www.Gusinje-Plav.com

RAMAZANSKA VAKTIJA
Ruzdija-Ruska Jarovic gostuje na talasima Radia Crne Gore u emisiji "Dijaspora"    (26. maj 2017)
U subotu, 27. maja 2017. godine, sa pocetkom u 10 sati izjutra po srednjoevropskom vremenu, a u 4am po njujorskom vremenu, na talasima Radia Crne Gore, u radio emisiji "Dijaspora" gostuje Ruzdija-Ruska Jarovic, najveci bard novinarstva i zive rijeci, kada je u pitanju nasa dijaspora u SAD.
Kao osoba koja, bez konkurencije, najbolje poznaje stanje u dijspori porijeklom iz Crne Gore, a znajuci da je podpredsjenik Savjeta za dijasporu i clan Upravnog udruzenja EURO Gusinje, onda urednistvo Radia Crne Gore nije moglo izabrati bolju i kompetentniju licnost kada je dijaspora u pitanju.
Svi koji zele da u subotu, 27. maja od 10 sati izjutra prate uzivo nastup gos. Ruske Jarovica na talasima ovog radija, putem interneta to mogu uraditi ako kliknete na link web perezentacije Radia Crne Gore.
Nezvanicno imamo iformaciju da je glavni urednik emisije "Dijapora" pripremio dosta interesantnih pitanja, vezanih za dijasporu u SAD i odnosima koji vladaju u njoj. Znajuci gospodina Rusku Jarovica, kao osobu "bez dlake na jeziku", onda ne sumljamo da ce to njegovo gostovanje na talasima Radio Crne Gore biti veoma interesantno, kako za nas u dijapori, tako i za slusaoce u Crnoj Gori, pogotovo one u Gusinju i Plavu. (Gusinje Plav Press)
Centralna proslava Maturanata Plav - Gusinje, 24.05.2017    (26. maj 2017)
Defile mladosti i ljepote maturanata Sred­nje mje­šo­vi­te ško­le „Be­ćo Ba­šić” u Pla­vu obilježili završetak školovanja i na ve­li­čan­stven na­čin kru­ni­sa­li dru­že­nje, stu­piv­ši na ste­pe­ni­cu pu­no­ljet­stva i za­ko­ra­čiv­ši u no­ve ži­vot­ne iza­zo­ve. Njihovo okupljanje i šetnju ispred škole ispratilo je puno građana, uglavnom njihova rodbina i prijatelji, a nakon fotografisanja praćenog pozitivnom tremom, prodefilovali Plavom i Gusinjem, a ulice Plava i Gusinja zracile mladoscu, ljepotom i elegancijom. Ta ras­ko­šna Plav­sko-Gu­sinj­ska mla­dost pro­še­ta­la je uli­ca­ma Pla­va i Gu­si­nja, za­su­ta svje­tlo­šću mno­štva bli­ce­va svo­je rod­bi­ne i dru­ga­ra ka­ko bi na taj na­čin ovje­ko­vje­či­li tu nji­ho­vu naj­lu­đu noć.
U svečanim haljinama, sa savršenim frizurama, djevojke su izazivale divljenje u očima posmatrača, izgledom holivudskih zvijezda, stasom i hodom manekenki sa svjetskih modnih pisti, mamile poglede ne samo rodbine, već i svih onih koji su došli da im razbiju tremu,dok su momci paradirali u svojim svečanim odijelima. Lijepo odjeveni momci i djevojke su, uz muziku i ples, do kasnih sati proslavljali završetak školovanja.U restoranu vladala je neka druga atmosfera. A matursko slavlje bilo je upriliceno u restoranu „AQUA“ na sa­moj oba­li Plav­skog je­ze­ra.
Specijalno za web magazin Gusinje-Plav.com foto-reportazu od 70 slika pripremio i uredio iz Gusinja Radoncic Jasmin. (Gusinje Plav Press)
Muamer Zukorlić osnovao udruženje “Za pomirenje”, koje čine predstavnici bošnjačkog, srpskog, hrvatskog, albanskog i rumunskog naroda    (25. maj 2017)
U Beogradu je danas održana Osnivačka skupština udruženja “Za pomirenje” koje je okupilo predstavnike intelektualnog, političkog i javnog života sa prostora cijele Srbije.
Za predsjednika udruženja jednoglasno je izabran akademik prof. dr. Refik Šećibović, za potpredsjednicu doktor medicine Binasa Sokolović, a za generalnog sekretara ekonomistica Ana Abramović.
Osnivačkom skupštinom predsjedavao je predsjednik Odbora za obrazovanje Narodne skupštine Republike Srbije Muamer Zukorlić, a među osnivačima ima predstavnika bošnjačkog, srpskog, hrvatskog, albanskog i rumunskog naroda.
Na skupštini su predstavljena i Programska načela djelovanja, među kojima su i procesi dijaloga i pomirenja među narodima u Republici Srbiji i na Balkanu, borba za jednakopravnost naroda i građana, borba protiv siromaštva, korupcije, kriminala i nemorala, afirmacija humani unapređenje obrazovnog sistema, zdravstvenog sektora, decentralizacija i ravnomjeran regionalni razvoj, afirmacija porodice, žene i djece te zaštita životne sredine.
Udruženje će u narednom periodu raditi na formiranju lokalnih ogranaka u svim sredinama u Republici Srbiji. (Sandzak Press)
Prodajem kucu u centru Plava    (25. maj 2017)
Prodajem kucu u centru Plava, stambene povrsine 116 m2 i apartman od 20 m2, na istom placu od 3,10 ari (310 m2).
Plac posjeduje i sopstveni bunar sa pitkom vodom,prikljucena na gradski vodovod i kanalizaciju>
Vlasnistvo 1/1, bez opterecenja....
Mico Vujosevic,
tel: 00382 63 259 005,
viber: 00382 68 271 966, (poslije 16 sati po evropskom vremenu)
E-mail: comi68@hotmail.comIsmet Medunjanin: Dobro nam dosao mjesec Ramazan    (25. maj 2017)
Dolazi nam mjesec objave Kur'ana Casnog. Mjesec u kome se otvaraju vrata Dzenneta i zatvaraju vrata Dzehennema, a prokleti sejtan gubi moc djelovanja.
Mjesec dana ustezanja od jela, pica i drugih uzitaka od zore do zalaska sunca jedinstvena je godisnja prilika ciscenja duse, tijela i razum, javanjem duha morala, odgovornosti i humanosti u sebi.
Snaga samokontrole donosi osjecaj dostojanstva i stvarne slobode u srcu i svijesti. Covjek vrijedi onoliko koliko moze da se ustegne od losih i prizemnih postupaka. Prepustanjem tjelesnim uzicima pojedinac i zajednica srljaju u propastkojamoze dovesti do potpunog samounistenja.
Snaga volje nad tjelesnim potrebama i uzicima lijeci bolesti sebicnosti i pohlepe, cime se unapredjuje solidarnost i drugi pozitivni odnosi medju ljudima.
Ramazanskim postom jaca se plemenitost na kojoj gradimo duhovno, kulturno inacionalno jedinstvo.
Jedinstvo u slobodi i dobrocinstvu je mjera napretka svake zajednice. U tom duhu, svim pripadnicima islama RAMAZAN SERIF MUBAREK OLSUN, sa dovom da ga u zdravlju, sreci i ibadetu provedemo.
Novih $1,300 za porodicu rah. Fahrudina Korac iz Rozaja. Vec donirano $4,300, plus 500 eura    (25. maj 2017)
Iznenada, 25. aprila 2017. u Rozaje je na ahiret u 53. godini zivota preselio Fahrudin (Alja) Korac. Za sobom je ostavio suprugu Sadiju (Amira), rodj. Canovic, i troje maloljetne djece: Haris (12), Faris (10) i Muzafera (4). Sobzirom da su i za zivota rahmetli Fahrudina jedva sastavljali kraj sa krajem, njegova smrt je jos vise pogorsala i onako tesku materijalu situaciju ove porodice, jer sada nemaju nikakvih primanja.
Tim povodom, a u zelji da se pomogne Sadiji i njenoj maloljetnoj djeci, u New Yorku je formiran Odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc.
Imamo nove donacije u iznosu od $1,300, od sledeci lica:
Adil Saljanin $500, Adis Saljanin $500, Samir Desic $50, Beko Koljenovic $100, Sanel Koljenovic $100, Anonimni $50.
Do sada za porodicu rah. Fahrudina Korac ukupno je prikupljeno $4,300, plus 500 eura
Svi koji zele da svojim donacijama ublaze tesku materijalnu situaciju ove porodice, mogu da se obrate nekom od clanova odbora koji cine: Smajo Srdanovic 917-335-2580, Dzevat Koljenovic 917-332-7422, Almir Koljenovic 917-554-3798, Kemal Koljenovic 201-704-2006, Amer Sahmanovic 347-410-0151, Mance Desic 917-370-0381.
Mediski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Defile maturanata u Plavu    (25. maj 2017)


DEFILE MATURANATA U PLAVU - 24. maj 2017. god

(Foto-reportazu od 120 slika pripremio EDIN JADADIC)
Ovo su najgori svjetski aerodromi    (25. maj 2016)
Lista je pomalo iznenadjujuca...
Aerodrom "Džon F. Kenedi" u Njujorku proglašen je najgorim na svijetu jer se užasno dugo ceka kako bi putnike proverila imigraciona služba. Ovu listu sastavio je sajt "Resolver" koji se bavima pravima potrošaca, nakon što je utvrdjeno da na tom aerodromu ima najviše pomjeranja i otkazivanja letova.
Samo prošle godine, "Džon F. Kenedi" je primio 84.287 žalbe za kašnjenje letova!
Na drugom mjestu je Medjunarodni aerodrom u Johanesburgu (Južna Afrika), a prate ga aerodromi u San Francisku, Singapuru i Majamiju.
Osnivac sajta "Resolver" Džejms Voker kaže da su dugacki redovi za prijavljivanje "presudili" aerodromima na ovoj listi.
Osim toga, putnici su se žalili da im upravo na ovim aerodromima najcešce zagube prtljag.
Sjecanje na Bahtu Omeragic   (25. maj 2017)
25. maja 2017, navrsava se 2 godine od tvoje smrti.
Sestro nasa draga, godine prolaze, a tuga i bol za tobom nikad nece prestati, uvijek ces zivjeti u nasim srcima. Nek ti Allah dz. s. Podari podari lijepi dzennet.
Tvoji najmiliji: brat Hazem sa porodicom, sestre Nafija, Emina i Nadira.
Sjecanje na Zufera (Zama) Omeragic   (24. maj 2017)
Dana 16.05.2017. godine navrsilo se 25 godina od pogibije naseg dragog Zufer (Zama) Omeragic.
Kao zlatna zvijezda kada zadje. Neka ti je vjecni rahmet i neka ti dragi Allah dz. s. podari lijepi dzennet, tebi koji si dao zivot boreci se na njegovom putu. Sjecanje na tebe ostace vjecno u nasim srcima, jer si bio posten i plemenit covjek kakav se rijetko moze sresti.
Zauvijek s bolom u dusi, tvoj brat Hazem sa porodicom, Nafija sa porodicom, sestra Nadira sa porodicom i sestra Emina sa porodicom, i tvoja supruga sa djecom.
Kompanija BRAĆA ČEKIĆ New York - Gradjevinske usluge u niskogradnji   (24. maj 2017)
Kompanija BRAĆA ČEKIĆ New York, vrši gradjevinske usluge:
izradu puteva, proširenje puteva, iskop kanala, nivelacija terena, utovar i odvoz zemje...
Usluge vrše u sledeće state:
New York, New Jersey, Pennsylvania i Connecticut.

Za više informacija možete nazvati vlasnike kompanije:
Zuko 646-247-9612 ili Safet 646-644-9582
Porodica Shefketa i Zade Novaj imaju razloga za slavlje    (24. maj 2017)
Krajem maja mjeseca na Univerzitetima i fakultetetima sirom SAD odrzavaju se svecanosti u povodu zavrsetka studija. To je dogadjaj o kojemu sanjaju milioni studenata. Istom dogadjaju se stakodje raduju i njihovim roditeli i bliznja rodina.
Ne mali broj nase dijaspore, odnosno studenata, takodje su dio ovih ceremonija, na dobrobit svojih najblizih i zajednice uopste.
Jedan od takvih studenata je i Arian Novaj (21), (sin Shefketa i Zade Novaj, rodj. Celaj), koji je prije dva dana sa uspjehom zavrsio studije na College of Mount Saint Vincent - smjer biologija/hemija.
Medjutim, Arian nece stati samo na ovom nivou obrazovanja. On je zahvaljujuci dobrom prosjeku ocjena i smjeru biologija/hemija, koji je zavrsio, vec primljen na doktorske studije na University Of Connecticut - Pharmacy School.
A kako prilici, prilikom dogadjaja koji se desavaju jednomu zivotu, onda to se proslavi u porodicnom krugu, kao sto su uradili Shefket i Zade Novaj, zajedno sa kcerkom Fitore i slavljenikom--sinom Arianom.
U ime nase redakcije porodici Novaj sve cestitke na uspjehu njihovog sina jedinca, sa zeljom da uskoro proslavljaju i titulu doktora farmacije. (Gusinje Plav Press)
Zahvalnica dijaspori od uprave FK"Jezero" iz Plava    (24. maj 2017)
Mladje selekcije FK "Jezera" 2007 i 2005 godiste, zahvaljujuci nasim ljudima iz dijaspore(SAD-e) koji su poslali $2000, ucestvovali su na medjunarodnom turniru u Budvi na kojem su ucestvovali C. Zvezda iz Beograda, Velez iz Mostara, Novi Pazar i druge jake ekipe i osvojili trece mjesto sa generacijom 2005 godista.
Vec 11 i 12 juna nas ocekuje finale "Djetic lige" za 2007 i 2006 godiste u Podgorici. Krajem juna tj 30.juna kao i prosle godine organizujemo memorijalni turnir ENVER DJESEVIC DJESO za mlade u Plavu, gde se do sada prijavilo oko 60 ekipa u pet kategorija i racuna se da ce biti jedan od jacih u Crnoj Gori sto nas obavezuje da budemo dobri organizatori. Nadamo se da ce nam dijaspora pomoci da sto bolje organizujemo ovaj turnir, za covjeka koji je do zadnjeg dana bio u fudbalu i dao veliki doprinos za razvoj fudbala u Plavu i Gusinju.
Jos jednom veliko hvala nasim ljudima iz dijaspore, na celu sa Armenom Meti Behljuljevic, Husku Celic i Necku Julevic, koji nesebicno pomazu.
Posebno se zahvaljujemo redakciji web magazina Gusinje-Plav.com, koja nam uvjek izadje u susret i koja redovno medijski proprati uspjehe nasih selekcija.
Uprava FK"Jezreo" Plav
Porodici rah. Fahrudinna Korac iz Rozaja vec donirano $3,000, plus 500 Eura    (23. maj 2017)
Iznenada, 25. aprila 2017. u Rozaje je na ahiret u 53. godini zivota preselio Fahrudin (Alja) Korac. Za sobom je ostavio suprugu Sadiju (Amira), rodj. Canovic, i troje maloljetne djece: Haris (12), Faris (10) i Muzafera (4). Sobzirom da su i za zivota rahmetli Fahrudina jedva sastavljali kraj sa krajem, njegova smrt je jos vise pogorsala i onako tesku materijalu situaciju ove porodice, jer sada nemaju nikakvih primanja.
Tim povodom, a u zelji da se pomogne Sadiji i njenoj maloljetnoj djeci, u New Yorku je formiran Odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc.
Vec imamo prve donacije u iznosu od $3,000, plus 500 eura od sledeci lica:
Ago Koljenovic $1,000, Kemal Koljenovic $1,000, Samir Canovic 500 Eura, Halit Koljenovic $500, Mance Desic $200, Braho Djokovic $200, Almir Bektesevic $100.
Svi koji zele da svojim donacijama ublaze tesku materijalnu situaciju ove porodice, mogu da se obrate nekom od clanova odbora koji cine:
Smajo Srdanovic 917-335-2580, Dzevat Koljenovic 917-332-7422, Almir Koljenovic 917-554-3798, Kemal Koljenovic 201-704-2006, Amer Sahmanovic 347-410-0151, Mance Desic 917-370-0381.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Damir Šehovic: Jedni drugima smo najbliži    (23. maj 2017)
"Bez obzira na specificnosti i istorijske ožiljke koje imamo, zemlje Zapadnog Balkana moraju shvatiti da mi bližih od nas samih, koji smo upuceni jedni na druge, niti imamo niti cemo ikada imati. To saznanje je preduslov da bismo unaprijedili regionalnu saradnju, ali nije dovoljan. Osim što moramo jacati institucije i stabilizovati ekonomiju, moramo naci nacin da zajedno konkurišemo za regionalne projekte kako bismo za njih svi skupa tražili investitore", rekao je ministar Damir Šehovic na Sarajevo Biznis Forumu.
U radu Foruma ucestvuju i Mladen Ivanic, predsjedavajuci Predsjedništva BiH; Muhamed Jusuf Kala, potpredsjednik Indonezije; Stjepan Mesic, bivši hrvatski predsjednik; Danilo Tirk, bivši slovenacki predsjednik; Jirki Katjanen, potpredsjednik Evropske komisije; Ismir Jusko, ministar za komunikacije i promet BiH.
Hajtar za Kadric (Naja) Idriza - Subota, 1. jul 2017. god   (23. maj 2017)
Dana 6. maja 2017. godine u Martinoviće kraj Gusinja na ahiret je preselio Kadrić (Naja) Idriz, u 87. godini života.
Tim povodom otvaraju hajtar njegovi sinovi Senad i Saka, sa bratstvom i prijateljima, u našoj Ali-pašinoj džamiji u Astoriji, u subotu 1. jula 2017. godine, od 9 sati izjutra do 7 sati navečer.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
ZDPiG u R.Sloveniji "I Z V O R" ORGANIZIRA susret članova i prijatelja - 28.05.2017   (23. maj 2017)
Poštovani!
Izvršni odbor ZDPiG u R.Sloveniji "I Z V O R" ORGANIZIRA susret članova i prijatelja našeg društva. Susret će se održati 28.05.2017 u ŠPORTNEM PARKU Voklo u Voklem sa početkom u 11h.
S obzirom na "infrastrukturu" koju nudi ova lokacija susret će se održati ne gledajući vremenske prilike tog dana.
Poštovani članovi, dragi prijatelji, organizator susreta će se maksimalno potruditi, da se svi prisutni tog dana osjećaju prijatno i ugodno i da će svima susret ostati u prijatnom i lijepom sjećanju.
Za sport irekreaciju biti će na volju :
- mali nogomet, pikado, odbojka na pijesku i šetnja u prirodi.
Uz prijateljske razgovore izmjeniti ćemo mišljenja o budućem radu našeg društva.
U nadi da će Vas neka od ovih aktivnosti privući, očekujemo vas u što većem broju.
Kontakti:Muzafer Deljanin-tel 040 775916,
Srdačno vas pozdravljamo.
Organizacioni odbor društva IZVOR.
Zijova staza 2017. oznacila pocetak sezone u nacionalnom parku Prokletije    (24. maj 2017)
Planinarski pohod „Zijova staza 2017“, koji je ove godine održan jedanesti put, na najljepši nacin otvorio je turisticku sezonu u nacionalnom parku Prokletije. Oko 70 planinara uživalo je u lijepom druženju, a nagrada za sve bili su suncem okupani vrhovi Karanfila, još uvijek prekriveni snijegom. Pogled na te vrhove sa Karaule bio je lijep motiv za uživanje, odmor i fotografisanje, kao i predjeli Valušnice, Popadija, Talijanka, Trojan, a pogled se preko Gusinja, pružao sve do Plava i Plavskog jezera.
Medju ucesnicima pohoda, osim planinara iz Pava i Gusinja, bili su i clanovi planinarskih klubova Andrijevice, Berana, Rožaja, Bijelog Polja, planinari iz Podgorice, Novog Pazara.
Planinarski pohod na vrh „Karaula“, pod nazivom „Zijova staza“ organizuje se od 2007.godine u znak sjecanja na Zija Ibrahimagica, koji je bio osnivac i višegodišnji predsjednik planinarskog društva „Karanfil“ – Gusinje. Pohod su pokrenuli clanovi kluba, prijatelji i porodica, a posljednje tri godine aktivno su se u organizaciju i promociju ukljucili i Turisticka organizacija Plav, i nacionalni park Prokletije. Ove godine, svoj doprinos promociji pohoda dao je i planinarski savez Crne Gore, i Zijovu stazu ukljucio u svoj plan aktivnosti.
Predsjednica Opštine Gusinje Anela Cekic redovni je ucesnik ovog pohoda. Ona je kazala da su Zijova staza i slicni pohodi dobra prilika da se upozna podrucje Gusinja, a narocito planine i Prokletije. Ona je kazala da ce Opštine ubuduce podržavati ovu, ali i sve slicne manifestacije.
U ime nacionalnog parka Prokletije Enes Dreškovic je kazao kako se nada da ce sezona na Prokeltima ove godine biti znatno uspješnija nego prošlogodišnja, i da ce nacionalni park posjetiti mnogo više turista nego što je bilo prethodnih godina.
Suad Ibrahimagic, sin rahmetli Zija Ibrahimagica, po kojem je pohod dobio naziv, se u ime porodice zahvalio svima koji su ucestvovali i dali doprinos da se jedanaesta Zijova staza uspješno realizuje.
Na ovogodišnjem pohodu bilo je 70 ucesnika, a vodic je bio predsjednik planinarskog društva Prokletije Zuvdija Bajraktarevic. Polazište Zijove staze ove godine je bilo „Etno selo - Pavicevic“ u dolini Grebaje, a sponzor organizacije rucka za sve ucesnike nakon pohoda bila je porodica Dževdeta Džeke Lalicica.
Za web magazin Gusinje-Plav.com tekst i foto-reportazu od 50 slika pripremio i uredio , nas dopisnik Edin Jadadic
LASER STUDIO 17 (at Sola Salon Studios) - vl. MINA ČEKIĆ   (22. maj 2017)
LASER STUDIO 17 (at Sola Salon Studios) - vl. MINA ČEKIĆ
Microblading Artist
Laser specialist
Cellulite and Fat Removal
Laser Hair Removal

Adresa:
222 EAST 34th Street
NEW YORK N.Y. 10016

Phone: 212 658-1834
E-mail: studio17nyc@gmail.com
Instagram: Laser_Studio_17

Zvanicna web prezentacija Laser Studio 17

Apel za pomoc cetvoroclanoj porodici rah. Fahrudina Korac iz Rozaja.    (22. maj 2017)
Iznenada, 25. aprila 2017. u Rozaje je na ahiret u 53. godini zivota preselio Fahrudin (Alja) Korac. Za sobom je ostavio suprugu Sadiju (Amira), rodj. Canovic, i troje maloljetne djece: Haris (12), Faris (10) i Muzafera (4). Sobzirom da su i za zivota rahmetli Fahrudina jedva sastavljali kraj sa krajem, njegova smrt je jos vise pogorsala i onako tesku materijalu situaciju ove porodice, jer sada nemaju nikakvih primanja.
Tim povodom, a u zelji da se pomogne Sadiji i njenoj maloljetnoj djeci, u New Yorku je formiran Odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc.
Svi koji zele da svojim donacijama ublaze tesku materijalnu situaciju ove porodice, mogu da se obrate nekom od clanova odbora koji cine:
Smajo Srdanovic 917-335-2580,
Dzevat Koljenovic 917-332-7422,
Almir Koljenovic 917-554-3798,
Kemal Koljenovic 201-704-2006,
Amer Sahmanovic 347-410-0151,
Mance Desic 917-370-0381.
Mediski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
GUSINJSKE PRITKE    (22. maj 2017)
Autor teksta: Fahrudin-Fujko Dervišević (Gusinje)
Iako su zvaničnu državnu zastavu Crne Gore povodom 21. maja Dana nezavisnosti po gradu okačili na pritke za mahune, opstinska uprava je i na sam Dan nezavisnosti pokušala da okači istoriju na tu istu pritku.
Opstinska adminstracija je u nedostatku bitnijih ekonomskih kulturnih i socijalnih događaja vezanih za opštinu posegla za falsifikovanjem istorijskih činjenica te je tako antifašistički praznik povezala sa novijom istorijom odnosno 21. majem 2006. godine.
Iako je vremenska distanca između ta dva datuma veća od 60 godina, u poimanju opštinske administracije sve je to moguće samo ako se ima dobra volja i dovoljno pritki (hvali još jedna šargarepa).
Prosječan građanin Gusinja se pita šta li se sve dešava sa ovom zastavom u novoformiranoj opštini od te iste administracije? U početku je nijesu nikako htjeli isticati a onda je uslijedila pritka odozgo, te je na sledećoj sjedinici Skupstine i okačena, pa se gradjani pitaju da li je ovo još jedan pokušaj ne poštovanja državnih simbola države Crne Gore.
Isti građani se pitaju gledajući jučerašnji performans sa buketom cvijeća da li smo se 2006. godine izjašnjavali na četnike i partizane, ili na ljude koji su u tom momentu imali dva različita pogleda na budućnost nacije i države. Znači li to da oni koji su glasali protiv su fašisti a oni koji su bili u suverenističkom bloku su antifašisti?!
Po mojem skromnom sudu ovdje se radi o jednom totalnom ne poznavanju istorije, ne samo novije nego i antifašističke. Istorije za koju se oni deklarativno zalažu, pa su uhabili datume umjesto 13. Jula kad je ispaljena prva antifašistička puška u II svjetskom ratu mi to u Gusinju slavimo 21. maja i polažemo cvijeće živim 'antifašistima' današnjice. Da je to 4 avgusta na Dan oslobođenja Gusinja shvatili bi ali ne i 21. maja Dana nezavisnosti.
Dok se po drugim gradovima Crne Gore Dan nezavisnosti obilježava uz prigodne manifestacije kao što su koncerti na trgovima, pozorišne predstave, svečane akademije itd. građanima Gusinja se nudi pritka i šargarepa ali ovog puta šargarepa je trula čak iz Drugog svjetskog rata samo je upakovana u noviji celofan iz 2006. godine.
Gusinje, 22. maja 2017.god.
Na ahiret je preselila KANDIC MUVEDETA - rodjena BISIC    (22. maj 2017)
U nedelju, 21. maja 2017. godine u Conecticutu (USA) na Ahiret je preselila Kandic Muvedeta, rodjena Bisic.
Zdravoglava se prima u ponedeljak, 22. maja od 3 pm do 12 am, na adresi: Bosnian American Islamic Center 595 Franklin Ave, Hartford CT.
Dzenza namaz ce se klanjati u utorak, 23. maja u 1pm na istoj adresi.
Dzenaza ukop ce se obaviti na adresi: "Muslim cemetery" 96 N. Maple street, Enfield, CT 06082
Ozalosceni; suprug Denis, sinovi Demir i Edis, kcerke Melina i Alisa.
Inna Lillahi ve inna Illejhi Radziun.
Šefkija Čekić izabran za dopisnog clana Bošnjacke akademije nauka i umjetnosti   (21. maj 2017)
Skupština Bošnjacke akademije nauka i umjetnosti (BANU) jucer je na redovnom zasjedanju u Sarajevu, nakon glasanja, donijela odluku o prijemu novih clanova Akademije.
U status redovnih clanova primljeni su: Aida Salihagic-Kadic, Seid Hasanefendic, Refik Šecibovic i Galib Šljivo, dok su u status dopisnih clanova primljeni Aziz Hasanovic, Ilber Ortayli, Hazbo Skoko, Ðelo Jusic, Suad Kurtcehajic, Emir Ramic, Džemal Najetovic, Mujo Demirovic, Šefkija Čekić i Haris Hromic.
Izboru je prethodila predvidena procedura od prijedloga preko komisija i referata do utvrdivanja liste kandidata od Predsjedništva Akademije.
Novoizabrani clanovi ce biti inaugurisani na posebnoj svecanoj sjednici Skupštine Akademije.
Clanovi Akademije jednoglasno su izabrali akademika Hasniju Muratagica-Tunu za predsjednika Senata Akademije nakon što se sa te pozicije povukao akademik Ejup Ganic. (Oslobodjenje)
Povodom dana Nezavisnosti CG polozeni vijenci palim borcima   (21. maj 2017)
Gusinje- Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore, delegacija opštine Gusinje na čelu sa predsjednicom Anelom Čelić i predsjednikom SO Gusinje Džaniadinom Radončićem, te Saveza SUBNOR-a i antifašista iz Gusinja na čelu sa Hakijom Nikočevićem položili su cvijeće i vijence na bistu heroja Džafera Nikočevića čije ime nosi škola u Gusinju, zatim na spomeniku prvoborcima Ju­su­fu Re­dže­pa­gi­ću, Be­ću Ba­ši­ću, Vo­ju No­vo­vi­ću i Alju Ho­tu i Amiru Omeragiću u mjestu Dolja, te ispred Veziropve džamije u Gusinju.

"Ovaj veliki praznik današnje Crne Gore svakako je prilika, da ukažemo veliko poštovanje prema prvoborcima iz naše opštine, jer smo svjesni žrtve koju su oni dali za slobodu. Crna Gora se temelji na antifašizmu, te samim tim svaki važni trenutak kao što je ovaj dan moramo iskoristiti kako bi našu omladinu podsjećali na to, kako ne bi zaboravili važne ljude i datume naše istorije. Svim građankama i građanima želim srećan Dan nezaviusnosti Crne Gore" , kazala je predsjednica opštine Anela Čekić.
PR služba opštine Gusinje
POLUMATURANTI OŠ „Haj­ro Šah­ma­no­vic“ u Pla­vu, proslavili malu maturu   (21. maj 2017)
Na kraju staze duge devet godina proslavili svoje vece - Stasali za nove skolske izazove
Svecano odjeveni i nasmijani ucenici završnog razreda Osnovne škole „Haj­ro Šah­ma­no­vic“ u Pla­vu, prodefilovali su glavnom ulicom u pratnji svojih roditelja, brace i sestara, pri­ja­te­lja i pro­fe­so­ra. Najbliži, porodica, nastavnici i prijatelji bili su ponosni na djecu koja su možda po prvi put, obukli „ozbiljniju“ garedorebu. Kada, devet godina provedete u jednoj školi u tim godinama se cini da jedva cekate da se popnete stepenik više, da pocnete da ostavrujete svoje snove da upišete srednju školu, neki kasnije i fakultet…
A na bal kako i dolikuje došli su dotjerani, elegantni i odjeveni po po­sled­njoj mo­di. Djecaci kao pravi džentlmeni sa ružom u ruci cekali su svo­je pra­ti­lje, pra­ve ma­le prin­ce­ze i pr­vi put po­ka­za­li da su ne­sta­šlu­ci osta­vlje­ni iza njih. Na­da­mo se da ce oda­bra­ti pra­vi put i da ce bi­ti uspje­šni kao što su bili do sada...Kada prode par decenija i kada se vrati film unazad onda ste potpuno sigurni da je vrijeme kada ste nevino i djecije sanjali, upravo bio najljepši dio vašeg života. Ni­šta ne mo­že iz­bri­sa­ti sje­ca­nje na dru­go­ve, pr­ve sim­pa­ti­je i ovo ve­ce. Ško­lo­va­nje cu pam­ti­ti naj­vi­še po dru­gar­stvu. Ge­ne­ra­ci­ja za pri­mjer ka­ko po uce­nju ta­ko i po vla­da­nju osta­ce svi­ma u sje­ca­nju. A Polumatursko slavlje bilo je upriliceno u restoranu hotela „Abas“.
Specijalno za web magazin Gusinje-Plav.com tekst i foto-reportazu pripremio i uredio iz Gusinja dopisnik Radoncic Jasmin. (Gusinje Plav Press)
BS čestitala Dan nezavisnosti: I dalje ćemo jačati Crnu Goru   (21. maj 2017)
Bošnjačka stranka čestitala je svim građanima Crne Gore i iseljenicima širom svijeta 21. maj- Dan nezavisnosti i obilježavanje jedanaest godina samostalnosti.
“Ovo je dan kada je 21. maja 2006. obnovom nezavisnosti Crna Gora ponovo postala međunarodno priznata država na demokratski odžanom referendumu.
Podsjećamo da je Bošnjačka stranka bila dio bloka za nezavisnu i suverenu Crnu Goru. Veoma smo ponosni na pripadnike bošnjačkog naroda iz Crne Gore, a posebno dijaspore koji su dali nesebičan doprinos u povratku njene državnosti. Smatramo da je čin obnove nezavisnosti 2006. godine potpuno opravdao tadašnju viziju koja se odnosila na jačanje državnog integriteta i punu afirmaciju države na međunarodoj sceni, što predstavlja jedan od temeljnih programskih zalaganja BS-a”, saopšteno je iz te partije.
Članstvo Crne Gore u NATO označava izgradnju sigurnosnog okvira dugoročno važnog za bezbijednost, stabilnost i ekonomski razvoj, dodaju iz BS-a.
“Bošnjačka stranka će i dalje aktivno učestvovati u jačanju Crne Gore i njenih institucija, a sve u cilju stvaranja stabilnog i demokratskog društva utemeljenog na višenacionalnom i viševjerskom skladu u kome će ljudska i manjinska prava biti podignuta na viši nivo”, navodi se u saopštenju. (Vijesti)
Hamo Mulić - Ronjenje, Boka Kotorska, Montenegro   (20. maj 2017)
Dino Radoncic uništio Fenerbahce! (VIDEO)   (20. maj 2017)
Crnogorski reprezentativac pruža blistave partije za mladu ekipu Real Madrida.
U drugom kolu F8 turnira Evrolige za mlade, Real Madrid je od starta pokazao vršnjacima iz Turske da nemaju cemu da se nadaju. Nemilosrdni Madridani, predvodeni našim reprezentativnim bekom Dinom Radoncicem, zaustavili su Fener na svega 11 poena u prvoj cetvrtini, a 26 na poluvremenu. Dino je do poluvremena upisao 19 poena, od 45 koliko je njegova ekipa ukupno postigla.
Drugo poluvrijeme bilo je klasicno “odradivanje posla”, Fenerbahce tokom citavog meca nije imao vodstvo, dok je samo u jednom trenutku razlika bila jednocifrena (65:56).
Dino Radoncic vodio je Real do konacne pobjede od 82:64 sa cak 31 poenom, 7 skokova i 5 asistencija. Iako nije pogodio nijednom van linije 6,75, djelovao je nezaustavljivo. Zrelost koju posjeduje na parketu vidno ga izdvaja od ostalih, može se reci da je prerastao svoju generaciju i naslucuje se da je upravo on jedan od igraca koji ce ciniti buducnost evropske košarke. Za Fenerbahce, istakao se Ivedi Cengizhan sa 19 poena.
Islamska država prijeti imamima u BiH   (20. maj 2017)
Militantna grupa, takozvana Islamska država je zaprijetila smrcu grupi imama koji djeluju kao službenici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a policija te prijetnje uzima ozbiljno i o svemu je izvijestila i državno tužiteljstvo, prenijela je televizija N1, prenose online mediji.
Prema informacijama iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) islamisticki teroristi prijetnje su uputili osmorici imama.
Postojanje prijetnji potvrdili su iz sjedišta Islamske zajednice u Sarajevu.(PCNEN)
Na ahiret je preselio Kolenovic (Husa) Sead    (1984-2017)   (19. maj 2017)
U New Yorku je u petak, 19. maja na ahiret preselio Kolenovic (Husa) Sead, u 33. godini zivota.
Zdravoglava se odrzava u petak vece u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji. Dzenaza ce se obaviti u utorak, 23. maja u Hillside cemenary na adresi: 1033 Oregon road Cortland manor, NY 10567
Ozalosceni: otac Huso, majka Heda, stricevi: Rizo, Ragip, Ismet i Enes, hale: Nurija, Fikreta, Ifeta, Nusreta i Elizabeta, i ostala rodbina i prijatelji
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo
Na ahiret je preselio Šućo (Tahir) Hot   (19. maj 2017)
Dana 18. maja 2017. godine u Sarajevu je na ahiret preselio Šućo (Tahir) Hot.
Dženaza će se obaviti u subotu, 20. maja poslije podne namaza na mezarju Kovači - Hrasnica.
Ozalosceni: supruga Seljka, braca Sulejman, Esad i Dzevat, i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Obiljezen dan osnovne škole Dzafer Nikocevic   (19. maj 2017)
Danas je u Gusinju obiljezen dan osnovne škole Dzafer Nikocevic, program je poceo polaganjem cvijeca revolucionaru i borcu Dzaferu Nikocevicu cija se bista nalazi u školskom parku i cije ime škola nosi.
Proslavi 153 rodjendana ove vaspitno-obrazovne ustanove uz prigodan kulturno zabavni program koji su pripremili nastavnici i ucenici prisustvovali je predsjednica Opstine Gusinje Anela Cekic sa saradnicima, direktori osnovnih i srednjih škola iz okruženja kao i predstvnici kulturnog i javnog života Gusinja i Plava.
Poziv da prisustvuju ovoj svecanosti upucen je i predstavnicima naših humanitarnim organizacija koje djeluju u dijaspori, humanitarnim udruženju Euro Gusinje i Fondacija Gusinje.
Humanitarno udruzenje Euro Gusinje predstavljao je sekretar Mirza Vukelj dok je ispred Fondacije Gusinje prisutan bio koordinator za zavicaj Sulja Djonbaljic.
Direktor škole Serif Feratovic u svom obracanju podsjetio je na bogatu istoriju ove ustanove, izmedju ostalih priznanja škola je svojevremeno bila dobitnik nagrade "Oktoih" najveceg priznanja iz oblasti školstva u CG. Poseban pecat ovoj priredbi ostavili su clanovi KUD-a Dzafer Nikocevic, igrajuci naše tradicionalne igre, cime na najljepsi nacin doprinose ocuvanju tradicije i kulture Gusinjsko-Plavskog kraja.
Za web magazin Gusinje_plav.com iz Gusinja - Mirza Vukelj. (Gusinje Plav Press)

Kompanija "Montenegro Home Improvement LLC" zavrsila spoljno uredjenje zidova na Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji   (19. maj 2017)
Prije tri dana smo objavili vijest da su na nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji otpoceli radovi spoljasnjeg uredjenja zidova i stolarije. Danas, mozemo sa radoscu da vas obavijestimo, da su radnici gradjevinske kompanije "Montenego Home Improvement LLC", vlasnika Almira Bektesevic, priveli kraju ovaj posao.
Nase dzematlije koje ovaj vjerski objekt budu koristile tokom predstojeceg mjeseca Ramazana, docekace sasvim novo lice ovog objekta, sto se mozete videti iz prilozenih fotografija ispod.
Podsjecamo da je kompanija Almira Bektesevic sve ove radove izvela besplatno.
Jos da napomenemo da je on takodje i vlasnik kompanije "Royal Kitchen & Bath Corp" sa sjedistem u Astoriji (25-06 34th ave Astoria NY 11106), gdje mozete nabaviti sve sto vam je neophodno za vase kuhinje i kupatila. (Gusinje Plav Press)

11. ZIJOVA STAZA 2017 - Grebaje, subota - 20. maj    (19. maj 2017)
U znak sjecanja na Zija Ibrahimagica, koji je bio osnivac i višegodišnji predsjednik planinarskog društva „Karanfil“ - Gusinje, clanovi kluba, prijatelji i porodica od 2007. godine organizuju pohod na vrh „Karaula“, pod nazivom „ZIJOVA STAZA“. Staza svake godine dobija na znacaju i masovnosti, kako klubova, tako i pojedinaca.

ZIJOVA STAZA je tradicionalni planinarski pohod koji se ove godine organizuje 20. maja.
Staza je duga oko 6 kilometara, cijelom duzinom prolazi kroz nacionalni park.
Pohod na najljepši nacin otvara turisticku sezonu u nacionalnom parku Prokletije.

Uspon traje oko tri sata, a povratak sat i po, do dva. Na pohod se krece u 9h, od restorana Maja Karanfil u Grebajama. Staza velikim dijelom prolazi kroz bukovu šumu.
Nije mnogo zahtjevna, i pogodna je za sve kategorije planinara, rekreativce i izletnike.
Staza se u pocetku prikljucuje na šumski put, koji kasnije ponovo prelazi na pješacku stazu, sve do kote 1402 mnv. Tu se razdvajaju putevi za Volušnicu (jugozapadno) i Karaulu (sjeverozapadno).
Oznake su ucrtane na bukovom stablu.
Kroz sitnu mješovitu šumu, prema vrhu vodi granicna patrolna staza, koja se pruža grebenom, ispod stijena Karaule. Usponom uz strme, ali interesantne kamenite stepenike, i preko travnatih padina stiže se do samog vrha na 1915 mnv.

Sa Karaule se pruža, možda, i najljepši pogled na Karanfile i vrhove iznad Grebajskog Zastana, koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Karaula je izvanredan vidikovac sa kojeg se prostire vidik , preko Gusinja, dolinom rijeke Ljuce, sve do Plava i Plavskog jezera.
O snazi divlje prirode Prokletija najbolje svjedoce uklesane, stepenaste kamene ploce na vrhu Karaule, i stabla koja kao da nicu iz stijene.

Za sve ucesnike pohoda, nakon povratka, obezbijeden je rucak i osvježenje.
Medijski sponzor ove manifestacije, kao i svake godine je web magazin Gusinje-Plav.com
Enis Baković i Dragan Blagojević pomoćnici Stojanovića   (18. maj 2017)
Enis Baković i Dragan Blagojević, dosadašnji vršioci dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije i Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata, su rješenjem ministra unutrašnjih poslova juče postavljeni na funkcije pomoćnika direktora za ove sektore, saopšteno je iz Uprave policije.
“Ministar unutrašnjih poslova Melvudin Nuhodžić rješenje o postavljanju pomoćnika direktora Uprave policije donio je na prijedlog direktora UP Slavka Stojanovića, a shodno prethodno sprovedenom javnom konkursu“, dodaje se u saopštenju UP.
Inace, Enis Baković je rodjen u Plavu i sin je Šućka Bakovića (Zastitnik za ljudska prava) i Razije Baković, rodj. Radončić.
ELEMENTS DENTAL OFFICE Astoria - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS  (18. maj 2017)
Lijep osmjeh pocinje ovdje... Ocekujte najbolje !
Danas, više nego ranije, ljudi imaju potrebu da vode racuna o svom zdravlju i izgledu. Oralno zdravlje je jedan od najvaznijih pokazatelja dobrog opšteg zdravlja i znacajno doprinosi prijatnoj spoljašnosti.
Redovne posete stomatologu kljuc su Vašeg dobrog oralnog zdravlja i lijepog osmeha. Na taj nacin cuvate zdravlje svojih zuba i sprecavate ostale zdravstvene probleme.
Stomatološka ordinacija ELEMENTS DENTAL sa office-ma u Astoriji i Manhattnu, pruza Vam kompletnu stomatološku uslugu u prijatnoj i opuštenoj atmosferi, a naša poslovna filozofija zasniva se na strucnom i kvalitetnom pristupu svakom pacijentu ponaosob. Zahvaljujuci konstantnom strucnom usavršavanju kao i pracenju najnovijih svetskih trendova i dostignuca u stomatologiji naš tim ce Vam predloziti najbolje rešenje u datom trenutku, a sve sa ciljem da Vam pruzimo najkvalitetniju uslugu.
ELEMENTS DENTAL OFFICE - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS
Cosmetic, Inplanst & Family Dentist
28-36 Steinway St. Astoria, NY 11103 (od ponedeljka do subote)
718-777-9662, Fax: 718-777-9682


Office in Manhattan
352 East 51 Street
New York NY 10022 (srijedom i petkom)
212 668-8400
Turska gradi Islamski centar u Bijelom Polju   (18. maj 2017)
Delegacija Islamske zajednice u Crnoj Gori na celu sa reisom Rifatom ef. Fejzicem 14. maja 2017. godine prisustvovala je programu kojeg je pod rukovodstvom reisa Mehmeta Görmeza priredio Diyanet Republike Turske u muftijstvu grada Konya. Pored reisa, programu su prisustvovali pomocnici Rahman ef. Kacar i Enis ef. Burdžovic i direktor Zekat fondacije Sadmir ef. Hadžijic.
Program je zapocet sabah namazom u Konya Kapu džamiji. Nakon turskog reisa, pred više hiljada okupljenih vjernika obratio se i reis Fejzic, uputivši dovu Allahu Uzvišenom da sacuva jedinstvo, napredak i uspjeh turskog naroda i islamske zajednice.
Muftijstvo grada Konya je na zahtjev reisa Rifata ef. Fejzica bratimljeno sa Mešihatom IZ-e u Crnoj Gori, i kao znak bratimljenja pomenuti program je uprilicen za prikupljanje sredstava za izgradnju Islamskog centra u Bijelom Polju.
U sklopu programa, delegacija je posjetila žensku školu Kur'ana “Sureyya Yildiz”, gdje je upriliceno prigodno obracanje dvojice lidera islamskih zajednica.
Prisustvom svecanom programu mature studenata “Sedam kontinenata” kojim su studije i srednjoškolske diplome dobili studenti sa svih krajeva svijeta, medu brojnim uglednim zvanicama, obratio se i reis Fejzic.
Na susretu sa biznismenima Konye kojem je prisustvovalo oko dvije stotine najuglednijih biznismena ovog grada, prisustvovali su valija i gradonacelnik Konye. Reis Görmez i reis Fejzic su u svojim obracanjima predstavili projekat Islamskog centra u Bijelom Polju i pozvali poslovne ljude da uzmu ucešce u ovom velikom hajratu. (Monteislam)
Oki Hodzic i Beki Bekic posjetili Generalni konzulat Crne Gore u New Yorku   (18. maj 2017)
Proslog vikenda u New Yorku su mnogi Gusinjani i Plavljani imali prilike da se susretnu sa nama poznatim licima iz dzet seta, porijeklom iz nasih krajeva.
Naime, u privatnoj posjeti u ovoj svjetskoj metropoli su boravili Orhan-Oki Hodzic, predsjednik kompanije Oki Air i vlasnik Elmag Radija, i Beki Bekic, poznati izvodjac i tekstopisac narodnih pjesama.
Svoj boravak ovom gradu, u kojem je na hiljade Plavljana i Gusinjana, pored privatne svadbe na kojoj su prisustvovali, iskoristili su da posjete i Generalni konzulat Crne Gore u New Yorku. Tom prilikom domacini su im bili ambasador generalni konzul Zeljko Stamatovic i konzul Amer Cikotic.
Da napomenemo, ovom susretu je prisustvovao i Faro Hodzic, clan upravnog odbora udruzenja EURO Gusinje iz New Yorka.
Nezvanicno, saznajemo da je ovaj susret protekao u opustenoj i prijateljskoj atmosveri, iz razloga sto je ambasador Stamatovic dugogodisnji prijatelj familije Hodzic u Podgorici, (Gusinje Plav Press))
Kemal Purišić: Nijedna korisnica naknada neće biti oštećena   (18. maj 2017)
Ministar rada i socijalnog stranja Kemal Purišić saopštio je da je završeno više od 6.000 rješenja po žalbama na umanjenje iznosa naknada za žene koje su rodile troje ili više djece, kojima su žalbe odbijene kao neosnovane, pišu Dnevne novine.
U skladu sa svakodnevnim prilivom predmeta i žalbi korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece, to ministarstvo nije u mogućnosti da, kako je kazao, ispoštuje rok od 30 dana koji je propisan članom 242 Zakona o opštem upravnom postupku.
“Ministarstvo rada i socijalnog staranja koristi ovu priliku da Vas obavijesti da je rok za rješavanje po žalbama instrukcioni rok i uvjeravamo Vas da nijedna korisnica naknade neće biti oštećena zbog prekoračenja zakonom predviđenog roka i da je namjera Ministarstva da se započeti postupak dostavljanja rješenja po žalbama završi do kraja juna 2017.”, rekao je Purišić.
U Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kako je kazao, stiglo je i preko 600 urgencija, koje se odnose na prekoračenje roka za odgovor na žalbu i ti predmeti su prioritetno uzeti u razmatranje, i oko 1.000 tužbi na rješenje o odbijanju žalbe zbog umanjenja naknade po osnovu rođenja troje ili više djece.
“Svaki predmet u Ministarstvu mora biti zaveden u arhivi po redosljedu prispijeća. Time se svakodnevna ažurnost, uz druge poslove, teško postiže, a kako je obim posla u upravnom postupku višestruko uvećan i angažovanjem brojnih političkih i drugih subjekata u državi kroz medijsku i pravnu podršku, Ministarstvo rada i socijalnog staranja ulaže maksimalan napor da otkloni ove barijere uvodeći, prije svega, dvosmjenski rad u arhivi, prekovremeni rad u centrima za socijalni rad, povećanu podršku u kadrovskom i tehničkom smislu”, zaključio je Purišić.
Advokat Edvin Hot - Cohen & Siegel, LLP   (17. maj 2017)
Zakon države New York vam omogućuje da ukoliko ste tokom svog zaposlenja zbog povreda na bolovanju, imate pravo na medicinsko liječenje i obešštećenje (novac). Advokati u naššoj firmi Cohen & Siegel, LLP, sa višše od 25 godina iskustva, mogu vam pomoći u tom slučaju. Imamo kancelarije u White Plains, Brooklyn, Queens, Bronx, i Newburgh.
Pozovite nas i zakažite termin za besplatne konsultacije sa jednim od naših advokata, a mi ćemo se boriti za Vaša prava pod Workers Compensation New York zakon.

Našša šširoka advokatska praksa uključuje predmete u mnogim vrstama povreda. Medju našim brojnim pravnim uslugama, pomažžemo ljudima koji su pretrpjeli povrede i kojima je potrebna pomoć u sljedećim slučajevima:
- Workers' compensation (Radničke nadoknade)
- Social security disability (Socijana sigurnost invaliditeta)
- Work accidents (Nesreće na radu)
- Auto accidents (Auto nesreće)
- Pedestrian accidents (Pješacke nesreće)
- Construction accidents (Povrede na gradjevinskim objektima)
Ako ste vi ili vaš bliznji povredjeni, rado ćemo priuštiti fer procjenu vašeg slučaja. Nudimo besplatne konsultacije, a našši advokati pored engleskog i ššpanskog govore bosanski i crnogorski jezik. Naše naknade se naplaćuju nakon što se završši vašš slučaj, odnosno ako dobijete odštetu.
Da biste zakazali svoje besplatne konsultacije, kontaktirajte na vašem maternjem jeziku advokata EDVIN-a HOT na 917 993 2095 ili pozivom na 914 421 0080, gdje se nalazi našš glavni ured u White Plains, New York.

Law firm "COHEN & SIEGEL, LLP"
Haradinaj: Planina Čakor je granica sa Crnom Gorom   (17. maj 2017)
Kandidat za kosovskog premijera Ramuš Haradinaj najavio je da neće odstupiti od protivljenja demarkaciji granice sa Crnom Gorom, ističući da je “kosovska granica na planini Čakor”.
Kako je poručio na skupu u selu Jablanica kod Đakovice, ako bude bio premijer na Kosovu “neće biti mesta ni za Zajednicu srpskih opština, ni za Srbiju”, prenijeli su prištinski mediji.
Nakon što je prije sedam dana Skupština Kosova izglasala nepovjerenje Vladi Kosova, na zahtjev opozicije, to je značilo i da dugo najavljivani Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom danas neće biti potpisan.
Sporazum je, između ostalih, jedan od razloga zbog kojih je opozicija tražila izglasavanje nepovjerenja izvršnoj vlasti Kosova.
Takođe, od povratka iz Francuske gdje je bio u pritvoru tamošnjih pravsoudnih organa po zahtevu za izručenje srpskom pravosuđu, bivši lider OVK je pooštrio retoriku i prema vlastima u Beogradu. (CdM)
Prodaje se livada u Gusinju, sa predivnim pogledom i panoramom Gusinjske kotline   (17. maj 2017)
U Gusinju se prodaje livada (podijeljena na placeve) povrsine od 40 ari, povoljna za gradnju kuca. Ukupno je 8 placeva od po 5 ari, i svaki se moze kupiti zasebno. Nalazi se na raskrsnici puteva Gusinje - Plav i Gusinje - Grnacar, na veoma atraktivnoj lokaciji i predivnim pogledom i panoramom Gusinjske kotline. Placevi imaju put i sredjene imovinsko-pravne odnose (vlasnistvo 1/1).
Za vise informacija zvati u Gusinju na : 382 69 754 025 (Viber)

Dok si pod mojim krovom, i dok jedeš moj hljeb   (17. maj 2017)
Gdje god da ste rođeni, sigurno je da su ove fraze svima poznate.
U djetinjstvu su nam majke “smetale”, “vrijeđale” nas, i često smo zbog njih gunđali. Ali sada, kada smo odrasli, i imamo svoju djecu, mi razumijemo da je to bilo izraz ljubavi i brige naših roditelja.
I šta više, i sami ih često ponavljamo, jer su to postale izreke koje se prenose sa koljena na koljeno.
To su one rečenice koje smo čuli bezbroj puta. Sada su nam simpatične i smiješne. Najviše zbog toga što ih i mi, kao roditelji, govorimo svojoj djeci.
Da li se sjećate ovoga?
– Ko je koga rodio, ja tebe ili ti mene?
– Kad porasteš, samo će ti se kazati!
– Upaši se, gola su ti leđa, odoše ti bubrezi!
– Sto puta sam ti rekla, ne ljuljaj se na stolici.
– Tamo gdje si bacio, tamo i traži.
– Ja u tvojim godinama…
– Ne interesuju me druga djeca, već ti!
– Gledaj me dok pričam s tobom!
– Vidiš li ti koliko je sati?
– Dobiceš ti svoje kad dođjemo kući.
– Zatvori ta vrata, nisi rođjen u čamcu.
– Isti otac…
– Razumjećeš kad dođeš u moje godine.
– Jednoga dana i ti ćeš imati djecu, pa ćeš da vidiš!
– Dok ti ja kupujem, oblačićeš se tako.
– Da te nisam čula da kažeš “neću”!
– Tvoja jedina obaveza je da učiš!
– Stišaj tu muziku! Nemoj da ti ja uđem u sobu da je stišam!
– Pazi kako pričaš sa mnom!
- Pamet u glavu!
– Sjetićeš se ti mojih riječi.
– Imaš li ti kuću?
– Dok si pod mojim krovom…
– Da se nacrtaš za sekund ispred mene!
– Zaradi, pa troši koliko hoćeš!
Ali-pasina dzamija u Astoriji mjesec Ramazan docekace u novom ruhu   (16. maj 2017)
Predstojeci mjesec Ramazana, koji pocinje sljedece nedelje, tacnije prvi dan posta bice subota, 27. maj, nasa Ali-pasina dzamija u Astoriji docekace u novom ruhu.
Naime, danas su radnici gradjevinske kompanije "Montenego Home Improvement LLC", poceli sa besplatnim uredjenjem spoljnih zidova i stolarije na ovom nasem vjerskom objektu, sto ce svakako dati novu sliku objekta za koji su vezani poceci zajednistva nase plavsko-gusinjske zajednice u New Yorku i koji je bio preteca kupovine ostalih vjerskih objekata koje prosjeduju Plavljani i Gusinjani u New York state.
Kako nam rece Almir Bektesevic, poznati humanista i vlasnik kompanija "Montenego Home Improvement LLC" i "Royal Kitchen & Bath Corp", ovo je samo mali dio moralnih obaveza koji osjeca prema nasoj zajednici i cini ga ponosnim sto moze na ovaj nacin da za predstojeci mjesec Ramazana nasu ljepoticu - Ali pasinu dzamiju i uljepsa. (Gusinje Plav Press)
Ministar prosvjete Damir Šehovic posjetio Gusinje   (16. maj 2017)
Autor priloga: Mirza Vukelj
Ministar prosvjete u Vladi Crne Gore Damir Šehovic, boravio je danas u radnoj posjeti Gusinju. Tom prilom se susreo sa predstavnicima opstine Gusinje i osnovne skole Dzafer Nikocevic. U delegaciji pored ministra Sehovica, bili su i sekretar ministarstva Omer Mehmedovic, pomcnici ministra Arijana Nikolic- Vucinic i Veljko Tomic.
Ispred Opstine Gusinje sastanku su prisustvovali p Anela Cekic predsjednica Opstine Gusinje, predsjednik SO Dzenadin Radoncic, Semso Jarovic direktor Direkcije za javne radove i Hasko Radoncic glavni administrator opstine Gusinje.
Tokom razgovora istaknuta je spremnost Ministarstva prosvjete na cijem je celu gospodin Sehovic da se pomogne u realizaciji projekata opstine Gusinje, a koji se ticu ovog ministarstva. U prvom redu izgradnja skolsko-sportske dvorane, koja je i predvidjena kapitalnim budzetom opstine Gusinje za ovu godinu.
Tokom boravka u Gusinju, ministar Sehovic je u Domu kulture posjetio "Gusinjsku sofru", svojevrsnu postavku rukotvorina i starih eksponata porijeklom iz ovog kraja. Domacin susreta je bila Ifeta Medunjanin Rasic.
Tokom dana ministar Sehovic sa svojim timom je posjetio i Plav, gdje je razgovarao sa upravom OS Hajro Sahmanovic. (GusinjePlav Press)
Ismet Krcić,- Plavljanin koji je ostavio neizbrisiv trag u narodnoj muzici   (16. maj 2017)
Sponzor priloga: Ismet Šujak (New York)
Ismet Krcić, pjevač narodnih pjesama, rodjen je 27. decembra 1936. godine u Plavu. Bio prvi je posleratni pevač poreklom iz Crne Gore koji je gradio karijeru radio-pevača interpretirajući pjesme iz Sandžaka, Crne Gore, sa Kosova, Srbije...
Djetinjstvo i prve momačke dane proveo je u Beranima. Po završetku srednje Fiskulturne škole dolazi u Beograd na studije gdje čini i prve muzičke korake. U Kulturno-umetničkom društvu "Ðoka Pavlovic" upoznao je Maksu Popova, šefa tamburaškog orkestra Radio Beograda, koji ga je odveo na audiciju u Radio i otvorio mu vrata ove značajne institucije.
Vrlo brzo Ismet Krcić postaje veoma popularan i ostaje vjeran crnogorskim pjesmama do kraja svoje muzicke karijere. Za svoj rad dobio je mnogo nagrada i priznanja, od kojih su najznačajnije: Estradna nagrada Jugoslavije i Zlatni grb Crne Gore za životno djelo.
Medju najpoznatijim njegovim pjesama su: "Visitore i Plavska jezera", "Sestra mi se udaje", Oj, djevojko iz Sandžaka", "Oj, djevojko Milijana", "Leti, leti bijeli golube", "Još ne sviće rujna zora", "Dočekaj mi majko svate" i druge.
Ismet Krcić je ostavio velik trag u narodnoj muzici. Bavio se pjevanjem kada nije mogao svako da pjeva, već samo ko je znao. Pjevao je u vrijeme kada su mu drustvo pravile kolege poput Safeta Isovića, Tozovca, Silvane Armenulić, Cuneta, Lepe Lukic, ...
Protokol predsednika SFRJ druga Tita često je slao pozive Ismetu Krciću kako bi nastupao pred državnim vrhom i njihovim gostima.
Iako partizanovac, Ismet je gajio iskrena prijateljstva sa mnogim vrhunskim fudbalerima tadašnje reprezenracije SFRJ. (Gusinje Plav Press)
Plavljani i Plavljanke medju najnižim u Crnoj Gori   (16. maj 2017)
Istraživanje Fakulteta za sport i fizicko vaspitanje i profesora Steva Popovica pokazalo je da su Crnogorci sa prosjecnom visinom od 183,36 na drugom mjestu u svijetu.
Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 2.088 maturanata u 21 crnogorskoj opštini. Od tog broja, muškaraca je bilo 981, a djevojaka 1.107.
Rezultati svjedoce da je najviša prosjecna tjelesna visina kod muškaraca u opštinama Kolašin i Šavnik, odnosno 185,51 centimetar, a najniža u Cetinju gdje je prosjek 181,25 centimetara.
Medju najnižim muškarcima u Crnoj Gori spadaju Barani i Ulcinjani gdje je izmjerena prosjecna tjelesna visina 182,13 centimetara, pa slijede oni koji žive u Plavu i Andrijevici sa prosjecnom visinom od 181,26 centimetara.
Kada su u pitanju pripadnice ljepšeg pola, istraživanje je pokazalo da Nikšicanke imaju najvišu prosjecnu tjelesnu visinu koja iznosi 170,86 centimetara, a za njima slijede Pivljanke i Žabljacanke sa prosjecnih 170,14 centimetara visine.
Najniže žene u Crnoj Gori, prema dobijenim mjerenjima, žive u Plavu i Andrijevici (162,53), pa na Cetinju (167,98). Inace, prosjecna tjelesna visina žena koje žive u Crnoj Gori je 169,38 centimetara. (Kolektiv)
Plavsko-Gusinjsko vece u Holandiji - 20. maj 2017   (16. maj 2017)
Bosnjacko udruzenje Plavljana i Gusinjana " BEHAR " iz Holandije
O B A V J  E ŠŠ T E NJ E
Obavjestavaju se svi Plavljani i Gusinjani kao i svi ostali zainteresovani, da ce se 20 maja 2017 god. odrzat Plavsko Gusinsko vece .
Pozivamo sve ljude dobre volje da nam uvelicaju nase vece. Muzika je obezbijedjena, pjevat ce Senad Music sa svojim bendom.
Adresa na kojoj ce mo se druziti i veseliti je;
Oranje Nassaustraat 31
3405 XJ Benschop.

Za sve informacije mozete se obratiti na brojevi telefona:
Rifat Hot: 0031650992622
Anes Kacamakovic: 0031624777051
Adis Music: 0031619610853
Ramo Lucevic: 0031685246499
Odbor Bosnjackog udruzenje Plavo-Gusinjana BEHAR.
Plavsko jezero, Ljuca i Lim - Top Destination fly fishing  (15. maj 2017)
Novih $200 za porodicu rah. Hajra (Redzova) Redzematovic. Ukupno $32,650, plus 150 eura    (15. maj 2017)
Objavljujemo imena novih donatora za porodicu rah. Hajra Redzematovica iz Plava. Rijec je o licima koja su donirala novih $200. To su:
Mehmedovic Izet $100 i Pupovic (Ramiza) Nuka.
Ukupno za porodicu rah. Hajra (Redzova) Redzematovic do sada je prikupljeno $32,650, plus 150 eura

Pozivamo Vas da se ukljucite u ovoj akciji, tako sto cete u New Yorku nazvati jednog od clanova odbora koji cine: Zuljo Redzematovic 917-501-3355, Ragip Redzematovic 718-908-6803 ili Hajrudin Pupovic 646-643-4392. Isto u zavicaaju MZ Prnjavor, koja je i pokrenula ovi humanitarnu akciju, je za prikupljanje donacija ovlastila njihovog blagajnika Pupovic Asmira, koga mozete kontaktirati na 068/798-170.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav com. (Gusinje Plav Press)
Odrzani predramazanski sastanci glavnih imama, imama i predsjednika medzisa   (15. maj 2017)
U organizaciji Uprave za da'vet i obrazovanje, kojom rukovodi pomocnik reisa Rahman ef. Kacar proteklih dana su organizovana predramazanska savjetovanja glavnih imama, imama i predsjednika medžlisa. Za sjever, sastanak je uprilicen u ženskom odjeljenju medrese Mehmed Fatih u Rožajama. Na ovom sastanku smjernice i sugestije su pored Rahman ef. Kacara uputili savjetnik reisa Sulejman ef. Bugari. Pomocnik Enis ef. Burdžovic. Mnoga bitna pitanja o pospješenju rada imama i medžlisa tretirana su ovom prilikom.
Na sastanku za jug, koji je održan u Islamskom centru u Baru, okupljenim službenicima se obratio Rahman ef. Kacar, predsjednik Sabora Muidin ef. Milaimi, kao i ataše za vjerska pitanja pri turskoj ambasadi u Podgorici, Tevfik Jucesoy.
Oba sastanka su dio tradicionalnih priprema za nastupajuci mubarek mjesec, i doprinose efikasnijem servisiranju potreba vjernika u mubarek mjesecu. (Monteislam)
Policija u Njujorku razmatra korišcenje detektora za SMS   (14. maj 2017)
Poslanici u americkoj saveznoj državi Njujork razmatraju donošenje zakona o upotrebi svojevrsnog "alkometra" za telefonske poruke, u okviru borbe protiv korišcenja mobilnih telefona tokom vožnje motornih vozila.
Zakon bi omogucio policiji da koristi takozvani "tekstometar", spravu nalik na alkometar za sms, i da pomocu nje utvrdi da li je vozac koristio ili dodirivao mobilni telefon neposredno prije izazivanja saobracajne nesrece.
Donošenje slicnog zakona razmatra se i u Nju Džerziju, Tenesiju i Cikagu, navodi agencija AP.
Strucnjaci za ustavna pitanja i aktivisti za zaštitu privatnosti upozorili su da policija mora da ima saglasnost vožaca da pristupi podacima u njihovim mobilnim telefonima. Oni su takode izrazili zabrinutost da bi takav uredaj mogao da pristupi svim licnim podacima koje ljudi cuvaju u svojim mobilnim telefonima. (Vijesti)
Adis Redzematovic $50 i Emil Behljuljevic $50 za mladje selekcije FK "Jezero" Plav. Ukupno $2,750.00   (14. maj 2017)
Prije nekoliko dana smo objavili apel za pomoc mladim selekcijama FK "Jezero" iz Plava, koje ce u pocetkom juna mjeseca u Podgorici ucestvovati u zavrsnicu prvenstva Crne Gore u Djetic ligi. Takodje, pocetkom jula u Plavu ce biti organizovan memorijalni turnir ENVER DJESEVIC DJESO, na kojem je ucesce najavilo oko 50 ekipa iz Crne Gore i BIH (Zeljeznicar Sarajevo). Isto, u avgustu mjesecu 4 generacije FK Jezera ucestvuju na medjunarodnom turniru u Sarajevo koji ce trajati pet dana.
Iz tih razloga u New Yorku pokrenuta akcija sa ciljem da se pomogne u realizaciji ovih aktivnosti, te je i formiran odbor koji prikuplaju sredstva:
Husko Celic br.tel 347-988-9670, Necko Muljov Julevic br tel. 917-863-2198, Armen Meti Behljuljevic br.tel. 646-321-3211.
Od Metija Behljuljevic smo dobili imena lica koji su donirali novih $100.00. To su:
Adis Redzematovic $50 i Emil Behljuljevic $50
Do sada je za mladje selekcije FK "Jezero" Plav u New Yorku prikupljeno $2,750.00
Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com.(Gusinje Plav Press)
Sjećanje na Avdulja (Šeća) Feratović   (14. maj 2017)
Četrnaestog maja 2017. navršavaju se 25. godine od tragične smrti na Ilidži (Sarajevo) našeg dragog
Avdulja (Šeća) Feratović
(20.2.1960 - 14.5.1992)

Istina je bolna. Tuga beskrajna, riječi malo... Ostavio si tragove koji se ne brišu i dobrotu koja se pamti. Vječno ćes živjeti u nama kroz najljepše uspomene koje bolno podsjećaju na ljubav i pažnju koju smo tvojim odlaskom izgubili. Sjećanje je trajno kao naša tuga za tobom.
Tvoji najmiliji
Ramazanski poklon paketi iz Holandije.   (14. maj 2017)
Postovani,
u toku je akcija prikupljanja novcanih sredstava namjenjenih za Ramazanske poklon pakete koji ce se na prvi dan ramazana podijeliti u Gusinju i sire odnosno tamo gdje je najpotrebnije! Prema dosadasnjim informacijama organizacionig odbora prikupljena su sredstva za 35 paketa. Cijena paketa je kao i proteklih godina (30 eura), a krajni rok uplate je 20-05-2017. Organizacioni odbor zeli da se zahvali svim nasim dosadasnjim donatorima, i jos jednom poziva sve nase prijatelje i ljude dobre volje koji ce svojim ucescem omoguciti da zajedno obradujemo sto veci broj porodica kojima je ova humanitarna akcija i namjenjena! Za uplate i informacije mozete se obratiti dole navedenim clanovima organizacionog odbora!
Mehmed Mesko Nikocevic 0031643957431
Ahman Nikocevic 0031638673125
Rifat Hot 0031650992622
Safet Qosaj 0031625123407
Ramo Kobilic 0031653456112
Nedzad Jarovic 0031646778190
Dzenad Muratagic 0031645123601
Enis Hot 0031655231887
Prodavnica "Royal Kitchen & Bath Corp" - vlasnik Almir Bektesevic  (13. maj 2017)
Pogledajte sta sve za vase kuhinje nudi prodavnica "Royal Kitchen & Bath Corp" u Astoriji, vlasnistvo Almira Bektesevica.

Svecana akademija maturanata Druge generacije medrese Mehmed Fatih    (13. maj 2017)
U Centru za kulturu u Rozajama, 10. maja 2017. godine svecano je promovisana druga generacija maturantica medrese Mehmed Fatih, koje su ovu elitnu školu pohadale u Podgorici i Rozajama.
U uvodnoj rijeci, direktor medrese Fuad ef. Cekic je izrazio zahvalnost roditeljima i ucenicama na povjerenju, vjerujuci da je medresa maturanticama trasirala ispravan i suguran zivotni put.
Nakon toga, prikazana je video- projekcija kroz koju je prepunoj sali Centra za kulturu predstavljen dio najvažnijih vannastavnih aktivnosti ucenika. Nakon toga, prisutnima se obratio pomocnik reisa dazvu i obrazovanje, Rahman ef. Kacar. On je, ponesen impresijama sa prezentacije, odajuci priznanje svima koji su ucestvivali u obrazovanju maturantica, izjavio da su ucenice ovim radom piššu historiju. “Prvi put je pokrivena zžena, uššla u Skupštšinu Crne Gore, govorila o ljudskim pravima. To su ucinile maturantice medrese Mehmed Fatih”, izjavio je Kacar.
Pored nastupa hora medrese, dodjele zahvalnica zaslužnim profesorima: Redžep ef. Muricu, Ramiz ef. Luboderu i prof. Brunildi Kajošaj, u završšnici programa prisutnima se obratio se hafiz Sulejman ef. Bugari, cijom dovom je okoncana svecanost. (Monteislam)
Doktor interne medicine - Jasmina Krstic, New York   (13. maj 2017)
Doktor internista Jasmina Krstic, je zavrsila specijalizaciju na Mount Sinai School of Medicine Residency New York - Program in Internal Medicine.

Ordinacija gdje je mozete posjetiti nalazi se na adresi:
132 East 76 Street Suite 2G
New York, NY 10021

Posjete mozete zakazati na:
Tel.: 212 - 794 - 0833
Fax. 212 - 585 - 1764
Ponovo u New Yorku mozete kupiti knjigu Ibrahima Rekovica "Plavljani i Gusinjani u anegdotama"   (13. maj 2017)
Pocetkom 2016. godine poznati hronicar Plava i Gusinja, pisac i umjetnik, Ibrahim Rekovic je objavio knjigu “Plavljani i Gusinjani u anegdotama". U knjizi je objavljeno 300 prica koje je autor prikupljao tokom proteklih 11 godina.
Do sada smo putem nase redakcije prodali tri kontigenta knjiga, a ovih dana nam je pristigao i cetvrti. Knjigu, koju treba da ima svaka nasa porodica, pogotovu u dijaspori, mozete naruciti preko nase redakcije, ako nazovete glavnog urednika web magazina Gusinje-Plav.com, Rafeta Hot na 646 808 6490. Cijena je veoma pristupacna i iznosi svega $20.
Pozivamo sve one koji su narucili knjigu da nam se jave, kao i one koji zele da istu kupe, da nas nazovu na gore naznaceni telefonski broj.
Kao i sto sam autor knjige rece: “Knjiga je pisana plavsko-gusinjskim govorom. Imamo mi nešto što je naše, specificno, što nas cini posebnim, ali nas ne odvaja od drugih."
U knjizi “Plavljani i Gusinjani u anegdotama” obuhvacene su i price vezane za ovo podrucje. Tu je i nekoliko legendi o Plavu i Gusinju, o nastanku Plavskog jezera, o Ali-pašinim izvorima i Prokletijama, o Hridskom jezeru i njegovim gorskim vilama, kao i o plovecem ostrvu na Visitorskom jezeru. Želja autora je bila da na jednom mjestu pruži citaocima sve ono što je interesantno o plavsko-gusinjskom kraju. (Gusinje Plav Press)
Proslava 7. godina BKUD"HALATURKO" - 14. maj 2017. god u 7pm   (12. maj 2016)
S postovanjem selamim i pozdravljam sve nase prijatelje KUD HALATURKO. Nama je cast da i ove godine proslavimo 7. godina postojanja naseg drustva i zato pozivamo sve dosadasnje clanove, njihove roditelje, koji su bili dio ove familije, ali su iz objektivnih razloga napustili folklor ( skola, fakultet ili preselenje u drugi state). Zato vas sve molimo da nam se pridruzite nasoj proslavi, gdje ce nasa djeca, odnosno nasi novi narastaji pokazati u par koreografija, sta su oni to naucili i cime se mogu pohvaliti.
Veliko nam je zadovoljstvo vidjeti sve nase roditelje i njihovu djecu na jednom familijarnom druzenju uz bogatu trpezu i muzicki program, pod vodstvom SEJE JEINE i njegovim bogatim repertoarom.
Isto tako sa zadovoljstvom pozivamo sve nase dosadasnje sponzore, koji su jedan veliki oslonac nasem drustvu. Dodjite, povedite svoje familije da se druzimo, da disemo tu vece jednom dusom. Svi ste dobro dosli i veliki i mali i stari i mladi, jer ovo je vase drustvo BOSNJACKO KULTURNO UMJETNICKO DRUSTVO "HALATURKO".
Isto tako moramo napomenuti da se proslava odrzava na staro mjesto gdje smo i do sada slavili, a to je sala kod McDonalds, na 31 street i Broadway u Astoriji.
Ulaznice su samo $40.00 a proslava ce se odrzati maja, 14 2017. od 7pm. Bujrum svima !
Za sve informacije obratite se sekretaru drustva gospodji INDINI COBOVIC na tel 917-734-0758 ili gospodinu podpredsjedniku drustva RAMI LALICICU na tel 646-879-1260 isto tako mozete i svoje donacije.
Ako zelite i dalje da ovo drustvo zivi i postoji zbog vas, da vas prezentuje kao jedan dostojan narod svoje kulture i kulturne bastine, vase donacije mozete licno donijeti u nase prostorije ili na samu zabavu.
Bujrum ocekujemo vas.!
Bosnjacko kulturno umjetnicko drustvo "HALATURKO"
Ismeta-Ika Ibric donirala $40 za odlazak na more djece i omladine iz NVU HELP Plava   (12. maj 2017)
Poštovana redakcijo, uvazeni donatori
Kao svake godine tako i ove u toku je akcija prikupljanja pomoci za djecu i omladinu sa invaliditetom u NVU HELP Plav, radi odlaska za na more.
Podsjecamo Vas da je vaššim donacijama iz dijaspore zadnjih nekoliko godina nasoj djeci omoguceno da tokom ljeta borave na odmor na primorje.
Ne sumljamo da cete i ove godine, kao i ranije, u okviru Vaših mogucnosti, pomoci da djeca i omladina sa posebnim u naššem NVU HELP osjete cari i ljepotu letovanja na mora.
Vec imamo drugog donatora za ovogodišnji boravak na moru. To je Ismeta-Ika Ibric, koja je donirala za našu djecu $40.
Ukupne donacije za odlazak nase djece na more iznose 500 eura, plus $40.
Vase donacije mozete uruciti direktno u prostorijama NVU HELP u Plavu, ili ih možete predati nekom od clanova redakcije web magazina Gusinje-Plav.com u New Yorku.
Srdacno,
Bela Medunjanin, predsjednica NVU HELP Plava
Mustafa "Skorupan" Salic    (16.02.16-16.02.17)    (12. maj 2017)
Navrsilo se godinu dana od preselenja na ahiret mog voljenog brata Mustafe Salic.
Dragi brate, godine prolaze a tuga i bol zatobom nikad nece prestati. Tvoj lik, tvoja dobrota, nikad nece biti zaboravljena .Uvjek ces ziveti u mom srcu. Nek ti dragi Allah dz. s. podari najlepsi dzennet i vjecni rahmet.
Tvoja sestra Igbala koja ce uvjek tugovati za tobom.
18. Tradicionalna limska regata krece 02.juna 2017 godine u 11h iz Plava   (12. maj 2017)
Kako je dogovoreno na sastanaku direktora turistickih organizacija iz opština kroz koje prolazi rijeka Lim, Plava, Andrijevice, Berana i Prijepolja, 18. Tradicionalna limska regata krece 02.juna 2017 godine u 11h iz Plava.
Prva etapa regate krece od Plava, prolazi kroz Murino do Andrijevice, tu se zadržava i nakon boravka u Andrijevici regata nastavlja prema Beranama gdje je planiran kamp.
Splavari ce nakon boravka i nocenja u kampu Beranama, nastaviti put prema Bijelom Polju sa cime se krece u drugu etapu kao i prolazak kroz cuvenu tifransku klisuru do mjesta Ušce na Bistrici u Bijelom Polju, gdje je planiran drugi dan kampovanja.
Nakon Bijelog Polja, regata kroz trecu etapu nastavlja put do Prijepolja plaže Petrovac, gdje se završava 18 tradicionalna limska regata.
OGLAS ZA POSAO    (11. maj 2017)
Potrebana sekretarica sa iskustvom za rad u office.
Isti se nalazi u Flushing NY.
Kontakt informacije: greenberghvac@gmail.com
Vlasnik kompanije je porijeklom iz nasih krajeva
Na turskom jeziku izasao prevod knjige Prof.Dr. Mustafe Memica “Bošnjaci (Muslimani) Crne Gore”   (11. maj 2017)
Krajem prosle godine je izasao prevod knjige rahmetli Prof.Dr. Mustafe Memica “Bošnjaci (Muslimani) Crne Gore” na turski jezik. Navedeno se spominje u clanku na web stranici BOSNAKMEDYA.
Prevod tog teksta glasi:

"Bosanski Literarni radovi
Doprinose turskoj književnosti "
Naš 4. projekat s knjigama.
“KARADAG BOSNAK (MÜSLÜMAN) TARIHI”
Knjiga ce biti na policama knjižara nakon Kurban-bajrama.
Gospodin Safet Atalay, vlasnik izdavacke kuce omogucio je štampanje knjige, uz posebnu zahvalu plemenitom gospodinu Kastas Yayinevi koji je uz velike napore preveo ovu knjigu. Pored navedenog, te autoru knjige, takodjer bih da se zahvalim i porodici rahmetli Mustafe Memica, koja nam je pružila svoju podršku i omogucila autorska prava knjige. Rijeci gospodina Safet Atalay-a su vrlo znacajane: "Objavljivanje knjige našeg Prof. Dr. Mustafa Memic-a u Turskoj, ima izuzetnu vrijednost za turske ctaoce, te iznad svega za sve nas. "
Ova knjiga ima originalni naziv “Bošnjaci (Muslimani) Crne Gore” i to je naucno - istraživacka knjiga iz istorije, koja svaku recenicu temelji na pisanim dokumentima. Crnogorsko Ministarstvo kulture datuma 11/07/2002, pod brojem 03-726 / 2 daje štampani konsenzus za knjigu.
Ljubitelji vrijedne knjige, iskreno vas pozivamo da procitate i ovu knjigu u našem izdavaštvu, projekat koji smo uradili s ponosom, te za koji mislimo da je vrlo smislen u nastavku rada izdavaštva gospodina Saffet Atalay.
Izvor: Nusrat Sancakli"

Orginal tekst na turskom jeziku mozete naci na ovoj web stranici BOSNAKMEDYA (Gusinje Plav Press)
Kučević S. Amir na najbolji način predstavio našu zajednicu u SAD  (11. maj 2017)
U New Yorku je u nedelju, 7. maja, u sportskoj dvorani Baruch College (Manhattan), odrzan New York International TaeKwonDo Championship. Na ovom medjunarodnom takmicenju učešće je uzelo nekoliko stotina boraca ovog sporta iz čitavog svijeta.
Čast da predstavlja New Jersey state pripala je "naše gore listu" - Amiru Kučević, sinu Sadata i Selime Kučević.
Amir je na najbolji način iskoristio svoj talenat i šansu koja mu se pružila na ovom takmičenju. On je u kategoriji takmičara do 14 godina, osvojio zlatnu medalju, prvu za New Jersey uopšte do sada.
Imace, Amir Kučević ima 13 godina, a TaeKwonDo trenira od svoje 4-te godine. Kada je imao 5 godina već je bio primljen na FBI TaeKwonDo Akademy.
U ime naše redakcije Amiru čestitamo na ovom velikom uspjehu, sa zeljom da nas i dalje obraduje vrhunskim rezultaima u ovom sportu. (Gusinje Plav Press)
PRODAJEM KUCU U STROGOM CENTRU PLAVA "STARI GRAD"    (11. maj 2017)
PRODAJEM KUCU U STROGOM CENTRU PLAVA "STARI GRAD".
ATRAKTIVNA LOKACIJA. CIJENA PO DOGOVORU
INFO. TEL. + 382 68 461 833 i vayber +382 67 018 162

Pala Vlada Kosova. Nista od demarkacije sa Crnom Gorom.    (10. maj 2017)
Skupština Kosova danas je sa 78 glasova za i 34 protiv izglasala nepovjerenje Vladi Isa Mustafe.
Za izglasavanje nepovjerenja glasali su i poslanici Demokratske partije Kosova (DPK), koja je bila koalicioni partner u vladi premijera Ise Mustafe.
Poslije izglasavanja nepovjerenja, na Kosovu moraju da budu održani prijevremeni izbori najkasnije u roku od 45 dana od danas.
Predsjednik Kosova Hašim Taci mogao bi vec sjutra da raspiše vanredne parlamentarne izbore, pošto je danas izglasano nepovjerenje Vladi Kosova.
Ocekuje se da vec sjutra predsjednik Taci potpiše ukaz o zakazivanju prijevremenih poslanickih izbora koji ce najvjerovatnije biti 11. ili 18. juna.
Još uvek nema reakcija medjunarodnih predstavnika, koji su sve vreme snažno pozivali da se ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, a što ce biti obaveza koja ce sacekati novu vladu.
Zukorlic: Zapadnom Balkanu ne treba nikakva nova Jugoslavija    (10. maj 2017)
Sve velikodržavne ideje, bilo hrvatske, srpske, albanske ili ne znam cije, donosile su iskljucivo zlo, smatra lider Bošnjacke demokratske zajednice, zastupnik u Skupštini Srbije Muamer Zukorlic, uvjeren da od projekta "velike Albanije" nece biti ništa.
- Svaka takva vizija neizbježno nas dovodi do otimanja tudjeg teritorija, tudjeg prostora, tudjih života" - rekao je Zukorlic za Srpski Telegraf, prenosi Tanjug.
Albanski cilj je, po njegovim rijecima, nemoguca misija.
- Cinjenica je da nijedan narod na Balkanu nema kapacitet da stvori imperiju i takve tvorevine, cak i da im neko sa strane pomogne, same bi sebe pojele - naglasio je on.
Po njegovim rijecima, pojedini centri moci daju sebi za pravo da ovaj prostor koriste za svoje pokuse, ali to "oni ne bi mgli da im mi ne dajemo povoda".
- Ako mi ne pristanemo da budemo pokusni kunici, niko nas ne može ugurati u laboratorij - rekao je Zukorlic.
On smatra da zapadnom Balkanu ne treba nikakva nova Jugoslavija koja bi bila umjetno nametnuta, ali dodaje da je regionalno udruživanje realnost.
Sjecanje na Dzevahiru Memic, rodj. Hot i Mustafu Memic    (10. maj 2017)
Spa Natura Astoria - Natura Laser Skincare (Natura Laser Njega kože)   (10. maj 2017)
Spa Natura, u srcu Astorije, uvijek širi svoje vizije i sada uvodi vlastiti Laser Skincare Center.
Natura Laser Njega kože (za žene i muskarce) nudi niz laserskih tretmana pomocu savremene tehnologije. Veoma uspjesno tretira sve tipove kože. Nudi laserski tretman trajnog smanjenja i dugorocno uklanjanje neželjenih dlaka na svim djelovima tijela, trajno smanjenje vena nogu i lica, bore i zatezanje kože.
Svi njihovi djelatnici su u potpunosti kvalificirani laserski terapeuti s višegodišnjim iskustvom i spremni su Vam ponuditi paket usluga prilagodjen Vašim individualnim potrebama. Konsultacije su BESPLATNE.
Ako kažete da ste za Laser Skincare Center saznali putem naseg veb magazina Gusinje-Plav.com dobicete specijalni popust.
Adresa: 31-78 Steinway Street,
Astoria NY 11103
(718) 255-6859 // (718) 956-5530

Radno vrijeme: Ponedeljak – Subota: 10am – 7pm
Nedelja: 11am – 7pm

Zvanicna web stranica Natura Laser Skincare

Zuvdija Hodžic: Nasa je partija Crna Gora    (9. maj 2017)
Aktuelni predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore prvi je celni covjek krovne organizacije boraca NOR-a koji iza sebe nema status partizana borca.
Njegovi prethodnici, svi listom, bili su revolucionari i ratni komandanti jedinica JNA. To je dodatni motiv da svom poslu prilazi s pijetetom i sebi svojstvenom odgovornošcu. Za Pobjedu govori povodom 9. maja, Medunarodnog dana pobjede nad fašizmom.
POBJEDA: Ustanicki Trinaesti jul državni je praznik; prvo i najvece državno priznanje nezavisne Crne Gore – Orden crnogorske zastave I stepena, dodijeljen je Vašoj organizaciji. Znaci li to da je u Crnoj Gori za sva vremena uspostavljena jasna razlika izmedu fašizma i antifašizma i zna se što je dobro, a što je loše?
HODŽIC: To što je ustanicki Trinaesti jul državni praznik i što je prvo i najvece odlikovanje dodijeljeno Organizaciji koja baštini tekovine NOB-a – potvrda je da savremena Crna Gora zna koje su i šta su civilizacijske vrijednosti, slobodarski duh i snage koje vode naprijed. Igo je zapisao da nijesu lokomotive te koje vuku naprijed, nego ideje. Crna Gora je uvijek znala da jasno razlikuje zlo od dobra, slobodu od ropstva, pravdu i pravo od nepravde, vrline od mana, cojstvo od nesojluka. Današnja Crna Gora je „genetski, biološ ki i sociološki“ nasljednik te tradicije pa joj je i lako da odvoji žito od kukolja, fašizam od neofašizma. Fašizam, kao uostalom i zlo, ne može biti zauvijek iskorijenjen, ali ce svijet biti sve sposobniji i spremniji da ga onemogucava u njegovom djelovanju.
Opširnije u Pobjedi
HAMDOVA STAZA 2017 - 28, 29 i 30 jula 2017   (9. maj 2016)
Porodica rahmetli Hamdije-Hamda Čekića i Planinarsko društvo "Karanfil" Gusinje
Organizuju 28. 29. i 30. jula tradicionalni medjunarodni planinarski skup pod motom
DRUŽŽENJEM   PROTIV   ZABORAVA    i uspon HAMDOVOM STAZOM   

V A L U ŠŠ N I C A    2 0 1 7.

P R O G R A M    D R U ŽŽ E NJ A

Medijski sponzor ove manifestacije web magazin Gusinje-Plav.com
Restoranu ČAKOR - Svake večeri od 9pm - 4am muzika uzivo   (9. maj 2017)
U Restoranu ČAKOR - Svake večeri od 9pm - 4am nastupaju

Nertila Selmanaj
Anida Linaj
Jelena Shanti
Kristina Marku
Enkelejda Qesku

Restoran ČAKOR
632 E 186th St, Bronx, NY 10458
(718) 733-2300
Nastavak Stranice (News Archive)


TUDJI TEKSTOVI I SAOPSTENJA NE ODRAZAVAJU STAVOVE I MISLJENJA REDAKCIJE


Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic MisoContact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"