Gusinje i Plav


Planinarsko Drustvo "Karanfil" Gusinje
Drustvo je 2002 godine proslavilo rijedak jubilej- 50 godina uspjesnog rada. Poniklo je iz planinarske sekcije veoma uspjesnog Drustva za telesno vaspitanje (DTV) "Partizan" Gusinje, koje je od 1952 - 1962 godine, imao planinarsku sekciju, koja je 1962 prerasla u Planinarsko drustvo "Karanfil" Gusinje, koje i danas postoji veoma uspjesno.

Osnovni zadaci Drustva bili su i ostali razvijanje ljubavi prema planini, zastita flore i faune, razvijanje i popularisanje planinarskog sporta kod najsirih masa, pronalazenje najbezbjednijih i najlaksih planinskih puteva, nijhovo i odrzavnje, izdavanje planinarskih karata, publikacija i informacija, izgradnja i odrzavanje planinarskih objekata, pruzanje pomoci zalutalim, povrijedjenim, unesrecenim, nastradalim i sve drugo stoje u vezi sa planinarstvom i visokogorstvom.


Snimio: Nuki Lucevic


U svom dugogodisnjem radu Drustvo je postiglo znacajne rezultate na planu planinarstva i visokogorstva osvajajuci navise vrhove bivse Yugoslavije. Svi znacajniji vrhovi Crne Gore osvojeni su od strane aktivista ovoga Drustva vise puta i iz vise pravaca. Posebno izrazena aktivnost Drustva je na prostoru Crnogorskih Prokletija, koje su predmet svakodnevnog istrazivanja u cilju njihovog savladjivanja i proglasenja za Medjunarodni nacionalni park.


Snimio: Nuki Lucevic


Upornoscu entuzijasta Drustva i primjenom savremenih uredjaja za mjerenje nadmorskih visina uspjeli smo uvjeriti naucnu i drugu javnost Crne Gore, da se tri najvisa vrha Crne Gore nalaze na prostoru Opstine Plav, a to su: Zla Kolata (Kolata keq) 2534 mnv, Vrh Kolate (Maja Kolata) 2528 mnv i Rosni vrh(Maja Rosit) 2524 mnv, svi visi od Bobotovog kuka (2522mnv) na Dormitoru.

Ovi podaci se vec prihvataju od izvjesnih naucnih krugova, tako da se oni mogu naci u nekim skolskim udzbenicima, planinarskim i takmicarskim vodicima, sto ima poseban znacaj za turisticku i planinarsku valorizaciju prostora Opstine Plav.

Kako su Crnogorske Prokletije tesko pristupacne i neprohodne planine, Drustvo je u svojoj aktivnosti paznju posvetilo razvoju gorske sluzbe spasavanja. Sluzba spasavanja Drustva je postigla zapazene rezultate na spasavanju unesrecenih, povrijedjenih i stradalih planinara, izletnika, cobana i drugih lica. Iz najnepristupacnijih terena, vrhova Karanfila i kanjona Grlje, pronalazila je i izvlacila desetak poginulih lica, pri cemu je u najtezim i najslozenijim situacijama Drustvo imalo pomoc drugi drustava sa teritorije Crne Gore i Slovenije.

Da bi se omogucilo nesmetano i bezbjedno kretanje izletnika i planinara ka najznacajnijim vrhovima i planinarskim destinacijama, Drustvo je posebnu paznju posvetilo markaciji i odrzavanju planinarskih staza. Izdalo je dva planinska vodica: "Kroz planine Grebajskog basena" i "Karanfili" a u toku je izdavanje vodica "Jezera Plava." Organizovalo je vise izlozbi planinarskih fotografija, ustanovilo dvije stalne godisnje transverzale ("Proketijsku" i "Drugi avgust"). Ucesnik je i organizator vise sabora planinara i orjentacionih takmicenja na republickom i saveznom nivou.

U svom dosadasnjem radu Drustvo je veliki znacaj pridavalo omasovljenju tj podmladjivanju clanstva. U periodu 1970-1986 godine Drustvo je brojilo 150-200 clanova i bilo najmasovnije u Crnoj Gori. Clanstvo je stalno u opadanju zbog sve vecih migracionih i emigraicionih kretanja i teskih uslova za rad, jer planinarski sport je za nase prilike dosta skup. Vise godina nije izversena nabavka planinarske opreme, tako da je postojeca dosta dotrajala i ne garantuje nikakvu sigurnost pri upotrebi - posebno spasilacka. Uglavnom se koristi licna operma koja nema potrebna ateste.

Drustvo je za svoje potrebe u periodu 1992, 1993 godine sagradilo manji planinarski dom. Dom je sagradjen u Grebajama, ima sve potrebne sadrzaje za jednodnevni i visednevni boravak planinara i veoma funkcionalan. Okolina doma je prelagodjena ze izletnickog planinarstvo a u toku je i formiranje botanicke baste. Izgradnja doma je izvrsena prilozima i akcijama clanova i simpitizera Drustva.

U toku ljeta 2002 godine Drustvo je organizovalo najznacajniji ekspedicioni pohod i uspon na najvisi vrh Proketija: Maja Jezerce-2695 mnv (Albanija). To je prvi uspon planinara i naucnika poslije 65 godina, kojom prilikom su prikupljene i pruzene znacajne naucne i planinarske informacije o ovom prostoru, koji je dugo vremena bio van domasaja covjeka.

Za 2003 godinu planiran je uspon na vise vrhova Crne gore i najvisi vrh Bugarske, ponovni uspon na Maja Jezerce (sa druge strane), markacija staza za vrhove Bjelica I Ropojana, u drugoj polovini avgusta susret planinara Crne Gore i Srbije u Grebajama.

Dodjite u zavicaj i posjetite prirodne ljepote zavicaja, jer u planini covjek vjeruje i voli i pronadje ono sto je u gradu izgubio, a iz planina se vraca mirniji i raspolozeniji.
Predsjednik PD " Karanfil " Gusinje
prof. Rifat Mulic


Urednici

Saradnici


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Chatroom | Vijesti P-G | Glavna Stranica
Copyright 2002 Gusinje-Plav.com