Gusinje i Plav

IZET ŠABOVIĆ $300 + Vecera za 4 osobe u restoranu TREND CAFFE Paterson: Sponzor za Veče Dijaspore 2019   (19. novembar 2019)
  
Preko Islamske Zajednice i Kulturni Centar Plav-Gusinje NY donirano novih $600 za IKC Gusinje.    (19. novembar 2019)
   Odbor iz New Yorka koji koordinira akcijom prikupljanja sredstava za izgradnju Islamskog Kulturnog Centra u Gusinju dobio je ime lica od Islamska Zajednica Kulturni Centar Plav Gusinje NY koja su preko njih donirali novih $600:
  - Kolenović Anes $100
- Hadzimušović Senad $200
- Nikočević Ezreta $100
- Feratović R. Ekrem $100
- Zilkić Meris $100

   Do sada preko IZKC Plav Gusinje New York je donirano ukupno $75,512 +$5,000
  Odbor za izgradnju Islamskog Kulturnog Centra u Gusinje, poziva sve Gusinjane i Plavljane sirom svijeta i njihove prijatelje, da se pridruze ovoj nadasve istorijskoj akciji i dadnu svoj doprinos za izgranju objekta koji ce svima sluziti i biti nesto cime ce se ponositi dijaspora.
Do sada ukupno je prikupljeno $358,721 + €79,116 + 10,100KM ostale donacije ostale donacije
   Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Sjećanje na rah. Bicić Hamdiju-Hamda    (19. novembar 2019)
   Dragi naš nezaboravljeni tata. Prodjoše 7 dugih tužnih godina. Prošle su godine i jos mnogo će proći, ali naša tuga i bol nikada neće. Vrijeme koje prolazi ne može da ispuni tugu i prazninu koju si ostavio u našim srcima. Hvala ti za dobrotu i toplinu koju si nam pružao. Vječno ćeš živjeti u nama kroz najljepše uspomene koje bolno podsjećaju.
  Molimo Allaha dž. da ti podari lijep dženet.
   Tvoji najmiliji: supruga Nadžija, sinovi Nedžad i Dženad, kcerka Enisa, zet Elvis, snahe Azra i Anela i tvoja unučad.
Sjećanje na rah. Bicić Hamdiju-Hamda    (19. novembar 2019)
   Dana 19. novembra 2019. godine navršava se 7. godina od kako nas je napustio naš voljeni brat Hamdija-Hamdo Bicić.
  Dragi brate, smrt je kraj jedino ako zaboraviš i okreneš novu stranicu, a ne osvrneš se na prošlost.
   Svojim vrlinama i plemenitošću izbrisao si riječ “zaborav“, a u našim srcima i dušama uklesao sjećanje i ponos što smo te imali.
Molimo Allaha dž. da podari lijep Dženet.
   Tvoji najmiliji: braća Zuko, Suljo, Baco i Džeka, sestre Hajrija, Saljka, Muška i Ćama, snahe, bratanići, sestrići i sestrične.
HALJKO ČEKIĆ $200: Sponzor za Veče Dijaspore 2019 - Nedelja, 8. dec, 2019. god   (18. novembar 2019)
  
Iona college, čije boje brane Esad Mačkić i Ervin Dervišević, u finalu MAAC pobjedio 3:2.    (18. novembar 2019)
   I pored deficita od dva gola na samo 37 minuta prije završetka drugog poluvremena, juče je fudbalska ekipa Iona college je na stadionu Jersey City (NJ) uspjela da postigne tri pogotka protiv St. Peter’s University i postali MAACCHAMPS!!!
   Ukupni rezultat je 3:2 za ekipu čije boje brane naši Esad Mačkić (sin Šaćira Mačkića) i Ervin Dervišević (sin Saja Derviševića).   Isticemo da je ovo po prvi put u istoriji MAAC da fudbalska ekipa Iona college osvoji šampionsku titulu
Valja napomenuti, da je po dosta hladnom vremenu, veliki broj rodbine, prijatelja i ljubitelja fudbala iz naše zajednice pratio ovu utakmicu i koji su na kraju imali itekako razloga da se raduju i vesele.
   U ime naše redakcije Esadu Mačkić i Ervinu Dervišević upućujemo najiskrenije čestitke na ovom velikom uspjehu.
Na ahiret je preselila Hodžić (Šeća) Bahtija-Baca    (1947-2019)    (17. novembar 2019)
  U Podgorici je petak, 15. novembra 2019. godine na ahiret preselila Hodžić (Šeća) Bahtija-Baca, u 73-oj. godini zivota.
   Dženaza je obavljena u Podgorici, u petak 15. novembra 2019. u krugu svoje porodice.
Ožalošćena porodica Hodžić.
  Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.(www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na rah. Bicić Ruždiju-Rušku    (17. novembar 2019.)
   Danas, 17-tog novembra 2019-te godine navršava se 11 tužnih godina od kako si nas zauvijek napustio. Tvoja ljubav, osećanja, iskrenost i dobrota ostaće doživotno u nama.
   S’beskrajnom ljubavlju, ponosom i lijepim uspomenama tvoj lik će uvijek biti u našim mislima i srcima. Hvala ti za dobrotu i toplinu koju si nam pružao. Molimo Allaha dž.š. da ti podari lijep dženet.
   Tvoji najmiliji: supruga Surka, sinovi Sead i Sanel, snaha Amela, unučad Sajma, Ruždija i Maida.
   Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo”.
Sjećanje na Bicić Ruždiju-Rušku    (2008-2019)    (17. novembar 2019.)
   Dana 17. novembra 2019. se navrsava 11. godina od kako nas je napustio naš najdraži Ruždija-Ruška Bicić.
  Dragi naš Ruška, godine koje prolaze ne mogu da ublaže prazninu i tugu u našim srcima. Teško je reći da te nema više, sjećanje na tebe se nikad ne briše.
  Ruška, u našim srcima bićeš sačuvan od vječnog zaborava. Molimo dragog Allaha da ti podari lijep i vječni Dženet. Amin !
  Tvoji najmiliji: braća: Zuko, Suljo, Baco i Džeka, sestre: Hajrija, Saljka, Muška i Ćama, snahe, bratanići i bratanična.
   Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo”.
Aida Šarkinović- Sponzor $500 za Veče Dijaspore 2019 - Nedelja, 8. dec, 2019. god   (16. novembar 2019)
   Aida Šarkinović- Sponzor $500 za Veče Dijaspore 2019

   Aida Šarkinović je vlasnica "AIDA HOME REALTY", kao i ko-vlasnica AMERICAN EUROPEAN TALENT SHOW.

   I kada smo kod American European Talent Show, samo da vas podsjetimo da ce se Finalno Vece za izbor najboljih pjevaca Evrope i Amerike odrzati 28. decembra 2019. godine u Restoranu "Da Mikele Illagio", 79-17 Albion Ave, Flushing, NY 11373.
   Ulaznice za Finalno Vece AMERICAN EUROPEAN TALENT SHOW mozete kupiti na ovom linku
ROCCO STEAKHOUSE    (16. nov 2019)
   Rocco Steakhouse je elegantni, klasični američki steakhouse u NoMadu (dio Manhattna). Vlasnik Rocco Trotta udružio sa partnerima: GM Šućko Pjetrovicč, direktor Džafer-Džako Kolenović i drugim ključnim osobljem iz Wolfgang's Steakhouse-a, uključujući glavnog kuhara Nedžada Jevrića i glavnog konobara Hajra Doda-u, kako bi osigurali i zastitili svjetsku klasu usluga, besprijekoran kvalitet u najkvalitetnijim vinima, odrescima i svježim plodovima mora, kako bi svaki obrok s nama bio nezaboravno iskustvo.
       Svi naši prime steaks and chops are dry-aged on-site, a opslužuju ih posvećeno i dobro obuceno osoblje s najmanje 10 godina iskustva u steakhouseu. Postav je pripremljen tako da zadivi: bilo da se radi o romantičnoj večeri, obilnom ručku, večeri za klijentima ili porodičnoj proslavi.   72 Madison Avenue
   (Između 27. i 28. ulice)
   New York, NY 10016
   (212) 696-9660 ili pete@roccosteakhouse.com
  Ponedeljak - Četvrtak: podne - 22:30
  Petak: podne - 23 sata
   Subota: 11:00 - 23:00
  
Zvanicna web prezentacija ROCCO STEAKHOUSE
Na ahiret je preselio Zakić Džafer Güleneli    (1931-2019)    (16. novembar 2019)
   U Istambulu (Turska) je 05. novembara 2019. godine na ahiret preselio Zakić Dzafer Güleneli (sin Redžep Zakića i Bahtije Omeragic), u 88-oj godini života.
  Dana 6. novembra 2019, nakon podnevne molitve u džamiji Doğuşkent (İstanbul - Maltepe), upriličena je dženaza namaz. Dženaza je obavljena na istambulskom mezarju.
   Džafer Zakić je rođen 1931. godine u selo Dosudje u Gusinju. Otac mu je bio Redžep Zakić. Njegov djed je bio Hasan Zakić, braća i sestre; İljasa, Hasan, Muzafera, Hamdija, Sevim.
   Redžep Zakić 1934. sa svojom porodicom, imigrirao u Tursku.
   Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo”.
EURO GUSINJE- Povratna avionska karta; Sponzor za Veče Dijaspore 2019 - Nedelja, 8. dec, 2019. god   (16. novembar 2019)
Galavna nagrada za lutriju na predstojece Veče Dijaspore 2019. bice povratna avionska karta za zavicaj, koju dodjeljuje udruzenje EURO GUSINJE.
  
Fadilja Deljanin- Sponzor za Veče Dijaspore 2019 - Nedelja, 8. dec, 2019. god   (15. novembar 2019)
FADILJA DELJANIN za predstojeće Veče Dijaspore 2019, za lutriju, srećnom dobitniku daruje 7 dana pansion za dvije osobe, u njenim apartmanima u DOBRA VODA u Baru.
  
Intervju: Mitropolit Amfilohije, političar u mantiji, ...  (14. novembar 2019)
Mitropolit Amfilohije, političar u mantiji, koji je zaprijetio ratom u Crnoj Gori, u ekskluzivnom intervjuu za Federalnu televiziju govori o svom ratnom pohodu na Dubrovnik, Đukanoviću kojeg treba krstiti, Vučiću koji ne treba Srbiji, crkvi kao političkoj stranci, Srebrenici kao osveti.

Ismet Mrkulic - Sponzor $500 za Veče Dijaspore 2019 - Nedelja, 8. dec, 2019. god   (13. novembar 2019)
Kosovski reditelj Isa Ćosja, autor novog crnogorskog filma „Roda“: Ukleti da se selimo po svijetu   (13. novembar 2019)
  Svi mi bi mijenjali sadašnjicu za sjutrašnjicu bez obzira što ne znamo što nam ta sjutrašnjica sprema. Svi mi bi mijenjali naše lijepo Gusinje ili lijepu Podgoricu, Cetinje, Žabljak, za neko naselje u Njemackoj, Švedskoj, Americi. E pa to mi je nekako nelogicno i tužno. Ali istinito
  Popularni kosovski reditelj Isa Ćosja, koji je rodjen i odrastao u Gusinju, ponovo se ljetos vratio u svoj rodni kraj, kako bi snimio najnoviji dugometražni igrani film „Roda“. Ćosja ne snima često, jednom u deset godina, a njegovi raniji filmovi „Proka“, „Cuvari magle“, „Kukumi“ i „Tri prozora i vješanje“, ostvarili su veliki uspjeh na medunarodnoj sceni i kosovskoj kinematografiji donijeli četrdesetak priznanja.
  Paradoks je da ga više poznaje inostrana nego regionalna publika i kritika, njegove filmove nećete naći u lokalnim bioskopima, ali je zato uvijek primijećen na medjunarodnim festivalima. Ćosja je reditelj koji ima što da kaže i koji se ne boji da stvari nazove pravim imenom. Ovoga puta, u Gusinju, Ćosja je snimao film o emigracijama, a rijec je o prvom crnogorskom projektu koji je ljetos podržao evropski filmski fond Eurimaž, sa 80.000 eura. Film nastaje u produkciji „Artikulacije“ iz Podgorice, u partnerstvu sa ABHO Film-om i ABA Film-om iz Crne Gore, kao i sa drugim producentskim kućama iz Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije. U intervjuu za Pobjedu, reditelj Isa Cosja govori o najnovijem ostvarenju, životu u Gusinju, kinematografiji, suživotu na našim prostorima... nastavak teksta
Na ahiret je preselio Radoncic Ekrem,   (1961-2019)(12. novembar 2019)
   Poslednji pozdrav dragom Ekremu Radoncic, zvani Keso.
Rodjen 12.04.1961 godine, od oca Adema i majke Hajrije Radoncic.
   Dzenaza ce se obaviti u Skoplju, sjutra u srijedu, 13. novembar 2019. godine u 13:00 casova.
   Ozaloscena familija: majka Hajrija, supruga Seka, cerka Merima, sin Dino, sestra Vildana i brat Nevzet.
  Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.(www.gusinje-plav.com)
Priče sandžačkih muhadžira iz Istanbula - 3. dio   (12. novembar 2019)
Restoran Napoli's Bistro za VD 2019 poklanja VEČERU ZA DVIJE OSOBE  (11. novembar 2019)
   Za predstojeće VEČE DIJASPORE 2019, restoran Napoli's Bistro iz Astorije za Lutriju srećnom dobitniku poklanja VEČERU ZA DVIJE OSOBE.

   Podsjećamo Vas, da će se VEČE DIJASPORE 2019 održati u nedelju, 8. decembra 2019. godine u restoranu Riccardo's u Astoriji.

   Vaše rezervacije možete izvršiti kod članova Upravnog odbora udruženja EURO Gusinje iz New York.
Priče sandžačkih muhadžira iz Istanbula - 2. dio   (11. novembar 2019)
Na ahiret je preselio Koljenović (Hajra) Etem   (1959-2019)  (10. novembar 2019)
   U New Yorku je danas, 10. novembra 2019. godine na ahiret preselio Koljenović (Hajra) Etem u 60-oj godini zivota.
   Zdravoglava se prima danas od 3:00pm u Bošnjačkoj kući (objekat do Ali-pašine džamije) u Astoriji. Dženaza namaz se klanja sjutra, u ponedeljak 11. novembra 2019 godine u 9:00am, nakon čega će se izvršiti dženaza na Washington mezarju na Long Islandu.
  Ozalošćeni: supruga Zinka, sin Eldin, kćerke Sanela, Sibela, Suada, Eldina i Zumreta, braća Adem i Meče, sestre Igbala, Malja i Hasna, zetovi Almir, Alen, Elvis i Zijad, bratstvo Koljenović i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.(www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Hama Deljanina  (10. novembar 2019)
   Danas, 10. novembra 2019, se navršava 8. godina kako si nas napustio.
Vrijeme prolazi, a sjećanje na tebe oče ne nestaje. Uvijek smo te voljeli i uvijek ćeš biti voljen i nezaboravljen.
   Tvoji najmiliji: sinovi Izet, Ragip, Redžo i Admir, šćerke Ismeta i Nevzeta, snahe, zetovi, unučat i paraunučad.
Almir Bektešević - Sponzor $500 za Veče Dijaspore 2019 - Nedelja, 8. dec, 2019. god   (9. novembar 2019)
Akademija sjećanja: Ifeta Radončić (1955-2019)  (9. novembar 2019)
Priče sandžačkih muhadžira iz Istanbula 1 dio   (9. novembar 2019)
Na ahiret je preselio Canović (Jusufa) Gano    (1949-2019)    (8. novembar 2019)
  U Podgorici je posle krace bolesti 8. novembra 2019. na ahiret preselio Canović (Jusufa) Gano, u svojoj 70-toj godini zivota.
  Dzenaza ce se obaviti u nedelju, 10. novembra na Šehovića mezarje u Plavu.
  Ožalošćeni: supruga Emina, sin Haris, ćerke Fljutra, Ermina, Basima i Eldina, brastva Canović i Šabović, kao i mnogobrojna rodbina.
  Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.(www.gusinje-plav.com)
VAKUF KUVAJTA MUSLIMANIMA PLAVA    (8. novembar 2019)
  Danas je u Plavu otvorena džamija, “Bilal bin Rebah” koju je finansirala organizacija Ihjau’-Turas iz Kuvajta podsredstvom Ureda za kontakte sa inostranstvom Mešihata IZ-e u Crnoj Gori. Džamija je efikasnom dinamikom radova izgrađena za svega osam mjeseci.
  Glavni imam MIZ Plav Sinan ef. Latić je u ime domaćina na početku poselamio sve prisutne. Reis IZ Rifat ef. Fejzić je zahvalio Bogu na otvaranju još jedne džamije, koja svjedoči “da su svi muslimani kao jedno tijelo koje brine jedno o drugom. “Tako i država Kuvajt i njene organizacije umnogome nam pomažu u gradnji mnogih vakufa širom naše zajednice. Neka džamija bude mjesto gdje će se pravilno usmjeravati naša omladina, “ poručio je reis Fejzić.
  Nakon Reisa IZ svim prisutnim se obratio Mahmud en-Nedždi iz organizacije Ihjau’-Turas koji je direktor sektora za Balkan, zahvalivši se na toplom prijemu i zadovoljatvu da prisustvuje otvaranju džamije i klanjanju džume namaza. On se nada da će država Kuvajt i njene organizacije se truditi da i dalje sarađuje sa IZ za dobrobit muslimana u Crnoj Gori.
  Prvi ezan je imao čast da prouči Dženan ef. Šemović, a hutbu je održao i namaz predvodio Reis IZ Rifat ef. Fejzić. Otvaranju su prisustvovali Mahmud en-Nedždi iz organizacije Ihjau’-Turas koji direktor sektora za Balkan, Mashal Alsaeed konzul ambasade Kuvajt u Beogradu koji je ujedno i nerezidentni diplomatski predstavnik za Crnu Goru.... nastavak teksta
Preselila je na ahiret Medunjanin Hajrija, rodj. Čatak    (1945-2019)    (8. novembar 2019)
   U Barane je 7. novembra preselila je na ahiret Medunjanin Hajrija, rodj. Čatak u svojoj 74. godini zivota.
   Zdravoglava se prima u porodicnoj kuci u Ribarskoj mahali u Plavu.
   Dzenaza polazi u subotu, 9. novembra u 14:30 casova od Redzepagica dzamije na Meteriz mezarje.
  Dzenaza namaz ce se klanjati kod Redzepagica dzamije.
   Ozaloceni: sinovi Adis i Anis, unucad Adisa, Edvin, Ena i Anisa, snaha Aldina, brat Adem Čatak, sestra Fikreta i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.(www.gusinje-plav.com)
Preselila je na ahiret Čekić Hajra Ljuljka, (rodj. Mujović)    (1951-2019)    (7. novembar 2019)
   U Krusevu (Gusinje) je danas preselila na ahiret Čekić Hajra Ljuljka, (rodj. Mujović) u svojoj 68. godini zivota.
Ozaloceni: kcerke Nuska, Ermina, Djulja, Mersina, Nurka, Igbala, Jasmina, Bulja, i Mirzeta, unucad, zetovi, brat Hajradin i ostala mnogobrojna rodbina Čekić i Mujović. Hajtar je u porodicnoj kuci u Krusevu.
   Zdravoglava se prima na adresi: 1648 West 9th Street Apt 2J, Brooklyn, New York, broj tel. 718-772-2153
Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.(www.gusinje-plav.com)
SUNNYSIDE PRINTING - Sponzor Večeri Dijaspore 2019, nedelja 8. decembar 2019. god    (7. novembar 2019)
KARANFILE CVIJECE MOJE    (7. novembar 2019)
Prijavite se na audiciji za American European Talent Show    (5. nov 2019)
   Obavještenje za sve kandidate koji žive na području Amerike, a žele da učestvuju na audiciji za American European Talent Show, ukoliko se do sada niste prijavili učinite to što prije zbog ograničenog broja učesnika koji će svoj talenat, znanje i umijeće moći da pokažu na finalnoj večeri 28.12.2019. u New Yorku.
   Za sve vas koji živite u drugim gradovima Amerike naš tim je radi vašeg što manjeg izlaganja troškovima donio odluku da ne morate lično dolaziti na audiciju, već da nam iskljičivo na našoj stranici (FB American European Talent Show) ili na broj +49 177 89 19 261 (viber) ili 1-347-552-6982 (mobil), na vrijeme dostavite video snimak talenta sa kojim želite da se predstavite, kao i profesionalnu fotografiju za potrebe reklame.
   Cjelokupno takmičenje snima i uživo emituje. Srećno svima i neka pobjedi najbolji!
  Team American European Talent Show.
MLADE MUSLIMANKE - PARTIZANKE IZ GUSINJA    (5. novembar 2019)
Doktor medicinskih nauka Safet Lješnjanin postao DOCENT Evropskog centra za mir i razvoj Univeziteta Ujedinjenih nacija    (6. novembar 2019)
  Da se čovjek može baviti naukom i ako živi u jednom malom mjestu kao što je Plav, potvrđuje primjer primarijusa doktora Safeta Lješnjanina.
  Naime dana 23.10. 2019. godine, na predlog naučno-nastavničkog vijeća, Akademski savjet Evropskog centra za mir i razvoj Univeziteta Ujedinjenih nacija u sastavu: Prof.dr Tauno Kekale, Akademik prof.dr Negoslav Ostojić, Prof. dr Don Wallace i Akademik prof.dr Vlado Kambovski donio je Odluku da se u zvanje DOCENTA, na istom univerzitetu, izabere doktor medicinskih nauka Safet Lješnjanin iz Plava.
  Redakcija našeg web magazina Gusinje-Plav.com upućuje najiskrenije čestitke doktoru medicinskih nauka Safetu Lješnjanin, u povodu promocije u zvanje DOCENT-a.

Nastavak Stranice (News Archive)


  Uredjivacki tim magazina  Web dizajneri: advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"