www.Gusinje-Plav.com

Donacije za Islamski Kulturni Centar Gusinje - Ukupno do sada $353,921 + €77,516 + 9,600KM +...

ZDRAVKO ČOLIĆ- MELROSE BALLROOM Astoria: SATURDAY - 28. september 2019, Info.: MRKI'S Place 917-568-3496 & 646-261-3252

Dokumentarni film: LEGENDA O ZAMI-SMRT ZA ŽIVOT, trailer 1 (22. septembar 2019)
Povodom obilježavanja 25 godina od herojske pogibije našeg zavičajca Zama Dučića obavještavamo vas da je u organizaciji Udruženja „Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana“ Sarajevo završeno snimanje dokumentarnog filma „Legenda o Zami-smrt za život“, a sve u produkciji Udruženja „Pravda“ Sarajevo, na čijem je čelu istaknuti reditelj i autor filma Avdo Huseinović, poznat i prepoznat po ovakvim filmovima.
Dana 25. septembra 2019.god.(srijeda), sa početkom od 19,00 sati, tačno na dan pogibije,održat će se premijera dokumentarnog filma u multimedijalnoj sali općine Novi Grad Sarajevo, u zajedničkoj organizaciji Udruženja „Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana“ Sarajevo i Udruženja „101 brigada“ Sarajevo, u kojoj je Zamo bio komandant manevarskog bataljona.
Pokrovitelj premijere filma je općina Novi Grad Sarajevo na čelu sa organizacijom boraca iste općine.
Ranije istog dana (25.septembra 2019.god.) od 11,00 sati, u organizaciji Udruženja „101 brigada“ Sarajevo, biće upriličeno tradicionalno odavanje počasti na Zaminom mezaru u haremu Alipašine džamije, a u popodnevnim satima i obilazak mjesta pogibije.
Pozivamo vas da se odazovete, u što većem broju, na sve navedene dogadjaje, a posebno na premijeru filma, te da na taj način, svi zajedno, odamo počast našem heroju.
Udruženje „Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana“ - Sarajevo
Dokumentarni film: LEGENDA O ZAMI-SMRT ZA ŽIVOT, trailer 2 (22. septembar 2019)
Hajtar za Šiljković (Mehmeta) Bajrama-Bakuša - Nedelja, 29. septembar 2019  (21. septembar 2019)
   U New Yorku je u 6. avgusta 2019 godine na ahiret preselio Šiljković (Mehmeta) Bajram-Bakuš u 61. godini života.
   Tim povodom otvaraju hajtar: otac Mehmet, braca Hamo, Selver, Safet, i Orhan, sa bratstvom Šiljković i prijateljma, u našoj Ali-pašinoj džamiji u Astoriji, u nedelju 29 septembra od 9 sati izjutra do 7 sati naveče. (www.gusinje-plav.com)
BalkanFresh is Now Nationwide – Free Shipping in US and Canada* (14. septembar 2019)
O Nama
Dok smo kupovali na našem lokalnom evropskom tržištu došli smo do radikalne ideje da potpuno promjenimo način na koji ljudi kupuju evropske proizvode (namjernice). Sadašnji način je veoma neefikasan, gubite vrijeme na vašem lokalnom evropskom tržištu čekajući po prodavnica u liniji i to nije prijatno iskustvo uopšte za Vas kao kupca.
Ovde je gdje sada dolazi BalkanFresh.com Misli na Vas kao promjena u potrošačkoj industriji, spreman za neke sveže ideje. Imamo izvanrednu ideju da kupovina na internet mreži za vaše omiljene evropske proizvode (namjernice) može biti jednostavna kao 1, 2, 3. Naručite on-line danas i naše osoblje će sve to dostaviti do vaših vrata sljedećeg dana.
Ponosimo se što smo broj jedan u dostavnoj službi. Mi Vas ne tretiramo kao broj naloga, već kao pravog potrosača. Mi nikada ne dostavljamo vašu narudžbinu uslugom za isporuku, mi isporučujemo svoje artikle do vaših vrata narednog dana od strane našeg osoblja. Ako ne želite da naručite na internet mreži, uvjek imamo nekog spremnog da odgovorimo na telefon i uzmemo vašu narudžbu.
Tražimo da zaradimo svoj posao, uvek Vas imamo na umu. Mi ćemo se pobrinuti da od trenutka kada napravite narudžbinu do vremena kada je isporučeno, uvek možete da stupite u kontakt sa "živom osobom" putem e-pošte ili telefona, što vam je najpogodnije. Vi ste naš prioritet broj jedan, jer bez Vas nema ni nas.
Namjernice za Vas možete naručiti direktno preko naše web stranice BalkanFresh.com ili na telefon 718-710-0516
Vrsimo dostavu namjernica bilo gdje u US i Canadi.About Us:
While shopping at our local European market we came up with a radical idea to completely disrupt the way people shop for European products. The current way is very inefficient, you waste time getting to your local European market wait on line and it’s not a great experience overall to you as a customer.
This is where BalkanFresh.com comes in. Think of us as the disruptors to an Industry ready for some fresh ideas. We have the crazy idea that shopping online for your favorite European products can be as easy as 1 2 3. Order online today and have it delivered to your door by our great partners.
We pride ourselves to be number one in customer service. We don’t treat you as an order number but as a real customer. We never ship your order with a shipping service, we hand deliver your items to your door next day by our delivery personnel.
Don’t prefer to order online, we have someone ready to answer the phone and take your order.
We are looking to earn your business, we always keep you top of mind. We will make sure from the time you place an order to the time it’s delivered you can always get in touch with a live person through email, phone or chat whatever is convenient for you. You are our number one Priority, because without you there is no us.
You can order the groceries directly through our web site BalkanFresh.com or on the phone 718-710-0516. We deliver groceries anywhere in US and Canada.
Thank you - We are looking forward to serving our community.
BalkanFresh Family
Na ahiret je preselio Bektesevic (Braha) Miralem-Ljalja    (1988-2019)  (21. sept, 2019)
   Sinoc je u New Yorku u saobracajnoj nesreci, tragicno na ahiret preselio Bektesevic (Braha) Miralem-Ljalja, u svojoj 31. godini zivota.
  Zdravoglava se odrzava veceras u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji od 7 sati uvece.
   Dzenaza namaz ce se klanjati sjutra, u nedelju 22. septembra u 8:30 sati izjutra, a dzenaza ce se izvrsiti na Washington Memorial mezarju na Long Islandu.
   Ozalosceni: otac Braho, majka Kima, sestra Buta, bratstvo Bektesevic, rodbina i prijatelji. (www.gusinje-plav.com)
Prodajem novi stan u Plavu   (21. seprembar 2019)
  Prodajem novi stan u Plavu, povrsine 80m2. Stan se nalazi u centru Plava, ulica Čaršiska. Centralno grijanje na palet. Cijena 650 eura/m2. Papiri 1/1.
   Kontakt tel.:    Visar   +382 67 000108 (reg/viber)


Braca Kemal i Haljit (Alja) Koljenovic donirali $500 za izgradnju kuće porodici rah. Admira Lukovića    (21. septembar 2019)
  Nasoj redakciji pristizu donacije za izgradnju kuce porodici rah. Admira Lukovića iz Plava.
Ovoga puta je rijec o donacijama iz New Yorka u visini od $500.
- Kemal (Alja) Koljenovic $250
- Haljit (Alja) Koljenovic $250

Podsjecamo da su vec uplacene $800:
- Braca Rustem, Ismet, Shefket i Xhafer Sinanaj $500
- Pjetrovic (Isa) Šućko $100
- Koljenović (Hama) Emin $100
- Koljenović (Hama) Džafer $100.

Sve donacije ce biti uplacene organizacionom odboru u Plavu. (Gusinje Plav Press)
Opština Gusinje obilježila 28 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori    (21. septembar 2019)
  Povodom obilježavanja 28 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori, Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore i Zajednica opština Crne Gore pokrenuli su akciju pod nazivom “Nek gora zazeleni”. Opština Gusinje je sa svojim organizacionim jedinicama Centrom kulture i Službom zaštite i spašavanja u saradnji sa Upravom za šume prvog dana akcije zasijala 500 sadnica borovine, akcija se sprovela u selu Vusanje, dolina Ropojana lokacija Ljeskovina.
  Akciju ispred opštine Gusinje je predvodio Refik Pirović sekretar za inspekcijske poslove, koji je prenio pozitivne utiske, te pozvao sve građane opštine Gusinje, nevladin sektor, organizacije i pojedince da se narednih dana odazovu u što većem broju, te tako damo doprinos prelijepoj prirodi koju ima naša opština. Cilj akcije jeste jačanje svijesti o važnosti čuvanja životne sredine, sadnjom drveća u opštini Gusinje, doprinosimo očuvanju “pluća planete”.
  Akcija je simbolično počela 20. septembra 2019 godine, na dan usvajanja Deklaracije i nastavit će se u narednim danima , gdje je planirano da se zasije još oko 1.000 sadnica. Sadnja sadnica planirana je na još nekoliko lokaliteta u opštini Gusinje.
Plavljanin priznao da je u Hitnoj pomoći pretukao suprugu, produžen mu pritvor    (20. septembar 2019)
   Plavljaninu D.S. (32) koji je osumnjičen da je u prostorijama Hitne pomoći prebio svoju nevjenčanu suprugu produžen je pritvor odlukom bjelopoljskog Višeg suda i trajaće do dalje odluke suda.
  On je državnoj tužiteljki u Plavu Driti Rugovac priznao da je stisnutom šakom udario svoju nevjenčanu suprugu u lice, a kada je pala na pod nastavio je da je udara nogama i pesnicama po glavi i tijelu.
   Vještak doktorka Dragana Čukić se izjasnila da je pretučena supruga zadobila običnu tešku tjelesnu povredu
  Pritvor mu je produžen zbog opasnosti od bjekstva, a na teret mu se stavlja da je izvršio krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici.
  Iz plavskog Osnovnog državnog tužilaštva ranije je FOS-u saopšteno da su zaposleni u Hitnoj pomoći postupali u skladu sa pravilima službe.
   „Ne postoji osnov sumnje da je bilo ko od članova ekipe za HMP- Jedinice u Plavu izvršio bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, prema rezultatima dosadašnjeg postupka izviđaja. U svojstvu svjedoka do sada su salušani doktor Almir Aksalić i medicinski tehničari Nikola Gojković i Ana Srdanović“, saopštila je za FOS tužiteljka Rugovac. (FOS)
Prodaja dvije kuce na Konik (Podgorica) - Nova cijena 120.000 eura    (20. sep 2019)
  Na prodaju dvije kuce na Konik (Podgorica). Povrsina placa 430m2. Lokacija objekata povoljna za biznis, ali i za stanovanje.
   Cijena nije vise 135.000 eura, vec je sada 120.000 eura. Kontakt 1(646) 630-1372 (viber)

Hajtar za Jasavić (Ibrahima) Kumriju, rodj. Bektešević - Nedelja, 6. oktobar 2019.god    (20. septembar 2019)
   U Plavu je 28. avgusta 2019. godine na ahiret preselila Jasavić (Ibrahima) Kumrija, rodj. Bektešević, u 70-oj godini zivota.
   Tim povodom otvaraju hajtar: sin Nedzad, unuk Dzenis, bratstva Jasavić i Bektešević, rodbina i prijatelji, u našoj Ali-pašinoj dzamiji u Astoriji, u nedelju 6. oktobra 2019 godine, od 9 sati izjutra do 7 sati navecer. (www.gusinje-plav.com)
Novih $500 donacija za IKC Gusinje    (20. speptembar 2019)
  Nove donacije za IKC u Gusinju, preko Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija, u iznosu od $500:
- Kadric Ragip (Las Vegas) $500

  Do sada ukupno je prikupljeno $353,921 + €77,516 + 9,600KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H.Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro(201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Braca Rustem, Ismet, Shefket i Xhafer Sinanaj donirali $500 za izgradnju kuće porodici rah. Admira Lukovića    (20. septembar 2019)
  Kao sto smo i najavili, nasoj redakciji pristizu donacije za izgradnju kuce porodici rah. Admira Lukovića iz Plava.
Ovoga puta je rijec o poznatim biznismenima i vlasnicima lanca restorana "Empire Steak House".
- Braca Rustem, Ismet, Shefket i Xhafer Sinanaj iz New Yorka su donirali $500
Podsjecamo da su vec uplacene $300:
- Pjetrovic (Isa) Šućko $100
- Koljenović (Hama) Emin $100
- Koljenović (Hama) Džafer $100.

Sve donacije ce biti uplacene organizacionom odboru u Plavu.
P.S. Uskoro slijedi spisak novih donatora. (Gusinje Plav Press)
Oko 20 miliona eura za zaštitu od poplava i šetališta pored Lima i Grnčara    (20. septembar 2019)
  Naredne godine počeće regulacija rijeka Lim i Grnčar, čime će stvoriti uslovi za izgradnju višenamjenskih obaloutvrda i riješiti višedecenijski problemi sa poplavama. Sačuvaće se vodotoci, zaštititi stanovništvo, zemljište i objekti, a četiri opštine na sjeveru dobiće moderna šetališta uz rijeku.
Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, na predstavljanju projekta u Opštini Bijelo Polje istaknuto je da je za taj projekat, od kapitalne važnosti za Bijelo Polje, Gusinje, Plav i Berane, opredijeljeno oko 20 miliona eura.
Pogledajte kako bi konačno trebalo da izgledaju regulisane rijeke.

PREDSJEDNIK OPŠTINE PLAV PONUDIO RJEŠENJE    (20. septembar 2019)
  Predsjednik opštine Plav Mirsad Bajraktarović, poslije 18 dana nakon što đaci s Murine zbog ukidanja prevoza ne idu na nastavu u škole u Andrijevicu i Berane, došao je da razgovara sa njihovim roditeljima, piše Dan.
  Kako je u ime roditelja za Dan kazao Momo Đukić, predsjednik Opštine im je ponudio da djeca putuju sa Elan prevozom koji bi po jednom učeniku koštao 85 eura, od čega bi 10 odsto refundirala Opština, a 20 odsto Ministarstvo prosvjete.
   “Znajući da prošle godine naša djeca nijesu mogla da ostvare tu subvenciju, isto bi se desilo i ove godine ali je važno da nas predsjednik riječima zadovolji. A kad se stvar malo matematički razloži na nas roditelje pada da po jednom djetetu plaćamo 75 eura mjesečno, što bi za one koji imaju dvoje ili troje djece iznosilo 150, odnosno 225 eura mjesečno, a dosada je ta pretplata bila po 32.50 eura. ... nastavak teksta
Nova turistička ponuda u Plavu: Vrhovima prokletijskog lednika    (20. septembar 2019)
   Lednik dužine 35 kilometara koji se spuštao sa Prokletija, usjekao je dolinu između Gusinja i Plava, kojom danas teče rijeka Ljuča sve do Plavskog jezera. Od nagomilane zemlje koju je lednik nosio pred sobom nastajala su brojna brda i uzvišenja. Na jednom od tih uzvišenja sagrađen je i Plav.
  Ovo je dio priče projekta pod nazivom “Vrhovim prokletijskog lednika” koji je realizovalo nevladino udruženje “Klaster za turizam” u Plavu, u okviru poziva Nacionalne turističke organizacije za razvoj inovativnih turističkih proizvoda.
   U neposrednom okruženju Plava obilježena je staza za šetanje u dužini oko pet kilometara, koja je povezala centar grada sa dva vidikovca Vardište i Ćuljuntra, čime je dodatno obogaćena i unaprijeđena turistička ponuda grada.
  Kako kaže predsjednik ove organizacije Sulejman Dešić, ideja za da se realizuje ovaj projekat potekla je od samih turista... nastavak teksta
    Želimo ovim putem da vas obavijestimo da će se sledeći Bajramski skup Plavljana i Gusinjana u Njemačkoj održati u petak, 21.09.2019 sa početkom u 19 časova u Finnentrop-u.
     Pozivamo sve ljude dobre volje da nam se pridruže i uljepšaju naš skup. Bujrum
Prijavite se na audiciji za American European Talent Show    (19. septembar 2019)
   Obavještenje za sve kandidate koji žive na području Amerike, a žele da učestvuju na audiciji za American European Talent Show, ukoliko se do sada niste prijavili učinite to što prije zbog ograničenog broja učesnika koji će svoj talenat, znanje i umijeće moći da pokažu na finalnoj večeri 28.12.2019. u New Yorku.
   Za sve vas koji živite u drugim gradovima Amerike naš tim je radi vašeg što manjeg izlaganja troškovima donio odluku da ne morate lično dolaziti na audiciju, već da nam iskljičivo na našoj stranici (FB American European Talent Show) ili na broj +49 177 89 19 261 (viber) ili 1-347-552-6982 (mobil), na vrijeme dostavite video snimak talenta sa kojim želite da se predstavite, kao i profesionalnu fotografiju za potrebe reklame.
   Cjelokupno takmičenje snima i uživo emituje. Srećno svima i neka pobjedi najbolji!
  Team American European Talent Show.
Obijeno pet kancelarija Šumske uprave u Plavu    (19. septembar 2019)
   PLAV – Pet kancelarija Šumske uprave – Radna jedinica Plav obijeno je minulog vikenda. Prema riječima direktora radne jedinice Ganije Jasavića, nezvani gosti su, kako se moglo vidjeti, ušli kroz prozor prostorije u kojoj se nalazio agregat, koji je bio otvoren. Obijanje je primijećeno u ponedjeljak, kada je obaviještena i policija čiji su pripadnici izvršili uviđaj.
  – Kad sam krenuo da otključam kancelariju, vrata su se sama otvorila i vidio sam da je dovratak oštećen. Ušao sam u prostoriju i ugledao otvoren ormar u kom je nedostajalo desetak boca pića koje sam dobijao na poklon. Kasnije sam sve te boce ugledao na stolu u prostoriji u kojoj se nalazio agregat koji je ukraden. Razbijena su i vrata dvije prostorije u kojima je smještena arhiva, a dio arhive je odnesen. Nema ni zimskih guma od službenog džipa, novih, nestalo je deset-petnaest metara bakarnih cijevi, preostalih nakon uvođenja grijanja, zatim električni aparat za parno grijanje, desetak protivpožarnih lopata, toliko krampova i naprtnjača, mašine za kopanje rupa, kao i nekoliko paketa pločica za doznaku ili prijem građe, jedan kompjuter i jedna fotelja. Lopovi su probali da otključaju metalnu kasu, ali nijesu uspjeli – kazao je Jasavić.
  On ističe da su nestali i registratori i djelovodnici.
   – Nestala je arhiva iz vremena prethodnog rukovodstva, dok je sva dokumentacija otkad sam ja direktor, od 28. marta 2017. godine, netaknuta što je provjerom utvrđeno. Smatram da je glavni motiv provale upravo ta arhiva, a da su ostale stvari odnesene kako bi se istraga usmjerila u drugom pravcu. Postoji mogućnost i da je neko u toku radnog vremena ostavio otvoren prozor kako bi omogućio provalnicima da lakše uđu. Prozor je otvaran samo dok radi agregat, a onda je odmah zatvaran, ali je ovog puta ostavljen otvorenim. Možda su tražena i dokumenta o zgradi koju je namjerio da uzme „Alpet“, a što će, kako očekujemo, istraga odgonetnuti – istakao je Jasavić. (N.V.)
American European Talent Show (SEMIFINALE) | GERMANY - 04/10/19 (19. septembar 2019)
ONA JE MEĐU 100 NAJBOLJIH NASTAVNIKA U SVIJETU!!!    (19. septembar 2019)
   Senada Đešević, prof. iz JU SMŠ "Bećo Bašić" iz Plava, dobitnica je nagrade "Jedan od najboljih nastavnika svijeta". Globalna nagrada za nastavnike ima za cilj da prepozna i nagradi, rad najboljih nastavnika, širim svijeta. Posebno, onih nastavnika koji daju nemjerljiv doprinos u obrazovanju, kao i učenju mladih ljudi da budu aktivni u društvu u kojem žive.
  Ovu nagradu je uspostavio Albert Knowledge Services (AKS), iz Indije, koji ativno učestvuje u radu sa školama iz cijelog svijeta, radeći na edukaciji, ne samo nastavnika, već i direktora škola, bibliotekara i savjetnika u obrazovanju.
  Profesorica je odavno prepoznata kao nastavnica čiji je rad sa učenicima kako u učionici, tako i van učionice, prepoznat ne samo u državi, regionu, već i u svijetu.
  Nagrada za najboljeg nastavnika svijeta “Global Teacher Awards” se dodjeljuje nastavnicima koji daju poseban doprinos svojoj profesiji. Ta posebnost se ogleda kroz doprinos nastavničkoj profesiji, kako na lokalnom tako i na globalnom nivou.
   Na takmičenje za najboljeg nastavnika svijeta konkurišu prosvjetni radnici iz 70 država, a među njima se bira sto najboljih.
  Nagradu je uspostavio Albert Knowledge Services (AKS) iz Indije, koji radi sa školama iz cijelog svijeta i to na edukaciji: direktora škola, nastavnika, bibliotekara i savjetnika u obrazovanju, sa ciljem izgradnje boljeg društva kroz obrazovanje.
  Dodjela nagrada, statua i diploma, upriličena je 15. septembra u Nju Delhiju, na Svjetskoj obrazovnoj konferenciji ''Global Teacher Conclave & Awards 2019”. (Gusinje-Plav.com)
Uprava javnih radova regulisaće korito rijeke Grnčar u Gusinju    (19. septembar 2019)
   Uprava javnih radova potpisala je juče ugovor sa preduzećem LD Gradnja Nikšić, kojim je predviđena regulacija korita rijeke Grnčar u Gusinju, u vrijednosti od skoro 170.000 eura.
  Novac je obezbijedila Vlada Crne Gore kapitalnim budžetom, a izvođač se obavezao da radove završi u roku od 75 dana od uvođenja u posao.
  Riječ je o projektu koji će omogućiti stabilan tok rijeke Grnčar i zaštitu priobalnog urbanog područja grada, na kojem se nalaze nova gradska pijaca i škola.
  U ranijim fazama regulacije korita Grnčara, u dužini od oko kilometar, završeni su radovi na obaloutvrdi, rekonstruisan pješački most, a korito rijeke je prilagođeno vodotoku. (CdM)
Donacije iz New Yorka za izgradnju kuće porodici rahmetli Admira Lukovića    (19. septembar 2019)
   Iz New Yorka puna podrska odboru za prikupljanje novcanih sredstava za izgradnju kuce porodici rahmetli Admira Lukovicaiz Plava. Naime, nasoj redakciji su se javili plemeniti ljudi iz ove svjetske metropole, koji zele da ucestvuju u ovoj humanitarnoj akciji.
Dobili smo donacije u iznosu od $300 od sledecih lica:
- Pjetrovic (Isa) Šućko $100
- Koljenović (Hama) Emin $100
- Koljenović (Hama) Džafer $100.

Sve donacije ce biti uplacene organizacionom odboru u Plavu.
P.S. Uskoro slijedi spisak novih donatora. (Gusinje Plav Press)
OBUSTAVA SAOBRAĆAJA NA REGIONALNOM PUTU R-2 DIONICA ANDRIJEVICA – MURINO LOKALITET SUĆESKA.    (19. septembar 2019)
   Obavještavamo građane opštine Gusinje da će od 21.09.2019 godine do 28.09.2019 godine, zbog izrade ankera u cilju stabilizacije nestabilne kosine na regionalnom putu R-2 dionica Andrijevica-Murino lokalitet Sućeska biti totalna obustava saobraćaja za sve vrste vozila u terminu od 08.00h do 12.00h i od 14.00h do 16.00h.
  Mole se svi građani, da date termine uzmu u obzir, kako bi sebe poštedjeli čekanja, te svoje obaveze prilagodili terminima kojima se može odvijati nesmetan saobraćaj.
   S E K R E T A R
   Refik Pirović
"Nek’ gora zazeleni u svim crnogorskim opštinama"    (19. septembar 2019)
   Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore i Zajednica opština Crne Gore, povodom obilježavanja 28 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori, pokreću akciju pod nazivom “Nek’ gora zazeleni!”.
   Akcija sadnje drveća simbolično će početi 20. septembra 2019. godine, na dan usvajanja Deklaracije, kada će u sve 24 crnogorske opštine na više lokacija biti zasađene sadnice različitog drveća.
   Prvog dana akcije u svim crnogorskim opštinama će biti zasađeno oko 7400 sadnica.
   U Gusinju, drveće će biti zasadjeno na lokalitetima Rahine šume (selo Dolja prema nacionalnom parku Prokletije) i dolina dolina Ropojan (selo Vusanje), biti posađene sadnice borova, smrče i jele.
   Opština Plav će saditi smrče na Čakoru.
Organizatori akcije će na ovaj način doprinijeti očuvanju „pluća planete“. Planirano je da akcija bude nastavljena u predstojećim godinama, imajući u vidu da se na globalnom nivou sve više suočavamo sa štetnim uticajem klimatskih promjena. (Analitika)
ROYAL KITCHEN AND BATH CORP - Na novoj lokaciji    (18. septembar 2019)
   Kao sto smo i bili najavili nas poznati biznismen i vlasnik "Royal Kitchen and bath corp" Almir Bektesevic je proširio svoj prodajni objekat na novoj lokaciji 41-24 39th Street LIC 11104.
   U novom objektu koji je zastupljen na 2 sprata, možete naci sve za vaše građevinske potrebe i renoviranje stanova i kuća. Počevši od kuhinjskih kabineta sa velikim brojem dizajna, sudopera, česmi do pločica, granita, vrata, ukrasnih lajsni, raznih vrsta parketa i svih mogućih potrepština za kupatilo. Takođe raspolaže sa svim vrstama građevinskog materijala od regips tabli, ljepila i potrepština za pločice i parket, metalnih i drvenih konstrukcija do sarafa. Jednom riječju Home Depot u malom se nalazi u Royal Kitchen and bath corp.
   Treba još napomenuti da sve vrste materijala od proizvođača Latticrete, Jeld Wen, Alexandria molding, Gergia pacifika, Ferma Floring, Bostic i još mnogih drugih kompanija Royal Kitchen and bath je generalni zastupnik i možete naći u našem pridajnom objektu.
   Za sve informacije pozovite na telefon 929-522-0926 ili email:royalkitchen15@gmail.com. Posjetite web stranicu: Royalkitchenandbathny.com ili direktno na telefon almira 646-286-1420.
  Takođe za svu kupljenu robu možete koristiti naše usluge prevoza sa veoma pristupačnim cijenama. Dovoljno je samo okrenuti sledeće telefone ili online naručiti i vaša narudzba će biti proslijedena u skorijem vremenu. Zato provjerite i posjetite nas prodajni objekat na adresi: 41-24 39th Street LIC 11104

Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS - Dentist za Vas i Vašu porodicu (18. avg 2019)
   ELEMENTS DENTAL OFFICE - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS
   Cosmetic, Inplants & Family Dentist
   28-36 Steinway St. Astoria, NY 11103 (od ponedeljka do subote)
   718-777-9662, Fax: 718-777-9682

   BEEKMAN PLACE DENTAL - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS - (Office in Manhattan)
   352 East 51 Street
   New York NY 10022 (srijedom i petkom)
   212 668-8400
Prodajem imanje u Gusinju na veoma atraktivnoj lokaciji zvanoj Jondža (18. septembar 2019)
   Prodajem imanje u Gusinju, na veoma atraktivnoj lokaciji zvanoj Jondža, na samoj raskrsnici puta za Dolju i puta za Dragije. Sa druge strane imanje izlazi na put za Dragije (pogledajte prvu sliku u atacmentu). Imanje je površine 96 ari, pogodno za izgradnju porodičnih kuća.
   Moguća prodaja i u placevima. Cijena po dogovoru
   Kontakt tel.:   1-416-989-9991 (regularni/viber) ili 1-646-808-6490 (regularni/viber).
Nastavljeni radovi na izgradnji IKC u Gusinju (18. septembar 2019)
Na gradilistu buduceg Islamskog Kulturnog Centra u Gusinju privode se kraju armiracki radovi na pozicijama podne ploce i temeljnih greda, koje su dio podrumskih zidova. Uskoro ce biti izlivena prva armirano-betonska ploca - podna podrumska ploca.
Napominjemo, da je IKC u Gusinju najveca do sada investicija pokrenuta od strane nase dijaspore i da su ucesce svojim donacijama uzeli svi oni kojima je rodni kraj u srcu.
Oko Skakavice, jutros, 18.sep.2019.god.    (18. septembar 2019)
  Pise: Ahmet Rekovic
   Gotovo svake godine Oko "presusi" otprilike u ovom periodu, a sve zavisi od toga koliko je susno ljeto. Medjutim sa prvom kisom grotlo Oka se napuni vodom.
  Pricali su mi mjestani Vusanja da su bili svjedoci, poodavno, da je vode u Oku bilo na dnu i da su krave sisle da piju i da se odjednom cula jaka buka i tutnjava i krave su odmah pobjegle tj izasle napolje. Pred njihovim ocima se desio jedinstven prizor, voda je nadolazila i nivo je rastao sve dok voda nije pocela da prelijeva precagu. Rekli su mi da je dan i noc ranije padala jaka kisa. Inace samo jama Oka je duboka 12m.
U Gusinju i dalje nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska (18. septembar 2019)
   ZAJEDNIČKOM KONTROLOM RIJEKE GRNČAR OD STRANE KOMUNALNE INSPEKCIJE OPŠTINE GUSINJE I DRŽAVNOG INSPEKTORA ZA VODE POKRENUTA KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV N.N LICA
  Vlada Crne Gore je izdala naredbu da se pojača sa kontrolom vodotoka rijeke Grnčar i njegovom zaštitom od slučajeva nelegalne eksploatacije riječnih nanosa.
  Iako su na planu suzbijanja nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska postignuti rezultati u periodu od donošenja Odluke o zabrani eksploatacije šljunka i pijeska iz riječnih korita i pokretanja izrade projekata regulacije vodotoka u skladu sa EU direktivama, ova pojava nije iskorijenjena.
   Služba Komunalne inspekcije opštine Gusinje je u zajedničkoj kontroli sa državnim inspektorom za vode Draganom Šekularcem naišla na mreže koje služe za presijavanje, čiji vlasnici nisu poznati, te podnijela Krivičnu prijavu protiv N.N lica. Na licu mjesta je bilo vidno gdje je nepoznata mašina izvodila radove, kao i dio oštećenja koja su napravljena u tom dijelu.
  Opština Gusinje će i u narednom period u saradnji sa svim državnim organima vršiti nadzor korita, te preduzimati sve mjere I radnje po tom pitanju.
   Pozivamo građane i civilni sektor da nastave sa doprinosom zaštiti vodotoka rijeke Grnčar, jedne od najčistijih Rijeka u Evropi i da sumnju na nelegalne aktivnosti prijave na navedenu e-mail adresu:inspekcija @opstinagusinje.me.
   S E K R E T A R
   Refik Pirović
Ibro Bajraktarevic: "Znas lji Balje, Baljkice" (18. septembar 2019)
ZDRAVKO ČOLIĆ - New York, Saturday - 28. september 2019   (17. sept 2019)
MRKI'S PLACE and KONCERTTON present

Z D R A V K O    Č O L I Ć
Saturday, 28. september 2019 - door opens 9pm

MELROSE BALLROOM
36 08 33rd Street
QUEENS, NY 11106

Info: MRKI'S Place 917-568-3496 & 646-261-3252
Bay tickets online: WWW.MELROSEBALLROOMNYC.COM
Prodajna mjesta:
MRKI'S Place - 4403 30th Ave, Astoria, NY 11103 tel. (917) 568-3496
EUROMARKET - 3042 31st St, Astoria, NY 11102, tel. 718-545 5569
EUROPA Market - 66-99 Forest ave, Ridgewood NY 11385 tel. (718)821-3732
OHRID TRAVEL - 32 Center Street, Clifton, NJ 07011 973-340-3210 & (973) 340-3210
ETERNITY Coffee - 131 Crooks Ave, Paterson NJ 07503 tel.(973) 523-4999
Ostali bez prevoza: Roditelji i đaci blokirali put Murino-Berane (17. septembar 2019)
Roditelji i đaci iz Murina blokirali su jutros u devet časova magistrani put Murino-Berane, u znak protesta zbog neriješenog prevoza 62 učenika do trideset šest kilometara udaljenih Berana.
Reis Rifat Fejzić: "Islamskoj zajednici u Beranama oduzeto groblje, džamije…"    (17. septembar 2019)
   Povodom odluke SO Berane da oduzme muslimansko groblje u Beranama Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori pruža punu podršku Medžlisu Islamske zajednice u Beranama i apeluje na lokalnu samoupravu da preispita ovu odluku.
   “To iz razloga što se radi o manjinskoj vjerskoj zajednici kojoj je sva vakufska imovina, osim vakufske kuće, oduzeta. Oduzeto im je i groblje na čijem mjestu se sada nalazi autobuska stanica kao i brojni drugi vakufi u centru grada. Porušene su im sve gradske džamije”, kazao je reis Rifat Fejzić.
   Kako je naglasio, sa ovakvim odlukama treba pričekati dok se ne donese Zakon o resitituciji vakufske imovine kada bi se Islamskoj zajednici vratila oduzeta imovina i kada bi mogla nastupiti implementacija Zakona o komunalnim djelatnostima.
   “Uprotivnom, doći ćemo u situaciju da i ono malo vakufske imovine koja je ostala prepustimo nacionalizaciji, a Medžlis Islamske zajednice Berane prepustimo gašenju. Inače, ovaj Medžlis je ranije značajnim sredstvima prikupljenim uglavnom dobrovoljnim prilozima, čvrstim materijalom ogradio čitavo groblje, a tada su uloženi troškovi prevazilazili samu tržišnu vrijednost zemljišta, i u skladu šerijatskih odredbi donio Pravnilnik o ukopu umrlih i na taj način pružao vjerske usluge muslimanima”, kazao je Fejzić.
   On ne želi da vjeruje da donošenje ovakve odluke ima za cilj slabljenje i u krajnjem slučaju asimilaciju muslimana Berana i Bihora koji su dio svih pozitivnih procesa kako na lokalnom tako i državnom nivou.
   “U tom slučaju očekivali smo da SO Berane zaštiti muslimansku zajednicu a ne da podrijeva multikonfesionalnost Berana”, istakao je Fejzić.
   Islamska zajednica će, poručuje, inicirati sjednicu Komisije za implementaciju Ugovora od zajedničkog interesa između Vlade i Islamske zajednice u Crnoj Gori na kojoj će se raspravljati o problemu koji predstavlja implementacija spornog zakona. (Analitika)
Prodaje se stan u Budvi    (17. septembar 2019)
  Prodaje se stan u Budvi, ulica Proleterska S-45/3, katastarska parcela 1683 KO Budva.
  Stan ima 2 spavace sobe, 2 kupatila, dnevna sobu i kuhinju. Povrsine je 57,5 kvadrata + terasu od 10 kvadrata.
  Stan se prodaje namjesten, namjestaj je jako dobrog kvaliteta i dopremljen je iz Chicaga.
   Kontakt telefon: 1708-774-7317 (Viber)
Sjećanje na Adisa (Rifata) Damjanović    (1980-2018)    (17. septembar 2019)
   Vrijeme prolazi, ali nikada neće izbrisati ljubav i sjećanje na tebe. Zauvijek ćeš ostati u našim mislima.
   Sa tugom koja ne liječi, ljubavlju koja traje, živjećeš vječno u našim srcima.
   Da ti Allah podari Dženetske ljepote!
   Tvoji: dajdža Dževat Dervišević i tetka Hasnija sa porodicama
Donacije iz Holandije za izgradnju kuce porodici rahmetli Admira Lukovica    (17. septembar 2019)
   Iz Holandije podrska odboru za prikupljanje novcanih sredstava za izgradnju kuce porodici rahmetli Admira Lukovica. Naime ovu akciju su zapoceli Safet Lukovic i Haso Music. Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje na teritoriji Holandije i sire da podrze ovu akciju i doniraju u okviru svojih mogucnosti.
Donacije mozete izvrsiti na racun: H Music NL38 INGB 0662 0007 65. Za vise informacija se mozete obratiti i na brojeve telefona Lukovic Safet +31 6 18 89 25 75 i Music Haso +31 6 83 01 27 22. Sve donacije ce biti uplacene organizacionom odboru u Plavu.
Imamo i prvog donatora to je Kobilic Ramo koji je donirao €100,-
OBEZBIJEĐENA DRVA ZA MALENOG ESMIRA I NJEGOVU SESTRU ENESU    (17. septembar 2019)
  Poštovani gradjani, iz dana u dan sve je više radosti širom Podgorice gdje sve više i više osoba prepoznaje humanitaran rad Islamskog kulturnog centra Podgorica, te nas mnoga lica pritiskaju projektima za veliki broj porodica u kojima žele isti uzeti učešće da pomognu.
  Stim u vezi, predstavnici Islamske zajednice Plav i Gusinje iz New Yorka Ismet Pjetrović i Ragib Čekić, uvidjevši iskren, transparentan i profesionalan odnos prema projektima rukovodstva Ikc Podgorica, uspostavili su zvaničnu saradnju na polju širenja dobra i pomoći gdje je to god moguće.
  Ovom prilikom drva za ogrijev, uplaćena su porodici Fahruna Fetića, kojem je supruga preselila prije dvije godine i ostavila ga samoga sa šestoro djece gdje je najmlađi Esmir od tri godine, a najstariji Enis sa sedamnaest godina. Njihovo stanje u kojem su živjeli do prije tri godine poznato je javnosti po nemogućim uslovima za život, gdje nijesu imali ni vode, ni struje, ni namještaja, kupatila, wc-a, a ni osnovne garderobe i obuće.
  Brzom reakcijom IKC Podgorica pokrenuta je akcija restauracije te trošne kućice i za samo tri mjeseca je realizovana i pretvorena u savršen topli dom, sa proširenom kvadraturom, svim potrebnim namještajem, bijelom tehnikom, kupatilom, novom odjećom i obućom , drvima i mnoštvom razne lijepe i ukusne hrane. Nedavno, porodica Fetić je uputila apel za pomoć u drvima za ogrijev jer sa sa socijalom od 200 jedva i osnovno podmiruju.
  Rukovodstvo IKC Podgorica je uz podršku uprave IZ Plav i Gusinje iz New Yorka obezbijedila sredstva za kupovinu istih, koja su odmah dostavljena na adresu pomenute porodice Fetić. Uz veliko ushićenje i radost porodica Fetić se najiskrenije zahvaljuje brižnim donatorima iz New Yorka koji i ako daleko hiljadama kilometara od Podgorice, a tako blizu kada se pozovu za pomoć, uvijek su tu da pruže ruku spasa kada su ovakvi projekti u pitanju.
  Uzvišenog Allaha dž.š. molimo da blagodatima oba svijeta obaspe sve one koji su učestvovali u realizaciji ovako divnog i humanog projekta, amin.
Gold Rent a Car Montenegro - Podgorica (16. sep 2019)
   Poštovani prijatelji!
Gold Rent a Car Montenegro vam nudi domaću i profesionalnu uslugu na cijeloj teritoriji Crne Gore 7/24. Iskoristite našu besplatnu dostavu na aerodrom Podgorica, iznajmite vozila bez skrivenih troškova, uz najpovoljnije cijene na tržištu!
Novi ekstra dodatak, 4G INTERNET u vozilu!
Vise informacija na + 38 68 507 740 (Viber i WhatsApp)
Vozilo za Vas možete rezervisati na link ispod:

http://www.goldrentacar.me
Iz New Yorka novih $1,500 donacija za IKC Gusinje    (16. speptembar 2019)
  Nove donacije za IKC u Gusinju, preko Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija, u iznosu od $1,500:
- Mujakic Elvis i Nuska Haljilja Cekic-Mujakic $500
- Izet Bajramov Dervišević pred dušom njegovog baba Bajrama Hasovog Dervišević $1,000 (hiljadu)

  Do sada ukupno je prikupljeno $353,421 + €77,516 + 9,600KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H.Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro(201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Djeca i omladina iz NVO"Help" iz Plava zahvaljujuci dijaspori uspjesno okoncali jos jedno ljetovanje (16. septembar 2019)
   Djeca i omladina sa posebnim porebamama iz NVU"Help" iz Plava, upravo su se vratili sa jos jednog ljetovanja na moru u reziji na se dijaspore>
   Naime ove godine, kao i predhodnih, zahvaljujuci donatorima iz dijaspore mahom iz SAD, oni su proveli jedanaest dana na obali Jadranskog mora, odnosno u Baru.
  Koristimo priliku da se ispred djece i roditelja iz NVU"Help" iz Plava, kao i nase redakcije web magazina www.Gusinje-Plav.com, koja je i organizator ove akcije, zahvalimo svima koji su svojim donacijama pomogli da se ova humanitarna akcija sprovede do kraja.
   U prilogu su slike, koje ce vam docarati dio atmosvere sa ljetovanja djece i omladine iz NVU"Help" iz Plava.
Na ahiret je preselio Drndar (Demira) Amar    (2005-2019)    (16. septembar 2019)
   U Čikagu je 14. septembra 2019 godine na ahiret preselio Drndar (Demira) Amar u 14-toj godini života.
  Dzenaza namaz i ukop ce se obaviti u ponedeljak, 16. septembra 2019 u 2pm na mezarju na Petersonu (kod Targeta).
  Ožalošćeni: otac Demir, majka Samija-Samra, brat Kenad, sestre Leila i Aiša, stric Amir, djed Tufik i nane-bike Biljnaza i Azra, tetke Denisa, Almira, Edina i Fatima, familije Drndar, Alihodzić i Feratović i mnogobrojna familija.
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST o premijeri filma o Zamu Dučiću (16. septembar 2019)
   Povodom obilježavanja 25 godina od herojske pogibije našeg zavičajca Zama Dučića obavještavamo vas da je u organizaciji Udruženja „Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana“ Sarajevo završeno snimanje dokumentarnog filma „Legenda o Zami-smrt za život“, a sve u produkciji Udruženja „Pravda“ Sarajevo, na čijem je čelu istaknuti reditelj i autor filma Avdo Huseinović, poznat i prepoznat po ovakvim filmovima.
   Dana 25. septembra 2019.god.(srijeda), sa početkom od 19,00 sati, tačno na dan pogibije,održat će se premijera dokumentarnog filma u multimedijalnoj sali općine Novi Grad Sarajevo, u zajedničkoj organizaciji Udruženja „Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana“ Sarajevo i Udruženja „101 brigada“ Sarajevo, u kojoj je Zamo bio komandant manevarskog bataljona.
Pokrovitelj premijere filma je općina Novi Grad Sarajevo na čelu sa organizacijom boraca iste općine.
     Ranije istog dana (25.septembra 2019.god.) od 11,00 sati, u organizaciji Udruženja „101 brigada“ Sarajevo, biće upriličeno tradicionalno odavanje počasti na Zaminom mezaru u haremu Alipašine džamije, a u popodnevnim satima i obilazak mjesta pogibije.
   Pozivamo vas da se odazovete, u što većem broju, na sve navedene dogadjaje, a posebno na premijeru filma, te da na taj način, svi zajedno, odamo počast našem heroju.
         Udruženje „Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana“ - Sarajevo
Nove donacije za izgradnju kuce rahmetli Admira Lukovic   (16. seprembar 2019)
   Odbor NVO Prijatelji Plava za izgradnju kuće familiji rahmetli Admira Luković objavljuje spisak novih donatora:

   Mervan Srdanović komplet eloksiranu stolariju, Car Jasavić četri kubika daske colarice za pod krov, Maka Pejčinović ( ćevapdžinica ) hrana za radnike u iznosu od 100 eur, Šeko Tošić učestvovao u kupovini placa u iznosu od 500 eur, Mazo Srdanović 100 $, Merdin Markišić 100 eur, Elvis Bat Julević 100 eur, Šućko Ganić 100 eur, Isko Huseinović 50 eur, Šemso Zekin Gutić 100 eur, Anoniman donator 20 eur, Anoniman donator 50 eur, Sadmir Satki Hadžijić 100 eur, Salih Bašić 100 eur, Šućo Jadadić 100 eur, Ismet Bajraktarević 50 eur i Adem Ahmemulić 100 eur

Ovim putem želimo da se obratimo svim organizacijama i ljudima dobre volje u zemlji i inostranstvu da pomognu svojim donacijama kako bi smo ovaj započeti projekat uspješno završili:
tel. +382 67 403 110 ili +382 67 618 410
Nastavljeni armirački radovi na izgradnji Islamskog Kulturnog Centra Gusinje (15. septembar 2019)
Na gradilištu budućeg Islamskog Centra u Gusinju danas su nastavljeni armirački radovi na pozicijama podne ploče i temeljnih greda, koje su dio podrumskih zidova.
Napominjemo, da je IKC u Gusinju najveća do sada investicija pokrenuta od strane nase dijaspore i da su učešće svojim donacijama uzeli svi oni kojima je rodni kraj u srcu.
GOLDEN WORKS CORP - vl. Ferid Šabović (15. sep 2019)
GOLDEN WORKS CORP - vl. Ferid Šabović
General construction
929-245-6388 & 929-257-7742

BISERA TRAVEL - Samo ptice lete jeftinije   (15. septembar 2019)
  Avionske karte za sve destinacije - BISERA TRAVEL
  SAMO PTICE LETE JEFTINIJE

  BISERA TRAVEL
  481 8th Ave Sute 602
  New York.NY 10001

  Vlasnica: Bisera Djoković
  Kontakt: 212 556 0046 ili 646 823 5590
Prodavnica mjesovite robe SKALINADA Bronx   (15. sep. 2019)
   Više od 32 godine nalazimo se u Bronx-u, na istoj adresi i stvaramo kvalitet jedinstvenog ukusa poznatog svima. Posjedujemo veliki asortiman suhomesnatih proizvoda, svjezeg mesa, mesa za rostilje, hrane iz Evrope ( sireva, zacina, pekarskih proizvoda, proizvodaod voca i povrca, cajeva,...,) prakticno sve sto je neophodno za Vasu kuhinju. Dozvolite da budemo deo Vaseg svakodnevnog života u kupovini.
  
DOBRE NAVIKE NE TREBA MIJENJATI - KUPUJTE U "SCALINADI".

Adresa: 667 East 187 Street BRONX, NY
Telefon: (718) 367 7256


Radno vrijeme Ponedeljak - Subota: 9:00 prije podne - 6:00 poslije podne
Nedelja: 10:00 prije podne - 5:00 poslije podne

KOMPLETNA PONUDA ZA VASU KUHINJU - PRODAVNICA "SCALINADA"

Admir Radončić naš saradnik i dopisnik iz Podgorice. Ujedno i servis za računare i mobilne telefone   (15. sep 2019)
   U želji da izadjemo u susret našim brojnim posjetiocima i citaocima iz Podgorice, koji svaki dan posjećuju naš web magazin, naša redakcija je odlucila da se proširi, odnosno angazovali smo stalnog saradnika iz ovog grada. Rijec je o Admiru Radončiću.
   Od sada svi iz Podgorice koji žele da putem naseg web magazina reklamiraju svoje firme ili biznis, postave oglase za prodaju kuća, stanova ili placeva, sjećanja na svoje najdraže, ..., itd, mogu da se obrate Admiru Radončiću na telefon +382 69 607068.

   I jos nešto. Admir uspješno vrši popravke svih tipova racunara. Popravka racunara obuhvata sve vrste PC servisa desktop i laptop racunara: instalacija sistema, brisanje virusa, popravka hardvera i softvera, održavanje racunara.
   Svaki problem na racunaru i laptopu rešava 100% uspješno. Besplatna dijagnostika kvara obuhvata test ispravnosti hard diska, napajanje, procesor, graficka karta. Nakon kompletnog servisa vaš kompjuter-laptop mora raditi kao nov !
Takodje Admiru se možete obratiti za servis, odnosno popravku svih mobilnih telefona na tržištu u Crnoj Gori. (Gusinje Plav Press)
Obezbijeđena drva za porodicu Đeljaj iz Tuzi    (14. septembar 2019)
   Dana 14.09.2019 godine Islamski kulturni centar Podgorica u saradnji sa Islamskom zajednicom Plav i Gusinje iz New Yorka, sproveli su u djelo akciju pod nazivom ,,Neka i njima bude toplo,,
  Naime, petočlana porodica Đeljaj živi u Tuzima u staroj kućici pod pločom, u jako teškim uslovima za život.
  Otac Mirsad, njegova supruga i sirota baka od mjesečnih primanja 105 eura dječije socijale i 64 eura bakine penzije, moraju platiti sve račune za struju, vodu, komunalije, ali i hranu, odjeću i obuću za dvoje malene djece, koji su osnovci i odlični đaci.
  Kako kaže otac Mirsad, tačno se zna kojim danom se pije mlijeko, kojim umjesto mlijeka sok na razmućivanje, kojim ruča ovo, a kojim ono…
  Bože moj, kako li se tako i od toliko može uopšte živjet?
  No, u toj kući je uvijek radost, jer čari radosti, kako se je malo starijim sjetiti, nijesu baš sad u ovom vremenu, kada mnogi živimo u izobilju svega, već je istinska i prava radost bila kada se je radovalo jednoj banani, jabuki ili možda, kako kome malenoj čokoladi, subhanallah, kakva li je to sreća bila, za koju mnogi danas i neznaju…
  Današnjom viješću o donaciji u vidu drva za ogrijev gospodinu Mirsadu je skinuta briga koja ga je mučila danima i noćima, jer kako kaže on, nije imao od kuda da kupi drva, jer ni on ni supruga nemaju stalno zapošljenje, osim s vremena na vrijeme gdje ih zapadne neki fizički posao, ako ih ko pozove za vrlo malu nadoknadu.
  Uzvišenog Allaha dž.š. molimo da obaspe milošću svojom i blagodatima oba svijeta rukovodioce projekta, blagajnike IZ Plav i Gusinje iz New Yorka Ismeta Pjetrovića i Ragiba Čekića kao i predsjednika Islamskog kulturnog centra Podgorica Džihada Ramović.
  Ovom prilikom se najiskrenije zahvaljujemo svim donatorima IZ Plava i Gusinja iz New Yorka koji nijesu zaboravili svoj zavičaj pa i narode širom Crne Gore i čija je sadaka oveselila porodicu Đeljaj i čija će drva grijati malenu dječicu i staru baku uz dovu dragom Allahu dž.š. da im se vrati boljim, ljepšim i većim, amin.
  Informativna služba web portala ikcpg.me
Donacije za izgradnju kuce rahmetli Admira Lukovic   (14. seprembar 2019)
   Odbor NVO Prijatelji Plava za izgradnju kuće za familiju rahmetli Admira Luković:
  Esad Bajraktarević, Haris Šahmanović, Dževat Canović i Macan Cecinjanin, objavljuje kompletan spisak donatora zaključno sa danom objavljivanja:
   Dževat Canović 35 kubika betona, iskop temelja i tampon, Macan Cecunjanin blokovi za jedan sprat, "KRIVA BREZA" - Mehmedović Rasim i Bajraktarević Esad 8 sobnih vrata i kuhinja, Drešković Almir željezo u vrijednosti 1000 eur, Ćiro Drešković kompletna ugradnja svih podova, Muminović Senad i Fuad ruke kompletna elektro instalacija, Meco Jadadić kompletan materijal za dva kupatila voda i kanalizacija, Iso Radončić ruke vodo instalacija, kanalizacija za dva kupatila i grijanje, Markišić Ermin komplet limarski radovi oluci i ostalo, Hilmo Purišić 10 kubika betona, Fehim Marković 10 kubika betona i rad sa građevinskom mašinom 3 sata, Muljo Markišić 100 kvadrata maltera - ruke, Obrad Čantrić ( stovarište ) građevinski materijal u vrijednosti 500 eur, Jasmin Jasavić unutrašnji molerski radovi sa materijalom, Eka Ahmemulić i Elvir Toskić - Toska komplet stiropor osmica za fasadu, Esko Luković ruke za komplet fasadu, Miloš Bojović donacija 200 € i dvije ture sitnog pjeska, Ganija Jasavić obezbjedio preko firme "CG ŠUME" krovnu konstrukciju, Furo Jasavić rezanje kompletne krovne konstrukcije, Sejo Hot 300 € i jednu turu sitnog pjeska, Džajo Canovic 200 eur, Damir Radončić 100 eur, Labud Turković 100 eur, Gaga Ahmemulić 100 eur, Hasim Ahmemulić 100 eur, Sajo Ahmemulić 100 eur, Pino Ahmemulić 100 eur, Sajo Drašković 300 eur, Bimber Jadadić 100 eur, Vesko Radovanović 100 eur, Hasim Gutić 150 eur, Radnici "KRIVA BREZA" 100 eur, Konobari "MISK" Asmir - Samir -Semir 50 eur, Rasim - Enisa Gutić 50 eur, Redžep Markišić 50 eur, Haris Šahmanović 300 eur, Enčo - Esko Šabović 200 eur, Elvin Canović 100 eur, Edin Dreić 200 eur, Kiko Purišić 50 eur, Alen Deljanin 100 eur, Aba Pejčinović 500 eur, Milorad Džepina 50 eur, Miroslav Crnčević 50 eur, Erdin Bato Markišić 500 eur, Džemat stare Džamije 500 eur, Dževad Purišić 100 $, Mehmed Bašić 200 eur, Ahmet Bašić 100 eur, Šeljo Bajraktarević 100 eur, Kićo Šarkinović 200 eur, Soko Kojić 50 eur, Kemal Šarkinović 500 $, Bajram Škepović 100 eur, Nermin Redžepagić 400 $, Miza Šahmanović 20 eur, Elvir Šahmanović 200 eur, Semo Bešković 500 eur, Kaja Radenović 30 eur, D.O.O "PURO" 250 eur

Ovim putem želimo da se obratimo svim organizacijama i ljudima dobre volje u zemlji i inostranstvu da pomognu svojim donacijama kako bi smo ovaj započeti projekat uspješno završili:
tel. +382 67 403 110 ili +382 67 618 410
ZUBNA ORDINACIJA GENTLE DENTAL CARE PROSLAVLJA 25 GODINA SA VAMA    (14. seprembar 2019)
  Povodom Jubileja 25 godina rada u znaku zahvalnosti prema Plavo-Gusinjskom narodu svratite u nase ordinacije da dobijete kompletan higijenski pribor za odrzavanje zuba, samo nam recite da ste vidjeli ovu poruku na web stranici GUSINJE-PLAV.COM

   UVIJEK SPREMNI DA VAS SLUZIMO, VASI VJERNI

  Dr. Amira i Feriz Muratovic
Ibro Bajraktarevic - Rasti bore moj zeljeni bore   (14. seprembar 2019)
DELEGACIJA OPŠTINE ILIDŽA IZ SARAJEVA U POSJETI OPŠTINI GUSINJE    (12. septembar 2019)
   Delegacija Opštine Ilidža iz Sarajeva, predvođena načelnikom prof.dr Senaidom Memićem boravila je u četvrtak 05.septembra 2019.godine u službenoj posjeti opštini Gusinje. Pored načelnika prof.dr Senaida Memića posjeti su prisustvovali i njegovi saradnici kao i Muhamed Omerović predsjedavajući OV Ilidža sa vijećnicima u parlamentu a delegaciju je činio i prof.dr Rifat Škrijelj rektor Univerziteta u Sarajevu.
  Sastanku su ispred Opštine Gusinje prisustvovali predsjednica Anela Čekć sa svojim saradnicima: Huso Brdakić potpredsjednik opštine, Dženadin Radončić predsjednik Skupštine, Enver Dedušaj sekretar Skupštine, Šefkija Bektešević sekretar za opštu upravu i društvene djelatnosti, Demir Bajrović izvršni direktor doo ,,Komunalne djelatnosti,, kao i Ibrahim Omeragić odbornik u lokalnom parlamentu. Prilikom posjete opštini Gusinje, predsjednica Opštine Anela Čekić upriličila je sastanak na kojem je upoznala goste sa trenutnim stanjem i resursima Gusinja . Nakon sastanka gosti su razgledali radne prostorije lokalne uprave, zatim su obišli tradicionalnu Gusinjsku etno sobu kao i prirodne lokalitete Gusinja po kojima je Gusinje nadaleko poznato, nakon čega je priređen i radni doručak na kojem su sagovornici razmijenili i otvorilijoš tema u pravcu uvezivanja ove dvije opštine. Dogovoreno je da delegacija naše opštine posjeti i Opštinu Ilidža, gdje bi se razgovaralo o konkretnim vidovima saradnje iz oblasti privrede, sporta i kulture kao i spremnosti ostvarivanja saradnje u pravcu bratimljenja, prijateljskih odnosa ili jednokratnih pomoći kako bi se povezali narodi, kultura, tradicija i običaji.
Nastavljeni gradjevinski radovi na izgradnji Islamskog Kulturnog Centra Gusinje (12. septembar 2019)
Nakon sto su predhodna tri dana postavljena tri sloja hidro izolacije na podnoj povrsini podruma buduceg Islamskog Kulturnog Centra u Gusinju, i time se stekli uslovi za pocetak radova na izlivanju armiramo-betonske podne ploce podruma, kao sto smo juce i najavili danas je na gradilistu dopremljena i armatura za tu fazu rada. Vrse se pripreme za armirano betonske radove na prvoj ploci u podrumu, koja ce biti debljine oko 50cm.
Napominjemo, da je IKC u Gusinju najveca do sada investicija pokrenuta od strane nase dijaspore i da su ucesce svojim donacijama uzeli svi oni kojima je rodni kraj u srcu.
Elmela Zlatanic MD, doktor interne medicine i specijalista za infektivne bolesti    (13. sep 2019)
   Elmela Zlatanic MD, doktor interne medicine i specijalista za infektivne bolesti.
   Dr. Zlatanic Elmela sa 36 godine radnog iskustva, prihvata više od 29 planova osiguranja. Povezana je sa bolnicom Lenox Hill Northwell Health na Manhattnu.

   Adresa office:
132 East 76 Street Suite 2G
New York, NY 10021

   Posjete mozete zakazati na tel.: 212 - 249 - 4601
TAXI "EPI" - Vlasnik: Medunjanin Ekrem - Epi (Plav)    (12. sep 2019.)
   TAXI "EPI" je tu samo za Vas kako bi udobno i na vrijeme stigli na Vasu zeljenu destinaciju – pouzdano, brzo, sigurno, povoljno, 24/7/365!

Podgorica - Sarajevo - Tivat - Beograd - Skoplje - Pristina - Tirana - Skadar - Dubrovnik

   Nazovite nas i Vaše povjerenje bit će potvrda naše kvalitete i Vašeg zadovoljstva. Sjedišta: 6+1.

   Vlasnik: Medunjanin Ekrem - Epi (Plav)

Kontakt tel. 069 202 661 (Viber) ili 917 310 7110

Sjecanje na Amira Rašića   ( 12. septembar 2019. god)
   Dvanaest godina je proslo od smrti naseg voljenog RAŠIĆ AMIRA.
  Njegova dobra dusa i plemenitost, primjerima kojima nas je ucio, ostace vjecno u nasim srcima.
   Njegov lik i djela koja je ostavio nikada nece umrijeti sve dok zive njegovi voljeni: supruga Nadira, sinovi Senad i Mirsad, kcerke Mirsada, Alma i Aida, brat Rizo, sestre Nurija, Sevda i Nadza, kao i mnogobrojno brastvo i prijatelji.
   U ime Allaha milostivog samilosnog nanijetihsmo da proucimo dovu pred dusom rahmetli Amira Rasica da mu Allah blagosilja njegovu dusu u dzenetu na Ahiretu i podari vjecni rahmet. Amin.
Sjećanje na Deljanin (Ibrahima) Murata - Culja   (1933 - 2015)    (12. septembar 2019)
   Dragi Babo, četiri godine prodjoše od kako nisi medju nama.
Sa bezgranicnom ljubavlju, poštovanjem i ponosom naša srca kucaju za tebe. Prisutan si u svakom našem dahu.
  U svim ovim godinama koje su prošle nedostaje nam Tvoje prisustvo, iskrena podrška i beskrajna ljubav. Tvoj dragi lik i Tvoja dobrota zauvijek će ostati u našim srcima.
   Da ti dragi Allah podari dženet.
   Tvoji najmilji: supruga Sadika, sin Safet, snaha Sabaeta, tvoja unučad i parunućad, i ostala rodbina.
Inna lillahi ve inna ilejhi radzi'uun- Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.
Na ahiret je preselio Jarovic (Hasana) Zuvdija-Zuko    (1945-2019)    (12. septembar 2019)
   U Gusinju je danas na ahiret preselio Zuvdija-Zuko (Hasana) Jarovic, u 74 god zivota.
   Dzenaza ce se obaviti danas, 12. septembra 2019 danas u 17h na mezarju u Gusinju.
   Ozalosceni: brat Hajro, bratanic Edin, bratanicne i sestrici kao i mnogobrojne familije Jarovic, Hodzic, Heco, Mrkulic, Balic, Ramic, Sehovic, Sultanovic i Reso
   Svi smo Alahovi i svi se njemu vracamo. El fatiha. (www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Lucevića (Isa) Nusreta-Nukija    (12.9.2017-12.9.2019)(12. septembar 2019)
   Voljeni nas, prodjose dvije teske i bolne godine od kako nisi sa nama.
   Nedostajes nam jako, svakim danom sve jace! Ceznemo za tobom!
   Nedostaje nam tvoj glas, osmijeh, tvoja ljubav i paznja, lijepa rijec... Nedostaje nam svaki trenutak proveden sa tobom. Zivio si casno, bio voljen, cijenjen i postovan. Bio si nam najjaci oslonac i podrska.
   Ponosni sto smo te takvog imali, a neizmjerno tuzni sto smo te prerano izgubili.   Neka te u tisini Allahovog mira, prati nasa ljubav, jaca od zaborava!
   Tvoji: supruga Sana, sin Haris, cerke Anela, Ilma i Selma.
Sjećanje na Ljucević (Sejda) Ibrahima    (12. septembar 2019)
  Danas se navrsila godina tuge i bola od kada si nas napustio Ibro brate.
  Ostavise nas nasa braca, koja ce vječno zivjeti u srcima svojih sestara.
   Vaše sestre: Idajeta, Kima i Dulja.
ČIŠĆENJE JETRE ZA SAMO 5 DANA   (12. sep 2019)
   Ni jedna bolest se ne pojavljuje preko noći. Bolest srca, rak...skoro sve bolesti se razvijaju mesecima, pa čak i godinama, nakon što jetra prestene da čisti tijelo.

   ZAŠTO MORAMO DA ČISTIMO I ISPIRAMO NAŠU JETRU?

   Posao jetre jeste da pročisti sve što jedemo i pijemo i ukloni sve što je štetno iz naše svarene hrane prije nego što udje u krvotok. Jetra uklanja holesterol i štetne masti usled preteranog konzumiranja hrane životinjskog porijekla i uklanja hiljade aditiva u hrani i tečnosti koje konzumiramo. Jetra uklanja sve one štetne materije u krvi, koje bi, ukoliko bi se zadržale, mogle da prouzrokuju srčane napade, moždane udare, probleme sa cirkulacijom, rak, neurološke bolesti i stotine drugih bolest. Nezdrav način života i ishrana prouzrokuju da se jetra umori i sama postaje zapušena istim toksicnim odpadom koji je uklanjala iz vaše krvi. Kad je zapušena i bolesna, jetra ne može da uklanja otrov iz vas. Taj nagomilan odpad čini da jetra oboli, pa čak izaziva i rak jetre. Čišćenjem i ispiranjem jetre, jetra se oslobadja otrovnog sadrčaja, kada je zapušena i pretrpana.
   Zato smo napravili program za 5 dana čišćenja jetre. Svaka osoba bi trebala da čisti jetru makar jednom godišnje! Svi koji su zainteresovani da očiste jetru za samo 5 dana prirodnim proizvodima mozete se javiti Pajazitu-Paju Deljanin, (diplomirani ljekar prirodne medicine) na telefon 514 244 8133 i njegovoj supruzi Nazi Deljanin, (diplomirani nutricionist prirodne medicine) na telefon 438 939 6292 ili e-mail: pajo-naza@hotmail.com

ČIŠĆENJE ORGANIZMA 30 DANA

METODA RASTVARANJA KAMENA U BUBREGE

MOĆAN, EFIKASAN I KOMPLETAN PROGRAM ČIŠĆENJA CRIJEVA
Advokat Edvin Hot - Cohen & Siegel, LLP (11. sep 2019)
Zakon države New York vam omogućuje da ukoliko ste tokom svog zaposlenja zbog povreda na bolovanju, imate pravo na medicinsko liječenje i obeštećenje (novac). Advokati u našoj firmi Cohen & Siegel, LLP, sa više od 25 godina iskustva, mogu vam pomoći u tom slučaju. Imamo kancelarije u White Plains, Brooklyn, Queens, Bronx, i Newburgh.
Pozovite nas i zakažite termin za besplatne konsultacije sa jednim od naših advokata, a mi ćemo se boriti za Vaša prava pod Workers Compensation New York zakon.
Naša široka advokatska praksa uključuje predmete u mnogim vrstama povreda. Medju našim brojnim pravnim uslugama, pomažemo ljudima koji su pretrpjeli povrede i kojima je potrebna pomoć u sljedećim slučajevima:
- Workers' compensation (Radničke nadoknade)
- Social security disability (Socijana sigurnost invaliditeta)
- Work accidents (Nesreće na radu)
- Auto accidents (Auto nesreće)
- Pedestrian accidents (Pješacke nesreće)
- Construction accidents (Povrede na gradjevinskim objektima)
Ako ste vi ili vaš bliznji povredjeni, rado ćemo priuštiti fer procjenu vašeg slučaja. Nudimo besplatne konsultacije, a naši advokati pored engleskog i španskog govore bosanski i crnogorski jezik. Naše naknade se naplaćuju nakon što se završi vaš slučaj, odnosno ako dobijete odštetu.
Da biste zakazali svoje besplatne konsultacije, kontaktirajte na vašem maternjem jeziku advokata EDVIN-a HOT na 917 993 2095 ili pozivom na 914 421 0080, gdje se nalazi naš glavni ured u White Plains, New York.

Law firm "COHEN & SIEGEL, LLP"
"LILIBETH" Beautiful Brows & Eyes - vl. MERI ÐEŠEVIĆ (11. septembar 2019)
   "LILIBETH" Beautiful Brows & Eyes - vl. MERI Ðešević
- brow sharping servoce & lessons
- eyelash extensions
- professional makeup application
- lessons in makeup application
- fauxlash application &lessons
- express facials
- brital & corporate services
- special beauty events & parties

  Address:
315 West 57th Street (Between 8th & 9th Ave)
   New York, NY 10019
   Phone: 212.823.2540
"LILIBETH" Beautiful Brows & Eyes - vl. MERI ÐEŠEVIĆ
FOTO-VIDEO "LEA" Plav - vl. Mirza Mekuli   (11. sep 2019)
FOTO-VIDEO "LEA" Plav - vl. Mirza Mekuli

Profesionalno-Kvalitetno-Brzo-Povoljno
SNIMANJE I MONTIRANJE SVIH VRSTA VIDEO MATERIJALA
Svadbe, Rodjendani, Suneti, Kane, Reklame, Utakmice, Dzenaze

Kontakt: + 382(0)68/543-222,   +382(0)51/251-131,
FB: Mirza Mekuli,   E-mail: mirza.mekuli@gmail.com

Nastavak Stranice (News Archive)


ZABRANJENO JE PREUZIMATI TEKSTOVE I FOTOGRAFIJE BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE
TUDJI TEKSTOVI I SAOPSTENJA NE MORAJU DA ODRAZAVAJU STAVOVE I MISLJENJA REDAKCIJE


Redakcija:

Rafet Hot Selim Cekic Nuki Lucevic Senad Sehovic Hamo Mulic Mirza Vukelj Radoncic MisoContact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"