www.Gusinje-Plav.com


Ramazanska vaktija IZKC Plav-Gusinje u New Yorku
SDP Plav Promjene na djelu   (26. maj 2018)
Na prodaju dvije familije kuća u East Stroudsburg (PA)   (25. maj 2018)
  Dvije familije kuća na prodaju. Nalazi se na ulazu iz NJ u PA, u regionalnom industriskom centru East Stroudsburg.
  Na pogodnoj lokaciji i blizini poznatog Unerviziteta, Medical centra, letnjih i zimskih turistickih mesta i shopping centera.
   Cijena povoljna. Za više informacija nazovite vlasnika na broj: 347-721-4625

Na ahiret je preselio Bajram Ramov Kolenovic   (1932-2018)     (25. maj 2018)
    U New Yorku je jucer na ahiret preselio Bajram Ramov Kolenovic u 86. godini zivota.
   Zadravoglava se prima danas, u petak 25. maja od 4 sata poslije podne u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji.
   Dzenaza namaz ce se klanjati u subotu, 26. maja od 9 sati izjutra, nakon cega ce se izvrsiti dzenaza na Balkan mezarju u Upstae NY.
  Ozalosceni supruga Igbala, sinovi Senad i Sejdia, kcerke Senadai Suada, braca Nazif i Hakija, sestre Sabrija i Kima, bratstvo Kolenovic i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Šeki Radončić poručio: "Drago mi je da sam medijsku mafiju priveo u sudnicu"   (25. maj 2018)
   Šeki Radončić je, na današnjem suđenja po tužbi Milke Tadić Mijović i Milene Perović Korać zbog navodnih uvreda u tekstovima u Pobjedi, kako vjeruje, dokazao da je Monitor fašistički list koji je građane Crne Gore nazvao ovcama. Na suđenje, gdje je Radončić svjedočio, došli su svi urednici, direktori kao i vlasnik Vijesti i Monitora. Radončiću je, kako nam je kazao, drago jer na jedno mjesto doveo svu medijsku mafiju u Crnoj Gori.
   Na današnjem suđenju po tužbi direktorke Centra za istraživačko novinarstvo Milke Tadić Mijović i njene koleginice, urednice Monitora Milene Perović Korać u postupku zbog navodnih uvreda u tekstovima Pobjede od juna 2011. do aprila 2012. svjedočio je Šeki Radončić. On je, između ostalog, kazao kako je u Monitoru dok je Tadić Mijović bila direkotrica, korišćen isti stil pisanja, iste metafore koji su korišćene u knjizi Marka Vešovića „Miško Kesedžija i njegove bize“.
   „Dokazao sam kako su stilske figure, hiperbole, ironija, sarkazmi i metaforičko izražavanje u našoj knjizi Miško Kesedži i njegove bize, zbog koje Pobjedu i tadašnjeg urednika Srđana Kusovca tuže Milka Tadić i Milena Perović, mnogo blaže od onih koje je Marko Vešović nekada pisao u Monitoru, a objavljivala tadašnja direktorica Milka Tadić“, kazao je Radončić.
   On je danas u sudu pokazao naslovnicu Monitora, kad je Tadić Mijović bila direktor, na kojoj piše „Otpor stoko“ a naslikana je ovca.
  „Pokazujući naslovnicu i to pred vlasnikom Monitora Miodragom Perovićem, urednikom Esadom Kočanom i direkotricom Milokom Tadić, dokazao sam da je Monitor jedan fašistički list koji je građane Crne Gore nazvao ovcama“, kazao je Radončić... nastavak teksta
ODBOR ISLAMSKE ZAJEDNICE PLAV: DONACIJE ZA KUPOVINU ZEMLJIŠTA ZA ISLAMSKI CENTAR KORITA   (25. maj 2018)
   DONACIJE PRIKUPIO: REDŽEMATOVIC H ZUFER
  Akcija prikupljanja donacija za kupovinu zemljišta za izgradnju Islamskog centra Korita se nastavlja. Ovom prilikom prikupljeno je 6.850,00 $. Molimo Allaha da primi djela naših donatora, te da im podari hajr oba svijeta.
Donatori: Redžematovic Salja Ruždo$500, Redžematovic Salja Džemal $500, Redžematovic Sefer - Savdo $500, Redžematovic Bejto $200, Redžematovic Elvir $100, Redžematovic Šaba Ragip $500, Redžematovic Hajro (pred dušu Tahira i Emire) $500, Redžematovic Enver sa sinovima Rusmirom i Miralemom $300, Redžematovic Sadudin $100, Ganic Husko $300, Tošic Mirsad $100, Lukovic Sejda Ramiz $100, Feratovic Ramiz $50, Kandic Šabana Rafet $100, Gutic Hamda Melih $100, Redžematovic Meljin Medo $500, Redžematovic Esmir $500, Cecunjanin Adem $250, Cecunjanin Sejdo $250, Cecunjanin S Zufko $250, Cecunjanin Šeca Dženan $250,Pupovic Haljima Hajrudin $500, Gacevic Burhan $100, N.N. $100.
UKUPNO:$6.850,00
Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Planinski festival Prokletije 2018   (25. maj 2018)
PLANINARSKI SAVEZ CRNE GORE
Planinski festival Prokletije 2018
Pozivamo Vas na otvaranje Planinskog festivala "Prokletije 2018"

Gusinje - dolina Grebaje 1-3. jun 2018. godine

Svečano otvaranje je u petak 1. juna 2018. godine sa početkom u 19h, Grebaje - Eko katun Pavićević

Tokom festivala posjetioci će imati priliku da prate niz prezentacija planinarskih aktivnosti, putem projekcije filmova, promocije knjiga i časopisa te da učestvuju na planinarskim usponima i takmičenjima
GRABOM granicni prelaz    (25. maj 2018)
Sjecanje na Omeragic (Zama) Zufera   (25. maj 2018)
   Dana 16. maja 2018 godine navrsava se 26 godina od pogibije na Zucu nas dragi brate.
   Istina je bolna a tuga beskrajna kao zlatna zvijezda koja zadje, nek ti je vjecni rahmet i neka ti dragi Allah dz.s. podari lijepi dzenet, tebi koji si dao zivot boreci se na njegovom putu, Sjecanje na tebe ostace u nasim srcima, jer si bio posten i plemenit covjek kakav se rijetko moze sresti. Zauvjek sa bolom u dusi tvoji najmiliji:
   Brat Hazem, sestre Nafija, Emina i Nadira
Sjecanje na Omeragic (Zama) Bahtiju- Bahtu    (2015-2018)   (25. maj 2018)
   Godine prolaze sestro nasa draga a bol i tuga nikada ne prestaju. Ostavila si trag koji se ne brise i dobrotu koja se pamti. Vjecno ces zivjeti u nama sa najljepsim uspomenama koje bolna podjecaju na ljubav i paznju koju smo tvojim odlaskom izgubili. Nek ti Allah podari lijepi Dzenet
   Tvoji najmiliji: brat Hazem, sestre Nafija, Emina i Nadira
Za vaše najvažnije trenutke u životu - Cvjećara ROMA FLORIST LANDSCAPE  (24. maj 2018)
Dopustite da i Vašu stvarnost obojimo cvjećem!

Cvjećara ROMA FLORIST LANDSCAPE, vl. Muhamed Gjonbalaj
11 Davis street Oakville, CT 06779

Kontakt tel. 203-982-2797
Vršimo besplatnu dostavu u NY, NJ i PA

  Cvjećara ROMA FLORIST LANDSCAPE vam nudi mogucnost dekoracije vaših svečanosti i proslava, bilo da je vejnčanje na otvorenom ili u restoranu.
Dekoracija vejnčanja naše cvjećare učinice da Vaša svadba bude baš kao iz vaših snova. Ukoliko želite da birate odredjenu boju ili stil, pozovite nas i napravićemo posebne cvjetne aranžmane za svadbu po vašoj želji. Ako vam treba savjet kako da najbolji način organizujete i dekorišete svadbu, bilo da se radio o dekoraciji stola ili cijelog restorana, budite slobodni da nas pozovete i zakažete sastanak. U ponudi imamo mnoge cvjetne dekoracije za stolove i mladenački sto, cvjetne aranžmane.
  Naša je želja da svaku Vašu proslavu učinimo jedinstvenom i posebnom, kao i da prostor u kome boravite bude prilagoden Vašim željama i potrebama.
Izet Šabović $200 donacija za Zećka i Esada Canovića. Do sada $36,320 + 3,170 eura.  (17. maj 2018)
  Redakciji naseg web magazina Gusinje-Plav.com obratio se Izet Šabović i donirao $200 za izgradnju kuce Zećka i Esada Canovića iz Bogajica kraj Plava.
   Ukupno do sada je prikupljeno $36,320 + 3,170 eura. Svi koji zele da pomognu ovoj porodici mogu da se obrati clanovima Odbora: Fehim Redzepagic 917-495-1001, Šukro Cecunjanin 203-258-1616, Beko Canovic 347-682-0878 i Rafet Hot 646-808-6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com.
Grade se sportski tereni kod Osnovne škole “Hajro Šahmanović” u Plavu   (24. maj 2018)
  Ministarstvo prosvjete raspisalo je tender za izbor izvođača radova na uređenju školskog dvorišta i adaptaciji sportskih terena OŠ “Hajro Šahmanović” u Plavu. Procijenjena vrijednost radova je 240.000 eura.
  Realizacijom projekta učenici u najvećoj plavskoj osnovnoj školi dobiće dva sportska terena sa savremenim podlogama prilagođenim za razne ekipne sportove, prostor sa spravama za vježbanje na otvorenom, dječije igralište, te tribine kapaciteta preko 200 mjesta. Kroz projekat će se, kako je saopšteno, urediti prilaz školi i riješiti problem parkinga, a rok za završetak radova je 70 dana od dana uvođenja izvođača u posao.
  "Ministarstvo prosvjete kontinuirano radi na unapređenju školske infrastrukture, a uređenje školskog dvorišta i adaptacija sportskih terena OŠ 'Hajro Šahmanović' u Plavu samo je jedan u nizu ovakvih projekata. Uređenjem školskog dvorišta stvoriće se uslovi za kvalitetniju nastavu fizičkog vaspitanja, ali i svojevrstan centar sportskih dešavanja Plavljana, kakav oni odavno zaslužuju", saopštio je ministar prosvjete Damir Šehović.
  On je podsjetio da je razvoj Sjevera jedan od Vladinih prioriteta i najavio da se narednih dana očekuje objavljivanje tendera za izgradnju savremenog sportskog igrališta u OŠ "Džafer Nikočević" u Gusinju, čija procijenjena vrijednost će biti oko 250.000 eura. Šehović je objasnio da ovaj projekat Ministarstvo prosvjete sprovodi kroz model sufinansiranja sa Fondacijom Gusinje iz Njujorka.
"U infrastrukturu obrazovno – vaspitnih ustanova opštine Plav u prethodnom periodu uložena su značajna sredstva. Raspisan je tender za gradnju škole Vojnom Selu procijenjene vrijednosti 150.000 eura. U OŠ 'Hajro Šahmanović' u toku su radovi na rekonstrukciji toaleta, a projekat je vrijedan 38.000 eura. Sanirane su posljedice zemljotresa na objektu JU OŠ 'Petar Dedović' u Murinu vrijednosti 58.000 eura, a tokom ljetnjih mjeseci adaptiraće se i objekat područnog odjeljenja OŠ 'Hajro Šahmanović' - Brezojevica vrijednosti 15.000 eura. Takođe, obezbijeđena su sredstva za adaptaciju asfaltne podloge na sportskom terenu područnog odjeljenja OŠ 'Petar Dedović' u Gornjoj Ržanici vrijednosti oko 10.000 eura", navodi se u saopštenju.
  Posljedice zemljotresa sanirane su i u područnom odjeljenju OŠ “Džafer Nikočević” - Vusanje u opštini Gusinje vrijednosti 44.000 eura, i u Konjusima, opština Andrijevica, ukupne vrijednosti 53.000 eura.
Sjecanje na rahmetli Hasana (Smaila) Bandera    (12.01.1940-02.04.2018)   (24. maj 2018)
   Danas se navrsava 52 dana od kako si nas napustio i ostavio veliku prazninu u našim životima. Tuga za tobom je neizmjerna ali nas tjesi uvijek lijepo sjecanje na tebe, na tvoj vedri lik,toplu rijec i spremnost da uvijek budeš tu za nas. Tvoja dobrota, plemenitost, stalozenost i nenametljivost ostace da žive vjecno u našim srcima.
   Ponosni sto smo te imali,supruga Lirka, sinovi Almir i Muamer, cerka Jasmina, snahe Elvira i Suada, zet Medzid, unucad Eldin, Damir, Nail, Neila, Emina i Bilal, kao i mnogobrojna rodbina.
   Da ti dragi Allah podari Dženet.
Sjecanje na rahmetli Nezira (Šaćirovog) Hot    (24.05.2000.-24.05.2018.)   (24. maj 2018)
   Dana 24. 05. 2018. navrsava se 18 tuznih godina od kako nije vise sa nama nas dragi suprug i otac, Nezir Šaćirov Hot.
   Ni godine koje prolaze ne mogu umanjiti nasu bol i prazninu koju osjecamo. Ostavio si neizbrisiv trag i dobrotu koja se pamti. Hvala ti za svu ljubav i paznju koju si nam pruzao.
   Ponosni sto smo te takvog imali, tvoja supruga Igbala, sin Zuvko, cerke Haska, Kumra i Sana, snaha Ikmeta, zetovi i unucad.
Tradicionalni planinarski pohod "Zijova staza 2018"- Subota, 26. maj   (24. maj 2018)
  Tradicionalni planinarski pohod na vrh Karaula održace se dvanaesti put po redu
  Zijova staza otvara sezonu u Grebajama
  Tradicionalni planinarski pohod "Zijova staza 2018", održace se ove godine dvanaesti put za redom, u subotu, 26. maja.
  Pohod na vrh „Karaula“ pod nazivom „ZIJOVA STAZA“ organizuje se u znak sjecanja na Zija Ibrahimagica, koji je bio osnivac i višegodišnji predsjednik planinarskog društva „Karanfil“ - Gusinje, a pokrenuli su ga clanovi kluba, prijatelji i porodica 2007. godine.
  Zijova staza je sad vec tradicionalni planinarski pohod koji se organizuje zadnje subote u maju vec dvanaest godina. Staza je duga oko 6 kilometara, i cijelom dužinom prolazi kroz nacionalni park. Pohod na najljepši nacin otvara turisticku sezonu u nacionalnom parku Prokletije.
Na pohod se krece u 9h, iz doline Grebaje. Uspon traje oko tri sata, a povratak sat i po, do dva. Staza velikim dijelom prolazi kroz bukovu šumu. Nije mnogo zahtjevna, i pogodna je za sve kategorije planinara, rekreativce i izletnike. Staza se u pocetku prikljucuje na šumski put, koji kasnije ponovo prelazi na pješacku stazu, sve do kote 1402 mnv. Tu se razdvajaju putevi za Volušnicu (jugozapadno) i Karaulu (sjeverozapadno). Oznake su ucrtane na bukovom stablu. Kroz sitnu mješovitu šumu, prema vrhu vodi granicna patrolna staza, koja se pruža grebenom, ispod stijena Karaule. Usponom uz strme, ali interesantne kamenite stepenike, i preko travnatih padina stiže se do samog vrha na 1915 mnv. O snazi divlje prirode Prokletija najbolje svjedoce uklesane, stepenaste kamene ploce na vrhu Karaule, i stabla koja kao da nicu iz stijene.
   Sa Karaule se pruža, možda, i najljepši pogled na Karanfile i vrhove iznad Grebajskog Zastana, koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Karaula je izvanredan vidikovac sa kojeg se vidik prostire, preko Gusinja, dolinom rijeke Ljuce, sve do Plava i Plavskog jezera.
   Za sve ucesnike pohoda, nakon povratka, obezbijeden je rucak i osvježenje.
Dobrodošli...
Elmela Zlatanic MD, doktor interne medicine i specijalista za infektivne bolesti    (23. maj 2018)
   Elmela Zlatanic MD, doktor interne medicine i specijalista za infektivne bolesti.
  Dr. Zlatanic Elmela sa 32 godine radnog iskustva, prihvata više od 29 planova osiguranja. Povezana je sa bolnicom Lenox Hill Northwell Health na Manhattnu.

   Adresa office:
  132 East 76 Street Suite 2G
  New York, NY 10021

  Posjete mozete zakazati na tel.: 212 - 249 - 4601
ROYAL KITCHEN & BATH CORP - Vlasnik Almir Bektesevic New York   (23. maj 2018)
Prodaje se kuca u Naples (Florida)    (23. maj 2018)
Prodaje se kuca u Naples (Florida)
Površina 1,840 sq ft, 4 bed, 2 bat,...

Info.: 646-430-2364

Adresa: 14846 Toskana Way, Naples, FL

Cijena po dogovoru


KOLAŠINAC POZVAO GRAĐANE DA PODRŽE BOŠNJAČKU STRANKU  (23. maj 2018)
  
 Pravnik Kolašinac Admir, kandidat BS za odbornika u Plavu i predsjednik Mjesne zajednice Prnjavor pozvao je svoje sugrađane da podrže Bošnjačku stranku na izborima 27.05.2018.godine. On je izjavio da je Bošnjačka stranka jedini autentični predstavnik Bošnjaka kako u Crnoj Gori tako i u Plavu. Pored toga, ističe kako je za Mjesnu zajednicu Prnjavor ova stranka uložila izuzetne napore i kako je upravo ona u najvećoj mjeri doprinijela izgledu današnjeg Prnjavora.
   Evo šta je još rekao: "
Poštovane komšije, sugrađani, prijatelji, prisjetimo se kako je Prnjavor izgledao nekoliko godina unazad. Svi se dobro sjećamo da je to bilo mjesto sa lošom putnom infrastrukturom, bez rasvjete, bez vodovoda, kanalizacione mreže i ostalih elementarnih uslova za život koje bi jedno prigradsko naselje trebalo da ima.U prilog tome da Bošnjačka stranka (a umnogome zahvaljujući našim ministrima u Vladi Crne Gore) ispunjava svoja obećanja govori i činjenica da je za projekat rekonstrukcije Prnjavorske ulice uloženo oko 300.000 eura. 
Upravo zahvaljujuċi Bošnjačkoj stranci i našim predstavnicima u vlasti, ta sredstva nijesu otišla na primorje Crne Gore ili na nekom drugom mjestu (a mogla su) već su namijenjena za naš Prnjavor.
  
Takođe, u izradi je projekat za put Plav - Bogićevica - Dečani. Pored toga, planiramo da izgradimo i dječije igralište, za kojim je svakodnevno sve veća potreba u Prnjavoru.
 Sa ponosom mogu saopštiti da je Bošnjačka stranka uključena u proces podrške poljoprivrednicima prilikom apliciranja za IPARD projekte kao i za projekat podrške novorođenoj djeci gdje bi majke dobijale jednokratnu pomoć za svako novorođeno dijete.
   Bošnjačka stranka će se zalagati za otvaranje puta Plav-Čakor-Peć koji je za naše građane od velike važnosti. Smatram da jedino Bošnjačka stranka kao dio vlasti (kako na državnom tako i na lokalnom nivou) najbolje može zaštiti interese Plava i Plavljana i stvoriti ambijient u kome će se naša omladina zapošljavati a ne ići u inostrane zemlje radi stvaranja boljeg života.
  
Upravo to i jeste cilj Bošnjačke stranke: da zadrži omladinu i obezbijedi im povoljnije uslove za život i rad u Plavu.
Bošnjačka stranka će se zalagati za intenzivniju saradnju sa dijasporom, naravno, u cilju poboljšanja života i standarda naših građana. 
Na osnovu svega navedenog, ne preostaje mi ništa drugo nego da kao predsjednik Mjesne zajednice Prnjavor pozovem sve svoje mještane, građane i prijatelje da 27. maja podrže Bošnjačku stranku kako bi u naredne 4 godine bili u prilici da realizujemo naš program i misiju Bošnjačke stranke."
Restoran & pizza NAPOLI'S BISTRO Astoria   (23. maj 2018)
Restoran & pizza NAPOLI'S BISTRO
28-51 42nd street Astoria NY 11103

Vl.: Koljenovic Miralem i Berisa Ernis
917-832-6325  347-531-0202

Balkanska kuhinja.
Pecena jagnjetina po narudzbini.
Pripremamo hranu za svadbe, iftare i hajtare

Zavičajno društvo Plava i Gusinja »Izvor« Slovenija priredjuje iftar  (23. maj 2018)
  Poštovana redakcijo, poštovani postači i simpatizeri Zavičajnog društva Plava i Gusinja »Izvor«, Esselamu Alejkum.
  Društvo »Izvor« u Sloveniji povodom Ramazanskih dana upućuje iskrene čestitke, i želi svima muslimanima hairli Ramazan i da se svima post u Kabul upiše.
  ZDPiG "Izvor", sada već drugi put priredjuje zajednički iftar, koji će se održati u subotu, 26.05.2018 u novom mesdžidu u džematu Kranj (Sejmišče 2, 4000 Kranj). Pozivamo sve postače, da tog dana Iftarimo svi zajedno. Akšam nastupa u 20.46 sati, ulaz će biti otvoren od 20. sati.
  Iftar se organizuje u medžidu samim time je i zahtijevano, da smo i primjerno odjeveni, kako to i zapovijeda naša vjera.
  Za više informacija možete kontaktirati organizatore putem elektronske pošte: julevic.sema@gmail.com.
SOCIJALDEMOKRATE ĆE BITI NAJJAČA PARTIJA U PLAVU   (23. maj 2018)
  Socijaldemokrate Plava su jučer na završnoj Konvenciji, u prepunoj sali Centra za kulturu, predstavile listu „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Plav”. Poručeno je da je listu Socijaldemokrata čine mladi, obrazovani, moralni ljudi koji imaju ideje, a i znaju kako izborni program sprovesti u djelo kako bi građanima Plava omogućili bolje mjesto za život, te spriječili dalje iseljavanje stanovništva.
  Nosilac liste „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Plav” Omer Mehmedović kazao je da ne sumnja u pametan izbor Plavljana, jer ovoga puta imaju prvi, a pravi izbor pred sobom.
  „Neću reći nikakvu novost ako vam kažem da smo došli do ivice sunovrata i da vremena više nemamo. Naše vrijeme je sada i ovdje. Vrijeme je 27. maja. Naše potomstvo nam neće oprostiti ako propustimo ovu šansu. Mi imamo ideje kako stvari mijenjati na bolje, a to je naš izborni program i imamo ljude koji će te ideje sprovesti u djelo. Socijaldemokrate vam neće davati lažna obećanja, već će vam ponuditi partnerski odnos. Jedinom mi imamo jasne ciljeve i način kako ih ostvariti. Socijaldemokrate će služiti svakom stanovniku naše opštine od Meteha do Hota i od Hakanja do Velike. Socijaldemokrate će sigurno pobijediti, pa budite dio pobjedničkog tima”, poručio je Mehmedović.
   Potpredsjednik Socijaldemokrata Crne Gore, dr Damir Šehović je poručio da je prepuna sala Centra za kulturu dokaz da su građani Plava u SD-u prepoznali prave vrijednosti, te da znaju da su Socijaldemokrate jedine na ovim izborima demonstrirale drugačiju političku kulturu, najbolji izborni program, koji je u potpunosti posvećen otvaranju novih radnih mjesta i spječavanju iseljavanja iz Plava.
  „Plavu je potreban novi početak, a jedino mi možemo demonstrirati nov način bavljenja politikom, jedino mi možemo okrenuti novi list koji nam je svima potreban. Ovo je ubjedljivo najkvalitetnija izborna lista, koja je najbolja garancija da će se taj program realizovati. Lista koju čine mladi, obrazovani, pošteni i vrijedni ljudi, na kojoj su svi do jednog, osim tri studenta završnih godina studija, sa fakultetskom diplomom. I što je posebno važno, svi oni su novi ljudi u politici, kojima je stran populizam, nacionaizam i demagogija, a svega toga oko nas na žalost itekako ima. I odmah da vam kažem da budemo načisto, niko od onih koji vas obilaze, nude i prijete neće moći da priviri na iole značajniju poziciji u opštini nakon izbora. To je kadrovski diskontinuitet koji pominjemo, i to vam sa ovog mjesta javno obećavamo.
   Plav je uvijek bio, jeste i biće bastion i glavni grad one prave, izvorne socijaldemokratske ideje u Crnoj Gori. Plav će sigurno biti prva opština u kojoj će Socijaldemokrate biti najjača partija. Vjerovatno već na izborima u nedjelju 27. maja!“ izjavio je Šehović.
  Lider Socijaldemokrata Crne Gore, Ivan Brajović je rekao da Socijaldemokrate imaju odličnu listu kandidata za odbornike u svim opštinama, najbolji kadar i najbolje izborne programe, te da će sklop mladih i iskusnih ljudi sa liste Socijaldemokrata Plava motivisati građane Plava da naprave pravi izbor.
   „Znamo da se naš rad, naš trud, naša posvećenost i u Plavu i svim sredinama u kojima se održavaju izbori prepoznaje i zbog toga nam građani daju glas. Socijaldemokrate Crne Gore temeljno i predano prave, prije svega ljudsku infrastrukturu, mladih školovanih i progresivnih ljudi koji itekako dobro znaju što znači biti na izvoru Lima, ispod Prokletija, sa Plavskim jezerom u naručju što predstavlja jednu od najljepših bisera na jezerskoj ogrlici Crne Gore. Imamo najbolji program, ideje i viziju kako da razvijamo Plav, a ono što je naš najvrjedniji resurs, ono najznačajnije što imamo su ljudi. Nema dileme, mi nudimo najbolje ljude koji će voditi Plav. Potpuno smo sigurni u najbolji rezultat koji je ikada imala Socijaldemokratija u Plavu, jer građani prepoznaju dobru energiju i dobre namjere!“, zaključio je Brajović.
Prodajem stan u Plavu, povrsine 69 m2   (22. maj 2018)
   Prodajem stan u Plavu od 69m2 + podrum 4,5m2, novogradnja u zgradi "Giprom". Stan se nalazi na 2-om spratu, (srednji ulaz), u poduznoj zgradi sa pogledom na Plavsko jezero.
   Stan je kompletno zavrsen i opremljen najkalitetnijim materijalima. Kuhinja je uradjena od medijana (visoki sjaj) sa "Gorenje Oraito" ugradjenim uredjajima i aluminijskim mozaikom u pozadini kuhinje.
   Stan ima hodnik, kupatilo, 2 spavace sobe, dnevni boravak sa kuhinjom, terasa sa pogledom na Plavskim jezero.
   Stan je kompletno opremljen i odmah useljiv.
   Cijena 75.000 eura.
  Info. telefoni: + 46 73 650 45 84 ili + 46 73 52 70 100
Sjecanje na Bektesevic (Avdullahi) Azijadu     (22. maj 2018)
    Danas 22.05.2018 se navrsava 12 godina kako nisi sa nama mila nasa majko!
    Znamo da negde iz prikrajka budno motris na nas...
    Znamo da si tu negde.
    Znamo da sa neba cuvas nas, i snagu nam pruzas, znamo da si tu jos pored nas...znamo da si tu negde
    Osetimo majko ponekad miris tvoj Kao da nam podrsku pruzas da nastavimo dalje...
    Znamo da si tu negde, tu duboko u srcima djece svoje jer svako od nas nosi dio duse tvoje...
    Nedostajes nam ali znamo da si tu negde..
    Tvoji najmiliji: Irma, Merima, Zana i Idriz
Prokletije kao Antarktik: Dolina jezera nebrušeni dijamant prirode   (22. maj 2018)
  Dolina jezera na Prokletijama, na samoj granici sa Albanijom plijeni ljepotom, a snijeg koji se nije otopio ni u sunčanim majskim danima pruža nevjerovatan osjećaj.
   Nije ni čudo što kažu da “sve planine staju na jednu, a Prokletije na drugu stranu”. Planinski vrhovi plijene prostranstvom mistikom, a ovakve alpske pejzaže rijetko gdje možete vidjeti u Crnoj Gori.
   Nekada davno oko jezera nalazili su se katuni i bilo je puno stoke, a sada postoje samo zidine koje svjedoče o prohujalim danima.
Najkraći i najlakši put do nestvarne Doline je od Gusinja, preko sela Vusanje, do bivše vojne karaule Zastan, makamskim putem u dužini od 10 kilometara.
   Zatim, slijedi planinarska staza kroz šumu, a ukoliko se upustite u ovu avanturu budite spremni na oko dva sata aktivnog hoda.
  Jezera su zimi zamrznuta, a snijeg se ne topi sigurno do juna. Iskusni planinari kažu da se ovdje u avgustu temperatura penje i do 15 stepeni Celzijusovih.
  Kroz dolinu jezera vode planinarske staze na najvisočiji vrh Prokletija u Albaniji Maja Jezerce sa 2.694 nadmorske visine, kao i za nekoliko značajnijih vrhova u Albaniji i Crnoj Gori. S.B. (CdM)
Na ahiret je preselio Nikočević Ibrahima Esmir - Esko     (1972-2018)    (22. maj 2018)

    U Plavu je u ponedeljak, 21. maja 2018.u 46.godini na ahiret preselio Nikočević Ibrahima Esmir-Esko.
    Dzenaza ce se obaviti u srijedu, 23. maja sa polaskom u 13 h od Nove Dzamije iz Gusinja na porodicnom groblju u Krusevu.
    Ozalosceni: majka Mejra, sinovi Ibrahim i Ilhan, sestre Elizabeta i Emira sa porodicama I ostala mnogobrojna rodbina.
U New Yorku proslavljen 21. maj Dan nezavisnosti Crne Gore   (21. maj 2018)
  Povodom 21. maja Dana nezavisnosti Crne Gore, u New Yorku je u petak, 18. maja odrzana proslava, koju je organizovao Generalni konzulat Crne Gore, odnosno domacini ove svecanosti su bili ambasador Zeljko Stamatovic, generalni konzul i Amer Cikotic, konzul.
Prisutnima, medju kojima su bili predstvanici udruzenja porijeklom iz Crne Gore, nasi akademski gradjani, poznati biznismeni, medijski predstavnici i drugi, se obratio ambasador Zeljko Stamatovic, koji je govorio o znacaju 21. maja, dana kada je Crna Gora 2006, na referendumu izglasala nezavisnost.
Takodje na ovoj svecanosti obratio se i Nebojsa Kaludjerovic, ambasador Crne Gore u SAD.
Tokom svecanog dijela dodjeljene su od strane Generalnog konzulata zahvalnice pojedincima, mahom biznismenima, koji pomazu organizovanje ovakvih svecanosti.
Medijski ovaj dogadjaj su propratili urednik Revije Fokus Sead Hodzic i redakcija naseg web magazina Gusinje-Plav.com
Kompanija BEŠKO, LLC - Pomorski transport robe i materijala putem kontejnera za Crnu Goru    (21. maj 2018)
Kompanija BEŠKO, LLC
Pomorski transport robe i materijala putem kontejnera za Crnu Goru

Brzo, pouzdano i tačno pružamo Vam mogućnost organizacije pomorskog transporta robe i materijala putem kontejnera za Crnu Goru, odnosno luku BAR.

Za više informacija nazovite vlasnika kompanije Muja Beškovića na 1-860-581-0711
Advokat Edvin Hot - Cohen & Siegel, LLP   (21. maj 2018)
   Zakon države New York vam omogućuje da ukoliko ste tokom svog zaposlenja zbog povreda na bolovanju, imate pravo na medicinsko liječenje i obešštećenje (novac). Advokati u naššoj firmi Cohen & Siegel, LLP, sa višše od 25 godina iskustva, mogu vam pomoći u tom slučaju. Imamo kancelarije u White Plains, Brooklyn, Queens, Bronx, i Newburgh.
  Pozovite nas i zakažite termin za besplatne konsultacije sa jednim od naših advokata, a mi ćemo se boriti za Vaša prava pod Workers Compensation New York zakon.
  Našša šširoka advokatska praksa uključuje predmete u mnogim vrstama povreda. Medju našim brojnim pravnim uslugama, pomažžemo ljudima koji su pretrpjeli povrede i kojima je potrebna pomoć u sljedećim slučajevima:
- Workers' compensation (Radničke nadoknade)
- Social security disability (Socijana sigurnost invaliditeta)
- Work accidents (Nesreće na radu)
- Auto accidents (Auto nesreće)
- Pedestrian accidents (Pješacke nesreće)
- Construction accidents (Povrede na gradjevinskim objektima)
Ako ste vi ili vaš bliznji povredjeni, rado ćemo priuštiti fer procjenu vašeg slučaja. Nudimo besplatne konsultacije, a našši advokati pored engleskog i ššpanskog govore bosanski i crnogorski jezik. Naše naknade se naplaćuju nakon ššto se završši vašš slučaj, odnosno ako dobijete odštetu.
Da biste zakazali svoje besplatne konsultacije, kontaktirajte na vašem maternjem jeziku advokata EDVIN-a HOT na 917 993 2095 ili pozivom na 914 421 0080, gdje se nalazi našš glavni ured u White Plains, New York.

Law firm "COHEN & SIEGEL, LLP"
Pepićima 11 mjeseci zatvora zbog bacanja bombe ispred kuće Sadikovića   (21. maj 2018)
   Sudija Osnovnog suda u Bijelom Polju Dragan Mrdak izrekao je jedinstvene osude braći od stričeva Ilhanu i Hilmiju Pepiću iz Rožaja zbog izvršenja krivičnog djela “nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija “u sticaju sa ugrožavanjem sigurnosti.
  Ilhan je osuđen na sedam, a Hilmija na četiri mjeseca zatvora jer se terete da su 1. aprila ove godine oko 22.30 časova u bjelopoljskoj Ulici Muniba Kučevića aktivirali ručnu bombu ispred ograde stambenog objekta u kojem živi novinar televizije Vijesti Sead Sadiković sa porodicom, pišu Dnevne novine.
  Nakon izricanja osude Ilhanu je ukinut pritvor, dok je Hilmiji pritvor ranije ukinut. U optužnom prijedlogu navedeno je,da je eksplozija izazvala strah i uznemirenost kod oštećenog Sadikovića i njegove porodice.
  Usljed snažne detonacije oštećen je automobil “Dacia” vlasništvo firme “Rentakar”iz Beograda koji je koristio Beograđanin I.A. koji živi i radi u Austriji. Inače, on se nekoliko sati prije eksplozije dovezao u Bijelo Polje da bi posjetio rođake, a automobil je ostavio na mjestu gdje inače Sadiković često parkira svoje vozilo.
  Tokom saslušanja, Ilhan Pepić je preuzeo krivicu na sebe, dok je Hilmija odbacio navode krivične prijave. Ilhan je izrazio kajanje i ispričavši šta je bio motiv da kritične večeri aktivira bombu. On je sin vlasnika privatnog muzej a u Rožajama, učesnika emisije “Bez granica”, čiji je urednik Sead Sadiković, a emituje se na Televiziji Vijesti. Ilhan je rekao da je revoltiran prilogom koji je Sadiković uradio sa njegovim ocem, koji je, kako je rekao cjelokupna javnost mogla da vidi i na društvenim mrežama. Rekao je da je reagovao u afektu i nije imao namjeru nikoga da povrijedi. (CdM)
EMISIJA "MOSTOVI" O MEDRESI "MEHMED FATIH"  (21. maj 2018)
Urednica Emina Hodžić Knežević je ispred RTCG u emisiji "Mostovi" priredila dokumentarni film o životu u medresi.
U prilogu možete pogledati video.
UČENICI O.Š.“HAJRO ŠAHMANOVIĆ“- PLANINSKI ČAJEVI, PLAV   (21. maj 2018)
   Mladi preduzetnici, ucenici O.Š.“Hajro Šahmanovic“, u utorak, 15. maja, u kafeu „Timm“, predstavili su svoj jednogodišnji rad iz izbornog predmeta preduzetništvo i to na jedan krajnje neobican nacin. Prisutni su mogli da pogledaju video-prezentaciju, da cuju govor ucenika, govor strucnjaka, da okuse cajeve sa teritorija Plava i time da ucestvuju u humanitarnoj akciji.
   Izucavajuci predmet preduzetništvo, ucenici devetih razreda, (9-1 & 9-4) O.Š.„Hajro Šahmanovic“ upoznali su se sa svijetom preduzetništva i iskoristili mogucnost da spoznaju najvažnije pojmove i procese u preduzetništvu, što je rezultiralo visokim nivoom motivisanosti od strane buducih intelektualaca i nosilaca našeg društva. Pokazavši postojanje realog samopoštovanja, kod ucenika veoma lako je pokrenuta komunikativnost, kreativnst, upornost, optimizam, fleksibilnost, prihvatanje rizika, inicijativnost, energicnost, analiticnost, inovativnost, originalnost tj sve osobine buducih preduzetnika. Ucenici su teoretski stecena znanja brzo prenijeli u praksu i to je bio pocetak realizacije biznis ideje „Planinski cajevi; proizvod i usluga“. Istražujuci tržište i mogucnosti utvrdeno je da domacih planinskih cajeva na tržištu nema (ideja bez konkurencije), kao i da treba na to skrenuti pažnju, jer Plav sa okolinom obiluje ljekovitim biljem i cajevima, ima ogroman prirodni potencijal koji je idalje nepotpuno iskorišten, neadekvatno valorizovan i gotovo nikako promovisan u okviru cjelokupnog prirodnog ambijenta Crne Gore.
   Proces do *prezentacije planinskih cajeva sa degustacijom* imao je nekoliko faza: analiza tržista i mogucnosti, izbor biznis ideje, izrada biznis plana, istraživanje o cajevima, sakupljanje cajeva, vježbe usmenog izlaganja, pakovanje cajeva, rucna izrada etikete sa nazivima, izrada video-prezentacije, planiranje promocije cajeva, saradnja sa lokalnom zajednicom, traženje sponzora za reklamni materijal.
  . Pored preduzetnickih vještina i potencijala, ucenici su na veoma jedinstven nacin objedinili preduzetništvo, saradnju sa lokalnom zajednicom i humanitarnu akciju. Ovime se želi pokazati da pravom preduzetniku nikada ne smije jedini cilj biti profit. Prateci elementi moraju biti pozitivne promjene u društvu, inovativnost, humanost.
   Kompletan prihod sa promocije i degustacije planinskih cajeva usmjeren je ka Dinu Pjetrovicu za potrebe njegovog lijecenja, cime su ovi mladi ljudi potvrdili da su oni najveci resurs kome treba posvetiti maksimum mogucnosti.
   Zahvaljujemo se upravi O.Š.“Hajro Šahmanovic“ kao i profesoru Alenu Cekicu na nesebicnoj podršci i pomoci, takode hvala vlasniku i osoblju kafea „Timm“ na ustupljenom prostoru i fenomenalnoj saradnji, hvala i Turistickoj organizaciji Plav i direktoru Edinu Jadadicu za tehnicku i finansijsku pomoc oko brošure, Milutinu Micu Prašcevicu za strucnu pomoc, firmi „Brijest“ i „Canovic gradnja“ za finansijsku podršku brošure i svima onima koji su na bilo koji nacin podržali i doprinijeli realizaciji naše ideje, koja je nadamo se tek pocetak jedne lijepe price.
Nura Mustafic, prof.

Slijedi foto-reportaza sa ovog dogadjaja.
Cestitka celnika Gusinja u povodu 21. maja   (21. maj 2018)
   Drage sugradjanke i sugradjani, uaženi predstavnici dijaspore,
   Sa izuzetnim zadovoljstvom vam cestitamo 21. maj- Dan nezavisnosti Crne Gore, kako u ime Optine Gusinje i tako i naše licno ime.
  Prije dvanaest godina, kako voljom gradana tako i voljom predstavnika dijaspore koja je iskazana demokratskim putem, obnovljena je nezavisnost Crne Gore, što ovaj datum cini jednim od najvažnijih datuma u istoriji naše države. U proteklih dvanaest godina smo uložili mnogo rada u procese demokratizacije i uspostavljanje dobrih regionalnih i medunarodnih odnosa, što je našu državu ucinilo bitnim faktorom u ocuvanju stabilnosti i pouzdanim partnerom za saradnju. Siguran put evropskih integracija kojim uspješno koracamo i dobri rezultati koje smo ostvarili u pravcu clanstva u Nato, samo dodatno valorizuju reforme koje su sprovedene u proteklom periodu.
  Želimo da nam radost i ponos koje osjecamo danas, budu dobra motivacija da se odgovorno nosimo sa izazovima pred nama, doprinoseci razvoju našeg društva u svim segmentima i sigurnom prosperitetu za sve gradane Gusinja i Crne Gore.
  Srecan Dan nezavisnosti!
  Anela Cekic, predsjednica opštine
  Huso Brdakic, potpredsjednik opštine
  Dženadin Radoncic, predsjednik skupštine
REIS IZ NA SVEČANOM PRIJEMU POVODOM DANA DRŽAVNOSTI   (20. maj 2018)
   Sinoc je u Vili Gorica na poziv predsjednika Vlade, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori prisustvovao svečanom prijemu povodom obilježavnja Dana državnosti.
  Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković priredio je svečani prijem za predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora i zvanice iz javnog i kulturnog života Crne Gore.
  „Crna Gora se nametnula kao važan faktor stabilnosti, promovišući dijalog i toleranciju, gradeći mostove i stvarajući ambijent u kojem ćemo se svi manje okretati proslošti, a više gledati u budućnost. Na taj način, iako najmanja država regiona, Crna Gora je dala najveći doprinos balkanskoj stabilnost, svjesna da bez stabilnosti nema napretka, nema priključenja razvijenim evropskim državama, nema ekonomskog oporavka i boljeg života za naše građane“ – rekao je predsjednik Vlade obraćajući se zvanicama na prijemu koji je priredio povodom Dana nezavisnosti. (Monteislam)
Saopstenje Dzemata IZ Ali pasine dzamije NY u Astoriji i ujedno Ramazanska cestitka.   (20. maj 2018)
   Medzlis IZ Ali pasine dzamije cestita svim vjernicima mubarek mjesec ramazana da ga u dobru, zdravlju,radoscu i rahatluku kroz ibadete docekujete i ispratite u ime Gospodar Allaha dz.s.AMIN!
   Na nasu veliku radost pozivamo nase dzematlije da masovno prisustvujete na teravijama i budete sa nama na iftarima u nasoj Ali Pasinoj dzamiji.Dzemat Ali Pasine dzamije je dobio legalno pravo da organizuje teravije i iftare u Ali Pasinoj dzamiji.Pa vas pozivamo da nam se pridruzite i ucestvujete u pravljejnju iftara.Oni koji zele da ucestvuju mogu da se obrate organizacionom odboru za detalje i rezervacije. Moramo da vam saopstimo da smo veoma ograniceni sa danima za iftare. pa ko ima nijet bujrum te!!!
   Ramazan je idealna prilika za novi pocetak. Provedimo ramazan u ibadetu, neka nasa djela budu putokaz drugima. Neka vas ALLAH dz.s. nagradi i ukabuli ramazanski post i djela.....
   Dzemat Ali pasine dzamije u Astoriji
   Organizacioni odbor:
   Deljanin Sadmir: 917-716-1192
   Dervisevic Izet: 347-242-1744
   Hot Haljilj: 917-583-5453
BS čestitala Dan nezavisnosti   (20. maj 2018)
   Bošnjačka stranka povodom 21. maja- Dana nezavisnosti Crne Gore i obilježavanja dvanaest godina samostalnosti, upućuje čestitke svim građanima u državi i dijaspori.
  Ovo je dan kada je 21. maja 2006. godine, obnovom nezavisnosti, Crna Gora ponovo postala međunarodno priznata država na demokratski odžanom referendumu.
   Podsjećamo da je tada Bošnjačka stranka bila dio bloka za nezavisnu i suverenu Crnu Goru.
  “Sa ponosom ističemo da su pripadnici bošnjačkog naroda iz Crne Gore i dijaspore dali nesebičan doprinos u povratku njene državnosti. Smatramo da je čin obnove nezavisnosti 2006. godine potpuno opravdao tadašnju viziju koja se odnosila na jačanje državnog integriteta i punu afirmaciju države na međunarodoj sceni, što predstavlja jedan od temeljnih programskih zalaganja BS-a. I dalje ćemo aktivno učestvovati u jačanju države i njenih institucija, a sve u cilju stvaranja stabilnog i demokratskog društva utemeljenog na višenacionalnom i multivjerskom skladu”, navode u BS.
Dani borovnice u novom ruhu   (20. maj 2018)
   Turistička organizacija Plav je u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizaciom realizovala vrijedan i interesantan projekat. Riječ je o nabavci reklamih materijala za manifestaciju Dani borovnice, koji su danas uručeni Centru za kulturu, kao jednom od glavnih organizatora i realizatora manifestacije. Radi se o projektu „Unaprjeđenje manifestacije Dani borovnice 2018“, odnosno, unaprjeđenje njenog vizuelnog identiteta.
   Ovim projektom nabavljena je velika montažna, pozadinska tabla sa lijepom panoramom koja je snimljena upravo tokom berbe borovnica prošle godine na padinama planine Kofiljače. Sa tog mjesta pruža se lijep pogled na Plav i Plavsko jezero, Visitor i dolinu Ljuče prema Gusinju i prema vrhovim Prokletija. Naravno, u prvom planu su beračice borovnica.
   Osim ove reklamne pozadinske table urađeni su rolap i infopult, takođe sa fotografijama na kojima dominiraju motivi beračica borovnica i pejzaž Plava i okoline. Takođe, Turistička organitacija dobila je i veliku svjetleću reklamu koja će se postaviti iznad ulaza u Turističku organizaciju, a na njoj su vidno istaknuti logo TO Plav i Dana borovnice.
   Centru za kulturu ovo će ovi materijali itekako biti korisni jer ce doprinijeti promociji same manifestacije, Plava, ali i Crne Gore.
   Svake godine oni najavljuju Dane borovnice u nekom od gradova u okruženju, bilo u Crnoj Gori ili regionu. Prošle godine domaćin najave manifestacije bila je Budva. Ovi reklamni materijali biće od velike koristi tokom ovakvih i sličniih aktivnosti, prilikom putovanja i gostovanja kulturno-umjetničkog društva na različitim manifestacijama u zemlji i inostranstvu, ali i tokom same manifestacije.
   Osim ovog projekta TO Plav je uz podršku NTO i Opštine Plav realizovala i projekat za unaprjeđenje promocije Plava, prirodnih ljepota i kulturnih vrijednosti izradom devet različitih promotivnih brošura među kojima je brošura za Dane borovnice. Sa tim materijalima TO Plav je pocetkom ove godine predstavila turističku ponudu Plava na sajmu turizma u Beogradu i Budvi.
   E. Jadadic
Biljana Knezevic - Prokletije   (20. maj 2018)
Edin Jadadic: Plav će biti centar aktivnog turizma u regionu   (20. maj 2018)
   Tokom proteklog perioda vršenja vlasti u kojoj je učestvovaoSDP Plav vidljive su brojne promjene na djelu u oblasti turizma, a najvažnija je ta što se broj turista koji posjećuju Plav i Prokletije, povećava iz godine u godinu. To najbolje mogu da potvrde naši sugrađani koji se na bilo koji način bave turizmom, posebno planinarski vodiči, izdavaoci privatnog smještaja, ugostitelji, moteli i kafići, jer tokom prethodnih ljetnjih sezona u Plavu se nije mogao naći slobodan krevet, a promet u trgovini i uslugama je u porastu.
  Promjenama na djelu SDP Plav je dao puni doprinos stvaranjupovoljnijeg ambijetna za razvoj novih turističkih proizvoda i ponude, a posebno kada su promocija i marketing u pitanju.Tako ćemo nastaviti i u narednom mandatu, natravno, u saradnjisa svim klubovima, društvima, organizacijama, institucijama nalokalnom, ali i na državnom i regionalnom nivou.
  Uspjeli smo da od Turističke organizacije napravimo nosioca i pokrovitelja značajnih događaja i manifestacija. Istovremenosmo bili partneri i podrška drugim klubovima, organizacijama i pojedincima, u realizaciji njihovih projekata. Svjesni smo bili da samo timskim i zajedničkim radom možemo unaprijediti turizamu Plavu, i tako ćemo nastaviti i ubuduće.
  Promjene na djelu, kada je turizam Plava u pitanju, već dvijesezone kreću prvog maja sa Bogićevice, sa vrha Tromeđe, samjesta gdje se spajaju granice Crne Gore, Kosova i Albanije.Ovo je prvi zvanični planinarski pohod koji smo pokrenuli, a kojim počinje ljetnja turistička sezona. Već naredne godineočekujemo i učesnike iz susjednih zemalja, i nadamo se da ćedolina Bogićevica biti mjesto okupljanja i druženja planinara, skijaša i bordera, fotografa i svih ljubitelja prirode i planina ne samo ove tri države nego i cijelog regiona.
  Organizovana je i prva biciklistička trka pod nazivom “Osmica”, koja ovog puta ima itekakvu simboliku. To je staza duga 30 kilometara, i vozi se od Plava do Gusinja i nazad. Osim novogturističkog proizvoda, stvorena je i nova punuda, jer sunabavljena bicikla za iznajmljivanje.
  Plav je prvi put ove godine bio učesnik na sajmu turizma u Beogradu, a nakon toga i u Budvi. Prvi put su urađeni štampanipromotivni materijali, devet brošura, za Plav i Plavsko jezera, Hridsko i Visitorsko jezero, Bogićevicu i Tromeđu, za Paljeve, Kulu Redžepagića, Dane borovnice i Limsku regatu.
  Lijepa promjena na djelu desila se i kada je u pitanjumanifestacija Dani borovnice. Ove godine prvi put urađen je vrijedan promotivni material koji će se koristiti tokom nastupana manifestacijama i sajmovima, a riječ je o velikoj montažnojpozadinskoj tabli, sa infopultom i promotivnim banerom. Na njima su motivi beračica borovnica i panorama Plava i Plavskog jezera, a u pozadni Visitor i vijenac Prokletija.
   Tokom juna mjeseca organizovaćemo jedanaestu po redu“Međunarodnu studentsku likovnu koloniju” u eko-planinarskom naselju “Hrid” u Babinom Polju. Po sličnomprincipu u junu pokrećemo i novi projekat fotokoloniju, “Prokletije-gdje Crna Gora ljubi nebo”. To će biti nova i lijepapromjena na djelu koja će dodatno promovisati prirodne ljepote, turističke i poljoprivredne potencijale našeg grada i okoline, i nacionalnog parka Prokletije.
  Osim realizovanja započetih projekata, ova godina bićeusmjerena i na realizaciju novih projektnih ideja, kada je u pitanju razvoj sportskog ribolova, obzirom na to da će se 2019.godine u Plavu, na Plavskom jezeru, Limu i Ljuči održatiEvropsko prvenstvo u mušičarenju.
  Pored ovih oblasti aktivnog turizma, posebnu pažnju ćemoposvetiti i stvaranju novih proizvoda i usluga u oblasti seoskog i kulturnog turizma. Zbog toga aktivno učestvujemo u izradiStrategija za seoski i kulturni turizam, kako bismo dali svojdoprinos da ovi dokumenti budu što kvalitetniji, kako bi u budućnosti stvorili pretpostavke seoskim domaćinstvima i svimostalima da lakše započnu svoj porodični biznis.
   U narednom mandatu nastavljamo sa novim promjenama. Ciljnam je da zajedno kao i do sada stvorimo nove turističkeproizvode i ponudu, i da svakog mjeseca od ranog proljeća do kasne jeseni imamo dva interesantna događaja po kojima će se Plav prepoznavati. Tako ćemo razvijati period pretsezone i postseznu, i stvarati uslove da turisti dolaze tokom cijele godine.
  I dalje ćemo raaditi na promociji nacionalnog parka Prokeltije, kao međunarodnog nacionalnog parka, i promociju staze VrhoviBalakana, koja ga sada povezuje. Još bolje ćemo uvezatipoljopriuvredu i turizam, pomoći ćemo rad i promociju našihkatuna i seoskih domaćinstava, promociju zdrave hrane, kako bi naši vrijedni domaćini, poljioprivrednici lakše i brže ostvariliplasman svojih proizvoda i obezbijedili zaradu za svoj rad.
   Promjene na djelu u turizmu Plava su se već desile, nekle se trenutno dešavaju, a neke uskoro i počinju. Sve te promjene, uznaš zajednički rad, doprinijeće da Plav postane centar aktivnogturizma u regionu, fabrika zdrave, ekološke hrane, a uz očuvanui zaštićenu prirodu, mjesto kojem će se turisti uvijek radovraćati.
Hafiz Sulejman Bugari - Nema vjerovanja bez djelovanja   (19. maj 2018)
  Zašto postiš ako vrijeđaš svoga brata muslimana? Zašto klanjaš ako uznemiravaš svoje najbliže? Zašto vjeruješ ako svoju vjeru u praksi ne potvrđuješ?
Frizerki salon za žene i muškarce "The Art of Hair" Astoria   (19. maj 2018)
  Pravi je izazov da nadjete frizera koji sluša zahtjeve mušterija i pokušava da ih napravi da izgledaju i da se osećaju izvanredno. Ljulja (Julia) Radošević je jedna od najboljih frizera u gradu Njujorku. Već više od 30 godina radi na frizerskim poslovima. Ljulja Radošević je specijalizirana za odlične frizure, boje, izvlačenje pramenova (osvjetljenje), tretman keratina, vjenčane frizure, trajne frizure, itd. Mušterije vole Ljulju zbog svog profesionalizma i sjajne ličnosti.
   Ljulja Radošević trenutno radi u salonu "The Art of Hair", koji se nalazi na 45-19 34th Avenue Long Island City, NY 11101.

  It's a challenge to find a hairstylist who listens to customer's requests and puts effort to make them look and feel great. Ljulja (Julia) Radosevic is hands down one of the best hairstylist in New York city. She has been working in hairstyling business for more than 30 years. Ljulja Radosevic specializes in excellent hairstyles, color, highlights, keratin treatment, wedding hairstyles, perms etc. Customers love Ljulja for her professionalism and great personality.
Ljulja Radosevic currently works at "The Art of Hair" Salon located at 45-19 34th Avenue Long Island City, NY 11101.
FOKUS: Na proslavi Dana nezavisnosti u Luksemburgu pjeva Arkanov prijatelj: “U boj, u boj, u boj...” (VIDEO)   (19. maj 2018)
   Čudi odabir Kalezića da zabavlja iseljenike, s obzirom na poznatu činjenicu da je devedesetih godina, kada su njegove kolege pozivale na mir, pjevao nacionalističke pjesme drugovao sa ratnim zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom
   Udruženja "Luksemburg-Crna Gora" i Monte Köln”, Zavičajni klub "Bihor", Kosovsko bošnjačko društvo "Vitomirica-Luksemburg" i Udruženje crnogorsko-belgijskog prijateljstva "Montenegro", povodom Dana nezavisnosti Crne Gore organizuju proslavu.
  Proslava će biti održana u subotu, 19. maja, u gradu Šiflang u Luksemburgu, u sali "Halle Polyvalente", Rue Denis Netgen, L-3858, sa početkom u 19 časova.
  Između ostalih, proslavi će prisustvovati Vladimir Radulović, izvanredni i opunomoćeni ambasador Crne Gore u zemljama Beneluksa, sa saradnicima.
   Najavljeno je da će gost večeri biti pjevač Zoran Kalezić, a prisutne će zabavljati i Dejan Škuletić, Haris Šabotić i Goran Vratnica... nastavak teksta
Novih $500 za Amnu Mehanić iz Sarajeva (unuku Redza (Aljova) Hota). Ukupno 61,851 eura   (19. maj 2018)
   Uplacene su novih $400 donacija za Amnu Mehanic iz Sarajeva, koje je donirali:
- Ljesnjanin Halil $100
- Hot Suljo $100
- Hot Adis $100
- Hot Admir $100
- Ramic Aida $100

   Do sada preko naseg web magazina je prikupljeno $14,470 + €10,250
Odnosno, preko naseg web magazina i direkrnom uplatom kredit karticama na www.gofundme.com do sada je prikupljeno vise od polovina neophodne sume za operaciju, tj ukupno je prikupljeno 61,851 eura

Odbor koji u New Yorku prikuplja donacije čine: Nurija Medunjanin-Preljvukaj 646 578 9355, Alber Hot 732 252 9999, Džemal-Džemo Hot 347 583 0513, Fikret-Fikro Bektešević (ćevabdžinica Ukus) 718 267 8587, Rafet Hot 646 808 6490
Iz zapadne Evrope clan odbora je Ramo Kobilic (Holandija) tele. br. 0031 65 345 6112 Medijski pokrovitelj ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Trecu noc ramazana u Gusinju   (19. maj 2018)
  Trece noci Ramazana organizovan je jos jedan iftar u Novoj dzamiji, u sali za iftare. Ovaj iftar su priredili dvojica nasih redovnih donatora i polako idu tradicijom organizacije: Hajran Tito Zufera Radincic i Burhan Gacevic.
   Molimo Uzvisenog Allaha da im nadoknadi i da nagradu svih postaca koji su bili na iftaru i da im dobrim ako Big da uzvratimo.
   Neizmjerna hvala i nasem cijenjenom mediju "Gusinje-Plav.com." koji nam pruza prostor da uvazimo i udostojimo svakoga.
HAMDOVA STAZA 2018 - 27, 28, i 29. jula    (19. maj 2018)
  Porodica rahmetli Hamdije-Hamda Čekića, Nacionalni park Prokletije i Planinarsko društvo "Karanfil" Gusinje organizuju 27, 28, i 29. jula tradicionalni medjunarodni planinarski skup i uspon
H A M D O V O M    S T A Z O M
pod motom
DRUŽENJEM    PROTIV   ZABORAVA       VALUŠNICA    2018.


P R O G R A M    D R U Ž E NJ A

Medijski sponzor ove manifestacije je web magazin Gusinje-Plav.com
Ilirida EUROPEAN Market - Mediteranski, Balkanski i Halal prozivodi - 41 Meriden Rd, Waterbury, CT 06705    (18. maj 2018)
Ilirida EUROPEAN Market - Mediteranski, Balkanski i Halal prozivodi

41 Meriden Rd, Waterbury, CT 06705

Najbolje cijene u gradu. Otvoreni 7 dana u nedelji.

Tel. 203-437-8238

SDP Plav Promjene na djelu   (18. maj 2018)
Predstavnici opstine Gusinje na svecanoj konferenciji u Skadru povodom dodjele grantova  (18. maj 2018)
   U organizaciji operativnih struktura IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020, u četvrtak, 17. maja, u Hotelu Rozafa u Skadru, je održana svečana konferencija povodom dodjele grantova projektima izabranim za finansiranje u okviru Prvog poziva IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020. Ovoj konferenciji su u ime Opštine Gusinje prisustvovali predsjednica Anela Čekić, potpredsjednik Huso Brdakić, predsjednik skupštine Dženadin Radončić, sekretarka za uređenje prostora i imovinu Havaja Prelvukaj i savjetnik u sekretarijatu za finansije Semih Redžepagić.
   Konferenciju su otvorili Gazmend Barbuluši, generalni sekretar Ministarstva za Evropu i spoljne poslove Republike Albanije, Ivana Glišević Đurović, šefica Operativne strukture Crne Gore, Bojan Paunović, generalni direktor Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći i Donata von Sigsfeld, programska menadžerka u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori kao i Sanja Todorović, šefica ZTS sa saradnju CG i AL.
   Konferenciji su prisustvovali predstavnici operativnih struktura IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020, predstavnici relevantnih institucija i opština iz Crne Gore i Republike Albanije, predstavnici projekata ugovorenih u okviru ovog poziva, kao i predstavnici civilnog sektora i medija.
   Učesnici konferencije su biti u prilici da se informišu o projektima koji su izabrani za finansiranje u okviru prvog poziva IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020, kao i aktivnostima koji će se sprovesti u okviru ovih projekata u narednih 36 mjeseci.
  Opština Gusinje će učestvovati sa svojim projektom u okviru Drugog poziva IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija koji se očekuje tokom septembra mjeseca ove godine. (Gusinje Plav Press)
Obavještenje Plavsko-Gusinjskog Merhameta   (18. maj 2018)
  Poštovani članovi i prijatelji Plavsko-Gusinjskog Merhameta
   Želimo da vas obavijestimo da smo pokrenuli akciju za pomoć Gluhović Alsini (rođ. Huseinović), ćerki Bećira Huseinovića i Eke Huseinović (rođ. Koljenović).
   Kod Alsine je dijagnosticiran Cavernom na moždanom stubu i obavezna je operacija koja se ne može obaviti u BiH niti u zemljama regiona.
   Pošto se cavernom nalazi na nezgodnom mjestu moždanog stuba, operacija se preporučuje u INI (International Neuroscience Institute) u Hannoveru u Njemačkoj.
   Kod Alsine je prije četiri nedjelje ponovo došlo do krvarenja Cavernoma i tako da joj se i stanje pogoršalo, Alsina se nalazi na intenzivnoj njezi u bolnici u Sarajevu i nije u stanju da samostalno diše i da guta.
   Profesor INI Klinike (jedan od tri doktora na svijetu koji može uraditi jednu takvu operaciju) je pogledao Alsinine Mr-Snimke i zamolio doktore iz Sarajeva da je što prije dovedu u Njemačku na operaciju.
   Operacija može da košta od 50 do 60 hiljada eura a Alsinin transport do Hannovera bi koštao 4000€, do sada je prikupljena 31.000 €.
  Molimo sve ljude dobre volje da se priključe akciji i pomognu da se Alsina ako Bog da izliječi.
  Donacije možete uplatiti na račun Plavsko-Gusinjskog Merhameta.
   IBAN: DE47 5005 0201 0200 0903 13
   SWIFT-BIC: HELADEF 1822
   Frankfurter Sparkasse 1822
ILIRIA MARKET - Halal hrana i proizvodi sa Balkana   (17. maj 2018)
Halal hrana i proizvodi sa Balkana
ILIRIA MARKET
23-23 65th street
Brooklyn, NY 11204
Otvoreni svaki dan/ sedam dana u nedelji/ od 9:30am-9:00pm
Tel. 347-312-6326,   Cell. 347-755-7264
TAXI "EPI" - Vlasnik: Medunjanin Ekrem - Epi (Plav)    (17. maj 2018. god)
  TAXI "EPI" je tu samo za Vas kako bi udobno i na vrijeme stigli na Vasu zeljenu destinaciju – pouzdano, brzo, sigurno, povoljno, 24/7/365!

Podgorica - Sarajevo - Tivat - Beograd - Skoplje - Pristina - Tirana - Skadar Dubrovnik

  Nazovite nas i Vaše povjerenje bit će potvrda naše kvalitete i Vašeg zadovoljstva. Sjedišta: 6+1.

  Vlasnik: Medunjanin Ekrem - Epi (Plav)

  Kontakt tel. 069 202 661 (Viber) ili 917 310 7110
Novih $350, plus 200 eura donacija za Zećka i Esada Canovića. Do sada $36,020 + 3,170 eura.  (17. maj 2018)
  Od odbora koji prikuplja sredstva humanitarnoj akciji za izgradnju kuce Zećku i Esadu Canovića iz Bogajica kraj Plava, dobili smo ime osobe koja je donirala $350, plus 200 eura To su:
Šarkinovic Atko $100
Srdanovic Šaban $100
Lalic Rustem $100
Dzafer Canovic 100 eura
Redzepagic Šemsudim 50 eura
Jadadic Skender 50 eura
Bajraktarevic Šemso $50

Ukupno do sada je prikupljeno $36,120 + 3,170 eura. Svi koji zele da pomognu ovoj porodici mogu da se obrati clanovima Odbora: Fehim Redzepagic 917-495-1001, Šukro Cecunjanin 203-258-1616, Beko Canovic 347-682-0878 i Rafet Hot 646-808-6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com.
Prvi iftar u Novoj dzamiji u Gusinju   (17. maj 2018)
   Pocetak mjeseca Ramazana donosi mnoge radosti, budi mnoge emocije i vraca sjecanja na neke najdraze trenutke. Posebna je pocast kada sa dopustom Stvoritelja se dzemat pokupi i zajednicki podijeli zalogaj hljeba. Medjutim, i ta okupljanja bi bila upitna da nije brace koja se uvijek prisjete svog vatana, ognjista i najljepseg sto ih veze za ovaj kraj.
Veceras je u Novoj dzamiji u novo opremljenoj sali za iftare i hajtare organizovan iftar kog su za dzematlije priredili Hari Ramov Radoncic i Erol Isakov Radoncic.
Molimo Uzvisenog Allaha da ih nagradi, da im nagradu svih nas postaca podari, poveca nafaku i najboljim uzvrati. Hari i Erol vec godinama priredjuju iftare u rodnom kraju i ovom prilikom im iskazujemo posebnu zahvalnost.
Medzlis IZ-e Gusinje
Učenici JU SMŠ "Bećo Bašić" iz Plava prikupili 575 eura za Dina Pjetrovića   (17. maj 2018)
   Pod sloganom "Dinu, za novi korak", učenici JU SMŠ "Bećo Bašić" iz Plava, uspješno prikupili 575 eura za nastavak liječenja u Istanbulu.
  Dragi Dine, neka ti ovi mubarek ramazanski dani, usliše sve tvoje želje i nade, a mi ćemo se moliti da tvoje mlade noge zakoračaju u novi zdaviji i vedriji život.
   Koristim priliku da se zahvalim svim ljudima dobre volje koji su pokazali humanost i solidarnost na djelu.
   Imena učenika članova Kluba filantropa: Alija Canović, Amil Đešević, Amina Redžematović, Almina Bašić, Kolašinac Ahmed, Sara Markišić, Semra Markišić, Samed Mehmedivić, Damjan Rajković, Arijan Musić, Elvisa Tošić, Emsuda Ciriković, Teuta Bašić, Ksenija Praščević, Elma Krcić, Adelisa Huseinović, Marko Bolević, Adelisa Jasavić, Nejla Jasavić, Selima Musić, Almina Šahmanović, Mladen Novićević i Stefan Novićević.
Javno obracanje Hasana (Amira) Gutić  (16. maj 2018)
   Poštovana rodbino i prijatelji !
   Želim da se ovim putem obratim i izjavim veliku zahvalnost što ste svo vrijeme bili uz našeg Emila i nesebično ga podržavali u njegovoj borbi sa teškom bolešću . Bili ste njegova i naša moralna podrška i davali mu snagu da se bori i pobijedi bolest.
   Emil, nije uspio u toj borbi ali je otišao znajući da ste bili uz njega do poslednje minute.
  HVALA VAM ZA SVAKU FINANSIJSKU POMOĆ koja je bila neophodna za njegovo liječenje.
   Molimo Allaha da mu podari lijepi Dženet a VAMA SVIMA koji ste bili uz njega birićet i napredak u životu. S poštovanjem !
  Hasan (Amira) Gutić sa familijom !
RAMAZANSKA ČESTITKA čelnika opštine Gusinje  (16. maj 2018)
   Svim građanima i građankama islamske verosipovesti u ime Opštine Gusinje čestitamo početak svetog mjeseca Ramazana. Početak posta je i prava prilika za sve da okrenemo novu stranicu u našim životima,u odnosu prema porodici, komšijama i sebi samima. Vrijeme je kada bi trebalo pokazati toleranciju, razumijevanje i poštovanje. Svima koji ulaze u vrijeme posta želimo zdravlje, sreću i blagostanje koje će obilježiti i proslaviti sa svojim najbližim članovima porodice, rodbinom i komšijama.
   Ramazan Šerif Muburek Olsun!
  Anela Čekić, predsjednica opštine
  Huso Brdakić, potpredsjednikopštine
  Dženadin Radončić, predsjednik skupštine
U zavicaju podijeljeno 104 Ramazanska paketa   (16. maj 2018)
  Postovani,
   Zahvaljujuci nasim vjernim donatorima i svim ljudima dobre volje, sakupili smo novcana sredstva za ukupno 104 Ramazanska paketa, koji su i ove godine podijeljeni u Gusinju, Plavu i okolnim mjestima, odnosno tamo gdje je to bilo najpotrebnije.
   I ove smo godine osim Holandije imali donatore iz Njemacke, Svedske te iz New Yorka! Organizacioni odbor se od srca zahvaljuje svim nasim donatorima na datoj podrsci i povjerenju!
   Takodje se zahvaljujemo svi nasim saradnicima, gospodinu Kenanu Koljenovic DOO Balkan Gusinje koji je pripremio i podijelio Ramazanske pakete, mesdzidu islamske zajednice Gusinje, islamskoj zajednici Plav kao i svim drugim koji su na bilo koji nacin uzeli ucesca u ovoj akciji!
  Novoizabranom odboru mesdzida I.Z. Gusinje nek je sa hajrom i zelimo im puno uspjeha! Na kraju zelimo svim vjernicima cestitati odabrani mjesec Ramazan da ga akobogda u zdravlju, dobru i rahatluku ispostite i sretni i veseli u okruzenju svih svojih najmilijih docekate Bajram.
Sa postovanjem odbor
Ramazanska čestitka Selima H. Čekića, predsjednika UO EURO Gusinje   (16. maj 2018)
  U povodu nastupajućeg mubarek mjeseca Ramazana, u ime Odbora humanitarnog udruzenja EURO Gusinje i u svoje lično ime upućujemo najiskrenije čestitke svim muslimanima i muslimankama, sa željom da ove mubarek dane mjeseca Ramazana provedu u ibadetu, dobrom zdravlju i raspoloženju.
Ojačajmo naše porodične i komšijske veze i ne zaboravimo one kojima je pomoć potrebna, jer samo na taj način će blagodeti ramazanskih ibadeta biti potpune.
  Ramazan Šerif Mubarek Olsun svim muslimanima i muslimankama širom svijeta u dijaspori, zavičaju Gusinju i Plavu, Crnoj Gori.
   U ime upravnog Odbora EURO Gusinje.
   Selim H. Čekić, predsjednik
Od Enisa Deljanina donacija od $300 za Adisa Kastrata  (15. maj 2018)
   Nakon proslonedeljne operacije desnog oka, Adis Kastrat se uspjesno oporavlja u Italiji, ocekujuci i da se ovih dana izvrsi i operacija na lijevom oku.
I dok se to ne dogodii, od Alja Kobilica, clana Upravnog odbora udruzenja EURO Gusinje imamo informaciju da je Enis Deljanin iz New Yorka donirao $300 za daljnje lijecenje Adisa Kastrat, odnosno postoperativni tretman. Novac ce biti urucen naknadno, tj nakon povratka Adisa iz Italije.
   Podsjecamo nase citaoce da je i nasa dijaspora, tacnije udruzenje EURO Gusinje i redakcija web magazina Gusinje-Plav.com, u New Yorku pokrenuli akciju za prikupljanje novcanih sredstava za operaciju Adisa Kastrata.
   Tom prilikom je prikupljeno $9.980, plus 300 eura. (Gusinje Plav Pres)
Izlivena prva betonska ploca na budućoj kući Zećka i Esada Canovića iz Bogajica kraj Plava    (15. maj 2018)
  Zahvaljujuci donacijama dijaspore, prosle nedelje je pocela izgradnja nove porodicne kuce Zećka i Esada Canovića iz Bogajica kraj Plava. Tacnije, 6. maja je izvrsen iskop temelja, kojem su pored rodbine i mjestana ovog sela, prisustvovali i clanovi odbora iz New Yorka koji su prikupljali novcana sredstva - Šukro Cecunjanin, Fehim Redzepagic i Rafet Hot.
Vec jucer, osam dana od pocetka radova, izvrseno je betoniranje prve ploce iznad podruma, koji se prostire na polovini povrsine ovog objekta. Taj svecani trenutak zabiljezen je i okom kamere, sto mozete pogledati na slikama ispod.
Podsjecamo da je do sada prikupljeno $35,670 + 2,970 eura. i da akcija jos traje. Svi koji zele da pomognu ovoj porodici mogu da se obrati clanovima Odbora: Fehim Redzepagic 917-495-1001, Šukro Cecunjanin 203-258-1616, Beko Canovic 347-682-0878 i Rafet Hot 646-808-6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com.
Sjećanje na Avdulja (Šeća) Feratović   (14. maj 2018)
Četrnaestog maja 2018. navršavaju se 26. godina od tragične smrti na Ilidži (Sarajevo) našeg dragog
Avdulja (Šeća) Feratović
(20.2.1960 - 14.5.1992)

Istina je bolna. Tuga beskrajna, riječi malo... Ostavio si tragove koji se ne brišu i dobrotu koja se pamti. Vječno ćes živjeti u nama kroz najljepše uspomene koje bolno podsjećaju na ljubav i pažnju koju smo tvojim odlaskom izgubili. Sjećanje je trajno kao naša tuga za tobom.
Tvoji najmiliji
Dali ce Ekrem Hot (porijeklom iz Gusinja) i njegove kolege ostati bez miliona dolara?    (14. maj 2018)
  Bogastvo koje je Stephen Sullivan Evans iz New Yorka nakon smrti u septembru mjesecu ostavio Ekremu Hot (porijeklom iz Gusinja - sin Ćaza i Šadije Hot) i ostalim radnicima koji rade u zgradi na 430 East 56th Street dovedeno je u pitanje.
   Kako je jucer javila televizijska kuca ABC 7, Stephen Sullivan Evans koji je zivjeo u toj zgradi, je u svom testamentu, Ekremu Hot je ostavio u nasljedstvo stan vrijedan 4,2 miliona dolara, kao i ostalim radnicima koji opsluzuju ovu zgradu bankovni račun i 40.000 akcija EkkonMobil-a u vrijednosti od 3,2 miliona dolara.
   Medjutim, problem je nastao jer se pojavio rođak Metju Evans, koji je osporio testament jer kako kazu njegovi advokati testament je napisan rucno i bez svjedoka, sto je nedovoljno da bude pravno valjan za drzavu New York.
   Ekrem Hot i njegove kolege su izjavili da nece odsustati od pravne bitke za ovo bogastvo, jer smatraju da isto pripada njima.
Zgrada opstine Gusinje u novom ruhu   (14. maj 2018)
U Gusinju je zapoceto sa realizacijom druge faze na administrativnom objektu zgrade opštine, gdje su u toku radovi na izradi ventilisane fasade od prirodnog mermernog kamena.
"NE POSTOJE NEIZLECIVE BOLESTI"    (13. maj 2018)
   Prva lekcija na medicinskom fakultetu koju naši ljekari cesto zaboravlju glasi: Da je naš organizam sposoban da izlijeci samog sebe
  Sve takozvane neizlecive bolesti možete izlijeciti vrlo lako i uspješno sa našom terapijom za jacanje organizma koja sadrži:
  - ljekovite biljne tinkture i cajeve
  - nacin ishrane
  - hidro terapijom
  - oblogama i masažama
  - naravno i sa fizickim aktivnostima
Na taj nacin cete ojacati vaše organe to jest organizam. Tada ce vaš ojacani organizam uspjeti da izbaci sve štetne materije i toksine koje su zagospodarile vašim tijelom. Tako dolazi do izlecenja svih vrsta takozvanih "NEIZLECIVIH BOLESTI"
Za sve savjete i narucivanje biljnih proizvoda možete se javiti, ljekaru prirodne medicine Deljanin Pajazit Pajo, na tel. 515-244-8133 ili nutricionisti prirodne medicine Deljanin Naza na tel. 438-939-6292 ili e-mail: pajo-naza@hotmail.com
ČIŠĆENJE JETRE ZA SAMO 5 DANA

METODA RASTVARANJA KAMENA U BUBREGE

MOĆAN, EFIKASAN I KOMPLETAN PROGRAM ČIŠĆENJA CRIJEVA
Saopštenje Odbor Islamske Zajednice Tewheed iz Brooklyn-a   (13. maj 2018)
   Eselamu alejkum ve Rahmetullahi ve Berekatuhu,
   Za samo nekoliko dana dočekujemo nama dragog gosta, Mubarek Ramazan. Pripreme za njegov doček, kako u našoj domovini tako i u dijaspori su uveliko u toku. Već neko vrijeme može se osjetiti da je atmosfera u svim našim džematima toplija i veselija. U našem Islamskom Centru Tewheed, koji se nalazi na 1013 Church Ave. u Brooklynu, pored redovnih aktivnosti poput: 5 dnevnih i džume namaza, islamskih dersova, halki časnog Kur'ana (za braću i sestre), prigodnog sedmičnog programa za djecu i porodičnih druženja svakog Petka, uz Ramazan su planirane dodatne aktivnosti.
   Naime, tokom cijelog mjeseca Ramazana, naš džemat nudi zajedničke iftare, poučne dersove, i naravno Teraviju namaz, koju ce ove godine uz našeg Imama Sauda Laličića po prvi put predvoditi naš novi Hafiz Abdullah Radončić, sin Esada Radončića i Emine Jakirlić koji su ujedno uz ostalu braću i sestre stubovi našeg džemata te najbolji i najljepši dokaz i primjer kako se Islam može i treba živjeti na svakom mjestu i u svakoj prilici. Abdullah je zasigurno jedan od namjladjih hafiza iz naših krajeva u posljednih možda i 100 godina. Svega mu je 12 godina, a Hifz je počeo učit u svojoj desetoj godini života. O aktivnostima i marljivosti ovog džemata svjedoči i to da su Abdullahu po pitanju hifza za petama još nekoliko sinova i kćeri naših džematlija. Molimo dragog Allaha dz.s. da Abdullahu podari svaki hajr u njegovom daljem školovanju, da najljepšim nagradama obaspe njegove roditelje, da učini da u njima vidimo primjer u islamskom radu i odgoju naše djece.
  
Molimo dragog Allaha dz.s.da od svih Njegovih čestitih robova primi Ramazanski post, ostale ibadete i da nam svima usliša iskrene dove u Ramazanu i van njega. Amin. Molimo Ga Uzvišenog i Veličanstvenog da nam dozvoli da dočekamo i ispratimo Ramazan u zdravlju, sigurnosti i rahatluku, te da nam oprosti grijehe i da nas sve ponovo sastavi u Dzennetu Al-Firdevsu. Amin.
  Bujrum obiđite nas u našem prelijepom džematu da se uz ibadete druzimo.
  Odbor Islamske Zajednice Tewheed
   1013 Church Ave
   Brooklyn, NY 11218
Veliki izbor kvalitetnih jeleka, dimija, fesova, ..., od sada i u New Yorku   (12. maj 2018)
   Jelek, dimije, fes, sorta, palantra, ..., su dio nase tradicije i kulture, nezaobilazni komadi jedinstvene plavsko-gusinjske nosnje, koji treba da ima svaka nasa bosnjacka porodica.
  Odnedavno i u New Yorku, uz veliki izbor i po veoma povoljnim cijenama, mozete nabaviti jeleke, dimije, fesove, ..., uradjenje vrijednim rukama gradilja iz naseg zavicaja.
  Za dalje informacije mozete nazvati: 212 581 0845 ili 917 952 007


Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS - Dentist za Vas i Vašu porodicu   (12. maj 2018)
  ELEMENTS DENTAL OFFICE - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS
  Cosmetic, Inplants & Family Dentist
  28-36 Steinway St. Astoria, NY 11103 (od ponedeljka do subote)
   718-777-9662, Fax: 718-777-9682

  BEEKMAN PLACE DENTAL - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS - (Office in Manhattan)
  352 East 51 Street
  New York NY 10022 (srijedom i petkom)
  212 668-8400
LIJEČENJE KURANOM   (12. maj 2018)
   U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.

  LIJEČENJE KURANOM.

  Država: New York. Grad: New York City.

  Nermin Huseinovic, profesor islamskih nauka.
  Lijecenje Kuranom je dostupno svima, bez obzira na vjersku pripadnost i ostalo, dakle: muslimanima i nemuslimanima, muškim i ženskim, maloljetnim i punoljetnim osobama.

  Spomenuto lijecenje je poznato pod terminom "šerijatska rukja" ili ukratko "rukja".

Radi dogovaranja termina pozovite broj telefona Nermina Huseinovica: 347-781-0144. Pozivi na Bosanskom, Albanskom ili Engleskom jeziku. Ako me ne mozete dobiti, ostavite poruku pa cu vas nazvati kada budem bio u prilici.

  Neka je hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova!
Prevoz putnika “Omar” Plav   (12. maj 2018)
   Prevoz putnika u zemlji i regionu udobnim vozilom sa klima uredjajem i 7 sjedista.
   Aerodromi: Podgorica, Tivat, Sarajevo,Tuzla, Tirana, Beograd, Niš, Priština.
  Mogućnost organizovanja shoping tura.

   Tel: +38267/504-252 ; +38267/559-662 (viber) Dino
  Tel/viber: +38267/216-742

  Onaj koji zakaže prvu vožnju ili shoping turu sa nama, dobija 10% popusta!
  Pouzdana, profesionalna i prijateljska usluga!

   Prevoz putnika “Omar” Plav
Nastavak Stranice (News Archive)


ZABRANJENO JE PREUZIMATI TEKSTOVE I FOTOGRAFIJE BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE
TUDJI TEKSTOVI I SAOPSTENJA NE MORAJU DA ODRAZAVAJU STAVOVE I MISLJENJA REDAKCIJE


Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic MisoContact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"