www.Gusinje-Plav.com


Subota, 20. april 2019. god - Hajtar za Rečković (Zećka) Enisu otvaraju otac Zećko, brat Enes, bratstvo Rečković, dajdže Lucević, rodbina i prijatelji, u nasoj Ali-pašinoj džamiji u Astoriji, od 9am do 7pm.

Donacije za Islamski Kulturni Centar Gusinje - Ukupno do sada $313,541 + €56,580 + 7,500KM + AUD$1,900 + ostale donacije

MC YANKOO & CVIJA - FRIDAY, 19. april 2019 - SPYCE CLUB Astoria ...Info.: MRKI'S Place 917-568-3496 & 646-261-3252
MC YANKOO & CVIJA - New York: FRIDAY, 19. april 2019 (19. april 2019)
MRKI'S Place & Koncertton presents

MC YANKOO & CVIJA
New York: FRIDAY, 19. april 2019

SPYCE ASTORIA
4218 31st Ave Astoria, NY 11103

Ulaznice $45, na vratima $50
Doors open 10:00pm
Info. & VIP tables: MRKI'S Place 917-568-3496 & 646-261-3252


Uskoro prodaja ulaznica
Prodajna mjesta:
MRKI'S Place - 4403 30th Ave, Astoria, NY 11103 tel. (917) 568-3496
EURO MARKET 30-42 31st St. Astoria, NY 11102, tel: 718 545 5569
EUROPA Market - 66-99 Forest ave, Ridgewood NY 11385 tel. (718)821-3732
OHRID TRAVEL - 32 Center Street, Clifton, NJ 07011 973-340-3210 & (973)340-3210
ETERNITY Coffee - 131 Crooks Ave, Paterson NJ 07503 tel.(973) 523-4999
Novo otvoreni "TREND" CAFE LOUNGE - Balkan Cuisine - vl. IZET ŠABOVIĆ    (19. april 2019)
"TREND" CAFE LOUNGE - Balkan Cuisine - vl. IZET ŠABOVIĆ
  304 Grand St.
   Paterson, NJ 07510

  Tel. 973 925 2201

  Sve vrste jela sa roštilja, kuvana jela, bureci, slaktiši, ..., sve na jednom mjestu - "TREND" CAFE LOUNGE.
Kada poželite bogato i ukusno posluženje i dostavu - KETERING, za Vase različite vrste proslava do 300 osoba, poput: svadbi, suneta, mevluda, iftara, poslovnih proslava ili nekog drugog događaja, mi smo pravo rešenje za Vas.
Do 60 osoba na raspolaganju Vam stoji nas "TREND" CAFE LOUNGE.

Otvaranje ljetnje turističke sezone u Plavu kreće prvog maja sa Bogićevice    (19. april 2019)
   Ljetnja turistička sezona na Prokletijama i Plavu već tri godine počinje skijanjem sa vrha Tromeđa, gdje se spajaju tri nacionalna parka i granice Crne Gore, Kosova i Albanije. Planinarskim pohodom na Tromeđu, skijaši i borderi simbolično predaju planine na korišćenje planinarima i katunjanima sve do početka nove skijaške sezone.
  Okupljanje planinara je predviđeno za 8h na platou ispred Turističke organizacije. Odatle će se krenuti terenskim vozilima prema Babinom Polju i Bogićevici (za učesnike će biti obezbijeđeno gorivo). Na planinarenje se kreće oko 9h sa katuna na Bogićevici. Pohod traje oko dva i po sata (obavezna je zimska planinarska oprema).
  Nakon odmora i fotografisanja na vrhu Tromeđa, u trajanju od oko 45 minuta, predviđen je povratak planinara. Prije toga planinari će sačekati da se skijaši i borderi puste sa vrha, što je posebna i svojevrsna atrakcija ovog pohoda. Za povratak planinara je potrebno oko dva sata... nastavak teksta
Uskršnja čestitka GK Njujrok   (19. april 2019)
   Povodom predstojećih Uskršnjih praznika, svim iseljenicima iz Crne Gore, katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, čestitamo Uskrs, sa željom da isti provedu u veselju, zajedno sa svojim familijama i prijateljima!

  Srdačno,
   GENERALNI KONZULAT CRNE GORE U NJUJORKU
Hajtar za Rečković (Zećka) Enisu - Subota, 20. april 2019   (19. april 2019)
   U New Yorku je 13. marta na ahiret preselila Rečković (Zećka) Enisa, u 33. godini zivota.
   Tim povodom otvaraju hajtar otac Zećko, brat Enes, bratstvo Rečković, dajdze Lucević, rodbina i prijatelji, u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji, u subotu 20. aprila 2019. godine od 9 am do 7 pm.
Posjeta Ekonomsko-kulturnog centra Azerbejdžana Centru za kulturu Gusinje    (19. april 2019)
   Piše: Irfan Dervišević, direktor centra za kulturu Gusinje
   Kultura je jedan od najljepših reprezenata Gusinja, kroz njegovu bogatu istoriju. Sama činjenica da na ovom prostoru vjekovima žive zajedno: Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci govori nam koliko smo bogatiji i koliko, naša multikultura itekako i čini da Gusinje bude to što jeste izvor bogate kulturne baštine. Juče, 18. aprila imali smo tu čast da opštinu Gusinje i Centar za kulturu Gusinje posjete predstavnici kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana u Crnoj Gori i to u sljedećem sastavu: Seyran Mirzazada, direktor kulturno-ekonomskog centra Azerbjedžana, Orhan Alijev konzul Azerbejdžana u Crnoj Gori, Božidar Proročić savjetnik u kulturno-ekonomskom centru Azerbejdžana, Olivera-Maca Martinović član kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana i Sanida Šabotić službeni prevodioc kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana.
   Presjednica opštine Anela Čekić je primila uvažene goste a pored presjednice bio je prisutan potpresjednik opštine Huso Brdakić. O razvojnim kapacitetima Gusinja govorio je presjednik skupštine Dženadin- Džeko Radončić sa uvaženim gostima... nastavak teksta
Na ahiret je preselio Markišić Ibro   (1931-2019)  (19. april 2019)
   U Njemačkoj je 19. aprila 2019. godine na ahiret je preselio Ibro Markišić, u 89. godini života
   O dženazi cemo vas naknadno obavijestiti.
  Ozalosceni sinovi: Ismet, Šemso i Izet, kćerke: Sanija i Senada, sestre: Kima i Selima, unučad, paraunučad, snahe, zetovi, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i njemu se vracamo. (www.gusinje-plav.com)
CANCELLED Party "I LOVE BALKAN (Bash)" for Friday 19 april    (19. april 2019)
  

** Party cancelled due to bad weather. New party will be on Friday, May 3 in Manhattan. Flyer coming soon & follow @balkanbash on Instagram for more info. **
Na ahiret je preselila Emina - Emira Laličić, rodj. Bektešević   (1938-2019)  (19. april 2019)
   U New Yorku je u četvrtak, 18. aprila 2019. godine na ahitret preselila Emina - Emira Laličić , rodj. Bektešević, u 81. godini života.
  O zdravoglavi i dženazi naknadno ćemo vas obavjestiti.
  Ožalošćeni: sinovi Zaim i Safet, kćerka Jasmina, brat Hamdo, sestra Suka, zet Ragip, snahe Majda i Gara, unučad, rodbina i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i njemu se vracamo. (www.gusinje-plav.com)
Kemal Purišić u Sarajevu razgovarao sa Šefikom Džaferovićem    (19. april 2019)
   Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas, 18.04.2019. godine ministra za rad i socijalno staranje Kemala Purišića.
  Tokom sastanka, sagovornici su istakli dobre i prijateljske odnose Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
  Govoreno je o potrebi intenziviranja saradnje i razmjeni posjeta na visokom i najvišem državnom nivou.
  Podsjećamo, ministar Purišić boravi u Sarajevu povodom učešća na 10. međunarodnoj konferenciji “Sarajevo biznis forum”. (MRSS)
U Plavu promovisan roman „Linija života“ autora Rasima Gutica   (18. april 2019)
  Piše: Senada Ðeševic, prof.
U Domu za kulturu „Husein Bašic“ u Plavu, 12. 4. 2019. promovisan je roman „Linija života“ autora Rasima Gutica. Promoteri su bili: Senada Ðeševic (recenzent), profesorica maternjeg jezika, Asmina Omeragic, profesorica sociologije, Selvija Ferizovic, književnica iz Novog Pazara i Ismet Mujevic (recenzent), profesor maternjeg jezika iz Rožaja. Recenzija Senade Ðeševic, prof.
   Roman „Linija života“ ima razvijenu romanesknu strukturu i jasnu kompoziciju, zasnovanu na opisu ljubavi dvoje mladih, koji poticu iz razlicitih društvenih sredina, mentaliteta i obicaja. Pricanje ima hronološki tok, koji je cesto obogacen retrospektivnim pritokama, koje jasnije prikazuju prošlost samog naratora. Narocito kada prikazuje lik majke, koja indirektno zauzima centralno mjesto u samom romanu.
   Na planu sadržine romana, evidentno je da se razlikuju dva sloja: jedan književno-umjetnicki i narativni, koji kazuje nesrecnu sudbinu dvoje mladih ljudi, prikazujuci njihovo upoznavanje, neizmjernu ljubav, razmišljanje o zajednickom životu, bez ikakvih stega i predrasuda, i drugi, refleksivni sloj, koji sadrži veliki broj problema, narocito glavnog aktera price, prouzrokovanih dešavanjima koja su izazvali oni koji su radili na razbijanju naroda i narodnosti, na teritoriji bivše nam zemlje. Time roman ima osobine psihološkog ili romana karaktera, ljubavnog, te istorijskog romana. Sadrži dosta likova, od kojih dva lika zauzimaju centralno mjesto: Riad i Suzy, oko kojih se radnja odvija. Pisac opisuje više dogadaja, nenametljivo izdvajajuci rat na prostorima bivše Jugoslavije, koji ruši ideale, ne samo dvoje mladih, vec i mnogih koji su imali „kratku liniju života.“
  Gutic se ne libi da prikaže inserte i „trofeje“ ratnih dešavanja, kroz prizmu ljubavi koja mu se desila. Piše nam prirodno, neusiljeno, hrabro, iskreno, neodoljivo, mudro i promišljeno, prikazujuci ogromnu sliku dogadaja i ljudskih sudbina, kroz tragicno vrijeme osamdesetih godina dvadesetog vijeka, uskladujuci zvuk i boje, u svim situacijama, pateci za duhom vremena koji je ostao negdje u sjenci njegovih sjecanja. Ne želeci da mladost bude sama, kroz pripovijedanje napaja boli nesrecnim ljubavima, otvarajuci nam mnoga pitanja i dilemu, kako ih riješiti.
  Za Riada i Suzy, u njihovim srcima, ljubav je rodena spontano i nesmotreno, u ocima je oslikana, u njima je bezuslovno živjela, i sa njima ce nestati, kao istinski doživljaj. Njome se nije trgovalo i kupovalo osjecanje. Ona za njih nema cijenu, jer oni uživaju u svojoj nenametnutoj, iskrenoj i strasnoj ljubavi, koja je za njih bila smisao života, sve dok ih ratni vihor nije prekrio snagom svoje pohlepe. On pravu ljubav stalno osjeca, zaboravljajuci stare, djecacke. No, prava ljubav je bol i patnja. Umiješao se rat, kao glavni pokretac svih nevolja i iskušenja. Tada prestaju svi zakoni ljubavi i snova. Postoji samo jedan, jedini, zakon rata, koji ce u smrt, pored njegove drage, odnijeti i mnogo drugih nevinih života, na prostorima gdje se ratni vihor širio. Smrt je bila jaca od svih napora i pokušaja da je sacuvaju, pokazujuci nam da, bez obzira na tako snažne i cedne emocije, uistinu svi gubimo. Stoga ce njihova ljubav ostati kao nedužno i neuprljano olicenje duha toga vremena.
  Dakle, „Linija života“ je obilježila neostvarenu, studentsku ljubav, izmedu Riada, sa sjevera Crne Gore, i Suzy, djevojke iz istocne Srbije, krajem osamdesetih godina dvadesetog vijeka. Autor u knjizi nije imao namjeru da nekoga optužuje, proziva ili ohrabruje, vec da kroz ljubavnu avanturu prikaže mnoge neljudske radnje i strahote, koje su se dešavale u ratom zahvacenoj Jugoslaviji, i upozorenje da do rata nije smjelo doci u do tada jednoj od najpoštovanijih zemalja u svijetu, te da je bilo imalo savjesnijih i trezvenijih ljudi, suprostavljajuci se podupiracima rata, te bezuslovno radeci na utemeljenju mira, bivša Jugoslavija bi i dalje bila ugledna i cijenjena kao ranije, a mnoge ljubavi bi imale srecan kraj.
Gold Rent a Car Montenegro - Podgorica    (18. april 2019)
   Poštovani prijatelji!
   Gold Rent a Car Montenegro vam nudi domaću i profesionalnu uslugu na cijeloj teritoriji Crne Gore 7/24. Iskoristite našu besplatnu dostavu na aerodrom Podgorica, iznajmite vozila bez skrivenih troškova, uz najpovoljnije cijene na tržištu!
   Novi ekstra dodatak, 4G INTERNET u vozilu!
  Vise informacija na + 38 68 507740 (Viber)
  Vozilo za Vas možete rezervisati na link ispod:

http://www.goldrentacar.me
Prodaje se kuća u Plavu   (18. april 2019)
   Prodaje se u Plavu kuća na placu od 10,5 ari, u blizini Plavskog jezera. Papiri 1/1.
   Za više informacija možete nazvati Mirzu na broj tel. +1734-672-1039 (Viber) u NY. U Crnoj Gori Nermina +382-69911111 (Viber).

Hajtar za Nikočević (Demše) Esada - Eska - Subota, 27. april 2019   (18. april 2019)
  U Gusinju 17.02.2019. godine na ahiret preselio Nikočević (Demše) Esko, u 58-oj godini života.
  Tim povodom otvara hajtar brat Ferat, sa bratstvom Nikočević, rodbinom i prijateljima, u našoj Ali-pašinoj džamiji u Astoriji, u subotu 27. aprila 2019, od 9 sati izjutra do 7 sati navečer.
Preko Islamska Zajednica Kulturni Centar Plav Gusinje New York donirano novih $200 za IKC Gusinje. Ukupno $313,541 + €56,580 + 7,500KM + AUD$1,900 + ostale donacije ostale donacije   (18. april 2019)
   Odbor iz New Yorka koji koordinira akcijom prikupljanja sredstava za izgradnju Islamskog Kulturnog Centra u Gusinju dobio je ime lica od Islamska Zajednica Kulturni Centar Plav Gusinje NY koja su preko njih donirali novih $200:
  - Djesevic Vedan $200
   Do sada preko IZKC Plav Gusinje New York je donirano ukupno $62,351
  Odbor za izgradnju Islamskog Kulturnog Centra u Gusinje, poziva sve Gusinjane i Plavljane sirom svijeta i njihove prijatelje, da se pridruze ovoj nadasve istorijskoj akciji i dadnu svoj doprinos za izgranju objekta koji ce svima sluziti i biti nesto cime ce se ponositi dijaspora.
Do sada ukupno je prikupljeno $313,541 + €56,416 + 7,500KM + AUD$1,900 + ostale donacije ostale donacije
   Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Predstavnici Kulturno ekonomskog centra Azerbejdzana u CG posjetili opstinu Gusinje    (18. april 2019)
   Danas su predstavnici Kulturno ekonomskog centra Azerbejdžana u Crnoj Gori gosp. Seyran Mirzazada, direktor, gosp. Orhan Aliyev, konzul sa svojim saradnicima posjetili Opštinu Gusinje. Tom prilikom u svojem kabinetu dočekala ih je predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić. Ovom sastanku su prisustvovali Dženadin Radončić, predsjednik Skupštine Opštine Gusinje, mr Huso Brdakić, potpredsjednik Opštine Gusinje i Irfan Dervišević, v.d. direktor JU Centra za kulturu Gusinje.
  Tokom sastanka bilo je riječi o ekonomskoj saradnji i podršci Azerbejdžana Opštini Gusinje, sagovornici su razmatrali razne teme o ulaganjima i kulturno ekonomskoj saradnji Opštine Gusinje sa Kulturno ekonomskim centrom Azerbejdžana sa sjedištem u Podgorici. Tom prilikom Kulturno ekonomski centar Azerbejdžana je JU Centru za kulturu Gusinje poklonio određeni tiraž knjiga koje će obogatiti bibilioteku te institucije kulture. Nakon sastanka predstavnici Kulturno ekonomskog centra Azerbejdžana su obišli određene lokalitete Opštine Gusinje i posjetili kulturno istorijsko kao i vjerske objekte naše opštine. (Opstina Gusinje)
Iz Svedske za IKC Gusinje uplaceno novih 1,000 sek. Do sada prikupljeno 18,500 sek.    (18. mart 2019)
   Novu donaciju preko zavicajnog udruzenja plavljana i gusinjana ”Bor-Visitor” u Švedskoj u iznosu od 1,000 svedskih kruna uplatio je:
- Feratovic (Redzo) Ragip -Raka 1000 sek
Do sada je u Svedskoj preko ovog udruzenja ukupno prikupljeno 18,500 sek (oko 1,770eura).
  Zavicajno udruzenje ”Bor-Visitor” iz Švedske poziva sve nase zemljake da sa svojim uplatama ucestvuju u finansiranju ovog projekta i daju svoj puni doprinos.
   Sva sredstava uplacivati preko telefona- swisha Izeta Damjanovica - 0702107632 inace predsjednika zavicajnog udruzenja "BOR-VISITOR" iz Švedske. Znaci samo se iskljucivo mogu uplacivati sredstava na ovaj telefonski broj. Sva sredstva koja budu uplacena bice prebacena na racun glanog odbora za izgradnju IKC u New York.
   Odbor u Svedskoj sacinjavaju sledece osobe koje mozete uvijek kontaktirati.
   Izet Damjanovic, predsjednik tel. 0702107632
   Husnija Kastrat tel. 0765606717
   Senad Šehovic tel. 0709448657
Do sada u ovoj akciji ukupno je donirano $313,341 + €56,580 + 7,500KM + AUD$1,900 + ostale donacije ostale donacije Medijski sponzor je web magazin Gusinje-Plav.com
Advokat Edvin Hot - Cohen & Siegel, LLP   (17. april 2019)
   Zakon države New York vam omogućuje da ukoliko ste tokom svog zaposlenja zbog povreda na bolovanju, imate pravo na medicinsko liječenje i obeštećenje (novac). Advokati u našoj firmi Cohen & Siegel, LLP, sa više od 25 godina iskustva, mogu vam pomoći u tom slučaju. Imamo kancelarije u White Plains, Brooklyn, Queens, Bronx, i Newburgh.
   Pozovite nas i zakažite termin za besplatne konsultacije sa jednim od naših advokata, a mi ćemo se boriti za Vaša prava pod Workers Compensation New York zakon.
   Naša široka advokatska praksa uključuje predmete u mnogim vrstama povreda. Medju našim brojnim pravnim uslugama, pomažemo ljudima koji su pretrpjeli povrede i kojima je potrebna pomoć u sljedećim slučajevima:
  - Workers' compensation (Radničke nadoknade)
  - Social security disability (Socijana sigurnost invaliditeta)
  - Work accidents (Nesreće na radu)
  - Auto accidents (Auto nesreće)
- Pedestrian accidents (Pješacke nesreće)
- Construction accidents (Povrede na gradjevinskim objektima)
Ako ste vi ili vaš bliznji povredjeni, rado ćemo priuštiti fer procjenu vašeg slučaja. Nudimo besplatne konsultacije, a naši advokati pored engleskog i španskog govore bosanski i crnogorski jezik. Naše naknade se naplaćuju nakon što se završi vaš slučaj, odnosno ako dobijete odštetu.
Da biste zakazali svoje besplatne konsultacije, kontaktirajte na vašem maternjem jeziku advokata EDVIN-a HOT na 917 993 2095 ili pozivom na 914 421 0080, gdje se nalazi naš glavni ured u White Plains, New York.

Law firm "COHEN & SIEGEL, LLP"
Prodaju se placevi u Gusinju, sa predivnim pogledom i panoramom Gusinjske kotline    (17. april 2019)
   U Gusinju se prodaje livada (podijeljena na placeve) povrsine od 40 ari, povoljna za gradnju kuca. Ukupno je 8 placeva (jedan vec prodat) od po 5 ari, i svaki se moze kupiti zasebno. Nalazi se na raskrsnici puteva Gusinje - Plav i Gusinje - Grnacar, na veoma atraktivnoj lokaciji i predivnim pogledom i panoramom Gusinjske kotline. Placevi imaju put i sredjene imovinsko-pravne odnose (vlasnistvo 1/1).
   Za vise informacija zvati u Gusinju na: 382 69 754 025 (Viber)
ROYAL KITCHEN AND BATH CORP - Na novoj lokaciji    (17. april 2019)
   Kao sto smo i bili najavili nas poznati biznismen i vlasnik "Royal Kitchen and bath corp" Almir Bektesevic je proširio svoj prodajni objekat na novoj lokaciji 41-24 39th Street LIC 11104.
   U novom objektu koji je zastupljen na 2 sprata, možete naci sve za vaše građevinske potrebe i renoviranje stanova i kuća. Počevši od kuhinjskih kabineta sa velikim brojem dizajna, sudopera, česmi do pločica, granita, vrata, ukrasnih lajsni, raznih vrsta parketa i svih mogućih potrepština za kupatilo. Takođe raspolaže sa svim vrstama građevinskog materijala od regips tabli, ljepila i potrepština za pločice i parket, metalnih i drvenih konstrukcija do sarafa. Jednom riječju Home Depot u malom se nalazi u Royal Kitchen and bath corp.
  Treba još napomenuti da sve vrste materijala od proizvođača Latticrete, Jeld Wen, Alexandria molding, Gergia pacifika, Ferma Floring, Bostic i još mnogih drugih kompanija Royal Kitchen and bath je generalni zastupnik i možete naći u našem pridajnom objektu.
Za sve informacije pozovite na telefon 929-522-0926 ili email:royalkitchen15@gmail.com. Posjetite web stranicu: Royalkitchenandbathny.com ili direktno na telefon Almira 646-286-1420.
Takođe za svu kupljenu robu možete koristiti naše usluge prevoza sa veoma pristupačnim cijenama. Dovoljno je samo okrenuti sledeće telefone ili online naručiti i vaša narudzba će biti proslijedena u skorijem vremenu. Zato provjerite i posjetite nas prodajni objekat na adresi: 41-24 39th Street LIC 11104

Poceli pripremni radovi na izgradnji IKC Gusinje   (17. april 2019)
   Vjesnik proljeca itekako se osjeca na ovo nam malo rodne grude. Razvigor miluje duse ljudske i siri zelenilo nepreglednim poljima nase divne kotline, povlaceci i tjerajuci snijeg jos samo prema vrhovima Karanfila. Osjeca se neka nova draz i nakon zimske sablasni, red je da sve ponovo ozivi. A sproljecem, i novi vjesnici radosti. Najvece nam tek dolazi, a i cemu ljepse pricat, nego o Novoj zvijezdi koja ce krasiti Gusinje, ISLAMSKI KULTURNI CENTAR, zdanje sa kojim ce se ponositi generacije.
   Ovih dana se uveliko desavaju poslednje pripreme, kako bi se konacno zapocelo sa radovima.
   IDEJNI PROJEKAT I STATIKA su vec uradjeni, tako da ce vrlo brzo bit odrzano javno nadmetanje za izvodjenje GRUBIH RADOVA na centru. Prioritet imaju domaci izvodjaci sa urednom dokumentacijom i likvidnom firmom, i javnom dostavom ponude na adresu MIZ-e. Radove ce dobiti firma koja ce dostaviti najbolju ponudu, najkvalitetnije radove i koja ce ispostovati zadane rokove, sa sudskim ugovorom izmedju investitora i izvodjaca.
   Uradjeno je ispitivanje tla, kao poslednja prepreka koja se javlja pred ovaj nam uzviseni cilj. Hidro-geoloski elaborat sa ispitivanja ovog tla ce vrlo brzo bit obznanjen javnosti. Ovaj zahtjevan poduhvat, zbog svoje vaznosti je povjeren jednom od najeminentnijih strucnjaka sa prostora bivse Juge, gospodinu dipl. ing. geologije, prof. Milanu Bozicu koji je izrazio divljenje prema ovom objektu, kao i snazi naroda okupljenog oko jedinstvene ideje da finansira ovakvo zdanje, naglasavajuci da je to danas rijetkost.
  Donosimo jos jednu radosnu vijest. Firma "GUSINJSKI HAN", vlasnika Seja i Semira Radoncica, ce donirati sve zemljane radove-ispitivanje tla, dio procesa ekshumacije, kao i iskop podzemne etaze, temelja i odlaganje viska zemlje sa parcele, u iznosu izmedju 4 i 5 hiljada eura. Mnogo radosti i lijepih trenutaka nas ocekuje, kao i iscrpnog rada. Allah da nam pomogne i olaksa.
  MIZ-Gusinje
   Alen ef. Šabovic, predsjednik
Na ahiret je preselila Musić (hadzi Omera) Nadzija, rođj. Bajraktarević   (1944-2019)  (17. april 2019)
   U Plavu je u utorak, 16.04.2019.god. preselila na ahiret Musić (hadzi Omera) Nadzija, rođj. Bajraktarević, u 75-oj godini.
   Dzenaza namaz će se klanjati ispred dzamije Šabovića, u srijedu 17.04.2019.god. u 16:00h, nakon čega će se obaviti dzenaza na Šehovića mezarje.
   Ožalošćeni: suprug hadzi Omer, sinovi Fadilj i Fehim, kćerke Nusreta i Azra i unučad, kao i braća Ragip, Bajram i Ismet, sestre Hasiba i Bahra, i mnogobrojna rodbina, prijatelji i porodice Musić i Bajraktarević.
   Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Zabavno vece-Akšamluk Svedska- u GÖTEBORG, 27 aprila (subota) od 19 casova. Organizator zavicajno udruzenje ”Bor-Visitor”    (17. april 2019)
   Obavjestavamo clanove, simpatizere i sve prijatelje udruzenja da organizujemo zabavno vece-Aksamluk 27-og aprila (subota) od 19:00 casova u Göteborg-Švedska .
  Adresa: Restoran MVG
Gårdatorget 1
  412 50 Göteborg

  Zabavljat ce nas nasa poznata gruppa R&R bend Refko-Riki i pjevac Muhamed Hamidovic. Gost zabavne veceri-Akšamluka, direktno iz zavicaja bice MIRSAD BAJRATAREVIC, predsjednik opstine Plav.
   Vecera, svedski sto sa najmanje dvije vrste glavnog jela i nekoliko salata, uz veceru dolazi kahva i kisela voda. Ostali napici ce se moci narucivati u restoranu po povoljnim cijenama.
Ulaznice, za odrasle 300:-SEK, djeca do 10 godina besplatno.
  Svi zainteresovani koji zele imati sigurno mjesto mogu napraviti rezervaciju na jedan od telefona: 070-2107632 Izet Damjanovic, 073-7425703 Bajazit-Baco Ahmemulic, 076-5606717 Husnija Kastrat, 073-6778470 Senad Sehovic
Upravni odbor zavicajnog udruzenja ”BOR-VISITOR” Svedska
TAXI "EPI" - Vlasnik: Medunjanin Ekrem - Epi (Plav) (16. april 2019. god)
   TAXI "EPI" je tu samo za Vas kako bi udobno i na vrijeme stigli na Vasu zeljenu destinaciju – pouzdano, brzo, sigurno, povoljno, 24/7/365!

Podgorica - Sarajevo - Tivat - Beograd - Skoplje - Pristina - Tirana - Skadar - Dubrovnik

Nazovite nas i Vaše povjerenje bit će potvrda naše kvalitete i Vašeg zadovoljstva. Sjedišta: 6+1.

   Vlasnik: Medunjanin Ekrem - Epi (Plav)

   Kontakt tel. 069 202 661 (Viber) ili 917 310 7110
Ministar Kemal Purišić u službenoj posjeti Sarajevu.   (16. april 2019)
   Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić sastao se danas, 16. aprila 2019. godine u Sarajevu, sa zamjenikom premijera i ministarom rada i socijalne politike Federacije Bosne i Herecegovine Veskom Drljačom.
   Teme razgovora bile su upoznavanje sa aktivnostima koje se sprovode od strane resornih ministarstava u oblasti rada i socijalne politike, kao i jačanja bilateralnih odnosa pri sprovođenju regionalne saradnje i reformskih aktivnosti u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. (MRSS)


Elmela Zlatanic MD, doktor interne medicine i specijalista za infektivne bolesti (16. april 2019)
   Elmela Zlatanic MD, doktor interne medicine i specijalista za infektivne bolesti.
   Dr. Zlatanic Elmela sa 32 godine radnog iskustva, prihvata više od 29 planova osiguranja. Povezana je sa bolnicom Lenox Hill Northwell Health na Manhattnu.

   Adresa office:
132 East 76 Street Suite 2G
New York, NY 10021

   Posjete mozete zakazati na tel.: 212 - 249 - 4601
Stanovi na prodaju u Plavu.   (16. april 2019)
   Stanovi na prodaju u Plavu. Lokacija Racina, ispod sportske dvorane, sa pogledom na Plavsko jezero.
   Stanove radimo po vašoj želji i velicine su od 60m2 - 120m2.
   Kontakt osoba: Mujo Šahmanović 917 543 1381 (Viber)


Na ahiret je preselila Canovic (Arslana) Hasnija, rodj. Radoncic    (1925-2019)  (16. april 2019)
   U Plavu je u ponedeljak 15. aprila na ahiret preselila Canovic (Arslana) Hasnija, rodj. Radoncic, u 94. godini života.
   Dženaza namaz ce se klanjati danas, 16. aprila u 16:00h kod dzamije Sabovica. Dzenaza ce se obaviti na Sehovica mezarje.
   Ožalošceni: sinovi Dzeljalj i Mehmed, kcerke Kumrija i Hajrija, brat Hasim, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Iz Holandije novih €1,100 za buduci IKC u Gusinju. Ukupno $313,341 + €56,4161 + 7,500KM + AUD$1,900 + ostale donacije   (16. april 2019)
   Postovani,
   Imamo nove donacije za izgradnju IKC-a u Gusinju u iznosu od €1,100. Donatori su
- Purisic Senad € 100
- Na zabavnoj veceri u organizaciji bosnjackog udruzenja Plavljana i Gusinjana "Behar", odrzanoj 13-04-2019 u mjestu Maarssen, prikupljeno je € 1,000

  Ukupno do sada u Holandiji je prikupljeno 7.350 eura.
   Odbor je srdacno zahvalan svim nasim dosadasnjim donatorima i jos jedan poziv svima koji su u mogucnosti da uzmu ucesce u ovoj akciji i daju svoj doprinos kako bismo ZAJEDNO dosli do zeljenog rezultata.
   Srdacan pozdrav Odbor.
Do sada za IKC Gusinje ukupno je prikupljeno $313,341 + €56,416 + 7,500KM + AUD$1,900+ AUD$1,900 + ostale donacije. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Admir Radončić naš saradnik i dopisnik iz Podgorice. Ujedno i servis za računare i mobilne telefone (16. april 2019)
   U želji da izadjemo u susret našim brojnim posjetiocima i citaocima iz Podgorice, koji svaki dan posjećuju naš web magazin, naša redakcija je odlucila da se proširi, odnosno angazovali smo stalnog saradnika iz ovog grada. Rijec je o Admiru Radončiću.
   Od sada svi iz Podgorice koji žele da putem naseg web magazina reklamiraju svoje firme ili biznis, postave oglase za prodaju kuća, stanova ili placeva, sjećanja na svoje najdraže, ..., itd, mogu da se obrate Admiru Radončiću na telefon +382 69 607068.

   I jos nešto. Admir uspješno vrši popravke svih tipova racunara. Popravka racunara obuhvata sve vrste PC servisa desktop i laptop racunara: instalacija sistema, brisanje virusa, popravka hardvera i softvera, održavanje racunara.
   Svaki problem na racunaru i laptopu rešava 100% uspješno. Besplatna dijagnostika kvara obuhvata test ispravnosti hard diska, napajanje, procesor, graficka karta. Nakon kompletnog servisa vaš kompjuter-laptop mora raditi kao nov !
  Takodje Admiru se možete obratiti za servis, odnosno popravku svih mobilnih telefona na tržištu u Crnoj Gori. (Gusinje Plav Press)
Behljulj Behljuljevic - SANAK SNILA MUJAGINA LJUBA   (16. april 2019)
Euro Eatery & Market - 883 Yonkers Ave, Yonkers, NY 10704  (15. april 2019)
  Dobro došli u Euro Eatery & Market, koji se nalazi na 883 Yonkers Avenue u Yonkers, NY 10704.
  Kod nas, možete sjesti i kroz ukusan obrok ujedno voditi brigu o Vašoj kupovini namjernica na jednom mjestu. Neki od obroka koje nudimo su burek, ćevape i ćufte, kao i delikatesni sendviči i odeljak za topla jela za ručak. Svi naši od proizvodi od mesa su porijeklom HALAL 100%.
   Kod nas mozete naći mnoge proizvode sa balkanskog regiona, uključujući neograničeno: razne sireve, ukiseljeno povrće, domaće: sudzuk, supe, vegetu, sokove, čokolade i slatkiše.
Na licu mjesta, parkiralište je dostupno.
  Radno vrijeme je od 7am do 10pm od ponedjeljka do subote i od 8am do 9pm sati u nedelju. Kont. telefon 914-966-7290
   Radujemo se Vašem dolasku uskoro!
GOLDEN WORKS CORP - vl. Ferid Šabović   (15. april 2019)
GOLDEN WORKS CORP - vl. Ferid Šabović
General construction
929-245-6388 & 929257-7742


DRUŽENJEM PROTIV ZABORAVA i uspon HAMDOVOM STAZOM - Gusinje: 26,27 i 28 jul 2019   (15. april 2019)
  
Porodica rahmetli Hamdije-Hamda - Cekica, Nacionalni Park Prokletije i Planinarsko društvo "Karanfil" Gusinje 26,27. i 28. jula 2019.godine organizuju VIII tradicionalni medunarodni planinarski skup pod motom DRUŽENJEM PROTIV ZABORAVA i uspon HAMDOVOM STAZOM


V A L U Š N I C A    2 0 1 9.

P R O G R A M    VIII    D R U Ž E NJ A


Novih $1,700 za buduci IKC u Gusinju. Ukupno $313,341 + €55,316 + 7,500KM + AUD$1,900 + ostale donacije   (15. april 2019)
  Nove donacije iz New Yorka za IKC u Gusinju u iznosu od $1,700:
- Hot (Husa) Hakija $1,000
- Hot (Hakije) Mersina $500
- Mrkulic (Haka) Džafko $200

  Do sada ukupno je prikupljeno $313,341 + €55,316 + 7,500KM + AUD$1,900+ AUD$1,900 + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H.Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro(201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
 U povodu 27 godine Armije Republike BiH - 15. april 2019. god    (15. april 2019)
   Sponzor priloga: Aljo Kobilić - New York

NJIMA U ČAST, A NAMA NA PONOS
Nestajala je plavsko-gusinjska mladost, daleko od svog rodnog kraja u svojoj novoj domovini Bosni i Hercegovini, gdje su se opredjelili da žive i rade, da njima i njihovoj djeci bude sigurnije, ljepše i bolje. A kada se nad Bosnom i Hercegovinom nadvila opasnost, stali su na branik svoje nove domovine ne žaleći ni svoje živote, ostajući kao vječni spomen koji će novim naraštajima pričati kako se treba boriti i živjeti za svoj narod, tradiciju, vjeru, kulturu, običaje...
Oni su bili da misle kako su htjeli, da sude o svemu slobodno i neograničeno, oni su bili smjeli da govore šta su htjeli i za mnoge od njih te riječi su bile isto što i njihova djela. Njih, 76 šehida - poginulih boraca, civilnih žrtava rata i nestalih Plavljana i Gusinjana ušli su u istoriju i legendu.... Neka im je veliki i vječni rahmet!

POGINULI I NESTALI U RATU 1992-1995
April, 15 - Dan osnivanja slavne antifasisticke Armije Republike Bosne i Hercegovine    (15. april 2019)
   Pise: prof. Dzemal Hot
  Aprila, 15. 1992. godine osnovana je slavna Armija RBiH. Mi smo ponosni na Armiju RBiH koja je branila i odbranila sve civilizacijske vrijendosti, suzivot u BiH. Mi smo bili istinski borci protiv fasizma koji se u novijoj formi srbizma kroz cetnicki koljacki metod najzlocinackije ispoljio protiv svih patriota BiH,posebno bosnjackog vecinskog naroda. Ponosni smo da smo branili I sad branimo navedene antifasisticke i slobodrske vrijednosti.
  Uz cestitke koje upucujem svim antifasistima i onim koji cijene slobodu, mir, toleranciju, razlicitosti kulturu i vjere u BiH i sire, molim vas da sad i ubuduce sacuvamo sjecanje i tradiciju koju je odbranila Armija Republike BiH. Molim vas da ulozimo dodatne napore, posebno ovdje da osjetimo i blagovremeno sprijecimo perfidne i skrivene pokusaje razbijanja naseg jedinstva i vec vidjene tzv lokal-"patriotizme " u nasim sredinama koje smo vidjeli i sprijecili pocetkom 1992.godine a i sa kojim smo se na zalost povremeno suocavali kako u BiH, tako i ovdje.
  Zivjela BiH i nase jedinstvo kako je bilo u Armiji RBiH 1992-1995. godine.
Na ahiret je preselila Marković (Bajrama) Haljima, rodj. Šaljanin    (1940-2019)  (14. april 2019)
   U Plavu je u subotu, 13. aprila na ahiret preselila Marković (Bajrama) Haljima, rodj. Šaljanin, u 79 godini života.
   Dženaza namaz će se klanjati danas, u ponedeljak 15. aprila u 13:30h, nakon čega će se obaviti dženaza na Hrankovića mezarje.
   Ožalošćeni: sin Ruždo, kćerke Ema, Šemsija, Remzija i Zumreta, unučad, mnogobrojna rodbina, prijatelji i porodice Marković i Šaljanin .
  Novi dizajn internet prezentacije udruzenja EURO Gusinje iz New Yorka   (15. april 2019)
  Za clanove, simpatizere i prijatelje naseg napoznatijeg, najbrojnijeg i najbolje organizovanog uruzenja u dijaspori - EURO Gusinje iz New Yorka imamo radosnu vijest. Naime, nakon par sedmica rada njihova web stranica je presla na novi server i sada ste u mogucnosti da njihov rad i aktivnosti pratite na novoj, redizajniranoj internet stranici.
Web adresa ostaje ista i ona glasi, da vas podsjetimo, www.eurogusinje.org
Luković Medina, Markišić Faris i Jovović Mladen pobjednici šahovskog turnira za učenike osnovnih škola   (14. april 2019)
  U Plavu je 12. 04. 2019. godine održan prvi put međuopštinski šahovski turnir u ubrzanom šahu za učenike osnovnih škola u organizaciji Opštine Plav, Centra za kulturu „Husein Bašić“ – Plav, OŠ „Hajro Šahmanović“ – Plav, OŠ „Džafer Nikočević“ –Gusinje, OŠ „Petar Dedović“ – Murina i ŠK „Plavsko jezero“- Plav. Učestvovali su učenici od trećeg do devetog razreda iz OŠ „Hajro Šahmanović“ u Plavu, OŠ „Džafer Nikočević“ u Gusinju i OŠ „Petar Dedović“ u Murini.
  Na početku turnira se obratio Safet Kojić gdje je pozdravio prisutne i zahvalio im što su došli u tolikom broju. Takođe, u ime osnovnih škola i šahovskog kuba zahvalio se sekretaru za opštu upravu i društvene djelatnosti Miralemu Metjahiću i direktoru centru za kulturu Vladimiru Kneževiću na podršci, a kao sekretar šahovskog kluba zahvalio se Zimeru Kukaju, Slavku Garčeviću, Mirsadu Musiću, Mentonu Kukiqu za doprinos razvoja šaha u osnovnim školama. Kao domaćin, direktor Vladimir Knežević je poželio dobrodošlicu i poželio da u sportskom duhu prođe turnir.
  Turnir je imao tri kategorije: djevojčice, dječaci do 12 godina i dječaci do 14 godina. Turnir se igrao po Švajcarskom sistemu od 5 kola, tempo igre je 30 minuta po igraču. Po tri najbolje plasirana učenika u svojim kategorijama su dobili medalje. Titulu pobjednice za djevojčice je ponijela Luković Medina sa osvojenih 4 boda iz OŠ „Hajro Šahmanović“, drugo mjesto je pripalo učenici iz OŠ „Petar Dedović“ Garčević Tijani sa osvojenih 3,5 bodova i treće mjesto sa 3 boda osvojila je Palavrtić Dalila iz OŠ „Hajro Šahmanović“. Za kategoriju učenika do 12 godina prvo mjesto sa maksimalnim brojem bodova osvojio je Markišić Faris iz OŠ „Hajro Šahmanović“, drugoplasirani je učenik Zogović Nemanja iz OŠ „Petar Dedović“ sa osvojenih 4 boda, na trećem mjestu je učenik Kukiq Kelmed iz OŠ „Dafer Nikočević“ koji je imao isti broj bodova kao drugoplsirani, ali je imao slabije dodatne kriterijume. Titulu najboljeg do 14 godina za dječake osvojio je učenik OŠ „Džafer Nikočević“ Jovović Mladen sa maksimalnih 5 bodova, drugo mjesto sa 4 boda pripalo je Lutovac Nikoli iz OŠ „Petar Dedović“, a treće mjesto sa istim brojem bodova, ali sa slabijim dodatnim kriterijumima osvojio je Ulaj Alban iz OŠ „Džafer Nikočević“.
  Treba naglasiti da je najmlađi učesnik turnira, osmogodišnji Milačić Milija iz trećeg razreda OŠ „Petar Dedović“, pokazao zavidno znanje i ravnopravno se borio sa starijim učenicima.
  Glavni sudija turnira je bio šahovski sudija Safet Kojić.
  ISLAMSKI KULTURNI CENTAR GUSINJE    (14. april 2019)
   Pise:Almer H. Kalač, dipl.ing.arh.
   Izgradnja objekta predviđena je na kat. parceli br. 282/1 KO Gusinje. Lokacija se nalazi se u užem gradskom jezgru Gusinja, sa zapadne strane u odnosuna ulicu koja od centra vodi prema Ali-pašinim izvorima. Sama parcela je sa svoje tri strane, zapad, sjever I jug, okružena parcelama na kojima su izgrađeni individualni stambeni objekti. Kako se u prethodnom periodu gradilo stihijski, taj uticaj nije mimoišao ni ovu lokaciju. Stvorenje nepravilan oblik parcele, na susjednim parcelama je građeno uz samu granicu a sve to je stvorilo nepovoljne uslove za ovu lokaciju. Lokacija sama po sebi traži reperezentativan objekat. Investitor takođe. Međutim, prethodno pobrojani problemi diktiraju drugačije uslove. Sve to predstavlja izazov koji je, nadama se, ovog puta uspješno riješen.
  Objekat je projektovan za potrebe Islamske zajednice. Multifunkcionalan, sa potrebama koje su tradicionalne ali i sa onima koje diktira današnji način života. U granicama mogućeg, projektovan je da podmiri potrebe najmlađih – vrtić i igraonica, pokriva dio potreba ljudi srednje dobi pa sve do onog što čeka svakog čovjeka – ispraćaja na posljednje putovanje – hatarhana i gasalhana. Unutra – za svakog ponešto, pojedinačno. Spolja, jedan oblik za sve. Za čaršiju. Projektovan je kao moderan, sa elementima tradicionalne ali i islamske arhitekture.
  Proračun konstrukcije objekta počinje od krova, uključujući opterećenje od snijega i vjetra, sopstvenu težinu kao i korisnike. Tako dolazimo do temelja. A onda izgradnja ide suprotnim smjerom, od temelja do krova. Tim redosljedom predstavljamo i objekat:
  U suterenskoj etaži smješten je parking, toplotna podstanica, i ukoliko se za to ukaže potreba, gasalhana. Do ove etaže korisnik može doći liftom i stepeništem, a autom se pristupa preko kose rampe.
  Glavni ulaz u objekat je u prizemlju, sa pristupne ulice. Do centralnog hola se dolazi kroz vjetrobranski dio. U centralnom holu koji je sa gornjom etažom i vizuelno povezan galerijom, nalazi se fontana. U svim pravcima se nalaze određeni sadržaji, pozicionirani kako bi na najpraktičniji način bili dostupni korisnicima. Centralni hol predstavlja vezu između svih sadržaja u prizemlju. Na ovoj etaži smještene su sljedeće prostorije: dva lokala sa dispozicijom prema ulici, restoran sa kuhinjom u koji je moguće pristupiti i spolja, hatarhane za muškarce i žene (sa zasebnim ulazom spolja), i sanitarni čvor za potrebe cijele etaže.
  Na prvom spratu smještene su dvije multimedijalne sale, dvije kancelarije, prostor za igraonicu i prostor za dječiji vrtić (za manji broj djece), kao i sanitarni čvor.
  Drugi sprat je planiran za smještajne kapacitete – sobe i apartman. U tavanskom dijelu može se smjestiti vešeraj – pranje, sušenje i peglanje za potrebe smještaja.
  Svaka od etaža može funkcionisati nezavisno od ostalih. Do svih etaža može se pristupiti stepeništem ili liftom. Uzimajući u obzir i pristupnu rampu kojom se sa kote ulice može pristupiti prizemlju, ispunjen je i uslov za kretanje osoba sa invaliditetom, dijela populacije na koju trebamo obratiti malo više pažnje, ne samo u projektovanju.
BalkanFresh is Now Nationwide – Free Shipping in US and Canada* (6. april 2019)
O Nama
Dok smo kupovali na našem lokalnom evropskom tržištu došli smo do radikalne ideje da potpuno promjenimo način na koji ljudi kupuju evropske proizvode (namjernice). Sadašnji način je veoma neefikasan, gubite vrijeme na vašem lokalnom evropskom tržištu čekajući po prodavnica u liniji i to nije prijatno iskustvo uopšte za Vas kao kupca.
Ovde je gdje sada dolazi BalkanFresh.com Misli na Vas kao promjena u potrošačkoj industriji, spreman za neke sveže ideje. Imamo izvanrednu ideju da kupovina na internet mreži za vaše omiljene evropske proizvode (namjernice) može biti jednostavna kao 1, 2, 3. Naručite on-line danas i naše osoblje će sve to dostaviti do vaših vrata sljedećeg dana.
Ponosimo se što smo broj jedan u dostavnoj službi. Mi Vas ne tretiramo kao broj naloga, već kao pravog potrosača. Mi nikada ne dostavljamo vašu narudžbinu uslugom za isporuku, mi isporučujemo svoje artikle do vaših vrata narednog dana od strane našeg osoblja. Ako ne želite da naručite na internet mreži, uvjek imamo nekog spremnog da odgovorimo na telefon i uzmemo vašu narudžbu.
Tražimo da zaradimo svoj posao, uvek Vas imamo na umu. Mi ćemo se pobrinuti da od trenutka kada napravite narudžbinu do vremena kada je isporučeno, uvek možete da stupite u kontakt sa "živom osobom" putem e-pošte ili telefona, što vam je najpogodnije. Vi ste naš prioritet broj jedan, jer bez Vas nema ni nas.
Namjernice za Vas možete naručiti direktno preko naše web stranice BalkanFresh.com ili na telefon 718-710-0516
Vrsimo dostavu namjernica bilo gdje u US i Canadi. AKo je narudžbina preko $100 dostava je besplatna (*).About Us:
While shopping at our local European market we came up with a radical idea to completely disrupt the way people shop for European products. The current way is very inefficient, you waste time getting to your local European market wait on line and it’s not a great experience overall to you as a customer.
This is where BalkanFresh.com comes in. Think of us as the disruptors to an Industry ready for some fresh ideas. We have the crazy idea that shopping online for your favorite European products can be as easy as 1 2 3. Order online today and have it delivered to your door by our great partners.
We pride ourselves to be number one in customer service. We don’t treat you as an order number but as a real customer. We never ship your order with a shipping service, we hand deliver your items to your door next day by our delivery personnel.
Don’t prefer to order online, we have someone ready to answer the phone and take your order.
We are looking to earn your business, we always keep you top of mind. We will make sure from the time you place an order to the time it’s delivered you can always get in touch with a live person through email, phone or chat whatever is convenient for you. You are our number one Priority, because without you there is no us.
You can order the groceries directly through our web site BalkanFresh.com or on the phone 718-710-0516. We deliver groceries anywhere in US and Canada. We offer Free Shipping on all orders over $100.
Thank you - We are looking forward to serving our community.
BalkanFresh Family
Nema više protesta, performersi na sceni   (13. april 2019)
  Piše: Goran Popović
   Završeni su protesti. Očekivano. Od starta je taj projekat građanskog bunta, inspirisan konstrukcijama osumnjičenog kriminalca i bjegunca D. Kneževića, mirisao na neuspjeh. Ne samo zbog diskutabilne moralno-intelektualne strukture vodstva pokreta “Odupri se”, već i zbog njihovog lutanja između privrženosti D.K. i odanosti opozicionim političarima koji su, nakon niza vlastitih neuspjeha, kao lešinari, vidjeli šansu da, u saradnji sa građaninom Džemalom Perovićem, obale “omraženi režim”. Sad se ne slažu ni sa prvim, ni sa drugim, a po svoj prilici ni sami sa sobom. Pa će u Brisel da to nekako riješe.
  Uostalom, sve je objasnio lider PzP Nebojša Medojević, kada je saopštio da je DF do sada platio najveći dio troškova "građanskih" protesta, te da smatra da od šetnji kroz Podgoricu nema vajde, a da se režim može srušiti samo nasiljem i sukobima sa policijom. A on ima iskustva sa protestima. Od Beograda do Podgorice... nastavak teksta...
Plavsko-Gusinjski Merhamet iz Njemacke organizuje Skup, u subotu 27. aprila    (13. april 2019)
   Selam dragi citaoci,

  Želimo da obavijestimo svoje clanove, prijatelje i simpatizere da 27. aprila sa pocetkom u 19 casova organizujemo skup na adresi:

  "BÜRGERHAUS FRICKHOFEN“, Marktstr. 2 u 65599 Dornburg-Frickhofen.

   Goste na ovom skup ce zabavljati:
  Meli Melly & Gili - i Muaz Sazlija
  Za dalje informacije mozete kontaktirat tel. broj: +49 160 970347 64 ili preko email: merhamet-pg@gmx.de

  Eldin Cekic,
   Plavsko-Gusinjski Merhamet
"LILIBETH" Beautiful Brows & Eyes - vl. MERI ĐEŠEVIĆ    (12. april 2019)
   "LILIBETH" Beautiful Brows & Eyes - vl. MERI Đešević
- brow sharping servoce & lessons
- eyelash extensions
- professional makeup application
- lessons in makeup application
- fauxlash application &lessons
- express facials
- brital & corporate services
- special beauty events & parties

Address:
315 West 57th Street (Between 8th & 9th Ave)
New York, NY 10019
Phone: 212.823.2540
"LILIBETH" Beautiful Brows & Eyes - Owner MERI Đešević
MIRSAD BAJRAKTAREVIC bice gost nase dijaspore u Švedskoj na AKŠAMLUK-u u GÖTEBORG, 27. aprila 2019.god    (12. april 2019)
  Sa velikim zadovoljstvom obavjestavamo sve nase zemljake u Švedskoj i sire da ce gost zabavne veceri - Akšamluk 27. aprila (subota)od 19 casova u Göteborg (Švedska), koje organizuje zavicajno drustvo ”Bor-Visitor” biti MIRSAD BAJRAKTAREVIC, predsjednik opstine Plav.
   Nadamo se da ce ova posjeta na pravi nacin povezati nasu dijasporu iz Švedske sa rodnim krajem Plavom i Gusinjom i da cemo ovog prilikom dobiti puno korisnih informacija iz prve ruke o prilikama u zavicaju. Ovo je prva posjeta nekog visokog funkcionera iz zavicaja koji posjecuje nasu dijasporu u Švedskoj i da ocekujemo da ce ovakvih posjeta u buducnosti biti puno vise.
Upravni odbor zavicajnog udruzenja ”BOR-VISITOR” Švedska
Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS - Dentist za Vas i Vašu porodicu (11. april 2019)
   ELEMENTS DENTAL OFFICE - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS
   Cosmetic, Inplants & Family Dentist
   28-36 Steinway St. Astoria, NY 11103 (od ponedeljka do subote)
   718-777-9662, Fax: 718-777-9682

   BEEKMAN PLACE DENTAL - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS - (Office in Manhattan)
   352 East 51 Street
   New York NY 10022 (srijedom i petkom)
   212 668-8400
Poništena građevinska dozvola za izgradnju elektrane na rijeci Komarači   (11. april 2019)
Preko Islamska Zajednica Kulturni Centar Plav Gusinje New York donirano novih $1,250 za IKC Gusinje. Ukupno $311,641 + €55,316 + 7,500KM + AUD$1,900 + ostale donacije ostale donacije   (11. april 2019)
   Odbor iz New Yorka koji koordinira akcijom prikupljanja sredstava za izgradnju Islamskog Kulturnog Centra u Gusinju dobio je ime lica od Islamska Zajednica Kulturni Centar Plav Gusinje NY koja su preko njih donirali novih $1,250:
  - Radončić Avda Dzafer $500
- Kandic Zara $100
- Gačević Hamdo $500
- Redzematovic Savado $100
- Muhamed $50
   Do sada preko IZKC Plav Gusinje New York je donirano ukupno $62,151
  Odbor za izgradnju Islamskog Kulturnog Centra u Gusinje, poziva sve Gusinjane i Plavljane sirom svijeta i njihove prijatelje, da se pridruze ovoj nadasve istorijskoj akciji i dadnu svoj doprinos za izgranju objekta koji ce svima sluziti i biti nesto cime ce se ponositi dijaspora.
Do sada ukupno je prikupljeno $311,641 + €55,316 + 7,500KM + AUD$1,900 + ostale donacije ostale donacije
   Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Ramazanski poklon paketi iz Holandije.    (11. april 2019)
   Postovani,
  Primice nam se ramazan, mjesec posta, oprosta, dobrocinstva i dobrih odnosa. Ramazan je povod da organizacioni odbor zapocne akciju prikupljanja novcanih sredstava za ramazanske poklon pakete, koji ce se i ove godine podijeliti u zavicaju. Zelimo podsjetiti da smo prosle godine, zahvaljujuci nasim velikodusnim donatorima i nasim vrijednim saradnicima, podijelili 104 paketa u Gusinju, Plavu i okolnim mjestima odnosno tamo gdje je to bilo i najpotrebnije. Naravno i ove godine zelimo na prvi dan Ramazana obradovati sve one kojima je pomoc potrebna. Stoga pozivamo sve nase donatore kao i sve ljude dobre volje, koji ce nesebicno dati svoj doprinos i omoguciti da se podjeli sto veci broj paketa. Cijena paketa je €30, a akcija traje do 1. Maja 2019 godine. I ove godine zapocinjemo akciju sa vec uplacenim donacijama nasih stalnih donatora iz Holandije, Svedske i New Yorka.
Uz nadzor organizacionog odbora i nasih saradnika, novcana sredstva ce biti preusmjerena namjeni, o cemu cemo vas, kao i uvijek do sada, informisati pismom i slikom. Sve uplate mozete izvrsiti kod dole navedenih clanova organizacionog odbora. Unaprijed zahvalni:
   Mehmed Mesko Nikocevic 0031643957431, Ahman Nikocevic 0031638673125, Rifat Hot 0031650992622, Safet Qosaj 0031625123407, Ramo Kobilic 0031653456112, Nedzad Jarovic 0031646778190, Dzenad Muratagic, Enis Hot 0031655231887.
MI MOŽEMO HODATI JEDINO U NAŠIM SNOVIMA-ZA SADA!   (11. april 2019)
   Karim i Nidal Toskic su osmogodišnji blizanci iz Crne Gore, koji su rođjeni sa cerebralnom paralizom. Do sada su imali mnogo ortopedskih intervencija koje im nisu pomogle onoliko koliko se očekivalo. Kako bi mogli stati na noge,potrebno je da se odradi operacija selektivne rizotomije u Americi. Oni su već na listi čekanja za operaciju, koja ce se obaviti za dva mjeseca ukoliko se uspije prikupiti novac potreban za liječenje. Bilo kakva donacija bila bi mnogo cijenjena. A dijeljenje ove price sa svijetom takodje bi nam pomoglo da ovim dječacima uljepšamo njihovo djetinjstvo.
  S poštovanjem, obitelj Karima i Nidala Toskića.
  Vase donacije mozete uplatiti uplatiti putem ovoga linka
ČIŠĆENJE JETRE ZA SAMO 5 DANA (10. april 2019)
   Ni jedna bolest se ne pojavljuje preko noći. Bolest srca, rak...skoro sve bolesti se razvijaju mesecima, pa čak i godinama, nakon što jetra prestene da čisti tijelo.

  ZAŠTO MORAMO DA ČISTIMO I ISPIRAMO NAŠU JETRU?

   Posao jetre jeste da pročisti sve što jedemo i pijemo i ukloni sve što je štetno iz naše svarene hrane prije nego što udje u krvotok. Jetra uklanja holesterol i štetne masti usled preteranog konzumiranja hrane životinjskog porijekla i uklanja hiljade aditiva u hrani i tečnosti koje konzumiramo. Jetra uklanja sve one štetne materije u krvi, koje bi, ukoliko bi se zadržale, mogle da prouzrokuju srčane napade, moždane udare, probleme sa cirkulacijom, rak, neurološke bolesti i stotine drugih bolest. Nezdrav način života i ishrana prouzrokuju da se jetra umori i sama postaje zapušena istim toksicnim odpadom koji je uklanjala iz vaše krvi. Kad je zapušena i bolesna, jetra ne može da uklanja otrov iz vas. Taj nagomilan odpad čini da jetra oboli, pa čak izaziva i rak jetre. Čišćenjem i ispiranjem jetre, jetra se oslobadja otrovnog sadrčaja, kada je zapušena i pretrpana.
   Zato smo napravili program za 5 dana čišćenja jetre. Svaka osoba bi trebala da čisti jetru makar jednom godišnje! Svi koji su zainteresovani da očiste jetru za samo 5 dana prirodnim proizvodima mozete se javiti Pajazitu-Paju Deljanin, (diplomirani ljekar prirodne medicine) na telefon 514 244 8133 i njegovoj supruzi Nazi Deljanin, (diplomirani nutricionist prirodne medicine) na telefon 438 939 6292 ili e-mail: pajo-naza@hotmail.com

ČIŠĆENJE ORGANIZMA 30 DANA

METODA RASTVARANJA KAMENA U BUBREGE

MOĆAN, EFIKASAN I KOMPLETAN PROGRAM ČIŠĆENJA CRIJEVA
BosnaFresh - Prvi Bosanski Online SuperMarket. (10. april 2018)
   Besplatana narudžbina i dostava namjernica na vašu kućnu adresu u cijeloj Americi i Kanadi!
   BosnaFresh je jedini bosanski online supermarket. Ponosimo se time što smo prvobitni izbor za bosansku zajednicu koja živi u Americi i Kanadi. Mi isporučujemo prvoklasne balkanske namirnice u svakoj državi Sjedinjenih Država i Kanade i to direktno sa Balkana na Vašem kućnom pragu. Za Vas u ponudi imamo ogroman izbor gurmanskih sireva, grickalica, čokolada, začina i još puno toga. Ponosni smo na to što smo najveći bosanski snabdevalac hrane u zemlji, posvijećeni smo našim mušterijama i njihovim potrebama.
   Našim mušterijama nudimo besplatnu isporuku sa svakom porudžbinom prema utvrdjenom minimalnom iznosu. Pritom, glavni faktor koji nas izdvaja u odnosu na druge slične platforme je taj što Vam garantiramo tačnu isporuku na vrijeme. Čim primimo Vašu porudžbinu, naše osoblje je pakuje istog ili sledećeg dana, zavisno od vremena Vaše porudžbine.
   Pritom, proces porudžbine je vrlo jednostavan. Proizvode možete pretraživati po kategorijama ili direktno u brzoj pretrazi. Nadete proizvod koji Vama treba, dodate ga u svoju korpu (Cart), odaberete kolicinu koju želite i poručite. Zatim na kraju porudžbine, ostavite svoje podatke, izvršite uplatu i proizvodi se šalju na Vašu adresu. Iznos se Vašega racuna skida tek kada su proizvodi isporučeni.
   Svaku namirnicu koju trebate, možete naći na BosnaFresh te tako ne morate pretraživati veliki broj sajtova. Ovo eliminiše potrebu da različite vrste namirnica pretražujete po različitim sajtovima. Svi proizvodi su visokog kvaliteta i hrana koju poručite na BosnaFresh stiže kod vas u svojoj najsvježijoj formi.
Takodje, našim mušterijama nudimo i stalnu podršku, gdje će im naši radnici pomoći da odaberu najbolje za sebe i pomoći će im da riješe svaki mogući problem.
Osjetite ukus tradicije u Vašim domovima uz BosnaFresh!
www.bosnafresh.com


Veliki izbor kvalitetnih jeleka, dimija, fesova, ..., od sada i u New Yorku   (10. april 2019)
   Jelek, dimije, fes, sorta, palantra, ..., su dio nase tradicije i kulture, nezaobilazni komadi jedinstvene plavsko-gusinjske nosnje, koji treba da ima svaka nasa bosnjacka porodica.
   Odnedavno i u New Yorku, uz veliki izbor i po veoma povoljnim cijenama, mozete nabaviti jeleke, dimije, fesove, ..., uradjenje vrijednim rukama gradilja iz naseg zavicaja.
   Za dalje informacije mozete nazvati: 212 581 0845 ili 917 952 007


Prodavnica mjesovite robe SKALINADA Bronx   (10. april 2019)
   Više od 29 godina nalazimo se u Bronx-u, na istoj adresi i stvaramo kvalitet jedinstvenog ukusa poznatog svima. Posjedujemo veliki asortiman suhomesnatih proizvoda, svjezeg mesa, mesa za rostilje, hrane iz Evrope ( sireva, zacina, pekarskih proizvoda, proizvoda od voca i povrca, cajeva,...,) prakticno sve sto je neophodno za Vasu kuhinju. Dozvolite da budemo deo Vaseg svakodnevnog života u kupovini.
DOBRE NAVIKE NE TREBA MIJENJATI - KUPUJTE U "SCALINADI".

Adresa: 667 East 187 Street BRONX, NY
Telefon: (718) 367 7256


Radno vrijeme Ponedeljak - Subota: 9:00 prije podne - 6:00 poslije podne
Nedelja: 10:00 prije podne - 5:00 poslije podne

KOMPLETNA PONUDA ZA VASU KUHINJU - PRODAVNICA "SCALINADA"
Nastavak Stranice (News Archive)


ZABRANJENO JE PREUZIMATI TEKSTOVE I FOTOGRAFIJE BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE
TUDJI TEKSTOVI I SAOPSTENJA NE MORAJU DA ODRAZAVAJU STAVOVE I MISLJENJA REDAKCIJE


Redakcija:

Rafet Hot Selim Cekic Nuki Lucevic Senad Sehovic Hamo Mulic Mirza Vukelj Radoncic MisoContact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"