www.Gusinje-Plav.com

Subota, 27. januar 2018. god - Hajtar za Derviševic Beca Bajrama otvaraju njegovi sinovi Naser i Hasret, unuci Alen i Asmir, sa bratstvom Derviševic, rodbinom i prijateljima, u našoj Ali-pašinoj džamiji, od 9 sati izjutra do 7 sati navece.

LIJECENJE KURANOM U SJEDINJENIM AMERICKIM DRŽAVAMA   (23. januar 2018)
   U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.

LIJECENJE KURANOM U SJEDINJENIM AMERICKIM DRŽAVAMA.

Nermin Huseinovic, profesor islamskih nauka.
Država: New York. ?Grad: New York City.

Lijecenje Kuranom je dostupno svima, bez obzira na vjersku pripadnost i ostalo, dakle: muslimanima i nemuslimanima, muškim i ženskim, maloljetnim i punoljetnim osobama.

Spomenuto lijecenje je poznato pod terminom "šerijatska rukja" ili ukratko "rukja".

Radi dogovaranja termina pozovite broj telefona Nermina Huseinovica: 347-781-0144. Pozivi na Bosanskom, Albanskom ili Engleskom jeziku. Ako se ne budem javio, ostavite poruku pa cu vas nazvati kada budem bio u prilici.

Neka je hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova!
Frizerski salon za žene i muškarce "The Art of Hair" Astoria   (22. januar 2018)
   Frizerski salon za žene i muškarce "The Art of Hair"
Beauty and Barber
45-19 34th Avenue, Long Island, NY 11101

vl. Ljulja Radošević (cel. 347-779-6027)
Salon: 347-642-4595 & 347-642-8399

Frizerski salon "The Art of Hair" - Astoria je pravo mjesto za sve žene i muškarce koji žele idealnu frizuru kako za svečane prilike, tako i za svakodnevne aktivnosti. Prijatan ambijent, profesionalna usluga, ljubazno osoblje, kao i upotreba vrhunske kozmetike glavni su aduti u našem radu, zahvaljujući kojima smo stekli poverenje velikog broja mušterija koje nam se rado vraćaju. U cilju pružanja vrhunskog kvaliteta svih ponudjenih usluga opredelili smo se za rad sa preparatima vodećih kozmetičkih kuća. Naš rad zasnovan na vise od 25 godina iskustva i praćen vrhunskom kozmetikom, pruža širok spektar usluga u kojima ćete se sigurno i Vi pronaći. Tu smo da Vaše lijepo zablista novim sjajem.
The Art of Hair (internet prezentacija)

Šucko Bakovic: „Profesionalizmom protiv tabloidizacije“   (22. januar 2018)
   Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šucko Bakovic cestitao je Dan novinara Crne Gore, sa željom da se poboljšaju uslovi rada i pozicija medijskih radnika, kao i da se novinari profesionalizmom odupru tabloidizaciji i senzacionalizmu.
„Ovaj datum prilika je da podsjetimo da mediji daju znacajan doprinos ukupnom napretku države i društva, što je posebno vidljivo u oblasti ljudskih prava i sloboda. Imajuci u vidu znacaj i uticaj novinarske profesije, nadležni moraju preduzimati sve neophodne mjere i radnje kako bi se dodatno unaprijedila sloboda medija“, porucio je on.
Kako je istakao, nastavice da podržava nastojanja sindikata, udruženja i samih medija s ciljem dostizanja željenih standarda i uslova rada – kao što su bezbjedno okruženje za rad, puna autonomija i nezavisnost, sreden radno-pravni status, zadovoljavajuce i motivišuce zarade i djelotvorna istraga napada na novinare i/ili imovinu medija.
Zaštitnik je pozvao novinare da se profesionalnim odnosom odupru tabloidizaciji, senzacionalizmu i iskljucivim komercijalnim interesima i da nastave da budu saveznici u nastojanjima da se opšte stanje u društvu unaprijedi na dobrobit svih.(RTCG)
ADO GEGAJ - Uživo u CLUB "BALTAZAR" Astoria: petak i subota - 26 i 27 januar   (22. januar 2018)
ADO GEGAJ

Uživo u CLUB "BALTAZAR"
43-03 Broadway Astoria, NY 11103

Petak i Subota, 26. i 27. januar 2018

Info. 347-832-0918
Udruzenju EURO Gusinje uplaceno novih $1,450 na ime donacija za 2018 godinu    (22. januar 2018)
  Od finansijske sluzbe udruzenja EURO Gusinje smo dobili imena novih donatora za 2018. godinu, koji su donirali $1,450:
  Mulic Rifat $100
  Purisic Fera Gago $300
  Balic Sead $100
  Feratovic Raif $100
  Hot H. Jasmin $200
   Cekic A. Fako $200
   Cekic H. Rifat $100
   Deljanin Senad $100
Dervisevic Safet-Sajo $100
Bektesevic Zamov Idriz $100
Dervisevic Ermin Piksi $50

Kompletan spisak donatora udruzenja EURO Gusinje mozete pogledati za sljedecem linku
Svi koji zele da doniraju za ovo humanitarno udruzenje i tako postanu dio njihove familije, mogu se obratiti bilo kojem clanu Upravnog odbora ovog udruzenja. (Gusinje Plav Press)
Telefonski razgovor koji otkriva da su ubistvo Ivanovica izvršili Srbi   (22. januar 2018)
Nekoliko sati nakon ubistva Olivera Ivanovica, njegovi saradnici i politicari iz Beograda i Prištine iskljucili su mogucnost da Albanci stoje iza njegovog atentata. Oni sumnjaju na srpsku mafiju ciji je šef Milan Radojcic, a ovo dokazuje i rezultat telefonskog razgovora izmedu dva srpska politicara, koji je objavio portal “Insajderi”.
Lokalni srpski politicar, odbornik u opštini Severna Mitrovica, tvrdi da zna ko je ubio Ivanovica. U telefnoskom razgovoru izmedu ovog odbornika i predsjednika Republicke stranke, naglašava se da je ubistvo izvršila kriminalna grupa na celu sa Milanom Radojcicem, koji je bliski saradnik sa zlocincem Zvonkom Veselinovicem. Organizator atentata, prema njegovim rijecima, je država Srbije.
Razgovor je obavljen na dan kada je ubijen Oliver Ivanovic.
Nikola Sandulovic, predsjednik Republicke stranke, kaže da je siguran da Albanci ne stoje iza ovog atentata. (Kosovo 24 casa)

Hajtar za Dervišević Beća Bajrama - Subota, 27. januar 2018    (22. januar 2018)
  U Gusinju je 30 novembra 2017 godine na ahiret preselio Dervišević Beća Bajram u 88. godini života.
Dženaza je obavljena 2. decembra u Gusinju.
Tim povodom u subotu, 27. januara 2018. godine otvaraju hajtar u našoj Ali-pašinoj džamiji u Astoriji od 9 sati izjutra do 7 sati navečer, njegovi sinovi Naser i Hasret, unuci Alen i Asmir, sa bratstvom Dervišević, rodbinom i prijateljima.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!
Bajram Neljković, rodom iz Gusinja, izdao svoju prvu knjigu, poezije, pod nazivom „Sjecanje“.   (22. januar 2018)
   Bajram Neljković rodom iz Gusinja izdao svoju prvu knjigu, poezije, pod nazivom „Sjećanje“.

  Bajram Neljković rodjen je 1.6.1966. u Gusinju. Dijete je Ahmeta i Zume Neljković. Osnovnu školu je završio je u rodnom kraju a tri stepena srednjoškolskog obrazovanja u Plavu. Da bi nastavio svoje obrazovanje otišao je u Sarajevo 1984. godine. Poslije odsluženog vojnog roka zaposlio se i nastavio je da živi u Sarajevu.
   Boravio je, za vrijeme oružanih sukoba na prostoru Bosne i Hercegovine, u opkoljenom Sarajevu. Tom prilikom bio je pripadnik Armije Bosne i Hercegovine. Ljubav prema poeziji je osjetio još u srednjoškolskim danima, pa je tada i napisao svoje prve pjesme.
   Svoje uspomene na djetinjstvo, sve dane mladosti provedene u svojem zavičaju pa i u Sarajevu pretvorio je u stihove. U svojim stihovima je opjevao i ljude koji čine njegov život ili su ga nekad činili i tako ih saćuvao od zaborava. Čovjek se ne rada sa željom ali se ona rada u covjeku i nastavlja da živi sa njim. Tako je i njegova želja, da jednog dana izda zbirku pjesama, živjela sa njim i rasla u njemu više od trideset godina. Pa je početkom ove godine izdaje svoju prvu zbirku poezije, koja s razlogom nosi naziv „Sjećanje“.
Knjiga se može naručiti kod autora, pozivom na viberu, broj +38761255290. (Gusinje Plav Press)
LEGALIZACIJA NELEGALNIH OBJEKATA U CRNOJ GORI   (22. jan 2018)
    Zašto? U oktobru prosle godine stupio je na snagu Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata i time otpoceo proces legalizacije nelegalnih objekata u Crnoj Gori.
Zavisno od realne kvadrature Vaše nekretnine na terenu, njene pravne cistote, lokacije i slicno, varirace konacne cijene legalizacije.Svakom objektu treba prici sa posebnom i pažnjom i na najsigurniji i finansijski isplativ nacin legalizovati svoju nepokretnost. Zato Vas savjetujemo da pripremu dokumentacije za legalizaciju Vašeg objekta povjerite profesionalcima.
  Gdje? Prvi Centar za legalizaciju nepokretnosti u Crnoj Gori, otvoren je u Baru i nalazi se preko puta opštine na adresi: Rista Lekica C6. Broj mobilnog telefona, Viber-a i WhatsApp-a za sve potrebne informacije je +382 66 133 803.
  Kada? Centar radi od ponedeljka do petka od 09-15 casova po lokalnom vremenu, dok sve informacije putem telefona, Viber-a ili WhatsApp-a možete dobiti svakodnevno od 9-19 sati po lokalnom vremenu.
  Kako? Pišite, zovite, informišite se jer svi savjeti su besplatni. Centar preko mreže arhitekata, geodeta, aadvokata, procjenitelja i notara radi na teritoriji cijele Crne Gore.
Nudimo usluge licenciranih geometara, arhitekata, staticara, inženjera, projektanata i pravnika. Naši saradnici su i renomirane licencirane firme koje se bave remontom i izgradnjom objekata, izradom tehnicke dokumentacije i pravnim zastupanjem. Za Vas radimo svu tehnicku dokumentaciju, podnosimo je lokalnim ili državnim organima i zastupamo Vas pred njima.
  Naši kontakti su: Viber/WhatsApp/Mob.+ 382 66 133 803
e-mail: info@legalno.me
web site: www.legalno.me
Facebook:@centarzalegalizaciju
OBEZBIJEDITE I PREDAJTE DOKUMENTACIJU NA VRIJEME DA VAŠA NEKRETNINA BUDE VAŠE NEOSPORIVO VLASNIŠTVO.
  Iskreno Vaš,
  PRVI
  Centar za legalizaciju nepokretnosti u Crnoj Gori
Advokat Edvin Hot - Cohen & Siegel, LLP   (22. jan 2018)
   Zakon države New York vam omogućuje da ukoliko ste tokom svog zaposlenja zbog povreda na bolovanju, imate pravo na medicinsko liječenje i obešštećenje (novac). Advokati u naššoj firmi Cohen & Siegel, LLP, sa višše od 25 godina iskustva, mogu vam pomoći u tom slučaju. Imamo kancelarije u White Plains, Brooklyn, Queens, Bronx, i Newburgh.
  Pozovite nas i zakažite termin za besplatne konsultacije sa jednim od naših advokata, a mi ćemo se boriti za Vaša prava pod Workers Compensation New York zakon.

  Našša šširoka advokatska praksa uključuje predmete u mnogim vrstama povreda. Medju našim brojnim pravnim uslugama, pomažžemo ljudima koji su pretrpjeli povrede i kojima je potrebna pomoć u sljedećim slučajevima:
- Workers' compensation (Radničke nadoknade)
- Social security disability (Socijana sigurnost invaliditeta)
- Work accidents (Nesreće na radu)
- Auto accidents (Auto nesreće)
- Pedestrian accidents (Pješacke nesreće)
- Construction accidents (Povrede na gradjevinskim objektima)
Ako ste vi ili vaš bliznji povredjeni, rado ćemo priuštiti fer procjenu vašeg slučaja. Nudimo besplatne konsultacije, a našši advokati pored engleskog i ššpanskog govore bosanski i crnogorski jezik. Naše naknade se naplaćuju nakon ššto se završši vašš slučaj, odnosno ako dobijete odštetu.
Da biste zakazali svoje besplatne konsultacije, kontaktirajte na vašem maternjem jeziku advokata EDVIN-a HOT na 917 993 2095 ili pozivom na 914 421 0080, gdje se nalazi našš glavni ured u White Plains, New York.

Law firm "COHEN & SIEGEL, LLP"
Hajtar za Ciriković Faka - Nedelja, 11. februar 2018.god    (21. januar 2018)
   U Plavu je 30. oktobra 2017. godine na ahiret preselio Ciriković Fako, u 45 godini života.
Tim povodom u nedelju, 11. februara 2018. godine od 9 sati izjutra do 7 sati navečer otvaraju hajtar, u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji, stric Šeko, braća Ferid i Fehim, sa bratstvom Ciriković, rodbinom i prijateljima.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!
UNIVERSAL AGENCY CORP, vlasnika MISINA ŠABOTICA   (21. januar 2018)
  Kraj kalendarske godine znaci i obrada zavrsnih finansijskih racuna, kako za male biznise tako i za pojedince. Svi znamo da je to dosadan i stresan posao. Prepustite to nama.
   Universal Agency Corp, vlasnika Misina Šabotica, vec dvije decenije se bavi uslugama knjigovodstva i racunovodstva.
  Mozemo se pohvaliti da imamo veliki broj zadovoljnih klijenata kako sa uslugom tako i sa povratkom novca. Mi se maksimalno trudimo da vam obezbijedimo da sto vise svog novca dobijete nazad od drzave koji vam pripada. Isto tako da sto manje platite ako dugujete. Mi znamo da nijesmo jedini sto se bavi ovim uslugama, ali i znamo da smo najbolji:
- Povoljne cijene, - Profesionalna usluga, - Garantujemo nas rad, - Posjedujemo potrebne dozvole, - Sa vama smo do kraja
Kao sto neko rece;"Nas narod ima dobru praksu da kod Misina Šabotica radi taksu. On to radi brzo, tacno i povoljno, bice i ove godine novca za sve dovoljno."
U New Yorku vec prikupljeno $5,400 porodici Zecka i Esada Canovica iz Bogajice (Plav)   (21. januar 2018)
   Od Odbora koji u New Yorku prikuplja donacije za sanaciju porodicne kuce Zecka i Esada Canovica u Bogajice (Plav), a koja je ostecenja u zemljotresu od 4. januara, dobili smo spisak lica koja su donirala $5,400:
   Fehim Redzepagic $1,000
   Faruk (Faro) Redzepagic $200
   Ervin Olevic $100,
   Samir Desic $100,
   Izet i Fikreta Radoncic $500,
  Jusuf Ahmetaj $100,
   Dzevat i Sadeta (Canovic) Sadikovic $800,
  Mujo i Ferida (Canovic) Muranovic $500,
Ferka Canovic $300,
Enver i Nena (Canovic) Sadikovic $500
Dzevat Canovic $300,
Muzlija i Medina Canovic $500,
Hakija i Kumrija (Canovic) Menzil $500.

Sobzirom da ni jedan clan ove porodice ne radi i da je rijec o socijalnom slucaju, u New Yorku je formiran odbor koji ce prikupljati novcana sredstva za pomoc ovoj porodici, kako bi se sanirala steta na njihovoj porodicnoj kuci. Svi koji zele da pomognu ovoj porodici mogu da se obratw clanovima Odbora kojeg cine: Fehim Redzepagic 917-495-1001, Sukro Cecunjanin 203-258-1616, Beko Canovic 347-682-0878 i Rafet Hot 646-808-6490.
Medijski sponzor je web magazin Gusinje-Plav.com.
52 dana od preseljenja na ahiret Hajrije (Braha) Dervišević    (25.12.1931-28.11.2017)    (21. januar 2018)
   
Moja draga nano, ostavila si dubok trag u mojim mislima i srcu. Iza tebe mi je ostalo pregršt lijepih uspomena i mudrih savjeta. Pamtiću naše jutarnje pretškolske razgovore, kao i tvoje tople riječi koje si mi uvijek govorila: "Seljamet imala sine".
Svi su me gledali kao da mi govore zašto plačem, pa nana je bila stara,naživjela se. Niko ne zna koliko si mi značila. U mome srcu uvijek ćeš imati posebno mjesto.

Molim dragog Allaha da ti podari lijep dženet.

Tvoja voljena unuka Amina.
Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS - Dentist za Vas i Vašu porodicu   (21. jan 2018)
  ELEMENTS DENTAL OFFICE - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS
  Cosmetic, Inplants & Family Dentist
  28-36 Steinway St. Astoria, NY 11103 (od ponedeljka do subote)
   718-777-9662, Fax: 718-777-9682

  BEEKMAN PLACE DENTAL - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS - (Office in Manhattan)
  352 East 51 Street
  New York NY 10022 (srijedom i petkom)
  212 668-8400
Needed Mechanic for Heating and air-conditioning.   (20. januar 2018)

  Needed Mechanic for Heating and air-conditioning.

To contact on;
greenberghvac@gmail.com
Ni traga od Ismeta Kanjiže    (20. jan 2018)
   U noci izmedju subote i nedelje navršice se tacno dvije godine od nestanka crnogorskog državljanina, 52- godišnjeg Ismeta Kanjiže, rodom iz Gusinja, koji je na Kosovu Polju boravio kao gost, kod brata od tetke. Nestao je nešto iza ponoci, 21. januara pretprošle godine, a potraga za njim nije dala nikakve rezultate. Nije pronaden ni jedan trag.
Prema Pobjedinim izvorima iz Direktorata kosovske policije „predmet Kanjiža“ je u takozvanom hladnom pogonu što bi trebalo da znaci - adaktiran je i nije na listi istražnih, odnosno operativnih prioriteta. No, ako bi se bilo kada, pod bilo kojim okolnostima, pojavio bilo kakav trag, ponovo ce biti aktiviran, a o svemu ce se obavještavati Kanjižina rodbina posredstvom crnogorske Ambasade u Prištini i nadležni državni organi Crne Gore.
Jedan od sagovornika, koji je bio ukljucen u pocetnoj fazi istrage, uvjeren je da bi uzroke po svemu sudeci tragicne sudbine Gusinjanina trebalo tražiti izvan Kosova (?!), „jer da mu je život okoncan na teritoriji Republike neki trag bi se do sada morao pojaviti“.
On objašnjava da je istraga tokom prvih pola godine bila izuzetno intenzivna; fakticki je do detalja „procešljana“ cijela teritorija Kosova, saslušni su brojni rodaci i poznanici, ali sve je bilo uzalud. Nije pomogla ni medunarodna saradnja, a protok vremena ucinio je svoje. Na pitanje - da li je tokom istrage uzimana u obzir i mogucnost otmice zbog trgovine organima, naš izvor je odgovorio uopšteno.
- Razne verzije su razmatrane, ali s obzirom na vrijeme, mjesto i neke druge okolnosti, pa i na njegov o zdravstveno stanje, teško je sa izvjesnošcu tvrditi bilo što. Licno mogu sa apsolutnom sigurnošcu tvrditi da Kanjiža nije ubijen na teritoriji Kosova Polja, a zašto je od policijske patrole zahtijevao da ga odvezu više od kilometer dalje od mjesta na kojem je oko sat iza ponoci privremeno lišen slobode, ni danas mi nije jasno - kaže on. (Analitika)
U Gusinju dva autobobila završila na krovu    (20. jan 2018)
U Gusinju u mjestu Gropa dva automobila su jutros završila na krovu, saznaje CdM.
Ova dva automobila nijesu imala nikakav kontakt, osim što je razdaljina “slijetanja na krovu” između njih bila 20 metara.
Prema saznajima CdM-a povrijeđenih nema, ali apelujemo na vozače da oprezno voze zbog velike poledice i snijega na sjeveru Crne Gore. (CdM)
U New Yorku pokrenuta akcija za pomoc porodici Zecka i Esada Canovica iz Bogajica (Plav)   (20. januar 2018)
   Nedavni zemljotres koji je pogodio nas zavicaj, kao sto i vecina od vas zna, izazvao je ogromne materijalne stete na velikom broju porodicnih objekata gradjana Plava i Gusinja. Komisije za procjene stete i dalje obilaze objekte pogodjene ovom prirodnom katastrofom i na licu mjesta prave zapisnike o nastaloj steti.
Jedna od porodicnih kuca koja je te mjere ostecena da je rizicno daljnje stanovanje je i kuca Zecka i Esada Canovica u Bogajice (Plav) u kojoj zivi devetoclana porodica (zapisnik komisije za procjenu stete od zemljotresa mozete pogledati u prilogu).
Sobzirom da ni jedan clan ove porodice ne radi i da je rijec o socijalnom slucaju, u New Yorku je formiran odbor koji ce prikupljati novcana sredstva za pomoc ovoj porodici, kako bi se sanirala steta na njihovoj porodicnoj kuci. Svi koji zele da pomognu ovoj porodici mogu da se obratw clanovima Odbora kojeg cine
Fehim Redzepagic 917-495-1001, Sukro Cecunjanin 203-258-1616, Beko Canovic 347-682-0878, Rafet Hot 646-808-6490.
Medijski sponzor je web magazin Gusinje-Plav.com.
Novi zemljotres u Plavu    (20. jan 2018)
   Novi zemljotres manje jačine registrovan je jutros u Plavu.
Jutros u 8 časova i 29 minuta registrovan je zemljotres manje jačine sa epicentrom na 8 km zapadno od Plava.
"Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 3.0 jedinice Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od V stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 8 km", saopštio je Zavod za seizmologiju.
Kako se dodaje, ovaj zemljotres nije mogao izazvati materijalne štete u epicentralnom području.
Smrt djevojčice: Nema odgovornosti ministra Kemala Purišića, slučaj politizovan    (20. jan 2018)
  Ne postoji ni subjektivna odgovornost ni objektivna odgovornost ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića ni ministarstva, u slučaju smrti dvogodišnje djevojčice J.B. iz Podgorice.
To je saopšteno na jučerašnjoj Vladinoj vanrednoj konferenciji za medije, nakon što je Tužilaštvo saopštilo rezultate obdukcije.
Vlada je o ovoj temi juče na sjednici vodila opsežnu raspravu.
"Vlada je juče jednoglasno zaključila da ne postoji ni subjektivna odgovornost ni objektivna odgovornost ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića ni ministarstva.Ocijenjeno je da je slučaj politizovan, te da ga je pratio veći broj dezinformacija", saopštio je savjetnik premijera Srđan Kusovac.
Istakao je i da su istragom ovog slučaja, utvrđeni određeni propusti o kojima je govorio ministar Purišić. nastavak teksta
Emrah Klimenta iz Rozaja krenuo Bekamovim stopama   (20. januar 2018)
   Povremeni crnogorski reprezentativac Emrah Klimenta novi je igrac Los Andeles Galaksija.
Bivši clan Sakramenta imace priliku da se prvi put okuša u MLS ligi, pošto je dosad nastupao u drugoligaškom karavanu.
Galaksi je jedan od najvecih klubova u SAD-u, a dres tog tima svojevremno su nosili Dejvid Bekam i Robi Kin. “Emrah se dokazao u Sakramentu i zaslužio šansu u MLS-u. On ce biti vrijedan i pouzdan igrac u našoj odbrani”, kazao je trener Galaksija Njemac Zigfrid-Zigi Šmit.
26-godišnji Klimenta je rodeni Rožajac, a u Sakramentu je igrao od 2014.
Crne Gore Majicu sa državnim grbom nosio je tri puta. (CdM)
Golubu i Milanki Jovovic iz Dosudja (Gusinje) nove donacije u iznosu od $700.    (19. jan 2018)
   Od nasih sugradjana iz New Yorka, imamo nove donacije za Goluba i Milanku Jovovic iz Dosudja (Gusinje), koji su donirali novih $700:
- Curanovic Novo $200
- Cekic Zuko $100
- Šujak Senad $100
- Redzematovic Ragip $100
- Radoncic S. Braho $100
- Koljenovic Haljima Šeka $50
- Koljenovic Haljima Sajo $50


Za Goluba i Milanku Jovovic iz Dosudja (Gusinje) ukupno je prikupljeno $2,100. (Gusinje-Plav.com)
Zdravoglava i dženaza za Hadžović (Saljiha) Jusufa   (1931 - 2018)   (19. januar 2018)
   U Phoenix (Arizona) je u subotu, 13. januara 2018 u 87. godini na ahiret preselio Hadžović (Saljiha) Jusuf.
Zdravoglava će se održava u petak, 19. januara 2018 u Ali-pasinoj džamiji u Astoriji, od 3 sata poslije podne do 10 sati navecer. Dženaza namaz će se klanja u subotu, 20 januara u 9 sati izjutra, nakon čega cće se izvrsiti dzenaza na Washington mezarju na Long Islandu.
  Ožalosćeni: supruga Fata, sinovi Senad i Julfad, kćerke Sofija i Sultanija, brat Mujo, sestre Dželjka, Bahta, Hatka i Fata, snahe, zetovi, unučad, paraunučad, bratstvo, mnogobrojna familija i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!
SA PROTESTA ISPRED OSNOVNOG SUDA U PLAVU PORUCENO:    (19. januar 2018)
  "Profiterima i kriminalcima porucujemo, da nema te kazne koja može zaplašiti ove ljude i ove momke koji su pozvani u sudnicu"
  Juce su predstavnici NVO,,Sacuvajmo rijeku ,,Komaracu” i sve rijeke u Crnoj Gori sa mještanima Murine i Plava kako su i najavili, organizovali protest u Plav ispred ispred Osnovnog suda.
Razlog organizovanja protesta je što se na optuženicku klupu naci Mijovic Ljubiša i Katic Ljubiša, koji su sa ostalih više od 200 mještana na celu sa predsjednikom mjesne zajednice Murino gospodinom Branislavom Otaševic, stali u odbrani rijeke i ciji je protest bio uredno prijavljen nadležnim organima.
Organizatori jucerašnjeg protesta su kazali da su se danas okupili, da iskažu solidarnost sa svim gradanima njihove Opštine i svim gradanima drugih opština sa sjevera Crne Gore, koji su stali u odbranu rijeka i izvora koji za mještane i sve što se krece, uzgaja i raste znace izvor života i nadu za opstanak i privredivanje u dolinama prelijepih rijeka i bisera Crne Gore, kakvih je sve manje na tim prostorima, a voda je zlato koje se mora sacuvati za buduce generacije... nastavak teksta
Sjećanje na Ragipa H. Kolenovića    (19. januar 2018)
   Danas, 19 januara 2018 godine se navršila godina dana od prerane smrti naseg Ragipa H. Kolenovića.
Rano si se preselio na ahiret te ostavi prazninu i bol. Mladi ostasmo bez oca, te si nam bio i roditelj i učitelj kroz čitav život. Teško je bez tebe živjeti, a tugu i bol nam umanjuje tvoja dobrota i ponos što smo te imali i što ćeš vječno živjeti sa nama.
  Tvoji najmiliji: majka Sabrija, supruga Sevdija, sin Jasmin, ćerka Jasna, sestra Vasvija, braća Ramiz, Etem, Enver i Edin sa porodicama.
Na ahiret je preselio Derviševic (Ajdina) Hasan   (1937 - 2018)   (18. januar 2018)
   U Gusinju je u cetvrtak, 18. januara, 2018 preselio na ahiret Derviševic (Ajdina) Hasan u 81-oj godini života. Dženaza namaz ce se obaviti u Gusinju, u nedelju, 21. januara. Dzenaza polazi od Nove dzamije sa podne namaza u 12:30h.
Ožalošceni: supruga Paša, sinovi Muhamed i Almir, kcerke Indira, Elvira, Faketa. Enisa i Emina, sestra Haljima, snaha Šemsija, zetovi, unucad, bratstvo Derviševic kao i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.
Na ahiret je preselila Hurka Džanko, rođj. Omeragić   (1961 - 2018)   (18. januar 2018)
   U Njemačkoj je u utorak, 16.januara, 2018 preselila na arihet Hurka Džanko, rođjena Omeragić u 57-oj godini života. Dženaza će se obaviti u Gusinju, u ponedeljak 22. januara u 13:00h, polazi se iz porodične kuće.
Ožalošćeni: suprug Mensud, sinovi Medis i Medih, brat Ahmet i sestra Sabina sa porodicama, porodice Džanko, Omeragić i Mrkulić, kao i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo.
SMARTTAX SOLUTIONS, INC - vl. Mirsad Mehremić    (18. januar 2018)
  Ukoliko ste zbunjeni i neodlučni ko će ispuniti vašu "Income Tax"-u zasigurno niste sami.
  Ispravna strategija planiranja, plaćanje i sam obračun poreza je jedan od ključeva vašeg finansijskog uspjeha.
Najveći dio mog života sam posvetio računovodstvu i porezima i za sve ove godine sam naučio čisto, diskretno i efikasno balansirati želje klijenata i zahtjeve federalnih i lokalnih vlasti.
  Bilo da ste na početku vašeg radnog vijeka ili raspolazete komliciranom activom, investmentom ili ste u specificnoj situaciji uz najnize troškove imam najbolja rješenja za vaše potrebe.
Uz sve ovo, možda je vrijeme da počnete i vaš vlastiti "business". Sve konsultacije oko otvaranja firme, dodatnih registracija i osiguranja su besplatne.
  Za sve infromacije obratite se na telefon 917-602-3267 ili me posjetite na adresi 41-01 Broadway Astoria, NY 11103.
Legalizacija kvadrata u centru Gusinja košta od osam do 91 euro   (18. januar 2018)
  Legalizacija kvadrata bespravno podignutog objekta u Gusinju ce koštati od osam do 91 euro u zavisnosti od zone, i od toga da li je izgraden na sopstvenom ili državnom zemljištu. To znaci da ce vlasnik kuce od 100 kvadrata morati da plati od 800 eura do 9.100 eura. To je predvideno odlukom o komunalnom opremanju gradevinskog zemljišta i odlukom o opremanju gradevinskog zemljišta za nelegalne objekte.
Prema rijecima sekretarke za urbanizam Havaje Prelvukaj, oba dokumenta proslijedena su na saglasnost Ministarstvu održivog razvoj a i turizma.
“Lokalna uprava donijela je dvije odluke i na taj nacin smo ispunili neke od obaveza koje su propisane Zakonom o planiranju i izgradnji objekata. Odgovor Ministarstva ocekujemo u toku naredne sedmice. Prva odluka odnosi se na gradane koji su izgradili objekte na državnom zemljištu. Iznos naknada za objekte u prvoj zoni je 80 eura po kvadratnom metru i obuhvata centar grada, odnosno 50 metara sa jedne i druge strane glavne ulice... nastavak teksta
Sjećanje na Mehmedović Azema   (1943-2017)  (18. januar 2018)
  Voljeni nikad ne umiru. Uvjek ćeš biti u našim srcima i mislima.
Neka ti dragi Allah podari najlepši dženet i vječni rahmet.
  Tvoji najmiliji.
Mještani MZ Murine i Plava organizuju danas u 11:30h protestni skup ispred Osnovnog suda u Plavu.    (18. januar 2018)
   Portalu sjevercg je dostavljeno saopštenje NVO "Sacuvajmo rijeku Komaracu i sve rijeke u Crnoj Gori“ u kojemu navode, da mještani mjesnih zajednica Murine i Plava u saradnji sa clanovima NVO "Sacuvajmo rijeku Komaracu i sve rijeke u Crnoj Gori“ organizuju 18.01.2018. godine, (cetvrtak) u 11:30h protestni skup ispred Osnovnog suda u Plavu.
"NVO „ Sacuvajmo rijeku Komaracu i sve rijeke u Crnoj Gori“ najoštrije osuduje utjerivanje straha u kosti mještanima Murine koji su ustali u odbrani Murinske rijeke koja je planirana da se smjesti u cijevi radi izgradnje mini hidroelektrane na pomenutoj rijeci”.
Ocigledna je ažurnost nadležnih organa da se što prije kazne mještani Murine koji su stali u odbrani svoje rijeke, kako bi se ostali opametili i kako bi pognuli glavu pred rušilackim naletom koncesionara koji uništavaju izvor života mještana najsiromašnijeg dijela Crne Gore.
Razlog našeg reagovanja je taj što ce se u cetvrtak , 18.01.2018 godine u Osnovnom sudu u Plavu, na optuženicku klupu naci Mijovic Ljubiša i Katic Ljubiša koji su sa ostalih više od 200 mještana na celu sa predsjednikom mjesne zajednice Murino gospodinom Branislavom Otaševic stali u odbrani rijeke i ciji je protest uredno prijavljen nadležnim organima, kaže se na kraju saopštenja.
ILIRIA MARKET - Halal hrana i proizvodi sa Balkana   (18. jan 2018)
Halal hrana i proizvodi sa Balkana

ILIRIA MARKET
23-23 65th street
Brooklyn, NY 11204

Otvoreni svaki dan/ sedam dana u nedelji/ od 9:30am-8:00pm
Tel. 347-312-6326,   Cell. 347-755-7264
ALEKSANDRA PRIJOVIC - New York, FRIDAY, 9. februar 2018    (17. januar 2018)
Koncerti u Njujorku & MRKI'S Place presents
ALEKSANDRA PRIJOVIC - FRIDAY, 9. februar 2018

MELROSE BALLROOM
36-08 33rd Street Astoria, NY 11106

Advance tikcet $40, VIP $70
Doors open 8:30pm
Info.: MRKI'S Place 917-568-3496 & 646-220-6485

melroseballroomnyc.com
Prodajna mjesta:
   MRKI'S Place - 4403 30th Ave, Astoria, NY 11103 tel. (917) 568-3496
   EUROPA Market - 66-99 Forest ave, Ridgewood NY 11385 tel. (718)821-3732
   OHRID TRAVEL - 32 Center Street, Clifton, NJ 07011 973-340-3210 & (973) 340-3210
   ETERNITY Coffee - 131 Crooks Ave, Paterson NJ 07503 tel.(973) 523-4999
OBAVJESTENJE DZEMATA ISLAMSKE ZAJEDNICE KULTURNOG CENTRA PLAV GUSINJE U NEW YORK   (17. januar 2018)
   Postovani dzematlije Eselamu Alejkum!
  U nedelju 14. januara u prostorijama srednje skole na adresi: 14-30 Broadway u Astoriji, odrzana je izborna skupstina za odbor Islamske zajednice "Alipasine dzamije" u Astoriji.
   U prisustvu vise stotina dzematlija, nakon ucenja dove, pristupilo se izboru odbora. Sacinjen je spisak od 12 potencijalnih kandidata od cega je trebalo izvrsiti izbor 7. Prethodno je procitan poslovnik o izboru i pristupilo je tajnom glasanju. Utvrdjena je takodje izborna komisija za brojenje glasova. Nakon prebrojanih glasova, saopsten je konacan izbor odbora:

1. Deljanin Sadmir
2. Julevic Halit
3. Hot Becira Haljilj
4. Hot Mesko
5. Radoncic Ismet
6. Redzic Fero
7. Dervisevic Husko

Donesene su i sledece odluke na skupstinu:
1. Svi prisutni su prihvatili da uplate clanarinu za predhodne 3 godine po $150 godisnje. Svi koji su izvrsili uplatu na lice mjesta dobili su priznanicu. Ostavljen je rok od 7 dana da ostali koji nisu izvrsi uplatu to urade.
2. Dzemat i odbor "Alipasine dzamije" djelovace u okviru Islamskog Kulturnog centra Plav Gusinje sa posebnim racunom.
3. Odredjuje se rok do 30 dana da se izvrsi primopredaja duznosti novoformiranom odboru.
4. Jednoglasnom odlukom skupstine Hasan Deljanin proglasen je dozivotnim pocastnim presjednikom Alipasine dzamije, zbog zasluga koje je imao u svom radu.
Odbor Islamskog kulturnog centra Plav Gusinje - Dzemat Alipasine dzamije
Još jedan zemljotres u Crnoj Gori, Plavljani u panici   (17. januar 2018)
   Zemljotres je registrovan na 34 kilometra od Kolašina, a drhtanje tla osjetili su i Plavljani, pa su večeras u velikoj panici.
Zemljotres iste jačine registrovan je i 10. januara sa epicentrom na osam kilometara zapadno od Plava. Srećom, drhtanje tla ove jačine ne može izazvati materijalne štete.
Plavljani i Gusinjani su u strahu pošto je početkom januara zemljotres jačine 5, 1 Rihtera pogodio ovu opštinu i pričinio veliku materijalnu štetu brojnim kućama.
Epicentar tog zemljotresa tada je registrovan na planini Visitor. (CdM)
Elmela Zlatanic MD, doktor interne medicine i specijalista za infektivne bolesti    (16. januar 2018)
   Elmela Zlatanic MD, doktor interne medicine i specijalista za infektivne bolesti.
  Dr. Zlatanic Elmela sa 32 godine radnog iskustva, prihvata više od 29 planova osiguranja. Povezana je sa bolnicom Lenox Hill Northwell Health na Manhattnu.

   Adresa office:
  132 East 76 Street Suite 2G
  New York, NY 10021

  Posjete mozete zakazati na tel.: 212 - 249 - 4601
ROYAL KITCHEN & BATH CORP - Vlasnik Almir Bektesevic New York   (16. januar 2018)
Šehovic: Moramo komunicirati direktno sa gradanima, ako želimo potpunu sliku o našem radu   (16. januar 2018)
Povodom Dana otvorenih vrata u Ministarstvu prosvjete: NECEMO SEBI DOZVOLITI LUKSUZ VOÐENJA POLITIKE IZ ZATVORENIH KABINETA
Na ahiret je preselio Tahir Šefkije Vukel   (1976-2018)   (16. januar 2018)
   Sa dubokim bolom u srcu obavještavamo rodbinu i prijatelje da je dana 14 januara 2018 god. na ahiret preselio naš dragi Tahir Šefkije Vukel, u svojoj 42 godini života.
Zdravoglava se održava u utorak 16 januara 2018 godine od 2 sata poslije podne u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji.
Dženaza namaz će se klanjati u srijedu, 17 januara u 9 sati ujutro, nakon čega će se izvršiti dženaza na mezarju u Monteselo.
Ožalošćeni; supruga Aida, sin Dean, kćerke Dina i Selma, otac Šefkija, majka Muradija, braća Adem i Sanel, sestra Dilaila, snaha, stričevi, hala, dajdži, tetke, prijatelji i mnogobrojna porodica Vukel, Radončić, Gačević i Deljanin.
Svi smo Allahovi svi se njemu vraćamo.
Na ahiret je preselio Kemal (Feriza) Čekić   (1928-2018)   (16. januar 2018)
   U Podgorici je u ponedeljak, 15. januara 2018 na ahiret preselio Kemal (Feriza) Čekić, u 90. godini zivota.
Zdravoglava se prima u utorak, 16. januara od 9 do 15 sati u gasulhani na mezarju Cijevna.
Dzenaza namaz ce se klanjati u utorak, 16. januara u 15 casova, nakon cega ce se obaviti dzenaza na mezarju na Cijevni.
Ozalosceni: supruga Šefka, sinovi Enes, Haris, Almir, braca Dzemo, Šaban, Ćazo i Mašo, sestra Munirka, snaha, unucad, i ostala mnogobrojna rodbina.
Podnijeto 3.500 zahtjeva, nerealno da svi očekuju pomoć države  (15. januar 2018)
   Ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore i predsjednica Komisije za procjenu štete od elementarnih nepogoda Marija Vučinović posjetila je danas četiri opštine na sjeveru Crne Gore – Plav, Gusinje, Andrijevicu i Berane, koje su pretrpjele najviše štete u zemljotresu koji je 4. januara pogodio našu zemlju.
Vučinović je istakla da je podnijeto mnogo zahtjeva za procjenu štete i podsjetila da je Vlada Crne Gore opredijelila 190.000 eura za saniranje najurgentnijih posljedica zemljotresa.
“Ta su sredstva namijenjena za najugroženija domaćinstva. U međuvremenu će Komisija za procjenu štete od elementarnih nepogoda pregledati zahtjeve koji budu pristigli iz tih gradova i vidjeti da li je realno da se, već sada 3.500 zahtjeva, koliko je pristiglo – da li će oni svi biti obrađeni i da li će se svima isplatiti šteta“, navela je ministarka.
Kako je Vučinović istakla, imajući u vidu saznanja da nije realno da je šteta načinjena na tolikom broju domaćinstava, nerealno je da svi očekuju pomoć države i dodala da će se nakon današnjih susreta definisati dalje djelovanje po tom pitanju. (CdM)
6 mjeseci od preseljenja na ahiret Bajrama Hasova Koljenovic    (7/1/1925-7/15/2017)  (15. januar 2018)
   Sa Ponosom Na Tvoju Ljudsku Velicinu Plemenitosti i Casti,
Uljudnosti i Dobroti, Ocinskoj Brigi o Porodicnoj Vrijednosti i Harmoniji,
Dinu i Imanu Uz Veliko Postovanje Vjecit Ti Rahmet i Lijep Dzenet.
Zahvalni: Hanuma Muna, Sin Safet, Snaha Fahreta, Unuci Alen, Admin i Faris
6 mjeseci od preseljenja na ahiret Bajrama Hasova Koljenovic    (7/1/1925-7/15/2017)  (15. januar 2018)
   Nas Dragi Babi Sjecanje Na Tebe Bice Deo Nasih Zivota. Hvala Ti Za Dobrotu, Plemenitost I Ljubav.
Uvjek Ces Sa Ponosom Biti Voljen I Nikad Zaboravljen.
Neka Ti Allah Podari Najlepsi Dzenet I Vjeciti Rahmet.
Tvoje Kcerke: Ljatka,Senada, Safeta I Suada Sa Porodicama.
Nije pronadjeno 16 od 144 nestale osobe u Crnoj Gori    (15. januar 2018)
  Crnogorskoj policiji je prošle godine prijavljen nestanak 144 osobe, od kojih 16 još nije pronadeno, objavila je TV Vijesti.
Od 2014. godine prijavljen je nestanak 589 osoba, ali nije navedeno koliko ih nije pronadeno.
Prema podacima Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta, koji raspolaže bazom nestalih na nacionalnom nivou, od 2006. do 2015. godine prijavljen je nestanak udaljenje od kuce ukupno 1.454 osoba.
Policija nije uspjela da pronade 28 osoba. (PCNN)
OBAVJEŠTENJE ISLAMSKE ZAJEDNICE I KULTURNOG CENTRA PLAV GUSINJE U NEW YORKU    (15. januar 2018)
   Poštovani džematlije,
  U subotu 13. januara 2018. godine održana je izborna skupština odbora Islamske Zajednice i Kulturnog Centra Plav-Gusinje u New Yorku u prostorijama Bošnačkog Islamskog Kulturnog Centra na Richmond Hillu u 6pm. sati navečer.

  U prepunom centru na samom početku program je započet učenjem Kur’ana od strane glavnog imama hfz. Haka ef. Omeragića, a nakon toga u ime odbora program je vodio hadži Dr. Mersim Ziljkić koji je pročitao statut i pravilnik o radu.
  Nakon njega izvještaj je podnio predsjednik Islamske Zajednice h. Smajlje Srdanović koji je emotivnim govorom i pozivom na jedinstvo zbližio srca i safove svih prisutnih.
Nakon toga, finanskijski izvještaj je podnio blagajnik Ismet Pjetrović.

Nakon njihovih izvještaja formirana je radna komisija i verifikaciono tijelo koje je izglasano od strane skupštine.
Radno predsjedništvo su sačinjavali:
Muzafer Radončić, hadži Džemo Hot i Muharem Purišić.
Verifikaciono Tijelo su sačinjavali: Zajo Kolenović, Sadat Graca i Hajro Ljaljić.
Takodjer napominjemo da je ovoj skupštini prisustvovao advokat koji je pročitao statut i poslovnik o radu skupštine džemata.

Nakon toga započelo je predlaganje kandidata za novi odbor. Nakon što su predloženi svi kadnidati, pročitana su i uputstva o glasanju novih kandidata. Svaki glasač je imao pravo zaokružiti 4 odbornika iz Plava 4 odbornika iz Gusinja i dva odbornika iz ostalih mjesta.
Radno predsjedništvo je zaključilo da je ovo najveća i najljepša skupština do sada. Od ukupnog broja delegata pravo na glasanje je imalo 305 njih, koji su uzeli glasačke listiće.

Nakon glasanja i prebrojavanja glasačkih listića dobili smo novi Odbor Islamske Zajednice i to u sastavu od 4 Plavljanina 4 Gusinjanina i 2 ostalih.
Novi odbor Islamske Zajednice i Kulturnog Centra Plav&Gusinje u New Yorku:
H. Smajlje Srdanović,
H. Ragip Čekić,
H. Ago Koljenović,
H. Dr. Mersim Ziljkić
Ismet Pjetrović,
Nazim Mujević,
Todić Ujkan,
Medo Redzematović,
Šaćir Mačkić,
Kemal Hot i hfz. Hako ef. Omeragić.
Odbor Islamske Zajednice i Kultrunog Centra Plav&Gusinje u New Yorku
Nema prepreke za gradnju kompleksa Porto Budve: Pored vrtica u centru Budve grade se stambeni i poslovni prostori  (15. jan 2018)
   Biznismen Naser Ramaj je 31.10.2017. Oštini Budva uplatio 4.000.500 eura na ime komunalnog opremanja najekskluzivnijeg objekta na crnogorskom primorju, cuveni kompleks Porto Budva.
Ovo je do sada najveci iznos koji je legao na racun Opštine Budva od prvog dana postojanja ove institucije.
Opstina Budva je 3. novembra izdala dozvolu za gradnju svih faza pomenutog kompleksa koji je od velikog turistickog znacaja za citavo Crnogorsko primorje.
Ovim je stavljena tacka na nezapamcenu desetomjesecnu procedure, koliko je novoj vlasti trebalo da izdaju ovaj document investitoru.
Da podsjetimo, kompanija Alart Centar Budva CG od 12.04.2016. godine posjeduje dozvolu za izgradnju prve faze I od tad se radovi na izgradnji objekta aktivno izvode. Kompanija investitora je jedinstveni vlasnik parcele na samoj obali mora I glavi je izvodjac radova na kompleksu.
Planirana investicija za izradnju objekta je 80.000.000e, iz kompanije su saopštili da je u fundiranje objekta vec uloženo 10 miliona eura.
Porto Budva Kompleks ce biti kapitalni objekat, u samom srcu prijestonice turizma. Gradi se u mediteranskom stilu sa podzemnim garažama, najekskluzivnijim tržnim centrom, recepcijom, 3 restorana, spa centrom 3500 m2 sa dva bazena i preko 400 apartmana.
Stanovi i poslovni prostori prodaju se sa uredjenim enterijerom “Premium klase”.
Investitor kupcima daje mogucnost odabira materijala i dizajna na licu mjesta.
Investiciono-gradjevinska firma Alart Centar svim svojim klijentima nudi mogucnost otplatu stanova na rate do kraja izgradnje i obezbedjuje odlicne popuste klijentima koji po ugovoru investiraju znacajni deo kupoprodajne cene.
Svi vlasnici apartmana u kompleksu Porto Budva imace obezbijedjenu uslugu izdavanja apartmana u turisticke svrhe.
Veliko otvaranje kompleksa planira se za sezonu 2019.
Vise informacija o ponudi stanova i poslovnih prostora možete pogledati na sajtu www.portobudva.me ili putem telefona +38268132995

Na ahiret je preselila Xheve Shabani Qosaj (supruga Ismail Brahimi Qosaj)   (1963-2018)   (14. januar 2018)
   Obavjestavamo bracu, rodbinu i prijatelje da je juce, u subotu, 13 januara 2018, u New Yorku na ahiret preselila Xheve Shabani Qosaj (supruga Ismail Brahimi Qosaj) u 55. godini zivota.
Zdravogla se odrzava danas, u nedelju, 14 januara 2018 u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji, (31-33 12 St, Astoria NY 11106) od 4:00pm- 9:00pm.
Dzenaza ce se obaviti u ponedeljak, 15 januara ma Balkan - Muslim Cemetery u 11:30am, na adresi: 55 Oakland Valley Rd, Cuddlebackville, NY 12729. Dzenaza krece u 9am od dzamije.
Ožalosceni: porodica Qosaj i Shabani.
Informacije mozete dobiti na tel 917-567-1960
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!
Dr.Ismet: Vratiću se, ”Ona” će otići! Ne može žena predsjednika bičevati ljude!    (14. januar 2018)
Ne postoje pravne smetnje za odrzavanje Skupštine za 14. januar 2018 u 6pm   (14. januar 2018)
  "Drage dzematlije Eselamu Alejkum,
   Povodom skorasnjih izjava i saopstenja sada vec bivseg ilegalnog odbora Islamske Zajednice a i nadolazece Skupstine 14 januara 2018 u 6pm, koja ce se odrzati u neposrednoj blizini Ali-pasine dzamije na adresi: Long Island City High School, 14-30 Broadway Long Island City, NY 11106, zelimo saopstiti i ukazati na cinjenice koje su ionako manje vise poznate nasem narodu. Zelimo da ukazemo na opasnost i neistinitost njihovog medijskog i prakticnog djelovanja u nasoj zajednici.

Javno napadanje, omalovazavanje i iznosenje neistina na racun pojedinaca koji su godinama aktivno ucestvovali u svim donatorskim akcijama i bili redovni clanovi nase zajednice ne priznajuci da su isti suspendovali svoje uplate clanarina zbog upravo tih clanova ilegalnog odbora koji su svojim diktatorskim ponasanjem i krsenjem statuta doveli do ovog porazavajucea stanja nase zajednice.

Optuzivanjem svih njihovih neistomisljenika crnogorcima, nevjernicima i izdjanicma zele unistiti autoritet svakog ko nije sa njima. Ocito je da su umjesto vjere usavrsili politiku a posebno zapamtili onu krilaticu napadni da ne bi bio napadnut jer su upravo oni ti koji imaju tijesnu saradnju sa svima onim za koje nas optuzuju da jesmo.

Po pitanju suda zelimo se izjasniti i ukazati na istinu. Prvo, Privremeni odbor nije tuzio Islamsku Zajednicu vec grupu nasilnika koji su nasilno okupirali nasu zajednicu i koji i posle mnogo pokusaja nisu pristali na mirno rjesenje nastalog problema. Zadnja njihova neistina je zadnje saopstenje koje su objavili na svojim web stranicama a povodom zakazane Skupstine dzemata 14 januara u 6pm, jeste da je sud zabranio odrzavanje iste, sto je notorna laz, jer je sud kategoricki odbio njihov zahtjev za zabranu Skupstine. Što znaci da se Skupstina moze odrzati bez problema. Radi istine vam dostavljamo originalni sudski dokumenat.
Na kraju zelimo vas pozvati da stanete na strani istine i aktivno ucestvujete u Skupstini 14 januara i svojim ucescem doprinesete sredjivanju stanja u nasoj zajednici. Odgovorno tvrdimo da nam nije zelja podjela ni po kojoj osnovi vec apsolutno jednistvo i prosperitet nase zajednice. Zelimo vidjeti nasu zajednicu, zajednicu koja ce nas sve okupljati i u kojoj cemo svi mi naci smiraj i spas od virusa podjela i asimilacije koji nas je uveliko zakacio.
Samo ne odazivanje i pasivnost ce doprinijeti nastavku podjela i problema a samim ti i nasim nestankom. Zato vas pozivamo da se ne osvrcete na prijetnje i neistine od strane bivesg ilegalnog odbora i ucestvujete na Skupstini džemata 14 Januara u sto vecem broju.
Haso Deljanin i Privremeni odbor izborne Skupštine"
"NE POSTOJE NEIZLECIVE BOLESTI"    (13. januar 2018)
   Prva lekcija na medicinskom fakultetu koju naši ljekari cesto zaboravlju glasi: Da je naš organizam sposoban da izlijeci samog sebe

  Sve takozvane neizlecive bolesti možete izlijeciti vrlo lako i uspješno sa našom terapijom za jacanje organizma koja sadrži:
  - ljekovite biljne tinkture i cajeve
  - nacin ishrane
  - hidro terapijom
  - oblogama i masažama
  - naravno i sa fizickim aktivnostima

Na taj nacin cete ojacati vaše organe to jest organizam. Tada ce vaš ojacani organizam uspjeti da izbaci sve štetne materije i toksine koje su zagospodarile vašim tijelom. Tako dolazi do izlecenja svih vrsta takozvanih "NEIZLECIVIH BOLESTI"

Za sve savjete i narucivanje biljnih proizvoda možete se javiti, ljekaru prirodne medicine Deljanin Pajazit Pajo, na tel. 515-244-8133 ili nutricionisti prirodne medicine Deljanin Naza na tel. 438-939-6292 ili e-mail: pajo-naza@hotmail.com

ČIŠĆENJE JETRE ZA SAMO 5 DANA

METODA RASTVARANJA KAMENA U BUBREGE

MOĆAN, EFIKASAN I KOMPLETAN PROGRAM ČIŠĆENJA CRIJEVA
POSJETA MEDŽLISIMA IZ-e PLAVA I GUSINJA    (13. jan 2018)
  Direktor Uprave za davu i obrazovanje Rahman ef. Kacar obišao je medžlise Islamske zajednice Plav i Gusinje. Nakon što je predvodio džumu namaz u Redžepagica džamiji u Plavu održani su sastanci sa predsjednicima medžlisa i imamima.
Predstavnici medžlisa su informisali efendiju Kacara da vjerski i drugi objekti Islamske zajednice u Crnoj Gori na ovom podrucju nisu pretrpjeli vecu štetu prilikom zemljotresa koji je prošle sedmice pogodio ovo podrucje izuzev džamije Cekica u Gusinju o cemu su obaviješteni nadležni organi.
Direktor Kacar je prenio predstavnicima Islamske zajednice u Plavu i Gusinju da su muslimani citave Crne Gore izražavaju suosjecanje sa gradanima Plava i Gusinja u ovom vremenu iskušenja. (Monteislam)
U Plavu ne znaju kako da podijele novac    (13. januar 2018)
  U plavskoj opštini još ne znaju na koji način će podijeliti 70.000 eura, koliko im je pripalo od iznosa koji je Vlada izdvojila za hitnu pomoć ugroženim područjima.
   Prvi čovjek ove opštine Orhan Šahmanović za Pobjedu je kazao da će se u ponedjeljak sastati sa predsjednicom Vladine komisije, ministarkom bez portfelja Marijom Vučinović, kako bi se dogovorili na koji način je najbolje da se ovaj novac podijeli. Istakao je i da ni cent Vladine pomoći neće biti utrošen bez konsultacije sa Vučinović.
   “Ako damo sredstva građanima, plašim se da će ih potrošiti i da ih neće uložiti u radove. Vidjećemo šta Vlada preporučuje”, naglasio je Šahmanović i dodao da bi jedna od solucija mogla biti pretakanje novca u građevinski materijal.
   Procjena štete biće gotova do srijede, nakon čega će predati finalni izvještaj Vladinoj komisiji. Prema dosadašnjem izvještaju opštinske komisije, kako je rekao, čak 10 do 15 kuća nijesu useljive, ali u njima niko nije ni stanovao.
   “S druge strane, sedam do 10 kuća su u kritičnom stanju, pa ćemo vidjeti kako u ovom, zimskom, periodu možemo reagovati ili da sačekamo proljeće, a da familijama obezbijedimo bezbjedan smještaj”, kazao je Šahmanović.
Prema njegovim riječima, očekivanja da će se odmah početi sa radovima su nerealna.
“Na sjeveru građevinska sezona traje do oktobra. Januar je i ne može se mnogo raditi, ali vidjećemo u zavisnosti od vremenskih prilika”, rekao je Šahmanović. (CdM)
ANONIMNI VAKIF UVAKUFIO JE PLAC U HERCEG NOVOM    (13. jan 2018)
  Dana 9.01.2018 godine vakif koji je želio da ostane anoniman je uvakufio plac za potrebe Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori.
Zemljište površine 678 kvatratnih metara nalazi se na Luštici opština Herceg Novi. Ovom svecanom cinu potpisivanja prisustvovala je delegacija Islamske zajednice na celu sa reisom Rifatom ef. Fejzicem koji je ujedno i potpisao dokument o uvakufljenju placa. U ime vakifa dokument je potpisao clan medžlisa Islamske zajednice za Boku Kotorsku gospodin Džemil Šabotic kojeg je sam vakif opunomocio.
Nakon potpisivanja dokumenta reis Rifat efendija Fejzic se zahvalio vakifu te zamolio Allaha dž.s.da mu uveca nafaku i podari svako dobro ovoga i buduceg svijeta.
U nadi da ce ovakvih donatora i slicnih ovome biti jos više molimo Allaha dž.š.da vakifa nagradi i da mu podari svako dobro,amin. (Monteislam)
Obavještenje o otvaranju posebnog žiro racuna opštine Plav za pomoc za sanaciju šteta od zemljotresa    (12. januar 2018)
Obavještavamo sve zainteresovane, u zemlji i inostranstvu, da je otvoren poseban žiro racun: 510000000009618172 za pomoc koja je namijenjena za sanaciju nastalih šteta od zemljotresa koji je pogodio opštinu Plav 04. 01. 2018. godine. Gradani svakodnevno prijavljuju nastalu štetu. Opština Plav je formirala Komisiju za procjenu štete od elementarnih nepogoda koja je na terenu. Na današnji dan Komisiji je prostiglo preko 1500 zahtjeva za procjenu štete.
Uplate se mogu vršiti kako u zemlji tako i u iniostranstvu (Evropa i Amerika). U nastavku se mogu preuzeti instrukcije za uplate iz Evrope i Amerike, kao i Ugovori o otvaranju i vodenju transakcionih racuna.

   Instrukcije za uplate - Evropa

Instrukcije za uplate - Amerika

Ugovor o otvaranju i vodenju transakcionog racuna za izvršavanje nacionalnih planih transakcija

Ugovor o otvaranju i vodenju transakcionog racuna za izvršavanje medunarodnih planih transakcija br 2321011-2-02006090, IBAN ME25510000000009618172
Orhan Šahmanović: I da je 700.000 eura pomoći bilo bi malo, 25 kuća moraće da se sruši    (12. januar 2018)
   To što je Vlada opredijelila 70 000 eura za preventivno djelovanje najugroženijima od zemljotresa u Plavu - nije dovoljno, kaže za Antenu M prvi čovjek tog grada Orhan Šahmanović.
  “Da je 700.000 eura malo bi bilo kolika je šteta, ali to je preventivna mjera. Vjerujem da ćemo zajedno sa vladinom Komisijom za procjenu štete iznaći najbolje modalitete kako da pomognemo”, siguran je predsjednik Opštine Plav.
  Konačna procjena štete u toj Opštini trebalo bi da bude poznata do srijede, kaže Šahmanović.
  “Prema našem dosadašnjem popisu najmanje 25 kuća će morati da se sruši. Mi ćemo zajedno sa vladinom Komisijom za procjenu štete od elementarnih nepogoda raspodijeliti sredstava. Siguran sam da ni Vlada ni opština neće moći da obezbijede dovoljno sredstava da se adaptiraju sve kuće koje su stradale u zemljotresu, ali ćemo pomoći u većem obimu, nego što se do sada pomagalo”, kazao nam je Šahmanović.
  Osim za Plav, na jučerašnjoj sjednici Vlada je odlučila da pomogne Gusinju sa 50.000, Andrijevici 40.000 i Beranama sa 30.000 eura. (Antena)
Kemal Purišić žali zbog smrti djevojčice    (12. januar 2018)
   Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, saopštio je kako izražava duboko žaljenje zbog smrti maloljetne djevojčice J.B.
  "Nažalost, jedan nevini život se prerano ugasio”, kazao je Purišić. On je, kako je saopšteno, obećao da će ministarstvo pomoći porodici.
  "Ministarstvo rada i socijalnog staranja je uputilo interventnu materijalnu pomoć porodici Bogavac, kako bi im makar malo olakšalo ovu tešku situaciju. Takođe, naložio sam da se ispitaju sva postupanja institucija koja pripadaju resoru kojim rukovodim, vezano za socijalni status porodice preminule djevojčice. U narednim danima izvijestićemo javnost o ishodu”, poručio je Purišić.
  Zbog smrti dvogodišnje Jelene Bogavac iz Podgorice, grupa građana pokrenula je peticiju za smjenu ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića, navodi se na sajtu peticije24.com. (RTCG)
Dzenaza Mesuda Mrkulica    (11. jan 2018)
Dana 10.1.2018god u podnozju Prokletija, obavljena je na mezarju u Gusinju dzenaza tragicno nastradalome Mesudu Mrkulic (21). Snimak ce vam kazati koliko je gradjana bilo prisutno. Neka mu Alah podari dzenet. Mersud je nastradao u saobracnoj nesreci kod Berana.
Video postavio: Zuvdija Bajraktareic


Nastavak Stranice (News Archive)


ZABRANJENO JE PREUZIMATI TEKSTOVE I FOTOGRAFIJE BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE
TUDJI TEKSTOVI I SAOPSTENJA NE MORAJU DA ODRAZAVAJU STAVOVE I MISLJENJA REDAKCIJE


Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic MisoContact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"