Gusinje i Plav

Sjećanje na Edibu Balić, (rodj. Šahmanović)   (15.02.2013. - 15.02.2021)    (15. februar 2021)
  Osam godina kako je preselila na bolji svijet, nasa draga majka i nana.
   Vrijeme ne moze izbrisati ljubav i sjecanje na tebe.
   Bila si nas ponos, uzor i sve sto jedna majka moze da bude...
   Zracila si svojom dobrotom i smirenoscu, i drzala nas na okupu.
   Nikad zaboravljena i uvijek u nasim srcima.
   Tvoje kcerke - Nadza Beso i Daliba Aksalic sa porodicama.
Prije 28 godina desio se zločin u Bukovici kod Pljevalja    (15. feb 2021)
  Na današnji dan prije 28 godina dogodio se jedan od brojnih zločina u Sandžaku, kada je u pljevaljskoj Bukovici izvršena otmica građana bošnjačke nacionalnosti – državljana Crne Gore i tadašnje SR Jugoslavije.
  Dana 15. februara 1993. godine, grupa uniformisanih lica pripadnika vojske Republike Srpske, kidnapovala je nekoliko Bošnjaka iz Bukovice i odvela ih u zatvor u Čajniče, sa ciljem razmjene za zarobljene srpske vojnike u Goraždu... nastavak teksta
Obraćanje Alena ef. Šabovića   (15. februar 2021)
   Braćo i sestre, es- selamu alejkum,
  Čovjek katkad ima potrebu da izadje iz svojih okvira i kaže ono što inače ne voli. I dok je ovih dana na našem podneblju aktuelna priča o ekspertima koji nas u muku zamotaše, gdje smo jedna od tri najzaraženijih zemalja po broju stanovnika u Svijetu, a nerazradjena fabula o vakcini postaje apstraktna margina, na žalost, sa one strane okeana isplivavaju i tamošnji eksperti za bavljenje Crnom Gorom i rodnim nam Gusinjem, koji ne prežu i ne biraju sredstva da zadovolje svoj ego - jer pretpostavljam da je razlog njihove ekspertize, lična zapostavljenost, nedovoljno plasiran medijski prostor, kao i narcisoidnost i samopromocija. Činjenično, više puta isčitavajući njihove objave, želeći da nadjem razlog takve inferiornosti, ne mogu se čudu načudit. Osim, možda u riječima BH TV voditelja, gdje u jednoj emisiji kaže: " Nama ne trebaju neprijatelji, mi smo sami sebi neprijatelji"- (Senad Hadžifejzović).
  Pišem ove redove, zbog cjelokupne javnosti, auditorijuma koji prati ovaj naš najčitaniji portal, da bih argumentovano opovrgao dokonluk, neprimjereno pisanje, lošu namjeru i malicioznost pojedinaca, koji vjerovatno dok nemaju šta da rade, čekajući ručak iz kuhinje, upakuju i ovakve nebuloze i laži.
  Sa indignacijom, gnušanjem, prezirom, odbacujemo sve navode, priče, loše upakovani proizvodi neukusne šale iz kuhinja koje dopiru preko okeana.
  Svaki pokušaj diskredibiliteta, žrtve, truda i rada, uspjeha generacijskog jedinstva, projekta koji nas je sve sakupio na jednom mjestu, patološkim urnisanjem na osjetilno - senzibilnu svijest, diranjem tamo gdje nas najviše boli, je za svaku osudu.
   Iako nismo htjeli da nikad javno obznanimo, baš iz razloga da nekog ne povrijedimo, da ispoštujemo maksimalno svakog pojedinca na ovom svijetu, jer svako neko naš vodi porijeklo odavde, i svaki naš član porodice nam je svetinja, bio on živ ili bio rahmetlija, zaslužuje naše najveće poštovanje i sjećanje.
   Proces ekshumacije na parceli gdje se nekad nalazila Pašina-džamija, sa mezaristanom oko džamije, je dugotrajni proces koji je pripreman više vremena. Sama ekshumacija je tekla danima, baš iz razloga da, ne dao Allah, ne učinimo nešto što ne dolikuje. Medžlis islamske zajednice, uz pribavljene sve dozvole, mojim ličnim, čestim prisustvom, angazovao više radnika koji su vršili selekciju zemlje i posthumnih ostataka, pazljivo formirajući cjeline, za koji je, za svakog posebno obezbijedjen cefin. Svakog dana iza završenih radova ih je čekao momak na našem mezarju, sa pripremljenim mezarom, gdje su polagani, sa proučenom dovom, ukopavani i tako svaki dan do kraja. U dogovoru sa svim ljudima koji učestvuju u realizaciji ovog projekta, njima će biti izgradeno memorijalno obilježje na Gusinjskom mezarju i biti klanjana dženaza.
  Sve navedeno je propraćeno dokumentovano fotografijom i svaki pojedinac koji sumnja, može doći u prostorije MIZ- e Gusinje da pregleda sve navedeno.
  Iskorističu ovu priliku da kažem, da smo sličan scenario imali i kad smo radili na projektu uredjenja Gusinjskog gradskog mezarja, gdje smo čak imali i krivicne prijave, kao i da se slučajem bavio javni tužilac, kada smo ja, tadašnji predsjednik medžlisa hadži Ruždija Radončić i uvazeni hafiz Rešad ef Dautović, da ne kazem bili hapšeni, ali pozivani na razgovore u MUP- u, čak tri puta. I da mi je to bio prvi i poslednji put da sam prijavljivan u policiji. I ako je to bila cijena što je danas Gusinjsko mezarje jedno od najljepših i najuredjenijih u Crnoj Gori i šire, ponosan sam na to.
  Molim vas, i pozivam sve vas, da čuvamo i vodimo računa za ono što nam je u amanet ostavljeno.
  Vi ste nama ukazali povjerenje i mi to ljubomorno čuvamo. Vi ste nam ukazali čast i trudimo se svim snagama da vam uzvratimo.
Kao što znate, druga faza izvodjenja radova je u toku. Pozivam vas da nas ovo jos više zbliži, i da ostavimo ovaj vakuf naše generacije na koristenje svima nama i generacijama koje će doći.
  Donirajte za Islamski kulturni centar i budite dio povijesti.
Našom braćom se neću vise baviti, i već sam im halalio. Očekujemo i njihove donacije.
   Allah vam dobro dao. Es- selamu alejkum
Na ahiret je preselila Raba Kandić, rodj. Lješnjanin    (1937-2021)   (15. februar 2021)
   U Plavu je 14. februara 2021 godine u 85-oj godini života na ahiret preselila Raba Kandić, rodj. Lješnjanin.
   Zdravoglava će se održati danas, u ponedeljak 15. februara 2021 kod sina Redža Kandića na adresi:
  73 Pershing drive
  Plainville, CT 06062.
  Ožalošćeni: sinovi Redžo, Ruždo, Fadil i Fajko, kćerka Nafija, bratstva Kandić i Lješnjanin, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
New York: Četiri napada u metrou na beksućnike, dvoje ubijeno, policija traga za napadačem (14. feb 2021)
  Policija smatra da je riječ o jednom napadaču koji u od petka ujutru do prvih sati subote napao četiri beskućnika, prenosi Gardijan. Svi napadi su se odigrali na liniji "A" njujorškog metroa i policija pregleda snimke sa sigurnosnih kamera, pokušavajući da identifikuje napadača.
  Jedna žrtva je otkrivena u petak oko ponoći bez znaka života sa više ubodnih rana u predjelu vrata i grudnog koša, a samo nekoliko sati kasnije na Menhetnu je pronađena i jedna mrtva, izbodena žena starosti 44 godine.
  Još dva napada, na dva muškarca potvrđena su takođe na Menhetnu, pa je policija rasporedila dodatnih 500 policajaca u njujorškom metrou. (Kodex.me)
Sjećanje na Ismeta H. Kolenovića   (1954-2017)    (14. februar 2021)
  Danas, 14. 02. 2021 godine, navršavaju se četiri godine od iznenadne smrti moga brata Ismeta.
  Tvojim odlaskom u vječni mir i zaborav za tobom, neće dugo i dugo prestati.
  Počivaj u miru, moj druže.
  Tvoj brat Zaim sa porodicom
Tragedija u Plavu: Utopio se Z.T. (70)   (14. feb 2021)
  Plavljanin Z.T. (70) danas se utopio, nakon što se poklizao i upao u rijeku u blizini svoje kuće, kazali su CdM-u iz OKC-a Uprave policije.
  Do tragedije je došlo oko 11 sati, dok je nastradali Z.T. pokušao da otkloni kvar na mlinu.
  On se, potom, okliznuo i upao u rijeku.
  Prema nezvaničnim informacijama, njemu je u trenutku nesreće u pomoć pritekao član porodice, ali nažalost, nije uspio da mu pomogne. (CdM))
Sjećanje na rahmetli Ismeta H. Kolenovića    (14. februar 2021)
  Danas, 14-tog februara se navršava četvrta godine od kako više nisi sa nama. Vrijeme prolazi a tuga za tobom ne jenjava. Ostavio si veliku prazninu u našim životima što vrijeme nikad ne može da izbriše. Nosimo te duboko u našim srcima i mislima. Ponosni što smo te imali.
  Molimo dragog Alaha da tvojoj duši podari vječni dženet.
  Tvoja familija: supruga Ismeta, sin Ernest, kćerke Sofija, Aida, Adela i Samanta, zet Enes i unučad Sara i Ena.
Sjećanje na rahmetli Ismeta H. Kolenovića    (14. februar 2021)
  14.02.2021 godine navršava se 4 godine od smrti našeg Ismeta.
  Život nestade u trenu ali tvoja plemenita duša i tvoj lik ostaje vječno u srcima nas koji te volimo.
   Teško je prihvatiti tvoj odlazak i teško je ispuniti prazninu koja je nastala. Sjećanje na tebe ispunjava nas ponosom, ponosni smo što si bio naš i mi tvoji.
   Počivaj u tišini vječnog mira, a mi te čuvamo od zaborava.
  Majka Igbala, brat Mustafa sa porodicom.
Zimska Kuhinja (Hayat Televizija) - Gusinje - Prva Emisija (Video) (13. feb 2021)
Emisija posvećena Ifeti Rašić, osobi koja je obelježila kulturu u Gusinju. Zahvalna je što su mnoge rukotvorine i eksponati koji su autohtoni za Gusinje sačuvani od zaborava i sve to pretočila u "Gusinjskoj sobi".
Žena koja baštini stvari i tradiciju koje su vezane za Gusinje, medju kojima su domaća radinost i kulinarski specijaliteti. Na tome joj nezimejerna hvala.
Pogledajte kako je Ifetu Rašić predstavila Hayat TV iz Sarajeva.
Pjesma posvećena rahmetli Fehimu Muminoviću   (12. feb 2021)
Rodjendanska čestitka za Esmu Ganić    (Video)   (11. feb 2021)
Najljepše želje svojoj sestri ESMI GANIĆ u povodu 70-tog rodjendana, uz dobro zdravlje i dug život,
upućuje njen brat Coko Krcić sa familjom.

ŠIK"Bor" Plav - Od giganta do NULE   (11. feb 2021)
"LILIBETH" Beautiful Brows & Eyes - vl. MERI ÐEŠEVIĆ (9. feb 2021)
   "LILIBETH" Beautiful Brows & Eyes - vl. MERI Ðešević
- brow sharping servoce & lessons
- eyelash extensions
- professional makeup application
- lessons in makeup application
- fauxlash application &lessons
- express facials
- brital & corporate services
- special beauty events & parties
  Address:
315 West 57th Street (Between 8th & 9th Ave)
   New York, NY 10019
   Phone: 212.823.2540
"LILIBETH" Beautiful Brows & Eyes - vl. MERI ÐEŠEVIĆ
Saopštenje Orhana Šahmanovića    (8. feb 2021)
  Povod Saopštenja bivšeg predsjednika opštine Plav Mirsada Bajraktarevića objavljenog na Facebook stranici i portalu www.gusinje-plav.com u kojem su iznijete brojne neistine i podvale direktno upućene mene-Orhanu Šahmanoviću (takodje bivšem predsjedniku opštine Plav kojeg niko nije smenjivao već mu je istekao mandat u skladu sa Zakonom), a radi istinitog informisanja javnostii gradjana dajem sledeće
S A O P Š T E N J E
  Gospodin Bajraktarević, kao po ustaljenom dječijem ponašanju kada je uhvaćeno u govorenju neistina-laži, umjesto da precizno odgovori na moje primjedbe o tome kako je prodao državnu imovinu-zemljište bez poštovanja SVIH odredbi Zakona o državnoj imovini, pokušava da sa neistinitim i zlonamjernim napadima na mene PRIKRIJE, najblaže rečeno spornu prodaju gradj.zemljišta na najatraktivnijoj lokaciji u Plavu.
  Odluka o prodaji državnog zemljišta (ovdje se navodi o prodaji parcele) koju je Bajraktarević dao u prilogu njegovog Saopštenja se uopšte ne slaže sa tekstom datim u samom Saopštenju..... nastavak teksta
Sjećanje na Gačević (Redža) Sabriju-Biju    (8. februar 2021)
  
  Dana 8. februara navršava se godina dana bez tebe. Ostala je bol i praznina, ali sjećanja i uspomene koje su u našim srcima i koje se ne mogu zaboraviti. Čuvaćemo te od zaborava.
  Tvoji najmiliji: familija Gačević.
Na ahiret je preselio Feratović (Sako) Agim   (1958-2021)   (8. februar 2021)
  
   U New Yorku je u četvrtak, 4. februara 2021 godine na ahiret preselio Feratović (Sako) Agim, u 63 godini života.
   Dženaza će biti održana u New Yorku u srijedu, 10 februara 2021 u 11am i obaviće se u užem krugu familije.
   Ožalošćeni: supruga Ljiljana, kćerke Anijeza i Grlja, brat Ljuljzim, sestre Fata, Hajkuna i Sadeta, bratstva Feratović i Djombaljić, rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Sjećanje na Šemu Baković, rodj. Gavazović    (6. februar 2021)
  Dana 06.02.2021.godine navršava se godina dana od kako si nas napustila voljena majko, nano. Molimo milostivog Allaha dž.š. da ti podari najljepše mjesto u džennet-u i u njemu te sastavi sa tvojima najmilijima.
  Tvoj sin Hakija, kćerke Višnja i Esma, zetovi, snahe, unuci, unuke, paraunučad kao i ostala mnogobrojna familija.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Čestitka prof. Senade Đešević u povodu jubileja web magazina Gusinje-Plav.com    (6. feb 2021)
  Dragi prijatelju Rafete
  Ne postoje riječi kojima bih mogla da vam čestitam jubilej, a ujedno se i zahvalim za sve ove godine uspješne i nadasve, ljudske, saradnje. Osnivanjem portala, svojim plemenitim srcem, raširenim rukama i entuzijazmom ste omogućili svima nama da imamo uvid u svakodnevna dešavanja iz svih kulturoloških, društvenih, političkih, pa i privatnih sfera. Neprocjenjiv je takav, široki, spektar informacija na jednom mjestu.
  Hvala VAM, za sve ove godine postojanja, uz toplu i iskrenu želju, da trajete dok je insana!!! A znam da hoćete!
Salih-Saljo Hot jedan od heroja jučerašnje drame na rijeci Pasaic u New Jersey (VIDEO)    (5. feb 2021)
   Mediji u New Jersey i New Yorku sinoć predveče su objavili eskluzivu, čiji je jedan aktera heroja bio naše gore list Salih-Saljo (Šaba) Hot porijeklom iz Gusinja.
   Juče poslepodne na rijeci Pasaic, u gradu Elmwood park (New Jersey), odigrala se prava drama, koja je mogla da odnese dva života. Naime, zahvaljujući prisebnosti našeg Saliha-Salja Hota, sigurne smrti su spašene 37-godišnja majka i 2-godišnja kćerka .
  Sobzirom da živi u neposredoj blizini ove rijeke, Saljo je opazio da se na zaledjenoj rijeci Pasaic pod teretom dvije osobe (kasnije se utvrdilo da su to bili majka i kći) polomio led i pokušao da im pritekne u pomoć. Medjutim, i sam je počeo da tone u ledenu vodu. Sačuvao je prisebnost i telefonom je nazvao policiju, koja je ubrzo došla i uz dosta napora izvukla majku i kćerku iz ledene vode.
   Kao su objavile tv stanice oboje su smještene u bolnici u Paterson i van životne opasnosti su. (Gusinje Plav Press)

Sjećanje na NURIJU LONČAREVIĆ, rodj. BALIĆ   (4. februar 2021)

Danas 4. februara 2021. se navršava 9 godina od kako je preselila na bolji svijet naša draga

NURIJA LONČAREVIĆ, rodj. BALIĆ
(10. februar 1939 - 4. februar 2012 )

Vrijeme ne može izbrisati našu ljubav i sjećanje na tebe. Bila si naš ponos, naša dika, supruga, majka i nana. Bila si naš magnet koji nas drži u svom čarobnom krugu oko sebe, dok ti zračiš toplinom i ljubavlju za sve nas.
Volimo te Uba.

Tvoji najmiliji
Čestitka Ramadana Ibrića, predsjednika Montenegro Golf Kluba   (3. februar 2021)
  Poštovani Rafete
   Prije svega neka je srećan jubilej, 19 godina predanog i iskrenog rada je za svako poštovanje, a posebnu tezinu ovom značajnom jubileju dodaju pravovremenost i tačnost informacija koje vi plasirate preko vašeg portala.
  Na vašoj provjerenoj tačnosti informacija bi se mogle ugledati vecina “uglednih novinskih agencija i televizijskih kuća”.
  Koristim ovu priliku da vam se u svoje lično, a takodje i u ime Montenegro Golf Kluba zahvalim za vašu bezrezervnu podršku tokom svih ovih godina ne samo što se tiče Golf Kluba nego i cjelokupne naše dijaspore a i šire.
  Voditi jedan ovakav portal zahtijeva mnogo vremena i profesionalizma, a vi ste i odvojili svoje dragocjeno vrijeme i pokazali profesionalizam na najvećem nivou.
  Želimo vam još mnogo uspjeha u budućem radu.
  Sa poštovanjem,
  Ramadan Ibrić, Montenegro Golf Klub
Čestitka Izete Purišić, Esq.   (3. februar 2021)
  Rafete,
   Rijetko se neko može ponositi dostignućima koja si ti ostvario, a ovaj jubilej je potvrda napornog rada za dobro drugih, naše zajednice, a i šire.
  Tvoja stranica je “prozor koji otvaramo“ da saznamo šta se dešava u rodnom kraju, Crnoj Gori i našoj zajednici ovdje u dalekom svijetu.
  Mnoge akcije, na primjer, pomoć starijima, iznemoglima, bolesnima, organizovanje pomoći za mladu djecu ili pak snadbijevanje hrane za samohrane majke, itd. započet je putem tvojeg portala i tvojeg neumornog rada.
   Samo u zadnjoj godini, u toku pandemije COVID-19, tvoj portal je bio izvor informacija za nas koji živimo u New York.
   Tvoj doprinos se rijetko sreće, a tvoja humanost navodi sve nas da i sami doprinosimo ka boljem sjutra.
   Želim vam još mnogo uspjeha u budućem radu.
  Izeta Purišić, Esq.
Djurković (Džafera) Almir pred dušom oca Džafera €100 za IKC Gusinje.   (3. februar 2021)
   Od Medzlisa islamske zajednice Gusinje imamo vijest da je preko ove institucije za DRUGU FAZU radova na IKC Gusinje uplaćena donacija:
- Djurković (Džafera) Almir pred dušom oca Džafera €100

  Do sada za DRUGU FAZU radova ukupno je prikupljeno $87,871.00 + €7,363.00 + ostale donacije.
  Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Sjećanje na Esmina Lješnjanina    (3. februar 2021)
   Dana 3. februara navršile su se 8 tužnih godina bez tebe. Ostala je bol, tuga i vječita velika praznina za tobom naš voljeni sine Esmine. Taj bol tvog odlaska, tvoje mladosti i ljepote nikad neće zaborava biti, ni bol utjehe koju nosimo za tobom. Živimo poslije tebe, ali život nam je tužan i mračan, jer smo te iznenada izgubili.
   Sunce grije, a mi ga ne osjećamo. Dan se mijenja, a bol ne prestaje i sve je veća. Ne vjerujemo da te više nemamo, naš ponosu, naša diko, što rano mlad cvijetu uvenu i tvoja budućnost nestade. Volimo te.
   Allah te dženetom obasjao.
   Tvoji roditelji Bajro i Kumra i sestra Esmina.
Čestitka Upravnog Odbora Plavsko Gusinjskog Merhameta Njemačka    (2. februar 2021)
  Poštovani Gospodine Hot,
   Željeli bi da vam u ime Odbor i članova Plavsko Gusinjskog Merhameta srdačno čestitamo 19 godina uspješnog i korisnog rada.
  Hvala vam što na vašem portalu profesionalno i dostojno obavještavate i okupljate, Plavljane i Gusinjane koji se nalaze širom svijeta.
  Hvala vam takođe i na iskrenoj saradnji i podršci koju pružate našem udruženju.
   Sve najbolje u budućem radu i iskrene čestitke.
  Upravni Odbor Plavsko Gusinjskog Merhameta Njemačka
Čestitka Suada (Zijov) Ibrahimagića iz Sarajeva    (2. februar 2021)
   Poštovani Rafete,
  koristim priliku da ti u svoje lično ime, u ime porodice Ibrahimagić, i u ime planinarskog pohoda ZIJOVA STAZA, od sveg srca čestitam jubilej.
  Naš si prozor u svijet i naš pogled u zavičaj. Hvala tebi, i naravno hvala tvojoj ekipi, što se ostali ustrajni, dosljedni i zavičajni svih ovih godina.
  Molim Boga da vam svima podari zdravlje i puno uspjeha u životu i radu, te da nam dugo trajete, na zadovoljstvo svih.
  Selam i svako dobro,
  Suad (Zijov) Ibrahimagić - Sarajevo
U Crnoj Gori je poražen čovjek    (2. februar 2021)
   Piše: Erol Ramusović, član Udruženja gradana BiH porijeklom iz Crne Gore
   Do prije nekoliko mjeseci ponosni državljani Crne Gore koji žive van njenih granica sa radošću su posjećivali svoju domovinu, u kojoj su ih raširenih ruku i uz osmijehe dočekivali roditelji, braća, sestre i prijatelji.
   Danas sa tugom gledaju Crnu Goru i s dozom strepnje putuju ka svojim rodnim krajevima... nastavak teksta
Čestitka Murata Julevića - Predstavnika Fondacije Gusinje za Z. Evropu i člana eMDe Alijanse - Njemačka    (2. februar 2021)
  Poštovani Rafete, dragi prijatelji,
   Koristim priliku da vam u ime moje i naše organizacije eMDe Alijanse (Crnogirskih klubova Njemačke) poželimo sve najbolje povodom 19 godišnjeg jubileja Vašeg i našeg portala, uputimo srdačne čestitke i poželimo vam i ubuduće puno uspjeha u daljem radu. Mozemo vam biti od srca zahvalni što ste vazda bili prijatni i uvijek izlazili u susret nama i našim aktivnostima i objavljivali informacije i textove koji se tiču naše Dijaspore u Njemackoj i šire. Ne sumnjamo u vaše sposobnosti i dobročinstvo nadamo se i u buduće da ćemo sa vama kao i do sada imati super prijatelje i saradnike, koji će još više povezivati nas i našu Dijasporu širom svijeta.
   Jos jednom puno uspjeha i srdačnih pozdrava za vas.
  Murat Julević - Predstavnik Fondacije Gusinje za Z. Evropu i clan eMDe Alijanse - Njemačka
Čestitka rukovodstva Opštine Gusinje    (2. februar 2021)
   Povodom 19.godina postojanja web portala Gusinje-Plav.com u svoje lično ime i u ime kolektiva Opštine Gusinje upućujemo Vam najiskrenije čestitke kako Vama kao glavnom uredniku tako i ostalim članovima redakcije ovog portala. Web portal Gusinje-Plav.com povezuje zavičaj i dijasporu kroz objavu raznih aktuelnosti, njegujući kulturu i običaje i na taj način omogućava svima nama veću međusobnu povezanost.
   Takođe, humanitarna djelatnost ovog medija je na visokom nivou, pa smo svjedoci da se putem raznih humanitarnih akcija koje je pokretao ovaj medij ili ih podržavao skupljeno mnogo novca pomoći i podrške pojedincima i organizacijama iz našeg zavičaja i dijaspore.
  Uz želju za nastavakom uspješne saradnje, još jednom primite iskrene čestitke povodom 19.godina postojanja portala, srdačno iz Gusinja,
  Anela Čekić, predsjednica opštine
  Huso Brdakić, potpredsjednik opštine
Čestitka Purišić Nevzeta iz Holandije    (2. februar 2021)
  Redakciji i glavnom uredniku web portala gusinje-plav.com
  Gospodine Hot, sretan Vam jubilej 19 godina postojanja elektronskog medija na čijem ste čelu i čije kormilo uspješno vodite od prvog dana. Po funkciji koju godinama što direktno, što indirektno obavljam za "BEHAR" iz Holandije upućen sam bio na Vas i Vaš rad, itekako sam svestan Vaših odricanja u svakom pogledu, a sve sa čijem da budete što je moguće više na usluzi svom zavičaju i nama u dijaspori. Stoga što god rekli i koliko Vas god hvalili MALO je.
  U ime Bošnjačkog Udruženja Plavljana i Gusinjana "BEHAR " iz Holandije
  Purisić Nevzet
Čestitka Nihada Canovića predsjednika Opštine Plav    (1. februar 2021)
  Poštovani Rafete,
   Nek' je sa srećom veliki jubilej - 19 godina od osnivanja web portala gusinje-plav.com.
   Toliko godina trajanja pokazuju da je u projekat web portala, osim truda i odricanja, uložena i velika emocija zahvaljujući kojoj je i portal toliko opstao i zavrijedio povjerenje čitalaca.
   U ovim izazovnim vremenima, posebno na značaju dobijaju portali sa kredibilnim informacijama i poštenim namjerama. U uvjerenje da ćemo nastaviti putem kvalitetne i prijateljske saradnje, šaljemo Vam najljepse pozdrave iz Plava
Haris Koljenović - Amerika (VIDEO)  (1. feb 2021)
Arr: Haris Koljenović
Text: Rasim Ralle Gutić
Muzika: Studio Production Ernad Handanović
Čestitka Rasima Medunjanina u povodu 19 godina rada web magazina Gusinje-Plav.com !    (1. februar 2021)
   Poštovani gospodine Hot,
  upućujem Vam najsrdačnije čestitke povodom 19 konstantih godina rada sa Vašim informativnim sajtom Gusinje-Plav. Za sve protekle godine, pružili ste napore koje najpotpunije mogu razumjeti oni koji imaju iskustva u informisanju javnosti. Pored konstantnog informisanja javnosti o svim dogadjajima u naše dvije opštine, takodje ste i doprijenili socijalnom napredku našeg društva kroz brojne humanitarne akcije u kojima ste bez greške bili transparentni.
   Prije Vašeg sajta, ali i poslije, pojavile su se brojne informativne organizacije, medjutim samo Gusinje-Plav može da se pohvali kontinuitetom od 19 godina.
Rasim Medunjanin, New York
Vrijedan jubilej: 19. godina sa Vama - Gusinje-Plav.com   (1. februar 2021)
Vrijedan jubilej: 19. godina sa Vama - Gusinje-Plav.com.
Na današnji dan prije 19 godina - 1. februara 2002. godine na medijskom nebu se pojavio web magazin Gusinje-Plav.com. Zahvaljujući ogromnom radu i odricanju postali smo sastavni i nezaobilazni dio Vaših domova, kako u dijaspori tako i u zavičaju.
Hvala Vam što nam vjerujete
Sjecanje na Saniju Selimović, rodj. Redžepagić   (1960 - 2020)    (30. januar 2021)
   Danas se navršava tužna godina od kako nisi sa nama. Bol i tuga za tobom su sve veći, jer si ostavila veliku prazninu u našim srcima.
   Vrijeme brzo prolazi al' nikad neće izbrisati uspomene na tebe, jer si bila naš ponos, naša supruga, majka, nana, svekrva, tašta, sestra i snaha kakvu bi svako želio da ima.
   Molimo dragog Allaha da ti podari lijepi dženet.
   Tvoji najmiliji.
Na ahiret je preselila Nurija (Amirova) Čekić, rodjena Canović   (1928 - 2021)    (29. januar 2021)
  Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je 29 januara 2021 godine u Montrealu na ahiret preselila u 93 godini života Nurija (Amirova) Čekić, rodj. Canović, od oca Sulja i majke Ćame.
   Ožalošćeni: sinovi hadži Šućo, Fazlija i Ragip, kćerke Nadira (Dika), Hajrija i Sehija, zetovi Halim i Ibrahim, snahe Nevzeta, Azemina i Vildana, unučad, familije Čekić i Canović.
  Dženaza će se obaviti u Montrealu (Kanada)
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Na ahiret je preselio Hasandjekić (Rame) Bajram-Badžo   (1936 - 2021)    (29. januar 2021)
  Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je 29.01.2021. godine, u Gusinju na ahiret preselio Hasandjekić (Rame) Bajram-Badžo u 85-oj godini života.
   Dženaza će se obaviti u u subotu 30.1.2021. godine u 15:00 časova na mjesnom groblju u Martinoviće
   Ožalošćeni: supruga Elmaza, sin Irfan-Iko, kćerke: Ifeta, Fikreta i Sabaheta, snaha Mirela, brat Mehmet, sestre Griša i Bega, zetovi i unučad, bratstva Hasandjekić i Nikočević kao i mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
DONACIJA NOVAKA VUJAČIĆA CENTRU ZA KULTURU U GUSINJU   (28. januar 2021)
  GUSINjE – Novinar i publicista Novak Vujačić, koji je dobar dio radnog vijeka proveo kao starješina vojske SFRJ, SRJ i Srbije i Crne Gore, odlučio je da značajan broj knjiga iz svoje lične biblioteke pokloni Centru za kulturu u Gusinju. On je podsjetio da se u Gusinju zadržao pune 34 godine. U tom mjestu i u susjednom Plavu kao vojni starješina radio je 16 godina. Navodi da je nedavno napuštajući Gusinje knjige donirao biblioteci u znak pažnje i sjećanja na ovdašnje ljude i podprokletijski kraj... nastavak teksta
Sjećanje na Vučetović Braha   (27. januar 2021)
   Danas 27 januara navršile su se dvije tužne godine bez tebe voljeni naš.
   Ostala je bol i praznina vječna, ali i lijepa sjećanja i uspomene koje su ostale zauvijek u našim mislima i vječna ljubav u srcima....
  Vrijeme prolazi, ali i slike i divni trenuci ostaju u nama i nikada se ne mogu zaboraviti. Nismo te mogli sačuvati od smrti, ali ćemo te sačuvati od zaborava.
   TVOJI NAJMILIJI
Sjećanje na Hasniju Dervišević, rodj. Kučević    (20-10-1950 - 27-01-2018)  (27. januar 2021)
  Draga majko, prodoše tri godine, a mi još ne možemo da shvatimo da si nas napustila. Vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav, već ljubav i sjećanje na tebe.
   Neka ti dragi Allah podari lijepi dženet.
   Tvoji najmiliji: suprug Ruždo, sinovi: Ener, Edin, Edis, snahe Mirveta, Lejla i unučad.
Portal Gusinje-Plav.com misli na Vaše poslovanje, kao i na Vaš biznis.   (23. jan 2021)
  Ukoliko želite da se za Vas proizvod ili uslugu čuje u New Yorku i okolini, ali i na prostoru čitave Amerike i Evrope, kontaktirajte nas i mi ćemo vam ponuditi najbolje opcije reklamiranja.
  Internet portal Gusinje-Plav.com predstavlja sjajnu mogućnost za napredak Vašeg biznisa. Raznovrsnost sadržaja našeg portala i visoka dnevna posjećenost predstavljaju pravu priliku da Vaša poruka stigne do željene ciljne grupe korisnika. Naša redakcija je zadužena za izradu banera i reklama po poslednjim standardima u oblasti marketinga.
  Vrlo je važno da znate da ne postoje nikakva ograničenja u biznisu koji promovišemo. Nije bitno jeste li klinika, restoran, ordinacija, prodavnica, salon, kancelarija ili imate neki drugi koncept poslovanja. Čime god da se bavite – ovdje ste i više nego dobrodošli. U interesu naših posetilaca je da budemo sveobuhvatni.
  Budite pravovremeno informisani, ne propustite nijedan dogadaj. Naš portal Gusinje-Plav.com čeka na Vašu reklamu!
Kontaktirajte nas putem:
e-mail: ediedoas@aol.com ili na telefon: 646-808-6490
Želite reklamu ili objavu? Na pravom ste mjestu - www.gusinje-plav.com    (23. jan 2021)
   Želite reklamu za vas ili vašu kompaniju koja nudi usluge, proizvod, ..., itd? Na pravom ste mjestu - www.gusinje-plav.com.
Danas je jedan od najbitnijih faktora u svijetu MARKETING/REKLAMA. Po nekim statistikama kažu da su marketing i kvalitetna informacija nešto najbitnije za savremeni svijet, pa i mi smo trenutno u tom savremenom svijetu i težimo nekom napretku.
   Postoji jedna priča da su navodno pitali Stiva Džobsa u šta bi uložio svoje posljenje pare, odgovorio je bez puno dvojbe: “U REKLAMU SVOJIH PROIZVODA”.
   Ukoliko želite da promovišete nešto svoje, prodajete stan, kuću ili zemljište, kompanije koja nude neke usluge i slično, sjećanje na svoje najmilije,..., javite nam se.
   Naš web portal www.gusinje-plav.com se čita od SAD i Canade, pa sve do zavičaja Gusinja i Plava, kao i širom Evrope gdje ima našeg naroda, odnosno dijaspore.
   Iskustvo od 19 godina u ovom poslu je dovoljan garant kvaliteta i više nego prava i dovoljna preporuka da se reklamirate na našem web portalu www.gusinje-plav.com.
Kontaktirajte nas putem:
e-mail: ediedoas@aol.com ili na telefon: 646-808-6490
RIJEKA LJUČA   (23. feb 2021)
Rijeka Ljuča nastaje spajanjem brzih, planinskih rijeka Vruje i Grnčara, nastalih otapanjem snijega i leda na Prokletijama. Ove brze rijeke se spuštaju u gusinjsku dolinu, tu se smiruju i stvaraju Ljuču. Ljuča je mirna voda, koja pravi cijeli niz meandera na svom putu do Plavskog jezera, u koje se i uliva. Oivičena je vrbama, od njih prima i nestvarnu zelenu boju, pa prolazak kroz nju je doživljaj kao da se plovi kroz mirni zeleni tunel.
Video Emil Šabotić
VIDEO: Prva faza radova na Islamskom kulturnom centru Gusinje 01.09.2019 - 01.12.2020.  (23. januar 2021)
Završena je prva faza radova - grubi radovi, na buducem Islamskom kulturnom centru Gusinje.
U prilogu možete pogledati video koji prati grube gradjevinske radove - od temelja do pokrivačkih radova na samom objektu, u periodu od 1. septembra 2019 do 31. decembra 2020. godine.
Snimatelj: Haris Lucević
Haris Koljenovic & Ernad Handanovic: Halaturko   (23. januar 2021)
Halaurko za dusu. I da vas podsjetimo da mozete da se subscribe na Harisov You Tube channel
Zimska razglednica Plava (Glavice-Racina)   (26. januar 2021)
Plavsko-Gusinjski Merhamet - akcija za Braću NOVIĆEVIĆ  (26. januar 2021)
   Selam alejkum,
  želimo da vas obavijestimo da je Plavsko-Gusinjski Merhamet obnovio akciju za Bracu NOVICEVIC iz Plava, kojima je potrebna pomoc da bi mogli da primu drugu fazu lijecenja maticnih celijama u Turskoj.
  Sve donacije možete uplatiti na konto:
  PLAVSKO-GUSINJSKI MERHAMET
  Frankfurter Sparkasse
  IBAN : DE 47 5005 0201 0200 0903 13
  SWIFT-BIC : HELADEF1822
  Akcija ce trajati do kraja Februara, do sada smo prikupili sledece donacije:
  JADADIC ŠUCURIJA 100 €; MUMINOVIC ELVIR 100 €; SELIMANJIN BEKA 50 €; RADONCIC B. EDIN 50 €; CEKIC H. ELDIN 50 €; MEHMEDOVIC MUSA 50 €; GUTIC S. NEDŽAD 100 €; HADŽIMUŠOVIC ESAD 5O €
  Clanovi PG Merhameta mogu na isti konto uplatiti svoje clanarine.
  Selam
   PG Merhamet NJEMACKA
Na ahiret je preselio Mirsad (Rahmana) Redžić   (1966-2021)  (26. januar 2021)
  U New Yorku je danas, 26. januara 2021. godine na ahiret preselio Mirsad (Rahmana) Redžić, u 54. godini života.
   Zdravoglava se održava danas od 4pm-10pm u Bošnjačkom kulturnom centru na Richmond Hill-u. Dženaza namaz se klanja sjutra, u srijedu 27. januara u 9am, nakon čega će se obaviti dženaza na Washington mezarju na Long Islandu.
   Ožalošćeni: majka Džemilja rodj. Dješević, brat Muhamed, sestra Mirsada, zet Sanjin, snaha Danijela, bratanične Hena i Hinda, sestrić Ervin, sestrična Alena, bratstva Redžić, Dješević i Muminović, rodbina i prijatelji.
   "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Kako su se nekad podizala djeca, Plav, Montenegro 2011 (Video)   (26. januar 2021)
Sjećanje na rah. HOT (Alja) JAZA   (24. januar 2021)

Dana 24. januara 2021. navršile su se 17 godina od kada nije sa nama naš dragi

HOT (Alja) JAZO
(4. maj 1932 - 24. januar 2004 )

Ljubav ne prestaje odlaskom, ni sjećanje vremenom.
Uvijek si u našim mislima i srcima

Tvoji najmiliji
Fejzulah-Feka Redžepagić - Drugi dio uz gitaru i tamburu  (24. januar 2021)
TELESKOPIJA - Šeki Radončić ( novinar i pisac )   (24. januar 2021)
Na ahiret je preselio Admir (Ismeta) Šarkinović   (1983 - 2021)  (24. januar 2021)
   Dana 23. januara 2021 godine u Paderborn (Njemačka) na ahiret je preselio Admir (Ismeta) Šarkinović u 38 godini života.
  Tim povodom, familija i bratstvo Šarkinović 30 januara (subota) otvaraju hajtar i zdravoglavu na adresi: An der Talle 22, 33102 Paderborn od 10 do 18 časova.
   Ožalošćeni: otac Ismet, majka Zada (rodj. Kučević), supruga Julia, kćerke Ema i Safia, sestre Ineska i Elvira, rodbina i prijatelji.
   "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Sjećanje na Dervišević - Galjković Kupa   (24.01.1979 - 24.01.2021)  (24. januar 2021)
   Na današnji dan prije 42 godine preslio je na ahiret naš dragi Dervišević - Galjković Kupo.
  I danas, nakon toliko godina ponosni smo na tvoja plemenita djela. Zauvijek ćeš živjeti u našim srcima i mislima, voljen i nikad zaboravljen.
   S ljubavlju čuvamo uspomenu na tebe.
   Tvoji: sinovi Zeko, Džefko i Šeka, kćerke Saka i Sevda, snahe, unučad, paraunučad i paraparaunučad
Na klupi Rome je juče bilo jedno veoma interesantno ime: Amir Feratović, porijeklom iz Gusinja  (24. januar 2021)
  Roma je juce pobijedila Speziju sa 4:3. Trener Paulo Fonseca je za ovaj meč prijavio i jedno zanimljivo ime. Mladi defanzivac Amir Feratović našao je svoje mjesto na klupi, ali za debi je bilo još rano.
  Feratović je 18-godišnji štoper koji je član Rome od septembra. Stigao je iz slovenačkog Brava i ovo je svakako velika stvar za njega da je već sada blizu prvog tima.
   Mladi fudbaler je nastupao za omladinske selekcije Slovenije. Ipak, ima želju da nastupa za BiH odakle je njegova majka, dok mu je otac Adem iz Gusinja.
  Informacije su da je Feratović spreman da promijeni sportsko državljanstvo i vidjet ćemo hoće li NSBiH u ovom slučaju reagovati i dovesti talentovanog štopera pod BiH zastavu.
   Amir je rođen 8. juna 2002. godine, visok je 189 centimetara i predviđa mu se odlična karijera.(Sportsba)
Sjećanje na Nadžiju Radončić, rodj. Koljenović   (24. januar 2021)
  Prošle su duge 3 godine od kako je na ahiret preselila naša voljena sestra Nadžija Radončić, rodj. Koljenović. Puno nam nedostaješ sestro naša, ali nas tješe tvoja velika djela i plemenitost.
   Da ti dragi Allah podari vječiti dženet i duši rahmet.
   Tvoji voljeni: brat Šemso, sestre Muradija, Kumrija i Ćamilja i mnogobrojna familija.
Sjećanje na Juljević Munirku, rođj. Mrkulić   (24.01.2019 - 24.01.2021)  (24. januar 2021)
   Na današnji dan prije 2 godine naše sunce je zatvorilo njene lijepe oči. Prestala je da diše i preselila se u Allahove odaje.
   Naša najviša ljubav, snaga, oslonac... otišlo je sve što voljenima mnogo nedostaje.
   Dan za danom ide a nijedan bez sjećanje na tebe.
   Vrijeme nije lijek već svjedok bola, tuge i praznine što nisi sa nama.
   Sa ljubavlju, velikim ponosom te pominjemo i pamtimo onakvu kakva si bila, puna ljubavi.
   Tvoji najmiliji: suprug Hajro, sin Elviz, kćerke Eniza i Denisa, snaha Enisa, zet Nedžad i unučad Alena, Danis, Lejs i Faiz.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Sjećanje na Sabriju Pjetrović, rodj. Rečković    (23-01-2011 - 23-01-2021)  (23. januar 2021)
   Danas se navršavaju 10 godina od kako si nas napustila draga majko.
   Teško je živjeti bez tebe, ali voljeni nikad ne umiru. Čuvaćemo te od zaborava.
   Neka ti dragi Allah podari lijepi dženet.
  Tvoja djeca: sinovi Rafet i Refik, kćerke Sadeta, Ifeta i Ismeta, unučad i snahe.
Na ahiret je preselio Ramiz Ciriković    (1927-2021)  (22. januar 2021)
  Dana 22 januara 2021. godine u Mariboru (Slovenija) na ahiret je preselio Ramiz Ciriković, u 94-oj godini života.
   Ožalošćeni: supruga Nadira, sinovi Senad i Damir, kćerka Esma, brat Šeljko, sestra Baka, unuci Admir i Almir i ostala mnogobrojna rodbina.
"Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Sjećanje na Medžida Krcića   (21.1.2001 - 21.1.2021)  (21. januar 2021)
  "Ima neka moć u dobrim ljudima, oni su jaki i poslije smrti. Događja se da i dalje žive, po svojim djelima i riječima, a najviše po dobroti srca."

   Prošlo je 20 godina, ali vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav, već ljubav i sjećanje na tebe. Mi nismo tamo gdje si ti, ali ti si svugdje gdje smo mi. S ljubavlju, tugom i ponosom čuvamo uspomenu na tebe.
   Tvoj brat Coko Krcić sa porodicom

Na ahiret je preselila Badema-Bada (Šaćira) Radončić, rodj. Nikočević   (1930-2021)  (21. januar 2021)
   Dana 21 januara 2021 godine u Gusinju je na ahiret preselila u 91 godini života Badema-Bada Šaćira Radončić, rodj. Nikočević.
   Hajtar i zdravoglava će se primati u Radončića džamiji i restoranu Rabaton, u petak 22 januara od 9 sati izjutra.
   Dženaza kreće istog dana iz Radončića džamije poslije džuma namaza.
   Ožalošćeni: sinovi Šefkija i Ruždija, kćerke Nadira, Nakšija i Surka, snahe, zetovi, unučad, praunučad, kao i familije Radončić, Nikočević, Omeragić, Bektesević i Jadadić, rodbina i prijatelji.
   "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Veliki izbor kvalitetnih jeleka, dimija, fesova, ..., od sada i u New Yorku   (20. jan 2021)
   Jelek, dimije, fes, šorta, palantra, ..., su dio naše tradicije i kulture, nezaobilazni komadi jedinstvene plavsko-gusinjske nošnje, koji treba da ima svaka naša bošnjacka porodica.
   Odnedavno i u New Yorku, uz veliki izbor i po veoma povoljnim cijenama, možete nabaviti jeleke, dimije, fesove, ..., uradjenje vrijednim rukama gradilja iz našeg zavicaja.
   Za dalje informacije nazovite: 212 581 0845 ili 917 952 0007


Sjećanje na Zaja (Junuza) Kolenovića   (20. januar 2021)
  52 Dana prodjoše bez tebe. Bio si nam sve na svijetu i više. Teško je živjet bez tebe. Mnogo nam nedostaješ.
   Ponosni što smo te takvog imali. Bol za tobom ne prolazi. Zauvjek ćeš živjeti u našim srcama i volimo te zauvjek.
Da ti Allah dragi podari najlepši dženet, inshallah.
  Tvoja supruga Sadeta, sinovi Junuz i Esmin i kćerke Elvisa i Adelisa Kolenović
Sjećanje na Zaja (Junuza) Kolenovića   (20. januar 2021)
  Vječna tugo moja, babo moj. 52 Dana punih tuge i praznine. Teško je živjeti bez tebe. Tvoja toplina, savjet, utjeha, osmjeh, ljubav meni mnogo nedostaju.
   Ne mogu se na tu istinu navići babo, da te više nema medju nama. Dio mog srca je sa tobom otišlo. Ranjenu si me ostavio babko.
   Proći će mjeseci, godine, generacije, ... i sa tobom ću se ponositi. Zauvjek ćeš biti u mojim mislima, srcu i duši. Voleću te dok mi srce kuca babo.
   Allah ti dao najljepši dženet, inshallah, jer si ti to zaslužio.
   Tvoja kćerka Elvisa
TV7: Emir Ciriković (VIDEO)   (19. januar 2021)
Sjećanje na Sejda (Beća) Bajrović    (19.1.2011 – 19.1.2021)   (19. januar 2021)
  Svaka Nova godina donosi čežnju za novim početcima, ali nama donosi ovaj 19-ti januar sjećanje na 10 godina od kada si nas iznenada napustio i tako u nama probudio duboku bol i žalost.
  Međutim, kako vrijeme prolazi naša sjećanja na tebe i na tvoja djela, postaju sve jača i jača jer si ostavio duboko u nama ono što je neopisivo najdragocjenije – a to jest, vjeru u Allaha i odgoj osnovan na poštenju, pravičnosti, humanosti, ljubavlju, poštovanju, dobrim djelima i svim ostalim dobrim osobinama koje izgrađuju osobu u čovjeka čvrstog karaktera.
  Pošto je dragi Allah dž.š. jedan, jedini, vječni, svemoćni i milostivi mi se molimo njemu da ti podari ono što je neopisivo najljepše i što si ti zaslužio a to jest, vječni Rahmet u Džennetu.
  Tvoji sinovi Fero i snaha Suvada, unuci Bećo sa suprugom Dijom i Murat, unuke Sanela i Suanita, sin Orhan i snaha Barbra sa unukom Tarikom, sin Erdan sa unukom Jasminom, sin Sehad i snaha Safeta, unuci Jassim i Karim i unuka Merjem, kćerka Fetija i zet Fadilj i unuk Lorenco, paraunuk Leon i paraunuka Brina i unuka Alina, kćerka Sehija i zet Rifat i unuk Amer te unuka Nermina i Nelma sa mužem Denisom i paranukom Deen-om i paraunuka Lana i kćerka Mahija, tvoja braća Fejzo i Šemso sa familijama, sestre Nurija i Paša sa familijama i ostala mnogobrojna familija.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Na ahiret je preselila Fatima (Jusufa) Hadžović, rodj. Redžepagić   (1943-2021)  (16. januar 2021)
  U New Yorku je jutros, 16. januara 2021 godine na ahiret preselia Fatima (Jusufa) Hadžović, rodj. Redžepagić, u 77-oj godini života.
  Zdravoglava će se održati sjutra, u nedelju 17. januara 2021 od 3pm do 9pm u Bošnjačkom islamskom centru na Richmond Hill-u, u užem krugu familije.
   Dženaza namaz se klanja u ponedeljak, 18. januara u 9am, nakon čega će se izvršiti dženaza na Washington mezarju na Long Islandu.
  Ožalošćeni: sinovi Senad i Julfad, kćerke Sofija i Sultanija, braća Beko i Skendo, zet Ismet Šujak, snahe, unučad, paraunučad, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Na ahiret je preselio HOT (SADRIJE) ISMET   (1952-2021)  (16. januar 2021)
  Tužnim srcem, javljamo rodbini, prijateljima, komšijama i poznanicima da je naš dragi otac, suprug i brat HOT (SADRIJE) ISMET iznenada jutros 16.01.2021.godine u Sarajevu preselio na ahiret, u 69-oj godini života.
  Dan i mjesto dženaze biće naknadno objavljeni.
  Ožalošćeni: supruga Munevera, sin Din, kćerke Hana i Teuta, braća: Ismail, Džemail, Izet i Džani, sestre: Nazlija, Sofija i Vasvija, zetovi Goran i Hamdija, snahe: Bahra, Deniza i Senada, bratići i bratične, sestrične i sestrići, te porodice: Hot, Čausević, Kobiljak, Gačević, Zilkić, Lagumdžić, Radončić, Ramović, Varajić, Orahovac, Redzepagić, Bunjo, Omeragić, Laličić, Babaić, Nikočević, Nici, te ostala rodbina i prijatelji, komšije i poznanici.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Na ahiret je preselio Deljanin (Hama) Izet- Zeko   (1952-2021)  (15. januar 2021)
   U New Yorku je danas, 15. januara 2021 na ahiret preselio Deljanin (Hama) Izet-Zeko, u 68 godini života.
Zdravoglava se održava danas, u Bošnjačkom islamskom centru na Richmond Hill-u od 4pm - 10pm.
Dženaza će se obaviti u Gusinju, a o terminu ćemo vas naknadno obavijestiti.
  Ožalošćeni: supruga Nakšija, sinovi Elvis, Enis i Haris, kćerka Azra, braća Ragip, Redžo i Admir, sestre Ismeta i Nevzeta, snahe, unučad, bratstva Deljanin i Selimaj, rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Hot Redža Salmir po drugi put donira $3,000 (tri hiljade) za IKC Gusinje   (15. januar 2021)
   Od Odbora iz New Yorka koji koordinira akcijom prikupljanja donacija za IKC u Gusinju imamo iformaciju o novoj donaciji za DRUGU FAZU. Nakon što je u prvoj fazi donirao $3,000:
- Hot Redža Salmir po drugi put donira $3,000 (tri hiljade)

   Do sada za DRUGU FAZU radova ukupno je prikupljeno $86,171.00 + €6,963.00 + ostale donacije
   Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Čekić 646-541-5055, Rasim Toskić 917-509-6133, Izet B. Dervisević 347-242-1744, Ibrahim Pirović 718-932-7538, Sabahudin Laličić 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulić 973-714-0834, Čekić Rafet 917-650-7838, Radončić Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radončić Beko 917-602-8659, Koljenović Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenović Zeko (917) 921-4930, Feratović Raif (646) 541-1081, Bicić Rasim (646) 773-1755, Lucević Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gačević Rafet (917) 683-3284, Rasić Mirsad 718-971-4453, Hodzić Faro (201) 916-0627, Neljković Izet 646-319-1421, Čekić Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Na ahiret je preselio Kolašinac (Šaćira) Daud   (1968-2021)  (14. januar 2021)
   U New Yorku je juče, 13. januara 2021 na ahiret preselio Kolašinac (Šaćira) Daud u 52. godini života.
  Dženaza će se obaviti u petak, 15. januara 2021 u 11:00am na adresi: 295 Totowa rd Totowa NJ, 07512.
   Ožalošćeni: otac Šaćir, sinovi Enis i Damir, kćerke Sanija i Julia, brat Denis, sestre Enisa i Selvija, rodbina i prijatelji
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Šarkinović: Dok se odluka ne objavi, ja sam predsjednik   (14. januar 2021)
   Povodom teksta "Šarkinović neće u penziju, već zapošljava saradnike" objavljenog u “Vijestima” 13.1.2021, reagovao je vršilac dužnosti predsjednika Ustavnog suda Hamdija Šarkinović.
   U reagovanju se navodi:... nastavak teksta
Sjećanje na Abda (Hasa) Redžepagić   (1956.- 2020.)  (14. jan 2021)
  Navršila se godina dana od kako nas je napustio nas dragi i voljeni Abdo Redžepagić.
Ponosni smo na tebe, tvoju dobrotu i plemenitu dušu. Vječno ćemo te nositi u našim srcima.
Tvoji: majka Eljmaza, braća Medo, Servet i Sead, sestre Igbala, Šehrija i Mubera, bratanići, bratanične, sestrići i sestrične.
Sjećanje: Nevzeta Omeragić, (rodj. Balić)  (14.01.2019. - 14.01.2021.)   (14. januar 2021)
  Draga sestro, već dvije godine kako nisi sa nama. Na pomen, kratko...ali život bez tebe, za nas je vječnost...
  A nismo zaboravili Izeta...našeg dobrog zeta, tvog supruga...koji nije sa nama 4 godine.
  Sada ste i tamo zajedno, u džennetskim ljepotama...
   Nedostajete nam...
  Da vam dragi Allah podari lijepi džennet i vjećni rahmet.
  Tvoje sestre: Nadža Beso i Daliba Aksalić sa porodicama.
I zvanično završena prva faza radova na IKC Gusinje, počinje druga - zanatski radovi.   (13. januar 2021)
   U ponedeljak je održana sjednica Odbora iz New Yorka koji koordinira donatorskom akcijom prikupljanja sredstava za izgradnju IKC Gusinje. Prisutni članovi Odbora su prihvatili izvještaj koji je podnio Selim Čekić, predsjednik istog, čime je zvanično i završena prva faza-grubi gradjevinski radovi.
Ovom prilikom Odbor obavještava donatore i javnost da su zaključno sa 31.12.2020 grubi gradjevinski radovi koštali €346,138, umanjeni za donaciju firme HRF od €5,000. Odnosno, izvodjaču radova je isplaćeno ukupno: €341,138.21, plus €17,644 za izradu glavnog projekta i nadzor radova.
  Od ukupnne sume prikupljenih donacija preostao je sledeći iznos: USA $72,971.00, EURA €5,136.00, Švedcka KR3,000.00, Kanada $300.00, Austrija $1,900.00.
  Sobzirom da sada nastupa druga faza - zanatski radovi, Odbor upućuje apel svima, kako u SAD i Kanadi, tako i u Evropi, da i dalje podržite ovu donatorsku akciju za izgradnju IKC u Gusinje jer ona još traje.
U narednim danima objavljujemo imena novih donatora.
Zaboravljeni asovi Rafet Kolenović : Kako je Herkules iz Gusinja postao prvak CG u bodibildingu   (12. januar 2021)
  Malo ko zna da je Rafet Kolenović iz Gusinja nizao brojne uspjehe u gimnastici i bodibildingu u Jugoslaviji, a zbog svog izgleda i nevjerovatne snage prozvali su ga gusinjski Herkules!
  Rafet je rođen 1954. godine u ovom malom gradu na sjeveru Crne Gore, a nakon što se sa porodicom preselio u Sjedinjene Američke Države kao omladinac počeo je profesionalno da se bavi bodibildingom... nastavak teksta
Izvršena je primopredaja donacija prikupljenih u BIH, namjenjenih za izgradnju IKC Gusinje  (11. januar 2021)
   Ovih dana, tačnije 4. januara 2021 godine izvršena je primopredaja donacija prikupljenih u BiH, namijenjenih gradnji IKC Gusinje. Novac prikuplja Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana u BiH. Riječ je o sumi novca od KM=10.300(EUR=5.266,30) + EUR=750, što je ukupno EUR 6,016.30.
   Naznačeni novac je prikupljan u periodu od 31.12.2018 do 31.12.2020.
   U prilogu objavljujemo priznanicu, izvještaj i spisak dosadašnjih donatora zaključno sa 31.12.2020 god.
Reportaza: Gusinje - 10. januar 2021.    (10. januar 2021)
Kamera i montaza: Esmir Dervisevic
Na ahiret je preselila Munirka (Bajrama) Kolašinac, rodj. Pejčinović   (1944-2021)  (10. januar 2021)
  Sa velikom tugom i bolom obavjestavamo rodbinu, komsšije i pijatelje da je danas 10. januara 2021 u New Yorku na ahiret preselila naša draga Munirka (Bajrama) Kolašinac, rodj. Pejčinović u svojoj 76 godini života.
Dženaza će se obaviti sjutra, u ponedeljak 11. januara 20121 u 10:30am na adresi: 295 Totowa rd Totowa NJ, 07512.
  Ožalošćeni: suprug Šaćir, sinovi Denis i Daud, kćerke Enisa i Selvija, snaha Mevljuda, zetovi Ermin i Ermin, mnogobrojna unučad, bratstva Kolašinac i Pejčinović, rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Na ahiret je preselio Rasim (Hajra) Tošić  (1937-2021)  (9. januar 2021)
   U Plavu je juče, 8. januara 2021 godine na ahiret preselio Rasim (Hajra) Tošić, u 83-oj godini života.
Dženaza polazi u nedelju, 10. januara 2021. u 13:00 časova od porodicne kuće. Dženaza će se klanjati na Hrankovića mezarje.
  Ožalošćeni: supruga Paša, sinovi Gano, Husko, Rafet i Safet, kćerke Mahija i Muradija, zetovi Hajro i Hilmo-Hika, unučad, paraunučad, bratstvo Tošić, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Na današnji dan prije 8 godina  (8. januar 2021)
Na ahiret je preselio Džemajle (Amira) Pupović  (1959-2021)  (7. januar 2021)
  Sa velikim bolom obavještavamo rodbinu, komšije i prijatelje da je danas, 7. januara 2021. u New Yorku na ahiret preselio naš dragi Džemajle (Amira) Pupović u svojoj 61-oj godini života.
  Dženaza namaz se klanja sjutra, u petak 8. januara 2021 godine u 12:00 na podne, na adresi: 295 Totowa Rd, Totowa NJ 07512, gdje će se i zbog novonastalih mjera ukop će se izvršiti u krugu uže familije.
   Ožalošćeni: supruga Sanija, braća Ramiz, Hafiz, Dževad, Fahrudin i Abidin, sestre Nusreta, Ferida i Raba, bratstva Pupović i Bektešević rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Obavještenje Islamske Zajednice i Kulturnog Centra Plav&Gusinje u New Yorku   (5. januar 2021)
  Poštovane džematlije, Selam alejkum!
   Obavještavamo vas da je Odbor IZKCPGNY donio odluku da se članarina od 1. januara 2021 godine poveća na $200.
   Ko god nije plaćao članarine od 2015 pa do danas iznos članarine će takodjer biti $200.
   Neka vas Allah dž.š. čuva i nagradi!
  ODBOR ISLAMSKE ZAJEDNICE I KULTURNOG CENTRA PLAV&GUSINJE U NEW YORKU
RASPLAKAO NAŠE LJUDE KOJI ŽIVE U USA  (5. jan 2021)
   Haris Koljenović izdao svoju prvu pjesmu "U Americi sada živim, radim mnogo noću često, ali snove imam druge sada sanjam rodno mjesto"! (VIDEO)
   Istina je da naši ljudi koje sudbina odnese daleko od rodnog kraja ‘trbuhom za kruhom’ cijeli zivot emotivno doživljavaju svoje rodno mjesto.
  Lutajući društvenim mrežama naišli smo na jednu vrlo lijepu novu pjesmu mladog pjevača Harisa Koljenovića koji živi u Americi.
  Mladi talentirani pjevač rođen je u Gusinju. Svoj muzički talenat pokazuje još od malih nogu, a trenutno svira klavijature, harmoniku i tamburu. Profesionalno pjeva i svira albansku muziku.
  Pored pjevanja, Haris se bavi i atletikom, trčao je nekoliko kroseva u USA i postigao zavidne rezultate. Isto tako trčao je dva puta New York Maraton.
   Ovo je njegova prva pjesma, a istekao je još da svoju muzičku karijeru gradi stepenicu po stepenicu, te da uskoro možemo očekivati njegovu drugu pjesmu.
  Poslušajte pjesmu, podijelite ga sa prijateljima! (narodnjaci.net)
Poslednji selam Hakiji Feratoviću   (4. januar 2021)
  Dragi Hakija,
   Za ulogu koju si odigrao na ovom svijetu nisi dobio Oskara, Zlatni globus ili Srebrnog medvjeda. Nije bilo potrebe ponavljati scene, ulogu si odigrao perfektno, imao si čisto srce i plemenitu dušu.
   Nikada neću zaboravit naše kafe na Ilidži, putovanje za Chicago, rodjenje moga sina.
  Prvi si bio, naše kafe u Cliftonu, a posebno golove koje si mi davao na terenima New Jersija.
   Bilo je pravo bogatsvo družiti se sa tobom, jer šala nikad nije nedostajala.
   Tvojim najbližima želim sabur, a tebi lijepi Dženet.
  Tvoj drug.
Otvoreno pismo udruzenja dijaspore u povodu aktuelnih dogadjanja u Crnoj Gori  (4. januar 2021)
   U povodu aktuelnih dogadjanja u Crnoj Gori udruzenja dijaspore su se javnosti obratili otvorenim pismom, koje prenosimo integralno.

Potpisnici istog su:
Udruženje "Primorje" - Njujork, Crnogorsko društvo „13 jul“ - NY, Montenegro House – NY, Fondacija Gusinje, Crnogorsko njemačko udruženje "MonteKoln", Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku, Kulturni centar Montenegro, EURO Gusinje - Njujork, Udruženje „21. maj“ – Njujork, Crnogorsko društvo "Lovćen" iz Lovćenca, Prijatelji Plava iz USA, Udruženje Montehess - Frankfurt na Majni, Patriote Crne Gore iz Luksemburga, Islamska zajednica & Kulturni centar Plav-Gusinje u Njujorku i Fondacija Petnjica
Sjećanje na Safiju (Amira) Djukanović  (4. januar 2021)
   Na današnji dan, 4. januara 2020 prestalo je da kuca srce naše majke Safija (Amir) Djukanović.
   Godina prodje puna tuge i praznine nestale tvojim odlaskom. Vrijeme koje prolazi ne umanjuje bol i tugu za tobom, svakodnevno živiš u našim srcima i mislima.
   Sjećanje na tebe ispunjava nas ponosom. Ponosni smo što si bila naša i mi tvoji.
   Molimo dragog Allaha da ti podari lijep dženet jer ti to zaslužuješ.
   Tvoji najmiliji: sinovi: Hasko i Ermin, kćerke Hasiba i Nisera, unučad i praunučad.
Sjećanje na Safiju (Amira) Djukanović  (4. januar 2021)
  Sa ponosom čuvaćemo uspomenu na tvoju plemenitu dušu.
   Zauvjek ćes živjeti u našim srcima.
   Tvoji: Aki, Arnesa, Elmin i Aria
Na ahiret je preselila Aiša (Šemsa) Purišić, rodj. Markišić  (1939-2021)  (3. januar 2021)
  U Plavu je 2. januara 2021 godine na ahiret preselila Aiša (Šemsa) Purišić, rodj. Markišić u 82.godini života.
   Dženaza polazi u nedelju, 3.1.2021. god. u 12:30 sati od Redžepagića džamije na mezarje Hrankovića. Dženaza će se obaviti u krugu porodice. Dženaza će se klanjati kod Redžepagića džamije.
  Ožalošćeni: suprug Šemso, sinovi Harun i Saka, kćerke Nazlija, Jasmina i Izeta, brat Šukrija sa familijama, brastva Purišić i Markišić, rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Dino Mulamekić: "Planinari su najbolji čuvari prirode"    (2. januar 2021)
  Osnovni cilj planinarenja nije fizička aktivnost već uživanje. Kada planinarimo ne treba da dokazujemo našu snagu već je neophodno svu energiju usmjeriti ka doživljavanju. Ovdje nema pobjednika, a ni protivnnika. Na temu planinarenja za portal “Makanje” govori mladi planinar Dino Mulamekić iz Gusinja... nastavak teksta
Živjeti u Gusinju - Dokumentarna emisija iz `72 god. nagradena na festivalu JRT Bled    (1. januar 2021)
Na ahiret je preselio Hakija (Meha) Feratović   (1967-2020)  (31. dec 2020)
  Danas je u New Jersey (SAD) na ahiret preselio Hakija (Meha) Feratović, u svojoj 53-oj godini života.
   O datumu i vremenu dženaze bićete naknadno obaviješteni.
  Ožalošćeni: majka Naka, braća Husko i Zuka, sestre Sanka i Sanela, kao i sva ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Na ahiret je preselio Kandić (Zeća) Bajram   (1933-2020)  (31. dec 2020)
  Danas je u Plavu u 87.godini na ahiret preselio Kandić (Zeća) Bajram.
  Dženaza polazi u petak, 1.1.2021 godine u 13:00 časova od Redzepagića džamije na mezarje Hrankovića.
Dženaza će se obaviti u krugu porodice. Dženaza će se klanjati kod Redzepagića džamije.
   Zdravoglava u New Yorku se prima danas na adresi: 45-35 44th street Apt. 1i, Sunnyside, NY. (tel: 1 860-517-6887)
   Ožalošćeni: supruga Raba, sinovi Redžo, Ruždija, Fadilj i Faik, kćerka Nafija, brat Hasan, sestra Emina te ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Na ahiret je preselio Hamdija Kučević   (1948-2020)  (26. dec 2020)
  U New Yorku je danas, 26 decembra 2020 godine na ahiret preselio naš voljeni Hamdija Kučević u 72-oj godini života.
  Zdravoglava se prima sjutra, 27.12.2020 od 4:00 sata poslije podne do 10:00 sati naveče u Bosnjačkom Islamskom centru u Richmond Hill.
  Zbog situacije sa COVID-19 zdravoglava će se održati u krugu uže rodbine i molimo sve koji budu prisustvovali da se pridržavaju novoizrečenih mjera.
  Dženaza namaz se klanja u ponedeljak, 28.12.2020, u 9:00 sati ujutru, nakon čega će se izvršiti dženaza na Washington Memorial mezarju na Long Islandu.
  Ožalošćeni: supruga Zuma, sinovi Elis i Esmir, snaha Admira, kćerka Elvisa, zet Denis sa familijama, braca Idriz i Zuvdo i sestra Naza sa familijama, bratstvo Kučević, rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radziuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Feka Redžepagić: Stare pjesme Plava i Gusinja (VIDEO)  (25. dec 2020)
I u našoj zajednici u New Yorku primljena prva vakcina protiv Covida-19  (23. dec 2020)
   Nakon što je Američka uprava za hranu i lekove (FDA) dozvolila hitnu upotrebu američko-nemačke vakcine Pfizer-Biontech, tokom prošle sedmice širom SAD je počela distribucija, a time i najveća kampanja vakcinacije u istoriji ove zemlje.
Plan je da prvo budu vakcinisani zdravstveni radnici i stanovnici u staračkim domovima.
Jedna od takvih zdrastvenih ustanova u New Yorku je poznata Lenox Hill bolnica, u koji je zapošljena i osoba iz naše plavsko-gusinjske zajednice (ime poznato redakciji), koja je juče primila prvu dozu vakcine protiv Covida-19.
   Kako nam je ista osoba objasnila, sam čin vakcinacije je prošao bez ikakvih problema, a i nakon toga, za sada, ne osjeća nikakve negativne pomjene tj simptome.
   Nakon tri nedelja naša sagovornica će primiti i drugu dozu vakcine.
   Američka vlada ugovorila je isporuku 100 miliona doza vakcine Pfizer-Biontech. (Gusinje Plav Press)


Sa novih $34.800.00 donacija za kuću pored Ali-pašine džamije u Astoriji prikupljeno $1,046.541.00    (16. decembar 2020)
  Poštovane džematlije,
   Odbor IZ KC Plav-Gusinje u New Yorku vas obavještava da je sa novih $34.800 donacija za kuću pored Ali-pašine džamije u Astoriji prikupljeno ukupno 1,046,541.00
  Pozivamo sva udruženja, sve ljude dobrih namjera, sve prijatelje našeg džemata i one koji znaju vrijednost vakufa da nam se pridruže. Akcija traje i vaše donacije možete uplatiti svakim danom u Bošnjackom Islamskom Kulturnom Centru na Richmond Hillu i Alipašinoj džamiji u Astoriji od 12-7pm.
  Ujedno ako nemate vremena za dolazak u džamiju, možete donacije uruciti bilo kojem od odbornika ili imama IZ.
  Neka vas Allah dž.š. sve nagradi i uveća vašu nafaku.
Medijski sponzor web magazin Gusinje-Plav.com
Kastrat Nafija- Naka i djeca Nusret, Nermin, Nevzeta, Nusreta, Nisera i Nizama pred dusom rah. Džeme Kastrat doniraju $500 za IKC Gusinje   (15. dec 2020)
   Od Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija za IKC u Gusinju, imamo informaciju o još jednoj donaciji iz New Yorka:
- Kastrat Nafija- Naka, sinovi Nusret i Nermin, kćerke Nevzeta, Nusreta, Nisera i Nizama pred dusom rah. Džeme Kastrat doniraju $500

  Do sada ukupno je prikupljeno $395,671 + €91,936 + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro (201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Sjećanje na Mrkulić Fehrata - Fera   (1934-2016)  (14. dec 2020)
   Tuga i bol nisu u suzama i riječima, već u našim srcima gdje ćeš zauvijek ostati voljen i nikad ne zaboravljen. Sjećanje na tebe će živjeti dugo, koliko mi budemo živjeli i nikada te nećemo zaboraviti.
   Tvoji sinovi Faik, Fikret i Samir, kćerke Sanija, Hasnija i Jasmina, snahe Aida i Jasmina, te mnogobrojna unučad i praunučad.
Na ahiret je preselila Omeragić (Redžo) Ljuta, rođj. Gačević.  (1962-2020)  (13. dec 2020)
  U Gusinju je danas na ahiret preselila Omeragić Ljuta, rođj. Gačević u 58-oj godini života.
   Dženaza će se obaviti sjutra, u ponedeljak 14.12.2020 u 12 časova na mezarju u Gusinju i polazi od Nove džamije.
   Dženaza će se klanjati ispred Vezirove džamije.
  Ožalošćeni: kćerke: Sijana, Aldijana, Emina, Adila, Edita, Sabrija i Melinda; zetovi, unučad, braća: Osman, Ismet, Rafet i Ramo; sestre: Tifa i Balja; djeveri: Dževdet i Šefket; zaove: Ismeta i Amela i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radziuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Na ahiret je preselila Bektešević Nazlija-Naza   (1952-2020)  (13. dec 2020)
   U Gusinju je danas na ahiret preselila Bekteševic Nazlija-Naza. u 68-oj godini života.
Dženaza će se obaviti sjutra, u ponedeljak 14 decembra 2020 u 14 časova na mezarju u Gusinju i kreće od Nove džamije.
Ožalošćeni: sestra Naka, bratanići Bekteš, Hasret i Fejzo, bratanične, sestrići, sestrične, bratstvo Bektešević, kao i mnogobrojna familija.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radziuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!


Tužno sjećanje za Džemu (Avda) Kastrat   (1941-2019)  (13. dec 2020)
   - STARI NAŠ -
   Prodje tužna i duga godina, 365 dana tuge i boli od kako nijesi sa nama, jer svaki novi dan nosi istu bol i tugu. Vrijeme nije lijek, nego nijemi svjedok naše tuge i boli za tobom. Utjeha ne postoji, tuga ne prestaje, a ponos što smo te imali zauvjek ostaje.
   Teško je živjeti, a biti ranjen u duši, teško je gledati ovaj svijet, a ne vidjeti tebe u njemu.
   Zauvjek ćeš biti suza u našim očima, rana u srcima, bol u grudima.
   Sjećanje na tebe i tuga za tobom postala su dio naših života u kojima ćeš nam uvjek nedostajati STARI NAŠ.
   Molimo dragog Allaha dž.š. da ti podari lijepi dženet i vječni rahmet. Amin!
  Tvoji ožalošćeni: supruga Naka, sinovi Nusret i Nermin, kćerke Nevzeta, Nusreta, Nisera i Nizama sa porodicama.
Na ahiret je preselila Sabrija Mulamekić, rodj. Sujković   (1940-2020)  (12. decembar 2020)
  Sa tugom i bolom obavještavamo rodbinu i prijatelje da je jutros, 12. decembra 2020 godine u Skoplju u 81. godini života na ahiret preselila Sabrija Mulamekić, rodj. Sujković.
   Dženaza će se naknadno obaviti na mezarju u Gusinju.
  Ožalošćeni: sin Orle, kćerka Vesmina, snaha Sabina, zet Safet, unučad: Arnad, Haris, Ilda i Armin, familije Mulamekić i Sujković sa mnogobrojnim bratstvima i prijateljima.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radziuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
FOTO: Kolektiv EKSKLUZIVNO – Ovako izgleda PRAZNIČNA ČAROLIJA na ulicama NJUJORKA   (12. decembar 2020)
  „Prošle godine, poklonio sam ti svoje srce, ali već sljedećeg dana, ti si ga odbacila. Ove godine, da bih sebe poštedio suza, pokloniću ga nekom drugom...“
  Ovo su samo neki od stihova prelijepe praznične pjesme „Last Christmas“ grupe Wham!, iz davne 1986. godine, koja se ovih dana može čuti ulicama Njujorka - jednom od najljepše ukrašenih mjesta na svijetu, u susret praznicima koji nam stižu.
  I upravo je sve onako kako ste imali priliku da gledate u filmovima: raskošno, svjetlucavo, u prelijepim bojama.
  I ne zna se šta je od čega ljepše... ali, krenimo redom… ekskluzivne fotografije iz „betonske džungle“, centra svijeta koji nosi poseban duh praznika.
P.S. dio ove priče je i naš glavni urednik Rafet Hot, sa fotografijama napravljenim specijalo za ovu priliku.
Mirza Mekuli: BABINO POLJE - 2. dio   (11. decembar 2020)
Feratović (Fejza) Ramo donirao $300 za udruzenje EURO Gusinje   (10. dec 2020)
   Ako se za nekoga može reći da je dobrotvor koji ljubav prema rodnom kraju i zajednici u New Yorku pokazuje delima, onda je to svakako Feratović (Fejza) Ramo iz New Yorka.
   Nakon što smo prije nekoliko dana objavili vijest da je Ramo za izgradnju IKC donirao $1,000, već danas su nas iz finansijske službe udruženja EURO Gusinje obavijestili da su od njega primili donaciju od $300 u želji da ih podrži u njihovim projektima.
   I kad smo kod Rama Feratovića, želimo da vas podsjetimo da je ovaj poznati humanista u jesen 2014 godine lično finansirao saniranje deponije pored mezarja u Gusinju, koja je formirana tokom 14 godina nesavjesnog djelovanja gradjana Gusinje.
   Dugo široj javnosti je bilo nepoznato ime donatora koji je finansirao taj projekt. I što ne reći danas, nakon šest godina, da je to bio Ramo (Fejzov) Feratović iz New Yorka. Kompletan projekat uredjenja te deponije je kostao $12,000.00.
   Dokaz kako se ljubav prema rodnom kraju pokazuje djelima. (Gusinje Plav Press)
Na ahiret je preselila Maljića (Muharema) Šabović, rodj. Pjetrović   (1932-2020)  (10. decembar 2020)
   Dana, 9. decembra 2020 godine u Plavu je na ahiret preselila naša majka, sestra i nana Maljića-Malja Šabović, rodj. Pjetrović, u 89 godini života.
  Dženaza će se obaviti danas, u četvrtak, 10. decembra u Plavu na Šehovića mezarju poslije podne namaza.
  Duboko ožalošćeni: sinovi Šefkija i Husnija, kćerke Ismeta, Kumrija, Nusreta, Šemsija i Senada, brat Isak-Iso, unučad i paraunučad familije Sabović i Pjetrović, i ostala mnogobrojna rodbina.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radziuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Na ahiret je preselio Ismet (Alja) Mulamekić   (1935-2020)  (8. decembar 2020)
  Sa tugom i bolom obavještavamo rodbinu i prijatelje da je jutros u Skoplju u 86. godini života na ahiret preselio Ismet (Alja) Mulamekić.
  Dženaza će se naknadno obaviti na mezarju u Gusinju.
  Ožalošćeni: supruga Sabrija, sin Orle , kćerka Vesmina, snaha Sabina, zet Safet, unučad: Arnad, Haris, Ilda i Armin, cijela familija Mulamekić sa mnogobrojnim bratstvima i prijateljima.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radziuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
PRO-PLAST: preduzeće za proizvodnju i prodaju PVC i ALUMINIJUMSKE stolarije od najkvalitetnijih Njemačkih profila SCHUCO sa 7 komora 3 dihtunga.    (8. dec 2020)
  Predstavljamo PRO-PLAST firmu iz Bara, čiji će PVC i ALUMINIJSKI stolarski prozivodi biti ugradjeni na zgradi IKC u Gusinju. Kompletna spoljna stolarija je donacija familije Dervišević: Orle, Meško, Jasmin, Jablan, Adnan i Indira, pred dušu svojih roditelja, rahmetli Amira i Maljiće
  "Pro-Plast Crna Gora je firma nastala na temeljima 23 godine iskustva u oblasti izrade i prometa PVC i alu stolarije. Naše dugogodišnje iskustvo nas je vodilo da isprobamo sve profile na evropskom tržistu i tako dodjemo do najboljih sistema, kako bi našim kupcima u Crnoj Gori pružili najbolji kvalitet i najbolje cijene. Sve to je rezultiralo saradnjom sa kompanijama AluKönigStahl i Schüco - svijetskim liderima u proizvodnji aluminijumskih, pvc i celicnih sistema. Oni su nam ukazali poverenje, ukažite nam ga i vi!"
  Telefon: (+382)69-408-908
  Email: proplast.me@gmail.com
  Celuga b.b., 85353 Bar, Crna Gora
  http://www.schuco.me
Na ahiret je preselila Dževa Nikočević, rodj. Rašić (majka šehida Orhana Nikočevića)   (1933-2020)  (8. decembar 2020)
  Dana 7. decembra 2020 u Sarajevu je na ahiret preselila naša majka, sestra i nana Dževa Nikočevića, rodj. Rašić, u 87. godini života.
   Duboko ožalošćeni: kćerka Ifeta, sin Ahman, brat Osman, sestre Vasvija i Sehija, zetovi Ismet i Hajrudin, unučad: Senad, Sead, Jasmin, Džemal, Lejla, Jasna, Aida, Amra, Ermina i Miza.
   Dženaza će se naknadno obaviti u Gusinju.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radziuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Sjećanje na Hatemu (Mustafa) Gačević, rodj. Jevrić   (8. dec 2020)
  Danas se navršava tužna godina, od kako sa nama nisi naša draga majko. Bol i tuga za tobom su sve veći, jer si ostavila veliku prazninu u našim srcima. Vrijeme brzo prolazi, ali nikad neće izbrisati uspomene na tebe, jer si bila naš ponos i Majka koju bi svako poželeo da ima.
   Molimo dragog Allaha da ti podari lijep dženet.
Tvoji najmiliji: sinovi: Nedžad i Džemal, i kćerke: Senada, Meka, Ursula i Deniza sa porodicama.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Sjećanje na Koljenović Zumu, rodj. Radončić    (4. decembar 2020)
   Na današnji dan se navrsavaju šest punih i tužnih godina, otkako sa nama nisi naša draga i puno uzeljena majko. Bol i tuga za tobom su sve veci jer si ostavila veliku prazninu u našim srcima. Vrijeme tako brzo prolazi ali nikad nece izbrisati uspomene na tebe, jer si bila nas ponos i Majka koju bi svako pozelio da ima.
   Molimo dragog Allaha dati podari lijep dzenet i da pocivas u miru.
   Tvoji najmiliji: sinovi Kadrija, Sadrija, Šefkija i Rafet, kcerke Sadija, Fadilja, Kumrija i Jasminka, kao i snahe, unuke, unucad...
   Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun- Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Feratović (Fejza) Ramo donirao $1,000 za IKC Gusinje   (4. dec 2020)
   Od Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija za IKC u Gusinju, imamo informaciju o još jednoj donaciji iz New Yorka:
- Feratović (Fejza) Ramo donirao $1,000 za IKC Gusinje

  Do sada ukupno je prikupljeno $395,171 + €91,936 + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro (201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Na ahiret je preselila Surka (Šeća) Redžepagić, rodj. Feratović   (1948-2020)  (3. decembar 2020)
   U New Yorku je 2. decembra 2020 godine na ahiret preselila Surka (Šeća) Redžepagić, rodj. Feratović, u 72-oj godini života.
   Zdravoglava se prima danas, u četvrtak 3. decembra od 4pm u Bošnjačkom Islamskom centru na Richmond Hillu.
   Dženaza namaz se klanja sjutra, u petak 4. decembra u 9am, nakon čega će se izvršiti dženaza na Washington mezarju na Long Island-u.
   Ožalošćeni: suprug Ismet, sin Albert, kćerke Ismeta Almira i Sanela, sestre Šućka i Razija, braća Bećir, Husnija i Emin, snaha Mirsada, unucad, zetovi Abidin, Mervan i Damir, bratstva Redžepagić i Feratović, rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radziuun-Svi smo Allahovi i Allahu dz.š. se vraćamo"!
Na ahiret je preselio Dražanin (Ramiz) Izet   (1960-2020)  (2. decembar 2020)
  Sa tugom i bolom, ali i ponosom na našeg baba, supruga, brata i prijatelja, obavještavamo vas da je u srijedu 02. decembra 2020 godine u 61. godini svog prolaznog dunjalučkog zivota u New Jersey preselio je na ahiret Izet Dražanin iz Novog Pazara.
  Dženaza i ukop će se obaviti u četvrtak, 03. decembra 2020 u 1pm, na adresi:
  Mt.Rest Cemetery
  15 Kakeout Rd, Butler, NJ 07405.
   Ožalošćeni: supruga Svetlana, sin Vahid, kćer Emina, braća Ismet i Safet, sestra Mirsada, bratstvo i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radziuun-Svi smo Allahovi i Allahu dz.š. se vraćamo"!
Na ahiret je preselila Kukaj Umihana, rodj. Kandić   (1932-2020)  (2. decembar 2020)
   U New Yorku je 1. decembra 2020 godine na ahiret preselila Kukaj Umihana rodj. Kandić, u 88. godini života
Zdravoglava se prima danas, u srijedu 2. decembra od 5:00pm-9:00pm u Albanian American Islamic Center na adresi: 1325 Albemarle Rd, Brooklyn, NY 11226.
   Dženaza će se obaviti u Kruševo (Gusinje), a o terminu ćemo vas naknadno obavijestiti.
Ožalošćeni: sinovi: Imer, Naim, Emin i Nerim, kćerke Hajka, Kumrija i Djuljbija, bratstva Kukaj i Kandić, rodbina i prijatelji.
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “!
Sećanje na rah. Kemala Medunjanina   (1962-1992)  (2. decembar 2020)
   Prošle su 28 godina od kada nas je zauvijek napustio naš voljeni sin i brat Kemal Medunjanin.
  I danas nakon toliko godina teško je prihvatiti tvoj odlazak i teško je ispuniti prazninu koja je nastala.
  Malo je riječi, a previše tuge da ti kažemo koliko te volimo i koliko nam nedostaješ. Sjećanje na tebe ispunjava nas ponosom, ponosni smo što si bio naš i mi tvoji. Vječno ćemo te voljeti i žaliti za tvojom mladošću i ljepotom.
   S ljubavlju čuvamo uspomenu na tebe. Neka te u tišini vječnog mira prati naša ljubav jača od vremena i zaborava.
  Molimo dragog Allaha da ti podari lijepi Džennet i vječni Rahmet.
  Tvoji kojima neizmjerno nedostaješ: otac Hamdija, majka Kima, sestre Senada, Jaska i Bilja, braća Ekrem i Šabo sa porodicama.
Sećanje na Hajriju-Harku Pirović, rodj. Koljenović   (1947-2015)  (1. decembar 2020)
   Pet godina je danas od kako je tvoja plemenita duša preselila na Ahiret. Poslije svega ostadoše slike sa osmehom tvojim, da ublaže dane što brojimo bez tebe.
   Tvoja plemenitost i tvoja dobrota ostat će u našim srcima i u našim dovama. Zauvijek si ostavila tragove koje se ne brišu, ponosni što smo te imali. Mnogo nam nedostaješ voljena majko.
  Tvoji kojima neizmjerno nedostaješ: kćerke Mahija, Bahra i Senada, zetovi Naser, Isko i Albert, unučad Melinda, Irma, Adela, Damir, Adnan, Daris i Dino, kao i mnogobrojna familija.
  Neka ti dragi Allah podari najljepši Džent koji ti zasluzuješ. Amin!
Na ahiret je preselio Zajo (Junuzov) Kolenović   (1956-2020)  (30. novembar 2020)
   Sa dubokom tugom i bolom obavještavamo rodbinu i prijatelje da je u New Yorku danas, 30 novembra 2020 godine na ahiret preselio naš Zajo Junuzov Kolenović.
   Zdravoglava se prima u utorak, 1. decembra 2020 od 4:00pm u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond hill-u.
   Dženaza namaz će se klanjati u srijedu 2. decembra 2020 godine u 9am. Nakon toga će se obaviti dženaza na adresi: Jersey State Memorial park, 13 Conover Road, Millstine, NJ 08535.
  Ožalošćeni: supruga Sadeta, sinovi Junuz i Esmin, kćerke ELvisa i Adelisa, unučad Almaida, Melina, Gentiana, Adam, Dean i Elvir, brat Hamdo, sestre Sevdija, Haka, Nurka i Esmina, zet Faruk, bratstvo Kolenovic, rodbina i prijatelji.
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “!
Velikani nikada ne umiru - Husein Bašić (1937-2007)   (30. novembar 2020)
  Husein Bašić (1938- 2007) bio je jedan od najplodnjih stvaralaca iz redova Bošnjaka u Crnoj Gori. Književni opus Huseina Bašića (poezija, romani novelistika, publicistika, istraživački i antologičarski rad na sakupljanju i prezentovanju bošnjačkog lirskog i epskog stvaralaštva, svrstava ga u red neumornih pregalalaca za vrijeme njegovog časnog života. Bio je prvi pokretač i urednik časopisa ,,Almanah” koji i dan danas čuva tradiciju, istoriju, kulturu, jezik i foklor Bošnjaka u Crnoj Gori... nastavak teksta
Sećanje na rah. Bajrama-Baca Derviševića   (30. novembar 2020)
  Danas, 30. novembra, navršavaju se tri godine kako si preselio na bolji svijet.
   Neka Allah usluša naše dove i podari dženet tvojoj dobroj duši.
   Vrijeme ne briše uspomene na tebe, zauvjek ćeš živjeti u našim srcima i mislima.
   Supruga Nafija, sinovi Naser i Hasret, kćerke Sabrija i Demira, snahe, zetovi, unučad i paraunučad.
Sećanje na rah. Adisa (Eska) Bektešević   (27. novembar 2020)
   Danas se navršavaju 3 godine od kako nas je napustio naš voljeni sin, otac i brat Adis Bektešević.
   Vrijeme prolazi, a ne može da izbriše prazninu koju si ostavio u našim srcima. Ponosni smo na tebe što smo te imali i uvijek ćemo te pamtiti i sjećati se po tvojoj dobroti.
   Tvoji najmiliji: otac Esad, majka Muradija, sin Ajan, sestre Džemilja, Elma i Elza.
Rusi u posjeti kuli Redžepagića u Plavu    (27. novembar 2020)
Ruska agencija koja je radila na promociji Crne Gore kao i turisticke ponude u istoj. Ovoga puta su posjetili Plav i kulu Redzepagica u kojoj su napravili reportazu na snimku govori potomak begovske familije Šućo Redžepagić.
Na ahiret je preselila Saljka (Jusufa-Culje) Djurković, rodj. Nikočević  (1966-2020)  (26. novembar 2020)
   Sa dubokim bolom javljamo rodbini, prijateljima i komšijama da je u Gusinju 25. novembra 2020 u svojoj 55-toj godini života na ahiret preselila Saljka Djurković, rodj. Nikočević.
  Dženaza će se obaviti u petak, 27. novembra 2020 u 3 sata poslije podne i polazi ispred Nove džamije.
  Ožalošćeni: suprug Jusuf-Culja, kćerke Arnela i Almina, unučad Alis, Idriz, Daris, Ajan i Ajlin, majka Sabira, braća: Haris, Orlo, Orhan, Nedžad, Naser i Aljo, sestre: Razija, Šemsibana, Nisera, Nadžija i Sanija, djeveri: Hako, Omer i Aljo, zetovi Hariz i Dženan, jetrve, snahe, djeveričići, djeverične, komšije kao i ostala mnogobrojna familija.
   “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “! (www.gusinje-plav.com)
Sećanje na Refiku-Refku (Mrkulić) Omeragić   (24. novembar 2020)
  Dana 24.11.2020 navaršavaju se 3 godine od kako si nas napustila voljena i nikada zaboravljena naša MAMINA. Tvoja nesebična požrtvovanost, tvoja ljubav i tvoja dobrota ostat će u našim srcima, a ti u našim dovama dok smo dio ovog dunjaluka.
  Tvoji najmiliji: sin Nevzet, kćerke Zemka i Balja, snahe, zetovi, unučad, paraunučad i mnogobrojna familija. (El-Fatiha)
Dr. Abdulla Zoobi donirao $3,000 za kuću pored Ali-pašine džamije    (22. dec 2020)
   Od Odbora IZKC Plav-Gusinje iz New Yorka imamo informaciju da se akciji za kupovinu kuće pored Ali-pašine džamije u Astoriji priključio i poznati dentist iz New Yorka, Dr. Abdulla Zoobi donacijim u iznosu od $3,000.
Podsjećamo da usluge ovog vrsnog dentista koristi veliki broj naših džematlija, u dvije ordinacije koje su locirane na sljedećim adresama:
ELEMENTS DENTAL OFFICE - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS
Cosmetic, Inplants & Family Dentist
28-36 Steinway St. Astoria, NY 11103 (od ponedeljka do subote)
718-777-9662, Fax: 718-777-9682

BEEKMAN PLACE DENTAL - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS - (Office in Manhattan)
352 East 51 Street
New York NY 10022 (srijedom)
212 668-8400
Prodaju se dvije kuće u samom centru čaršije, Gusinje.   (22. nov 2020)
  Prodaju se dvije kuće u samom centru čaršije, Gusinje. Kuće su vezane jedna uz drugu i imaju prizemlje kao poslovni prostor na obije strane i sa jedne strane ima parking prostor, kao i sprat površine 233 m2. Kuće imaju poseban ulaz i izlaze na dvije ulice.
  Informacije br. tel. +38269034686
Sećanje na rah. Hot (Omera) Rama  (22. novembar 2020)
   Danas se navršava 10 godina od kako si nas ostavio.
   Ponosno te nosimo u srcima i sjećanjima. Nikada te nećemo zaboraviti i vječno ćeš živjeti u našim pričama.
   Molimo dragog Allaha da ti podari najljepši dženet!
   Tvoja porodica: supruga Hasnija, sin Merid, kćerke Eldina, Enisa i Mersija, zetovi i unučad.
   ”Inna lillahi we inna ilejhi radži'un” - “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”.
Na ahiret je preselila Almira Redžematović, rodj. Mehmedović  (1975-2020)  (22. novembar 2020)
  Sa dubokim bolom i tugom obavještavamo rodbinu i prijatelje, da je u New Yorku 21. novembra 2020, na ahiret preselila naša draga Almira Redžematović, rodj. Mehmedović u 46 godini života.
  Zdravoglava se prima danas, u nedelju 22 novembra od 4:00pm-10:00pm u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond hill-u
  Dženaza namaz će se klanjati u ponedeljak 23 novembra 2020 godine u 10am. Nakon toga će se obaviti dženaza na Islamic garden mezarju, na adresi: 295 Totowa rd. Totowa NJ 07512.
  Ožalošćeni: suprug Sadat, sinovi Ilhan i Edvin, kćerka Ilda, majka Vaka, sestra Edita, brat Almir, porodice Redžematović i Mehmedović, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “! (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselila Badema Kojić, rodjena Mačkić  (1948-2020)  (21. novembar 2020)
  Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je 21. novembra 2020 u Vankuveru (Kanada) u svojoj 72. godini života na Ahiret preselila nasa najdraža supruga, majka, sestra i nana Badema Kojić, rodjena Mačkić.
  Ožalošćeni: suprug Rizo; sinovi Amer i Edin; kćerke Enisa i Suada; unučad Dina, Amir, Hana i Haris; snaha Emina; zetovi Soroush i Pasha (Rob); sestre Bahrija, Sabrija, Sadika i Senada sa porodicama; bratanići i bratanične, familije Kojic, Mačkić, Ibrić, brojna rodbina i prijatelji.
  Dženaza će biti obavljena u krugu najuže porodice prema najnovijim COVID19 restrikcijama za Vankuver.
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “! (www.gusinje-plav.com)
Porijeklo stanovništva Plava i Gusinja: Potomci Omer-age bili dizdari Gusinja, Plava i Bihora   (21. nov 2020)
   Utemeljivači i osnivači današnjeg Gusinja su Omeragići. Prvi koji je primio Islam dolaskom Turaka u ove krajeve 1455. godine je Omeraga Šalja, a njegovo ime bješe Deda Šalja, katoličke vjere, ilirskog porijekla. Tadašnje turske vlasti dadoše Omer-agi velike posjede u Gusinju i Plavu.
Omer-aga imao je dva sina, Hasan-agu i Tahir-agu. Hasan-aga je napravio prvu kuću iznad rijeke Grnčara i osnova Omeragića mahalu u Gusinju, a njegov brat Tahir-aga osnova Omeragića mahalu u Plavu. Bili su jako odani turskoj vlasti i kod Turaka dobiše veliki ugled kao i kod starinskog ilirskog stanovništva. Zbog velike odanosti turskoj vlasti, djecu Omer-age poslaše u Istanbul na školovanje i tako potomci Omer-age postaše dizdari (upravitelji) Gusinja, Plava i Bihora od 1461 – 1590... nastavak teksta
Na ahiret je preselio Dževat Toskić  (1945-2020)  (20. novembar 2020)
   S velikom tugom i bolom obavještavamo braću, rodbinu, komšije i prijatelje da je danas, 20-og novembra napustio i na bolji svijet preselio naš dragi i nikad nezaboravljeni otac, brat, stric, komšija i prijatelj Dževat Toskić, u 75-oj godini života.
Dženaza će se obaviti sutra, u subotu u 14 časova na mezarju u Gusinju, u krugu najuže porodice.
Ožalošćeni: sinovi Fikret i Faruk, kćerka Sanela, braca Rifat i Šefket, sestre Hajrija, Nafija i Sanija, snahe, zetovi, unučad, bratanići, bratanične, sestrići, sestrične i mnogobrojna familija bratstvo i prijatelji.
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “! (www.gusinje-plav.com)
Biografija Husa Bradakića, potpredsjednika opštine Gusinje   (20. novembar 2020)
   Potpredsjednik mr Huso Brdakić zadužen je za Međunarodnu saradnju opštine Gusinje, protokolarne poslove, medije i turizam, prekogranične i druge međunarodne projekte.
  Biografija
  Huso (Beli) Brdakić, od oca Ismeta i majke Ismete (rođ. Radončić) je rođen 23. oktobra 1986. godine u Beranama, Crna Gora. Crnogorski je državljanin i živi u Gusinju. Osnovnu školu je završio u Gusinju, dok je Srednju školu – Gimnaziju opšti smjer pohađao u Plavu. 2005. godine upisuje Fakultet za informatiku i informacione tehnologije na Internacionalnom Univerzitetu u Novom Pazaru i po završetku studija 2009.godine sa svoje 23. godine stiče akademsko stručno zvanje Diplomiranog inženjera za informacione tehnologije... nastavak teksta
Potpredsjednici opštine Gusinje i u narednom periodu mr Huso Brdakic i Edon Balidemaj    (20. novembar 2020)
  Danas, 20.11.2020.godine održana je treća redovna sjednica Skupštine opštine Gusinje u 2020.godini na kojoj su izabrana radna tijela skupštine odnosno skupštinski odbori i savjeti i data je saglasnost na rješenja predsjednice opštine Gusinje da mr Huso Brdakić (DPS) i Edon Balidema (AA) budu potpredsjednici opštine Gusinje i u narednom četvorogodišnjem mandatu. Takođe, odlučeno je da Mesud Čekić (BS) bude potpredsjednik Skupštine opštine Gusinje.
   Na sjednici skupštine donijete su i odluke o završnom računu budžeta opštine Gusinje za 2019.godinu i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama budžeta opštine Gusinje (rebalans) za 2020.godinu a usvojen je i Izvještaj o radu predsjednice opštine i radu organa i službi opštine Gusinje za 2019.godinu. (Opština Gusinje)
Nešto iz našeg zavičaja - Izet Ciriković: "Znas li Bahro"    (19. dec 2019)
BICIĆ HAMDIJA - HAMDO  (19. novembar 2020)
   Dana 19-tog novembra 2020 navršava se 8 godina od kako više nije sa nama naš dragi BICIĆ HAMDO.
   Vrijeme koje prolazi ne može da ispuni tugu i prazninu koju si ostavio u našim srcima.
   Bio si brižan i nesebično požrtvovan za svoju porodicu, naučio si nas pravim vrijednostima života.
   Dobrota je velika vrlina po kojom te ljudi pamte. Imao si uvijek razumijevanja za sve, nikad ti ništa nije bilo teško, bio si i ostao naša ponos i uzor svima nama. Tvoj dragi lik i tvoja plemenita duša ostat će vječno u našim srcima.
   Molimo dragog Allaha dž.š. da ti podari lijep dženet.
  Tvoja porodica: supruga Nadžija, sinovi Nedžad i Dženad, kćerka Enisa, zet Elvis, snahe Azra i Anela i tvoja unučad.
Sjećanje na rah. BICIĆ HAMDIJU - HAMDA  (19. novembar 2020)
   Dana 19. novembra 2020 navršavaju se 8 godina od kako nas je napustio naš voljeni brat Hamdija - Hamdo Bicić.
   Dragi Brate, imao si velike ljudske vrline, iskrenost i sjećanja, koje si ostavio svojoj familiji i svom narodu, da te nikad ne zaborave. Pononosni smo na tebe i vječno ćemo te nositi u našim dušama i srcima, dok mi postojimo.
   Dragi Brate, molimo dragog Allaha, da ti podari lijepi Dženet. Amin!
   Tvoji najmiliji: braća Zuko, Suljo, Baco i Džeka, sestre: Saljka, Muška i Ćama, snahe, bratanići, sestrići i sestrične.
Na ahiret je preselila Elmaza (Sulja) Čekić, rođj. Radončić  (1959-2020)  (17. novembar 2020)
   S dubokim bolom i tugom obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je naša draga majka, sestra, supruga, nana i snaha Elmaza (Sulja) Čekić, rođj. Radončić preselila na ahiret u ponedjeljak, 16. novembra 2020, u 61. godini.
  Dženaza će se obaviti u srijedu, 18. novembra 2020. godine, poslije ikindija-namaza (14 sati) u haremu džamije Svrake – Semizovac.
  Ožalošćeni: suprug Smail, kćerke Elvira i Lejla, sinovi Elvir i Amer, sestre Naza i Fadila, braća Ibrahim, Džafer, Naser i Šabo, snahe Erna i Ajša, zet Elmir, unuke Iman i Merjem, djeveri Šemso, Medo i Ismet, zaove Ifeta i Senada, jetrve Ema, Mubera, Zurifa i Indira, zet Muhamed sa porodicama, te porodice Radončić, Redžepagić, Feratović, Hot, Mrkulić, Mehmedika, Čehajić, Dizdarević, Toković, Kanlić, Bučan, Šaljunović, Kassem, Bektešević, Bašić, Jažić, Mahmutović, te ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji. RAHMETULLAHI ALEJHA RAHMETEN VASIAH
Dr. Amra Šabic El Rayess: Bila sam sa Bajdenom, BiH sada treba reagovati, hitno, lobirati!   (17. novembar 2020)
SJEĆANJE ŠAĆIR NIKOČEVIĆ   (1936-1995)   (17. novembar 2020)
      Danas se navršava 25 godina otkako nije sa nama naš voljeni suprug, otac i djed Šaćir Nikočević.
   Bio si naš ponos i sigurnost. Naš vedri i nasmijani dan.
   Vječno smo ti zahvalni na lijepom zajedničkom životu koji si nam pružio i nama djeci na bezbriznom djetinstvu i mladosti.
   Sjećamo te se sa tugom, ali i ponosom i pričom o tebi tvojim unucima.
   Žao nam je što nisi dočekao da vidiš njihove životne uspjehe, na koje bi bio ponosan, kao i na svog praunuka.
   Sa beskrajnom ljubavlju i poštovanjem, tvoja supruga Sofija-Saka, sinovi Amir i Fadil, kćerka Fadila sa porodicama.
Sjećanje na Bicić Ruždiju- Rušku  (2008-2020)  (17. novembar 2020)
   Dana 17 novembra 2020 se navršavaju 12 godina od kako nas je napustio naš najdraži Bicić Ruždija- Ruška.
  Dragi naš Ruška, godine koje prolaze ne mogu da ublaže prazninu i tugu u nasim srcima.
  Teško je reći da te nema više, sjećanje na tebe se nikad ne briše.
  Ruška, u našim srcima bićeš sačuvan od vječnog zaborava.
   Molimo dragog Alaha da ti podari lijep i vječni Dženet. Amin!
  Tvoji najmiliji: supruga Surka, sinovi Sead i Sanel, snahe, unučad, braca: Zuko, Suljo, Baco i Džeka, sestre: Saljka, Muška i Ćama, snahe, bratanići i bratanična.
Na ahiret je preselila Juljević (Hasa) Kima, rodj. Rakočević   (1931-2020)  (16. novembar 2020)
   Obavještavamo rodbinu, komšije i prijatelje da je danas, 16. novembra 2020 u Gusinju na ahiret preselila Juljević (Hasa) Kima, rodj. Rakočević, u 89. godinu života.
  Dženaza će se obaviti u utorak, 17. novembra 2020 na mazarju u Gusinju. Dženaza kreće u 12:00 časova ispred Nove džamije.
  Ožalošćeni: sinovi Kadrija, Bedrija, Omer i Zufer, kćerka Esma sa familijama, snahe, unčad, paraunučad, bratstva Juljević i Radončić, komšije, prijatelji i ostala mnogobrojna rodbina.
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo“!
Sjećanje na Zinku Lucević   (16.11.2017- 16.11.2020)  (16. novembar 2020)
   Draga sestro, danas se navršavaju tri godine od kako nas ostavi, ali kod nas u srcima ostaješ zauvjek.
   Da ti Allah podari sve najljepše u Dženetu.
   Tvoj brat Ramo sa porodicom.
Sjećanje na Zinku Lucević   (16.11.2017- 16.11.2020)  (16. novembar 2020)
   Danas, 16. novembra 2020 godine navršavaju se tri godine kako si nas napustila.
   Vrijeme brzo prolazi bez tebe majko i sestro. Uvjek ćemo se sjećati tvog milog lika.
   Allah ti podario Dženet.
Tvoja kćerka Šehreta, brat Amir i sestra Remka.
Na ahiret je preselila Šaljunović (Alije) Hajrija, rodjena Bicić   (1942-2020)  (14. novembar 2020)
  Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je u Njemačkoj 14-tog novembra u svojoj 78-oj godini života na ahiret preselila Šaljunović (Alije) Hajrija, rodjena Bicić.
  Ožalošćeni: suprug Alija, sinovi: Izet i Safet, šćerke: Izeta, Nevzeta, Fikreta, Remzija i Safeta, braća: Zuko, Suljo, Baco i Džeka, sestre: Saljka, Muška i Ćama, djever Avdija, zetovi, snahe, unučad, paraunučad kao i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Dženaza će biti naknadno obavljena u Vitomirici (Peć).
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “!
ZA SVA VAŠA VESELJA: HARIS KOLJENOVIĆ & ERNAD HANDANOVIĆ   (9. nov 2020)
ZA SVA VASA VESELJA:
HARIS KOLJENOVIĆ (tambura) 646 249 6754 & ERNAD HANDANOVIĆ (klavijature) 929 543 9226
HALTURKO
Na ahiret je preselio Bajram Najov Kolenović   (1938-2020)  (12. novembar 2020)
  Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je jutros u New Jersey u 82. godini života na ahiret preselio Bajram Najov Kolenović.
   Zdravoglava će se primati danas u Bošnjačkom Islamskom Kulturnom Centru na Richmond Hillu od 4 sata poslije podne do 10 sati navečer.
   Dženaza namaz će se klanjati sjutra u petak 13. novembra u 9 sati izjutra, a dženaza će se obaviti nakon toga na Balkan Muslim Cemetery u upstate New Yorku.
   Ožalošceni: sinovi Kemal i Sejad, i mnogobrojna rodbina.
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “!
Sjećanje na Šaćira-Šaćka (Braho) Bašić  (1954-2019)  (12. novembar 2020)
  Dvanaestog novembra 2020 godine navrsava se godina dana od tragicne smrti Šaćira-Šaćka Bašića.
   Tvoj iznenadni odlazak za sobom je ostavio nenadomjestivu prazninu, tugu i i nevjericu da više nisi medju nama. Nadajući se da si na boljem mjestu, tvoji najbliži upućuju dovu onom u čijoj je ruci duša svakog od nas.
Supruga Nisera, sin Emir, kćerke Nevzeta, Adisa, Nejma i Bisera, snaha Ilda, zetovi Sejdo, Arslan, Sadmir i Ferid, i mnogobrojna unučad.
Sjećanje na Kolenović Etema  (10. novembar 2020)
   Dragi naš Tatko, niže se dan za danom, mjesec za mjesecom i tako prodje godina od kako si nas napustio na bolji svijet. Bio si nam sve oslonac, zaštita i podrška. Teško je tvoje odsustvo. Nedostaje nam tvoj glas tvoji savjeti toplina i pozitivnost, sve te cinilo posebnim. Pored toga si bio muž, otac, brat, djed i tast, bio si nam najbolji drug.
   Molimo Allaha da se smiluje tvojoj duši i da te smjesti u najlepše mjesto u dženetu.
   Zauvjek cemo biti ponosni na tebe, zauvjek ceš biti u našim srcima i tako ce biti dok nas Allah ne sastavi u dženetu, inshallah.
Tvoji najmiliji: supruga Zinka sin Elden cerke Sanela Sibela Suada Eldina i Zumreta unucad i zetovi.
Sjećanje na Hama Deljanina  (10. novembar 2020)
  Danas, 10. novembra 2020, se navršava 9. godina kako si nas napustio.
Vrijeme prolazi, a sjećanje na tebe oče ne nestaje. Uvijek smo te voljeli i uvijek ćeš biti voljen i nezaboravljen.
   Tvoji najmiliji: sinovi Izet, Ragip, Redžo i Admir, šćerke Ismeta i Nevzeta, snahe, zetovi, unučat i paraunučad.
Seada (Gaca) Derviševic pred dušom oca Adema Hot $500 za IKC Gusinje    (9. oktobar 2020)
   Od Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija za IKC u Gusinju, imamo informaciju da je:
- Seada (Gaca) Derviševic pred dušom oca Adema Hot donirala $500

  Do sada ukupno je prikupljeno $392,271 + €91,836 + ostale donacije
   Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Arheične turističke atrakcije Plava i Gusinja    (9. novembar 2020)
ČARŠIJA

  Čaršija je dio grada, gotovo uvijek u samom njegovom središtu koji se uglavnom razvio u svom obliku i naziva za vrijeme osmanske vladavine.
  Čaršija predstavlja jednu od najvažnijih karakteristika osmanskog grada.
   Njegov je komercijalni centar - zona u kojoj se obavlja većina prirodnih aktivnosti... nastavak teksta
Na ahiret je preselila Mrkulić Selima-Seljka, rodj. Djurković   (1942-2020)  (8. novembar 2020)
  Obavjestavamo rodbinu i prijatelje da je u Gusinju danas, 8. novembra 2020 na ahiret preselila Mrkulić Selima-Seljka, rodj. Djurković, u 78. godini života.
   Dzenaza ce se obaviti u ponedeljak, 9. novembra 2020 u 13:00 časova na mezarju u Gusinju.
   Ožalošceni: suprug Haljilj, sinovi Šemso-Kelja i Kemal, snahe Nakšija, Semira i Nurka, unuci, unuke, paraunučad, sestre Haka, Bahrija i Nafka, porodice Mrkulić i Djurkovic, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “!
Udruženje EURO Gusinje i članovi UO donirali $12,000 za kuću pored Ali-pašine džamije u Astoriji    (8. novembar 2020)
   U akciji koju je pokrenunula IZ KC Plav-Gusinje iz New Yorka za kupovinu kuće pokraj Ali-pašine džamije u Astoriji svojim donacijama se priključilo Udruzenje EURO Gusinje i clanovi Upravnog Odbora ovog udruzenja.
   Kako su nas obavijestili iz finansijske službe udruženja riječ je o donacijama u iznosu od $12,000:
- Udruženje EURO Gusinje $3,000
- Mirzet J. Vukelj $1,000
- Ruždija Jarovic $1,000
- Selim H. Cekic 1,000
- Mihret E. Radončić $1,000
- Enver H. Radoncic $1,000
- Mithad E Radoncic $1,000
- Aljo Kobilic $1,000
- Zumber Radoncic $1,000
- Rafet Hot $1,000.
Sjećanje na Duraković (Ahmet) Ragipa   (1959-2019)  (5. novembar 2020)
   Vrijeme prolazi, godina je prošla. A ti si još uvjek sa nama i u našim mislima. Volimo te tata.
   Mnogo nam nedostaješ. Otišao si kad smo se najmanje nadali, sada kada si nam najviše trebao.
   Ostaćeš zauvjek u našim srcima i mislima. Čuvaćemo te od zaborava.
   Ožalošćeni: supruga Bisera, sin Semir, kćerke Anela, Lejla i Jasmina.
Čestitka Mirzeta Vukelja predsjednici Opštine Gusinje Aneli Čekić   (3. novembar 2020)
Poštovana predsjednice,
  Čast mi je i zadovljstvo da u ime Upravnog Odbora Udruzenja EURO Gusinje i u svoje lično ime čestitam ponovni izbor na funkciju predsjednice Opštine Gusinje.
  Skupština Opštine Gusinje je ovim izborom ukazala povjerenje, ali i potvrdila Vašu ne samo izvanrednu stručnu spremnost već i visoki moralni integritet.
  U tom smislu smo ubijedjeni da će te svoju dužnost obavljati dostojanstveno, pravedno odolijevati svim pritiscima, ma sa koje strane oni budu dolazili.
  Mi u udruženju EURO Gusinje izuzetno cijenimo Vašu otvorenost za saradnju sa dijasporom, čemu svjedoče mnogi zajednički projekti koji su završeni ili koji su u toku. Nadamo se da će naša saradnja Opštine i udruženja EURO Gusinje i u buduće biti uspješna i kvalitetna kao što je i ranije bila. Želimo vama i Vašim saradnicima puno uspjeha u budućem radu.
  Srdačan pozdrav,
  Mirzet Vukelj
   Predsjednik udruženja ‘’EURO Gusinje’’ New York
Čudesne Prokletije - Video: Centar za proučavanje i zaštitu ptica Crne Gore   (30. oktobar 2020)
Izet Bajramov Dervišević i njegovi sinovi Abdulah i Adel donatori za izradu spoljašnje fasade na kuli IKC u Gusinju   (30. oktobar 2020)
   Dobročinstvo i kultura davanja su sastavni dio života ljudi koji se vode mišlju da ostvarivanje lične sreće nije moguće bez sreće drugih, jer uspješan se ne može biti u društvu uskraćenih. Upravo ovo je bio nebrojano puta vodilja Izetu Bajramovom Deriševiću iz New Yorka, da u prilikama kada je trebalo pokazati humanizam uvjek je bio medju prvima i najizdašnijim. O tome nam svjedoče bezbrojne akcije koje su vodjene bilo u zavičaju ili dijaspori, o čemu najviše moze da svedoči pisac ovih redova. Mnogi bolesni i siromašni, kao i institucije osjetili su svu dobrotu i humanizam Izeta B. Derviševića i njegove porodice.
   Ostajući doslijedan svom dobročinstvu, Izet je ovih dana sa sinovima Abdulahom i Adelom donirao €3,614.21, odnosno 4,400.00 za radove spoljne fasade Kule na krovu IKC u Gusinju, koji su dio druge faze zanatskih radova na ovom objektu (slike u prilogu). Aferim!
Želimo da ovaj gest Izeta B. Derviševića i njegovih sinova Abdulaha i Adela bude podsticaj i za ostale ljude dobre volje spremne da čine dobra i humana djela.
  I kada smo kod druge faze radova na IKC u Gusinju, za nekoliko dana Odbor iz New Yorka izaći će javnost sa ponudom u vezi sponzoriranja djelova zanatskih radova na ovom objektu. (Gusinje Plav Press)
Plavsko jezero 1985 godine   (30. oktobar 2020)
Na ahiret je preselio MUSTAFA (Haxhia) HYSENAJ   (1948-2020)  (29. oktobar 2020)
   U New Yorku je 27. oktobra na ahiret preselio MUSTAFA (Haxhia) HYSENAJ , u 72 godini života.
Zdravoglava se prima danas, u četvrtak, 29. oktobra 2020 od 12pm-na podne do 8pm-naveče, u Bosnjačkom Islamskom Kulturnom Centru na adresi 114-07 91st. Ave, Richmond Hill, NY 11418.
   Dženaza namaz se klanja na istoj lokaciji, u petak 30 oktobra 2020 u 9am, nakon čega će se deženaza obaviti na adresi:
   Hillside Cemetery
   50 Mulberry St, Middletown NY, 10940
   Ožalošćni: sinovi Nervin Hysenaj i Hadzija Hysenaj, kćerke Enera Kolenović i Sabina Hysenaj, bratstvo Hysenaj, rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi, we inna ilayhi raadžiuun-Svi smo Allhovi i Allahu (dž.š) se vraćamo
Sjećanje na Jarović (Rama) Salih   (25. oktobar 2020)
   25 oktobra navršava se 16 godina od kako nisi sa nama, ali voljeni nikad ne umiru. Vrijeme koje je prošlo nije ublažilo našu tugu i prazninu u srcima. Bio si čovjek velikog srca. Malo je vječnost da ti pokažemo koliko smo ti zahvalni i koliko nam nedostaješ, tvoja blizina, tvoj osmjeh i glas. Riječ hvala je malo naspram onog što mi dugujemo tebi.
   Postoji nešto što nikad neće umrijeti a to je ljubav, ponos i sećanje na tebe.
   Molimo Allaha dž.š. da te obasja dženetskim nurom i da ti podari ljep dženet tvojoj dobroj i plemenitoj duši vječite rahmet. Amin.
  Tvoji najmiliji: supruga Sabrija, sin Esad, kcerke Razija, Sabaheta, Jasmina i Munira
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “!
Ismet I. Medunjanin: FAMILIJA MEDUNJNAIN    (23. oktobar 2020)
  "...Cilj ove knjige je da se historijski i naučno objasni postanak, razvoj i konstituisanje familije Medunjanin na prostoru Crne Gore, Sandžaka, a kasnije i Bosne i Hercegovine i šire.
   Moramo biti svjesni svoje prošlosti, jer ko toga nije svjestan taj je izgubljen čovjek, čovjek bez budućnosti.
   Kroz ovu knjigu, pokušao sam da, što jednostavnije i vjerodostojnije prikažem porijeklo familije Medunjanin sa ciljem da se sva dosadašnja saznanja prikažu i evidentiraju, kako bi se sačuvala od zaborava..."
nastavak teksta knjige "FAMILIJA MEDUNJANIN"
IZKC Plav-Gusinje iz New Yorka uplatila preostalih $33,661 za IKC u Gusinju  (22. oktobar 2020)
  Islamska Zajednica & Kulturni Centar Plav-Gusinje u New Yorku, od prvog trenutka prikupljanja donacija za IKC u Gusinju je imala i ima aktivnu ulogu. O tome govori i podatak da su do današnjeg dana prikupili sumu novca u iznosu od $83,661.
  Prije nekoliko nedelja Odboru iz New Yorka koji rukovodi donatorskom akcijom uplacena je suma od $50,000 (o tome smo već pisali), a jučer je uplaćen i preostali dio od $33,661 (kopija čeka u gorenjem uglu).
   Ovih dana se očekuje da će u zavičaju biti završena prva faza grubih gradjevinski radova, nakon čega će, kako nam rekoše u Odboru iz New Yorka koji rukovodi donatorskom akcijom izaći u javnost sa finasijskim dijelom, odnosno sa ukupnom sumom dosad utrošenog novca za ovaj objekat. (Gusinje Plav Press)
Na ahiret je preselio hadzi Ismet (Murata) Neljković   (1936-2020) )  (21. oktobar 2020)
   U Montrealu (Canada), u utorak, 20. oktobra 2020. godine na ahiret je preselio hadži Ismet (Murata) Neljković u 85. godini života.
   Dženaza će se obaviti u Gusinju, a o treminu iste naknadno ćemo vas obavijestiti.
   Ožalošćeni: supruga hadžinica Vasvija-Vaka, sinovi Rifat i Murat, kćerke Sadeta i Faketa, brat Rizo, sestra Hajrija, zetovi Rizo-Ljiljo i Skendo, snahe Zina, Nevzeta i Senada, uničad, praunučad, bratstvo Neljković, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “! (www.gusinje-plav.com)
Vodopad Grlja ovih dana    (20. oktobar 2020)
Izvori za vodu posvadjali Plavljane - BEZ GRANICA TV VIJESTI 19.10.2020. |   (20. oktobar 2020)
Prodaju se dvije kuće u samom centru čaršije, Gusinje.   (21. okt 2020)
  Prodaju se dvije kuće u samom centru čaršije, Gusinje. Kuće su vezane jedna uz drugu i imaju prizemlje kao poslovni prostor na obije strane i sa jedne strane ima parking prostor, kao i sprat površine 233 m2. Kuće imaju poseban ulaz i izlaze na dvije ulice.
  Informacije br. tel. +38269034686
Sjećanje na Selmina Feratovića   (19. oktobar 2020)
   Danas se navršavaju 3 godine od kada nisi sa nama naš voljeni Selmine Feratoviću.
  Bol i tuga ne prestaju, ljubav za tebe i dalje traje. Bio si najsjajnija zvijezda našeg neba.
  I ako si sada na drugom nebu, tvoj sjaj nije prestao biti neprimjetan, nego sijaš na nebu još jače, kao naša najsjajnija zvijezda! Tvoj osmeh će zauvijek ostati u našim očima.
  Voljeni nikada ne umiru, dok žive oni koji ih beskrajno vole.
   Nek ti uzvišeni Allah podari vječni rahmet u džennetu.
   Otac Amir, majka Hajrija, brat Aldin, sestre Samira, Selma i Alinda, tvoji sinovi Samir i Dayan.
Na ahiret je preselila Purišić (Eljez) Nurija   (1950-2020)  (19. oktobar 2020)
   Sa velikim tugom i bolom želimo da objavimo da je danas, 19-tog oktobra 2020 godine u Plavu na ahiret preselila Nurija (Eljez) Purišić, rodj. Redzepagić, u svojoj 70-goj godini života.
  Dženaza će obaviti u utorak, 20. oktobra 2020. na Hrankovića mezarju u Plavu.
   Ožalošćeni sinovi: Armin, Alen, Adis i Ernel, kćerke: Hasnija i Amela, snahe: Hidajeta, Lillian i Dalila, unučad: Muhamed, Hamid, Merida, Adelisa, Semina, Erik, Sofija, Arijana, Samed, Erol, Adan, Olivia i Amar, majka Eljmaza, braća: Medo, Servet i Sead, sestre: Igbala, Šehrija i Mubera, porodice: Purišić, Redzepagić i Radončić, kao i mnogobrojna rodbina, prijatelji i komšije.
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “!(www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Radončić (Kadrije) Enes - Enko   (1963-2020) )  (19. oktobar 2020)
   Sa velikom tugom i bolom obavještavamo da je u Skoplju na ahiret preselio Radončić (Kadrije) Enes - Enko, u 58-oj godini života.
   Dženaza je obavljena danas u Skoplju.
   Ožalošćeni i neutješni: otac Kadrija, majka Hetka, supruga Alma, sin Ajan, ćerka Melina, sestre Alma i Azra sa porodicama, bratstva Radončić, Mulamekić, Juković i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “!(www.gusinje-plav.com)
Nalažost i ovo su Ali-pašini izvori - septembar 2020 godine  (19. oktobar 2020)
Sjecanje na RAMA (BEĆO) NELJKOVIĆ   (19. oktobar 2020)
   Dana 19.10.2020 navršava se 19 godina od kako nije sa nama nas suprug, otac i dedo RAMO (BEĆO) NELJKOVIĆ.
  Vrijeme koje je prošlo nije smanjilo prazninu koju si ostavio svojim odlaskom.
  Nedostaješ nam u svakom iskušenju, radosti i sreći....
  Neka ti dragi Allah podari lijepi dzenet
  Tvoja supruga Igbala, kćerke Enisa i Aida i sinovi Adis i Ernes sa porodicama.
Na ahiret je preselio Elvir (Muzaferov) Feratović   (1974-2020)  (18. oktobar 2020)
   Sa dubokim bolom u srcu obaještavamo rodbinu i prijatelje da je na Floridi (SAD) 16. oktobra 2020 godine preselio na ahiret naš dragi brat Elvir (Muzaferov) Feratović, u 47-oj godini života.
  O zdravoglavi i dženazi naknadno ćemo vas obavijestiti.
   Ožalošćeni: braća Senad i Emir, bratanići Alem, Aldin i Dino, bratanične Emma i Sarra, maćeha Nakšija, snahe Azra i Bisera, stric Muharem, braca i sestre od strica i od hale, kao i mnogobrojna rodbina Feratović i prijatelji.
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “!(www.gusinje-plav.com)
Gusinje nekad !    (10. oktobar 2020)
MLADE MUSLIMANKE - PARTIZANKE IZ GUSINJA   (8. okt 2020)
Na ahiret je preselila Čekić (hadži Hazema) hadži Bahrija, rodj. Redžepagić   (1932-2020)   (8. oktobar 2020)
   Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je juče, 7. oktobra u Plavu na ahiret preselila Čekić (hadži Hazema) hadži Bahrija, rodj. Redžepagić.
   Dženaza će se obaviti danas, 8. oktobra poslije podne namaza na gradskom mezarju u Gusinju.
Ožalošćeni: hadži Ragip, Rifat, Rizah i Rusto, kćerka Refka, snahe, mnogobrojna unučad i paraunučad, braća Avdo, Ismet i Fejzo, sestra Naza, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  “Inalillahi Veinailejhi Radziun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.“ (www.gusinje-plav.com)
Admir Radončić naš saradnik i dopisnik iz Podgorice. Ujedno i servis za računare i mobilne telefone    (7. okt 2020)
   U želji da izadjemo u susret brojnim posjetiocima i čitaocima iz Podgorice, koji svaki dan posjećuju naš web   magazin, naša redakcija je odlucila da se proširi, odnosno angazovali smo stalnog saradnika iz ovog grada. Riječ je o Admiru Radončiću.
Od sada svi iz Podgorice koji žele da putem naseg web magazina reklamiraju svoje firme ili biznis, postave oglase za prodaju kuća, stanova ili placeva, sjećanja na svoje najdraže, ..., itd, mogu da se obrate Admiru Radončiću na telefon +382 69 607068.

   I jos nešto. Admir uspješno vrši popravke svih tipova računara. Popravka računara obuhvata sve vrste PC servisa desktop i laptop računara: instalacija sistema, brisanje virusa, popravka hardvera i softvera, održavanje računara.
   Svaki problem na računaru i laptopu rešava 100% uspješno. Besplatna dijagnostika kvara obuhvata test ispravnosti hard diska, napajanje, procesor, grafička karta. Nakon kompletnog servisa vaš kompjuter-laptop mora raditi kao nov !
   Takodje Admiru se možete obratiti za servis, odnosno popravku svih mobilnih telefona na tržištu u Crnoj Gori. (Gusinje Plav Press)
Sjećanje na Hot (Mahmuta) Šabana-Šaba   (7. oktobar 2020)
  Danas 7.oktobra navršava se 10 godina od kako nas je napustio naš voljeni Šabo (Mahmutov) Hot.
  Dragi tatko, 10 godina prođjoše od kako nisi sa nama. Sa bezgraničnom ljubavlju, poštovanjem i ponosom naša srca kucaju za tebe. Nedostaješ nam sve više.
   Molimo Allaha Džš. da ti podari lijepi Džennet jer si ti to tvojom plemenitom dušom zaslužio.
   Tvoji najmiliji; supruga Vezirka; sinovi Murat i Sead; kćerke Fikreta, Nadžija, Ferida i Ramiza; snahe, zetovi i unučad.
Almir Koljenovic sa sinovima Alemom i Arminom donirli $300 za FK Jezero iz Plava   (6. oktobar 2020)
   Istorijski uspjeh fudbalera JEZERO iz Plava, koji su izborili plasman u 1.CFL, rezultati koje upravo postiže u istoj i dalje se sa oduševljenjem gledaju medju našom dijasporom u USA.
   Potvrda tome je i nova donacija:
- Almir Koljenovic, sa sinovima Alemom i Arminom donirali $300.

U New Yorku i okolini ukupno je prikupljeno $34,850. .
   Medijski sponzor ove akcije je bio web magazin Gusinje-Plav.com
Sjećanje na GAČEVIĆ ZAIMA   (6. oktobar 2020)
  Oktobra, 06.2020. navršava se godina dana od kada je u Podgorici u svojoj 88 godini života na ahiret preselio naš otac GAČEVIĆ ZAIM.
  Ponosni smo što si bio dio nas i vječno ćeš ostati u našim mislima i srcima kao dobar roditelj, brat, amidža, dajdža, zet, svekar i djed.
  Molimo uzvišenog Allahdzelesanuhu da tvojoj lijepoj duši, podari smiraj u Džennetu.
  Tvoji najmiliji: sinovi Eriz, Hariz i Eniz, kćerka Deniza, zet Džemail Hot, snahe Sofija, Selma i Aida, unučad i praunučad.
  “Inalillahi Veinailejhi Radziun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vračamo “!
SJEĆANJE NA NAŠE RAHMETLI RODITELJE I SESTRU   ( oktobar 2020)


Humanitarna akcija za Adila Kerovica (unuka rahmetli Rama (Hajra) Gacevica)   (4. okt 2020)
  U New York u je pokrenuta humanitarna akcija za prikupljanje finansijske pomoci za daljne lijecenja Adila Kerovic iz Podgirice (unuka rahmetli Rama (Hajra) Gacevica). Naime Adilu je u Klinickom centru u Podgorici dijagnosticirana Discus hernia C6 i C7 I dex., i na osnovu iste preporuceno je operativno lijecenje na klinici Acibadem - Istanbul (Turska). Na osnovu profaktue ove klinike lijecenje ce kostati 10,000 (+ troskovi putovanja i borafka u Istanbulu). Ovim putem Adilovi roditelji Ruzdo i Niza obracaju se svim ljudima dobre volje za pomoc u donacijama, za pokrivanje putnih troškova i troškova operacije.
   U New Yorku je formiran odbor koji prikuplja donacije za Adila, i isti cine:    Husko Gacevic 917 589 8362, Dzevat Derviševic 347 607 6113 i Samir Neljkovic 718 440 6188.
Medijski sponzor je web magazin Gusinje-Plav.com
   p.s. U prilogu objavljujemo potvrde dijagnoze i profakturu klinike Acibadem - Istambul (Turska).
Na ahiret je preselilo Bektešević (Raša) Iso   (1938 - 2020)   (30. septembar 2020)
  Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je u Gusinju danas u 82 godini života na ahiret preselio Bektešević (Raša) Iso .
  Dženaza će se obaviti u četvrtak, 01/10/2020 u 14 časova, a polazi ispred Nove džamije u Gusinju.
  Ožalošćeni: supruga Tifa, kćerka Meliha, brat Šabo, sestre Nurija, Baca i Načka, te ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi we inna ilejhi radzi'un- " Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo" (www.gusinje-plav.com)
Muahamed, Muharem, Nadžija, Ljutfija i Sanija, pred dušama: oca Rama-Galja Brucaj, majke Nurije i sestre Ajkune $1,500 za IKC Gusinje    (30. septembar 2020)
   Od finansijske sluzbe IZ KC Plav-Gusinje u New Yroku imamo informaciju da su preko ove institucije za IKC Gusinje:
- Muahamed, Muharem, Nadžija, Ljutfija i Sanija, pred dušama: oca Rama-Galja Brucaj, majke Nurije i sestre Ajkune uplatili $1,500.

   Preko IZKC Plav Gusinje NY ukupno do sada donirano $83,662
Svi koji žele da uplate svoje donacije preko ove institucije mogu da se obrate nekom od članova UO IZ KC Plav Gusinje u New Yorku.
   Do sada sveukupno je prikupljeno $389,171 + €90,636 + ostale donacije
   Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
BOŠNJACI U CRNOJ GORI - PLAV: ''U Crnoj Gori živi oko 15% stanovništva bošnjacko-muslimanske nacionalnosti''    (29. septembar 2020)
Obični čovjek, jednostavnih shvatanja, persona koja čitav svoj život provodi djelujući iz sjenke, ne želeći da se zna za njegov čin dobročinstva...    (29. septembar 2020)
  Za jedan dogadjaj su potrebni: vrijeme, mjesto i ljudi. Svaka epoha je prepoznala ljude koji su obilježili to vrijeme i mjesto. Epohalno, Gusinje je dalo veliki broj istaknutih i znamenitih ljudi kroz vrijeme. Navešću neke samo, kao čin lične inspiracije, ne sumnjajući da postoje i mnogi drugi, svaki bitan na svoj način.
  Gusinje je dalo: Ali-pašu Šabanagića, Abdullaha ef. Grudu, Džafera-pašu Koljenovića, hfž. Mehmeda ef. Laličić, hadži Hajro Radončić, Sadrija Hot i mnogi drugi.
  Namjerno navodim ove ljude, jer smatram, da medju nama živi sugradjanin, koji mora da dodje u nastavku nabrajanja ovih velikih ličnosti! Ovaj obični čovjek, jednostavnih shvatanja, persona koja čitav svoj život provodi, djelujući iz sjenke, ne zeleći da se zna za njegov cin dobročinstva, što je svakako odlika skrušenih, personifikacija je dobročinstva, zuhda, morala, skromnosti - nečega što bi nazvali modernim zargonom sociologije, filantropijom - ako je uopšte i moguce svo njegovo činjenje staviti pod ovim pojmom.
   Ljubav koju ovaj čovjek pokazuje prema Vatanu-rodnom mjestu, gdje svim kapacitetima doprinosi na svakom polju, čovjeka ne mogu ostaviti ravnodušnim.
  I dok ispisujem ove retke, znam da, neću kazati dovoljno i da ću nešto zaboraviti. Ali to neka govori o veličini ovog čovjeka.
  Filantrop koji pomaže mnoge porodice u zavičaju slabijeg materijalnog stanja, osoba koja se brine za mnoge jetime u BiH, pazeći ih kao svoje najrodjenije, vjernik koji čuva sve vakufe koji su zaostavština prijasnjih generacija, trudeći se da izgledaju što ljepše, izgradnja puteva, stipendiranje učenika i studenata, renoviranje kuca siromašnijih rodjaka, doprinos domovini su nezaobilazni repertoar ovog čovjeka, koji čak ne želi ni da mu se ime spominje.
   Renoviranje krova na Čekića džamiji, uvodjenja modernog grijanja na pelet u Novoj i Vezirovoj džamiji, opremanje sale (hatar-hane) enterijerom u Novoj džamiji su samo neki od projekata koje smo zajednicki, poslednjih godina realizovali djelom ovog covjeka.
   Da vas ne držim više u neizvjesnosti, mada sigurno znate, da zdušno zborim o AGU KOLJENOVIćU.
  Povod ovog teksta inspirisan je njegovom donacijom za projekat svih nas, IKC Gusinje, gdje je lično izrazio želju da donira kompletnu keramiku za isti. Posebno inspiriše to, što mu je intencija bila da, keramika bude poslana direktno iz Njujorka, ista ona koja se montira u elitnim i luksuznim zgradama Menhetna, Astorije, Bruklina... da takva ukrasava i IKC Gusinje. AFERIM!!!(slike u prilogu)
  Hadži Ago je već donirao deset hiljada dolara, kao i kompletne vodo-kanalizacioni materijal.
  Tu je još jedno obećanje, da gdje god naidje problem investicija ili realizacije, tu je hadži Ago.
  Da li je ovaj tekst maliciozan? Mislim da nije. Mislim da je fond ovih mojih riječi skroman, da bih vam objektivno i vizuelno pokazao sve što ovaj čovjek čini.
  Moje dove za ovog čovjeka i molba da mu Allah nadoknadi.
   (tekst je čin ličnog mišljenja autora)
   Alen Šabović, predsjednik MIZ-e Gusinje
Na ahiret je preselilo Mirsad (Šaćir) Gruda   (1969 - 2020)   (28. septembar 2020)
   Duboko ožalošćeni obavještavamo rodbinu i prijatelje da je naš dragi Mirsad (Šaćir) Gruda preselio na ahiret u New Yorku, u nedelju 27. septembra 2020 u 51 godini zivota.
   Zdravoglava će se održati u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji danas, 28. septembra od 4pm do 10pm.
  Dženaza će se obaviti u utorak, 29. septembra na Washington memorial mezarju, sa polaskom iz Ali-pašine džamije u 9am.
   Ožalošćeni: supruga Alma, djeca: Sheila, Zlatan, Allan i Arnela, sestra Sanela, zet Edo, porodice Gruda, Gaćo, Hadžiavdić, Avdić, Kravić, Redzepagić, Hot, Šujak, Jarović, Bektešević, Dervišević, Laličić, Medunjanin, Busovača, Dihrić, Rose, Alagić, Kurtović.
  Inna lillahi we inna ilejhi radzi'un- " Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo" (www.gusinje-plav.com)
Nastavljena izgradnja mosta na rijeci Vruji u Gusinju    (28. septembar 2020)
  Izgradnja mosta na rijeci Vruji u opštini Gusinje nastavljena je betoniranjem stopa noseće konstrukcije. Iako radove otežava visoki vodostaj rijeke, proteklih dana su završeni radovi na drugoj stopi, čime su se stekli uslovi za dalje intenziviranje posla, saopšteno je iz Uprave javnih radova.
   “Realizaciju ovog projekta sa 400 hiljada eura finansira Vlada Crne Gore iz Kapitalnog budžeta. Izvođač je podgorička kompanija “Fidija”, koja bi bi trebalo, ukoliko dozvole vremenske prilike, da završi radove do kraja ove godine”, navodi se u saopštenju… nastavak teksta
Sve planine na jednu, Prokletije na drugu stranu    (26. septembar 2020)
  Tekst piše: Amra Omeragić
  Fotografije: Dino Mulamekić

  “Neopisiv, nepristupačan i nepredvidljiv planinski lanac na Balkanskom poluostrvu, a, nakon Alpa, u Evropu. Južni Alpi Evropu!” - rekao je austrijski geolog Ami Boue sredinom XIX vijeka.

  Ovaj impresivni planinski lanac se uzdiže iznad širokih dolina, uskih rječnih kanjona i čarobnih jezera, idličnih prizora od kojih se ne zna koji je ljepši. Međutim, Prokletije ipak važe za divlje i često, opasne, čemu uveliko doprinosi i činjenica da je su neki dijelovi ovog planinskog lanca i dalje neistraženi... nastavak teksta
Sjecanje na Derviševic (Kupa) Ismeta - Mečeta   (1955 - 2015)  (25. septembar 2020)
  Danas se navršavaju pet godina otkako nije sa nama naš dragi brat Dervišević (Kupa) Ismet - Meče
   Vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav, već ljubav i sjećanje na tebe. U našim srcima i mislima ostat će najljepše uspomene na dane provedene sa tobom, bit ćeš uvijek voljen i nikad zaboravljen. Tvoja dobrota i bratska ljubav koju si nam pružao ostaju zauvijek u nama.
Tvoja braća Zeko, Džefko i Šeka sa porodicama i sestre Saka i Sevda.
Za 20 porodica slabog materijalnog stanja u Plavu i Gusinju donacije u ogrevnom drvetu    (24. septembar 2020)
   Zavanicno juce je pocela jesen. U zavicaju uveliko se pripremaju za zimu, odnosno prva briga kako obezbijediti orijev. Znajuci da ta stavka u budzetu mnogih domacinstava u Plavu i Gusinju predstavlja ogromni izdatak, hadzi Smajo Srdanović i hadzi Ragip H. Čekić su od dzematlija IZKC Plav Gusinje u New Yorku prikupili donacije i za 20 porodica slabog materijalnog stanja (10 u Plavu, 10 u Gusinju) obezbjedili ogrevno drvo.
     Kako nam rece Bela Medunjanin, predsjednica NVU Help, preko koje je i realizovana ova akcija, svako domacinstvo je dobilo po 5m3 drva.
   U ime porodica koja su primili ogrevno drvo, Bela Medunjanin se najsrdacnije zahvaljuje svima koji su ucestvovali u ovoj akciji, kao i organizatorima akcije hadzi Smaju Srdanoviću i hadzi Ragipu H. Čekić. (Gusinje Plav Press)
Sjećanje na Ruždiju-Ruška Bajrović    (24. septembar 2020)
  Dragi naš tatko, niže se dan za danom, mjesec za mjesecom i tako prodje godina od kako si nas napustio i preselio na bolji svijet. Teško je tvoje odsustvo, nedostaje nam tvoj glas, tvoji savjeti, toplina i pozitivnost, sve te to činjelo posebnim.
   Pored toga što si bio muž, otac, brat, djed, svekar i tast bio si nam najveća podrška i najbolji drug. S' vremenom možda plačemo tiše, ali nedostaješ nam sve više i tako će bit dok nas Allah dz.š. ne sastavi u Dženetu InshaAllah.
   Molimo Allaha da se smiluje tvojoj duši i da te smjesti u najljepše mjesto u Dženetu.
  Svi smo Allahovi i njemu ćemo se vratiti.
Sjećanje na našeg dedu Haljilja Srdanovića    (24. septembar 2020)
  Jedno veliko srce velikog čovjeka je prestalo da kuca 17.09.2020. Bol i tuga su neizmjerni. Nedostajanje je prejako i neopisivo. O velični tvog postojanja i dobrote govore svi ljudi koji su te poznavali, a ima ih na svakom meridijanu. Ni znali nijesmo svako dobro djelo koje si učinio, a o kojem nijesi pričao, do dana današnjeg kada su sve te priče ljudi s nama podijelili. Uzoran gradjanin, prijatelj svima i mladjima i starijima, komsija na mjestu, brat za pozeljeti, zet bez interesa, stric i dajo najbolji, otac i suprug kojeg mnogi mogu samo da sanjaju, a tek kakav si bio deda, i više od toga. Bio si pošten čovjek, mekog srca, i dok je ljudi bićes takav i upamćen.
  Tvoja unučad
Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo.
MUSTAFA MUJO ŠAHMANOVIC - U PLAVU STANOVI NA PRODAJU   (25. sep 2020)
Na ahiret je preselila Cekic Omera Sabrija, rodj. Mulic   (1933 - 2020)   (21. septembar 2020)
  Dana, 21.09. 2020. godine, preselila je na ahiret, Cekic Omera Sabrija, rodjena Mulic.
  Dzenaza ce biti obavljen danas, 21. 09. 2020. godine, poslije podne namaza( 13. h), i polazi ispred Nove dzamije u Gusinju.
   Postujuci mjere NKT-a, dzenaza ce biti obavljena u krugu uze porodice.
   Ozalosceni: sinovi Ruzdija, Hasa, Garo, cerke Muradija, Kumra, Cura, Lutka i Eliza, zetovi, snahe, unucad, te ostala mnogobrojna rodbina.
  Inna lillahi we inna ilejhi radzi'un- " Svi smo Allahovi i Njemu se vracamo" (www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Miralema (Braha) Bekteševića    (21. septembar 2020)
  Svakog dana sve teže podnosim tvoj odlazak, jer teško je tražiti utjehu i snagu za svaki dan života, bez tebe moj mili brate. Nema dana kada te ne spomenem sa sjetom u srcu i suzom u oku, jer kud god se okrenem sve podsjeća na tebe.
  Vrijeme koje prolazi nije te odnijelo iz naših misli, niti su kiše isprale tvoj lik iz naših očiju. Molim se dragom Allahu da suzama mojim oprosti jer ih spriječiti ne mogu, a riječi su slaba utjeha jer uspomena na tebe i trenutke koje smo proveli zajedno, uvijek će biti tu. Moja ljubav prema tebi brate još je veća i ako te nema, tvoj lik čuvam i nosim u duši. Nikada nisam dobila priliku da te zagrljim zadnji put. Bio si mi jedan jedini Brat.
  I toliko sam te voljela. Nikad neću zaboraviti tvoj umirujući glas i prelijepi osmeh. Nedostaješ mi svim srcem. Volela bih da se nikada nismo morali rastati. Znam da si uvijek uz mene.
   Hvala ti brate što si mi bio sjajan brat. Hvala ti brate što si mi bio najbolji prijatelj. Hvala ti brate što si netko na koga sam uvijek mogla računati. I najviše ti Hvala brate, što sam ponosna sestra i što mi je dragi Allah dao brata kao što si ti bio. Jedan, jedini, neponovljiv!
  Voli te tvoj otac Braho, majka Kima i tvoja sestra Buta najviše na svijetu!
Inna lillahi ve inna ilejhi radzi'uun - Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.
Sjećanje na Miralema (Braha) Bekteševića    (21. septembar 2020)
  Prošla je godina duga, teška i preteška. Ostavio si veliku prazninu u našim srcima.
   S'jubavlju ćemo te spominjati, po dobru pamtiti i u srcu nositi.
   Otišao si tamo gdje bol ne postoji.
   Nedostaješ nam naš dragi Miraleme. Neka je Rahmet tvojoj duši.
   Tvoja hala Sadeta Kolenović sa porodicom.
  Inna lillahi ve inna ilejhi radzi'uun - Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.
Na ahiret preselio Vukelj (Ibra) Šaban - Breca   (1944 - 2020)   (17. septembar 2020)
  Obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je na ahiret preselio Vukelj (Ibra) Šaban - Breca, u 76-toj godini života.
  Dženaza će biti obavljena danas, u četvrtak 17. septembra na gusinjskom mezarju u krugu uže porodice.
  Ožalošćeni: supruga Djulja, sinovi: Elvir, Elvis i Haljilj, braća Ramo i Bajram, sestra Zuma, snahe: Indira i Anela, unučad Šerif, Sami, Nessya, Emma, Juliette i Ethan, bratstva Vukelj i Deljanin, rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi ve inna ilejhi radzi'uun- Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Kolašinac (Hama) Sadrija   (1937 - 2020)   (16. septembar 2020)
  Danas, 16.9.2020. god u Plavu je na ahiret je preselio Kolašinac (Hama) Sadrija, u 83 godini života.
  Dženaza će se obaviti u četvrtak, 17.9.2020. god u Plavu
  Ožalošćeni: supruga Hajrija, sinovi: Hamdija, Ringov, Cano i Safet, familija Ćirković i ostala rodbina i prijatelji
  Inna lillahi ve inna ilejhi radzi'uun- Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Čekić (Omera) Haljit - Haljko   (1958 - 2020)   (12. septembar 2020)
  Danas, 12. septembra 2020 godine u Gusinje je ahiret preselio Čekić (Omera) Haljit - Haljko.
   Dženaza je obavljena danas u užem krugu familije na mezarju u Gusinju.
Ožalošćeni: majka Sabrija, sin Ali, kćerke Mirsada, Amela i Sibela, braća Ruško, Hasa i Garo, sestre Muradija, Kumrija, Cura i Lutka, bratstvo Čekić i ostala mnogobrojna familija, prijatelji i drugovi.
  Inna lillahi ve inna ilejhi radzi'uun- Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.(www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Deljanin (Ibrahima) Murata - Culja   (1933 - 2015)   (12. septembar 2020)
   Dragi Babo, pet godina prodjoše od kako nisi medju nama. Sa bezgraničnom ljubavlju, poštovanjem i ponosom naša srca kucaju za tebe. Prisutan si u svakom našem dahu.
  U svim ovim godinama koje su prošle nedostaje nam Tvoje prisustvo, iskrena podrška i beskrajna ljubav. Tvoj dragi lik i Tvoja dobrota zauvijek će ostati u našim srcima.
   Da ti dragi Allah podari dženet.
   Tvoji najmilji: supruga Sadika, sin Safet, snaha Sabaeta, tvoja unučad i parunućad, i ostala rodbina.
Inna lillahi ve inna ilejhi radzi'uun- Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.
Sjećanje na Amira Rašića   ( 12. septembar 2020. god)
   Trinaest godina je prošlo od kako je preselio na ahiret naš voljeni RAŠIĆ AMIR.
  Njegova dobra duša i plemenitost, primjerima kojima nas je učio, ostaće vječno u našim srcima.
   Njegov lik i djela koja je ostavio nikada neće umrijeti sve dok zive njegovi voljeni: supruga Nadira, sinovi Senad i Mirsad, kćerke Mirsada, Alma i Aida, brat Rizo, sestre Nurija, Sevda i Nadza, kao i mnogobrojno brastvo i prijatelji.
   U ime Allaha milostivog samilosnog nanijetihsmo da proučimo dovu pred dusom rahmetli Amira Rašića da mu Allah blagosilja njegovu dušu u dženetu na Ahiretu i podari vječni rahmet. Amin.
Sjecanje na našu dragu Mahiju - Mahu Radoncic, rodj. Omeragic   ( 12.09.2017 - 12.09.2020 )   (12. septembar 2020)
  Dana 12.09.2020 navršava se treca godina od kako nisi sa nama.
  S ljubavlju i poštovanjem cuvamo sjecanje i uspomene na tebe. Hvala ti za nezaboravne trenutke posvecene nama.
  Neka ti dragi Allah podari lijep dženet i vjeciti rahmet.
  Brat Enver sa porodicom.
Sjecanje na Lucevic (Isa) Nusreta- Nukija  ( 12.09.2017 - 12.09.2020 )   (12. septembar 2020)
   Dana 12. septembra 2020. god navršava se tri godine od kako nas je zauvjek napustio nas voljeni otac i suprug.
  Opet je došao ovaj najtuzniji dan u godini, dan kada naše rane još jace bole, dan koji nas uporno podsjeca da više nijesi sa nama. Ali, voljeni nas, ti si uvjek u nasim mislima, razgovorima, snovima, u našoj dusi.
  Snazno i ponosno cuvamo uspomenu na tebe, na tvoj lik, dobrotu i postenje.
   Nedostaješ nam sve jace. Vjecno cemo te nositi u srcima. Molimo Allaha Dz.s. da ti podari lijepi dzennet jer si ti to svojom plemenitom dušom zasluzio.
  Tvoji najmiliji: supruga Sana, sin Haris, kcerke Anela, Ilma i Selma
Sjecanje na našu dragu Mahiju Radoncic, rodj. Omeragic   ( 12.09.2017 - 12.09.2020 )   (12. septembar 2020)
  Danas su tri godine od kako te iznenadna sudbina uze iz naši ruku.Rastavi nas zauvijek,i bol u srcu duboko ureza. Tvoj odlazak i taj bol lijeka nema.
   Allahu dragi podari joj najlepse mjesto u dzenetu.
  Haska i Redzo sa porodicom.
Na ahiret je preselila Nemša Talević   (1948 - 2020)   (12. septembar 2020)
  Sa dubokom žalošću u srcu obavjestavamo da je danas, 11. septembra 2020 godine u Plavu na ahiret preselila naša draga sestra, tetka i hala Nemša Talević u 72 godini života.
   Dženaza polazi danas, u subotu, 12. septembra 2020 u 12:00h od Redžepagića džamije na mezarje Šehovića. Dženaza će se obaviti u krugu porodice.
  Ozalosceni brat Šeko, sestre Munirka i Nuka, i ostala mnogobrojna porodica i dragi prijatelji.
  Inna lillahi ve inna ilejhi radzi'uun- Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na našeg dragog Ibrahima (Sejda) Ljucević   (1949-2018)   (11. septembar 2020)
   Dragi brate dvije godine od kako vise nisi sa nama, a bol tuga nam i dalje srce slama. Tesko je shvatiti da te nema vise, ali znaj da to vrijeme uspomene ne briše. Znaj da te tvoje sestre nikad zaboraviti nece, u nasim mislima vijecno zivjeces.
  Nek ti Allah podari najljepse mjesto u dzenetu.
   S ponosom tvoje sestre Hidajeta, Kima i Djulja.
Američka ambasada u Podgorici ponovo počinje sa izdavanjem viza   (11. septembar 2020)
  Počevši od 16. septembra 2020. godine, pored viza za pomorce C1/D, Američka ambasada u Podgorici nastaviće sa ograničenim brojem termina za podnosioce zahtjeva za vize kategorije F, M i J.
  “Želimo dobrodošlicu prijavljenim studentima koji žele da studiraju u Sjedinjenim Državama. Ambasada trenutno radi smanjenim kapacitetima te molimo podnosioce zahtjeva da nas obavijeste putem emaila na PodgoricaVisas@state.gov ako je vaš planirani datum putovanja u naredne tri sedmice”, ističu u ambasadi... nastavak teksta
Sjećanje na Ljucević (Sejda) Ibrahima   (1949-2018)   (11. septembar 2020)
  Danas, 11. septembra navršavaju se dvije godina od kako je na ahiret preselio Ljucević (Sejda) Ibrahim.
  Allahu moj, oprosti našim živima i našim mrtvima, našim prisutnim i našim odsutnim, našim mladima i našim starima, muškim i ženskim! Allahu, onoga koga poživiš medju nama, ucini da živi u islamu, a onoga koga na ahiret preseliš, preseli ga u imanu!
  Neka ti Allah podari lijepi dženet i vječni rahmet.
  Tvoji najmiliji: supruga Mujesira, djeca Amela i Almir, zet Kemal, snaha Kima i unucad.
   Inna lilahi wa inna ilayhi raji’un - Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.
SUROVIM KANJONOM GRLJE PROŠLI PRVI REKREATIVCI! (VIDEO)   (11. septembar 2020)
Kanjon Grlje se nalazi na Prokletijama, na samoj granici između Crne Gore i Albanije u mjestu Vusanje odmah posle napuštene karaule. Kanjon je jako popularan i poznat u narodu jer se nalazi na početku mnogih planinarskih, alpinističkih i speleoloških staza sa izrazito pristupačnim i vidljivim prvim vodopadom i kazanom.
  Prošlog vikenda je prva komercijalna tura prošla kanjonom, a u sledećem prilogu pogledajte kako im je bilo i šta su sve zabilježili.
  POGLEDAJTE VIDEO:

IZVOR: MONDO/MARKO VLAHOVIĆ
Dervišević Himzo pred dušom supruge Nurije donirao €400 za IKC Gusinje    (10. sept 2020)
  U Gusinju je preko Medžlisa IZ Gusinje uplaćena nova donacija za IKC:
- Dervišević Himzo pred dušom supruge Nurije donirao €400

  Do sada preko Medzlisa IZ Gusinje je prikupljeno $28,980 + €39,030 + 3,000 Švedskih kruna + $300 Can..
  MIZ-e Gusinje, poziva sve donatore koji se žele priključiti ovom projektu da svoje donacije uplaćuju na blagajni MIZ-e, svakog radnog dana od 7-12 h, i vikendom od 7-9 h kod Ibrahima Bekteševića. Brojevi na koje se možete informisati su +382 69 567 628, i +382 51 256 481.
Do sada ukupno je prikupljeno $387,171 + €90,086 + 10,100KM + AUD$1,900 + ostale donacije
Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Sjećanje na Bajrama (Hasovog) Dervišević    (2009-2020)  (10. septembar 2020)
   Danas, 10-tog septembra 2020 godine navršavaju se jedanaest godina od kako je na ahiret preselio naš dragi Bajram Hasov Dervišević.
  Dragi Babo, vrijeme prolazi ali sjećanje i uspomene na tebe, tvoj lik i djelo ne blijede. Uvijek si prisutan u našim mislima, razgovorima i dovama. Molimo Allaha dz.š. da ti podari dzenet jer si ti to zaslužio. Ponosni smo što smo te takvog imali.
   Tvoji: supruga Zinka, sinovi Izet i Rifat, kćerke Sultana, Zineta, Indira i Elmedina, unučad,zetovi i snahe.
   Inna lilahi wa inna ilayhi raji’un - Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.
Milutin Mićo Praščević govori o svojoj botaničkoj basti Velemun i planini Visitor   (10. septembar 2020)
Na ahiret je preselio Mehmed Šiljković   (1927-2020)  (9. septembar 2020)
   U Plavu je juče, 8. septembra 2020 godine na ahiret preselio Mehmed Šiljković, u 93-oj godini života.
   Dženaza je obavljena juče.
   Ožalošćeni: supruga Bahtija, sinovi, kćerke, bratanići i sestrići.
   Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un- Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Orhana (Redžo) Nikočević-šehid    (1992-2020)   (8. septembar 2020)
  28. godina je prošlo kada si nas mlad napustio Orhane. Uvijek ćemo te voljeti i s ponosom na tebe sjećati!
  Da ti Allah dž.š. podari lijepi dženet.
Tvoja majka Dževa i ostala familija.
Na ahiret je preselio Saka (Hama) Feratović    (1959-2020)   (7. septembar 2020)
  Obavještavamo vas da je na ahiret preselio Saka (Hama) Feratović, u 61. godini života.
  O datumu dženaze će biti naknadno obavještenje.
  Ožalošćeni: supruga Sofija, ćerka Fahreta, sinovi Ferid i Alen, braća Šućo i Safet, sestre Hasna i Sabra, snahe Maja i Azra, zet Amel, unučad i mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un- Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Sjecanje na našeg Pjetrović (Jašara) Izeta    (7.9.1995 - 7.9.2020)   (7. septembar 2020)
   Danas se navršavaju 25 godina od kad si nas napustio naš voljeni i nikad zaboravljeni IZO.
   Uvjek ćeš ostati u lijepom sjećanju, tvoja dobrota, marljivost, ljubav koju si nam pružao i ponos koji si ostavio za sobom.
  Molimo Allaha da ti podari najljepše mjesto u dženetu.
  Tvoji najmiliji: supruga Sabina, sinovi Albin, Asmir i Alsen, bratanić Senad sa porodicom, braća Rafet i Refik, sestre Sadeta, Ifeta i Ismeta sa porodicama, snahe Melisa, Amra i Ema, unučad Adan, Adna, Ali i Rejan.
Sjećanje na Šahmanović Eldina Eda    (7.9.2019 - 7.9.2020)   (7. septembar 2020)
   Subota, 7 septembar 2020 godine, najteži dan u mom životu-dan kada je prestalo kucati tvoje srce. Tog dana je na mom srcu ostao rez, koji će vječno krvariti.
   Edo, tuga se ne mjeri vremenom već onim sto je ostalo iza tebe a ostala je jedino tuga i sjećanje na tebe.
  Neka ti Bog da dženet, čuvaćemo te od zaborava.
  Tvoja majka Meska, braca Enis Emir i snaha Mirsada sa djecom
Na ahiret je preselila Radončić (Ismeta) Hasnija - Haska, rođj. Kolenović (Kadrić)    (1944-2020)   (6. septembar 2020)
   Obavještavamo da je nakon kratke bolesti preselila na ahiret Radončić (Ismeta) Hasnija - Haska, rođj. Kolenović (Kadrić), u 76-oj godini života.
  Dženaza će se obaviti danas, 06.septembra u Gusinju u 13h, u krugu uže porodice.
Neutješni: suprug Ismet, sin Izet-Beko, kćerke Izeta i Elvira, zetovi, snaha, unuci i mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Inalillahi ve inaliejehi - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Kolona vozila iz Sarajeva za Crnu Goru – Braćo, niste sami    (4. septembar 2020)
  Povodom postizbornih događaja u Crnoj Gori i napada na Bošnjake muslimane u toj zemlji, građani Sarajeva odlučili su organizovati auto kolonu podrške s motom “Sarajevo za Bošnjake Crne Gore – Braćo niste sami”. Više stotina automobila priključilo se protestnoj vožnji, te su trubeći upozorili na kršenje prava i narušavanje sigurnosti u Crnoj Gori.
Na ahiret je preselila Nurija (Himzo) Dervišević, rodj. Mrkulić    (1945-2020)   (1. septembar 2020)
   U Gusinju je juče na ahiret preselila Nurija (Himzo) Dervišević, rodj. Mrkulić 75-oj godini života.
   Dženaza polazi sjutra, u srijedu 2. septembra 2020 godine, sa podne namaza od Nove džamije u 13:00h na mezarju u Gusinju.
  Ožalošćeni: suprug Himzo, sinovi Hajrudin, Kemal, Senad i Fahrudin, kćer Selvira, snahe Elvira, Elmaza, Tina i Selma, zet Senad, unučad, braća Šaćir, Jupo i Zeko, sestre Veska i Načka, bratstva Dervišević i Mrkulić, rodbina i prijatelji.
  Inalillahi ve inaliejehi - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Adnan (Zuvda) Hot    (1965-2020)   (31. avgust 2020)
   U New Yorku je 29. avgusta 2020 na ahiret preselio Adnan Hot, (sin rah. Zuvda i rah. Sevde Hot, rodj. Sujkovic), u 55. godini života.
   Dženaza je obavljena danas.
  Ožalošćeni: sestre Aida i Emina, sestric Samir, sestricna Sunny, porodice Hot i Sujkovic, rodbina i prijatelji.
  Inalillahi ve inaliejehi - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselila Halima Kuč, rodj. Kolenović    (1937-2020)   (28. avgust 2020)
   U Baru je jucer na ahiret preselila Halima Kuč, rodj. Kolenović, u 83. godini života. Dženaza ce se obaviti u nedelju 30. avgusta 2020 u 11:00 sati izjutra na mezarju u Baru.
   Ožalošćeni: sinovi Beko i Mesko, kćerke Sabrija, Nusreta, Atifeta, snahe Resma i Ferida, zetovi Dzako i Erdal, sestre Veza, Nurka i Hatka, unučad i ostala mnogobrojna familija.
  Inalillahi ve inaliejehi - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Deljanin Zufer    (1944-2020)   (28. avgust 2020)
   U Gusinju je danas na ahiret preselio Deljanin Zufer u u 76 godini zivota.
Dzenaza je obavljena danas na mezarju Gusinju.
  Ozalosceni: supruga Satka, sin Saad, kcerke Selma, Jaska, Arnela i Seada, brat Selja, sestre Nurka, Mejra, Tifa i Naka, unucad, zetovi, snahe, rodbina i prijatelji
  Inalillahi ve inaliejehi - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Novih $800 za FK"Jezero"iz Plava - Ukupno $34,550   (28. avgust 2020)
   Objavljujemo imena novih donatora za FK"Jezero" iz Plava:
- Dzevat Selimovic $100
- Jef Sinanaj $200
- Dzako Koljenovic $200
- Tarik Redzepagic $100
- Nijal Dzesevic $100
- Esad Zilkic $100

Do sada ukupno prikupljeno $34,550
Odbor koji prikuplja donacije čine:
Ragip H. Čekić 917-749-0187, Šukrija Cecunjanin 203-258-1616, Smajlje Srdanović 917-335-2580, Fehim Redzepagić 917-495-1001, Feka Redzepagić 917-651-5925, Izet Šabović 646-261-7734, Gutić Izet 718-662-8051, Hajro Dervisević 646-319-3781, Dzurlić Šemso 718-908-3050, Škeljo Vučetović 347-968-8111, Rasko Redzić 917-363-8504 i Rafet Hot 646-808-6490.Medijski sponzor je web portal Gusinje-Plav.com.
Na ahiret je preselio Haljilj (Muj-Barla) Selimaj    (1935-2020)   (28. avgust 2020)
   U Gusinju je u četvrtak, 27. avgusta 2020 godine na ahiret preselio Haljilj (Muj-Barla) Selimaj, u 85. godini života.
   Dženaza će se obaviti danas, u petak 28. avgusta 2020 u 10:00 izjutra na mezarju u Gusinju.
   Ožalošćeni: supruga Aiša, sinovi Špan i Belji, kćerke Indira, Zaka, Elvira i Selma, snaha Lela, zetovi, unučad, brat Tahir, sestre Baka, Sabrija i Raba, kao i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Inalillahi ve inaliejehi - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je presela Dervišević (Smajlja) Vezirka, rodj. Gočević    (1939-2020)   (27. avgust 2020)
   Sa dubokim bolom obavjestavamo nasu rodbinu, prijatelje i komsije da je u Gusinju danas, 27. avgusta 2020 godine, u 81 godini zivota na ahiret preselila nasa draga supruga, majka, sestra, nana i svkrva Dervišević (Smajlja) Vezirka, rodj. Gočević
   Dzenaza je sjutra, 28. avgusta u 12 sati i polazi od Nove dzamije.
Ozalosceni: suprug Smajlje, sinovi Zufer, Erdan i Rasim, kcerke Fadilja i Ismeta, brat Rama, sestre Zarifa i Fatima, zetovi, snahe i unucad, kao i mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Inalillahi ve inaliejehi - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Kula Fera Radončića    (26. avgust 2020)
  Naspram Vezirove džamije, sakrivena krošnjom džinovskog oraha, u tišini je mirovala davno napuštena stara kula. Ona se razlikuje od svih kula u Gusinju: njena osnova je pravougaonik , a krov na dvije vode, najprije od šindre, a zatim od talasastog salonita. Prethodni vlasnici kule bila su braća Saljih i Zajo Radončić. Od njih je njihov rodak Fero kupio kulu. Promijenila je puno vlasnika ova kula. Iz natpisa na osmanskom jeziku, uklesanog u polukružni završetak ulaznog portala, saznajemo da je kulu podigao Husein sin Nuradinov 1897/1898.
   Lijevi stub ulaznog portala ukrašen je figurama u reljefu, a na desnom je uklesana puška, dolje okrenuta. Profesor Ibrahim Reković, slikar i sakupljac narodnih umotvorina plavsko-gusinjskog kraja, kaže da je to znak mira i dobrodošlice za svakog dobro namjernog musafira.
  Tekst preuzet iz: Kulturno-istorijsko nasljede plavsko-gusinjskog kraja, Halil R. Markišić
Grlja kanjon PROKLETIJE 20.08.2020. Canyoning AK Slobodni penjači Cetinje   (26. avgust 2020)
Sjećanje na Saku (Ramiza) Muratagić   (22. avgust 2020)
   Danas se navršava 52. dana od kada se moj dragi brat Saka (Ramiza) Muratagić preselio na ahiret.
  Hvala ti na bratskoj ljubavi, poštovanju i povjerenju koje si mi nesebično pružao.
  Boli me što si bez pozdrava otišao u zagrljaj naših roditelja. Oni su te bili željni, sada zauvjek ostaješ sa njima.
   Molim dragog, uzvišenog Allaha da ti podari najljepše mjesto u dženetu i vječni rahmet.
  Čuvaću te kao najveće blago skriveno u srcu, tamo zaborav ne zalazi.
  Sestra Muna Dervišević sa porodicom.
Sjećanje na Jusić Nafiju, rodj. Hot (1938 - 2011) ( 19. avgust 2020)

      Osamnaestog avgusta 2020 godine navršile su se devet godina od preseljenja na ahiret

      NAFIJE JUSIĆ, rodj. HOT
            (1938 - 2011)

      S ljubavlju koju smrt ne može prekinuti i tugom koju vrijeme ne može izliječiti
       zauvijek ću te čuvati u mom srcu.
      Rafet
Sjećanje na Enisa Ugljanin   (13. avgust 2020)
  Prošlo je 7 dugih godina od kad nam preseli naš dragi Enis Ugljanin.
   Vrijeme prolazi, a ti Eko osta uvjek voljeni i nikad zaboravljeni.
   Zauvjek tvoji najmiliji: majka Almira, sestra Elma i dajdže Pjetrovići.
Na ahiret je preselio Šujak (Amira) Bećir   (1984-2020)  (11. avgust 2020)
   U New Jersey je juče, 10. avgusta 2020 na ahiret preselio Šujak (Amira) Bećir, u 35-oj godini života.
   Zdravoglava za užu familiju se prima danas u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji od 5:00pm do 10pm.
   Dženaza namaz se klanja sjutra, srijeda-12. avgust 2020. godine u 9:00am, nakon čega će se izvršiti dženaza na Washington mezarju na Long Islandu.
   Ožalošćeni: otac Amir, majka Esma, brat Rasim, sestra Alvina, nana Seva, mnogobrojna rodbina i prijatelji. (www.gusinje-plav.com)
Čekića džamija, jedan od simbola Gusinja    (9. avgust 2020)
  Čekića džamija je izgradena 1687. godine ,,dobrovoljnim prilozima naroda gusinjskog". Nazvana je po bratstvu Čekić, u čijoj se mahali nalazi i koje je dalo najveći doprinos njenoj izgradnji. Postojanje ove džamije zabilježio je i univerzitetski profesor u Konjiu dr Taib ef Okić, koji je studirao u Francuskoj i Maroku.
  Više puta je renovirana, temeljito 1800. i 1968. godine, kada je krov od šindre zamijenjen crijepom, a 2010. godine crijep je zamijenjen plehom.
   Tekst preuzet iz: Kulturno-istorijsko nasljede plavsko-gusinjskog kraja, Halil R. Markišić
Sjećanje na Bahtiju Pjetrović, rodj. Koljenović   (4. april 1944 - 9. avgust 2015)  (9. avgust 2020)
  Pet godina je danas kako je tvoja plemenita duša preselila na ahiret, tvoja plemenitost i ljubav prema nama ostaje u dubokom sjećanju, jer veliki ljudi su nezaboravni.
   Allah ti podario najljepši rahatluk, kao što si ti nama.
  Tvoja mnogobrojna ponosna familija.
Islamska arhitektura Gusinja: Mulamekića kula    (8. avgust 2020)
   Mulamekića kula nalazi se u Čekića mahali.
  Kulu je sagradio Ram Kata Hot 1902/03. Kula je poznata i pod imenom kula Muškadića, jer se Mulamekići tako zovu po pretku Mušu Alijinom koji je bio kadija. Kula ima prizemlje i dva sprata.
   To je jedina kula u ovom kraju čije je prizemlje imalo prozore.
  U prizemlju su bile prostorije u kojima se obavljalo ucenje Kur'ana i vjerska obuka. Prozori kule su veći od prozora ostalih kula u Plavu i Gusinju.
  Tekst preuzet iz: Kulturne znamenitosti Gusinja, Halil R. Markišić
Na ahiret je preselila Nafija-Naka (Himza) DELJANIN, rodj. Omeragić,   (1936-2020)  (8. avgust 2020)
  U Gusinju je 7. avgusta 2020 na ahiret preselila Nafija-Naka (Himza) DELJANIN, rodj. Omeragić, u 84-oj godini života.
Dženaza će se obaviti danas, 8. avgusta 2020 godine u 17:00h na gradskom mezarju u Gusinje.
Zbog aktuelne epidemiološke situacije dženaza će se obaviti u užem krugu familije.
Ožaloščeni: sinovi Sabit, Ekrem i Saljo, kčerke Sehija i Adisa, brat Hazem, sestre Emina i Nadira, zetovi, snahe, unučad i ostala mnogobrojna porodica Deljanin i Omeragić.
Inalillahi ve inalilejhi radziun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.(www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preslio Sanel (Orlo) Musić   (1998-2020)  (6. avgust 2020)
  Poštovane džematlije, Selam alejkum!
  Danas je u New Yorku, u 22 godini života na ahiret preselio Sanel (Orlo) Musić.
  Zdravoglava će se primati sjutra, u petak - 7. avgusta u Bošnjačkom Islamskom Kulturnom Centru na Richmond Hillu od 3:00h poslije podne za užu porodicu.
   Dženaza će se klanjati u subotu, 8. avgusta u 9:00 sati izjutra, a nakon toga će se dženaza obaviti na Laurel Grove Cemetery na adresi: 295 Totowa Road, Totowa NJ 07512
  Ožalošćeni: djed Redzep, bijaca Hakja, otac Orlo, majka Nevzeta, stričevi Ervin i Erol, hale Nadira, Nazlija, Sabaheta i Ayla, braca Adis i Amel, sestre Adisa i Edina, dajdze Skendo, Rafet i Rifat, tetka Nadira kao i mnogobrojna familija.
  Inalillahi ve inalilejhi radziun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.(www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preslila Hajrija Mujaj, rodj. Nikoci.   (1934-2020)  (6. avgust 2020)
  U New Yorku je danas, 6.avgusta 2020. na ahiret preselila Hajrija Mujaj, rodj. Nikoci, u 86.godini života.
Zbog aktuelne zdrastvene situacije dženaza će se obaviti u užem krugu familije, u petak - 7. avgusta 2020. u 12:00 sati na podne, na Balkan mezarju u Up state New York.
   Ožalošćeni: sinovi Mujo i Sokol, bratstva Mujaj i Nikoci, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Inalillahi ve inalilejhi radziun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.(www.gusinje-plav.com)
U New Yorku je registrovan novi fudbalski tim i Kulturno Sportska organizacija - Bosnjak United   (6. avgust 2020)
   “U New Yorku je registrovan novi fudbalski tim i Kulturno Sportska organizacija - Bosnjak United, koji pocinje takmicenje u Cosmopolitan Over-30 ligu u septembru 2020. Uz nase zelje i ambicije da se druzimo uz sport i dijelimo nase vrijeme jedni sa drugima, takodje imamo i prevenstven cilj i brigu o buducnosti nase djece u SAD.
  Organizaciju su pocela grupa bliznjih porodicnih prijatelja, cija zelja i cilj je iskljucivo afirmacija i prosperitet nase djece i nase zajednice u SAD. Kao sto znamo, asimilacija nase zajednice je pocela prije 40-tak godina i vrlo malo je uradjeno za nasu djecu i nasu omladinu. Iako ne mozemo zanemarit nas rodni kraj kojem smo svi privrzeni, Bosnjak United nastoji na tome da sav rad i vecina projekata bice usmjerena prema nasoj omladini i nasoj zajednici u SAD.
  Bosnjak United planira sljedece aktivnosti u skoroj buducnosti:
  - tromjesecne zabavne veceri i porodicna skupljanja za klub i prijatelje kluba;
  - registracija djecijeg “Fudbalskog tima” od 5-17 godine uzrasta;
  - registracija djecijeg “Swimming and Waterpolo tima” od 5-17 godina uzrasta;
  - registracija “Summer camps” za nasu djecu, koja moci provesti dio ljeta zajedno sa drugom djecom iz nasih krajeva;
  - stvaranje fonda za stipendije za najbolje i najvrijednije nase studente;
  Bosnjak United kao “Non proffit” organizacija ima cak i vece ambicije kao i otvaranje agencije za pomoc nasim ljudima sa poslovima, stanovima, osiguranjem i slicno. Takodje kreiranjem “banke" ili "credit union-a” u vidu pomoci nasoj zajednici sa puno nizim kreditima za kupovinu kuca, stanova i slicno. Advokati i clanovi Bosnjak United; Almir Hot i Edvin Hot su uvjek na raspolaganje nase zajednice za sva legalna pitanja i potrebe.
  Clanovi koji sacinjavaju Bosnjak United ce iskljucivo imati zadatak plasiranje nase djece u fakultete sirom SAD. Clanovi koji sacinjavaju Bosnjak United vjeruju da je vrijeme stiglo da kao zajednica zanemarimo nase razlike i radimo prema sacuvanju nas samih i nasih sljedecih generacija. Investicija u nasu zajednicu ovdje je trenutno najvaznija.
  Slogan ove Kulturno Sportske organizacije je “Radi, kuci, stvaraj ali nemoj zanemarit svoju buducnost, dovedi svoju djecu kod svoje djece”.
Na ahiret je preselio Lončarević (Saliha) Ćazim   (1949-2020)  (5. avgust 2020)
  U Beogradu je u utorak - 4.8.2020 god. na ahiret preselio Lončarević ( Saliha ) Ćazim u 71 god. zivota.
  Dzenaza će se obaviti na gradskom mezarju u Gusinju, u srijedu - 12.8.2020 godine.
  Ožalošćeni: supruga Razija, stričević Halim, stričevična Vasvija - Vaka, kao i porodice Lončarević, Medunjanin, Rašić, braća i prijatelji.(www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Elmira - Ekicu Bicić   (5. maj 1979 - 5. avg. 2009)  (5. avgust 2020)
   Prošle su 11 dugih i teških godina bez tebe. Vrijeme prolazi ali nikad neće izbrisati ljubav i sjećanje na tebe. Bio si naš oslonac, zaštita i podrška, bio si naše SVE. Čuvaćemo te kao najveće blago skiveno u srcu. Vječno ćes živjeti u nama. Molimo dragon Allaha da ti podari dženet i vječni rahmet.
  Tvoji najmiliji: supruga Alma, kćerka Elda, sin Hamo, otac Šeko, majka Fata, sestre Edina i Meca, zetovi Beno i Adi, sestrići: Ilhan, Aldin, Alan i Izabela.
Godina dana od postavljanja kamena temeljca za buduci IKC u Gusinju    (4. avgust 2020)
   Na danasnji dan, 3. avgusta 2019. godine u Gusinju je postavljen kamen temeljac za buduci IKC. Rijec je o dosad najvecem i najvrednijem objektu koji zajednicki finansira nasa dijaspora i mjestani grada Gusinja. Radovi su zvanicno otpoceli septembra 2019 i do danas su i pored objektivnih zastoja (zimski period i pandemija corona virusa), itekako vidljivi rezultati dosadasnjeg rada na ovom objektu.
   Napominjemo da Odbor koji koordinira donacijama, na cijem celu se nalazi Selim H. Čekić, i dalje prima donacije svih onih kojima je zavicaj u srcu. Zato Vas pozivamo da vasim donacijama budete dio istorijskog projekta, koji ce krasiti Gusinjsku carsiju i biti simbol neraskidive veze nase dijaspore i zavicaja.
DPS Gusinje predala je odborničku listu ,,Za Gusinje! Za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović“   (3. avgust 2020)
Demokratska partija socijalista Gusinje predala je danas Opštinskoj izbornoj komisiji odborničku listu ,,Za Gusinje! Za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović“, za predstojeće lokalne izbore koji će biti održani 30. avgusta. Nositeljica liste je aktuelna predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić, a na listi je ukupno 30 kandidata za odbornike u Skupštini Opštine Gusinje.
   Nositeljica liste, Anela Čekić kazala je, nakon predaje liste da se kampanja sprovodi u specifičnim uslovima ali da će se DPS u kampanji njima prilagoditi i naći način da predstavi izborni program.
,,Imamo najbolji izborni program koji je jasan i realan. Jasno je utvrđeno sve što je potrebno za dalji razvoj Gusinja. Lista je sastavljena od mladih i iskusnih ljudi i sigurna sam da ćemo zajedno sa njima i novim idejama i elanom realizovati izborni program.
   Oni predstavljaju i svojevrsnu garanciju da ćemo i nakon 30. avgusta nastaviti da vršimo vlast u interesu Gusinja i naše države Crne Gore. Uvaženi sugrađani, sigurni smo da ćete nam dati povjerenje da i nakon 30. avgusta vodimo Gusinje, a da će Demokratska partija socijalista nastaviti da uspješno i odlučno vodi Crnu Goru ka evropskim integracijama i nakon Parlamentarnih izbora. Hvala vam i živjeli.“
Odbornička lista “Za Gusinje! Za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović”:
Čekić (Haljilja) Selim pred dušom rahmetli roditelja oca Haljilja i majke Djuke donirao $500za IKC u Gusinju    (2. avgust 2020)
   Od Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija za IKC u Gusinju, imamo informaciju da:
- Čekić (Haljilja) Selim pred dušom rahmetli roditelja oca Haljilja i majke Djuke donira $500

  Do sada ukupno je prikupljeno $387,071 + €88,836 + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro (201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Sjecanje na Sajmu Stojkovic, rodjenu Medunjanin    (1. avgust 2020)
   Prvog avgusta 2020. godine navrsavaju se deset godina od kako nije sa nama nasa draga Sajma Stojkovic, rodjena Medunjanin
  Vrijeme prolazi i prolazi i nista ne lijeci, a Ti nedostajes sve vise i vise.
Ostavila si sjecanja koja ne blijede i ljubav koja je vjecna.
  Tvoji: majka Milka, sin Stevan, brat Sead-Sejo, suprug Aco, snaha Edita i bratanicne Arijana i Anela.
Advokati braća Edvin i Edin Hot pred dušom rahmetli djeda Jaza Hota doniraju $500 za IKC u Gusinju    (1. avgust 2020)
   Od Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija za IKC u Gusinju, imamo informaciju da:
- Advokati braća Edvin i Edin Hot pred dušom rahmetli djeda Jaza Hota doniraju $500

  Do sada ukupno je prikupljeno $386,571 + €88,836 + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro (201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
ČIŠĆENJE ORGANIZMA ZA 30 DANA (1. avgust 2020)
Prva lekcija na medicinskom fakultetu koju naši ljekari cesto zaboravlju glasi: Da je naš organizam sposoban da izlijeci samog sebe
Sve takozvane neizlecive bolesti možete izlijeciti vrlo lako i uspješno sa našom terapijom za jacanje organizma koja sadrži:
- ljekovite biljne tinkture i cajeve
- nacin ishrane
- hidro terapijom
- oblogama i masažama
- naravno i sa fizickim aktivnostima
Na taj nacin cete ojacati vaše organe to jest organizam. Tada ce vaš ojacani organizam uspjeti da izbaci sve štetne materije i toksine koje su zagospodarile vašim tijelom. Tako dolazi do izlecenja svih vrsta takozvanih "NEIZLECIVIH BOLESTI"
Za sve savjete i narucivanje biljnih proizvoda možete se javiti, ljekaru prirodne medicine Deljanin Pajazit Pajo, na tel. 515-244-8133 ili nutricionisti prirodne medicine Deljanin Naza na tel. 438-939-6292 ili e-mail: pajo-naza@hotmail.com
Sjećanje na Radončić (Avda) Džafera   (1942-2019)  (1. avgust 2020)
  Uvijek u našim mislima i u našim srcima.
   Supruga Naka, sin Almir, kćerke Alma i Amela, unučad Naser, Alem, Emil, Jennah i Benet, parunčad Nora i Adriana i mnogobrojna porodica.
Na ahiret je preselio Faruk (Murata) Radončić   (1955-2020)  (31. jul 2020)
  Dana 30. jula 2020 u Kosovskoj Mitrovici na ahiret je preselio Faruk (Murata) Radončić u 65-oj godini života.
  Ožalošćeni: supruga Sevda, sinovi Edin i Enis, kćerka Amela, brat Beko, sestra Bahtija s porodicom i bratstvo Radončić.
  Inna Lillahi wa inna ilayhi raji'un - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.(www.gusinje-plav.com)
Čestitka Kadra Hota sa porodicom   (30. jul 2020)
Srećan Kurban Bajram svima u dijaspori i zavičaju želi Kadro Hot sa porodicom.
Bajramska čestitka Mirzeta Vukelj predsjednika udruzenja EURO Gusinje    (30. jul 2020)
   U ime Upravnog Odbora udruzenja EURO Gusinje i u svoje lično ime svim gradjanima islamske vjeroispovijesti u zavicaju i dijaspori upućujem najiskrenije cestitke povodom nastupajuceg praznika Kurban Bajrama.
  Želimo Vam da Bajramske dane provedete u duhu naše lijepe vjere, tradicije i obicaja u sreći dijeleći radost sa svojima najdražima. Neka Vam ovi blagdani budu vrijeme mira, tolerancije, darivanja i zbližavanja.
  BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN
  UO Udruzenja EURO Gusinje
   Mirzet Vukelj predsjednik
Na ahiret je preselio BAJRAM (Zeqiri) KUKAJ   (1946-2020)  (30. jul 2020)
  Obavjestavamo mnogobrojnu rodbinu i prijatelje da je danas 30. jula 2020 godine u 74-oj godini života u Njemackoj na ahiret preselio nas najdrazi BAJRAM (Zeqiri) KUKAJ. O dzenazi cemo vas naknadno obavijestiti.
  Ožalošćeni: supruga Sevdija, sin Zeqir, kćerke Nermina, Alma, Samira i Sevdija, braća Rifat i Shefqet, sestre Nafija, Sabrija i Mirveta, bratstvo Kukaj, rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
   Kontakt telefoni:  Rifat 917 699 0601,   Shefqet 347 302 7648
Bajramska čestitka Judge Frank J. LaBuda (Ret)    (30. jul 2020)
  Dragi prijatelji!
   Dragi Plavljani i Gusinjani!
  Neka Kurban Bajram ispuni vaša srca mirom, slogom, zdravljem i ljubavlju. Na blagdan darivanja darujmo jedni drugima budu razumijevanje, zajedništvo i poštovanje.
  Od srca Vam čestitam tradicionalnim riječima:
  Bajram Šerif Mubarek Olsun!
  Judge Frank J. LaBuda (Ret)
Sjećanje na Radončić Hajriju-Haku, rodj. Hot   (1926-2013)   (30. jul 2020)
   Vrijeme prolazi ali nikada neće izbrisati ljubav i sjećanje na tebe. Zauvijek ćeš ostati u našim mislima.
Sa tugom koja ne liječi, ljubavlju koja traje, živjećeš vječno u našim srcima.
   Tvoj sin Ozren-Nulja sa porodicom.
Donacija hadži Aga Koljenovića danas brodom kreće ka zavičaju    (29. jul 2020)
   "Od početka ideje za izgradnju IKC u Gusinju i samog formiranja Odbora u New Yorku koji koordinira tim projektom, imali smo ogromnu podršku velikog broja naših džematlija iz New Yorka i okoline, bilo da je riječ o materijaloj ili svakoj drugoj.
   Ovom prilikom izmedju ostalih, ističemo svijetli primjer našeg poznatog biznismena hadži Aga Koljenovića, koji je u svakoj prilici davao podšku ideji izgradnje IKC u Gusinju i bio "vjetar u ledja" ovoj zamisli. Sve što je intimno želio on je svojim donacijama pretočio sa riječi u djela.
   Za javnost njegovo ime se veže za donaciju od $10,000 (dva puta po $5,000). Medjutim, koliko je Ago Koljenović skroman (to nam je obećao na samom početku donatorske akcije), do danas nismo u javnost izlazili sa njegovim imenom kao donatora koji finansira kompletan vodo-instalaterski materijal i pločice na samo objektu IKC u Gusinju.
   Dio tog obećanja, odnosno 4,800 Sq.Ft. ili 445,93 m2 porcelanskih pločica koje Ago Koljenović poklanja svom zavičaju, jučer je utorvareno u kontejner i danas brodom kreće put luke Bar u Crnoj Gori.
   Skromno, tiho i nenametljivo - od srca za svoj narod."
   Selim Čekić, predsjednik Odbora iz New Yorka koji koordinira donacijama za IKC Gusinje
Izlivena i peta armirano-betonska ploca na IKC u Gusinju   (26. jul 2020)
  Danas je, kako smo i najavili prije par dana, izlivena peta armirano-betonska ploca na IKC u Gusinju. Rijec je o do sada najvecem objektu koji finansira nasa dijaspora, zajedno sa Mesihatom Islamske zajednice Gusinje, odnosno mjestanima Gusinja.

Nastavak Stranice (News Archive)


  Uredjivacki tim magazina  Web dizajneri: advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"