www.Gusinje-Plav.com


Donacije za Islamski Kulturni Centar Gusinje - Ukupno do sada $358,121 + €79,116 + 10,100KM +...

Subota, 23. novembar 2019. god - Hajtar za Mujaj Djuljku, rodj. Ljaljić otvaraju njeni sinovi Edin, Enis, Esin i Esmir, sa bratstvima Mujaj i Ljaljić, rodbinom i prijateljima, u našoj Ali-pašinoj džamiji u Astoriji, od 9am do 7pm.

I danas se radi na buducem IKC u Gusinju    (18. novembar 2019)
   Na radost istinskih patriota radove na buducem IKC Gusinje teku po planu. Zahvaljujuci cjelokupnoj dijaspori i mjestanima Gusinja, svakim danom se nadziru konture objekta koji ce krasiti carsiju u Gusinje.
Na gradilistu su danas boravili nadzornici projekta arhitekta Almer Kalac i inzinjer Samir Murati, koji su nam i poslali današnje slike sa gradilišta. Radovi su nastavljeni nakon kišnih dana. Ako posluži vrijeme, ubrzo bi trebalo da bude urađena i ploča iznad prizemlja.
KIJA KOCKAR, MIRZA SELIMOVIĆ i KATARINA ŽIVKOVIĆ - New York, Friday - 13 decembar 2019    (18. nov 2019)
MRKI'S PLACE and KONCERTTON present

KIJA KOCKAR, MIRZA SELIMOVIĆ i KATARINA ŽIVKOVIĆ
Friday, 13. decembar 2019 - door opens 9pm

MELROSE BALLROOM
36-08 33rd Street
QUEENS, NY 11106

Info: MRKI'S Place 917-568-3496 & 646-261-3252
Bay tickets online: WWW.MELROSEBALLROOMNYC.COM
Prodajna mjesta:
MRKI'S Place - 4403 30th Ave, Astoria, NY 11103 tel. (917) 568-3496
EUROMARKET - 3042 31st St, Astoria, NY 11102, tel. 718-545 5569
EUROPA Market - 66-99 Forest ave, Ridgewood NY 11385 tel. (718)821-3732
OHRID TRAVEL - 32 Center Street, Clifton, NJ 07011 973-340-3210 & (973) 340-3210
ETERNITY Coffee - 131 Crooks Ave, Paterson NJ 07503 tel.(973) 523-4999
ČIŠĆENJE ORGANIZMA ZA 30 DANA    (18. nov 2019)
   Prva lekcija na medicinskom fakultetu koju naši ljekari cesto zaboravlju glasi: Da je naš organizam sposoban da izlijeci samog sebe
  Sve takozvane neizlecive bolesti možete izlijeciti vrlo lako i uspješno sa našom terapijom za jacanje organizma koja sadrži:
  - ljekovite biljne tinkture i cajeve
  - nacin ishrane
  - hidro terapijom
  - oblogama i masažama
  - naravno i sa fizickim aktivnostima
  Na taj nacin cete ojacati vaše organe to jest organizam. Tada ce vaš ojacani organizam uspjeti da izbaci sve štetne materije i toksine koje su zagospodarile vašim tijelom. Tako dolazi do izlecenja svih vrsta takozvanih "NEIZLECIVIH BOLESTI"
  Za sve savjete i narucivanje biljnih proizvoda možete se javiti, ljekaru prirodne medicine Deljanin Pajazit Pajo, na tel. 515-244-8133 ili nutricionisti prirodne medicine Deljanin Naza na tel. 438-939-6292 ili e-mail: pajo-naza@hotmail.com
Hajtar za Gačević (Arslana) Zama - Subota, 30. novembar 2019. god    (18. novembar 2019)
   U Podgorici je 6. oktobra 2019. na ahiret preselio Gačević (Arslana) Zamo, u 88-toj godini života.
   Tim povodom otvaraju hajtar: sin Eris, brat Hamdo, sa bratstvom Gačević, rodbinom i prijateljima, u našoj Ali-pašinoj džamiji u Astoriji, subotu 30. novembra 2019. godine od 9 sati izjutra do 7 sati naveče.
   Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)
HALJKO ČEKIĆ $200: Sponzor za Veče Dijaspore 2019 - Nedelja, 8. dec, 2019. god   (18. novembar 2019)
  
ALMA ŠEHOVIĆ - Financial Services Professional (New York Life Insurance Company)  (18. novembar 2019)
   Izgradite finansijsku sigurnost za svoju porodicu i uspješno privatno poslovanje

  Finansijska rješenja:
  ~ Penzijske opcije-planiranje
  ~ Životno osiguranje - doživotna i privremena (5, 10, 15, 20 godina)
  ~ Dugotrajna štednja/Ulaganja
  ~ Štedne opcije za obrazovanje djece
  ~ Rješenja za samostalne poslovne planove
  ~ Planiranje imovine/placanje imovinskog poreza

  ALMA ŠEHOVIĆ
  Financial Services Professional
  Registered Represetative
  Licensed Agent
  New York Life Insurance Company
  420 Lexington Avenue, 15th Floor
  New York, NY 10170
  Telephone: (917) 640-5495
  Email: asehovic@ft.newyorklife.com
FK"Jezero" Plav: Otvoreno pismo predsjedniku Fudbalskog saveza Crne Gore Dejanu Savićeviću    (18. novembar 2019)
  𝐅𝐊 𝐉𝐄𝐙𝐄𝐑𝐎 𝐙𝐀𝐒𝐋𝐔Ž𝐔𝐉𝐄 𝐑𝐀𝐕𝐍𝐎𝐏𝐑𝐀𝐕𝐀𝐍 𝐓𝐑𝐄𝐓𝐌𝐀𝐍
  Poštovani gospodine Savićeviću,
  Cijeneći Vaš nesporni lični i profesionalni integritet, ali i velike napore koje ulažete u popularizaciju fudbala u Crnoj Gori, molimo Vas da založite i formalni i suštinski autoritet koji imate i da ne dozvolite da FK Jezero, a samim tim i cjelokupna Druga liga Crne Gore, bude žrtva neprofesionalnog i tendencionoznog suđenja. Takođe Vas molimo da ne dopustite da očigledna sudijska nepravda baci na koljena naš drugoligaški fubal i da brojne gledaoce, kojih na sreću ima sve više, otjera sa tribina.
  Naime, poznato Vam je da je FK Jezero osnovan 1934. godine, da je Plav fudbalski grad , te da je stadion na Racini uvijek bio, jeste i biće jedan od najposjećenijih, ako ne i najposjećeniji u Crnoj Gori. Međutim, sudjska nepravda kojom smo izloženi, a čiji je najsvježiji primjer poslednja jučerašnja utakmica 17. kola Druge lige između našeg kluba i FK Dečić, na kojoj je naša ekipa više nego očigledno oštećena dosuđenim penalom. Da ne pominjemo nedavno dosuđene penale za FK Drezgu, takođe u Plavu.
  Zato Vas pozivamo da nam obezbijedite ravnopravan tretman sa svima ostalima, jer smo u ovaj projekat ušli iskreno, srčano, a prije svega pošteno. Ni FK Jezero ni Opština Plav niti jednim svojim gestom nijesu zaslužili ovakav odnos pojedinaca, kojima je data mogućnost da budu sudije, odnosno djelioci „pravde“.
   Nas u Plavu interesuje samo fudbal i fer plej. Nemamo skrivenih agendi niti zadnjih nečasnih namjera. Niti moćnih finansijera.Iza nas ne stoji niti jedan ovakav ili onakav pojedinac, ali zato stoje najbolji ali i najbrojniji vjerni navijači u Crnoj Gori kojima se ponosimo, kao i vrijedni i pošteni momci koji s ogromnim entuzijazmom nose naš dres, zbog čega i predstavljamo najprijatnije iznenađenje Druge lige. Naš veliki entuzijazam koji nas vodi, a koji smo mukotrpno gradili radeći u veoma teškim uslovima, niko neće ugušiti, a još manje će našu vjernu publiku demotivisati!
  Zato Vas pozivamo da se Vi kao čelni čovjek fudbalskog saveza angažujete i iskoristite svoj autoritet kako bi FK Jezero imalo ravnopravan tretman u našem šampionatu i kako bi fudbal, fudbalska igra i igrači bili u prvom planu, a ne suđenje. Ne samo zbog odnosa prema našem, nego i brojnim drugim klubovima, koji, kao i mi, u skromnim uslovima vrijedno i marljivo rade na popularizaciji fudbala u našoj državi. I njih javno pozivamo da dignu glas protiv nepravde koja nerijetko prevazilazi mjeru dobrog ukusa.
   Sigurni smo da razumijete našu dobru namjeru, i da ćete učiniti sve da naš klub, ali na žalost i mnoge druge, zaštitite od tendencioznog suđenja i stvari koje nijesu svojstvene fudbalu, makar ne onakvom kakvom, ubijeđeni smo, zajedno težimo.
   U suprotnom ćemo ozbiljno promisliti o našim budućim koracima, jer ovakav tretman FK Jezero ne želi više da toleriše, a još manje da se pomiri sa tim.
  Sportski pozdrav,
   Nihad Canović, predsjednik FK Jezero Plav
Baković o navodnoj kolekciji skupocjenih satova: "Sve sam radio transparentno, nadležni da ispitaju moju imovinu"    (18. novembar 2019)
   Pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković kazao je danas da je svu imovinu koju posjeduje prijavio po zakonu nadležnim institucijama. On je to kazao na predstavljanju Radnog dokumenta EK o stanju u poglavljima 23 i 24 u Crnoj Gori, odgovarajući na pitanje novinara vezano za navode da posjeduje skupocjenu kolekciju satova.
  "Sve vezano za moj imovinski karton je urađeno transparentno i pozivam nadležne da ispitaju svu moju imovinu. Neka se utvrdi da li sam sve stekao zakonito", rekao je Baković. Na dodatnu konstataciju da li "to znači da ne posjeduje originalni Roleks", Baković je kazao "da prosude sami".
  “Vijesti” su u današnjem pisanom izdanju objavile da im "Baković više od mjesec ne odgovara da li na ruci nosi skupocjene satove od kojih neki košataju i više od 10.000 eura, ili se radi o kopijama".
  Vijesti su danas navele da je, navodno, sat švajcarske kompanije luksuznih časovnika “Rolex”, model “Submariner”, viđen na ruci Bakovića na konferenciji za medije održanoj početkom septembra, pod uslovom da je original. Nešto ranije, kako su naveli, Baković se pred novinarima pojavio sa ručnim satom, za koji je, gledajući fotografiju, jedan od eksperata kazao da podsjeća na model “Cellini” iste švajcarske kompanije. (Standard)
Iona college, čije boje brane Esad Mačkić i Ervin Dervišević, u finalu MAAC pobjedio 3:2.    (18. novembar 2019)
   I pored deficita od dva gola na samo 37 minuta prije završetka drugog poluvremena, juče je fudbalska ekipa Iona college je na stadionu Jersey City (NJ) uspjela da postigne tri pogotka protiv St. Peter’s University i postali MAACCHAMPS!!!
   Ukupni rezultat je 3:2 za ekipu čije boje brane naši Esad Mačkić (sin Šaćira Mačkića) i Ervin Dervišević (sin Saja Derviševića).   Isticemo da je ovo po prvi put u istoriji MAAC da fudbalska ekipa Iona college osvoji šampionsku titulu
Valja napomenuti, da je po dosta hladnom vremenu, veliki broj rodbine, prijatelja i ljubitelja fudbala iz naše zajednice pratio ovu utakmicu i koji su na kraju imali itekako razloga da se raduju i vesele.
   U ime naše redakcije Esadu Mačkić i Ervinu Dervišević upućujemo najiskrenije čestitke na ovom velikom uspjehu.
Odbojkašice iz Gusinja gostovale u Bijelo Polje.    (17. novembar 2019)
  Danas su igrale starije cure Odbojkaškog kluba " Grebaje" Gusinje protiv Odbojkaškog kluba " Jedinstvo" Bijelo Polje.
   U početku su naše igračice ušle u meč bojažljivo. Prvi Set smo izgubili 25:17, drugi set 25:21, treći set 26:24 i u četvrti set mi smo pobijedili 25:20.
   Sobzirom kakve uslove mi imamo. Ja sam ponosan na svoje djevojke.
   Pozdrav za sve ljubitelje sporta.
   Trener: Mulamekic Sefkija.
BalkanFresh is Now Nationwide – Free Shipping in US and Canada* (17. novembar 2019)
O Nama
Dok smo kupovali na našem lokalnom evropskom tržištu došli smo do radikalne ideje da potpuno promjenimo način na koji ljudi kupuju evropske proizvode (namjernice). Sadašnji način je veoma neefikasan, gubite vrijeme na vašem lokalnom evropskom tržištu čekajući po prodavnica u liniji i to nije prijatno iskustvo uopšte za Vas kao kupca.
Ovde je gdje sada dolazi BalkanFresh.com Misli na Vas kao promjena u potrošačkoj industriji, spreman za neke sveže ideje. Imamo izvanrednu ideju da kupovina na internet mreži za vaše omiljene evropske proizvode (namjernice) može biti jednostavna kao 1, 2, 3. Naručite on-line danas i naše osoblje će sve to dostaviti do vaših vrata sljedećeg dana.
Ponosimo se što smo broj jedan u dostavnoj službi. Mi Vas ne tretiramo kao broj naloga, već kao pravog potrosača. Mi nikada ne dostavljamo vašu narudžbinu uslugom za isporuku, mi isporučujemo svoje artikle do vaših vrata narednog dana od strane našeg osoblja. Ako ne želite da naručite na internet mreži, uvjek imamo nekog spremnog da odgovorimo na telefon i uzmemo vašu narudžbu.
Tražimo da zaradimo svoj posao, uvek Vas imamo na umu. Mi ćemo se pobrinuti da od trenutka kada napravite narudžbinu do vremena kada je isporučeno, uvek možete da stupite u kontakt sa "živom osobom" putem e-pošte ili telefona, što vam je najpogodnije. Vi ste naš prioritet broj jedan, jer bez Vas nema ni nas.
Namjernice za Vas možete naručiti direktno preko naše web stranice BalkanFresh.com ili na telefon 718-710-0516
Vrsimo dostavu namjernica bilo gdje u US i Canadi.About Us:
While shopping at our local European market we came up with a radical idea to completely disrupt the way people shop for European products. The current way is very inefficient, you waste time getting to your local European market wait on line and it’s not a great experience overall to you as a customer.
This is where BalkanFresh.com comes in. Think of us as the disruptors to an Industry ready for some fresh ideas. We have the crazy idea that shopping online for your favorite European products can be as easy as 1 2 3. Order online today and have it delivered to your door by our great partners.
We pride ourselves to be number one in customer service. We don’t treat you as an order number but as a real customer. We never ship your order with a shipping service, we hand deliver your items to your door next day by our delivery personnel.
Don’t prefer to order online, we have someone ready to answer the phone and take your order.
We are looking to earn your business, we always keep you top of mind. We will make sure from the time you place an order to the time it’s delivered you can always get in touch with a live person through email, phone or chat whatever is convenient for you. You are our number one Priority, because without you there is no us.
You can order the groceries directly through our web site BalkanFresh.com or on the phone 718-710-0516. We deliver groceries anywhere in US and Canada.
Thank you - We are looking forward to serving our community.
BalkanFresh Family
Prodaje se povoljno plac u Bjelišima u Baru   (17. nov 2019)
   Hitno i jako povoljno prodajem plac u Bjelišima u Baru, 1,180m2 sa ucrtanom kucom sa dozvolom od 17m2, sva infrastruktura (voda, struja, asfalni put do placa). Pogled na grad i more. Kaskadnog je oblika. Komšije su Rusi, manjim dijelom mještani, vecim dijelom su komšije sa sjevera Crne Gore.
Plac je u vlasništvu 1/1, bez tereta i ogranicenja. Okolni placevi se cijene 80-100€ za m2, naša cijena je 65.000€. Zbog hitnosti prodaje (starost vlasnice) vlasnica je za ozbiljnog kupca spremna za manju korekciju u cijeni. Info Mob/Viber/WhatsApp: +382 69 55 37 47

Hajtar za Mujaj Djuljku, rodj. Ljaljic - Subota, 23. novembar 2019. god   (17. novembar 2019)
   U New Yorku je 16. oktobra 2019. godine na ahiret preselila Djuljka Mujaj, rodj. Ljaljic, u 73-oj godini zivota.
  Tim povodom otvaraju hajtar njeni sinovi Edin, Enis, Esin i Esmir, sa bratstvima Mujaj i Ljaljic, rodbinom i prijateljima, u subotu, 23. novembra 2019. godine, od 9am do 7pm, u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji (3133 12th St, Astoria, 11106, NY).
  Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.(www.gusinje-plav.com)
Dečiću pripao derbi u Plavu    (17. novembar 2019)
Fudbaleri Dečića pobijedili su Plavu ekipu Jezera 2:1, u derbi meču 17. kola Druge crnogorske lige.
Da li je sve bilo regularno prilikom dosudjenog jedenaesterca za goste iz Tuzi, pogledajte na videu ispod.
Na ahiret je preselila Hodžić (Šeća) Bahtija-Baca    (1947-2019)    (17. novembar 2019)
  U Podgorici je petak, 15. novembra 2019. godine na ahiret preselila Hodžić (Šeća) Bahtija-Baca, u 73-oj. godini zivota.
   Dženaza je obavljena u Podgorici, u petak 15. novembra 2019. u krugu svoje porodice.
Ožalošćena porodica Hodžić.
  Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.(www.gusinje-plav.com)
Ko kaže da više volimo keš? U Crnoj Gori se aktivno koristi 457.394 platnih kartica    (17. novembar 2019)
  Plaćanje kešom gotovo da je zamrlo u mnogim evropskim zemljama, jer su bankovne kartice uzele primat. Slična situacija je i u Crnoj Gori gdje se aktivno koristi 457.394 platnih kartica.
  "Prema poslednjim raspoloživim podacima Centralne banke Crne Gore, koji su dostavljeni od strane pružaoca platnih usluga, ukupan broj kartica (nezavisno od broja funkcija na kartici) na kraju drugog kvartala 2019. godine iznosio je 457.394", zvanično je saopšteno Standardu iz Centralne banke.
   Zanimljivo, broj korisnika kartica je svake godine sve veći.
  "Posmatrano u odnosu na poslednji (četvrti) kvartal 2018. godine kada je evidentirano 437.621 platna kartica, zabilježen je rast od pet odsto", saopštili su u Centralnoj banci.
  Tokom prošle godine ukupna vrijednost transakcija ostvarenih preko platnih kartica iznosila je čak 406 miliona eura.
  "Na kraju 2018. godine, ukupan broj platnih transakcija izvršenih u Crnoj Gori karticama s funkcijom plaćanja iznosio je 15,7 miliona, čija je vrijednost transakcija iznosila 406 miliona eura, dok je na kraju drugog kvartala ( u prvoj polovini 2019. godine) ukupan broj platnih transakcija izvršenih u Crnoj Gori karticama s funkcijom plaćanja iznosio je 8,6 miliona, čija je ukupna vrijednost 198,16 miliona eura", zaključili su u Centralnoj banci. (Kodex.me)
Sjećanje na rah. Bicić Ruždiju-Rušku    (17. novembar 2019.)
   Danas, 17-tog novembra 2019-te godine navršava se 11 tužnih godina od kako si nas zauvijek napustio. Tvoja ljubav, osećanja, iskrenost i dobrota ostaće doživotno u nama.
   S’beskrajnom ljubavlju, ponosom i lijepim uspomenama tvoj lik će uvijek biti u našim mislima i srcima. Hvala ti za dobrotu i toplinu koju si nam pružao. Molimo Allaha dž.š. da ti podari lijep dženet.
   Tvoji najmiliji: supruga Surka, sinovi Sead i Sanel, snaha Amela, unučad Sajma, Ruždija i Maida.
   Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo”.
Sjećanje na Bicić Ruždiju-Rušku    (2008-2019)    (17. novembar 2019.)
   Dana 17. novembra 2019. se navrsava 11. godina od kako nas je napustio naš najdraži Ruždija-Ruška Bicić.
  Dragi naš Ruška, godine koje prolaze ne mogu da ublaže prazninu i tugu u našim srcima. Teško je reći da te nema više, sjećanje na tebe se nikad ne briše.
  Ruška, u našim srcima bićeš sačuvan od vječnog zaborava. Molimo dragog Allaha da ti podari lijep i vječni Dženet. Amin !
  Tvoji najmiliji: braća: Zuko, Suljo, Baco i Džeka, sestre: Hajrija, Saljka, Muška i Ćama, snahe, bratanići i bratanična.
   Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo”.
NATO ALIJANSA, GARANT MIRA, STABILNOSTI I PERSPEKTIVA RAZVOJA ZEMLJAMA ZAPADNOG BALKANA.    (17. novembar 2019.)
   Kolumna: prof. Dzemal Hot
  Pozitivni trendovi i inicijative koje teze i vode miru, toleranciji i razvoju demokratskih procesa i jacanju ekonomije, bitne su stvari koje vode stabilnosti svih zemalja u svijetu, posebno malih, slabo razvijenih i “rovitih” zemalja kao sto su drzave nastale devedesetih godina proslog stoljeca koje su dozivjelje brojne patnje civila nad kojim u izvrseni gnusni zlocini, genocida i razaranja, sve zbog suludih mentalno retarditanih projekata stvaranja tzv “Velike Srbije”...
   Poslije svega vec vidjenog 92-95. od cega je normalni svijet, u inicijativama uspostavljanja trajnog mira, vec umoran, kao svjetlost u tunelu, neke od zemalja zapadnog balkana, prepoznali su kao jedini spas i rjesenje ulaskom u NATO alijansi. To su vec ostvarile drzave zapadnog balkana, Slovenija, Albanija, Hrvatska i Crna Gora. Sjeverna Makedonija ce uskoro biti sledeca drzava koja ce biti u ambreli ovog mocnog saveza. Bosna i Harcegovina i Kosovo su jedine drzave bivse SFRJ, koje nisu jos clanoce NATO saveza zbog poznatih proruskih kocnicara radikalnog i proruskog trabanta iz BiH entiteta RS Milorada Dodika i politike SNP Srbije na cijem je celu je njen i “Srpski” predsednik Vucic koji je kljucni kocnicar zbog Ruskih interesa na ovim prostorima igrajuci igru tzv politike “neutralnosti”. Istina je sasvim drukcija i jasna kao dan. Analizirajmo ukratko razloge i prednosti clanstva u NATO alijansi... nastavak teksta
Prodavnica mjesovite robe SKALINADA Bronx   (16. nov 2019)
   Više od 32 godine nalazimo se u Bronx-u, na istoj adresi i stvaramo kvalitet jedinstvenog ukusa poznatog svima. Posjedujemo veliki asortiman suhomesnatih proizvoda, svjezeg mesa, mesa za rostilje, hrane iz Evrope ( sireva, zacina, pekarskih proizvoda, proizvodaod voca i povrca, cajeva,...,) prakticno sve sto je neophodno za Vasu kuhinju. Dozvolite da budemo deo Vaseg svakodnevnog života u kupovini.
  
DOBRE NAVIKE NE TREBA MIJENJATI - KUPUJTE U "SCALINADI".

Adresa: 667 East 187 Street BRONX, NY
Telefon: (718) 367 7256


Radno vrijeme Ponedeljak - Subota: 9:00 prije podne - 6:00 poslije podne
Nedelja: 10:00 prije podne - 5:00 poslije podne

KOMPLETNA PONUDA ZA VASU KUHINJU - PRODAVNICA "SCALINADA"

POGLEDI IZ DOMOVINE - Priča o brojnom potomstvu       (16. novembar 2019)
Sabrija iz Gusinja rodila dvanaestoro djece KUĆI bez ljekara i babica: "Sreća je brojna porodica!"       (16. novembar 2019)
  Sabrija Nikočević iz Gusinja rodila je dvanaestoro djece, koji danas žive u pet država. Kaže da je prava sreća brojna i složna porodica.
  Kaže da je djecu rodila kući, nije odlazila u bolnicu. “Djecu sam rađala kući, bez ljekara, bez babica”, kaže Sabrija i dodaje da su joj sva djeca živo i zdravo.
  “I djeca su pomagala i čuvala stoku. Imali smo veliku zemlju, bavili se poljoprivredom. Cijelu Crnu Goru smo mogli da nahranimo”, kaže Sabrija.
  Ističe da je bila od dobrog roda i da je došla u dobru kuću Nikočevića. Tada je, kako dodaje, bilo važno ko dolazi iz kakve porodice.
  Podizati djecu joj je, kako dodaje, bilo kao igračka. “Sve je bilo veselo”, navodi Sabrija.
  Njena djeca danas žive širom svijeta, a majku redovno obilaze.
  “Dva sina su mi u Americi, dvojica u Njemačkoj, jedan u Belgiji, jedan je u Crnoj Gori, igra loptu. Imam šest kćerki. Jedna je u Njemačkoj, dvije u Sloveniji, tri su u Crnoj Gori”, navodi Sabrija i dodaje da je svi obilaze i paze.
  Nikada u njemom domu, kako dodaje nije bilo nemaštine. (Kolektiv.me)
Sjecanje na Zinku Lucevic    (16. novembar 2019)
   Draga sestro, prodjose dvije godine od kako nas zauvjek ostavi.
Ali ti ce uvjek ostati u nasim srcima i mislima.
Allah neka ti podari lijepi dzenet.
   Tvoj brat Ramo sa familijom.
   Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo”.
Sjecanje na Zinku Lucevic       (16. novembar 2019)
  Danas, 16. novembra se navrsavalju dvije godine kako si nas napustila. Vrijeme brzo prolazi majko i sestro.
Uvjek cemo se sjecati tvog milog lika.
   Allah ti podari dzenet.
   Tvoje: kcerka Sehreta i sestra Remka.
   Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo”.
Na ahiret je preselio Zakić Džafer Güleneli    (1931-2019)    (16. novembar 2019)
   U Istambulu (Turska) je 05. novembara 2019. godine na ahiret preselio Zakić Dzafer Güleneli (sin Redžep Zakića i Bahtije Omeragic), u 88-oj godini života.
  Dana 6. novembra 2019, nakon podnevne molitve u džamiji Doğuşkent (İstanbul - Maltepe), upriličena je dženaza namaz. Dženaza je obavljena na istambulskom mezarju.
   Džafer Zakić je rođen 1931. godine u selo Dosudje u Gusinju. Otac mu je bio Redžep Zakić. Njegov djed je bio Hasan Zakić, braća i sestre; İljasa, Hasan, Muzafera, Hamdija, Sevim.
   Redžep Zakić 1934. sa svojom porodicom, imigrirao u Tursku.
   Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo”.
Jos jedan uspjeh PLAVO-GUSINJANA: Esad Mackic & Ervin Dervisevic u finalu MAAC CHAMPIONSHIP - Sunady, 17. nov 2019 u 1:00pm    (16. novembar 2019)
  Iona college vs St. Peter’s University
   Sunday 17, nov 2019, u 1:00pm
   MAAC CHAMPIONSHIP FINAL
   @ Joseph J. Jaroschak Field
   200 Lincoln Highway, Jersey City 07304
  
EURO GUSINJE- Povratna avionska karta; Sponzor za Veče Dijaspore 2019 - Nedelja, 8. dec, 2019. god   (16. novembar 2019)
Galavna nagrada za lutriju na predstojece Veče Dijaspore 2019. bice povratna avionska karta za zavicaj, koju dodjeljuje udruzenje EURO GUSINJE.
  
Prokletije. Bogićevica. Tromeđa.    (16. novembar 2019)
   Gde se nalazi Bogićevica?
  Bogićevica predstavlja deo prokletijskog masiva na krajnjem istoku Crne Gore.
  Kao i svuda u Prokletijama, i ovaj deo venca obiluje planinskim vrhovima iznad 2300m nadmorske visine: Bogdaš, Starac, Maja Rops, Krš Bogićevica, Tromeđa, Maja Bogićaj…
  Međutim ono zbog čega mi (ponovo) pohodimo Bogićevicu nisu sami njeni vrhovi, već vanserijski uslovi za turno skijanje u dubokom snegu – nešto po čemu Bogićevica polako postaje prepoznatljiva i u internacionalnim okvirima... nastavak teksta
Iskoristite priliku da obnovite vase Medicare    (15. novembar 2019)
  Postovanje svim prijateljima koji imaju Medicare zdrastveno osiguranje.
  Svake godine u ovo vrijeme imate priliku da obnovite vase Medicare osiguranje za iducu godinu.
  Za sve vas koji niste zadovoljni jer:
  ~ Placate veliku mjesecnu premiu.
  ~ Placate puno kada idete kod Doktora
   ~ Placate puno za Medicinu
  ~ Nemate dobrog Doktora
  Mi vam nudimo:
   ~ 5 vrhunskih Medicare kompanija
  ~ $0 mjesecna premija
  ~ Usteda na cijeni lijekova
  ~ Besplatno Bazen ili Gym sa vasim Medicare osiguranjem
  Sve ovo gore navedeno uz Besplatne konzultacije mozete dobiti ako nazovete Mustafu Ganica na broj 718 431-3116ili Maria Cronera na broj 646 244-1594, oni govore vas jezik.  Zato ne oklijevajte nazovite Mustafu ili Maria jos danas i rijesenje svih vasih Medicare problema je na dohvat ruke.
BosnaFresh - Prvi Bosanski Online SuperMarket.   (15. nov 2019)
Besplatana narudžbina i dostava namjernica na vašu kucnu adresu u cijeloj Americi i Kanadi!
   BosnaFresh je jedini bosanski online supermarket. Ponosimo se time što smo prvobitni izbor za bosansku zajednicu koja živi u Americi i Kanadi. Mi isporucujemo prvoklasne balkanske namirnice u svakoj državi Sjedinjenih Država i Kanade i to direktno sa Balkana na Vašem kucnom pragu. Za Vas u ponudi imamo ogroman izbor gurmanskih sireva, grickalica, cokolada, zacina i još puno toga. Ponosni smo na to što smo najveci bosanski snabdevalac hrane u zemlji, posvijeceni smo našim mušterijama i njihovim potrebama.
   Našim mušterijama nudimo besplatnu isporuku sa svakom porudžbinom prema utvrdjenom minimalnom iznosu. Pritom, glavni faktor koji nas izdvaja u odnosu na druge slicne platforme je taj što Vam garantiramo tacnu isporuku na vrijeme. Cim primimo Vašu porudžbinu, naše osoblje je pakuje istog ili sledeceg dana, zavisno od vremena Vaše porudžbine.
   Pritom, proces porudžbine je vrlo jednostavan. Proizvode možete pretraživati po kategorijama ili direktno u brzoj pretrazi. Nadete proizvod koji Vama treba, dodate ga u svoju korpu (Cart), odaberete kolicinu koju želite i porucite. Zatim na kraju porudžbine, ostavite svoje podatke, izvršite uplatu i proizvodi se šalju na Vašu adresu. Iznos se Vašega racuna skida tek kada su proizvodi isporuceni.
   Svaku namirnicu koju trebate, možete naci na BosnaFresh te tako ne morate pretraživati veliki broj sajtova. Ovo eliminiše potrebu da razlicite vrste namirnica pretražujete po razlicitim sajtovima. Svi proizvodi su visokog kvaliteta i hrana koju porucite na BosnaFresh stiže kod vas u svojoj najsvježijoj formi.
  Takodje, našim mušterijama nudimo i stalnu podršku, gdje ce im naši radnici pomoci da odaberu najbolje za sebe i pomoci ce im da riješe svaki moguci problem.
Osjetite ukus tradicije u Vašim domovima uz BosnaFresh!
www.bosnafresh.com


Prodaja dvije kuce na Konik (Podgorica) - Nova cijena 120.000 eura    (17. nov 2019)
  Na prodaju dvije kuce na Konik (Podgorica). Povrsina placa 430m2. Lokacija objekata povoljna za biznis, ali i za stanovanje.
   Cijena nije vise 135.000 eura, vec je sada 120.000 eura. Kontakt 1(646) 630-1372 (viber)

Nastavljeni gradjevinski radovi na gradilistu IKC u Gusinju    (15. novembar 2019)
   I danasnje lijepo vrijeme u zavicaju, na gradilistu buduceg IKC je iskoristeno za nastavak radova. U toku je zavrsna faza postavljanja oplate za izlivanje plafonske armirano-betonske ploce na prvom spratu.
- "Radovi se izvode punom parom, a sto je najvaznije lijepo vrijeme nam ide od ruke i za 7 dana betoniracemo trecu plocu"- porucuje vlasnik firme DOO"HRF" Fikret Hadzibegovic.
Za web portal Gusinje-Plav.com fotografije poslao Fikret Hadzibegovic.
Fadilja Deljanin- Sponzor za Veče Dijaspore 2019 - Nedelja, 8. dec, 2019. god   (15. novembar 2019)
FADILJA DELJANIN za predstojeće Veče Dijaspore 2019, za lutriju, srećnom dobitniku daruje 7 dana pansion za dvije osobe, u njenim apartmanima u DOBRA VODA u Baru.
  
Donirane novih $1,000 za Avda Vucetovica  (15. novembar 2019)
  U požaru koji je u ranim časovima 14. jula 2019 godine zahvatio porodicnu kucu Avda Vucetovica u selu Zabelj, u Plavu, pricinjena je velika materijalna šteta. Vatrogasna služba iz Plava brzo je reagovala, ali s obzirom na udaljenost terena, kao i na materijal od kojeg je kuca sagradena, požar je bilo nemoguce sprijeciti.
   U požaru je sem kuce izgorjela i veca kolicina novca koja se nalazila u njoj. Tacnije izgorele se $30.000 kcerke Avdove (novac namjenjen za izgradnju kuce u BiH), kao i Avdovih $5.000. Valja napomenuti da je 2007. godine na istom mjestu Avdu Vucetovicu do temelja izgorela jos jedna kuca, o cemu postoji i vjedodostojna dokumentacija, koju prilažemo u atacmentu.
Iz tih razloga u New Yorku je pokrenuta akcija za prikupljanje novcanih sredstava za izgradnju nove kuće Avdu Vucetoviću. Odbor koji koordinira ovom akcijom i kome se mozete obratiti za vase donacije čine:
Vučetović Hakija-Jimmy 917-686-0929, Vučetović Šemso 718-971-4845, Vučetović Šefko 347-680-1269, Vučetović Džafer 646-271-5358, Jevrić Izo 212-810-9440.
Donirane su novih $1,000, od sledecih lica:
- Vučetović Šefko $500,
- Vučetović Džafer $500
.
Predhodno je donirano $1,600 od: Vučetović Hakija-Jimmy $500, Vučetović Šemso $500, Jadadic Aljo $100, Vusanjin Esad $500, sto je ukupno $2,600
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Hasan Muminovic: Pjesme o Plavu i Starosti    (15. novembar 2019)
Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS - Dentist za Vas i Vašu porodicu (14. novembar 2019)
   ELEMENTS DENTAL OFFICE - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS
   Cosmetic, Inplants & Family Dentist
   28-36 Steinway St. Astoria, NY 11103 (od ponedeljka do subote)
   718-777-9662, Fax: 718-777-9682

   BEEKMAN PLACE DENTAL - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS - (Office in Manhattan)
   352 East 51 Street
   New York NY 10022 (srijedom i petkom)
   212 668-8400
Euro Eatery & Market - 883 Yonkers Ave, Yonkers, NY 10704  (14. novembar 2019)
  Dobro došli u Euro Eatery & Market, koji se nalazi na 883 Yonkers Avenue u Yonkers, NY 10704.
  Kod nas, možete sjesti i kroz ukusan obrok ujedno voditi brigu o Vašoj kupovini namjernica na jednom mjestu. Neki od obroka koje nudimo su burek, ćevape i ćufte, kao i delikatesni sendviči i odeljak za topla jela za ručak. Svi naši od proizvodi od mesa su porijeklom HALAL 100%.
   Kod nas mozete naći mnoge proizvode sa balkanskog regiona, uključujući neograničeno: razne sireve, ukiseljeno povrće, domaće: sudzuk, supe, vegetu, sokove, čokolade i slatkiše.
Na licu mjesta, parkiralište je dostupno.
  Radno vrijeme je od 7am do 10pm od ponedjeljka do subote i od 8am do 9pm sati u nedelju. Kont. telefon 914-966-7290. Radujemo se Vašem dolasku uskoro!

MEVLUDSKI PROGRAM U PODGORICI    (14. novembar 2019)
  Sinoć je u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” održan mevludski program povodom mjeseca Rebiu-l-evvela u kojem je rodjen Božiji Poslanik, Muhammed, a.s. Organizatori programa bili su Medžlis Islamske zajednice Podgorica i Medresa “Mehmed Fatih”.
  Odlomake Kur’ana Časnog proučio je Kadir Kaynar, koordinator za vjerska pitanja u ambasadi R. Turske. Pozdravnu riječ uputio je direktor Medrese, Fuad ef. Čekić.
  O univerzalnosti vrijednosti i osobina koje je posjedovao Božiji Poslanik, Muhammed, a.s., i njihovoj primjeni u današnjici unaprjedjujući naš odnos sa Bogom, ali i medjuljudske odnose, govorio je hfz. Sulejman Bugari.
  Kroz dramski komad i stihove ilahija i kasida učenici Medrese su na interesantan način predstavili život i djelo Muhammeda, a.s., i ljubav prema njemu. nastavak teksta i fotografije

  
FOUR FAMILY HOUSE FOR SALE, PODGORICA.   (14. novembar 2019)
  - Kuća u Podgorici/ Masline na prodaju.
   - Kuća sa zasebna četiri stana, svaki stan im po dvije spavaće sobe sa balkonima, zasebna struja. Dva vodovodna prikljucka i dva kanalizaciona sistema.
  - Kuća 300 kvadratnih metara.
  - Ogradjen i kultuvisan plac sa 1,000 kvadratnih metara.
  - Garaža i pomoćni objekat za ostavku.
  - Nova krovna konstukcija.
  - Ulica: 8-og jula, u neposrednoj blizini magistrale.
  - Cijena $160,000
  - Contact: Viber/Mob +1 917-763-9094
Aida Šarkinović- Sponzor $500 za Veče Dijaspore 2019 - Nedelja, 8. dec, 2019. god   (14. novembar 2019)
   Aida Šarkinović- Sponzor $500 za Veče Dijaspore 2019

   Aida Šarkinović je vlasnica "AIDA HOME REALTY", kao i ko-vlasnica AMERICAN EUROPEAN TALENT SHOW.

   I kada smo kod American European Talent Show, samo da vas podsjetimo da ce se Finalno Vece za izbor najboljih pjevaca Evrope i Amerike odrzati 28. decembra 2019. godine u Restoranu "Da Mikele Illagio", 79-17 Albion Ave, Flushing, NY 11373.
   Ulaznice za Finalno Vece AMERICAN EUROPEAN TALENT SHOW mozete kupiti na ovom linku
Intervju: Mitropolit Amfilohije, političar u mantiji, ...  (14. novembar 2019)
Mitropolit Amfilohije, političar u mantiji, koji je zaprijetio ratom u Crnoj Gori, u ekskluzivnom intervjuu za Federalnu televiziju govori o svom ratnom pohodu na Dubrovnik, Đukanoviću kojeg treba krstiti, Vučiću koji ne treba Srbiji, crkvi kao političkoj stranci, Srebrenici kao osveti.

Gold Rent a Car Montenegro - Podgorica   (13. novembar 2019)
   Poštovani prijatelji!
Gold Rent a Car Montenegro vam nudi domaću i profesionalnu uslugu na cijeloj teritoriji Crne Gore 7/24. Iskoristite našu besplatnu dostavu na aerodrom Podgorica, iznajmite vozila bez skrivenih troškova, uz najpovoljnije cijene na tržištu!
   Novi ekstra dodatak, 4G INTERNET u vozilu!
   Vise informacija na + 38 68 507 740 (Viber i WhatsApp)
Vozilo za Vas možete rezervisati na link ispod:

http://www.goldrentacar.me
Ismet Mrkulic - Sponzor $500 za Veče Dijaspore 2019 - Nedelja, 8. dec, 2019. god   (13. novembar 2019)
Preko Odbora u New Yorku novih $500 donacija za IKC Gusinje    (13.novembar 2019)
  Nove donacija za IKC u Gusinju, preko Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija, u iznosu od $500:
- N.N. New York $500

  Do sada ukupno je prikupljeno $358,121 + €79,116 + 10,100KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H.Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro(201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Donirane prve $1,600 za Avda Vucetovica  (13. novembar 2019)
  U požaru koji je u ranim časovima 14. jula 2019 godine zahvatio porodicnu kucu Avda Vucetovica u selu Zabelj, u Plavu, pricinjena je velika materijalna šteta. Vatrogasna služba iz Plava brzo je reagovala, ali s obzirom na udaljenost terena, kao i na materijal od kojeg je kuca sagradena, požar je bilo nemoguce sprijeciti.
   U požaru je sem kuce izgorjela i veca kolicina novca koja se nalazila u njoj. Tacnije izgorele se $30.000 kcerke Avdove (novac namjenjen za izgradnju kuce u BiH), kao i Avdovih $5.000. Valja napomenuti da je 2007. godine na istom mjestu Avdu Vucetovicu do temelja izgorela jos jedna kuca, o cemu postoji i vjedodostojna dokumentacija, koju prilažemo u atacmentu.
Iz tih razloga u New Yorku je pokrenuta akcija za prikupljanje novcanih sredstava za izgradnju nove kuće Avdu Vucetoviću. Odbor koji koordinira ovom akcijom i kome se mozete obratiti za vase donacije čine:
Vučetović Hakija-Jimmy 917-686-0929, Vučetović Šemso 718-971-4845, Vučetović Šefko 347-680-1269, Vučetović Džafer 646-271-5358, Jevrić Izo 212-810-9440.
Donirane su prve $1,600, od sledecih lica:
- Vučetović Hakija-Jimmy $500,
- Vučetović Šemso $500,
- Jadadic Aljo $100
- Vusanjin Esad $500

Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Kosovski reditelj Isa Ćosja, autor novog crnogorskog filma „Roda“: Ukleti da se selimo po svijetu   (13. novembar 2019)
  Svi mi bi mijenjali sadašnjicu za sjutrašnjicu bez obzira što ne znamo što nam ta sjutrašnjica sprema. Svi mi bi mijenjali naše lijepo Gusinje ili lijepu Podgoricu, Cetinje, Žabljak, za neko naselje u Njemackoj, Švedskoj, Americi. E pa to mi je nekako nelogicno i tužno. Ali istinito
  Popularni kosovski reditelj Isa Ćosja, koji je rodjen i odrastao u Gusinju, ponovo se ljetos vratio u svoj rodni kraj, kako bi snimio najnoviji dugometražni igrani film „Roda“. Ćosja ne snima često, jednom u deset godina, a njegovi raniji filmovi „Proka“, „Cuvari magle“, „Kukumi“ i „Tri prozora i vješanje“, ostvarili su veliki uspjeh na medunarodnoj sceni i kosovskoj kinematografiji donijeli četrdesetak priznanja.
  Paradoks je da ga više poznaje inostrana nego regionalna publika i kritika, njegove filmove nećete naći u lokalnim bioskopima, ali je zato uvijek primijećen na medjunarodnim festivalima. Ćosja je reditelj koji ima što da kaže i koji se ne boji da stvari nazove pravim imenom. Ovoga puta, u Gusinju, Ćosja je snimao film o emigracijama, a rijec je o prvom crnogorskom projektu koji je ljetos podržao evropski filmski fond Eurimaž, sa 80.000 eura. Film nastaje u produkciji „Artikulacije“ iz Podgorice, u partnerstvu sa ABHO Film-om i ABA Film-om iz Crne Gore, kao i sa drugim producentskim kućama iz Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije. U intervjuu za Pobjedu, reditelj Isa Cosja govori o najnovijem ostvarenju, životu u Gusinju, kinematografiji, suživotu na našim prostorima... nastavak teksta
American European Talent Show Finals Ticket    (12. novembar 2019)
   Finali su konačno tu! Pridružite nam se prvom redu da proslavimo novu godinu. Doživite najboljih pjevače koje Evropa i Amerika može ponuditi. Ova televizijska emisija odrzavati će se uživo i sadržavat će kategoriju za miss veceri i bracni par veceri. Dođite, da proslavimo i glasamo zajedno.

  Restoran "Da Mikele Illagio", 79-17 Albion Ave, Flushing, NY 11373.

  American European Talent Show Finals Ticket

   Ne propustite da pored takmičarskog dijela, prisustvujete i gala večeri, odličnoj zabavi, sjajnom druženju i brojnim nagradama i iznenađenjima. Dođite da zajedno provedemo nezaboravne trenutke u prazničnoj atmosferi!
SUHO MESO I SUDŽUK    (12. novembar 2019)
   Osjetite ukus i miris rodnog kraja i u SAD. Suho meso i sudžuk pripremljeni na naš - organski način.
   Cijene: suho meso sa kostima $9, suho meso bez kostiju $13, sudžuk $13.
  Kontakt: Skender Feratović 1(860) 391-5766
Na ahiret je preselio Radoncic Ekrem,   (1961-2019)(12. novembar 2019)
   Poslednji pozdrav dragom Ekremu Radoncic, zvani Keso.
Rodjen 12.04.1961 godine, od oca Adema i majke Hajrije Radoncic.
   Dzenaza ce se obaviti u Skoplju, sjutra u srijedu, 13. novembar 2019. godine u 13:00 casova.
   Ozaloscena familija: majka Hajrija, supruga Seka, cerka Merima, sin Dino, sestra Vildana i brat Nevzet.
  Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.(www.gusinje-plav.com)
Preko Medzlisa IZ Gusinje uplacene donacije od $200 za IKC Gusinje    (12. novembar 2019)
  U Gusinju preko Medzlisa IZ Gusinje uplacena nova donacija za IKC, u iznosu od $200 Donator :
- Čekić Šuća Mesih $200

  Do sada preko Medzlisa IZ Gusinje ukupno je prikupljeno $27,580 + €31,860 + 3,000 Švedskih kruna + $300 Canadskih.
  MIZ-e Gusinje, poziva sve donatore koji se zele prikljuciti ovom projektu da svoje donacije uplacuju na blagajni MIZ-e, svakog radnog dana od 7-12 h, i vikendom od 7-9 h kod Ibrahima Bektesevica. Brojevi na koje se mozete informisati su +382 69 567 628, i +382 51 256 481.
Do sada ukupno je prikupljeno $357,621 + €79,116 + 10,100KM + ostale donacije
Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Priče sandžačkih muhadžira iz Istanbula - 3. dio   (12. novembar 2019)
BISERA TRAVEL - Samo ptice lete jeftinije   (11. novembar 2019)
  Avionske karte za sve destinacije - BISERA TRAVEL
  SAMO PTICE LETE JEFTINIJE

  BISERA TRAVEL
  481 8th Ave Sute 602
  New York.NY 10001

  Vlasnica: Bisera Djoković
  Kontakt: 212 556 0046 ili 646 823 5590
ROYAL KITCHEN AND BATH CORP - Na novoj lokaciji    (11. nov 2019)
   Kao sto smo i bili najavili nas poznati biznismen i vlasnik "Royal Kitchen and bath corp" Almir Bektesevic je proširio svoj prodajni objekat na novoj lokaciji 41-24 39th Street LIC 11104.
   U novom objektu koji je zastupljen na 2 sprata, možete naci sve za vaše građevinske potrebe i renoviranje stanova i kuća. Počevši od kuhinjskih kabineta sa velikim brojem dizajna, sudopera, česmi do pločica, granita, vrata, ukrasnih lajsni, raznih vrsta parketa i svih mogućih potrepština za kupatilo. Takođe raspolaže sa svim vrstama građevinskog materijala od regips tabli, ljepila i potrepština za pločice i parket, metalnih i drvenih konstrukcija do sarafa. Jednom riječju Home Depot u malom se nalazi u Royal Kitchen and bath corp.
   Treba još napomenuti da sve vrste materijala od proizvođača Latticrete, Jeld Wen, Alexandria molding, Gergia pacifika, Ferma Floring, Bostic i još mnogih drugih kompanija Royal Kitchen and bath je generalni zastupnik i možete naći u našem pridajnom objektu.
   Za sve informacije pozovite na telefon 929-522-0926 ili email:royalkitchen15@gmail.com. Posjetite web stranicu: Royalkitchenandbathny.com ili direktno na telefon almira 646-286-1420.
  Takođe za svu kupljenu robu možete koristiti naše usluge prevoza sa veoma pristupačnim cijenama. Dovoljno je samo okrenuti sledeće telefone ili online naručiti i vaša narudzba će biti proslijedena u skorijem vremenu. Zato provjerite i posjetite nas prodajni objekat na adresi: 41-24 39th Street LIC 11104

Prodajem imanje u Gusinju na veoma atraktivnoj lokaciji zvanoj Jondža (11. novembar 2019)
   Prodajem imanje u Gusinju, na veoma atraktivnoj lokaciji zvanoj Jondža, na samoj raskrsnici puta za Dolju i puta za Dragije. Sa druge strane imanje izlazi na put za Dragije (pogledajte prvu sliku u atacmentu). Imanje je površine 96 ari, pogodno za izgradnju porodičnih kuća.
   Moguća prodaja i u placevima. Cijena po dogovoru
   Kontakt tel.:   1-416-989-9991 (regularni/viber) ili 1-646-808-6490 (regularni/viber).
Restoran Napoli's Bistro za VD 2019 poklanja VEČERU ZA DVIJE OSOBE  (11. novembar 2019)
   Za predstojeće VEČE DIJASPORE 2019, restoran Napoli's Bistro iz Astorije za Lutriju srećnom dobitniku poklanja VEČERU ZA DVIJE OSOBE.

   Podsjećamo Vas, da će se VEČE DIJASPORE 2019 održati u nedelju, 8. decembra 2019. godine u restoranu Riccardo's u Astoriji.

   Vaše rezervacije možete izvršiti kod članova Upravnog odbora udruženja EURO Gusinje iz New York.
Priče sandžačkih muhadžira iz Istanbula - 2. dio   (11. novembar 2019)
Trening odbojkasica u Plavu   (11. novembar 2019)
   Nama kao trenerima je jucer bilo veliko zadovoljstvo kada samo na treningu odbojkasica videli preko 40 curica u sali. To je jos jedan od dokaza naseg rada i dobrog organizovanja u odbojkaskom klubu "Grebaje" Gusinje.
  Pozdravljamo drage roditelje i sve one koji su uz nas.
   A mi se trudimo da odbojkasice prije svega postanu dobre osobe, da razvijaju drugarstva, a na kraju i taj takmicarski i sportski duh.
   Veliki pozdrav od trenera:
   Vujacic Veska i Mulamekic Sefkije!
I u Plavu SNIJEŽNO - Poslije Bjelasice OBIJELIO i Visitor   (10. novembar 2019)
  Prelijepe fotografije planina koje su prekrivene snijegom, stižu nam od naših čitalaca.
  Poslije Bjelasice, snijeg je stigao i u Plav, na planinu Visitor.
  Sniježni pokrivač prekrio je brda, a zajedno sa oblacima stvorile su se prelijepe fotografije.
   Pogledajte fotografije
KAMEN TEMELJAC ZA PRVU JETIMHANU U CRNOJ GORI   (10. novembar 2019)
   Jučer je u Rožajama postavljen kamen temeljac za prvu jetimhanu, dom za nezbrinutu djecu, u Crnoj Gori. Svečanosti polaganja kamena temeljca prisustvovali reis Islamske zajednice Rifat ef. Fejzić, predsjednik Opštine Ejup Nurković, predstavnici organa Islamske zajednice, te predstavnici javnog i kulturnog života opštine Rožaje.
  Prisutnima se obratio reis Fejzić istakavši da je ovo čin i korak kojim Islamska zajednica ukazuje na važnost i vodi brigu o jetimima, nezbrinutoj djeci. Pored toga, reis Fejzić ukazuje da nije slučajno izabrano Rožaje kao grad gdje će biti smještena jetimhana za djecu iz svih krajeva Crne Gore, već je razlog za to činjenica da je Rožaje grad koji ima tradiciju brige o ugroženim i nejakim ljudima.
  Nakon Reisa IZ na svečanosti se obratio Mahmud en-Nedždi direktor sektora za Balkan organizacije Ihjau’-Turas koja će finansirati izgradnju jetimhane.
  Jetimhana će se graditi posredstvom Ureda za odnose sa inostranstvom Mešihata IZ na čijem je čelu Omer ef. Kajoshaj. (Monteislam)
Na ahiret je preselio Koljenović (Hajra) Etem   (1959-2019)  (10. novembar 2019)
   U New Yorku je danas, 10. novembra 2019. godine na ahiret preselio Koljenović (Hajra) Etem u 60-oj godini zivota.
   Zdravoglava se prima danas od 3:00pm u Bošnjačkoj kući (objekat do Ali-pašine džamije) u Astoriji. Dženaza namaz se klanja sjutra, u ponedeljak 11. novembra 2019 godine u 9:00am, nakon čega će se izvršiti dženaza na Washington mezarju na Long Islandu.
  Ozalošćeni: supruga Zinka, sin Eldin, kćerke Sanela, Sibela, Suada, Eldina i Zumreta, braća Adem i Meče, sestre Igbala, Malja i Hasna, zetovi Almir, Alen, Elvis i Zijad, bratstvo Koljenović i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.(www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Hama Deljanina  (10. novembar 2019)
   Danas, 10. novembra 2019, se navršava 8. godina kako si nas napustio.
Vrijeme prolazi, a sjećanje na tebe oče ne nestaje. Uvijek smo te voljeli i uvijek ćeš biti voljen i nezaboravljen.
   Tvoji najmiliji: sinovi Izet, Ragip, Redžo i Admir, šćerke Ismeta i Nevzeta, snahe, zetovi, unučat i paraunučad.
Almir Bektešević - Sponzor $500 za Veče Dijaspore 2019 - Nedelja, 8. dec, 2019. god   (9. novembar 2019)
Akademija sjećanja: Ifeta Radončić (1955-2019)  (9. novembar 2019)
Nove donacije iz New Yorka za NVU Help Plav   (9. novembar 2019)
Postovana redakcijo uvazeni donatori.
NVU Help iz Plava se bavi organizovanjem pomoci djeci sa poteskocama i razvoju, kao i stanovnistvu sa slabim materijalnim primanjima. Unapredjenju takvih kategorija lica Help Plav planira organizovati zajedniski skup u cilju doceka Nove 2020. godine i dodijeliti novogodisnje poklone za iste.
   Kako se u kontinuitetu dugo godina Help Plav bavi humanitarnim aktivnostima i prepoznatljiva je na teritorije opstine Plav i sire kao uspjesna na polju unapredjenja zivota socijalno ugrozenom kategorijom ljudi i djece u tom cilju imala je razumijevanje i podrsku u mnogim planiranim aktivnostima.
Ovog puta podrsku smo imali od gospodje Elvire Muminovic iz New Yorka, koja je prikupila donacije od sledecih lica:
- Ibric Ismeta $50,
- Ibric Skender $100,
- Ibric Sabrija $100,
- Ibric Adi $100,
- Ibric Mensur $100,
- Ibric Amer $100,
- Ibric Enver $100,
- Ibric Dzafer $100,
- Krcic Sanela $100,
- Muminovic Haris $125,
- Muminovic Naza $100,
- Mackic Elvisa $100,
- Feratovic Belma $100,
- N.N. $100,
- N.N. $125.
   U ime clanova NVU Help Plav srdacno se zahvaljujemo donatorima i zelimo im mnogo srece u daljem zivotu i radu.
  Bela Medunjanin, predsjednica
VEČE DIJASPORE 2019 - EURO Gusinje New York - Nedelja, 8. dececembar 2019. god   (9. novembar 2019)
Priče sandžačkih muhadžira iz Istanbula 1 dio   (9. novembar 2019)
Na ahiret je preselio Canović (Jusufa) Gano    (1949-2019)    (8. novembar 2019)
  U Podgorici je posle krace bolesti 8. novembra 2019. na ahiret preselio Canović (Jusufa) Gano, u svojoj 70-toj godini zivota.
  Dzenaza ce se obaviti u nedelju, 10. novembra na Šehovića mezarje u Plavu.
  Ožalošćeni: supruga Emina, sin Haris, ćerke Fljutra, Ermina, Basima i Eldina, brastva Canović i Šabović, kao i mnogobrojna rodbina.
  Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.(www.gusinje-plav.com)
VAKUF KUVAJTA MUSLIMANIMA PLAVA    (8. novembar 2019)
  Danas je u Plavu otvorena džamija, “Bilal bin Rebah” koju je finansirala organizacija Ihjau’-Turas iz Kuvajta podsredstvom Ureda za kontakte sa inostranstvom Mešihata IZ-e u Crnoj Gori. Džamija je efikasnom dinamikom radova izgrađena za svega osam mjeseci.
  Glavni imam MIZ Plav Sinan ef. Latić je u ime domaćina na početku poselamio sve prisutne. Reis IZ Rifat ef. Fejzić je zahvalio Bogu na otvaranju još jedne džamije, koja svjedoči “da su svi muslimani kao jedno tijelo koje brine jedno o drugom. “Tako i država Kuvajt i njene organizacije umnogome nam pomažu u gradnji mnogih vakufa širom naše zajednice. Neka džamija bude mjesto gdje će se pravilno usmjeravati naša omladina, “ poručio je reis Fejzić.
  Nakon Reisa IZ svim prisutnim se obratio Mahmud en-Nedždi iz organizacije Ihjau’-Turas koji je direktor sektora za Balkan, zahvalivši se na toplom prijemu i zadovoljatvu da prisustvuje otvaranju džamije i klanjanju džume namaza. On se nada da će država Kuvajt i njene organizacije se truditi da i dalje sarađuje sa IZ za dobrobit muslimana u Crnoj Gori.
  Prvi ezan je imao čast da prouči Dženan ef. Šemović, a hutbu je održao i namaz predvodio Reis IZ Rifat ef. Fejzić. Otvaranju su prisustvovali Mahmud en-Nedždi iz organizacije Ihjau’-Turas koji direktor sektora za Balkan, Mashal Alsaeed konzul ambasade Kuvajt u Beogradu koji je ujedno i nerezidentni diplomatski predstavnik za Crnu Goru.... nastavak teksta
Danas je dan osnovne škole "Hajro Šahmanović" u Plavu.    (8. novembar 2019)
   Prije tačno 76. godina strijeljan je Hajro Šahmanović u Plavu kod Redžepagića džamije sa svojim drugom Husni Zaimom. Kad je njegova majka Alta vidjela tijela svog sina Hajra i njegovog druga Husnije rekla je: "Jeste li ih ubili Plavljani, jeste li počinuli što ste ih ubili? Veselite se, igrajte i pjevajte. Ako ste ih ubili, nijeste ih na torove i koševe ubili. Neka su zdravo njihovi drugovi, dobro će ih osvetiti. Dajte mi njihove puške. da ih dam mlađima."
  Niko iz mase ljudi nije joj prišao da joj pomogne osim Šaban Šiljković i Ramo Drešković. Čovjek koji je naredio strijeljanje Nuh Đon Markađoni kad je vidjeo ovakvo hrabro ponašanje starice Alte samo je rekao: "Ovakva majka je mogla da rodi ovakvog heroja".
  ŠAHMANOVIĆ HAJRO, student iz Plava, kao predratni revolucionar i član KPJ bio je jedan od organizatora NOB-a u opštini Plav. Učesnik je julskog ustanka u Crnoj Gori. Po direktivi rukovodstva NOP-o od avgusta do novembra 1941. godine radio je kao član KPJ u Peći. Bio je komandir čete Pećkog odreda.
  Decembra 1941. godine zarobljen u jednoj akciji i inferniran u Albaniju (zatvori Tirana i Burel). Od novembra 1942. godine, nakon puštanja iz zatvora, radio je u Plavu kao član KPJ i vršio pripreme za formiranje plavsko-gusinjske gerile, koja je oružane borbe, na okupironoj teritoriji, otpočela 1. moja 1943. godine. Hajro je bio komandir ove gerilske grupe.
   Učestvovao je u razoružanju italijanskog garnizona u Plavu septembra 1943.godine i u organizovanju oružanog otpora protiv četnika iz Vasojevića. Nakon odlaska Saliha Radončića u V. proletersku brigadu, preuzeo je komandu nad Muslimanskim omladinskim partizanskim bataljonom. Zarobljen je 9. novembra 1943. godine i strijeljan sa Husni Zaimom, učiteljem iz Đakovice, na plotou ispred Redžepagića džamije u Plavu. Osnovna škola u Plavu nosi njegovo ime.
Preselila je na ahiret Medunjanin Hajrija, rodj. Čatak    (1945-2019)    (8. novembar 2019)
   U Barane je 7. novembra preselila je na ahiret Medunjanin Hajrija, rodj. Čatak u svojoj 74. godini zivota.
   Zdravoglava se prima u porodicnoj kuci u Ribarskoj mahali u Plavu.
   Dzenaza polazi u subotu, 9. novembra u 14:30 casova od Redzepagica dzamije na Meteriz mezarje.
  Dzenaza namaz ce se klanjati kod Redzepagica dzamije.
   Ozaloceni: sinovi Adis i Anis, unucad Adisa, Edvin, Ena i Anisa, snaha Aldina, brat Adem Čatak, sestra Fikreta i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.(www.gusinje-plav.com)
Preselio je na ahiret Musa Sulejmani.    (1982-2019) (8. novembar 2019)
   Jutros je u Skoplju na ahiret preselio Musa Sulejmani u 37-oj godini zivota.
Ovom prilikom, u ime njegove porodice i odbora iz New Yorka, koji je prikupljao novac za njegovo lijecenje, se zahvaljujemo svima koji su svojim donacijama zeleli da Musi pomognu da preboli tesku bolest. Da vam se svima na dobro vraca.
Kako zadržati mlade u Crnoj Gori: Nije dovoljno samo ostajte ovdje    (8. novembar 2019)
  Podaci da iz Crne Gore želi da ode više od 70 odsto mladih su zabrinjavajuci. Nema ova prica veze ni sa politickom, vjerskom niti bilo kojom dugom pripadnosti, vec je društveni problem, sa jasnim pitanjem: Kako ljude zadržati, pružiti im ono što je potrebno za dostojanstven život u svojoj rodnoj grudi, šta država i gradani mogu i moraju da ucine?
  To što država nema zvanicnih podataka o broju onih koji su možda cak i nepovratno otišli, neprihvatljivo je. Jedino cime se barata su nezvanicni podaci da je Crnu Goru od nezavisnosti napustilo oko 60.000 gradana.
   Sagovornici CdM-a konstatuju da problem postoji. Ipak, razlicito vide trenutno stanje... nastavak teksta
Preselila je na ahiret Čekić Hajra Ljuljka, (rodj. Mujović)    (1951-2019)    (7. novembar 2019)
   U Krusevu (Gusinje) je danas preselila na ahiret Čekić Hajra Ljuljka, (rodj. Mujović) u svojoj 68. godini zivota.
Ozaloceni: kcerke Nuska, Ermina, Djulja, Mersina, Nurka, Igbala, Jasmina, Bulja, i Mirzeta, unucad, zetovi, brat Hajradin i ostala mnogobrojna rodbina Čekić i Mujović. Hajtar je u porodicnoj kuci u Krusevu.
   Zdravoglava se prima na adresi: 1648 West 9th Street Apt 2J, Brooklyn, New York, broj tel. 718-772-2153
Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.(www.gusinje-plav.com)
Advokat Edvin Hot - Cohen & Siegel, LLP    (7. nov 2019)
   Zakon države New York vam omogućuje da ukoliko ste tokom svog zaposlenja zbog povreda na bolovanju, imate pravo na medicinsko liječenje i obeštećenje (novac). Advokati u našoj firmi Cohen & Siegel, LLP, sa više od 25 godina iskustva, mogu vam pomoći u tom slučaju. Imamo kancelarije u White Plains, Brooklyn, Queens, Bronx, i Newburgh.
   Pozovite nas i zakažite termin za besplatne konsultacije sa jednim od naših advokata, a mi ćemo se boriti za Vaša prava pod Workers Compensation New York zakon.
   Naša široka advokatska praksa uključuje predmete u mnogim vrstama povreda. Medju našim brojnim pravnim uslugama, pomažemo ljudima koji su pretrpjeli povrede i kojima je potrebna pomoć u sljedećim slučajevima:
- Workers' compensation (Radničke nadoknade)
- Social security disability (Socijana sigurnost invaliditeta)
- Work accidents (Nesreće na radu)
- Auto accidents (Auto nesreće)
- Pedestrian accidents (Pješacke nesreće)
- Construction accidents (Povrede na gradjevinskim objektima)
Ako ste vi ili vaš bliznji povredjeni, rado ćemo priuštiti fer procjenu vašeg slučaja. Nudimo besplatne konsultacije, a naši advokati pored engleskog i španskog govore bosanski i crnogorski jezik. Naše naknade se naplaćuju nakon što se završi vaš slučaj, odnosno ako dobijete odštetu.
Da biste zakazali svoje besplatne konsultacije, kontaktirajte na vašem maternjem jeziku advokata EDVIN-a HOT na 917 993 2095 ili pozivom na 914 421 0080, gdje se nalazi naš glavni ured u White Plains, New York.

Law firm "COHEN & SIEGEL, LLP"
Elmela Zlatanic MD, doktor interne medicine i specijalista za infektivne bolesti    (7. nov 2019)
   Elmela Zlatanic MD, doktor interne medicine i specijalista za infektivne bolesti.
   Dr. Zlatanic Elmela sa 36 godine radnog iskustva, prihvata više od 29 planova osiguranja. Povezana je sa bolnicom Lenox Hill Northwell Health na Manhattnu.

   Adresa office:
132 East 76 Street Suite 2G
New York, NY 10021

   Posjete mozete zakazati na tel.: 212 - 249 - 4601
SUNNYSIDE PRINTING - Sponzor Večeri Dijaspore 2019, nedelja 8. decembar 2019. god    (7. novembar 2019)
KARANFILE CVIJECE MOJE    (7. novembar 2019)
Doktor medicinskih nauka Safet Lješnjanin postao DOCENT Evropskog centra za mir i razvoj Univeziteta Ujedinjenih nacija    (6. novembar 2019)
  Da se čovjek može baviti naukom i ako živi u jednom malom mjestu kao što je Plav, potvrđuje primjer primarijusa doktora Safeta Lješnjanina.
  Naime dana 23.10. 2019. godine, na predlog naučno-nastavničkog vijeća, Akademski savjet Evropskog centra za mir i razvoj Univeziteta Ujedinjenih nacija u sastavu: Prof.dr Tauno Kekale, Akademik prof.dr Negoslav Ostojić, Prof. dr Don Wallace i Akademik prof.dr Vlado Kambovski donio je Odluku da se u zvanje DOCENTA, na istom univerzitetu, izabere doktor medicinskih nauka Safet Lješnjanin iz Plava.
  Redakcija našeg web magazina Gusinje-Plav.com upućuje najiskrenije čestitke doktoru medicinskih nauka Safetu Lješnjanin, u povodu promocije u zvanje DOCENT-a.
Nevrijeme paralisalo Crnu Goru    (6. novembar 2019)
  Zatvoren put Podgorica-Kolašin, voda prodrla u tunele, poplavljene kuće...
  Nevrijeme, praćeno obilnim padavinama koje su pogodile Crnu Goru izazvale su velike probleme širom države. Zatvoren je put Podgorica-Kolašin zbog odrona, kao i magistralni put Mojkovac-Đurđevića Tara.... nastavak teksta
Prijavite se na audiciji za American European Talent Show    (5. nov 2019)
   Obavještenje za sve kandidate koji žive na području Amerike, a žele da učestvuju na audiciji za American European Talent Show, ukoliko se do sada niste prijavili učinite to što prije zbog ograničenog broja učesnika koji će svoj talenat, znanje i umijeće moći da pokažu na finalnoj večeri 28.12.2019. u New Yorku.
   Za sve vas koji živite u drugim gradovima Amerike naš tim je radi vašeg što manjeg izlaganja troškovima donio odluku da ne morate lično dolaziti na audiciju, već da nam iskljičivo na našoj stranici (FB American European Talent Show) ili na broj +49 177 89 19 261 (viber) ili 1-347-552-6982 (mobil), na vrijeme dostavite video snimak talenta sa kojim želite da se predstavite, kao i profesionalnu fotografiju za potrebe reklame.
   Cjelokupno takmičenje snima i uživo emituje. Srećno svima i neka pobjedi najbolji!
  Team American European Talent Show.
MLADE MUSLIMANKE - PARTIZANKE IZ GUSINJA    (5. novembar 2019)
Albanski istoričari - mnogo Albanaca ima Bošnjačko porijeklo    (4. novembar 2019)
Rasim Muminovic u 71-oj godini istrcao NY Maraton    (4. novembar 2019)
TOP 5 CENZURISANIH DELA U TITOVOJ JUGOSLAVIJI    (3. novembar 2019)
Iako je režim Josipa Broza Tita važio za liberalan u pogledu kulture, dugacak je spisak djela – pozorišnih, književnih, filmskih ili novinarskih – koja su zabranjivana i cenzurisana.
Rasim Muminovic officially representing Montenegro at the NYC Marathon runners parade!    (2. novembar 2019)
Na ahiret je preselila Radončić Ifeta, rodj. Feković    (1955-2019)  (1. novembar 2019)
   U Novom Pazaru je 31. oktobra 2019.godine na ahiret preselila Radončić Ifeta, rodj. Feković u 64-oj. godini života.
Dženaza će se obaviti danas, u petak 1. novembra 2019. godine poslije džume namaza.
   Ožalošćeni: suprug Dževat, sin Orhan, kćerka Alma, snaha Belma, zet Enes Mujagić, unucad, brat Mašo Feković, svekrva Hajrija, djeveri Džavid, Izet i Šeljo, zaove Sevdija i Sanija, bratstva Radončić, Neljković i Feković, rodbina i prijatelji.
   Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)
Kompletnu vanjsku stolariju za Islamski kulturni centar Gusinje donira Familija Dervišević.    (31. oktobar 2019)
  Divna, divna, divna vijest.
   Poštovana braćo, cijenjene sestre, donosimo vam doista lijepu vijest koja je danas odjeknula ispod Prokletijskih proplanaka i zadivila čitavu, malu čarsiju Gusinjsku. I da, Gusinje je malo, ali u Gusinju žive veliki ljudi( gdje god bili, Gusinje je uvijek u srcu), koji ne žale i štede sebe, kad je u pitanju dom i vatan. I dok ovo pišem, odzvanja mi pjesma zagrebačke grupe "Film", "... samo jedno mjesto na svijetu se zove dom..."
   Još koliko snage i ljubavi imamo pruzit rodjenoj grudi, njenom narodu, a da se ne umorimo, da ne poreknemo, da se ne namrštimo... mnogo ce vode koritima naših rijeka proteći, a da u dobroti ne omanemo. Allah vam dao, Allah vam uvećao.
  Familija Dervišević: Orle, Meško, Jasmin, Jablan, Adnan i Indira, pred dušu svojih roditelja, rahmetli Amira i Maljice, doniraće kompletnu vanjsku stolariju za Islamski kulturni centar Gusinje.
  Doista, gest za divljenje.
  Prenosim vam njihovu izjavu, izrečenu gotovo u jednom dahu:
"Zahvalni smo Allahu, koji nam je pružio priliku da možemo uradit za pred dušu naših najdražih, i da se oduzimo Gusinju za najljepše dane djetinjstva i mladosti koje nam je dalo".
   Familija Dervisevic, živi u Luksemburgu. Ugledni su gradjani, uspjesni biznismeni, svugdje prepoznatljivi. A i svi su sportski usmjereni.
  Alen Šabović
Za sva Vasa veselja i proslave: Haris Koljenovic 646-249-6754    (29. oktobar 2019)
Generalni Konzulat Crne Gore u Njujorku - „Konzularni dani“ u Detroitu 22-23 novembar 2019 godine.  (29. okt 2019)
   OBAVJEŠTENJE:
  Generalni Konzulat Crne Gore u Njujorku, nakon velikog interesovanja naše dijaspore, organizovaće „Konzularne dane“ Detroitu 22-23 novembar 2019 godine.
   Amb. Željko Stamatović, Generalni konzul i Konzul Amer Cikotić razgovaraće sa našim iseljenicima-dijasporom i pružati sve vrste konzularnih usluga: aplikacija za pasoš, izdavanje putnih listova, ovjere, upis djece u regsitre, upis braka i dr.
   Molimo sve zainteresovane da se jave na broj Generalnog konzulata +1 212 661 5400 ili na e mail: consulate.newyork@mfa.gov.me, kako bi zakazali termine.
Obavijest o susretu clanova i prijatelja udruzenja plavljana i gusinjana ”BOR VISITOR” Svedska (28. oktobar 2019)
   Ovogodisnji drugi susret clanova i prijatelja udruzenja plavljana i gusinjana ”BOR VISITOR” Svedska ce se odrzati u subotu, 23. novembra 2019 u 18:00-00:00 h. (Prvi odrzan u Göteborgu 27/4 2019).

   Sala i vecera(svedski sto od 19:00 do 20:30 h.) rezervisani u restoranu ”Nya köket” Garnizonsgatan 1, Helsingborg. Muzika: Kasim Bosnic iz Vernama. Sala ce biti otvorena od 17:00 h. Parking besplatan u neposrednoj blizini.

   Rezervacije do 20/11, SMS ili pozivom bilo kojeg clana uprave, ili na tel. zaduzenog lica 0704-899915 R.K. Detaljnije informacije na FB BOR-VISITOR Sverige. Dobrodosli i bujurum!
   Uprava udruzenja ”BOR-VISITOR” Sverige
Želite reklamu ili objavu? Na pravom ste mjestu - www.gusinje-plav.com (27. oktobar 2019)
   Želite reklamu kod nas, za vas ili vašu kompaniju koja nudi usluge, proizvod, ..., itd? Na pravom ste mjestu - www.gusinje-plav.com.
  Danas je jedan od najbitnijih faktora u svijetu MARKETING/REKLAMA. Po nekim statistikama kažu da su marketing i kvalitetna informacija nešto najbitnije za savremeni svijet, pa i mi smo trenutno u tom savremenom svijetu i težimo nekom napretku.
  Postoji jedna priča da su navodno pitali Stiva Džobsa u šta bi uložio svoje posljenje pare, odgovorio je bez puno dvojbe: “U REKLAMU SVOJIH PROIZVODA”.
   Ukoliko želite da promovišete nešto svoje, prodajete stan, kucu ili zemljiste, kompanije koja nude neke usluge i slično, sječanje na svoje najmilije,..., javite nam se.
   Naša web stranica www.gusinje-plav.com se čita od SAD i Canade, pa sve do zavičaja Gusinja i Plava, kao i širom Evrope gdje ima našeg naroda, odnosno dijaspore.
  Iskustvo od 17 godina u ovom poslu je dovoljan garant kvaliteta i više nego prava i dovoljna preporuka da se reklamirate na našem web portalu www.gusinje-plav.com.
  Kontaktirajte nas putem:
  e-mail: ediedoas@aol.com ili na telefon: 646-808-6490
ROCCO STEAKHOUSE    (26. oktobar 2019)
   Rocco Steakhouse je elegantni, klasični američki steakhouse u NoMadu (dio Manhattna). Vlasnik Rocco Trotta udružio sa partnerima: GM Šućko Pjetrovicč, direktor Džafer-Džako Kolenović i drugim ključnim osobljem iz Wolfgang's Steakhouse-a, uključujući glavnog kuhara Nedžada Jevrića i glavnog konobara Hajra Doda-u, kako bi osigurali i zastitili svjetsku klasu usluga, besprijekoran kvalitet u najkvalitetnijim vinima, odrescima i svježim plodovima mora, kako bi svaki obrok s nama bio nezaboravno iskustvo.
       Svi naši prime steaks and chops are dry-aged on-site, a opslužuju ih posvećeno i dobro obuceno osoblje s najmanje 10 godina iskustva u steakhouseu. Postav je pripremljen tako da zadivi: bilo da se radi o romantičnoj večeri, obilnom ručku, večeri za klijentima ili porodičnoj proslavi.   72 Madison Avenue
   (Između 27. i 28. ulice)
   New York, NY 10016
   (212) 696-9660 ili pete@roccosteakhouse.com
  Ponedeljak - Četvrtak: podne - 22:30
  Petak: podne - 23 sata
   Subota: 11:00 - 23:00
  
Zvanicna web prezentacija ROCCO STEAKHOUSE
Životna priča Bekija Bekića natjeraće vam suze na oči! (24. okt 2019)
Admir Radončić naš saradnik i dopisnik iz Podgorice. Ujedno i servis za računare i mobilne telefone   (24. okt 2019)
   U želji da izadjemo u susret našim brojnim posjetiocima i citaocima iz Podgorice, koji svaki dan posjećuju naš web magazin, naša redakcija je odlucila da se proširi, odnosno angazovali smo stalnog saradnika iz ovog grada. Rijec je o Admiru Radončiću.
   Od sada svi iz Podgorice koji žele da putem naseg web magazina reklamiraju svoje firme ili biznis, postave oglase za prodaju kuća, stanova ili placeva, sjećanja na svoje najdraže, ..., itd, mogu da se obrate Admiru Radončiću na telefon +382 69 607068.

   I jos nešto. Admir uspješno vrši popravke svih tipova racunara. Popravka racunara obuhvata sve vrste PC servisa desktop i laptop racunara: instalacija sistema, brisanje virusa, popravka hardvera i softvera, održavanje racunara.
   Svaki problem na racunaru i laptopu rešava 100% uspješno. Besplatna dijagnostika kvara obuhvata test ispravnosti hard diska, napajanje, procesor, graficka karta. Nakon kompletnog servisa vaš kompjuter-laptop mora raditi kao nov !
Takodje Admiru se možete obratiti za servis, odnosno popravku svih mobilnih telefona na tržištu u Crnoj Gori. (Gusinje Plav Press)
TAXI "EPI" - Vlasnik: Medunjanin Ekrem - Epi (Plav)    (24. okt 2019.)
   TAXI "EPI" je tu samo za Vas kako bi udobno i na vrijeme stigli na Vasu zeljenu destinaciju – pouzdano, brzo, sigurno, povoljno, 24/7/365!

Podgorica - Sarajevo - Tivat - Beograd - Skoplje - Pristina - Tirana - Skadar - Dubrovnik

   Nazovite nas i Vaše povjerenje bit će potvrda naše kvalitete i Vašeg zadovoljstva. Sjedišta: 6+1.

   Vlasnik: Medunjanin Ekrem - Epi (Plav)

Kontakt tel. 069 202 661 (Viber) ili 917 310 7110

"LILIBETH" Beautiful Brows & Eyes - vl. MERI ÐEŠEVIĆ (24. oktobar 2019)
   "LILIBETH" Beautiful Brows & Eyes - vl. MERI Ðešević
- brow sharping servoce & lessons
- eyelash extensions
- professional makeup application
- lessons in makeup application
- fauxlash application &lessons
- express facials
- brital & corporate services
- special beauty events & parties

  Address:
315 West 57th Street (Between 8th & 9th Ave)
   New York, NY 10019
   Phone: 212.823.2540
"LILIBETH" Beautiful Brows & Eyes - vl. MERI ÐEŠEVIĆ
Veliki izbor kvalitetnih jeleka, dimija, fesova, ..., od sada i u New Yorku    (24. okt 2019)
   Jelek, dimije, fes, sorta, palantra, ..., su dio nase tradicije i kulture, nezaobilazni komadi jedinstvene plavsko-gusinjske nosnje, koji treba da ima svaka nasa bosnjacka porodica.
   Odnedavno i u New Yorku, uz veliki izbor i po veoma povoljnim cijenama, mozete nabaviti jeleke, dimije, fesove, ..., uradjenje vrijednim rukama gradilja iz naseg zavicaja.
   Za dalje informacije mozete nazvati: 212 581 0845 ili 917 952 0007
Nastavak Stranice (News Archive)


ZABRANJENO JE PREUZIMATI TEKSTOVE I FOTOGRAFIJE BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE
TUDJI TEKSTOVI I SAOPSTENJA NE MORAJU DA ODRAZAVAJU STAVOVE I MISLJENJA REDAKCIJE


Redakcija:

Rafet Hot Selim Cekic Nuki Lucevic Senad Sehovic Hamo Mulic Mirza Vukelj Radoncic MisoContact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"