www.Gusinje-Plav.com


SAŠA KOVAČEVIĆ - MELROSE BALLROOM, 36-08 33-st Astoria, NY 11106: FRIDAY, 23. novembar 2018 -Info.: MRKI'S Place 917-568-3496 & 646-261-3252
Gusinje: Šehović položio kamen temeljac za sportsko igralište vrijedno 300.000eura    (18. nov 2018)
  Ministar prosvjete Damir Šehović položio je danas kamen temeljac za izgradnju savremenog sportskog igrališta u dvorištu JU OŠ „Džafer Nikočević“ u Gusinju, vrijednosti oko 300.000 eura.
   Ovom prilikom ministar Šehović je izrazio zadovoljstvo zbog ovog projekta koji Ministarstvo prosvjete realizuje u saradnji sa Fondacijom Gusinje iz Njujorka. Ukupna vrijednost investicije je oko 300 hiljada eura, a rok za završetak radova je 90 dana od dana uvođenja izvođača u posao.
  “Ispunjen sam zadovoljstvom što će nakon okončanja danas započetih radova, učenici ove škole dobiti dva multifunkcionalna terena za fudbal, rukomet, košarku i odbojku, napravljena po najsavremenijim standardima, sa montažnim tribinama na oba terena sa 400 sjedećih mjesta, mrežom oko terena, osvjetljenjem, specijalnim podlogama za ovu vrstu terena prilagođenu temperaturnim razlikama i različitim vremenskim uslovima... nastavak teksta
Coko Krcić - Sponzor $500 za Vece Dijaspore 2018 - 2. dec 2018  (19. novembar 2018)
BosnaFresh - Prvi Bosanski Online SuperMarket.  (17. novembar 2018)
   Besplatana narudžbina i dostava namjernica na vašu kućnu adresu u cijeloj Americi i Kanadi!
   BosnaFresh je jedini bosanski online supermarket. Ponosimo se time što smo prvobitni izbor za bosansku zajednicu koja živi u Americi i Kanadi. Mi isporučujemo prvoklasne balkanske namirnice u svakoj državi Sjedinjenih Država i Kanade i to direktno sa Balkana na Vašem kućnom pragu. Za Vas u ponudi imamo ogroman izbor gurmanskih sireva, grickalica, čokolada, začina i još puno toga. Ponosni smo na to što smo najveći bosanski snabdevalac hrane u zemlji, posvijećeni smo našim mušterijama i njihovim potrebama.
   Našim mušterijama nudimo besplatnu isporuku sa svakom porudžbinom prema utvrdjenom minimalnom iznosu. Pritom, glavni faktor koji nas izdvaja u odnosu na druge slične platforme je taj što Vam garantiramo tačnu isporuku na vrijeme. Čim primimo Vašu porudžbinu, naše osoblje je pakuje istog ili sledećeg dana, zavisno od vremena Vaše porudžbine.
  Pritom, proces porudžbine je vrlo jednostavan. Proizvode možete pretraživati po kategorijama ili direktno u brzoj pretrazi. Nadete proizvod koji Vama treba, dodate ga u svoju korpu (Cart), odaberete kolicinu koju želite i poručite. Zatim na kraju porudžbine, ostavite svoje podatke, izvršite uplatu i proizvodi se šalju na Vašu adresu. Iznos se Vašega racuna skida tek kada su proizvodi isporučeni.
  Svaku namirnicu koju trebate, možete naći na BosnaFresh te tako ne morate pretraživati veliki broj sajtova. Ovo eliminiše potrebu da različite vrste namirnica pretražujete po različitim sajtovima. Svi proizvodi su visokog kvaliteta i hrana koju poručite na BosnaFresh stiže kod vas u svojoj najsvježijoj formi.
   Takodje, našim mušterijama nudimo i stalnu podršku, gdje će im naši radnici pomoći da odaberu najbolje za sebe i pomoći će im da riješe svaki mogući problem.
  Osjetite ukus tradicije u Vašim domovima uz BosnaFresh!
www.bosnafresh.com


Inz. Anela Čekić, predsjednica opstine Gusinje, gost Veceri Dijaspore 2018  (17. novembar 2018)
Komunalne djelatnosti Plava i Đakovice dobile grant od 266 hiljada eura    (17. nov 2018)
  U Prištini je održana svečana ceremonija povodom potpisivanja ugovora o dodjeli granta, u okviru prvog poziva Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Kosovo 2014-2020. godine, za čiju je realizaciju je opredijeljeno 2,02 miliona eura.
   Komunalne djelatnosti Plav, u partnerstvu sa Komunalnim preduzećem iz Đakovice, apliciralo je za grant sa projektom „Prekogranicne zajedničke inicijative za bolje upravljanje otpadom“, vrijednost dobijenih sredstava iznosi 266,012 eura od čega 60 odsto pripada Plavu, dok 40 odsto Đakovici.
  Direktor preduzeća iz Plava, Alen Pejčinović je istakao da su uvjereni da će ovaj projekat doprinijeti boljem upravljanju komunalnim otpadom, te da u narednom periodu planiraju pripremu projekata koji imaju za cilj nabavku nove opreme kako bi u konačnom, bili u stanju da unaprijede nivo usluga koje pružaju stanovništvu Opštine Plav.
  Ceremoniji u Prištini prisustvovao je predsjednik Opštine Mirsad Bajraktarević kao i zaposleni u Komunalnom, tehnički direktor Skender Balić i savjetnik Bujar Hasanđekaj.
  U okviru prvog poziva Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Kosovo podnijete su prijave za preko 70 projekata od čega je sedam dobilo sredsttva. Program ima za cilj poboljšanje standarda i kvaliteta života ljudi u programskom području, kroz ekološki održiv i socijalno inkluzivni ekonomski razvoj regiona, uz poštovanje zajednicke kulturne i prirodne baštine. Program se finansira iz Instrumenta pretpristupne podrske Evropske unije IPA II 2014-2020. (CdM)
Prodajem stan u centru Bara (Crna Gora)    (17. nov 2018)
    Prodajem stan u centru Bara. Adresa: ulica Jovana Tomasevica.
    Cijena: €82.000. Stambena površina: 83 m2. Od mora udaljen: 500m.

    Opis:
   - Prizemlje sa bastom
   - 2 kupatila
   - 2 spavace sobe
    - 2 parking mjesta
   - Klima uredaj
   - Dnevni boravak sa trpezarijom pruža pristup natkrivenoj terasi.

   Mobitel: +38269888716
   Telefon: +491709373934

**Thanksgiving Eve BALKAN BASH - Wednesday, Nov 21st**    (17. nov 2018)
**Thanksgiving Eve BALKAN BASH - Wednesday, Nov 21st**

No work or school the next day!!!
- DJs aRPi, Doleto, & Fati will be spinning the Balkan music.
- Location is SPYCE (the old Cavo) 4218 31st Ave in Astoria, Queens, NY 11103
- Doors open 11pm - 4am
- Ages 21+ and entrance $20

For more info contact Rasim Pjetrovic 201-458-2187

Follow us:
www.facebook.com/BalkanBashENT
Instagram @balkanbash
Sjećanje na rah. Ruždiju-Rušku Bicić   (17. novembar 2018)
   Prošlo je 10 godina od tvog odlaska, ali tvoj je osmeh još živi u našim mislima. Ne možemo te vratiti niti život promjeniti, ali ćemo te voleti i u našim srcima vječno nositi.
   Prošle su godine i jos mnogo će proći, ali naša tuga i bol nikad neće umreti. Hvala ti za dobrotu i toplinu koju si nam pružao. Molimo Allaha dz.s. da ti podari lijep dzenet.
   Tvoji najmiliji: supruga Surka, sinovi Sead i Sanel, snaha Amela, unučad Sajma, Ruždija i Maida
Sjećanje na rah. BICIĆ RUŽDIJU - RUŠKU   (17. novembar 2018)
   Dana 17- tog novembra navrsava se tuznih 10 godina od kako nisi sa nama. Tvoja bracka i ljudska plemenitost zasluzuje da te nikad ne zaboravimo.
   Nesto postoji sto nikad nemoze da se zaboravi. To je vjecno sjecanje, na ljucku i bracku dobrotu.
   Molimo dragoga Allaha da ti podari lijepi i vjecni Dzenet. Amin!
   Tvoji najmiliji: braca Zuko, Suljo, Baco i Dzeka, sestre: Hajrija, Saljka, Muska i Ćama, snahe, bratanici i bratanicna.
ČIŠĆENJE JETRE ZA SAMO 5 DANA    (16. novembar 2018)
    Ni jedna bolest se ne pojavljuje preko noći. Bolest srca, rak...skoro sve bolesti se razvijaju mesecima, pa čak i godinama, nakon što jetra prestene da čisti tijelo.

ZAŠTO MORAMO DA ČISTIMO I ISPIRAMO NAŠU JETRU?

   Posao jetre jeste da pročisti sve što jedemo i pijemo i ukloni sve što je štetno iz naše svarene hrane prije nego što udje u krvotok. Jetra uklanja holesterol i štetne masti usled preteranog konzumiranja hrane životinjskog porijekla i uklanja hiljade aditiva u hrani i tečnosti koje konzumiramo. Jetra uklanja sve one štetne materije u krvi, koje bi, ukoliko bi se zadržale, mogle da prouzrokuju srčane napade, moždane udare, probleme sa cirkulacijom, rak, neurološke bolesti i stotine drugih bolest. Nezdrav način života i ishrana prouzrokuju da se jetra umori i sama postaje zapušena istim toksicnim odpadom koji je uklanjala iz vaše krvi. Kad je zapušena i bolesna, jetra ne može da uklanja otrov iz vas. Taj nagomilan odpad čini da jetra oboli, pa čak izaziva i rak jetre. Čišćenjem i ispiranjem jetre, jetra se oslobadja otrovnog sadrčaja, kada je zapušena i pretrpana.
   Zato smo napravili program za 5 dana čišćenja jetre. Svaka osoba bi trebala da čisti jetru makar jednom godišnje! Svi koji su zainteresovani da očiste jetru za samo 5 dana prirodnim proizvodima mozete se javiti Pajazitu-Paju Deljanin, (diplomirani ljekar prirodne medicine) na telefon 514 244 8133 i njegovoj supruzi Nazi Deljanin, (diplomirani nutricionist prirodne medicine) na telefon 438 939 6292 ili e-mail: pajo-naza@hotmail.com

ČIŠĆENJE ORGANIZMA 30 DANA

METODA RASTVARANJA KAMENA U BUBREGE

MOĆAN, EFIKASAN I KOMPLETAN PROGRAM ČIŠĆENJA CRIJEVA
ILIRIA MARKET - Halal hrana i proizvodi sa Balkana   (16. nov 2018)
Halal hrana i proizvodi sa Balkana
ILIRIA MARKET
23-23 65th street
Brooklyn, NY 11204
Otvoreni svaki dan/ sedam dana u nedelji/ od 9:30am-9:00pm
Tel. 347-312-6326,   Cell. 347-755-7264

Medijski savjet osudio napad na Šekija Radoncica   (16. novembar 2018)
   Medijski savjet za samoregulaciju najoštrije osuduje napad na novinara Šekija Radoncica koji se sinoc desio u Podgorici.
   “Ovo je samo jedan od mnogih napada na novinare, koji su se desili u poslednje vrijeme, a koji pokazuju da u našem društvu sve manje ima tolerancije za javno izgovorenu ili napisanu rijec i da se sve cešce novinari napadaju upravo zbog toga. Sve manje je tolerancije i za mišljenja koja se razlikuju i to je ono što bi naše društvo trebalo najviše da zabrine”, saopštili su iz Medijskog savjeta.
   Kako isticu, zabrinjavajuce je i to što je ovaj napad pracen uvredama i prijetnjama na nacionalnoj osnovi.
  “Medijski savjet za samoregulaciju apeluje na nadležne da u najkracem roku riješe napad na novinara Radoncica. To je jedini nacin kojim se mogu zaštiti novinari i u ovom i u svim drugim slucajevima”, napominju oni. (CdM)
Zuvdija Hodžic: Sa Crnom Gorom imamo sve   (16. novembar 2018)
  Predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Zuvdija Hodžic je sa svecane sjednice povodom 75 godina od zasijedanja ZAVNO-a za Crnu Goru i Boku, te 70 godina od osnivanja SUBNOR-a i Antifašista Crne Gore u Kolašinu, porucio “sa Crnom Gorom imamo sve, a bez nje ne bi imali ni sebe”.
  “SUBNOR je bio i ostao najdržavotvornija i najpatriotskija crnogorska organizacija i društvena snaga, velikog i zasluženog ugleda i uticaja i van granica Crne Gore. Mi smo ponosni na naše mjesto i ulogu u Crnoj Gori. Ne opredjeljujemo se stranacki, ali se radujemo što su clanovi naše organizacije lideri stranaka demokratske i crnogorske orjentacije, kao i mnogi istaknuti državni funkcioneri. Nažalost imamo i opoziciju, koja nije opozicija prema Vladi, vec prema državi, zbog cega nam je svima gore”, kazao je on. Izvor: Dnevne novine
Prodajem parcelu u Gusinju   (16. novembar 2018)
  Prodajem parcelu br. 990/1 list nepokretnosti 344 KO Dosude i koja se nalazi kod gradskog stadiona u Gusinju, odnosno iza restorana Napolis. Parcela se može prodati kao cjelina ili u placeve u dimenzijama po želji kupca. Cijena po dogovoru.
  Informacije na telefon: 051 256 266 ili 067 593 518
NA PODRUČJU GUSINJA SVE TEŽE DO OGREVA   (16. novembar 2018)
   Drva skupa, šuma zabranjena
  GUSINjE – Spremanje ogreva za predstojeći zimski period uvijek je dodatno opterećenje za ionako tanke porodične budžete na prostoru gusinjske opštine. Zima u ovom kraju zna da potraje i do pola godine i valja se dobro pripremiti. Drva se prodaju od 25 do 35 eura po metru, nekad i više.
  Osnivanjem NP „Prokletije“ šume koje su bile u privatnom vlasništvu sad su pod drugim režimom, pa je veoma teško doći do ogreva. Braća Rasim i Ibrahim Balić kažu da je za njihovo domaćinstvo potrebno od 50 do 60 metara drva.
   - Ovdje su zime duge i oštre. Ne mora ni da padne veliki snijeg, ali hladnoće su neminovne. Zato se na vrijeme moramo spremiti. Organizujemo se, neko traktor, neko motornu testeru, neko sjekiru i dosta brzo pripremimo drva. Ovih dana nam je došao i brat Alen iz Amerike, kao i sestrići Adel i Adis, i drva će biti i da pretekne. U šumu se od proglašenja nacionalnog parka ne može, bez obzira na to da li imaš privatnu svojinu. Treba dozvola od Šumskog, dozvola od NP, sve to da se plati i onda nema vajde. No eto mi još možemo sami da spremimo drva, muka je za one koji kupuju - pričaju Balići.
  Kažu da je nestašica drveta uzrokovana i eksploatacijom u komercijalne svrhe, odnosno odvoženjem drva prema gradovima gdje se prodaju čak i za 50 eura po metru. Pored toga, i fabrike za proizvodnju peleta otkupljuju velike količine drva. N.V.
Šeki Radončić: Napao me je brat Miodraga Perovića, suvlasnika Vijesti   (15. novembar 2018)
   Novinar i publicista Šeki Radončić napadnut je večeras u tržnom centru Delta city u Podgorici.
   Kako je Radončić kazao u izjavi za portal Antena M, bio je u šoping centru Delta City u trgovini kada se napad desio.
   ''Dok sam na kasi ukucavao kod od kartice neko je počeo da viče i da govori ''Okreni se smra*u okreni se smra*u'', ja sam mislio da se neko svađa iza mene i nijesam obraćao pažnju. Međutim kada je rekao ''novinaru okreni se'', onda sam se okrenuo i onda je uslijedio niz nacionalističkih uvreda''-kazao nam je Radončić.
  ''Rekao mi je ''ti da pišeš o mome bratu i porodici...'' ja sam ga pitao ko je jer u prvi mah nijesam znao o kome se radi. Kazao mi je ''Turčine, šta ces ti ovdje, zar ti nijesi presao u Turke, imaš li crnogorsku ličnu kartu.'' Ja sam mu rekao da sam u svojoj Crnoj Gori. Nakon toga mi je rekao ''Nećes se ti smra*u vraćat ovamo.'' Ja sam ga nekoliko puta pitao ko je, ali on nije otkrio svoj identitet''- kazao je Radončić.
  Nakon što osoba koja ge je vrijeđala nije saopštila identitet, Radončić se vratio do kase uz konstataciju da ne želi da razgovara sa osobom koja neće da saopšti ime... nastavak teksta
Predsjednica opštine Gusinje i direktor DOO Komunalne djelatnosti obišli radove na rekonstrukciji cjevovoda   (15. novembar 2018)
  Predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić je zajedno sa izvršnim direktorom doo “Komunalne djelatnosti” Gusinje Demirom Bajrovićem kao i podizvođačem Sejom Hotom, vlasnikom doo” Miki Trans” obišla radove na sanaciji i rekonstrukciji glavnog dovodnog cjevovoda za Gusinje.
  Za potrebe vodosnabdievanja Gusinja i drugih naselja, izvršeno je kaptiranje „Bajrovića izvora“ na oko 1200 mnv. i voda koja snabdijeva Gusinje još od 1978.god. dovedena od kaptaže odnosno do rezervoara Gusinje gravitacionim cjevovodom dužine 3.240 m.
   Na trasi dovodnog cjevovoda u dužini od oko 360 m aktivirano je klizište, čime je bilo ugroženo snadbijevanje naselja vodom za piće. Osnovni i urgentni problem, koji je zahtijevao hitno rješenje na rekonstukcij i sanaciji cjevovoda na deonici klizišta se izvodi i njegovo rješavanje je u toku.
  Direkcija javnih radova Crne Gore zajedno sa opštinom Gusinje uložili su značajne napore na prevazilaženju ovog problema kako bi se povećao postojeći kapacitet vode za vodosnabdjevanje naselja Gusinje
  Predsjednica opštine Gusinje Anela Čekić prilikom obilaska terena iskazala je zadovoljstvo navedenim radovima čijim izvođenjem i sanacijom trenutnog stanja će biti omogućeno sigurno snabdijevanje građana Gusinja naselja i okoline vodom za piće i značajno ublažiti hroničan nedostatak i restrikcije vode u letnjim mjesecima kada opštinu Gusinje posjećuje veliki broj turista. Predsjednica Čekić očekuje završetak radova na cjevovodu u predviđenom roku kako je to ugovorom precizirano. (Opstina Gusinje)
Obnovite vase Medicare osiguranje za iducu godinu.   (15. nov 2018)
   Postovanje svim prijateljima koji imaju Medicare zdrastveno osiguranje.
   Svake godine u ovo vrijeme imate priliku da obnovite vase Medicare osiguranje za iducu godinu. Za sve vas koji niste zadovoljni jer:
   ~ Placate veliku mjesecnu premiju.
  ~ Placate puno kada idete kod Doktora
  ~ Placate puno za ljekove
   ~ Nemate dobrog Doktora
   Mi vam nudimo:
  ~ 5 vrhunskih Medicare kompanija
   ~ $0 mjesecna premija
  ~ Usteda na cijeni lijekova
  ~ Besplatno Bazen ili Gym sa vasim Medicare osiguranjem
  Sve ovo gore navedeno uz besplatne konsultacije mozete dobiti ako nazovete na 646 244-1594, Mario Croner je Licencirani Medicare Broker koji govori vas jezik. Zato ne oklijevajte nazovite Maria jos danas i rijesenje svih vasih Medicare problema je na dohvat ruke.
   Ujedno otvoren poziv za sve one koji zele da rade i budu agenti ove agencije mogu da se jave na gore naveden telefon .
  Lijep Pozdrav,
  Mario Croner
  Big Apple Benefits Inc
   Tel: 646 244-1594, Fax: 718 274-9055
Novootvorena farma organske stoke "SAHIT HOTI FARM" - vl. Sahit Husenaj - U Hap nje Ferme e re e kafsheve organike, nga Sahit Husenaj Hoti.  (15. nov 2018)
   Na samo 105 milja od grada New Yorka i manje od 2 sata voznje, na prekrasnim pasnjacima u blizini Monticello-a (Upstate New York), otvorena je nova farma organske stoke "SAHIT HOTI FARM" , vlasnika Sahita Husenaj.
   Farma raspolaze sirokim asortimanom zive stoke (telad, jagnjad, jarad, krave, ovce, koze, kokoske,...itd), koju po vasem odabiru i narudzbini kolju na lice mjesta. Valja napomenuti da sve zivotinje na ovoj farmi se hrane 100% prirodnom travom.
   Oni takodje vrse dostavu mesa po narudzbini (delivery), na vasu kucnu adresu, sa minimum $200 porudzbine.
   Za vise informacija (cijena mesa, klanje na licu mjesta ili dostava mesa na vasu kucnu adresu,...itd) mozete kontaktirati vlasnika farme Sahita Husenaj na telefon 1 (631)-480-3275.
  Adresa farme je:
   3 Burr Rod.
   Cocheton, NY 12726

  Vetëm 105 milje nga qyteti i Nju Jorkut, (me pak se dy ore larg, me makine), në kullota të bukura pranë Monticello (Upstate New York), një fermë e re e kafshëve organike, në pronësi të Sahit Husenaj, U HAP.
  Fermë ka një shumëllojshmëri të bagëtive të gjalla (viça, qengja, dhi, lopë, dele, pula etj.)
  Duhet të theksohet se të gjitha kafshët në këtë fermë ushqehen me 100% bar natyror.
   Ata po ashtu dorëzojnë mishin në dorëzim, në adresën tuaj të shtëpisë, me një vlerë minimale prej $ 200.
   Për më shumë informacion (çmimi i mishit, therja në vend ose dërgimi i mishit në adresën tuaj të shtëpisë ... etj.) Mund të kontaktoni pronarin e fermës Sahita Husenaj në telefonin 1 (631) - 480-3275.
Adresa e fermës
  3 Burr Road.
  Cocheton, NY 12726

Hajtar za Hasniju Ljaljić, rodj. Canović - Subota, 1. decembar 2018 god  (15. novembar 2018)
   U utorak, 18. setembra u Plavu je na ahiret preselila Hasnija Ljaljić, rodj. Canović, u 78. godini zivota.
   Tim povodom otvaraju hajtar: sinovi Fako i Nedzad, sa bratstvom Ljaljić, rodbinom i prijateljima u Ali-pašinoj dzamiji u Astoriji, u subotu, 1. decembrs 2018 u 9 sati izjutra do 7 sati navecer.
VEČE DIJASPORE 2018 - Sponzori braca Koljenovic (Hamdo, Husko, Ljana, Beli, Zamo i Fiko) $600  (15. novembar 2018)
Predstojece VEČE DIJASPORE 2018, koje ce se u organizaciji udruženja EURO Gusinje održati 2. decembra 2018, braca Koljenovic (Hamdo, Husko, Ljana, Beli, Zamo i Fiko) sponzorisu sa $600

PRIGODNOM SVECANOŠCU OBILJEŽEN DAN OŠ „HAJRO ŠAHMANOVIC”   (15. novembar 2018)
   PLAV – Osnovna škola „Hajro Šahmanovic“ u Plavu proslavila je 106 godina postojanja i rada. U obracanju ucenicima, nastavnicima, roditeljima i gostima, direktor škole mr Igor Vukanic osvrnuo se na jednu epoha školstva i pismenosti na ovom prostoru, a i na rezultate koji su postignuti na unapredenju uslova rada.
  - Dobrodošli na proslavu 106. godišnjice zvanicnog i organizovanog osnovnog obrazovanja u našem kraju. Kažem zvanicnog, jer su se ljudi ovog podneblja školovali i prije 20 vijeka po vjerskim školama, od Istanbula, preko Skoplja, Beograda…, pa do Londona. Ove školske godine našu školu pohada 914 ucenika, rasporedenih u maticnoj školi i u šest podrucnih odjeljenja. Ova godina je narocito znacajna za nas, jer je godina velikih investicija. Adaptiran je toalet maticne škole u vrijednosti od 41.000 eura, renovirana podrucna škole u Brezojevicama, u vrijednosti od oko 17.000 eura, pocela izgradnje škole u Vojnom Selu, u vrijednosti od oko 195.000 eura, koja ce biti izgradena po najsavremenijim gradevinskim i ucenickim standardima. Takode, privode se kraju radovi na rekonstrukciji sportskih terena, školskog dvorišta i parkinga maticne škole, u vrijednosti od oko 240.000 eura. Narocito sam ponosan na cinjenicu da je od ove godine, pod našim krovom, pocela sa radom Muzicka škola, koja svoju obrazovnu funkciju ostvaruje kao Podrucna jedinica Osnovne muzicke škole iz Berana – istakao je Vukanic.
  n je napomenuo da su ove godine imali odlicnu saradnju i sa nekim ustanovama i pojedincima, koji su prepoznali njihov rad i trud, te u ime ucenika i kolektiva narocito se zahvalio ljudima ovog podneblja koji žive i rade u Njujorku, a koji su donirali 4.500 dolara za renoviranje podrumskih hodnika maticne škole.
  – Nadam se da ce interakcija naše ustanove sa lokalnom zajednicom biti na još vecem nivou, i da cemo zajednickim djelovanjem raditi na stvaranju još boljih uslova za život i rad naših najmladih. Na kraju, s ponosom isticem da mi je cast i zadovoljstvo raditi sa ovakvim ucenicima, i ovakvim nastavnim kadrom, koji svojim nesebicnim zalaganjem stvaraju ovo cemu danas prisustvujemo –naglasio je Vukanic.
Na kraju svecanosti ucenici škole izveli su prigodan zabavno-muzicki program.
Za web magazin Gusinje-Plav.com iz Plava Mirsad Music
NOVE DONACIJE ZA KUPOVINU ZEMLJŠTA ZA ISLAMSKI CENTAR KORITA    (15. nov 2018)
  Draga naša braco Plavljani i Gusinjani,
   U ime Odbora Islamske zajednice Plav imamo dužnost da vas obavijestimo o realzaciji prikupljanja sredstava za kupovinu zemljišta za Islamski centar Korita. Kao što znate u toku je akcija prikupljanja sredstava za kupovinu parcele površine 15 ari cija cijena iznosi 60 000 €. Akcija prikupljanja donacija ce trajati do kraja 2018. godine.
  Ovom prilikom objavljujemo spisak novih donacija u iznosu od €5.040,00 i $5.720,00:
  Bajraktarevic Mustafe sinovi 1000 €, Redžematovic R. Sadrija 500 $, Cirikovic Feriza sinovi 500 $, Bajraktarevic Zuvdija 100 $, Tošic Husnija 1000 $, Redžematovic R. Zuvdija 500 €, Redžematovic R. Ruždija 500 €, Bakovic R. Rahman 500 $, H. S. 100 €, Kolašinac Š. Safet 1000 €, Cecunjanin S. Orhan 100 $, Feratovic Hasim 100 $, Nikocevic Ismeta 200 €, Nikocevic Asmir 50 €, Dreic Edin 50 €, Redžematovic R. Isljam 100 €, Redžematovic R. Harun 50 €, Feratovic Ilijaz 200 $, Dervus Amin 150 €, Gutic A. Sadat 100 $, Feratovic Dž. Senad 100 $, Purišic A. Šeco 50 €, Purišic Š. Jasmin 50 €, Ganic Fatima 50 €, Jadadic Rasima sinovi 200 €, Radoncic R. Damir 50 €, H. Ruždo Lukovic 1000 $, N. D. 20 $, Lukovic J. Haljilj 500 €, Kolašinac Ramiz sa sinovima 300 $, Radoncic Ismet i Remzija 100 $, Feratovic Redžep i Muzafera 100 $, Pupovic Džemajlje i Sanija 600 $, Pupovic Džemajlje 200 $, Pupovic Džemajlje 200 $, Nuhanovic Admir 50 €, N. N. 60 €, Husejnovic Š. Miralem 300 €, Bakovic H. Senad 30 €.
Do sada za kupovinu zemljista za Islamski Centar Korita ukupno je prikupljeno €15,529 + $ 31.170,00
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com.
U Plavu se prodaje kuca i plac (14. nov 2018)
Prodaje se kuca i plac u Plavu, u blizini Plavskog jezera. Ako želite možete kupiti samo kucu ili samo posebno plac, od 11 i po ari. Takodje može sve zajedno.
Za više informacija možete nazvati Beloga na broj tel. +19173098599 (Viber) i Mirza +17346721039 (Viber) u NY. U Crnoj Gori Nermina +38269911111 (Viber)
Šako Polumenta zabavlja iseljenike iz Njujorku i okoline u najluđoj noći    (14. novembar 2018)
  Docek Nove 2019 Godine u New York-u po prvi put Šako Polumenta sa bendom, pinkova zvijezda Sanja Kostic i Dj Doleto u prelijepom ambijentu Hotel Hilton Westchester
   Ulaznice $200 sadrze: gala veceru (tri razicita glavna jela po izboru, appetizer, kolaci, kafa,...), cocktail party 2 sata i neogranicene sokove i pivo, uz najbolju uslugu profesionalnih konobara. Dodjite da zajedno docekamo 2019-u
   Informacije mozete dobiti na telefone: Dado 646-296-5094, Dzoni 917-500-1205, Doleto 347-515-1485
  Zbog velikog ineresovanja napravite rezervacije i narucite vase karte na vrijeme. Drago nam je da se odazovete, a vase rezervacije mozete izvrsiti svakog dana. Organizatori su se potrudili da sve bude profesionalno, da ovo bude najljepsi docek Nove godine ikada u New York-u.
Docek je u veoma lijepom hotelu Hilton Westchester, koji garantuje najbolju uslugu profesinalnog osoblja, a Šako, Sanja i Doleto ce se potruditi da se provedemo i zabavimo kako samo oni to i znaju — at Hilton Westchester.


Predstavnik kuvajtske organizacije Ihjau-Turas posjetio Plav  (14. novembar 2018)
   Ovim putem vas obavještavamo da je 10.11. 2018. godine predstavnik kuvajtske organizacije Ihjau-Turas, u pratnji pomocnika reisa za odnose sa inostranstvom Omer ef. Kajoshaja, posjetio lokalitete u Plavu i Rožajama gdje je planirana izgradnja džamije i jetimhane-prihvatilišta za sirocad.
  Kuvajtska organizacija Ihjau-Turas bice investitor izgradnje džamije u Koritima, i nadamo se da ce radovi na ovom objektu poceti sljedece gradevinske sezone.
Transferovan novac koji je prikupljen u New Yorku za lijecenje Jovana Dašića (6) iz Plava   (14. nov 2018)
   Obavjestavam donatore i javnost da je transverovan novac koji je nasa dijspora u New Yorku donirala za lijecenje Jovana Dašića (6) iz Plava.
Rijec je o donaciji u iznosu od $10.060, koje su uplacene na ziro-racun njegove majke Danke (Slobodan) Dašić. Napominjemo da Chase Banka nije naplatila fransfer fees, sto se vidi u atacmentu ispod.
   Podsjecamo za malog Jovana Dašića iz Plava u New Yorku je prikupljeno $10,060.
   Zbog javnosti u radu i transparentnosti, koja krasi nasu redakciju, u prilogu objavljujemo dokaz da je novac uplacen tj transverovan.
   Ovom prilikom zelim jos jednom da se u ime roditelja Jovana Dasica i u svoje licno ime zahvalim na vasim donacijama, kojima ste pokazali da nasa dijaspora ima veliko srce.
   Rafet Hot, gl. urednik
  
Veliki Milojko Pantić. Svim žrtvama pa i žrtvama opkoljenog Sarajeva   (14. nov 2018)
Zahtjev za donaciju   (14. novembar 2018)
ZAHTJEV ZA DONACIJU

  Ovim zahtjevom se obracamo za donaciju za izgradnju dzamije u selu Trubina (Bijelo Polje). Izgradnja dzamije je pocela 22. 5. 2018. godine. Do ovog momenta zavrseni su grubi gradjevinski radovi i postavljena je elektro instalacija, stolarija, u zgradi je kamena fasada.
  U toku su unutrasnji radovi i u planu je izrada mihraba, minareta i sistema za grijanje.
   Za ove radove su nam potrebna novcana sredstva.
   U nadi da cete pozitivno ocijeniti ovaj zahtjev,i pomoci nam shodno vasim mogucnostima srdacno Vas selamimo.
Svi zainteresovani koji zele sebe ugraditi u ovaj vakuf mogu to uradiiti na sljedeci nacin:
  - Uplatom na ziro racun Dzemat Trubina, broj: 510-95429-97
   - Uplate za inostranstvo dajemo u prilogu sa instrukcijama za placanje,
U Bijelom Polju, 1.11.2018.
   Predsjednik MIZ Bijelo Polje
  Adis Kucevic , 069 854 912
Predsjednik Odbora za izgradnju dzamije na Trubini,
   Dr Damir Corovic, 069 708 527
BalkanFresh.com - Besplatna* narudžbina i dostava namjernica na vašu kućnu adresu u NY, NJ i CT (13. nov 2018)
O Nama
Dok smo kupovali na našem lokalnom evropskom tržištu došli smo do radikalne ideje da potpuno promjenimo način na koji ljudi kupuju evropske proizvode (namjernice). Sadašnji način je veoma neefikasan, gubite vrijeme na vašem lokalnom evropskom tržištu čekajući po prodavnica u liniji i to nije prijatno iskustvo uopšte za Vas kao kupca.
U NY,NJ i CT sada dolazi BalkanFresh.com Misli na Vas kao promjena u potrošačkoj industriji, spreman za neke sveže ideje. Imamo izvanrednu ideju da kupovina na internet mreži za vaše omiljene evropske proizvode (namjernice) može biti jednostavna kao 1, 2, 3. Naručite on-line danas i naše osoblje će sve to dostaviti do vaših vrata sljedećeg dana.
Ponosimo se što smo broj jedan u dostavnoj službi. Mi Vas ne tretiramo kao broj naloga, već kao pravog potrosača. Mi nikada ne dostavljamo vašu narudžbinu uslugom za isporuku, mi isporučujemo svoje artikle do vaših vrata narednog dana od strane našeg osoblja. Ako ne želite da naručite na internet mreži, uvjek imamo nekog spremnog da odgovorimo na telefon i uzmemo vašu narudžbu. Sjajna stvar u vezi sa narudžbenicima telefona je to što prihvatamo gotovinske isplate, kada se artikli dostave u vase mjesto boravka ili poslovanja.
Tražimo da zaradimo svoj posao, uvek Vas imamo na umu. Mi ćemo se pobrinuti da od trenutka kada napravite narudžbinu do vremena kada je isporučeno, uvek možete da stupite u kontakt sa "živom osobom" putem e-pošte ili telefona, što vam je najpogodnije. Vi ste naš prioritet broj jedan, jer bez Vas nema ni nas.
Namjernice za Vas možete naručiti direktno preko naše web stranice BalkanFresh.com ili na telefon 718-710-0516
Vrsimo dostavu namjernica u NY, NJ i CT. AKo je narudžbina preko $75 dostava je besplatna (*), a ispod $75 onda plaćate samo $7,95.About Us:
While shopping at our local European market we came up with a radical idea to completely disrupt the way people shop for European products. The current way is very inefficient, you waste time getting to your local European market wait on line and it’s not a great experience overall to you as a customer.
This is where BalkanFresh.com comes in. Think of us as the disruptors to an Industry ready for some fresh ideas. We have the crazy idea that shopping online for your favorite European products can be as easy as 1 2 3. Order online today and have it delivered by our friendly staff to your door the next day.
We pride ourselves to be number one in customer service. We don’t treat you as an order number but as a real customer. We never ship your order with a shipping service, we hand deliver your items to your door next day by our delivery personnel.
Don’t prefer to order online, we have someone ready to answer the phone and take your order, and the great thing about phone orders is that we accept cash payments once the items are delivered to your place of residence or business.
We are looking to earn your business, we always keep you top of mind. We will make sure from the time you place an order to the time it’s delivered you can always get in touch with a live person through email, phone or chat whatever is convenient for you. You are our number one Priority, because without you there is no us.
You can order the groceries directly through our web site BalkanFresh.com or on the phone 718-710-0516. We deliver groceries to NY, NJ and CT. If the order is over $ 75, the delivery is free (*), and under $ 75 then you only pay $ 7.95.
SAŠA KOVAČEVIĆ - New York: FRIDAY, 23. novembar 2018    (13. novembar 2018)
Balkan Sound Promotion & Koncertton presents
SAŠA KOVAČEVIĆ - New York: FRIDAY, 23. novembar 2018

MELROSE BALLROOM
36-08 33rd Street Astoria, NY 11106

Regular tikcet $50, VIP $80
Doors open 10:00pm
Info.: MRKI'S Place 917-568-3496 & 646-261-3252

melroseballroomnyc.com
Prodajna mjesta:
   MRKI'S Place - 4403 30th Ave, Astoria, NY 11103 tel. (917) 568-3496
   EURO MARKET 30-42 31st St. Astoria, NY 11102, tel: 718 545 5569
   EUROPA Market - 66-99 Forest ave, Ridgewood NY 11385 tel. (718)821-3732
   OHRID TRAVEL - 32 Center Street, Clifton, NJ 07011 973-340-3210 & (973)340-3210
   ETERNITY Coffee - 131 Crooks Ave, Paterson NJ 07503 tel.(973) 523-4999
ROYAL KITCHEN & BATH CORP - Vlasnik Almir Bektesevic New York    (13. nov 2018)
Sjećanje na Dr Envera (Ramiz) Redžepagić (1947-2013)  (13. novembar 2018)
   Dana 13.11.2018.godine navršava se 5 godina od kako si nas napustio i preselio na ahiret. Bio si naš ponos i snaga, naša radost i primjer kako treba biti čovjek. Tvoja plemenitost zaslužuje da te nikad ne zaboravimo. Živio si časno i dostojanstveno. Postoji nešto što nikad ne umire, a to je vječno sjećanje na tebe i tvoju beskrajnu dobrotu.
   Molimo Uzvišenog Allaha da Ti podari Džennet i duši vječni rahmet.
   Tvoji najmiliji: supruga Sajma, kći Semiha, sinovi Semih i Sanid, braća Ruždija i Skender sa porodicama, zet Đule, snaha Zehra, unučad i ostala mnogobrojna rodbina.
VEČE DIJASPORE 2018 - Prodavnica MEDITERAN (Clifton, NJ): jednom dobitniku lutrije namjernice u vrijednosti od $200   (13. nov 2018)
Za predstojece VEČE DIJASPORE 2018 koje ce se u organizaciji udruženja EURO Gusinje održati 2. decembra 2018, prodavnica prehrambene robe MEDITERAN (Clifton, NJ) jednom dobitniku lutrije poklanja namjernice u iznosu od $200.
MEDITERAN hallal meat, 278 Parker Ave, Clifton, NJ 07011, Tel.: 973-253-0700

Hajtar za Zaima Cecunjanina - Nedelja, 25. novembar 2018    (13. novembar 2018)
   U nedelju, 21 oktobra u Albany (New York) na ahiret je preselio Zaim Cecunjanin. u 87. godini zivota.
Tim povodom otvaraju hajtar sinovi Mustafa, Ruzda, Hasan, Muzafer i Skendo, sa bratstvom Cecunjanin, rodbinom i prijateljima, u Bosnjiak Cultral Center na adresi: 693 5th Ave, Watervliet, NY 12189, u nedelju 25. novembra 2018, od 9 sati izjutra do 7 sati navecer.
Novih $2,250 za Eldina- Eda Hekalo iz Plevalja (bratanac supruge Beca Bajraktarevica). Ukupno $16,435   (13. novembar 2018)
   Novih $2,250 donacija za Eldina-Eda Hekalo iz Plevalja (bratanac supruge Beca Bajraktarevica):
  Husnija Radoncic $50 Semo R. Šabovic Durovic $100, Mersid i Elvira Kadribašic $100, Ibro Bajraktarevic $100, Mensur Ibra Bajraktarevic $100, Enver Bajraktarevic $100, Džafer Bajraktarevic $300, Nedžad Džafera Bajraktarevic $300, Džemal Džafera Bajraktarevic $300, Rafet Feratovic $100, Husko Koljenovic $100, Harry Mulic (Švedska) $100, Mirsad Gutic $50, Ismet Redžepagic $100, Kucevic Šuco $100, Ruško Koljenovic $100, Džemal Koljenovic $100, Mece Koljenovic $50

  Ukupno da sada za Eldina- Eda Hekalo je prikupljeno $16,435
Zbog oskudnog imovinskog stanja molimo za finansijsku pomoc dobrih ljudi, kako bi spasili sina. Unaprijed zahvalna, porodica Hekalo.
  Kontakti za vase donacije: Beco Bajraktarevic 718 951 1414, Senad Bajraktarevic 680 834 1945, Abidin Music 718 696 9822, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Plavsko jesero i okolina   (13. novembar 2018)
Za vaše najvažnije trenutke u životu - Cvjećara ROMA FLORIST LANDSCAPE (12. nov 2018)
Dopustite da i Vašu stvarnost obojimo cvjećem!

Cvjećara ROMA FLORIST LANDSCAPE, vl. Muhamed Gjonbalaj
11 Davis street Oakville, CT 06779

Kontakt tel. 203-982-2797
Vršimo besplatnu dostavu u NY, NJ i PA

   Cvjećara ROMA FLORIST LANDSCAPE vam nudi mogucnost dekoracije vaših svečanosti i proslava, bilo da je vejnčanje na otvorenom ili u restoranu.
   Dekoracija vejnčanja naše cvjećare učinice da Vaša svadba bude baš kao iz vaših snova. Ukoliko želite da birate odredjenu boju ili stil, pozovite nas i napravićemo posebne cvjetne aranžmane za svadbu po vašoj želji. Ako vam treba savjet kako da najbolji način organizujete i dekorišete svadbu, bilo da se radio o dekoraciji stola ili cijelog restorana, budite slobodni da nas pozovete i zakažete sastanak. U ponudi imamo mnoge cvjetne dekoracije za stolove i mladenački sto, cvjetne aranžmane.
   Naša je želja da svaku Vašu proslavu učinimo jedinstvenom i posebnom, kao i da prostor u kome boravite bude prilagoden Vašim željama i potrebama.
Džemat Stare džamije - Plav   (12. novembar 2018)
   Dragi prijatelji,
   Stigla nam je velika donacija za projekat doručka za djecu bez jednog ili oba roditelja, koje realizuje humanitarno društvo "Rahmet".
   Naši momci Plavljani, koji se nalaze u Americi, prikupili su $1.800 za ovaj projekat.
  Allah Uzvišeni neka ih nagradi svakim dobrom i podari im nafaku i bereket.
  Za ovaj mjesec smo uplatili doručak za 60 učenika.
  Džemat Stare džamije -
Elmela Zlatanic MD, doktor interne medicine i specijalista za infektivne bolesti    (12. novembar 2018)
   Elmela Zlatanic MD, doktor interne medicine i specijalista za infektivne bolesti.
   Dr. Zlatanic Elmela sa 32 godine radnog iskustva, prihvata više od 29 planova osiguranja. Povezana je sa bolnicom Lenox Hill Northwell Health na Manhattnu.

   Adresa office:
   132 East 76 Street Suite 2G
   New York, NY 10021

   Posjete mozete zakazati na tel.: 212 - 249 - 4601
TAXI "EPI" - Vlasnik: Medunjanin Ekrem - Epi (Plav) (12. nov 2018. god)
TAXI "EPI" je tu samo za Vas kako bi udobno i na vrijeme stigli na Vasu zeljenu destinaciju – pouzdano, brzo, sigurno, povoljno, 24/7/365!

Podgorica - Sarajevo - Tivat - Beograd - Skoplje - Pristina - Tirana - Skadar - Dubrovnik

Nazovite nas i Vaše povjerenje bit će potvrda naše kvalitete i Vašeg zadovoljstva. Sjedišta: 6+1.

Vlasnik: Medunjanin Ekrem - Epi (Plav)

Kontakt tel. 069 202 661 (Viber) ili 917 310 7110
Rožaje: BS nakon skoro pola godine pustio DPS u vlast   (12. novembar 2018)
   BS je na lokalnim izborima krajem maja osvojila apsolutnu vlast u Rožajama, ali je predsjedništvo te stranke 28. juna iznijelo stav da koalicionim partnerima na državnom nivou treba ponuditi ulazak u vlast i na lokalnom nivou, da bi opštinski odbor tek juče formalizovao taj predlog i to jednoglasno
  Bošnjačka stranka (BS) ipak će, nakon skoro pola godine od lokalnih izbora i protivljenja opštinskog odbora, ponuditi Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i Socijaldemokratama (SD) da uđu u vlast u Rožajama.
  BS je na lokalnim izborima krajem maja osvojila apsolutnu vlast u Rožajama, ali je predsjedništvo te stranke 28. juna iznijelo stav da koalicionim partnerima na državnom nivou treba ponuditi ulazak u vlast i na lokalnom nivou, da bi opštinski odbor tek juče formalizovao taj predlog i to jednoglasno.
   Predsjednik OO BS, Rahman Husović, juče je na sjednici kazao da treba načiniti korak prema saradnji sa opozicionim partijama u opštini koje su se pokazale kao stabilni i korektni politički partneri na državnom nivou u cilju daljeg zajedničkog djelovanja koje će biti u interesu svih građana. Husović je ranije, u više navrata, govorio da BS neće dijeliti vlast u Rožajama i da o tome neće pregovarati sa DPS-om i SD-om.
   Predsjednik lokalnog DPS-a, Bećir Kalač, kazao je za Radio Crne Gore da su postojali neformalni kontakti sa BS. “Mi, naravno nećemo ući u kolaliciju po svaku cijenu, dakle bez definisanih principa, ali očekujem da će to biti prihvaćeno i da ćemo formirati dobru vlast”, rekao je Kalač. (Vijesti)
"Plavsko jezero" otvara vrata u maju   (12. novembar 2018)
   Nakon gotovo 30 godina, hotel "Plavsko jezero" od naredne godine otvoriće vrata za turiste.
   Hotel "Plavsko jezero" će narednog ljeta otvoriti vrata za turiste, koji posljednjih godina sve češće posjećuju plavski kraj.
   Otvaranje modernog hotela, lokalna uprava vidi kao šansu za razvoj turizma.
  Milica Sekulić, TVCG

Advokat Edvin Hot - Cohen & Siegel, LLP    (11. nov 2018)
   Zakon države New York vam omogućuje da ukoliko ste tokom svog zaposlenja zbog povreda na bolovanju, imate pravo na medicinsko liječenje i obeštećenje (novac). Advokati u našoj firmi Cohen & Siegel, LLP, sa višše od 25 godina iskustva, mogu vam pomoći u tom slučaju. Imamo kancelarije u White Plains, Brooklyn, Queens, Bronx, i Newburgh.
Pozovite nas i zakažite termin za besplatne konsultacije sa jednim od naših advokata, a mi ćemo se boriti za Vaša prava pod Workers Compensation New York zakon.
  Naša široka advokatska praksa uključuje predmete u mnogim vrstama povreda. Medju našim brojnim pravnim uslugama, pomažemo ljudima koji su pretrpjeli povrede i kojima je potrebna pomoć u sljedećim slučajevima:
- Workers' compensation (Radničke nadoknade)
- Social security disability (Socijana sigurnost invaliditeta)
- Work accidents (Nesreće na radu)
- Auto accidents (Auto nesreće)
- Pedestrian accidents (Pješacke nesreće)
- Construction accidents (Povrede na gradjevinskim objektima)
  Ako ste vi ili vaš bliznji povredjeni, rado ćemo priuštiti fer procjenu vašeg slučaja. Nudimo besplatne konsultacije, a naši advokati pored engleskog i španskog govore bosanski i crnogorski jezik. Naše naknade se naplaćuju nakon što se završi vaš slučaj, odnosno ako dobijete odštetu.
   Da biste zakazali svoje besplatne konsultacije, kontaktirajte na vašem maternjem jeziku advokata EDVIN-a HOT na 917 993 2095 ili pozivom na 914 421 0080, gdje se nalazi naš glavni ured u White Plains, New York.

Law firm "COHEN & SIEGEL, LLP"
VEČE DIJASPORE 2018 - Sponzor ISMET ŠUJAK: 10 dana ljetovanja za 2 osobe u Baosiće (H. Novi)   (11. novembar 2018)
Za predstojece VEČE DIJASPORE 2018 koje ce se u organizaciji udruženja EURO Gusinje održati 2. decembra 2018, poznati humanista Ismet Šujak daruje za lutriju još jednu nagradu 10 DANA LJETOVANJE ZA DVIJE OSOBE U BAOŠIĆE (Herceg Novi)

Savjet pohvalio Purišića: Napredak u implementaciji Istanbulske konvencije
  (11. novembar 2018)
   Ministar rada i socijalnog straranja, Kemal Purišić, uvažio je preporuku Savjeta za građansku kontrolu rada policije da se u Koordinacioni odbor za koordinaciju, sprovođenje, praćenje i procjenu politika i mjera za sprječavanje i borbu protiv svih vidova nasilja obuhvaćenih Istanbulskom konvencijom uključe i predstavnici nevladinih organizacija (NVO) specijalizovanih za zaštitu od nasilja u porodici.
   Savjet je, sredinom godine, prepoznajući značajno iskustvo Vlade u saradnji sa nevladinom sektorom u kreiranju i primjeni javnih politika, uputio preporuku da se u postojeći Koordinacioni odbor koji prati primjenu Istanbulske konvencije uključe i organizacije civilnog društva.
   “Purišić se odgovorno odnio prema izdatoj preporuci i uputio je javni poziv NVO sektoru da imenuje dva/dvije člana_ice u ovo važno tijelo. Savjet njegov postupak javno ističe i pohvaljuje”, saopšteno je iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije. (CdM)
EURO Gusinje - VECE DIJASPORE, Nedelja - 2. decembar 2018 (10. nov 2018)
Ministar Kemal Purisic u Rozajama otvorio Dnevni boravak za stara lica.   (10. novembar 2018)
Amina Marković igraće za košarkašku reprezentaciju Crne Gore!    (10. novembar 2018)
   Amina Marković nalazi se na spisku Roberta Injigesa za mečeve protiv Slovačke i Bosne i Hercegovine u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, saznaje Arena.
   Mlada košarkašica, koja je rođena u Bruklinu i koja je studirala u Americi i igrala na koledžu u Nju Džersiju (Fairleigh Dickinson University), ove sezone potpisala je za Viđev iz Lođa, što je za nju prvi evropski izazov.
   Igračica koja igra na poziciji krilnog centra i centra, porijeklom je iz Crne Gore, tačnije iz Plava, a budući da pored Američkog ima i crnogorsko državljanstvo, našla se na spisku Roberta Injigesa za narednu akciju naših košarkašica…
   Amina Marković (1996) završila je koledž u Americi za koji je i igrala četiri sezone. Još kao srednjoškolka pokazivala je raskošan talenat, bila MVP tima i najbolja igračica srednje škole u Bruklinu, najbolji odbrambeni igrač i igrač sa 1.000 poena. U posljednjoj sezoni imala je prosjek od 12,5 poena i 6,6 skokova… Amina je skrenula pažnju, a uslijedio je poziv iz Evrope.
   Naša selekcija okuplja se 11. novembra, a 17. novembra igraće u Sarajevu protiv selekcije Bosne i Hercegovine, dok četiri dana kasnije “crvene” gostuju Slovačkoj. Upravo ta dva duela biće presudnau borbi za plasman na Evropsko prvenstvo. (CdM)
Sjećanje na Hama Deljanina  (10. novembar 2018)
   Danas, 10. novembra 2018, se navršava 7 godina kako si nas napustio.
Vrijeme prolazi, a sjećanje na tebe oče ne nestaje. Uvijek smo te voljeli i uvijek ćeš biti voljen i nezaboravljen.
   Tvoji najmiliji: sinovi Izet, Ragip, Redžo i Admir, šćerke Ismeta i Nevzeta, snahe, zetovi, unučat i paraunučad.
Sjećanje na Almira (Ademi) Prelvukaj  (03.06.1975 -10.11.2017)   (10. novembar 2018)
  Prošlo je godinu dana otkako si nas napustio. Sine, tužni i teški su dani bez tebe, na početku svake zore i na kraju svakog dana. Svjetlosti moja ti si s nama i u našim dovama.
   U toplini sjećanja po dobroti srca i ljepoti duše vječno si u našim srcima i mislima.
  Imamo nešto što nikada nestati neće, a to je sjećanje na tebe.
  S ponosom ćemo čuvati uspomenu na tvoju dobrotu plemenitost i ljubav koju si nam poklanjao.
   Vrijeme tiho prolazi, a bol za tobom ostaje.
  Molimo Uzvišenog Allaha da ti podari najljepše mjesto u džennetu.
  Tvoji najmiliji: majka Naka, brat Arsim i sestra Adela
Stanovi na prodaju u Plavu.   (9. novembar 2018)
   Stanovi na prodaju u Plavu. Lokacija Racina, ispod sportske dvorane, sa pogledom na Plavsko jezero.
   Stanove radimo po vašoj želji i velicine su od 60m2 - 120m2.
   Izdržljivost zgrade od zemljotresa je do 9 stepeni.
  Kontakt osoba: Mujo Šahmanović 917 543 1381 (Viber)

Haris Koljenovic: Momak koji je ostavio 50,000 trkaca iza sebe   (9. novembar 2018)
  Haris nam je opisao svoje iskustvo sa ovogodisnjeg NYC maratona ovako:

  Prošle nedjelje, 04.11.2018.godine istrčao sam po drugi put New York City Maraton. Prije 3. godine trčao sam navedeni maraton, postignuvši vrijeme 3h:35:22 Nakon toga, tačnije 2016.godine, s obzirom da sam imao jake pripreme, istrčao sam polumaraton u Quinsu za 1h:18:57. U medjuvremenu trčim sam i kraće trke postižući zapažene rezultate... Oduvjek mi je bila želja da se okušam u najtežoj atletskoj disciplini u maratonu 42km. Moj Trener Safet Badić, je taj kojem sam mnogo zahvalan jer da nije njega ne bi bilo rezultata...
  Ja sam na svoju ruku trčao navedeni maraton. Ovaj maraton s obzirom da je brdovit spada u jedan od najtežih maratona na svijetu i veoma je teško odrediti taktiku trčanja zbog brda. Moj start, tj. pocetak trke prvih 5km je trebao ići malo sporije... nastavak teksta
GUSINJE NAKON 83 GODINE DOBILO HAFIZA KURA’NA CASNOG  (9. novembar 2018)
  Imam Vezirove džamije u Gusinju Rešad ef. Dautovic proucio napamet citav Kur’an pred svojim muhafizom dr. hfz. Harisom Hadžicem.
  Prema nama raspoloživim podacima, i usmenom kazivanju džematlija iz Gusinja, na podrucju ovog grada živio je samo jedan hafiz Kur’ana Casnog, rahmetli muderris Mehmed ef. Lalicic. Hfz. Mehmed ef. je roden u Gusinju 1882. god. Završio je mektebi ibtidaiju i "Mehmed – pašinu" medresu u Prizrenu. Službu je obavljao kao imam maticar džemata "Nove" džamije u Gusinju, a bio je sreski muftija 10 god. Odredeno vrijeme, bio je i vjeroucitelj u osnovnoj školi u Martinovicima. Govorio je arapski, turski i albanski jezik. Preselio je 1935. god., i ukopan je na gradskom mezarju u Gusinju.
  Medutim, Allahovom, dž. š., voljom, 06. novembra 2018. god., Gusinje - opet ima veliki razlog za radost, jer je imam ‘Vezirove’ džamije, Rešad ef. Dautovic, pred svojim muhaffizom dr. hfz. Harisom Hadžicem, profesorom na Fakultetu za islamske studije u Novome Pazaru, proucio napamet posljednju stranicu iz Kur’ana i postao cuvar Allahove, dž. š., Knjige.
  Hfz. Rešad ef. Dautovic je treci hafiz koji je završio hifz pred muhaffizom dr. Harisom Hadžicem.
VEČE DIJASPORE 2018 - Sponzor ISMET ŠUJAK: Povratna avionaska karta za zavičaj (8. novembar 2018)
Za predstojeće VEČE DIJASPORE 2018 koje će se u organizaciji udruženja EURO Gusinje održati 2. decembra 2018, poznati humanista Ismet Šujak daruje za lutriju POVRATNU AVIONSKU KARTU ZA ZAVIČAJ.

"U Plavu presušili svi potoci, priroda kao da je pala atomska bomba"   (8. novembar 2018)
   Više od stotinu aktivista za zaštitu rijeka s Balkana juce je protestovalo u Budvi protiv izgradnje hidroelektrana. Okupljeni su poslali poruku da hidroenergija nije zelena energija i da je stavljanje rijeka u cijevi "genocid nad lokalnim stanovništvom".
   Protest, koji je organizovao Pokret za spas rijeka Balkana "Balkan River Defence", u saradnji s više crnogorskih i međunarodnih organizacija, okupio je i građane Budve, koji su dali podršku ekološkim aktivistima, javlja agencija Anadolija.
  Milica Kandić iz ekološke organizacije "Green Home" ukazala je da je bilo nekoliko propusta tokom postupka davanja koncesija.
  "Dajemo podršku ljudima koji su došli sa sjevera Crne Gore da iskažu bunt protiv izgradnje malih hidroelektrana. Kada je bio proces izdavanja koncesija malih hidroelektrana, nedostajali su ključni dokumenti. Nisu ispoštovani zakoni o koncesijama i o vodama", kazala je Kandić.
Iber Hoti, jedan od protivnika gradnje hidroelektrana iz Plava, kazao je da u tom gradu trenutno imaju dvije hidroelektrane.
  "Tamo su presušili svi potoci, tamo je priroda kao da je pala atomska bomba", kazao je Hoti.
  Jucerašnji protest organizovan je ispred hotela "Splendid" u Bečićima, gdje je u toku Samit o hidroenergiji Balkana, kojem prisustvuju zagovornici i investitori u razvoj hidroenergetskih projekata. (Kodex)
Prodavnica mjesovite robe SKALINADA Bronx   (7. nov 2018)
   Više od 28 godina nalazimo se u Bronx-u, na istoj adresi i stvaramo kvalitet jedinstvenog ukusa poznatog svima. Posjedujemo veliki asortiman suhomesnatih proizvoda, svjezeg mesa, mesa za rostilje, hrane iz Evrope ( sireva, zacina, pekarskih proizvoda, proizvoda od voca i povrca, cajeva,...,) prakticno sve sto je neophodno za Vasu kuhinju. Dozvolite da budemo deo Vaseg svakodnevnog života u kupovini.
DOBRE NAVIKE NE TREBA MIJENJATI - KUPUJTE U "SCALINADI".

Adresa: 667 East 187 Street BRONX, NY
Telefon: (718) 367 7256Radno vrijeme Ponedeljak - Subota: 9:00 prije podne - 6:00 poslije podne
Nedelja: 10:00 prije podne - 5:00 poslije podne

KOMPLETNA PONUDA ZA VASU KUHINJU - PRODAVNICA "SCALINADA"

AGO KOLJENOVIĆ, sponzor za VEČE DIJASPORE 2018 - Nedelja, 2. decembar 2018   (7. novembar 2018)
Restoran & pizza NAPOLI'S BISTRO Astoria   (6. nov 2018)
Restoran & pizza NAPOLI'S BISTRO
28-51 42nd street Astoria NY 11103

Vl.: Koljenović Miralem i Beriša Ernis
917-832-6325  347-531-0202

Balkanska kuhinja.
Pečena jagnjetina po narudžbini.
Pripremamo hranu za svadbe i hajtare

Novih $1.450 za Eldina- Eda Hekalo iz Plevalja (bratanac supruge Beca Bajraktarevica). Ukupno $12.785   (5. novembar 2018)
   Novih $1,450 donacija za Eldina-Eda Hekalo iz Plevalja (bratanac supruge Beca Bajraktarevica):
  Rasim Toskic $200, Almir Mrkulic $200, Sadro Bajraktarevic $100, Mirsad Bajraktarevic $100, Senad Zuvda Bajraktarevic $100, Edin Markovic $100, Ermin Markovic$100, Husko Bekteševic $200, Mirvet Bekteševic $150, Mujo Bekteševic $50, Salih Bajraktarevic $100. Džemo Pupovic $50

   Ukupno da sada za Eldina- Eda Hekalo je prikupljeno $12.785
Zbog oskudnog imovinskog stanja molimo za finansijsku pomoc dobrih ljudi, kako bi spasili sina. Unaprijed zahvalna, porodica Hekalo.
  Kontakti za vase donacije: Beco Bajraktarevic 718 951 1414, Senad Bajraktarevic 680 834 1945, Abidin Music 718 696 9822, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije web magazin Gusinje-Plav.com
Kojic Damir (Kanada) 200 eura za porodice sa slabim materijalnim stanjem    (6. novembar 2018)
   Uvazeni citaoci, postovani donatori
  Kao i svake godine tako i ove, nasi donatori su se pobrinuli da obezbijede zivotne namernice nasim gradanima sa slabim materijalnim primanjem.
  Ovog puta se pobrinuo Kojic Demir (Kanada) sa 200 eura. Dostavili smo zivotne namjernice u cetiri domacinstva.
   U ime NVU Help iz Plava
   Bela Medunjanin. predsjednica
KEMAL PURIŠIĆ, ministar u Vladi Crne Gore, bice gost VEČERI DIJASPORE 2018 - Nedelja, 2. decembar 2018   (6. novembar 2018)
Osnivac OVK dobio dozvolu da gradi elektranu u Plavu    (6. novembar 2018)
   Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) izdalo je firmi Plava Hydro Power gradevinsku dozvolu za izgradnju male hidroelektrane „Ðuricka 2“ u opštini Plav. Ova kompanija je u vlasništvu kontroverznog biznismena i politicara sa Kosova Florina Krasnicija koji je bio i jedan od osnivaca i glavni finansijer Oslobodilacke vojske Kosova (OVK). Sjedište kompanije Plava Hydro Power je u hotelu „Dvori Balšica” u Ulcinju. Jedan odsto vlasništva ima firma „Gradnja” iz Bijelog Polja, a 99 odsto posjeduje Krasnicijeva firma „Triangle General Contractors” INC iz Decana.
  Krasnicijeva firma sa Kosova ima udjela i u firmi Hidro Bistrica koja se takode bavi izgradnjom mHE. Vecinski vlasnik ove firme je Sinerdži u kojoj udio ima Vuk Rajkovic, kum Mila Ðukanovica.
   Izgradnji mHE na Ðurickoj rijeci protive se mještani sela oko tog vodotoka u opštini Plav. Firma „Triangl“ iz Kosova bavi se izgradnjom mini-hidroelektrana... nastavak teksta
RASIM TOSKIĆ donacija $500 za VEČE DIJASPORE 2018 - Nedelja, 2. decembar 2018   (5. novembar 2018)
Prof. Islamskih nauka - Nermin Huseinovic (4. novembar 2018)
ŠUĆO MARKOVIĆ donacija $500 za VEČE DIJASPORE 2018 - Nedelja, 2. decembar 2018   (4. novembar 2018)
Pogledi iz domovine – selo Grncar (Gusinje)  (2. nov 2018)
Selo Grncar, u opstini Gusinje je primjer drasticnog iseljavanja. Jedan od rijetkih koji je ostao da zive na svom ognjistu je Avdo Balic i njegova supruga. Vise u reportazi RTCG.
Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS - Dentist za Vas i Vašu porodicu (1. nov 2018)
ELEMENTS DENTAL OFFICE - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS
Cosmetic, Inplants & Family Dentist
28-36 Steinway St. Astoria, NY 11103 (od ponedeljka do subote)
718-777-9662, Fax: 718-777-9682

BEEKMAN PLACE DENTAL - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS - (Office in Manhattan)
352 East 51 Street
New York NY 10022 (srijedom i petkom)
212 668-8400
Admir Radončić naš novi saradnik i dopisnik iz Podgorice. Ujedno i servis za računare i mobilne telefone (29. okt 2018)
U želji da izadjemo u susret našim brojnim posjetiocima i citaocima iz Podgorice, koji svaki dan posjećuju naš web magazin, naša redakcija je odlucila da se proširi, odnosno angazovali smo stalnog saradnika iz ovog grada. Rijec je o Admiru Radončiću.
Od sada svi iz Podgorice koji žele da putem naseg web magazina reklamiraju svoje firme ili biznis, postave oglase za prodaju kuća, stanova ili placeva, sjećanja na svoje najdraže, ..., itd, mogu da se obrate Admiru Radončiću na telefon +38269607068.

I jos nešto. Admir uspješno vrši popravke svih tipova racunara. Popravka racunara obuhvata sve vrste PC servisa desktop i laptop racunara: instalacija sistema, brisanje virusa, popravka hardvera i softvera, održavanje racunara.
Svaki problem na racunaru i laptopu rešava 100% uspješno. Besplatna dijagnostika kvara obuhvata test ispravnosti hard diska, napajanje, procesor, graficka karta. Nakon kompletnog servisa vaš kompjuter-laptop mora raditi kao nov !
Takodje Admiru se možete obratiti za servis, odnosno popravku svih mobilnih telefona na tržištu u Crnoj Gori. (Gusinje Plav Press)

Nastavak Stranice (News Archive)


ZABRANJENO JE PREUZIMATI TEKSTOVE I FOTOGRAFIJE BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE
TUDJI TEKSTOVI I SAOPSTENJA NE MORAJU DA ODRAZAVAJU STAVOVE I MISLJENJA REDAKCIJE


Redakcija:

Rafet Hot Selim Cekic Nuki Lucevic Senad Sehovic Hamo Mulic Mirza Vukelj Radoncic MisoContact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"