Gusinje i Plav

Sjećanje na Saliha Vukel   (1939-2019)  (31. maj 2021)
   Voljeni naš, prodjoše dvije teške i bolne godine od kako nisi sa nama.
   Nedostaješ nam jako, svakim danom sve jače! Čeznemo za tobom!
   Nedostaje nam tvoj glas, osmijeh, tvoja ljubav i pažnja, lijepa riječ... Nedostaje nam svaki trenutak proveden sa tobom. Živio si časno, bio voljen, cijenjen i posštovan. Bio si nam najjači oslonac i podrška.
  Ponosni što smo te takvog imali, a neizmjerno tužni što smo te izgubili. Neka te u tišini Allahovog mira, prati naša ljubav, jača od zaborava!
  Tvoji najmiliji
Sjećanje na Izetu Bicić, rodj. Omeragić   (1954-2020)  (30. maj 2021)
   Danas se navršava godina dana od kako više nije sa nama naša draga Izeta Bicić.
   Bol i tuga ne prestaju i dalje su u nama. Hvali nam tvoja ljubav, toplina i hrabrost. U našim srcima je velika praznina. Uvijek ćes biti medju nama i u našim mislima.
  Zauvijek zahvalni: suprug Zuko, sinovi: Edin, Edis i Emil snahe, unučad i mnogobrojna rodbina.
Gusinje - 29.05.2021 godine - XV pohod Zijovom stazom na vrh Karaula 1915 mnv    (30. maj 2021.)
  Juče je u organizaciji Planinarsko sportskog kluba (PSK) "Očnjak" Gusinje održana 15 manifestacija "Zijova staza 2021" Gusinje pohodom na vrh Karaula 1915 Zijovom stazom.
  Učešće u manifestaciji uzelo je 160 planinara i zaljubljenika prirode iz Crne Gore, svih republika bivše Jugoslavije, te Amerike, Njemačke, Albanije.
  Na samom početku pohoda u dolini Grebaje, prisutni su odali počast minutom ćutanja prerano preminolom članu kluba Admiru Mulamekiću, a nakon toga prisutne je pozdravio predsjednik PSK "Očnjak" Almas Čekić, predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić i direktor Nacionalnog parka Prokletije Marinko Bajraktarović.
  Ovogodišnji pohod je 15 po redu i u skladu sa tim član organizacionog odbora Suad Ibrahimagić uručio je Zahvalnice istaknutim institucijama i pojedincima (ukupno 50 zahvalnica), koji su sve ove godine pomagali i promovisali ovaj memorijal učinivši ga tako prestižnom manifestacijom... nastavak teksta
Oko Skakavice i Vodopad Grlja   (30. maj 2021)
Halatutko: Feka Redzepagic & Haris Koljenovic   (30. maj 2021)
Plav domaćin Druge crnogorske lige u šahu   (29. maj 2021)
  Šahovski savez Crne Gore je u saradnji sa Šahovskim klubom Plavsko jezero organizovao Drugu crnogorsku ligu u šahu od 21. do 23. maja 2021. godinu u Plavu.
  U sali, Hotela Same u Plavu, održana je zaostala Druga liga Crne Gore u šahu za 2020. godinu. Bilo je predviđeno da se ova liga održi krajem prošle godine ali je odložena zbog loših epidemioloških uslova. Čekalo se da se stanje popravi i čim su se za za to stekli zdrastveni uslovi ona je održana. Zbog teškog finansijskog položaja klubova, liga je održana odjednom, u jednom produženom vikendu, u trajanju od tri dana.
  Prva dva mjesta koja vode u Prvu ligu, zauzeli su Šahovski klub Rumija Bar (Bar) koji se nakon obnove registracije vraća u društvo najboljih i Šahovski klub Anpasan (Kolašin) kome je ovo najveći uspjeh u kratkoj istoriji kluba. ŠK "Plavsko jezero" - Plav je osvojio četvrto mjesto... nastavak teksta
Sjećanje na Palavrtić Omera   (1962- 2011)  (28. maj 2021)
  Vrijeme koje prolazi i to punih 10 tuznih godina, ne umanjuje tugu i bol zbog tvog preranog odlaska. Svakim danom je sve teže prihvatiti realnost da smo ostali bez velikog oslonca i podrške. Nedostaju nam tvoja ljubav i snaga koju si nam nesebično pružao.
  Sjećanje na tvoju beskrajnu dobrotu, toplinu i ljubav sada prate tuga, bol i praznina. Bio si i ostao naša zvijezda vodilja. U srcu tuga, na grobu tišina a u domu našem velika praznina.
  O tvojoj plemenitosti, jakom karakteru i hrabrosti pričamo tvojim unucima.
  TVOJE IME UNUK TI NOSI I NJIME SE PONOSI.
   Hvala ti za svu ljubav i dobrotu koju si nam pružao. Neka ti naše suze ne remete vječni mir. VOLIMO TE.
  S ponosom te pominjemo. Sa tugom živimo. Čuvamo te u našim srcima, kao što si ti čuvao nas.
  Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.
  Supruga: Iša, sin Elvis, kćerke Elvisa, Edisa i Edina, sestre: Ifeta i Fikreta sa porodicama.
Na ahiret je preselio Lješnjanin (Jupa) Sahit   (1944-2021)  (27. maj 2021)
   Sa dubokim žaljenjem obavještavamo rodjake, prijatelje i komšije da je u Njemačkoj 26. maja 2021 godine na ahiret preselio Lješnjanin (Jupa) Sahit, u 77-oj godini života.
   Dženaza će se obaviti u Plavu, a o terminu ćemo vas naknadno obavijestiti.
   Ožalošćeni: supruga Kumrija, sinovi Mersid, Milhad i Alen, kćerke Mersija i Semsija, unučad i mnogobrojna rodbina.
  Inna lillahi ve inna hejhi radži’unn - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo!
Lažni brakovi u Americi. Evo sa kojim posledicama se imigranti mogu suočiti ukoliko budu uhvaćeni u prevari  (27. maj 2021)
  Kada se otkrije bračna prevara, ne samo da se imigrant može suočiti sa teškim posledicama, već oba bračna druga mogu biti suočena sa krivičnim sankcijama.
  Bračna prevara je termin koji se koristi za opisivanje slučaja kada se osoba rođena u inostranstvu udaje za američkog državljanina ili, ređe, državljanina sa stalnim legalnim boravkom, sa jedinom ili primarnom svrhom dobijanja zelene karte (zakonitog prebivališta u Sjedinjenim Državama). Ovi brakovi su suprotni onima koji se sklapaju iz ljubavnih ili porodičnih razloga.
  Takve prevare američke imigracione vlasti shvataju vrlo ozbiljno. Ako se otkrije prevara, imigrant se može suočiti sa teškim imigracionim posledicama a oba bračna partnera sa krivičnim prekršajima... nastavak teksta
Preminula je Vučeljić (Milana) Milena, rodj. Bojović  (1935-2021)  (27. maj 2021)
   Obavještavamo rodjake, kumove, prijatelje i poznanike da je naša draga Vučeljić (Milana) Milena, rodj. Bojović (učiteljica u penziji) preminula dana 26. maja 2021 godine u 86-oj godini života u Čačku.
   Saučešće primamo u Gradskoj kapeli u Andrijevnici dana 28. maja 2021 godine od 9 do 12 časova.
  Ožalošćeni: sinovi Vesko i Zoran sa porodicama, brat Vukašin, sestra Milosava i ostala mnogobrojna rodbina.
P.S. Pokojna Milena je radni vijek provela u Gusinju kao učiteljica u OŠ"Dzafer Nikočević" gdje je stekla i penziju.
Road Podgorica/Zatrijebacka - Cijevna- Grabon - (Gusinje) / 22.Maj 2021 (SH20 Montenegro)  (27. maj 2021)
Na ahiret je preselila Bisera Ganić, rodj. Mušović  (1962-2021)  (26. maj 2021)
   U Luxembourgu je 25-og maja 2021 godine na ahiret preselila Bisera Ganić, rodj. Mušović u 59-oj godini života.
   Ožalošćeni: suprug Kemal, sin Suad, kćerke Senada, Suada i Samira, unučad, njena braća i sestra, kao ostala mnogobrojna rodbina, familije Ganić, Mušović, Begović i prijatelji.
  Dženaza če se održati u Luxembourgu na mezarju Meri (125. rue des Aubepines. L-1420 Luxembourg) u subotu 29-og maja u 15 časova
Inna lillahi ve inna hejhi radži’unn - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!
Dolcinium Demolition & Waste removal company - Owner Jasmin Novaj   (25. maj 2021)
  - Dolcinium Demolition & Waste removal company owned and operated by Jasmin Novaj. Dolcinium Demolition & waste removal provides demolition and disposal services throughout the 5 NYC boros. We at Dolcinium offer very competitive prices for all your demolition and waste disposal needs. We have been proven to be very economical and professional for all interior demolition and removal of your construction waste. At Dolcinium Demolition & Waste removal we proudly able to provide 1/2 yard mini container drop off , mini container weekly pick up weekly services as well on needed bases. We are BIC licensed, to remove waste from facilities, we are a fully insured company, starting from our employees to our entire fleet of vehicles and equipment.

- Kompania -Dolcinium Demolition & ndërmarrje për largimin e mbeturinave në pronësi dhe operim i Jasmin Novaj. Prishja e Dolcinium & heqja e mbeturinave ofron shërbime për prishjen dhe deponimin në të gjithë 5 borët e NYC. Ne në Dolcinium ofrojmë çmime shumë konkurruese për të gjitha nevojat tuaja të prishjes dhe deponimit të mbeturinave. Weshtë vërtetuar se jemi shumë ekonomik dhe profesional për të gjitha prishjet e brendshme dhe heqjen e mbeturinave tuaja të ndërtimit. Në prishjen e Dolcinium & heqjen e mbeturinave ne me krenari jemi në gjendje të ofrojmë 1/2 oborr mini kontejnerë, mini kontejnerë javore të marr çdo javë, si dhe në bazat e nevojshme. Ne jemi të licencuar nga BIC, për të larguar mbeturinat nga objektet, ne jemi një kompani plotësisht e siguruar, duke filluar nga punonjësit tanë deri në tërë flotën tonë të automjeteve dhe pajisjeve.

- Dolcinium Demolition & Waste removal kompamija je kompanija u vlasništvu Jasmina Novaj, koja pruža usluge rušenja i uklanjanja otpada u svih 5 opština grada New Yorka. Nudimo povoljne cijene za usluge rušenja i za uklanjanje otpada zajedno. Dokazali smo se kao ekonomično i profesionalno rješenje za rušenje u unutrašnjosti (interior demolition) i uklanjanje građevinskog otpada. Dolcinium Demolition & Waste removal takodje pruža usluge mini kontejnera 1/2 yard i nedjeljno pražnjenje istih ili po potrebi. Dolcinium posjeduje BIC licencu za otklanjanje otpada sa objekata, umbrella osiguranje za kompaniju i naša radna snaga i oprema su u potpunosti osigurani, kao i kamioni i sva ostala vozila.

www.Dolcinium.com - Zvanicna web prezentacija
Sjećanje na "Deportaciju izbjeglica" - Zločin protiv izbjeglih Bošnjaka u Crnoj Gori    (25. maj 2021)
  Crnogorska policija u maju i junu 1992. godine uhapsila je najmanje 66 civila, koji su u Crnu Goru izbjegli od rata u BiH, i u svojstvu talaca ih predala vojsci bosanskih Srba da im posluže za razmjenu ratnih zarobljenika
  Ovih dana se navršava 29 godina otkako je u Crnoj Gori izvršen zločin protiv izbjeglih Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine, poznatiji kao "Deportacija izbjeglica"... nastavak teksta
Bekteševic Eldin - Edo i Mirza pred dusom oca Šefkije - Šefka, doniraju €200 za izgradnju IKC u Gusinju - DRUGA FAZA   (25. maj 2021)
  Od Medžlisa islamske zajednice Gusinje imamo informaciju o novoj donaciji za IKC u Gusinju za DRUGU FAZU:
- Bekteševic Eldin - Edo i Mirza pred dušom oca Šefkije - Šefka, doniraju €200

   Do sada za DRUGU FAZU radova ukupno je prikupljeno $146,061.00 + €15,343.00 + 500CHF ostale donacije.
NAŠE JE SAMO ONO ŠTO DAMO, SVE ŠTO DAJETE DRUGIMA – DAJETE SEBI
Sjecanje na Admira Kolašinac    (25. maj 2021)
  Danas se navršava godina dana otkako nas je napustio rahmetli Admir Kolašinac u 31. godini života.
   Admir je roden u Plavu, 26. 3. 1990., gdje je završio srednju i osnovnu školu. Pravni fakultet završio je na državnom fakultetu UCG u Podgorici. Radio je u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Podgorici. Istovremeno je obavljao funkciju predsjednika MZ Prnjavor a bio je i odbornik Bošnjacke stranke. Za to kratko vrijeme bavljenja politikom mnogo je doprinio razvoju MZ Prnjavor i borio se za dobrobit svog naroda i svog rodnog mjesta gdje god da se nalazio.
   Bio je jedini sin rahmetli Vejsa Kolašinca, nekadašnjeg predsjednika suda za prekršaje u Plavu. Koracao je ocevim stopama sve do trenutka kada su mu se snovi i ambicije naprasno prekinule prve noci Bajrama, nakon saobracajne nesrece. Majka i cetiri sestre, kao i ostala mnogobrojna rodbina, ostale su bez jednog divnog covjeka, ponosa i uzora.
   Ostace upamcen kao dobar covjek, velikog srca, širokog osmjeha, ogromne topline i vedrine kojom je zracio.
   Svi smo Allahovi i njemu se vracamo. Molimo Allaha da mu podari Džennet.
Sjecanje na dragu sestru Bahtiju-Bahtu Omeragic    (25. maj 2021)
   Danas, 25. maja navrsava se 6 god. od tvoje smrti.
  Prolaze godine sestro nasa draga, a bol i tuga nikada ne prestaje. Ostao je trag tvoje dobrote u nasim srcima koji se pamte. Uvijek cemo se sjecati tvoje dobrote i ljubavi koju si iskreno gajila prema nama.
   Neka ti dragi Allah dz.s. podari lijepi dzenet
  Tvoji najmiliji: brat Hazem, sestre Emina i Nadira
Sjecanje na nasog dragog brata Zufera-Zuka Omeragic    (25. maj 2021)
  Dana 16. maja navrsava se 29. tuznih godina od tvoje prerane smrti (pogibije) dragi brate.
  Neka ti je vjecni rahmet tvojoj dusi i neka ti dragi Allah dz.s. podari lijepi dzennet. Koji dao zivot boreci se na njegovom putu.
  Sjecanje na tebe ostace vjecno u nasoj dusi i srcima jer si bio posten covjek.
  Zauvijek sa bolom p tugom tvoji najmiliji: brat Hazem, sestre Emina i Nadira.
Potrebni radnici za Chazz Palminteri Italian Restaurant in White Plains, NY    (24. maj 2021)
  Chazz Palminteri Italian Restaurant in White Plains, NY is now hiring for Servers, Bartenders, Runners, Bussers, and Hosts.
  If you are interested please call 914-648-0778

Chazz Palminteri Italian Restaurant in White Plains, NY
Šerbo Rastoder: Stidimo se politike koja ne razlikuje ‘smjene’ od ‘zamjene’, koja tuđe zastave ističe kao marketinške oglase, a svoju skriva    (23. maj 2021)
  Ostavke u Političkom savjetu GP URA podnijeli su Žarko Rakčević, Šerbo Rastoder, Blagoje Grahovac, Marko Backović i Šefik Mišić. Istoričar Šerbo Rastoder u razgovoru za Standard objašnjava da su u više navrata pokušali da se izbore za izvorne principe URE, ali da su programski akti i ono što ta partija pokazuje u praksi, dva svijeta. Rastoder još ističe da se stide takve politike i da oni koji ne žele vlast radi vlasti, moraju napraviti otklon od toga... nastavak teksta
Hadžifejzović Izetbegoviću: Daješ državu za ženu! Čik, odnesi zastavu BiH Dodiku u RS, ja jesam!   (22. maj 2021)
Novinar i urednik Senad Hadžifejzović u Centralnom dnevniku Face TV večeras je oštro odgovorio lideru SDA Bakiru Izetbegoviću koji je danas na pres-konferenciji, na pitanje zbog čega ne dolazi u njegovu emisiju, kazao da želi status u emisiji, najmanje kao prema srbijanskim političarima.
Na ahiret je preselila Suma Medunjanin, rodj. Lucević    (1935-2021)    (22. maj 2021)
  U Plavu je danas, 22. maja 2021 na ahiret preselila Suma Medunjanin, rodj. Lucević, u 86-oj godini života.
   Dženaza će se održati u nedelju, 23. maja 2021 u 13:30h i polazi od Redžepagića džamija na Hrankovića mezarje.
Ožalošćeni: kćerke Djulsuma, Hajrija, Remzija, Nafija i Nurija, snaha Šemsija, unučad i paraunučad.
  Inna lillahi ve inna hejhi radži’unn - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!
Akademik Kurjak: Sebija Izetbegović nikada nije bila moj student! Tri sedmice bila samo posmatrač!    (22. maj 2021)
Dženaza namaz Admiru Mulamekiću    (20. maj 2021)
Još jedan doktor medicine medju Gusinjanima i Plavljanima u SAD - Mersida Kolenovic iz Dallasa   (20. maj 2021)
  Draga naša kćeri i sestro Mersida,
   Srećna ti diploma Doktora medicine. Svima si poklonila jedan veliki razlog za radost, ponos i sreću i beskrajno smo ti zahvalni na tome.
   Želimo ti da u budućnosti uvjek dobiješ ono što zeliš. Neka ti upornost, marljivost i strpljenje uvek budu najbolji prijatelji.
Tvoji otac Fajko, majka Munirka (rodj. Feratović), braća Adnel i Hako, sestre Selmira, Mirsela i Adelisa.
ADMIR MULAMEKIĆ-PANGA (1992-2021) IN MEMORIAM   (17. maj 2021)
Sjećanje na Hamda Mačkića    (14. maj 2021)
  Na današnji dan, prije godinu dana, u 9:40pm.
   Tamo gde su velika djela, mudrosti i snaga zaborav ne postoji. Samo praznina i nedostajanje, jer sve ono što si nam pružio trajaće zauvijek.
  Dragi Tata, nedostaješ nam što više nijesi sa nama, da budeš tu gdje si uvjek bio da dočekaš sa osmijehom i radošću.
  Molimo dragog Allaha, da se smiluje duši našeg plemenitog oca i otvori mu kapije dženetskih bašta. Amin !
Na ahiret je preselio Mulamekić (Zuvdije) Admir   (1992-2021)   (14. maj 2021)
  Nakon kratkotrajne bolesti u Istanbulu je danas u 29-oj godini zivota na ahiret preselio Mulamekić (Zuvdije) Admir.
  O dzenazi cemo vas naknadno obavijestiti.
Ozalosceni: otac Zuvdija, majka Remza, sestra Aida, stricevi, dajdza, hale, tetka, bratstva Mulamekic i Pirovic, i ostala mnogobrojana rodbina i prijatelji.
Sjećanje na Avdulja (Šeća) Feratovića    (14. maj 2021)
Četrnaestog maja 2021. navršavaju se 29 godina od tragične smrti na Ilidži (Sarajevo) našeg dragog
Avdulja (Šeća) Feratović
(20.2.1960 - 14.5.1992)

Istina je bolna. Tuga beskrajna, riječi malo... Ostavio si tragove koji se ne brišu i dobrotu koja se pamti. Vječno ćes živjeti u nama kroz najljepše uspomene koje bolno podsjećaju na ljubav i pažnju koju smo tvojim odlaskom izgubili. Sjećanje je trajno kao naša tuga za tobom.
Tvoji najmiliji
VAŽNO OBAVJEŠTENJE UNIVERSAL AGENCY CORP, vlasnika MISINA ŠABOTICA    (13. maj 2021)
   VAŽNO OBAVJEŠTENJE UNIVERSAL AGENCY CORP, vlasnika MISINA ŠABOTIĆA

   ZBOG MJERA PREDOSTROŽNOSTI OD VIRUSA COVID-19, MOLIMO VAS DA OBAVEZNO ZAKAŽETE SVOJ TERMIN UNAPRIJED

   CELL: 718 757-9545
   EMAIL: UNIVERSALAGENCYCORP@GMAIL.COM

   STAY SAFE AND HEALTHY
ZUMIRANJE - Refik Radončić ( predsjednik Crnogorske kuće u Njujorku )   (12. maj 2021)
SMARTTAX SOLUTIONS, INC - vl. Mirsad Mehremić    (12. maj 2021)
   ZBOG SITUACIJE IZAZVANE COVODOM 19 PREPORUČUJEMO DA PRVO NAZOVETE MIRSADA na telefon 917-602-3267
   Ukoliko ste zbunjeni i neodlučni ko ce ispuniti vašu "Income Tax"-u zasigurno niste sami. Ispravna strategija planiranja, plaćanje i sam obračun poreza je jedan od ključeva vašeg finansijskog uspjeha.
Najveći dio mog života sam posvetio racunovodstvu i porezima i za sve ove godine sam naučio čisto, diskretno i efikasno balansirati želje klijenata i zahtjeve federalnih i lokalnih vlasti.
   Bilo da ste na početku vašeg radnog vijeka ili raspolažete komliciranom activom, investmentom ili ste u specificnoj situaciji uz najniže troškove imam najbolja rješenja za vaše potrebe.
   Uz sve ovo, možda je vrijeme da počnete i vaš vlastiti "business". Sve konsultacije oko otvaranja firme, dodatnih registracija i osiguranja su besplatne.
   Za sve infromacije obratite se na telefon 917-602-3267 ili me posjetite na adresi 41-01 Broadway Astoria, NY 11103.
Na ahiret je preselila Jakupović Aiša, rodj. Rakuš   (1938-2021)   (11. maj 2021)
  U Gusinju je u utorak 11. maja 2021 godine na ahiret preselila Jakupović Aiša, rodj. Rakuš, u 83-oj godini života.
Dženaza će se obaviti u srijedu 12. maja 2021 godine u 16 časova na mezarju u Gusinju.
  Ožalošćeni: sinovi Hajrudin, Ismet, Redzep, Mirsad i Senad, kćerke Ema i Senada, snahe, zetovi, unučad, rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi ve inna hejhi radži’unn - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!
VEOMA POVOLJNO PRODAJEMO (U GUSINJU)    (9. maj 2021)
- POLA KUCE I KUCNI PLAC (12,5 ari) (u Ulici Igmanskoj broj 14 bivša Radnicka ), cijena € 10.000 ar.
- LIVADU (36 ari) € 3.000 ar. (na Beglucima)

Infornacije na 0031657182812 ili dzevatlalicic@hotmail.com
Sjećanje na Efka (Amira) Radončić    (9. maj 2021)
  Prošla je godina bez našeg dragog oca Efka Radončića, a praznina je zauvjek ostala u nama.
  Svakim danom, sedmicom, mjesecom i godinom, rado ćemo se sjećati na tebe! Bili smo srećni što smo imali, tebe da nas vaspitavaš, učiš i da nam osiguraš sve, a najviše da nas voliš. Na dan kad si otišao Allahu, dio nas je otišao s tobom. Zauvjek ćemo se sjećati tvojih riječi, ljubavi i pričati o tebi našoj djeci. Uvijek ćemo se sjećati tebe kao čovjeka koji se borio za svoju porodicu do zadnjeg dana. Nedostaješ nam i uvijek ćes biti u našim mislima i srcima.
   Allah dragi da ti podari najljepše mjesto u dženetu.
   S ljubavlju: tvoja majka Igbala, supruga Zinka, sinovi Mirza i Amir, kćerke Melisa i Mersina, brat Šećo, sestre Bahtija i Bahrija, zet Adalet i unčad Nahla i Ramiz.
MOSTOVI - Prica o slikarki iz Plava koja je izgradila galeriju na vrhu planine    (8. maj 2021)
Na ahiret je preselila Redžematović Veza, rodj. Ahmemulić   (1935-2021)   (6. maj 2021)
  U Plavu je danas, 6. maja 2021 godine na ahiret preselila Redžematović Veza, rodj. Ahmemulić, u 86-oj godini života.
Dženaza će se obaviti sjutra, u petak 7. maja 2021 godine na mezarju Hrankoviće.
  Ožalošćeni: sinovi Husnija, Alija i Šefkija, kćerke Kimeta, Kumrija i Mahija, sestra Djulja, unučad i paraunučad, mnogobrojna familija Redžematović i Ahmemulić.
  Inna lillahi ve inna hejhi radži’unn - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!
Novih $500 za petliće i pionire FK"Jezero" Plav    (5. maj 2021)
  Novi donator za petliće i pionire FK"Jezero" Plav:
- Dino Cirikovic $500
Predhodno su donirali:Senad Dervisevic $100, Emin-Tajson Šabovic $100, Nusko Šabovic $100, Miralem Šabovic $100, Ago Kolenovic $200, Redzepagic Fehim $100, Purisic Mirza $50, Feratovic Rafet $100, Feka i Dino Redzepagic $200, Zuvduja Š. Šabovic $200, Fuad Sabovic $100, Esko Omeragic $100, Necko M. Juljevic $100, Coko Krcic $300, Raif Feratović $100, Safet Mulamekic $100, Ragip Cekic $200, Smajo Srdanović $200, Rafet Hot $100 Husko Kastrat iz Podgorice $100 i Izet Šabović $,1000 (hiljadu), sto je ukupno $4,150

  Na adresu FK"Jezero" iz Plava ovih dana je iz Budve stigla pozivnica da petlici i pioniri ovog fudbalskog kluba ucestvuju na medjunarodni omladinski fudbalski turnir TROFEJ BUDVA 2021, koji ce se u ovom gradu odrzati 21, 22 i 23 maja 2021.
   Na ovom turniru ucestvovace ekipe iz Ukraine, Rusije, BiH, Srbije i Crne Gore.
   U FK"Jezero" planiraju da prijave tri ekipe raznih uzrasta (od 8 do 14 godina - ukupno oko 45 igraca). Sobzirom da turnir traje cetiri dana i potrebna su novcana sredstva da bi se ucestvovalo, upucujemo apel nasoj dijaspori da se izadje u susret ovoj omladini iz Plava i pomogne da ucestvuju na ovoj medjunarodnoj smorti fudbala.
Za vase donacije mozete se obratiti: Ragipu Cekic, Izetu Sabovic i Rafetu Hot
   Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Na ahiret je preselio Muhamed-Meka (Hazema) Bektešević   (1953- 2021)   (3. maj 2021)
  U Podgorici je 2. maja 2021 godine na ahiret preselio Muhamed-Meka (Hazema) Bektešević u 69-oj godini života.
  Hajtar se prima danas, 3. maja 2021 na mezarju Cijevna od 10-19 časova uz poštovanje epidemioloških mjera.
   Dženaza će se obaviti sjutra, 4. maja 2021 u 15 časova na mezarju u Gusinju.
  Ožalošćeni: supruga Bahta, sinovi Edis i Anis, kćerke Edisa i Anisa, brat Mervan, sestre Muzafera, Zalja, Mirsada i Idajeta, unucad i mnogobrojan rodbina Bektešević
  Inna lillahi ve inna hejhi radži’unn - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!
Još jedan u nizu dokaza kako se kradu vaše donacije koje uplacujete putem FB    (2. maj 2021)
Još jedan u nizu dokaza kako se kradu vaše donacije putem FB. Obatite dobro pažnju na FB profil na ime SAMIRA CECUNJANIN RASTODER iz Canade ili SAMIRA RASTODER (riječ je o istoj osobi)
Sjećanje na Rahmana (Amira) Purišić    (1. maj 2021)
   Danas je godina dana od kada više nisi sa nama. Vrijeme prolazi, ali bol u srcu je sve veća i veća. Nikad te zaboravit nećemo, sjećaćemo se na sve divne stvari što si uradio za nas. Bio si ponos naš i hvala ti za sve što si uradio za nas.
  Allah da ti podari dženet inshallah.
  Tvoja supruga Remka, sinovi Amel i Refik, kćerke Nusreta i Amela.
Sjećanje na Kolenovića (Maza) Hasa   (1917-2011)    (1. maj 2021)
  Dragi naš oče, prošlo je 10 godina od kad si nas napustio. Ti si bio naš ponos i oslonac, sa tobom smo imali toplinu i neizmjernu ljubav. Poslije tebe ostala je bol i praznina, ali tvoj dragi plemeniti lik, dobrota i iskrenost uvijek će ostati u našim srcima i sjećanjima.
   Neka ti Allah podari lijep dženet i vječni rahmet.
   Tvoji najmiliji: supruga Sabrija, sinovi: Murat, Rifat, Zeko, Ragip i Ramiz, kćerka Muzafera, snahe i unučad.
Dervišević Hasa Smajlje sa sinovima Zuferom, Erdanom i Rasimom, pred dušom supruge i majke Vezirke donirali su 1,000.00   (30. april 2021)
   Od Odbora iz New Yorka koji koordinira donatorskom akcijom za izgradnju IKC u Gusinju imamo informaciju o donaciji za DRUGU FAZU:

- Dervišević Hasa Smajlje sa sinovima Zuferom, Erdanom i Rasimom, pred dušom supruge i majke Vezirke donirali su 1,000 (hiljadu)

   Do sada za DRUGU FAZU radova ukupno je prikupljeno $111,411.00 + €11,043.00 + 500CHF ostale donacije.
Na ahiret je preselio Hot (Saliha) Idriz   (1951- 2021)   (30. april 2021)
  U Gusinju je danas, 30. aprila 2021 godine na ahiret preselio Hot (Saliha) Idriz, u 70-oj godini života.
  Dženaza će se obaviti sjutra, 01.05.2021. poslije podne namaza i polazi se od Nove džamije na mezarje u Gusinju.
  Ožalošćeni: supruga Muradija, kćerke Mersiha, Merisa i Maida, sin Mevludin, braća, sestre i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi ve inna hejhi radži’unn - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!
Sjećanje na Gutić (Adema) Riza   (12.12.1948- 30.4.2015)    (30. april 2021)
   Vjecna tugo moja. Tesko je zivjeti bez tebe. Tvoja toplina, savjet, utjeha, osmijeh, ljubav meni mnogo nedostaju.
  Ne mogu se na tu istinu naviknuti da te vise nema Tata.
  Dio mog srca je sa tobom otislo, ranjenu si me ostavio Tata.
  Prolazu dani, mjeseci, godine, zauvijek ces biti u mojim mislima, srcu i dusi.
  Sa tobom cu se ponisiti, volecu te dok mi srce kuca Tata.
  Allah ti podario najlepsi dzennet, insallah, jer ti si to zasluzio.
   Tvoja kcerka Almira, sa unukama Adelisom i Ajlom, i zetom Mersudinom
Na ahiret je preselila Šabović (Šućka) Kumrija, rodj. (Šabanova ef.) Mujmalić   (1957- 2021)   (30. april 2021)
  Obavještavamo braću i prijatelje, da je dana 29. 04. 2021. godine, preselila na ahiret Šabović (Šućka) Kumrija, rodj. (Šabanova ef.) Mujmalić.
  Dženaza će se obaviti u petak, 30. 04. 2021. godine, poslije džume-namaza. Dženaza polazi ispred Nove dzamije, klanja kod Vezirove džamije, a ukop je na gradskom mezarju u Gusinju.
  Ožalošćeni: sin Alen, kćerke Senada i Amela, braća Redžep i Šemso, sestre Muradija, Mahija i Nafija, djeveri Ruždo i Zuvdo, snaha Semiha, zetovi Jasmin i Armin, unučad, bratstva Šabović i Mujmalić i ostala mnogobrojna familija.
  Inna lillahi ve inna hejhi radži’unn - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!
Sjećanje na Bajrama (Saliha) Radoncića   (1948-2011)    (29. april 2021)
  Najmiliji naš,
   Već deset tužnih godina bez tebe, a jednako boli kao i na dan tvog preseljenja.
  Naš život je ispunjen velikom prazninom i ranom, ali i vjećnom ljubavlju.
  Hvala ti za svu dobrotu, ljubav i pažnju koju si nam pružao. Ponosni smo na tebe. Bol nije u riječima i suzama, već u srcima gdje ostaješ voljen i nikada zaboravljen.
  Znao si koliko te volimo, ali nikad nećeš znati koliko nam nedostaješ. Dajdža nas, nijesmo te mogli sačuvati od smrti Ali od zaborava hoćemo. Voljeni nikad ne umiru dok žive oni koji ih vole.
   Neka te uzvišeni Allah dž.š. Obraduje svojim vječnim rahmetom i lijepim dženetom Amin.
   Tvoja sestra Nafija-Naka, sestrići Nusret i Nermin, sestrične Nevzeta, Nusreta, Nisera i Nizama sa porodicama.
Reis Rifat ef. Fejzic posjetio IKC Gusinje   (28. april 2021) 2021)
U noći Lejletu-l-Bedr, noći bitke na Bedru, koja je bila najznačajnija bitka i historijii islama i muslimana, reis Rifat ef. Fejzic je posjetio Medžlis islamske zajednice Gusinje. To prilikom je posjetio i IKC Gusinje.
Na ahiret je preselio Ajdarpašić (Uzeira) Šemso)    (27. april 2021)
Na ahiret je preselio Redžepagić (Mahmuta) Besim  (1950- 2021)   (27. april 2021)
  U Sarajevu je 26. aprila 2021 godine na ahiret preselio Redžepagić (Mahmuta) Besim, u 71-oj godini života.
  Dženaza će se obaviti u srijedu, 28 aprila 2021 godine u 14:00h na mezarju RAVNE BAKIJE.
  Ožalošćeni: supruga Halida, sin Irfan, kćerke Maida i Elma, sestra Nazlija sa porodicom, braća Orhan i Nusret, Behramova djeca sa porodicama, amidžići Enko, Hitka i Zirafeta, snaha Amra, zetovi Haris i Edin, unucad, rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi ve inna hejhi radži’unn - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!
Sjećanje na Sanina Djukanovića   (11/6/1969 - 27/4/1997)    (27. april 2021)
  Dvadeset četiri godine su prošle, ali sjećanje na tebe i tvoju dobrotu nikada neće nestati u srcima tvojih najmilijih. Dok smo živi biti ćeš nam u mislima.
  Molimo Allaha dž.š. da ti podari lijepi dženet i vječni rahmet. Amin!
  Tvoj sin Din i supruga Edina.
Sjećanje na Nikočević (Hazema) Zuvdiju-Zufka   (1957-2018)    (25. april 2021)
   Prošle su tri najtužnije i najteže godine u našim životima. Neizmjerna je tuga, bol i praznina ostala. Kažu vrijeme liječi sve rane i boli, nije istina.
  Nedostaješ nam. Tvoja toplota, osmijeh koji ozari sve i svakoga u tvojoj blizini. Tvoja iskrena ljubav za sve, nesebična podrška, razumijevanje, ljepota i dobrota tvoga duha i bića.
  Utjeha su uspomene na nas lijepi život, ispunjen srećom i tegobama, ali ponajviše uzajamnom ljubavlju. Nisi više sa nama, ali nas nisi napustio. Ostaćes vječno u našim sjećanjima i srcima.
  Molimo dragog Allaha dž.š da te obasja dženetskim nurom i da ti podari lijepi dženet i vjecni rahmet.
   Tvoji: najmiliji supruga Biserka, sin Eldin, kcerke Eldina i Medina, snaha Almedina, zetovi, unučad, braća Ruždija i Kadrija, sestra Sofija.
Hadžifejzović: Bakir je Vučiću poslao emisare Zvizdića i Softića: Ne reaguj, od revizije nema ništa!   (25. april 2021)
Na ahiret je preselio Bektešević (Braha) Šefkija-Šefko  (1956-2021)   (24. april 2021)
  U Gusinje je danas, 24/4/2021 na ahiret preselio Bektešević (Braha) Šefkija-Šefko, u 65-oj godini zivota.
  Dženaza će se obaviti u nedelju 25/04/2021 u 14h i polazi od Nove džamije na mezarju u Gusinje.
  Dženaza će se klanjati ispred Vezerove dzamije.
  Ožalošćeni: supruga Nevzeta-Neza, sinovi:Edvin-Edo i Mirza, braća: Husko i Zuko, sestre: Sadika, Neka i Veska i ostala mnogobrojna rodbina.
  Inna lillahi ve inna hejhi radži’unn - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!
Na ahiret preselio ISMET (Dema) VUČETOVIĆ   (1940-2021)   (22. april 2021)
   U New Yorku je u srijedu, 21. aprila 2021 godine na ahiret preselio ISMET (Dema) VUČETOVIĆ, u 80-oj godini života.
   O zdravoglavi i dženazi naknadno ćemo vas obavijestiti.
  Ožalošćeni: supruga Vasvija, sinovi Shkelzen-Škeljo i Dema, kćerka Ferida, snahe Nurija i Nermina, unučad Adrian, Adem, Merim, Dyilan, Leila, Aliana i Sara, bratstvo Vučetović, rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi ve inna hejhi radži’unn - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!
Sjecanje na Atifu-Ticu Kolenović    (21. april 2021)
  Draga naša majko, prošlo je godinu dana od kad si nas napustila.
  Pišemo ti ovo, majko naša, kad te već ne možemo zagrliti i poljubiti, reći ti koliko smo ponosni na tebe. Dok smo te imali, imali smo oslonac, toplinu, i neizmjernu ljubav. Od bolesti te nismo mogli sačuvati. Osjećamo veliki nedostatak od kad nisi sa nama. Uvijek si bila uz nas! A mi tebe od zaborava vječno ćemo čuvati u našim srcima!
  Majko, zauvijek ti hvala na svemu!
   Draga naša majko, da ti dragi Allah lijepi dženet podari, jer si ti to zaslužila!
  Tvoji: sinovi Nedžad, Almir i Beko, kćerka Alma sa zetom Edinom, snahe Alisa, Andjela i Lidija, unučad, braća Zeko, Džefko i Šeka, sestre Saka i Sevda.
U PAMET SE DIJASPORO: Lažne humanitarne akcije na “Fejsbuku” - Spremnost na prevaru radi lake zarade    (20. april 2021)
  Plemenitost i želja da se pomogne drugom u nevolji najprirodnije su čovjekove osobine. Nažalost, zahvaljujući našim čitaocima koji su nam se javili i skrenuli pažnju, na tragu smo da postoje oni koji zloupotrebljavaju i bacaju sjenu na dobročinstva i donacije.
   Riječ je o pojavama na društvenim mrežama, taćnije na “Fejsbuku”, gdje su naši iz dijaspore i zavičaja pokrenuli sumnjive humanitarne akcija (skuplja novac za liječenje oboljelih, nabavku hrane, odjeće i ostalih potrepština, itd) i donacija za iftare u toku mjeseca Ramazana. Ne mali broj lica se odazvao takvim pozivima na “Fejsbuku”, ne sluteći da njihov novac ne ide tamo gdje je namjenjen, već na privatne žiro račune. Zbog poremećenih moralnih vrijednosti trag novca se zametne, čitaj novac se UKRADE.
  Zato, dobro razmislite kada sledeći put donirate preko “Fejsbuka” za nečije liječenje ili uplatu iftara u mjesecu Ramazana. Već postajete potencijalna žrtva manipulatora/ki i onih kojima ništa nije sveto. U PAMET SE DIJASPORO.
   Rafet Hot, gl. urednik
Kampanja za zapošljavanje u policijsku upravu New Yorka:    (16. april 2021)
  Recruitment Campaign
  To the Members of the New York City Police Department:
  As you have likely seen, the upcoming Police Officer Exam is now open for registration. And, given the current climate surrounding law enforcement – coupled with the NYPD’s own, dedicated police-reform efforts – this is absolutely the best opportunity for us to recruit qualified candidates who want to be the change they want to see in our profession.
  In the past, active members of the service have been our most-effective recruitment resource. Now, I’m asking each of you to support our current campaign by sharing information about the upcoming exam with your family, friends, and network of contacts.
  Attached to this email are recruitment materials you can pass along. Registration, which is open until April 27, 2021, is required at http://www.nyc.gov/oasys. More information is available by calling 212-RECRUIT or visiting the NYPD Recruit website, http://www.NYPDrecruit.com
  By playing a critical role in our outreach efforts, you are helping to build an even greater NYPD and a safer New York City. Thank you for your assistance, your dedication, and your professionalism as we maintain the NYPD’s standing at the forefront of American policing. As always, stay safe.
  Sincerely,
  Dermot Shea
  Police Commissioner
Na ahiret preselio Aljo (Džafera) Ćosović   (1943-2021)   (15. april 2021)
   U New Yorku je prekjuce na ahiret preselio Ćosović (Džafera) Aljo, u 77-oj godini života.
   Zdravoglava se prima danas, u četvrtak 15. aprila 2021 od 1:00pm do 7:00pm u Bošnjačkom islamskom centru na Richmond Hill-u.
   Dženaza će se obaviti naknadno u Hote (Plav).
   Ožalošćeni: supruga Sadeta, sinovi Rama i Beka, kcerke Šehrija, Razija, Šemsija i Flutura, rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi ve inna hejhi radži’unn - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!
Sjećanje na Radončić Zinetu – Ziku   (15.april 2020. – 15.april 2021.)   (15. april 2021)
  Danas, 15.04.2021.godine navršava se godina dana od kad više nije sa nama naša voljena majka.
   Godina brzo prođe, a bol za tobom ne prestaje. Neka ti dragi Allah podari najljepše mjesto u Dženetu.
  Tvoji najmiliji: sin Denis, kćerke Ismeta, Nevzeta i Zineta-Bela.
Novih $300 za petliće i pionire FK"Jezero" Plav    (14. april 2021)
  Novi donatori za petliće i pionire FK"Jezero" Plav:
- Senad Dervisevic $100
- Emin-Tajson Šabovic $100
- Nusko Šabovic $100

Predhodno su donirali:Miralem Šabovic $100, Ago Kolenovic $200, Redzepagic Fehim $100, Purisic Mirza $50, Feratovic Rafet $100, Feka i Dino Redzepagic $200, Zuvduja Š. Šabovic $200, Fuad Sabovic $100, Esko Omeragic $100, Necko M. Juljevic $100, Coko Krcic $300, Raif Feratović $100, Safet Mulamekic $100, Ragip Cekic $200, Smajo Srdanović $200, Rafet Hot $100 Husko Kastrat iz Podgorice $100 i Izet Šabović $,1000 (hiljadu), sto je ukupno $3,650

  Na adresu FK"Jezero" iz Plava ovih dana je iz Budve stigla pozivnica da petlici i pioniri ovog fudbalskog kluba ucestvuju na medjunarodni omladinski fudbalski turnir TROFEJ BUDVA 2021, koji ce se u ovom gradu odrzati 21, 22 i 23 maja 2021.
   Na ovom turniru ucestvovace ekipe iz Ukraine, Rusije, BiH, Srbije i Crne Gore.
   U FK"Jezero" planiraju da prijave tri ekipe raznih uzrasta (od 8 do 14 godina - ukupno oko 45 igraca). Sobzirom da turnir traje cetiri dana i potrebna su novcana sredstva da bi se ucestvovalo, upucujemo apel nasoj dijaspori da se izadje u susret ovoj omladini iz Plava i pomogne da ucestvuju na ovoj medjunarodnoj smorti fudbala.
Za vase donacije mozete se obratiti: Ragipu Cekic, Izetu Sabovic i Rafetu Hot
   Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
COVID-19 Funeral Assistance Program - Povraćaj troškova dženaza (sahrana) preminulih od COVID-19  (13. april 2021)
  Od DANAS svi gradjani u SAD koji su izgubili svoje najbliže usled Corona 19 virusa mogu da apliciraju za povraćaj troškova dzenaze (sahrane) u visini do $9,000 (devet hiljada).
   Detaljnije informacije vezane za ovaj program i kako aplicirati možete naći na zvaničnoj web stranici FEMA, koja je i pokrenula ovaj FUNARAL ASSISTANCE PROGRAM.
MUP: Svi koji su stekli državljanstvo neke druge države do juna 2006., imaju pravo na DVOJNO DRŽAVLJANSTVO   (13. april 2021)
  ...Kako objašnjavaju iz MUP-a, ukoliko se donese dokaz o otpustu iz državljanstva druge države, birački spisak se ne mijenja, odnosno, navedeno lice, ostaje potpuno zakonito u biračkom spisku. Tako je to bilo do sada, tako će biti i ubuduće.
   "Pitanje prebivališta je predmet drugog zakona. Na kraju, ističemo još jednu činjenicu od značaja za crnogorsku javnost – svaki građanin i građanka Crne Gore koji su stekli državljanstvo neke druge države do 03. 06. 2006. godine, imaju pravo na dvojno državljanstvo", zaključeno je u saopštenju MUP-a... nastavak teksta
Na ahiret preselila Hasnija Avdić rodj. Čekić   (1945-2021)   (12. april 2021)
   U Podgorici je 12. aprila 2021 godine na ahiret preselila Hasnija Avdić rodj. Čekić u 76-oj godini života.
   Dženaza će se obaviti u utorak, 13. aprila 2021 u 14:00 časova na mezarju Cijevna.
   Ožalošćeni: sin Jasmin, kćerke Jasmina i Azra, braća Huso i Ljako, sestre Sanija i Envera zetovi Džijo, Muamer i Senad, snahe Sabaheta, Drita i Adisa, unučad Zlatan, Danis, Dalija, Edita, Damir i Edin te ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi ve inna hejhi radži’unn - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!
Na ahiret je preselio Ragip (Amira) Bajraktarević   (1960-2021)   (12. april 2021)
   U Brooklynu (SAD) je u nedelju, 11. aprila 2021 godine na ahiret preselio Ragip (Amira) Bajraktarević u 61 godini života.
   Zdravoglava se prima danas, u ponedeljak, 12. aprila od 5pm do 11pm u Bošnjačkom islamskom centru na Richmond hill-u.
  Dženaza namaz se klanja sjutra, u utorak 13 aprila u 8:30am, a nakon toga u 11:30am će se obaviti dženaza na Washington mezarju na Long islandu.
   Ožalošćeni: supruga Grisha, sinovi Sead i Selmir, kćerke Anela i Hajra, braća Bajram i Ismet, sestre Hasiba i Bahra, snahe Elizabeta i Sadija, unučad Abraham i Willa, i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi ve inna hejhi radži’unn - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!
Sjećanje na Humu Hot   (11. april 2021)
Dana 11. aprila 2021 navršava se godina dana od smrti naše majke i nane.

HUMA HOT
(26/7/1928 - 11/4/2020)

Tužni, ali ponosni što smo te imali. Ostaćeš vječno u našim srcima i mislima.
Tvoji najdraži.
Na ahiret je preselio Halit (Osmana) Radončić   (1951-2021)   (8. april 2021)
   Sa žalošću obavještavamo rodbinu, prijatelje i poznanike da je u Sarajevu danas, 8. aprila 2021. godine u 70-oj godini života na ahiret preselio Halit (Osmana) Radončić.
  Dzenaza ce se obaviti u subotu, 10 aprila 2021. godine u 13:15h na gradskom mezarju Vlakovo-Aleja veterana. .
  Ožalošćeni: supruga Nusreta, sin Suad, kćerke Selma i Mirela sa porodicama, snaha Kumrija sa porodicom, sestre Veza, Ema i Hatema sa porodicama, dajdza Zuvdo sa porodicom, amidzici, amidzicne, dajdzici i dajdzicne, tetici i teticne, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi ve inna hejhi radži’unn - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!
Protest ispred Vlade: Crna Gora u boj kreće, bez pobjede doći neće    (8. april 2021)
   Građani nezadovoljni najavom da Vlade Crne Gore planira da usvoji Odluku o sticanju crnogorskog državljanstva prijemom okupili su se se danas ispred zgrade Vlade u Podgorici. Okupljeni građani pjevaju “Crna Gora u boj kreće, bez pobjede doći neće”, “Crna Gora jes malena, al je časna i poštena”, i uzvikuju “Nije moja Vlada!”, “Branićemo ovih dana Crnu Goru od dušmana!”... nastavak teksta
Sjećanje na BAHRIJU VUKELJ, rodj. MARKIŠIĆ   (1960-2016)   (8. april 2021)
8. aprila 2021 navršava se pet godina od preseljenja na ahiret

BAHRIJE VUKELJ, rodj. MARKIŠIĆ
(1960 - 2016)

Majko, obogatila si naš život ljubavlju, humanošću, plemenitošću i poštenjem, a tvojim preseljenjem smo ostali siromašniji za tvoju vječnu ljubav, osmjeh, dobrotu, razumijevanje i prastanje.
S ljubavlju, ponosom i poštovanjem zauvjek ćemo čuvati uspomenu na tebe.
Tvoji: suprug Jusuf, sinovi: Mirsad, Mirzet, i Meldin, kćerke: Mersina i Mirela, snahe: Elinda, Djuljka i Florina, zetovi: Haris i Iko, unučad: Lamia, Naila, Lena, Elda, Eldin, Amil, Anes, Asmin, Irhan i Irmel
Sjećanje na mog voljenog oca Mahmuta (Dulja) Pirović  (7. april 2021)
  Danas je godina od kako si preselio na ahiret i ostavio mnogo lijepih uspomena da se uvjek sjećamo tebe i tvoje plemenite duše. Mnogo nam nedostaješ.
    Neka ti Allah dragi podari najljepše mjesto u dženetu. Amin!
    Kćerka Bahra, zet Isko, unučad Melinda, Irma i Adnan.
Sjećanje na Omera (Haljit) Bašuljević    (7. april 2021)
   Danas, 7. aprila je puna godina od smrti našeg voljenog brata, djevera i strica Omera.
   Dragi naš Omere, ponosni smo na tebe i sve što si radio za života za nas braću, svoju porodicu. Bio si oličenje pravednosti i poštenja, što nas čini ponosnim i zahvalnim što smo te imali takvog.
   Molimo Allaha dž.š. da ti podari lijepi dženet.
   Brat Adem, snaha Nusreta, bratanići Naser i Ruždija, bratanične Vildina, Medina i Enesa, brat Enver sa suprugom i sinovima, brat Safet sa familijom, te brat Nedžad.
Sjećanje na svog brata, šuru, dajdžu Omera (Haljit) Bašuljević    (7. april 2021)
    Dragi Omšo, puna je godina od kada si nas napustio, iznenada, tiho i nečujno. Hvala za sve što si uradio za nas, jer si bio neko oko koga smo se svi sa zadovoljstvom okupljali. Hvali nam tvoj veseli lik Kada bi nas dočekivao, sa sjetom pomalo tugom ispraćao, ali svjesni da je uzvišeni tako htio.
    Molimo dragog Allaha dž.š. da ti podari lijepi dženet i vječni rahmet.
   Sestra Nurija (Nuska), zet Šefkija, sestrić Denis i sestrična Elvira.
Sjećanje na svog brata, šuru, dajdžu Omera (Haljit) Bašuljević    (7. april 2021)
   Prodje puna godina dana od tvoga odlaska na drugi (bolji) i pravedniji svijet. Uvijek se radio sjećamo tvoga lika. Bio si veliki oslonac sa veoma jakim osjećajem bratske ljubavi, prijateljskog savjeta.
    Mnogo nam nedostaješ, rado se sjećamo svih trenutaka provedenih skupa i taj osjećaj nas obavezuje na poštovanje i zadovoljstvo što si bio takav.
   Molimo Allaha dragog da ti podari najljepše mjesto u dženetu.
   Sestra Sabira, zet Sulejman sestrična Aida, sestrići Adis Admir.
Iz Holandije novih €40 za liječenje Admira Mulamekića (28). Ukupno iz Holandiji €5,190   (7. april 2021)
   Poštovani,
  - N.N. lice Iz Holandije je izvršilo uplatu od €40,- za liječenje Admira Mulamekiča iz Gusinja.
  Do sada ukupno prikupljeno u Holandiji €5190,-
   Organizatori akcije za Holandiju i šire:
   Kobilič Ramo 0031653456112
  Muratagič Dženad 0031645123601
Na ahiret je preselila Senija Zećirović, rodj. Stroil    (1958-2021)    (6. april 2021)
    U New Yorku je 5. aprila 2021 godine na ahiret preselila Senija Zećirović, rodj. Stroil, u 63-oj godini života.
   Dženaza namaz će se obaviti u srijedu, 7. aprila 2021 u 9am u Bosnjačkom islamskom centru na Richmond Hill-u, nakon čega će se izvršiti dženaza na mezarju Balkan u Upstate New York.
   Ožalošćeni: sin Elsan, kćerke Azra i Elza, zet Alen, snaha Djulja, brat Behudin, unučad Aladin Arian i Amil, i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi ve inna hejhi radži’unn - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!
Sjećanje na Alena (Ragipa) Neljković    (06.04.2020 - 06.04.2021)    (6. april 2021)
   Dragi naš sine, brate, babo, amidža,
Prošla je godina dana od kako te je smrt otrgla od nas. Tuga i bol nisu u suzama i rijecima vec u našim srcima gdje ćeš zauvijek ostati.
   Neka ti je veliki rahmet i neka ti dragi Allah dž. š. podari džennetske ljepote.
    Tvoji najmiliji...
Prvi online Balkan supermarket - BOSNA FRESH: Ukus tradicije u vašim domovima  (5. april 2021)
Gusinjanin zaradio preko 100.000 eura predstavljajući se kao sportski agent    (5. april 2021)
  Gusinjan E. R. (36) uhapšen je danas zbog sumnje da je tokom 2019. i 2020. u kontinuitetu pružao usluge sportskog agenta – menadžera, te posredovao između inostranih igrača i košarkaških klubova sa područja Evrope u svrhu realizovanja njihovih transfera, pribavivši na taj način imovinsku korist u iznosu od 100.540 eura, saopšteno je iz Uprave policije.
  Sumnja se da je E.R. izvršio krivično djelo nedozvoljeno bavljenje privrednom, bankarskom, berzanskom i djelatnošću osiguranja... nastavak teksta
Sjećanje na Zinku Laličić (Agani), rodj. Nikočević    (5. april 2021)
   Draga Majko, prodje i ova teška godina od kako si preselila na onaj bolji svijet. Život ti ne bijaše nimalo lahk, ispunjen iskušenjima kroz koja si ti prolazila. Još od ranih dana u Dolji, pa sve do dana kada si ostala udovica sa sedmoro djece, sjećam se svakog tvog uzdisaja i brige dok sam rastao uz tebe i divio ti se.
   Tvoja plemenita duša puna iskrenosti i ljubavi koju si ti u svima nama ugradila.
  Vječno ćemo te pamtiti, uz dovu Allahu Samilosnom da te, ako Bog da, obraduje lijepim Dženetom.
   Tvoj sin Sabahudin, snaha Bahtija, unuci: Aladin, Adil, Dževad i Ali, kao i moj brat, sestre, tetke i dajdže sa porodicama.
Sjećanje na Zinku Laličić (Agani), rodj. Nikočević    (5.4.2020 - 5.4.2021) (5. april 2021)
   Draga sestro, evo prodje godina dana kako si nas napustila Allahovom voljom, dje mi nećeš više bolovati ni bolno uzdisati.
  Ti se mirno iskrade i mene i tvojoj djeci. Ja ne imadoh hrabrosti ni da te pitam hoćes li mi halaliti tvoju patnju, jer si mi odavno bez zaštite ostala samohrana majka sa sedmoro sitne djece i bila im i otac i majka.
  Moja sestro ova godina je puna uzdaha i suza, a najviše želje razgovora i pored tebe biti.
  Ne mogu i neću te nikad zaboraviti jer ti si mene prisutna svaki sekund.
  Hvala ti na tvoju dobrotu koju si nam svima pružala. Ti si nam najstarija sestra bila i ulogu majke nam pružala, jer nas je majka rano ostavila.
   Neka ti Allah podari lijepi dženet i rahmet tvojoj duši.
  Beka Neljković sa porodicom.
Sjećanje na Iljku Hodža - rodj. Nikočević   (9/2/2009-4/5/2021)   (5. april 2021)
   Draga sestro, prodje 12 godina kako te više nema medju nama. Allahova volja je preča.
  Sve što duže vrijeme prolazi, sve se veća želja za tobom stvara, a bol veća javlja. Teško se nositi s tim sestro, evo ljeto dolazi, a ti si me naučila zvati da me pitaš hoću li doći, pa sam željna tvoga poziva. Nema više našeg skupa, niti našeg razgovora.
  Ti si nas sestro rano ostavila i najteže me zapada kada si nas pred smrt tražila željna roda svoga, a mi svi po svijetu rasuti i željni tebe.
   Neka ti se Allah dragi smiluje i podari dženet i rahmet tvojoj duši.
  Beka Neljković sa porodicom.
Sjećanje na Hajriju-Vaku (Hakije) Hot, rodj. Čekić     (2016-2021)    (5. april 2021)
    Dugih pet godina su za nama. Bila si ukras naše porodice. Bila si voljena hanuma i požrtvovana majka. Naš topli dom bez tebe nije isti, ali nas razveseli poneka tvoja slika na zidu, dje si nam srećna i nasmijana.
  Tvoj osmjeh sa slika daje snagu i krasi naš topli dom, dok su naša srca prazna bez tebe, tvoje ljubavi, topline i ponosa, koji smo s tobom imali.
   Živimo život bez jer je to bila Allahova volja. Živjet ćemo životom bez tebe, naše duše će naći mir kad dodjemo kod tebe, ali ćemo sačekat naše vrijeme. Volimo te naša voljena.
   Tvoji: suprug Hakija, sinovi: Omer i Armin i snaha Melisa.
Sjećanje na Sofiju-Sofku Čekić    (4. april 2021)
   Godina se navršila kako nas je napustila naša Sofija.
   Počivaj u miru i da ti dragi Allah dodijeli najljepše mjesto u dženetu.
   Voljeni nikada ne umiru.
  Tvoj brat Rasim sa porodicom, sestra Ifeta i sestra Sanija sa porodicom
Uskrsna čestitka Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku    (3. april 2021)
   Povodom Velikog hrišćanskog praznika svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti, Generalni konzulat Crne Gore u Njujorku upućuje iskrene čestitke.
   Uz čestitke, podsjećamo da je ovo vrijeme solidarnosti i zajednistva, i da samo tako, svi zajedno mozemo pobijediti, jedan od najvećih, izazova sadasnjih generacija.
  Neka ovi dani Uskrsa donesu dobro zdravlje i raspolozenje i da u duhu Hristovog uskrsnuća i njegovih pregnuća da da smo svi jednaki, iskazimo čojstvo, solidarnost i pruzimo pomoć onom kome potrebna i sigurno da će se na taj način prevazići i pošast i mi kao društvena zajednica biti jedinstveniji i jači.
   Srecan Uskrs.
   Generalni konzulat CG u Njujorku
Sjećanje na Fadilja (Hiljma) Ferović    (01.01.1949 - 03.04.2019)    (3. april 2021)
   Ni jednog te trenutka nismo istisnuli iz naših misli, sa nama si svuda.
   Bio si nam jak oslonac , velika zaštita, velika podrška.
  Ostavio si veliku prazninu u našim životima.Tesko nam je živjeti bez tebe, nedostajes nam puno.
   Tvoja dobrota i plemenitost nikada neće izbledeti. Tvoj život, tvoj lik, tvoje misli i naši zajednički trenuci bit će uvijek tu, u našim srcima.
   Neka ti dragi Allah podari Dzenet.
  Tvoja porodica
Ramazanski poklon paketi iz Holandije, Njemačke i Švedske.    (2. april 2021)
   Poštovani,
  Primiče nam se Ramazan, mjesec posta i oprosta, mjesec dobročinstva i dobrih odnosa.
  Svjesni da pandemija jos uvijek traje i da je u cijelom svijetu teska situacija, organizacioni odbor za prikupljanje Ramazanskih poklon paketa donio odluku da odpočne akciju prikupljanja novčanih sredstava. Pozivamo sve naše vjerne preplatnike kao i sve ljude dobre volje da, u okviru svojih mogućnosti, podrze ovu akciju, kako bi smo u Ramazan obradovali što veći broj porodica kojima je pomoć potrebna! Odbor će uprkos svim poteskocama uraditi sve kako bi ova akcija bila uspješno realizovana. Visina cijene paketa je €30,- Ramazanski poklon paketi bit će, kao i do sada, podijeljeni u zavičaju odnosno tamo gdje je to i najpotrebnije!
   Ponosno vas zelimo podsjetiti da smo prošle godine, zahvaljujući svim našim vjernim i velikodusnim donatorima podijelili ukupno 192 paketa u Gusinju, Plavu i okolnim mjestima. Takodje nas raduje to što, osim naših redovnih donatora iz Holandije, Njemacke i Švedske, imamo sve veći broj donatora iz New Yorka koji su već izvršili uplate. Uz nadzor organizacionog odbora i naših saradnika, novčana sredstva će biti preusmjerena namjeni, o čemu ćemo vas, kao i uvijek do sada, informisati pismom i slikom. Sve uplate mozete izvršiti kod dole navedenih članova organizacionog odbora.
  Neka vas sve dragi Allah dz.s. nagradi i sačuva od svakog zla.
  Unaprijed zahvalni: Mehmed Mesko Nikocevic 0031643957431, Ahman Nikocevic 0031638673125, Rifat Hot 0031650992622, Safet Qosaj 0031625123407, Ramo Kobilic 0031653456112, Nedzad Jarovic 0031646778190, Dzenad Muratagic, Enis Hot 0031655231887, Elvir Malagic 0031616345867
Uplate se primaju do 10. aprila tekuce godine.
Sjećanje na našeg dragog Izeta Kolenovića - sina, brata, oca, muža, djevera, adža.   (1. april 2021.)
   Došao je i taj dan - dan kada obilježavamo godišnjicu tvog preseljenja na bolji svijet.
  Godina dana otkad te nema medju nama. Godina dana tišine i čežnje za tobom...
  Tvoj odlazak ostavio je neizbrisivo bolan trag na našim srcima.
   Bio si temelj naše kuće, naš oslonac i podrška. Ti si u našoj porodici imao ulogu oca kojeg smo još u mladosti izgubili. Činio si sve da ga odmijeniš i sve nas izvedeš na pravi put.
  Teško je pomiriti se sa činjenicom da te više nema medju nama, da te nećemo vidjeti ni čuti. Nema te nigdje, bez poslednjeg pozdrava si otišao, prerano. Uvjek ćemo se sjećati tvog borbenog duha, ljubavi i pažnje koju si nam pružao. Uspomene na tebe toliko su snažne da ih vrijeme ne moze izbrisati. A bol zbog tvog gubitka je toliko teška, da je ni vrijeme ne moze ublažiti.
  Nedostaje nam tvoj glas, tvoj osmjeh i tvoje šale, tvoji savjeti. Fale nam svi oni dani provedeni sa tobom. Nismo imali vremena da se raželimo tvog osmjeha, tvojih toplih riječi...Napustio si nas bez i jedne riječi, iznenada. U srcu je sad ostala samo tuga, na grobu tišina, a u domovima našim ogromna praznina. Čuvamo uspomenu na tebe i sa ponosom pričamo o tebi kao jednoj ljudskoj velicini koja je krasila našu porodicu. Ostavio si nas ponosne na tvoju iskrenu dusu.
   Allah da ti podari najljepse mjesto u Dzennetu, a mi ćemo te u svojim srcima ćuvati od zaborava.
   Tvoji voljeni: majka Djuljka, braća Safet, Duljo, Almir i Samir, djeca, supruga, snahe, bratanići i bratanične.
  Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un. - Svi smo Allahovi i Njemu se vracamo.
Gradjani Gusinja dostojanstveno obilježili mezare izbeglica iz Trebinja, braće Barakovič - Hilmije i Azema    (1. april 2021)
  Ratni vihor devedesetih godina proslog stoljeca, ucinio je da imamo katastrofalne posljedice po drustvo, koje sebe naziva kolijevkom civilizacije, u konacnici ima na stotine hiljada ubijenih, gotovo pola miliona raseljenih, i na hiljade i hiljade onih koji nikada nece ugledati rodno ognjiste.
   Sukobi koji su pogodili nekadasnju bracu, zajednicke nam drzave, i dan- danas su ostavili tragove, a mozda ce snositi konsekvence, dok i bude postojalo ljudskog na ovom svijetu.
  Bjezeci od prolijevanja krvi, strepeci samo za vlastite zivote, ostavljajuci zgarista svojih vjekovnih domova, ljudi zahvaceni ratom su glavom bez obzira trazili utociste, da mogu samo makar jos koji tren udisati vazduh ovog svijeta, ma koliko god on nosio zle kobi u sebi... nastavak teksta
Sjećanje na rah. Redžematović Hakiju   (1960-2012)  (1. april 2021.)
  Bilo koje riječi slaba su utjeha onima koji ne mogu preboljeti i cije duše zaplaču kad zabole sjećanja. Još uvijek osluškujemo tvoj glas, tvoj smijeh, teško se mirimo s istinom da te nemamo vec 9 godina.
  Bio si najsjajnija zvijezda našeg neba.Taj sjaj ce uvijek sijati, a tvoj glas i osmijeh će zauvijek odjekivati u našim srcima i sjećanjima. Hvala Allahu za predivne ovodunjalučke godine kojima si uljepšao naše živote.
  Molimo uzvišenog Allaha džellešanuhu da ti se smiluje i podari Dzennet firdevs.
  Tvoji voljeni: supruga Muzafera, sin Amel, kćerke Amela, Azra i Alina, braća: Gano, Šeko i Medo, sestre: Sevdija i Sanija sa porodicama i unučad
Novih $3,850 za liječenje Admira Mulamekića (28) iz Gusinja. Ukupno u NY je prikupljeno $224,125 + $21,201    (21. mart 2021)
  Objavljujemo imena donatora za liječenje Admira Mulamekića koji su svoje donacije uplatili putem poste, Zele ili Vemno prije nego smo obustavili ovu humanitarnu akciju:
Semo-Duro Šabovic $100
Beskovic Rafet $500
Julfad Hadzovic $200
Senad Dreic $100
Šuco i Sofka Deljanin $300
Saka Feratovic sa familijom $300
Safet Feratovic $200
Kojic Skenda Amel $100
Gubo Cekic $100
Avdic Jasmin $100
Colic Adis $200
Mujic Adis $100
Osmanovic Ibro 100
Gojkovic Mica $50
Zukerija Husein $100
Avdo Metjahic $100
Rifat Redzematovic $100
Durakovic Rustema Samir $200
Durakovic Rustema Edin $200
Safet Muminovic $100
Šeko Nikocevic $100
Mejra Arifi $100
Šeki Javorovac $200
Bela Pjetrovic $200
U New Yorku u ovoj akciji je prikupljeno 224,125.00 +21,201 (IZPG)
Medijski sponzor je ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Šehović Bratićevoj: Ja ću ostati upamćen kao ministar koji je uveo besplatne studije, a vi kao ministarka četnik   (29. mart 2021)
  Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović danas je u Skupštini Crne Gore, komentarišući odgovor ministarke Vesne Bratić, poručio da će on ostati upamćen po uvođenju besplatnih studija i iskoracima u prosvjeti, a ministarka po nacionalističkim, nedostojnim i isključivim izjavama.
  “Vi ćete, uvažena ministarko, ostati upamćeni po izjavi da ste „žena četnik“ i da “Crnogorci ne postoje i da su dostojni prezira jer su pristali da se nad njima vrši etnički inženjering”. Zato vodite računa kako se obraćate ovom parlamentu, da mi ne bismo bili prinuđeni da vam ovako odgovaramo“, poručio je Šehović.
   „Ja ću, uvažena ministarko, ostati upamćen kao ministar u čijem su mandatu uvedene besplatne osnovne i master studije, osnovan Fond za kvalitet i talente, uveden dualni sistem obrazovanja, povećane zarade prosvjetnim radnicima, ... nastavak teksta
Preko Plavsko Gusinjskog Merhameta prikupljeno je jos dodatnih 4.340€ za liječenje Admira Mulamekića   (29. mart 2021)
  Postovani Rafete,
Zelio bih da objavim donacije koje su uplacene preko Plavsko-Gusinjskog Merhameta sve je ovo bilo uplaceno prije obavjestenja da se obustavlja akcija:
Preko Plavsko Gusinjskog Merhameta i prijatelja naseg udruzenja prikupljeno je jos dodatnih 4340 €:
Hodžić Hamdo sa sinovima 300€
Redžić Nedžmija i Samir 200€
Bajraktrević Azra i Denis 100
Radončić Fikreta i Izet 100€
Šaljanin Šućo 200€
Musić Hafiza Elko 50€
Baković Ermin 50€
Gutić Rasim-Rale 50€
Canović I. Naser 200€
Bicić Zuko 100€
Velagić Vahidin i Alisa 50€
Čekić Hajrija 100€
Đutović Emina i Ener 100€
Selimović (DJutović) Ervina 50€
Omeragić Buca Elmedin 50€
Balić Enes 100€
Nikočević Alen 100€
Omeragić Hurka i Enver 100€
Krcić Mersim 50€
Šujak Ujkan sa sinovima Denis Enis i Elvis 500€
Medović Adela i Ertan 300€
Omeragić Fejza Elvis 500€
Selimanjin Besim 100€
Čekić Merima i Mustafa 100€
Krcić Mirsada i Mersud 50€
E. Jochanemann 100€
Balić Dzevdet-Valjo i Elza 200€
Juljević Emin 100€
Julević Jusuf 100€
Julević Almir 50€
Julević Jasmin 50€
Julević Samir 20€
Julević Arnes 20€
Trešnjo Sefedin 50€
Gutić Harun 50€
Anonimno sa prvog spiska 100€
Hvala svima koji su učestvovali u akciji.
Sjećanje na Hajriju-Hajku Čekić, rodj. Medunjanin    (1933 - 2011)    (29. mart 2021)
   Dana 29.03.2021 godine navršava se 10 godina od kako nas je napustila naša majka.
  Draga majko prošle su 10 godina od kako si nas napustila i preselila na vječni ahiret, kako si sama željeli. Bez patnje, oštrog uma, svjesna i sa osmehom na licu do zadnjeg daha, a po volji dragog Allaha. Zauvjek ćeš ostati u našim srcima. Hvala ti za sve što si uradila za nas, počivaju u miru.
  Tvoji: sin Rasim sa porodicom, kćerka Ifeta i kćerka Sanija sa porodicom
Sjecanje na rahmetli Lucevic Mustafu-Muja    (1956 - 2018)    (29. mart 2021)
   Prodjose tri godine, tri godine bola i tuge. Nema dana da ne pomislimo na tebe na nas voljeni i nas najdrazi. Bio si nas ponos. Bio si nas voljeni Babo, nas voljeni djed, sve nase.
   Nema te vise izmedju nas da nam pruzis one tvoje tople rijeci, koje si ti znao nam njezno uputiti i njezno izgovarati. Ostaces zauvijek u nasim srcima i nasim mislima nas voljeni.
   Molimo dragog Allaha da ti podari najljepse mjesto dzeneta.
   Tvoji voljeni: supruga Nafija, sinovi Hakija i Samir, kcerke Samela i Samira, zet Admir, unucad Lina, Asija, Surka, Ajla i Ali. El fatiha
Sjecanje na rahmetli Lucevic Mustafu-Muja    (1956 - 2018)    (29. mart 2021)
   Babo nas voljeni i nikada nezaboravljeni. Nema te izmedju nas ali u mislima stalno kod nas. Nema tebe voljeni brate da nas pazis, da nas trazis kao sto si ti znao voljeni brate nikad zaboravljeni mislimo stalno na tebe i stalno si u mislima sa nama.
   Molimo dragog Allaha da ti podari Dzenet, jer si ti to zasluzio.
  Braca Ramiz, Amir i Osman, sestre Emira i Nusreta sa porodicama. El fatiha
Sjećanje na Šemsiju-Šemu Ciriković, rodj. Šabović.  (28. mart 2021 2021)
  
   Na danasnji dan prije 7 godina napustila nas je nasa majka. Samo nas zivot jako osamari. I shvatite da ste trebali jos mnogo toga reći, uraditi a niste imali sansu.
   Zauvjek si u nasim srcima, čuvamo te od zaborava.
  Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.
   Tvoji voljeni.
Na ahiret je preselila Sevdija Sefa Radončić, rođj. Deljanin  (1959-2021)  (28. mart 2021 2021)
  
  Dana 27.03.2021. u Podgorici je u 61-oj godini na Ahiret je preselila Sevdija Sefa Radončić, rođj. Deljanin.
  Hajtar se prima u Gasulhani na Cijevni (Podgorica) dana 28. i 29.03.2021. god.
  Dženaza će se obaviti ponedeljak, 29.3.2021 godine u 14h na groblju Cijevna.
  Ožalošćeni: suprug Sefedin, sin Adel, kćerke Adela i Ajla, unučad Nino, Husein i Isak, unuka Emina, zet Alen, snaha Fatima, porodica brata rahmetli Ruške, braća Beko i Husko sa porodicama, sestra Ljulja sa porodicom, sestra Saja, djeveri Ramo sa porodicom, Zuka sa porodicom, porodica djevera rahmetli Šemsa, djever Adnan sa porodicom, zaova Vaska i zet Šabo sa porodicom, porodica rahmetli zaove Sofke, i ostala mnogobrojna porodica Radončić i Deljanin.
   Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i svi se njemu s vraćamo.
Zuvdija Hodžić - Gusinjske Godine    (27. mart 2021)
Rifko Šabovic: Put Podgorica Gusinje preko Dinoše i Albanije - 27.03.2021    (27. mart 2021)
Specijalno za citaoce web magazina Gusinje-Plav.com
Edin Pjetrović donirao $300 djeci i omladini NVU"HELP" Plav    (27. mart 2021)
Poštovana redakcijo, uvaženi čitaoci,
Želimo prestaviti našu aktivnost ovi dana koju nam je omogućio Edin Pjetrović iz New Yorka, koji je donirao $300 našoj djeci i omladini u NVU"HELP".
U ime toga najsrdačnije mu se zahvaljujemo.
S'poštovanjem Bela Medunjanin, predsjednica udruženja
Iz Holandije novih €650 za liječenje Admira Mulamekića (28). Ukupno iz Holandiji €5,100   (27. mart 2021)
   Postovani imamo nove donatore iz Holandije:
  Music Erdan 100,-
   Nikocevic Amra 50,-
   Qosaj Safet 200,-
  Toskic Safet 100,-
  Toskic Edis 100 ,-
  Music Dzemal 100,-
  Ukupno: €650,-
  Do sada u Holandiji ukupno prikupljeno €5,100,-
  Organizatori akcije za Holandiju i sire
  Kobilic Ramo 0031653456112
  Muratagic Dzenad 0031645123601
Reis Fejzić o izjavi Leposavića: Ukoliko je ovo i stav Vlade, onda naš put nije u EU    (26. mart 2021)
  “Ako mi u Crnoj Gori ne znamo da se u Srebrenici desio GENOCID, na osnovu odluke Medjunarodnog suda za ratne zločine u Hagu i ako je to stav Vlade Crne Gore, onda se bojim da naš put nije u EU”, napisao je Fejzić na Twitteru.
  Leposavić je današnjim odgovorom izbjegao da kaže svoj stav, ali je iznio da je sud u Hagu gdje je suđeno za genocid u Srebrenici, kako kaže, “izgubio svoj legitimitet”.
   On je naveo da ne zna da li su zločinci u Srebrenici imali genocidnu namjeru ili nisu, već da samo može da vjeruje sudijama iz Haga. (Analitika)
Na ahiret je preselio Amir (Šaćo) Nikočević   (1950-2021)  (26. mart 2021 2021)
  
   Duboko ožalosćeni obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je naš dragi Amir (Šaćo) Nikočević preselio na ahiret u Sarajevu, u petak, 26. marta 2021 godine u 71-oj godini.
  Dženaza će se obaviti u subotu, 27. marta 2021 godine u 14;45 na gradskom mezarju Vlakovo
   Ožalošćeni: supruga supruga Fatima, sinovi Dženan i Emir, snahe Jasna i Jelena, unučad Amina, Armin, Kerim i Sara, sestra Iša, braća Enver i Muzafer, bratići, sestrične, te porodice Nikočević, Radončić, Feratović, Cigelj, Bicić, Mrkulić, Drašković, Malagić, Džanović, Redzepi, Kobilić, Mulić, Mirvić, Beganović, Gojak, kao i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Na privatni žiro-račun Admira Mulamekića upaćeno iz New Yorka još $3,000   (25. mart 2021)
   Od sljedećih lica iz New Yorka na privatni žiro-račun Admira Mulamekića za njegovo liječenje upaćeno jos $3,000:
  - Denis H. Radončić $1,000
  - Nevzet Z. Radončić $1,000
  - Adisa R. Radončić Nikočević $1,000
Music (Meda) Ahmet donirao $300 za IKC Gusinje   (24. mart 2021)
   Od Odbora iz New Yorka koji koordinira donatorskom akcijom za izgradnju IKC u Gusinju imamo informaciju o donaciji:

- Music (Meda) Ahmet $300

   Do sada za DRUGU FAZU radova ukupno je prikupljeno $93,271.00 + €8,763.00 + ostale donacije.
  Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Preko Fondacije Gusinje iz Njemacke novih €900 za Admira Mulamekica   (23. mart 2021)
  Postovani,
  Preko Predstavnistva Fondacije Gusinje iz Njemacke jos 900 e za Admira Mulamekica
  Ema i Emir Dzavida Radoncic 100e
  Esmina Markisic 60e
  Nebojsa Vasiljevic 40e
  Ifeta Grgovic rodjena Hasandjekic 200e
  Fikreta Salihi rodjena Hasandjekic 200e
  Ljucevic Enes 100e
  Kastrat Bekrija 200e
  Od srca hvala nasim dragim donatorima
  Murat Julevic – Njemacka tel: mobil +49 1754270977
   KOMMERZBANK
  IBAN DE95 3180 0015 4929 0849 04
  BIC DRESDEFF310
Ukljucenje u program OTV Valentino iz Gusinja / Beki Bekic - Ali-Pašin izvor i Da Gusinje vidim   (23. mart 2021)
Preko IZ Plav Gusinje New York donirano novih $7,951 za liječenje Admira Mulamekića. Ukupno $21,201.00    (22. mart 2021)
   Preko IZ Plav Gusinje New York donirano je novih $7,951 za lijecenje Admira Mulamekića:
Djukanovic Himzo-Hika sa sinovima Muhamedom i Mensuromn $600, Bajraktarevic Redzo sa sinovima Hamo i Rasim $500, Hot Murat $301, Kolenovic A. Dzevat $300, Kolenovic Mirsad $300, Dautovic Semso $300, Balic Elvis $300, Balic Zijad $300, Music Erol $200, Cekic Hazema. Rifat i Ferka $200, Mrkulic Ismail i Enver $500, Medunjanin Fahrudin $200, Pirovic Sajo $200, Purisic Rahmana Remka sa sinovima $200, Radoncic Riza Adis $200, Ljesnjanin Cazo $200, Ljesnjanin Haljilj $150, Neljkovic Denis $100, Radoncic S. Sefkila $100, Srdanovic Zuvdija $100, Markisic Safet i Vahida $100, Mackic Hako $100, Mackic Ruzdija $100, Ibric Dzafer $100, Redzamatovic Bekim $100, Cecunjanin Emro $100, Cecunjanin Nuro $100, Cecunjanin Omer $100, Julevic Bajram $100, Julevic Abaz $100, Radoncic Zumber $100, Sabovic Zuvdo i Almasa $100, Sabovic Elzan $100, Sabovic Eldina $100, Pjetrovic Salih i Raza $100, Pjetrovic Husko i Almir $100, Pjetrovic Kemal i Sahza $100, Kuljancic Senahid i Naza $100, Kuljancic Hasim i Nezira $100, Hodzic Admir $100, Hodzic Mersudin i Mersiha $100, Sabovic Fuad $100, Metjahic Edin $100, Mrkulic Redzo $100, Purisic Suljo $100, Sabovic Medina i Fatima $50, Dedic Jasmin $50, Srdanovic Dzemajlje $50, Cecunjanin Orhan $50

Preko IZ Plav Gusinje NY u ovoj akciji je prikupljeno $21,201
Medijski sponzor je ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Na ahiret je preselio Pjetrović (Hama) Medo   (1950-2021)  (22. mart 2021.)
  Tužnim srcem javljamo rodbini, prijateljima i komšijama da je posle kraće bolesti naš dragi Medo (Hama) Pjetrović u Dallasu (SAD) preselio na ahiret 21. marta 2021. god u 71-oj godini života.
   Dženaza će se obaviti sjutra, u utorak 23 marta 2021 u 2pm na muslimanskom mezarju Richarson u Dallasu.
   Ožalošćeni: supruga Fran, sin Isaja, kćerke Emi i Anisa, braća Husnija, Hilmija i Ruždija, sestre Nadžija, Hasnija i Ljutvija sa porodicama, te ostala rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi ve inna hejhi radži’unn - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!
Iz Holandije novih €1,300 za liječenje Admira Mulamekića (28). Ukupno iz Holandiji €4,450   (22. mart 2021)
   Postovani imamo nove donatore iz Holandije:
  Pejcinovic Osman 100,-
  Pepic Enes 300,-
   Basuljevic Demir 100,-
  Music Rizo 100,-
  Malagic Elvir 100,-
  Dervisevic Fejzo 200,-
  Nikocevic Ahman 100,-
  Music Adnan 100,-
  Redzepagic Mirsad 200,-
   Ukupno: €1300,-
  Do sada u Holandiji ukupno prikupljeno €4,450,-
  Organizatori akcije za Holandiju i sire
  Kobilic Ramo 0031653456112
  Muratagic Dzenad 0031645123601
  
Sjećanje na Zumu Bajrović, (rođ.Nikočević)   (22. mart 2021.)
  Draga majko, prošle su tri godine od kako si nas napustila i preselia na vječni Ahiret, kako si sama željela - bez patnje, oštrog uma, svejstna i sa osmjehom na licu do zadnjeg daha i po volji dragog Alaha!
  Naša draga majko, nana, para-nana, sestro, snaho, svekrva, tašto, prijateljice i drugarico - zauvjek češ nam ostati na umu u duši i u našim srcima kao osoba obdarena svejtlošču, sa vjerom u Alaha, velikog srca i puna bezuslovne ljubavi, koja nas je savjetovala i učila živjeti jednostavan ali neopisivo bogat život – život vjere u dragog Alaha, pun bezuslovne ljubavi, merhameta, istine i pravde, strpljenja i oproštaja. Za uvijek ćeš ostati u našim srcima! Hvala ti na svemu što si uradila za nas i zato je najmanja stvar koju možemo uradit za tvoju veliku dušu, da se molimo dragom Allahu da ti podari ono što ti zaslužuješ i što je vječno i neopisivo najljepše, to jest vječni Rahmet u Dženetu!
  Tvoji sinovi FERO i snaha Suvada, unuci Bećo sa suprugom Dijom i Murat i unuke Sanela i Suanita, sin ORHAN i snaha Barbra sa unukom Tarikom, sin ERDAN sa unukom Jasminom, sin SEHAD i snaha Safeta te unuci Jassim i Karim i unuka Merjem, kćerka FETIJA i zet Fadilj i unuk Lorenco i supruga Mateja te paraunuk Leon i paraunuka Brina i unuka Alina, kćerka SEHIJA i zet Rifat i unuk Amer te unuka Nermina i Nelma sa mužem Denisom i paranukom Deen-om i paraunuka Lana i kćerka MAHIJA tvoje sestre Đulsuma i Sofija sa familijama i ostala mnogobrojna familija i prijatelji.
  Inna lillahi ve inna hejhi radzi’unn - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!
SAOPSTENJE Odbora iz New Yorka koji prikuplja donacije za liječenje Admira Mulamekića    (21. mart 2021)
   Poštovani braćo i sestre širom svijeta,
   U ime familije Admira Mulamekica i Odbora iz New Yorka koji prikuplja sredstva za njegovo dalje lijecenje zelimo da se istinski zahvalimo na neopisivom interesovanju i donacijama! Kao što znate naš brat Admir je primljen u Acibadem klinici u Istanbulu (Turska) i dijagnostika je otpočela.
   Zbog pozamasne sume novca koja je prikupljena, odlučili smo da trenutno obustavimo prikupljanje donacija, dok ne dobijemo izvještaj klinike o daljem liječenju i cijeni koštanja istog, o čemu ćete biti blagovremeno obaviješteni.
  Veliko Hvala svima !
Novih $20,155 za liječenje Admira Mulamekića (28) iz Gusinja. Ukupno u NY prikupljeno do sada $220,275 + $13,250    (21. mart 2021)
   Novih $19,955 iz New Yorka za liječenje Admira Mulamekića:
Fadil-Crni Nikocevic $500
Kolasinac Adnan $100
Orlo Music 200
Sahinovic Isko sa sinom Adnanom $500
Kuc Mesko i Ferida $300
Radoncic Ragipa Elvis $300
Bektesevic Sabrina &200
Qendrim i Edina Hoti $200
Haljilj Basic $100
Djurkovic Zaja Ifeta $100
Haris Meda Nikocevic $200
Emil Durakovic $100
Rafet Zaja Cekic $200
Senad Omera Nikocevic $200
Adimir Meda Radoncic $100
Damir Meda Radoncic $100
Ero Bektesevic $200
Hot Bajra Haljilj sa sinovima Adisom i Arminom $500
Hot Selim $100
E.B. $200
Senad Lalicic $300
Dzafer Cecunjanin $300
Radoncic(Zama) Esad i Resad $400
Radoncic (Semsa) Rafet $200
Gashi(Naser)Ali $200
Muhamed Brucaj $500
Braho Ahmetov Radoncic $200
Senad Ahmemulic $100
Elvir Ahmemulic $200
Denis i Sadat Cirikovic $400
Hamdija Nikocevic $200
Arif Hot $500
Bicic Suljo $100
Bicic Bajram $200
Bicic Dzeka $200
Bicic Nedzad $200
Gutic Beko & Ćama $100
Bicic M. Orhan $100
Bicic M. Beko sa sinovima $500
Bicic M. Ahman sa sinom Mahmutom $500
Bicic A. Husko sa sinovima $500
Ali Enis (Huskov zet) $100
Bicic Dz. Elvir $200
Bicic Dz. Dzenad $100
Hot (Senada) Naim $500
Radoncic Keko 200
Sarkinovic Kemal 200
Laličić Safet $100
Lalicic Sapko $100
Lalicic Ramo $200
Lalicic Denis $200
N.N. $100
Nezir (Becov) Bektesevic $500
Kemal Dzekov Bektesevic $100
Rizo Ferov Radončić $200
Almir Mehmedović $100
Neat Niki Krkuti $100
Edin Djokovic $100
Nusret Nuki Djokovic $100
Cekic Zumber sa sinovima Dzavidom i Nedzadom $400
Sead Gacevic $500
D.H. $500
Bektes Bektesevic $300
Hako Lukovic $100
Senad Deljanin $300
Deljanin Zumbera Safet 200
Deljanin Zumbera Elvir 100$
Beli Sabovic $100
Sefkija Seka Sabovic $100
Haljim Durakovic $500
Bari i Ilka Ceka $300
Eldin Kolenovic $100
Mili Hodzic $1,000
Mrki i Bajko Mrkulic $200
Zukerija Husein $100
Ismet Radonic (Sainovic) sa sinovima Ismirom i Ilfanom $500
Admir Cecunjanin $100
Murat (Zajov) Lepi Kolenovic sa familijom $355
Adem Cecunjanin $200
Nedzad Jevric $100
Zinka Radonic $100
Saban Cecunjanin $100
Ekrem (Redzov) Feratovic $300
Mirsad Mira Kolenovic $100
Do sada u New Yorku u ovoj akciji je prikupljeno 220,275.00 +13,250 (IZPG)
Odbor u New Yorku koji prikuplja donacije cine: Šabo Pjetrovic 646-284-4403; Ibrahim Pirovic 917-587-1175, Kico Seferagic 917-312-5448; Hakija-Jemmy Vucetovic 917-686-0929; Fajko Rasic 347-870-9899; Asmir Brdakic 347-831-3381; Safko Mulamekic 917-402-6273 i Rafet Hot 646-808-6490.
Medijski sponzor je ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Uz dovu za brzi oporavak od bratstva Feratovic $4,050 za liječenje Admira Mulamekića (28). Ukupno u NY prikupljeno $200,120 + $13,250    (21. mart 2021)
  Bratstvo Feratovic doniralo $4,050 za liječenje Admira Mulamekića:
Feratovic Ramo $500
Feratovic J. Ismet $200
Feratovic Idriz $200
Feratovic Erol $200
Feratovic G Senad $100
Feratovic S Elma i Galjo $100
Feratovic Ermin $100
Feratovic Raif $100
Feratovic Reuf $100
Feratovic R Ariana $100
Feratovic Hakija $100
Feratovic Indir $100
Feratovic Enis $100
Feratovic Saljo $100
Feratovic B Hasim $100
Feratovic Rafet $100
Feratovic J Esad $ 50
Feratovic J Ekrem $100
Feratovic Nusret $100
Feratovic Valjdet $100
Feratovic Ragip $100
Feratovic R Rusmir $100
Feratovic Becir $50
Feratovic Š Husnija $50
Feratovic Emin $50
Feratovic P Sead $50
Feratovic A Fero $100
Feratovic S Esad $100
Feratovic Z Rasim $100
Feratovic Cazim $100
Feratovic Reko $100
Feratovic Dž. Adis $100
Feratovic Jazim $100
Feratovic Sabit $100
Feratovic Esnaf $100
Feratovic Etem $100
Do sada u New Yorku u ovoj akciji je prikupljeno 200,120.00 +13,250 (IZPG)
Odbor u New Yorku koji prikuplja donacije cine: Šabo Pjetrovic 646-284-4403; Ibrahim Pirovic 917-587-1175, Kico Seferagic 917-312-5448; Hakija-Jemmy Vucetovic 917-686-0929; Fajko Rasic 347-870-9899; Asmir Brdakic 347-831-3381; Safko Mulamekic 917-402-6273 i Rafet Hot 646-808-6490.
Medijski sponzor je ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Novih $8,950 za liječenje Admira Mulamekića (28) iz Gusinja. Ukupno u NY prikupljeno do sada $196,070 + $13,250    (21. mart 2021)
   U New Yorku je pokrenuta akcija za lijecenje Admira Mulamekica (28) na klinici Acibadem u Istambulu. Odboru iz NY su donirane novih $8,950 za njegovo lijecenje:
Brdakic Dzafer $500
Braca Kolenovic (Safet, Duljo, Almir, Samir, Denis) $1000
Rafet Omeragic $500
Safet Omeragic $100
Suljo Omeragic $300
Ruska Hodzic sa sinovima $500
Safet Durakovic $200
Seljo Neljkovic $200
Dzavid Neljkovic $100
Hako Olevic $100
Samir (Safeta) Radoncic $300
Gezmend J. Kukaj $100
Adis Lucevic $300
Driton Sinistaj $100
Amela Djurkovic Kolenovic $100
Alen (Salja) Kolenovic $100
Enver H. Kolenovic $200
Esko Mulic $500
Tefko Radoncic $500
Husko, Elvis i Edmond Loncarevic $500
Hasim Djurkovic $200
Hajro Djurkovic $500
Samir Djurkovic $200
Ermin Djurkovic $100
Sulejman Djurkovic $200
Semir Djurkovic $100
Sadeta Kolenovic $100
Iso Hodzic $300
Denis Kandic $50
Elvis Kandic $100
N.N. $100
Jasmin (Zaima) Mrkulic $200
Rafet Kandic $100
Zufko Nikocevic $500
Do sada u New Yorku u ovoj akciji je prikupljeno 196,070.00 +13,250 (IZPG)
Odbor u New Yorku koji prikuplja donacije cine: Šabo Pjetrovic 646-284-4403; Ibrahim Pirovic 917-587-1175, Kico Seferagic 917-312-5448; Hakija-Jemmy Vucetovic 917-686-0929; Fajko Rasic 347-870-9899; Asmir Brdakic 347-831-3381; Safko Mulamekic 917-402-6273 i Rafet Hot 646-808-6490.
Medijski sponzor je ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Sjećanje na Avda Bicića   (21.3.2001 - 21.3.2021)  (21. mart 2021.)
  Danas se navršava 20 tužnih godina od kada je prestalo da kuca jedno plemenito srce, našeg ponosa, našeg babe Avda Bicića, koji je uvek prisutan u našim životima.
   Voljeni nikada ne umiru.
   Neka ti dragi Allah podari veciti džent.
   Tvoja voljena unučad: Edina, Edin i Jasmin.
Plavsko Gusinjski Merhamet iz Njemačke prikupio 8,290€ za liječenje Admira Mulamekića    (21. mart 2021)
  Preko Plavsko Gusinjskog Merhameta i prijatelja naseg udruzenja za prva dva dana je prikupljeno 8,290€:
Neljkovic Zuvdija 200€, Jadadic Sucurija 100€, Muminovic Elvir 100€, Mehmedovic Musa 100€, Selimanjin Beka 100€, Cirikovic Smajlje 50€, Hadzimusovic Esad 100€, Balic Samir 100€, Feratovic Lejla 100€, Velagic Nedzad 150€, Canovic Dzeljalja Arslan 100€, Omeragic Ibrahim Braho 100€, Jarovic Sulejman 100€, Fakovic Edin i Denisa 200€, Bicic Ruske Sead 100€, Hot Muhamed 150€, Omeragic Braha Azra 50€, Jasavic Zuhra 100€, Hasanovic Dzenana 100€, Cecunjanin Alisa 100€, Sonja Perez Fenollosa 50€, Tesic Tanja 50€, Basic Anita 50€, Awad Sajma 100€, Gruda Rifat i Ermin 150€, Toskic Amela i Almir 100€, Cirkovic Elmaida i Mirsad 300€, Cirkovic Fadilja i Elvis 100€, B.U.S. Cirikovic 50€, Schneider Ermina 20€, Pjetrovic Senad 100€, Basic Semir 100€, Canovic Alma i Redzep 200€
Markisic Serif 50€
Bektesevic Dzevat 300€
Kolenovic Emira i Mirsad 200€
Redzic Orhan 100€
Hot Husko sa bracom 200€
Cekic Idajeta sa Sinovima 500€
Malagic Samir 50€
Bektesevic Merim 300€
Bektesevic Asmir 100€
Deljanin Rusmin 100€
Gruda Dzenan 50€
Gruda Enis 100€
Gruda Esmin 200€
Hukic Nijaz 100€
Klein Christian 50€
Koljenovic Ragip 100€
Martinov Bojan 50€
Mrkulic Armin Aka 100€
Mulic Faik 50€
Mulic Benjamin 50€
Omeragic Fadil 200€
Omeragic Mirza 50€
Gruda Samir i Mejra 300€
Gruda Dino i Saliha 100€
Husic Almir i Melisa 100€
Purisic Erdan 100€
Purisic Ervin 100€
Purisic Almir 50€
Mehmedovic Mirza 100€
Mehmedovic Senad 100€
Reckovic Samir 50€
Krasnici Bajram 50€
Dragolj Hakija 20€
Ujkanovic Hajro 50€
Stanojevic Nebojsa 50€
Alisic Ermin 50€
Anoniman 50€
Mulic Zajo 50€
Cemanovic Edo 50€
Pepic Agim 50€
Pepic Kumrija 50€
Afrim Zara 50€
Sabotic Amra i Julian 100€
Zelim da se zahvalim svima koji su se odazvali ovoj akciji, akcija traje i dalje, a vase donacije mozete uplatiti na Konto:
PLAVSKO-GUSINJSKI MERHAMET
Frankfurter Sparkasse
IBAN: DE47 5005 0201 0200 0903 13
SWIFT-BIC: HELADEF 1822
Musa Mehmedovic
SJECANJE NA NAŠEG OCA SADRIJU HOT    (21. mart 2021)
   Sadrija Hot, jedan od velikana gusinjsko - plavskog kraja, roden je u Gusinju 1928. godine, a sa ovog svijeta nas je nažalost napustio 21.03.1974. godine u svojoj 46-oj godini života. Roden je u uglednoj poznatoj antifašistickoj partizanskoj porodici od oca Adema Demše i majke Hume Hot rod. Radoncic. Kao 15- ogodišnji mladic se ukljucuje u partizansku oslobodilacku jedinicu svoga kraja, gdje je uocena njegova hrabrost, patriotizam, požrtvovanost, marljivost, ozbiljnost i intelektualnost. U toku NOB-e tadašnje Jugoslavije imenovan je za sekretara SKOJ-a . Nakon rata u svom kraju završava uspješno gimnaziju, a nakon toga upisuje i Pravni fakultet na univerzitetu u Beogradu, gdje je proglašen jednim od najboljih studenata ovog fakulteta. U tom periodu kao student i nakon okoncanja fakulteta obavlja brojne visoko društvene politicke funkcije, kao što je Nacelnik privrede Plava i Gusinja, Poslanika u Skupštini Crne Gore i SFRJ za privredu, a zbog svog doprinosa narodnooslobodilackoj borbi, u periodu od 1941-1945., biva odlikovan najvišim priznanjima partizanske spomenice i ordenima od predsjednika Jugoslavije maršala Josipa Broza Tita... nastavak teksta
Sjećanje na Zećira (Sejda) Ljucević  (20. mart 2021.)
   Danas, 20-03-2021 godine navršava se 4 godine otkad nije sa nama naš dragi Zećir (Sejda) Ljucević.
   S'ljubavlju i najljepšim uspomenama, vječno si u našim srcima i mislima.
  Neka ti dragi Allah dž.š. podari lijep dženet i vječni rahmet.
   Tvoji najmiliji: supruga Bahtija, sin Muamer, kćerka Mersiha, snaha Enisa i unučad Alden, Amina, Alvin, Alina, Amar i Adila.
Novih $20,490 za liječenje Admira Mulamekića (28) iz Gusinja. Ukupno u NY prikupljeno do sada $187,120 + $13,250    (20. mart 2021)
   U New Yorku je pokrenuta akcija za lijecenje Admira Mulamekica (28) na klinici Acibadem u Istambulu. Odboru iz NY su donirane novih $20,490 za njegovo lijecenje:
Goran Drakulovic $250
Erlis Cosaj $150
Esko Z.Deljanin $200
Vedan Djesevic $100
Semir Ahmemulic $100
Rustem Vukelj (Las Vegas) $200
Mehrudin Zilkic $100
Beko (Ramov) Kolenovic $200
Harko Omeragic $1,000
Elvis R. Toskić $500
Sead Hot $200
Hajro Doda $50
Juljevic Zajo $300
Juljevic Haljit $100
Juljevic Hariz $100
Mirsad Ćaza Radoncic $1,000
Safet Ćaza Radoncic $1,000
Mersid Šuca Nikocevic $1,000
Boby Leka $300
Agim Nezaj $200
Ruka Hot $200
Besim Beskovic $500
Iso Feratović $ 100
Zijo Suljic $200
Aljo Djurkovic $200
Agron Perleshi $200
Sead Radončić $100
Albin Krasniqi $100
NN $100
Merdin Zilkic $100
Skender Salja Cecunjanin $200
Redzic Fera Bernad $200
Mirsad Kandic $200
Rifeta Redzic $100
Hajrudin Pupovic$100
Juso Nikocevic $400
Mirsad Rugova $100
Mirsad Ljesnanin $100
Max HOTI $200
Nikola Perkovic $300
Emin Sabovic $200
Semso Dzurlic $100
Ruzdija Ramov Koljenovic $200
Almir Selimovic $200
Damir Selimovic $200
Mustafa Koljenovic $200
Muzafer $ Adis Radončić $500
Damir (Papo) Lukovic $500
N.N. $200
Sokolj Kukaj $300
Saban (Besirov) Cekic $300
Murat Bektesevic $100
Ukus $200
Sadat (Sacirov) Cecunjanin $100
Ermin Koljenovic $300
Edis & Elvis Julevic $400
NN $600
Dzako Koljenovic $300
Asmir $ Alsen Pjetrovic $500
Esma Medunjanin $100
Ruska & Gano & Nisko Pjetrovic $600
NN $500
Ljucevic (Ibrahim) Almir $200
Enis Bicic $100
Emil (Hamda) Koljenovic $100
Sead & Sajmir Feratović $200
Pete and Joe $500
Zaim Dervisevic $200
Zenun Dervisevic $200
Sako Dervisevic $200
Braho Dervisevic $200
Safet R. Pjetrovic $100
Nisko R. Pjetrovic $100
Samir R. Pjetrovic $100
Omer (Hasa) Julevic $200
Samir Feratović $100
Orlo Nikocevic $100
James Maynard 100$,
Sean Bektesevic 100$
Suad Bektesevic 100$
Edin R. Radoncic 100$
Alen Dedic 100$
Senad Gjonoviq 40$
Hajro Dervisevic 100$
Do sada u New Yorku u ovoj akciji je prikupljeno 187,120.00 +13,250 (IZPG)
Odbor u New Yorku koji prikuplja donacije cine: Šabo Pjetrovic 646-284-4403; Ibrahim Pirovic 917-587-1175, Kico Seferagic 917-312-5448; Hakija-Jemmy Vucetovic 917-686-0929; Fajko Rasic 347-870-9899; Asmir Brdakic 347-831-3381; Safko Mulamekic 917-402-6273 i Rafet Hot 646-808-6490.
Medijski sponzor je ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Novih $13,050 za liječenje Admira Mulamekića (28) iz Gusinja. Ukupno u NY prikupljeno do sada $166,620 + $13,250    (20. mart 2021)
   U New Yorku je pokrenuta akcija za lijecenje Admira Mulamekica (28) na klinici Acibadem u Istambulu. Odboru iz NY su donirane novih $13,050 za njegovo lijecenje:
Faro Hot $500
Pino $50
Meco Radocic $200
Kojic Amer $200
Radoncic Fero $200
Hamo Hot $2,000
Alija Toskic $500
Dino Bakovic $100
Elvis Antonio Seferagic $200
Ismet Babi Radoncic $200
Izet Omeragic $100
Braho Hadzovic $100
Senada Redzepagic Zukic $100
Muzafer Radoncic sa sinom Isakom i familijom 1,000
Miro Vekovic $400
Iska Radoncic $100
Debeljko i Kadro Radoncic 1,000
Kico i Enis Seferagic $1,500
Sajo Deljanin $500
Samir Neljkovic $200
Salem Neljkovic $200
Rifat Fori Cekic $100
Aljo Krcic $100
Orlo Dzaferov Koljenovic $300
Husko Tosic $1,000
Senad Kastrat $200
Ramo Seferagic $200
Gano Tosic $200
Suco Markovic $500
Hakija Kandic $100
Izet Neljkovic $200
Jasmin i Jaska Seferagic $100
Ruzdo Djukanovic $200
Seko Deljanin $100
Dzeri Kandic $100
Isak Kandic $300
Do sada u New Yorku u ovoj akciji je prikupljeno 166,620.00 +13,250 (IZPG)
Odbor u New Yorku koji prikuplja donacije cine: Šabo Pjetrovic 646-284-4403; Ibrahim Pirovic 917-587-1175, Kico Seferagic 917-312-5448; Hakija-Jemmy Vucetovic 917-686-0929; Fajko Rasic 347-870-9899; Asmir Brdakic 347-831-3381; Safko Mulamekic 917-402-6273 i Rafet Hot 646-808-6490.
Medijski sponzor je ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Novih $15,000 za liječenje Admira Mulamekića (28) iz Gusinja. Ukupno u NY prikupljeno do sada $153,670 + $13,250    (20. mart 2021)
   U New Yorku je pokrenuta akcija za lijecenje Admira Mulamekica (28) na klinici Acibadem u Istambulu. Odboru iz NY su donirane novih $15,000 za njegovo lijecenje:
Erman Sujkovic sa familijom (Njemacka) $100
Nijazija Mrkulic $100
Denis Pupovic $100
N.T. $100
Novo Curanovic $100
Kushtrim Ramo Sinanaj $200
Enver i Eldina Medunjanin $100
Ifeta Huskovic $100
Belji Haljiljov Selimaj $200
Bruno Selimaj $500
Mujo Tahira Selimaj $200
Alen Saja Ducic $100
Almir Hasana Dervisevic $100
Husko Dzafera Koljenovic $100
Halim i Eko Loncarevic $1,000
Servet Sehovic $400
Uka Selimaj (Grofov unuk) $200
Redzo Damjanovic $300
Faruk (Hazemi) Kukaj $150
Dino (Sadrije) Nikocevic $100
Burhan Markovic $100
hadzi Ruzdija Lukovic $100
Alina Lukovic $50
Naser Mehaj $100
Agron Ahmetaj $200
Samir Mehovic iz Bara $100
Ruzdija Redzematovic $200
Saljo Bektesevic $200
Becir Pjetrovic $300
Redzo Balic sa porodicom $600
Suco B. Nikocevic $200
Pajazit Koljenovic $200
Miralem Sabovic $200
Cekic Haljita Cazo sa porodicom $200
Ago Brase Jakupovic $200
Huso Mrkulic $200
Sead Balic $100
Novaj Fadil $200
Jasmin Dzafera Lalicic $200
Fera Purisica sinovi Safet, Ervin i Nedzad $500
Lirim Muzli Kukaj $100
Junuz Mrkulic sa porodicom 200
Hamko Deljanin 100
Pajo Deljanin 100
Beko Semsov Koljenovic 500
Dzeljo Radoncic 100
Safko Mulamekic sa familijom $2,000
Ramo H.Hasov Koljenovic 300
Safet B.Koljenovic 300
Rasim Kupsin Muminovic $200
Rifat Mede Deljanin $500
Nuro Adema Kukaj $200
Skendo Abaza Rasic $200
Dzeka Jakupov Deljanin $200
Sejdo Cecunjanin $500
Hasan Cecunjanin $100
Zeca Cecunjanin $100
Rizo Kandic $100
Haljit (Bajrama) Sabovic $100
Icko Bajrama Koljenovic $500
Koljenovic Isa Almir $100
Gruda Saliha Zaim $100
Do sada u New Yorku u ovoj akciji je prikupljeno 153,670.00 +13,250 (IZPG)
Odbor u New Yorku koji prikuplja donacije cine: Šabo Pjetrovic 646-284-4403; Ibrahim Pirovic 917-587-1175, Kico Seferagic 917-312-5448; Hakija-Jemmy Vucetovic 917-686-0929; Fajko Rasic 347-870-9899; Asmir Brdakic 347-831-3381; Safko Mulamekic 917-402-6273 i Rafet Hot 646-808-6490.
Medijski sponzor je ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Novih $15,350 za liječenje Admira Mulamekića (28) iz Gusinja. Ukupno u NY prikupljeno do sada $138,670 + $13,250    (20. mart 2021)
   U New Yorku je pokrenuta akcija za lijecenje Admira Mulamekica (28) na klinici Acibadem u Istambulu. Odboru iz NY su donirane novih $15,350 za njegovo lijecenje:
Pirovic Mahmuta Ibrahim $2000
Pirovic Mahmuta Aljo $2000
Pirovic Mahmuta Muhamed $1000
Pirovic Alja Jazo $500
Pirovic Alja Jasmin $500
Pirovic Alja Kemal $500
Pirovic Muhameda Sinan $500
Mrkulic Muzafera Alen $500
Mrkulic Muzafera Denis $500
Radoncic Saba Saka $100
Mrkulic Osmana Dafer $400
Feratovic Feriza Ruzdo sa sinom $300
Kastrat Sabana Suco $200
Dervisevic Bajrama Izet $500
Dervisevic Saliha Esad $500
Dervisevic Rama Sacir $100
Dervisevic Saliha Ragip $100
Dervisevic Saliha Ermin $100
Dervisevic Galja Sajo$100
Dervisevic Galja Senad 100
Dervisevic Smajlja Erdan 100
Dervisevic Smajlja Zufer$50
Dervisevic Izeta Abdulah$100
Dervisevic Izeta Adel $100
Dervisevic Rifata Sanel $100
Dervisevic Braha Esko $100
Nikocevic Jakupa Suco $100
Neljkovic Mede Seko $100
Feratovic Senad i Azra $200
Gacevic Braho i Husko $500
Gacevic Hamdo sa sinovima $500
Sabovic Mirsad sa familijom $500
Sabovic Mensur sa familijom $500
Koljenovic Hasa Zeko $500
Deljanin Haso $500
Deljanin Suljo $500
Deljanin Sadmir $200
Hot Becira Haljilj $200
Do sada u New Yorku u ovoj akciji je prikupljeno 138,670.00 +13,250 (IZPG)
Odbor u New Yorku koji prikuplja donacije cine: Šabo Pjetrovic 646-284-4403; Ibrahim Pirovic 917-587-1175, Kico Seferagic 917-312-5448; Hakija-Jemmy Vucetovic 917-686-0929; Fajko Rasic 347-870-9899; Asmir Brdakic 347-831-3381; Safko Mulamekic 917-402-6273 i Rafet Hot 646-808-6490.
Medijski sponzor je ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Fondacija Gusinje prikupila $35,050 za liječenje Admira Mulamekića (28) iz Gusinja. Ukupno prikupljeno do sada $123,320.00    (19. mart 2021)
   U New Yorku je pokrenuta akcija za lijecenje Admira Mulamekica (28) na klinici Acibadem u Istambulu. Fondacija Gusinje je prikupila $35,050 za njegovo lijecenje:
Fondacija Gusinje $2000
Dzavid Kastrat $500
Denis Rasic $500
Refik Radoncic $2000
Faik Rasic $1000
Asmir Brdakic $1000
Almir Hot $500
Rasim Toskic $500
Etem Kolenovic $500
Hiljmo Hot $500
Miralem Kolenovic $500
Mino Omeragic $500
Safet Kolenovic $200
Dzenad Bicic $500
Ganija Radoncic $500
Dema Balidemaj $500
Sulja Djombalic sa sinom Mirsadom i unukom Sanelom $300
Sukro Cecunjanin $500
Braho Radoncic $500
Esko Omeragic $500
Ruzdo Pjetrovic $200
Esko Balic $100
Naser Dervisevic $500
Ljatifa Tika Rasic $300
Melda Kukic $50
Linda Kukic $50
Suljo Redzepagic $50
Dzenan Dzeno Sujkovic $300
Sabina Sujkovic $100
Alen Mrkulic $50
Adis (Huskov) Radoncic $1000
Ekan Djesevic $100
Imer Rugova $100
Faruk Muminovic $100
Mensur - Raro Hot $200
Hasa Cekic $200
Ismet Geca Cekic $200
Sako & Enera Kolenovic $100
Sadmir (Dzevdeta) Radoncic $250
Esmir (Dzevdeta) Radoncic $250
Radonicic Dzafera Vahid i Almin $1200
Vesel Cosaj $100
Isak Cosaj $100
Asmir Feratovic $100
Selmir Metjahic $350
Sanela Kanjiza $200
Ervin Jarovic $300
Elvedin Jarovic $200
Samir (Hiljma Jusova) Radoncic $100
Mervin (Hasima) Kolenovic $200
Nusret (Hakov) Mrkulic $200
Elmina (Nusretova) Mrkulic $100
Haris Kolenovic $100
Elma Kolenovic $100
Braca i sestre Draskovic $1,500
Isak Music $300
Ekrem Bektesevic $200
Ermin Bektesevic $100
Elvir Bektesevic $400
Meldin Redzematovic $200
Miralem Cecunjanin $100
Besnik Kukaj $200
Omeragic (Hajra) Denis - Svedska $500
Bektesevic (Ruzdije) Edita $100
Bektesevic Hamdo $500
Bektesevic Mirsad $500
Ermin Omeragic $200
Mensud Omeragic $200
Emil & Elmedina Kandic $100
Armiz (Avda) Radoncic $1000
Eko (Avda) Radoncic $500
Hamdo (Avda) Radoncic $4,000
Ermin Saljanin $500
Esko & Esmir Saljanin $500
Ersan Saljanin $100
Sefkija Deljanin $500
Ginera Sehic $100
Almir (Hiljmov) Kolenovic $200
Enis R. Radoncic $100
Jasmin Mulic $100
Rusmin Sujak $300
Igbala J. Kukic $100
Albert Rasic $200
Skender Redzematovic $200
Elda Mrkulic $200
Junuz Djukanovic $200
Aldin Brdakic $100
Do sada u ovoj akciji je prikupljeno 123,320.00
Odbor u New Yorku koji prikuplja donacije cine: Šabo Pjetrovic 646-284-4403; Ibrahim Pirovic 917-587-1175, Kico Seferagic 917-312-5448; Hakija-Jemmy Vucetovic 917-686-0929; Fajko Rasic 347-870-9899; Asmir Brdakic 347-831-3381; Safko Mulamekic 917-402-6273 i Rafet Hot 646-808-6490.
Medijski sponzor je ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Novih $28,970 za liječenje Admira Mulamekića (28) iz Gusinja. Ukupno $88,270.00    (19. mart 2021)
   U New Yorku je pokrenuta akcija za lijecenje Admira Mulamekica (28) na klinici Acibadem u Istambulu. Donirane su novih $28,970.00 za njegovo lijecenje:
- Senad H. Dervisevic $100
- Šeka Dervisevic $200
- Beko Kuc $200
- Medo Ljaljic $500
- Buljo Reckovic $100
- Elvis Dzeme Nusevic $500
- Šeko i Alma Music $500
- Meki i Eldina Siljkovic $500
- Ahmet Music $200
- Ruzdija Gacevic $100
- Burhan Gacevic $100
- Nedzad Gacevic $100
- Dzemal Gacevic $100
- Zuvdija Ujkana Kucevic $100
- Ismet Kastrat $100
- Adis Sahmanovic $100
- Amer Mulic $100
- Izet i Nusko Sabovic $500
- Mece Koljenovic $500
-Almir Bektesevic $500
- Fadilj Fejza Feratovic $300
- Salem Feratovic $100
- Esad Feratovic $100
- Sead Deljanin $500
- Admir Deljanin $300
- Redzo Deljanin $300
- Mirsad Miko Cekic $200
- Eris Zama Gacevic $100
- Farko Markisic $100
- Skendo S. Feratovic $200
- Rasim S. Feratovic $100
- Lucy Opris $50
- Buto Koljenovic $100
- Hasko i Ermin Djukanovic $400
- Almir Feratovic $100
- N.N. $100
- Toskic Ragip $500
- Toskic Rasim $500
- Toskic Bislim $200
- Toskic Zihdija $200
- Toskic Senad $200
- Toskic Fikret $100
- Braca Rustem, Ismet, Shefket i Xhafer Sinanaj $1,000
- Dinamin-Deca Nikocevic $200
- Krcic Alen $200
- Markisic Sefer $100
- Suljo Hot sa djecom Adisom i Aidom $300
- Adem Basuljevic $100
- Enver Basuljevic $100
- Safet Basuljevic $100
- Fata Gjonbalaj - Lesnjanin $100
- Ramo Gjonbalaj $100
- Ferida Gjonbalaj $100
- Armen i Faketa Berisha $100
- Mrkulić H. Dzafko $100
- Mrkulić Dzafka Aljo $100
- Dzeri Kasumovic $100

- Rafet S. Koljenovic $200
- Kumra S. Koljenovic $200
- Hamdo Koljenovic $500
- Husko Koljenovic $500
- Ljana Koljenovic $300
- Zamo Koljenovic $200
- Fiko Koljenovic $200
- Beli Kolenovic $500
- Jasmin Fadiljov Koljenovic $100
- Beli Hakije Purisic $100
-Sejdo Radoncic $200
- Ragip Lekovic $100
- Nermin Durakovic $200
- Enis I. Durakovic $300
Anonymous $500
- Dzevat Hajrov Mrkulic sa sinovima Denisom,Damirom i Alenom $500
- Senad Hadzimusovic 200
- Dzeko Š. Koljenovic $200
Saljo S. Hot $200
- Vaka B. Sujkovic $300
- Rafko-Tuka Balic $500
- Fadilj Koljenovic $200
- Himzo-Paco Hot $500
- Hasim Gutic $200
- Murat Durakovic $500
- Ragip Jadadic $100
- Skendo Ibric $100
- Relja Loncarevic $100
- Almir Dz. Radoncic $500
- Roko H. Nikocevic sa sinovima $500
- Ismet Šabovic $200
- Emin Koljenovic $200
- Kastrat Dzenada Din i Omar $200
- Hasko i Aida Šujak $1,000
- Mirsad Miki Rasic $200
- Sead Kastrat $200
- Benjamin Mino Rasic $200
- Zufer Saljov Cecunjanin $500
- Din (Sanin) Djukanovic $200
- Jusuf A. Kolenovic $200
- Hasret (Mecov) Mrkulic $1,000
- Avdo Skendov Radoncic $100
- Enver-Šogo Radoncic $500
- Ruska H. Nikocevic $100
- Kadrija H. Nikocevic $100
- Bisera Nikocevic $200
- Avdu Fetahy $100
- Anri Xhelilay $20
- Nijazija i Admir Rasic $500
- Muminovic Albert $100
- Saka S. Radoncic sa porodicom $700
- Fajko, Fiko i Samir Mrkulic $600
- Iso S. Radoncic sa porodicom $500
- Ramiz Šukov Radoncic $300
Do sada u ovoj akciji je prikupljeno 88,270
Odbor u New Yorku koji prikuplja donacije cine: Šabo Pjetrovic 646-284-4403; Ibrahim Pirovic 917-587-1175, Kico Seferagic 917-312-5448; Hakija-Jemmy Vucetovic 917-686-0929; Fajko Rasic 347-870-9899; Asmir Brdakic 347-831-3381; Safko Mulamekic 917-402-6273 i Rafet Hot 646-808-6490.
Medijski sponzor je ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Sjećanje na Dječević Jusufa    (1929-2018)   (19. mart 2021.)
  Prošle su tri godine kako nisi sa nama. Malo je reći da fališ, da fali tvoj smijeh, riječ, pogled. Fali nam tvoj duh i širina kojom si grlio svoju djecu i unučad.
  Svakoga dana neko te od nas spomene i ti tako živiš i prisutan si u našim životima, jer voljeni ne umiru sve dok ih se sjecamo i dok ih pominjemo.
  Tvoji najmiliji: supruga Šefika, sin Mirsad, kćerke Mirsada, Namka i Sabina, zetovi Hajrudin i Esad, unucad Sefer, Malek, Vildana, Lejla, Jasmin, Edin i Ena, i mnogobrojna rodbina. El Fatiha
Sjećanje na Zuvdiju Mačkić   (13.10. 1962 - 19.3.2019)    (19. mart 2021)
  Dvije godine od kako si nas napustio dragi babo. Svijet nije isti bez tebe. Zahvalni smo na svemu što si uradio za nas, za beskrajnu ljubav koju si nam pružio, za svaki zagrljaj koji je bio najtoplije i najsigurnije mjesto na svijetu. Sa velikom ljubavlju i poštovanjem čuvamo svaki trenutak provedeni zajedno. Ponosni smo na tebe, jer ti si naš najveci borac, ljudina i volimo te više od svega na ovom svijetu!
  Neka ti dragi Allah podari vječni dženet!
  Tvoji voljeni: supruga Vahida, sinovi Sead i Selvir, kćerke Selvija i Fahreta, unučad, braća, sestre kao i mnogobrojna familija.
Sjećanje na Nuriju Juljević rodj. Muminović    (19.3.2001-19.3.2021)   (19. mart 2021.)
  Najteži su iznenadni odlasci.
   Oni koje ne očekujete,
  za koje se ne pripremate.
  Nemate šansu za poslednje volim te.
  Nemate šansu za poslednji zagrljaj.

   Samo nas život jako ošamari.
   I svatite, da ste trebali jos mnogo toga reci, uraditi a niste imali šansu,
  niste stigli ni da se oprostite od
   najmilije osobe koja je otisla,
  izdahnula na nekom bolničkom jastuku inna nečijim tudjim rukama.

   Najmilija naša majko, nana ...
  Tužnih,usamljenih i jako dugih 20 godina je prošlo a ti nisi sa nama,
   u našim zagrljajima,pogledima i dešavanjima,a mnogo toga se desilo
  Kažu,da vrijeme liječi rane ali zapravo ono je samo nijemi svjedok naše boli, tuge i praznine.
  Rane bole neopisivo ali smo se naučili od tebe da živimo sa njima, jer ti si hurijo naša bila siroče, majčinu ljubav nisi ni osjetila, a nama si je nesebično i bezuslovno na tone poklanjala.
   Borimo se sa ovom mučnom tišinom gdje nema tvog glasa, osmjeha, pogleda, dodira.
  Znamo da sa neba paziš na nas,snagu nam dajes za sve što je prošlo i za sve što će doći.Ali boli jos uvijek, isto boli. To što te nema u našim domovima, što nas ne čekaš u svojoj kući, na svome kauču.
  Boli to što nemožemo osjetiti koliko si sretna kad ti iz daljine dodjemo,kad nam ti dodješ. A daljina nas opet zove,pa ti majko za nama polijes vodu,a zajedno sa vodom proliješ i suze.Tvoj glas ne odzvanja i ne čujemo ti korake,često te sanjamo, ali to nije isto.
  Nedostaju nam savjeti,riječi utjehe,podrške, nema više onog čeličnog mosta niti ramena, da se slobodno naslonimo i da uz tvoju pomoć sve nabujale životne rijeke preplivamo. Nedostaješ neopisivo!
  Ostala su nam lijepa sjećanja,slike,ostao nam ponos što smo bili dio tvog svijeta. Ostala nam je neizmjerna tuga što nisi još uvjek sa nama. Tvoj iznenadni odlazak ostavio za tobom veliku prazninu,tugu i nevjericu pa se još uvijek pitamo:>> Zašto tako rano?>
  A bila si žena, majka i kraljica, sa velikim srcem koju riječima ne mozemo opisati,jer svaka riječ je za tebe premala.
  Nadajući se, da si na najboljem mjestu tvoji najmiliji upućuju dovu za tvoj rahatluk, Onom u čijoj je ruci duša svakog od nas. Čekaj nas dušo naša i mi cemo ti doći u zagrljaj. Majko, za sve ti velika hvala, bila si najbolja majka, a sama majke nisi imala.
  Hvala svima, koji su te voljeli jer znamo da te nisu zaboravili.
   Tvoji najmiliji.
Novih $25,000.00 za liječenje Admira Mulamekića (28) iz Gusinja. Ukupno $59,300.00    (18. mart 2021)
      U New Yorku je pokrenuta akcija za lijecenje Admira Mulamekica (28) na klinici Acibadem u Istambulu. Od odbora koji rukovodi ovom akcijom imamo spisak donatora koji su donirali novih $25,000.00:
  - Hadzi Iso Pjetrovic sa sinovima $1,000
- Suad Rugovac $100
- Edin Jarovic $200
- Mirza Omeragic $500
- Dzemal Sahmanovic $200
- Edis Desic $300
- Kemal Srdanovic $100
- Samir Lukovic $500
- Fado Tacevic $200
- Sota Purisic $50
- Ervin & Sanela Gutic $50
- Anonimni $100
- Mesih Cekic $150
- Rusmin Cekic $300
- Fadilj Deljanin $200
- Beli Pjetrovic $500
- Seljo Pjetrovic $300
- Orhan Sokoli $1,000
- Mirvet Bektesevic $ 500
- Elhan E. Radončić $500
- Cekic Skendo(Trupko) sa sinovima 1000$
- Dzafer Bektesevic $100
- Bosnjaci.net $100
- Faro & Nada Redzepagic $200
- Momci iz Plava i Gusinja $1,400
- Husko Gutic $1,000
- Galjo i Sejo Pejcinovic $500
- Albin Rebronja $200
- Adnan Hakanjin $100
- Benjamin Sabovic $200
- Nijal Bakovic $100
- Sead Muric $50
- Senada Pjetrovic $100
- Almir Redzematovic $200
- Denis Djurkovic $200
- Hari Radoncic $100
- Rasim Pjetrovic $100
- Demo Hadzovic $500
- Dino Cirikovic $500
- Radoncic Zeca sa sinovima $300
- Ariana Djurkovic $100
- Salih Hot $500
- Zehra Bajrektarevic $200
- Dzena Nikocevic $200
- Ersin Mujanovic $100
- Tarik Falah $100
- Fejzulah S $200
- Erol Radončić $500
- Amer Dervisevic $200
- Toma Alijaj $100
- Emir i Amar Omeragic $200
- Murat Nikocevic $100
- Igbala B. Pjetrovic $300
- Mirsad H. Radončić $200
- Semso (Kelja) Mrkulic $100
- Nedzad Pjetrovic $100
- Danen Radončić $100- Ragip Redzematovic $100
- Senad Sujak $100
- Mersim Zilkic $200
- Feka i Dino Redzepagic $200
- Ago Koljenovic $1000
- Nevzad Kurtagic $200
- Mirsad Sarkinovic $100
- N.N. $100
- Vahid Durmic $100
- Muharem Purisic $100
- Bajro Mrkisic $100
- Braca Ago, Dino, Hajro i Adis Redzic + Ermin Bektasevic $500
- Seada Sacirevic Radončić sa sinom Damirom $100
- Ujkan Todic $100
- Anec Kolenovic $100
- Mirsad Klapija $100
- Denis Klapija $100
- Zara Kandic $100
- Mervin Zilkic $100
- Beco Kucevic $100
- Mirsad Siljkovic $100
- Aida Realty $100
- Izet Fikrera Durakovic $200
- Rafet Pjetrovic $200
- Enis Ahmemulic $100
- Elma Ugljanin $200
- Fadilj Radončić $100
- Almas Ganic $250
- Adis Ganic $250
- Izet Koljenovic $250
- Mirsad Sabovic $100
- Almir Fatic $100
- Enis Rugovac $50
- Admir Sabovic $50
- Adnan Morina $50
- Sevgin Ismailovski $50
- Enis Djukanovic $500
- Bernard & Medina Muminovic $300
- Hadzi Refik (Haljibabin) Bektesevic $100
- Indira B.Pjetrovic $200
- Saim Haxhaj $200
- Mersid Halilovic $100
- Eldin Djesevic $100- Marina Gabud $50
- Hazir & Elvira Bektesevic $200
- Edin & Alisa Kolenovic $200
- Bajro Ljesnjanin $100
- Sucko Ljesnjanin $100
Do sada u ovoj akciji je prikupljeno $59,300.00
Odbor u New Yorku koji prikuplja donacije cine: Šabo Pjetrovic 646-284-4403; Ibrahim Pirovic 917-587-1175, Kico Seferagic 917-312-5448; Hakija-Jemmy Vucetovic 917-686-0929; Fajko Rasic 347-870-9899; Asmir Brdakic 347-831-3381; Safko Mulamekic 917-402-6273 i Rafet Hot 646-808-6490.
Medijski sponzor je web magazin Gusinje-Plav.com
Udruzenje EURO Gusinje iz New Yorka i clanovi istog donirali $5,200.00 za lijecenje Admira Mulamekica. Ukupno $34,300.00    (18. mart 2021)
   Humanitarno udruzenje EURO Gusinje se odazvalo apelu za prikupljanje donacija za lijecenje Admira Mulamekica. Iz budzeta udruzenja, clanova odbora i clanova udruzenja donirano je $5,200:
- Udruženje EURO Gusinje $1,000
- Mirzet Vukelj $500
- Rifat Dervisevic $100
- Rafet Hot $100
- Mihret Radoncic $200
- Selim H. Čekić $200
- Rasim Bicic $100
- Akica Djukanovic $200
- Faro Hodzic $200
- Ruska Jarovic $100
- Aljo Kobilic $200
- Zumber Radoncic $100
- Senad H. Cekic $100
- Šuco Bicić $300
- Ragip Bicic $100
- Mithad E. Radoncic $200
- Radoncic Hama Enver $200
- Radoncic Omera Sanel $100
- Dzevat Vukelj $500
- Šahmanovic R. Irfan $100
- Zuvdo Radoncic $100
- Smajlje Radoncic $100
- Sejo Omera Radoncic $100
- Redzematovic Adis $100
Koljenovic Adema Hamdo $200
Do sada u ovoj akciji je prikupljeno $34,300.00
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Novih $21,100.00 za liječenje Admira Mulamekića (28) iz Gusinja. Ukupno $29,100.00    (18. mart 2021)
   U New Yorku je pokrenuta akcija za lijecenje Admira Mulamekica (28) na klinici Acibadem u Istambulu. Od odbora koji rukovodi ovom akcijom imamo spisak donatora koji su donirali novih $21,100.00:
- Izeta Purisic $200
- Aljo Ćaza Hot $500
- Kemal H. Dervisevic $200
- Kemal Z. Bektesevic sa familijom $500
- Beno Muslija iz Dallasa $1,000
- Mujo Beskovic sa sinovima $1,000
- Ismet-Beli Purisic $200
- Ramo Fejza Feratovic $500
- Ibrahim i Djulja Feratovic $100
- Senad i Bulja Krcic $100
- Redzo i Mirzeta Klica $100
- Mersina Cekic sa Familijom $100
- Azra Mehmedovic $100
- Medo Hot $200
- Bahtija Durakovic $100
- Asiya Durakovic $100
- Sarah Durakovic $100
- Jimmy Vucetovic $2,000
- Šemso Vucetovic $2,000
- Esad Vucetovic $2,000
- Dzafer Vucetovic $1,000
- Ragip Kadric iz Las Vegasa $200
- Besim H. Nikocevic $500
- Ruzdo Durakovic $500
- Zuvdo Durakovic $500
- Sanel S. Koljenovic $500
- Becko Hodzic $200
- Esko Selimovic $500
- Almir Mrkulic $200
- Haris Koljenovic $100
- Medzid Cekic $100
- Hiljmo Bektesevic $100
- Senad R. Bajraktarevic $200
- Semir i Jasna Jusic $100
- Edin Gacevic $100
- Enis Gacevic $100
- Nedzad Deljanin $100
- Šeki Pjetrovic $200
- Jasmina Nikocevic $200
- Denis Cekic $200
- Jusuf H. Redzepagic $100
- Ekrem Loncarevic $1,000
- Hariz Izetov Deljanin $500
- Šeko Jadadic $300
- Haris i Suka Mulic (Svedska) $500
- Muharem Bruncaj $200
- Admir Bektesevic $100
- Avdo i Lora Gacevic $100
- Damir Kastrat $200
- Šuco Šujak $200
- Ramiz (Zama) Mrkulic $200
- Enis Enko Izetov Deljanin $500
-Redza Vukelj $500
Do sada u ovoj akciji je prikupljeno $29,100.00
Odbor u New Yorku koji prikuplja donacije cine: Šabo Pjetrovic 646-284-4403; Ibrahim Pirovic 917-587-1175, Kico Seferagic 917-312-5448; Hakija-Jemmy Vucetovic 917-686-0929; Fajko Rasic 347-870-9899; Asmir Brdakic 347-831-3381; Safko Mulamekic 917-402-6273 i Rafet Hot 646-808-6490.
Medijski sponzor je web magazin Gusinje-Plav.com
Sjećanje na Ilijaza - Jaza Neljkovića   (1937-2013)    (18. mart 2021)
  Navršava se 8 godina od kako si nas napustio ali sjećanje na tebe još uvijek živi i ne blijedi.
  Tvoja lijepa rijec, osmijeh i savjet svima nam nedostaje.
  Ostaces zauvijek u našim srcima i mislima.
  Hvala ti na svemu čemu si nas podučio.
  Ponosimo se s tobom.
  Molimo uzvišenog Allaha da tvojoj plemenitoj duši podari najljepše mjesto u Dženetu.
  Najboljem ocu, mužu i djedu, njegovi najmiliji: supruga Šadija, sinovi Ekrem i Haris, ćerka Mersiha, unučad Denis, Arnad, Amer, Davud, Ambera, Mina i Uma.
MIZ- e Gusinje donirala 1,000 eura za Admira Mulamekica (28)    (17. mart 2021)
   Medzlis islamske zajednice, na sjednici u elektronskoj formi, hitno je reagovao, na saopstenje o pokretanju akcije za lijecenje naseg sugradjanina i bivseg clana MIZ-e.
   Admir je dao nemjerljiv doprinos radu MIZ- e, svojim pravnim znanjem, kao i zalaganjem na polju pokretanja mnogih projekata i akcija koji su realizovani. Admir je nas najdivniji brat i sugradjanin, simbol Gusinja.
   Malo je rijeci koje ga mogu opisat, a jos manje, koliko on nama znaci i sta za nas znaci kao persona. Zelimo mu brz oporavak i da se sto prije vrati medju nama, jer sa njim smo mnogo jaci na svakom polju i imamo jos mnogo toga neuradjenog.
   Medzlis islamske zajednice Gusinje ce donirati 1.000. eura.
   Budite brzi i vi ostali, jer svaki trenutak nam je dragocjen.
   MIZ- e Gusinje
Humanitarna akcija za Admira Mulamekica (28) iz Gusinja    (17. mart 2021)
   Nakon sto je u bolnici u Bijelom Polju, nasem Admiru Mulamekicu (28) iz Gusinja, u pripremi za transplantaciju bubrega prilikom ugradnje centralnog venskog katetra ostecena glavna arterija i dva mjeseca bezuspjesnog lijecenja u Klinickom Centru u Podgorici, Admiru hitno je neophodno daljnje lijecenje na klinici "Acibadem" u Istambulu (Turska).
   Tim povodom u New Yorku je pokrenuta akcija za prikupljanje novcanih donacija za pocetno lijecenje koje iznosi $39,283 (profaktura klinike u prilogu).
  Zbog urgentnosti novac (koji je pozajmljen) ce sa privatnog racuna danas biti poslat klinici (atacment).
   Imamo prve donatore koji su donirali $8,000:
- Ago Koljenovic $4,000
- Halim Koljenovic sa sinovima Šekom i Sajom $1,000
- Ramiz A. Radoncic $1,000
- Kemal Hot $2,000
   Odbor u New Yorku koji prikuplja donacije cine: Šabo Pjetrovic 646-284-4403; Ibrahim Pirovic 917-587-1175, Kico Seferagic 917-312-5448; Hakija-Jemmy Vucetovic 917-686-0929; Fajko Rasic 347-870-9899; Asmir Brdakic 347-831-3381; Safko Mulamekic 917-402-6273 i Rafet Hot 646-808-6490.
Medijski sponzor je web magazin Gusinje-Plav.com
Sjećanje na Ismeta Ahmetovića    (16. mart 2021)
  Prošlo je 30 dugih i tužnih godina od kako nisi sa nama. Vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav, već ljubav i sjećanje na tebe.
  Živiš u našim srcima, ostati ćeš voljen i nikada zaboravljen.
  Tvoji najmiliji
Sjećanje na Hasniju-Harku Ibrahimagić, rodj. Nikočević.    (15. mart 2021)
   Danas, 15. marta navršava se 14 tužnih godina od smrti naše majke, bijače Hasnije-Harke Ibrahimagić.
   Godine prolaze, a tuga i bol za tobom ne prestaju. Tvoj lik i tvoja dobrota ostaće zauvjek u našim srcima. Mnogo nam nedostaješ.
  Neka ti dragi Allah podari vječni dženet. Amin!
  Tvoji najmiliji: kćerke Niska, Alma i Amela, snaha Nisera, zetovi Hakija, Jasmin i Senad, unučad Dino, Anes, Edi, Enes, Mensur, Diana, Nela, Ema i Edina.
Sjećanje na Durakovic (Rama) Hajriju, rodj. Pjetrovic   (1934 - 16. januar 2021)   (9. mart 2021)
  Danas je 52 dana od kako nijesi vise sa nama. Majko nasa, tesko je krenuti dalje bez tebe. Boli tvoja praznina, boli tvoj odlazak. Bila si majka koju bih svako pozelio da ima. Nikad te zaboraviti necemo, zivjet ces u nasim srcima i mislima.
Voljeni tvoji: sinovi: Medo, Esad i Senad, kcerke: Igbala, Zada, Haka, Suada i Sehada!
Sjećanje na Durakovic (Rama) Hajriju, rodj. Pjetrovic   (1934 - 16. januar 2021)   (9. mart 2021)
  Danas je 52 dana bez tebe najdraza nasa majko. Tesko nam je bez tebe, sve si lijepo odnijela s tobom. Nasa srca su otisla s tobom. Bole nas duse za tobom majko. Tesko je zivot zamisliti bez tebe.
Neka ti Allah podari najljepsi dzenet.
Tvoje kcerke Suada, Sehada i unuci Danny i Dilan.
Na ahiret je preselio Kučević (Dina) Sadik   (1953-2021)   (8. mart 2021)
   Danas je u New Yorku u 69-oj godini života na ahiret preselijo Sadik (Dina) Kučević.
   Zdravoglava se održava danas u Bosnjačkom islamskom centru na Richmond Hill-u od 4pm-11pm.
Dženaza namaz se klanja sjutra, u utorak 9. marta u 9am, nakon čega će se obaviti dženaza u 1pm na Washington mezarju na Long Islandu.
Ožalošćeni: supruga Zineta, sin Enis, kćerke Emira i Enisa, brat Džafer sa familijom, unučad Alvin, Jasmin, Esmira, Alisa, Ema i Sofija, snaha Valjbona, zetovi Nedžad i Ednan, bratstva Kučević, Musić, Markisić, Purisic, Nikoćević i ostala mnogobrojna familija
   Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Na ahiret je preselio ŠALJUNOVIĆ (Španda) ALIJA-IBIŠ   (1938-2021)   (5. mart 2021)
   Obavještavamo braću i prijatalje da je u Njemačkoj 4. marta 2021 godine u 83-oj godini života na ahiret preselio ŠALJUNOVIĆ (Španda) ALIJA-IBIŠ.
   Ožalošćeni: sinovi Izet i Safet, kćerke: Izeta, Nevzeta, Fikreta, Remzija i Safeta, brat Avdija, bratanići, bratanične, snahe, unučad, paraunučad, zetovi, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
   Dženaza ce se obaviti Vitomirici (Peć) u NEDELJU, 7. marta u 15 časova.
   Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Na ahiret je preselio Šefkija (Redžo) Đešević   (1954-2021)   (4. mart 2021)
   Obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je naš dragi Šefkija (Redžo) Đešević preselio na ahiret danas, 04.03.2021. godine u 67. godini života.
   Dženaza će se obaviti sjutra, 05.03.2021. godine u Plavu, na Šehovića mezarje. Dženaza kreće od džamije Šabovića u 13:00h.
   Ožalošćeni: supruga Mirsada, sinovi Demir i Emir, snahe, unučad i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
   Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Grandfather's place Budovice - Plav   (3. mart 2021)
Sjećanje na Čekić Saliha-Grofa   (1943-2018)   (2. mart 2021)
  Dragi naš Tata
  Dragi Tata, evo prodjoše tri godine od kako si nas ostavio, godine prolaze, ali ti nam sve više nedostaješ. Nema dana da nisi s nama u mislima.
   S ljubavlju i poštovanjem čuvamo svaki tren proveden s tobom.
  Uvjek ćes živjeti u našim srcima
   Tvoji najmiliji: supruga Hasiba, sin Elmin, kćerke Elvira, Elmina i Emila, snaha Mevlida i unučad.
Na ahiret je preselila Šiljković (Mehmeda) Bahtija, rodj. Krcić   (1949-2021)   (1. mart 2021)
   U Plavu je juče, 28. 02. 2021 god u 72-oj godini života na ahiret je preselila Šiljković (Mehmeda) Bahtija, rodj. Krcić.
   Dženaza obavljena danas, 1.3. 2021 god na mezarje Hrankovića u Plavu.
  Ožalošćeni: sin Orhan, kćerke Šemsija, Elvira i Indira, zetovi Arslan, Abedin i Enis, snahe Sabina i Mersiha, braća Džavid, Abidin, Rasim, Hasim i Zajko, unučad, paraunuče i bratstva Šiljković i Krcić
   Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Prvi put nakon 15 godina u New Yorku, ove godine bez proslave Dana žena - 8. marta   (1. mart 2021)
   Poštovane dame,
  Nakon 15 uzastopnih godina druženja i organizovanja u New Yorku proslave Dana žena - 8. marta, ove godine smo zbog epidemijološke situacije primorani da prekinemo taj niz.
   Nadamo se da ćemo u nekoj bliskoj budućnosti, kad sve ovo bude juče, nastaviti da se ponovo družimo i radujemo životu.
  Dotle, ostajte mi zdravo i veselo.
  Srdačan pozdrav,
  Radončić Džako, organizator proslave Dana žena - 8. marta.
Na ahiret je preselio Hajro (Hasana) Jarović   (1957-2021)   (1. mart 2021)
   U Gusinju je danas na ahiret preselio Hajro (Hasana) Jarović, u 64-oj godini života.
   Dženaza će se obaviti sjutra, u utorak 2. marta 2021 u 13 casova na mezarju u Gusinju.
  Ožalošćeni: bratanić Edin, snahe Ema, Kima i Almira, bratanične Edina, Elvira, Nadzija, Aida, Djula, Fatima, Alma i Mensura, sestrići Dzevad, Sead i Sabahudin, bratstva Jarović i Hodzić, rodbina i prijatelji
   Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Sjećanje na rah. Deljanin Zufera   (1944-2020)   (28. februar 2021)
  Danas se navršava pola godine od kada nisi sa nama. Zauvjek ćeš biti u našim srcima.
   Molim dragog Allaha da ti podari naljepše dženet.
  Tvoji najmiliji.
Sjećanje na rah. Jusufa (Jusa) Redžepagić   (1938-2013)   (28. februar 2021)
   Danas se navršava tacno osam godina otkad je prestalo da kuca tvoje plemenito srce, koje nam je bilo zaštita i velika toplina. Bol i ceznja za tobom Babo je ista kao od prvog dana kada si nas napustio i takva ce ostat uvijek. Bio si NAŠE upustvo i pravac života. Tvoje njezne rijeci i prelijepi osmjeh ostace uvijek u nama i našim secanjem na tvoju plemenitost. Zato smo srecni i ponosni što smo te takvog imali kraj sviju nas, za našeg nezaboravnog i ne prezaljenog Supruga, Baba, Dedu.
   Molimo dragog Allaha da ti podari vjeciti dženet. Amin!
  Tvoja supruga Surka, sinovi, kcerke, snahe, unucad.
Ali-pasini izvori u zimskom periodu!    (27. februar 2021)
Za rentanje trosobni stan, sa dva kupatila - 6104 Myrtle Avenue Glendale NY 11385    (27. feb 2021)
   Stan sa tri spavaće sobe, kuhinjom, dnevnim boravkom, trpezarijom, dva kupatila.
   Adresa: 6104 Myrtle Avenue Glendale NY 11385
   Cijena $2,600 mjesečno. Vruća voda i grijanje uključeni u rentu. Čitav drugi sprat.
   Kontakt: Džeri - 917 445 6524


Balkanci u Americi ga obožavaju: HARIS KOLJENOVIĆ SNIMIO PJESMU TUGE POD NAZIVOM “AMERIKA”    (27. feb 2021)
   Tek kada se stidljivo počela nametati pjesma “Amerika”, koju je nedavno objavio na YT kanalu, javnost se počela interesovati za Harisa Koljenovića. On je bez “Zvijezda Granda” ili ZMBT-a i ostalih rijalitija počeo osvajati srca publike i na Balkanu.
  Zbog ovoh uspjeha, bez sumnje, nasjretniji su i najponosniji njegovi Gusinjani. Naime, 28 – godišnji Haris je rodom iz Gusinja, ali se prije pet godina obreo u Americi.
  Stalno je zaposlen u jednoj kompaniji, a slobodno vrijeme troši na uživanje u muzici i sportu.
   “Ja ne živim od muzike, ali volim da sviram i pjevam – kaže Haris... nastavak teksta

Hot (Ćaza) Aljo-Aško donirao $1,000 (hiljadu) za IKC Gusinje   (27. februar 2021)
   Od Odbora iz New Yorka koji koordinira donatorskom akcijom za IKC u Gusinju imamo informaciju da je:

- Hot (Ćaza) Aljo-Aško donirao $1,000 (hiljadu) za IKC Gusinje

   Do sada za DRUGU FAZU radova ukupno je prikupljeno $91,171.00 + €8,063.00 + ostale donacije.
  Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Sjecanje na rah. Mrkulic (Haka) Muzafera   (5. jun 1955 - 27. februar 2017) (27. februar 2021)
  Tata, Deda, naš voda.
   Prošle su 4 godine otkako si nas napustio. Ostavio si veliku ranu u našim srcima, koja nikada ne može zacijeli ... Tako nam nedostaješ!
   Svaki dan je veoma teško živjeti bez tebe.
  Neka ti Allah podari najljepši Dženet.
  Tvoji: supruga Nakšija, sinovi Alen i Denis, unučad Amel, Deen, Amina i Lana, snahe Jasmina i Nelma.
Na ahiret je preselio Omer (Riza) Bacaj-Bacović   (1948-2021)   (27. februar 2021)
   U New Yorku je 26.2.2021 godine na ahiret preselio Omer (Riza) Bacaj-Bacović, u 72-oj godini života.
  Zdravoglava se održava danas, subota 27. februar na adresi: T. Ruggiero & Sons, 732 Yonkers Ave, Yonkers, NY 10704 od 4pm - 9 pm.
   Dženaza namaz se klanja u nedelju, 28. februara 2021 u 10am, nakon čega će se u 12pm (na podne) održati dženaza na Washington Memorial Park Cementary na adresi: 855 Canal Rd, Mt Sinai, NY 11766.
  Ožalošćeni: sinovi Arben, Kujtim, Avni i Salih, kćerke Hatidza, Edita i Škurta, brača Mujo, Ismet i Halil, sestre Dusha i Rabija, zetovi, snahe, unučad, paraunučad, rodbina i prijatelji.
   Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Sjećanje na Jasminu Varatanović, rodj. Bašić   (1948-2021)   (27. februar 2021)
   Danas se navršava tužnih četrdeset dana od kako nisi sa nama. Bol i tuga za tobom su sve veći, jer si ostavila veliku prazninu u našim srcima.
   Vrijeme brzo prolazi al' nikad neće izbrisati uspomene na tebe, jer si bila nas ponos, naša majka, nana, svekrva, tašta, tetka i sestra kakvu bi svako želio da ima.
   Molimo dragog Allaha da ti podari lijepi dženet.
   Tvoji najmiliji.
Obraćanje Alena ef. Šabović   (26. februar 2021)
   Poštovani braćo i sestre, es- selamu alejkum
  Prije svega, želim se zahvaliti uredniku ovog našeg najposjećenijeg medija, gospodinu Rafetu Hotu, što mi je pružio priliku da iznesem istinu na vidjelo.
  Ovih dana se pojavio u javnosti snimak našeg sugradjanina, odjevenog u imamskoj uniformi i ahmediji, unutar harema džamije, gdje mu ja upućujem nekoliko rečenica, što če, nakon objave, izazvati lavinu negativnih komentara i pitanja, uz moju konstataciju, S PRAVOM! O čemu je riječ?
  Te subote, 20.02.2021- ve god, na podne namazu je došao naš brat i sugradjanin sa prikazanog videa. Iskreno, bilo mi je drago što ga vidim u džamiji. To je bilo primjetno i kod ostalih džematlija. Nakon namaza se lično meni obratio i zamolio, ako ga mogu fotografisat u mojoj uniformi, jer mu je milo da ima uspomenu, jer ja znam ko je on i kakvog je porijekla. (Obzirom da mi je taj čovjek sugradjanin, komšija na vrata od kuće, da znam da živi u trošnoj kućici, da je čitavu zimu proveo na liječenju u Igalu, da ga svo vrijeme pomažemo i pazimo, da mu komšije drva za ogrjev kupuju). U momentu nisam razmišljao i rekao sebi, ako će ga to srećnim učinit, udoviljiću mu. Nakon fotografisanja, tražio je i par riječi da kažem za njega, jer kako mi je rekao, hoće neko finansijski da ga pomogne, što sam i učinio.
   Svjedočim da nisam znao šta će dalje sa videom biti i hoće li biti objavljen. Zbog čega je taj video javno emitovan, šta se željelo postići snjim, neću ni da pomišljam.
  U moje lično ime, želim da uputim duboko izvinjenje Mešihatu islamske zajednice u Crnoj Gori, jer ja nisam ovlašćen da ikog imenujem, postavljam ili razrješavam kao imama. Izvinjavam se svim kolegama, koji su se možda zbog dotičnog videa osjetili nelagodno, a sa njima dijelim 18. godina imamskog posla i života, bez ijednog ekcesa. Izvinjavam se Islamskoj zajednici Gusinja, i odgovornost za ovaj čin pripisujem svom imenu, te ogradjujem instituciju od ovog čina. Izvinjavam se bratstvu Gruda, jer u meni, nije postojala trunka loše misli u izgovorenim riječima. U budućnosti ću biti mnogo pažljiviji i paziti da se ista slično ne desi.
   Izvinjavam se mom Gusinju, koje je od mene načinilo ono što ja danas jesam.
   Allah vam dobro dao
  Alen ef. Šabović
Uskoro izlazi iz štampe impozantno djelo "MONOGRAFIJA IBRAHIMAGIĆI IZ GUSINJA"   (26. februar 2021)
   Sarajevo - Uskoro se očekuje izlazak iz štampe impozantnog djela "MONOGRAFIJA IBRAHIMAGIĆI IZ GUSINJA", čiji su autori Azra Ličina Sinanović, Fehim Ličina i Suad Ibrahimagić.
  Monografija, na preko 630 strana i sa preko 540 fotografija, predstavlja bratstvo Ibrahimagića, ali daje osvrt i na gusinjski kraj (prirodu, demografiju, istoriju, kulturne i druge sadržaje).
  Štampana je u ograničenom tiražu i isključivo će se dijeliti kao poklon (hedija) bratstvenicima i kulturnim institucijama.
   Finansiranje i izdavanje Monografije upriličio je Suad Ibrahimagić (sa užom i širom porodicom) a sve pred dušom njegovih roditelja rahmetli Zija Ibrahimagića i rahmetli Zinete-Zinke Ibrahimagić, rodjene Radončić.
  U nastavku slijedi Predgovor Monografiji mr. sc. Džavid Begović
Na ahiret je preselila Palavrtić Paša, rodj. Musić   (1942-2021)   (25. februar 2021)
   Juče je u Plavu u 79-oj godini života na ahiret preselila Paša Palavrtić, rodjena Musić.
   Dženaza je će se održati petak, 26. februara u 15:30 časova na mezarju Meteriz u Plavu.
   Ožalošćeni: kćerke Ifeta i Fikreta sa familijama, snahe, unučad, bratstva Palavrtić, Musić, Rugovac i Jakupović, rodbina i prijatelji.
   Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i svi se njemu s vraćamo.
Apel za pomoć Nermin Korać (46) iz Berana   (25. februar 2021)
   Nermina Korać (46 godina) iz Berana je pretrpjela snažan moždani udar i bori se za život. Trenutno se nalazi u bolnici u Podgorici, u Crnoj Gori. Udovica je čiji suprug nažalost izgubio bitku s rakom prije 7 godina. Ona je jedina starateljica za troje djece, ostarjelu svekrvu i djevera sa invaliditetom.
   Nermina je žena vjere i uvijek je svakoga stavljala ispred sebe. Svoj život ponizno posvećuje odgoju svoje djece, svekrve i djevera. Njenu djecu je jako ražalostilo trenutno zdrastveno stanje majke i samo žele da njihova majka bude dobro i da se vrati kući. U ovo doba potrebe tražimo pomoć u njeno ime.
   Vaše donacije možete uplatiti putem linka www.gofundme.com
Alen ef. Šabović donirao €500 za IKC Gusinje   (25. februar 2021)
   Od Mešihata islamske zajednice Gusinje imamo informaciju da je :
- Alen ef. Šabović donirao €500 za IKC Gusinje

  Do sada za DRUGU FAZU radova ukupno je prikupljeno $89,171.00 + €8,063.00 + ostale donacije.
  Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Policija u Tuzima, blokiran put, Vlada spremna za dijalog sa Đeljošajem kako bi se riješio problem   (25. februar 2021)
   Napeto je danas u Tuzima. Nakon što je policija jutros došla da zatvori ugostiteljske objekte koji su otvoreni uprkos mjerama koje je donijelo Ministarstvo zdravlja, u tome su ih spriječili predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj i okupljeni građani. Oni su blokirali glavnu ulicu u Tuzima, poručujući da se neće pomjeriti dok ne dođu premijer Zdravko Krivokapić i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović. A, kako je kazao Đeljošaj, premijer Zdravko Krivokapić trebalo bi da posjeti Tuzi oko 14 sati. Vlada je saopštila da je spremna da odmah sjedne za sto sa Đeljošajem i riješi nastali problem... nastavak teksta
Sjećanje na našu majku Kimu Radončić    (25. februar 2021)
  Na današnji dan, 25. februara prije tri godine, prestalo je da kuca srce naše drage majke.
Draga majko, godine prolaze, a ti nam sve više i više nedostaješ. Sa ljubavlju, poštovanjem i bolom čuvaćemo uspomene i tvoj dragi lik.
   Znala si koliko te volimo i koliko si nam značila u životu. U snovima nam često dolaziš, ali to je samo varka.
   Niko ne može da ti pruži pažnju i ljubav kao svoja majka. Zato majko odmaraj u dženetu i u sve ljepote dženetske, jer ti to zasluzuješ.
   Sa ponosom se sjećaju svoje majke: sinovi Ragip i Rafet, kćerke Sapka i Surka, i njena mnogobrojna familija unučad, zetovi, snahe i paraunučad.
Donacije za udruženje EURO Gusinje u vrijednosti od $500    (24. februar 2021)
   Iz finansijske službe udruženja EURO Gusinje iz New Yorka imamo informaciju o donacijama za 2021 godinu:
- Feratović Sadrije Rasim $100
- Tošić Zijo $100
- Hot Jasmin $300.
  Upravni odbor udruženja EURO Gusinje iz New Yorka najsrdačnije se zahvaljuje donatorima.
Na ahiret je preselio Srdanović (Maza) Harun   (1946-2021)   (24. februar 2021)
   U Tivtu je danas, 23. februara 2021 godine na ahiret preselio Srdanović (Maza) Harun, u 75-oj godini zivota.
Dženaza će se obaviti u Plavu, u srijedu, 24. februara 2021 godine. Zbog epidemiološke situacije dženaza ce se obaviti u krugu uze porodice.
   Ožalošćeni: supruga Selima, sin Jasmin, kćerka Jasmina, brat Šaban, unuk Haris, zet Elvir Luković, unuka Emili, i ostala mnogobrojna rodbina, kumovi i prijatelji.
   Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i svi se njemu s vraćamo.
Za zaštitu Plavskog jezera potrebna ulaganja od 16 miliona    (22. februar 2021)
  PLAV – Brojni eminentni stručnaci u poslednje vrijeme ukazuju da je zbog niza negativnih i štetnih uticaja doveden u pitanje dalji opstanak Plavskog jezeru, kao najvećeg ledničkog jezera u Crnoj Gori. Površina i dubina jezera se smanjuju iz godine u godinu i procjenjuje se da će za 50 godina ono u potpunosti nestati, ukoliko se ne krene u proces njegove zaštite. Sve se to dešava iako se Plavsko jezero, zahvatajući površini od oko dva kilometra kvadratna i prostirući se na nadmorskoj visini od oko 900 metara, ubraja u jedno od najljepših jezera na Balkanu... nastavak teksta
Zdravoglava i dženaza za Huseina-Husa (Enera) Radončića    (22. februar 2021)
   U New Yorku je 21.02.2021, na ahiret preselio Husein-Huso (Enera) Radončić, u 26 godini života.
  Zdravoglava se održava danas, ponedeljak 22. februara u Bošnjačkom islamskom centru na Richmond Hill-u od 4pm-11pm.
   Dženaza namaz se klanja sjutra, utorak 23. februara 2021 u 8am, nakon čega će se održati dženaza u 9:40am na Laurel Grove Cemetery na adresi: 295 Totowa Rd, Totowa, NJ 07512.
   Ožalošćeni: otac Ener, majka Adila, sestra Dženita, brat Dženal, bratstva Radončić i Pejčinović, rodbina i prijatelji.
   Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i svi se njemu s vraćamo.
Bektešević (Zama) Kemal sa familijom pred dušom roditelja rah. Zama i Nadžije i brata hadži Šefkije donirao $500 za IKC Gusinje   (22. februar 2021)
   Od Odbora iz New Yorka koji koordinira donatorskom akcijom za izgradnju IKC u Gusinju imamo informaciju o novoj donaciji za DRUGU FAZU radova na ovom objektu:
- Bektešević (Zama) Kemal sa familijom pred dušom roditelja rah. Zama i Nadžije i brata hadži Šefkije $500.

  Do sada za DRUGU FAZU radova ukupno je prikupljeno $89,171.00 + €7,563.00 + ostale donacije.
  Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Sjećanje na Badu Gutić, rodj. Srdanović   (1936-2019)   (22. februar 2021)
  22. februar 2019 je datum kad nas ostavi
  i na vječni rahmet preseli.
  Bila si supruga za primjer.
  Bila si majka ne samo svojoj djeci.
  Bila si prijatna svekrva i tašta.
  Bila si voljena nana.
  Vječno ćeš biti sa nama!

  Tvoji: suprug, sinovi, snahe, zetovi, kćerke,unučad i paraunučad.
Sjećanje na Redžepagić Djulju, rodj. Olević    (22. februar 2021)
  Danas, 22.02.2021 godine navršavaju se tri godine od preseljenja na ahiret naše majke REDZEPAGIĆ DJULJE, rodj. OLEVIĆ.
   Vrijeme nije lijek, već samo nijemi svjedok praznine i tuge... Nećemo dozvoliti vremenu koje prolazi da ikad izbriše tragove sjećanja na tebe.
  Počivaj u miru i neka ti dragu Allah podari dženet.
   Tvoji: sinovi Zamo, Smako, Šućo, Husnija, Zuvdija i Ruždija, kćerka Šaza, snahe, unučad, familije Redžepagić i Olević i mnogobrojna rodbina.
Na ahiret je preselio Husein-Huso (Enera) Radončić   (1995-2021)   (21. februar 2021)
   U New Yorku je 21.02.2021, na ahiret preselio Husein-Huso (Enera) Radončić, u 26 godini života.
  Zdravoglava se održava u nedelju, 21. februara u Bošnjačkom islamskom centru na Richmond Hill-u od 4pm.
  O dženazi ćemo vas naknadno obavijestiti.
   Ožalošćeni: otac Ener, majka Adila, sestra Dženita, brat Dženal, bratstva Radončić i Pejčinović, rodbina i prijatelji.
   Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i svi se njemu s vraćamo.
Auto put Bar-Boljare, Montenegro - 15.02.2021   (21. feb 2021)
Sjećanje na Sadetu Agović, rodjenu Bektešević od oca Culja.   (1960-2004)   (21. februar 2021)
  Dana 21.02.2021 navršavaju se 17 godina od kako nisi sa nama.
  Nedostaješ mnogo. Nedostaje tvoj vedri lik, tvoje iskrene i tople riječi.
   Sa ljubavlju te čuvamo od zaborava.
  Molimo dragog Allaha dž.š. da ti podari lijepi dženet, a tvojoj dobroj i plemenitoj duši vječni rahmet.
  Tvoji najmiliji.
Treća od ukupno četiri emisije Zimska kuhinja u produkciji Hayat televizije snimljenih u Gusinju i Plavu.    (20. feb 2021)
U ovoj emisiji je bilo riječi o najstarijoj kući u Gusinju - kući Balića, simbolu Plava kuli Redžepagića i naravno dio emisije opredjeljen za plavsku tradicionalnu kuhinju.
Za još zanimljivog video sadržaja na Gusinje-Plav HD YouTube kanalu kliknite Subscribe/Pretplati se.
Sjećanje na našeg nepreboljenog sina, brata i bratanića Muhameda Jarovića    (20. februar 2021)
   25 godina je prošlo, ali bol za tobom ne prolazi. Molimo Allaha da ti podari najljepši dženet.
   Tvoji voljeni: majka Kima, brat Edin, stric Hajro, sestre Elvira, Aida, Fatime i Mensura sa familijama.

Negdje u beskraju plavom gdje obećan dženet živi,
Moje je srce tamo, gdje počiva moj brat mili.

25 godina prodje, na duši rana je draga,
često mi zaplače srce, al' krijem da ne vidi majka.

Nikada preboljela nisam naljepše oči plave,
vrijeme kad smo se rastali, mog brata bolne rane.

Neka živi u pjesmi mladost njegova lijepa,
želja koja je ostala da ozdravi i bude srećan.

Negdje u beskraju plavom gdje obećan dženet živi,
ja imam najljepšeg brata, Allahu molim te Mili.
Fatima Jarović
Obraćanje familija Toskić.    (19. februar 2021)
  Dragi prijatelji,
  S obzirom na iskušenje koje je zadesilo našu familiju, želimo u ime cijele naše familije, da se javno zahvalimo ljudima koji su pokazali hrabrost, humanost, plemenitost i solidarnost pokušavajući da spase našeg Zufera, i koji su uz Allahovu pomoć spasili našeg Muhameda. Molimo Allaha dž.š da našem Zuferu podari lijepi dženet! A svima vama neka Allah dž.š. ovaj veliki ljudski podvig upiše u dobra djela i nagradi vas i vaše familije! Amin.
  S velikim poštovanjem i zahvalnošću, familija Toskić.
Na ahiret je preselila Hot (Haka) Jasmina    (1976-2021)   (17. februar 2021)
   U New Yorku je danas, 17. februara 2021 godine u 45-oj godini života na ahiret preselila Hot (Haka) Jasmina.
   Zdravoglava se održava danas od 5pm do 10pm u Bošnjačkom islamskom centru na Richmond Hill-u, a dženaza će se obaviti sjutra, 18. februara u 1:30 pm na Washingron mezarju na Long Islandu.
  Ožalošćeni: braća Jasmin i Mensur, sestra Mersina, snahe Huma i Azra. zet Esmir Kandić, rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Sjećanje na rahmetli Osmana H. Sujkovića    (17. februar 2021)
   Danas, 16.02.2021 navršavaju se 5 godina od kako nisi sa nama. Vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav, već ljubav i sjećanje na tebe. Ostaćeš voljen i nikad zaboravljen.
   Tvoji najmiliji: supruga Ema, djeca, unučad i paraunučad.
  Neka ti Allah podari vječni dženet!
Sjećanje na Edibu Balić, (rodj. Šahmanović)   (15.02.2013. - 15.02.2021)    (15. februar 2021)
  Osam godina kako je preselila na bolji svijet, nasa draga majka i nana.
   Vrijeme ne moze izbrisati ljubav i sjecanje na tebe.
   Bila si nas ponos, uzor i sve sto jedna majka moze da bude...
   Zracila si svojom dobrotom i smirenoscu, i drzala nas na okupu.
   Nikad zaboravljena i uvijek u nasim srcima.
   Tvoje kcerke - Nadza Beso i Daliba Aksalic sa porodicama.
Prije 28 godina desio se zločin u Bukovici kod Pljevalja    (15. feb 2021)
  Na današnji dan prije 28 godina dogodio se jedan od brojnih zločina u Sandžaku, kada je u pljevaljskoj Bukovici izvršena otmica građana bošnjačke nacionalnosti – državljana Crne Gore i tadašnje SR Jugoslavije.
  Dana 15. februara 1993. godine, grupa uniformisanih lica pripadnika vojske Republike Srpske, kidnapovala je nekoliko Bošnjaka iz Bukovice i odvela ih u zatvor u Čajniče, sa ciljem razmjene za zarobljene srpske vojnike u Goraždu... nastavak teksta
Obraćanje Alena ef. Šabovića   (15. februar 2021)
   Braćo i sestre, es- selamu alejkum,
  Čovjek katkad ima potrebu da izadje iz svojih okvira i kaže ono što inače ne voli. I dok je ovih dana na našem podneblju aktuelna priča o ekspertima koji nas u muku zamotaše, gdje smo jedna od tri najzaraženijih zemalja po broju stanovnika u Svijetu, a nerazradjena fabula o vakcini postaje apstraktna margina, na žalost, sa one strane okeana isplivavaju i tamošnji eksperti za bavljenje Crnom Gorom i rodnim nam Gusinjem, koji ne prežu i ne biraju sredstva da zadovolje svoj ego - jer pretpostavljam da je razlog njihove ekspertize, lična zapostavljenost, nedovoljno plasiran medijski prostor, kao i narcisoidnost i samopromocija. Činjenično, više puta isčitavajući njihove objave, želeći da nadjem razlog takve inferiornosti, ne mogu se čudu načudit. Osim, možda u riječima BH TV voditelja, gdje u jednoj emisiji kaže: " Nama ne trebaju neprijatelji, mi smo sami sebi neprijatelji"- (Senad Hadžifejzović).
  Pišem ove redove, zbog cjelokupne javnosti, auditorijuma koji prati ovaj naš najčitaniji portal, da bih argumentovano opovrgao dokonluk, neprimjereno pisanje, lošu namjeru i malicioznost pojedinaca, koji vjerovatno dok nemaju šta da rade, čekajući ručak iz kuhinje, upakuju i ovakve nebuloze i laži.
  Sa indignacijom, gnušanjem, prezirom, odbacujemo sve navode, priče, loše upakovani proizvodi neukusne šale iz kuhinja koje dopiru preko okeana.
  Svaki pokušaj diskredibiliteta, žrtve, truda i rada, uspjeha generacijskog jedinstva, projekta koji nas je sve sakupio na jednom mjestu, patološkim urnisanjem na osjetilno - senzibilnu svijest, diranjem tamo gdje nas najviše boli, je za svaku osudu.
   Iako nismo htjeli da nikad javno obznanimo, baš iz razloga da nekog ne povrijedimo, da ispoštujemo maksimalno svakog pojedinca na ovom svijetu, jer svako neko naš vodi porijeklo odavde, i svaki naš član porodice nam je svetinja, bio on živ ili bio rahmetlija, zaslužuje naše najveće poštovanje i sjećanje.
   Proces ekshumacije na parceli gdje se nekad nalazila Pašina-džamija, sa mezaristanom oko džamije, je dugotrajni proces koji je pripreman više vremena. Sama ekshumacija je tekla danima, baš iz razloga da, ne dao Allah, ne učinimo nešto što ne dolikuje. Medžlis islamske zajednice, uz pribavljene sve dozvole, mojim ličnim, čestim prisustvom, angazovao više radnika koji su vršili selekciju zemlje i posthumnih ostataka, pazljivo formirajući cjeline, za koji je, za svakog posebno obezbijedjen cefin. Svakog dana iza završenih radova ih je čekao momak na našem mezarju, sa pripremljenim mezarom, gdje su polagani, sa proučenom dovom, ukopavani i tako svaki dan do kraja. U dogovoru sa svim ljudima koji učestvuju u realizaciji ovog projekta, njima će biti izgradeno memorijalno obilježje na Gusinjskom mezarju i biti klanjana dženaza.
  Sve navedeno je propraćeno dokumentovano fotografijom i svaki pojedinac koji sumnja, može doći u prostorije MIZ- e Gusinje da pregleda sve navedeno.
  Iskorističu ovu priliku da kažem, da smo sličan scenario imali i kad smo radili na projektu uredjenja Gusinjskog gradskog mezarja, gdje smo čak imali i krivicne prijave, kao i da se slučajem bavio javni tužilac, kada smo ja, tadašnji predsjednik medžlisa hadži Ruždija Radončić i uvazeni hafiz Rešad ef Dautović, da ne kazem bili hapšeni, ali pozivani na razgovore u MUP- u, čak tri puta. I da mi je to bio prvi i poslednji put da sam prijavljivan u policiji. I ako je to bila cijena što je danas Gusinjsko mezarje jedno od najljepših i najuredjenijih u Crnoj Gori i šire, ponosan sam na to.
  Molim vas, i pozivam sve vas, da čuvamo i vodimo računa za ono što nam je u amanet ostavljeno.
  Vi ste nama ukazali povjerenje i mi to ljubomorno čuvamo. Vi ste nam ukazali čast i trudimo se svim snagama da vam uzvratimo.
Kao što znate, druga faza izvodjenja radova je u toku. Pozivam vas da nas ovo jos više zbliži, i da ostavimo ovaj vakuf naše generacije na koristenje svima nama i generacijama koje će doći.
  Donirajte za Islamski kulturni centar i budite dio povijesti.
Našom braćom se neću vise baviti, i već sam im halalio. Očekujemo i njihove donacije.
   Allah vam dobro dao. Es- selamu alejkum
Na ahiret je preselila Raba Kandić, rodj. Lješnjanin    (1937-2021)   (15. februar 2021)
   U Plavu je 14. februara 2021 godine u 85-oj godini života na ahiret preselila Raba Kandić, rodj. Lješnjanin.
   Zdravoglava će se održati danas, u ponedeljak 15. februara 2021 kod sina Redža Kandića na adresi:
  73 Pershing drive
  Plainville, CT 06062.
  Ožalošćeni: sinovi Redžo, Ruždo, Fadil i Fajko, kćerka Nafija, bratstva Kandić i Lješnjanin, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
New York: Četiri napada u metrou na beksućnike, dvoje ubijeno, policija traga za napadačem (14. feb 2021)
  Policija smatra da je riječ o jednom napadaču koji u od petka ujutru do prvih sati subote napao četiri beskućnika, prenosi Gardijan. Svi napadi su se odigrali na liniji "A" njujorškog metroa i policija pregleda snimke sa sigurnosnih kamera, pokušavajući da identifikuje napadača.
  Jedna žrtva je otkrivena u petak oko ponoći bez znaka života sa više ubodnih rana u predjelu vrata i grudnog koša, a samo nekoliko sati kasnije na Menhetnu je pronađena i jedna mrtva, izbodena žena starosti 44 godine.
  Još dva napada, na dva muškarca potvrđena su takođe na Menhetnu, pa je policija rasporedila dodatnih 500 policajaca u njujorškom metrou. (Kodex.me)
Sjećanje na Ismeta H. Kolenovića   (1954-2017)    (14. februar 2021)
  Danas, 14. 02. 2021 godine, navršavaju se četiri godine od iznenadne smrti moga brata Ismeta.
  Tvojim odlaskom u vječni mir i zaborav za tobom, neće dugo i dugo prestati.
  Počivaj u miru, moj druže.
  Tvoj brat Zaim sa porodicom
Tragedija u Plavu: Utopio se Z.T. (70)   (14. feb 2021)
  Plavljanin Z.T. (70) danas se utopio, nakon što se poklizao i upao u rijeku u blizini svoje kuće, kazali su CdM-u iz OKC-a Uprave policije.
  Do tragedije je došlo oko 11 sati, dok je nastradali Z.T. pokušao da otkloni kvar na mlinu.
  On se, potom, okliznuo i upao u rijeku.
  Prema nezvaničnim informacijama, njemu je u trenutku nesreće u pomoć pritekao član porodice, ali nažalost, nije uspio da mu pomogne. (CdM))
Sjećanje na rahmetli Ismeta H. Kolenovića    (14. februar 2021)
  Danas, 14-tog februara se navršava četvrta godine od kako više nisi sa nama. Vrijeme prolazi a tuga za tobom ne jenjava. Ostavio si veliku prazninu u našim životima što vrijeme nikad ne može da izbriše. Nosimo te duboko u našim srcima i mislima. Ponosni što smo te imali.
  Molimo dragog Alaha da tvojoj duši podari vječni dženet.
  Tvoja familija: supruga Ismeta, sin Ernest, kćerke Sofija, Aida, Adela i Samanta, zet Enes i unučad Sara i Ena.
Sjećanje na rahmetli Ismeta H. Kolenovića    (14. februar 2021)
  14.02.2021 godine navršava se 4 godine od smrti našeg Ismeta.
  Život nestade u trenu ali tvoja plemenita duša i tvoj lik ostaje vječno u srcima nas koji te volimo.
   Teško je prihvatiti tvoj odlazak i teško je ispuniti prazninu koja je nastala. Sjećanje na tebe ispunjava nas ponosom, ponosni smo što si bio naš i mi tvoji.
   Počivaj u tišini vječnog mira, a mi te čuvamo od zaborava.
  Majka Igbala, brat Mustafa sa porodicom.
Zimska Kuhinja (Hayat Televizija) - Gusinje - Prva Emisija (Video) (13. feb 2021)
Emisija posvećena Ifeti Rašić, osobi koja je obelježila kulturu u Gusinju. Zahvalna je što su mnoge rukotvorine i eksponati koji su autohtoni za Gusinje sačuvani od zaborava i sve to pretočila u "Gusinjskoj sobi".
Žena koja baštini stvari i tradiciju koje su vezane za Gusinje, medju kojima su domaća radinost i kulinarski specijaliteti. Na tome joj nezimejerna hvala.
Pogledajte kako je Ifetu Rašić predstavila Hayat TV iz Sarajeva.
Pjesma posvećena rahmetli Fehimu Muminoviću   (12. feb 2021)
Rodjendanska čestitka za Esmu Ganić    (Video)   (11. feb 2021)
Najljepše želje svojoj sestri ESMI GANIĆ u povodu 70-tog rodjendana, uz dobro zdravlje i dug život,
upućuje njen brat Coko Krcić sa familjom.

ŠIK"Bor" Plav - Od giganta do NULE   (11. feb 2021)
"LILIBETH" Beautiful Brows & Eyes - vl. MERI ÐEŠEVIĆ (9. feb 2021)
   "LILIBETH" Beautiful Brows & Eyes - vl. MERI Ðešević
- brow sharping servoce & lessons
- eyelash extensions
- professional makeup application
- lessons in makeup application
- fauxlash application &lessons
- express facials
- brital & corporate services
- special beauty events & parties
  Address:
315 West 57th Street (Between 8th & 9th Ave)
   New York, NY 10019
   Phone: 212.823.2540
"LILIBETH" Beautiful Brows & Eyes - vl. MERI ÐEŠEVIĆ
Saopštenje Orhana Šahmanovića    (8. feb 2021)
  Povod Saopštenja bivšeg predsjednika opštine Plav Mirsada Bajraktarevića objavljenog na Facebook stranici i portalu www.gusinje-plav.com u kojem su iznijete brojne neistine i podvale direktno upućene mene-Orhanu Šahmanoviću (takodje bivšem predsjedniku opštine Plav kojeg niko nije smenjivao već mu je istekao mandat u skladu sa Zakonom), a radi istinitog informisanja javnostii gradjana dajem sledeće
S A O P Š T E N J E
  Gospodin Bajraktarević, kao po ustaljenom dječijem ponašanju kada je uhvaćeno u govorenju neistina-laži, umjesto da precizno odgovori na moje primjedbe o tome kako je prodao državnu imovinu-zemljište bez poštovanja SVIH odredbi Zakona o državnoj imovini, pokušava da sa neistinitim i zlonamjernim napadima na mene PRIKRIJE, najblaže rečeno spornu prodaju gradj.zemljišta na najatraktivnijoj lokaciji u Plavu.
  Odluka o prodaji državnog zemljišta (ovdje se navodi o prodaji parcele) koju je Bajraktarević dao u prilogu njegovog Saopštenja se uopšte ne slaže sa tekstom datim u samom Saopštenju..... nastavak teksta
Sjećanje na Gačević (Redža) Sabriju-Biju    (8. februar 2021)
  
  Dana 8. februara navršava se godina dana bez tebe. Ostala je bol i praznina, ali sjećanja i uspomene koje su u našim srcima i koje se ne mogu zaboraviti. Čuvaćemo te od zaborava.
  Tvoji najmiliji: familija Gačević.
Na ahiret je preselio Feratović (Sako) Agim   (1958-2021)   (8. februar 2021)
  
   U New Yorku je u četvrtak, 4. februara 2021 godine na ahiret preselio Feratović (Sako) Agim, u 63 godini života.
   Dženaza će biti održana u New Yorku u srijedu, 10 februara 2021 u 11am i obaviće se u užem krugu familije.
   Ožalošćeni: supruga Ljiljana, kćerke Anijeza i Grlja, brat Ljuljzim, sestre Fata, Hajkuna i Sadeta, bratstva Feratović i Djombaljić, rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Sjećanje na Šemu Baković, rodj. Gavazović    (6. februar 2021)
  Dana 06.02.2021.godine navršava se godina dana od kako si nas napustila voljena majko, nano. Molimo milostivog Allaha dž.š. da ti podari najljepše mjesto u džennet-u i u njemu te sastavi sa tvojima najmilijima.
  Tvoj sin Hakija, kćerke Višnja i Esma, zetovi, snahe, unuci, unuke, paraunučad kao i ostala mnogobrojna familija.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Čestitka prof. Senade Đešević u povodu jubileja web magazina Gusinje-Plav.com    (6. feb 2021)
  Dragi prijatelju Rafete
  Ne postoje riječi kojima bih mogla da vam čestitam jubilej, a ujedno se i zahvalim za sve ove godine uspješne i nadasve, ljudske, saradnje. Osnivanjem portala, svojim plemenitim srcem, raširenim rukama i entuzijazmom ste omogućili svima nama da imamo uvid u svakodnevna dešavanja iz svih kulturoloških, društvenih, političkih, pa i privatnih sfera. Neprocjenjiv je takav, široki, spektar informacija na jednom mjestu.
  Hvala VAM, za sve ove godine postojanja, uz toplu i iskrenu želju, da trajete dok je insana!!! A znam da hoćete!
Salih-Saljo Hot jedan od heroja jučerašnje drame na rijeci Pasaic u New Jersey (VIDEO)    (5. feb 2021)
   Mediji u New Jersey i New Yorku sinoć predveče su objavili eskluzivu, čiji je jedan aktera heroja bio naše gore list Salih-Saljo (Šaba) Hot porijeklom iz Gusinja.
   Juče poslepodne na rijeci Pasaic, u gradu Elmwood park (New Jersey), odigrala se prava drama, koja je mogla da odnese dva života. Naime, zahvaljujući prisebnosti našeg Saliha-Salja Hota, sigurne smrti su spašene 37-godišnja majka i 2-godišnja kćerka .
  Sobzirom da živi u neposredoj blizini ove rijeke, Saljo je opazio da se na zaledjenoj rijeci Pasaic pod teretom dvije osobe (kasnije se utvrdilo da su to bili majka i kći) polomio led i pokušao da im pritekne u pomoć. Medjutim, i sam je počeo da tone u ledenu vodu. Sačuvao je prisebnost i telefonom je nazvao policiju, koja je ubrzo došla i uz dosta napora izvukla majku i kćerku iz ledene vode.
   Kao su objavile tv stanice oboje su smještene u bolnici u Paterson i van životne opasnosti su. (Gusinje Plav Press)

Sjećanje na NURIJU LONČAREVIĆ, rodj. BALIĆ   (4. februar 2021)

Danas 4. februara 2021. se navršava 9 godina od kako je preselila na bolji svijet naša draga

NURIJA LONČAREVIĆ, rodj. BALIĆ
(10. februar 1939 - 4. februar 2012 )

Vrijeme ne može izbrisati našu ljubav i sjećanje na tebe. Bila si naš ponos, naša dika, supruga, majka i nana. Bila si naš magnet koji nas drži u svom čarobnom krugu oko sebe, dok ti zračiš toplinom i ljubavlju za sve nas.
Volimo te Uba.

Tvoji najmiliji
Čestitka Ramadana Ibrića, predsjednika Montenegro Golf Kluba   (3. februar 2021)
  Poštovani Rafete
   Prije svega neka je srećan jubilej, 19 godina predanog i iskrenog rada je za svako poštovanje, a posebnu tezinu ovom značajnom jubileju dodaju pravovremenost i tačnost informacija koje vi plasirate preko vašeg portala.
  Na vašoj provjerenoj tačnosti informacija bi se mogle ugledati vecina “uglednih novinskih agencija i televizijskih kuća”.
  Koristim ovu priliku da vam se u svoje lično, a takodje i u ime Montenegro Golf Kluba zahvalim za vašu bezrezervnu podršku tokom svih ovih godina ne samo što se tiče Golf Kluba nego i cjelokupne naše dijaspore a i šire.
  Voditi jedan ovakav portal zahtijeva mnogo vremena i profesionalizma, a vi ste i odvojili svoje dragocjeno vrijeme i pokazali profesionalizam na najvećem nivou.
  Želimo vam još mnogo uspjeha u budućem radu.
  Sa poštovanjem,
  Ramadan Ibrić, Montenegro Golf Klub
Čestitka Izete Purišić, Esq.   (3. februar 2021)
  Rafete,
   Rijetko se neko može ponositi dostignućima koja si ti ostvario, a ovaj jubilej je potvrda napornog rada za dobro drugih, naše zajednice, a i šire.
  Tvoja stranica je “prozor koji otvaramo“ da saznamo šta se dešava u rodnom kraju, Crnoj Gori i našoj zajednici ovdje u dalekom svijetu.
  Mnoge akcije, na primjer, pomoć starijima, iznemoglima, bolesnima, organizovanje pomoći za mladu djecu ili pak snadbijevanje hrane za samohrane majke, itd. započet je putem tvojeg portala i tvojeg neumornog rada.
   Samo u zadnjoj godini, u toku pandemije COVID-19, tvoj portal je bio izvor informacija za nas koji živimo u New York.
   Tvoj doprinos se rijetko sreće, a tvoja humanost navodi sve nas da i sami doprinosimo ka boljem sjutra.
   Želim vam još mnogo uspjeha u budućem radu.
  Izeta Purišić, Esq.
Djurković (Džafera) Almir pred dušom oca Džafera €100 za IKC Gusinje.   (3. februar 2021)
   Od Medzlisa islamske zajednice Gusinje imamo vijest da je preko ove institucije za DRUGU FAZU radova na IKC Gusinje uplaćena donacija:
- Djurković (Džafera) Almir pred dušom oca Džafera €100

  Do sada za DRUGU FAZU radova ukupno je prikupljeno $87,871.00 + €7,363.00 + ostale donacije.
  Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Sjećanje na Esmina Lješnjanina    (3. februar 2021)
   Dana 3. februara navršile su se 8 tužnih godina bez tebe. Ostala je bol, tuga i vječita velika praznina za tobom naš voljeni sine Esmine. Taj bol tvog odlaska, tvoje mladosti i ljepote nikad neće zaborava biti, ni bol utjehe koju nosimo za tobom. Živimo poslije tebe, ali život nam je tužan i mračan, jer smo te iznenada izgubili.
   Sunce grije, a mi ga ne osjećamo. Dan se mijenja, a bol ne prestaje i sve je veća. Ne vjerujemo da te više nemamo, naš ponosu, naša diko, što rano mlad cvijetu uvenu i tvoja budućnost nestade. Volimo te.
   Allah te dženetom obasjao.
   Tvoji roditelji Bajro i Kumra i sestra Esmina.
Čestitka Upravnog Odbora Plavsko Gusinjskog Merhameta Njemačka    (2. februar 2021)
  Poštovani Gospodine Hot,
   Željeli bi da vam u ime Odbor i članova Plavsko Gusinjskog Merhameta srdačno čestitamo 19 godina uspješnog i korisnog rada.
  Hvala vam što na vašem portalu profesionalno i dostojno obavještavate i okupljate, Plavljane i Gusinjane koji se nalaze širom svijeta.
  Hvala vam takođe i na iskrenoj saradnji i podršci koju pružate našem udruženju.
   Sve najbolje u budućem radu i iskrene čestitke.
  Upravni Odbor Plavsko Gusinjskog Merhameta Njemačka
Čestitka Suada (Zijov) Ibrahimagića iz Sarajeva    (2. februar 2021)
   Poštovani Rafete,
  koristim priliku da ti u svoje lično ime, u ime porodice Ibrahimagić, i u ime planinarskog pohoda ZIJOVA STAZA, od sveg srca čestitam jubilej.
  Naš si prozor u svijet i naš pogled u zavičaj. Hvala tebi, i naravno hvala tvojoj ekipi, što se ostali ustrajni, dosljedni i zavičajni svih ovih godina.
  Molim Boga da vam svima podari zdravlje i puno uspjeha u životu i radu, te da nam dugo trajete, na zadovoljstvo svih.
  Selam i svako dobro,
  Suad (Zijov) Ibrahimagić - Sarajevo
U Crnoj Gori je poražen čovjek    (2. februar 2021)
   Piše: Erol Ramusović, član Udruženja gradana BiH porijeklom iz Crne Gore
   Do prije nekoliko mjeseci ponosni državljani Crne Gore koji žive van njenih granica sa radošću su posjećivali svoju domovinu, u kojoj su ih raširenih ruku i uz osmijehe dočekivali roditelji, braća, sestre i prijatelji.
   Danas sa tugom gledaju Crnu Goru i s dozom strepnje putuju ka svojim rodnim krajevima... nastavak teksta
Čestitka Murata Julevića - Predstavnika Fondacije Gusinje za Z. Evropu i člana eMDe Alijanse - Njemačka    (2. februar 2021)
  Poštovani Rafete, dragi prijatelji,
   Koristim priliku da vam u ime moje i naše organizacije eMDe Alijanse (Crnogirskih klubova Njemačke) poželimo sve najbolje povodom 19 godišnjeg jubileja Vašeg i našeg portala, uputimo srdačne čestitke i poželimo vam i ubuduće puno uspjeha u daljem radu. Mozemo vam biti od srca zahvalni što ste vazda bili prijatni i uvijek izlazili u susret nama i našim aktivnostima i objavljivali informacije i textove koji se tiču naše Dijaspore u Njemackoj i šire. Ne sumnjamo u vaše sposobnosti i dobročinstvo nadamo se i u buduće da ćemo sa vama kao i do sada imati super prijatelje i saradnike, koji će još više povezivati nas i našu Dijasporu širom svijeta.
   Jos jednom puno uspjeha i srdačnih pozdrava za vas.
  Murat Julević - Predstavnik Fondacije Gusinje za Z. Evropu i clan eMDe Alijanse - Njemačka
Čestitka rukovodstva Opštine Gusinje    (2. februar 2021)
   Povodom 19.godina postojanja web portala Gusinje-Plav.com u svoje lično ime i u ime kolektiva Opštine Gusinje upućujemo Vam najiskrenije čestitke kako Vama kao glavnom uredniku tako i ostalim članovima redakcije ovog portala. Web portal Gusinje-Plav.com povezuje zavičaj i dijasporu kroz objavu raznih aktuelnosti, njegujući kulturu i običaje i na taj način omogućava svima nama veću međusobnu povezanost.
   Takođe, humanitarna djelatnost ovog medija je na visokom nivou, pa smo svjedoci da se putem raznih humanitarnih akcija koje je pokretao ovaj medij ili ih podržavao skupljeno mnogo novca pomoći i podrške pojedincima i organizacijama iz našeg zavičaja i dijaspore.
  Uz želju za nastavakom uspješne saradnje, još jednom primite iskrene čestitke povodom 19.godina postojanja portala, srdačno iz Gusinja,
  Anela Čekić, predsjednica opštine
  Huso Brdakić, potpredsjednik opštine
Čestitka Purišić Nevzeta iz Holandije    (2. februar 2021)
  Redakciji i glavnom uredniku web portala gusinje-plav.com
  Gospodine Hot, sretan Vam jubilej 19 godina postojanja elektronskog medija na čijem ste čelu i čije kormilo uspješno vodite od prvog dana. Po funkciji koju godinama što direktno, što indirektno obavljam za "BEHAR" iz Holandije upućen sam bio na Vas i Vaš rad, itekako sam svestan Vaših odricanja u svakom pogledu, a sve sa čijem da budete što je moguće više na usluzi svom zavičaju i nama u dijaspori. Stoga što god rekli i koliko Vas god hvalili MALO je.
  U ime Bošnjačkog Udruženja Plavljana i Gusinjana "BEHAR " iz Holandije
  Purisić Nevzet
Čestitka Nihada Canovića predsjednika Opštine Plav    (1. februar 2021)
  Poštovani Rafete,
   Nek' je sa srećom veliki jubilej - 19 godina od osnivanja web portala gusinje-plav.com.
   Toliko godina trajanja pokazuju da je u projekat web portala, osim truda i odricanja, uložena i velika emocija zahvaljujući kojoj je i portal toliko opstao i zavrijedio povjerenje čitalaca.
   U ovim izazovnim vremenima, posebno na značaju dobijaju portali sa kredibilnim informacijama i poštenim namjerama. U uvjerenje da ćemo nastaviti putem kvalitetne i prijateljske saradnje, šaljemo Vam najljepse pozdrave iz Plava
Haris Koljenović - Amerika (VIDEO)  (1. feb 2021)
Arr: Haris Koljenović
Text: Rasim Ralle Gutić
Muzika: Studio Production Ernad Handanović
Čestitka Rasima Medunjanina u povodu 19 godina rada web magazina Gusinje-Plav.com !    (1. februar 2021)
   Poštovani gospodine Hot,
  upućujem Vam najsrdačnije čestitke povodom 19 konstantih godina rada sa Vašim informativnim sajtom Gusinje-Plav. Za sve protekle godine, pružili ste napore koje najpotpunije mogu razumjeti oni koji imaju iskustva u informisanju javnosti. Pored konstantnog informisanja javnosti o svim dogadjajima u naše dvije opštine, takodje ste i doprijenili socijalnom napredku našeg društva kroz brojne humanitarne akcije u kojima ste bez greške bili transparentni.
   Prije Vašeg sajta, ali i poslije, pojavile su se brojne informativne organizacije, medjutim samo Gusinje-Plav može da se pohvali kontinuitetom od 19 godina.
Rasim Medunjanin, New York
Vrijedan jubilej: 19. godina sa Vama - Gusinje-Plav.com   (1. februar 2021)
Vrijedan jubilej: 19. godina sa Vama - Gusinje-Plav.com.
Na današnji dan prije 19 godina - 1. februara 2002. godine na medijskom nebu se pojavio web magazin Gusinje-Plav.com. Zahvaljujući ogromnom radu i odricanju postali smo sastavni i nezaobilazni dio Vaših domova, kako u dijaspori tako i u zavičaju.
Hvala Vam što nam vjerujete
Sjecanje na Saniju Selimović, rodj. Redžepagić   (1960 - 2020)    (30. januar 2021)
   Danas se navršava tužna godina od kako nisi sa nama. Bol i tuga za tobom su sve veći, jer si ostavila veliku prazninu u našim srcima.
   Vrijeme brzo prolazi al' nikad neće izbrisati uspomene na tebe, jer si bila naš ponos, naša supruga, majka, nana, svekrva, tašta, sestra i snaha kakvu bi svako želio da ima.
   Molimo dragog Allaha da ti podari lijepi dženet.
   Tvoji najmiliji.
Na ahiret je preselila Nurija (Amirova) Čekić, rodjena Canović   (1928 - 2021)    (29. januar 2021)
  Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je 29 januara 2021 godine u Montrealu na ahiret preselila u 93 godini života Nurija (Amirova) Čekić, rodj. Canović, od oca Sulja i majke Ćame.
   Ožalošćeni: sinovi hadži Šućo, Fazlija i Ragip, kćerke Nadira (Dika), Hajrija i Sehija, zetovi Halim i Ibrahim, snahe Nevzeta, Azemina i Vildana, unučad, familije Čekić i Canović.
  Dženaza će se obaviti u Montrealu (Kanada)
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Na ahiret je preselio Hasandjekić (Rame) Bajram-Badžo   (1936 - 2021)    (29. januar 2021)
  Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je 29.01.2021. godine, u Gusinju na ahiret preselio Hasandjekić (Rame) Bajram-Badžo u 85-oj godini života.
   Dženaza će se obaviti u u subotu 30.1.2021. godine u 15:00 časova na mjesnom groblju u Martinoviće
   Ožalošćeni: supruga Elmaza, sin Irfan-Iko, kćerke: Ifeta, Fikreta i Sabaheta, snaha Mirela, brat Mehmet, sestre Griša i Bega, zetovi i unučad, bratstva Hasandjekić i Nikočević kao i mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
DONACIJA NOVAKA VUJAČIĆA CENTRU ZA KULTURU U GUSINJU   (28. januar 2021)
  GUSINjE – Novinar i publicista Novak Vujačić, koji je dobar dio radnog vijeka proveo kao starješina vojske SFRJ, SRJ i Srbije i Crne Gore, odlučio je da značajan broj knjiga iz svoje lične biblioteke pokloni Centru za kulturu u Gusinju. On je podsjetio da se u Gusinju zadržao pune 34 godine. U tom mjestu i u susjednom Plavu kao vojni starješina radio je 16 godina. Navodi da je nedavno napuštajući Gusinje knjige donirao biblioteci u znak pažnje i sjećanja na ovdašnje ljude i podprokletijski kraj... nastavak teksta
Sjećanje na Vučetović Braha   (27. januar 2021)
   Danas 27 januara navršile su se dvije tužne godine bez tebe voljeni naš.
   Ostala je bol i praznina vječna, ali i lijepa sjećanja i uspomene koje su ostale zauvijek u našim mislima i vječna ljubav u srcima....
  Vrijeme prolazi, ali i slike i divni trenuci ostaju u nama i nikada se ne mogu zaboraviti. Nismo te mogli sačuvati od smrti, ali ćemo te sačuvati od zaborava.
   TVOJI NAJMILIJI
Sjećanje na Hasniju Dervišević, rodj. Kučević    (20-10-1950 - 27-01-2018)  (27. januar 2021)
  Draga majko, prodoše tri godine, a mi još ne možemo da shvatimo da si nas napustila. Vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav, već ljubav i sjećanje na tebe.
   Neka ti dragi Allah podari lijepi dženet.
   Tvoji najmiliji: suprug Ruždo, sinovi: Ener, Edin, Edis, snahe Mirveta, Lejla i unučad.
Portal Gusinje-Plav.com misli na Vaše poslovanje, kao i na Vaš biznis.   (23. jan 2021)
  Ukoliko želite da se za Vas proizvod ili uslugu čuje u New Yorku i okolini, ali i na prostoru čitave Amerike i Evrope, kontaktirajte nas i mi ćemo vam ponuditi najbolje opcije reklamiranja.
  Internet portal Gusinje-Plav.com predstavlja sjajnu mogućnost za napredak Vašeg biznisa. Raznovrsnost sadržaja našeg portala i visoka dnevna posjećenost predstavljaju pravu priliku da Vaša poruka stigne do željene ciljne grupe korisnika. Naša redakcija je zadužena za izradu banera i reklama po poslednjim standardima u oblasti marketinga.
  Vrlo je važno da znate da ne postoje nikakva ograničenja u biznisu koji promovišemo. Nije bitno jeste li klinika, restoran, ordinacija, prodavnica, salon, kancelarija ili imate neki drugi koncept poslovanja. Čime god da se bavite – ovdje ste i više nego dobrodošli. U interesu naših posetilaca je da budemo sveobuhvatni.
  Budite pravovremeno informisani, ne propustite nijedan dogadaj. Naš portal Gusinje-Plav.com čeka na Vašu reklamu!
Kontaktirajte nas putem:
e-mail: ediedoas@aol.com ili na telefon: 646-808-6490
Želite reklamu ili objavu? Na pravom ste mjestu - www.gusinje-plav.com    (23. jan 2021)
   Želite reklamu za vas ili vašu kompaniju koja nudi usluge, proizvod, ..., itd? Na pravom ste mjestu - www.gusinje-plav.com.
Danas je jedan od najbitnijih faktora u svijetu MARKETING/REKLAMA. Po nekim statistikama kažu da su marketing i kvalitetna informacija nešto najbitnije za savremeni svijet, pa i mi smo trenutno u tom savremenom svijetu i težimo nekom napretku.
   Postoji jedna priča da su navodno pitali Stiva Džobsa u šta bi uložio svoje posljenje pare, odgovorio je bez puno dvojbe: “U REKLAMU SVOJIH PROIZVODA”.
   Ukoliko želite da promovišete nešto svoje, prodajete stan, kuću ili zemljište, kompanije koja nude neke usluge i slično, sjećanje na svoje najmilije,..., javite nam se.
   Naš web portal www.gusinje-plav.com se čita od SAD i Canade, pa sve do zavičaja Gusinja i Plava, kao i širom Evrope gdje ima našeg naroda, odnosno dijaspore.
   Iskustvo od 19 godina u ovom poslu je dovoljan garant kvaliteta i više nego prava i dovoljna preporuka da se reklamirate na našem web portalu www.gusinje-plav.com.
Kontaktirajte nas putem:
e-mail: ediedoas@aol.com ili na telefon: 646-808-6490
RIJEKA LJUČA   (23. feb 2021)
Rijeka Ljuča nastaje spajanjem brzih, planinskih rijeka Vruje i Grnčara, nastalih otapanjem snijega i leda na Prokletijama. Ove brze rijeke se spuštaju u gusinjsku dolinu, tu se smiruju i stvaraju Ljuču. Ljuča je mirna voda, koja pravi cijeli niz meandera na svom putu do Plavskog jezera, u koje se i uliva. Oivičena je vrbama, od njih prima i nestvarnu zelenu boju, pa prolazak kroz nju je doživljaj kao da se plovi kroz mirni zeleni tunel.
Video Emil Šabotić
VIDEO: Prva faza radova na Islamskom kulturnom centru Gusinje 01.09.2019 - 01.12.2020.  (23. januar 2021)
Završena je prva faza radova - grubi radovi, na buducem Islamskom kulturnom centru Gusinje.
U prilogu možete pogledati video koji prati grube gradjevinske radove - od temelja do pokrivačkih radova na samom objektu, u periodu od 1. septembra 2019 do 31. decembra 2020. godine.
Snimatelj: Haris Lucević
Haris Koljenovic & Ernad Handanovic: Halaturko   (23. januar 2021)
Halaurko za dusu. I da vas podsjetimo da mozete da se subscribe na Harisov You Tube channel
Zimska razglednica Plava (Glavice-Racina)   (26. januar 2021)
Plavsko-Gusinjski Merhamet - akcija za Braću NOVIĆEVIĆ  (26. januar 2021)
   Selam alejkum,
  želimo da vas obavijestimo da je Plavsko-Gusinjski Merhamet obnovio akciju za Bracu NOVICEVIC iz Plava, kojima je potrebna pomoc da bi mogli da primu drugu fazu lijecenja maticnih celijama u Turskoj.
  Sve donacije možete uplatiti na konto:
  PLAVSKO-GUSINJSKI MERHAMET
  Frankfurter Sparkasse
  IBAN : DE 47 5005 0201 0200 0903 13
  SWIFT-BIC : HELADEF1822
  Akcija ce trajati do kraja Februara, do sada smo prikupili sledece donacije:
  JADADIC ŠUCURIJA 100 €; MUMINOVIC ELVIR 100 €; SELIMANJIN BEKA 50 €; RADONCIC B. EDIN 50 €; CEKIC H. ELDIN 50 €; MEHMEDOVIC MUSA 50 €; GUTIC S. NEDŽAD 100 €; HADŽIMUŠOVIC ESAD 5O €
  Clanovi PG Merhameta mogu na isti konto uplatiti svoje clanarine.
  Selam
   PG Merhamet NJEMACKA
Na ahiret je preselio Mirsad (Rahmana) Redžić   (1966-2021)  (26. januar 2021)
  U New Yorku je danas, 26. januara 2021. godine na ahiret preselio Mirsad (Rahmana) Redžić, u 54. godini života.
   Zdravoglava se održava danas od 4pm-10pm u Bošnjačkom kulturnom centru na Richmond Hill-u. Dženaza namaz se klanja sjutra, u srijedu 27. januara u 9am, nakon čega će se obaviti dženaza na Washington mezarju na Long Islandu.
   Ožalošćeni: majka Džemilja rodj. Dješević, brat Muhamed, sestra Mirsada, zet Sanjin, snaha Danijela, bratanične Hena i Hinda, sestrić Ervin, sestrična Alena, bratstva Redžić, Dješević i Muminović, rodbina i prijatelji.
   "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Kako su se nekad podizala djeca, Plav, Montenegro 2011 (Video)   (26. januar 2021)
Sjećanje na rah. HOT (Alja) JAZA   (24. januar 2021)

Dana 24. januara 2021. navršile su se 17 godina od kada nije sa nama naš dragi

HOT (Alja) JAZO
(4. maj 1932 - 24. januar 2004 )

Ljubav ne prestaje odlaskom, ni sjećanje vremenom.
Uvijek si u našim mislima i srcima

Tvoji najmiliji
Fejzulah-Feka Redžepagić - Drugi dio uz gitaru i tamburu  (24. januar 2021)
TELESKOPIJA - Šeki Radončić ( novinar i pisac )   (24. januar 2021)
Na ahiret je preselio Admir (Ismeta) Šarkinović   (1983 - 2021)  (24. januar 2021)
   Dana 23. januara 2021 godine u Paderborn (Njemačka) na ahiret je preselio Admir (Ismeta) Šarkinović u 38 godini života.
  Tim povodom, familija i bratstvo Šarkinović 30 januara (subota) otvaraju hajtar i zdravoglavu na adresi: An der Talle 22, 33102 Paderborn od 10 do 18 časova.
   Ožalošćeni: otac Ismet, majka Zada (rodj. Kučević), supruga Julia, kćerke Ema i Safia, sestre Ineska i Elvira, rodbina i prijatelji.
   "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Sjećanje na Dervišević - Galjković Kupa   (24.01.1979 - 24.01.2021)  (24. januar 2021)
   Na današnji dan prije 42 godine preslio je na ahiret naš dragi Dervišević - Galjković Kupo.
  I danas, nakon toliko godina ponosni smo na tvoja plemenita djela. Zauvijek ćeš živjeti u našim srcima i mislima, voljen i nikad zaboravljen.
   S ljubavlju čuvamo uspomenu na tebe.
   Tvoji: sinovi Zeko, Džefko i Šeka, kćerke Saka i Sevda, snahe, unučad, paraunučad i paraparaunučad
Na klupi Rome je juče bilo jedno veoma interesantno ime: Amir Feratović, porijeklom iz Gusinja  (24. januar 2021)
  Roma je juce pobijedila Speziju sa 4:3. Trener Paulo Fonseca je za ovaj meč prijavio i jedno zanimljivo ime. Mladi defanzivac Amir Feratović našao je svoje mjesto na klupi, ali za debi je bilo još rano.
  Feratović je 18-godišnji štoper koji je član Rome od septembra. Stigao je iz slovenačkog Brava i ovo je svakako velika stvar za njega da je već sada blizu prvog tima.
   Mladi fudbaler je nastupao za omladinske selekcije Slovenije. Ipak, ima želju da nastupa za BiH odakle je njegova majka, dok mu je otac Adem iz Gusinja.
  Informacije su da je Feratović spreman da promijeni sportsko državljanstvo i vidjet ćemo hoće li NSBiH u ovom slučaju reagovati i dovesti talentovanog štopera pod BiH zastavu.
   Amir je rođen 8. juna 2002. godine, visok je 189 centimetara i predviđa mu se odlična karijera.(Sportsba)
Sjećanje na Nadžiju Radončić, rodj. Koljenović   (24. januar 2021)
  Prošle su duge 3 godine od kako je na ahiret preselila naša voljena sestra Nadžija Radončić, rodj. Koljenović. Puno nam nedostaješ sestro naša, ali nas tješe tvoja velika djela i plemenitost.
   Da ti dragi Allah podari vječiti dženet i duši rahmet.
   Tvoji voljeni: brat Šemso, sestre Muradija, Kumrija i Ćamilja i mnogobrojna familija.
Sjećanje na Juljević Munirku, rođj. Mrkulić   (24.01.2019 - 24.01.2021)  (24. januar 2021)
   Na današnji dan prije 2 godine naše sunce je zatvorilo njene lijepe oči. Prestala je da diše i preselila se u Allahove odaje.
   Naša najviša ljubav, snaga, oslonac... otišlo je sve što voljenima mnogo nedostaje.
   Dan za danom ide a nijedan bez sjećanje na tebe.
   Vrijeme nije lijek već svjedok bola, tuge i praznine što nisi sa nama.
   Sa ljubavlju, velikim ponosom te pominjemo i pamtimo onakvu kakva si bila, puna ljubavi.
   Tvoji najmiliji: suprug Hajro, sin Elviz, kćerke Eniza i Denisa, snaha Enisa, zet Nedžad i unučad Alena, Danis, Lejs i Faiz.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Sjećanje na Sabriju Pjetrović, rodj. Rečković    (23-01-2011 - 23-01-2021)  (23. januar 2021)
   Danas se navršavaju 10 godina od kako si nas napustila draga majko.
   Teško je živjeti bez tebe, ali voljeni nikad ne umiru. Čuvaćemo te od zaborava.
   Neka ti dragi Allah podari lijepi dženet.
  Tvoja djeca: sinovi Rafet i Refik, kćerke Sadeta, Ifeta i Ismeta, unučad i snahe.
Na ahiret je preselio Ramiz Ciriković    (1927-2021)  (22. januar 2021)
  Dana 22 januara 2021. godine u Mariboru (Slovenija) na ahiret je preselio Ramiz Ciriković, u 94-oj godini života.
   Ožalošćeni: supruga Nadira, sinovi Senad i Damir, kćerka Esma, brat Šeljko, sestra Baka, unuci Admir i Almir i ostala mnogobrojna rodbina.
"Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Sjećanje na Medžida Krcića   (21.1.2001 - 21.1.2021)  (21. januar 2021)
  "Ima neka moć u dobrim ljudima, oni su jaki i poslije smrti. Događja se da i dalje žive, po svojim djelima i riječima, a najviše po dobroti srca."

   Prošlo je 20 godina, ali vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav, već ljubav i sjećanje na tebe. Mi nismo tamo gdje si ti, ali ti si svugdje gdje smo mi. S ljubavlju, tugom i ponosom čuvamo uspomenu na tebe.
   Tvoj brat Coko Krcić sa porodicom

Na ahiret je preselila Badema-Bada (Šaćira) Radončić, rodj. Nikočević   (1930-2021)  (21. januar 2021)
   Dana 21 januara 2021 godine u Gusinju je na ahiret preselila u 91 godini života Badema-Bada Šaćira Radončić, rodj. Nikočević.
   Hajtar i zdravoglava će se primati u Radončića džamiji i restoranu Rabaton, u petak 22 januara od 9 sati izjutra.
   Dženaza kreće istog dana iz Radončića džamije poslije džuma namaza.
   Ožalošćeni: sinovi Šefkija i Ruždija, kćerke Nadira, Nakšija i Surka, snahe, zetovi, unučad, praunučad, kao i familije Radončić, Nikočević, Omeragić, Bektesević i Jadadić, rodbina i prijatelji.
   "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Veliki izbor kvalitetnih jeleka, dimija, fesova, ..., od sada i u New Yorku   (20. jan 2021)
   Jelek, dimije, fes, šorta, palantra, ..., su dio naše tradicije i kulture, nezaobilazni komadi jedinstvene plavsko-gusinjske nošnje, koji treba da ima svaka naša bošnjacka porodica.
   Odnedavno i u New Yorku, uz veliki izbor i po veoma povoljnim cijenama, možete nabaviti jeleke, dimije, fesove, ..., uradjenje vrijednim rukama gradilja iz našeg zavicaja.
   Za dalje informacije nazovite: 212 581 0845 ili 917 952 0007


Sjećanje na Zaja (Junuza) Kolenovića   (20. januar 2021)
  52 Dana prodjoše bez tebe. Bio si nam sve na svijetu i više. Teško je živjet bez tebe. Mnogo nam nedostaješ.
   Ponosni što smo te takvog imali. Bol za tobom ne prolazi. Zauvjek ćeš živjeti u našim srcama i volimo te zauvjek.
Da ti Allah dragi podari najlepši dženet, inshallah.
  Tvoja supruga Sadeta, sinovi Junuz i Esmin i kćerke Elvisa i Adelisa Kolenović
Sjećanje na Zaja (Junuza) Kolenovića   (20. januar 2021)
  Vječna tugo moja, babo moj. 52 Dana punih tuge i praznine. Teško je živjeti bez tebe. Tvoja toplina, savjet, utjeha, osmjeh, ljubav meni mnogo nedostaju.
   Ne mogu se na tu istinu navići babo, da te više nema medju nama. Dio mog srca je sa tobom otišlo. Ranjenu si me ostavio babko.
   Proći će mjeseci, godine, generacije, ... i sa tobom ću se ponositi. Zauvjek ćeš biti u mojim mislima, srcu i duši. Voleću te dok mi srce kuca babo.
   Allah ti dao najljepši dženet, inshallah, jer si ti to zaslužio.
   Tvoja kćerka Elvisa
TV7: Emir Ciriković (VIDEO)   (19. januar 2021)
Sjećanje na Sejda (Beća) Bajrović    (19.1.2011 – 19.1.2021)   (19. januar 2021)
  Svaka Nova godina donosi čežnju za novim početcima, ali nama donosi ovaj 19-ti januar sjećanje na 10 godina od kada si nas iznenada napustio i tako u nama probudio duboku bol i žalost.
  Međutim, kako vrijeme prolazi naša sjećanja na tebe i na tvoja djela, postaju sve jača i jača jer si ostavio duboko u nama ono što je neopisivo najdragocjenije – a to jest, vjeru u Allaha i odgoj osnovan na poštenju, pravičnosti, humanosti, ljubavlju, poštovanju, dobrim djelima i svim ostalim dobrim osobinama koje izgrađuju osobu u čovjeka čvrstog karaktera.
  Pošto je dragi Allah dž.š. jedan, jedini, vječni, svemoćni i milostivi mi se molimo njemu da ti podari ono što je neopisivo najljepše i što si ti zaslužio a to jest, vječni Rahmet u Džennetu.
  Tvoji sinovi Fero i snaha Suvada, unuci Bećo sa suprugom Dijom i Murat, unuke Sanela i Suanita, sin Orhan i snaha Barbra sa unukom Tarikom, sin Erdan sa unukom Jasminom, sin Sehad i snaha Safeta, unuci Jassim i Karim i unuka Merjem, kćerka Fetija i zet Fadilj i unuk Lorenco, paraunuk Leon i paraunuka Brina i unuka Alina, kćerka Sehija i zet Rifat i unuk Amer te unuka Nermina i Nelma sa mužem Denisom i paranukom Deen-om i paraunuka Lana i kćerka Mahija, tvoja braća Fejzo i Šemso sa familijama, sestre Nurija i Paša sa familijama i ostala mnogobrojna familija.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Na ahiret je preselila Fatima (Jusufa) Hadžović, rodj. Redžepagić   (1943-2021)  (16. januar 2021)
  U New Yorku je jutros, 16. januara 2021 godine na ahiret preselia Fatima (Jusufa) Hadžović, rodj. Redžepagić, u 77-oj godini života.
  Zdravoglava će se održati sjutra, u nedelju 17. januara 2021 od 3pm do 9pm u Bošnjačkom islamskom centru na Richmond Hill-u, u užem krugu familije.
   Dženaza namaz se klanja u ponedeljak, 18. januara u 9am, nakon čega će se izvršiti dženaza na Washington mezarju na Long Islandu.
  Ožalošćeni: sinovi Senad i Julfad, kćerke Sofija i Sultanija, braća Beko i Skendo, zet Ismet Šujak, snahe, unučad, paraunučad, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Na ahiret je preselio HOT (SADRIJE) ISMET   (1952-2021)  (16. januar 2021)
  Tužnim srcem, javljamo rodbini, prijateljima, komšijama i poznanicima da je naš dragi otac, suprug i brat HOT (SADRIJE) ISMET iznenada jutros 16.01.2021.godine u Sarajevu preselio na ahiret, u 69-oj godini života.
  Dan i mjesto dženaze biće naknadno objavljeni.
  Ožalošćeni: supruga Munevera, sin Din, kćerke Hana i Teuta, braća: Ismail, Džemail, Izet i Džani, sestre: Nazlija, Sofija i Vasvija, zetovi Goran i Hamdija, snahe: Bahra, Deniza i Senada, bratići i bratične, sestrične i sestrići, te porodice: Hot, Čausević, Kobiljak, Gačević, Zilkić, Lagumdžić, Radončić, Ramović, Varajić, Orahovac, Redzepagić, Bunjo, Omeragić, Laličić, Babaić, Nikočević, Nici, te ostala rodbina i prijatelji, komšije i poznanici.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Na ahiret je preselio Deljanin (Hama) Izet- Zeko   (1952-2021)  (15. januar 2021)
   U New Yorku je danas, 15. januara 2021 na ahiret preselio Deljanin (Hama) Izet-Zeko, u 68 godini života.
Zdravoglava se održava danas, u Bošnjačkom islamskom centru na Richmond Hill-u od 4pm - 10pm.
Dženaza će se obaviti u Gusinju, a o terminu ćemo vas naknadno obavijestiti.
  Ožalošćeni: supruga Nakšija, sinovi Elvis, Enis i Haris, kćerka Azra, braća Ragip, Redžo i Admir, sestre Ismeta i Nevzeta, snahe, unučad, bratstva Deljanin i Selimaj, rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Hot Redža Salmir po drugi put donira $3,000 (tri hiljade) za IKC Gusinje   (15. januar 2021)
   Od Odbora iz New Yorka koji koordinira akcijom prikupljanja donacija za IKC u Gusinju imamo iformaciju o novoj donaciji za DRUGU FAZU. Nakon što je u prvoj fazi donirao $3,000:
- Hot Redža Salmir po drugi put donira $3,000 (tri hiljade)

   Do sada za DRUGU FAZU radova ukupno je prikupljeno $86,171.00 + €6,963.00 + ostale donacije
   Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Čekić 646-541-5055, Rasim Toskić 917-509-6133, Izet B. Dervisević 347-242-1744, Ibrahim Pirović 718-932-7538, Sabahudin Laličić 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulić 973-714-0834, Čekić Rafet 917-650-7838, Radončić Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radončić Beko 917-602-8659, Koljenović Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenović Zeko (917) 921-4930, Feratović Raif (646) 541-1081, Bicić Rasim (646) 773-1755, Lucević Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gačević Rafet (917) 683-3284, Rasić Mirsad 718-971-4453, Hodzić Faro (201) 916-0627, Neljković Izet 646-319-1421, Čekić Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Na ahiret je preselio Kolašinac (Šaćira) Daud   (1968-2021)  (14. januar 2021)
   U New Yorku je juče, 13. januara 2021 na ahiret preselio Kolašinac (Šaćira) Daud u 52. godini života.
  Dženaza će se obaviti u petak, 15. januara 2021 u 11:00am na adresi: 295 Totowa rd Totowa NJ, 07512.
   Ožalošćeni: otac Šaćir, sinovi Enis i Damir, kćerke Sanija i Julia, brat Denis, sestre Enisa i Selvija, rodbina i prijatelji
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Šarkinović: Dok se odluka ne objavi, ja sam predsjednik   (14. januar 2021)
   Povodom teksta "Šarkinović neće u penziju, već zapošljava saradnike" objavljenog u “Vijestima” 13.1.2021, reagovao je vršilac dužnosti predsjednika Ustavnog suda Hamdija Šarkinović.
   U reagovanju se navodi:... nastavak teksta
Sjećanje na Abda (Hasa) Redžepagić   (1956.- 2020.)  (14. jan 2021)
  Navršila se godina dana od kako nas je napustio nas dragi i voljeni Abdo Redžepagić.
Ponosni smo na tebe, tvoju dobrotu i plemenitu dušu. Vječno ćemo te nositi u našim srcima.
Tvoji: majka Eljmaza, braća Medo, Servet i Sead, sestre Igbala, Šehrija i Mubera, bratanići, bratanične, sestrići i sestrične.
Sjećanje: Nevzeta Omeragić, (rodj. Balić)  (14.01.2019. - 14.01.2021.)   (14. januar 2021)
  Draga sestro, već dvije godine kako nisi sa nama. Na pomen, kratko...ali život bez tebe, za nas je vječnost...
  A nismo zaboravili Izeta...našeg dobrog zeta, tvog supruga...koji nije sa nama 4 godine.
  Sada ste i tamo zajedno, u džennetskim ljepotama...
   Nedostajete nam...
  Da vam dragi Allah podari lijepi džennet i vjećni rahmet.
  Tvoje sestre: Nadža Beso i Daliba Aksalić sa porodicama.
I zvanično završena prva faza radova na IKC Gusinje, počinje druga - zanatski radovi.   (13. januar 2021)
   U ponedeljak je održana sjednica Odbora iz New Yorka koji koordinira donatorskom akcijom prikupljanja sredstava za izgradnju IKC Gusinje. Prisutni članovi Odbora su prihvatili izvještaj koji je podnio Selim Čekić, predsjednik istog, čime je zvanično i završena prva faza-grubi gradjevinski radovi.
Ovom prilikom Odbor obavještava donatore i javnost da su zaključno sa 31.12.2020 grubi gradjevinski radovi koštali €346,138, umanjeni za donaciju firme HRF od €5,000. Odnosno, izvodjaču radova je isplaćeno ukupno: €341,138.21, plus €17,644 za izradu glavnog projekta i nadzor radova.
  Od ukupnne sume prikupljenih donacija preostao je sledeći iznos: USA $72,971.00, EURA €5,136.00, Švedcka KR3,000.00, Kanada $300.00, Austrija $1,900.00.
  Sobzirom da sada nastupa druga faza - zanatski radovi, Odbor upućuje apel svima, kako u SAD i Kanadi, tako i u Evropi, da i dalje podržite ovu donatorsku akciju za izgradnju IKC u Gusinje jer ona još traje.
U narednim danima objavljujemo imena novih donatora.
Zaboravljeni asovi Rafet Kolenović : Kako je Herkules iz Gusinja postao prvak CG u bodibildingu   (12. januar 2021)
  Malo ko zna da je Rafet Kolenović iz Gusinja nizao brojne uspjehe u gimnastici i bodibildingu u Jugoslaviji, a zbog svog izgleda i nevjerovatne snage prozvali su ga gusinjski Herkules!
  Rafet je rođen 1954. godine u ovom malom gradu na sjeveru Crne Gore, a nakon što se sa porodicom preselio u Sjedinjene Američke Države kao omladinac počeo je profesionalno da se bavi bodibildingom... nastavak teksta
Izvršena je primopredaja donacija prikupljenih u BIH, namjenjenih za izgradnju IKC Gusinje  (11. januar 2021)
   Ovih dana, tačnije 4. januara 2021 godine izvršena je primopredaja donacija prikupljenih u BiH, namijenjenih gradnji IKC Gusinje. Novac prikuplja Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana u BiH. Riječ je o sumi novca od KM=10.300(EUR=5.266,30) + EUR=750, što je ukupno EUR 6,016.30.
   Naznačeni novac je prikupljan u periodu od 31.12.2018 do 31.12.2020.
   U prilogu objavljujemo priznanicu, izvještaj i spisak dosadašnjih donatora zaključno sa 31.12.2020 god.
Reportaza: Gusinje - 10. januar 2021.    (10. januar 2021)
Kamera i montaza: Esmir Dervisevic
Na ahiret je preselila Munirka (Bajrama) Kolašinac, rodj. Pejčinović   (1944-2021)  (10. januar 2021)
  Sa velikom tugom i bolom obavjestavamo rodbinu, komsšije i pijatelje da je danas 10. januara 2021 u New Yorku na ahiret preselila naša draga Munirka (Bajrama) Kolašinac, rodj. Pejčinović u svojoj 76 godini života.
Dženaza će se obaviti sjutra, u ponedeljak 11. januara 20121 u 10:30am na adresi: 295 Totowa rd Totowa NJ, 07512.
  Ožalošćeni: suprug Šaćir, sinovi Denis i Daud, kćerke Enisa i Selvija, snaha Mevljuda, zetovi Ermin i Ermin, mnogobrojna unučad, bratstva Kolašinac i Pejčinović, rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Na ahiret je preselio Rasim (Hajra) Tošić  (1937-2021)  (9. januar 2021)
   U Plavu je juče, 8. januara 2021 godine na ahiret preselio Rasim (Hajra) Tošić, u 83-oj godini života.
Dženaza polazi u nedelju, 10. januara 2021. u 13:00 časova od porodicne kuće. Dženaza će se klanjati na Hrankovića mezarje.
  Ožalošćeni: supruga Paša, sinovi Gano, Husko, Rafet i Safet, kćerke Mahija i Muradija, zetovi Hajro i Hilmo-Hika, unučad, paraunučad, bratstvo Tošić, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Na današnji dan prije 8 godina  (8. januar 2021)
Na ahiret je preselio Džemajle (Amira) Pupović  (1959-2021)  (7. januar 2021)
  Sa velikim bolom obavještavamo rodbinu, komšije i prijatelje da je danas, 7. januara 2021. u New Yorku na ahiret preselio naš dragi Džemajle (Amira) Pupović u svojoj 61-oj godini života.
  Dženaza namaz se klanja sjutra, u petak 8. januara 2021 godine u 12:00 na podne, na adresi: 295 Totowa Rd, Totowa NJ 07512, gdje će se i zbog novonastalih mjera ukop će se izvršiti u krugu uže familije.
   Ožalošćeni: supruga Sanija, braća Ramiz, Hafiz, Dževad, Fahrudin i Abidin, sestre Nusreta, Ferida i Raba, bratstva Pupović i Bektešević rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Obavještenje Islamske Zajednice i Kulturnog Centra Plav&Gusinje u New Yorku   (5. januar 2021)
  Poštovane džematlije, Selam alejkum!
   Obavještavamo vas da je Odbor IZKCPGNY donio odluku da se članarina od 1. januara 2021 godine poveća na $200.
   Ko god nije plaćao članarine od 2015 pa do danas iznos članarine će takodjer biti $200.
   Neka vas Allah dž.š. čuva i nagradi!
  ODBOR ISLAMSKE ZAJEDNICE I KULTURNOG CENTRA PLAV&GUSINJE U NEW YORKU
RASPLAKAO NAŠE LJUDE KOJI ŽIVE U USA  (5. jan 2021)
   Haris Koljenović izdao svoju prvu pjesmu "U Americi sada živim, radim mnogo noću često, ali snove imam druge sada sanjam rodno mjesto"! (VIDEO)
   Istina je da naši ljudi koje sudbina odnese daleko od rodnog kraja ‘trbuhom za kruhom’ cijeli zivot emotivno doživljavaju svoje rodno mjesto.
  Lutajući društvenim mrežama naišli smo na jednu vrlo lijepu novu pjesmu mladog pjevača Harisa Koljenovića koji živi u Americi.
  Mladi talentirani pjevač rođen je u Gusinju. Svoj muzički talenat pokazuje još od malih nogu, a trenutno svira klavijature, harmoniku i tamburu. Profesionalno pjeva i svira albansku muziku.
  Pored pjevanja, Haris se bavi i atletikom, trčao je nekoliko kroseva u USA i postigao zavidne rezultate. Isto tako trčao je dva puta New York Maraton.
   Ovo je njegova prva pjesma, a istekao je još da svoju muzičku karijeru gradi stepenicu po stepenicu, te da uskoro možemo očekivati njegovu drugu pjesmu.
  Poslušajte pjesmu, podijelite ga sa prijateljima! (narodnjaci.net)
Poslednji selam Hakiji Feratoviću   (4. januar 2021)
  Dragi Hakija,
   Za ulogu koju si odigrao na ovom svijetu nisi dobio Oskara, Zlatni globus ili Srebrnog medvjeda. Nije bilo potrebe ponavljati scene, ulogu si odigrao perfektno, imao si čisto srce i plemenitu dušu.
   Nikada neću zaboravit naše kafe na Ilidži, putovanje za Chicago, rodjenje moga sina.
  Prvi si bio, naše kafe u Cliftonu, a posebno golove koje si mi davao na terenima New Jersija.
   Bilo je pravo bogatsvo družiti se sa tobom, jer šala nikad nije nedostajala.
   Tvojim najbližima želim sabur, a tebi lijepi Dženet.
  Tvoj drug.
Otvoreno pismo udruzenja dijaspore u povodu aktuelnih dogadjanja u Crnoj Gori  (4. januar 2021)
   U povodu aktuelnih dogadjanja u Crnoj Gori udruzenja dijaspore su se javnosti obratili otvorenim pismom, koje prenosimo integralno.

Potpisnici istog su:
Udruženje "Primorje" - Njujork, Crnogorsko društvo „13 jul“ - NY, Montenegro House – NY, Fondacija Gusinje, Crnogorsko njemačko udruženje "MonteKoln", Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku, Kulturni centar Montenegro, EURO Gusinje - Njujork, Udruženje „21. maj“ – Njujork, Crnogorsko društvo "Lovćen" iz Lovćenca, Prijatelji Plava iz USA, Udruženje Montehess - Frankfurt na Majni, Patriote Crne Gore iz Luksemburga, Islamska zajednica & Kulturni centar Plav-Gusinje u Njujorku i Fondacija Petnjica
Sjećanje na Safiju (Amira) Djukanović  (4. januar 2021)
   Na današnji dan, 4. januara 2020 prestalo je da kuca srce naše majke Safija (Amir) Djukanović.
   Godina prodje puna tuge i praznine nestale tvojim odlaskom. Vrijeme koje prolazi ne umanjuje bol i tugu za tobom, svakodnevno živiš u našim srcima i mislima.
   Sjećanje na tebe ispunjava nas ponosom. Ponosni smo što si bila naša i mi tvoji.
   Molimo dragog Allaha da ti podari lijep dženet jer ti to zaslužuješ.
   Tvoji najmiliji: sinovi: Hasko i Ermin, kćerke Hasiba i Nisera, unučad i praunučad.
Sjećanje na Safiju (Amira) Djukanović  (4. januar 2021)
  Sa ponosom čuvaćemo uspomenu na tvoju plemenitu dušu.
   Zauvjek ćes živjeti u našim srcima.
   Tvoji: Aki, Arnesa, Elmin i Aria
Na ahiret je preselila Aiša (Šemsa) Purišić, rodj. Markišić  (1939-2021)  (3. januar 2021)
  U Plavu je 2. januara 2021 godine na ahiret preselila Aiša (Šemsa) Purišić, rodj. Markišić u 82.godini života.
   Dženaza polazi u nedelju, 3.1.2021. god. u 12:30 sati od Redžepagića džamije na mezarje Hrankovića. Dženaza će se obaviti u krugu porodice. Dženaza će se klanjati kod Redžepagića džamije.
  Ožalošćeni: suprug Šemso, sinovi Harun i Saka, kćerke Nazlija, Jasmina i Izeta, brat Šukrija sa familijama, brastva Purišić i Markišić, rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Dino Mulamekić: "Planinari su najbolji čuvari prirode"    (2. januar 2021)
  Osnovni cilj planinarenja nije fizička aktivnost već uživanje. Kada planinarimo ne treba da dokazujemo našu snagu već je neophodno svu energiju usmjeriti ka doživljavanju. Ovdje nema pobjednika, a ni protivnnika. Na temu planinarenja za portal “Makanje” govori mladi planinar Dino Mulamekić iz Gusinja... nastavak teksta
Živjeti u Gusinju - Dokumentarna emisija iz `72 god. nagradena na festivalu JRT Bled    (1. januar 2021)
Na ahiret je preselio Hakija (Meha) Feratović   (1967-2020)  (31. dec 2020)
  Danas je u New Jersey (SAD) na ahiret preselio Hakija (Meha) Feratović, u svojoj 53-oj godini života.
   O datumu i vremenu dženaze bićete naknadno obaviješteni.
  Ožalošćeni: majka Naka, braća Husko i Zuka, sestre Sanka i Sanela, kao i sva ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Na ahiret je preselio Kandić (Zeća) Bajram   (1933-2020)  (31. dec 2020)
  Danas je u Plavu u 87.godini na ahiret preselio Kandić (Zeća) Bajram.
  Dženaza polazi u petak, 1.1.2021 godine u 13:00 časova od Redzepagića džamije na mezarje Hrankovića.
Dženaza će se obaviti u krugu porodice. Dženaza će se klanjati kod Redzepagića džamije.
   Zdravoglava u New Yorku se prima danas na adresi: 45-35 44th street Apt. 1i, Sunnyside, NY. (tel: 1 860-517-6887)
   Ožalošćeni: supruga Raba, sinovi Redžo, Ruždija, Fadilj i Faik, kćerka Nafija, brat Hasan, sestra Emina te ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Na ahiret je preselio Hamdija Kučević   (1948-2020)  (26. dec 2020)
  U New Yorku je danas, 26 decembra 2020 godine na ahiret preselio naš voljeni Hamdija Kučević u 72-oj godini života.
  Zdravoglava se prima sjutra, 27.12.2020 od 4:00 sata poslije podne do 10:00 sati naveče u Bosnjačkom Islamskom centru u Richmond Hill.
  Zbog situacije sa COVID-19 zdravoglava će se održati u krugu uže rodbine i molimo sve koji budu prisustvovali da se pridržavaju novoizrečenih mjera.
  Dženaza namaz se klanja u ponedeljak, 28.12.2020, u 9:00 sati ujutru, nakon čega će se izvršiti dženaza na Washington Memorial mezarju na Long Islandu.
  Ožalošćeni: supruga Zuma, sinovi Elis i Esmir, snaha Admira, kćerka Elvisa, zet Denis sa familijama, braca Idriz i Zuvdo i sestra Naza sa familijama, bratstvo Kučević, rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radziuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Feka Redžepagić: Stare pjesme Plava i Gusinja (VIDEO)  (25. dec 2020)
I u našoj zajednici u New Yorku primljena prva vakcina protiv Covida-19  (23. dec 2020)
   Nakon što je Američka uprava za hranu i lekove (FDA) dozvolila hitnu upotrebu američko-nemačke vakcine Pfizer-Biontech, tokom prošle sedmice širom SAD je počela distribucija, a time i najveća kampanja vakcinacije u istoriji ove zemlje.
Plan je da prvo budu vakcinisani zdravstveni radnici i stanovnici u staračkim domovima.
Jedna od takvih zdrastvenih ustanova u New Yorku je poznata Lenox Hill bolnica, u koji je zapošljena i osoba iz naše plavsko-gusinjske zajednice (ime poznato redakciji), koja je juče primila prvu dozu vakcine protiv Covida-19.
   Kako nam je ista osoba objasnila, sam čin vakcinacije je prošao bez ikakvih problema, a i nakon toga, za sada, ne osjeća nikakve negativne pomjene tj simptome.
   Nakon tri nedelja naša sagovornica će primiti i drugu dozu vakcine.
   Američka vlada ugovorila je isporuku 100 miliona doza vakcine Pfizer-Biontech. (Gusinje Plav Press)


Sa novih $34.800.00 donacija za kuću pored Ali-pašine džamije u Astoriji prikupljeno $1,046.541.00    (16. decembar 2020)
  Poštovane džematlije,
   Odbor IZ KC Plav-Gusinje u New Yorku vas obavještava da je sa novih $34.800 donacija za kuću pored Ali-pašine džamije u Astoriji prikupljeno ukupno 1,046,541.00
  Pozivamo sva udruženja, sve ljude dobrih namjera, sve prijatelje našeg džemata i one koji znaju vrijednost vakufa da nam se pridruže. Akcija traje i vaše donacije možete uplatiti svakim danom u Bošnjackom Islamskom Kulturnom Centru na Richmond Hillu i Alipašinoj džamiji u Astoriji od 12-7pm.
  Ujedno ako nemate vremena za dolazak u džamiju, možete donacije uruciti bilo kojem od odbornika ili imama IZ.
  Neka vas Allah dž.š. sve nagradi i uveća vašu nafaku.
Medijski sponzor web magazin Gusinje-Plav.com
Kastrat Nafija- Naka i djeca Nusret, Nermin, Nevzeta, Nusreta, Nisera i Nizama pred dusom rah. Džeme Kastrat doniraju $500 za IKC Gusinje   (15. dec 2020)
   Od Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija za IKC u Gusinju, imamo informaciju o još jednoj donaciji iz New Yorka:
- Kastrat Nafija- Naka, sinovi Nusret i Nermin, kćerke Nevzeta, Nusreta, Nisera i Nizama pred dusom rah. Džeme Kastrat doniraju $500

  Do sada ukupno je prikupljeno $395,671 + €91,936 + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro (201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Sjećanje na Mrkulić Fehrata - Fera   (1934-2016)  (14. dec 2020)
   Tuga i bol nisu u suzama i riječima, već u našim srcima gdje ćeš zauvijek ostati voljen i nikad ne zaboravljen. Sjećanje na tebe će živjeti dugo, koliko mi budemo živjeli i nikada te nećemo zaboraviti.
   Tvoji sinovi Faik, Fikret i Samir, kćerke Sanija, Hasnija i Jasmina, snahe Aida i Jasmina, te mnogobrojna unučad i praunučad.
Na ahiret je preselila Omeragić (Redžo) Ljuta, rođj. Gačević.  (1962-2020)  (13. dec 2020)
  U Gusinju je danas na ahiret preselila Omeragić Ljuta, rođj. Gačević u 58-oj godini života.
   Dženaza će se obaviti sjutra, u ponedeljak 14.12.2020 u 12 časova na mezarju u Gusinju i polazi od Nove džamije.
   Dženaza će se klanjati ispred Vezirove džamije.
  Ožalošćeni: kćerke: Sijana, Aldijana, Emina, Adila, Edita, Sabrija i Melinda; zetovi, unučad, braća: Osman, Ismet, Rafet i Ramo; sestre: Tifa i Balja; djeveri: Dževdet i Šefket; zaove: Ismeta i Amela i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radziuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Na ahiret je preselila Bektešević Nazlija-Naza   (1952-2020)  (13. dec 2020)
   U Gusinju je danas na ahiret preselila Bekteševic Nazlija-Naza. u 68-oj godini života.
Dženaza će se obaviti sjutra, u ponedeljak 14 decembra 2020 u 14 časova na mezarju u Gusinju i kreće od Nove džamije.
Ožalošćeni: sestra Naka, bratanići Bekteš, Hasret i Fejzo, bratanične, sestrići, sestrične, bratstvo Bektešević, kao i mnogobrojna familija.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radziuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!


Tužno sjećanje za Džemu (Avda) Kastrat   (1941-2019)  (13. dec 2020)
   - STARI NAŠ -
   Prodje tužna i duga godina, 365 dana tuge i boli od kako nijesi sa nama, jer svaki novi dan nosi istu bol i tugu. Vrijeme nije lijek, nego nijemi svjedok naše tuge i boli za tobom. Utjeha ne postoji, tuga ne prestaje, a ponos što smo te imali zauvjek ostaje.
   Teško je živjeti, a biti ranjen u duši, teško je gledati ovaj svijet, a ne vidjeti tebe u njemu.
   Zauvjek ćeš biti suza u našim očima, rana u srcima, bol u grudima.
   Sjećanje na tebe i tuga za tobom postala su dio naših života u kojima ćeš nam uvjek nedostajati STARI NAŠ.
   Molimo dragog Allaha dž.š. da ti podari lijepi dženet i vječni rahmet. Amin!
  Tvoji ožalošćeni: supruga Naka, sinovi Nusret i Nermin, kćerke Nevzeta, Nusreta, Nisera i Nizama sa porodicama.
Na ahiret je preselila Sabrija Mulamekić, rodj. Sujković   (1940-2020)  (12. decembar 2020)
  Sa tugom i bolom obavještavamo rodbinu i prijatelje da je jutros, 12. decembra 2020 godine u Skoplju u 81. godini života na ahiret preselila Sabrija Mulamekić, rodj. Sujković.
   Dženaza će se naknadno obaviti na mezarju u Gusinju.
  Ožalošćeni: sin Orle, kćerka Vesmina, snaha Sabina, zet Safet, unučad: Arnad, Haris, Ilda i Armin, familije Mulamekić i Sujković sa mnogobrojnim bratstvima i prijateljima.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radziuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
FOTO: Kolektiv EKSKLUZIVNO – Ovako izgleda PRAZNIČNA ČAROLIJA na ulicama NJUJORKA   (12. decembar 2020)
  „Prošle godine, poklonio sam ti svoje srce, ali već sljedećeg dana, ti si ga odbacila. Ove godine, da bih sebe poštedio suza, pokloniću ga nekom drugom...“
  Ovo su samo neki od stihova prelijepe praznične pjesme „Last Christmas“ grupe Wham!, iz davne 1986. godine, koja se ovih dana može čuti ulicama Njujorka - jednom od najljepše ukrašenih mjesta na svijetu, u susret praznicima koji nam stižu.
  I upravo je sve onako kako ste imali priliku da gledate u filmovima: raskošno, svjetlucavo, u prelijepim bojama.
  I ne zna se šta je od čega ljepše... ali, krenimo redom… ekskluzivne fotografije iz „betonske džungle“, centra svijeta koji nosi poseban duh praznika.
P.S. dio ove priče je i naš glavni urednik Rafet Hot, sa fotografijama napravljenim specijalo za ovu priliku.
Mirza Mekuli: BABINO POLJE - 2. dio   (11. decembar 2020)
Feratović (Fejza) Ramo donirao $300 za udruzenje EURO Gusinje   (10. dec 2020)
   Ako se za nekoga može reći da je dobrotvor koji ljubav prema rodnom kraju i zajednici u New Yorku pokazuje delima, onda je to svakako Feratović (Fejza) Ramo iz New Yorka.
   Nakon što smo prije nekoliko dana objavili vijest da je Ramo za izgradnju IKC donirao $1,000, već danas su nas iz finansijske službe udruženja EURO Gusinje obavijestili da su od njega primili donaciju od $300 u želji da ih podrži u njihovim projektima.
   I kad smo kod Rama Feratovića, želimo da vas podsjetimo da je ovaj poznati humanista u jesen 2014 godine lično finansirao saniranje deponije pored mezarja u Gusinju, koja je formirana tokom 14 godina nesavjesnog djelovanja gradjana Gusinje.
   Dugo široj javnosti je bilo nepoznato ime donatora koji je finansirao taj projekt. I što ne reći danas, nakon šest godina, da je to bio Ramo (Fejzov) Feratović iz New Yorka. Kompletan projekat uredjenja te deponije je kostao $12,000.00.
   Dokaz kako se ljubav prema rodnom kraju pokazuje djelima. (Gusinje Plav Press)
Na ahiret je preselila Maljića (Muharema) Šabović, rodj. Pjetrović   (1932-2020)  (10. decembar 2020)
   Dana, 9. decembra 2020 godine u Plavu je na ahiret preselila naša majka, sestra i nana Maljića-Malja Šabović, rodj. Pjetrović, u 89 godini života.
  Dženaza će se obaviti danas, u četvrtak, 10. decembra u Plavu na Šehovića mezarju poslije podne namaza.
  Duboko ožalošćeni: sinovi Šefkija i Husnija, kćerke Ismeta, Kumrija, Nusreta, Šemsija i Senada, brat Isak-Iso, unučad i paraunučad familije Sabović i Pjetrović, i ostala mnogobrojna rodbina.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radziuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Na ahiret je preselio Ismet (Alja) Mulamekić   (1935-2020)  (8. decembar 2020)
  Sa tugom i bolom obavještavamo rodbinu i prijatelje da je jutros u Skoplju u 86. godini života na ahiret preselio Ismet (Alja) Mulamekić.
  Dženaza će se naknadno obaviti na mezarju u Gusinju.
  Ožalošćeni: supruga Sabrija, sin Orle , kćerka Vesmina, snaha Sabina, zet Safet, unučad: Arnad, Haris, Ilda i Armin, cijela familija Mulamekić sa mnogobrojnim bratstvima i prijateljima.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radziuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
PRO-PLAST: preduzeće za proizvodnju i prodaju PVC i ALUMINIJUMSKE stolarije od najkvalitetnijih Njemačkih profila SCHUCO sa 7 komora 3 dihtunga.    (8. dec 2020)
  Predstavljamo PRO-PLAST firmu iz Bara, čiji će PVC i ALUMINIJSKI stolarski prozivodi biti ugradjeni na zgradi IKC u Gusinju. Kompletna spoljna stolarija je donacija familije Dervišević: Orle, Meško, Jasmin, Jablan, Adnan i Indira, pred dušu svojih roditelja, rahmetli Amira i Maljiće
  "Pro-Plast Crna Gora je firma nastala na temeljima 23 godine iskustva u oblasti izrade i prometa PVC i alu stolarije. Naše dugogodišnje iskustvo nas je vodilo da isprobamo sve profile na evropskom tržistu i tako dodjemo do najboljih sistema, kako bi našim kupcima u Crnoj Gori pružili najbolji kvalitet i najbolje cijene. Sve to je rezultiralo saradnjom sa kompanijama AluKönigStahl i Schüco - svijetskim liderima u proizvodnji aluminijumskih, pvc i celicnih sistema. Oni su nam ukazali poverenje, ukažite nam ga i vi!"
  Telefon: (+382)69-408-908
  Email: proplast.me@gmail.com
  Celuga b.b., 85353 Bar, Crna Gora
  http://www.schuco.me
Na ahiret je preselila Dževa Nikočević, rodj. Rašić (majka šehida Orhana Nikočevića)   (1933-2020)  (8. decembar 2020)
  Dana 7. decembra 2020 u Sarajevu je na ahiret preselila naša majka, sestra i nana Dževa Nikočevića, rodj. Rašić, u 87. godini života.
   Duboko ožalošćeni: kćerka Ifeta, sin Ahman, brat Osman, sestre Vasvija i Sehija, zetovi Ismet i Hajrudin, unučad: Senad, Sead, Jasmin, Džemal, Lejla, Jasna, Aida, Amra, Ermina i Miza.
   Dženaza će se naknadno obaviti u Gusinju.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radziuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo"!
Sjećanje na Hatemu (Mustafa) Gačević, rodj. Jevrić   (8. dec 2020)
  Danas se navršava tužna godina, od kako sa nama nisi naša draga majko. Bol i tuga za tobom su sve veći, jer si ostavila veliku prazninu u našim srcima. Vrijeme brzo prolazi, ali nikad neće izbrisati uspomene na tebe, jer si bila naš ponos i Majka koju bi svako poželeo da ima.
   Molimo dragog Allaha da ti podari lijep dženet.
Tvoji najmiliji: sinovi: Nedžad i Džemal, i kćerke: Senada, Meka, Ursula i Deniza sa porodicama.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Sjećanje na Koljenović Zumu, rodj. Radončić    (4. decembar 2020)
   Na današnji dan se navrsavaju šest punih i tužnih godina, otkako sa nama nisi naša draga i puno uzeljena majko. Bol i tuga za tobom su sve veci jer si ostavila veliku prazninu u našim srcima. Vrijeme tako brzo prolazi ali nikad nece izbrisati uspomene na tebe, jer si bila nas ponos i Majka koju bi svako pozelio da ima.
   Molimo dragog Allaha dati podari lijep dzenet i da pocivas u miru.
   Tvoji najmiliji: sinovi Kadrija, Sadrija, Šefkija i Rafet, kcerke Sadija, Fadilja, Kumrija i Jasminka, kao i snahe, unuke, unucad...
   Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun- Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Feratović (Fejza) Ramo donirao $1,000 za IKC Gusinje   (4. dec 2020)
   Od Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija za IKC u Gusinju, imamo informaciju o još jednoj donaciji iz New Yorka:
- Feratović (Fejza) Ramo donirao $1,000 za IKC Gusinje

  Do sada ukupno je prikupljeno $395,171 + €91,936 + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro (201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Na ahiret je preselila Surka (Šeća) Redžepagić, rodj. Feratović   (1948-2020)  (3. decembar 2020)
   U New Yorku je 2. decembra 2020 godine na ahiret preselila Surka (Šeća) Redžepagić, rodj. Feratović, u 72-oj godini života.
   Zdravoglava se prima danas, u četvrtak 3. decembra od 4pm u Bošnjačkom Islamskom centru na Richmond Hillu.
   Dženaza namaz se klanja sjutra, u petak 4. decembra u 9am, nakon čega će se izvršiti dženaza na Washington mezarju na Long Island-u.
   Ožalošćeni: suprug Ismet, sin Albert, kćerke Ismeta Almira i Sanela, sestre Šućka i Razija, braća Bećir, Husnija i Emin, snaha Mirsada, unucad, zetovi Abidin, Mervan i Damir, bratstva Redžepagić i Feratović, rodbina i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radziuun-Svi smo Allahovi i Allahu dz.š. se vraćamo"!
Na ahiret je preselio Dražanin (Ramiz) Izet   (1960-2020)  (2. decembar 2020)
  Sa tugom i bolom, ali i ponosom na našeg baba, supruga, brata i prijatelja, obavještavamo vas da je u srijedu 02. decembra 2020 godine u 61. godini svog prolaznog dunjalučkog zivota u New Jersey preselio je na ahiret Izet Dražanin iz Novog Pazara.
  Dženaza i ukop će se obaviti u četvrtak, 03. decembra 2020 u 1pm, na adresi:
  Mt.Rest Cemetery
  15 Kakeout Rd, Butler, NJ 07405.
   Ožalošćeni: supruga Svetlana, sin Vahid, kćer Emina, braća Ismet i Safet, sestra Mirsada, bratstvo i prijatelji.
  "Inna lillahi we inna ilayhi radziuun-Svi smo Allahovi i Allahu dz.š. se vraćamo"!
Na ahiret je preselila Kukaj Umihana, rodj. Kandić   (1932-2020)  (2. decembar 2020)
   U New Yorku je 1. decembra 2020 godine na ahiret preselila Kukaj Umihana rodj. Kandić, u 88. godini života
Zdravoglava se prima danas, u srijedu 2. decembra od 5:00pm-9:00pm u Albanian American Islamic Center na adresi: 1325 Albemarle Rd, Brooklyn, NY 11226.
   Dženaza će se obaviti u Kruševo (Gusinje), a o terminu ćemo vas naknadno obavijestiti.
Ožalošćeni: sinovi: Imer, Naim, Emin i Nerim, kćerke Hajka, Kumrija i Djuljbija, bratstva Kukaj i Kandić, rodbina i prijatelji.
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “!
Sećanje na rah. Kemala Medunjanina   (1962-1992)  (2. decembar 2020)
   Prošle su 28 godina od kada nas je zauvijek napustio naš voljeni sin i brat Kemal Medunjanin.
  I danas nakon toliko godina teško je prihvatiti tvoj odlazak i teško je ispuniti prazninu koja je nastala.
  Malo je riječi, a previše tuge da ti kažemo koliko te volimo i koliko nam nedostaješ. Sjećanje na tebe ispunjava nas ponosom, ponosni smo što si bio naš i mi tvoji. Vječno ćemo te voljeti i žaliti za tvojom mladošću i ljepotom.
   S ljubavlju čuvamo uspomenu na tebe. Neka te u tišini vječnog mira prati naša ljubav jača od vremena i zaborava.
  Molimo dragog Allaha da ti podari lijepi Džennet i vječni Rahmet.
  Tvoji kojima neizmjerno nedostaješ: otac Hamdija, majka Kima, sestre Senada, Jaska i Bilja, braća Ekrem i Šabo sa porodicama.
Sećanje na Hajriju-Harku Pirović, rodj. Koljenović   (1947-2015)  (1. decembar 2020)
   Pet godina je danas od kako je tvoja plemenita duša preselila na Ahiret. Poslije svega ostadoše slike sa osmehom tvojim, da ublaže dane što brojimo bez tebe.
   Tvoja plemenitost i tvoja dobrota ostat će u našim srcima i u našim dovama. Zauvijek si ostavila tragove koje se ne brišu, ponosni što smo te imali. Mnogo nam nedostaješ voljena majko.
  Tvoji kojima neizmjerno nedostaješ: kćerke Mahija, Bahra i Senada, zetovi Naser, Isko i Albert, unučad Melinda, Irma, Adela, Damir, Adnan, Daris i Dino, kao i mnogobrojna familija.
  Neka ti dragi Allah podari najljepši Džent koji ti zasluzuješ. Amin!
Na ahiret je preselio Zajo (Junuzov) Kolenović   (1956-2020)  (30. novembar 2020)
   Sa dubokom tugom i bolom obavještavamo rodbinu i prijatelje da je u New Yorku danas, 30 novembra 2020 godine na ahiret preselio naš Zajo Junuzov Kolenović.
   Zdravoglava se prima u utorak, 1. decembra 2020 od 4:00pm u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond hill-u.
   Dženaza namaz će se klanjati u srijedu 2. decembra 2020 godine u 9am. Nakon toga će se obaviti dženaza na adresi: Jersey State Memorial park, 13 Conover Road, Millstine, NJ 08535.
  Ožalošćeni: supruga Sadeta, sinovi Junuz i Esmin, kćerke ELvisa i Adelisa, unučad Almaida, Melina, Gentiana, Adam, Dean i Elvir, brat Hamdo, sestre Sevdija, Haka, Nurka i Esmina, zet Faruk, bratstvo Kolenovic, rodbina i prijatelji.
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “!
Velikani nikada ne umiru - Husein Bašić (1937-2007)   (30. novembar 2020)
  Husein Bašić (1938- 2007) bio je jedan od najplodnjih stvaralaca iz redova Bošnjaka u Crnoj Gori. Književni opus Huseina Bašića (poezija, romani novelistika, publicistika, istraživački i antologičarski rad na sakupljanju i prezentovanju bošnjačkog lirskog i epskog stvaralaštva, svrstava ga u red neumornih pregalalaca za vrijeme njegovog časnog života. Bio je prvi pokretač i urednik časopisa ,,Almanah” koji i dan danas čuva tradiciju, istoriju, kulturu, jezik i foklor Bošnjaka u Crnoj Gori... nastavak teksta
Sećanje na rah. Bajrama-Baca Derviševića   (30. novembar 2020)
  Danas, 30. novembra, navršavaju se tri godine kako si preselio na bolji svijet.
   Neka Allah usluša naše dove i podari dženet tvojoj dobroj duši.
   Vrijeme ne briše uspomene na tebe, zauvjek ćeš živjeti u našim srcima i mislima.
   Supruga Nafija, sinovi Naser i Hasret, kćerke Sabrija i Demira, snahe, zetovi, unučad i paraunučad.
Sećanje na rah. Adisa (Eska) Bektešević   (27. novembar 2020)
   Danas se navršavaju 3 godine od kako nas je napustio naš voljeni sin, otac i brat Adis Bektešević.
   Vrijeme prolazi, a ne može da izbriše prazninu koju si ostavio u našim srcima. Ponosni smo na tebe što smo te imali i uvijek ćemo te pamtiti i sjećati se po tvojoj dobroti.
   Tvoji najmiliji: otac Esad, majka Muradija, sin Ajan, sestre Džemilja, Elma i Elza.
Rusi u posjeti kuli Redžepagića u Plavu    (27. novembar 2020)
Ruska agencija koja je radila na promociji Crne Gore kao i turisticke ponude u istoj. Ovoga puta su posjetili Plav i kulu Redzepagica u kojoj su napravili reportazu na snimku govori potomak begovske familije Šućo Redžepagić.
Na ahiret je preselila Saljka (Jusufa-Culje) Djurković, rodj. Nikočević  (1966-2020)  (26. novembar 2020)
   Sa dubokim bolom javljamo rodbini, prijateljima i komšijama da je u Gusinju 25. novembra 2020 u svojoj 55-toj godini života na ahiret preselila Saljka Djurković, rodj. Nikočević.
  Dženaza će se obaviti u petak, 27. novembra 2020 u 3 sata poslije podne i polazi ispred Nove džamije.
  Ožalošćeni: suprug Jusuf-Culja, kćerke Arnela i Almina, unučad Alis, Idriz, Daris, Ajan i Ajlin, majka Sabira, braća: Haris, Orlo, Orhan, Nedžad, Naser i Aljo, sestre: Razija, Šemsibana, Nisera, Nadžija i Sanija, djeveri: Hako, Omer i Aljo, zetovi Hariz i Dženan, jetrve, snahe, djeveričići, djeverične, komšije kao i ostala mnogobrojna familija.
   “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “! (www.gusinje-plav.com)
Sećanje na Refiku-Refku (Mrkulić) Omeragić   (24. novembar 2020)
  Dana 24.11.2020 navaršavaju se 3 godine od kako si nas napustila voljena i nikada zaboravljena naša MAMINA. Tvoja nesebična požrtvovanost, tvoja ljubav i tvoja dobrota ostat će u našim srcima, a ti u našim dovama dok smo dio ovog dunjaluka.
  Tvoji najmiliji: sin Nevzet, kćerke Zemka i Balja, snahe, zetovi, unučad, paraunučad i mnogobrojna familija. (El-Fatiha)
Dr. Abdulla Zoobi donirao $3,000 za kuću pored Ali-pašine džamije    (22. dec 2020)
   Od Odbora IZKC Plav-Gusinje iz New Yorka imamo informaciju da se akciji za kupovinu kuće pored Ali-pašine džamije u Astoriji priključio i poznati dentist iz New Yorka, Dr. Abdulla Zoobi donacijim u iznosu od $3,000.
Podsjećamo da usluge ovog vrsnog dentista koristi veliki broj naših džematlija, u dvije ordinacije koje su locirane na sljedećim adresama:
ELEMENTS DENTAL OFFICE - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS
Cosmetic, Inplants & Family Dentist
28-36 Steinway St. Astoria, NY 11103 (od ponedeljka do subote)
718-777-9662, Fax: 718-777-9682

BEEKMAN PLACE DENTAL - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS - (Office in Manhattan)
352 East 51 Street
New York NY 10022 (srijedom)
212 668-8400
Prodaju se dvije kuće u samom centru čaršije, Gusinje.   (22. nov 2020)
  Prodaju se dvije kuće u samom centru čaršije, Gusinje. Kuće su vezane jedna uz drugu i imaju prizemlje kao poslovni prostor na obije strane i sa jedne strane ima parking prostor, kao i sprat površine 233 m2. Kuće imaju poseban ulaz i izlaze na dvije ulice.
  Informacije br. tel. +38269034686
Sećanje na rah. Hot (Omera) Rama  (22. novembar 2020)
   Danas se navršava 10 godina od kako si nas ostavio.
   Ponosno te nosimo u srcima i sjećanjima. Nikada te nećemo zaboraviti i vječno ćeš živjeti u našim pričama.
   Molimo dragog Allaha da ti podari najljepši dženet!
   Tvoja porodica: supruga Hasnija, sin Merid, kćerke Eldina, Enisa i Mersija, zetovi i unučad.
   ”Inna lillahi we inna ilejhi radži'un” - “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”.
Na ahiret je preselila Almira Redžematović, rodj. Mehmedović  (1975-2020)  (22. novembar 2020)
  Sa dubokim bolom i tugom obavještavamo rodbinu i prijatelje, da je u New Yorku 21. novembra 2020, na ahiret preselila naša draga Almira Redžematović, rodj. Mehmedović u 46 godini života.
  Zdravoglava se prima danas, u nedelju 22 novembra od 4:00pm-10:00pm u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond hill-u
  Dženaza namaz će se klanjati u ponedeljak 23 novembra 2020 godine u 10am. Nakon toga će se obaviti dženaza na Islamic garden mezarju, na adresi: 295 Totowa rd. Totowa NJ 07512.
  Ožalošćeni: suprug Sadat, sinovi Ilhan i Edvin, kćerka Ilda, majka Vaka, sestra Edita, brat Almir, porodice Redžematović i Mehmedović, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “! (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselila Badema Kojić, rodjena Mačkić  (1948-2020)  (21. novembar 2020)
  Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je 21. novembra 2020 u Vankuveru (Kanada) u svojoj 72. godini života na Ahiret preselila nasa najdraža supruga, majka, sestra i nana Badema Kojić, rodjena Mačkić.
  Ožalošćeni: suprug Rizo; sinovi Amer i Edin; kćerke Enisa i Suada; unučad Dina, Amir, Hana i Haris; snaha Emina; zetovi Soroush i Pasha (Rob); sestre Bahrija, Sabrija, Sadika i Senada sa porodicama; bratanići i bratanične, familije Kojic, Mačkić, Ibrić, brojna rodbina i prijatelji.
  Dženaza će biti obavljena u krugu najuže porodice prema najnovijim COVID19 restrikcijama za Vankuver.
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “! (www.gusinje-plav.com)
Porijeklo stanovništva Plava i Gusinja: Potomci Omer-age bili dizdari Gusinja, Plava i Bihora   (21. nov 2020)
   Utemeljivači i osnivači današnjeg Gusinja su Omeragići. Prvi koji je primio Islam dolaskom Turaka u ove krajeve 1455. godine je Omeraga Šalja, a njegovo ime bješe Deda Šalja, katoličke vjere, ilirskog porijekla. Tadašnje turske vlasti dadoše Omer-agi velike posjede u Gusinju i Plavu.
Omer-aga imao je dva sina, Hasan-agu i Tahir-agu. Hasan-aga je napravio prvu kuću iznad rijeke Grnčara i osnova Omeragića mahalu u Gusinju, a njegov brat Tahir-aga osnova Omeragića mahalu u Plavu. Bili su jako odani turskoj vlasti i kod Turaka dobiše veliki ugled kao i kod starinskog ilirskog stanovništva. Zbog velike odanosti turskoj vlasti, djecu Omer-age poslaše u Istanbul na školovanje i tako potomci Omer-age postaše dizdari (upravitelji) Gusinja, Plava i Bihora od 1461 – 1590... nastavak teksta
Na ahiret je preselio Dževat Toskić  (1945-2020)  (20. novembar 2020)
   S velikom tugom i bolom obavještavamo braću, rodbinu, komšije i prijatelje da je danas, 20-og novembra napustio i na bolji svijet preselio naš dragi i nikad nezaboravljeni otac, brat, stric, komšija i prijatelj Dževat Toskić, u 75-oj godini života.
Dženaza će se obaviti sutra, u subotu u 14 časova na mezarju u Gusinju, u krugu najuže porodice.
Ožalošćeni: sinovi Fikret i Faruk, kćerka Sanela, braca Rifat i Šefket, sestre Hajrija, Nafija i Sanija, snahe, zetovi, unučad, bratanići, bratanične, sestrići, sestrične i mnogobrojna familija bratstvo i prijatelji.
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “! (www.gusinje-plav.com)
Biografija Husa Bradakića, potpredsjednika opštine Gusinje   (20. novembar 2020)
   Potpredsjednik mr Huso Brdakić zadužen je za Međunarodnu saradnju opštine Gusinje, protokolarne poslove, medije i turizam, prekogranične i druge međunarodne projekte.
  Biografija
  Huso (Beli) Brdakić, od oca Ismeta i majke Ismete (rođ. Radončić) je rođen 23. oktobra 1986. godine u Beranama, Crna Gora. Crnogorski je državljanin i živi u Gusinju. Osnovnu školu je završio u Gusinju, dok je Srednju školu – Gimnaziju opšti smjer pohađao u Plavu. 2005. godine upisuje Fakultet za informatiku i informacione tehnologije na Internacionalnom Univerzitetu u Novom Pazaru i po završetku studija 2009.godine sa svoje 23. godine stiče akademsko stručno zvanje Diplomiranog inženjera za informacione tehnologije... nastavak teksta
Potpredsjednici opštine Gusinje i u narednom periodu mr Huso Brdakic i Edon Balidemaj    (20. novembar 2020)
  Danas, 20.11.2020.godine održana je treća redovna sjednica Skupštine opštine Gusinje u 2020.godini na kojoj su izabrana radna tijela skupštine odnosno skupštinski odbori i savjeti i data je saglasnost na rješenja predsjednice opštine Gusinje da mr Huso Brdakić (DPS) i Edon Balidema (AA) budu potpredsjednici opštine Gusinje i u narednom četvorogodišnjem mandatu. Takođe, odlučeno je da Mesud Čekić (BS) bude potpredsjednik Skupštine opštine Gusinje.
   Na sjednici skupštine donijete su i odluke o završnom računu budžeta opštine Gusinje za 2019.godinu i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama budžeta opštine Gusinje (rebalans) za 2020.godinu a usvojen je i Izvještaj o radu predsjednice opštine i radu organa i službi opštine Gusinje za 2019.godinu. (Opština Gusinje)
Nešto iz našeg zavičaja - Izet Ciriković: "Znas li Bahro"    (19. dec 2019)
BICIĆ HAMDIJA - HAMDO  (19. novembar 2020)
   Dana 19-tog novembra 2020 navršava se 8 godina od kako više nije sa nama naš dragi BICIĆ HAMDO.
   Vrijeme koje prolazi ne može da ispuni tugu i prazninu koju si ostavio u našim srcima.
   Bio si brižan i nesebično požrtvovan za svoju porodicu, naučio si nas pravim vrijednostima života.
   Dobrota je velika vrlina po kojom te ljudi pamte. Imao si uvijek razumijevanja za sve, nikad ti ništa nije bilo teško, bio si i ostao naša ponos i uzor svima nama. Tvoj dragi lik i tvoja plemenita duša ostat će vječno u našim srcima.
   Molimo dragog Allaha dž.š. da ti podari lijep dženet.
  Tvoja porodica: supruga Nadžija, sinovi Nedžad i Dženad, kćerka Enisa, zet Elvis, snahe Azra i Anela i tvoja unučad.
Sjećanje na rah. BICIĆ HAMDIJU - HAMDA  (19. novembar 2020)
   Dana 19. novembra 2020 navršavaju se 8 godina od kako nas je napustio naš voljeni brat Hamdija - Hamdo Bicić.
   Dragi Brate, imao si velike ljudske vrline, iskrenost i sjećanja, koje si ostavio svojoj familiji i svom narodu, da te nikad ne zaborave. Pononosni smo na tebe i vječno ćemo te nositi u našim dušama i srcima, dok mi postojimo.
   Dragi Brate, molimo dragog Allaha, da ti podari lijepi Dženet. Amin!
   Tvoji najmiliji: braća Zuko, Suljo, Baco i Džeka, sestre: Saljka, Muška i Ćama, snahe, bratanići, sestrići i sestrične.
Na ahiret je preselila Elmaza (Sulja) Čekić, rođj. Radončić  (1959-2020)  (17. novembar 2020)
   S dubokim bolom i tugom obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je naša draga majka, sestra, supruga, nana i snaha Elmaza (Sulja) Čekić, rođj. Radončić preselila na ahiret u ponedjeljak, 16. novembra 2020, u 61. godini.
  Dženaza će se obaviti u srijedu, 18. novembra 2020. godine, poslije ikindija-namaza (14 sati) u haremu džamije Svrake – Semizovac.
  Ožalošćeni: suprug Smail, kćerke Elvira i Lejla, sinovi Elvir i Amer, sestre Naza i Fadila, braća Ibrahim, Džafer, Naser i Šabo, snahe Erna i Ajša, zet Elmir, unuke Iman i Merjem, djeveri Šemso, Medo i Ismet, zaove Ifeta i Senada, jetrve Ema, Mubera, Zurifa i Indira, zet Muhamed sa porodicama, te porodice Radončić, Redžepagić, Feratović, Hot, Mrkulić, Mehmedika, Čehajić, Dizdarević, Toković, Kanlić, Bučan, Šaljunović, Kassem, Bektešević, Bašić, Jažić, Mahmutović, te ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji. RAHMETULLAHI ALEJHA RAHMETEN VASIAH
Dr. Amra Šabic El Rayess: Bila sam sa Bajdenom, BiH sada treba reagovati, hitno, lobirati!   (17. novembar 2020)
SJEĆANJE ŠAĆIR NIKOČEVIĆ   (1936-1995)   (17. novembar 2020)
      Danas se navršava 25 godina otkako nije sa nama naš voljeni suprug, otac i djed Šaćir Nikočević.
   Bio si naš ponos i sigurnost. Naš vedri i nasmijani dan.
   Vječno smo ti zahvalni na lijepom zajedničkom životu koji si nam pružio i nama djeci na bezbriznom djetinstvu i mladosti.
   Sjećamo te se sa tugom, ali i ponosom i pričom o tebi tvojim unucima.
   Žao nam je što nisi dočekao da vidiš njihove životne uspjehe, na koje bi bio ponosan, kao i na svog praunuka.
   Sa beskrajnom ljubavlju i poštovanjem, tvoja supruga Sofija-Saka, sinovi Amir i Fadil, kćerka Fadila sa porodicama.
Sjećanje na Bicić Ruždiju- Rušku  (2008-2020)  (17. novembar 2020)
   Dana 17 novembra 2020 se navršavaju 12 godina od kako nas je napustio naš najdraži Bicić Ruždija- Ruška.
  Dragi naš Ruška, godine koje prolaze ne mogu da ublaže prazninu i tugu u nasim srcima.
  Teško je reći da te nema više, sjećanje na tebe se nikad ne briše.
  Ruška, u našim srcima bićeš sačuvan od vječnog zaborava.
   Molimo dragog Alaha da ti podari lijep i vječni Dženet. Amin!
  Tvoji najmiliji: supruga Surka, sinovi Sead i Sanel, snahe, unučad, braca: Zuko, Suljo, Baco i Džeka, sestre: Saljka, Muška i Ćama, snahe, bratanići i bratanična.
Na ahiret je preselila Juljević (Hasa) Kima, rodj. Rakočević   (1931-2020)  (16. novembar 2020)
   Obavještavamo rodbinu, komšije i prijatelje da je danas, 16. novembra 2020 u Gusinju na ahiret preselila Juljević (Hasa) Kima, rodj. Rakočević, u 89. godinu života.
  Dženaza će se obaviti u utorak, 17. novembra 2020 na mazarju u Gusinju. Dženaza kreće u 12:00 časova ispred Nove džamije.
  Ožalošćeni: sinovi Kadrija, Bedrija, Omer i Zufer, kćerka Esma sa familijama, snahe, unčad, paraunučad, bratstva Juljević i Radončić, komšije, prijatelji i ostala mnogobrojna rodbina.
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo“!
Sjećanje na Zinku Lucević   (16.11.2017- 16.11.2020)  (16. novembar 2020)
   Draga sestro, danas se navršavaju tri godine od kako nas ostavi, ali kod nas u srcima ostaješ zauvjek.
   Da ti Allah podari sve najljepše u Dženetu.
   Tvoj brat Ramo sa porodicom.
Sjećanje na Zinku Lucević   (16.11.2017- 16.11.2020)  (16. novembar 2020)
   Danas, 16. novembra 2020 godine navršavaju se tri godine kako si nas napustila.
   Vrijeme brzo prolazi bez tebe majko i sestro. Uvjek ćemo se sjećati tvog milog lika.
   Allah ti podario Dženet.
Tvoja kćerka Šehreta, brat Amir i sestra Remka.
Na ahiret je preselila Šaljunović (Alije) Hajrija, rodjena Bicić   (1942-2020)  (14. novembar 2020)
  Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je u Njemačkoj 14-tog novembra u svojoj 78-oj godini života na ahiret preselila Šaljunović (Alije) Hajrija, rodjena Bicić.
  Ožalošćeni: suprug Alija, sinovi: Izet i Safet, šćerke: Izeta, Nevzeta, Fikreta, Remzija i Safeta, braća: Zuko, Suljo, Baco i Džeka, sestre: Saljka, Muška i Ćama, djever Avdija, zetovi, snahe, unučad, paraunučad kao i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Dženaza će biti naknadno obavljena u Vitomirici (Peć).
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “!
ZA SVA VAŠA VESELJA: HARIS KOLJENOVIĆ & ERNAD HANDANOVIĆ   (9. nov 2020)
ZA SVA VASA VESELJA:
HARIS KOLJENOVIĆ (tambura) 646 249 6754 & ERNAD HANDANOVIĆ (klavijature) 929 543 9226
HALTURKO
Na ahiret je preselio Bajram Najov Kolenović   (1938-2020)  (12. novembar 2020)
  Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je jutros u New Jersey u 82. godini života na ahiret preselio Bajram Najov Kolenović.
   Zdravoglava će se primati danas u Bošnjačkom Islamskom Kulturnom Centru na Richmond Hillu od 4 sata poslije podne do 10 sati navečer.
   Dženaza namaz će se klanjati sjutra u petak 13. novembra u 9 sati izjutra, a dženaza će se obaviti nakon toga na Balkan Muslim Cemetery u upstate New Yorku.
   Ožalošceni: sinovi Kemal i Sejad, i mnogobrojna rodbina.
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “!
Sjećanje na Šaćira-Šaćka (Braho) Bašić  (1954-2019)  (12. novembar 2020)
  Dvanaestog novembra 2020 godine navrsava se godina dana od tragicne smrti Šaćira-Šaćka Bašića.
   Tvoj iznenadni odlazak za sobom je ostavio nenadomjestivu prazninu, tugu i i nevjericu da više nisi medju nama. Nadajući se da si na boljem mjestu, tvoji najbliži upućuju dovu onom u čijoj je ruci duša svakog od nas.
Supruga Nisera, sin Emir, kćerke Nevzeta, Adisa, Nejma i Bisera, snaha Ilda, zetovi Sejdo, Arslan, Sadmir i Ferid, i mnogobrojna unučad.
Sjećanje na Kolenović Etema  (10. novembar 2020)
   Dragi naš Tatko, niže se dan za danom, mjesec za mjesecom i tako prodje godina od kako si nas napustio na bolji svijet. Bio si nam sve oslonac, zaštita i podrška. Teško je tvoje odsustvo. Nedostaje nam tvoj glas tvoji savjeti toplina i pozitivnost, sve te cinilo posebnim. Pored toga si bio muž, otac, brat, djed i tast, bio si nam najbolji drug.
   Molimo Allaha da se smiluje tvojoj duši i da te smjesti u najlepše mjesto u dženetu.
   Zauvjek cemo biti ponosni na tebe, zauvjek ceš biti u našim srcima i tako ce biti dok nas Allah ne sastavi u dženetu, inshallah.
Tvoji najmiliji: supruga Zinka sin Elden cerke Sanela Sibela Suada Eldina i Zumreta unucad i zetovi.
Sjećanje na Hama Deljanina  (10. novembar 2020)
  Danas, 10. novembra 2020, se navršava 9. godina kako si nas napustio.
Vrijeme prolazi, a sjećanje na tebe oče ne nestaje. Uvijek smo te voljeli i uvijek ćeš biti voljen i nezaboravljen.
   Tvoji najmiliji: sinovi Izet, Ragip, Redžo i Admir, šćerke Ismeta i Nevzeta, snahe, zetovi, unučat i paraunučad.
Seada (Gaca) Derviševic pred dušom oca Adema Hot $500 za IKC Gusinje    (9. oktobar 2020)
   Od Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija za IKC u Gusinju, imamo informaciju da je:
- Seada (Gaca) Derviševic pred dušom oca Adema Hot donirala $500

  Do sada ukupno je prikupljeno $392,271 + €91,836 + ostale donacije
   Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Arheične turističke atrakcije Plava i Gusinja    (9. novembar 2020)
ČARŠIJA

  Čaršija je dio grada, gotovo uvijek u samom njegovom središtu koji se uglavnom razvio u svom obliku i naziva za vrijeme osmanske vladavine.
  Čaršija predstavlja jednu od najvažnijih karakteristika osmanskog grada.
   Njegov je komercijalni centar - zona u kojoj se obavlja većina prirodnih aktivnosti... nastavak teksta
Na ahiret je preselila Mrkulić Selima-Seljka, rodj. Djurković   (1942-2020)  (8. novembar 2020)
  Obavjestavamo rodbinu i prijatelje da je u Gusinju danas, 8. novembra 2020 na ahiret preselila Mrkulić Selima-Seljka, rodj. Djurković, u 78. godini života.
   Dzenaza ce se obaviti u ponedeljak, 9. novembra 2020 u 13:00 časova na mezarju u Gusinju.
   Ožalošceni: suprug Haljilj, sinovi Šemso-Kelja i Kemal, snahe Nakšija, Semira i Nurka, unuci, unuke, paraunučad, sestre Haka, Bahrija i Nafka, porodice Mrkulić i Djurkovic, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “!
Udruženje EURO Gusinje i članovi UO donirali $12,000 za kuću pored Ali-pašine džamije u Astoriji    (8. novembar 2020)
   U akciji koju je pokrenunula IZ KC Plav-Gusinje iz New Yorka za kupovinu kuće pokraj Ali-pašine džamije u Astoriji svojim donacijama se priključilo Udruzenje EURO Gusinje i clanovi Upravnog Odbora ovog udruzenja.
   Kako su nas obavijestili iz finansijske službe udruženja riječ je o donacijama u iznosu od $12,000:
- Udruženje EURO Gusinje $3,000
- Mirzet J. Vukelj $1,000
- Ruždija Jarovic $1,000
- Selim H. Cekic 1,000
- Mihret E. Radončić $1,000
- Enver H. Radoncic $1,000
- Mithad E Radoncic $1,000
- Aljo Kobilic $1,000
- Zumber Radoncic $1,000
- Rafet Hot $1,000.
Sjećanje na Duraković (Ahmet) Ragipa   (1959-2019)  (5. novembar 2020)
   Vrijeme prolazi, godina je prošla. A ti si još uvjek sa nama i u našim mislima. Volimo te tata.
   Mnogo nam nedostaješ. Otišao si kad smo se najmanje nadali, sada kada si nam najviše trebao.
   Ostaćeš zauvjek u našim srcima i mislima. Čuvaćemo te od zaborava.
   Ožalošćeni: supruga Bisera, sin Semir, kćerke Anela, Lejla i Jasmina.
Čestitka Mirzeta Vukelja predsjednici Opštine Gusinje Aneli Čekić   (3. novembar 2020)
Poštovana predsjednice,
  Čast mi je i zadovljstvo da u ime Upravnog Odbora Udruzenja EURO Gusinje i u svoje lično ime čestitam ponovni izbor na funkciju predsjednice Opštine Gusinje.
  Skupština Opštine Gusinje je ovim izborom ukazala povjerenje, ali i potvrdila Vašu ne samo izvanrednu stručnu spremnost već i visoki moralni integritet.
  U tom smislu smo ubijedjeni da će te svoju dužnost obavljati dostojanstveno, pravedno odolijevati svim pritiscima, ma sa koje strane oni budu dolazili.
  Mi u udruženju EURO Gusinje izuzetno cijenimo Vašu otvorenost za saradnju sa dijasporom, čemu svjedoče mnogi zajednički projekti koji su završeni ili koji su u toku. Nadamo se da će naša saradnja Opštine i udruženja EURO Gusinje i u buduće biti uspješna i kvalitetna kao što je i ranije bila. Želimo vama i Vašim saradnicima puno uspjeha u budućem radu.
  Srdačan pozdrav,
  Mirzet Vukelj
   Predsjednik udruženja ‘’EURO Gusinje’’ New York
Čudesne Prokletije - Video: Centar za proučavanje i zaštitu ptica Crne Gore   (30. oktobar 2020)
Izet Bajramov Dervišević i njegovi sinovi Abdulah i Adel donatori za izradu spoljašnje fasade na kuli IKC u Gusinju   (30. oktobar 2020)
   Dobročinstvo i kultura davanja su sastavni dio života ljudi koji se vode mišlju da ostvarivanje lične sreće nije moguće bez sreće drugih, jer uspješan se ne može biti u društvu uskraćenih. Upravo ovo je bio nebrojano puta vodilja Izetu Bajramovom Deriševiću iz New Yorka, da u prilikama kada je trebalo pokazati humanizam uvjek je bio medju prvima i najizdašnijim. O tome nam svjedoče bezbrojne akcije koje su vodjene bilo u zavičaju ili dijaspori, o čemu najviše moze da svedoči pisac ovih redova. Mnogi bolesni i siromašni, kao i institucije osjetili su svu dobrotu i humanizam Izeta B. Derviševića i njegove porodice.
   Ostajući doslijedan svom dobročinstvu, Izet je ovih dana sa sinovima Abdulahom i Adelom donirao €3,614.21, odnosno 4,400.00 za radove spoljne fasade Kule na krovu IKC u Gusinju, koji su dio druge faze zanatskih radova na ovom objektu (slike u prilogu). Aferim!
Želimo da ovaj gest Izeta B. Derviševića i njegovih sinova Abdulaha i Adela bude podsticaj i za ostale ljude dobre volje spremne da čine dobra i humana djela.
  I kada smo kod druge faze radova na IKC u Gusinju, za nekoliko dana Odbor iz New Yorka izaći će javnost sa ponudom u vezi sponzoriranja djelova zanatskih radova na ovom objektu. (Gusinje Plav Press)
Plavsko jezero 1985 godine   (30. oktobar 2020)
Na ahiret je preselio MUSTAFA (Haxhia) HYSENAJ   (1948-2020)  (29. oktobar 2020)
   U New Yorku je 27. oktobra na ahiret preselio MUSTAFA (Haxhia) HYSENAJ , u 72 godini života.
Zdravoglava se prima danas, u četvrtak, 29. oktobra 2020 od 12pm-na podne do 8pm-naveče, u Bosnjačkom Islamskom Kulturnom Centru na adresi 114-07 91st. Ave, Richmond Hill, NY 11418.
   Dženaza namaz se klanja na istoj lokaciji, u petak 30 oktobra 2020 u 9am, nakon čega će se deženaza obaviti na adresi:
   Hillside Cemetery
   50 Mulberry St, Middletown NY, 10940
   Ožalošćni: sinovi Nervin Hysenaj i Hadzija Hysenaj, kćerke Enera Kolenović i Sabina Hysenaj, bratstvo Hysenaj, rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi, we inna ilayhi raadžiuun-Svi smo Allhovi i Allahu (dž.š) se vraćamo
Sjećanje na Jarović (Rama) Salih   (25. oktobar 2020)
   25 oktobra navršava se 16 godina od kako nisi sa nama, ali voljeni nikad ne umiru. Vrijeme koje je prošlo nije ublažilo našu tugu i prazninu u srcima. Bio si čovjek velikog srca. Malo je vječnost da ti pokažemo koliko smo ti zahvalni i koliko nam nedostaješ, tvoja blizina, tvoj osmjeh i glas. Riječ hvala je malo naspram onog što mi dugujemo tebi.
   Postoji nešto što nikad neće umrijeti a to je ljubav, ponos i sećanje na tebe.
   Molimo Allaha dž.š. da te obasja dženetskim nurom i da ti podari ljep dženet tvojoj dobroj i plemenitoj duši vječite rahmet. Amin.
  Tvoji najmiliji: supruga Sabrija, sin Esad, kcerke Razija, Sabaheta, Jasmina i Munira
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “!
Ismet I. Medunjanin: FAMILIJA MEDUNJNAIN    (23. oktobar 2020)
  "...Cilj ove knjige je da se historijski i naučno objasni postanak, razvoj i konstituisanje familije Medunjanin na prostoru Crne Gore, Sandžaka, a kasnije i Bosne i Hercegovine i šire.
   Moramo biti svjesni svoje prošlosti, jer ko toga nije svjestan taj je izgubljen čovjek, čovjek bez budućnosti.
   Kroz ovu knjigu, pokušao sam da, što jednostavnije i vjerodostojnije prikažem porijeklo familije Medunjanin sa ciljem da se sva dosadašnja saznanja prikažu i evidentiraju, kako bi se sačuvala od zaborava..."
nastavak teksta knjige "FAMILIJA MEDUNJANIN"
IZKC Plav-Gusinje iz New Yorka uplatila preostalih $33,661 za IKC u Gusinju  (22. oktobar 2020)
  Islamska Zajednica & Kulturni Centar Plav-Gusinje u New Yorku, od prvog trenutka prikupljanja donacija za IKC u Gusinju je imala i ima aktivnu ulogu. O tome govori i podatak da su do današnjeg dana prikupili sumu novca u iznosu od $83,661.
  Prije nekoliko nedelja Odboru iz New Yorka koji rukovodi donatorskom akcijom uplacena je suma od $50,000 (o tome smo već pisali), a jučer je uplaćen i preostali dio od $33,661 (kopija čeka u gorenjem uglu).
   Ovih dana se očekuje da će u zavičaju biti završena prva faza grubih gradjevinski radova, nakon čega će, kako nam rekoše u Odboru iz New Yorka koji rukovodi donatorskom akcijom izaći u javnost sa finasijskim dijelom, odnosno sa ukupnom sumom dosad utrošenog novca za ovaj objekat. (Gusinje Plav Press)
Na ahiret je preselio hadzi Ismet (Murata) Neljković   (1936-2020) )  (21. oktobar 2020)
   U Montrealu (Canada), u utorak, 20. oktobra 2020. godine na ahiret je preselio hadži Ismet (Murata) Neljković u 85. godini života.
   Dženaza će se obaviti u Gusinju, a o treminu iste naknadno ćemo vas obavijestiti.
   Ožalošćeni: supruga hadžinica Vasvija-Vaka, sinovi Rifat i Murat, kćerke Sadeta i Faketa, brat Rizo, sestra Hajrija, zetovi Rizo-Ljiljo i Skendo, snahe Zina, Nevzeta i Senada, uničad, praunučad, bratstvo Neljković, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “! (www.gusinje-plav.com)
Vodopad Grlja ovih dana    (20. oktobar 2020)
Izvori za vodu posvadjali Plavljane - BEZ GRANICA TV VIJESTI 19.10.2020. |   (20. oktobar 2020)
Prodaju se dvije kuće u samom centru čaršije, Gusinje.   (21. okt 2020)
  Prodaju se dvije kuće u samom centru čaršije, Gusinje. Kuće su vezane jedna uz drugu i imaju prizemlje kao poslovni prostor na obije strane i sa jedne strane ima parking prostor, kao i sprat površine 233 m2. Kuće imaju poseban ulaz i izlaze na dvije ulice.
  Informacije br. tel. +38269034686
Sjećanje na Selmina Feratovića   (19. oktobar 2020)
   Danas se navršavaju 3 godine od kada nisi sa nama naš voljeni Selmine Feratoviću.
  Bol i tuga ne prestaju, ljubav za tebe i dalje traje. Bio si najsjajnija zvijezda našeg neba.
  I ako si sada na drugom nebu, tvoj sjaj nije prestao biti neprimjetan, nego sijaš na nebu još jače, kao naša najsjajnija zvijezda! Tvoj osmeh će zauvijek ostati u našim očima.
  Voljeni nikada ne umiru, dok žive oni koji ih beskrajno vole.
   Nek ti uzvišeni Allah podari vječni rahmet u džennetu.
   Otac Amir, majka Hajrija, brat Aldin, sestre Samira, Selma i Alinda, tvoji sinovi Samir i Dayan.
Na ahiret je preselila Purišić (Eljez) Nurija   (1950-2020)  (19. oktobar 2020)
   Sa velikim tugom i bolom želimo da objavimo da je danas, 19-tog oktobra 2020 godine u Plavu na ahiret preselila Nurija (Eljez) Purišić, rodj. Redzepagić, u svojoj 70-goj godini života.
  Dženaza će obaviti u utorak, 20. oktobra 2020. na Hrankovića mezarju u Plavu.
   Ožalošćeni sinovi: Armin, Alen, Adis i Ernel, kćerke: Hasnija i Amela, snahe: Hidajeta, Lillian i Dalila, unučad: Muhamed, Hamid, Merida, Adelisa, Semina, Erik, Sofija, Arijana, Samed, Erol, Adan, Olivia i Amar, majka Eljmaza, braća: Medo, Servet i Sead, sestre: Igbala, Šehrija i Mubera, porodice: Purišić, Redzepagić i Radončić, kao i mnogobrojna rodbina, prijatelji i komšije.
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “!(www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Radončić (Kadrije) Enes - Enko   (1963-2020) )  (19. oktobar 2020)
   Sa velikom tugom i bolom obavještavamo da je u Skoplju na ahiret preselio Radončić (Kadrije) Enes - Enko, u 58-oj godini života.
   Dženaza je obavljena danas u Skoplju.
   Ožalošćeni i neutješni: otac Kadrija, majka Hetka, supruga Alma, sin Ajan, ćerka Melina, sestre Alma i Azra sa porodicama, bratstva Radončić, Mulamekić, Juković i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “!(www.gusinje-plav.com)
Nalažost i ovo su Ali-pašini izvori - septembar 2020 godine  (19. oktobar 2020)
Sjecanje na RAMA (BEĆO) NELJKOVIĆ   (19. oktobar 2020)
   Dana 19.10.2020 navršava se 19 godina od kako nije sa nama nas suprug, otac i dedo RAMO (BEĆO) NELJKOVIĆ.
  Vrijeme koje je prošlo nije smanjilo prazninu koju si ostavio svojim odlaskom.
  Nedostaješ nam u svakom iskušenju, radosti i sreći....
  Neka ti dragi Allah podari lijepi dzenet
  Tvoja supruga Igbala, kćerke Enisa i Aida i sinovi Adis i Ernes sa porodicama.
Na ahiret je preselio Elvir (Muzaferov) Feratović   (1974-2020)  (18. oktobar 2020)
   Sa dubokim bolom u srcu obaještavamo rodbinu i prijatelje da je na Floridi (SAD) 16. oktobra 2020 godine preselio na ahiret naš dragi brat Elvir (Muzaferov) Feratović, u 47-oj godini života.
  O zdravoglavi i dženazi naknadno ćemo vas obavijestiti.
   Ožalošćeni: braća Senad i Emir, bratanići Alem, Aldin i Dino, bratanične Emma i Sarra, maćeha Nakšija, snahe Azra i Bisera, stric Muharem, braca i sestre od strica i od hale, kao i mnogobrojna rodbina Feratović i prijatelji.
  “Inalillahi Veinailejhi Radžiun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo “!(www.gusinje-plav.com)
Gusinje nekad !    (10. oktobar 2020)
MLADE MUSLIMANKE - PARTIZANKE IZ GUSINJA   (8. okt 2020)
Na ahiret je preselila Čekić (hadži Hazema) hadži Bahrija, rodj. Redžepagić   (1932-2020)   (8. oktobar 2020)
   Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je juče, 7. oktobra u Plavu na ahiret preselila Čekić (hadži Hazema) hadži Bahrija, rodj. Redžepagić.
   Dženaza će se obaviti danas, 8. oktobra poslije podne namaza na gradskom mezarju u Gusinju.
Ožalošćeni: hadži Ragip, Rifat, Rizah i Rusto, kćerka Refka, snahe, mnogobrojna unučad i paraunučad, braća Avdo, Ismet i Fejzo, sestra Naza, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  “Inalillahi Veinailejhi Radziun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.“ (www.gusinje-plav.com)
Admir Radončić naš saradnik i dopisnik iz Podgorice. Ujedno i servis za računare i mobilne telefone    (7. okt 2020)
   U želji da izadjemo u susret brojnim posjetiocima i čitaocima iz Podgorice, koji svaki dan posjećuju naš web   magazin, naša redakcija je odlucila da se proširi, odnosno angazovali smo stalnog saradnika iz ovog grada. Riječ je o Admiru Radončiću.
Od sada svi iz Podgorice koji žele da putem naseg web magazina reklamiraju svoje firme ili biznis, postave oglase za prodaju kuća, stanova ili placeva, sjećanja na svoje najdraže, ..., itd, mogu da se obrate Admiru Radončiću na telefon +382 69 607068.

   I jos nešto. Admir uspješno vrši popravke svih tipova računara. Popravka računara obuhvata sve vrste PC servisa desktop i laptop računara: instalacija sistema, brisanje virusa, popravka hardvera i softvera, održavanje računara.
   Svaki problem na računaru i laptopu rešava 100% uspješno. Besplatna dijagnostika kvara obuhvata test ispravnosti hard diska, napajanje, procesor, grafička karta. Nakon kompletnog servisa vaš kompjuter-laptop mora raditi kao nov !
   Takodje Admiru se možete obratiti za servis, odnosno popravku svih mobilnih telefona na tržištu u Crnoj Gori. (Gusinje Plav Press)
Sjećanje na Hot (Mahmuta) Šabana-Šaba   (7. oktobar 2020)
  Danas 7.oktobra navršava se 10 godina od kako nas je napustio naš voljeni Šabo (Mahmutov) Hot.
  Dragi tatko, 10 godina prođjoše od kako nisi sa nama. Sa bezgraničnom ljubavlju, poštovanjem i ponosom naša srca kucaju za tebe. Nedostaješ nam sve više.
   Molimo Allaha Džš. da ti podari lijepi Džennet jer si ti to tvojom plemenitom dušom zaslužio.
   Tvoji najmiliji; supruga Vezirka; sinovi Murat i Sead; kćerke Fikreta, Nadžija, Ferida i Ramiza; snahe, zetovi i unučad.
Almir Koljenovic sa sinovima Alemom i Arminom donirli $300 za FK Jezero iz Plava   (6. oktobar 2020)
   Istorijski uspjeh fudbalera JEZERO iz Plava, koji su izborili plasman u 1.CFL, rezultati koje upravo postiže u istoj i dalje se sa oduševljenjem gledaju medju našom dijasporom u USA.
   Potvrda tome je i nova donacija:
- Almir Koljenovic, sa sinovima Alemom i Arminom donirali $300.

U New Yorku i okolini ukupno je prikupljeno $34,850. .
   Medijski sponzor ove akcije je bio web magazin Gusinje-Plav.com
Sjećanje na GAČEVIĆ ZAIMA   (6. oktobar 2020)
  Oktobra, 06.2020. navršava se godina dana od kada je u Podgorici u svojoj 88 godini života na ahiret preselio naš otac GAČEVIĆ ZAIM.
  Ponosni smo što si bio dio nas i vječno ćeš ostati u našim mislima i srcima kao dobar roditelj, brat, amidža, dajdža, zet, svekar i djed.
  Molimo uzvišenog Allahdzelesanuhu da tvojoj lijepoj duši, podari smiraj u Džennetu.
  Tvoji najmiliji: sinovi Eriz, Hariz i Eniz, kćerka Deniza, zet Džemail Hot, snahe Sofija, Selma i Aida, unučad i praunučad.
  “Inalillahi Veinailejhi Radziun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vračamo “!
SJEĆANJE NA NAŠE RAHMETLI RODITELJE I SESTRU   ( oktobar 2020)


Humanitarna akcija za Adila Kerovica (unuka rahmetli Rama (Hajra) Gacevica)   (4. okt 2020)
  U New York u je pokrenuta humanitarna akcija za prikupljanje finansijske pomoci za daljne lijecenja Adila Kerovic iz Podgirice (unuka rahmetli Rama (Hajra) Gacevica). Naime Adilu je u Klinickom centru u Podgorici dijagnosticirana Discus hernia C6 i C7 I dex., i na osnovu iste preporuceno je operativno lijecenje na klinici Acibadem - Istanbul (Turska). Na osnovu profaktue ove klinike lijecenje ce kostati 10,000 (+ troskovi putovanja i borafka u Istanbulu). Ovim putem Adilovi roditelji Ruzdo i Niza obracaju se svim ljudima dobre volje za pomoc u donacijama, za pokrivanje putnih troškova i troškova operacije.
   U New Yorku je formiran odbor koji prikuplja donacije za Adila, i isti cine:    Husko Gacevic 917 589 8362, Dzevat Derviševic 347 607 6113 i Samir Neljkovic 718 440 6188.
Medijski sponzor je web magazin Gusinje-Plav.com
   p.s. U prilogu objavljujemo potvrde dijagnoze i profakturu klinike Acibadem - Istambul (Turska).
Na ahiret je preselilo Bektešević (Raša) Iso   (1938 - 2020)   (30. septembar 2020)
  Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je u Gusinju danas u 82 godini života na ahiret preselio Bektešević (Raša) Iso .
  Dženaza će se obaviti u četvrtak, 01/10/2020 u 14 časova, a polazi ispred Nove džamije u Gusinju.
  Ožalošćeni: supruga Tifa, kćerka Meliha, brat Šabo, sestre Nurija, Baca i Načka, te ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi we inna ilejhi radzi'un- " Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo" (www.gusinje-plav.com)
Muahamed, Muharem, Nadžija, Ljutfija i Sanija, pred dušama: oca Rama-Galja Brucaj, majke Nurije i sestre Ajkune $1,500 za IKC Gusinje    (30. septembar 2020)
   Od finansijske sluzbe IZ KC Plav-Gusinje u New Yroku imamo informaciju da su preko ove institucije za IKC Gusinje:
- Muahamed, Muharem, Nadžija, Ljutfija i Sanija, pred dušama: oca Rama-Galja Brucaj, majke Nurije i sestre Ajkune uplatili $1,500.

   Preko IZKC Plav Gusinje NY ukupno do sada donirano $83,662
Svi koji žele da uplate svoje donacije preko ove institucije mogu da se obrate nekom od članova UO IZ KC Plav Gusinje u New Yorku.
   Do sada sveukupno je prikupljeno $389,171 + €90,636 + ostale donacije
   Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
BOŠNJACI U CRNOJ GORI - PLAV: ''U Crnoj Gori živi oko 15% stanovništva bošnjacko-muslimanske nacionalnosti''    (29. septembar 2020)
Obični čovjek, jednostavnih shvatanja, persona koja čitav svoj život provodi djelujući iz sjenke, ne želeći da se zna za njegov čin dobročinstva...    (29. septembar 2020)
  Za jedan dogadjaj su potrebni: vrijeme, mjesto i ljudi. Svaka epoha je prepoznala ljude koji su obilježili to vrijeme i mjesto. Epohalno, Gusinje je dalo veliki broj istaknutih i znamenitih ljudi kroz vrijeme. Navešću neke samo, kao čin lične inspiracije, ne sumnjajući da postoje i mnogi drugi, svaki bitan na svoj način.
  Gusinje je dalo: Ali-pašu Šabanagića, Abdullaha ef. Grudu, Džafera-pašu Koljenovića, hfž. Mehmeda ef. Laličić, hadži Hajro Radončić, Sadrija Hot i mnogi drugi.
  Namjerno navodim ove ljude, jer smatram, da medju nama živi sugradjanin, koji mora da dodje u nastavku nabrajanja ovih velikih ličnosti! Ovaj obični čovjek, jednostavnih shvatanja, persona koja čitav svoj život provodi, djelujući iz sjenke, ne zeleći da se zna za njegov cin dobročinstva, što je svakako odlika skrušenih, personifikacija je dobročinstva, zuhda, morala, skromnosti - nečega što bi nazvali modernim zargonom sociologije, filantropijom - ako je uopšte i moguce svo njegovo činjenje staviti pod ovim pojmom.
   Ljubav koju ovaj čovjek pokazuje prema Vatanu-rodnom mjestu, gdje svim kapacitetima doprinosi na svakom polju, čovjeka ne mogu ostaviti ravnodušnim.
  I dok ispisujem ove retke, znam da, neću kazati dovoljno i da ću nešto zaboraviti. Ali to neka govori o veličini ovog čovjeka.
  Filantrop koji pomaže mnoge porodice u zavičaju slabijeg materijalnog stanja, osoba koja se brine za mnoge jetime u BiH, pazeći ih kao svoje najrodjenije, vjernik koji čuva sve vakufe koji su zaostavština prijasnjih generacija, trudeći se da izgledaju što ljepše, izgradnja puteva, stipendiranje učenika i studenata, renoviranje kuca siromašnijih rodjaka, doprinos domovini su nezaobilazni repertoar ovog čovjeka, koji čak ne želi ni da mu se ime spominje.
   Renoviranje krova na Čekića džamiji, uvodjenja modernog grijanja na pelet u Novoj i Vezirovoj džamiji, opremanje sale (hatar-hane) enterijerom u Novoj džamiji su samo neki od projekata koje smo zajednicki, poslednjih godina realizovali djelom ovog covjeka.
   Da vas ne držim više u neizvjesnosti, mada sigurno znate, da zdušno zborim o AGU KOLJENOVIćU.
  Povod ovog teksta inspirisan je njegovom donacijom za projekat svih nas, IKC Gusinje, gdje je lično izrazio želju da donira kompletnu keramiku za isti. Posebno inspiriše to, što mu je intencija bila da, keramika bude poslana direktno iz Njujorka, ista ona koja se montira u elitnim i luksuznim zgradama Menhetna, Astorije, Bruklina... da takva ukrasava i IKC Gusinje. AFERIM!!!(slike u prilogu)
  Hadži Ago je već donirao deset hiljada dolara, kao i kompletne vodo-kanalizacioni materijal.
  Tu je još jedno obećanje, da gdje god naidje problem investicija ili realizacije, tu je hadži Ago.
  Da li je ovaj tekst maliciozan? Mislim da nije. Mislim da je fond ovih mojih riječi skroman, da bih vam objektivno i vizuelno pokazao sve što ovaj čovjek čini.
  Moje dove za ovog čovjeka i molba da mu Allah nadoknadi.
   (tekst je čin ličnog mišljenja autora)
   Alen Šabović, predsjednik MIZ-e Gusinje
Na ahiret je preselilo Mirsad (Šaćir) Gruda   (1969 - 2020)   (28. septembar 2020)
   Duboko ožalošćeni obavještavamo rodbinu i prijatelje da je naš dragi Mirsad (Šaćir) Gruda preselio na ahiret u New Yorku, u nedelju 27. septembra 2020 u 51 godini zivota.
   Zdravoglava će se održati u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji danas, 28. septembra od 4pm do 10pm.
  Dženaza će se obaviti u utorak, 29. septembra na Washington memorial mezarju, sa polaskom iz Ali-pašine džamije u 9am.
   Ožalošćeni: supruga Alma, djeca: Sheila, Zlatan, Allan i Arnela, sestra Sanela, zet Edo, porodice Gruda, Gaćo, Hadžiavdić, Avdić, Kravić, Redzepagić, Hot, Šujak, Jarović, Bektešević, Dervišević, Laličić, Medunjanin, Busovača, Dihrić, Rose, Alagić, Kurtović.
  Inna lillahi we inna ilejhi radzi'un- " Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo" (www.gusinje-plav.com)
Nastavljena izgradnja mosta na rijeci Vruji u Gusinju    (28. septembar 2020)
  Izgradnja mosta na rijeci Vruji u opštini Gusinje nastavljena je betoniranjem stopa noseće konstrukcije. Iako radove otežava visoki vodostaj rijeke, proteklih dana su završeni radovi na drugoj stopi, čime su se stekli uslovi za dalje intenziviranje posla, saopšteno je iz Uprave javnih radova.
   “Realizaciju ovog projekta sa 400 hiljada eura finansira Vlada Crne Gore iz Kapitalnog budžeta. Izvođač je podgorička kompanija “Fidija”, koja bi bi trebalo, ukoliko dozvole vremenske prilike, da završi radove do kraja ove godine”, navodi se u saopštenju… nastavak teksta
Sve planine na jednu, Prokletije na drugu stranu    (26. septembar 2020)
  Tekst piše: Amra Omeragić
  Fotografije: Dino Mulamekić

  “Neopisiv, nepristupačan i nepredvidljiv planinski lanac na Balkanskom poluostrvu, a, nakon Alpa, u Evropu. Južni Alpi Evropu!” - rekao je austrijski geolog Ami Boue sredinom XIX vijeka.

  Ovaj impresivni planinski lanac se uzdiže iznad širokih dolina, uskih rječnih kanjona i čarobnih jezera, idličnih prizora od kojih se ne zna koji je ljepši. Međutim, Prokletije ipak važe za divlje i često, opasne, čemu uveliko doprinosi i činjenica da je su neki dijelovi ovog planinskog lanca i dalje neistraženi... nastavak teksta
Sjecanje na Derviševic (Kupa) Ismeta - Mečeta   (1955 - 2015)  (25. septembar 2020)
  Danas se navršavaju pet godina otkako nije sa nama naš dragi brat Dervišević (Kupa) Ismet - Meče
   Vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav, već ljubav i sjećanje na tebe. U našim srcima i mislima ostat će najljepše uspomene na dane provedene sa tobom, bit ćeš uvijek voljen i nikad zaboravljen. Tvoja dobrota i bratska ljubav koju si nam pružao ostaju zauvijek u nama.
Tvoja braća Zeko, Džefko i Šeka sa porodicama i sestre Saka i Sevda.
Za 20 porodica slabog materijalnog stanja u Plavu i Gusinju donacije u ogrevnom drvetu    (24. septembar 2020)
   Zavanicno juce je pocela jesen. U zavicaju uveliko se pripremaju za zimu, odnosno prva briga kako obezbijediti orijev. Znajuci da ta stavka u budzetu mnogih domacinstava u Plavu i Gusinju predstavlja ogromni izdatak, hadzi Smajo Srdanović i hadzi Ragip H. Čekić su od dzematlija IZKC Plav Gusinje u New Yorku prikupili donacije i za 20 porodica slabog materijalnog stanja (10 u Plavu, 10 u Gusinju) obezbjedili ogrevno drvo.
     Kako nam rece Bela Medunjanin, predsjednica NVU Help, preko koje je i realizovana ova akcija, svako domacinstvo je dobilo po 5m3 drva.
   U ime porodica koja su primili ogrevno drvo, Bela Medunjanin se najsrdacnije zahvaljuje svima koji su ucestvovali u ovoj akciji, kao i organizatorima akcije hadzi Smaju Srdanoviću i hadzi Ragipu H. Čekić. (Gusinje Plav Press)
Sjećanje na Ruždiju-Ruška Bajrović    (24. septembar 2020)
  Dragi naš tatko, niže se dan za danom, mjesec za mjesecom i tako prodje godina od kako si nas napustio i preselio na bolji svijet. Teško je tvoje odsustvo, nedostaje nam tvoj glas, tvoji savjeti, toplina i pozitivnost, sve te to činjelo posebnim.
   Pored toga što si bio muž, otac, brat, djed, svekar i tast bio si nam najveća podrška i najbolji drug. S' vremenom možda plačemo tiše, ali nedostaješ nam sve više i tako će bit dok nas Allah dz.š. ne sastavi u Dženetu InshaAllah.
   Molimo Allaha da se smiluje tvojoj duši i da te smjesti u najljepše mjesto u Dženetu.
  Svi smo Allahovi i njemu ćemo se vratiti.
Sjećanje na našeg dedu Haljilja Srdanovića    (24. septembar 2020)
  Jedno veliko srce velikog čovjeka je prestalo da kuca 17.09.2020. Bol i tuga su neizmjerni. Nedostajanje je prejako i neopisivo. O velični tvog postojanja i dobrote govore svi ljudi koji su te poznavali, a ima ih na svakom meridijanu. Ni znali nijesmo svako dobro djelo koje si učinio, a o kojem nijesi pričao, do dana današnjeg kada su sve te priče ljudi s nama podijelili. Uzoran gradjanin, prijatelj svima i mladjima i starijima, komsija na mjestu, brat za pozeljeti, zet bez interesa, stric i dajo najbolji, otac i suprug kojeg mnogi mogu samo da sanjaju, a tek kakav si bio deda, i više od toga. Bio si pošten čovjek, mekog srca, i dok je ljudi bićes takav i upamćen.
  Tvoja unučad
Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo.
MUSTAFA MUJO ŠAHMANOVIC - U PLAVU STANOVI NA PRODAJU   (25. sep 2020)
Na ahiret je preselila Cekic Omera Sabrija, rodj. Mulic   (1933 - 2020)   (21. septembar 2020)
  Dana, 21.09. 2020. godine, preselila je na ahiret, Cekic Omera Sabrija, rodjena Mulic.
  Dzenaza ce biti obavljen danas, 21. 09. 2020. godine, poslije podne namaza( 13. h), i polazi ispred Nove dzamije u Gusinju.
   Postujuci mjere NKT-a, dzenaza ce biti obavljena u krugu uze porodice.
   Ozalosceni: sinovi Ruzdija, Hasa, Garo, cerke Muradija, Kumra, Cura, Lutka i Eliza, zetovi, snahe, unucad, te ostala mnogobrojna rodbina.
  Inna lillahi we inna ilejhi radzi'un- " Svi smo Allahovi i Njemu se vracamo" (www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Miralema (Braha) Bekteševića    (21. septembar 2020)
  Svakog dana sve teže podnosim tvoj odlazak, jer teško je tražiti utjehu i snagu za svaki dan života, bez tebe moj mili brate. Nema dana kada te ne spomenem sa sjetom u srcu i suzom u oku, jer kud god se okrenem sve podsjeća na tebe.
  Vrijeme koje prolazi nije te odnijelo iz naših misli, niti su kiše isprale tvoj lik iz naših očiju. Molim se dragom Allahu da suzama mojim oprosti jer ih spriječiti ne mogu, a riječi su slaba utjeha jer uspomena na tebe i trenutke koje smo proveli zajedno, uvijek će biti tu. Moja ljubav prema tebi brate još je veća i ako te nema, tvoj lik čuvam i nosim u duši. Nikada nisam dobila priliku da te zagrljim zadnji put. Bio si mi jedan jedini Brat.
  I toliko sam te voljela. Nikad neću zaboraviti tvoj umirujući glas i prelijepi osmeh. Nedostaješ mi svim srcem. Volela bih da se nikada nismo morali rastati. Znam da si uvijek uz mene.
   Hvala ti brate što si mi bio sjajan brat. Hvala ti brate što si mi bio najbolji prijatelj. Hvala ti brate što si netko na koga sam uvijek mogla računati. I najviše ti Hvala brate, što sam ponosna sestra i što mi je dragi Allah dao brata kao što si ti bio. Jedan, jedini, neponovljiv!
  Voli te tvoj otac Braho, majka Kima i tvoja sestra Buta najviše na svijetu!
Inna lillahi ve inna ilejhi radzi'uun - Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.
Sjećanje na Miralema (Braha) Bekteševića    (21. septembar 2020)
  Prošla je godina duga, teška i preteška. Ostavio si veliku prazninu u našim srcima.
   S'jubavlju ćemo te spominjati, po dobru pamtiti i u srcu nositi.
   Otišao si tamo gdje bol ne postoji.
   Nedostaješ nam naš dragi Miraleme. Neka je Rahmet tvojoj duši.
   Tvoja hala Sadeta Kolenović sa porodicom.
  Inna lillahi ve inna ilejhi radzi'uun - Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.
Na ahiret preselio Vukelj (Ibra) Šaban - Breca   (1944 - 2020)   (17. septembar 2020)
  Obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je na ahiret preselio Vukelj (Ibra) Šaban - Breca, u 76-toj godini života.
  Dženaza će biti obavljena danas, u četvrtak 17. septembra na gusinjskom mezarju u krugu uže porodice.
  Ožalošćeni: supruga Djulja, sinovi: Elvir, Elvis i Haljilj, braća Ramo i Bajram, sestra Zuma, snahe: Indira i Anela, unučad Šerif, Sami, Nessya, Emma, Juliette i Ethan, bratstva Vukelj i Deljanin, rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi ve inna ilejhi radzi'uun- Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Kolašinac (Hama) Sadrija   (1937 - 2020)   (16. septembar 2020)
  Danas, 16.9.2020. god u Plavu je na ahiret je preselio Kolašinac (Hama) Sadrija, u 83 godini života.
  Dženaza će se obaviti u četvrtak, 17.9.2020. god u Plavu
  Ožalošćeni: supruga Hajrija, sinovi: Hamdija, Ringov, Cano i Safet, familija Ćirković i ostala rodbina i prijatelji
  Inna lillahi ve inna ilejhi radzi'uun- Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Čekić (Omera) Haljit - Haljko   (1958 - 2020)   (12. septembar 2020)
  Danas, 12. septembra 2020 godine u Gusinje je ahiret preselio Čekić (Omera) Haljit - Haljko.
   Dženaza je obavljena danas u užem krugu familije na mezarju u Gusinju.
Ožalošćeni: majka Sabrija, sin Ali, kćerke Mirsada, Amela i Sibela, braća Ruško, Hasa i Garo, sestre Muradija, Kumrija, Cura i Lutka, bratstvo Čekić i ostala mnogobrojna familija, prijatelji i drugovi.
  Inna lillahi ve inna ilejhi radzi'uun- Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.(www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Deljanin (Ibrahima) Murata - Culja   (1933 - 2015)   (12. septembar 2020)
   Dragi Babo, pet godina prodjoše od kako nisi medju nama. Sa bezgraničnom ljubavlju, poštovanjem i ponosom naša srca kucaju za tebe. Prisutan si u svakom našem dahu.
  U svim ovim godinama koje su prošle nedostaje nam Tvoje prisustvo, iskrena podrška i beskrajna ljubav. Tvoj dragi lik i Tvoja dobrota zauvijek će ostati u našim srcima.
   Da ti dragi Allah podari dženet.
   Tvoji najmilji: supruga Sadika, sin Safet, snaha Sabaeta, tvoja unučad i parunućad, i ostala rodbina.
Inna lillahi ve inna ilejhi radzi'uun- Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.
Sjećanje na Amira Rašića   ( 12. septembar 2020. god)
   Trinaest godina je prošlo od kako je preselio na ahiret naš voljeni RAŠIĆ AMIR.
  Njegova dobra duša i plemenitost, primjerima kojima nas je učio, ostaće vječno u našim srcima.
   Njegov lik i djela koja je ostavio nikada neće umrijeti sve dok zive njegovi voljeni: supruga Nadira, sinovi Senad i Mirsad, kćerke Mirsada, Alma i Aida, brat Rizo, sestre Nurija, Sevda i Nadza, kao i mnogobrojno brastvo i prijatelji.
   U ime Allaha milostivog samilosnog nanijetihsmo da proučimo dovu pred dusom rahmetli Amira Rašića da mu Allah blagosilja njegovu dušu u dženetu na Ahiretu i podari vječni rahmet. Amin.
Sjecanje na našu dragu Mahiju - Mahu Radoncic, rodj. Omeragic   ( 12.09.2017 - 12.09.2020 )   (12. septembar 2020)
  Dana 12.09.2020 navršava se treca godina od kako nisi sa nama.
  S ljubavlju i poštovanjem cuvamo sjecanje i uspomene na tebe. Hvala ti za nezaboravne trenutke posvecene nama.
  Neka ti dragi Allah podari lijep dženet i vjeciti rahmet.
  Brat Enver sa porodicom.
Sjecanje na Lucevic (Isa) Nusreta- Nukija  ( 12.09.2017 - 12.09.2020 )   (12. septembar 2020)
   Dana 12. septembra 2020. god navršava se tri godine od kako nas je zauvjek napustio nas voljeni otac i suprug.
  Opet je došao ovaj najtuzniji dan u godini, dan kada naše rane još jace bole, dan koji nas uporno podsjeca da više nijesi sa nama. Ali, voljeni nas, ti si uvjek u nasim mislima, razgovorima, snovima, u našoj dusi.
  Snazno i ponosno cuvamo uspomenu na tebe, na tvoj lik, dobrotu i postenje.
   Nedostaješ nam sve jace. Vjecno cemo te nositi u srcima. Molimo Allaha Dz.s. da ti podari lijepi dzennet jer si ti to svojom plemenitom dušom zasluzio.
  Tvoji najmiliji: supruga Sana, sin Haris, kcerke Anela, Ilma i Selma
Sjecanje na našu dragu Mahiju Radoncic, rodj. Omeragic   ( 12.09.2017 - 12.09.2020 )   (12. septembar 2020)
  Danas su tri godine od kako te iznenadna sudbina uze iz naši ruku.Rastavi nas zauvijek,i bol u srcu duboko ureza. Tvoj odlazak i taj bol lijeka nema.
   Allahu dragi podari joj najlepse mjesto u dzenetu.
  Haska i Redzo sa porodicom.
Na ahiret je preselila Nemša Talević   (1948 - 2020)   (12. septembar 2020)
  Sa dubokom žalošću u srcu obavjestavamo da je danas, 11. septembra 2020 godine u Plavu na ahiret preselila naša draga sestra, tetka i hala Nemša Talević u 72 godini života.
   Dženaza polazi danas, u subotu, 12. septembra 2020 u 12:00h od Redžepagića džamije na mezarje Šehovića. Dženaza će se obaviti u krugu porodice.
  Ozalosceni brat Šeko, sestre Munirka i Nuka, i ostala mnogobrojna porodica i dragi prijatelji.
  Inna lillahi ve inna ilejhi radzi'uun- Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na našeg dragog Ibrahima (Sejda) Ljucević   (1949-2018)   (11. septembar 2020)
   Dragi brate dvije godine od kako vise nisi sa nama, a bol tuga nam i dalje srce slama. Tesko je shvatiti da te nema vise, ali znaj da to vrijeme uspomene ne briše. Znaj da te tvoje sestre nikad zaboraviti nece, u nasim mislima vijecno zivjeces.
  Nek ti Allah podari najljepse mjesto u dzenetu.
   S ponosom tvoje sestre Hidajeta, Kima i Djulja.
Američka ambasada u Podgorici ponovo počinje sa izdavanjem viza   (11. septembar 2020)
  Počevši od 16. septembra 2020. godine, pored viza za pomorce C1/D, Američka ambasada u Podgorici nastaviće sa ograničenim brojem termina za podnosioce zahtjeva za vize kategorije F, M i J.
  “Želimo dobrodošlicu prijavljenim studentima koji žele da studiraju u Sjedinjenim Državama. Ambasada trenutno radi smanjenim kapacitetima te molimo podnosioce zahtjeva da nas obavijeste putem emaila na PodgoricaVisas@state.gov ako je vaš planirani datum putovanja u naredne tri sedmice”, ističu u ambasadi... nastavak teksta
Sjećanje na Ljucević (Sejda) Ibrahima   (1949-2018)   (11. septembar 2020)
  Danas, 11. septembra navršavaju se dvije godina od kako je na ahiret preselio Ljucević (Sejda) Ibrahim.
  Allahu moj, oprosti našim živima i našim mrtvima, našim prisutnim i našim odsutnim, našim mladima i našim starima, muškim i ženskim! Allahu, onoga koga poživiš medju nama, ucini da živi u islamu, a onoga koga na ahiret preseliš, preseli ga u imanu!
  Neka ti Allah podari lijepi dženet i vječni rahmet.
  Tvoji najmiliji: supruga Mujesira, djeca Amela i Almir, zet Kemal, snaha Kima i unucad.
   Inna lilahi wa inna ilayhi raji’un - Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.
SUROVIM KANJONOM GRLJE PROŠLI PRVI REKREATIVCI! (VIDEO)   (11. septembar 2020)
Kanjon Grlje se nalazi na Prokletijama, na samoj granici između Crne Gore i Albanije u mjestu Vusanje odmah posle napuštene karaule. Kanjon je jako popularan i poznat u narodu jer se nalazi na početku mnogih planinarskih, alpinističkih i speleoloških staza sa izrazito pristupačnim i vidljivim prvim vodopadom i kazanom.
  Prošlog vikenda je prva komercijalna tura prošla kanjonom, a u sledećem prilogu pogledajte kako im je bilo i šta su sve zabilježili.
  POGLEDAJTE VIDEO:

IZVOR: MONDO/MARKO VLAHOVIĆ
Dervišević Himzo pred dušom supruge Nurije donirao €400 za IKC Gusinje    (10. sept 2020)
  U Gusinju je preko Medžlisa IZ Gusinje uplaćena nova donacija za IKC:
- Dervišević Himzo pred dušom supruge Nurije donirao €400

  Do sada preko Medzlisa IZ Gusinje je prikupljeno $28,980 + €39,030 + 3,000 Švedskih kruna + $300 Can..
  MIZ-e Gusinje, poziva sve donatore koji se žele priključiti ovom projektu da svoje donacije uplaćuju na blagajni MIZ-e, svakog radnog dana od 7-12 h, i vikendom od 7-9 h kod Ibrahima Bekteševića. Brojevi na koje se možete informisati su +382 69 567 628, i +382 51 256 481.
Do sada ukupno je prikupljeno $387,171 + €90,086 + 10,100KM + AUD$1,900 + ostale donacije
Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Sjećanje na Bajrama (Hasovog) Dervišević    (2009-2020)  (10. septembar 2020)
   Danas, 10-tog septembra 2020 godine navršavaju se jedanaest godina od kako je na ahiret preselio naš dragi Bajram Hasov Dervišević.
  Dragi Babo, vrijeme prolazi ali sjećanje i uspomene na tebe, tvoj lik i djelo ne blijede. Uvijek si prisutan u našim mislima, razgovorima i dovama. Molimo Allaha dz.š. da ti podari dzenet jer si ti to zaslužio. Ponosni smo što smo te takvog imali.
   Tvoji: supruga Zinka, sinovi Izet i Rifat, kćerke Sultana, Zineta, Indira i Elmedina, unučad,zetovi i snahe.
   Inna lilahi wa inna ilayhi raji’un - Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.
Milutin Mićo Praščević govori o svojoj botaničkoj basti Velemun i planini Visitor   (10. septembar 2020)
Na ahiret je preselio Mehmed Šiljković   (1927-2020)  (9. septembar 2020)
   U Plavu je juče, 8. septembra 2020 godine na ahiret preselio Mehmed Šiljković, u 93-oj godini života.
   Dženaza je obavljena juče.
   Ožalošćeni: supruga Bahtija, sinovi, kćerke, bratanići i sestrići.
   Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un- Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Orhana (Redžo) Nikočević-šehid    (1992-2020)   (8. septembar 2020)
  28. godina je prošlo kada si nas mlad napustio Orhane. Uvijek ćemo te voljeti i s ponosom na tebe sjećati!
  Da ti Allah dž.š. podari lijepi dženet.
Tvoja majka Dževa i ostala familija.
Na ahiret je preselio Saka (Hama) Feratović    (1959-2020)   (7. septembar 2020)
  Obavještavamo vas da je na ahiret preselio Saka (Hama) Feratović, u 61. godini života.
  O datumu dženaze će biti naknadno obavještenje.
  Ožalošćeni: supruga Sofija, ćerka Fahreta, sinovi Ferid i Alen, braća Šućo i Safet, sestre Hasna i Sabra, snahe Maja i Azra, zet Amel, unučad i mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un- Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Sjecanje na našeg Pjetrović (Jašara) Izeta    (7.9.1995 - 7.9.2020)   (7. septembar 2020)
   Danas se navršavaju 25 godina od kad si nas napustio naš voljeni i nikad zaboravljeni IZO.
   Uvjek ćeš ostati u lijepom sjećanju, tvoja dobrota, marljivost, ljubav koju si nam pružao i ponos koji si ostavio za sobom.
  Molimo Allaha da ti podari najljepše mjesto u dženetu.
  Tvoji najmiliji: supruga Sabina, sinovi Albin, Asmir i Alsen, bratanić Senad sa porodicom, braća Rafet i Refik, sestre Sadeta, Ifeta i Ismeta sa porodicama, snahe Melisa, Amra i Ema, unučad Adan, Adna, Ali i Rejan.
Sjećanje na Šahmanović Eldina Eda    (7.9.2019 - 7.9.2020)   (7. septembar 2020)
   Subota, 7 septembar 2020 godine, najteži dan u mom životu-dan kada je prestalo kucati tvoje srce. Tog dana je na mom srcu ostao rez, koji će vječno krvariti.
   Edo, tuga se ne mjeri vremenom već onim sto je ostalo iza tebe a ostala je jedino tuga i sjećanje na tebe.
  Neka ti Bog da dženet, čuvaćemo te od zaborava.
  Tvoja majka Meska, braca Enis Emir i snaha Mirsada sa djecom
Na ahiret je preselila Radončić (Ismeta) Hasnija - Haska, rođj. Kolenović (Kadrić)    (1944-2020)   (6. septembar 2020)
   Obavještavamo da je nakon kratke bolesti preselila na ahiret Radončić (Ismeta) Hasnija - Haska, rođj. Kolenović (Kadrić), u 76-oj godini života.
  Dženaza će se obaviti danas, 06.septembra u Gusinju u 13h, u krugu uže porodice.
Neutješni: suprug Ismet, sin Izet-Beko, kćerke Izeta i Elvira, zetovi, snaha, unuci i mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Inalillahi ve inaliejehi - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Kolona vozila iz Sarajeva za Crnu Goru – Braćo, niste sami    (4. septembar 2020)
  Povodom postizbornih događaja u Crnoj Gori i napada na Bošnjake muslimane u toj zemlji, građani Sarajeva odlučili su organizovati auto kolonu podrške s motom “Sarajevo za Bošnjake Crne Gore – Braćo niste sami”. Više stotina automobila priključilo se protestnoj vožnji, te su trubeći upozorili na kršenje prava i narušavanje sigurnosti u Crnoj Gori.
Na ahiret je preselila Nurija (Himzo) Dervišević, rodj. Mrkulić    (1945-2020)   (1. septembar 2020)
   U Gusinju je juče na ahiret preselila Nurija (Himzo) Dervišević, rodj. Mrkulić 75-oj godini života.
   Dženaza polazi sjutra, u srijedu 2. septembra 2020 godine, sa podne namaza od Nove džamije u 13:00h na mezarju u Gusinju.
  Ožalošćeni: suprug Himzo, sinovi Hajrudin, Kemal, Senad i Fahrudin, kćer Selvira, snahe Elvira, Elmaza, Tina i Selma, zet Senad, unučad, braća Šaćir, Jupo i Zeko, sestre Veska i Načka, bratstva Dervišević i Mrkulić, rodbina i prijatelji.
  Inalillahi ve inaliejehi - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Adnan (Zuvda) Hot    (1965-2020)   (31. avgust 2020)
   U New Yorku je 29. avgusta 2020 na ahiret preselio Adnan Hot, (sin rah. Zuvda i rah. Sevde Hot, rodj. Sujkovic), u 55. godini života.
   Dženaza je obavljena danas.
  Ožalošćeni: sestre Aida i Emina, sestric Samir, sestricna Sunny, porodice Hot i Sujkovic, rodbina i prijatelji.
  Inalillahi ve inaliejehi - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselila Halima Kuč, rodj. Kolenović    (1937-2020)   (28. avgust 2020)
   U Baru je jucer na ahiret preselila Halima Kuč, rodj. Kolenović, u 83. godini života. Dženaza ce se obaviti u nedelju 30. avgusta 2020 u 11:00 sati izjutra na mezarju u Baru.
   Ožalošćeni: sinovi Beko i Mesko, kćerke Sabrija, Nusreta, Atifeta, snahe Resma i Ferida, zetovi Dzako i Erdal, sestre Veza, Nurka i Hatka, unučad i ostala mnogobrojna familija.
  Inalillahi ve inaliejehi - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Deljanin Zufer    (1944-2020)   (28. avgust 2020)
   U Gusinju je danas na ahiret preselio Deljanin Zufer u u 76 godini zivota.
Dzenaza je obavljena danas na mezarju Gusinju.
  Ozalosceni: supruga Satka, sin Saad, kcerke Selma, Jaska, Arnela i Seada, brat Selja, sestre Nurka, Mejra, Tifa i Naka, unucad, zetovi, snahe, rodbina i prijatelji
  Inalillahi ve inaliejehi - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Novih $800 za FK"Jezero"iz Plava - Ukupno $34,550   (28. avgust 2020)
   Objavljujemo imena novih donatora za FK"Jezero" iz Plava:
- Dzevat Selimovic $100
- Jef Sinanaj $200
- Dzako Koljenovic $200
- Tarik Redzepagic $100
- Nijal Dzesevic $100
- Esad Zilkic $100

Do sada ukupno prikupljeno $34,550
Odbor koji prikuplja donacije čine:
Ragip H. Čekić 917-749-0187, Šukrija Cecunjanin 203-258-1616, Smajlje Srdanović 917-335-2580, Fehim Redzepagić 917-495-1001, Feka Redzepagić 917-651-5925, Izet Šabović 646-261-7734, Gutić Izet 718-662-8051, Hajro Dervisević 646-319-3781, Dzurlić Šemso 718-908-3050, Škeljo Vučetović 347-968-8111, Rasko Redzić 917-363-8504 i Rafet Hot 646-808-6490.Medijski sponzor je web portal Gusinje-Plav.com.
Na ahiret je preselio Haljilj (Muj-Barla) Selimaj    (1935-2020)   (28. avgust 2020)
   U Gusinju je u četvrtak, 27. avgusta 2020 godine na ahiret preselio Haljilj (Muj-Barla) Selimaj, u 85. godini života.
   Dženaza će se obaviti danas, u petak 28. avgusta 2020 u 10:00 izjutra na mezarju u Gusinju.
   Ožalošćeni: supruga Aiša, sinovi Špan i Belji, kćerke Indira, Zaka, Elvira i Selma, snaha Lela, zetovi, unučad, brat Tahir, sestre Baka, Sabrija i Raba, kao i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Inalillahi ve inaliejehi - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je presela Dervišević (Smajlja) Vezirka, rodj. Gočević    (1939-2020)   (27. avgust 2020)
   Sa dubokim bolom obavjestavamo nasu rodbinu, prijatelje i komsije da je u Gusinju danas, 27. avgusta 2020 godine, u 81 godini zivota na ahiret preselila nasa draga supruga, majka, sestra, nana i svkrva Dervišević (Smajlja) Vezirka, rodj. Gočević
   Dzenaza je sjutra, 28. avgusta u 12 sati i polazi od Nove dzamije.
Ozalosceni: suprug Smajlje, sinovi Zufer, Erdan i Rasim, kcerke Fadilja i Ismeta, brat Rama, sestre Zarifa i Fatima, zetovi, snahe i unucad, kao i mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Inalillahi ve inaliejehi - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Kula Fera Radončića    (26. avgust 2020)
  Naspram Vezirove džamije, sakrivena krošnjom džinovskog oraha, u tišini je mirovala davno napuštena stara kula. Ona se razlikuje od svih kula u Gusinju: njena osnova je pravougaonik , a krov na dvije vode, najprije od šindre, a zatim od talasastog salonita. Prethodni vlasnici kule bila su braća Saljih i Zajo Radončić. Od njih je njihov rodak Fero kupio kulu. Promijenila je puno vlasnika ova kula. Iz natpisa na osmanskom jeziku, uklesanog u polukružni završetak ulaznog portala, saznajemo da je kulu podigao Husein sin Nuradinov 1897/1898.
   Lijevi stub ulaznog portala ukrašen je figurama u reljefu, a na desnom je uklesana puška, dolje okrenuta. Profesor Ibrahim Reković, slikar i sakupljac narodnih umotvorina plavsko-gusinjskog kraja, kaže da je to znak mira i dobrodošlice za svakog dobro namjernog musafira.
  Tekst preuzet iz: Kulturno-istorijsko nasljede plavsko-gusinjskog kraja, Halil R. Markišić
Grlja kanjon PROKLETIJE 20.08.2020. Canyoning AK Slobodni penjači Cetinje   (26. avgust 2020)
Sjećanje na Saku (Ramiza) Muratagić   (22. avgust 2020)
   Danas se navršava 52. dana od kada se moj dragi brat Saka (Ramiza) Muratagić preselio na ahiret.
  Hvala ti na bratskoj ljubavi, poštovanju i povjerenju koje si mi nesebično pružao.
  Boli me što si bez pozdrava otišao u zagrljaj naših roditelja. Oni su te bili željni, sada zauvjek ostaješ sa njima.
   Molim dragog, uzvišenog Allaha da ti podari najljepše mjesto u dženetu i vječni rahmet.
  Čuvaću te kao najveće blago skriveno u srcu, tamo zaborav ne zalazi.
  Sestra Muna Dervišević sa porodicom.
Sjećanje na Jusić Nafiju, rodj. Hot (1938 - 2011) ( 19. avgust 2020)

      Osamnaestog avgusta 2020 godine navršile su se devet godina od preseljenja na ahiret

      NAFIJE JUSIĆ, rodj. HOT
            (1938 - 2011)

      S ljubavlju koju smrt ne može prekinuti i tugom koju vrijeme ne može izliječiti
       zauvijek ću te čuvati u mom srcu.
      Rafet
Sjećanje na Enisa Ugljanin   (13. avgust 2020)
  Prošlo je 7 dugih godina od kad nam preseli naš dragi Enis Ugljanin.
   Vrijeme prolazi, a ti Eko osta uvjek voljeni i nikad zaboravljeni.
   Zauvjek tvoji najmiliji: majka Almira, sestra Elma i dajdže Pjetrovići.
Na ahiret je preselio Šujak (Amira) Bećir   (1984-2020)  (11. avgust 2020)
   U New Jersey je juče, 10. avgusta 2020 na ahiret preselio Šujak (Amira) Bećir, u 35-oj godini života.
   Zdravoglava za užu familiju se prima danas u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji od 5:00pm do 10pm.
   Dženaza namaz se klanja sjutra, srijeda-12. avgust 2020. godine u 9:00am, nakon čega će se izvršiti dženaza na Washington mezarju na Long Islandu.
   Ožalošćeni: otac Amir, majka Esma, brat Rasim, sestra Alvina, nana Seva, mnogobrojna rodbina i prijatelji. (www.gusinje-plav.com)
Čekića džamija, jedan od simbola Gusinja    (9. avgust 2020)
  Čekića džamija je izgradena 1687. godine ,,dobrovoljnim prilozima naroda gusinjskog". Nazvana je po bratstvu Čekić, u čijoj se mahali nalazi i koje je dalo najveći doprinos njenoj izgradnji. Postojanje ove džamije zabilježio je i univerzitetski profesor u Konjiu dr Taib ef Okić, koji je studirao u Francuskoj i Maroku.
  Više puta je renovirana, temeljito 1800. i 1968. godine, kada je krov od šindre zamijenjen crijepom, a 2010. godine crijep je zamijenjen plehom.
   Tekst preuzet iz: Kulturno-istorijsko nasljede plavsko-gusinjskog kraja, Halil R. Markišić
Sjećanje na Bahtiju Pjetrović, rodj. Koljenović   (4. april 1944 - 9. avgust 2015)  (9. avgust 2020)
  Pet godina je danas kako je tvoja plemenita duša preselila na ahiret, tvoja plemenitost i ljubav prema nama ostaje u dubokom sjećanju, jer veliki ljudi su nezaboravni.
   Allah ti podario najljepši rahatluk, kao što si ti nama.
  Tvoja mnogobrojna ponosna familija.
Islamska arhitektura Gusinja: Mulamekića kula    (8. avgust 2020)
   Mulamekića kula nalazi se u Čekića mahali.
  Kulu je sagradio Ram Kata Hot 1902/03. Kula je poznata i pod imenom kula Muškadića, jer se Mulamekići tako zovu po pretku Mušu Alijinom koji je bio kadija. Kula ima prizemlje i dva sprata.
   To je jedina kula u ovom kraju čije je prizemlje imalo prozore.
  U prizemlju su bile prostorije u kojima se obavljalo ucenje Kur'ana i vjerska obuka. Prozori kule su veći od prozora ostalih kula u Plavu i Gusinju.
  Tekst preuzet iz: Kulturne znamenitosti Gusinja, Halil R. Markišić
Na ahiret je preselila Nafija-Naka (Himza) DELJANIN, rodj. Omeragić,   (1936-2020)  (8. avgust 2020)
  U Gusinju je 7. avgusta 2020 na ahiret preselila Nafija-Naka (Himza) DELJANIN, rodj. Omeragić, u 84-oj godini života.
Dženaza će se obaviti danas, 8. avgusta 2020 godine u 17:00h na gradskom mezarju u Gusinje.
Zbog aktuelne epidemiološke situacije dženaza će se obaviti u užem krugu familije.
Ožaloščeni: sinovi Sabit, Ekrem i Saljo, kčerke Sehija i Adisa, brat Hazem, sestre Emina i Nadira, zetovi, snahe, unučad i ostala mnogobrojna porodica Deljanin i Omeragić.
Inalillahi ve inalilejhi radziun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.(www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preslio Sanel (Orlo) Musić   (1998-2020)  (6. avgust 2020)
  Poštovane džematlije, Selam alejkum!
  Danas je u New Yorku, u 22 godini života na ahiret preselio Sanel (Orlo) Musić.
  Zdravoglava će se primati sjutra, u petak - 7. avgusta u Bošnjačkom Islamskom Kulturnom Centru na Richmond Hillu od 3:00h poslije podne za užu porodicu.
   Dženaza će se klanjati u subotu, 8. avgusta u 9:00 sati izjutra, a nakon toga će se dženaza obaviti na Laurel Grove Cemetery na adresi: 295 Totowa Road, Totowa NJ 07512
  Ožalošćeni: djed Redzep, bijaca Hakja, otac Orlo, majka Nevzeta, stričevi Ervin i Erol, hale Nadira, Nazlija, Sabaheta i Ayla, braca Adis i Amel, sestre Adisa i Edina, dajdze Skendo, Rafet i Rifat, tetka Nadira kao i mnogobrojna familija.
  Inalillahi ve inalilejhi radziun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.(www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preslila Hajrija Mujaj, rodj. Nikoci.   (1934-2020)  (6. avgust 2020)
  U New Yorku je danas, 6.avgusta 2020. na ahiret preselila Hajrija Mujaj, rodj. Nikoci, u 86.godini života.
Zbog aktuelne zdrastvene situacije dženaza će se obaviti u užem krugu familije, u petak - 7. avgusta 2020. u 12:00 sati na podne, na Balkan mezarju u Up state New York.
   Ožalošćeni: sinovi Mujo i Sokol, bratstva Mujaj i Nikoci, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Inalillahi ve inalilejhi radziun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.(www.gusinje-plav.com)
U New Yorku je registrovan novi fudbalski tim i Kulturno Sportska organizacija - Bosnjak United   (6. avgust 2020)
   “U New Yorku je registrovan novi fudbalski tim i Kulturno Sportska organizacija - Bosnjak United, koji pocinje takmicenje u Cosmopolitan Over-30 ligu u septembru 2020. Uz nase zelje i ambicije da se druzimo uz sport i dijelimo nase vrijeme jedni sa drugima, takodje imamo i prevenstven cilj i brigu o buducnosti nase djece u SAD.
  Organizaciju su pocela grupa bliznjih porodicnih prijatelja, cija zelja i cilj je iskljucivo afirmacija i prosperitet nase djece i nase zajednice u SAD. Kao sto znamo, asimilacija nase zajednice je pocela prije 40-tak godina i vrlo malo je uradjeno za nasu djecu i nasu omladinu. Iako ne mozemo zanemarit nas rodni kraj kojem smo svi privrzeni, Bosnjak United nastoji na tome da sav rad i vecina projekata bice usmjerena prema nasoj omladini i nasoj zajednici u SAD.
  Bosnjak United planira sljedece aktivnosti u skoroj buducnosti:
  - tromjesecne zabavne veceri i porodicna skupljanja za klub i prijatelje kluba;
  - registracija djecijeg “Fudbalskog tima” od 5-17 godine uzrasta;
  - registracija djecijeg “Swimming and Waterpolo tima” od 5-17 godina uzrasta;
  - registracija “Summer camps” za nasu djecu, koja moci provesti dio ljeta zajedno sa drugom djecom iz nasih krajeva;
  - stvaranje fonda za stipendije za najbolje i najvrijednije nase studente;
  Bosnjak United kao “Non proffit” organizacija ima cak i vece ambicije kao i otvaranje agencije za pomoc nasim ljudima sa poslovima, stanovima, osiguranjem i slicno. Takodje kreiranjem “banke" ili "credit union-a” u vidu pomoci nasoj zajednici sa puno nizim kreditima za kupovinu kuca, stanova i slicno. Advokati i clanovi Bosnjak United; Almir Hot i Edvin Hot su uvjek na raspolaganje nase zajednice za sva legalna pitanja i potrebe.
  Clanovi koji sacinjavaju Bosnjak United ce iskljucivo imati zadatak plasiranje nase djece u fakultete sirom SAD. Clanovi koji sacinjavaju Bosnjak United vjeruju da je vrijeme stiglo da kao zajednica zanemarimo nase razlike i radimo prema sacuvanju nas samih i nasih sljedecih generacija. Investicija u nasu zajednicu ovdje je trenutno najvaznija.
  Slogan ove Kulturno Sportske organizacije je “Radi, kuci, stvaraj ali nemoj zanemarit svoju buducnost, dovedi svoju djecu kod svoje djece”.
Na ahiret je preselio Lončarević (Saliha) Ćazim   (1949-2020)  (5. avgust 2020)
  U Beogradu je u utorak - 4.8.2020 god. na ahiret preselio Lončarević ( Saliha ) Ćazim u 71 god. zivota.
  Dzenaza će se obaviti na gradskom mezarju u Gusinju, u srijedu - 12.8.2020 godine.
  Ožalošćeni: supruga Razija, stričević Halim, stričevična Vasvija - Vaka, kao i porodice Lončarević, Medunjanin, Rašić, braća i prijatelji.(www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Elmira - Ekicu Bicić   (5. maj 1979 - 5. avg. 2009)  (5. avgust 2020)
   Prošle su 11 dugih i teških godina bez tebe. Vrijeme prolazi ali nikad neće izbrisati ljubav i sjećanje na tebe. Bio si naš oslonac, zaštita i podrška, bio si naše SVE. Čuvaćemo te kao najveće blago skiveno u srcu. Vječno ćes živjeti u nama. Molimo dragon Allaha da ti podari dženet i vječni rahmet.
  Tvoji najmiliji: supruga Alma, kćerka Elda, sin Hamo, otac Šeko, majka Fata, sestre Edina i Meca, zetovi Beno i Adi, sestrići: Ilhan, Aldin, Alan i Izabela.
Godina dana od postavljanja kamena temeljca za buduci IKC u Gusinju    (4. avgust 2020)
   Na danasnji dan, 3. avgusta 2019. godine u Gusinju je postavljen kamen temeljac za buduci IKC. Rijec je o dosad najvecem i najvrednijem objektu koji zajednicki finansira nasa dijaspora i mjestani grada Gusinja. Radovi su zvanicno otpoceli septembra 2019 i do danas su i pored objektivnih zastoja (zimski period i pandemija corona virusa), itekako vidljivi rezultati dosadasnjeg rada na ovom objektu.
   Napominjemo da Odbor koji koordinira donacijama, na cijem celu se nalazi Selim H. Čekić, i dalje prima donacije svih onih kojima je zavicaj u srcu. Zato Vas pozivamo da vasim donacijama budete dio istorijskog projekta, koji ce krasiti Gusinjsku carsiju i biti simbol neraskidive veze nase dijaspore i zavicaja.
DPS Gusinje predala je odborničku listu ,,Za Gusinje! Za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović“   (3. avgust 2020)
Demokratska partija socijalista Gusinje predala je danas Opštinskoj izbornoj komisiji odborničku listu ,,Za Gusinje! Za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović“, za predstojeće lokalne izbore koji će biti održani 30. avgusta. Nositeljica liste je aktuelna predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić, a na listi je ukupno 30 kandidata za odbornike u Skupštini Opštine Gusinje.
   Nositeljica liste, Anela Čekić kazala je, nakon predaje liste da se kampanja sprovodi u specifičnim uslovima ali da će se DPS u kampanji njima prilagoditi i naći način da predstavi izborni program.
,,Imamo najbolji izborni program koji je jasan i realan. Jasno je utvrđeno sve što je potrebno za dalji razvoj Gusinja. Lista je sastavljena od mladih i iskusnih ljudi i sigurna sam da ćemo zajedno sa njima i novim idejama i elanom realizovati izborni program.
   Oni predstavljaju i svojevrsnu garanciju da ćemo i nakon 30. avgusta nastaviti da vršimo vlast u interesu Gusinja i naše države Crne Gore. Uvaženi sugrađani, sigurni smo da ćete nam dati povjerenje da i nakon 30. avgusta vodimo Gusinje, a da će Demokratska partija socijalista nastaviti da uspješno i odlučno vodi Crnu Goru ka evropskim integracijama i nakon Parlamentarnih izbora. Hvala vam i živjeli.“
Odbornička lista “Za Gusinje! Za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović”:
Čekić (Haljilja) Selim pred dušom rahmetli roditelja oca Haljilja i majke Djuke donirao $500za IKC u Gusinju    (2. avgust 2020)
   Od Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija za IKC u Gusinju, imamo informaciju da:
- Čekić (Haljilja) Selim pred dušom rahmetli roditelja oca Haljilja i majke Djuke donira $500

  Do sada ukupno je prikupljeno $387,071 + €88,836 + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro (201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Sjecanje na Sajmu Stojkovic, rodjenu Medunjanin    (1. avgust 2020)
   Prvog avgusta 2020. godine navrsavaju se deset godina od kako nije sa nama nasa draga Sajma Stojkovic, rodjena Medunjanin
  Vrijeme prolazi i prolazi i nista ne lijeci, a Ti nedostajes sve vise i vise.
Ostavila si sjecanja koja ne blijede i ljubav koja je vjecna.
  Tvoji: majka Milka, sin Stevan, brat Sead-Sejo, suprug Aco, snaha Edita i bratanicne Arijana i Anela.
Advokati braća Edvin i Edin Hot pred dušom rahmetli djeda Jaza Hota doniraju $500 za IKC u Gusinju    (1. avgust 2020)
   Od Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija za IKC u Gusinju, imamo informaciju da:
- Advokati braća Edvin i Edin Hot pred dušom rahmetli djeda Jaza Hota doniraju $500

  Do sada ukupno je prikupljeno $386,571 + €88,836 + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro (201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
ČIŠĆENJE ORGANIZMA ZA 30 DANA (1. avgust 2020)
Prva lekcija na medicinskom fakultetu koju naši ljekari cesto zaboravlju glasi: Da je naš organizam sposoban da izlijeci samog sebe
Sve takozvane neizlecive bolesti možete izlijeciti vrlo lako i uspješno sa našom terapijom za jacanje organizma koja sadrži:
- ljekovite biljne tinkture i cajeve
- nacin ishrane
- hidro terapijom
- oblogama i masažama
- naravno i sa fizickim aktivnostima
Na taj nacin cete ojacati vaše organe to jest organizam. Tada ce vaš ojacani organizam uspjeti da izbaci sve štetne materije i toksine koje su zagospodarile vašim tijelom. Tako dolazi do izlecenja svih vrsta takozvanih "NEIZLECIVIH BOLESTI"
Za sve savjete i narucivanje biljnih proizvoda možete se javiti, ljekaru prirodne medicine Deljanin Pajazit Pajo, na tel. 515-244-8133 ili nutricionisti prirodne medicine Deljanin Naza na tel. 438-939-6292 ili e-mail: pajo-naza@hotmail.com
Sjećanje na Radončić (Avda) Džafera   (1942-2019)  (1. avgust 2020)
  Uvijek u našim mislima i u našim srcima.
   Supruga Naka, sin Almir, kćerke Alma i Amela, unučad Naser, Alem, Emil, Jennah i Benet, parunčad Nora i Adriana i mnogobrojna porodica.
Na ahiret je preselio Faruk (Murata) Radončić   (1955-2020)  (31. jul 2020)
  Dana 30. jula 2020 u Kosovskoj Mitrovici na ahiret je preselio Faruk (Murata) Radončić u 65-oj godini života.
  Ožalošćeni: supruga Sevda, sinovi Edin i Enis, kćerka Amela, brat Beko, sestra Bahtija s porodicom i bratstvo Radončić.
  Inna Lillahi wa inna ilayhi raji'un - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.(www.gusinje-plav.com)
Čestitka Kadra Hota sa porodicom   (30. jul 2020)
Srećan Kurban Bajram svima u dijaspori i zavičaju želi Kadro Hot sa porodicom.
Bajramska čestitka Mirzeta Vukelj predsjednika udruzenja EURO Gusinje    (30. jul 2020)
   U ime Upravnog Odbora udruzenja EURO Gusinje i u svoje lično ime svim gradjanima islamske vjeroispovijesti u zavicaju i dijaspori upućujem najiskrenije cestitke povodom nastupajuceg praznika Kurban Bajrama.
  Želimo Vam da Bajramske dane provedete u duhu naše lijepe vjere, tradicije i obicaja u sreći dijeleći radost sa svojima najdražima. Neka Vam ovi blagdani budu vrijeme mira, tolerancije, darivanja i zbližavanja.
  BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN
  UO Udruzenja EURO Gusinje
   Mirzet Vukelj predsjednik
Na ahiret je preselio BAJRAM (Zeqiri) KUKAJ   (1946-2020)  (30. jul 2020)
  Obavjestavamo mnogobrojnu rodbinu i prijatelje da je danas 30. jula 2020 godine u 74-oj godini života u Njemackoj na ahiret preselio nas najdrazi BAJRAM (Zeqiri) KUKAJ. O dzenazi cemo vas naknadno obavijestiti.
  Ožalošćeni: supruga Sevdija, sin Zeqir, kćerke Nermina, Alma, Samira i Sevdija, braća Rifat i Shefqet, sestre Nafija, Sabrija i Mirveta, bratstvo Kukaj, rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
   Kontakt telefoni:  Rifat 917 699 0601,   Shefqet 347 302 7648
Bajramska čestitka Judge Frank J. LaBuda (Ret)    (30. jul 2020)
  Dragi prijatelji!
   Dragi Plavljani i Gusinjani!
  Neka Kurban Bajram ispuni vaša srca mirom, slogom, zdravljem i ljubavlju. Na blagdan darivanja darujmo jedni drugima budu razumijevanje, zajedništvo i poštovanje.
  Od srca Vam čestitam tradicionalnim riječima:
  Bajram Šerif Mubarek Olsun!
  Judge Frank J. LaBuda (Ret)
Sjećanje na Radončić Hajriju-Haku, rodj. Hot   (1926-2013)   (30. jul 2020)
   Vrijeme prolazi ali nikada neće izbrisati ljubav i sjećanje na tebe. Zauvijek ćeš ostati u našim mislima.
Sa tugom koja ne liječi, ljubavlju koja traje, živjećeš vječno u našim srcima.
   Tvoj sin Ozren-Nulja sa porodicom.
Donacija hadži Aga Koljenovića danas brodom kreće ka zavičaju    (29. jul 2020)
   "Od početka ideje za izgradnju IKC u Gusinju i samog formiranja Odbora u New Yorku koji koordinira tim projektom, imali smo ogromnu podršku velikog broja naših džematlija iz New Yorka i okoline, bilo da je riječ o materijaloj ili svakoj drugoj.
   Ovom prilikom izmedju ostalih, ističemo svijetli primjer našeg poznatog biznismena hadži Aga Koljenovića, koji je u svakoj prilici davao podšku ideji izgradnje IKC u Gusinju i bio "vjetar u ledja" ovoj zamisli. Sve što je intimno želio on je svojim donacijama pretočio sa riječi u djela.
   Za javnost njegovo ime se veže za donaciju od $10,000 (dva puta po $5,000). Medjutim, koliko je Ago Koljenović skroman (to nam je obećao na samom početku donatorske akcije), do danas nismo u javnost izlazili sa njegovim imenom kao donatora koji finansira kompletan vodo-instalaterski materijal i pločice na samo objektu IKC u Gusinju.
   Dio tog obećanja, odnosno 4,800 Sq.Ft. ili 445,93 m2 porcelanskih pločica koje Ago Koljenović poklanja svom zavičaju, jučer je utorvareno u kontejner i danas brodom kreće put luke Bar u Crnoj Gori.
   Skromno, tiho i nenametljivo - od srca za svoj narod."
   Selim Čekić, predsjednik Odbora iz New Yorka koji koordinira donacijama za IKC Gusinje
Izlivena i peta armirano-betonska ploca na IKC u Gusinju   (26. jul 2020)
  Danas je, kako smo i najavili prije par dana, izlivena peta armirano-betonska ploca na IKC u Gusinju. Rijec je o do sada najvecem objektu koji finansira nasa dijaspora, zajedno sa Mesihatom Islamske zajednice Gusinje, odnosno mjestanima Gusinja.

Nastavak Stranice (News Archive)


  Uredjivacki tim magazina  Web dizajneri: advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"