www.Gusinje-Plav.com


Subota, 9. mart, 2024. od 9am - 7pm - Hajtar za Kadrić-Kolenović (Šeljov) Besima otvaraju: otac Šeljo, sin Yusuf, braća Bekim i Rasim, bratstva Kolenović-Kadrić i Aksalić, rodbina i prijatelji, u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji.

Nedelja, 10.3.2024. od 9am - 7pm - Hajtar za Šabović Šeka (Šeljov) Šeka otvaraju: braća Izet, Dževdet i Nusret, sinovi Denis i Džavid, bratstvo Šabović, rodbina i prijatelji, u Bošnjački Islamski Kulturni Centar na Richmond Hillu.

RAMAZANSKA AKCIJA 2024 - Novih $100, plus €200 za završetak IKC u Gusinju   (5. mart, 2024.)
  Od Odbora koji rukovodi donatorskom akcijom za izgradnju IKC u Gusinju imamo iformaciju o novoj donaciji za završetak IKC u Gusinju:
- Senada Koljenović-Šabović, za pred duše rahmetli roditelja Muharema i Maljiće, te brata Husnije, donira $100
- Malagić (Hasana) Semir sa familijom, za pred duše rahmetli oca Hasana i adža Smaka, donira €200


U ovoj akciji do sada je donirano $18,400 + €1,300
  Draga i poštovana braćo i sestre, eselamu alejkum.
  Pozivamo Vas da postanete vakif, da donirate i najmanji iznos, jer svaki dolar/euro je bitan i znači korak bliže ka realizaciji hairli projekta, završetka izgradnje na IKC u Gusinju.
  Molimo Allaha dž.š. da ukabuli svaki dolar/euro koju uložite i nadoknadi vam sa zdravljem, bereketom, rahatlukom, i na kraju vječnim Džennetom. Amin!
   Zato još jednom pozivamo pojednice, udruženja, kompanije,..., da se odazovu ovom apelu i da, ako Bog da, ove godine dočekamo svečano otvaranje IKC u Gusinju.
  Odbor iz New Yorka koji koordinira donatorskom akcijom za izgradnju IKC Gusinje
BUDI VAKIF - UGRADI SE U TRAJNO DOBRO
POSLEDNJI POZIV: Ramazanski poklon paketi iz Holandije.    (5. mart, 2024.)
   Poštovani,
  Povodom nastupajućeg nam mjeseca Ramazana, mjeseca posta i oprosta, dobročinstva i dobrih djela, odbor je donio odluku da odpočne akciju za prikupljanje novčanih sredstava namjenjenih za Ramazanske poklon pakete, koji će se podijeliti u zavičaju, a cijena paketa iznosi €35.
   Ovim putem pozivamo sve naše dosadašnje donatore kao i sve ljude dobre volje da uzmu učešće u ovoj akciji kako bih smo prikupili što veći broj paketa i podijelili tamo gdje je to i najpotrebnije. Vrijedno pohvale je povjerenje koje odbor uživa kod naših redovnih donatora iz Švedske, New Yorka, Njemačke i Holandije koji su već izvršili uplate. Uz nadzor organizacionog odbora kao i naših saradnika novčana sredstva će biti preusmjerena namjeni o čemu ćemo vas kao i uvjek obavjestiti pismom i slikom. Sve vaše donacije možete uplatiti kod dole navedenih članova odbora do 09-03-2024. Unaprijed zahvalni:
  Mehmed Meško Nikočević 0031643957431, Ahman Nikočević 0031638673125, Rifat Hot 0031650992622, Safet Qosaj 0031625123407, Ramo Kobilić 0031653456112, Nedzad Jarović 0031646778190, Dženad Muratagić, Enis Hot 0031655231887, Elvir Malagić 0031616345867, Adis Musić +31619610853
UŽIVO na tv/e: Sanel Balić - Utorak, 5. mart u 16:00h    (5. mart, 2024.)
Mirza Šabović: Šaranovićev poziv nije pravno utemeljen   (4.3.2024.)
  Poziv ministra unutrašnjih poslova da zainteresovani kandidati za direktora policije Crne Gore dostave dokumentaciju radi izbora na funkciju vršioca dužnosti nije pravno utemeljen, kaže član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Mirza Šabović... nastavak teksta
ALMA REDŽEPAGIĆ - Real Estate Agent   (4.3.2024.)
  Realtor Associate (7 years experience)
   Specialties:
  - Buyer's agent
  - Listing agent
  - Relocation
  - Consulting
  - Property Management
  - Specializing in Real Estate, servicing all of BERGEN COUNTY - NEW JERSEY.
  · Representing both Sellers & Buyers.
   · Professional, honest and high-integrity service.
  · Personally, own investment properties - multi family.
Advokat Edvin Hot - SHULMAN & HILL, PLLC    (4.3.2024.)
OVER 400 MILLION DOLLARS WON

   Zakon države New York vam omogućuje da ukoliko ste tokom svog zaposlenja zbog povreda na bolovanju, imate pravo na medicinsko liječenje i obeštećenje (novac). Advokati u našoj firmi Shulman & Hill, PLLC, mogu vam pomoći u tom slučaju. Imamo kancelarije u Manhattan (Wall Street location), Brooklyn, Long Island i Bronx.
   Pozovite nas i zakažite termin za besplatne konsultacije sa jednim od naših advokata, a mi ćemo se boriti za Vaša prava pod Workers Compensation New York zakon.
   Naša široka advokatska praksa uključuje predmete u mnogim vrstama povreda. Medju našim brojnim pravnim uslugama, pomažemo ljudima koji su pretrpjeli povrede i kojima je potrebna pomoć u sljedećim slučajevima:
- Workers' compensation (Radničke nadoknade)
- Social security disability (Socijana sigurnost invaliditeta)
- Work accidents (Nesreće na radu)
- Auto accidents (Auto nesreće)
- Pedestrian accidents (Pješačke nesreće)
- Construction accidents (Povrede na gradjevinskim objektima)

Ako ste vi ili vaš bliznji povredjeni, rado ćemo priuštiti fer procjenu vašeg slučaja. Nudimo besplatne konsultacije, a naši advokati pored engleskog, španskog, ruskog, poljskog govore bosanski i crnogorski jezik. Naše naknade se naplaćuju nakon što se završi Vaš slučaj, odnosno ako dobijete odštetu.
Da biste zakazali svoje besplatne konsultacije, kontaktirajte na vašem maternjem jeziku advokata EDVIN-a HOT na 917 993 2095

Law firm "SHULMAN & HILL, PLLC"
Ženi u čast    (4. mart, 2024.)
   Svaka žena nosi sa sobom priču, snove i nadanja, a 8. mart u Plavu, od ove godine, će biti posvećen onim najplemenitijim pričama, onoj koja je ostavila neprocjenjiv doprinos u svim sferama života, koja je bila i biće inspiracija da gradimo svijet u kojem svaka žena ima pravo na slobodu, poštovanje i priliku da ostvari svoj puni potencijal.
   Takva životna priča je život rahmetli dr. Mahije Hot, koja će biti ispričana prva i time postaviti visok kriterijum za svaku narednu.

  Obavještavamo i pozivamo sve zainteresovane na svečano obilježavanje Međunarodnog dana žena u Centar za kulturu „Husein Bašić“ sa početkom u 13h.
   Program je organizovan od strane Ženskog kluba SO Plav, u cilju afirmacije zavičajnih talentovanih umjetnica, promocija umjetničkog i kniževnog stvaralaštva, buđenje kulturološke svijesti ka pravim vrijednostima.
NOVO u Brooklyn-u: "RIZKQ" - HALAL MEAT EUROPEAN GROCERY - Vl. Ramiz Bešković   (4.3.2024.)
   NOVO u Brooklyn-u - "RIZKQ" - HALAL MEAT EUROPEAN GROCERY.
  Širok asortiman kvalitetnih prehrambenih proizvoda na jednom mjestu. Halal svježe meso: teleće, juneće, jagnjeće i piletina, suho meso i sudžuk, halal salame, domaći ćevapi i pljeskavice, mesa za roštilje, proizvoda sa Balkana i Turske, razne vrste mlečnih i pekarskih proizvoda, sokova, začina,...takodje, imamo paprike ljute i neljute za turšiju, kupus, mahune, ... jednom riječju sve sto je neophodno jednom domaćinstvu.
   Suho meso:
- JUNEĆE BEZ KOSTI $15 lb
- TELEĆE SA KOSTIMA $12 lb
- SUDŽUK $12 LB
- OVČJA STELJA.

Order za suho meso i sudžuk preko 50 lb popust 10%.
Novo u ponudi: - Domaća organska vrnika/mlijeko
- JELA SA ROŠTILJA. Možete naručiti telefonom ili u prodavnici personalno.
- RIBEYE STEAK $9.99 lb

"RIZKQ" - HALAL MEAT EUROPEAN GROCERY.
  1111 Church Ave
  Brooklyn, NY 11218
  Vl. Ramiz Bešković, tel.: 347-596-8874
  Rade delivery (isporuku) na order $150 & up u Brooklyn aera. Otvoreni 7 dana u nedelji.
  
Počinje instalacija računarske opreme u školama na području Plava    (4. mart, 2024.)
   Ove nedjelje počinje instalacija računarske opreme u obrazovno-vaspitnim ustanovama u opštini Plav, najavljeno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija MPNI... nastavak teksta
MONTENEGRO ELITE SHIPPING kontejnerski transport od New Yorka do Crne Gore.   (4.3.2024.)
  MONTENEGRO ELITE SHIPPING
  120 Vermilyea Ave, New York, NY 10034

  Kontakt u New Yorku: Fadilj Koljenović 347-965-9152 ili Beko Koljenović 646-234-4775.
   Kontakt u Gusinju: Astrit +382 69 423-825
  Organizujemo kontejnerski transport od New Yorka do Crne Gore. Auta, kućanski predmeti, elektronika, sve vrste motora, gradjevinski materijal,paketi,...,itd. Vršimo dostavu u sve gradove u Crnoj Gori.
   Povjerite nam svoj teret.
Plav: Blagajnik banke osumnjičen da je zloupotrijebio štednju umrle osobe   (4.3.2024.)
  Kako navode, policijski službenici su došli do saznanja da su prilikom vođenja ostavinskog postupka u Osnovnom sudu u Plavu, u novembru 2023. godine, a nakon smrti jednog lica iz Plava, zakonski nasljednici tvrdili da na računu toga lica u jednoj banci, nedostaje 9.700 eura koliko je i upisano u štednu knjižicu na njeno ime... nastavak teksta
HITNA PRODAJA! Prodajem dvije kuće u Baru - Nova cijena €204.000    (4.3.2024.)
  Bar, Bjeliši, pored marketa Bomako, nedaleko od opštine, Franca supermarketa, Soho City kvarta, šetališta i plaže, prodajem dvije kuće na placu od 3 i po ara.
  Prva kuća sadrži hodnik koji spaja spavaću sobu, kupatilo i kuhinju sa trpezarijom.
  Druga kuća sadrži komotan ulaz u kome se nalazi open space area sa trpezarijom, kuhinjom, dnevnom boravkom iz koga se može u uci u dvije velike spavaće sobe i kupatilo.
  Kuće se prodaju sa namještajem i opremom koja je već u njima, i jako je važno što se radi o 100% LEGALNIM objektima što je rijetkost. Izmedju kuća je prostrano, osunčano dvorište sa drvećem pomorandže, limunom, mediteranskim zacčinskim biljem i cvijećem. Kompletno je sve renovirano i odmah spremno za useljenje.
  U ovom dijelu grada jako su tražene kuće za najam, i zavisno od sezone, mogu se izdavati dnevno ili mjesečno strancima. Idealna investicija. Pregovarati direktno sa vlasnikom, 1/1 bez tereta i ograničenja, papiri uredni.
  Cijena za oba objekta pod ključ 204.000€. Po cijeni jednosobnih stana po sadašnjim cijenama i imate jedan jednosobni i jedan dvosobni komforni stan u dvije kuće.
  Info.: +382 69 794 479 (viber) - Željka
Hajtar za Kadrić-Kolenović (Šeljov) Besima - Subota, 9. mart, 2024. godine   (4. mart, 2024.)
   U New York je 23.02.2024 godine na ahiret preselio Kadrić-Kolenović (Šeljov) Besim u 41-oj godini života.
  Tim povodom hajtar otvaraju: otac Šeljo, sin Yusuf, braća Bekim i Rasim, bratstva Kolenović-Kadrić i Aksalić, rodbina i prijatelji, u subotu - 9. marta 2024. godine, od 9am do 7pm , u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji. “Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo”.
Kod Gusinjanina pronađene tri falsifikovane legitimacije Agencije za nacionalnu bezbjednost    (4.3.2024.)
  Službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Sjever“, Stanice policije Gusinje su podnijeli krivičnu prijavu protiv lica koje se sumnjiči za krivično djelo falsifikovanje isprava.
   “Naime, krivična prijava podnijeta je protiv R.G. (20) kod kojeg su prilikom pretresa stana i drugih prostorija pronađene tri falsifikovane legitimacije Agencije za nacionalnu bezbjednost, sa njegovim ličnim podacima”, ističe policija.(CdM)
RAMAZANSKA AKCIJA 2024 - Koljenović Husko-Kokan donirao $1,000 (hiljadu) za završetak IKC u Gusinju   (4. mart, 2024.)
  Od Odbora koji rukovodi donatorskom akcijom za izgradnju IKC u Gusinju imamo iformaciju o novoj donaciji za završetak IKC u Gusinju:
- Koljenović Husko-Kokan donirao $1,000 (hiljadu)

U ovoj akciji do sada je donirano $18,300 + €1,100
  Draga i poštovana braćo i sestre, eselamu alejkum.
  Pozivamo Vas da postanete vakif, da donirate i najmanji iznos, jer svaki dolar/euro je bitan i znači korak bliže ka realizaciji hairli projekta, završetka izgradnje na IKC u Gusinju.
  Molimo Allaha dž.š. da ukabuli svaki dolar/euro koju uložite i nadoknadi vam sa zdravljem, bereketom, rahatlukom, i na kraju vječnim Džennetom. Amin!
   Zato još jednom pozivamo pojednice, udruženja, kompanije,..., da se odazovu ovom apelu i da, ako Bog da, ove godine dočekamo svečano otvaranje IKC u Gusinju.
  Odbor iz New Yorka koji koordinira donatorskom akcijom za izgradnju IKC Gusinje
BUDI VAKIF - UGRADI SE U TRAJNO DOBRO
IZKC Plav-Gusinje u NY: Godišnjica genocida nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju 1912 i 1913 godine   (4.3.2024.)
  Povodom 5. marta godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju 1912 i 1913 godine, u prostorijama Ali-pašine džamije u Astoriji, u petak - 8. marta 2024. sa početkom u 7:30pm proučiće se Tehvid i Dova. Ujedno ćemo se sjetiti svih naših šehida i šehida Gaze.
   Bujrum da zajednički obilježimo i proučimo dovu našim precima koji su položili svoje živote na putu očuvanja naše uzvišene vjere i dina Islama.
   U programu ce učestvovati: Fuda ef. Čekić, sekretar IZ u Crnoj Gori i naši Imami. PROŠLOST PAMTIMO RADI SIGURNIJE BUDUĆNOSTI.
   Islamska Zajednica i Kulturni Centar Plav-Gusinje u New Yorku
ISLAMSKO (ŠERIJATSKO) VJENČANJE – DRILON DUSHI & MUAMERA LJEŠNJANIN    (3. mart, 2024.)
  U nedelju 3. Marta 2024. godine, u Bošnjačkom Islamskom Kulturnom Centru u New Yorku, obavljeno je islamsko (šerijatsko) vjenčanje za bračni par: Drilon Dushi & Muamera Lješnjanin.
  Drilon je sin Samira Dushi i Shqipe, rodjene Krasniqi.
  Muamera je kćerka Murta Lješnjanina i Bahrije, rodjene Kolenović.
  Vjenčanje je obavio prof. Nermin ef. Huseinović, Glavni imam Islamske Zajednice i Kulturnog Centra Plav–Gusinje u New Yorku.
  Mladencima i njihovim porodicama neka je sa hajrom!
SMARTTAX SOLUTIONS, INC - vl. Mirsad Mehremić    (3.3.2024.)
   Ukoliko ste zbunjeni i neodlučni ko će ispuniti vašu "Income Tax"-u zasigurno niste sami. Ispravna strategija planiranja, plaćanje i sam obračun poreza je jedan od ključeva vašeg finansijskog uspjeha.
Najveći dio mog života sam posvetio računovodstvu i porezima i za sve ove godine sam naučio čisto, diskretno i efikasno balansirati želje klijenata i zahtjeve federalnih i lokalnih vlasti.
  Bilo da ste na početku vašeg radnog vijeka ili raspolažete komliciranom activom, investmentom ili ste u specificnoj situaciji uz najniže troškove imam najbolja rješenja za vaše potrebe.
   Uz sve ovo, možda je vrijeme da počnete i vaš vlastiti "business". Sve konsultacije oko otvaranja firme, dodatnih registracija i osiguranja su besplatne.
  Za sve infromacije obratite se na telefon 917-602-3267 ili me posjetite na adresi 41-01 Broadway Astoria, NY 11103.
Privatna stomatološka ordinacija za zubotehničkim laboratorijem „PIROVIĆ“ Sarajevo (BiH)   (3.3.2024)
  Nalazimo se u srcu Sarajeva, pružamo stomatološke i zubotehničke usluge visokog kvaliteta. Nudimo široku paletu usluga iz estetske i rekonstruktivne stomatologije, uz najsavremeniju opremu i materijale. Naš tim stručnjaka će se pobrinuti da vaša posjeta bude obostrano pozitivno iskustvo. Ljubazno osoblje i ugodan ambijent će vas pridobiti od prvog trenutka kada zakoračite u našu ordinaciju, dati vam do znanja da smo tu zbog vas i da nam je stalo do vašeg lijepog osmijeha i zdravih zuba. Odaberite jednu od naše tri stomatološke ordinacije (Stari grad, Pofalići, Ilidža) u Sarajevu, a na nama ostaje da vas uvjerimo da niste pogriješili.
  Neke od usluga koje nudimo su:
  - Konzervativna stomatologija (bijele plombe visoke estetike, mašinsko liječenje korijenskih kanala/root canal...);
  - Razne vrste fiksnih i mobilnih protetskih radova (proteze, krunice i mostovi – metal-keramički; cirkon- keramički; full cirkon/Prettau; puna keramika/feldspat i emax; te viniri-ljuspice);
  - Ugradnja implantata – ALL ON 4 I ALL ON 6 – ukoliko ste potpuno bez zubi i želite da se riješite totalnih proteza i uradite fiksni rad, ovo je pravo rješenje za Vas.
  KONTAKTIRAJTE NAS:
   Naša web prezentacija: WWW.PIROVIC.BA
   +38733567400,   +38761445953 (viber/whatsapp)
Hajtar za Šeka (Šeljova) Šabović - Nedelja, 10. mart, 2024.    (3. mart, 2024.)
   U Plavu je 5.02.2024 godine na ahiret preselio Šeko (Šeljov) Šabović u 68-oj godini života.
  Tim povodom otvaraju hajtar: braća Izet, Dževdet i Nusret, sinovi Denis i Džavid, bratstvo Šabović, rodbina i prijatelji, u nedelju - 10. marta, 2024. godine od 9am do 7pm, u Bošnjački Islamski Kulturni Centar na Richmond Hillu. “Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vracamo”.
“Nisam krio da sam Albanac iz Sandžaka” Pjevač progovorio o teškom periodu u Beogradu: “To je bilo crno vreme”    (3. mart, 2024.)
   Poznati pjevač narodne muzike, Beki Bekić, poznat je po svojim emotivnim pjesmama i zaraznim osmijehom koji osvaja srca publike širom Balkana. Međutim, iza sjajne karijere krije se priča o borbi, identitetu i preprekama s kojima se susretao zbog svog nacionalnog porijekla... nastavak teksta
ROCCO STEAKHOUSE    (3.3.2024.)
Rocco Steakhouse

72 Madison Ave, New York, NY 10016

Open: Monday - Sunday
(212) 696-9660


www.roccosteakhouse.com
"MENI" TAXI Plav povećao ponudu auta - VW Sharan automatic 6+1   (3. mart, 2024.)
  Tražite vrhunsku taxi uslugu? Mi ne ispunjavamo Vaša očekivanja, mi ih prevazilazimo.
  Zakažite let sa bilo/do kog aerodroma u regionu i "MENI" TAXI iz Plava će Vas odvesti i sačekati u svim željenim terminima. Stižu vam gosti, familija ili poslovni saradnici iz inostranstva, mi ćemo ih sačekati na aerodromu i dovesti do Vas.
   Nazovite nas da se dogovorimo na +382 69 880353 (Viber).
   Takodje posjedujemo i vozila koja možete da rentirate. U našem voznom parku imamo:
- Mercedes Sprinter 8+1 sjedište
- Turan 4+1 sjedište
- WG T5. 6+1 sjedište
- VW Sharan automatic 6+1
Šeki Radončić: Noćas spaljujemo Andreja    (3. mart, 2024.)
  Da je Herceg Novi postao ponos i dika nove građanske i multietničke Crne Gore pokazao je ovogodišnji 55. Praznik mimoze u tom gradu, kada ga je svojom pjesmom otvorio legendarni sarajevski pjevač Halid Bešlić. I to za pristojan honorar... nastavak teksta
JEMMAL DELJANIN - Sales Consultant - Paragon Honda    (3.3.2024.)
  JEMMAL DELJANIN - Sales Consultant - Paragon Honda
  Zaposlen kao prodajni konsultant u Paragon Hondi gdje pruža usluge kupcima koji su zainteresirani za kupovinu novih ili polovnih vozila. Svojom stručnošću i znanjem u automobilskoj industriji klijentima pomaže u procesu traženja ili kupovine vozila. Priprema svu potrebnu dokumentaciju na vrijeme kako bi svojim klijentima omogućio isporuku novog vozila istog dana.
  57-02 Northern Boulevard Woodside, NY 11377
  Phone:718 507-5000
  Fax. 718 507-6511
  Cell: (516) 444-9283
  www.paragonhonda.com
   jdeljanin@paragonhonda.com
33. godine Udruženja "Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana" Sarajevo,    (3. mart, 2024.)
  Svim zavičajcima i prijateljima našega zavičaja, ali i svima koji su u bilo kom svojstvu, na bilo koji način i bilo kojim sredstvima, u bilo kojoj mjeri, i u bilo koje vrijeme, pomogli u dosadašnjem radu Udruženja "Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana" Sarajevo, ČESTITAMO 33. godinu postojanja i rada.(03.03.1991.god.)
   Hvala Vam na svemu što ste učinili da Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana Sarajevo bude prepoznato i priznato širom svijeta, svuda gdje ima naših ljudi.
  SREĆNO SVIMA.
  IDEMO DALJE...
RAMAZANSKA AKCIJA 2024 - Laličić Sabahudin donirao $1,000 (hiljadu) za završetak IKC u Gusinju   (3. mart, 2024.)
  Od Odbora koji rukovodi donatorskom akcijom za izgradnju IKC u Gusinju imamo iformaciju o novoj donaciji za završetak IKC u Gusinju:
- Laličić Sabahudin donirao $1,000 (hiljadu)

U ovoj akciji do sada je donirano $17,300 + €1,100
  Draga i poštovana braćo i sestre, eselamu alejkum.
  Pozivamo Vas da postanete vakif, da donirate i najmanji iznos, jer svaki dolar/euro je bitan i znači korak bliže ka realizaciji hairli projekta, završetka izgradnje na IKC u Gusinju.
  Molimo Allaha dž.š. da ukabuli svaki dolar/euro koju uložite i nadoknadi vam sa zdravljem, bereketom, rahatlukom, i na kraju vječnim Džennetom. Amin!
   Zato još jednom pozivamo pojednice, udruženja, kompanije,..., da se odazovu ovom apelu i da, ako Bog da, ove godine dočekamo svečano otvaranje IKC u Gusinju.
  Odbor iz New Yorka koji koordinira donatorskom akcijom za izgradnju IKC Gusinje
BUDI VAKIF - UGRADI SE U TRAJNO DOBRO
KARNEVALSKI FAŠIZAM: Užasne uvrede na račun Andreja Nikolaidisa (video)    (3. mart, 2024.)
  SKANDALOZNO, MORBIDNO I BOLESNO – tim riječima se može opisati karneval u Herceg Novom na kojem je spaljena lutka sa likom poznatog crnogorskog književnika Andreja Nikolaidisa... nastavak teksta
Gold Rent a Car Montenegro - Podgorica    (2.3.2024.)
   Poštovani prijatelji!
   Gold Rent a Car Montenegro vam nudi domaću i profesionalnu uslugu na cijeloj teritoriji Crne Gore 7/24. Iskoristite našu besplatnu dostavu na aerodrom Podgorica, iznajmite vozila bez skrivenih troškova, uz najpovoljnije cijene na tržištu!
   Novi ekstra dodatak, 4G INTERNET u vozilu!
   Više informacija na + 382 68 507 740 (Viber i WhatsApp)
   Vozilo za Vas možete rezervisati na link ispod:

http://www.goldrentacar.me
Tradicionalne Plavo-Gusinjske Nošnje "GUSINJSKE NOŠNJE MIDA"  (2.3.2024.)
   U našem salonu nudimo za Vaše nevjeste i mlade, tradicionalne nošnje Plava i Gusinja.
  Kod nas možete da kupite ili iznajmite sve vrste naše nošnje.
  Nudimo: jeleke, dimije, košulje, šorte i palantre, vjenčeve, fesove, krune, žipone, marame za vjenčanja,...itd.
  Sve ručno izradeno od najljepših i najkvalitetnih materijala koji se nude na tržištu.
  Dodjite i posjetite nas, uvjerite se u naš kvalitet izrade, mi smo tu za Vas da uljepšamo Vaše nevjeste.
  Adresa: Igmanska br.5 Gusinje (kod pekare)
  Kontakt: +382/69-557-222 Viber WhatsApp
  Fix: 051/256-538
  Facebook: Gusinske Nosnje Mida
  Instagram: mida_mulic
Osuda zločina u Palestini nije pitanje politike već morala i pravde   (2.3.2024.)
Svako ljudsko biće zaslužuje dostojanstven i pravedan život, bez straha od nasilja ili represije. Podrška Nikoli Zirojeviću za aktuelizovanje pitanja Palestine u Skupštini CG!
Dolcinium Interior Demolition & Rubbish removal company - vlasnik: Jasmin Novaj    (2.3.2024.)
  - Dolcinium Interior Demolition & Rubbish removal company owned and operated by Jasmin Novaj. Dolcinium provides interior demolition and disposal services throughout the 5 NYC boros. We at Dolcinium offer very competitive prices for all your demolition and waste disposal needs. We have been proven to be very economical and professional for all interior demolition and removal of your construction garbage. At Dolcinium we’re able to provide 1/2 yard mini container drop off, mini container weekly pick up weekly services as well on needed bases. We are BIC licensed, to remove waste from facilities, we are a fully insured company, starting from our employees to our entire fleet of vehicles and equipment.
   - Dolcinium Demolition & ndërmarrje për largimin e mbeturinave në pronësi dhe operim i Jasmin Novaj. Dolcinium ofron shërbime për prishjen dhe deponimin në të gjithë 5 borët e NYC. Ne në Dolcinium ofrojmë çmime shumë konkurruese për të gjitha nevojat tuaja të prishjes dhe deponimit të mbeturinave. Weshtë vërtetuar se jemi shumë ekonomik dhe profesional për të gjitha prishjet e brendshme dhe heqjen e mbeturinave tuaja të ndërtimit. Në prishjen e Dolcinium jemi në gjendje të ofrojmë 1/2 oborr mini kontejnerë, mini kontejnerë javore të marr çdo javë, si dhe në bazat e nevojshme. Ne jemi të licencuar nga BIC, për të larguar mbeturinat nga objektet, ne jemi një kompani plotësisht e siguruar, duke filluar nga punonjësit tanë deri në tërë flotën tonë të automjeteve dhe pajisjeve.
   - Dolcinium interior Demolition & Rubbish removal kompamija je kompanija u vlasništvu Jasmina Novaj koja pruža usluge rušenja i uklanjanja otpada u svih 5 gradova New Yorka. Nudimo povoljne cijene za usluge rušenja i za uklanjanje otpada zajedno. Dokazali smo se kao ekonomično i profesionalno rješenje za rušenje u unutrašnjosti ( interior demolition) I uklanjanje građevinskog otpada. Dolcinium pruža usluge mini kontejnera 1/2 yard i nedjeljno pražnjenje istih ili po potrebi. Dolcinium posjeduje BIC licencu za otklanjanje otpada sa objekata, umbrella osiguranje za kompaniju i naša radna snaga i oprema su u potpunosti osigurani kao i kamioni i sva ostala vozila.
Gusinje i Plav kroz vremeplov: NIJE HTIO DA OKALJA TRPEZU  (2. mart, 2024)
   Nastavljamo sa feljtonom "Gusinje i Plav kroz vremepolov". Za danas prenosimo članak iz lista VREME, od 1. januara 1915. godine:

  NIJE HTIO DA OKALJA TRPEZU
   Poručio knjaz Nikola vidjenom Vasojevićkom prvaku Djolu Labanu da mu uputi neke gusinjske i plavske begove na Cetinje.
  Djole izvrši naredjenje.
  Kada su se vraćali plavsko-gusinjski begovi natrag, gospodar poruči Djolu da ih primi u dom, ugosti i poubija. Djole primi Turke, ugosti ih i isprati.
  Kad čuje knjaz da nije izvršio naredjenje, on mu zaprijeti, a Djole mu odgovori preko naročitog covjeka.:
   - Bilo ih on poubijat' u svojoj kući i na svojoj trpezi. Ja nisam mogao ukaljati svoju trpezu i ognjište, jer jeli su hljeb u mojoj kući...
RAMAZANSKA AKCIJA 2024 - Ismet Šujak pred dušama rahmetlija koji nemaju svoje bližnje donira $1,000 za završetak IKC u Gusinju   (2. mart, 2024.)
  Od Odbora koji rukovodi donatorskom akcijom za izgradnju IKC u Gusinju imamo iformaciju o novoj donaciji za završetak IKC u Gusinju:
- Ismet Šujak pred dušama rahmetlija koji nemaju svoje bližnje donira $1,000 (hiljadu)

U ovoj akciji do sada je donirano $16,300 + €1,100
  Draga i poštovana braćo i sestre, eselamu alejkum.
  Pozivamo Vas da postanete vakif, da donirate i najmanji iznos, jer svaki dolar/euro je bitan i znači korak bliže ka realizaciji hairli projekta, završetka izgradnje na IKC u Gusinju.
  Molimo Allaha dž.š. da ukabuli svaki dolar/euro koju uložite i nadoknadi vam sa zdravljem, bereketom, rahatlukom, i na kraju vječnim Džennetom. Amin!
   Zato još jednom pozivamo pojednice, udruženja, kompanije,..., da se odazovu ovom apelu i da, ako Bog da, ove godine dočekamo svečano otvaranje IKC u Gusinju.
  Odbor iz New Yorka koji koordinira donatorskom akcijom za izgradnju IKC Gusinje
BUDI VAKIF - UGRADI SE U TRAJNO DOBRO
Plavljani se nadaju pobjedi protiv Petrovca    (2. mart, 2024.)
  Silno motivisani trijumfom protiv Budućnosti, igrači Jezera sjutra Gradskom stadionu u Beranama dočekuju Petrovac. Svi u taboru Plavljana znaju da nijedna utakmica nije laka, pa ni ova protiv kako su jednodušni u ocjeni odličnih nebeskoplavih.
  - Ono što je najvažnije da smo trijumfom u Podgorici nakon dva vezana poraza vratili povjerenje u sebe i vidjeli da sa svakim možemo ravnopravno da se nadigravamao i svakog protivnika da pobijedimo. Dolazi nam odlični Petrovac koji igra dobar fudbal. Mi ćemo dati maksimum i samo pobjeda u sjutrašnjem meču će potvrditi dobar rezultat iz Podgorice - poručio je Japanac Senaga Naoaki.
   Sjutrašnji meč u Beranama počinje u 14 časova. (DAN)
Nove donacije iz Evrope za kupovinu KOMBI vozila.   (2.3.2024.)
  Nove donacije iz Evrope za kupovinu KOMBI vozila:
- Jevric Osman 100€
- Dr. Jevric Ramadan 200€
- Gutic Rasim 100€
- Van Der Heijden 500€
  Do sada ukupno prikupljeno 17,825€ + $13,200 + 2,388€ (26.900 SK) kruna
  Vaše donacije možete uplatiti preko:
  Koordinator za Ameriku: Šukro Cecunjanin +1 2032581616
  Koordinator za Njemacku: Biljo Srdanovic + 15 222614185
  Koordinatori za Švedsku: Senad Šehovic +46 709448657, Senad Gutic +46 737462046
  Koordinator za Luxemburg: Almir Šarkinovic +35 2661651000
  Koordinator za Holandiju: Nevzet Purišic +31 654640178

  Neizmjernu zahvalnost dugujemo uredniku portala www gusinje-plav.com gospodinu Rafetu Hot, cije portal je naš medijski sponzor.
Bošnjacko Udruženje Plavljana i Gusinjana BEHAR iz Holandije
Na Kosovu se peru ogromne pare  (2. mart 2024.)
Saopštenje IZKC Plav-Gusinje New York (1.3.2024.)
  Članovi Islamske Zajednice i Kulturnog Centra Plav-Gusinje u New Yorku.
  Za bolju komunikaciju naših članova i njihovih porodica tražimo informacije o porodičnom profilu kako bismo mogli slati e-mail komunikacije za buduća ažuriranja i događaje.
   Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja u vezi s ovom inicijativom, nazovite našu sekretaricu Selmu na broj telefona (347) 239-9921.
  Engleska forma form:https://forms.gle/onw1TmE5tr5e8SWo9
  Bosnaska forma:https://forms.gle/CYDVh9SYAGPTK1D29

Dear Members of Islamska Zajednica i Kulturni Centar Plav-Gusinje u New Yorku
  For better communication for our members and their families, we are asking for the family profile information so we can send email communications for future updates and events.
  If you have any further questions regarding this initiative please call our office manager Selma at (347) 239-9921
  English form:https://forms.gle/onw1TmE5tr5e8SWo9
  Bosnaski form:https://forms.gle/CYDVh9SYAGPTK1D29
TEURA Albanian & Italian Restaurant - 1215 Surf Ave Brooklyn, NY 11224   (23.2.2024.)
  Dobrodošli u TEURA Restorant, gdje se albanska i mediteranska kulinarska tradicija neprimjetno stapaju neuporedivo iskustvo u gastronomiji. TEURA je savršena destinacija za ljubitelje hrane i one koji traže jedinstveno gastronomsko iskustvo, zašta se brine naš profesionalni kuvar MIRZA KOČAN.
Bilo da slavite posebnu priliku (svadbe, kane, baby showers,...itd) ili uživate u noćnom izlasku sa prijateljima, obećavamo da ćemo stvoriti nezaboravno iskustvo za Vas.
  Nudimo i ketering usluge za sve vaše posebne događaje, bilo da planirate vjenčanje, korporativni događaj ili porodično okupljanje.

TEURA Restaurant
  1215 Surf Ave Brooklyn, NY 11224


  Contact: EMIN: +1(917) 515-9406
  Working Hours: Monday - Sunday: 12.00 p.m. - 10.00 p.m.
  Web prezentacija: TEURA Restaurant

Putnička agencija DANNY TRAVEL New York  (1.3.2024.)
  Najpovoljnije cijene avio karata za Beograd, Podgoricu, Zagreb, Sarajevo, Tiranu, Skoplje,... u putničkoj agenciji DANNY TRAVEL New York

  Phones: New York (212) 557 1009
  E Mail: info@dannytravel.com

  Posjetite našu web prezenteciju
https://dannytravel.com/
SUKOBI U BS-u: Drešević i Košuta čekaju partiju Duška Markovića? (1.2.2024.)
  Februar 2024. godine u Crnoj Gori obilježile su turbulencije u partijama koje su na prošlim izborima, moglo bi se tako reći, najviše postigle - Pokretu Evropa sad i Bošnjačkoj stranici. I dok je u PES-u unutrašnji sukob kulminirao sa odlaskom osnivača i drugog čovjeka partije, te ostavkama i takođe odlaskom jednog broja članova Glavnog odbora i loklanih odbora, kao i isključivanjem jednog od članova Predsjedništva partije, u Bošnjačkoj stranci je taj proces, za sada, znatno manji i mirniji... nastavak teksta
Na prodaju jednosoban stan u izgradnji u luksuznom kompleksu “Twin Towers” u Bečićima (Budva)    (1.3.2024.)
  Prodajem jednosoban stan u izgradnji, površine 43,5m2 u luksuznom kompleksu “Twin Towers” u Bečićima, sa izvanrednim pogledom na more, plažu i ostrvo Sveti Stefan.
   Stan ima dvije manje terase i nalazi na 5. Spratu, s obzirom da zgrada ima dva sprata nadzemne garaže, dodje kao 7. sprat. Udaljenost od mora je nekih 150-200 m. Planirani završetak radova je maj 2024. godine.
  Cijena stana je 155.000€. Mogućnost kupovine i garažnog mjesta po cijeni od 25.000€
  Kontakt tel: 1(707) 798-0195 (Cel./Viber)
RAMAZANSKA AKCIJA 2024 - Novih €700 za završetak IKC u Gusinju   (1. mart, 2024.)
  Od Odbora koji rukovodi donatorskom akcijom za izgradnju IKC u Gusinju imamo iformaciju o novoj donaciji za završetak IKC u Gusinju:
- Radončić Damir i Mersim sa familijom za pred dušu rahmetli oca Radončić (Agan) Redžepa doniraju €500
- Mulić Edin- Garo sa familijom, za pred dušu rahmetli oca Meha Mulića, donira €200


U ovoj akciji do sada je donirano $15,300 + €1,100
  Draga i poštovana braćo i sestre, eselamu alejkum.
  Pozivamo Vas da postanete vakif, da donirate i najmanji iznos, jer svaki dolar/euro je bitan i znači korak bliže ka realizaciji hairli projekta, završetka izgradnje na IKC u Gusinju.
  Molimo Allaha dž.š. da ukabuli svaki dolar/euro koju uložite i nadoknadi vam sa zdravljem, bereketom, rahatlukom, i na kraju vječnim Džennetom. Amin!
   Zato još jednom pozivamo pojednice, udruženja, kompanije,..., da se odazovu ovom apelu i da, ako Bog da, ove godine dočekamo svečano otvaranje IKC u Gusinju.
  Odbor iz New Yorka koji koordinira donatorskom akcijom za izgradnju IKC Gusinje
BUDI VAKIF - UGRADI SE U TRAJNO DOBRO
ISMET PJETROVIĆ sa familijom - SRETAN 1. MART DAN NEZAVISNOSTI BiH   (1. mart 2024.)
Fejzić: Protestna nota BiH veliki znak pitanja za Vladu, Crnu Goru ne bi trebalo uvlaciti u dodatne podjele (29.2.2024.)
  Protestna nota uticaće na dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Mislim da je veliki znak pitanja za aktuelnu politiku i Vladu da pogleda kuda plovi ovaj brod - poručio je u izjavi za Portal Analitika reis Islamske zajednice Rifat Fejzić...nastavak teksta
Dr. JUSUF ZLATANIĆ, MD, - Gastroenterolog i internista - New York (29.2.2024.)
  Jusuf Zlatanić, doktor medicine je certificirani gastroenterolog i internista. Dr Zlatanić je završio medicinsko obrazovanje na Univerzitetu u Beogradu 1989 godine. Specijalizaciju za internu medicinu 1994 godine u bolnici Lenox Hill u New Yorku, a specijalizaciju za gastroenterologiju (proučava jednjak, želudac, tanko crevo, debelo crevo, rektum, žučnu kesu, jetru, pankreas) završava 1997 godine takodje u bolnici Lenox Hill u New Yorku.
   Objavio je više od 10 naučnih članaka u međunarodno priznatim medicinskim časopisima i izvršio više od 15.000 različitih vrsta endoskopskih procedura.

  Telefonom da zakažete termin: 212 249 4601
  Adresa: 132 East 76th. Sreet Sute 2G, New York, NY 10021

  Prihvaćena osiguranja: Aetna, Cigna, ElderPlan, Empire Blue Cross Blue Shield, GHI, HIP, Local 1199, MagnaCare, MultiPlan/PHCS, NYS Health Insurance Plan
Niko od zvaničnika Crne Gore nije došao na prijem povodom 16 godina nezavisnosti Kosova    (29. februar, 2024.)
  Ambasada Republike Kosovo u Podgorici organizovala je sinoć prijem povodom 16 godina od nezavisnosti te države.
  Bilo je prisutno mnogo zvanica, među kojima i ambadadori najvećih svjetskih demokratija.
  Ipak, iz Nacionalne albanske unije (NAU), skrenuli su pažnju na činjenicu da svečanosti nije prisustvovao niko od najviših ili visokih zvaničnika Crne Gore... nastavak teksta
Elmela Zlatanić MD, doktor interne medicine i specijalista za infektivne bolesti (29.2.2024.)
   Elmela Zlatanić MD, doktor interne medicine i specijalista za infektivne bolesti.
   Dr. Zlatanić Elmela sa 40 godina radnog iskustva, prihvata više od 29 planova osiguranja. Povezana je sa bolnicom Lenox Hill Northwell Health na Manhattnu.
   Adresa office:
  132 East 76 Street Suite 2G
  New York, NY 10021
   Posjete možete zakazati na tel.: 212 - 249 - 4601
Feridu potreban donor bubrega i novčana pomoć    (29. februar, 2024.)
  Feridu Skenderović (34) iz Podgorice potrebna je finansijska pomoć za liječenje.
   Njegov otac zamolio je građane i građanke da mu pomognu, jer su mu, kako kaže, otkazali bubrezi, ide na dijalizu i potreban mu je donor bubrega.
   Vaše donacije možete uplatiti putem Gofundme.com
NOVO! NOVO! Putnička agencija: CIRIKOVIĆ Travel Agency New York - vlasnik: FAIK-FRANK CIRIKOVIĆ  (29.2.2024.)
  Mogućnost rezervacije i kupovine avio karata za sve destinacije u Evropi i svijetu po najpovoljnim cijenama - Crna Gora, Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Kosova,... u putničkoj agenciji CIRIKOVIĆ Travel Agency New York - vlasnik: FAIK-FRANK CIRIKOVIĆ

  Phones: New York: 1(860) 502 0070
  Plav: +382 67 711 033
  Beograd: +381 62 102 5144
  Peć: +383 49 977 329
  E-Mail: cirikovictravel@yahoo.com
  
VAŠA PUTOVANJA SU NAŠA BRIGA

Mundësia e rezervimit dhe blerjes së biletave ajrore për të gjitha distacionet ne Evropë dhe botë me qmimet më të mira- Mali i Zi,Serbia,Shqipëri,Bosnje dhe Hercegovinë, Kroaci, Maqedonia e Veriut,Kosovë...në agjencinë turistike CIRIKOVIĆ TRAVEL AGENCY NEW YORK - pronari: FAIK-FRANK CIRIKOVIĆ

Telefonat: New York 1(860)502 0070
Kosova-Pejë:+383 49-977-329
Plavë: +382 67 711-033
Beograd : +381 62 102-5144

E-Mail:cirikovictravel@yahoo.com

UDHËTIMET TUAJA JANË KUJDESI YNË
Omeragić: Rekonstrukcija Vlade sa BS moguća samo uz poštovanje naših načela, vidjećemo kako će se dešavanja u PES-u odraziti na procese u državi    (29. februar 2024)
  Visoki zvaničnici Crne Gore ne smiju biti promoteri političara koji su direktni izvršioci retrogradnih politika u regiji, koji konstantno dovode u pitanje cjelovitost i integritet BiH i koji su na crnim listama američke i administracija naših međunarodnih partnera, poručuje portparol Bošnjačke stranke...nastavak teksta
RAMAZANSKA AKCIJA 2024 - Pirović M. Ibrahim donirao $1,000 (hiljadu) za završetak IKC u Gusinju   (29.2.2024.)
  Od Odbora koji rukovodi donatorskom akcijom za izgradnju IKC u Gusinju imamo iformaciju o novoj donaciji za završetak IKC u Gusinju:
- Pirović M. Ibrahim donirao $1,000 (hiljadu)

U ovoj akciji do sada je donirano $15,300 + €400
  Draga i poštovana braćo i sestre, eselamu alejkum.
  Pozivamo Vas da postanete vakif, da donirate i najmanji iznos, jer svaki dolar/euro je bitan i znači korak bliže ka realizaciji hairli projekta, završetka izgradnje na IKC u Gusinju.
  Molimo Allaha dž.š. da ukabuli svaki dolar/euro koju uložite i nadoknadi vam sa zdravljem, bereketom, rahatlukom, i na kraju vječnim Džennetom. Amin!
   Zato još jednom pozivamo pojednice, udruženja, kompanije,..., da se odazovu ovom apelu i da, ako Bog da, ove godine dočekamo svečano otvaranje IKC u Gusinju.
  Odbor iz New Yorka koji koordinira donatorskom akcijom za izgradnju IKC Gusinje
BUDI VAKIF - UGRADI SE U TRAJNO DOBRO
PISMO JEDNE MAJKE   (29.2. 2024)
  Djeco moja draga, doći će dan kada me više neće biti na ovom svijetu. Ostavit ću sve što sam stekla pa i vas. Ostat će iza mene puno toga, ali jedno vas želim zamoliti.
   Ne svađajte se oko kuće koju vam ostavljam, ona će i poslije vas ostati i pripast će opet nekom drugom, jer ni vi je na ovaj put koji ja krećem nećete moći ponijeti.
  Kada budete dijelili moje porculansko posuđe iz kojeg ste jeli i svaki blagdan se okupljali oko stola. Spomenite se pri objedu da ne dijelite to posuđe jer i iza vas će još netko iz tog posuđa jesti i vi ćete ga nekom ostaviti ...sačuvajte zajedničko blagovanje za blagdane i zajedničko okupljanje oko stola.
  Nikada ne recite lažna svjedočanstva ni na svoga ni na tuđeg brata ...
  Usta otvarajte jednako za istinom kao što ih za kruhom otvarate.
  Ne svađajte se oko materijalnih stvari, nemojte dopustite novcu da bude vredniji od vas.
  Sjetite se se majke koja vas je ljubavlju zadojila, ne mrzite nikoga, ne ponižavajte slabijega, a od zloga bježite što dalje i ne trgujte s njim ...
  Dijelite ljepotu...
  Dijelite ljubav...
  Neka vaša djela ljubavi govore više od vaših riječi. Ne otuđujte se jedni od drugih. Spomenite se da vas je jedna utroba sve nosila.
  Spomenite se: da ste bez ičega došli na ovaj svijet i da se bez ičega vraćate, da ništa nije dragocjenije od zajedništva i ljubavi koji u trajno naslijeđe ostavljate svijetu.
  Tako i vi odgajajte svoju djecu i ne žalite za mnom.
  Umjesto suza i naricanja jednu tihu molitvu za moju dušu izmolite. Možda mi vaša molitva otvori vrata dzeneta.
  A,ja? Ja ću i dalje bdjeti nad vama samo s druge granice, gdje ćemo se jednog dana sresti i ostati zajedno u vječnosti ...
  ...VOLI VAS VAŠA MAJKA.
ČIŠĆENJE ORGANIZMA ZA 30 DANA   (29.2.2024.)
  Prva lekcija na medicinskom fakultetu koju naši ljekari često zaboravljaju glasi: Da je naš organizam sposoban da izliječi samog sebe
  Sve takozvane neizlečive bolesti možete izliječiti vrlo lako i uspješno sa našom terapijom za jačanje organizma koja sadrži:
  - ljekovite biljne tinkture i čajeve
  - način ishrane
  - hidro terapijom
  - oblogama i masažama
  - naravno i sa fizičkim aktivnostima
Na taj način ćete ojačati vaše organe to jest organizam. Tada će vaš ojačani organizam uspjeti da izbaci sve štetne materije i toksine koje su zagospodarile vašim tijelom. Tako dolazi do izlečenja svih vrsta takozvanih "NEIZLECIVIH BOLESTI"
Za sve savjete i naručivanje biljnih proizvoda možete se javiti, ljekaru prirodne medicine Deljanin Pajazit Pajo, na tel. 515-244-8133 ili nutricionisti prirodne medicine Deljanin Naza na tel. 438-939-6292 ili e-mail: pajo-naza@hotmail.com
Nesreća u selu kod Plava, žena stradala u požaru (28.2.2024.)
  Sedamdesetogodišnja M.O. stradala je danas nesrećnim slučajem u selu Gornja Ržanica, u Plavu, kad je zahvatila vatra dok je krčila imanje od korova.
  Prema informacijama koje su se mogle nezvanično dobiti u OB Plav i Domu zdravlja u tom gradu čijoj teritoriji selo pripada, sve se desilo vrlo brzo.Hitna pomoć iz Plava kada je stigla mogla konstatovano samo smrt.
  Službe zaštite i spašavanja na sjeveru posljednjih dana upućivale su apele da građani ne pale livade, jer se požari vrlo često brzo i nekontrolisano prošire. (CdM)
Albanski istoričari - mnogo Albanaca ima Bošnjačko porijeklo    (28. februar, 2024.)
UNIVERSAL AGENCY CORP, vlasnika MISINA ŠABOTIĆA   (28.2.2023.)
   Kraj kalendarske godine znači i obrada završnih finansijskih računa, kako za male biznise tako i za pojedince. Svi znamo da je to dosadan i stresan posao. Prepustite to nama.
   Universal Agency Corp, vlasnika Misina Šabotića, već dvije decenije se bavi uslugama knjigovodstva i računovodstva.
   Možemo se pohvaliti da imamo veliki broj zadovoljnih klijenata kako sa uslugom tako i sa povratkom novca. Mi se maksimalno trudimo da vam obezbijedimo da što više svog novca dobijete nazad od države koji vam pripada. Isto tako da što manje platite ako dugujete. Mi znamo da nijesmo jedini sto se bavi ovim uslugama, ali i znamo da smo najbolji:
  - Povoljne cijene, - Profesionalna usluga, - Garantujemo naš rad, - Posjedujemo potrebne dozvole, - Sa vama smo do kraja
   Kao sto neko reče;"Naš narod ima dobru praksu da kod Misina Šabotića radi taksu. On to radi brzo, tačno i povoljno, biće i ove godine novca za sve dovoljno."
Da li treba da platite porez na aplikacije Venmo ili PayPal? Odgovor nije jednostavan   (27.2.2024.)
  Kako IRS tretira aplikacije za plaćanje poput Venmo-a ili Cash App-a u poslednjih nekoliko godina nije baš bilo jednostavno i poreski obveznici se pitaju šta treba da prijave u 2024. godini.
  Odgovor na pitanje da li morate da platite porez na transakcije putem aplikacija kao što su Venmo, Cash App ili PayPal zavisi od prirode tih transakcija. Evo osnovnih smjernica:...nastavak teksta
WOLFGANG'S STEAKHOUSE   (28.2.2024.)
   Nesvakidašnje iskustvo zalogaja. Savršena kombinacija najkvalitetnijeg mesa, probranih vina i izvanredne usluge.
  Prepustite se ukusima koji bude čula i dozvolite da vam pokažemo šta znači istinsko uživanje ... WOLFGANG'S STEAKHOUSE
  Zvanična web prezentacija WOLFGANG'S STEAKHOUSE

Lokacije u New Yorku:
- BROADWAY NYC, 1359 Broadway Avenue Between 36th and 37th Street New York, NY 10018 (212-564-2620)
- Times Square – NYC, 250 West 41st Street, New York, NY 10036 (212-921-3720)
- TriBeCa – NYC, 409 Greenwich Street, New York, NY 10013 (212-925-0350)
- Park Avenue, 4 Park Avenue, New York, NY 10016 (212-889-3369)
- Midtown East, 200 East 54th Street, New York, NY 10022 (212-588-9653)
Lokacija u New Jersey:
- Somerville, 119 West Main Street, Somerville, NJ 08876 (908-541-0344)
BS će glasati za smjenu Mandića    (28.2.2024.)
  Bošnjačka stranka BS glasaće za smjenu predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića kada taj predlog dođe u Skupštinu, saopšteno je CdM-u iz partije Ervina Ibrahimovića.
  Kako su kazali za CdM, nijesu detaljno upoznati sa tekstom inicijative koju pokreće DPS, ali će podržati navedeni prijedlog...nastavak teksta
Rekonstrukcija puta Plav - Gusinje još uvijek u planovima: Eksproprijacija zakočila radove    (28. februar 2024)
  Odlučili smo da finansiramo izradu novog projekta koji će predviđati samo izgradnju dvije kolovozne trake, što ne zahtijeva eksproprijaciju. Nadamo se da će Vlada pomoći da se uđe u ovaj posao i da se on dovede do kraja – kaže Sanel Balić, predsjednik Opštine Gusinje...nastavak teksta
Dr. Danijela Zotović: Internist & Primary Care Doctor   (28.2.2024)
  Dr Danijela Zotović je certificirani doktor interne medicine iz New Yorka, sa 30 godina kliničkog iskustva. Nakon što je diplomirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu, završila je medicinsku specijalizaciju u bolnici Lenox Hill na Menhetnu, gde je takođe radila kao glavni specijalizant odeljenja za medicinu.
    Telefonom da zakažete termin: (888) 603-9338, extension 4.
  Zakazati termin preko interneta: Online raspored
  Radno vrijeme:
   330 West 58th St, Suite 414, New York, NY 10019 (ured Columbus Circle): ponedjeljak 13:00-19:00, utorak 8:30-17:00, petak 8:30-15:00 i jednu subotu u mjesecu 9:00-13:00
  302 East 72nd Street New York, NY 10021 (Ured na Upper East Side-u): srijeda: 8.30 - 17.00, četvrtak: 13.00-19.00
  Prihvaćena osiguranja: Aetna, Blue Cross, Cigna, GHI, HIP, Emblem Health, Healthnet, Multiplan, Medicare, Oxford, United Healthcare
Tivat – Jedinstvena prilika prodaja Lux stanova   (28.2.2024)
  Stambena zgrada sa Lux stanovima u Tivatu (Crna Gora).
  Kupite Lux stan u izgradnji direktno od investitora na odličnoj lokaciji u Tivtu.
  U prodaju su stanovi: prizmelje od 43,00 m2 i stanovi na 1 i 2 spratu od 90,00 m2 sa pogledom na more. Stanovi su modernog dizajna, sa italjanskim mermerom i sa podnim grejanjom. Svaki stan ima svoju terasu i obezbjedjeni parking mjesto ispred zgrade. Zavrsetak gradnje je previdjen do kraja 2025 godine.
   Cijena stanova je 2.500 Eura po m2.
  Zgrada se nalazi 1.200 m do Aerodroma Tivat i 800 m do plaže. Do Centra Tivat i luksuznog komplexa Porto Montenegro ima 1,5 km .
  Za sve informacije kontaktirajte nas - EDBI GROUP:
  tel. +382 68 143070 (Viber) ili na +49 176 326 36098 (Viber)
CANCELED - PROSLAVA 8. MARTA - Renaissance Event Hall: Subota - 9. mart 2024.    (27.2.2024.)
OBAVJEŠTENJE ISLAMSKE ZAJEDNICE I KULTURNOG CENTRA PLAV–GUSINJE U NEW YORKU    (27. februar 2024)
  Poštovane džematlije, eselamu alejkum.
  Obavještavamo vas da je prva teravija 10. marta a prvi dan posta je 11. marta.
  
  Teravije će se klanjati u sva tri (3) vakufa Islamske Zajednice:
   – U Bošnjačkom Islamskom Kulturnom Centru na Richmond Hillu.
  – U "Ali–pašinoj" džamiji u Astoriji.
   – U Islamskom Centru u Monticello.
  Takodje ćemo imati i iftare svaku noć, a naravno i mnogo drugih Ramazanskih aktivnosti. Ko želi da donira iftar, može se obratiti imamima, odbornicima ili sekretarici Islamske Zajednice.
  Poslanik a.s. je rekao: "Ko posti ramazan vjerujući i nadajući se nagradi, biće mu oprošteni grijesi koje je prethodno počinio."
  Takodje je Poslanik a.s. rekao: "Ko pripremi iftar postaču, imaće nagradu kao i on, a da se postaču njegovi sevapi uopšte neće umanjiti."
   Ramazan je mjesec milosti, oprosta i svakog dobra, i koristimo priliku da vas pozovemo da budete dio naših aktivnosti!
   Molimo Allaha da nam olakša i ukabuli post i sva ostala dobra djela!
  Bujrum!
GORDON LAW pruža usluge klijentima: CRIMINAL DEFENSE, IMIGRACIJA i PORODIČNO PRAVO   (27.2.2024)
   GORDON LAW
   300 East 33rd St. Suite 19 New York, NY 10016

   240 Meserole St 2nd Floor Brooklyn, NY 11206

  (212) 588-9919
   info@gordonlawnyc.com
   https://www.gordonlawnyc.com/

  GORDON LAW pruža sledeće usluge klijentima:
  CRIMINAL DEFENSE (Krivična odbrana) - DRŽAVNA I FEDERALNA (nesreće, napuštanje lica mjesta, napad, provala, nasilje u porodici, vožnja sa suspendovanom dozvolom, uznemiravanje, pljačke, krađe, ubistva, ....)
  IMIGRACIJA (azil, državljanstvo, obnova zelene karte, status privremeno zaštićenog, odbrana od deportacije/udaljavanja, obnova dokumenta o odobrenju za zapošljavanje (EAD), ...)
  PORODIČNO PRAVO (oporuke, zaostavština, razvod, izdržavanje i starateljstvo nad djecom, predbračni i postbračni ugovori,...)

  Pravna karijera gospodina Gordona proteže se preko trideset godina, počevši od njegove službe kao pomoćnika okružnog tužioca u Njujorku. Od otvaranja svoje firme 1998. godine, gospodin Gordon je radio na različitim predmetima građanskih i krivičnih stvari, na državnim i saveznim sudovima širom Sjedinjenih Država.
Za razgovor s članom našeg tima na bosanskom, hrvatskom, srpskom ili crnogorskom, molimo nazovite Sabrinu Kolenović na (917) 284-0601 ili (212) 588-9919; ekst.5   Rachel Son
  Kao akreditovani predstavnik u okviru Programa priznavanja i akreditacije Ministarstva pravosuđa, gospođa Son ima veliko iskustvo u zastupanju stotina klijenata u raznim imigracionim i građanskim stvarima širom zemlje.
IZKC PLAV–GUSINJE U NEW YORKU: PROGRAM "U SUSRET RAMAZANU"    (27. februar 2024)
  PROGRAM POD NAZIVOM "U SUSRET RAMAZANU" U ORGANIZACIJI ISLAMSKE ZAJEDNICE I KULTURNOG CENTRA PLAV–GUSINJE U NEW YORKU

  Četvrtak, 7. mart 2024. u 7:00 PM

  Bošnjački Islamski Kulturni Centar na Richmond Hillu.

  Bujrum!
OMERAGIĆ: Svi oni kojima su puna usta prava i pravde na današnji dan treba da zašute    (27. februar, 2024.)
ELEMENTS DENTAL: Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS, FICOI - Nova lokacija na Manhattnu: 342 east 67th street, New York, NY 10065 (27.2.2024.)
  ELEMENTS DENTAL OFFICE - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS, FICOI,
   NOVA lokacija na Manhattnu:
   342 East 67th Street, New York, NY 10065
   212 688-8400
   Radni dani: ponedeljak, srijeda i subota.

   Astoria office: 28-36 Steinway st. - radni dani od ponedeljka do petka.

Dr. Abdulla Zoobi, DDS, FICOI
  Cosmetic and Dental Implantologist
  Fellow International Congress of Oral Implantology
  Doctor of Dental Surgery
Damir Gutić: Možemo da se ljutimo samo na Spajića što od početka nismo dio vlade, očekujem da dobijemo ponudu    (27. februar 2024)
  Poslanik i potpredsjednik Bošnjačke stranke Damir Gutić govoreći o raspravi na jučerašnjoj śednici GO u našoj emisiji Drugačija radio veza kazao je da BS nema zvaničnu ponudu za ulazak u Vladu.
  Gutić je podsjetio na tok pregovora oko ulaska u Vladu...nastavak teksta
Bivša profesorka donirala milijardu dolara medicinskom koledžu u Njujorku i ukinula školarinu za studente (VIDEO)   (27.2.2024.)
  Bivša profesorka medicinskog koledža "Albert Ajnštajn" u Njujorku Rut Gotesman donirala je toj školi milijardu dolara za stipendije za sve studente, što je najveći poklon te vrste ikada u SAD, saopštio je koledž.
  Bivša profesorka daje donaciju zahvaljujući bogatstvu svog supruga Davida Gotesmana, finansijera sa Vol strita, koji je preminuo u septembru 2022. godine, preneo je Rojters.
  Zahvaljujući njenoj donaciji, svi sadašnji redovni studenti koledža imaće plaćenu školarinu u prolećnom semestru 2024. godine, kao i svi budući. Školarina iznosi oko $60.000 godišnje.
  Koledž, koji pohađa oko 1.100 studenata, nalazi se u Bronksu.
Nihad Canović: Moramo se suočiti sa prošlošću, pravda za žrtve zločina u Štrpcima nije zadovoljena    (27. februar 2024)
  Delegacija Socijaldemokrata Crne Gore (SD) danas je povodom 31. godišnjice od zločina u Štrpcima, kada je iz voza oteto i ubijeno 20 osoba, položila vijenac na spomen obilježje „Civilnim žrtvama”, posvećeno svim žrtvama civilnih ratova sa prostora bivše Jugoslavije...nastavak teksta
Izvučeni iz voza i likvidirani: Prije 31 godinu počinjen je zločin nad civilima u Štrpcima    (27. februar 2024)
  Navršava se 31 godina od zločina u Štrpcima kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), na željezničkoj stanici u Štrpcima, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd - Bar izveli su 20 putnika i potom ih ubili...nastavak teksta
“RDC Poliklinka Sarajevo” - ul. Azize Šaćirbegović bb   (27.2.2024.)
  Iskoristite akcijsku ponudu i zakažite vaš termin za CT na vrijeme.
  Poliklinika RDC Sarajevo više od 20 godina nudi CT usluge!
  Naš novi CT aparat je opremljen najnovijom tehnologijom koja omogućava da vam pružimo brze i precizne dijagnostičke rezultate, uz stručan tim radiologa koji će vam pruži vrhunsku zdravstvenu uslugu.
   Kao uvijek, vaša sigurnost i udobnost su naš prioritet. U Poliklinici RDC ćete dobiti najbolju kombinaciju medicinske usluge i cijene, jer kod nas ZDRAVLJE JE PRIORITET
  Da biste zakazali CT pregled, slobodno nas kontaktirajte putem telefona na broj +387 33 656 743 ili posjetite našu polikliniku na adresi Azize Šaćirbegović bb.
   U RDC poliklinici rade vrhunski stučnjaci od kojih je nekoliko iz našeg zavičaja, Plava i Gusinja.
HARIS KOLJENOVIĆ - MOJA DJECA 2024 NOVO    (26. februar, 2024.)
PLAVSKI TAMBURAŠI   (26.2.2024.)
Omeragić: O ulasku BS u Vladu kad budemo zvanično pozvani; Šahman više nije član Glavnog odbora partije    (26. februar 2024)
  Portparol Bošnjačke strane Adel Omeragić saopštio je da na današnjoj sjednici Glavnog odbora nije bilo govora o ulasku te partije u 44. Vladu, budući da nije zvanično ni pozvana da bude dio pregovora oko rekonstrukcije. Takođe, kako je kazao, nije bilo riječi ni oko koalicije u Bijelom Polju...nastavak teksta
Prvo ambulantno vozilo u opštini Plav i prvi vozač Emin Šainović   (26.2. 2024)
   Kada smo kod sanitetskog, odnosno ambulantskog vozila, iz pijeteta i poštovanja, želimo da se prisjetitimo i prvog doniranog ambulantnog vozila u opštini Plav i njegovog prvog vozača.
  Prvo ambulantno vozilo u opstini Plav je bila donacija Vasa Cukovića i datira iz 1958. godine (kliknite na sliku u lijevom uglu). Prvi vozač tog vozila je bio EMIN ŠAINOVIĆ, (sin Šainović Smajlja i Hurke, rodj. Hodžić), rodjen daleke 1924. godine.
  Ono što valja napomenuti da je EMIN od malena zavoleo vozački zanat i da je sa svojih 14 godina počeo da vozi. Stariji Gusinjani i Plavljani se rado sjećaju vozila marke SUDEBAKER (kliknite na sliku), otvorenog tipa, kojim je Emin Šainović prevozio naš narod na relaciji Plav-Gusinje i obrnuto.  U periodu 1958 - 1965 bio je vozač ambulantnog vozila, tada prvog u opštini Plav, kojim su poboljšani zdrastveni uslovi za to vrijeme i kada je pravovremenim intervencijama spašeni mnogi životi.
   Sobzirom da je bio i učesnik rata Emin se penizonisao relativno mlad 1965 godine, kada je napustio Plav i preselio se u Peć (Kosovo).
   Emin je bio oženjen Bahtom Hot, i iz tog braka su izrodili 6 kćerki. Preselio je na ahiret 1998, a dženaza je obavljena u Gusinju. (Gusinje Plav Press)
GUSINJE SLAVI DESET GODINA OD POVRAĆAJA STATUSA OPŠTINE   (26.2.2024.)
Poštovani građani Gusinja, uvažena dijasporo, na današnji dan prije tačno deset godina, odlukom Skupštine Crne Gore, Gusinju je vraćen status samostalne opštine.
  Na taj način, ispravljena je višedecenijska nepravda, a Gusinje je, na zadovoljstvo svih građana povratilo samostalnost u odlučivanju.
  Ovo je prilika da se javno zahvalim svim političkim subjektima, pojedincima i organizacijama, kao i našim uglednim ljudima u dijaspori, koji su dali svoj doprinos, kako bi Gusinje konačno postalo samostalna opština... nastavak teksta
Nove donacije iz Evrope za kupovinu KOMBI vozila.   (26.2.2024.)
  Nove donacije iz Evrope za kupovinu KOMBI vozila:
- Pupovic Rahim 100€
- Pupovic Rahel 100€
-Pupovic Sajagin 100€
- Šujak Kupo 500€
- U ime Pejcinovic Sanela 300€
  Do sada ukupno prikupljeno 16,925€ + $13,200 + 26.900 Svedskih kruna
  Vaše donacije možete uplatiti preko:
  Koordinator za Ameriku: Šukro Cecunjanin +1 2032581616
  Koordinator za Njemacku: Biljo Srdanovic + 15 222614185
  Koordinatori za Švedsku: Senad Šehovic +46 709448657, Senad Gutic +46 737462046
  Koordinator za Luxemburg: Almir Šarkinovic +35 2661651000
  Koordinator za Holandiju: Nevzet Purišic +31 654640178

  Neizmjernu zahvalnost dugujemo uredniku portala www gusinje-plav.com gospodinu Rafetu Hot, cije portal je naš medijski sponzor.
Bošnjacko Udruženje Plavljana i Gusinjana BEHAR iz Holandije
Domaći balkanski kolačići: "Balkan cookie jar" - vl. Dalila Cecunjanin   (25.2.2024.)
  Breskvice su jedinstveni balkanski kolačić. Najdelikatesniji i najukusniji kolačić. Najljepše za vaša veselja, svadbe, koljevke, rodjendane, Bajrame, Ramazane,..., ili kao poklon.
  Pozovite/šaljite SMS Dalili na 646-624-9791 za narudžbu.
  Za više informacija:
   Pratite na Instagram @balkancookiejar

  Breskvice are a Balkan unique cookie. Breskvice are a must-have at any event, wedding, baby shower, engagement, retirement, birthdays, Ramazan, Bajram, housewarming. It’s the perfect gift for any day.
   Call/Text Dalila at 646-624-9791 to order.
  Follow @balkancookiejar on Instagram.
Srlja li Bošnjačka stranka u crnogorsku verziju „trojke“    (25. februar 2024)
  ...U crnogorskoj javnosti sve se manje krije namjera Bošnjačke stranke da uđe u rekonstruiranu Vladu Crne Gore. Nedavno je došla i zvanična najava takve mogućnosti. Adel Omeragić, portparol Bošnjačke stranke, za crnogorski portal CDM izjavio je: “Bošnjačka stranka je partija koja se drži svog programa i principa. U tom smislu, i priča o najavljenoj rekonstrukciji, koja bi obuhvatila i BS, moguća je jedino uz poštovanje načela na kojima djeluje Bošnjačka stranka.” Dakle, od “nećemo ni pod kakvim uslovima koalirati sa velikosrbima i njihovim prikrivenim igračima, jučer GP URA, danas PES-om,” Bošnjačka stranka je odlučilo pomaći se ka “moguće je, ali uz poštivanje naših načela”...nastavak teksta
Drugi zimski festival Babino polje - Plav. 25.02.2024 god.    (25. februar 2024)
Sjećanje na našu voljenu majku Kimu Radončić    (25. februar 2024)
  Sjećanje na svoju majku Kimu Radončić za koju nikad bol ne prestaje.
   Uvjek ćemo se sjećati tvojih savjeta i uspomena. Sanjam te majko i Allahu se molim, zoro nemoj svitati na san mi je došla moja. Da uživam sa njom kao prije, mada ona sa nama više nije. Gledam majku kao da je živa šest godina zemlja ju pokriva. I u snu toplina me grije, naše majke najmiljije. Da ispričam što nas duša boli, niko ne zna ko majka da voli. Samo majci povjerit se mogu, svojoj majci i dragom Bogu.
   Draga naša majko odmaraj nam u dženetu ti to zasluzuješ. Tvoja dobra dijela što si nam pružila zato ćeš biti večno u našim srcima.
  Sinovi Ragip i Rafet, kćerke Sapka i Surka i ostala familijama.
Alen ef. Šabović: "Ono što udijeliš, imaćeš hajra od toga, ono što ostaviš porodici, vjerovatno da ti ni oni neće znat za to."    (25.2.2024.)
Na ahiret je preselio Kadrić Kolenović (Šeljov) Besim   (1982-2024)   (24. februar, 2024.)
   U New York je u petak 23.02.2024 godine na ahiret preselio Kadrić Kolenović (Šeljov) Besim u 41-oj godini života.
  Zdravoglava se prima danas, u subotu, 24.02.2024 od 3:00pm u “Bosnjačkoj Kući”, kraj Ali-pašine džamije u Astoriji. Za žene je u Ali-pašinu džamiju.
  Dženaza namaz se klanja sjutra u 9:00am u Ali-pašinoj džamiji. Nakon čega će se u 12 časova obaviti dženaza na Balkan Cemetery Upstate NY.
   Ožalošćeni: otac Šeljo, majka Hurmeta, supruga Selma, sin Yusuf, ćerke Lilijana i Suhayla, braća Bekim i Rasim, sestra Vildana, bratanić, bratanične, sestričići, sestrična, snahe Mirela i Nurka, bratstva Kolenović i Aksalić i mnogobrojna rodbina. “Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Davno je, davno bilo to... prije 52 godine    (24.2.2024.)
  Daleke 1972 god. u Plavu je odigrana fudbalska utakmica veterana: FK "Partizan" i FK "Jezero". Nastupili su igrači koji su 50-tih i 60-tih godina uspješno branili boje ova dva kluba. Ako kliknete na sliku ljivo prepoznaćete nekadašnje fudbalske legende FK "Partizan"-a, od kojih danas mnogi nisu medju živima.
Jedan je bio i ostao, Redžepagić Smako-Tatarin  (23.2.2024)
  U svoje vrijeme je bio strah i trepet za protivničke napadače. Važio je za fudbalera bez mane i straha. Postavljao je glavu, gdje mnogi nebi nogu postavili. Lopta je mogla pored njega proći, a igrač nikako. Sa piscem ovih redova, su bili najbolji bekovski par koji je ikada branio boje fudbalskog kluba "Jezero" iz Plava. Bio je i ostao, jedan i jedini: Redžepagić Smako - Tatarin.
  Neostvarena životna želja mu je bila da zvanično nastupi za komšijskog ligaša FK "Partizan" iz Gusinja. To nikako nije umanjilo njegovu ljubav prema ovom gradu, što je potvrdio izborom Beke Julević, za svoju životnu saputnicu.
  Danas u poodmaklim godinama, u New Yorku gdje provodi životni i radni vijek, rado se prisjeća mladosti i igara, kada smo sa ekipom Jezero iz Plava, žarili i palili po fudbalskim terenima Crne Gore. Kaže, bilo je lijepo i imamo čega da se sjećamo.(Gusinje Plav Press)
Knjiga "PLAV i GUSINJE" - Glava 4. U TIŠINI   (22.2.2024.)
  Nastavljamo sa objavljivanjem knjige "Plav i Gusinje", izdate 1926, autora Draga Boričića. Danas prenosimo iz sadržaja:
Glava 4. U TIŠINI
  Čovjekovu dušu sreta jedna beskonacna tišina, i mir u prirodi, kada udje u ovaj predeo. Svuda uokolo planine, visoke, teške, sa vrhovima oštrim i hladnim. Čovjeku se učini, da je ušao u pusti, ogromni anfiteatar, u kome nema nikoga. Planine ogradjuju i jezero i ravninu oko jezera, oko Plava oko Gusinja.
 Nastavak priče mozete pročitati ako redom kliknete na slike slijeva u desno.
Plavska čaršija iz 1918 godine    (22. feb. 2024.)
Izvor: Glasilo na njemačkom jeziku - Cetinjer Zeitung - koje se izdavalo na Cetinju od 1916 do 1918 godine.
ČIŠĆENJE JETRE ZA SAMO 5 DANA   (21.2.2024.)
   Ni jedna bolest se ne pojavljuje preko noći. Bolest srca, rak...skoro sve bolesti se razvijaju mesecima, pa čak i godinama, nakon što jetra prestene da čisti tijelo.

   ZAŠTO MORAMO DA ČISTIMO I ISPIRAMO NAŠU JETRU?

   Posao jetre jeste da procisti sve što jedemo i pijemo i ukloni sve što je štetno iz naše svarene hrane prije nego što udje u krvotok. Jetra uklanja holesterol i štetne masti usled preteranog konzumiranja hrane životinjskog porijekla i uklanja hiljade aditiva u hrani i tečnosti koje konzumiramo. Jetra uklanja sve one štetne materije u krvi, koje bi, ukoliko bi se zadržale, mogle da prouzrokuju srčane napade, moždane udare, probleme sa cirkulacijom, rak, neurološke bolesti i stotine drugih bolest. Nezdrav način života i ishrana prouzrokuju da se jetra umori i sama postaje zapušena istim toksicnim odpadom koji je uklanjala iz vaše krvi. Kad je zapušena i bolesna, jetra ne može da uklanja otrov iz vas. Taj nagomilan odpad čini da jetra oboli, pa čak izaziva i rak jetre. Čišćenjem i ispiranjem jetre, jetra se oslobadja otrovnog sadrzaja, kada je zapušena i pretrpana.
   Zato smo napravili program za 5 dana čišćenja jetre. Svaka osoba bi trebala da čisti jetru makar jednom godišnje! Svi koji su zainteresovani da očiste jetru za samo 5 dana prirodnim proizvodima možete se javiti Pajazitu-Paju Deljanin, (diplomirani ljekar prirodne medicine) na telefon 514 244 8133 i njegovoj supruzi Nazi Deljanin, (diplomirani nutricionist prirodne medicine) na telefon 438 939 6292 ili e-mail: pajo-naza@hotmail.com
ČIŠĆENJE ORGANIZMA 30 DANA

METODA RASTVARANJA KAMENA U BUBREGE

MOĆAN, EFIKASAN I KOMPLETAN PROGRAM ČIŠĆENJA CRIJEVA
Sjećanje na Sadetu Agović, rodjenu Bektešević od oca Culja.   (1960-2004)   (21. februar, 2024.)
  Dana 21.02.2024 navršavaju se 20 godina od kako nisi sa nama.
   Nedostaješ mnogo, nedostaješ svima svakim danom sve više.
  Nedostaje tvoj vedri lik, tvoje iskrene i tople riječi,tvoja iskrena ljubav.
   Sa ljubavlju te čuvamo od zaborava i molimo dragog Allaha dž.š. da ti podari lijepi dženet, a tvojoj dobroj i plemenitoj duši vječni rahmet.
  Tvoji najmiliji.
Akcija gašenja više požara u Gusinju (FOTO-VIDEO)   (21. feb. 2024)
  Povodom učestalih požara na otvorenom prostoru u opštini Gusinje koji nastaju zbog paljenja biljnih ostataka, trske, suve trave i rastinja na imanjima upozoravamo građane naše opštine da se ovakvi požari veoma brzo šire tako da su ugroženi objekti u ovim područjima. Takođe, ogromne su posledice za biljni i životinjski svijet u prostorima zahvaćenim vatrom...nastavak teksta
Na ahiret je preselio Dervišević (Hazem) Jazo   (1945-2024)   (20.2.2024.)
  U New York je u ponedeljak, 19.2.2024. godine na ahiret preselio Dervišević (Hazema) Jazo u 79 godini.
  Zdravoglava je danas, u utorak - 20.2.2024. godine od 4 sata poslije podne u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji.
  Dženaza namaz se klanja sjutra u srijedu u 9 sati izjutra, nakon čega će se u 11 časova obaviti dženaza na Washington Memorial park.
   Ožalošćeni: supruga Sanija, šćerke: Enisa, Ehrida, Sanela, Sevdija i Jasmina, sin Kasem, unučad Joesph, Emil, Enis, Meryem i Geraldina, braća Šeko, Šućo i Ćazim, sestra Sabrija, zetovi, brastva Dervišević i Vučetović. “Inna lillahi we inna ilayhi radziuun - Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo.(gusinje-plav.com)
Virdžina: "Kada žensko nije žensko, nego je "muško""   (19. februar 2024)
   "Bračni par Aljo i Hurka Memić iz Gusinja (Crna Gora) dobili su 1910. godine i četvrto žensko dijete. Želje i snovi patrijarhalnih ljudi - da dobiju sina, pravog naslednika doma i imanja, nisu im se ni tada ispunile. Aljo je zato odlučio da Nuriju, to četvrto žensko dijete, smatra za muškarca, pa joj dao muško ime: Drko.
   Drko je potom njegovan i podizan kao muško dijete. Drku se od početka tepalo kao sinu, povijan je i oblačen kao i svako drugo muško dijete i u svemu se prema njemu ponašalo i postupalo kao prema muškarcu, izuzev njegove majke. Rastao je i kretao se samo u muškom društvu. Kada je prirastao i počeo da radi, radio je samo "muške" poslove (kosidba, kopanje, kiridžijanje).
   Pošto mu je otac umro (1922), Drko je počeo da vodi kuću i domaćinstvo kao što to inače čine jedinci muškarci. Godine 1940 uzeo je k'sebi sestrića Hasa Deljanina, dječaka od 8 godina, da raste pored "ujka" i da mu potom ostavi imanje (kliknite na sliku u lijevom uglu). Umro je 1956. a da ga nije i formalno, kod suda, učinio."
  (Zabilježio 1948. godine dr. Mirko Barjaktarović)
Sjećanje na Ismeta (Rustema) Duraković    (18.2.2024.)
  Dana 18. februara navršava se godina dana od kako je na ahiret preselio naš Ismet (Rustema) Duraković.
   Neumitna smrt otrgnula te od nas i ostavila nam veliku tugu i žalost, ali i lijepe i drage uspomene i sjećanja.
   Nedostaje nam tvoja dobrota, toplina, pažnja i briga. Nedostaje nam tvoj optimizam, vedar duh i hrabrost kojima si se suprotstavljao problemima i nedaćama.
   Otišlo sa tobom dio nas, sve ljudsko, plemenito, iskreno, sva ljubav i pažnja.
  Tvoja porodica: majka Hasnija (Sevda), supruga Dejana, sinovi: Elvis, Enis i Mensud, kćerke: Sanela, Samira i Samanta, braća: Izet, Safet, Samir, Edin, Denis i Nedzad, sestre: Mevljuda, Mevlida i Mersida, snahe, zetovi i unučad
VREMEPLOV: Knjiga "PLAV i GUSINJE" - Glava 11. RUDE   (17.2.2024.)
  Dali je u Gusinju u srednjem vijeku postojao rudnik, mnogi se pitaju i danas? Pogledajte šta o tome piše u knjizi "Plav-Gusinje" iz 1926 godine.
Glava 11. RUDE

  "Rudno bogastvo ovih krajeva poznato je još iz srednjeg vijeka. Iznad Gusinja su i sada očuvane ogromne rupčage u zemlji. To su zasuta rudarska okna. Isto onako kao u Novom Brdu, kao u Brskovu, i ovde, kraj Gusinja, bilo je staro rudarsko mjesto. Narod je očuvao u svojim tradicijama uspomenu na rudnike cara Dušana, koji su nesumljivo postojali. Kad je prestao život rudarstva, ko je posjedovao ove rudnike otkriće se, možda, nekada u nekoj od arhiva. Zasad su samo ostali tragovi u zemlji. Možda i osnivanja samoga Gusinja leži u bliskoj vezi sa rudokopima. I najvjerovatnije je da je tu bila najranija rudarska stanica..."
Kompletnu priču možete pročitati ako redom kliknete na slike slijeva u desno.
Portal Gusinje-Plav.com misli na Vaše poslovanje, kao i na Vaš biznis.   (16.2. 2024)
  Ukoliko želite da se za Vas proizvod ili uslugu čuje u New Yorku i okolini, ali i na prostoru čitave Amerike i Evrope, kontaktirajte nas i mi ćemo vam ponuditi najbolje opcije reklamiranja.
  Internet portal Gusinje-Plav.com predstavlja sjajnu mogućnost za napredak Vašeg biznisa. Raznovrsnost sadržaja našeg portala i visoka dnevna posjećenost predstavljaju pravu priliku da Vaša poruka stigne do željene ciljne grupe korisnika.
  Vrlo je važno da znate da ne postoje nikakva ograničenja u biznisu koji promovišemo. Nije bitno jeste li klinika, restoran, ordinacija, prodavnica, salon, kancelarija ili imate neki drugi koncept poslovanja. Čime god da se bavite – ovdje ste i više nego dobrodošli. U interesu naših posetilaca je da budemo sveobuhvatni.
  Budite pravovremeno informisani, ne propustite nijedan dogadaj. Naš portal Gusinje-Plav.com čeka na Vašu reklamu!
Kontaktirajte nas putem:
e-mail: ediedoas@aol.com ili na telefon: 646-808-6490
I Gusinjani su prošli pakao Golog otoka.    (16.2.2024)
  U Jugoslaviji i zemljama koje su nastale njenim raspadom decenijama se nagadjalo o tačnom broju ljudi koji su od 1949. do 1956. prošli kroz logore za informbiroovce, što na Golom otoku, što na drugim mestima. Špekulacije sa brojem uhapšenih i umrlih često su bile deo aktuelnih ideoloških prepucavanja, naročito od sredine osamdesetih na ovamo, kada je Goli otok umnogome poslužio za diskreditovanje čitavog perioda jugoslovenskog socijalizma.
   Eksluzivno došli smo do spiska zatvorenika interniranih po liniji IB-a koji je napravila savezna UDBA, a koji se nalazi Državnom arhivu Hrvatske. Na njemu se nalazi 16.101 ime zatočenika i zatočenica. Na spiskovima se može vidjeti tačan datum hapšenja i datum kada su osudjenici otpušteni, kao i koliko su godina osudjeni
Medju onima koji su prošli pakao Golog otoka su bili i Gusinjani, čija smo imena našli na spiskovima: Radončić Alja Salih, Radončić Šaba Suljo, Radončić Šeca Jupo, Radončić Zaja Mehmed, Radončić Julja Hako, Radončić Julja Hajro, Radončić Zaja Jazo, Radončić Hama Ćazim, Radončić Julje Junuz, Radončić Jakupa Šemso (kliknite na sliku u lijevom uglu).
  Takodje smo na spiskovima pronašli i sljedeća imena: Hot Alije Salih, Hot Nasa Nuro, Hot Redza Hakija, Koljenović Maza Arslan, Koljenović Musa Abo, Mulić Nasa Redžo, Feratović Nasa Ujkan, Dervišević Alije Muharem, Deljanin Ibrahima Fero ...itd.
  Većina zatvorenika nikada nije saznala prave razloge zašta su bili osudjeni. Bilo, ne ponovilo se.(Gusinje Plav Pres)
Sjećanje na Osmana (Hajra) Sujkovića.    (16.2.2024.)
  Danas se navršava 8 godina od tvog rastanka sa nama..
  Svojim postojanjem si nas kao svoju djecu učinio ponosnim, svojim unučadima uljepšao svaki dio njihovog djetinstva.
  Ponosni smo sto si bio dio naših zivota. Čuvamo uspomene na tvoj lik, dobrotu i plemenitost koju si poklanjao. Ostat ćeš voljen i nikad zaboravljen.
  Da ti uzvišeni Allah podari najljepše mjesto u dženetu.
   Tvoji najmiliji: supruga Ema, sin Safet sa porodicom, kćerka Igbala.
Sjećanje na Ismeta - Isa (Ibrahima) Dervišević    (14.2.2024.)
  Dana 14. februara navršava se godina dana od kako je na ahiret preselio Ismet - Iso Ibrahima Dervišević.
  Otišao si, a imao si još želja, planova, toliko toga da pružiš i ispričaš.
  Zahvalni smo ti na tvojoj veličini, odanosti i poštenju u svim životnim ulogama.
   Poštovani naš oče, bio si nesebičan, pun razumijevanja, empatije. Pomagao si, odgajao, okupljao, bio oslonac, podstrek i vođa.
  Raskošna je krošnja tvojih manira, talenata, etike i integriteta.
  Ostavio si brojne uspomene, bezbroj malih i velikih znakova zaštite i ljubavi.
  Zauvijek je čvrsta nit koja nas spaja, jer ti nastavljaš da živiš u nama kroz iskustva, razgovore i mudrosti kojima si nas učio, ispunio, nadahnuo i sve beskrajno volio.
  Hvala ti, imao si se rašta i roditi, za korak ispred svog vremena. Vječni rahmet tvojoj dobroj duši.
  S ljubavlju,
  Tvoja porodica: supruga Muna, sinovi Emil, Edin - Giga i Mirza, unučad Zlatan, Džan i Tarik, snahe Jasminka i Melisa.
Admir Radončić naš saradnik i dopisnik iz Podgorice.  (14.2.2024)
   Od sada svi iz Crne Gore koji žele da putem našeg web magazina reklamiraju svoje firme, biznis, postave oglase za prodaju kuća, stanova ili placeva, sjećanje na svoje najdraže itd, mogu da se obrate Admiru Radončiću na br. telefona:
+382 69 607068 Whatsup/Viber.
   I još nešto. Admir vrši popravke svih vrsta računara, telefona, pružanje softverskih rešenja, itd.
Advokat Edin Hot - Law firm Weiss, Wexler & Wornow.  (14.2. 2024.)
  Edin Hot is an attorney at New York City based law firm Weiss, Wexler & Wornow. The firm provides legal expertise on an extensive array of Workers’ Compensation defense matters. Edin focuses his practice on claim resolution, Section 32 drafting and workers’ compensation defense.
  Clients of Weiss, Wexler and Wornow P.C. are participants in the workers’ compensation systems of jurisdictions all across the United States. These include large and small employers, professional and trade associations, self-insurers, group and third party administrators, health care providers, and other constituents of workers’ compensation systems.
  We also serve as advisors and consultants to local, regional and national law firms and accounting firms which seek to provide an additional layer of specialized services and professional attention for their client base. Further, insurance companies and adjusters retain us to advise and assist them in providing the highest level of service to their accounts.
Address: 25 Park Place, 4th Floor
New York, New York 10007
tel. 1(646)-315-3174

Nastavak Stranice (News Archive)

KONTAKT: 646-808-6490

ZABRANJENO JE PREUZIMATI TEKSTOVE I FOTOGRAFIJE BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE
TUDJI TEKSTOVI I SAOPSTENJA NE MORAJU DA ODRAZAVAJU STAVOVE I MISLJENJA REDAKCIJE


Redakcija:

Rafet Hot Selim Cekic Nuki Lucevic Senad Sehovic Hamo Mulic Mirza Vukelj Radoncic MisoContact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"
;