa licima koja nisu na ovom popisu. Bujrum, javite nam i pomognite da saznamo koliko je naših sugradjana, koji su iz raznoraznih razloga, van svojih ognjišta tj rodnog Gusinja.
Dr Hazbo Skoko (07.novembar 2006)
Na nedavno održanom New York-škom maratonu čast da nastupi i da ga odtrči kao prvi državljanin iz nezavisne Crne Gore pripala je dr Hazbu Skoku (sa Sipanja kod Bijelog Polja). Završio je Ekonomski Fakultet u Titogradu, Magistraturu na Ekonomskom u Beogradu i doktorsku disertaciju na Novom Zelandu (Lincoln University). Trenutno radi kao profesor na Charles Sturt University u Bathurstu u Australiji. Predaje Ekonomiju (Medjunarodnu, Informatičku, micro i makro ekonomiju, ekonometriju i ekonomsku filozofiju) i Finansije (medjunarodne i finansijske institucije) na univerzitetima u Hong Kongu, Maleziji, Singapuru, Kini i Velikoj Britaniji. Boravak u New Yorku dr.Hazbo Skoko je iskoristio da se sastane sa nekadašnjim kolegama sa Titogradskog fakulteta i da gostuje na radiju "SEVDAH" - najpoznatijem i najslušanijem našem mediju u New Yorku. Intervju sa ovim uglednim naučnim radnikom možete čuti u subotu, 11. nov. na talasima radija "SEVDAH"Otvara se bošnjački kulturni centar (03.novembar 2006)
Udruženje Forum Bošnjaka/Muslimana Crne Gore i časopis «Almanah» inicirali su osnivanje kulturnog centra Bošnjaka sa sjedištem u Podgorici. Ovaj centar zamišljen je kao središte stvaralačkog podsticanja, zbirka kulturnih vrijednosti, promoter kvalitetnih sadržaja i programa organizacija i pojedinaca iz svih krajeva Crne Gore. Osnovni zadaci Centra biće očuvanje bošnjačke baštine, afirmacija etničkih osobenosti, podsticanje kreativne akcije i razmjene, kulturno edukativno i razvojno umrežavanje sa dijasporom. Dobijanjem adekvatnog prostora, ove dvije organizacije, i druge koje se pridruže, biće u mogućnosti da prošire djelokrug svog rada bez troškova izdržavanja glomazne administracije.
Nova vlast ili...? (01.novembar 2006)
A kako izgleda Nova Pijaca u Gusinju, kraj koje će uskoro početi izgradnja zgrade za Vatrogasnu Jedinicu i Komunalnu službu iz Gusinja, pogledajte na sledećim slikama. Tu je i ograda oko Vezirove džamije, koja je izgradjena donacijom braće Dervišević iz New Yorka. Ima i nekoliko reklamnih panoa na ulazu u grad. Snimke poslao naš saradnik Amil Ibrahimagić.U Grebajama "nikla" šest drvena bungalova  (30.Oktobar 2006)
U prekrasnoj dolini Grebaje, kraj Gusinja, ovih dana završena je izgradnja šest drvenih bungalova, koji će pored postojećeg doma PSD"Karanfil", povećati turističku ponudu ove doline. U svakom od bungalova moći će da se smjeste po dvije osobe. Slike poslao naš saradnik Amil Ibrahimagić.Anela Koljenović, budući advokat  (26.Oktobar 2006)
Predstavljamo još jednog uspješnog studenta tj posdiplomca, budućeg advokata Anelu Koljenović (od oca Emina i majke Senade rodj. Durović). Nakon što je prije dvije godine sa uspjehom završila studije na St. Johns University, Anela je već upisala drugu godinu posdiplomskih studija na St. Johns law school. Trenutno radi kao asistent za Kathleen Rice (Nassau District Attorney). Uspjeh koji može poslužiti kao primjer našoj omladini u Americi.Bajramska čestitka predsjednika IZ Smajlja Srdanovića  (22.Oktobar 2006)
"Es-selamu alejkum
Hvala Allahu, Koji je svemu što je stvorio dao ono što mu je potrebno, zatim ga da se time koristi podučio i neka je blagoslov i mir s Njegovim odabranim miljenikom Muhammedom s.a.v.s., s njegovom porodicom, časnim i izuzetnim drugovima i onima koji su slijedili i koji slijede njihov put.
Uzvišeni Gospodar nam je iz svojih neizmjernih riznica milosti i ove hidžretske 1427.god. darivao da dočekamo mubarek dane Ramazanskog Bajrama. Uz nadu da ovaj veliki praznik u naše domove nalazi rahatluk i dobro zdravlje a donosi radost i sreću, svim Plavo-Gusinjanima, koji u svojim dušama i srcima nose i njeguju islamske vrijednosti, bilo da su na rodnim ognjištima ili daleko od voljenih vatana, želim ugodne i prijatna Bajramske blagdane uz dovu Svevišnjem Gospodaru da nas ujedini na islamskim principima, da izbriše sve ono što nas razdvaja i da nas učvrsti na temeljima zajednistva onako kako su nam u amanet ostavile naše starine. Istovremeno molim Svemogućeg Allaha da spusti svoju milost i zaštitu svuda gdje je umet Muhammeda s.a.v.s.u stanju patnje i nasreće i pomogne im da slome mračne snage kufara".

U ime Islamske Zajednice Plav-Gusinje NY
Predsjednik Smajlje Srdanović.
David (Djatija) Hot - mortagage specialist ( 20.Oktobar 2006)
Ako želite da kupite kuću ili stan, a loš vam je kredit rekord i bez money down, onda je Topdot mortgage (nacionalna kreditna banka) pravo mjesto za Vas. Dovoljno je da nazovete ovlašćenog predstavnika ove kompanije, mortgage specialistu Davida (Djatiju) Hota, koji će vam na maternjem ili engleskom jeziku dati sve potrebne informacije kako da najpovoljnije dobijete kredit za kupovinu kuće ili stana. Nazovite: direct line 1516-870-1379 ili cell.1917-416-5891. E-mail: dhot@topdot.com
"Hodža u poljitiku, poljitichar u religiju"  (16.Oktobar 2006)
Sandžački muftija Muamer Zukorlić pozvao je lidera koalicije Lista za Sandžak i predsjednika opštine Novi Pazar Sulejmana Ugljanina na otvoreni duel. Na našem forumu ovaj duel ovako komentarišu :
Dedoka: "Pošto je Zukorljić starinom Kuč, a Ugljanin Klimenta unaprijes se zna ko će da pobjedi. Ova bivši bokser će da bidne u nokaut vrlo brgo prva ilji druga runda".
Na to će Koljindar: "...tako ti je to ked se zabuni narodnost i religija; hodza u poljitiku, poljitichar u religiju. ni vrati, ni pendžera, kuća na ljedinu, na begluke. "al' je raja ka' ostala marva".
A naša redakcija vam poklanja sliku sa tog "boks meča".
Ako se po jutru dan poznaje, ...! (14.Oktobar 2006)
U organizaciji MZ "2.Avgust" Gusinje počela je akcija čišćenja korita rijeke Grnčar. Radove izvodi OD Bistrica iz Gusinja. Ideja ove akcije potekla je na zajedničkom sastanku sa Dijasporom. Ovo je samo jedna u nizu budućih akcija koje će se izvoditi na uredjenju okoline Gusinja. Slike i text: Brdakić B.


Poklon Dženana Radončića  (12.Oktobar 2006)
Pred početak utakmice Gusinje - Mornar iz Bara bivši fudbaler FK Gusinje Dženan Radončić, koji sada igra u prvoj ligi Juzne Koreje - FC INCHON, poklonio je komplet fudbalsku opremu svojem matičnom klubu. Uprava FK Gusinje se ovom prilikom zahvaljuje svom bivšem igraču i želi puno uspjeha u nastavku sportske karijere.


IFTAR u New Yorku  (11.Oktobar 2006)
U povodu Ramazana, u New Yorku je održan IFTAR , čiji je organizaror bila kompanija Stellar Management. IFTAR je priredjen u restoranu "Hemsin" u Queens-u, a prisustvovalo je oko stotinak lica, mahom Bošnjaka i Albanaca iz Crne Gore koji rade u ovoj firmu. Od ukupnog broja zaposlenih - 800, u ovoj kompaniji je upošljeno 172 radnika, od kojih većina vodi porijeklo iz Gusinja i Plava. Sa ovog skupa možete pogledati i par snimaka.


Delegacija MZ "Drugi avgust" u Podgorici  (5.Oktobar 2006)
Delegacija Gusinja nedavno je posjetila vladu Crne Gore u vili "Podgorica" u istoimnom gradu. Pored predsjednika MZ "Drugi avgust", dr Rusmira Laličića, tu su bili i šef MK Gusinje Ibrahim Omeragić, dr Said Ćekić sekretar OŠ "Dž. Nikočević" Ismet Brdakić, pravnik Džaljo Hot i Rustem Vukelj. Oni su predstavnicima vlasti razgovarali o problemima vezanim za rad MZ "Drugi avgust".


RAMIZ Bajrama BEKTEŠEVIĆ (1953 - 2006)  (3.Oktobar 2006)
Dana, 3. 10. 2006. godine u Podgorici je poslije kraće bolesti u 53. godini života preselio na ahiret RAMIZ Bajrama BEKTEŠEVIĆ. Dženaza je obavljena u Gusinju 4.oktobra u 16 časova. Ožalošćeni: majka Badema, supruga Rasima-Cana, kćerke Mirsada, Nusreta, Azra i Enisa, unuke Lejla i Mina, sestra Nafija, braća Zaim-Beli i Ragip, bratanići, bratanične i ostala porodica BEKTEŠEVIĆ
Svadba Šabović Emina i Balić Jasmine (1.Oktobar 2006)
Sinoć, 30. sep, u New Yorku je u restoranu "Micali Terrace" održano svadbeno veselje mladoženje Šabovic Emina - Tajsona i njegove izabranice Balić Jasmine. Sa ove svadbe pogledajte nekoliko snimaka.


Skender Šarkinovic, prvi čovjek Opštine Plav   (25.septembar 2006)
Na upravo zavšenim izborima za gradonačelnika Plava, pobjedio je kandidat koalicije DPS i Bošnjaćke partije dip. ekonomista Skender Šarkinović sa 52,2 % osvojenih glasova. On je u drugom krugu pobjedio kandidata SDP Ferida Šarkinovića, koji je osvojio 48,8% glasova izašlih birača. Skender Šarkinović je dugogodišnji turistički radnik, koji je na nedavno održanom referendumu za nezavisnu Crnu Goru bio glavni koordinaror za Opštinu Plav.
Premijer Milo Djukanović sa našom dijasporom   (21.septembar 2006)
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Djukanović, ovih dana boravi u New Yorku, gdje je prisustvovao 61. Generalnoj Skupštini UN. Tokom boravka u ovom gradu gos. Djukanović je imao i susret sa iseljenicima iz Crne Gore u restoranu "In Valentino" na Menhetnu. Medju pozvanim gostima bilo je i iseljenika iz našeg kraja, koji su iskoristili priliku da sa premjerom Djukanovićem porazgovaraju o pitanjima koja su ih interesovala.Uspješan student i sportista - Jasmin J. Radončić  (20.septembar 2006)
Predstavljamo još jednog uspješnog sportistu i studenta iz New Yorka - Jasmina Radoncića, od oca Jakupa i majke Bade rodj. Kukaj. Više o rezultatima koje postiže ovaj mladić možete pročitati i vidjeti na sledećem linku.

    NY1 Scholar-Athlete of the Week
Dr. Mersim Ziljkić podnio ostavku (17.septembar 2006)
Na sinoć održanoj Skupštini Islamske Zajednice Plav-Gusinje u New Yorku, njen Predsjednik Odbora dr. Mersim Ziljkić je podnio neopozivu ostavku. Prije dvije godine, kada se prihvatao ove funkcije, dr. Ziljkić je tada optimistički izjavio: "Došao sam na čelo Odbora IZ sa nadom da me vi naučite Islamu a ja vas kulture". Dvije godine nisu bile dovoljne da ova misao dr. Ziljkića zaživi u praksi. Na žalost!
Osnovana Fondacija -"Za očuvanje Gusinja" (12.septembar 2006)
U New Yorku je formiran inicijativni odbor fondacije "Za očuvanje Gusinja". Na čelu ovog odbora imenovan je Ibrahim-Braho Radončić. Više o ovoj fondaciji i njenom programu bićete naknadno obaviješteni.
Tako se voli rodni kraj (12.septembar 2006)
Poštovani sugradjani, nakon našeg apela za pomoć Radiu "Gusinje" za kupovinu linkova i ponovno poktetanje našeg programa, grupa naših sugradjana, predvodjena g-dinom Selimom-Sešom (Haljilja) Čekića, koji su ovog ljeta boravili u svom rodnom Gusinju, pokrenuli su akciju prikupljanja novčanih sredstava. Čini mi zadovoljstvo da se ovim putem zahvalim svima koji su svojim donacijama dali doprinos da prvi zvučni medij u našem gradu opstane i nadam se ako bog da nastavi stazom svog uspjeha. Posebnu zahvalnost dugujem g-dinu Selimu-Seši (Haljilja) Čekiću koji je bio glavni pokretač i koji je i ako na odmoru praktično 24 sata prikupljao donacije... Spisak donatora.
Sportista nedelje - Edvin Hot (7.septembar 2006)
I ako je tek počela školska godina, senior Edvin Hot, odbrambeni igrač "Narandžastog" fudbalskog tima, već je proglašen sportistom nedelje Syracuse Univerziteta. Naime, ova ekipa je u prva tri kola zabilježila i toliko pobjeda i Edvin je bio medju nazaslužnijim za ovaj uspjeh. Više o ovom dogadjaju možete saznati na zvaničnoj web prezentaciji Syracuse Univerziteta.
Student za primjer - Sejdo E. Mulić  (4.septembar 2006)
Počela je školska godina i širom Amerike novi studenti -freshman (brucoš), po prvi put se susreću sa akademskim životom. Jedan od "novopečenih brucoša" je i Sejdo Mulić (od oca Eska i majke Nisere (rodj. Nikočević)), koji je sa odličnim uspjehom završio srednju školu i jedan je od rijetkih naših srednješkolaca kojemu je dodijeljena novčana stipendija srednje škole za studije na Binghamton university. Sejdu Muliću i svim studentima, redakcija naše web stranice, želi sreću u daljem školovanju, za dobrobit naše zajednice u Americi tj New Yorku. Za više o našim studentima kliknite.

Planinski marš - Stazama djetinjstva  (1.septembar 2006)
U organizaciji Mjesne Zajednice "Gusinje" i Dijaspore, 15.Avg.2006 god. održan je Planinski marš "STAZAMA DJETINJSTVA" . Zborno mjesto je bio most na Bistračici odakle se i krenulo preko Dolje, Ravniključa, Popadije preko Volušnice do podnožija Grebaja. Za sve učesnike marša u Grebajama je pripremljen bogat ručak od strane domaćina Šabana i Sabrije Durakovic, poznatim domaćim specijalitetima EKOLOŠKE HRANE: jagnjećim pečenjem, domaćim gotovcem, jardumom, kukuruznim hljebom, kajmakom i mladim sirom. Šabanu i njegovoj porodici se iskreno zahvaljujemo na gostoprimstvu a nama da se i iduće godine okupimo i više puta organizujemo ovakve izlete. Tekst i slike pripremio Selim Čekić.


Kasapnica u toru (31.avgust 2006)
Vučjim pirom, prekjuče u ranim jutarnjim časovima, stado Šabana Balidemaja iz sela Martinovići kod Plava koje je brojalo 42 ovce prepolovljeno je. Loša noć sa vjetrom i kišom učinila je da vuk ili više njih lakše odrade svoj posao i naprave kasapnicu u Šabanovom toru.
- Oko jedan sat poslije ponoći čuo sam uznemiren lavež psa i izašao da vidim kad u toru, udaljenom od kuće nekih 20 metara, čujem ovce kako krkljaju i jedna tetura prema kući. Ulaskom u tor, nadjem isprevrtano njih 15, a ostale pored tora - priča Balidemaj.
Interesantno je da je tor udaljen od magistralnog puta Plav-Gusinje svega dva do tri metra i da je vuk ušao u tor tako što je prokopao zemlju ispod njegove ograde. Kako Balidemaj kaže ovo je drugi put da vuci sadju ovako nisko jer su već prije nekoliko dana njegovom stricu zaklali tri ovce
Veselje u domu Zeka Gutića  (28.avgust 2006)
Sinoć je u New Yorku održana svadba u povodu ženidbe Elvedina Gutića sa Jasminom Čekić. Veseli domaćin, otac Zeko Gutić sa braćm Dževdom, Faćom i Merkom ( koji je specijalno za ovu priliku doputovao iz Plava sa inž. Nuskom Aksalićem), sa prisutnim gostima ovu noć su učinili veselom i koja će se pamtiti još dugo.

Do Plava za sat  (28.avgust 2006)
Crnogorska Vlada raspisaće narednih dana tender za izradu glavnog projekta puta Plav-Gusinje-Veruša, koji bi dijelom prolazio preko teritorije Albanije, a zatim se spojio sa već početim poluatoputem Podgorica - Kolašin. Prema pouzdanim saznanjima, investitori iz SAD, porijeklom sa ovog područja, zainteresovani su da finansiraju izgradnju ovog puta.
Prema dokumentu Strategija razvoja saobraćaja u Crnoj Gori, izgradnja dionice Gusinje-Plav-Veruša bila bi gotova za 48 mjeseci, a vrijednost projekta bi iznosila 35 miliona eura.
Milicija trenira strogoću (28.avgust 2006)
Šta se desavalo 21. avgusta 2006 u stanici milicije u Plavu pokušaće da utvrdi istraga. Naime, na osnovu izjave Lješnjanin Faruka (rodj. 1982), koja je prosljedjena i Vladi Republike Crne Gore, ovaj momak bez razloga je pretučen u stanici milicije u Plavu od strane milicionera Dašić Saše i Radenović Obrena. Prenosimo kompletnu izjavu Faruka Lješnjanina.
Crna Gora i zvanično članica UN (28.jun 2006)
U New Yorku, na Ist Riveru, ispred sjedišta Ujedinjenih nacija danas je svečano postavljena zastava Crne Gore. U ime države ovom činu su prisustvovali predsjednik Filip Vujanovič, šef diplomatije Miodrag Vlahovič, specijalni predstavnik C. Gore u UN Nebojša Kaluderović, šef Trgovinske misije C. Gore u Vašingtonu Zorica Marić-Đordević, i konzul Franjo Ljuljdjuraj. Noć prije ovoga dogadjaja, delegacija iz Crne Gore sastala se sa predstavnicima dijaspore koji žive i rade New Yorku, odakle su i sledeći snimci.


Svadba Avda Radončića i Amele Vukel  (26.jun 2006)
U domu Skenda i Satke Radončić ovih dana je veselo. U nedelju 25 juna oženili su sina Avda sa preljepom Amelom Vukel. Svadba je održana u restoranu "Surf Club" u New Rochelle, New York. Dio atmosfere sa ove svadbe možete pogledati na sledećim slikama.Svečanost u povodu Nezavisnosti Crne Gore  (20.jun 2006)
U New Yorku je 19. juna u restoranu " In Valentino" održana svečanost u povodu Nezavisnosti Crne Gore. Domaćini večeri su bili konzul već bivše drzave Franjo Ljuljdjuraj i Nebojša Kaludjerović, predstavnik Crne Gore u UN. Medju 100-tinak gostiju, koji su svojim radom i djelovanjem doprinjeli da C. Gora postane Nezavisna drzava, iz Plavsko -Gusinjske zajednice u New Yorku, na ovoj svečanosti pozvani su bili; predsjednik FK "Bošnjak", Braho Radončić, Nezavisno Bosnjačko radio "Sevdah"- gl. urednik Rizah Čekić sa kompletnom redakcijom, poznati biznismeni braća Refko i Tefko Radončić i Džavid Kastrat, član glavnog odbora "Merhamet"-a - Fehim Redžepagić, poznati frizer Esad Mulić, urednik web stranice: www. plav.net - Hako Olević, član redakcije web stranice www. gusinje-plav.com - Rafet Hot, članovii Odbora koji je animirao naše gradjane u New Yorku da glasaju u zavičaju i nekoliko naših gradjana koji žive i rade u ovom gradu. Prisutne goste do ranih jutarnjih sati zabavljao je Zuti Seratlić sa svojim orkestrom. Sponzor večeri je bio vlasnik restorana Mirza Lekić.Nešto novo u Gusinju  (16.jun 2006)
Super moderna zdgrada, extra luxuzni apartmeni u Gusinjskoj čaršiji. Zgrada će biti izgradjena na lokaciji bivšeg hotela "Bor", u strogom centru Gusinja. Sa ovog objekta se pruža izvanredan pogled na okolne planine, Plavsko-Gusjinsku kotlinu i Plavsko jezero. Zgrada je u pet etaža. Poslovni prostor je predvedijen za restoran, koji će moći da ugosti 300 osoba, sa terasom pokrivenog tipa. Stambeni dio zgrade sadrži tri sprata i potkrovlje. Na spratu ima pet stanova veličine 50 do 80 kvadratnih metara. Zainteresovane osobe mogu učestvovati u kreiranju svog apartmana od kvadrature do unutrašnjeg opremanja, kuhinjskih kabineta, pločica i ostalog. Početak gradnje predvidjen za jesen 2006. Za više informacija kontaktirati preko e-mail adrese: MDRInvest@hotmail.com


Talenat koji obećava - Arijana Mulić  (12.jun 2006)
Da škola i moda mogu ići zajedno potvrdjuje Arijana Mulić (13), učenica Škole za talente UMS - Podgorica. Rodjena je 1993. god u Beranama, od oca Senada i majke Jasmine rodj. Mrkulić. Nastupala je na modnim revijama u Sarajevu, Beogradu, Milanu, Podgorici, Dubrovniku i Budvi, gdje je reklamirala dječju garderobu poznatih svjetskih firmi. Modni kritičari kažu da je pred Arijanom blistava karijera, kao i nastavnici u školi, jer već sada ona govori tri strana jezika. Redakcija naše web stranice mladoj Arijani Mulić želi puno uspjeha na modnom polju i daljem školovanju.
Dio slavlja u zavičaju  (9.jun 2006)
Pogledajte dio atmosvere kako su Bošnjaci i Albanci u Plavu i Gusinju proslavljali pobjedu za Nezavisnu Crnu Goru. A u New Yorku se već može nabaviti i CD (autor Nuki Lucević) sa kompletnim video zapisom o tome kako se šenlučilo te noći u našem zavičaju - 21. maja 2006.
Plavsko - Gusinjsko veče u Sarajevu  (8.jun 2006)
U Sarjevu je sredinom prošlog mjeseca, u hotelu AQUA, održano "Plavsko - Gusinjsko veče", na kojoj su pored ostalih nastupili i lčanovi KUD "Dž. Nikočević" Gusinje. Ovoj manifestaciji je prisustvovao veliki broj nasih PG koji žive i rade u BiH .
"Susreti Dijaspore" - jul 2006  (6.jun 2006)
Dolazak na referendum u Crnoj Gori, bila je dobra prilika da se predsjednik Skupštine opšitine Plav Adem Jasavić i sekretar Kemal Purišić, sastanu sa predstavnicima naših uruženja i medija iz Evrope i Sjeverne Amerike. Na tom sastanku su dogovoreni dalji oblici saradnje, kao i predstojeći "Susreti Dijaspore" - jul 2006, u okviru manifestacije "Dani Borovnica". Više od ovim dogadjajima ćete biti naknadno obaviješteni.Akteri tog sastanka, slika lijevo.
Tako se glasalo u Opštini Plav  (1.jun 2006)
I pored pokušaja "samozvanih lidera", u zavičaju (Šefket Krcić) i dijaspori ( pojedini "lideri" iz IZ Astoria i KBSA), da gradjane Opštine Plav "zaplaše" Nezavisnom Crnom Gorom, gotovo svi Bošnjaci i Albanci ove opštine, svoj glas su dali novoj državi, i time pokazali da "narod ide drumom, a takvi "lideri" šumom". Posebno je bio veliki odziv dijaspore iz Evrope i Amerike, gdje je na glasanje u zavičaj došlo da glasa više od 3000 gradjana. A kako se glasalo na svih 30.glasačkih mjesta u Opštini Plav, pogledajte ako kliknite na sliku gore lijevo.
142 godine OŠ“Džafer Nikočević”  (30.maj 2006)
Osnovna škola “Džafer Nikočević” u Gusinju je ovih dana proslavila 142 godine od osnivanja i jedna je od najstarijih u Crnoj Gori. Učenici i nastavnici, kao i veliki broj gradjana, su povodom 25. maja, Dana škole, položili cvijeće i odali poštu prvoborcu ovog kraja Džaferu Nikočeviću, na spomen-bisti koja se nalazi u parku škole. Svećanosti su prisustvovali predstavnici opštine Plav, srednjih i osnovnih škola sa područja opštine Plav, kao i rodjeni Gusinjanin, prvoborac i nosilac partizanske spomenice Velimir - Vešo Drakulović i Zuvdija Hodžić, književnik.
Poštovani prijatelji i zemljaci   (30.maj 2006)
Prije svega, želim da sa vama podijelim neopisivu radost ovih veličanstvenih majskih dana u kojima je naša domovina Crna Gora obnovila svoju državnost. I u ovom procesu crnogorski iseljenici pokazali su maksimalnu privrženost matici, pa je stečena suverenost naš zajednički uspjeh.
U ime Centra za iseljenike Crne Gore i u svoje lično ime zahvaljujem se na vašem angažmanu i čestitam vam stečeni suverenitet – neka je vječna naša Crna Gora!
S poštovanjem, Prof. dr Milan Vukčević. Slijedi cijelo pismo.
NEUTRALISTI  (16.maj 2006)
Objavljujemo tekst "Bošnjaci izmedju referendumskih interesa" sa internet starnice Bošnjaci.net i odgovor na isti tekst, koji je uputio Osman Destanović - Nemačka. Pomenuti odgovor je izbrisan sa te web stranice, ali gos. Destanović je isti postirao na našem Forumu.
"Kuda srljaš Šefkete Krciću"  (10.maj 2006)
A kako bošnjački narod gleda na referendumske "vratolomije" Šefketa Krcića i družine, pročitajte u narodnoj pjesmi "Kuda srljaš Šefkete Krciću":

Kuda srljaš Šefkete Krciću,
ti sandžački Fikrete Avdiću.
Znamo dobro sa kime se družiš
i kakvom se politikom služiš...nastavak

Zaboravljena HOPALJKA  (5.maj 2006)
Nekada davno u Gusinju 6. maj je dočekivan sa nestrpljenjem, jer je to vrijeme bilo rezervisano za HOPALJKU. Zahvaljujući Džavidu Kastratu , koji je došao do orginalne slike iz 1970. god. pogledajte detalj sa Hopaljke i njene aktere : Muljo (Aganov) Koljenović, Beka (Arslanova) Radončić, Ismet Šujak, Mahija- Meca Radončić, i dr. Nažalost, danas ova slika je prošlost i više HOPALJKA ne "stanuje" u Gusinju. Kliknite na sliku.


Podvale stižu Internetom   (1.maj 2006)
Plav … Opštinski odbor za nezavisnu Crnu Goru u Plavu nazvao je juče podvalama i izmišljotinama pismo, osobe koja sebe predstavlja kao Denis Radončić, distribuirano preko Interneta, kojim se upozoravaju ljudi iz dijaspore da će imati problem ako dodju u Crnu Goru da glasaju na Referendumu... Za dalje kliknite
Blistava budućnost - Elma Maglajlić  (27.april 2006)
Elma Maglajlić je rodj. 23. maja 1998 god. u Deventeru, u Holandiji. Roditelji su joj : Samir Maglajlić, rodj. u Banja Luci i majka Nevzeta Šahmanović rodj. u Nikšiću. Elma trenira ritmičku gimnastiku od 2004 godine u gimnastičkom društvu SVOD u Deventeru. To je jedan od najuspješnijih klubova u ritmici u Holandiji. Aktuelna prvakinja Holandije za seniorke dolazi iz ovoga kluba. Elma je zajedno sa još pet djevojčica osvojila prvo mjesto na prvenstvu Holandije u kategoriji djevojčica do 7 godina (nivo E) Takmičenje se održalo u Bunschotenu.


Tri musketara iz New Yorka  (16.april 2006)
A kako naš karikaturista "Logos" vidi actuelnu situaciju u New Yorku i zavičaju pogledajte u sledećim karikaturama. Tu su koordinatori iz New Yorka za predstojeći referendum, krokodilske suze Šefketa Krcića i podjela Sandžaka.


Karate klub "GUSINJE"  (13.april 2006)
Karate klub " Gusinje" postoji već tri godine i ćlanovi ovog kluba su svih uzrasta. Vježbaju u fiskulturnoj sali OŠ "Dž. Nikočević". Kako je izjavio trener kluba, majstor karatea, prof. Šerif Feratović, nedavno je održano i polaganje članova za pojaseve, a medju njima je bilo i djevojaka koje žele da ovladaju tehnikom ove borilačke vještine. U narednih 15-tak snimaka možete pogledat i slike ovog kluba. Photo by: Brdakić B.Čemu služi granični prelaz Vrmoša kraj Gusinja?  (4.april 2006)
Svatovska granica - Granični prelaz Vrmoša kod Gusinja, koji je otvoren prije tri godine, skoro da nema drugu praktičnu vrijednost osim što je albanska sela, odsječena planinama od te zemlje, približio gradovima u Crnoj Gori. Izrovan asvaltni put vodi od Gusinja osam kilometara do tog moderno sagradjenog prelaza. Odatle do Vrmoše, Budača, Ljepuše i Prveleca u Albaniji makadam je i kamen, pričaju mještani Grnčara, najbližeg crnogorskog sela do granice... "Monitor" od 31. marta 2006. Tekst Seada Sadikovića.
Projekat "Gradjanin, Mi i Narod" u slici  (2.april 2006)
Sa prošlonedeljnog takmičenja osnovnih škola održanog u Gusinju, na temu "Projekat Gradjanin Mi i narod ", objavljujemo slike koje nam šalje saradnik Beli Brdakić


Radio Gusinje u slici  (2.april 2006)
Kako izgledaju prostorije prvog zvučnog medija u Gusinju - Radio "Gusinje", pogledajte iz slika poslatih od dopisnika Amila Ibrahimagića.


Alji-paša i Marko Miljanov  (26. mart 2006)
A kako Alji-paša i Marko Miljanov gledaju na predstojeći Referendum uvjerite u karikaturama našeg anonimnog posjetioca sa Foruma, koji se potpisuje kao LOGOS.


REFERENDUM - 21. maj 2006  (25. mart 2006)
"Pozivamo sva lica koja se nalaze na ovom spisku a spremni su da dodju na dan referenduma u Crnoj Gori da to potvrde putem ovoga sajta. Takodjer, obavještavamo sve one koji se ne nalaze na ovom spisku a posjeduju dokumenta iz Crne Gore (ličnu kartu ili pasoš) a spremni su da dodju na referendum da to što prije potvrde i pošalju kopiju dokumenata na sljedeći broj faxa; 011 381 872 51 888" - predsjednik opštinske izborne komisije Skendo Šarkinović.
Za sva pitanja vezana za referendum kontaktirajte urednika ove stranice na e-mail:
EDIEDOAS@aol.com
Vijesti iz Plava i Gusinja  (25. mart 2006)
RADNICI NEKADASNJEG ŠIK «BOR» U PLAVU TRAZE ZARADE - Protestovaće i ispred zgrade Vlade... BERANSKI «JUGOPREVOZ» PRODAO AUTOBUSKU STANICU U PLAVU - Kupac firma iz Tuzle.
Više o ovim vijestima iz rodnog kraja od našeg dopisnika Amela Ibrahimagića.
Projekat "Gradjanin, Mi i Narod"  (24. mart 2006)
Učenici OŠ Hajro Šahmanović iz Plava s projektom "Nečistoća u Plavu" osvojili su prvo mjesto na takmičenju koje je u okviru programa "GRADJANIN, MI I NAROD" održano u Gusinju. Drugo mjesto je pripalo djacima OŠ Džafer Nikočević koji su prezentovali projekat "Zagadjenost Mjesnog centra Gusinje i njegovi problemi". Za www.gusinje-plav.com - Beli Brdakić.
Održivi razvoj planina - Prokletije  (21. mart 2006)
U Plavu je 15. marta odrzan okrugli sto sa temom "Održivi razvoj planina - Prokletije". Prenosimo ekspoze gos. Rifata Mulić-a, predsjednika NVO Planinarsko društvo "Karanfil" Gusinje
Obala rijeke Grnčar  (21. mart 2006)
A kako izgleda obala rijeke Grnčar ovih dana možete vidjeti iz slika koje je poslao naš dopisnik Amel Ibrahimagić.


Vijesti iz Plava i Gusinja  (17. mart 2006)
OŠ "Džafer Nikočević" dobila na poklon 26 kompjutera... Skupština akcionara AD «Plavsko jezero» izabrala novu upravu... Studenti Turističkog fakulteta iz Kotora posjetili Plav i Gusinje... Opština Plav ne može da obezbijedi plac za stanove solidarnosti... Više o ovim vijestima iz rodnog kraja od našeg dopisnika Amela Ibrahimagića.


Radončići ponovo zablistali  (14. mart 2006)
Na nedavno održanom takmičenju u karateu za 2006. godinu ( 12. mart 2006. godine) u NSW, Australia, u organizaciji I.S.K.A. braća Radončići ponovo medju najboljima. Denis je u kategoriji do 13 godina osvojio prvo mjesto, dok je Adrian osvojio treće mjesto u kategoriji do 12 godina. To je bio i povod da srećni roditelji, Safet i Rosa, u užem krugu prijatelja proslave uspjeh svoje djece. Takmičenje je održano u Sydney Olimpic Parku u Hombusu..... Mihailo Miško Mandić
Sehat Nikočević (1981 - 2006)  (10. mart 2006)
U subotu 4. marta u Tennessee ( SAD) tragično je izgubio život Sehat Nikočević (25). Dženaza je obavljena 10. marta u New Yorku. Više o ovom tragičnom dogadjaju, koji je potresao sve plavo-gusinjane u Americi i šire, u tekstu koji su objavile lokalne novine.
"Dani Mimoze" u Plavu  (7. mart 2006)
Da je proljeće blizu govore i jučerašnji snimci iz Plava, gdje su Mažoretke iz Herceg-Novog uz muziku darivale plavljanima Mimozu - prvo proljećno cvijeće. Kako je sve to izgledalo pogledajte na fotografijama koje je poslao naš saradnik Almir Reković.
U Plavu 21. maja biće kao u Njujorku  (6. mart 2006)
Plav - Želimo da damo punu, snažnu i organizovanu podršku Crnoj Gori i zato dolazimo da zaokružimo istorijsko “da”. Nas iseljenika sa područja Plava i Gusinja, koji žele da dodju i koji imaju pravo glasa, je oko 10.000, kazao je juče u telefonskom razgovoru za “Vijesti” Ramo Vukelj iz Njujorka.
Igrač nedelje - Mesut Ademoglu - Radončić   (1. mart 2006)
Još jedna vijest o uspješnim igrama seniora Mesuta Ademoglu - Radončića, koji je prošle nedelje za košarkašku ekipu Northwest Nazarene University postigao 67 koša i bio proglašen Great Northwest Athletic Conference men's basketball co-Player of the Week. Nastupajući za ekipu ovog univerziteta u protekle tri godine Mesut je posigao 1.172 koša. Više o rezultatima ovog vrsnog košarkaša možete saznati na zvaničnom linku univerziteta.


"Donatorski Akšamluk" u New Yorku - 54.214 dolara   (26. feb. 2006)
Na prošlonedeljnom "Donatorskom Akšamluku" u New Yorku, u povodu završetaka radova na Medresi u Milješu kraj Podgorice, prikupljeno je 54.214 dolara. To je rekodan iznos koji su Bošnjaci i Albanci dosad uspjeli prikupiti u toku jedne večeri za neki islamski vjerski objekat. U ime koordinatora večeri javnosti se obratio dr. Mersim Ziljkić sljedećim pismom.
Astoria, 11. mart - Jašar Ahmedovski i Aysela Majkić   (22. feb. 2006)
Povodom 8. marta "Dana žena", u New Yorku 11. marta gostuju Jašar Ahmedovski i Aysela Majkić, uz pratnju poznatog harmonikaša Baneta Vasića. Koncert će biti održan u Club "Casino" - Astoria. Za mlade je obezbijedjen i DJ. Ulaz 35 dolara. Kontakt tel: (917) 673 - 3717 i (718) 518 - 6756. Organizator koncerta je Šućo Marković.
Aktivnosti Plavo-Gusinjana u Holandiji   (20. feb. 2006)
Kulturno-Humanitarno Društvo Plavljana i Gusinjana u Holandiji “Biser Prokletija”, tokom marta mjeseca priprema nekoliko aktivnosti, kojima želi da jos više približi naše iseljenike u ovoj zemlji. Naime, u toku su pripreme za veliki turnir u malom fudbalu, koji će 4. marta biti održan u Utrehtu, dok je za 11. mart planirano Plavsko-Gusinjsko Veče u gradu Rijen. Više o ovim dogadjajima u sljedećem linku.
In memory: Jarović (Omera) Muhamed (1971 - 1996)  (16. feb. 2006)
20.Februara 2006 godine se navršava deset teških godina od kad si preselio na ahiret. Kažu da je smrt od svega najteža, ali za nas to nije, jer ima još nesto teže od smrti, a to je život koji živimo bez tebe. Viječno voljeni nas Muhamede koji si uvijek bio povod našim najvećim radostima, a danas si za naš najljepši otkinuti cvjet, koji je nepovratno odletio u nebo dženetskih cvjetnjaka.
Volimo te i nikad te nećemo zaboraviti, Tvoja neutiješiva majka Kima, brat Edin i tvoje sestre Elvira, Aida, Fatima i Mensura.
Novosti iz Plava i Gusinja  (16. feb. 2006)
Plav - Većinski vlasnik HTP "Plavsko Jezero" u Plavu od juče je DO "Jastreb" iz Podgorice, čiji je vlasnik Goran Kalezić.To preduzeće iz Podgorice otkupilo je 81 odsto akcija plavskog preduzeća koje posjeduje dva hotela, stari i novi na samoj obali jezera, gradsku kafanu u Plavu, i atraktivni i poznati restoran "Vodenica" na Ali-Pašinim Izvorima nedaleko od Gusinja... Više o zbivanjima u Plavu i Gusinju od našeg dopisnika Amila Ibrahimagića


Frizerski salon "Hair by Esko  (10. feb. 2006)
Ako želite da izgledate lijepo i moderno, onda je pravo mjesto za vas frizerski salon za žene i muskarce -"Hair By Esko" - Astoria. Sa više od dvadest i pet godina porodičnog iskustva, uz stalno praćenje modnih trendova, nude vam široku lepezu frizersko kozmetičkih usluga. Dakle, više nego dovoljan razlog da njegu vaše kose i lica povjerite vlasnicima ovog salona, supružnicima Esku i Niseri Mulić. A odnedavno frizerski salon "Hair By Esko" ima i svoju Internet prezentaciju, na kojoj možete detaljnije saznati o radu ovog salona. Web stranicu su dizajnirali braća Edvin i Edin Hot.
 Damir Radončić u beogradskom Parizanu   (10/2/2006)  
Nakon što je nekoliko godina sa uspjehom nastupao u rukometnim ligama Njemačke i Španije, Damir Radončić je ovih dana potpisao za ekipu "Partizan" iz Beograda. Inače, Damir je svoje prve rukometne korake započeo u Tivtu, odakle je prešao u Proleter iz Zrenjanina i Metaloplastiku iz Šabca. Nastupao je i za reprezentaciju ex-Yugoslavije, a donedavno i za nacionalni tim Bosne i Hercegovine.
Donatorsko veče za Medresu u Milješu  (2. feb. 2006)
U subotu, 18 februara u restoranu "Cristal Palace" u Astoriji održat će se donatorsko veče u povodu završetaka radova na Medresi u Podgorici (Milješu). Pozivaju se Bošnjaci i Albanci, kao i svi ljudi dobre volje, da prisustvom i donacijama pomognu završetak ove Medrese, koja će biti prvi islamski objekat takve vrste u Crnoj Gori. Predvidjen je bogat kulturno zabavni program u kojem učestvuju: Rizo Hamidović, folklorne grupe "Sedef" i "San o Bosni". Zvanićni plakat večeri je u lijevom uglu.


Medresa u Milješu - Još Informacija
Prodaje se njiva u Gusinju  (27. jan. 2006)
Prodaje se njiva u Gusinju, na mjestu zvanom Jondža, površine 10 ari (1.000m2). Kontakt telefon: 381 82 671 070.
Čekić Seljva (rodj. Djurković) 1937-2006  (24. jan. 2006)
U Gusinju je 24. januara preselila na ahiret Seljva Čekić (rodj. Djurković) u 68. godini života. Dženaza je obavljena 25.jan. na gradskom groblju u Gusinju. Ožalošćeni: braća Ćamil i Zufer, sestre Šadija, Igbala i Ljida, i ostala mnogobrojna rodbina.
Tragedija u bilizini Podgorice  (24. jan. 2006)
Juče u 16 sati i tri minuta lokalni voz koji je saobraćao na relaciji Bijelo Polje-Podgorica, u blizini Bioča, iskliznuo je iz šina, a sva četiri vagona sa više od 200 putnika, survala su se u provaliju, duboku nekoliko desetina metara. Saopšteno je da su poginule 43 osobe , od kojih je najmanje petoro djece. Povrijedjeno je više od 180 osoba, medju kojima su i Dževad (Hasana) Purišić iz Plava i Šemso - Kelja Mrkuljić iz Gusinja. Dževad je zadobio prelom noge na dva mjesta, dok je Kelja prošao sa lakšim povredama.
Susreti Plavo-Gusinjana u Švedskoj  (17. jan. 2006)
Zavičajno Udruženje "IZVORI" iz Švedske, uveliko se priprema za susrete Plavo-Gusinjana i njihovih prijatelja, koji žive i rade u ovoj zemlji. Susreti će bi održani 15.aprila 2006. u Göteborgu, u restoranu "DESERT", na adresi: Grafiska vägen 18, Mölndal. O programu ovih susrteta i kako stići na ovu adresu, više u sljedećem linku .
Radio SEVDAH - 6. godina postojanja  (12. jan. 2006)
Ovih dana navršava se šest godina postojanja "Radio Sevdah"-a iz New Yorka. Tokom šest godina rada ono je postalo najslušanje i najpopularnije radio kod našeg naroda sa ove strane Atlantika. Svojom programskom šemom ušlo je u skoro sve bošnjačke domove i kao takvom najviše se i vjeruje. Da bi se zadržao taj visok renome i danas, zaslužni su urednik Rizah Čekić i Kumrija Koljenović. Inače, osnivači "Radija SEVDAH" su Rizah Čekić, Vasvija-Valja Varajić, Ramiz Radončić, i Rafet Hot. Kroz radakciju ovog radija su prošli još: Mersiha Makota, Sanel Radončić, Ismet Radončić, Vanja Radončić, Aida Markišić, Izet i Emin Šabović.

Proslava Kurban Bajrama na otvorenom  (8. jan. 2006)
U povodu predstojećeg Kurban Bajrama u Gusinju će u utorak, 10. januara na centralnom trgu tj na platou ispred Nove džamije biti organizovano Bajramsko veče . Učesnici su: KUD Dž. Nikočević, Enver Veri Behljuljević, Imami, a za učenje ilahija zadužen je Hor-REJHAN iz Gusinja. Organizatori su: Dr Rusmin Laličić, Radio Gusinje 104,00MHz, i Nerko Radončić . Bajramski Spektakl počinje u 19:00h, Prvi Dan Kurban Bajrama.
Spisak donatora  (4. jan. 2006)
Objavljujemo spisak dosadašnjih donatora iz Gusinja i New Yorka, koji su pomogli da "Radio Gusinje" počene sa radom. Ovom prilikom Direktor ovog radija Samin Radončić se zahvaljuje svim donatorima, uz želju da i drugi slijede ovaj primjer i pomognu da zaživi prvi medij takve vrste u Gusinju.
Počela sezona skijanja u Gusinju  (4. jan. 2006)
"Nakon skoro deceniju a možda i vise skijanje se u Gusinje vratilo na velika vrata. Grupa zaljubljenika u zimske sportove jedva da je dočekala da snijeg zabijeli na obroncima poznatog skijališta " KRŠ ČEKIĆA" da organizuje cjelodnevno druženje. Slike koje gledate pokazuju da je broj zaljubljenika veliki, ali uz veliko zadovoljstvo sa njihovih lica dalo se primijetiti i blago razočarenje što ovo skijalište jos nema zičaru. Nadamo se da ce nadležni i ljubitelji skijanja kao i vi iz dijaspore se potrudit da se žičara jednog dana postavi i bude u funkciji". Text i slike: Beli BRDAKIC

Nakon Radija i Novine  (2. jan. 2006)
Poslije uspješnog puštanja u rad “Radija Gusinje”, koji je poslije Fudbalskog Kluba Gusinje postao drugi po redu promoter prelijepog Gusinja, , za 2006 godinu je planirano štampanje prve Novine iz Gusinja. Više o ovom poduhvatu u tekstu od našeg dopisnika iz Gusinja - Amila Ibrahimagića
Vandalski napad u Baru  (26. dec. 2005)
Najnoviji vandalski napad na Islamsku knjižaru u Baru, (kliknite na sliku lijevo), koji se desio 25. decembra, uznemirio je sve pripadnike Islama i sve dobronamjerne gradjane, kaže se, izmedju ostalog, u saopštenju koje je uputio Odbor Islamske zajednice iz Bara. Prenosimo kompletno saopštenje, koje je potpisao prof. Suljo Mustafić, predsjednik Odbora islamske zajednice Bar.
Opšina Plav na Internetu  (25. dec. 2005)
Opšina Plav je ovih dana re-dizajnirala svoju web prezentaciju, tako da sada možete dobiti daleko više aktuelnih informacija o našoj opštini, nego što je bio slučaj na predhodnoj stranici. Za taj uspjeh zaslužan je razvojni tim web sajta: Kemal Purišić, Anela Čekić, Sevda Redžepagić i Šukrija Cikotić. Posjetite stranicu http://www.plav.cg.yu
Plav i Gusinje u mraku  (19. dec. 2005)
Kako javlja naš dopisnik iz Gusinja - Amil Ibrahimagić, sem velikog snijega koji je napadao proteklih dana, gradjani Plavske opšine imaju poteškoća i sa snabdijevanjem električne energije, jer je dalekovod Berane - Andrijevnica - Plav u kvaru. Više o novostima u Plavu i Gusinju u slici i tekstu, od našeg dopisnika Amila Ibrahimagića.

Uspjeh Radončića u Australiji  (18. dec. 2005)
Da nas ima svuda i da smo uspješni i u dalekoj Australiji, govori i ova vijest. Sinovi Safeta Belja Radončića, Denis (13) i Adrian (12) na nedavno održanom svjetskom prvenstvu u karateu, novembra mjeseca u Australiji, osvojili su srebrnu i bronzanu medalju u svojim kategorijama. Ovo nije prvi put da se Radončići kite medaljama i o njima će se još dosta toga čuti, na radost njihove zajednice i njihovih roditelja.

HUSNIJA-HUSKO Šeća MEDUNjANIN 1951 - 2005.  (15. dec. 2005)
Dana 13. decembra 2005. godine izgubi iznenada svoj život u 54. god. HUSNIJA-HUSKO Šeća MEDUNjANIN . Dženaza je obavljena 15. decembra 2005. u 13 časova u rodnom Plavu. Ožalošćeni: majka RABA, braća HAKIJA i RUŽDIJA, sestre HASNIJA, IGBALA, IFETA i ISMETA i ostala mnogobrojna rodbina.
Učenik za primjer - Aldin Dervišević  (7. dec. 2005)
Predstavljamo Aldina Derviševića iz New Yorka, odličnog učenika II razreda srednje škole, sa prosječnom ocjenom 4.0 GPA (najveća ocjena). Uporedo sa odličnim učenjem, on je uspješan i na sportskom polju. Naime, fudbalska ekipa Auburndale Supersonics, za koju Aldin igra, trenutno je rangirana na prvom mjestu u New York State, a 34-ta u Americi. Više o uspjesima ovog momka, pred kojim je sjajna akademska i sportska karijera, u sljedećem linku.

"Forgotten Soldiers" (Zaboravljeni vojnici)  (27. nov. 2005)
Uskoro iz stampe izlazi knjiga "Forgotten Soldiers"- (Zaboravljeni vojnici), autora Bajrama Koljenovica. Nasa stranica je prva koja objavljuje naslovne korice pomenute knjige. Inace, ovo je treca knjiga koju objavljuje Bajram Koljenovic, nase gore list, koji trenutno zivi i radi u Las Vegasu.

Bolje ikad nego nikad  (24. nov. 2005)
Kao posljednja u Crnoj Gori i Plavska opština uskoro će moći da se pohvali da ima sportsku dvoranu. Radovi na ovom sportskom objektu već su odmakli, mada se ne zna kada će biti zavrsena tj kada će biti predata na upotrebu sportistima ove opštine. Nadamo se da neće doživjeti sudbinu Doma Kulture u Gusinju. Iz Plava slike poslao naš saradnik - Almir Reković

http://www.montenegro.org.au  (21. nov. 2005)
Zahvaljujući ažurnosti redakcije web stranice http://www.montenegro.org.au imate priliku da saznate više, kako je u New Yorku protekao susret iseljenika porijeklom iz Crne Gore i prestavnika "Pokreta za Nezavisnu Crnu Goru".Slikom vam se pruža prilika da vidite dio atmosvere sa skupa koji je 12. novembra održan u restoranu "Renaissance" u Astoriji.
Pisani protest uredniku  (19. nov. 2005)
Drskost, nekultura, retoričnost i ironija, svadjalački maniri i bljuvanje na sve i svakoga nebi smjeli biti ono po čemu se Bošnjaci prepoznaju. Već uljudnost i dostojanstvo prema drugima ma ko to bio, a posebno kad se nalazi u Bošnjačkom društvu tj Domu gdje smo kao Bošnjaci dužni pokazati haspitalnost i gostoprimnost iz čistog jednog i jednostavnog razloga. A to je naša Bošnjačka tradicija. Jer Bošnjake svijet poznaje po junaštvu, toleranciji i strpljenju. Zato članak objavljen u "Sabah"-u i web stranici " Bošnjaci. net" povodom susreta u Bošnjačkom džematu u New York sa predstavnicima "Pokreta za nezavisnu i Evropsku Crnu Goru" - Dragan Kujović,dr. prof. Serbo Rastoder i Zuvdija Hodzić,...nastavak teksta
Veliki uspjeh naših omladinaca  (15. nov. 2005)
Da smo rasadnik fudbalskih talenata i u Americi, govori vijest da su naši omladinci Edin Hot i Aldin Dervišević, sa fudbalskom ekipom srednje škole "Beacon" - Manhattan, uspjeli da osvoje prvo mjesto na nivou New Yorka, pobjedom nad ekipom "MLK" - Manhattan, koja je u zadnjih devet godina osam puta osvajala prvo mjesto. Svi novinski listovi u New Yorku su objavili ovu vijest. Edin i Aldin su ujedno i prvi plavo-gusinjski srednješkolci koji su se okitili ovim laskavim priznanjem. U to ime redakcija naše stranice im čestita i želi puno uspjeha kako na akademskom tako i na sportskom polju.Promocija u New Yorku  (12. nov. 2005)
U prepunoj sali restorana "Renaissance" u New Yorku u nedelju veče održana je prva u nizu promocija "Pokreta za nezavisnu Crnu Goru". Sala ovog restorana je bila premala da primi sve one iseljenike iz C. Core koji su željeli da prisustvuju ovoj promociji. Prisutnima su se obratil visoki zvaničnici ove delegacije Branko Lutovac, dr.Šerbo Rastoder, Dragan Kujović i dr. Nebojša Vučinić. U kulturnom dijelu programa učestvovali su Zuti Seratlić i njegov orkestar, koji su prisutne zabavljali do ranih jutarnjih sati.
Delegacija pokreta u posjeti IZ  (12. nov. 2005)
Dio delegacije "Pokreta za nezavisnu Crnu Goru", potpresjednik skupštine Crne Gore Dragan Kujović, prof. dr. Šerbo Rastoder, pisac i slikar Zuvdija Hodžić posjetili su u subotu - 11. nov. džemat Alipašine džamije u New Yorku, gdje su prisutne upoznali o predstojećem referendumu u C. Gori. U ime IZ gostima se obratio lider ovog džemata, dr Mersim Ziljkić i urednik radija "Muslimanski Glas" Dzemail Hot. U veoma konstruktivnoj atmosveri gosti iz C. Gore prisutnim članovima IZ odgovarali su na pitanja vezana za predstojeći referendum. Organizator ovog susreta je bio gos. Hot, predsjednik KBSA.
Talenat iz Holandije  (11. nov. 2005)
Hodžić Ragip je rodj. 1995 god., porijeklom iz Gusinja, od oca Orla i majke Hasibe (rodj. Šahmanović). Već tri god.se bavi džudom i niže samo uspjehe. Od pionirskog prvaka, provincije Noord Holland, koji je osvojio kao devetogodišnjak, dva puta je osvajao prva mjesta na regionalnim turnirima, do zadnjeg medjunarodnog turnira koji se održao u Zandvoortu 29-10-2005, na kojem je osvojio bronzu u jednoj veoma jakoj konkurenciji. Pred Ragipom je blistava sportska karijera i nadamo se da ćemo i u budućnosti pisati o uspjesima dječaka, kojeg su u holandskim novinama nazvali kao "talenat koji dolazi".
Sa iseljenicima o referendumu  (6. nov. 2005)
Predstavnici Pokreta za nezavisnu Crnu Goru krajem sedmice doputovaće u Sjedinjene Americke Države, gdje će sa crnogorskim iseljenicima razgovarati o glasanju na referendumu. Petočlanu delegaciju koja će od 12. do 19. novembra boraviti u Njujorku, Čikagu i Detroitu činiće Branko Lukovac, Dragan Kujović, Marko Špadijer, Šerbo Rastoder i Nebojša Vučinić. U subotu, 12. nov. restoran "Renaissance" u New Yorku, vlasništvo Refka Radončića, biće domaćin gostima iz Crne Gore i iseljenicima iz ove republike. Za ovaj dogadjaj u New Yorku vlada veliko interesovanje i organizatori očekuju masovno prisustvo naših iseljenika.
Još jedan talenat-Semra Radončić  (1. nov. 2005)
Da je Plavsko-Gusinjska ljuga izvor sportskih talenata govori i primjer Semre Radončić (21), koja sa velikim uspjehom nastupa za rukometnu ekipu "KOMETAL GORCE PETROV" iz Skoplja. Semra je rodjena u Skoplju 03-10-1984. Počela je da igra rukomet od 14-te, a prvotimac je postala u 17-oj godini. Kao vrstan golman, ona brani i boje rukometne reprezentacije Makedonije. Na nedavno održanom svetskom prevenstvu u rukometu proglašena za najbolju mladu sportašicu.
Brucoši Plavske opštine 2005/06  (26. okt. 2005)
I ove godine iz Plavske opšine željni zananja i dokazivanja, krenuli su mnogi brucoši. Svi sa jednom željom da jednog dana na radost svoju i svojih najmilijih postanu intelektualci. Put do tog zvanja neće biti nimalo lak, te zato poželimo im sreću i mnogo uspjeha. Jedan od novopečenih brucoša je i naš saradnik Beli Brdakić, koji se upisao na Univerzitetu u Novom Pazaru. Objavljujemo spisak brucoša 2005/06.
Četvorica Veličanstvenih  (19. okt. 2005)
Zahvaljujući Ministarstvu Pravde Republike Crne Gore pruža vam se jedinstvena prilika da putem Interneta upoznate i Opštinski Sud u Plavu. Ko "dijeli pravdu" u Plavskoj opštini tj ko sudi "ni po babu ni po stričevima", pogledajte sljedećim redosledom; predsjednik Suda: Etem Omeragić, vječni i nezamenjivi; Radenko Radević, vječni sportista; Sefkija Dješević i Erdan Feratović.
Uspjeh za primjer: Mesut Radončić  (12. okt. 2005)
Predstavljamo još jednog našeg uspješnog studenta i sportaša - Mesut Ademoglu - Radončić, unuka rah. efendije Redžepa Radončića. On je student završne godine na Nortwest Nazaerene Univ. (Idaho), koji pored visokih ocjena - 3.51 GPA, sa velikim uspjehom brani i boje košarkaške ekipe ovog Univerziteta. On je nedavno "honored by the Wall Street Journal with a ‘Best in Class’ Student Achievement Award for 2005". Inače, Mesutovi roditelji danas žive i rade u Istambulu, Turska.

Student nedelje - Edvin Hot  (6. okt. 2005)
Još jedan dokaz da škola i sport idu zajedno je izbor Edvina Hota za studenta-sportistu nedelje na SU. Naime, pored toga što dobro "barata" sloptom Edvin je i odličan student. Ovaj izbor za studenta-sportistu nedelje još veći uspjeh ako se zna da Syracuse univerzitet broji više od 14.000 studenata. Inače, Edvin je student treće godine, a fudbal mu je dio razonode koju upražnjava u slobodno vrijeme.
DOO “Radio Gusinje”  (6. okt. 2005)
Poštovana gospodo, želimo vas obavijestiti da smo vrlo blizu realizacije otvaranja lokalnog radija u Gusinju, kao prvog lokalnog glasila za područije Gusinja, koje ce signalom pokriti cijelu teritoriju opštine Plav, a izradom internet stranice dragi naši zemljaci u dijaspori naš program vi ćete moći pratiti putem interneta...za više kliknite
Stoja, Esad Plavi i TV Pink u New Yorku  (25. sep. 2005)
U nedelju, 2. okt. u New Yorku, gostuju Stoja i Esad Plavi. Koncert će biti održan u klubu "Casino" u Astoriji. Ulaznice u preprodaji su 30, a na ulazu 40 dolara. Kompetan program će biti snimljen za TV kuću "Pink", a gost i voditelj koncerta je Irena Kruška, urednik emisije "U raskoraku". Prvih 100 posjetilaca će dobiti besplatno po jedan CD. Organizator koncerta je poznati menadžer i donator Beni Čekić.
Osnovan PSK "HRID" Plav  (11. sep. 2005)
U Plavu je 02.09 2005. godine održana osnivačka Skupština Planinarsko sportskog kluba, na kojoj je uz veliko prisustvo ljubitelja ovog i drugih sportova, kao i predstavnika Opštine usvojen Statut, naziv, ime i rukovodstvo Kluba.
Pored članova i gostiju iz Plava, osnivačkoj Skupštini su prisustvovali i najistaknutiji predstavnici planinarskog saveza Crne Gore, kao i susjednih Opštinskih planinarskih klubova. Na Skupštini je većinom prisutnih usvojeno ime HRID, kao i izabrano rukovodstvo od devet članova sa predjednikom Drešković Enesom, koji je sa još četvoricom njegovih drugova inicirao osnivanje PS Kluba . Više o ovom dogadjaju od našeg saradnika Almira Rekovića
Obavještenje  (6. sep. 2005)
KHD Plavljana i Gusinjana u Holandiji “Biser Prokletija, organizuje u subotu, 01.10.2005 : Plavsko-Gusinjsko Veče, (od 19:00).
Adresa: De Vijf Eiken Zalencomplex, Oosterhoutseweg 55, 5121 RE Rijen, Holandija.
Zabavljat će vas: Salmir Drešković (Saki) i Mirela sa bendom. Isto veče će biti organizovana i tombula. Informacije: tel: 06-43229848, 06-12521451 i 06-19854205. Cijena ulaznica za sve iznad 15 godina € 10. Pošto nijesmo u mogućnosti da sve obavijestimo, molimo vas da obavijestite svoje najbliže. Želimo vam prijatno veče i ugodnu zabavu.. Direction
Očevi i pastiri nacije  (26. aug 2005)
"Ja zaista ne znam kako će se sve to završiti", kaže naš istaknuti intelektualac i istoričar Šerbo Rastoder, na pitanje o budućnosti crkve na Rumiji, kojim počinjemo razgovor. "Znam samo da je jedno kulturno mjesto susretanja razlićitosti na neki naćin oskrnavljeno. I naravno znam, da kada bih je izrekao neistinu, poput nekih velikodostojnika, da je tamo "do 1571. godine postojala crkva koju su Turci porušili", da bih bio anatemisan od strane "dežurnih patriota". Crkva je tamo postojala samo u predanjima... nedeljnik "Monitor" od 19. avgusta,
MESA, MESA MI DONESITE!  (24. aug 2005)
Poznata pjevačica Selma Bajrami je odmah, čim je stigla u Gusinje, bez stida i prenemaganja - tražila da jede (klikni na sliku). Pored nje za 2. avgust u Gusinju je gostovao i Asim Bajrić. Za njihov angažman novac je izdvojio biznismen iz Njujorka Began Ćekić koji svake godine donira rodnom mjestu 50.000 dolara. Ćekić nije želio da nam kaže koliko je novca dao za gostovanje bosanskih zvijezda u Gusinju: "Kada je u pitanju ovaj spektakl i provod mojih Gusinjana, novac ne igra veliku ulogu", kratko je obrazložio ovaj biznismen ...text preuzet iz lista SVET, isti poslao Beli Brdakić
Povratak obavezama  (19. aug 2005)
Nakon prošlonedeljnog osvojenog fudbalskog turnira na Sunken Meadow, nastupajući za ekipu "Kod Džaka", koju su još činili braća Mejo i Besim Bešković, Naser Hot, i Roki Bojović, Edvin Hot se vratio akademskim i sportskim obavezama na Syracuse University. Naime, fudbalska ekipa ovog Univerziteta već je počela pripreme za narednu sezonu gdje će u veoma jakoj konkurenciji prve divizije BIG EAST, pokušati da se izbori za finalni turnir.
Vile, pehlivani i duh stare čaršije (14. avgust 2005)
Glavna gusinjska ulica po vazdan puna je ljudi. U kafanskim baštama za stolovima rijetko se može vidjeti da sjedi manje od petoro-šestoro. Oko stolova trčkaraju djeca. Ona pričaju uglavnom engleskim jezikom. Oni koji sjede ustaju često. Ljube se sa prolaznicima i priaju stojeći... "Monitor" od 5. avgusta, tekst Sead Sadiković. Slike Beli BrdakićProdaje se kuća u Podgorici (5. avgust 2005)
Prodaje se kuća u Podgorici (naselje Konik), površine 122m2 na placu od 340m2. Ista posjeduje pet spavaćih soba, dnevnu sobu, sobu za ručavanje, dva kupatila, dvije terase i dvije garaže. Vlasnistvo je 1/1 na ime vlasnika sa svim dozvolama. Kontakt tel. u Podgorici: 081 650 791 i mob. 690 28 260, na ime Radončić Orla. U New Yorku detaljnije informacije možete dobiti od vlasnika Meška Hota na tel. 1718 767 4578 ili na e-mail adresu. Cijena je 85.000 €.

SARAJEVO - GUSINJE (15. jul 2005)
Dana 15.jula otvorena je autobuska linija SARAJEVO-GUSINJE i obratno. Danas je za sve putnike autobuska karta bila besplatna u čast novootvorene redovne linije. Bus liniju je otvorilo poznato autobusko preduzeće iz Sarajeva "CENTROTRANS-Eurolines". Iz Sarajeva je polazak svaki dan u 06.30, povratak iz Gusinja svaki dan u 20.00 h. Cijena karte košta 28 KM odnosno 14 Eura. Osjećajte se ugodno u udobnim i savremenim autobusima. Vaš Centrotrans. Iz Gusinja za www.Gusinje-Plav.com - Brdakić B.

Ne zaboravimo Srebrnicu (11. jul 2005)
Povodom deset godina genocida na Bošnjacima Srebrnice u New Yorku je ispred zgrade UN-a danas održana Centralna Komemoracija "Ne zaboravimo Srebrnicu". Na današnji dan - 11. jula 1995, snage bosanskih Srba otpočele su najveći zločin od Drugog svetckog rata na ovamo, ubistvo oko 10 hiljada nedužnih Srebrničkih Bošnjaka.
U zgradi Turskog kulturnog centra, preko puta UN, u toku je izložba radova "Srebrnica: bilo, ne ponovilo se". Komesar izložbe je Dževdet Nikočević, doktor Akademije likovnih umjetnosti BiH u Sarajevu, inače rodjen 1961. godine u Gusinju.
Priznanje Zuvdiji Hodžić"u (10. jul 2005)
Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade na sjednici održanoj 5. jula 2005. godine, donio je Odluku o dodjeli Trinaestojulske nagrade za 2005. godinu. U oblasti književnosti ovo najveć"e Republič"ko priznanje dobio je Zuvdija Hodžić", putopisac, publicista i književnik, za knjigu pripovjedaka „Neko zove”.
Grebaje i Ropojan (6. jul 2005)Matursko veče  (26. jun 2005)
Sa nedavno održane maturske večeri u gimiziji "Bećo Bašić" u Plavu, pogledaje slike i izvještaj koji nam je poslao saradnik Beli Brdakić.Na današnji dan - 23.6.1985.god  (23. jun 2005)
Na današnji dan, 23. juna 1985, dakle prije 20.godina, golovima Nulje Radončića i Eska Feratovića u Plavu je FK "Partizan" iz Gusinja, pobjedio FK "Jezero" rezultatom 2:1 i plasirao se, po prvi put u svojoj istoriji, u prvu Crnogorsku fudbalsku ligu. Boje Gusinjana su još branili: Ismet Brdakić, Ranko Dedić, Sabo Radončić, Esad Mulić, Beli Koljenović, Mirsad Feratović, Goran Drakulović, Safko Mulamekić, Keko Radončić, Rustem Vukelj i Rafet Hot. Ekipu su vodili treneri, legende Gusinjskog sporta, Elmaz Ćekić i Ruško Rašić.
FK "Sebil" u finalu  (08. jun 2005)
Fudbalski klub "Sebil" iz New Yorka je i ove sezone obradovao svoje simpatizere, plasmanom u finale kupa države N.J. U ovom najmasovnijem takmiičenju učestvovalo je 48 ekipa. Ovo je treće Sebilovo finale u zadnje 4 godine. U prva dva finala Sebil nije uspio, pa očekujemo da se treći pokušaj posrećti. SEBIL je napravio veliki uspjeh i u prvenstvu Semi pro ELITE i kolo prije kraja dijeli prvo mjesto sa ekipom Skoglitija finalistom kupa.
"Kobna sloboda" - Šeki Radončić  (06. jun 2005)
Povodom 13 godina od deportacije 143 državljana BiH iz Herceg Novog u Republiku Srpsku, koju je preživjela samo nekolicina nasilno odvedenih, u Podgorici je promovisana knjiga "Kobna sloboda", čiji je autor Šeki Radončić. Knjiga svjedoči o dogadjaju koji se svrstava u kategoriju zločina protiv ćovećnosti, kada su vlasti Crne Gore put RS nasilno deportovali 105 Bošnjaka, 35 Srba i pet Hrvata.
Edvin Hot  (02. jun 2005)
Iako je vec nekoliko dana na letnjem raspustu, urednik ove web stranice Edvin Hot, ne sjedi skrstenih ruku. Pauzu na fakultetu , koristi da sto spremije doceka fudbalsko takmicenje u BIG EAST diviziji, u kojoj se takmici Syracuse University (kao i St.Johns, Notre Dame, Boston College, Rutgers, UConn, i dr.) Naime, ovih dana Edvin nastupa za ekipu "Brooklyn Knights" iz Queens, koja se se takmici u Premier Development League.

Rahmetli Djulja Balić  (28. maj 2005)
U Gusinju je u petak - 27. maja u 76.god preselili na ahiret Djulja Balić rodj. Radončić. Dženaza je obavljena u subotu - 28. maja 2005, na groblju u Gusinju. Ožalošćeni: sinovi Hamdo, Zuvdo, i Esko, kćerke: Fatka, Belja i Načka, snahe, zetovi, unucad i mnogobrojna porodica Balić i Radončić.
Pomognimo Samri Kojić  (26. maj 2005)
Sudbina se poigrala sa Samrom Kojić. Ova 22-godišnja djevojka iz Podgorice, većinu života je provela po bolnicama i specijalnim ustanovama boreći sa fizičkim oštećenjima koja je prate od malena. Za dalje liječenje u inostranstvu neophodna su materijalna sredstva koja njena porodica nema. Zato ona upućuje apel svim Plavo-Gusinjanima i svim ljudima dobre volje za pomoć, kako bi mogla ponovo stati na svoje noge. Svi koji žele pomoći mogu pročitati Samrino pismo ispod i broj žiro računa banke gdje se mogu uplatiti donacije.

Izložba Ibrahima Rekovića  (23. maj 2005)
U petak, 20. maja u New Yorku je održana izlozba slika i promocija knjige "Plavsko Gusinjski biseri" poznatog kulturnog radnika Ibrahima Rekovića iz Plava, koji ovih dana boravi u New Yorku. U prepunoj sali "Crystal Palace" u Astoriji mnogobrojni palvogusinjani su imali prilike da uživaju u likovnim radovima gos. Rekovića, koji je ujedno potpisivao i svoju novu knjigu.

Maturanti  (18. maj 2005)
U petak, 13.2005. godine završena je školska godina za Maturante srednje škole "Bećo Bašić" u Plavu. Razdragana mladost IV-2 odjeljenja - (generacija 2001-2005) organizovala je u subotu 14.05.05 drugarsko veče u caffe bar "RELAX" Gusinje - slike ispod. Glavna proslava Maturske večeri, koja svakome ostaje u dubokom sjećanju jer se "ulazi" u svijet odraslih, biće odrzana 25.05.02005.god u Plavu. Sa te proslave očekujemo širi izvještaj saradnika Belija Brdakića.Grebaje 2005  (16. maj 2005)
Uskoro će sezona godišnjih odmora. Mnogi od vas posjetiće rodni kraj. Naravno, nećete propustiti priliku a da ne obidjete i prekrasnu dolinu Grebaja. Za one koji ne mogu u rodni kraj, neka ove slike ublaze nostagiju i makar malo vrate sjećanja. Slike poslao naš saradnik Beli Brdakić.

Priznanje Huseinu Bašiću  (12. maj 2005)
Povodom 11. maja - dana Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji i Crnoj Gori, predsjednik ove institucije Sulejman Ugljanin uručio je juče najveće priznanje nagradu "Kulin Ban" Huseinu Bašiću , književniku iz Plava, koji je, kako se ističe u obrazloženju, svojim dosadašnjim radom puno doprineo afirmisanju bošnjačkog jezika i bošnjačke kulture u zemlji i svijetu.
Gusinjska Omaha 2005 god.  (9. maj 2005)
Kao i svake godine tako i ove u Gusinju je organizovana OMAHA. Po starom tradicionalnom običaju narod je najprije obišao mjesto gdje se uzima voda kod vodenice u Dragije i gdje je bilo organizovano narodno veselje uz pjesme iz našeg kraja i nezaobilazno kolo HALATURKO. Na sportskom poligonu škole organizovana je HOPALJKA, a po prvi put organizovan je turnir Omaha 2005, gdje su se prijavile 24 ekipe. Nije isostalo ni uobičajeno korzo kroz centar Gusinja i tako je najavljeno bogato Gusinjsko ljeto 2005 god. Slike i text Brdakić Beli.

Prodaje se kuća u Gusinju  (8. maj 2005)
Prodaje se kuća u Gusinju u neposrednoj blizini Doma Kulture. Više informacija možete dobiti ako nazovete vlasnika kuće Radončić Safeta na sledeće brojeve telefona, kući: 081 – 629 – 387, posao: 081 – 641 – 350 i mobilni: 069 – 089 – 018.Iz New York-a svom zavičaju   (6. maj 2005)
Da se rodni kraj ne zaboravlja govori i sljedeći primjer. Naime, nedavno je upravi FK "Gusinje" Began Ćekić u ime Plavljana i Gusinjana iz New Yorka, kao i prijatelja ovoga kluba, predao donaciju od 10.900 dolara. Ova novčana sredstva će dobro doći u nastojanju da se ovaj fudbalski klub plasira u drugoj ligi. Objavljujemo kompletan spisak donatora.
Ibrahim Reković u New Yorku  (6. maj 2005)
Poznati slikar i publicista Ibrahim Reković ovih dana boravi u New Yorku. On je kao gost pozvan da prisustvuje 10. susretima Bošnjaka , koji će se održati u Torontu 27 - 30 maja. Nedeljnik Sabah je u svom zadnjem izdanju objavio i intervju sa ovim poznatim kulturnim i političkim radnikom kojeg možete pročitari ako kliknete na dvije slike ispod. Inače, gos. Reković će 20. maja u New Yorku u restoranu "Crystal palace" imati samostalnu izložu svojih slika i prezentaciju knjige "Plavsko Gusinjski biseri".

Radončić (Kemala) Sejdo   (4. maj 2005)
Da gusinjanima u New Yorku nije samo fudbal u krvi, primjer je mladi Radončić (Kemala) Sejdo (13), koji već osam godina trenira borilačke vještine tj Taekwondo. Ovaj učenik 7-og razreda osnovne škole, nedavno je u New Jersy-u, postigao veliki uspjeg osvojivši dva prva i jedno drugo mjesto u svojoj karegoriji. Više o Sejdu i njegovom uspjehu u sljedećem linku.
Inž. Muzlija Hakanjin  (1. maj 2005)
Inž. Muzlija Hakanjin (44), rodjen je u selu Hakanje kraj Plava. Majstor je karatea i nosilac Crnog pojasa - 5 dan. Do 1990 čivio i radio u Plavu, a onda odlazi za Norvešku, gdje je postao instruktor za borilačke vjestine u KK" Misuchi" Oslo. Nosilac je i Crnog pojasa - 2 dan u tzv koreanskom stilu - Tekvando. U medjuvremenu je položio za medjunarodnog sudiju u karateu i katama. Više o ovom svestranom sportisti u sljedećem linku.
Dr. Pero Perić (1936 - 2005)  (29. april 2005)
U Beranama je, 28. aprila u 69. god. preminuo poznati hirurg dr. Pero Perić, koji je sa svojom porodicom živio i radio u Gusinju 7o -tih godina prošlog vijeka. Svojim radom u Domu Zdravlja u Gusinju ostao je svima u lijepom sjećanju, a i kasnije kada je službu nastavio u Beranskoj bolnici trudio se da na svakom koraku pomogne Gusinjanima i Plavljanima. Posebno će ostati u sjećanju da je dr. Perić bio predsjednik i branio boje FK " Parizana " iz Gusinja.
OMAHA 2005  (28. april 2005)
Dana 5. maja u Gusinju održaće se tradicionalna OMAHA, gdje će na školskom poligonu biti postavljena i HIPALJKA. Ujedno u povodu "OMAHA 2005", Udruženje Zanatlija Gusinje organizuje turnir u malom fudbalu.
- Ekipa broji 6+1+3 igrača.
- Turnir počinje 01.maja 2005 godine
- Uplata po ekipi iznosi 50 Eura
- Ekipe se mogu prijavljivati do 30.04.2005.godine do 12.00 h u Caffe bar COLOSSEUM Gusinje. Kako je izjavio pred. org. odbora dr Rusmin Laličić, nagrada za prvo mjesto iznosi 1.000 eura. Stranica www.gusinje-plav.com će slikom i tekstom redovno informirati o ovim dogadjajima.
Izborna skupština ZD "Izvor"  (26. april 2005)
U Ljubljani je, 13.3.2005 god održana izborna Skupština zavičajnog društva "Izvor". Na istoj je izabran novi odbor, koji ce brojiti 13 članova, predsjednik društva, disciplinska komisija, nadzorni odbor, komisija za odnose sa drugim društvima, kulturna i sportska sekcija.
Mevlud povodom rodjenja Muhameda a.s.  (22. april 2005)
Povodom rodjenja Muhameda a.s. u Vezirovoj džamiji u Gusinju je u organizaciji Odbora IZ Gusinje proučen mevlud uz prisustvo brojnih vjernika i reisa Mešihata IZ u Republici Crnoj Gori gos. Rifata ef. Fejzića.
Nakon proučenog mevluda naš brat Dervišević (Saliha) Ragip koji trenutno boravi u Gusinju organizovao je ručak kojem su prisustvovali članovi Odbora IZ Gusinje, članovi Mešihata i sabora kao i sam reis.
Odbor IZ Gusinje koristi ovu priliku da se gos. Derviševiću još jednom zahvali i zamoli dragog ALLAHA dž.š. da ovom dobrotvoru u kabul upiše, poveća njegovu nafaku i učvrsti ga na pravom putu.(slijede slike)

Rahmetli: Kima (Saliha) Dervišević rodj. Mujović  (22. april 2005)
Preselila na aihret u 72–goj godini 29-3-2005 godine u Gusinju a dženaza je klanjata 31-3-2005. godine na gradskom groblju – Gusinje. Suprug: Salih i sinovi: Esad, Mersad, Ragip i Ermin se puno zahvaljuju svim koji su prisustvovali dženazi naše Rahmetlije i molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da joj podari dženet – amin.
Emil Lješnjanin  (17. april 2005)
Od Vitomirice kraj Peći, preko High School James Monroe , FK "Bošnjak" i FK"Koha" iz New Yorka, do Central Connecticut State University je fudbalski put Emila Lješnjanina. Još kao dječak je branio za osnovnu školu u Vitomirici, da bi ga ratni vihor i sudbina doveli u Americi i danas brani za Central Connecticut State University. Bio je i biran za prvog golmana svih srednjih škola u New Yorku, što nije pošlo za rukom nijednom PG omladincu.

FK"Jezero" - FK"Gusinje" 0:1  (10. april 2005)
U opšinskom derbiju u Plavu, fudbaleri FK "Gusinja", porazili su domaćina FK "Jezero" rezultatom 1:0. Ovim rezultatom gusinjani su se učvrstili na drugoj poziciji, dok će igrači "Jezera" morati uložiti dosta truda da sačuvaju mjesto u Monet ligi.

Novi lider IZ "P-G" u New Yorku  (7. april 2005)
Nedavno je u New Yorku na čelu najvećeg Bošnjačkog džemata tj predsjednika GO IZ "PLav-Gusinje" iz New Yorka, izabran Dr. Mersim Ziljkić. Već na prvom koraku on je najavio "da će pokušati da ujedini, naš ionako, razjedinjeni džemat u New Yorku i su vrata ove IZ otvorena za sve Bošnjake". Planira velike korake, a prvi rezultati se već nadziru. Otvara se škola bošnjačkog jezika. Ako se po jutru dan poznaje, onda dr. Mersim Ziljkić pretenduje da postane naš istinski vodja u New Yorku, jer ima i podršku naprednih snaga našeg džemata.
FK "Gusinje" krči put ka drugoj ligi  (3. april 2005)
Da Gusinjani imaju pretenzije za velikim plasmanom, govore i rezultati u nastavku proljećnog dijela prvenstva. U godini kada se proslavlja jubilej - 75 godina od postojanja, uprava i navijači ovog kluba, očekuju plasman u drugu ligu, što bi bio i najveći uspjeh ovog kluba. Juče je pobjedjen Arsenal 3:1, a izvještaj sa ovog meča nam šalje Beli Brdakić

Karate Klub “Jezero”  (31. mart 2005)
Predstavljamo još jedan uzorni sportski kolektiv iz Plava - Karate Klub “Jezero”. Više o ovom klubu u tekstu i slikama od našeg dopisnika Belija Brdakića.

AIŠA (Šaba) KOLjENOVIĆ, rod. Đurković  (29. mart 2005)
U Gusinju je 28. marta u 70-toj godini preselila na ahiret AIŠA (Šaba) KOLjENOVIĆ, rod. Đurković. Dženaza je obavljena u rodnom mjestu Gusinju 29. marta 2005. godine u 14 casova. Ožalošćeni: suprug ŠABO, sinovi MURAT i DžEVAT, kćerke MEVLjUDA i ERMINA, djeveri BAJRAM i RAMADAN, jetrve MUINIRA i PAŠA, zetovi i unučad kao i mnogobrojna porodica KOLjENOVIĆ i ĐURKOVIĆ.
Davno je, davno bilo to...  (24. mart 2005)
Daleke 1972 god. u Plavu je odigrana fudbalska utakmica veterana: FK "Partizan" i FK "Jezero". Nastupili su igrači koji su 50-tih i 60-tih godina uspješno branili boje ova dva kluba. Ako kliknete na sliku ljivo prepoznaćete nekadašnje fudbalske legende FK "Partizan"-a, od kojih danas mnogi nisu medju živima.
Hot Ć. Aljo - kako uspjeti u Americi   (20. mart 2005)
Da druga generacija naših doseljenika u New Yorku ide dubokim koracima naprijed, može poslužiti primjerom Hot Ć. Aljo. O kakvom je uspjehu riječ, u integralnom tekstu ispod.

NEW YORK — ABM Janitorial Services has promoted Al Hoti to branch manager of the New York downtown office of ABM, according to a release received by CM e-News Daily today. In his new position, Mr. Hoti will direct the commercial cleaning operations for the 26 building, 26 million square foot, Class A office portfolio ABM services in Manhattan. Hoti will also be responsible for managing all financial and quality controls, supervising district and area managers, maintaining client relations, training and developing personnel and negotiating labor and contractor agreements.
Donacija za OS "Džafer Nikočević"  (17. mart 2005)
S obzirom da su radovi na centralnom grijanju završeni i da je isto u funkciji, sredstva je obezbijedila dijelom lokalna zajednica a najvećim djelom CHF. Takodje dio sredstava u izgradnji ovog grijanja morala je obezbijediti i sama ustanova tj. Skola. Dostavljamo Vam spisak na kojem se nalaze donatori koji su nam pomogli da ispunimo svoj dio učešća u izgradnji grijanja i kojim se srdačno zahvaljujemo.
Uprava Skole
Etno muzej Zahida Ljaljića  (15. mart 2005)
Zahvaljujući entuzijazmu Zahida Ljaljića, Plavljani su u situaciji da obidju njegov privatni etno muzej. Veoma vrijedni eksponati, koje je ovaj neumorni pregalac zadnjih nekoliko godina, prikupio, znatiželjne Plavljane potsjeća na stara dobra vremena.
U ovoj prekrasnoj zbirci, smještenoj u popdrumskim prostorijama privatne kuće, ima veoma vrijednih eksponata, starih i do, kako kaže, dvije stotine godina... uzivajte u tekstu i slikama koje nam iz Plava šalju Ibrahim i Almir Reković
Poginuo Koljenović H. Alen  (14. mart 2005)
Dana 13. 03. 2005. god. oko 16.20 časova, u teškoj saobraćajnoj nesreći, izgubio je život 23-godišnji Koljenović (Haljilja) Alen. Nesreća se dogodila na magistralnom putu Podgorica-Nikšić, u mjestu Kujava kod Danilovgrada, kada je auto kojim je upravljalo rahmetli Alen sletelo u duboku provaliju.
Zimska Idila 2005  (12. mart 2005)
Slike poslao naš saradnik Beli Brdakić

Ubijen dr. Zako Rajković   (10. mart 2005)
Prekjuče je u Podgorici ubijen Zako Rajković (62), poznati maksilofacijalni hirurg. Njega je, nakon porodične svadje, iz zasad nepoznatih razloga, usmrtio sin Raco Rajkovic (21). Ovaj poznati hirurg je, 80-tih godina prošlog vijeka, obavljao službu u Domovima zdravlja u Gusinju i Plavu, gdje je mještanima, ova dva mjesta ostao u lijepom sjećanju. Sahrana je obavljena u Brezojevicama kraj Plava.
Česma "Savina Voda"  (7. mart 2005)
Od Gusinja do Doline Grebaja, u blizini sela Dolja, putnik namjernik može se osvježiti vodom iz dvije česme. Jedna česma je tzv "SAVINA VODA", izradjena 1977.god. Otkud to ime, niko bar zasad nezna odgovor. Svejedno, kliknite na sliku lijevo i slike dolje i videćete mnoge vama poznate likove iz Gusinjke čaršije, koji su se zajedno našli kraj ove česme i spomenika na Trnovu. Medju njima su možda vaši bliznji, poznanici, komšije,... Tekst i slike poslao Hamo Mulić.

HOT (Alja) Ćazim  (2. mart 2005)
Obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je naš dragi HOT (Alja) ĆAZIM preselio na Ahiret u New Yorku, u ponedeljak, 28. februara 2005. godine, u 71. godini života. Dženaza je obavljena u srijedu, 2. marta 2005. godine u 14. sati na mezarju Long Island. RAHMETULLAHI ALEJHI RAHMETEN VASIAH. Ožalošćeni : supruga Šadija, sinovi Aljo, Ekrem i Zajo, kćerka Subahija, snahe, zet, unuci, unuke, kao i sva ostala rodbina i prijatelji.
Braća Ago i Hajro Redžić  (24. februar 2005)
Polako, ali sigurno Plavljani i Gusinjani u New Yorku i okolini, šire mrežu restorana i prodavnica. Jedni od njih su i braća Ago i Hajro Redžić, koji pored samostalne trgovinske radnje "Ljuljhami" posjeduju u Astoriji i restoran "Amici Amore". Kvalitetna i raznovrsna hrana, dobra usluga i ambijent, bili su razlog što je njujorški dnevni list "Newsday" nedavno posvetio kompletnu stranicu ovom restoranu. Kliknite na sliku za kompletan tekst.
KASTRAT (Feriz) HALIM  (21. februar 2005)
Obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je naš dragi KASTRAT (Feriz) HALIM preselio na Ahiret u Sarajevu, u srijedu, 16. februara 2005. godine, u 71. godini života. Dženaza je obavljena u petak, 18. februara 2005. godine u 14 sati na mezarju Vlakovo. RAHMETULLAHI ALEJHI RAHMETEN VASIAH.
O Ž A L O Š Ć E N I : supruga Vezirka, sinovi Izet i Isaja, kćerka Kumrija, unuke, snahe, zetovi, kao i sva ostala rodbina i prijatelji.
Zimska Idila 2005  (20. februar 2005)
Slike poslao naš saradnik Almir Reković.

Dr. Senadin Pupović  (17. februar 2005)
Rodjen u Plavu 1962. Osnovnu i srednju školu zavrsio u Plav, Medicinski fakultet u Nišu, magistrirao takodje u Nišu. Napisao je više stručnih radova iz oblasti medicine. Pored doktorskog posla, piše poeziju i prozu. Bavi se slikarstvom i publicistikom, fudbalom i muzikom. O Senadovom radu i djelu, iz svog ugla Hamo Mulić

Auto reli na Plavskom jezeru  (10. februar 2005)
I dok su ovih dana Plav i Gusinje okvani Sibirskom zimom (-25 ispod nule), dotle je grupa hrabrih momaka, na ledom okovanom Plavskom jezeru, organizovala svojevrsni skijaški auto reli. O čemu se konkretno radi u slici i tekstu od našeg saradnika Almira RekovićaIsmet Čekić  (10. februar 2005)
Ismet Čekić je rodjen 1947. godine u Gusinju, gdje je i završio osnovnu školu. Srednju umjetničku je zavšio u Peć, a Višu Pedagošku i Likovnu Akademiju u Prištinu. Od 1976 godine živi i radi u Gusinju. Izlagao je samostalno i kolektivno. Samostalno u Peći, Prištinu, K.Mitrovicu, N.Pazar, Suboticu, Prizren, Djakovicu, Malme, Geteborg, Keln, Plav i Gusinje. Kolektivno; Peć, Priština (više puta), Plav, N.Pazar,Subotica, Geteborg, Malme, i jos drugim gradovima. Više o ovom umjetniku i njegovom djelu, iz svog ugla Hamo Mulić

Ekranizacija knjige "Krv Crne Gore"  (5. februar 2005)
I dok se medju našim narodom i dalje različito tumači i komentariše knjiga "Blood of Montenegro" autora Bajrama Koljenovića, dotle Amerikanci ne stoje skrštenih ruku. Naime, u toku su pripreme za ekranizaciju tj izradu filma po ovoj knjizi. Film je zamišljen kao mini serija iz tri dijela i biće prikazan na HBO or The History Channel. Koliko su Ameri sve ovo ozbiljno shvatili, samo podatak da je za Direktora filma planiran poznati režiser Emir Kusturica. O čemu se radi u tekstu koji slijedi.
Amerikanka će pisati o Plavu i Gusinju  (1. februar 2005)
Odnedavno Plav i Gusinje su predmet istraživanja na Columbia Univ. u New Yorku. Naime, Karen Kelly, studentkinja ovog univerziteta, za svoj posdiplomski rad izabrala je temu: "Plav i Gusinje u prošlosti i danas (Previja 1912)". A povod je knjiga " Krv Crne Gore", autora Bajrama Koljenovića,koja govori i o Previji 1912, a prevedena je i na engleski jezik. Karen je početkom januara boravila u Plavu i Gusinju, gdje je u kontaktu sa istaknutim intelektualcima dobila neophodne podatke. Sagovornici su joj bili : prof. Ibrahim Reković, gradonačelnik Adem Jasavić, dir. Doma kulture Džavid Šabović i načelnik Odjeljenja bjezbednosti Esad Dješević. Takodje je imala priliku čuti i najstarije plavljane, Rustema Gutića (107god.) i hadži Emra Tošića (99 god.), žive svjedoke dogadjaja iz 1912, koji su joj pričali o pokrštavanju i strijeljanju Plavskih i Gusinjskih prvaka u Plavu na Racini i na Previji. U toku su kontakti sa našom dijasporom u New Yorku. O tome uskoro.

Veliki snijeg u Plavu i Gusinju  (26.januar 2005)
Zadnja 3 dana snijeg neprestano pada, tako da je u Plavu i Gusinju dostigao visinu od 90-100 cm. Prema zvaničnom meteorološkom izvjestaju to su najveće padavine u Crnoj Gori. Svi putevi su zavejani i saobraćaj je u potpunosti obustavljern. Osnovne škole se obustavile rad, i učenicima se pružila mogućnost da ovih dana nadoknade ono što nijesu mogli za vrijeme zimskog raspusta, koji je prošao bez snijega. Na svu sreću za sada, iako su veliki sniježni nanosi napajanje elektricnom strujom je normalno. Mehanizacija Javne Ustanove "Servis za komunalije" je maksimalno angažovana na probijanju puteva do seockih naselja i povezivanje sa mjesnim centrima. Za web stranicu iz Plava - Almir Reković.Najveći problem obijanje kuća  (25.Januar 2005)
Kako je za našu web stranicu izjavio, načelnik Plavskog SUP-a Esad Dješević, za vrijeme Bajramski praznika došlo je do inteziviranja krivičnih prekašaja na području Plava i Gusinja. Posebno su bile na udaru napuštene kuće koje su obijene i opljačkane. Provalnici su mahom koristili metalne pajsere da bi došli do plijena. Nezvanično se barata cifrom od 30-tak kuća a za počiniocima se intezivno traga.
SREĆAN KURBAN BAJRAM  (19.januar 2005)
Bajramska čestitka dip. ing. Ismeta Medunjanina
Svestrani Edvin Hot  (13. januar 2005)
Već četiri godine putem interneta naša redakcija neumorno radi na prezentciji Gusinja i Plava. Uporedo stime glavni urednik ove web stranice Edvin Hot, sa uspjehom studira na Syracuse Univerzitetu, jednom od najpoznatijih u Americi, sa prosjekom ocjena 3,50 GPA. Takodje, Edvin nastavlja porodičnu tradiciju dobrih fudbalera, igrajući za fudblsku ekipu Univerziteta koja se takmiči u najjačoj ligi za college: Big East Conference - Division I. Tu su ekipe: Syracuse, Notre Dame, St. John's, Boston College, Seton Hall, Pittsburgh, Rutgers, Georgetown i dr. Nedvno je Edvin dao intervju za list "Daily Orange" kojeg prenosimo u cjelini.

5.godina Radia "Sevdah"   (08. januar 2005)
Ovih dana najslušanjije i najpoznatije bošnjačko radio u New Yorku - Radio "Sevdah" proslavlja vrijedan jubilej, pet godina postojanja. U to ime redakcija naše web stranice, upućuje najiskrenije čestitke uredništvu Radia "Sevdah", sa željom da još dugo budu medijski čelnici Plavsko-Gusinjskog naroda u New Yorku i okolini.

Cafe "Galaxy" - doček 2oo5.   (2.januar 2004)
Kako je dočekana nova 2005. u cafe "Galaxy" u Gusinju, pogledajte na snimcima Almira Rekovića.Osniva se "Radio Gusinje"  (01. januar 2005)
U toku je realizacija organizovanja lokalnog radija u Gusinju, kao prvog lokalnog glasila za područje Mjesne zajednice Gusinje, Vusanje i sa pokrivanjem signalom teritorije opštine Plav. Programskim aktivnostima budućeg "Radio Gusinja" afirmisaće se kulturno-istorijske, folklorne, nacionalne, vjerske, običajne i druge vrijednosti Bošnjaka, Albanaca, Crnogoraca, tj svih gradjana koji žive na ovim prostorima. U nadi da će dijaspora, kao i mnogo puta do sada, dati podršku ovom projektu objavljujemo apel osnivača.
Ramu Kolašincu nagrada "Oktoih"  (28.decembar 2004)
Direktor Srednje škole "Bećo Bašić" iz Plava Ramo Kolašinac ovogodišnji je dobitnik "Oktoih"-a, najvećeg priznanja za oblast vaspitanja i obrazovanja u Crnoj Gori. Ova nagrada je još veća ako se zna da je ovo prvi put da neki pojedinac - Bošnjak iz Plava dobio ovo značajno priznanje.
GUSINjE: Obijena prodavnica „Đuli”  (21.decembar 2004)
Gusinje, 21. decembra - Sinoć, u kasnim noćnim satima, u glavnoj gradskoj ulici, obijena je mješovito - prehrambena prodavnica „Đuli”, vlasništvo Dulja Pirovića iz Gusinja. Kako saznajemo u Odjeljenju bezbjednosti u Plavu, obijač, ili više njih, su ušli preko krova objekta prodavnice, koristeći grane od jabuke, koja se nalazi u neposrednoj blizini prodavnice. Istraga je u toku, a za počiniocima se intenzivno traga.
I zvanično BOŠNJAČKA ZASTAVA  (18.decembar 2004)
Zadovoljstvo da se po prvi put zvanično upotrijebi BOŠNJAČKA ZASTAVA gradjanima Plava i Gusinja priuštili su svatovi Čekić Muja Ujkana,iz Kruševa, prije dva dana - 16. decembra 2004. Više o tom dogadjaju u slici i tekstu od našeg saradnika Almira Rekovića.Dip.ing. Ismet Medunjanin  (16.decembar 2004)
Bez obzira što životni put može da vas udalji od rodnog kraja, Plavljani i Gusinjani uvjek su se vraćali, makar da dio godišnjih odmora provedu u toj ljugi. Jedan od takvih je i dip. ing. Ismet Medunjanin iz Bara, koji je nam je posalao nekoliko neobičnih fotografija Gusinja i njegove okoline. Ujedno, zahvaljujući Ismetu donosimo Kalendar mubarek dana i noći u 2005.g.-1425/26.h.g.Gusinjska čaršija - 1918  (13.decembar 2004)
Vjerovatno je preostalo još malo živih svjedoka Gusinjske čaršije iz 1918. godine. Čaršije, koja je u to vrijeme imala 46 dućana i 4 hana za prenoćište ćiridžija, više nema. Danas putnik namjernik nema gdje prenoćiti. Kako je izgledala ta čaršija možete pogledati ako kliknete na fotografiju lijevo. Ime posjetioca naše stranice, koji je poslao fotografiju, nijesmo u mogućnosti obaviti, jedino znamo da je iz Prištine.
Apel predsjednika opštine Plav  (10.decembar 2004)
U povodu Donatorske Konferencije, koja će se održati dana 12.12.2004.godine sa početkom u 17. časova u restoranu Astorija – Monor u Astoriji u Njujorku, naoj dijaspori u New Yoku apelom se obratio predsjednik opštine Plav, gos. Adem Jasavić. Na ovoj Donatorskoj Konferenciji će prisustvovati gospoda Branislav Gvozdenović , potpredsjednik Vlade RC i Ramo Bralić, direktor Fonda zdravstva i druga lica, a u cilju realizacije odredjenih projekata vezanih i za našu Opštinu. Organizator je društvo «Humanitarijan Suport Society of Montenegro Ltd.- New York».
FK "Partizan" 1954 - FK "Gusinje" 2004  (5.decembar 2004)
Kako izgleda vremenska razlika od 50.godina u postojanju fudbalskog kluba iz Gusinja, možete se uvjeriti i sami na slikama ispod. Zahvaljujemo se gos. Redžu Grudi, nekadašnjem igraču ovog kluba, koji nam je ustupio fotografije i time omogućio da putem interneta prezentujemo najstariju sliku gusinjskog FK "Parizan" iz 1954. godine.

Plavsko-Gusinjski tamburaši  (1.decembar 2004)
Da ne padnu u zaborav halaturko i izvorne pjesme Plava i Gusinja, već više od dvije decenije, brinu se Plavsko-Gusinjski tamburaši. Imali su nekoliko uspješnih gostovanja, kod naše dijaspore, u Njemačkoj, Sloveniji, Makedoniji i BiH. Muzikom i glasom Fehim Muminovic, Aljo Medunjanin, Dr. Senadin Pupović i Senad Medunjanin čuvaju od zaborava, dio bogate bosnjaške kulture plavsko-gusinjskog kraja.

Obavještenje Z.D. "IZVOR" iz Slovenije  (26.novembar 2004)
11. dec. 2004.godine u Sportskoj dvorani komunalnog centra u DOMŽALAMA (Slovenija) održat će se kulturno zabavno veće sa početkom u 19.30 sati, u organizaciji Zavičajnog Društva "IZVOR" iz Slovenije. Nastupaju: Samir Šujak sa ansamblom, folklorne grupe IZVOR i BISER. Za hranu i piće Mi smo se pobrinuli, Vi samo dođite i donesite puno dobre volje. Uz dobar program i muziku biće veselo i družit ćemo se do ranih sati. Bujrum svima !.
BUREK u srcu MENHETNA  (19.novembar 2004)
Kako bošnjačka pita - BUREK može da bude važan proizvod, govori i nedavni intervju našeg uspješnog poslovnog čovjeka,Hama Medunjanina, dat nedeljniku "Sabah". Ovaj rođeni plavljanin, posjeduje u New Yorku, lanac restorana nazvan ĐERDAN, od kojih se jedan nalazi u srcu Menhetna. Pročitajte ovaj zaista interesantan intervju koji izmedju ostaloga govori o filozofiji života naših iseljenika sa područja Plava i Gusinja.
Počela sezona lova  (19.novembar 2004)
Snijeg je napadao u Plavu i Gusinju i stvorio pogodnosti za lov na divljač. Zahvaljujući našem saradniku Beliju Brdakiću možete vidjeti članove lovačkog društva "Maja Karanfil" iz Gusinja, koji su, juče, nedaleko od Gusinja ubili nekoliko veprova. Inače, ova životinje lokalnom stanovništvu nanosi dosta štete.
Priznanje Bajramu H. Koljenoviću  (12.novembar 2004)
U New Yorku će se od 19-21. novembra održati Queens International Film Festival 2004, na kojem je kao specijalni gost pozvan Bajram H. Koljenović, koji trenutno živi u Las Vegasu. On će na festivalu potpisivati svoju knjigu "Blood of Montenegro", koja je ne samo medju nama, već i medju američkim čitaocima izazvala dosta pažnje. Nezvanično su u toku pregovori da se ova knjiga koristi kao scenarij za igrani film. Sve čestitke Bajramu na velikom uspjehu.
Oni su naša budućnost  (10.novembar 2004)
Pored toga što su odlični djaci, Aldin Dervisević i Edin Hot sa velikim uspjehom brane boje fudbalske ekipe srednje škole "Beacon" iz New Yorka. Ova ekipa se plasirala medju četiri najbolje srednje škole u New Yorku i sjutra-11.nov., u polufinalu igra protiv ekipe "Flushing". Velike zasluge za visok plasman "Beacona" pripadaju Aldinu Derviševiću i Edinu Hotu, koji nastavljaju bogatu porodičnu tradiciju dobrih fudbalera.BAJRAMSKO VEČE - 14. novembar  (2.novembar 2004)
U nedelju , 14. novembra, u restoranu Cristal Palace u Astoriji u povodu predstojećeg Bajrama biće održano BAJRAMSKO VEČE. Gosti su Kemal Malovčić , Selma Bajrami i KUD "Sedef". Svi posjetioci će dobiti besplatno CD ili traku. Dio prihoda biće uplaćen u fondaciju "Edin Šarkinović". Organizator je Benny Cekić

 Donacija za OŠ"Dž. Nikočević"  (23.oktobar 2004)
U OŠ "Džafer Nikočević" Gusinje privode se radovi postavljanja centralnog grijanja. Američke vlasti su donirale 50 hilj., vlada republike Crne Gore 40 hilj. eura, a pomenuta škola 10 hilj. eura. U cilju da pomogne svojoj nekadasnjoj školi Fero Bajrović iz New Yorka je pokrenuo akciju prikupljanja pomoći, koju medijski sponzorišu Radio Sevdah i web stranica www. gusinje-plav.com

 Učenje i sport zajedno  (22.oktobar 2004)
Plavljani i Gusinjani, gdje bili da bili, oduvjek su imali dobre studente i sportaše. Jedan od takvih je i Edvin Hot (19), iz New Yorka, koji sa uspjehom studira i igra za fudbalsku ekipu Syracuse univerziteta. Svojim uspjesima on je primjer kojim treba ići nasa omaladina. Pogledajte nekoliko novinskih članaka koji govore o ovom vrsnom studentu i sportašu.


 Mjesec RAMAZANA - 15. Okt.  (13.oktobar 2004)
"Čestitam Vam predstojeće mubarek dane mjeseca Ramazana, sa željom da ga dočekate u dobrom zdravlju, ibadetu, slozi, rahatluku i beriketu, te čvrstom i nepokolebljivom imanu, uz dove Svemogućem Stvoritelju Allahu dz.s. da svim ljudima dobre volje podari svako dobro, te više sloge, medjusobnog razumjevanja, tolerancije, opraštanja, zdravlja i rahatluka, a posebno spiritualnog uzdizanja. Amin"- dip.inž. Ismet Medunjanin, Bar

RAMAZAN MUBAREK OLSUN

 ULAGANJE U RODNI KRAJ  (10.oktobar 2004)
I ako ovih dana mnoge kuće u Gusinju zjape prazne, ipak mnogi iz dijaspore ulažu u rodni kraj. Jedan od takvih je i Refko Radončić, koji u strogom centru čaršije, (na mjestu gdje je bila stara kula), podiže višepratnu zgradu. Uz snimke našeg dopisnika Belija Brdakića pogledajte kako izgleda taj objekat.

 IZ NAŠEG UGLA  (5.oktobar 2004)
U želji da omogućimo i drugima da ukažu na dogadjaje i zbivanja u dijaspori i zavičaju odlučili smo da otvorimo novi link,"IZ NAŠEG UGLA". To ce biti svojevrsna tribina, dostupna svima i ma gdje se nalazili komentarima možete ukazati na pojave, čiji su akteri mahom Plavljani i Gusinjani. Prvi gost naše tribine je gos. Nezir Radončić, sa tekstovima: Restoran "Renesansse" i Refko Radončić. i Široko nam polje
 Kofiljača Jasavića  (25.septembar 2004)
Zahvaljujući Seadu ef. Jasaviću imate jedinstvenu priliku da vidite predivne slike Kofiljače Jasavića, kao i odavno zaboravljene stvari koje su krasile naša domaćinstva (sofru, pustećiju, kopanju sa kajmakom, kacu,...) Po jutru se dan poznaje  (22.septembar 2004)
Nakon pet kola u Monet ligi, FK Gusinje je u samom vrhu, dok FK Jezero je prikovano za dno tabele sa samo dva boda. Pored dobrih rezultata, Gusinjani su uspjeli da ovoga ljeta postave komplet novu travnatu površinu na samom terenu i izrade reklame na zidu naspram tribina. Kako to izgleda pogledajte iz slika koje nam je poslao saradnik Beli Brdakić. Fondacija Edin Šarkinović  (16.septembar 2004)
U New Yorku je danas održana osnivačka Skupštna fondacije "EDIN ŠARKINOVIĆ", čija će sredstva ići za liječenje i rehabilitaciju Edina Šarkinovića, koji je nedavno nesrećnim padom zadobio povredu kičmene moždine. Više o ovoj akciji uskoro.
 Vukovi zaklali stado ovaca  (13.septembar 2004)
Gusinje, 13. septembra - U selu Dolja, nedaleko od Gusinja, juče ujutro, oko dva sata, Zuferu Deljaninu, vukovi su zaklali 15 ovaca, dok ih je šest nestalo. Prema kazivanju ukućana, u toku „pokolja” ovaca, u toru su primijećena tri vuka, a možda ih je bilo i više, koji su, nakon „obradjenog” posla, pobjegli prema planini Popadiji.
 Plavski tajkuni gutaju ŠIK "BOR"  (3.septembar 2004)
Šta se sve krije iza privatizacije ŠIK "Bor" Plav i ko sprečava prodaju ovog najvećeg plavskog preduzeća, firmi "Alpet" iz Gusinja, koja je formirana američkim kapitalom možete saznati u MONITOR-u od 3. septembra. Autor teksta je Sadik Sadiković.
 Slike iz starih albuma  (28.avgust 2004)
 Novo na Američkom i svjetskom tržištu  (24.avgust 2004)
Original XanGo sok se dobija od biljke koja ima latinski naziv Mangosteen, u narodu znana kao kraljica voća. XanGo juice deluje uopšteno na poboljšanje zdravstvenog stanja kod svih uzrasta, bilo da je osoba zdrava ili bolesna. Za više informacija posjetite web stranicu www.europexango.com/ ili se možete obratiti ovlaštenom zastupniku kompanije XanGo na telefon 917 378 8975.
 Koljenović O. Sead (1960-2004)  (18.avgust 2004)
U Podgorici je 17. avgusta, iznenada, u 44. godini preselio na ahiret Koljenović Osmana Sead. Dženaza je obavljena - 18. avgusta na groblju kraj Cijevne. Rahmetli Sead će ostati upamćen i po tome što je branio boje fudbalskog drugoligaša OFK "Titograd" i u tom periodu je nastupao za mladu reprezentaciju Crne Gore.
 PROMOCIJA  (15.avgust 2004)
Prije nekoliko dana u prepunoj sali Doma kulture u Plavu, održana je promocija knjige "Plavsko-gusinjski biseri", čiji je autor poznati pisac i slikar Ibrahim Reković. Tom prilikom su o knjizi su govorili akademik Jašar Redžepagić, pisac Zuvdija Hodžić i autor knjige Ibrahim Reković.

 Različite želje  (13.avgust 2004)
U subotu, 14. avg. počinje fudbalska Monet liga. Plavljani i Gusinjani startuju sa različitim ambicijama. Jezero će se boriti za opstanak, a kako je izjavio trener Gusinjana, jedan od najboljih fubalera kojega je dao naš kraj, Enver Dješević, tim Gusinja će pokušati, ako se ukaže prilika, da se domogne i druge lige. Naravno, uz svesrdnu pomoć dijaspore, posebno iz New Yorka, koja je nedavno donirala 6.210 dolara. Objavljujemo spisak donatora kojima se uprava i igrači najsrdačnije zahvaljuju.
 My Heart and My Mind  (8.avgust 2004)
Nedavno je izašla iz štampe knijga, "My Heart and My Mind", čiji je autor Bajram Koljenović, koji trenutno živi u Las Vegasu. Pomenetu knijgu možete naručiti putem web stranice www.iuniverse.com. Inače, krajem godine će izaći još jedna knjiga istog autora, i ista će govoriti o poznatim ličnostima iz našeg rodnog kraja.
 Gusinje, 2. avgusta  (3.avgust 2004)
Tradicionalni susret dijaspore na Alipašinim izvorima kod Gusinja održan je juče uz prisustvo nekoliko hiljada iseljenika i gradjana tog i okolnih mjesta. Sinoć je na glavnom gradskom trgu, zahvaljujući Beganu - Beniju Čekić, organizovan koncert folk pjevacice Jane. Povodom 2. avgusta, dana oslobodjenja Gusinja, položeno je cvijeće na spomenik palim borcima NOR-a iz tog kraja i tom prilikom govorio je prvoborac iz ovog kraja Mustafa Memić. Igrom protiv zaborava  (1.avgust, 2004)
Juče, 31.jula održana je tradicionalna fudbalska utakmica izmedju ekipe FK Gusinje i ekipe Stranaca, koju su činili naši iseljinici, koji trenutno borave na odmor u rodnom kraju. Pred početak ovog meča, Fero Bajrović, koji trenutno živi u New Yorku, poklonio klubu iz Gusinja komplet opremu vrijednu 1.000 dolara . Tekst i slike Beli Brdakić. Gusinje skuplje od Njujorka  (30. jul, 2004)
Za razliku od ranijih godina ovoga ljeta u zavičaju je stiglo daleko manje iseljenika iz Amerike. Šta je razlog tome saznajte u članku Gusinje skuplje od Njujorka koji je objavljen u Monitor-u od 30 jula'04. Autor članka je Sead Sadiković.
 Kana Suade Hot  (28.jul, 2004)
Ovih dana u zavičaju je veoma živo. Pored godišnjih odmora uporedo su aktuelne vjeridbe i svadbe. Mnogi će ovog ljeta stanuti na "ludi kamen" i svoju sreću potražiti širom Evrope i Amerike. Sa nedavno održane KANE Suade Hot iz Plava, koja se udala za Enisa Musića iz Kranja, možete pogledati nekoliko predivnih slika

 Gusinjani počeli pripreme  (22.jul, 2004)
Uprava i igrači FK "Gusinje" uveliko se pripremaju za narednu sezonu. Privode se kraju radovi na stadionu i travnatom terenu, a dotle igrači pune akomulatore za predstojeću sezonu. U toku je i izrada reklama na zidovima ograde stadiona, koju finansiraju firme i pojedinci iz grada i inostranstva. Za više kliknite.

 PLAVSKO-GUSINJSKI BISERI  (20.jul, 2004)
Ovih dana je izašla iz štampe knjiga anegdota PLAVSKO-GUSINJSKI BISERI, čiji je autor poznati kulturni stvaralac Ibrahim Reković. Knjige je štampana u izdanju Almanaha i ima 127 stranica, tvrdi je povez. Objavljene su 170 anegdota, 16 crteža sa motivima iz Plava i Gusinja, kao i 12 portreta istaknjutih ličnosti iz našega Zavičaja. Autor knjige ovim putem se zahvaljuje domatorima iz New Yorka koji su finansijski pomogli i omogućili štampanje knjige. Objavljujemo predgovor i pogovor iste.
 SRETNO MLADENCI!  (7.jul, 2004)
Ovih dana u domu Riza i Beke Čekić je veselo. U nedelju - 11. jula, žene sina Mensura sa Sabrinom Radončić. Tim povodom najljepše želje mladecima za srećan brak, a Rizu, Beki i Mersihi sretnu snahu i prestojeću svadbu od srca želi redakcija web stranice www.gusinje-plav.com
 Od Trebjese do Alipašinih izvora   (4.jul, 2004)
Karavan - Reli džipova "Montenegro trofej 2004", koji je krenuo juče iz Nikšića, jutros je nastavio maršrutu prema Plavu. Učesnike ove trodnevne turističko-sportske manifestacije pozdravili su predstavnici lokalne samouprave. Reli je zatim nastavio prema Babinom Polju, Hridskom jezeru, na planinu Bogićevcu, gdje su mještani upriličili doček. Karavan je krenuo potom do vrha Hridskog kamena u blizini tromedje Crne Gore, Kosova i Albanije, a zatim se spustio ponovo u Plav, odakle se krenulo prema Gusinju i čuvenim Alipašnim izvorima, gdje je organizovan ručak.

 Nastavljeni radovi   (1.jul, 2004)
Nakon dužeg vremena, konačno se nastavljaju gradjevinski radovi na objektu gusinjskog doma kulture, koji se zbog kašnjenja radova nazvan i "Gusinjski Skadar na Bojani". Prema planu Direkcije za javne radove Crne Gore, završetak svih radova na ovom objektu je dva mjeseca, tj do septembra ove godine. Opština Plav ce obezbijediti novčana sredstva da se objekat priključi na infrastrukturu, odnosno obezbijedi voda, struja i postavi kanalizacija.

 OŠ "Dž. Nikočević" iz Gusinja na Internetu   (24.jun, 2004)
U povodu 140 godina postojanja OŠ "Dž. Nikočević" iz Gusinja redakcija web stranice http://www.gusinje-plav.com/ je ovaj uzorni kolektiv pokušala da predstavi i putem Interneta. Od sada mnogi od Vas, koji ste prošli kroz klupe ove škole, možete putem prezentacije WWW.DZNIKOCEVIC.CJB.NET da saznate više o ovoj prosvetnoj ustanovi. Stranica je u izgradnji i povremeno će biti dogradjivana.
 Šetalište kraj Grnčara   (13.jun, 2004)
Nedavno je u Gusinju završena druga faza radova šetališta pored rijeke Grncar, a u organizaciji CHF-a i MZ Gusinja. Velike zasluge za realizaciju ovog projekta, vrijednog 60.ooo eura, pripadaju i predsjedniku Odbora za izgradnju šetališta inz. Rafetu Baliću. Kako izgleda ovo šetalište, koje je uljepšalo ulaz u Gusinju, pogledajte u nekoliko slika ispod.

 Laptop na poklon iz New Yorka   (9.jun, 2004)
Ovih dana za potrebe dopisništva „Pobjede” u Plavu stigao je na poklon kompjuter laptop od Muzafera Mrkulića, inače rodjenog Gusinjanina, koji sa braćom živi i radi u Njujorku više od 30 godina. Isto, ovih dana u Gusinju borave i braća Selim, Rifat i Senad Čekić koji su dopisniku ovog lista Rifatu Grudi „tvrdo” obećali da će početkom jula mjeseca donijeti za potrebe dopisništva odredjenu potrebnu opremu, kao što je pisaća mašina i diktafon, digitalnu kameru i druge potrepštine.
 Haljilj Čekić (1928 - 2004)   (7.jun, 2004)
U subotu, 29. maja 2004, u New Yorku je na ahiret je preselio Haljilj Čekić, u 76. godini. Dženaza je obavljena u Gusinju u četvrtak, 3. juna u tri sata poslije podne.
 Prodaje se stan u Herceg Novom   (3.jun, 2004)
Prodaje se trosoban stan (83 metra kvadratna) u Herceg novom, Montenegro. Nalazi se iznad Doma zdravlja. I sprat, dvije spavaće sobe, dnevni boravak, trepezarija, dvije terase, dva kupatila, podrum, hodnik, zidni plakari, kuhinjski elementi, korišćenje zajedničke prostorije. Stan je prvi vlasnik /regularan/. Telefonski priključak. Kontakt telefon: 087 251 245, 087 251 447, mob.069 523 684 CIJENA 80.000 e.
 Plav i Gusinje - Maj 31, 2004   (31. maj, 2004)
Nek' vas želja mine Plava i Gusinja, uz snimke Belija Brdakića


 140 godina školstva u Gusinju   (25. maj, 2004)
Gusinje, 25. maja - Danas je u Gusinju kolektiv, OŠ „DZafer Nikočević” u prisustvu predstavnika opštine Plav, direktora osnovnih škola iz ove i susjednih opština i velikog broja gradana, svečano proslavilo 140 godina postojanja ove vaspitno-obrazovne ustanove. Na svečanosti četiri svršena osnovca dobili su diplome Luča: Semir Bicić, Irma Lucević, Fortesa Bruncaj i Teuta Preljvukaj, koje je uručio Osman Damjanović, direktor škole.

 Pobjednik turnira je ekipa STR "Izabela"   (25. maj, 2004)
Na dosada najvećem turniru održanom u Plavu, čiji je organizator bio NRTV-Glas Plava, prvo mjesto i pobjednički pehar osvojila je ekipa STR "Izabela" iz Gusinja. Na ovom turniru je učestvovalo 28 ekipa i po broju učesnika je najmasovniji turnir koji je ikada održan u Plavu.

 Intervju s'povodom - Vinetu Ganić  (22. maj, 2004)
Jedan od organizatora nedavno završenog turnira u malom fudbalu u Plavu bio je i Vinetu Ganić, reporter i sportski urednik NRTV-Glas Plava. Ova sportska manifestacija je privukla dosta medijske paznje, te je i to bio razlog više da sa gos. Ganićem napravi intervju naš saradnik Beli Brdakić.

 Poznati su finalisti Turnira  (18. maj, 2004)
U finalu Turnira u malom fudbalu u Plavu, plasirale su se: ekipa STR "Izabela" i ekipa Kafe bar "Samada". Proglašeni su i najbolji akteri ovog Turnira, koji je medijski "pokrio" i organizovao NRTV–Glas Plava.

 Turnir u Plavu  (10. maj, 2004)
Fudbalski turnir u Plavu privodi se kraju. Ukupno je prjavljeno 28 ekipa i utakmice prati veliki broj gledalaca. Pored ekipe "Veterana" iz Gusinja, velike šanse da udje u finale ima i ekipa “Izabela”, čiji je sponzor Đurković Hasim. Posebno treba istaći fer-plej ponašanje igrača i dobro sudjenje sudijske trojke: Čekić Mesud-Mečeta, Vukanić Igora i Radončić Samina. Za više o ovom turniru kliknite. Saopštenje iz F.K."Gusinje"  (10. maj, 2004)
U želji da se zahvali donatorima iz Dalasa i New Yorka, uprava F.K. "Gusinje", obratila se juče zvaničnim saopštenjem. Ujedno, objavljujemo i spisak donatora iz Dalasa koji su prikupili 1.080 dolara, dok će spisak sa donatorima iz New Yorka, koji su donirali oko 6.000 dolara uskoro biti objavljen.
 Gusinjska Omaha  ( 8. maj, 2004)
Kao ranijih godina, tako je i ove, u Gusinju je 05.05.2004 godine obilježena "Gusinjska Omaha", na kojoj je se okupilo dosta naroda. Pripremaju se, kao nekada davno, i hopaljke po gusinjskim baštama. Zvuci "Haloturka" i pjesama "Nusreta", "Ali-Pašin izvor" i drugih, najavljuju početaka bogatog ljeta u Gusinju . Uz slike sa "Gusinjske Omahe" želimo da, vas koji ste daleko, podsjetimo na vašu mladost i rodno mjesto.

 Limska regata - 22. maj 2004  ( 6. maj, 2004)
Četvrta po redu Limska regata - splavarenje rijekom Lim, otvara se i počinje sa izvorišta Lima, tj Plava, u subotu - 22. maja, uz učešće takmičara iz Hrvatske, BiH, Madjarske i SCG. Regata će trajati četiri dana i završava se u Prijepolju. Ova manifestacija je dio turističke ponude koju nudi naš kraj i kao takva može poslužiti za prezentaciju Plavske opštine.
 Prvomajski turnir u Plavu  ( 3. maj, 2004)
U Plavu je počeo tradicionalni Prvomajski Turnir u malom fudbalu čiji je organizator NRTV –Glas Plava- a na koji se prijavio veliki broj ekipa. Turnir se igra po bod sistemu a ekipe su rasporedjene u četiri grupe. Utakmice se igraju na školskom poligonu u Plavu. Za pobjednike turnira kao i finaliste organizator je obezbjedio bogate nagrade. Zbog velikog interesovanja turnir prati veliki broj publike a Nezavisna televizija Glas Plava isto prenosi sve utakmice turnira. Medju ekipama ima dosta ekipa iz Gusinja, od kojih je najpoznatija je ekipa "Veterani". Oni su juče imali težak meč protiv ekipe "Salerno" iz Plava, koju su savladali rezultatom 1:0. Pobjedonosni gol je postigao najmladji igrač Koljenović Elsan.

 Mediji i manjinski narodi u Crnoj Gori  ( 2. maj, 2004)
U više slučaja medijske i organizacije za zaštitu ljudskih prava u Crnoj Gori su ukazivale na prisutnost govora mržnje, stereotipnog prikazivanja pripadnika odredjenih etničkih grupa, povezivanja primjera ponašanja i aktivnosti pojedinca sa etničkom grupom kojoj recimo to lice pripada, objavljivanje komentara u kojima se zalaganja za zaštitu manjinskih prava i za primjenu relevantnih medjunarodnih standarda zaštite ljudskih prava, proglašavaju antidržavnim i nacionalizmom... Prenosimo kompletan tekst, čiji je autor Aleksandar Saša Zeković, istraživač kršenja ljudskih prava i konsultant CRNVO-a
 Postoje li akademski gradjani drugog reda?  ( 28. april, 2004)
Grupa nevladinih organizacija posvećena zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda uputila je Univerzitetu Crne Gore prijedlog teksta Temeljnih načela i principa o priznavanju fakultetskih diploma stečenih na univerzitetima u neposrednom okruženju. Crna Gora mora uložiti značajnije napore u pravcu stvaranja procesa brže, pravedne i nediskriminatorne nostrifikacije diploma... Prenosimo kompletan tekst, čiji je autor Aleksandar Saša Zeković, istraživač kršenja ljudskih prava i konsultant CRNVO-a
 Apel iz NRTV "Glas Plava"  ( 26. april, 2004)
Vlasnik i urednik NRTV "Glas Plava" Adnan Baković obratio se ovih dana javnim apelom, kako našim gradjanima u zavičaju, tako i svim plavljanima i gusinjanima u dijaspori, u vezi poteškoća emitovanja TV programa ove stanice na području Opštine Plav. Za više, o tom problemu u tekstu koji nam je poslao Beli Brdakić.
 Radio "Sevdah" iz New Yorka na Internetu  ( 19. april, 2004)
Od danas, putem Interneta, možete slušati najpopularnije i najpoznatije bošnjačko radio u New Yorku, Radio "Sevdah", na web stranici www.radio-sevdah.com
 "Neko zove" - nova knjiga Zuvdije Hodžića  ( 12. april, 2004)
Davna, često ponavljana priča, veli da su Gusinjani odvajkada putovali i još hode po svijetu, zemljama i gradovima (nema mjesta u kojem ih nećete naći), vraćajuči se pred kraj života, da se tu, na obalama gusinjskih rijeka zauvjek smire. To ih zovu vode zavičajne. Zato je i groblje kod nas najveće...- ovako počinje nova knjiga NEKO ZOVE, autora Zuvdije Hodžića, koja je ovih dana izašla iz štampe u izdanju Almanaha iz Podgorice.
 "Glas Plava" uživo na Internetu  ( 1. april, 2004)
Da biste uživo slušali program radia Glas Plava ne morate se više izlagati troškovima i ići u Plav i Gusinje. Od juče, ovo i još 12 radio-stanica iz Crne Gore možete slušati i putem Interneta, "ma gdje bili da bili". Realizaciju ovog programa finansirala je britanska Vlada u visini od 60 hiljada eura. Link na kojem možete slušati radio-stanice je www.radio.cg.yu., a na njemu se još nalaze radio-stanice iz Rožaja, Ulcinja, B.Polja,...
 "Starački muhabeti" - Avdo Metjahić   (25. mart 2004)
Uskoro iz štampe izlazi knjiga "Starački muhabeti" - autora Avda Metjahića. Tema iste su istiniti dogadjaji iz prošlosti Plava, Gusinja i okoline, onako kako ih je doživio autor, a posebno one koje je registrovao i upamtio slušajući muhabete staraca. Recenziju za ovu knjigu uradio je, književnik i publicista, mag. Šaban Nurić. U New Yorku će uskoro biti i promocija ove knjige.
 Intervju s'povodom: Osman Damjanović   (18. mart 2004)
O.Š. "Džafer Nikočević" iz Gusinja uskoro će proslaviti 140. godina postojanja. Osnovana je daleke 1864 godine, i kroz nju su prošle mnoge uspješne generacije djaka. Tim povodom direktor ove ustanove Osman Damjanović, dao je intervju listu "Prosvjetni rad", kojeg objavljujemo zahvaljujući našem saradniku Brdakić Beliju.
 Ali paša i Osama bin Laden   (14. mart 2004)
Da je plavsko-gusinjski kraj "trn u oku" mogima, to smo odavno znali. Od pre dva dana to je potvrdio i dnevni list "Vesti", izdanje za New York, u svom tekstu pod naslovom "Svako čudo tri dana". Samo je redakciji ovog lista poznata veza izmedju Ali-pasinih izvora i Osame bin Ladena. Kliknite na sliku za kompletan tekst.
 Grb brastva HOT  ( 11. mart 2004)
U želji da sazna svoje porijeklo, Adem H. Hot iz Plava, uspio je da dođe do veoma važnog podatka koji je vezan za njegovo brastvo. Naime, tragajući po raznim arhivama našao je i Heraldičko obilježje brastva HOT, odnosno grb brastva HOT. Da biste pogledali pomenuti grb uvećan, kliknite na sliku lijevo. O samom grbu i njegovom značenju, kao i prijeklu tj "porodičnom stablu", mnogih familija Hot, uskoro ćemo pisati više.
 Zimska idila u Plavu  ( 4. mart 2004)
Da zima jos nije napustila naš zavičaj govori sniježni pokrivač i današnji snimci iz Plava, našeg saradnika Almira Rekovića. Zahvaljujući njemu uživajte u prekrasnim zimskim pejzažima Plava i njegove okoline. Gusinjske ljepote - autor Beli Brdakić  (27. feb. 2004)
Malo je koji kraj priroda ukrasila kao okolinu Gusinja. Tajanstveni predjeli, sniježni planinski vrhovi, bistra planinska jezera, rijeke, šume, kanjoni, vodopadi, ponori - sve prirodni dragulji na jednom mjestu. Ono je u mnogo čemu poznato, kako po istoriji, kulturi tako i prirodi. Gusinje i njegova okolina poznati su po veoma lijepim i atraktivnim narodnim pjesmama i igrama (Mejra šeta mermerli sokakom, Knjigu pišu gusinjske đevojke, Ali-pašin izvor, gusinjskim hopaljkama, igrama s puškom i dr.). Zenska narodna nošnja Gusinja ubraja se u najslikovitije...za dalje kliknite. Autor teksta Beli Brdakić
 Bajram Koljenović - "Krv Crne Gore"  ( 24. feb. 2004 )
Knjiga "Krv Crne Gore", autora Bajrama Koljenovića, izazvala je dosta burnih komentara u New Yorku, a posebno u njegovom brastvu KOLJENOVIĆ, koje je skoro kompletno preseljeno u ovoj svetskoj metropoli. Dali su se ljudi i događaji zbili onako kako ih je Bajram opisao ili su samo plod njegove mašte? Na ova i druga pitanja možete naći odgovore ako pročitate ovu knjigu, koja se može kupiti u prodavnici " Astoria video " u Astoriji ili u redakciji radija "Sevdah". Prevod sa engleskog uradio je Majo Dizdar.
 Dr. Mahija Hot  ( 17. feb. 2004)
Sa 23.godine završila Medicinski fakultet. Majka sedmoro djece. Prva žena poslanik u Plavskom parlamentu, predsjednica Foruma žena SDP-a Plav, predsjednik KUD-a "Plavsko jezero". Nedavno je postala i ponosna baka. Više o ovoj svestranoj doktorici - pedijatru, možete pročitati ako kliknete na link Dr. Mahija Hot
 Šerbo Rastoder napustio DANU  ( 13. feb. 2004)
-"Poslije odluke Huseina Bašića i Zuvdije Hodžića da napuste DANU, a shvativši da sam postao jedina prepreka da Šefket Krcić postane "prvi ", pridružujem se ovoj odluci. Izvinjavam se sebi i svom naivnom uvjerenju, što sam gajio iluziju po kojoj u DANU nijesmo birani po nacionalnom kriterijumu, već po svojim profesionalnim referencama. Koristim priliku da gospodinu Krciću čestitam veoma brzi napredak od "četvrtog " do "prvog " mjesta. Siguran sam da nemam što da tražim u instituciji u kojoj pomenuti gospodin uopšte može biti "četvrti" ili "prvi " - svejedno."- izjavio je prof. dr. Šerbo Rastoder
 Hodžić i Bašić napustili DANU  ( 13. feb. 2004)
Pisci Zuvdija Hodžić i Husein Bašić od juče više nijesu članovi Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. Obrazlažući svoju odluku o istupanju iz članstva putem saopštenja za javnost, Hodžić i Bašić kažu:
- " Pročitali smo i razumjeli poruku koju nam je Jevrem Brković uputio u zadnjem broju CKL-a, preko teledirigovanog Šefketa Krcića i sopstvenog "komentara". Tekst objavljen u CKL-u sadrži toliku količinu laži i najgnusnijih podvala, da prevazilazi sve slične poduhvate kojima je obilovalo vrijeme bešcašća, evo gotovo dvije decenije. Zato obavještavamo javnost da napuštamo DANU, čime se otvara mogućnost da njen član postane veliki prijatelj njenog predsjednika, Šefket Krcić. Uvjereni smo da će i CKL dobiti saradnika ornog da nastavi sa ovakvim tekstovima koji odgovaraju koncepciji lista "- stoji u saopštenju koje potpisuju Hodžić i Bašić.
 Slikar - Mirsad Koljenović  ( 11. feb. 2004)
Jos jedno ime u plejadi kulturnih radnika iz naseg kraja. Ovoga puta riječ je o slikaru Mirsadu Koljenoviću, koji živi i radi u Podgorici. Izlagao je svoje radove širom Crne Gore, a nedavno je i imao izložbu u Ulcinju pod nazivom "MIRSOVA SIMFONIJA KOJA TRAJE"

 Studiranje i sport zajedno  ( 6. feb. 2004)
Jedanaest članova fudbalskog tima Syracuse univerziteta su imenovani za SU Athletic Director’s Honor Roll for the Fall 2003 semester, a medju njima je i dizajner ove web stranice Edvin Hot. Sa prosjekom ocjena - GPA od 3,41 on je pokazao da zajedno mogu ići studije i bavljenje sportom. Tim povodom naša redakcija mu upućuje najiskrenije želje da nastavi takvim putem.
 Kurban BAJRAM u New York-u  ( 03. feb. 2004)
 Gusinjani "kroje" vrh tabele  ( 24. jan. 2004)
Pod nazorom šefa stručnog štaba Envera Dješevića, nekadašnjeg igrača "Ivangrada" i "Jezera" iz Plava, fudbaleri "Gusinja" počinju ovih dana pripreme za nastavak prvenstva. Kako je izjavio direktor kluba Ismet Brdakić, tabelu će "krojiti" upravo gusinjani, jer im u goste dolaze prvoplasirani Lovćen i Crvena stijena...za više kliknite
 Zlatna Plaketa za O.Š. "Dž. Nikočević" Gusinje  ( 22. jan. 2004)
Dana, 15 januara 2004 godine O.Š. "Džafer Nikočević" iz Gusinja uručeno je priznanje ZLATNA PLAKETA u povodu 145 godina postojanja i organizovanja nastave, kao i dugogodišnjoj saradnji sa "Prosvjetnim Listom" Republike Crne Gore. Priznanje je uručeno Osmanu Damjanoviću direktoru škole. Ova škola je ujedno i prva na sjeveru Crne Gore koja je dobila ovo priznanje.
 Kome smetaju Sandžaklije u Sarajevu?  ( 17. jan. 2004)
Sarajevski nedeljnik "Slobodna Bosna" u svom broju 373, objavio je tekst pod naslovom Vladaju li Sandžaklije Sarajevom? u kojem se pokušavaju osporiti ličnosti pojedinih Sandžaklija, medju kojima su i naši istaknutih gusinjani i plavljani:prof. dr Šefkija Čekić, dr. Rasim Muminović, Fahrudin Radončić, prof. Smail Čekić, Zufer Dervišević, Saljo Mrkulić. Kome smeta njihov uspjeh? Na tekst se burno reagovalo kako u Sarajevu, Plavu i Gusinju, tako i u Americi i Njemačkoj. Vaš komentar u povodu ovog teksta možete upisati i na naš Forum - Diskusije
 Dženan Radončić u Koreji  ( 16. jan. 2004)
Kako je zvanično saopštio direktor Partizana Nenad Bjeković, bivši prvotimac "Gusinja", "Rudar"-a iz Pljevalja i "Partizan"-a iz Beograda, Dženan Radončić karijeru će nastaviti na Azijskom kontinentu tj u fudbalski klub "Incoan" iz Koreje, čiji je trener Verner Lorant, poznato ime njemačkog fudbala. Tako će Dženan Radončić postati prvi plavo-gusinjanin koji je sem u Ligi šampiona zaigrao i na Dalekom Istoku. U ime naše redakcije želimo mu puno sreće i uspjeha.
 Reforma obrazovanja i novi udžbenici u regionu- iskustva Crne Gore (14.1.`04)
U reformi obrazovanja i izradi novih programa pripadnicima manjinskih naroda mora se posvetiti značajnija pažnja. Takvo opredijeljenje ohrabriće koncept gradjanske i multikulturalne Crne Gore... za dalje kliknite.
Piše: Aleksandar Saša Zeković
 "Otkrivanje zavičaja" - Z. Hodžić ( 12. jan. 2004 )
Nedavno je izašla iz štampe knjiga crteža "Otkrivanje zavičaja" čiji je autor poznati pisac i slikar, akademik Zuvdija Hodžić. Knjiga obiluje crtežima Plava i Gusinja spočetka dvadesetog vijeka, a izdavač je "Almanah" iz Podgorice.

 "GLAS PLAVA" ( 6. jan. 2004 )
Prva radio stanica za javnost u privatnoj režiji na području Plava i Gusinja, počela je sa radom 20 maja 1998 god. u Plavu, na frekvenciji, koja pokriva teritoriju opštine. Od septembra 2002 god. sa radom je počela i nezavisna radio-televizija "GLAS PLAVA". Ovakav oblik medijskog rada na lokalnom nivou je od velike važnosti na svim poljima informisanja, od: reklamnih usluga, obavještenja za razne potrebe i eventualnih kulturnih i sportskih aktivnosti, te do tačnog izvora vijesti...za dalje kliknite. Autor reportaže: Hamo Mulić.

 Doček Nove 2004. u "Renaissance" - NY ( 01. jan. 2004 )
 Alo, Radovane, ne čujem te dobro (30. dec. 2003)
Radio Slobodna Evropa je uz pomoć svojih izvora dobio 250 tajno snimljenih razgovora Slobodana Miloševića sa Radovanom Karadžićem, Milanom Babićem, Jovicom Stanišićem, Željkom Ražnatovićem Arkanom, gen.Blagojem Adžićem, Miodragom Lukovićem Legijom... Zahvaljujući ovom radiju eskluzivno prenosimo dio ovih tajno snimljenih razgovora, koji će služiti kao dokazni materijal u Haškom procesu. (Trajanje: 1h 47min.)

Alo, Radovane ne čujem te dobro
 Prof. dr. Smail Čekić, član Komisije za Srebrenicu   (29. dec. 2003)
Profesor dr. Smail Čekić, kojeg je Vlada RS na prijedlog visokog predstavnika Pedija Esdauna imenovala za člana Komisije za ispitivanje dogadjaja u Srebrenici u julu 1995. g., izjavio je u subotu za "Oslobodjenje" da će rezultati rada ove komisije biti značajni i za srpski narod koji će saznati ko je i kako u Srebrenici počinio največi masakr u Evropi poslije Drugog svjetskog rata...Za čitav tekst kliknite na link ispod

Srpski narod će konačno saznati istinu o Srebrenici
 Restoran "Renaissance"   (17. dec. 2003)
Restoran "Renaissance", vlasništvo Refka Radončića, je svojevrsno remek djelo arhitekture. Potvrda toga je i prvo mjesto, za dizajn i uredjenost prostora za 2003. godinu, a nagradu dodjeljuje Chamber of comerc borogugh of Queens - New York.
Ovo priznanje vlasniku lično je uručio Michael Bloomberg, gradonačelnik grada New Yorka. Inače, restoran "Renaissance" organizuje i doček Nove 2004. god. sa bogatom večerom i raznovrsnim programom. Goste će zabavljati kvartet "Modelsi", Miki i Danijela, kao i dva DJ. Predvidjena je i bogata lutrija , sa glavnom premijom od 1.000$. Za informacije i rezervacije možete se obratiti na telefon: 718-274-9210.

 HAKALA u New Yorku - 28 Dec. 2003  (13. dec. 2003)
HAKALA - Promocija novog albuma
Nedelja - 28. Decembar 2003
CRYSTAL PALACE 31-09 Broadway - Astoria, NY
Specijalni gost večeri: Sanja Djordjević
Karte na ulazu 35$
Organizator koncerta Benny Čekić
 Kompjuter za OŠ "DŽ. Nikočević" u Gusinju  (11. dec. 2003)
Nedavno je iz New Yorka upućena donacija OŠ " DŽafer Nikočević" iz Gusinja, za kupovinu kompjtuera za učenike ove škole. Ovom prilikom uprava škole se zahvaljuje svim donatorima koji su, kao i mnogo puta do sada, pokazali da nisu zaboravili rodni kraj i ustanovu gdje su stekli svoja prva znanja. (Svakom donatoru je uručena zahvalnica i knjiga Zuvdije Hodžića - "Gusinjska godina")

Donacija za OŠ "DŽ. Nikočević"
 Fobije od muslimana  (6. dec. 2003)
Dnevne novine "DAN" iz Podgorice u izdanju za petak, 5. dec. 2003, člankom Islamski novac za barske i ulcinjske kuće, uzburkale su javnost na sjeveru Crne Gore i pokazale da redakcija ovog lista svaki "potez" muslimana u Crnoj Gori ( u ovom slučaju Bošnjaka: Plava, Rožaja i Gusinja) želi predstaviti u krivom svjetlu. Konkretno, riječ je o kupovini nekretnina u Barskoj i Ulcinjskoj opštini od strane muslimana na sasvim legalan način , ali to je "gospodi" iz "DAN"-a protiv zakonito i novac je nelegalnog porijekla. Ili će biti da im smeta nešto drugo? Procjenite i sami!

Islamski novac za barske i ulcinjske kuće
 BLAGO NAMA ZA NIŠTA  (6. dec. 2003)
Nakon ZAHVALNICE, objavljene na našoj web stranici 30. nov 2003, a koju je uputilo Zavičajno Udruženje ”IZVORI” Goteborg saopštenjem za javnost oglasilo se PLAVSKO-GUSINJSKO UDRUŽENJE "IZVOR" GÖTEBORG,SWEDEN u kojem se ogradjuju od održanog skupa. Objavljujemo kompletan tekst tog saoštenja.

BLAGO NAMA ZA NIŠTA
 Zabavno Veče - Club "REMI"  (4. dec. 2003)
Winter 2003 party at club Remi.
December 24th, 2003.
43-26 Ditmars Blvd. Astoria, Queens (45st/Ditmars Blvd.)

Zabava počinje u 10 PM, a za dame koje udju do 12 PM ulaz je besplatan.
DJ ROMEO - Narodna - Zabavna - House
 Hari Mata Hari u New Yorku  (4. dec. 2003)
Nedelja 14. Decembar : 8pm
CLUB "BLIS" 29-11 Queens Plaza North, Long Island City - Astoria
Karte u preprodaji $30, na ulazu $35. Možete ih kupit na sledećim prodajnim mjestima:
718-956-6308 Astoria Video 41-11 30 Ave Astoria NY
718-381-1869 European Music 59-13 71th Ave Ridgewood
Specijalni gost večeri: EMINA JAHOVIC
 Apel KUD "DŽ. Nikočević" iz Gusinja  (2. dec. 2003)
Povodom susreta Plavljana i Gusinjana koji će se održati 24.decembra u Sloveniji, KUD "Džafer Nikočevič" iz Gusinja apeluje i moli zavičajno društvo "IZVOR" iz Kranja da obezbijedi sredstva ovom društvu ukoliko je u mogućnosti (a sigurno jeste), da i Mi budemo prisutni susretu. Nama bi bila čast i zadovoljstvo da se odazovemo i prisustvujemo ovom susretu, a naravno i članovi društva bi novčano učestvovali u troškovima koji bi nas pratili. Kao što i znate Mi smo najstarije kulturno umjetničko društvo sa prostora zavičaja Plava i Gusinja i bili bi ponosni da susret ispunimo i uljepšamo našim poznatim igrama (kolo alaturko, šota, igra s puskom) koje datiraju odavde, krase i prepoznaju Gusinje svuda u svijetu. Mi nemamo dovoljno sredstava, ali ostajemo u nadi da ćete nam svi Vi koji ste tamo obezbijediti i organizovati prevoz kako bi i mi bili zastupljeni na skupu.
Unaprijed Vam se zahvaljujemo!
 ZAHVALNICA  (30. nov. 2003)
ZAVIČAJNO UDRUŽENJE ”IZVORI” GÖTEBORG je bio organizator još jedne zabave, još jednog u nizu mnogih zavičajnih skupova i ovom prilikom se zahvaljuje svima onim koji su prisustvovali tom NEZAPAMĆENOM skupu naše dijaspore u Skandinaviji. Mi se nadamo da će ubuduće biti sve masovnije i zabavnije. Još jednom veliko hvala svim našim skandinavcima.
Sa poštovanjem : ZAVIČAJNO UDRUŽENJE ”IZVORI” GÖTEBORG
 Obavještenje Z.D. "IZVOR" iz Slovenije  (30. nov. 2003)
24.12.2003 u 19:30, u sportskoj dvorani komunalnog centra u DOMŽALAMA (Slovenija) održat će se skup plavljana i gusinjana, u organizaciji Zavičajnog Društva "IZVOR" iz Slovenije. Uz dobar program i muziku biće veselo i družit ćemo se do ranih sati. Bujrum svima.
 VIJESTI - Gusinje i Plav  (29. nov. 2003)
Zahvaljući našim saradnicima iz zavičaja, a od nedavno i novom dopisniku-saradniku Brdakić Beli-ju iz Gusinja, rubrika Vijesti - Gusinje i Plav se skoro svakodnevno ažurira. Na taj način svi mi u dijaspori imamo priliku da iz "prve ruke" saznamo najaktuelnija zbivanja iz rodnog kraja. Posjetite ovaj link i saznajte šta se sve dešava u Gusinju i Plavu.

Vijesti - Gusinje i Plav.
 Bajramska čestitka Bajrama ef. Mulića  (23 nov. 2003)
Cijenjena braćo i sestre u islamu,
"Svima vam od srca želim sretan Ramazanski Bajram, moleći Dragog Allaha dž.š. od nas primi naš: post, namaze, zekat, sadekatu-l-fitr, učenje Kur'ana, nafile, sadake, dove i sva dobra djela kojima smo ukrasili mubarek mjesec Ramazan! Molim Dragog Allaha dž.š. da nam da snage da svjetlo islama očuvamo kako ovdje u dijaspori tako i u dragoj nam domovini, BiH, našem Sandžaku i Crnoj Gori. Molim Uzvišenog da bude na pomoći svim napaćenim muslimanima širom svijeta".
Bajram Šerif Mubarek Olsun!
M. Selaam, Bajram ef. Mulić, predsjednik IABNA

P.S. Prvi dan ramazanskog Bajrama u New York-u je utorak 25. novembra, a Bajram namaz u Alipašinoj džamiji klanja se u 8 i 9 a.m.
 NA TANKOM KONCU  (22 nov. 2003)
Od oko jedanaest hiljada Albanaca koliko ih je, prema popisu iz '91.godine, živjelo na sjeveru Crne Gore, uglavnom uz granicu sa Albanijom i Kosovom, više od polovine nastanjivalo je gusinjski kraj.VUSANJE je najveće albansko selo u plavskoj opštini. Još najmanje toliko Albanaca, tvrde Vusanjani, posljednjih je decenija otišlo u Ameriku i zemlje Zapadne Evrope...(MONITOR, 21. novembar 2003)

VUSANJE, najveće albansko naselje na sjeveru Crne Gore
 Hadži Redžep ef. Radončić (16 nov. 2003)
Zahvaljujući Redžu Radončiću ( Ademoglu), iz Istambula (Turska), objavljujemo biografiju prvog imama "Nove džamije" u Gusinju - hadži Redzepa ef. Radončić-a (1912-2001) i sliku negovog sina hadži Muhameda ef. Radončić-a (1939-1990).Biografija hadži Redžepa ef. Radončića
 "NEKO ZOVE" - Zuvdija Hodžić  (12 nov. 2003)
Nedavno je izdanju "Almanah"-a izašla nova knjiga pripovjedaka Zuvdije Hodžića, autora romana "Gusinjska godina " i "Davidova zvijezda", te knjige pripovjedaka "Gluva zvona". Pripovjetke Zuvdije Hodžića su prevodene na mnoge strane jezike i uvrštene u brojne antologije. Najnovija knjiga "Neko zove"sadrži dvadeset pripovjedaka ovog poznatog pisca, poznatog i u likovnoj umjetnosti, čija će nova knjiga crteža iz zavičaja uskoro biti objavljena u izdanju "Almanaha".

Izdanja "ALMANAH"-a
 Apel za pomoć  (10 nov. 2003)
63; Predsjednik Opstine Plav Adem Jasavić obratio se za apel udruženjima Plavsko-Gusinjskom "Merhameta" i svim našim zemljacima širom svijeta , za pomoć našem sugradjaninu Canović Skendera Asmir (21), pretrpeo je tešku tjelesnu povredu, čime je izgubio jednu ruku. Da bi se stanje saniralo i izvršila rehabilitacija, ugradnja proteze i sl, neophodna su sredstva od oko 30.000 €. Nadamo se da će Plavljani i Gusinjani kao i mnogo puta dosada pokazati svoju plemenitost i pomoći Skenderu da dodje do željene proteze za izgubljenu ruku.

Apel za pomoć
 Zavičaj se ne zaboravlja (11/5/2003)
U želji da pomogne rodnom kraju, Radončić Šabo - Šapko je u New Yorku donatorskom akcijom za pomoć F.K. "Gusinje" , uspio sakupiti 5.230 dolara, koji su nedavno predati upravi ovoga kluba. Zahvaljujući našem dopisniku-saradniku Husu Brdakiću - Belom iz Gusinja prenosimo spisak donatora i zahvalnicu predsjednika kluba Ismeta Brdakića.

Zahvalnica i donatori za F.K. "Gusinje"
 Otvoreno pismo dr. Mersima Ziljkića (11/2/2003)
Našoj redakciji pismom se obratio doktor Mersim Ziljkić, koji trenutno živi i radi u New Yorku. Dr. Ziljkić je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a prošle godine je, isto, završio i fakultet dentalne hirurgije u New Yorku. Nedavno je otvorio i zubnu ordinaciju u Astoriji. Trenutna situacija u našoj zajednici u New Yorku je bila jedan od motiva da se obrati sa ovim otvorenim pismom.

Otvoreno pismo dr. Mersima Ziljkića
 Slike iz starih albuma - VIII dio (10/27/2003)
Iz porodičnog albuma Ismeta Medunjanina.

 Dženaza rah. ALIJE IZEDBEGOVIĆA 10/24/2003
U velike državne počasti u Sarajevu je 22. oktobra obavljena dženaza rah. Alije Izbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH drzave. Nekoliko desetina Bošnjaka iz Plava i Gusinja je prisustvovalo ovom činu, a medju njima je bio i prof. Ibrahim Reković. Prenosimo njegove utiske sa ove dženaze, na kojoj je prisustvovalo više od 100 hilljada poštivaoca lika i djela ovog bošnjackog lidera.

Dženaza rah. ALIJE IZEDBEGOVIĆA
 Ibrahim Reković - MI smo BOŠNJACI    (10/21/2003)  
Poznati kulturni radnik i političar, prof. Ibrahim Reković iz Plava, bio je gost u kontakt emisiji bošnjackog radija "Muslimanski glas" iz NY, u četvrtatak - 17. oktobra 2003. Tema emisije je bila: "Kako da se muslimani u Crnoj Gori nacionalno izjasne na predstojećem popisu?" Prenosimo stenogrmaski intervju sa uvaženim profesorom Rekovićem.

Ibro Reković - MI smo BOŠNJACI
 Čitaoci pitaju - ogovara ADEM JASAVIĆ  (10/19/2003)
Predsjednik opštine Plav Adem Jasavić je u dnevnom listu "Pobjeda" od nedelje- 19. oktobra 2003 odgovarao na pitanja čitaoca ovoga lista. Za bližu informaciju je i podatak da u ovoj opštini ima devetnaest hiljada stanovnika, a u zapadnoevropskim zemljama i u SAD živi dvadeset hiljada njenih gradjana. Više o problemima i planovima ove najnerazvijenije opštine u Crnoj Gori, možete saznati ako kliknete na linkove.

Čitaoci pitaju - odgovara Adem Jasavić
 "PRAVO NA IME" - Rifat Rastoder  (10/03/2003)
U izdanju "Almanah"-a izašla je knjiga " Pravo na ime ", autora Rifata Rastodera, koja se bavi aktuelnim dilemama oko imena Muslimana- Bošnjaka u Crnoj Gori. Pored statističkih podataka, etničkog porijekla, religijske osnove, analize državno - pravnog okvira i elemenata kultrološkog nasledja i nacionalnog imena, autor razmatra mogući okvir zaštite manjinskih prva u Crnoj Gori u kojoj Bošnjaci čine značajan dio ukupne populacije. Jedno od temeljnih ljudskih prava je i pravo na nacionalno ime i u tom smislu autor ukazuje da Bošnjaci u Crnoj Gori, povratkom svojeg tradicionalnog imena, samo potvrdjuju da pripadaju narodu koji je na bivšem prostoru SFRJ cinio jedinstveni nacionalni korpus.

Izdanja "ALMANAH"-a
 Ulovljena maladica od 38 kg  (9/30/2003)
Prije tri dana Željko Dašic je na Plavskom jezeru upecao je kapitalnu mladicu - tešku 38 kilograma. Mladica je dugacka 137 centimetara, a široka 40. Kako izgleda ovaj trofej možete pogledati zavaljujuci našem saradniku Almiru Rekovicu. Inace, zvanicni svjetski trofej mladice od 41,5 kilograma ulovio je, takodje na Plavskom jezeru 1985. godine, Dževat Šarkinovic.

  Poezija Fatime Radoncic (rodj. Jarovic)  (9/29/2003)
Iako trenutno sa porodicom živi i radi u New Yorku, jedan od glavnih motiva u poeziji Fatime Radoncic (rodj. Jarovic) upravo je rodni kraj i njegove prirodne ljepote. U mnogim se pjesmama prožima njena porodica i žal za rano izgubljenim bratom. Nekoliko puta pjesme darovite Fatime su izvodjene i na radiju "Glas Plava", a naš najpoznatiji radio u New Yorku - radio "Sevdah" je jednu kompletnu emisiju posvetio djelu i radu ove pjesnjikinje.

 Vehabije u Plavu - ISTINA ili LAŽ  (9/24/2003)
Podgoricke dnevne novine "Vijesti" u svom izdanju od 24. septembra 2003.godine objavile su clanak koji govori o "pojavi" vehabizma u Plavu. Dali je rijec o stvarnoj pojavi ili je to jos jedan od pokušaja da se skrene pažnja na ovaj kraj, presudite sami iz orginalnog teksta koji je objavljen. Inace, na osnovu anketa ove novine su najcitanije medju Bošnjacima i Albancima u Crnoj Gori.

Vehabije u Plavu - ISTINA ili LAŽ ?
 FK"Gusinje" - FK "Vrmosa" 3 : 2  (9/20/2003)
Pred prepunim gledalištem i po veoma lijepom vremenu 19.septembra je u Gusinju po prvi put odigrana jedna medjunarodna prijateljska fudbalska utakmica, koja je izazvala veliko interesovanje ljubitelja fudbala u ovom kraju i sjevernom dijelu Albanije. Fudbalski klub Gusinje je bio domacin Fudbalskom klubu Vrmoša iz istoimenog mjesta opština Kelmendi u Albaniji. Bila je ovo prava fudbalska predstava, koja je pored domace publike prisustvovalo i stotinak navijaca ovog kluba iz Albanije.
 "Crnogorske Prokletije"  (9/8/2003)
U Plavu je prije neki dan predstavljena monografija "Crnogorske Prokletije", autora prof. dr Miljana Radovica i dr Rajka Marica. Monografija sadrži najvažnije istraživacke nalaze i razvojne predloge projekta "Program integralnog razvoja crnogorskih Prokletija". Ovaj region karakterišu brojne specificnosti: predstavlja najnerazvijenije podrucje u Republici, velikim dijelom cini granicni prostor, izrazito je multinacionalan, multikulturan i multikonfesionalan, dok su njegove ljepote, pejzažno-ambijentalni kontrasti, ekološka ocuvanost i bogastvo biodevirziteta svrstavaju u najatraktivnije crnogorske, pa i balkanske predjele.
 Omaž REDŽU MULICU  (8/28/2003)
Omažom kompozitoru Redžu Mulicu, nedavno su u Plavu završeni 21. Plavski književni susreti. O licnosti i djelu ovog vokalnog, kamernog, scenskog, filmskog i simfonijskog muzicara cije se kompozicije izvode širom Evrope, a koji je rodjen u Gusinju prije osam decenija, a umro u Prištini 11. feb. 1982.god, govorili su dekan muzicke akademije na Cetinju Senad Gacevic, profesor te akademije Manja Radulovic-Vulic i akademik Zuvdija Hodžic. Prenosimo kompletno izlaganje akademika Z. Hodžica.

Omaž REDŽU MULICU
 Velika nada PARTIZANA  (8/18/2003)
Nedavno je Dzenan Radoncic,, koji brani boje beogradskog "Partizan"-a, postao prvi plavo-gusinjanin koji je nastupio na zvanicnoj medjunarodnoj fudbalskoj utakmici. Rijec je o mecu protiv prvaka švedske -FK "Djurgarden"-a. Za magazin "TEMPO", pom. trener Partizana Zvonko Varga je izjavio:"Mlad i nepoznat, rekao bih na iznenadjenje javnosti, stigao u Partizan. Njegova pojava nikoga ne ostavlja ravnodušnim, radi se o igracu izuzetnih fizickih i voljnih osobina. Uz zestok rad bice Dzenan buducnost Partizana"!
 I zvanicno otvoren granicni prelaz VRMOŠA  (8/04/2003)
Ovih dana Plav i Gusinje su u medijskom centru Crne Gore. Od tradicionalnog sastanka sa iseljenistvom i dijasporom, tribinom "Dani Almanaha", pa do otvaranja granicnog prelaza VRMOŠA, kojeg su otvorili ministar inostranih poslova u Vladi RCG Dr. Dragisa Burzan i VD.ministra inostranih poslova u Vladi Albanije Ljuan Hajdaraga. Vise o ovim dogadjajima mozete saznati uz tekst prof. Ibrahima Rekovica i slike Almira I. Rekovica. DRKO MEMIC (1910 - 1956)  (8/02/2003)
Stariji gusinjani i plavljani vjerovatno se jos sjecaju Drka Memica, zenske koja je bila muskobana i koja je citav svoj zivot od 1910 - 1956 provela kao musko. Tepalo joj se kao sinu, oblacila se kao muskarac i u svemu se prema njoj ponašalo i postupalo kao prema muškarcu. Zahvaljujuci gos. Avdu Metjahicu iz Albany koji nam je poslao slike, imate jedinstvenu priliku da vidite tog "muskarca" tj virdzinu po rodjenju.

 Šeik iz Arabije nameracio Alipasine izvore  (8/2/2003)
Kako je objavio podgoricki list DAN u izdanju od 2. avgusta 2003, seik Said Munu Oxarak iz Arabije je zaiteresovan za ekspoataciju vode sa Alipasinih izvora kraj Gusinja. Vise o ovoj senzacionalnoj vijesti mozete procitati ako kliknete na link ispod.

Seik iz Arabije nameracio Alipasine izvore
 "Dani ALMANAHA" na sjeveru Crne Gore  (7/30/2003)
Tradicionalna manifestacija "Dani ALMANAHA" odrzat ce se 3.avgusta u Plavu, 4. avgusta u Rozajama i 5. avgusta u Bijelom Polju. U okviru iste, zajedno sa ostalim izdanjima ove izdavacke kuce, bice promovisane i nove knjige: "Muslimani u bjelopoljskom kraju 1477 - 2002" (autor: J. Medojevic) i "Pokrstavanje muslimana 1913" (autora: Z. Andrijasevic i Z. Stanojevic).

Izdanja ALMANAHA
 Gusinje, 1. avgusta - Humanitarni koncert  (7/26/2003)
Na gradskom stadionu u Gusinju, 1. avgusta (petak) navece, odrzat ce se humanitarni koncert, na kome ce nastupiti: JANA, Kemal Malovcic, Sejo Kalac i Esad Plavi.Voditelj programa ce biti Ismet Horo , poznati humorista iz BiH. Kako je izjavio organizator koncerta Began - Beni Cekic, kompletan prilog sa ovog koncerta namjenjen je za pomoc FK Gusinje.
 40. SANDZACKE IGRE  (7/26/2003)
Nakon vise od petnaest godina Plavljani ponovo ucestvuju na 4O-tim SANDZACKIM IGRAMA, koje se ove godine odrzavaju u Sjenici od 24-27. jula 2003. Iz ekonomskih i drugih razloga, Plavljani nijesu ucestvovali na ovim IGRAMA, na kojima su ranije postizali dobre sportske rezultate...
Za vise, kliknite na link ispod. Autor teksta je Almir I Rekovic

40. SANDZACKE IGRE
 Susreti planinara Crne Gore  (7/22/2003)
U Grebajama, ce od 25 do 27 jula 2003 biti odrzana trodnevna manifestacija - "Susreti planinara Crne Gore". Organizator ovih susreta je P.D. "Karanfil" Gusinje. Autori priloga: prof. Rifat S. Mulic i Nuki Lucevic.

Program Susreta
Zvanicni Plakat Susreta
Srce Prokletija
 Zbog maloljetnice ili medjunacionalne mrznje   (7/19/2003)
Koliko mediji pristrasnim tekstovima mogu da uticu na citaoce, dovoljan je primjer podgorickog dnevnog lista "DAN", koji je na sebi svojstven nacin, u broju od 19.jula 2003, objavio tekst o nedavnom nemilom dogadjaju koji se zbio u varosici MURINO i koji je "uzburkao" Plavsku opstinu. Prenosimo originalni tekst.

Zbog maloljetnice ili medjunacionalne mrznje
 Prilog IZ Austrije, dzemat Klagenfurt   (7/17/2003)
Da apel za pomoc za izgradnju nove dzamije u Baru nije ostao bez odjeka, govori i vijest da je ovih dana IZ Austrije, dzemat Klagenfurt , uputio novcani prilog za izgradnju pomenute dzamije. Prenosimo zahvalnicu Odbora dzemata "Novi Bar " svojoj braci u dzematu Klagenfurt.

Zahvalnica IZ Austrije, dzemat Klagenfurt
 Ali Pasini izvori, 13. jul 2003   (7/14/2003)
A kako je bilo na Alipasinim izvorima, 13 jula 2003, mozete vidjeti zahvaljujuci slikama koje nam je poslao nas saradnik Almir I. Rekovic.

 Slike iz starih albuma (7/10/2003)
Mozda se na nekoj od ovih starih slika nalazi i neko vas najblizi?

 Muhamed Mrkulic  (7/4/2003)
Visestruki prvak Amerike (2000, 2001, 2002) u kategoriji do 66 kilograma... Bronzana medalja na nedavno odrzanim ( april, 2003 ) Pan Americkim igrama u Santa Barbari, CA...Instruktor i vlasnik privatne skole za borilacke vjestine ( Brazilijan jiu-jitsu ), koja se nalazi u Montclair, NJ i broji vise od 50 polaznika... Na jesen otvara slicnu skolu u Astoriji... Sve su ovo podaci vezani za naseg sugradjanina Muhameda Mrkulica. Vise o njemu u tekstu, ciji je autor Rizah - Rizo Cekic (gl.urednik bosnjackog radija "Sevdah" iz New Yorka). Slike odradio Edin Hot.

Muhamed Mrkulic
 Otvoreno pismo IZ-i Crne Gore  (7/3/2003)
U povodu izbora REISA otvorenim pismom staresinstvu Islamske Zajednice Crne Gore,obratili su se vjernici, inace svi clanovi u Glavom odboru dzemata NOVI BAR: sekretar Mirsad Mehanagic, hadzija Mustagrudic Amir i Krugas Mirsad.U njihovo ime prenosimo integralni tekst.

Otvoreno pismo IZ-i Crne Gore
 Oni su naša buducnost  (7/1/2003)
Školska godina se zavrsila , a nasa zajednica u New Yorku je postala bogatija za jos nekoliko akademskih gradjana- Mensur Cekic, Denis Omeragic, Zineta Ganic, Emir Ganic i Agron Sokolji. Prve brucoske dane poceo je da broji i web dizajner ove stranice Edvin Hot. Njegovim stopama ce uskoro i Pamela Preljvukaj, Anesa Kastrat, Albina Gaši i Alma Muminovic. Oni su naša buducnost i s njima se treba ponositi.

S njima se treba ponositi
 ALMANAH 23-24   (6/21/2003)
Izasao je tematski broj ALMANAH 23-24, u kojem su stampana 65 referata sa Okruglog stola "MUSLIMANI-BOSNJACI kako vam je ime?", odrzanog 22.III 2003. Kliknite na link za kompletno izdanje ovog casopisa (481 stranica). File je u Adobe Acrobat(PDF-14MB).

ALMANAH 23-24
 Nova demokratija (satira)   (6/17/2003)
Na cestama opstine Plava, nije rijetkost, da se zivotinje krecu u javnom saobracaju. Propisima javnog saobracaja, zabranjeno je kretanje stoke, poljoprivrednih masina, vozila koja nijesu registrovana. A drugo, tu je opasnost i za vozace na cesti.Posebno treba biti oprezan prilikom prolazaka stoke, i naci opravdanje za njih, jer nema druge alternative, tj ne postoje pomocne staze za takve svrhe...Za dalje , kliknite na link ispod. Autor satiricnog teksta i slika je Hamo Mulic iz Gusinja.


Nova demokratija
 ALMANAH 21-22   (6/13/2003)
Nedavno je iz stampe izasao dvobroj "ALMANAH 21-22", u izdanju istoimene kuce i udruzenja koje se bavi proucavanjem, zastitom i prezentacijom kulturno-istorijske bastine bosnjaka-muslimana Crne Gore. Kliknite na link za kompletno izdanje ovog casopisa (333 stranice). File je u Adobe Acrobat(PDF).

ALMANAH 21-22
  "Mir i prijateljstvo"  (6/11/2003)
Druga etapa prve medjunarodne biciklisticke trke "Mir i prijateljstvo" vožena je juce od Podgorice do Plava, u dužini 122 kilometra. Ucestvovala su 33 takmicara, a prvi je na cilj u Plav stigao Paljon Zarka, reprezentativac Albanije. Predsjednik opštine Plav Adem Jasavic, u prisustvu oko 2.000 gradana i gostiju, prvoplasiranom biciklisti urucio je žutu majcu. Ova manifestacija održava se u organizaciji biciklistickih saveza Albanije, Srbije i Crne Gore, Makedonije, Olimpijskog komiteta Kosova i "Ciklomonta" iz Bijelog Polja. Iz slika koje nam je poslao Almir Rekovic, mozete vidjeti i dio atmosvere sa ove trke.

 Mustafa Memic-"BOŠNJACI (MUSLIMANI) CRNE GORE"   (6/5/2003)
U Sarajevu ce u srijedu, (11.06.2003), u Domu vojske Federacije BiH, biti promovisana knjiga "BOSNJACI (MUSLIMANI) CRNE GORE", autora dr. Mustafe Memica,. O knjizi ce govoriti akademici, poznati i istaknuti naucnici, profesori i doktori nauka Muhamed Filipovic i Novak Kilibarda, te predstavnici izdavaca: Vijeca Kongresa bosnjackih intelektualaca i Almanaha iz Podgorice. Vise o ovom dogadjaju kliknite na link ispod. Izvor informacije web.stranica bosnjaci.net,(clan redakcije dip. inz. elektronike Ismet Medunjanin)

Sarajevo, 11.jun 2003
 Dženan Radoncic u "Partizan"-u  (6/5/2003)  
Kako nam je javio prvi trener FK "Gusinje", Ismet Brdakic, najbolji igrac ovoga kluba Dženan Radoncic (19), ( od oca Envera i majke Itke) ovih dana treba da potpise za visestrukog prvaka, ex-Yugoslavije u fudbalu, beogradski PARTIZAN. Ova vijest je obradovala sve ljubitelje sporta u Gusinju i Plavu, a ujedno i potvrda da je ovaj kraj oduvjek bio rasadnik velikih talenata. Inace, Dženan je u sezoni 2002/03 nastupao za prvoligasa iz Pljevalja. Redakcija web stranice cestita Dženanu, sa zeljom da i dalje sa uspjehom predstavlja svoj rodni kraj.
 "SEVDAHU" narod New Yorka vjeruje  (6/1/2003)  
Na zahtjev i zelje velikog broja slusalaca, plavo-gusinjana u New Yorku i sire, Radio SEVDAH se emituje dva puta nedeljno. Naime, od 31. maja, redakcija ovog najslusanijeg i jedinog bosnjackog radija u New Yorku , pored redovnog termina - subotom od 1 do 2 sata , emituje jos jednu radio emisiju, subotom od 4:30 do 5:00. Kako je izjavio gl. urednik radija, Rizah- Rizo Cekic, za koga ne bez razloga kazu "da je izmjenio medijsko nebo New Yorka", uskoro se ocekuje i otvaranje televizije. "SEVDAHU" narod vjeruje i zato je najslusaniji radio.
 Astorija, 1.juna - JANA i ESAD PLAVI   (5/30/2003)  
U nedelju, 1.juna, 2003 u velikoj dvorani Cryistal Palace u Astoriji, nastupaju JANA i ESAD PLAVI. Pocetak koncerta je u 7.sati navece, a ulaz je 35 dolara. Organizator ovog spektakularnog koncerta je Beni Cekic.

"JANA.co.yu"
 Rastoder naspram Kurpejovica  (5/21/2003)  
Nedavno su radiju "SLOBODNA EVROPA" sagovornici bili: prof. Šerbo Rastoder, predsjedavajuci Foruma Muslimana-Bošnjaka Crne Gore, i Avdul Kurpejovic, predsjednik Matice muslimanske Crne Gore. Tema je bila: "Kojim imenom treba da se zovu pripadnici muslimanske nacije u Crnoj Gori - Muslimani ili Bošnjaci ?" Dio tog razgovora, u dva nastavka, objavile su i "Vijesti".

Rastoder naspram Kurpejovica - 1. dio
Rastoder naspram Kurpejovica - 2. dio
 Limska regata  (5/20/2003)  
Cetvrta turisticko-sportska manifestacija pod nazivom " Limska regata" startovala je u subotu (maj 17), u l2 sati sa Splava na Plavskom Jezeru. Splavarenje-rafting gumenim camcima okupilo je oko 300 ucesnika sa 27 posada iz Crne Gore, Srbije, BiH i jedna posada iz Zagreba. Duzina trase je oko 17o km. i splavarenje od Plava do Priboja trajace pet dana, odnosno do 21. maja. Zahvaljujuci nasem saradniku Almiru I. Rekovicu imate priliku da vidite dio atmosvere sa pocetka regate.

 Esad Kocan u Monitoru  (5/19/2003)  
U poslednjem broju Monitora od 16. maja 2003, objavljen je clanak o bosnjastvu, autora Esada Kocana , koji je pobudio veliku paznju u Crnoj Gori. Prenosimo kompletan tekst.

Sasvim licno - znaci prepoznavanja
 FK "GUSINJE" iz Gusinja   (5/16/2003)  
FK "GUSINJE" iz Gusinja datira iz 1936.godine, pod imenom "Sokolsko drustvo", sekcija za fudbal. Clanovi tog kluba su bili iz Gusinja , uglavnom ucenici Medrese iz Skoplja . Njihova aktivnost se odnosila na ukljucivanje gradske i radnicko-esnafske omladine u klub i upoznavanje sa fudbalskom vjestinom. Sve se ovo odvijalo za vrijeme ljetnjeg raspusta, kada su polaznici Medrese boravili u svom zavicaju...Autor teksta: Ruzdija - Ruska Rasic.

FK "GUSINJE"
 Slike iz starih albuma (4/30/2003)
Iz porodicnog albuma dip. inz. elektronike Ismeta Medunjanina.

  "Srca i duse"- Radio "Sevdah" New York (4/22/2003)
Svake godine u povodu dana Armije RBiH , najslusaniji bosnjacki radio u New Yorku-Radio "Sevdah", emituje specijali prilog posvecen sehidima i poginulim Plavljanima i Gusinjanima u ratu 1992-1995. Svi posjetioci nase stranice i ljubitelji ovog radija, koje je izmjenilo medijsku sliku New Yorka, u prvom redu zahvaljujucu uredniku radija Rizahu-Rizu Cekicu, imaju priliku da cuju tu emisiju ako kliknu na link ispod.

"Srca i duse"- Radio "Sevdah" New York
  Oko Skakavice i Skakavica  (4/20/2003)  
Nastavljamo sa opisom prirodnih ljepota Plava i Gusinja. Ovoga puta predstavljamo , krasko vrelo Oko Skakavice i rijeku Skakavicu, iz koje nastaje nadaleko poznati Vodopad Grlja

Oko Sakavice i Skakavica
  Da se ne zaborave  (4/17/2003)  
Da je nasa molba za dopunu spiska iz Monografije iz 92-95 imala odjeka, govori i pismo koje nam je uputio Amir Djurkovic iz Podgorice sa jos jednim imenom sehida. Naime, radi se o Medjedovic Nuriji (rodjena Djurkovic, od oca Husa i majke Zinke, 1935. godine). Ona je poginula od snajpera u svom stanu na Grbavici ( Sarajevo) 21. 07. 1992. godine.

Dopuna spiska II
 Nije grijeh napraviti gresku, ali je grijeh ne ispraviti je  (4/17/2003)
Zvanicnom broju od 76 sehida , uzetih iz Monografije "Poginuli Plavljani i Gusinjani u ratu 1992-1995", treba dodati jos 4 sehida , za koje nam je podatke poslao prof. Ibro Rekovic iz Plava. Na taj nacin cemo ispraviti, nenamjernu, gresku prema njima - mrtvima, kao i prema njihovim porodicama, a time cemo i dokazati da njihove zrtve nijesu uzaludne i da nisu zaboravljeni.

Dopuna spiska I
 NJIMA U CAST, A NAMA NA PONOS  (4/11/2003)  
Oni su bili da misle kako su htjeli, da sude o svemu slobodno i neograniceno, oni su bili smjeli da govore sta su htjeli i za mnoge od njih te rijeci su bile isto sto i njihova djela. Njih, 76 sehida - poginulih boraca, civilnih zrtava rata i nestalih Plavljana i Gusinjana usli su u istoriju i legendu.... Neka im je veliki i vjecni rahmet!

POGINULI I NESTALI U RATU 1992-1995
 Reagovanja na ime Bosnjak  (4/06/2003)  
Povodom nedavno usvojene DEKLARACIJE o imenu i povodom bespomucne propagande koja se posredstvom Matice Muslimanske vodi protiv 138 potpisnika deklaracije, kojima se prijeti i podizanjem optuznice, prof.dr Serbo Rastoder, je dao intervju " Pobjedi", kojeg su na svom sajtu objavile i Prve crnogorske nezavisne elektronske novine

www.pcnen.cg.yu
 Antologija - HUSEIN BASIC  (4/05/2003)  
Nedavno se u izdanju "Almanaha" pojavila kapitalna cetvorotomna
ANTOLOGIJA USMENE KNJIŽEVNOSTI BOŠNJAKA IZ CRNE GORE I SRBIJE ciji je autor jedan od najboljih znalaca ove problematike akademik Husein Bašic. Antologiju cine cetiri knjige (lirika, epika, proza , o usmenoj književnosti). Ujedno u izdanju ove kuce izasle su i knjige dr. Djustine Camaj i mr. Halila Kalaca. Vise o ovim djelima kliknite na link ispod.

Izdanja ALMANAHA
 Bosnjacki narod je 1993. vratio svoje povjesno ime  (3/26/2003)
U zelji da vam sto blize predstavimo nedavno odrzani naucni skup "Muslimani / Bosnjaci - kako vam je ime?", objavljujemo referat "Bosnjacki narod je 1993. vratio svoje povjesno ime"- ciji je autor dip. inz. elektronike Ismet Medunjanin. Ujedno mozete procitati i njegov tekst, koji se bavi analizom ovoga skupa.
Bosnjacki narod 1993. vratio svoje povjesno ime- referat
Analiticki izvjestaj
 BOSNJACI - TAKO NAM JE IME  (3/25/2003)  
Tim rijecima je zavrsio svoj referat, poznati umjetnik i ugledni javni radnik iz Plava - Ibrahim Rekovic, na nedavno odrzanom skupu " Muslimani/Bosnjaci- kako vam je ime"? Kompletano izlaganje - "POKUSAJI RAZBOSNJAVANJA BOSNJAKA", prof. I. Rekovica, koje je izazvalo dosta paznje, mozete procitati ako kliknete na link ispod
POKUSAJI RAZBOSNJAVANJA BOSNJAKA
 DEKLARACIJA  (3/23/2003)  
Na Okruglom stolu odrzanom u Podgorici 22.III 2003.godine u organizaciju Foruma Muslimana/Bosnjaka i udruzenja "Almanah" uz ucesce preko 190 ucesnika skupa i njihovih gostiju , od strane ucesnika skupa jednoglasno je usvojena sledeca DEKLARACIJA .Na skupu su ucestvovali: reis Islamske zajednice Crne Gore ef. Idriz Demirovic , potrpredsjednik Skupstine RCG Rifat Rastoder , poslanici u Skupstini RCG i drzavnoj zajednici SiCG : Dr Asim Dizdarevic, Fahrudin Hadrovic,Hajran Kalac , Husnija Sabovic, Dzavid Sabovic , Ervin Spahic , predsjednici opstina Rozaje i Plav g. Nusret Kalac i g. Adem Jasavic , predsjednici bosnjackih stranaka , predstavnici NVO , ugledni javni i kulturni radnici , predstavnici studentske omladine i drugi brojni uglednici .U panel diskusiji podnijeto je 63 referata i svi ce oni biti objavljeni u tematskom broju casopisa " Almanah" .
Uvodni referat - prof.dr.Serbo Rastoder
DEKLARACIJA
Iz mog ugla - dip. inz. elektronike Ismet Medunjanin

 IZ CG - Dzema'at " NOVI BAR"  (3/22/2003)  
U zelji da vam priblizimo IZ Crne Gore, predstavljamo dzema'at " NOVI BAR". Naime, zahvaljujuci dip. inz. elektronike Ismetu I. Medunjaninu, clanu glavnog odbora islamske zajednice Bar, u kratkim crtama se mozete upoznati sa dosadasnjim radom i aktivnostima dzema'ata " NOVI BAR". Za vise kliknite na link ispod.
IZ CG - Dzema'at" NOVI BAR"
 Novi termin - Subota, 22. mart  (3/20/2003)  
Odlozeni skup "Muslimani-Bosnjaci kako vam je ime?", bice odrzan u subotu 22. marta. Na njemu ce ucestvovati naucni, kulturni, javni i politicki radnici iz redova muslimansko- bošnjackog naroda iz Crne Gore, kao i ugledni gosti.
Muslimani-Bosnjaci kako vam je ime?
 Zahvalnica Ibrahima Omeragica  (3/17/2003)  
Sef Mjesne Kancelarije Gusinja - Ibrahim Omeragic, uputio je zahvalnicu svim donatorima iz New Yorka , koji su sredstvima od 1.510 dolara (ukupni iznos), omogucili kupovinu kompjutera za MZ Gusinja. Orginalni tekst mozete procitate ako kliknete na sliku lijevo ili link ispod.

Zahvalnica Ibrahima Omeragica
  Otvorite vase srce  (3/14/2003)  
Povodom zapocetih radova na izgradnji nove dzamije, u selu Krusevu, pozivaju se svi muslimani (Bosnjaci i Albanci) da pomognu na ovom projektu. Ideja za ovu dzamiju potice jos iz vremena nasih oceva i djedova, ali zbog raznoraznih okolnosti nije se mogla ostvariti. Za vise informacija kliknite na link ispod

Otvorite vase srce
 Sjecanje na Suca Ibrahimagica  (3/11/2003)  
Svaki je covjek na ovom svijetu prirodna idila. Kroz svoj zivot ostavlja dobra pa i ona druga djela, a rad je njegovo najvece mjerilo. Taj rad i dobra djela, narocito za svoju sredinu i svoj narod su od velike vaznosti, koji treba kontinuirano beleziti i uvazavati. Na ovoj fotografiji koju gledate (u pod linku), su likovi poletne mladosti Gusinja na jedan duzi period, 60-70tih godina. Koji su gordo krasili zivot u Gusinju i Plavu.

Sjecanje na Suca Ibrahimagica
 Nova izdanja Almanaha  (2/27/2003)  
Ovih dana Almanah je objavio knjige: "USUD IMENA - Strpci" autora Rifata Rastodera i knjigu "BUKOVICA 1992-1995 - Etnicko cišcenje, nasilje i zlocini", autora Jakuba Durguta. Knjige govore o dogadjajima sto su se zbili u Strpcima i Bukovici . Vise o ovim vrijednim knjigama mozete procitai u rubrici:

Izdanja ALMANAHA
 Deset godina Strpca i Bukovice   (2/21/2003)  
Povodom desetogodisnjice zlocina nad Bosnjacima u Strpcima i Bukovici, 26 i 27 februara u Podgorici ce se odrzati specijalni program u organizaciji Foruma M/B Crne Gore , Almanaha, Fonda za humanitarno pravo , Crnogorskog helsinskog komiteta . Kompletan program dogadjana mozete pogledati ako kliknete na sliku lijevo ili link ispod.

Deset godina Strpca i Bukovice
 Donacija za Almanah  (2/18/2003)  
U zelji da se pomogne udruzenje ALMANAH i njegova izdavacka djelatnost, prijatelji i postovaoci, istog, iz New Yorka i okoline, pokrenuli su akciju prikupljanja novcanih sredstava.Svi koji zele donirati mogu se obratiti Avdu Metjahicu, Fadilju Radoncicu, Rizu Cekicu ili Rafetu Hotu.
Do sada je prikupljeno $690.

Spisak donatora
 Srecan Kurban Bajram  (2/10/2003)  
Svim Bosnjacima i muslimanima sirom svijeta najiskrenije zelje za dobro zdravlje i licnu srecu, u povodu Kurban Bajrama, upucuje redakcija nase i vase stranice. Tim povodom vam poklanjamo pjesmu "Kuranske poruke",naseg prijatelja Ibrahima Rekovica iz Plava.

Kuranske poruke
 Zimska Idila u Plavu  (1/29/2003) 
Plav i Gusinje su, tek danas, na 29-to januarsko jutro, zahvaljujuci dragom Allahu, osvanuli potpuno cisti,bijeli i lijepi, tako da ih je u novom ruhu tesko prepoznati. Snijeg koji je rano jutros poceo da pada i dostigao visinu oko dvadesetak santimetara, nije do sada Plavljanima i Gusinjanima nanio nikakve stete. Tekst i slike nam je poslao nas saradnik Almir Rekovic. Kliknite na slike da bi se uvelicale.

   
 Dolina Grebaja   (1/23/2003)  
Jedan od najljepsih djelova Prokletija svakako je dolina Grebaja. Ova oaza ljepote se nalazi na 7. kilometara od Gusinja i do nje se moze stici autom, asvaltnim putem, za oko 10 minuta. Zahvaljujuci prof. Rifatu Mulicu i Nukiju Lucevicu pruza vam se prilika da saznate i vidite sta sve skriva lijepota ovog izletista, ako kliknete na sliku lijevo ili link ispod.

Dolina Grebaja
 3. godine radia "SEVDAH"    (1/05/2003)  
Ovih dana Bosnjacki Nezavisni Radio "SEVDAH" iz New Yorka proslavlja znacajan jubilej - 3. godine postojanja. Svojom programskom konscepcijom i sadrzajem, ovaj radio je iz korjena promjenio medijsku sliku New Yorka i sire. Zahvaljujuci uredniku Rizahu-Rizu Cekicu i saradnicima, koji su radili i rade u redakciji ovog radia, "SEVDAH" je postao zastitni znak Bosnjaka na ovim prostorima. U to ime redakciji ovog radia najsrdacnije cestitamo i zelimo jos mnogo jubileja.

         
 Damir Radoncic   (12/23/2002)  
Ako se za nekoga iz Plavsko-Gusinjskog kraja moze reci da je postigao sve u sportu, onda je to svakako rukometas Damir Radoncic. Bio je clan reprezentacije ex-Jugoslavije i danas nastupa za drzavni tim BiH. Igrao je u prvoj rukometnoj ligi ex-Jugoslavije i Spanije. Danas nastupa u rukometnoj Bundes ligi Njemacke, gdje je za sedam godina igranja, na 260 utakmica, postigao vise od 1000 golova. Vise o ovom vrsnom sportisti mozete procitati ako kliknete na link ispod ili sliku lijevo.

Damir Radoncic
 Gusinjska fontana zelja   (12/14/2002)  
Hoce li se ko napiti vode iz Gusinjske fontane ili ce to ostati samo zelja? Jos davnog, 2. avgusta 2001 prikupljena su sredstva ($5000) za izgradnju ove fontane, koja je po planu locirana u blizini prelijepe Nove Dzamije. Poceli radovi i tu stalo- pogledajte sliku lijevo. Nezvanicno saznajemo da je predracunska vrijednost oko $30.000. Zasta? Gusinjska fontana zelja.
 NRTV "Glas Plava"   (11/27/2002)  
Nakon skoro tri mjeseca od pocetka eksperimentalnog programa, NRTV "Glas Plava" vec se preselila u domove plavljana i gusinjana. Zahvaljujuci vlasniku iste Adnanu Bakovicu, u zavicaju sada mogu posmatrati, pored ostalih sadrzaja, i veselja koja priredjuju nasi ljudi sirom Zapadne Evrope i Amerike. Dio atmosvere iz radio i TV studija u Plavu mozete vidjeti na slikama ispod.

 Svadbe, kane, suneti,....    (11/16/2002)  
Da najvazniji trenuci u zivotu, vas i vase porodice, ostanu zabiljezeni na celuloidnoj vrpci , pravi izbor je Nuki Lucevic iz Gusinja. Dugogodisnje iskustvo i savremena oprema ovog kamermana su dovoljan garant kvaliteta. Zato, pogledajte nekoliko slika sa nedavnih svadba i suneta iz naseg zavicaja, a snimatelj je, naravno, nas saradnik Nuki Lucevic.

www.BestVideo.cjb.net
 POMOGNIMO RODNOM KRAJU (11/14/2002)
Urednici web stranice www.Gusinje-Plav.com i Radio SEVDAH iz New Yorka pokrenuli su akciju za kupovinu kompjutera za MJESNU KANCELARIJU Gusinje. Svi zainteresovani koji zele donirati sredstva mogu se javiti Rafetu Hotu na telefon (212) 421-6698 ili Rizahu-Rizu Cekicu na telefon (917) 751-5584. Do sada je prikupljeno $1,510.

Spisak donatora iz New Yorka
 "Jezero" je zivot,...   (11/04/2002)  
Svi koji prate fudbal u Crnoj Gori zanaju da drugoligas FK "Jezero" iz Plava ima najbrojniju publiku. Toga dana na stadionu na Racini uvjek se okupi 2-3 hiljade vjernih navijaca, i mlado i staro, da bodre svoje ljubimce. Kako pricaju Plavljani i Gusinjani, svi se poslovi odlazu, ulice opuste, isto kao nekada kada se slusao radio-most:radio "SEVDAH" iz New Yorka i radio "GLAS PLAVA". Vise o navijacima "Jezera" mozete saznati u tekstu-"Jezero" je zivot, ostalo su sitnice"-, autora Kemala Musica.

"Jezero" je zivot, ostalo su sitnice
 Ruzdija-Ruska Rasic   (10/23/2002)  
Gusinje je u svojoj bogatoj istoriji dalo plejadu istaknutih sportista. Iz te elite poznatih, svakako je i Ruzdija-Ruska Rasic, istaknuti sportista, trener, i drustveno sportski radnik, covjek za koga su vezani najveci uspjesi FK "Gusinje". Zahvaljujuci njemu u ovom klubu su ponikili poznati fudbaleri, koji ga se sjecaju kao svog prvog ucitelja. Vise o njemu mozete saznati ako kliknete na sliku na lijevo ili na link ispod.
Ruzdija-Ruska Rasic
 Svadbeno Veselje     (10/11/2002)  
Prosle nedelje u domu Dzevata i Sanke Toskic, bilo je veselo. Ozenili su svoga sina Fara sa Selmom Canovic. Dio atmosvere sa svadbenog veselja mozete pogledati na slikama koje je napravio Rafet Hot, prilikom boravka u rodni kraj. Gusinjski Kralj Meda   (10/09/2002)  
Nuka Deljanina u Gusinju a i sire znaju po odlicnom prirodnom medu, a od nedavno i po medovini, blagotvornom napitku starih Slovena, koju spravlja po starjoj recepturi. Vise o ovom poznatom pcelaru mozete saznatu u tekstu Kemala Musica koji je nedavno objavila nezavisna revija "POLJE" iz Bijelog Polja. Da bi ste procitali orginalni tekst, kliknite na sliku (lijevo) ili na link ispod teksta.
Gusinjski Kralj Meda
 Spisak donatora FK "Jezero"     (10/08/2002)  
Dzurlic A. Semso je 22.09.2002.godine predao upravi kluba FK "Jezero" donaciju u iznosu od 2.400 $, koju su prikupili nasi sugradjani, prijatelji ovog kluba iz New Yorka. Uprava kluba i navijaci se zahvaljuju donatorima i vlasniku restorana "Tri star" New York, Koljenovic Bajramu.

Spisak donatora FK "Jezero"
 PLAVSKO-GUSINJSKI BISERI    (10/08/2002)  
Uskoro ce se u izdanju Almanaha pojaviti knjiga Ibrahima Rekovica, koja ce nositi naziv PLAVSKO-GUSINJSKI BISERI.Pomenuta knjiga ce obuhvatiti anegdote iz Plavsko Gusinjskoga kraja, onako kako ih je zabeljezio ovaj vrsni umjetnik. Na taj nacin ce se sve lijepo i vrijedno iz proslosti nasega naroda i zavicaja, naci na jednome mjestu.

PLAVSKO-GUSINJSKI BISERI. Anegdote iz P-G kraja
 Odgovor Huseina Basica     (9/24/2002)  
Tekst Huseina Basica, naseg najveceg knjizevnika ,Predsjednika Upravnog odbora i clana redakcije " Almanaha" koji predstavlja odgovor na tekst akademika Danila Radojevica , izgovoren na promociji " Matice muslimanske " dr Avdula Kurpejovica. Tekst je veoma vazan jer se u Crnoj Gori razvila dosta velika polemika oko ovog pitanja.

Odgovor Huseina Basica
 TELEVIZIJA PLAV (9/18/2002)  
Nakon otvaranja prvog radia "Glas Plava" u Plavu prije pet godina, Adnan Bakovic je pokrenuo i prvi list "Plavsko-Gusinjski glas", koji je, na zalost, poslije tri broja, zbog finansijskih i drugih razloga, prestao da izlazi. Od subote, 14. septembra 2002. godine Adnan opet PRVI otvara Televizijsku stanicu u Plavu. Svi ovi potezi su vrijedni i paznje i postovanja. Kako izgleda studio prve TV Stanice u Plavu mozete vidjeti iz slika koje nam je poslao nas saradnik Almir Rekovic.

  "Glas Plava" - DALEKO SE CUJE     (9/15/2002)  
Za ljubitelje Plavsko-Gusinjskog melosa, redakcija radia Glas Plava nam je poslala CD sa izvornim pjesmama iz nasega kraja. Izvodjaci su Raba Sabovic, Muna Feratovic, i Ibro Bajrektarevic. Pjesme traju ukupno 67 minuta, a da ih cujete, kliknite na link ispod.
Inace, u Plavu je, u subotu 14. septembra, pocela sa radom i prva privatna TV stanica, vlasnistvo Adnana Bakovica.

RADIO GLAS PLAVA
 Rajko Cerovic o Almanahu    (9/11/2002)  
Prije nekoliko dana u Baru je odrzano vece Udruzenja "Almanah"-a, na kojem je ucestvovalo nekoliko eminentnih licnosti iz oblasti kulture i javnog zivota Crne Gore. Izmedju ostalih izdvajamo diskusiju profesora Rajka Cerovica ciji tekst je prenijela i podgoricka "Pobjeda".Inace,u okviru ovog udruzenja djeluje i casopis, koji se bavi proucavanjem, zastitom i prezentacijom kulturno-istorijske bastine Muslimana-Bosnjaka Crne Gore.

Rajko Cerovic o Almanahu
 Opstina Plav i Dijaspora     (8/29/2002)  
Nedavno je u Plavu odrzan susret predstavnika opstinskih vlasti sa iseljenicima koji zive i rade u inostranstvu. Donosimo kompletan tekst zakljucaka sa ovog sastanka, koji nam je dostavila informativna sluzba Opstine Plav.

Zakljucci sa Susreta u Plavu
 " Zloupotrebe vlasti u Plavsko-Gusinjskom kraju 1912-1913.godine"
Krscenje Plavsko-Gusinjskog naroda? Previja 1913? Na ta i druga pitanja iz tog vremena mozete naci odgovor u knjizi " Zloupotrebe vlasti u Plavsko-Gusinjskom kraju 1912-1913.godine" ,grupe autora,pod nazorom prof.dr. Serba Rastodera. Inace radi se o zbirci autenticnih dokumenata iz vremena 1912/13, koji ce se prvi put objaviti . Stampanje ovog znacajnog djela svojim donacijama pomazu nasi zemljaci sirom svijeta.

SPISAK DONATORA IZ NEW YORKA

 "ALMANAH" sa sjeveru Crne Gore    (7/26/2002)  
U okviru dana " Almanaha " na sjeveru Crne Gore , bit ce predstavljena najnovija izdanja ovog udruzenja cija su izdanja naisla na ogroman publicitet u kulturnoj javnosti . Promocije ce biti odrzane 3.VIII u Rozajama , 4.VIII u Plavu i 5. VIII u Bijelom Polju . Najnovija izdanja "Almanaha " i nove projekte predstavice urednik prof.dr Serbo Rastoder i clanovi redakcije Senad Gacevic , Esad Kocan , Asim Dizdarevic . Specijalni gosti "Almanaha " su tim povodom prof.dr Sacir Filandra , direktor "Preporoda" iz Sarajeva i prof.dr Novak Kilibarda , sef crnogorske misije u Sarajevu. Tokom promocija bit ce organizovana prodaja izdanja ,prikupljanje sredstava za nove projekte i razgovori sa uglednim kulturnim i naucnim poslenicima .Gostovanja "Almanaha" vec tradicionalno pobudjuju veliku paznju kulturne javnosti .
  Sa minareta dzam. SULTANIJE    (7/23/2002)  
Jedinstvenu priliku da vidite slike Plava, sa minareta dzamije Sultanije, omogucio vam je nas saradnik Almir Rekovic iz Plava.Ovo su prve takve fotografije napravljene sa ovog vjerskog objekta. Inace, izgradnju ovog prelijepog minareta, sredstvima u visini od 20 hiljada dolara, donirali su: hadzi Smajlje Srdanovic i hadzi Ragip Cekic iz New Yorka.  Novi hram u Murini    (7/20/2002)  
U Murini je 20. jula, na brdu Lascic, vladika budimljansko-niksicke eparhije, gospodin Joanikije, sa svestenicima osvestao kamen-temeljac buduce crkve Svete Petke. Ovoj svetkovini prisustvovali su predsjednici opstina Plav i Andrijevica, Adem Jasavic i Veselin Bakic, predstavnici javnih ustanova i preduzeca sa Plavskog podrucjai veliki broj gradjana.
 Multietnicko ogledalo Crne Gore II (7/06/2002)  
U Podgorici 3.jula, je odrzan Okrugli sto,sa temom:"Manjinski narodi u novim ustavno-pravnim okvirima", na kojem su ucestvovali predstavnici svih partija sa Bosnjacko/Muslimanskim predznakom, poslanici iz redovaovog naroda , poslanici i predstavnici albanskih nacionalnih partija, predstavnici Hrvata , clanovi Ustavne komisije , pravni eksperti i tako dalje. Ovaj dokument u vidu rezimea bi trebao da bude nacelno prihvacen stav od posebne vaznosti za manjinske narode u Crnoj Gori. U radu Okruglog stola ucestvovalo je preko 70 ucesnika . Skupom su predsjedavali prof.dr Serbo Rastoder , ispred "Almanaha" i prof. dr Milan Popovic, ispred Centra za medjunarodne studije.

MANJINSKI NARODI U NOVIM USTAVNO-PRAVNIM OKVIRIMA

(Kliknite na naslov da bi ste dobili komplet zakljucke)
 I PLAV JE CRNA GORA    (6/26/2002)  
Nedavno je u listu PUBLIKA iz Podgorice, objavljen veoma interesantan clanak pod naslovom "I PLAV JE CRNA GORA" autora Alme Aksalic Bitic. Ovaj clanak je izazvao veliku paznju u Plavu i Gusinju, sto je razlog vise da ga i vi procitate. Da bi ste procitali orginalni tekst, kliknite na sliku (lijevo) ili na link ispod teksta.

I PLAV JE CRNA GORA
 FK SEBIL je prvak GSS Lige NJ    (6/17/2002)  
Vise nego zasluzeno, FK Sebil je pobjedio ekipu FK Slovakia rezultatom 7:3, i postao prvak Garden State Soccer Lige-New Jersey. Strijelci su bili brilijantni Almir Dreskovic 4, Esko Nikocevic 1, Emro Lukovic 1, i Medin Cekic 1. Osvajanjem jos jedne titule SEBIL je pokazao da je nasa najuspjesnija ekipa iz New Yorka. Za ovaj uspjeh, pored igraca i strucnog staba, zasluzna je i uprava kluba na celu sa hadz. Smajljem Mrkulicem, hadz. Smajljem Srdanovicem , hadz. Ragipom Cekicem i trenerom Bakom Lukovicem
 Ibrahim Rekovic - Plav    (6/16/2002)  
Poznati slikar i sakupljac narodnog blaga Plava i Gusinja. Autor je vise od 300 priloga likovne prirode. Neumorno radi na prikupljenju mudrosti i dogodovstina iz nasega kraja.Kliknite na link ispod da saznate vise o radu ovog svestranog umjetnika.

                    Ibrahim Rekovic
 Izasao iz stampe ALMANAH 19-20 (6/15/2002)  
Nedavno je iz stampe izasao ALMANAH 19-20, casopis koji se bavi proucavanjem, zastitom i prezentacijomkulturno-istorijske bastine Bosnjaka-Muslimana iz C. Gore.Svoje radove u ovom casopisu objavljuju najpoznatija imena Bosnjacke kulture sa prostora C. Gore i sire, kao sto su Husein Basic, prof. dr. Serbo Rastoder, Zuvdija Hodzic, prof.dr.Asim Dizdarevic, prof.dr.Jasar Redzepagic i drugi. Novi broj je stampan na 375 stranica, a mi vam preporucujemo da pogledate i ostala izdanja ALMANAHA,na prezentaciji koju uredjuje ova redakcija, na poznatoj adresi:
 Dzamija Sultanija - Jun 2002 (6/08/2002)  
Jedinstvenu priliku postavljanja Krova i Alema na minare Dzamije SULTANIJE u Plavu mozetevidjeti na snimcima koje su nam poslali nasi saradnici Ibrahim i Almir Rekovic iz Plava. Inace visina minareta sa Krovom i Alemom iznosi 41.4 metra. Gospodinu Ibrahimu i Almiru se zahvaljujemo za predivne slike. Kliknite na slike da bi se uvelicale.
               
 Oni su primjer drugima (5/21/2002)  
Nasa zajednica u New Yorku je ovog mjeseca postala bogatija za nekoliko novih Akademskih gradjana. Naime, Sabrina Radoncic zavrsila je pozdiplomske studije na NY Univerzitetu, Nurija Feratovic, Sanela Koljenovic, Selma Medunjanin, Adel Radoncic i Omen Feratovic su zavrsili fakultete. Lijep primer i dokaz da se mozemo ponositi nasom omladinom. U to ime mi im najsrdacnije cestitamo.
 Poznati Plavljani i Gusinjani-I.Rekovic  (4/30/2002)  
Slikar Ibrahim Rekovic svojim crtezima pokusava da otrgne od zaborava i poznate licnosti iz nasega kraja.Pogledajte dio te bogate likovne riznice ovog vrsnog umjetnika.
                          Ibrahim Rekovic
 FORUM - Diskusije (Message Board)   (4/02/2002) 
Zbog velikog interesovanja posjetioca nase web stranice, otvorili smo 4 foruma koji su vezani za nas narod i kraj, i na kojima mozete da iznesete misljenja vezana za pojedine teme. Da bi ste diskutovali na forumu, dovoljno je upisati samo ime (Login Name), bez passworda i onda mozete upisati vase misljenje. Za sve nejasnoce mozete nam se obratiti na nas KONTAKT E-Mail.

Forum - Diskusije  |   Message Board
 Mladenci - Proljece 2002  (4/22/2002)  
Najnovije snimke mladenaca iz Plava i Gusinja mozete vidjeti zahvaljujuci Nukiju Lucevicu iz Gusinja.


www.BestVideo.cjb.net
 Pjesme iz P-G: NA DVA GLASA   (4/07/2002)  
Zahvaljujuci Djuki Kacamakovic i Alju Medunjanin imate priliku da cujete nekoliko pjesama "na dva glasa". Te pjesme su dio tradicije i kulture nasega kraja i pjevane su prilikom svadba , kana, suneta i svih drugih veselja.

Pjesme iz Plava i Gusinja - Na Dva Glasa

(Trajanje: 20 Minuta)
 Stare Razglednice Gusinja i Plava   (4/02/2002) 
Mnogi od vas nisu bili rodjeni kada su ove razglednice napravljene. Zahvaljujeci Nukiju Lucevicu, imate priliku da pogledate kako su nekada izgledali Gusinje i Plav.
 Prva MEDRESA u Crnoj Gori    (3/10/2002) 
U Miljesu, nedaleko od Podgorice, u toku je izdgradnja prve MEDRESE u Crnoj Gori. To je prvi islamski objekat takve vrste na ovim prostorima, koji ce sluziti za skolovanje novih kadrova. Zahvaljujemo se Imamu Redzepu Ljuljanovicu i Adu Mulicu iz Gusinja na ustupljenim materijalima, vezanim za ovaj objekat. Kliknite na link ispod slika za vise informacija o MEDRESI.


Medresa u Miljesu - Jos Informacija
 Poezija-Novi Talenti  (2/24/2002) 
Otvaramo novu stranicu: Poezija - Novi Talenti, gdje ce nasa omladina moci da iskaze svoje afinitete prema poeziji. Za pocetak, objavljujemo pjesme darovite Fatime Radoncic iz New York-a. Svi koji se bave poezijom i pisu pjesme, mogu namse javiti, i mi cemo takve tekstove rado objaviti. Unaprijed zahvalni.

Poezija - Novi Talenti
 Jos slika -ZIMA 2002  (2/21/2002) 
Kao sto smo obecali , objavljujemo jos slika nasega rodnoga kraja . Sve je to snimljeno nedavno, tako da mozete uzivati u zimskim pejzazima, kojima su okiceni Plav i Gusinje.Kliknite na:

Zima 2002 - Gusinje i Plav
 Najstarija Gusinjka i Najstariji Hadzija iz Plava    (2/18/2002)
Ljuljka Nikocevic je vec napunila 93 godine, i vazi za najstariju Gusinjku. Iko je vec zasla u desetu deceniju, njeno fizicko i mentalno zdravlje je na veoma zavidnom nivou. Emro Tosic ima 94 godine i najstariji je hadzija u Plavu. Ovaj krepki hadzija vec ravno 40 godina prima penziju, te je takodje najduzi i najstariji uzivaoc penzije u Plavu.

                                
                               Ljuljka                   Emro
 Plavsko-Gusinjski "MERHAMET" New York     (2/15/2002)
U New Yorku nas narod je okupljen oko nekoliko udruzenja i klubova. Svako od njih, na ovim prostorima, je imalo uspjesne rezultate, za nas same ovdje i nase u zavicaju. Jedno od najuspjesnijih je: Humanitarno Bosnjacko udruzenje Plavsko-Gusinjski "MERHAMET" New York

Plavsko-Gusinjski Merhamet New York
 Izvorne Pjesme Gusinja i Plava - Prvi Dio     (2/12/2002)
Da bi smo otrgnuli od zaborava stare izvorne pjesme, koje se pjevaju u nasem kraju, koristimo priliku da starijima vratimo sjecanja a mladima da nesto nauce. Ove pjesme su izvodjenje prilikom svadbi, kana, suneta, i drugih veselja. One su dokaz naseg postojanja i ocuvanja kulture i tradicije na tim prostorima.

Izvorne Pjesme Gusinja i Plava

(Trajanje: 43 Minuta)
 Frizerski Salon "Kod Mulica" - Gusinje    (2/11/2002)
Dolazite u rodni kraj da provedete godisnji odmor. Jedno zadovoljstvo vise. Za vas ljepsi izgled pobrinut ce se frizerski salon "Kod Mulica"-Gusinje.
POKLONITE NAM POVJERENJE, MI CEMO VAMA KVALITET

www.KodMulica.cjb.net
 Novo HALATURKO - Uz sargiju i tamburicu    (2/06/2002)
Postovani posjetioci, imate jedinstvenu priliku da po prvi put javno cujete novo HALATURKOuz sargiju i tamburicu, kolo, koje je simbol nasega kraja. Izvodjaci su Fehim Muminovic i Aljo Medunjanin. Slusajte i uzivajte.

HALATURKO(8:00 minuta)


P.S. - Uskoro na nasem sajtu jos mnogo pjesama i igara iz nasega kraja.
 "Plavsko-Gusinjski" Tamburasi    2/02/2002)
Da vas zelja mine pjesama i kola, iz rodnog kraja, ma gdje bili da bili, za to se brinu vasi i nasi zemljaci: Fehim Muminovic, Dr.Senadin Pupovic, Aljo Medunjanin, Senad Medunjanin, Dzevdet Muminovic i Sabahudin Jadadic. Slusajte i uzivajte:

PG Tamburasi- I dio  |  PG Tamburasi- II dio |  PG Tamburasi- III dio

(63 minuta)             |           (45 minuta)        |         (50 minuta)
Narodna kola koja se i danas izvode u Plavsko-Gusinjskom kraju
 • Halaturko
 • Halaturko Part II
 • Sota
 • Sota Part II
 • Suljovica
 • Sarajka
 • Ruzmarin
 • Pjesma-Sanak Snila
 • Pjesma-Znaslji Balje
 • Redakcija Web Stranice
  Urednici i Tehnicki web dizajneri:   Edvin Hot - New York
                                                    Edin Hot - New York

  Saradnici:     Rafet Hot - New York
                      Nusret "Nuki" Lucevic - Gusinje
                      Bernard Muminovic - New York

  Urednici

  Saradnici


  Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Chatroom | Vijesti P-G | Glavna Stranica
  Copyright © 2002 Gusinje-Plav.com