Gusinje i Plav

Želite reklamu ili objavu? Na pravom ste mjestu - www.gusinje-plav.com    (26. jul 2020)
   Želite reklamu kod nas, za vas ili vašu kompaniju koja nudi usluge, proizvod, ..., itd? Na pravom ste mjestu - www.gusinje-plav.com.
Danas je jedan od najbitnijih faktora u svijetu MARKETING/REKLAMA. Po nekim statistikama kažu da su marketing i kvalitetna informacija nešto najbitnije za savremeni svijet, pa i mi smo trenutno u tom savremenom svijetu i težimo nekom napretku.
   Postoji jedna priča da su navodno pitali Stiva Džobsa u šta bi uložio svoje posljenje pare, odgovorio je bez puno dvojbe: “U REKLAMU SVOJIH PROIZVODA”.
   Ukoliko želite da promovišete nešto svoje, prodajete stan, kucu ili zemljiste, kompanije koja nude neke usluge i slično, sječanje na svoje najmilije,..., javite nam se.
   Naš web portal www.gusinje-plav.com se čita od SAD i Canade, pa sve do zavičaja Gusinja i Plava, kao i širom Evrope gdje ima našeg naroda, odnosno dijaspore.
   Iskustvo od 18 godina u ovom poslu je dovoljan garant kvaliteta i više nego prava i dovoljna preporuka da se reklamirate na našem web portalu www.gusinje-plav.com.
Kontaktirajte nas putem:
e-mail: ediedoas@aol.com ili na telefon: 646-808-6490
Sjećanje na našeg voljenog sina i brata Sanela Ljuljanović   (2018-2020)  (26. jul 2020)
  Teške 2 godine bez tebe sine i brate. Veliki bol za tobom gori u našim srcima. Nedostaje tvoj izgled, tvoj glas, tvoj osmjeh, tvoje slatke riječi. Bol za tobom ne može nikad da se izliječi.
I kad sunce greje i kad kiša pada, tvoja majka i sestra tuguju, jer sa tobom je otišla sva sreća i sva naša nada. Nedostaješ nam svaki minut u našim životima. Uvjek će naša srca da osećaju bol za tobom. Vječno ćeš živjeti u nama moj lijepi sine i brate.
Molimo dragog, uzvišenog Allaha da ti podari lijepi dženet koji tvoja duša zaslužuje. Amin !
Tvoja majka Nusreta i sestra Saliha
Sjećanje na rah. Sanela Ljuljanovića   (26. jul 2020)
   Na današnji dan prije dvije godine prestalo je da kuca srce mog sestričića Sanela Ljuljanovića.
   Tvoju dobrotu i nesebičnost uvijek ću pamtiti, a tvoj plemeniti lik zauvijek će ostati u mom srcu.
   S ljubavlju, poštovanjem i ponosom, čuvaću uspomenu na tebe i moliti dragog Allaha dž.š. da ti podari lijepi dženet i vječni rahmet.
Tvoj dajdža Rasim Feratović
Film "Zavjera" Šekija Radončića u konkurenciji za nagradu Srce Sarajeva    (24. jul 2020)
   Dugometražni dokumentarni film “Zavjera”, crnogorskog autora Šekija Radončića, izabran je u zvaničnu selekciju 26. Sarajevo Fim Festivala 2020.godine, objavljeno je na sajtu tog festivala, pišu Dnevne novine.
   U konkurenciji 220 dokumentarnih filmova, iz više od dvadeset država, Radončićev dokumentarni film o pokušaju državnog udara u Crnoj Gori 2016.godine, u produkciji “Dokumenta” iz Podgorice, uvršten je među šesnaest filmova koji konkurišu za nagradu Srce Sarajeva.
  Fim će biti prikazan prvog dana takmičarskog programa za dokumentarne filmove, 15. avgusta 2020, što će ujedno biti i svjetska premijera “Zavjere”. Radončićev film traje 90 minuta. Sniman je u Crnoj Gori, Srbiji i na Kosovu.
  Film govori o tome kako se na putu male Crne Gore u NATO ispriječila velika Rusija i kako su moskovski agenti pokušali da organizuju državni udar u našoj državi na dan parlamentarnih izbora 2016.godine. Kako se ističe u sinopsisu filma, cilj je bio ukloniti prozapadnog premijera Mila Đukanovića i instalirati prorusku vlast. (CdM)
ZA SANDZAK novih $900. Do sada prikupljeno $102,050    (23. jul 2020)
   Islamska Zajednica i Kulturni Centar Plav-Gusinje u New Yorku je pokrenula humanitarnu akciju za pomoć stanovništvu u Sandžaku.
Objavljujemo nove donacije u iznosu od $900:
- Derviševic Enver $100, - Dervišević Zuvdija $100, - Feratović S. Esad $100, - Luković Bajazita Damir $100, - Zuvdo Šabović $100, - Elzan Šabović $100, - Miralem Hamdov Šabović $100, - Elvis Hajrov Šabović $100, Fahrudin Medunjanin $100
Do sada ukupno prikupljeno $102,050
Za više informacija nazovite: hadži Smajlje Srdanović 917-335-2580, Hako ef. Omeragić 347-935-7820, Ragip H. Čekić 917-749-0187, Nermin ef. Huseinović 347-781-0144. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Sjećanje na našeg voljenog muža/oca/dedu, rahmetli Hakiju (Agan) Cecunjanin.   (23. jul 2020)
  Dragi tata, vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav, već ljubav i sjećanje na tebe. Ostat ćeš voljen i nikad zaboravljen.
  S ponosom smo te pominjali i pominjat ćemo te, ponosni smo na tvoj častan i pošten život na tvoju dobrotu na tvoju plemenitost. Ostavio si nam samo riječi hvale poslije smrti, i hvala ti na tome, hvala što si nam bio NAJBOLJI TATA. Bio si naš oslonac, zaštita i podrška. Svaki dan bez tebe je tužan dragi naš tata ali znamo da si na boljem mjestu i da nas gledaš odozgo i pratiš sve naše uspjehe. Nadamo se da si ponosan na nas. Molimo Allaha da ti podari najljepše mjesto u Džennetu.
  S ljubavlju i ponosom čuvamo uspomenu na tebe.
  Tvoja supruga Fikreta, sin Dino, kćerke Mirsela, Selma, Azra, Fahreta, i tvoja unuka Umma.
Stanovi na prodaju u Plavu.    (24. jul 2020)
   Prodaju se stanovi u Plavu. Lokacija Racina, ispod sportske dvorane, sa pogledom na Plavsko jezero.
   Radimo stanove po vašoj želji i veličine su od 60m2 - 120m2.
  Stanovi useljivi krajem avgusta 2020 godine.
   Kupac ima pravo nakon što otplati stan da isti proda ili pokloni kome želi. Niko nema pravo da mu se miješa u toj odluci.
   Kontakt osoba: Mujo Šahmanović 1917 543 1381 (Viber)

Jos jedan diplomirani doktor medicine iz Plavsko Gusinjskog kraja    (22. jul 2020)
   Adis Musić od oca Mirsada i majke Feride dana 21.07.2020.god, diplomirao u roku na Medicinskom fakultetu u Podgorici i tako postao diplomirani Doktor medicine.
Na diplomskom ispitu dobio ocjenu 10 i treci je student svoje generacije koji je duplomirao.
  Dolazi povremeno u New Yorku i vec radi u MiDoctor urgent care.
Najbolje ulaganje jeste u znanje, jer jedino ono uvijek prati čovjeka.
   Redakcija web portala Gusinje-Plav.com Adisu upucuje najiskrenije cestitke na velikom uspjehu, kao njegovim roditeljima ocu Mirsadu i majci Feridi na ispravnom odgoju sina.
Sjećanje na Dješević (Saliha) Riza   (22. jul 2020)
   Danas, 22. jula se navršava godina dana od kako si nas napustio babo, suprugu, djede.
   Boli praznina koju si ostavio odlazeći, praznina koja nikada neće biti popunjena. Uvijek ćeš biti u našim srcima i mislima. Tvoju ljubav i dobrotu nikada nećemo zaboraviti.
  Molimo Allaha dž.š. da ti podari dženet.
   Tvoji najmiliji: supruga Saljka, sin Samir, kćerka Samira, unučad: Haljima, Emil, Aiša, Lejla, Behrem i Zuhra.
WWW.GUSINJE-PLAV.COM - gospodinu Rafetu Hotu, glavnom uredniku -    (21. jul 2020)
  Poštovani gospodine Hot,
  Zadovoljstvo mi je u ime igrača, Uprave kluba i u svoje lično ime uputiti Vam izraze najiskrenije zahvalnosti na čestitki upućenoj povodom plasmana FK Jezera u Prvu ligu, kao i kontinuiranom praćenju i izvještavanju o rezultatima koje je Klub postizao u prethodnom periodu putem portala www.gusinje-plav.com.
   Posebno zahvaljujemo na prepoznavanju postignutog istorijskog uspjeha i pokrenutoj donatorskoj akciji „DIJASPORA IZ USA ZA FK JEZERO“ s ciljem prikupljanja sredstava kako bi se Klub uspješno takmičio u elitnom rangu.
  S obzirom da su ljudi plavsko-gusinjske doline prepoznati po ljubavi prema fudbalu i fer pleju, da se naši navijači ubrajaju među najbolje i najbrojnije u Crnoj Gori, kao i da imamo vrijedne i poštene momke koji s ogromnim entuzijazmom nose plavi dres, vjerujemo da smo zaslužili da budemo dio Prve lige i da ćemo na jedan dostojanstven i reprezentativan način predstavljati naš kraj.
  Imajući u vidu da ste dio porodice Fudbalskog kluba Jezera više od četrdeset godina prvo kao igrač, a sada kao podržalac našeg kluba, nadamo se da ćemo biti u prilici da Vas ugostimo kao specijalnog gosta na nekoj od prvoligaških utakmica tokom sezone.
  Sportski pozdrav,
  Predsjednik FK Jezero Plav
  Nihad Canović
Na ahiret je preselio Mujo Salih Haxhaj   (1940-2020)(20. jul 2020)
  Obavještavamo vas da je jutros u New Yorku na ahiret preselio Mujo Salih Haxhaj, u 80 godini života.
   Zdravoglava će se primati sjutra, 21. jula u Bošnjačkom Islamskom Kulturnom Centru na Richmond Hillu od 3pm. (poslije podne) i biće samo za užu porodicu.
  Dženza će se klanjati u srijedu 22. jula u 8:30 sati izjutra, a dženaza će se obaviti na Washington Memorial Cemetery na Long Islandu.
  Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo!
(VIDEO) Distanca, ruke, maska: Od nas zavisi!    (20. jul 2020)
Broj oboljelih od koronavirusa koji u Crnoj Gori proteklih nedjelja drasticno raste pocece da opada kada mjere pocnu da daju efekta, a mjere ce dati efekta samo kada ih se svi budemo pridržavali. Zato Institut za javno zdravlje podsjeca na pridržavanje propisanih mjera – maska, distanca, dezinfekcija ruku. Cuvajte zdravlje – i svoje i drugih.
Donacija fondacije HEMIAS zdrastvenoj stanici u Gusinju   (20. jul 2020)
  GUSINjE - Fondacija Hemias, čiji je osnivač biznismen i humanista Hajriz Brčvak, donirala je Zdravstvenoj stanici u Gusinju dezinfekcioni tunel, koji će, kako je naglašeno, unaprijediti borbu protiv korona virusa.
  Fondaciji Hemias i Hajrizu Brčvaku u ime pacijenata, zdravstvenih radnika i građana Gusinja na brizi i donaciji zahvalila se rukovodilac Zdravstvene stanice u Gusinju doktorica Harisa Laličić.
  N.V.
Fero Redzematovic - Bez granica - Ovce - Gusinje 25.05.2020    (19. jul 2020)
Preko IZKC Plav Gusinj NY donirane $200 za IKC Gusinje .    (19. jul 2020)
   Odbor iz New Yorka koji koordinira akcijom prikupljanja sredstava za izgradnju Islamskog Kulturnog Centra u Gusinju dobio je imena lica koja su preko Islamska Zajednica Kulturni Centar Plav Gusinje NY donirali $200:

  - Jarovic Hasana Hajro $100
- Šaljanin Adis $100

   Do sada preko IZKC Plav Gusinje New York je donirano ukupno $82,162
  Odbor za izgradnju Islamskog Kulturnog Centra u Gusinje, poziva sve Gusinjane i Plavljane sirom svijeta i njihove prijatelje, da se pridruze ovoj nadasve istorijskoj akciji i dadnu svoj doprinos za izgranju objekta koji ce svima sluziti i biti nesto cime ce se ponositi dijaspora.

Do sada ukupno je prikupljeno $383,371 + €88,536 + 10,100KM ostale donacije ostale donacije
   Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Semir Osmanagić: Novak je stara duša, a piramide su kuće njegove duše! Koronom nas kontrolišu!   (19. jul 2020)
Sjećanje na Safeta H. Radončić   (25.9.1955 - 18.7.2020)(18. jul 2020)
  Danas su 2 godine od kako si nas napustio nas voljeni oce, deda i suprugu. Bio si nas oslonac, zastita i podrska. Bio si covjek velikog srca i deda sto niko nikad nece imati. Pokazao si nam sta je sreca, sloga i naucio si nas zivot sa vrijednoscu.
   U srcu tuga na grobu tisina u domu velika praznina. Ne vidimo te i necujemo ti glas ali osecamo da si tu medu nas. Nek je rahmet tvojoj dusi jer voljeni nikad ne umiru. Uvjek ces biti u nasim srcima nas najljepsi oce i deda. Mnogo nam ne dostajes. Allah ti podario najljepse mjesto dzeneta El fatiha.
   Tvoji najmiliji supruga Jasmina sinovi Samir, Eldin cerka Selma unucad, zet i snahe.
Na ahiret je preselio Haljim (Rama) Maljević   (1932-2020)  (18. jul 2020)
  Dana 17.07. 2020 godine u Podgorici je u 88.godini zivota preselio na ahiret naš Haljim (Rama) Maljević.
  Usled novonastale situacije u državi, dženaza će se obaviti 18.07. 2020. godine u krugu porodice.
  Ožalošćeni: kćerka Bisera, sinovi Fikret i Fahret, snahe Amela i Radmila, unuci Amela, Adis, Majda, Redžo, Arijeta, Amar, Dina, Damir i Emir, sestre Igbala, Haka i Šefka, brat Smajlje i mnogobrojna porodica Maljević.
FK Jezero odbacuje navode iz krivične prijave plavske policije   (17. jul 2020)
  Fudbalski klub Jezero u potpunosti odbacuje navode iz krivične prijave koju je policija u Plavu danas podnijela protiv predsjednika i sportskog direktora Kluba. Uvjereni smo da takav čin ne služi na čast nikom, a pogotovo ne njenim potpisnicima.
  Najbolji demant navoda iz prijave je dao delegat Miloš Jovović koji je bio prisutan na utakmici, a koji je nedvosmisleno u svom zvaničnom izvjestaju jasno utvrdio da je “utakmica organizovana po smjernicama za organizaciju utakmice povodom pandemije COVID 19”.
   Navijači koji su tokom utakmice bodrili klub su to radili sa privatnog posjeda, a ne sa tribina, oko čega je policija na vrijeme prije utakmice bila upoznata. Šta se nakon utakmice desilo, ostaje da nagađamo.
  Dešavanja nakon utakmice i euforija koja je zbog istorijskog rezultata nastala nije niti bi mogla biti odgovornost rukovodstva kluba, jer naše cijenjene građane i vjerne navijače niko nije pozivao da se okupe na trgu i ulici, već su to oni samoinicijativno uradili. A ako je to bilo kažnjivo iz nekog razloga, i ako je trebalo da ih neko sprječava u tome, onda je to bila nadležnost drugih institucija, a ne Uprave kluba.
   Čitav Plav se ponosi podvigom i istorijskim rezultatom našeg kluba, a posebno poštenjem, ličnim i profesionalnim integritetom Nihada Canovića i Ervina Tošića, i to niko nikakvom prijavom ne može da dovede u pitanje, pa ni oni kojima je očigledno ovaj rezultat zasmetao.
  U konačnom, srećna okolnost je u tome što se svi mi u Plavu jako dobro znamo.
  Uprava FK Jezero Plav
Hajriz Brčvak će građanima podijeliti 750 hiljada maski   (16. jun 20120)
  Humanista Hajriz Brčvak najavio je u emisiji “Šofrovizija”, na TVCG, da će uskoro u Crnu Goru stići donacija od 750 hiljada maski, koje će se besplatno dijeliti građanima.
  “Kontejner sa 750.000 maski će stići u Luku Bar, a dijelićemo maske preko naših volontera u svim gradovima. Tako da ćemo biti bliži građanima, neka se nađu. Daj bože da nam ne budu trebale”, poručio je Brčvak. (CdM)
Čestitka Hajra Dervisevića iz New Yorka    (16. jul 2020)
   U trenucima kada ste svojim plasmanom u Prvoj Crnogorskoj Ligi, obradovali istinske poklonike sporta, kako u zavicaju tako i u dijaspori, od srce zelim da cestitam Upravi, igracima, strucnom stabu i navijacima FK Jezero iz Plava.
   Nadam se da ce Vas uspjeh biti putokaz ostalim sportskim kolektivima iz zavicaja, kako se upornim radom i dobrom organizacijom u klubu moze san pretvoriti u javu.
  Jos jednom od srca sve cestitke, uz zelju da nas obradujete dobrim plasmanom i u Prvoj ligi .
   Hajro H. Dervisevic - New York
Gusinjski dani u karantinu: Jul prolazi bez dijaspore, do banke moraju za Plav  (16. jul 2020)
  Gusinjani ne pamte da je njihov mali grad bio pust kao ovog ljeta. Čuveni zavičajni susreti na Alipašinim izvorima i Grebajama ove godine nijesu održani, a izletišta na Grlji i Ropojani ovog ljeta su bez turista. Kafići i restorani ne rade, dijaspore nema, a jul prođe u policijskom času.
  Mještani se žale jer im je najveći problem to što Gusinje nema nijednu banku i benzinsku pumpu, pa za gorivo, uplate i podizanje novca moraju da idu do Plava... nastavak teksta
Čestitka Saliha-Saka Šabovića, predsjednika UO ZDPiG za BH    (16. jul 2020)
   U ime UO ZDPiG za BH i u svoje lično ime, igračima, rukovodstvu kluba, navijačima i svim građanima Plav, čestitamo ulazak u Prvu Crnogorsku fudbalsku ligu, sa željom da FK JEZERO, u Prvoj ligi ostane vječito.
   Salih-Sako Šabović, predsjednik UO ZDPiG za BH
Nihad Canovic: "Prva liga sa FK Jezerom definitivno dobija jedan grad koji živi za fudbal."    (15. jul 2020)
OTKAZUJE se Deveti uspon Hamdovom stazom (zakazan za 25. jul)   (14. jul 2020)
   Otkazuje se ovogodišnje druženje Hamdovom stazom (deveti medjunarodni susret planinara u Grebajama)
  Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Crnoj Gori i sire, koja je nažalost zahvatila i Gusinje
  Obavještavamo vas da se ovogodišnji Deveti uspon Hamdovom stazom (zakazan za 25.jul) u organizaciji porodice rahmetli Hamda, nacionalnog parka Prokletije i Planinarskog društva “Karanfil” OTKAZUJE.
  Prinuđeni smo skup otkazati kako bi zaštitili zdravlje svih uključenih u ovu manifestaciju.
  U ime organizatora zahvaljujemo vam na razumjevanju i pozivamo vas da sačuvate sebe i druge kako bi bili u prilici da sljedeći susret učinimo vrijednim čekanja.
  U ime organizatora Planinarsko društvo “Karanfil” Gusinje
U dijaspori se sa pažnjom prati situacija u zavičaju   (14. jul 2020)
  "Čelnici Islamske zajednice i Kulturnog Centara Plav & Gusinje u New Yorku su u stalnom kontaktu sa predsjednikom Opštine Plav i predsjednicom Opštine Gusinje.
   Oni za sada ističu da nije potrebna nova pomoć tim gradovima povodom novih slučajeva Korone Virusa.
   Ako bude zatrebala pomoć IZ će sa svojim članovima izaći u susret
"- stoji u saopštenju Islamske Zajednice i Kulturnog Centra Plav Gusinje u New Yorku dostavljenog našoj redakciji.
Sejo Šujak: 13 jul 2020 Gusinje..., za pamćenje!!!    (14. jul 2020)
Hrabra medicinska sestra otkriva strašne stvari koje se dešavaju u epicentru koronavirusa (VIDEO)    (14. jul 2020)
  Socijalnim mrežama kruži video o Erin Olszewski, hrabroj medicinskoj sestri sa Floride, koja je odlučila da pomogne svojim kolegama u Njujorku i otišla tamo kao ispomoć. Rasporedili su je u Elmhurst bolnicu, a ono što je vidjela je toliko uznemirilo da je odlučila da ponese kameru i tajno snimi sve što se tamo dešava.
Pogledajte deo intervjua sa ovom hrabrom medicinskom sestrom o onome što je otkrila snimajući tajno u epicentru korona pandemije.
Na ahiret je preselila Radončić (Aba) Bahtija, rodj. Toskić   (1940-2020)(13. jul 2020)
  Dana 13.07. 2020.god u 80-oj godini života na ahiret je preselila Radončić (Aba) Bahtija, rođj. Toskić.
  Dženaza namaz će se klanjati u utorak, 14.07 2020.god u 15:00h u Islamskom Kulturnom Centru u Baru, a dženaza će se izvršiti na mezarju Belveder u Baru.
RAHMETULLAHI ALEJHI RAHMETEN VISTAH
  Ožalošćeni: kćerke Bisina i Enera, sinovi Enes i Senad, braća Skender i Ragip, sestra Bazira, snahe Eliza i Ismeta, unučad, praunučad i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo.
  NAPOMENA: Zbog epidemiološkog stanja u državi dženaza će se obaviti u krugu porodice. (www.gusinje-plav.com)
Akcija pomoci za gradjane slabog materijalnog stanja u Novom Pazaru.    (13. jul 2020)
   U vremenu kada je pandemija corona virusa zahvatila prakticno svaki pedalj zemljske kugle, u New Yorku je Miki Metovic pokrenuo humanitarnu akciju za pomoc gradjanima u Novom Pazara koji su slabog materijalnog stanja.
   Vec od danas i u danima Bajrama, svi kojima je potrebna ovakva pomoc mogu da se obrate u trgovinskoj radnji ESNAF, ul. Prvomajska u Novom Pazaru i da podignu paket sa zivotnim namjernicama (brasno, so, ulje, voce, kafa, sokovi,...)
   U New Yorku svi koji zele da ucestvuju u ovoj akciji mogu se licno obrati Miki Metovicu na 347-359-8890.
Na ahiret je preselila Nadžija-Načka (Riza) Koljenović, rodj. Hot   (1948-2020)  (13. jul 2020)
   U Gusinju je danas, 13. jula 2020 godine na ahiret preselila Nadžija-Načka Koljenović, rodj. Hot , u 72 godini života.
   Dženaza ce se obaviti danas, na mezarju u Gusinju u 17;00 casova.
   Ožalošćeni: sinovi Medo, Mirsad, Mirzet i Mensur, kcerka Merima, braca Hiljmo i Himzo, sestre Zulja, Djuka, Itka, Ljalja, Ferka i Mirsada, zet, snahe, unucad, bratstva Koljenovic i Hot, rodbina i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na naseg voljenog brata Elvira (Ahmet) Durakovića.   (13.7.2016 - 13.7.2020)  (13. jul 2020)
   Godine prolaze, ali nijedna bez sjecanja na tebe brate. I jos mnoge ce proci, ali uspomene na tebe nikada nece. Ostavi nas sa vjecnom ranom dok tvoja mladost u zemlji pociva.
Bio je ponos imati te za brata. Cuvacemo uspomene na tebe i sve ono sto si uradio za nas.
Brat Eriz, sestre Zineta i Sabaheta, i ostala rodbina.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo
Na ahiret je preselio Hako (Selimov) Redzepagić   (1955-2020)  (12. jul 2020)
   U Plavu je 10. jula 2020 godine na ahiret preselio Hako (Selimov) Redžepagić, u 65 godini života.
   Dženaza je obavljena u Plavu.
   Ožalošćeni:supruga Hadija, sin Emir, kćerka Edina, zet Sulejman-Sejo, unučad Alim i Darija, brat Dževat, sestre Ifeta, Bedrija, Sevdija, Sanija i Sehija, bratstvo Redžepagić, rodbina i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.
Specijalno obraćanje Albina Kurtija na Bosanskom jeziku, povodom obilježavanja dana genocida u Srebrenici.    (12. jul 2020)
Specijalno obraćanje bivšeg i AKOBOGDA budućeg predsjednika Vlade Republike Kosovo gospodina Albina Kurtija na Bosanskom jeziku, povodom obilježavanja dana genocida u Srebrenici. Izjava je data specijalno u sklopu programa obilježavanja dana genocida u Republici Kosovo od strane bošnjačkih NVO.
Zahvaljujemo se gospodjici Anesi Čolaković na ustupljenom video materijalu.
Dijaspora Bosnjaka Kosova
Na ahiret je preselila Nadžija (Zama) Bektešević, rodj. Radončić.   (1937-2020)  (12. jul 2020)
  Obavještavamo rodbinu, komšije i prijatelje da je danas u Gusinju na ahiret preselila naša draga Nadžija (Zama) Bektešević,rodj. Radončić, u 83. godini zivota.
Dzenaza je obavljena danas u 13:30 sati na mezarju u Gusinju, u krugu porodice.
Ožalošćeni: sinovi Husnija, Ruško i Kemal, kćerke Vasvija i Sanija, brat Ismet, snahe, zetovi, unučad, bratstvo Bektešević, ostala rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.
Obavještenje UO udruženja EURO Gusinje iz New Yorka    (11. jul 2020)
  Obavještavamo članove i simpatizere da je Upravni Odbor udruženja EURO Gusinje donio odluku da zbog složene epidemološke situacije izazvane korona virusom, koji nažalost zahvatio i naš zavičaj Gusinje i Plav, da za ovu godinu otkažemo naše tradicionalne akcije: "Klanja Kurbana", kao i manifestaciju "Izbor najljepše bašte u Gusinju".
  Istim povodom otkazan je i "Piknik dijaspore", koji organizujemo svakog ljeta za naše iseljenike iz Njujorka i okoline.
  Nadamo se da će ova neprijatna situacija uskoro biti prevazidjena, a dotle pridržavajte se smjernica i upustava koje propisuju relevantne institucije, kako bi smo što bezbolnije izašli iz ovog stanja koje nas je zadesilo.
   U ime UO EURO Gusinje
   Mirzet Vukelj, predsjednik
Počinje gradnja novog mosta na Vruji, investicija vrijedna 400 hiljada eura    (10. jul 2020)
  Rušenjem starog mosta na rijeci Vruji u Gusinju, danas je počela realizacija projekta izgradnje novog mosta, u koji će Vlada Crne Gore investirati blizu 400 hiljada eura, saopšteno je iz Uprave javnih radova.
  Izvođač radova, podgoričko preduzeće “Fidija” ugovorom se obavezalo da će radove završiti do kraja ove godine.
  “Novi most biće dugačak 30 metara, a imaće trotoare sa obje strane kolovoza. Riječ je o jednom od segmenata sveobuhvatnog projekta modernizacije kompletne dionice od Plava do Gusinja, duge oko 10 kilometara, vrijednom blizu 4,4 miliona eura”, dodaju iz Uprave.
  Prva faza sanacije, kojom je obuhvaćeno 1,2 kilometra puta je u završnoj fazi, a nedavno su počeli radovi na drugoj fazi u dužini od devet kilometara.(CdM)
Adem Ado Mulić   (1976 - 10. jul 2015)  (10. jul 2020)
  Danas je 5 godina od kako nisi sa nama. Bol i tuga su sve veća i jača. Dragi sine ostaćeš duboko vezan u našim srcima do kraja našeg života...
  Mnogo nam nedostaješ, tvoj babo Dzeko i majka Mida.
  "Voljeni ne umiru sve dok žive oni koji ih vole i oni koji ih se sjećaju"
Adem Ado Mulić   (1976 - 2015)  (10. jul 2020)
  Dragi i jedini brate, prodjoše i ove pune 5 godina teške kao 5 vijekova. Tuga i bol osta ista kao i onaj dan kad si nas napustio. Ostavio si svoje ime da se pominje svakim danom jer si naš ponos...
  Mnogo nedostajes voljeni i jedini brate...
  Tvoj brat Amel, snaha Aida i bratanić ADO.
Na ahiret je preselio hadži Šefkija-Šelja (Zama) Bektešević   (1961-2020)  (8. jul 2020)
  Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je u Gusinju, u utorak 7. jula 2020 godine na ahiret preselio hadži Šelja (Zama) Bektešević , u 60 godini života.
O datumu dženaze naknadno ćemo vas obavijestiti.
Ožalošćeni: majka Nadžija, supruga Senada, sinovi Miralem i Muamer, snaha Anesa, unuk Ajman, braća Husnija, Ruško i Kemal, sestre Vasvija i Sanija, bratstvo Bektešević, rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.
Human. udruzenje EURO Gusinje i clanovi Upravnog odbora istog donirali $2,400 ZA SANDZAK    (5. jul 2020)
   Humanitarno udruzenje EURO Gusinjeiz New Yorka pridruzilo se humanitarnoj akciji ZA SANDZAK, koju je pokrenula Islamska Zajednica i Kulturni Centar Plav-Gusinje u New Yorku. Oni su iz budzeta uduzenja namjenili $1,000, dok su clanovi Upravnog odbora donirali jos $1,400:
- Euro Gusinje $1000
- Mirzet Vukelj $200
- Selim Čekić $200
- Faro Hodžić $100
- Mihret Radončić $100
- Rasim Bicić $100
- Rafet Hot $100
- Ruždija Jarović $100
- Rifat Dervišević $100
- Husko Koljenović $100
- Akica Djukanović $100
- Aljo Kobilić $100
- Zumber Radončić $100.
P R O D A T O ! Novoizgradjena kuća u Baru - naselje Čeluga    (5. jul 2020)
   P R O D A T O !
 Na prodaju veoma voljno novoizgradjena kuća u Baru - naselje Čeluga. Ukupna povrsina placa je tri ara (300m2), od koji je kuca na temeljima 10x10 (jedan ar), ostala površina 200m2 (dva ara) dvorište i bašta.
   Kuca ima na prvom spratu jedan jednosobni stan i na drugom spratu jedan trosobni stan. Ukupna površina posebnih djelova objekta iznosi 134m2. Krov je ravan i površine je 86m2 (slike u atacmentu). Idealnan za sve vrste party
PRODATO: Bar, Dobre Vode - Hitno i ispod tržišne cijene prodajem jednosoban nov stan    (5. jul 20120)
  P R O D A T O
Bar, Dobre Vode - Hitno i ispod tržišne cijene prodajem jednosoban, nov stan na prizemlju ruske zgrade pored Ruže vjetrova u Dobrim vodama na 150 metara od plaže i Kalamper SPA Resorta.
   Idealna lokacija za izdavanje turistima tokom cijele godine. Bez tereta i ograničenja, Alumil stolarija, fasada sa izolacijom, podno grijanje, italijanska keramika, sanitarija i stolarija. Zgrada radjena za EU i rusko trziste klase LUX. Uknjižen stan, bez tereta i ograničenja.
Obavještenje Islamske Zajednice i Kulturnog Centra Plav-Gusinje u New Yorku - APEL ZA POMOĆ SANDŽAKU    (2. jul 2020)
  Poštovane džematlije,
  Selam alejkum!
  Ovih dana smo svjedoci dramatične situacije prouzrokovane naglim širenjem korona virusa u nekim opštinama na području Sandžaka. Posebno teško stanje je u Novom Pazaru, gdje zdravstvenom sistemu prijeti kolaps. Stoga je potrebno da svi priteknemo u pomoć.
   Islamska Zajednica i Kulturni Centar Plav&Gusinje u New Yorku pokreće još jednu akciju kako bismo pomogli i olakšali narodu Sandžaka.
   Ko god želi da donira može nazvati odbornike i imame Islamske Zajednice. Vaše donacije možete uplatili čekom, kašom ili putem Zelle transakcije direktno na račun IZ.
   Za više informacija nazovite: hadzi Smajlje Srdanovic 917-335-2580, Hako ef. Omeragic 347-935-7820, Ragip H. Cekic 917-749-0187, Nermin ef. Huseinovic 347-781-0144,
   Neka vas Allah dž.š. obilato nagradi!
Medijski sponzor web magazin Gusinje-Plav.com
Muftija Dudić: Vlasti u Beogradu ne dozvoljavaju dolazak ljekara iz BiH    (1. jul 2020)
   Nakon što je posljednjih dana eskaliralo stanje u Sandžaku po pitanju broja zaraženih korona virusom, broj umrlih na dnevnom nivou dostizao desetine, a opšte stanje u lokalnom zdravstvenom sistemu pokazalo nemogućnost da se nosi sa nastalim izazovima, pokrenuta je inicijativa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da se građanima Sandžaka pomogne.
  U tom kontekstu reisu-l-ulema, dr. Husein ef. Kavazović se nekoliko puta telefonskim razgovorima sa predsjednikom Mešihata IZ-e u Srbiji muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, interesovao za aktuelno stanje i načinom konkretne pomoći. U tom kontekstu se došlo na ideju da Islamska zajednica podrži i opremi ljekarsku ekipu iz Sarajeva i Tuzle, koja bi došla kao ispomoć ljekarima i pacijentima u Novom Pazaru, a sa njom i određena vrsta medicinske opreme, koja je neophodna i nedostaje bolnici i pacijentima... nastavak teksta
Zijova staza 2020 - otvaranje turisticke sezone u Gusinju, promo spot turisticke organizacije Gusinje. Produkcija: APUS.    (30. jun 2020)
Ganić Mirsad iz New Yorka po drugi put donirao za IKC Gusinje    (29. jun 2020)
   Od Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija za IKC u Gusinju, imamo informaciju da je Ganić Mirsad po drgi put donirao za IKC u Gusinju. Nakon prvih $200, drugi put:
- Ganić Mirsad je donirao $200

  Do sada ukupno je prikupljeno $382,971 + €88,536 + 10,100KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro (201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
BRAČNI PAR LALIČIĆ: Poziv ljekara zamijenili bavljenjem turizmom    (28. jun 2020)
   Da život u gusinjskom kraju ima perspektivu potvrđuje primjer bračnog para Laličić. Po struci ljekari, odvažili su se da počnu da se bave turizmom. Otvaranjem hotelskog kompleksa s ribnjakom nastoje da afirmišu zdravstveni turizam. Svojim primjerom žele da podstaknu domaće, ali i strane investitore.
kliknite za VIDEO
Brutalna ofanziva protiv Crne Gore    (28. jun 2020)
  Brutalna ofanziva protiv Crne Gore Beograd će teško odustati od Crne Gore. Nacionalizam je u Srbiji državni projekat od kojeg se nije odustalo i preovladavajuća ideologija, ona ne priznaje realnost u regionu i ne odustaje od svojih projekata - kaže Sonja Biserko u intervjuu ,,Pobjedi“.
  "Srbija vodi veoma brutalnu ofanzivu protiv Crne Gore i uopste to ne krije. Ne samo na državnom nivou, već i kroz medije, zavisne i nezavisne. Stvorena je takva atmosfera kao da je pad crnogorske vlasti samo pitanje vremena. Napad na Crnu Goru je raspoređen između Beograda i Banjaluke, SPC i drugih nacionalističkih centara. Zakon o verskim zajednicama je samo povod koji je maksimalno instrumentalizovan. Protura se teza da su Đukanović i Vučić u dosluhu kako bi opstali na vlasti. Nije jasno kako je to Đukanović pomogao Vučiću da osvoji 62 posto glasova na ovim izborima. Gotovo da nema vesti da je Crna Gora otvorila poslednje poglavlje u pregovorima sa EU. .. nastavak teksta
Gusinje: Građani oprezni, privatnici zabrinuti    (27. jun 2020)
   Novi, lokalni slučaj infekcije korona virusom bio je dodatni signal za nadležne službe Gusinja da pojačaju mjere nadzora i kontrole u toj Opštini. Građani su oprezni, a privatnici zabrinuti zbog finansijskih posljedica od kojih se nijesu oporavili ni nakon prvog talasa virusa.
kliknite za VIDEO
Na ahiret je preselio Čekić Šaćira Izet   (1960-2020)  (27. jun 2020)
  Obavjestavamo rodbinu i prijatelje da je u New Yorku, u subotu 27. juna 2020 na ahiret preselio Čekić Šaćira Izet, u 60 godini zivota.
Dzenaza namaz ce se klanjati u nedelju, 28. juna 2020 u 11:00am, u dzamiji u Brooklynu, na adresi: Islamic Center, 2015 64 street, Brooklyn, NY 11204.
Nakon cega ce se izvrsiti dzenaza na Marlboro Muslim Memorial Cemetery na adresi: 340 Spring valley rd, Marlboro Township, NJ 07751.
Ozacosceni: majka Seljima, supruga Sabira, sinovi Edin i Aziz, kcerka Jasmina, bratstvo i prijateli.
Svi smo Allahovi i njemu se vracamo.(www.gusinje-plav.com)
Reuf Bajrović: BiH, Albanija, Kosovo, Turska, “muslimanske” države neće nikad ući u EU, zapamtite to!   (27. jun 2020)
Sjećanje na Hajru Kolenović, rodj, Šabanović.   (27. jun 2020)
  Draga Hajro,
  Evo prodje tužna godina od kako si nas prerano napustila. Svakim danom nam je sve teže. Puno nam nedostaješ i uvijek ćeš ostati u našim srcima i mislima. Nema dana da nam ne nedostaješ. Tvoja pažnja i ljubav prema nama će uvijek živjeti u našim srcima.
  Da ti dragi Allah podari najljepše mjesto dženetu. Amin!
  Tvoji najmiliji
Sjećanje na našeg dragog oca rahmetli Murata (Selman) Mujović.   (27 jun 1989 - 27 jun 2020)(27. jun 2020)
  Danas se navršava 31 tužna godina bez tebe. Beskrajna tuga nizana u 31 godini, a riječi malo.
  Da ti Allah podari Džennet i vječni Rahmet.
  Tvoji najmiliji: supruga Ljuljka, sinovi Iljo, Ragip, Hamdo i Hakija, kćerke Naska i Baka, snahe, unučad i praunučad.
Vojska Crne Gore na rijeci Vruji montirala pontonski most    (26. jun 2020)
Vojska Crne Gore privela je kraju montažu privremenog pontonskog mosta na rijeci Vruja kako bi se privremeno odvijao saobraćaj zbog rušenja i izgradnje novog mosta na rijeci Vruji koji povezuje sela Kolenoviće, Kruševo, Višnjevo. Ovo je početak radova na saobraćajnici Gusinje-Kruševo-Vojo selo – Plav. Planirana je izgradnja novog mosta te proširenje prilazne saobraćajnice.
Sjećanje na našu dragu majku Bademu Radončić, rodj. Lješnjanin   (6.26.2006 - 6.26.2020)  (26. jun 2020)
  Prošlo je 14 tužnih godina bez tebe...Istina je bolna. Tuga beskrajna, riječi malo. Tvoj lik i tvoja neizmjerna dobrota ostat će zauvijek u našim srcima....ostavila si tragove koji se ne brišu. Mnogo nam nedostaješ!
  Neka ti dragi Allah podri lijepi dzenet.
  Tvoji: Kćerke i sinovi kojima neizmjerno nedostaješ.
Lalić S. Asad pred dušom oca Selima donira €500 za IKC Gusinje    (25. jun 2020)
  U Gusinju je preko Medžlisa IZ Gusinje uplaćena nova donacija za IKC u Gusinju:
- Lalić S. Asad pred dušom oca Selima donira €500

  Do sada preko Medzlisa IZ Gusinje je prikupljeno $28,680 + €34,880 + 3,000 Švedskih kruna + $300 Canadskih.
  MIZ-e Gusinje, poziva sve donatore koji se žele priključiti ovom projektu da svoje donacije uplaćuju na blagajni MIZ-e, svakog radnog dana od 7-12 h, i vikendom od 7-9 h kod Ibrahima Bekteševića. Brojevi na koje se možete informisati su +382 69 567 628, i +382 51 256 481.
Do sada ukupno je prikupljeno $382,771 + €88,336 + 10,100KM + ostale donacije
Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
VIDEO Nacionalizam i poziv na sukobe DF-a i SPC: “Ako dođu Rožajci bar ćemo imati s kim da se obračunamo”    (25. jun 2020)
  Tokom sinošnjeg protesta u Beranama, grupa protestanata je blokirala magistralni put Berane – Bijelo Polje. Organizator protesta, Mladen Premović, član DF-a i Crkvenog odbora SPC u Beranama, održao je govor koji pokazuje suštinu ideologije koja stoji iza aktuelne političko – bezbjednosne krize u Crnoj Gori.
Govornik kojem su prisutni skandirali sa “Mlađo” okupljenima je rekao:
  “Imamo neku informaciju da je rožajska krenula interventna, ja sam zamolio lično Marjana (rukovodioca beranske policije) da ih spriječi u dolasku, jer ako dođu onda ćemo bar imat sa kim da se obračunamo”.
  Ovo je naišlo na ovacije mase, očigledno željne i spremne za poseban obračun sa Rožajcima, uz komentare: “Bujrum”.
  Prema informacijama Standarda jučerašnju organizaciju okupljanja građana preuzeo je upravo Crkveni odbor Berana slanjem sms poruka građanima da se okupe ispred opštine u 21 sat.
  
“Svima je jasno šta stoji iza konstatacije da će, ako dođu Rožajci, imati sa kim da se obračunaju i zaključuju da sada, zapravo, nemaju sa kim da se obračunaju iako je beranska policija ispred njih. Izgleda da nakon aveta prošlosti ista ideologija nije ni za pedalj popustila.
  Željno isčekuju sukob sa rožajskom policijom. Zna se i zašto.
  Jedino još ne znaju manjinski narodi koji beskrajno žive u bratsvu i jedinstvu. Ne sjećajući se ni limske doline, Plava i Gusinja, ni Bukovice, a i Štrpce polako zaboravljaju.
  Sjetite se prijetnji jednog od vođa opozicije u Crnoj Gori posebno upućenoj Bošnjacima.
  Mrak je i sinoć bio simbol ideologije mržnje koja se opet nanovo vraća ovim prostorima”, napisao je na svom FB profilu jedan od stanovnika sjevera Crne Gore. (Standard)
Sjećanje na Zufera Osmana Sujkovića   (25. jun 2020)
   Danas, 25 juna navršavaju se 8 godina od smrti našeg dajdže Zufera Osmana Sujkovića.
   Neizmjernu tugu i bol za tobom ne može vrijeme da izbriše, jer uvijek si bio dio naših života i viječno ćeš ostati u našim srcima i mislima.
   Molimo dragog Allaha da ti podari vječiti dženet.
   Sestrići Edin i Emir
Sjećanje na Zufera Osmana Sujkovića    (25. jun 2020)
   Prošlo je 8 godina, a nema dana da te se ne sjetimo i spomenemo. U našim si mislima, srcima i sjećanjima
   Tvoji najmiliji: majka Ema i brat Safet sa familijom.
   Molimo dragog Allaha da ti podari vječiti dženet.
Sjećanje na Gutić Sadetu, rodj. Kolenović   (25. jun 2020)
  Na današnji dan prije dvije godine napustila nas je naša draga Gutić Sadeta, rodj. Kolenović.
  Vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav, nedostaješ nam sve više svaki dan! Zauvjek ćeš biti u našim mislima i našim srcima. Hvala ti na svemu što si učinila za nas.
   Neka ti Allah podari dženetske ljepote i vječiti rahmet!
  Tvoji: suprug Orhan, majka Bahtija, sinovi Elvis i Emil, kćerke Elzana i Elisa, snaha Nena i unučad Adelina, Almedina, Arijana, Adel, Aldin i Arlind.
Sjećanje na dr Mahiju Hot  (25.jun 2009-25.jun 2020)   (25. jun 2020)
  Nisam te zaboravila, a kako bih i mogla? Čuvam te kao najveće blago skriveno u srcu. Tamo zaborav ne zalazi. Do tamo samo ja znam put. Tamo odlazim kad god te se zaželim...
   Ya Rabbi, podari joj džennet!
  Sena
Obracanje Muzafera Radoncica   (24. jun 2020)
   Muzafer Radoncic sa svojim familijom zeli izraziti najdubju zahvalnost svima koji su u nasoj velikoj zalosti nasli vremena da prisustvuju dzenazi u ovom teskom vremenu, putem telefona ili electronskih media olaksaju i budu uz nas kad nam je najpotrebnije.
   Mi molimo Uzvisenog Stvoritelja da sve obilato nagradi i da svako dobro i bereket.
  SVIMA NA DOBRO DA SE VRATI AKO BOG DA.
   AMIN !
Na ahiret je preselila Sanija (Redžo) Bektešević, rođj. Drašković   (1943-2020)  (24. jun 2020)
  Obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je naša draga Sanija (Redžo) Bektešević, rođj. Drašković preselila na ahiret u Sarajevu 22.06.2020. godine u 77. godini života.
   Dženaza će se obaviti u četvrtak 25.06.2020. godine u Gusinju poslije podne namaza u 13:30 sati.
  Ožalošćeni: sinovi: Ismail, Enes i Haris, snahe: Aleksandra i Erminija, unuci: Dino i Emil sa porodicama, braća: Rifat, Dževad, Sadrija, Esad i Sead, sestre: Nusreta, Senada i Hajka, sestrići i sestrične, bratići i bratične, te porodice: Bektešević, Drašković, Đurković, Ibrahimagić, Radončić, Biševac, Vukelj, Kojić, Babaić, Kolašinac, Dervišević i Nikočević, kao i ostala mnogobrojna rodbina, prijatelji i komšije.(www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Demira Olevića   (Jun, 24 2013 - Jun, 24 2020)  (24. jun 2020)
   Prošle su 7 tužnih godina ... Vrijeme koje dolazi ne donosi zaborav, već ljubav i sjećanje na tebe. Tvoja dobrota i iskrena ljubav koju si nam pružao ostaju zauvijek u nama.... puno nedostaješ!
  Tvoj stric, Ervin sa familijom
Dragan Bursać: Đoković korona tour    (23. jun 2020)
  Piše: Dragan Bursać
  A nema šta se nije pričalo: Crna Gora je sa svojim Milogorcima ustaška državica, koja brani sivom tiću Đokoviću da ugosti svoje jastvo i svoje prijatelje na nekakvom rekreativnom teniskom turniru. Crna Gora je toliko ustaška, da Nolo sivi tić može u Zadar, ali ne može u Budvu li Podgoricu. Crna Gora sa Montenigrinima ...
  Pucanj iz zasjede sebi u nogu
   A u čekaj, sunce ti jebem, eno Bugarin Grigor Dimitrov ima koronu!
   Pa i Borna Ćorić, pa kondicioni treneri. Eno Zadar u polukarantinu. Eno sivi tić Đoković, odbio antiviteški testiranje na COVID-19 i zapalio za Beograd. Eno, masovno se testiraju učesnici turnira, gledatelji iz Zadra i Beograda, učesnici raznih vidljivih i manje vidljivih, da ne kažem intimnih splavarskih hepeninga. Eno... nastavak teksta
Sjećanje na Bajrama (Cufov - Taljević) Koljenović    (23. jun 2020)
Prošle su 5 godina duge i teške bez našeg dragog i voljenog.

Bajrama (Cufov - Taljević) Koljenović
(Jun 23, 2015 - Jun 23, 2020).

Nakon pet tužnih godina čuvamo Te i nosimo u našim srcima. Bol nije u riječima, već je bol u našim srcima gdje ćeš ostati voljen i nikad ne zaboravljen. S ljubavlju i ponosom čuvamo uspomene na tebe i srećni smo što smo te imali, a tužni smo što smo te izgubili.
Tvoja supruga Bisa, kćerka Enesa, zet Izet, unučad Mervan i Alen.
WE MISS YOU SO MUCH and We will never forget you!
Odbor IZKCPG New York uplatio dio donacija za IKC Gusinje    (22. jun 2020)
  "Selam Alejkum, uvaženi Džematlije i donatori za Islamski Kulturni Centar u Gusinju.
  Dužnost je odbora Islamske Zajednice Plav-Gusinje, New York preko koga ste donirali za Islamski Kulturni Centar u Gusinju da vas obavijesti da je isti uplatio dio novca ($50,000.00 pedeset hiljada dolara) preko Euro Gusinje inc. New York.
  Dužnost nam je obavijestiti naše povjerljive Džematlije-Donatore o svakoj sledećoj uplati, uz napomenu da i dalje možete uplatiti vaše donacije preko nas.
  Allah Kabul Olsun
Odbor IZKCP New York"
Radončić (Junuza) Husnija-Husko po drugi put donira za IKC Gusinje    (22. jun 2020)
   Od Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija za IKC u Gusinju, imamo vijest da je nakon $100, po drugi put
- Radončić (Junuza) Husnija-Husko donirao $200

  Do sada ukupno je prikupljeno $382,871 + €87,836 + 10,100KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro (201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Sjećanje na Eljmazu Jusufa Bicić   (22.06.2019 - 22.06.2020)   (22. jun 2020)
  Godina je prosla, kako nas je preseljenjem na Ahiret "ostavila" naša voljena majka i nana....
  Riječ "ostavila" približno opisuje naša osjećanja u godini za nama...
  Uvijek ćeš biti ispred svakog našeg djela u našim mislima i našim srcima !
  Neka ti dragi Allah podari Dženet i vječiti Rahmet
  S ponosom: tvoj sin Senad sa porodicom, kćerke Senada, Emina, Sabina i Suada sa porodicom.
Na ahiret je preselio Irfan Muzaferov Radončić   (1982-2020)   (21. jun 2020)
  Sa neizmjrljivom tugom javljamo rodbini i prijateljima da je nas Irfan Muzaferov Radončić jutros na Ahiret preselio u svojoj 38 godini zivota u Hoboken (New Jersey).
O dzenazi ce slijediti naknadne informacije.
Ozaloscena mnogobrojna porodica rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo. Amin! (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Vučetović Mirsad   (1973-2020)   (19. jun 2020)
   Sa velikom tugom i žalošću obavještavamo rodbinu i prijatelje da je u Plavu danas, 19 juna 2020 preselio na ahiret naš dragi Mirsad Vučetović u svojoj 47-oj godini života.
   Dženaza će se obaviti u Plavu, u subotu 20. juna u 14 časova.
  Ožalošćeni supruga: Sanela, sinovi Veton, Rustem, Jeton i Fatjon, kćerke Vasvija, Samra i Arljinda, brat Mitko, sestra Mirsada i mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Inna Lillahi wa inna ilayhi raji’un Svi smo Allahovi i sve se Njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)

Lajm mortor nga familja VUÇETAJ: Me shumë trishtim dhe pikëllim njoftojme të afërmit dhe miqtë tanë se i dashuri ynë Mirsad Vucetoviç u nda nga jeta ne moshën 47 vjeçare. Varrimi i te ndjerit bëhet të Shtunën, 20 Qershor në 2 pasdite në Plavë. Te pikelluar: bashkshortja Sanela, djemt: Vetoni, Rustemi, Jetoni dhe Fajtoni, bijat: Vasvija, Samra dhe Arljinda. vellau: Mitko, motra: Mirsada dhe shumë të afërm dhe miq. Ne jemi të gjithë të Allahut dhe ne të gjithë kthehemi tek Ai.
Pogledajte gostovanje predsjednice opstine Gusinje gospodje Anele Čekić u jutarnjem programu RTCG    (19. jun 2020)
Masiv Bjelica    (19. jun 20120)
   Najvisociji vrh crnogorskih Prokletija Zla Kolata (2535 m), koji se uzdiže na masivu Bjelica i zvanicno je najvisociji vrh Crne Gore. Odmah iza njga su njegovi susjedni vrhovi Dobra Kolata (2.528 m) i Maja Rosit (2.525 m), cime je Bobotov Kuk (2.523 m) na Durmitoru skinut s trona i potisnut na ctvrto mjesto. Te podatke, na osnovu laserskog skeniranja objavila je Uprava za nekretnine Crne Gore kao zvanicne, kao i rang listu 10 najviših vrhova, od kojih su ostalih šest na ovoj listi sa visinama ispod 2.500 metara. Redosled je: Ma­ja e Cafe Cezles (2.496) (Bjelic), Veliki vrh (2.490) (masiv Karanfila), Kucki Kom (2.487), Ljevorecki Kom (2.469), Maja e Špines Sebukur (2.464) (Bjelic), Vasojevicki Kom (2.460). Od 10 najviših vrhova šest se nalazi na podrucju opštine Gusinje (pet na masivu Bjelica, a jedan na Karanfilima).
Na ahiret je preselila Ćorović (Fadila) Jasmina, rodj. Šahmanović  (1965-2020)   (17. jun 2020)
   U Baru je danas na ahiret preselila Ćorović (Fadila) Jasmina, rodj. Šahmanović, u 55 godini zivota.
  Dzenaza polazi u cetvrtak, 18. juna u 12 sati od Islamskog Centra u Baru na mezarje na Karabuskom polju u Podgorici.   Dzenaza namaz ce se klanjati u 14 casova na Karabuskom polju.
    Ožalošceni: majka Atifa, suprug Fadilj, sinovi Denis i Demir, kcerka Sabina, braca Behmen, Arif i Haris, i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Svi smo Allahovi i njemu se vracamo. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Nušević Sadika Džema.   (1946-2020)   (16. jun 2020)
   Tužnim srcem obavještavamo rodbinu i prijatelje da je danas, 16 juna 2020 u New Yorku u 74 godini života na ahiret preselio naš dragi suprug, otac, brat i deda Nušević Sadika Džema.
  Dženaza će se obaviti na Jersey State Memorial Park, 13 Conover Road, Millstone, New Jersey 08535 u srijedu, 17 juna u 10 sati izjutra.
  Ožalošćeni: supruga Bahtija, sin Elvis, snaha Jasna, kćerke Eldina, Azra i Alma, sestre Emina, Bahtija i Jasmina, unučad i zetovi, ostali prijatelji i rodbina.
  Inna Lillahi wa inna ilayhi raji’un Svi smo Allahovi i sve se Njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Čekić (Jaza) Ćaza    (16. jun 2020)
   "Danas, 16.06.2020 godine, navršava se godina dana od kako nas je napustio naš voljeni suprug, otac i đed, Čekić (Jaza) Ćazo.
  Zauvjek ćeš biti u našim mislima i našim srcima.
  Hvala ti na svemu što si učinio za nas.
  Neka ti dragi Allaha podari dženet i vječiti rahmet.
   Tvoji najmiliji: supruga Hasiba, sinovi Almas, Everin i Severin, unučad, snahe i ostala rodbina i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo."
Demant navoda ne-zavisnog odbornika objavljenih u ND Vijesti od 14.06.2020    (15. jun 2020)
   Povodom teksta objavljenog u ND Vijesti dana 14.06.2020.godine pod naslovom “Donacija za siromašne i u džepovima funkcionera” sa indignacijom odbacujemo tvrdnje ne-zavisnog odbornika Fahrudina Derviševića koji po ko zna koji put iznosi netačne tvrdnje na rad lokalne samouprave. Pomenuti često paušalno i neprovjereno dezavuiše javnost svojim netačnim tvrdnjama i neprovjerenim informacijama te time navodi čitaoce na pogrešan zaključak.
  Povodom donacije Islamske zajednice i kulturnog centra Plav & Gusinje iz Njujorka, Opština Gusinje prihvatila je pomenutu donaciju kako su to učinili i kolege susjednih opština.
   Predsjednica opštine Gusinje Anela Čekić je donijela Rješenje o formiranju Komisije za raspodjelu sredstava dobijenih donacijom za otklanjanje socio-ekonomskih posljedica prouzrokovanih pandemijom koronavirusa. Komisija je sačinjena od 5 članova od kojih 3 predstavnika opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, 1 predstavnik Sekretarijata za privredu, razvoj i finansije opštine Gusinje i predstavnica Opštinske organizacije Crvenog krsta Plav.
  Opština Gusinje je otvorila poseban žiro račun na kojem su sredstva uplaćena u iznosu od 11.861,31 eura. Zadatak komisije se odnosio na utvrđivanje načina i metodologije za isplatu opredijeljenih sredstava. Na osnovu podataka predstavnika Opštinske organizacije Crvenog krsta Plav, Komisija je sačinila spisak lica kojim se opredjeljuje pomoć za otklanjanje socio-ekonomskih posljedica prouzrokovanih pandemijom korona virusa na teritoriji Opštine Gusinje. Pomoć je dobilo 236 lica u vidu vaučera. Vrijednost jednog vaučera je iznosila 50 eura i svaki vaučer je zaveden u nadležnoj službi opštine.
  Odbornik Fahrudin Dervišević na sjednici Skupštine opštine Gusinje, održanoj 04.juna 2020.godine u vidu odborničkog pitanja zatražio je uvid u spisak osoba koje su dobila pomenutu pomoć. U skladu sa procedurom koju definiše Poslovnik o radu Skupštine opštine Gusinje odbornik Dervišević nije sačekao odgovor već je u medije iznio netačne informacije koje se odnose na transparentnost podjele pomoći. Shodno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, spisak lica koja su obuhvaćena ovom donacijom nije objavljen na zvaničnom sajtu opštine Gusinje, jer bismo diskriminisali odnosno neopravdano pravlili razlike prema određenim kategorijama ili grupama ljudi.
  Odgovorno tvrdimo da je spisak sveobuhvatan, nije politički motivisan i na njemu se ne nalazi ni jedan funkcioner opštine Gusinje kako u naslovu pomenutog teksta stoji. Vjerujemo da smo na osnovu našeg dosadašnjeg rada stekli povjerenje da se ovakve vrste pomoći distribuiraju i preko Opštine Gusinje.
  Demantujemo navod odbornika Derviševića da u Gusinju živi 1.000 stanovnika, što nije u skladu sa činjeničnim stanjem niti zvaničnim podacima Monstata koji se odnose na popis stanovništva. Imenovani često navodi informacije koje nijesu provjerene i tako narušava ugled svojeg mjesta, opštine i sugrađana. S tim u vezi prema pomenutom odborniku Opština Gusinje će pokrenuti tužbu za klevetu kako bismo pred nadležnim institucijama sačuvali ugled Gusinja i Gusinjana.
  Kabinet predsjednice Opštine Gusinje
Safet Kolasinac sa bracom prikupio 2,500 eura za bracu Novicevic iz Plava    (15. jun 2020)
Uvazeni čitaoci, postovani donatori. Dužnost nam se obratiti i zahvalit svim humanim ljudima, posebno danas bih se zahvalili Safetu Kolasincu i njegovoj braći su prikupili sredstva za bracu Novicevic u iznosu 2.500 eura.
Ujedno bih se zahvalila ispred udruzenja HELP PLAV uvazenom uredniku web magazina www.Gusinje-Plav.com Rafetu Hotu i Raifu Feratovicu koji su takodje u SAD prikupili $20.210 za ljecenje brace Novicevic.
Ispred udruzenja HELP PLAV saljemo jedno veliko hvala. Neka je ovaj vid pomoci u kabul onima koji su ovakav nijet imali i ostvarili.
Bela Medunjanin, predsjednica NVU Help Plav
PUT DO GUSINJA - TV VIJESTI 14.06.2020.    (15. jun 2020)
Sjecanje na Jusufa Bektesevica    (14. jun 2020)
  
Dana 14 juna navrsavaju se 8. godina od kad si nas ostavio i otišao na bolji i ljepsi svijet.
   Ostavio si tvoje uspomene i vrline da naslijedim, kako ja, tako i moja djeca, koje dolikuju samo čovjeku koji nikad nikome nije mislio zlo i zelio svakom pomoći.
   Zato, neka ti dragi Allah podari dženet na tom svijetu i bit ćeš uvijek u našim mislima i ispred nas, jer voljeni nikad ne umiru.
   Tvoji najmiliji: supruga Muska, sin Almir, snaha Anela, unuke Samra, Alma, Lejla i Dzeneta i unuk Emir
Na ahiret je preselila Hasnija Cecunjanin, rodj. Ćirković  (1933-2020)   (14. jun 2020)
  U New Yorku je u nedelju, 14. juna 2020 godine na ahiret preselila naša majka Hasnija Cecunjanin, rodj. Ćirković u 87-oj godini života.
  Dženanza će se obaviti u ponedeljak, 15. juna 2020 u 12 sati na podne na Balkan mezarju u Upstate New York.
   Ožalošćeni: sinovi Saljih, Selim, Selman i Aljo, kćerke Paša, Umihana, Esma i Enisa bratstvo i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Nikočević (Šabo) Rustem  (1948-2020)   (14. jun 2020)
  Dana 13.06.2020. godine na ahiret je preselio Nikočević (Šabo) Rustem, u 72. godini života.
  Dzenaza će se obaviti u ponedeljak, 15.06.2020. godine sa podne namaza i polazi od Nove dzamije.
  Zdravoglava za zene se prima u Novoj dzamiji a za muškarce u restoranu kod Bajrovića.
   Ožalošćeni: sinovi Mema i Mensur, braća Hulje i Sako, snahe, unučad kao i mnogobrojna rodbina.
   Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Kemal Purišić: Isplata penzija i socijalnih davanja biće redovna    (14. jun 2020)
   Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić kazao je da će penzije i sva socijalna davanja u narednom periodu biti isplaćivana redovno.  Purišić je za Novu M kazao i da je, zbog posljedica koronavirusa, oko hiljadu i po ljudi ostalo bez posla. Naveo je da vjeruje i da će ove godine na crnogorskom primorju biti angažovano više domaće radne snage nego li ranijih godina.
  "Vlada Crne Gore i Ministarstvo rada čini sve da što se tiče isplate penzija i socijalnih davanja bude na vrijeme, onako kako je bilo do sada. Penzije i socijalna davanja će biti redovna i na vrijeme i biće redovno usklađivana, tako da se ne očekuje ništa tu specijalno novo", rekao je on.
   Na Zavodu za zapošljavanje prijavljeno je šest i po hiljada ljudi, ali Purišić tvrdi da nisu svi na Zavodu zbog dobijanja otkaza.
   "Do 8. Juna taj broj je bio 1.450 i to su direktno otpušteni radnici. Na zavodu se prijavilo oko šest i po hiljada ljudi ali su to mahom ljudi koji su se prijavili da bi ostvarili pravo na subvenciju za novo zaposlene. Jedan broj njih se odlučio da bi ostvario jednokratne naknade", zaključio je Purišić. (Kodex)
Sjecanje na Halima (Junuza ) Kolenovic   (14. jun 2020)
  Danas 14-6-2020 navršava se pet godina od kako nisi sa nama.
  Vrijeme prolazi, a tugu ne briše.
  S ljubavlju koju smrt ne prekida i s tugom koju vrijeme ne lijeci, ostaješ živjeti u našim srcima.
  Molimo dragog Allaha da ti podari dzenet i vjecni rahmet.
  Tvoji: supruga Amela, sin Semih i kcerke Anisa i Suma
Sjecanje na Rusminu-Rusku Kandic, rodj. Radoncic   (13. jun 2020)
  Godina je prošla, a sjećanje na tvoju dobru plemenitost, hrabrost i ljubav koju si nam pruzila ne moze se lako zaboraviti. Za uvjek cemo ti biti zahvalni na tome.
  Neka ti Allah podari najljepse mjesto u dzenetu, tvojoj plemenitoj dusi.
  Tvoji: suprug Dževdet, sin Edis i kćerka Enisa Kandic
Sjećanje na Hatemu-Ljaku Deljanin, rodj. Šestović    (13. jun 2020)
   Danas, 13-og juna 2020, se navršava 10. godina kako si nas napustila.
  Vrijeme prolazi, a sjećanje na tebe majko ne nestaje. Uvijek smo te voljeli i uvijek ćes biti voljena i nezaboravljena.
   Tvoji najmiliji: sinovi Izet, Ragip, Redžo i Admir, šćerke Ismeta i Nevzeta, snahe, zetovi, unučad i paraunučad.
Na ahiret je preselila Deljanin (Hasa) Sevdija, rodj. Bajrovic   (1938-2020)    (13. jun 2020)
   U Gusinju je u petak 12. juna 2020 na ahiret preselila Deljanin (Hasa) Sevdija rodj. Bajrovic, u 82 godini zivota.
   Zdravoglava za zene se prima u Novoj dzamiji, a za muskarce u Restoranu kod Bajrovica.
Dzenaza ce se odrzati danas, u subotu 13. juna i krece u 14h od Nove dzamije.
   Ozalosceni: sin Rafet, kcerka Rusminka, unucad Rusmin, Aldin, Zumreta, Zuhreta, Bahta i Sara porodice Deljanin i Bajrovic prijatelji i rodbina.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
FOTO-VIDEO "LEA" Plav - vl. Mirza Mekuli   (12. jun 2020)
FOTO-VIDEO "LEA" Plav - vl. Mirza Mekuli

Profesionalno-Kvalitetno-Brzo-Povoljno
SNIMANJE I MONTIRANJE SVIH VRSTA VIDEO MATERIJALA
Svadbe, Rodjendani, Suneti, Kane, Reklame, Utakmice, Dzenaze

Kontakt: + 382(0)68/543-222,   +382(0)51/251-131,
FB: Mirza Mekuli,   E-mail: mirza.mekuli@gmail.com
Na ahiret je preselio Džafer (Šeća) Redžić   (1941-2020)   (12. jun 2020)
   U Podgorici je 7. juna 2020 na ahiret preselio Džafer (Šeća) Redžić, u 79 godini zivota. Dzenaza je obavljena 8. juna na mezarju na Cijevni.
   Ožalošćeni: supruga Nafija, sin Elvis, kcerka AMela, Alma i Sanela, unucad, bratanici Ismet i Ramiz, bratanicne, sestricici, sestricne, snahe, kumovi, prijatelji, familije Redzic i Nikocevic.
  Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo.
Sjecanje na rahmetli Etema H. Omeragic  (11. jun 20120)
   Dana 11. juna trinaest je godina od kako nisi sa nama, ali si uvjek u nasim mislima.
  Ni godine koje prolaze ni zivot koji tece sjecanje na tebe izbrisati nece.
   Sa ponosom cuvamo uspomene na tebe i tvoja djela.
  Neka ti dragi Allah podari lijep dzenet i vjeciti rahmet.
  Brat Enver sa porodicom.
Tužno sjećanje na Etema H. Omeragića   (11.06.2007 -11.06.2020)  (11. jun 20120)
  Počivaj u miru mili brate gdje bola nema, a bol za tobom je vječita rana u mojoj duši.
  Allahu dragi podari mu dženet iz dženetske bašte.
   Sestra Haska i zet Redžo sa djecom.
Na ahiret je preselio Juso (Dema) Hot    (1948-2020)  (8. jun 20120)
  U Gusinju je danas na ahiret preselio Juso (Dema) Hot, u 72 godini zivota.
   Dzenaza ce se obaviti u utorak, 9. juna 2020 u 17h na mezarju u Gusinju.
   Ozalosceni; sin Salih, kcerke Mersiha, Melinda i Seniha, braca Husko, Hakija, Ruzdija i Dzeko, sestre Zinka i Sabaheta, rodbina i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.(www.gusinje-plav.com)
Bratstvo Šarkinović iz Njemačke doniralo €5,000.00 (pet hiljada) za Islamski Kulturni Centar Gusinje.   (8. jun 2020)
   Od Plavsko-Gusinjski Merhameta iz Njemacke je Odboru u New Yorku koji koordinira akcijom prikupljanja donacija za buduci IKC u Gusinju, stigla informacija o veoma vrijednoj donaciji od €5,000 (pet hiljada):
- Bratstvo Šarkinović €5,000 (pet hiljada) za IKC Gusinje

  Preko PG Merhameta u Njemackoj je donirano ukupno 40,560€.
Odbor u Njemackoj kojem se mogu svi obratiti koji žele da podržu ovaj važan i znacajan projekat: Suljo Jarovic (Wuppertal) +4915782801868, Zuvdija A. Radoncic (Darmstadt) +4915787314221, Dževad Cekic (München) +4917657183444, Jusuf Julevic (Stuttgart) +491774755734, Beka Selimanjin (Olpe) +491787243888, Zuvdo Mulic (Olpe) +491629891176, Esmin Gruda (Gütersloh) +4917684780265
  Dodatno postoji mogucnost da se uplati donacija na konto:
   Plavsko-Gusinjski Merhamet
  Frankfurter Sparkasse
  IBAN:DE 47 5005 0201 0200 0903 13
   SWIFT-BIC: HELADEF 1822

  Sve donacije ce biti objavljene i kompletna suma ce skupa biti urucena inicijativnom odboru iz NY.
   Eldin Cekic-Plavsko-Gusinjski Merhamet
Do sada u ovoj akciji prikupljeno $382,471 + €87,286 + 10,100KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + ostale donacije. Medijski sponzor je web magazin Gusinje-Plav.com
Dva odbornika i dio članova Partije za Gusinje pristupili Bošnjačkoj stranci   (4. jun 20120)
  Dio članova Partije za Gusinje, među kojima su i dva odbornika u lokalnom parlamentu Mesud Čekić i Edin Mulić, pristupili su Bošnjačkoj stranci.
  Kako je saopšteno iz BS, u zajedničkoj izjavi Čekića i Mulića ističe se da je ta stranka jedina parlamentarna partija koja je u svom programu kao jedno od načela imala vraćanje statusa opštine Gusinju.
  “Takođe, smatramo da je BS svojim zalaganjem u pravcu ravnomjernog razvoja sjevera naše države istinski pokazala brigu za ovaj dio Crne Gore. Sigurni smo da ćemo zajedno raditi u postizanju našeg primarnog cilja, a to je stvaranje boljeg i ljepšeg Gusinja i Crne Gore, kao i poboljšanje životnog standarda za sve građane. Uvjereni smo da ćemo zajedničkim snagama doprinijeti jačanju ideje Bošnjačke stranke”, navodi se u izjavi Čekića i Mulića.
  Bošnjačka stranka će u SO Gusinje biti zastupljena sa tri odbornika.
  “Čekić i Mulić će zajedno sa još jednim odbornikom BS činiti odbornički klub u SO Gusinje”, naglasili su u toj stranci. (CdM)
Sjećanje na Šehović Vasviju-Vasku, (rodj. Redzematović)   (5. jun 2020)
  Danas, 05.06.2020. navrsava se godina od kad vise nije sa nama nasa voljena majka,supruga,nana.
  Godina brzo prodje, a bol za tobom ne prestaje.
  Neka ti dragi Allah podari najljepse mjesto u Dzenetu.
  Tvoji: suprug Teufik, cerke Jasmina i Mersina, sin Jasmin, unuci Emir i Alen
Na ahiret je preselio Mustafa (Junuza) Radončić  (1942-2020 (4. jun 20120)
   S'neizmjernom tugom i bolom obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je 3. juna 2020 godine u 79 godini života na ahiret je preselio Mustafa (Junuza) Radončić.
   Dženaza će se obaviti na Floridi-SAD.
  Ožalošćeni: sin Haris, kćerke Lejla, Diana i Izabela, brat Huso, sestra Huma, zet, snaha, uničad, i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo.(www.gusinje-plav.com)
Zavičaj i Crna Gora ZAUVIJEK U SRCU: Otišli su prije 26 GODINA, a onda su pokrenuli posebnu HUMANU PRIČU!   (1. jun 2020)
  Kada je prije 26 godina sa porodicom iz rodnog Gusinja otišao u Sjedinjene Američke Države (SAD), Rafet Hot je znao da to ne znači i zauvijek zbogom svojoj domovini.
  I tako je i bilo.
  Kada je odlučio da sa suprugom Vesnom ode u SAD, njihovi sinovi su bila djeca: Edvin je imao devet, a Edin pet godina. U međuvremenu, mladići su u dalekoj Americi bili posvećeni svom obrazovanju, pa danas sa ponosom mogu reći da su ugledni advokati, sa zavidnom karijerom.
  HUMANOST NE ZNA ZA GRANICE
  Iako na drugom kontinentu, Rafet je uz pomoć svojih sinova krenuo u realizaciju jednog posebnog projekta, koji i dan danas živi.
  Naime, 2002. godine pokrenuli su web portal gusinje-plav.com, sa jasnim ciljem – da na jednom mjestu ljudima iz dijaspore budu dostupne sve informacije, a sa akcentom na domovinu.
  „Na ideju da napravimo web portal smo zajedno došli, kada su bili oni bili srednjoškolci. Tačnije početak rada portala datira prije 18 godina, tj. februara 2002. godine. Razlog je bio prost, ogroman broj naše dijaspore porijeklom iz Gusinja i Plava (barata se sa cifrom preko 35 hiljada samo u Njujorku i okolini), sa željom da na jednom mjestu mogu dobiti informacije o događajima u samoj dijaspori i našoj domovini Crnoj Gori, tj. Plavu i Gusinju. Edvin i Edin su osmislili tehnički dio, dok sam ja koristio iskustvo stečeno radeći kao član redakcije naša dva radija u Njujorku - radio Sevdah i radio Behar”, ističe Rafet na početku razgovora za Kolektiv.me.
  Uz vrijedan i posvećen rad, portal je postao prepoznat širom Crne Gore i regiona, i kao takav nezaobilazan izvor informisanja za dijasporu.
  A onda je ubrzo krenula i jedna posebna humana priča!... nastavak teksta
Sjećanje na Saljiha (Omerovog) Vukel    (31. maj 20120)
  Dana 31. maja 2020 navršava se tužna godina od nas je napustio naš dragi Saljih Omerov Vukel
   Istina je teška, praznina velika, a riječi male da kažemo šta si nam značio. Ostavio si tragove koji se ne brišu, sjećanja koja ne blijede i dobrotu koja se nikada ne zaboravlja. Teško se mirimo sa surovom i teškom istinom da smo se zauvjek rastali sa tobom.
   S'ljubavlju koju smrt ne može da prekine i tugom koju vrijeme ne liječi zauvijek ćemo te čuvati u našim srcima. Odmaraj u tišini gdje bol ne postoji, a doživotna bol je ostala u srcima kod onih koji te vječno vole.
  Nek ti Allah podari najljepši Dženet.
  Tvoji najmiliji: supruga Sanija, sin Beko, kćerke Sendiya i Beka sa familijama
Sjecanje na nase drage roditelje oca Idriza i majke Ruve Kolenovic    (31. maj 20120)
  Dragi nasi roditelji, godine se nizu, od kako nas napustiste. Vrijeme prolazi, ali vas ne brise. Sjecanje na vas je sve vise i vise.
  Voljeni nikada ne umiru, dok zive oni koji ih vole.
   Molimo uzvisenog Allaha da vam podari dzenet i sve dzenetske ljepote. Vama dzenet, familiji mnogobrojnoj saber i sjecanje da vas nikada ne zaboravimo.
   Bili ste i ostacete nas ponos.
Na ahiret je preselila Izeta (Zuka) Bicić, rodj. Omeragić   (1954-2020)   (30. maj 20120)
   U Duizburgu (Njemačka) je danas na ahiret preselila Izeta (Zuka) Bicić, rodj. Omeragić, u 66-oj godini života.
   Dženaza će se naknadno objaviti.
   Ožalošćeni: suprug Zuko, sinovi Edin, Edis i Emil, snaha Alma, unučad Enes, Enel, Eles, Elma, Ena, Elina, Ema, Lenox i Elisa, braća Ibrahim i Mehmed, sestre Fildija i Sadeta, familije Bicić i Omeragić i mnogobrojna rodbina.
  Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo.(www.gusinje-plav.com)
Nenad Čanak o crnogorskoj crkvi u Hit tvitu, 24.05.2020.    (29. maj 2020)
Turistička organizacija Gusinje - Kula Rašića   (28. maj 2020)
  U Gusinju se mogu vidjeti mnoge kule koje su i dan danas očuvane, jedna od njih je Kula Rašića.
  - Najljepša gusinjska kula je kula Rašića. Ona se nalazi i na najljepšem mjestu u Gusinju. Ponosno se diže na Tablji, kupastom i na vrhu zaravnjenom uzvišenju na desnoj obali rijeke Grnčar, na najvećoj nadmorskoj visini u gradu Gusinju-na 945 m, u mahali Omeragića. Na tom mjestu su se nekada okupljali prvaci Gusinja i donosili značajne odluke za Gusinje, i ne samo za Gusinje.
  Kulu su sagradili Mustafa Muljko, Aljija Aljko, Avdulah Duljko, Nuro, Medo i Mazo, sinovi Ramadana Raša Sejdovog Radončića 1904. godine. Po Ramadanu Rašu njihovo potomstvo dobilo je prezime Rašić.
   Dimenzije kule su 10 x 1 m. Temelji kule dopiru do nivoa Grnčara, pa Gusinjani kažu da je kula u zemlji koliko i nad zemljom. Kula ima prizemlje i dva sprata. Zidana je od lomljenog kamena, djelimično pritesanog. Samo su ramovi prozora, vrata i ćošnici od fino isklesanog kamena.
  Tekst preuzet iz: Kulturno- istorijsko nasljeđe plavsko-gusinjskog kraja, Halil R. Markišić
UPRAVA ZA NEKRETNINE-PODRUČNA JEDINICA GUSINJE    (27. maj 2020)
  Poštovani gradjani,
  Obavještavamo Vas da će od 01.06.2020. godine, započeti izlaganje podataka na javni uvid i pravima na njima dobijenih prilikom avio snimanja a koje se odnose na nepokretnosti upisane na području KO Dolja.
  Obavještavamo sve vlasnike koji imaju nepokretnosti na gore navedenom području da su dužni da se jave Upravi za nekretnine - PJ Gusinje (katastar) i da pristupe izlaganju podataka na javni uvid za svoju imovinu koja se nalazi na ovom području, koje će vršiti komisija u sledećem sastavu:
  - Eldin Radončić - pred. komisija;
  - Beko Gačević - administrativna podrška;
  - Mihailo Jovović - geometar;
  - Fljamur Djonbaljaj - povjerenik.
   Gradjani i pravna lica koja smatraju da polažu pravo na odredjenoj nepokretnosti, dužni su da Komisiji za izlaganje dostave punovažne isprave za upis nepokretnosti (ugovor, pravosnažnu sudsku odluku ili odluku nadležnog organa), na osnovu kojih se na nesumnjiv način može utvrditi pravo svojine na nepokretnosti.
  Fizička lica u cilju indetifikacije dužna su donijeti ličnu kartu ili pasoš.
   Ovlašćeni zastupnici pravnih lica pored lične karte ili pasoša u obavezi su donijeti i ovlašćenja o zastupanju i izvod iz sudskog registra pravnoga lica.
  Danom početka primjene katastra nepokretnosti prestaje da važi popisni katastar.
   Ovo je jedinstvena prilika da se na lak, jednostavan i najvažnije od svega besplatan način urede imovinsko pravni odnosi vezani za Vaše nepokretnosti koje se nalaze na KO Dolja.
Uplaćena donacija $20,210 od Plavljana i Gusinjana iz New Yorka za braću Nemanju i Lazara Novićevića    (27. maj 2020)
  U ime Raifa Feratovic i Rafeta Hota iz New Yorka, organizatora humanitarne akcije za bracu Nemanju i Lazara Novicevica iz Plava, obavjestavamo donatore i zainteresovane da su na ziro-racun Fondacije "Budi Human" iz Podgorice, (koja je nosilac projekta), uplacena novcana sredstva u iznosu od $20,210 (dvadeset hiljada dvesta deset dolara), koja su prikupljena u SAD.
   Novcana sredstva prikupljena u New Yorku i okolini, ce zajedno sa donacijama 27.228 eura koje je prikupila Fondacija "Budi human" biti iskoristena za lijecenje brace Nemanje i Lazara Novicevic u bolnici LIV u Istambulu.
   U ime organizatora ove humanitarne akcije zahvaljujemo se svima koji su uzeli ucesca u ovoj humanitarnoj akciji, kojom smo pokazali da su Gusinjani i Plavljani u New Yorku bez premca kada je humanizam i dobrocinstvo u pitanju.
   O daljnjem toku lijecenju brace Novicevic u Istambulu, redovno cemo vas obavjestavati preko naseg web magazina Gusinje-Plav.com, koji je bio i medijski sponzor ove humanitarne akcije.
   Sobzirom da smo poznati po svojoj transparentnosti i javnosti u radu, u atacmentu prilazemo dokaze o uplati donacije od nase dijaspore iz New Yorka, kao i dokaz da je novac stigao na ziro-racun u Podgorici.
Sjecanje na Omeragic (Zama) Bahtiju    (1939-2015)   (25. maj 2020)
   Danas, 25. maja navrsava se 5 godina od tvoje smrti.
  Sestro moja draga, prolaze godine istina je bolna a tuga beskrajna. Ostavila si tragove koje se ne brisu i dobrotu koju pamtimo. Uvjek ces zivjetu u nama i tvoje uspomene vjecno cemo pamtiti i tvoju paznju koju smo imali.
  Nek ti Allah dragi podari lijepi Dzenet.  Tvoji najmiliji: brat Hazem sa porodicom, sestre Nafija, Emina i Nadira (Gara) sa porodicom.
Sjecanje na Omeragic (Zama) Zufera    (25. maj 2020)
  Dana, 16.05.2020. godine navrsile se se 28 godina od pogibije naseg dragog brata Omeragic (Zama) Zufera.
  Moj dragi brate, sto treba da slavimo tvoj rodjendan 25. maja, a mi ti ga slavimo sa tugom i suzama. Kao sunce i zvijezde kad zadjose a tuga je bolna i beskrajna.
   Neka ti je vjecni rahmet i neka ti dragi Allah, dz.s podari lijepi Dzenet, jer si dao zivot boreci se na njegovom putu. Sjecanje na tebe ostace vjecno u nasim srcima jer si bio posten i plemenit covjek kakav se rijetko moze sresti. Zauvijek sa bolom u dusi.
  Tvoj brat Hazem (Zeko) sa porodicom i sestre: Nafija, Emina i Nadira (Gara) sa porodicom.
Preko Medzlisa IZ Gusinje ove donacije €100 za IKC Gusinje    (24. maj 2020)
  U Gusinju su preko Medzlisa IZ Gusinje uplacena nova donacija za IKC, u iznosu od €100. Donator je:
- Redžepagić Sajma sa porodicom, pred dušom supruga Envera €100

  Do sada preko Medzlisa IZ Gusinje je prikupljeno $28,680 + €33,680 + 3,000 Švedskih kruna + $300 Canadskih.
  MIZ-e Gusinje, poziva sve donatore koji se zele prikljuciti ovom projektu da svoje donacije uplacuju na blagajni MIZ-e, svakog radnog dana od 7-12 h, i vikendom od 7-9 h kod Ibrahima Bektesevica. Brojevi na koje se mozete informisati su +382 69 567 628, i +382 51 256 481.
Do sada ukupno je prikupljeno $380,371 + €81,786 + 10,100KM + ostale donacije
Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Sjećanje na Nezira Šaćira Hot   (2000-2020)   (24. maj 2020)
  Danas, 24. 05. 2020. navršava se 20 tužnih godina od kako nije više sa nama naš dragi suprug i otac Nezir Šacirov Hot.
   Ni godine koje prolaze ne mogu umanjiti našu bol i prazninu koju osjećamo. Ostavio si neizbrisiv trag i dobrotu koja se pamti. Hvala ti za svu ljubav i paznju koju si nam pružao.
  Ponosni što smo te takvog imali: tvoja supruga Igbala, sin Zuvko, kćerke Haska, Kumra i Sana, snaha Ikmeta, zetovi i unučad.
Na ahiret je preselio Eljez (Ibra) Purišić   (1942-2020)   (21. maj 2020)
  U Plavu je jutros, 21. maja 2020 godine na ahiret preselio Eljez (Ibra) Purišić, u 78-oj godini života.
  Dženaza je obavljena danas u 16:00h na Hrankovića mezarju.
  Ožalošćeni: supruga Nurija, sinovi Armin, Alen, Adis i Ernel, kćerke Hasnija i Amela, snahe, unučad i mnogobrojna porodica i prijatelji.
  Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
HUMANTIARNA AKCIJA U PLAVU I GUSINJU    (19. maj 2020)
   Reis Islamske zajednice Rifat ef. Fejzić danas je boravio u medžlisima Plav i Gusinje. On je za predstavnicima medžlisa Plav i Gusinje, te sa glavnim imamima podijelio po stotinu paketa humanitarne pomoći.
   Današnja akcija u plavogusinjskom kraju je nastavak humanitarnog projekta pomoći TIKA-e. (monteislam)
Na ahiret je preselila Bručaj Nurija, rodj. Radončić   (1931-2020)   (19. maj 2020)
  Jučer, 18.maja 2020 godine u Kosovskoj Mitrovici je na ahiret preselila Nurija Bručaj, rodj. Radončić , u 89-oj godini života.
   Zbog trenutne situacije izazvane pandemijom Corone virusa, umjesto u Gusinju dženaza će se obaviti danas u Kosovskoj Mitrovici u 18:00 časova po lokalnom vremenu.
  Ožalošćeni sinovi Muhamed i Muharem, kćerke Nadžija, Ljutvija i Sanija sa familijama.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Radončić (Redža)) Etem   (1932-2020)   (11. maj 2020)
  U Gusinju je jutros na ahiret preselio Radončić (Redža)) Etem, u 88-oj godini života.
  Dženaza je objavljena danas na mezarju u Gusinju.
  Ožalošćeni: sinovi Ramo i Ramiz, kćerke Hajrija, Djulja, Sevda, Bahtija i Rabija, snahe, unučad i mnogobrojna rodbina i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Kemal ef. Cecunjanin - A Response to The Current Tragedy    (17. maj 2020)
Na ahiret je preslila Nafija - Nara (Avda) Bektašević, rodj. Čekić    (1957-2020)    (17. maj 2020)
   U Sarajevu je posle kraće bolesti danas, 17. maja 2020, na ahiret preselila Nafija - Nara (Avda) Bektašević, rodjena Čekić, u 63 godini života.
   Dzenaza će biti obavljena u krugu uže porodice na gradskom mezarju u Zavidovićima BiH.
  Ožalošćeni: sinovi Mirzet i Adnan, snaha Merima, unuka Zara, sestre Ema, Zalja, Bahta, Hurka, Šećka, Mulja, Roca i Sevda, brastva Bektašević i Čekić, kao i mnogobrojna rodbina.
   Inna lillahi we inna ilejhi radzun. - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Sopštenja bratstva Mačkić i Ibrić    (17. maj 2020)
Poštovana rodbino, komšije i prijatelji,
   U momentu kada smo juče ispratli na vječni počinak našeg Hamda Mačkića, želimo ovim putem da zahvalimo svima Vama koji ste u velikom broju i pored specificnog stanja u kojem se nalazi cijeli svijet i pošasti koju nazivaju “Corona”, smogli snage i došli na Washington Memorijal mezarju na Long Islandu, da klanjate dženazu i prisustvuje njegovom poslednjem ispraćaju. Upravo Vaše mnogobrojno prisustvo i pored svih restrikcija i opasnosti kroz koje prolazimo zbog pandemije Corone virusa, je dokaz koliko je naš Hamdo bio poštovan i cijenjen u našoj Plavsko-Gusinjskoj zajednici u New Yorku i šire.
   Takodje, dugijemo zahvalnost i onima koji su imali želju da prisustviju dženazi, ali su bili sprečeni iz objektivnih razloga, kao i onima koji su putem telefona i društvenih mreža uputili dirljive poruke i riječi utjehe u povodu preseljena na ahiret našeg brata Hamda.
   Da Vam se svima na dobro vraća.
   Bratstva Mačkić i Ibrić.
Na ahiret je preselio Hamdija-Hamdo (Aljo) Mačkić    (1950-2020)    (15. maj 2020)
   U New Yorku je danas, 15. maja 2020. na ahiret preselio Hamdija-Hamdo (Aljo) Mačkić, u 70-oj godini života.
   Dženaza će se obaviti na Washington Memorial mezarju na Long Islandu, u subotu, 16. maja u 1:00pm.
Zbog trenutne situacije molimo sve one koji budu prisustvovali dženazi da se na mezarju pridržavaju fizičkog razmaka i da nose zaštitne maske.
   Ožalošćeni: supruga Djuka, sinovi Alija i Abidin, kćerke Alma i Bilsana, braća Hakija, Ruždija, Sadrija i Šaćir, sestre Razija i Sevdija, bratstva Mačkić i Ibrić, rodbina i prijatelji.
  Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Avdulja (Šeća) Feratovića    (14. maj 2020)
Četrnaestog maja 2020. navršavaju se 28. godina od tragične smrti na Ilidži (Sarajevo) našeg dragog
Avdulja (Šeća) Feratović
(20.2.1960 - 14.5.1992)

Istina je bolna. Tuga beskrajna, riječi malo... Ostavio si tragove koji se ne brišu i dobrotu koja se pamti. Vječno ćes živjeti u nama kroz najljepše uspomene koje bolno podsjećaju na ljubav i pažnju koju smo tvojim odlaskom izgubili. Sjećanje je trajno kao naša tuga za tobom.
Tvoji najmiliji
Na ahiret je preselio Adem (Husa) Hot    (1941-2020)    (13. maj 2020)
   S dubokom tugom i bolom obavještavamo rodbinu, komšije i prijatelje da je u New Yorku, 13. maja 2020. u 78. godini zivota od raka pluća na ahiret preselio naš voljeni Adem (Huso) Hot .
   Dženaza će se obaviti na Washington mezarju na Long Islandu. O terminu ćemo vas naknadno obavijestiti.
  Ožalošćeni: supruga Hurka, sinovi Vahid i Fadi, kćerke Vahida, Esma, Hajrija, Senada, Seada i Ismeta, unučad, brat Hakija, sestre Veza i Muna, bratstvo Hot, rodbina i prijatelji.
  Budući da je otac osmoro djece, razumio je da je svaka situacija drugačija i trebalo je da promijeniš šešire - ljubavne, jake, čvrste, disciplinirane, sljedbenike ili vođe. Bez obzira na situaciju, bio si nepristrastan. Ovo je sve bilo dobro jer je tvoje srce uvijek bilo čisto.
   Dok je ostataku svijeta vrijeme od Coronavirusa bio teško, mi smo u njemu našli dobro - imali smo vas do sebe, bez prekida, gužve i izgovora. Samo mi, porodica koju ste Ti i mama stvorili bila je opet jedna cjelina. Smijali smo se, plakali i voljeli se.
   Vjecno ćeš nam nedostajati, ti si bio naš centar, naša stijena. Neka ti Allah podari mir ovog blagoslovljenog mjeseca Ramazana. (www.gusinje-plav.com)

With profound sadness we announce the passing of Adem (Husa) Hot, our loving father and friend to all whose lives he touched, on May 13, 2020 at age 78 of lung cancer.
Husband of 51 years to Hurka, loving father of Vahida, Esma, Hajrija, Senada, Seada, Vahid, Ismeta and Fadi. Proud grandfather of 20 grandchildren – who will miss him dearly, and brother to Veza, Muna and Hakija.
Being the father of eight children, you understood each situation was different and you needed to change hats - loving, strong, firm, disciplined, follower or leader. No matter the situation, you were you, and unapologetic about it. This was all good because your heart was always pure. While the rest of the world found Coronavirus difficult, we found the good in it - we had you to ourselves, no interruptions, no crowds and no excuses. Just us, the family you and mom created was one again - whole. We laughed, we cried and we loved.
We will miss you dearly, you were our center, our rock. May Allah grant you peace since passing in this blessed month of Ramadan.
Izet Bajrama Dervišević sa ljubavlju svom zavičaju    (13. maj 2020)
   Iz New Yorka za nas zavicaj u Gusinju, ovih dana stigla je vrijedna donacija dokazanog humaniste i fintropa Izeta Bajrama Derviševića.
   Donacija sastoji se od 50 paketa hrane i higijene i svaki paket je vrijednosti $50.
  Ovo je samo još jedan primjer humanosti i solidarnosti našeg Izeta, koji pokazuje da je uvjek spreman da pruži pomoc svima onima kojima je potrebna.
  U ime porodica koje su primile pakete donatoru se najsrdačnije zahvaljujemo.
Dženaza za Radončić (Šaba) Šaćira - Srijeda, 13. maj 2020. mezarje Cijevna (Podgorica)    (12. maj 2020)
  U New Yorku je 2. maja 2020. godine na ahiret preselio Radončić (Šaba) Šaćir, u 84-oj godini života.
  Dženaza će se obaviti u srijedu, 13. maja 2020. godine na mezarju Cijevna (Podgorica) u krugu uže porodice.
Allah ti podario lijep dženet u ovim čestitim danima Ramazana.
  Ožalošćeni: sinovi Sejdo i Senad, sestra Ruva, snahe, unučad, praunučad i bratstvo Julević. (www.gusinje-plav.com)
Humanost i dobrocinstva kao dusevna hrana    (12. maj 2020)
   U vrijeme kada je pandemja virusom Corona zahvatila citav svijet, kada kao da je sve stalo i kada je sve neizvjesno, Gusinjani i Plavljani sirom svijeta ne zaboravljaju svoj zavicaj i svojim velikodusnim i humanim djelima podizu moral i povecavaju vjeru u ljudsku solidarnost.
  Tako su danas sinovi od oca rahmetli Kadrije Radoncic i majke Behije, Almir, Ibro, Dzemal i Esad svim Gusinjanima, gostima kao i svim putnicima namjernicima donirali Ramazanske cahije u gusinjskoj pekari Vizion.
  Zbog ljudskih kvaliteta koje posjeduju Gusinjani i Plavljani su dobili ime ljudi sa velikim srcem, dobrom dusom i urodjenim humanizmom, pa je ponos i privilegija biti jedan od njih!
   Sinovima rahmetli Kadrije Radoncic i majke Behije da dragi Allah ukabuli i vrati svakim dobrom, ako Bog da.
Sjećanje na Radončić (Husa) Izeta-Zeku   (1957-2018)   (11. maj 2020)
   Dragi naš Zeka,
  Dvije godine od kako si nas napustio.
  Voljeni nikada ne umiru, dok žive u srcima onih koji ih vole.
  Neka ti dragi Allah dž.š. podari lijepi dženet, a tvojoj pemenitoj duši vječni rahmet.
  Tvoji kojima češ uvijek nedostajati: brat Ismet, snaha Ema, bratnići Ismir i Ilfan sa porodicama.
Sjećanje na Izet (Huso) Radončić   (1957-2018)  (11. maj 2020)
  Dragi moj babo, 11-tog maja se navršava dvije godine kako si preselio na bolji svijet.
   Zauvjek ćemo te pamtiti po dobroti i velikom srcu.
   Tvoji najmiliji; supruga Bajra, sin Adel, snaha Baza, unuk Ayan i kćerke Rialda i Adna.
Lokalna uprava priprema mjere pomoći za Gusinjane (VIDEO)   (10. maj 2020)
  Od ekonomskih posljedica epidemije koronavirusa strahuju i u Gusinju. Ukoliko ne bude turista, preduzetnici i zanatlije iz te opštine pitaju se kako će opstati na tržištu. Osim Vladinih, TVCG prensi da i lokalna uprava priprema mjere pomoći.
  Više od 80 odsto Gusinjana živi u iseljeništvu, a oni koji su ostali u zavičaju uglavnom žive od onoga što zarade u ljetnim mjesecima, kada dijaspora dođe na odmor. Zbog epidemije koronavirusa, preduzetnici u toj varošici su zabrinuti za svoje poslovanje, jer je dolazak iseljenika ove godine neizvjestan.
  “Nedolaskom naše dijaspore i turista ove godine, možemo slobodno da kažemo da su uništene. Od toga što zaradimo leti, zimi držimo naše lokale otvorene”, kaže pekar Agim Cakaj.
  I Rusmil Laličić, vlasnik stomatološke ordinacije i hotela, strahuje kako će proteći ova sezona. Turizam je, kaže, prethodnih godina bio u zamahu, a sada već bilježi otkazivanje rezervacija... nastavak teksta i VIDEO
Na ahiret je preselio Radončić (Amira) Ifet-Efko   (1959-2020)   (9. maj 2020)
  U New Yorku je danas, 9. maja 2020. godine na ahiret preselio Radončić (Amira) Ifet-Efko, u 61-oj godini života.
  Dženaza će se obaviti na Washington mezarju na Long Islandu. O terminu dženaze naknadno ćemo vas obavijestiti.
  Ožalošćeni: majka Igbala, supruga Zinka, sinovi Mirza i Amir, kćerke Melisa i Mersina, brat Šećo, sestre Bahtija i Bahrija, bratstva Radončić i Jevrić, rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Plavsko - Gusinjska kotlina    (9. maj 2020)
Etno zbirka familije Redzepagic kula Redzepagica Plav    (3. maj 2020)
U prilogu etno zbirka familije Redzepagic koja decenijama sakuplja stare eksponate sa ovih prostora u cuva od zaborava. U prilozenom mozete pogledati u kuli Redzepagica vrijeme kao da je stalo. Video je radila Kosovska televizija koja je najavila i novu posjetu Plavu kao i kuli Redzepagica tako i privatnom muzeju Suca Redzepagica koji broji preko 2000 eksponata.
Prefarbani natpisi na lokalitetu Grlja - uklonjene uznemirujuće poruke    (3. maj 2020)
   GUSINjE – Uznemirujuće poruke na turističkom lokalitetu vodopada „Grlja”, u selu Vusanju kod Gusinja gdje živi albansko stanovništvo, gdje je bilo ispisano Albanija, nacrtan grb te države, natpis UČK, te toponim Vusanje na albanskom jeziku, odmah nakon pisanja „Dana” uklonjene su, osim naziva Vuthaj.
  Naime, sekretar Sekretarijata za inspekcijske službe Refik Pirović izvršio je inspekcijski nadzor na licu mjesta, te obavijestio Odjeljenje bezbjednosti Plav i dežurnog tužioca, i nakon policijskog uviđaja natpisi su prefarbani.
   - Sobzirom na to da smo komunicirali vezano za nacionalističke natpise na izletištu vodopada Grlja, obavještavam vas da je o istom obaviještena Policije u Plavu i dežurni tužilac, te nakon urađenog uviđaja od strane policije, službe Opštine Gusinje su prefarbale natpise, osim naziva Vuthaj jer je falilo farbe –kazao je Pirović za „Dan”. N.V.
Reportaža RTCG snimljena danas 2. maja u Gusinju    (2. maj 2020)
Na ahiret je preselio Purišić (Amira) Rahman    (14.3.1956 - 1.5.2020)  (2. maj 2020)
   U New Yorku je u petak, 1. maja 2020 na ahiret preselio Purišić ( Amira) Rahman, u 64-oj godini života.
   Dženaza će se obaviti nedelju, 3. maja 2020 na Balkan mezarju (Upstate NY) u 12 časova.
   Ožalošćeni : supruga Remka, sinovi Amel i Refik, kćerke: Nusreta i Amela, braća Suljo i Sejdo, zetovi, unučad i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji Purišić, Bajraktarević i Koljenović.
  Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
MRKI'S PLACE - Fudbalska ekipa za pamcenje    (2. maj 2020)
U ove dane pandemije, kada su mnogi "prikovani" da sjede u kucama, valja se podsjetiti i vedrijih trenutaka nase dijaspore kada je sport u pitanju.
Nezvanicno, kruzi prica u New Yorku i okolini da je ova ekipa MRKI'S Place bila jedna od najboljih, ako ne i najbolja koju je iznjedrila nasa dijspora. Koliko su smo u pravu, na vama je da zakljucite.
Esad Nikočević Dzaja: "Priča o našem frizeru u New Yorku"    (1. maj 2020)
Koljenovic (Osmana) Hakija po drugi put donirao $1,000 za IKC u Gusinju   (1. maj 2020)
   Iako je Koljenovic (Osmana) Hakija vec jednom donirao $1,000 (preko IZKC Plav Gusinje NY), upravo smo dobili informaciju od Selima Cekica, predsjednika Odbora u New Yorku, koji koodinira prikupljanjem donacija za IKC u Gusinju, da je danas jos jednom :
- Koljenovic (Osmana) Hakija donirao $1,000 (hiljadu)

  Do sada ukupno je prikupljeno $376,071 + €80,866 + 10,100KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro (201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Dobro nam došao, dragi druže Tito    (1. maj 2020)
Predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito 1959. godine posjetio je gradove na našem primorju, kao i Podgoricu, Cetinje, Nikšić, Berane, Bijelo Polje i Pljevlja, a to je zabilježio reditelj Branko Vukotić, čiji kratki film sada možete pogledati.
Ministarstvo kulture pokrenulo je kampanju Živimo kulturu #ostanidoma, sa ciljem da građanima Crne Gore, u danima socijalno izolovanog funkcionisanja, ponudi kulturne i umjetničke sadržaje putem online platformi.
Sjećanje na Aksalić Esada   (01.05.2015. - 01.05.2020.)  (1. maj 2020)
  5 godina od kako nas je napustio naš dragi suprug i otac...
  Bio si naš oslonac, zaštita i podrška. Bio si čovjek velikog srca, širokog osmjeha i pokazao nam šta znači sreća, sloga i naućio nas životnim vrijednostima...
  U srcu tuga, na grobu tišina, a u domu velika praznina. Ne vidimo te, i ne čujemo ti glas, ali osjećamo da si tu medju nama...
  Uvijek ćeš biti u našim srcima i našim mislima... Ponosni smo što smo te imali...DRAGI NAŠ.
  Život mrtvih je smješten u sjećanju živih...
  - Neka ti dragi Allah podari vječni rahmet i lijepi džennet... -
  - S' ljubavlju i poštovanjem tvoji najmiliji... supruga Daliba, kćerka Armansa i sinovi Ensar i Amsal.
Pogledajte film o slučaju krvne osvete s početka prošlog vijeka: "GLAVA ZA GLAVU"    (30. april 2020)
Crnogorski reditelj Nikola Jovićević je u Rugovskoj klisuri snimio film o slučaju krvne osvete s početka prošlog vijeka. Njegovo ostvarenje “Kokë për kokë” (Glava za glavu) iz 1961. sada možete pogledati na videu ispod.
Muziku za ovaj film je napisao Gusinjanin, poznati kompozitor Redzo Mulić.
Najtužnije sjećanje na jedinog brata i dajdžu Bajrama (Saliha) Radončić   (1948-2011)  (29. april 2020)
  Najmiliji naš,
   Svaki dolazak proljeća budi u našim srcima veliku tugu. Već devet godina bez tebe, a jednako boli kao i na dan tvog preseljenja.
   Naš život je ispunjen velikom prazninom i ranom, ali i vječnom ljubavi. Hvala ti na svu dobrotu, ljubav i pažnju koju si nam pružao.
   Ponosni smo što smo te takvog imali, a vječno tužni što smo te izgubili. Od smrti te nismo mogli sačuvati, ali od zaborava hoćemo.
   Voljeni nikada ne umiru sve dok žive oni koji ih vole.
  Znao si koliko te volimo, a nećeš znati koliko nam nedostaješ.
   Neka ti dragi Allah dž.š. podari lijepi dženet, a tvojoj pemenitoj duši vječni rahmet.
  Tvoji kojima ćeš uvjek nedostajati: sestra Nafija, sestrići Nusret i Nermin, sestrične Nevzeta, Nusreta, Nisera i Nizama sa svojim porodicama.
   Uvjek ćeš biti u našim srcima dajdža.
Hot Juso sa bracom i sestrama donirali 500€ za IKC u Gusinju pred dusom rah. roditelja Dema i Umihane-Hane   (28. april 2019)
   Plavsko-Gusinjski Merhamet iz Njemacke je Odboru u New Yorku koji koordinira akcijom prikupljanja donacija za buduci IKC u Gusinju, proslijedio informaciju o novoj donaciji za IKC u Gusinju:
- Hot Juso sa bracom i sestrama donirali 500€, pred dusom rah. roditelja Hot Dema i Umihane-Hane (rodj. Radoncic)

  Preko PG Merhameta u Njemackoj je donirano ukupno 35,360€.
Odbor u Njemackoj kojem se mogu svi obratiti koji žele da podržu ovaj važan i znacajan projekat: Suljo Jarovic (Wuppertal) +4915782801868, Zuvdija A. Radoncic (Darmstadt) +4915787314221, Dževad Cekic (München) +4917657183444, Jusuf Julevic (Stuttgart) +491774755734, Beka Selimanjin (Olpe) +491787243888, Zuvdo Mulic (Olpe) +491629891176, Esmin Gruda (Gütersloh) +4917684780265
  Dodatno postoji mogucnost da se uplati donacija na konto:
   Plavsko-Gusinjski Merhamet
  Frankfurter Sparkasse
  IBAN:DE 47 5005 0201 0200 0903 13
   SWIFT-BIC: HELADEF 1822

  Sve donacije ce biti objavljene i kompletna suma ce skupa biti urucena inicijativnom odboru iz NY.
   Eldin Cekic
  Plavsko-Gusinjski Merhamet
Do sada u ovoj akciji $375,071 + €80,866 + 10,100KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + ostale donacije
Medijski sponzor je web magazin Gusinje-Plav.com
Sjećanje na Gutić (Rustema) Envera   (28. april 2020)
   Dvadeset osmog aprila 2020. navršavaju se sedam godina od preseljenja na ahiret našeg voljenog adža Gutić (Rustema) Envera.
  Vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav, već ljubav i sjećanje na tebe. Tvoja plemenitost i dobrota zauvijek će ostati u našim sjećanjima. Ostaćes voljen i nikad zaboravljen. Neka ti dragi Allah podari ljepi dženet.
   Elvis (Orhana Džafera) Gutić sa suprugom Nenom i djecom Adelinom, Adelom i Aldinom
Sjećanje na Nikočević (Hazema) Zuvdiju-Zufka   (1957-2018)   (25. april 2020)
   Prošle su dvije najtužnije i najteže godine u našim životima. Neizmjerna je tuga, bol i praznina ostale.
   Kažu vrijeme liječi sve rane i boli, nije istina. Nedostaje nam tvoja toplota, osmijeh koji ozari sve i svakoga u tvojoj blizini, tvoja iskrena ljubav za sve, nesebična podrška i razumijevanje, ljepota i dobrota tvoga duha i bića.
  Utjeha su uspomene na naš lijepi život ispunjen srećom, tegobama, ali ponajviše uzajamnom ljubavlju. Nisi više sa nama, ali nas nisi napustio. Ostataćeš vječno u našim sjećanjima i srcima.
  Tvoji najmiliji: supruga Biserka, sin Eldin, kćerke Eldina i Medina, snaha Almedina, zetovi, unučad, braća i sestra.
Ramo (Bajram) Feratovic donirao $500 za IKC Gusinje   (24. april 2020)
   Od Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija za IKC u Gusinju, imamo vijest o novoj donaciji iz New Yorka u visini od $500.
- Ramo (Bajram) Feratovic $500

  Do sada ukupno je prikupljeno $375,071 + €80,366 + 10,100KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro (201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Faro Hodžić: "Respekt za sve one na prvoj liniji fronta!"    (25. april 2020)
  Virus kovid 19 ne pravi razliku. Svi smo isti pred ovom bolešću. Svi možemo da budem pogođeni i svi smo zajedno u ovoj teškoj borbi koju čovečanstvo nije videlo. Cijela planeta je ugrožena.
  U ovom teškom vremenu najplemenitiji su na prvoj liniji fronta. Plemeniti su medicinski radnici, vatrogasci, policija,..., Plemeniti su svi koji pomažu starijim ljudima. Plemenit je svaki čovjek koji daje deo sebe da bi pomogao drugome.
   Iz tih razloga i ponešen tom mišlju Faro Hodžić je juče u gradu Cliffside Park u New Jersey posjetio Police Department, Fire Department i Ambulance, u znak pažnje za njihovu požrtvovanost u ovim po život opasnim vremenima, poklonio ručak za sve koji su bili u tom trenutku u smjeni.
   Gest za svako poštovanje i respekt. (Gusinje Plav Press)
Sjećanje na Sabriju Radončić, rodj. Toskić    (24. april 2020)
   24. aprila se navršava godina od kad si nas napustila naša majko. Riječ majko je nešto veliko. Zahvalni smo ti na svemu majko.
Da ti Allah dragi podari lijep dženet.
  Tvoj sin Erdin, kćerke Mersina i Sabina, snaha Muradija, unučad, praunučad, tvoja rodbina Toskic i mnogobrojna porodica Radončić.
   Allah ti podario lijep dženet u ovim čestitim danima Ramazana.
Sjećanje na Hasniju Bicić    (24. april 2020)
Dana 24. aprila navršava se godina dana od kako nas je napustila naša majka Hasnija Bicić.

Zauvjek ćeš ostati u našim srcima i s'ponosom ćemo pričati o tebi i tvojim dijelima.
Neka ti Allah podari lijepi Dzenet, ti si to i zaslužila.
Tvoja zahvalna djeca, unučad i praunučad.
Na ahiret je preselila Atifa-Tica (Rama) Koljenović. rodj. Dervišević   (1947-2020)    (21. april 2020)
   U New Yorku je danas, 21. aprila 2020. godine na ahiret preselila Atifa-Tica (Rama) Koljenović, u 73-oj godini života.
   Dženaza će se održati u četvrtak, 23. aprila 2020. godine u 12 sati na Balkan mezarju u Montecello (Upstate NY).
   Ožalošćeni: sinovi: Nedžad, Almir i Beko, kćerka Alma, braća Zeko, Džefko i Šeka, sestre Saka i Sevda, zet Edin Jarović, snahe Alisa, Lidija i Andjela, unučad, bratstva Koljenović, Dervišević i Deljanin, rodbina i prijatelji.
   Rahmetullahi Alejhi Rahmeten Vasiah - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (gusinje-plav.com)
Bošnjačko Američka Nasionalna Asocijacija (BANA) donirala $1,000 za Islamski Kulturni Centar Gusinje.    (18. april 2020)
   Iako je u toku globalna pandemija korone virusa, to nije razlog da se i dalje ne donira za buduci Islamski Kulturni Centar u Gusinju. Dokaz tome je i vijest koju nam je prosljedio Odbor iz New Yorka koji koordinira akcijom prikupljanja sredstava za izgradnju Islamskog Kulturnog Centra u Gusinju. Naime, oni su dobili obavijest od Islamske Zajednice Kulturnnog Centara Plav Gusinje NY o donaciji:

  - Bošnjačko Američka Nasionalna Asocijacija $1,000 (hiljadu dolara)

   Do sada preko IZKC Plav Gusinje New York je donirano ukupno $77,762 + $5,000
  Odbor za izgradnju Islamskog Kulturnog Centra u Gusinje, poziva sve Gusinjane i Plavljane sirom svijeta i njihove prijatelje, da se pridruze ovoj nadasve istorijskoj akciji i dadnu svoj doprinos za izgranju objekta koji ce svima sluziti i biti nesto cime ce se ponositi dijaspora.
Do sada ukupno je prikupljeno $374,571 + €80,366 + 10,100KM ostale donacije ostale donacije
   Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Obracanje Sabovic Saliha, predsjednika ZDPiG za BiH    (17. april 2020)
  Draga braco i prijatelji, rukovodstvo i clanovi IZ u NY.
  I pored toga sto ste i sami izlozeni opasnosti, od ove opake bolesti, kao uvijek, opet ste prvi i najorganizovaniji. Iskreno se zahvaljujemo za pomoc koju ste poslali PiG u Bh. Molimo dragog Boga da vam ukabul i pomogne, da ove teske dane prebrodite bez, ili sa sto manje, stete po zdravlje, kako vas i vase porodice, tako i svih PiG u NY.
  Ovo je prilika i povod da vas pozovemo i obavjestimo, da je ZDPiG pokrenulo aktivnost oko prikupljanja pomoci, ugrozenim porodicama PiG u BH. Pozivamo privrednike i udruzenja iz PiG u Americi, Evropi i BH, koji mogu i zele pomoci, da u ovim teskim vremenima pomognu ugrozenim porodicama u BH. Pomoc se moze slati pojedinacno na ZRN ZDPiG u BH (instrukcija za uplatu bit ce u prilogu ove obavijesti) organizovano preko PG UDRUZENJA u mjestima i drzavama u kojima boravite. Posebno apelujemo da rodbina koja je u mogucnosti, pomogne svojoj rodbini u BH. Kontakt osoba je Music Ruzdija, mob. 0038761348359
   Mahsuz selam od clanova UO ZDPiG za BH.
  Presjednik ZDPiG za BiH, Sabovic Salih
Instrukcija za ino uplate:
Primalac:UDRUZENJE ZAVICAJNO DRUSTVO PLAVLJANA I GUSINJANA SARAJEVO
Adresa:71000 Sarajevo, ul.Dzemala Bijedica 125
Svrha:Donacija za pomoc porodicama u krizi izazvanoj corona virusom
IBAN:BA391941019686803246
SWIFT:MEBBBA22
Banka:ProCredit bank dd Sarajevo, BiH
Na ahiret je preselila Zineta - Zika (Hakije) Radončić, rodj. Gačević   (02.07.1949 - 15.04.2020)   (16. april 2020)
  U Gusinju je u srijedu, 15.aprila 2020.godine na ahiret preselila Zineta-Zika (Hakije) Radončić, rodjena Gačević, u 72.godini života.
   Dženaza će zbog novonastalih okolnosti biti obavljena u krugu uže porodice u četvrtak, 16.04.2020.godine na gradskom mezarju.
  Ožalošćeni: sin Denis, kćerke Ismeta, Nevzeta i Zineta-Bela, sestre Fatma i Bahtija, snaha, zetovi, sestrići, sestrične, bratanići, bratanične, unučad, praunučad i ostala mnogobrojna porodica Radončić i Gačević.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži'un.- Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.(www.gusinje-plav.com)
Udruzenje EURO Gusinje iz New Yorka podjelilo 144 paketa u zavicaju     (15. 4. 2020)
    Povodom novonastale situacije prouzrokovane pandemijom korona virusa UO udruzenja EURO Gusinje iz New Yorka je odlucio da pomogne Vladu Crne Gore, odnosno Nacionalno Kordinacionalno Tijelo sa $10,000, a opstine Gusinje i Plav $ 5,000
    Danas su u Gusinju i Plavu shodno preporukama NKT-a predstavnici udruzenja u saradnji sa Optinom Gusinje, Medzlisom Islamske Zajednice i predstavnicima Crvenog Krsta podijelili 144 paketa sa namjernicama u vrijednosti $5,000.
   Zahvaljujemo se na saradnji: predstavnicima Opstine Gusinje predsjednici Aneli Čekić i potpredsjedniku mr. Husu Brdakicu koji su pružili i logisticku pomoć prilikom raspodjele paketa, volonterima Crvenog krsta njihovoj predstavnici Elviri Mulić, MIZ Gusinje efendiji Alenu Šabovicu i koordinatoru naseg udruzenja Alenu Seferagic - stoji u saopstenju koje potpisuje Mirzet Vukelj, predsjednik udruzenja.(Gusinje Plav Press)
Na ahiret je preselio Rayan-Halil Kolenović   (13.2.2001 - 9.4.2020)  (15. april 2020)
  U cetvrtak 9. aprila, 2020 godine na ahiret je preselio Rayan-Halil Kolenović, u 19-oj godini zivota, sin Ramiza i Joanne Kolenovic-Taljevic.
  Dzenaza je obavljena u utorak, 14-4-2020. godine na Jersey State Memorial Park u New Jersey-u u krugu uze porodice.
   Ozalosceni: otac Ramiz, majka Joanne, sestre Ema i Diana, bijace Elizabeth Smith i Jan Zniewski, stricevi Etem, Enver i Edin Kolenovic, Greg i Kurt Znievski, hala Vasvija Djokovic, tetke Mary Brown i Linda Ashcroft, bratanici, bratanicne i ostala mnogobrojna rodbina.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži'un.- Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.(www.gusinje-plav.com)
Veoma povoljno prodajem kuću i imanje, na samo kilometar od centra Gusinja.    (14. april 2020)
P R O D A T O !

   Veoma povoljno prodajem kuću i imanje, na samo kilometar od centra Gusinja
   Na imanju povrsine 48 ari, prodajem kucu (tri betonske ploče), novogradnja povrsine 300m2, plus potkrovlje. Kuća će nalazi na desnoj strani puta za Grebaje.
Saopštenje Odbora Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku    (14. april 2020)
  Članovima IZ i Javnosti
  Poštovani džematlije, Es’selam alejkum,
   U ovom momentu širenja posasti Korona-virusa, sa čim je pogođen cijeli svijet, time i naša Zajednica i džemat u New Yorku, Odbor IZ izražava hatarnamu svima onima koji su u ovom teškom momentu ostali bez svojih najdražih ukućana, Allah da im se smiluje i podari Džennet, a njihovim najbližim Glava da je zdravo, veliki sabur, napredak i beriket u ostatku. Amin!
  Oni koji su pozitivni na virus, molimo Allaha dž.š., da im pomogne, pronađe lijek, produži vijek i da kao pobjednici nastave u nove ovodunjalučke bitke sa svojim najmilijim. Amin!
  Imajući u vidu opasnost širenja Korona-virusa, te mjere koje su izrekle državne i zdravstvene institucije u cijelom svijetu, time i u gradovima Sandžaka i u državi Crnoj Gori. Nametanje izolacije i policijskog sata, posebno je teško za socijalno ugrožene porodice i pojedince, Odbor Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku pokrenuo je akciju prikupljanja novčanih sredstava za pomoć državnoj instituciji za borbu protiv koronavirusa i porodicama / pojedincima u našim krajevima.
  Srdačno se zahvaljujemo na masovnom odzivu i solidarnosti koju su svi donatori pokazali u ovoj važnoj akciji. Prikupljena je zavidna svota novca, dio donatora je odmah izvršio svoju uplatu, dok je dio svote novca u pledžovima, za nadati se da će u narednih dana i te uplate doći na adresu ili bankovski račun IZ.
  Odlučili smo da prikupljeni novac bude poslat na sljedeće adrese:
1. Krizni medicinski štab Crne Gore-----------$15,000
2. Islamska zajednica Plav----------------------- $9,000
3. Opština Plav--------------------------------------$4,000
4. Islamska zajednica Gusinje ------------------$9,000
4. Opština Gusinje---------------------------------$4,000
5. Islamska zajednica Rožaje CHR Hajrat-------------------$5,000
6. Opština Rožaje----------------------------------$2,000
7. Islamska zajednica Bijelo Polje CHR Hajrat---------------$3,500
8. Opština Bijelo Polje------------------------------$2,000
9. Islamska zajednica Petnjica CHR Hajrat-------------------$3,500
10.Opština Petnjica-------------------------------- $2,000
11. Islamska zajednica Pljevlja------------------$3,500
12. Opština Pljevlja--------------------------------$2,000
13. Islamska zajednica Berane CHR Hajrat-------------------$3,500
14. Opština Berane--------------------------------$1,500
15. M.Z. Murino – (preko IZ Plav)--------------$1,500
16. Opština Andrijevica – (preko IZ Gusinje)-$1,500
17. Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana u BiH-$5,000
18. Islamska zajednica Novi Pazar -------------$5,000
19. Peć – Kosovo------------------------------------ $5,000
20. Konik----------------------------------------------- $5,000
21. Medresa “Mehmed Fatih” Podgorica -----$5,000

UKUPNO ---------------------------------------------- $93,500


Odbor Islamske zajednice Plav-Gusinje naglašava, novac je poslat na naglašene adrese, početi će se dijeliti za nekoliko dana.
Odbor Islamske zajednice Plav-Gusinje posebno naglašava svim navedenim institucijama koji će po ovom spisku primiti novčana sredstva, paketi za socijalno ugrožene koji će koštati $60.00, ne smije biti svinjskih proizvoda niti alkoholnih pica!!!

Odbor Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku
Na ahiret je preselila Nadira Luković, rodj. Radončić  (1937-2020)  (14. april 2020)
   U New Yorku je u ponedeljak, 13. aprila 2020 godine, na ahiret preselila Nadira Luković, rodj. Radončić, u 83-oj godini.
   O dženazi ćemo vas naknadno obavijestiti.
   Ožalošćeni: sinovi Hakija i Zuvdo, kćerke Veza, Sabrija i Remzija, bratstvo Luković, mnogobrojna rodbina i prijatelji
   Inna lillahi we inna ilejhi radži'un.- Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Ramazanski poklon paketi iz Holandije.    (11. april 2020)
   Postovani,
  Primice nam se Ramazan, mjesec posta i oprosta, mjesec dobrocinstva i dobrih odnosa!
   Zbog situacije koja nas je sve zadesila organizacioni odbor za prikupljanje novcanih sredstava namjenjenih za ramazanske poklon pakete se nije mogao sastati, ali zahvaljujuci sredstvima komunikacije su se dogovorili da odpocnu akciju!! U nadi da cemo je kao i uvijek uprkos svim poteskocama uspjesno realizovati!
   Ramazanski poklon paketi bit ce kao i do sada podjeljeni u zavicaju odnosno tamo gdje je to i najpotrebnije! Ponosno vas zelimo podsjetiti da smo prosle godine, zahvaljujuci svim nasim vjernim i velikodusnim donatorima podjelili ukupno 147 paketa u Gusinju, Plavu i okolnim mjestima. Visina cijene paketa je €30,- Takodje nas raduje to sto, osim nasih redovnih donatora iz Holandije i Svedske, imamo sve veci broj donatora iz New Yorka koji su vec izvrsili uplate. Uz nadzor organizacionog odbora i nasih saradnika, novcana sredstva ce biti preusmjerena namjeni, o cemu cemo vas, kao i uvijek do sada, informisati pismom i slikom. Sve uplate mozete izvrsiti kod dole navedenih clanova organizacionog odbora.
   Neka vas sve dragi Allah dz.s. sacuva od svakog zla.
  Unaprijed zahvalni:
  Mehmed Mesko Nikocevic 0031643957431, Ahman Nikocevic 0031638673125, Rifat Hot 0031650992622, Safet Qosaj 0031625123407, Ramo Kobilic 0031653456112, Nedzad Jarovic 0031646778190, Dzenad Muratagic, Enis Hot 0031655231887, Elvir Malagic 0031616345867
Gusinjka Elma Radoncic iz Slacburgu u Austriji o korona virusu    (12. april 2020)
   Elma Radončić, kćerka Hasreta (glavnog administratora Opštine Gusinje) i Sehije Radončić (proferorice hemije) iz Gusinja koja studira postdiplomske studije na Univerzitetu u Slacburgu u Austriji i to na engleskom jeziku, jedna je od najboljih studentkinja na smjeru međunarodnih odnosa i diplomatije i to sa prosjekom 9.80. Tokom svojeg školovanja pohađala je i mnoge naučne seminare na kojim je uzimala aktivno učešće. Velika je čast i zadovoljstvo da je Elma Radončić porijeklom gusinjanka, koja i u Austriji reprezentuje kako našu domovinu Crnu Goru tako i naš zavičaj Gusinje ovih dana dala izjavu u vezi sa novim koronavirusom, a koju su dalje objavili razni strani evropski mediji.
   Elma Radončić, studentkinja Humanističkih studija Univerziteta Donja Gorica (UDG) i magistrantkinja na Univerzitetu u Salcburgu (Austrija) dala je izjavu za #PoSIG stranicu, sa korisnim sugestijama i savjetima u pogledu pandemije COVID-19. Izjava je u nastavku (na engleskom jeziku isto).
  Elma Radončić naša studentkinja #PoSIG za vas ima nekoliko savjeta i prijedloga:
   "Zbog situacije s pandemijom Coronavirusa, sada nastavljamo naše semestr putem web platforme. Zahvaljujući našim sjajnim profesorima koji daju sve od sebe da pomognu studentima da ne izgube vrijeme, naša komunikacija je na visokom nivou. Čak i prije toga, svi materijali su postavljni na Blackboard-u web platformu, gdje smo također slali zadatke, prezentacije itd. Usmena predavanja zamijenjena su skype sastancima, tako da studenti ne trpe zbog ove situacije i nesmetano nastavljaju intenzivno učiti iz svojih domova.
   Za sve nas je važno da budemo sigurni i da poštujemo upute koje smo dobili od nadležnih organa. Slobodno vrijeme možemo iskoristiti za stvari za koje smo se uvijek žalili zbog svakodnevnih obaveza da nemamo vremena. Mnogo svjetski poznatih operskih kuća, kazališta, muzeja sada su na internetu, a samo jednim klikom možete biti u Metropolitanskoj operi u New Yorku ili vidjeti najpoznatije slike „prakticno hodajući“ kroz Louvre u Parizu. Zvuči li vam dobro?
  Redakcija Gusinje Plav Pressa Elmi Radončić želi puno uspjeha tokom školovanja uz želje za postizanje još što boljih rezultata.

  
(Elma Radoncic our #PoSIG student has some advice and suggestions for you all:
"Due to the situation with the Coronavirus pandemic, we are now continuing our semester thought web platforms. Thanks to our great professors who do their best to help students not to lose their time our communication is on a high level. Even before this, we had all the materials on Blackboard learn the web platform, where we also were submitting our assignments, presentations, etc. Oral lectures were replaced with skype meetings, so students don't suffer because of this situation and undisturbed continue intensively to study from their homes.
   It is important for all of us to stay safe and to respect instructions we got from competent authorities. We can use our free time to do the things we were always complaining we don't have time for because of everyday obligations. A lot of worldwide famous opera houses, theatres, museums are now on the internet and you can just by one click be in Metropolitan opera in New York or see the most famous paintings „virtually walking“ across Louvre in Paris.
  Sounds good to you?)
Na ahiret je preselila Huma (Ibre) Hot, rođena Gruda  (1928-2020)  (11. april 2020)
   
    Duboko ožalošćeni obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je naša draga Huma (Ibre) Hot, rođena Gruda preselila na Ahiret u subotu, 11. aprila 2020 godine, u 92 godini.
   Dženaza će se obaviti na mezarju Washington Memorial Park u New York-u.
   Ožalošćeni: sin Hilmija, unučad Benjamin i Jasmin, snaha Valentina, sestrična Aiša kao i ostalna brojna rodbina, prijatelji i komšije.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži'un.- Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Nijazija-Aga Gruda   (1951-2020)  (8. april 2020)
    U Gusinju je danas na ahiret preselio Nijazija-Aga Gruda, u 69-oj godini života.
    Dženaza će se obaviti sjutra, u četvrtak, 9. aprila 2020 godine u 9:00 sati na mezarju u Gusinju.
   Ožalošćeni: braca Rizah i Esad-Majstorija, rodbina i prijatelji.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži'un.- Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Šemso (Muharem) Mulić   (8. april 2020)
    U Njujorku je 7. aprila na ahiret preselio Šemso (Muharem) Mulić.
    Dzenaza ce se obaviti danas na Islamic Garden mezarju u New Jersey u 10 sati.
   Ožalošćeni: supruga Senada, kcerke Hana, Elbasa, Hajrija i Šemsa, unucad Selina, Nejla i Ensad, braca Hakija, Sefedin, Suad i Bajram, sestra Nadja, zetovi Hilmija i Ismet, snahe Nedreta, Nazlija, Nusreta, Zehra i Azemina, tasta Mejra, sure Skender i Zumber, i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži'un.- Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Bejtu Murata Dervisević    (8. april 2020)
   Draga moja majko, evo 8. aprila se napunilo 3 godine od kako si nas ostavila.
   Bila si sa nama uvjek i dalje ćes ostati u našim srcima. Nikada te nećemo zaboraviti.
Neka ti dragi Allah podari lijepi dženet.
   Tvoja kćerka Sofija sa familijom.
Na ahiret je preselio Mahmut (Dulja) Pirović    (1934-2020)   (7. april 2020)
   Danas je u Njujorku na ahiret preselio Pirović (Dulja) Mahmut, u 87-oj godini života.
   O vremenu i mjestu dzenaze naknadno ćemo Vas obavijestiti.
   Ožalošćeni: sinovi Ibrahim, Aljo, Muhamed i Duljo, kćerke: Naksija, Harka, Mahija, Bahrija i Senada, sestra Maljica, snahe: Mirveta, Remzija, Hasiba i Šadija, mnogobrojna unučad i paraunucad
   Inna lillahi we inna ilejhi radži'un.- Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Omer (Halit) Bašuljević    (1947-2020)   (7. april 2020)
   Jutros je u Švedskoj, u svojoj 73-oj godini života na ahiret preselio Omer (Halit) Bašuljević.
Dženaza će se obaviti 15. aprila u Švedskoj.
Ožalosćeni: supruga Hasnija, sin Arnes, snaha Meca, kćerke Azra, Amra i Afrodita, braća Adem, Enver, Safet i Nedžad, sestre Nurija i Sabira, bratstvo Bašuljević, prijatelji Miljuš, Ahmemulic, Ciriković, Nadarević, Ramović, Lončarević i Hot.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži'un.- Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)

Džani Hot - "Sarajevo dukat u sehari"    (7. april 2020)
U ČAST 6. aprla, rođendana Sarajeva
Kako ostati čovjek u najtežim vremenima: Ljudi i neljudi    (7. april 2020)
  Autor: Dženana Karup Druško
  Prije nekoliko godina bila sam u s prijateljima (iz raznih dijelova bivše SFRJ) na Skadarliji. Dosadilo mi cekati muziku koja je bila na drugom kraju bašte i priupitam ih u jednom trenutku ih da li vide da mi tu sjedimo. Gospodin koji je bio za stolom do, takoder u velikom društvu, intervenirao je i kad su došli rekao im je: „Dajte, molim vas, pjesmu za ovu lijepu Srpkinju“. Okrenula sam se i rekla mu da ja nisam Srpkinja, na šta je on dodao, „onda za Crnogorku“, kad sam rekla da nisam ni Crnogorka, zbunjeno je pitao, „pa šta si“. Odgovorila sam, Bošnjakinja iz Sarajeva, na šta je on ustao i rekao: „Dajte molim Vas da Vas zagrlim, nikad nisam upoznao ni jednu Bošnjakinju iz Sarajeva i nikad nisam bio u Sarajevu!“
   On je bio Crnogorac. I tu Bošnjakinja naruči svoju omiljenu pjesmu „Mujo kuje konja po mjesecu...“, a Crnogorac plati.
   Šta da radim, ne dam obraza, trznem novčanik i za Crnogorca naručim i moju omiljenu pjesmu „Ivanova korita“. Obje pjesme otpjevali smo zajedno... nastavak teksta
U IME PORODICE RAMIZA (DULJA) KOLENOVIĆ ŽELIMO DA SE ZAHVALIMO.    (6. april 2020)
   DRAGA BRAĆO, SESTRE, RODBINO, PRIJATELJI, POZNANICI I SVI LJUDI U DIJASPORI, DOMOVINI I ŠIRE.
   ŽELJELI BI DA VAM SE SVIMA NAJSRDAČNIJE ZAHVALIMO NA PODRŠCI I PAŽNJI KOJU STE NAM PRUŽILI U OVIM NAMA TEŠKIM TRENUCIMA.
   ZAHVALNI SMO NA SVE VAŠE POZIVE I PORUKE MORALNE I DRUGE PODRŠKE KOJI STE NAM PRUŽILI DA OVU IZNENADNA SMRT NAŠEG DRAGOG IZETA PODNESEMO LAKŠE, JER ZNAMO DA STE SA NAMA KAD NAM JE NAJTEŽE.
  PONOSNI SMO ŠTO JE NAS BRAT SVOJIM RADOM I PONAŠANJEM OSTAVIO NEIZBRISIVE TRAGOVE U NAŠIM I VAŠIM SRCIMA BORCA I DOBROČINITELJA ZA SVOJU FAMILIJU I ŠIRU DRUŠTVENU ZAJEDNICU.
   SVIMA VAMA ŽELIMO PUNO ZDRAVLJA I DA SE PAZITE U OVIM TEŠKIM VREMENIMA, A IZETU DA ALLAH PODARI DŽENET.
  ZAHVALNA PORODICA IZETA RAMIZA KOLENOVIĆA
SMJEH JE ZDRAVLJE ... NAUČNO DOKAZANO    (6. april 2020)
Na ahiret je preselila Zinka (Salih) Agani-Laličić, rodj. Nikočević   (1947-2020)    (5. april 2020)
   U New York je 5. aprila 2020 godine na ahiret preselila Zinka (Salih) Agani-Laličić, rodj. Nikočević u 73-oj godini zivota.
  Dzenaza ce se zbog novonastale situacije obaviti u krugu porodice, u ponedeljak, 6. aprila u 12 sati na podne, na Balkan mezarju u Upstate New York.
   Ozalosceni: sinovi Sabahudin i Saudin, kcerke Sabina, Azemina, Sanida, Adela i Almina, snahe Bahtija i Amina, unuci Aladin, Adil, Dzevat, Ali, Ubejd, Uzama i Edhan, mnogobrojne unuke i praunuke, braca Avdo, Hamo i Dzevat, sestre Beka, Zalja i Nafija, zetovi Osman, Ahmet i Haljilj, porodice Agani-Lalicic i Nikocevic, mnogobrojni rodjaci, bratstvo i prijatelji.
  Molimo dragoga Allaha da joj podari lijepi dzenet. Amin!
   Inna lillahi we inna ilejhi radži'un.- Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselila Sofija-Sofka (Rama ) Čekić    (5. april 2020)
   U Podgorici je 4. aprila 2020 godine na ahiret preselila Sofija-Sofka (Rama ) Čekić, u 63-oj godini života.
Dženaza je zbog novonastale situacije obavljena u uzem krugu porodice, u nedelju 5. aprila 2020 godine na mezarju u Gusinju.
   Ožalošćeni: brat Rasim, sestre Ifeta i Sanija, zet Hafiz, snaha Merima, bratanac Anes, bratanična Anisa, sestrići Denis i Elvis, sestrična Delfina, bratstvo Čekić, rodbina i prijatelji.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži'un.- Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Hajriju-Vaku (Hakije) Hot, rodj. Čekić     (2016-2020)    (5. april 2020)
    Duge su četiri godine za nama. Bila si ukras naše porodice. Bila si voljena hanuma i požrtvovana majka. Naš topli dom bez tebe nije isti, ali nas razveseli poneka tvoja slika na zidu, dje si nam srećna i nasmijana.
   Tvoj osmjeh sa slika daje snagu i krasi naš topli dom, dok su naša srca prazna bez tebe, tvoje ljubavi, topline i ponosa, koji smo s tobom imali.
   Živimo život bez jer je to bila Allahova volja. Živjet ćemo životom bez tebe, naše duše će naći mir kad dodjemo kod tebe, ali ćemo sačekat naše vrijeme. Volimo te naša voljena.
   Tvoji: suprug Hakija, sinovi: Omer i Armin, i snaha Melisa
Na ahiret je preselio Ruždija (Bajrama) Nikočević    (1971-2020) (4. april 2020)
   U Connecticut (SAD), je 2. aprila 2020 godine na ahiret preselio Ruždija (Bajrama) Nikočević , u 49-oj godini zivota.
   Dzenaza ce se obaviti u utorak, 7. aprila 2020 godine u 1pm u Waterbury, CT.
   Ozalosceni: supruga Edita, sinovi Almedin, Eldin i Tarik, kcerke Almedina i Adela, brat Nijaz, sestra Alta, snahe Alma i Sanela, i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)
Sjecanje na dobra stara vremena ...!!!    (4. april 2020)
Na ahiret je preselio Jazo Đurković    (1946-2020)    (3. april 2020)
   U New Yorku je u cetvrtak, 2. aprila 2020 godine na ahiret preselio Jazo Đurkovic, u 74-oj godini zivota.
   O dzenazi cemo vas naknadno obavijestiti.
   Ozalosceni: supruga Rasema, sin Harris, kcerke Jasminka, Jadranka i Jennifer, zetovi Mirsad i Emil, unucad Dina, Zanna, Zerina, Hunter i Madison, braca Ramadan, Šefket i Ismet, sestra Malica i ostala mognobrojna rodbina i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)
Diplomate Crne Gore u SAD: Izet je bio čovjek od riječi i stava, hrabar, odlučan i iskreni i privrzeni prijatelj i patriota.    (3. april 2020)
  Veoma nas je pogodila vijest da je opaka bolest savladala našeg prijatelja Izeta Kolenovića.
   Želimo da na ovaj način porodici uputimo izraze iskrenog saučešća, podsjećajući da je Izet uvijek bio na pravom mjestu kada je trebalo. To je bio čovjek od riječi i stava, hrabar, odlučan i iskreni i privrzeni prijatelj i patriota.
Njegov lik će nam uvijek ostati u sjećanju jer je prvi, u Bronxu, istakao crnogorsku zastavu, jasno dajući podršku obnovi nezavisnosti svoje domovine, odlučno predvodeći stotine drugih koji su mu vjerovali.
   Izet je bio skroman, tih ali puzdan i stamen. Iskreno žalimo za njegovim ranim odlaskom, i neka njegova porodica zna da smo sa njima u ovim teškim trenucima.
   Ambasador Nebojša Kaludjerović,
   Željko Stamatović, Generalni konzul
   Osoblje Ambasade u Vašingtonu i Generalnog konzulata u Njujorku.
Sjećanje na Fadilja (Hiljma) Ferović    (03.04.2019-03.04.2020)    (3. april 2020)
   Dragi naš Fadilje,
   godina je dana od kada vise nisi sa nama, teška godina puna bola i tuge.
   Ni jednog te trenutka nismo istisnuli iz naših misli, sa nama si svuda.
   Bio si nam jak oslonac, velika zaštita, velika podrška, nedostajes nam puno...
   Ponosni smo na tvoj častan i pošten život na tvoju dobrotu, na tvoju plemenitost.
   Uvijek ćeš biti u našim srcima i mislima.
   Neka ti dragi Alah podari Dzennet.
   Voli te tvoja porodica: supruga Kumra, sinovi Adis i Alden, kćerka Adela, unuka Emela i snaha Sajma.
Na ahiret je preselio Izet (Ramiza) Kolenović    (1968-2020)    (1. april 2020)
   U New Yorku je danas, 1. aprila 2020. godine na ahiret preselio Izet (Ramiza) Kolenović, u 52-oj godini života.
   Dženaza će se klanjati u četvrtak, 2. aprila 2020. godine u 11:30am na Balkan mezarju u Upstate New York.
  Ožalošćeni: majka Djuljka, supruga Suanita, sinovi Denis, Ramiz i Adel, kćerke Denisa i Izeta, braća Safet, Duljo, Almir i Samir sa porodicama, bratstvo Kolenović, rodbina i prijatelji.
   Neka mu Allah podari najljepše mjesto u dženetu.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži'un.- Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)
"Kada zavlada nemoral, ...!"   (31. mart 2020. god)
Ni siromah, ni bogat...    (31. mart 2020)
SMARTTAX SOLUTIONS, INC - vl. Mirsad Mehremić (31 mart 2020)
Ukoliko ste zbunjeni i neodlučni ko ce ispuniti vašu "Income Tax"-u zasigurno niste sami. Ispravna strategija planiranja, plaćanje i sam obračun poreza je jedan od ključeva vašeg finansijskog uspjeha.
Najveći dio mog života sam posvetio racunovodstvu i porezima i za sve ove godine sam naučio čisto, diskretno i efikasno balansirati želje klijenata i zahtjeve federalnih i lokalnih vlasti.
Bilo da ste na početku vašeg radnog vijeka ili raspolažete komliciranom activom, investmentom ili ste u specificnoj situaciji uz najniže troškove imam najbolja rješenja za vaše potrebe.
Uz sve ovo, možda je vrijeme da počnete i vaš vlastiti "business". Sve konsultacije oko otvaranja firme, dodatnih registracija i osiguranja su besplatne.
Za sve infromacije obratite se na telefon 917-602-3267 ili me posjetite na adresi 41-01 Broadway Astoria, NY 11103.
UNIVERSAL AGENCY CORP, vlasnika MISINA ŠABOTICA (31. mart 2020)
   Kraj kalendarske godine znaci i obrada zavrsnih finansijskih racuna, kako za male biznise tako i za pojedince. Svi znamo da je to dosadan i stresan posao. Prepustite to nama.
   Universal Agency Corp, vlasnika Misina Šabotica, vec dvije decenije se bavi uslugama knjigovodstva i racunovodstva.
   Mozemo se pohvaliti da imamo veliki broj zadovoljnih klijenata kako sa uslugom tako i sa povratkom novca. Mi se maksimalno trudimo da vam obezbijedimo da sto vise svog novca dobijete nazad od drzave koji vam pripada. Isto tako da sto manje platite ako dugujete. Mi znamo da nijesmo jedini sto se bavi ovim uslugama, ali i znamo da smo najbolji:
   - Povoljne cijene, - Profesionalna usluga, - Garantujemo nas rad, - Posjedujemo potrebne dozvole, - Sa vama smo do kraja
   Kao sto neko rece;"Nas narod ima dobru praksu da kod Misina Šabotica radi taksu. On to radi brzo, tacno i povoljno, bice i ove godine novca za sve dovoljno."
Sjecanje na LJUCEVIĆ ZEĆIRA    (20-03-2017 - 20-03-2020)   (20. mart 2020.)
   Danas, 20. marta navršavaju se 3 tužne godine od kako je na ahiret preselio naš dragi ZEĆIR LJUCEVIĆ.
  Vrijeme prolazi ali bol i tuga za tobom su još uvjek svježi kao onog dana kao onog dana kada si nas napustio. Tvoj ponosni lik čuvaćemo duboko u našim srcima.
  Molimo se dragom Allahu da ti podari lijep dženet. Amin!
Tvoja porodica: supruga Bahtija, sin Muamer, šćerka Mersiha sa porodicom, snaha Enisa i unučad.
Novih $1,200 donacija za udruzenje EURO Gusinje iz New Yorka (19. mart 2020.)
Od finansijske sluzbe udruzenja EURO Gusinje dobili smo listu donatora za 2020, koji su donirali $1,200:
- Gacević Rafet $50
- Feratović S. Rasim $100
- Seferagić Kićo $100
- Cecunjanin Skendo $200
- Kasumović Dzevat $100
- Mrkulic H. Dzafer $50
- Tosić Zijo $100
- Ahmetaj Jusuf $100
- Nikac Pero $100
- Nikac Djoka $100
- Mulić Rifat $100
- Dervišević Erdan $100

Ujedno, oni pozivaju se clanove i simpatizere ovog udruzenja da im se pridruze i donacije za ovu godinu uplate kod nekog od clanova Upravnog odbora.
Za sva Vaša veselja i proslave: Haris Koljenović (646-249-6754) (19. mart 2020)
Prodavnica mjesovite robe SKALINADA Bronx (19. mart 2020)
Više od 32 godine nalazimo se u Bronx-u, na istoj adresi i stvaramo kvalitet jedinstvenog ukusa poznatog svima. Posjedujemo veliki asortiman suhomesnatih proizvoda, svjezeg mesa, mesa za rostilje, hrane iz Evrope ( sireva, zacina, pekarskih proizvoda, proizvodaod voca i povrca, cajeva,...,) prakticno sve sto je neophodno za Vasu kuhinju. Dozvolite da budemo deo Vaseg svakodnevnog života u kupovini.
DOBRE NAVIKE NE TREBA MIJENJATI - KUPUJTE U "SCALINADI".

Adresa: 667 East 187 Street BRONX, NY
Telefon: (718) 367 7256
Radno vrijeme Ponedeljak - Subota: 9:00 prije podne - 6:00 poslije podne
Nedelja: 10:00 prije podne - 5:00 poslije podne

KOMPLETNA PONUDA ZA VASU KUHINJU - PRODAVNICA "SCALINADA"

Veliki izbor kvalitetnih jeleka, dimija, fesova, ..., od sada i u New Yorku (19. mart 2020)
Jelek, dimije, fes, šorta, palantra, ..., su dio naše tradicije i kulture, nezaobilazni komadi jedinstvene plavsko-gusinjske nošnje, koji treba da ima svaka naša bošnjacka porodica.
Odnedavno i u New Yorku, uz veliki izbor i po veoma povoljnim cijenama, možete nabaviti jeleke, dimije, fesove, ..., uradjenje vrijednim rukama gradilja iz našeg zavičaja.
Za dalje informacije nazovite: 212 581 0845 ili 917 952 0007


BISERA TRAVEL - Samo ptice lete jeftinije (19. mart 2020)
Avionske karte za sve destinacije - BISERA TRAVEL
SAMO PTICE LETE JEFTINIJE

BISERA TRAVEL
481 8th Ave Sute 602
New York.NY 10001

Vlasnica: Bisera Djoković
Kontakt: 212 556 0046 ili 646 823 5590
BosnaFresh - Prvi Bosanski Online SuperMarket. (19. mart 2020)
Besplatana narudžbina i dostava namjernica na vašu kucnu adresu u cijeloj Americi i Kanadi!
BosnaFresh je jedini bosanski online supermarket. Ponosimo se time što smo prvobitni izbor za bosansku zajednicu koja živi u Americi i Kanadi. Mi isporucujemo prvoklasne balkanske namirnice u svakoj državi Sjedinjenih Država i Kanade i to direktno sa Balkana na Vašem kucnom pragu. Za Vas u ponudi imamo ogroman izbor gurmanskih sireva, grickalica, cokolada, zacina i još puno toga. Ponosni smo na to što smo najveci bosanski snabdevalac hrane u zemlji, posvijeceni smo našim mušterijama i njihovim potrebama.
Našim mušterijama nudimo besplatnu isporuku sa svakom porudžbinom prema utvrdjenom minimalnom iznosu. Pritom, glavni faktor koji nas izdvaja u odnosu na druge slicne platforme je taj što Vam garantiramo tacnu isporuku na vrijeme. Cim primimo Vašu porudžbinu, naše osoblje je pakuje istog ili sledeceg dana, zavisno od vremena Vaše porudžbine.
Pritom, proces porudžbine je vrlo jednostavan. Proizvode možete pretraživati po kategorijama ili direktno u brzoj pretrazi. Nadete proizvod koji Vama treba, dodate ga u svoju korpu (Cart), odaberete kolicinu koju želite i porucite. Zatim na kraju porudžbine, ostavite svoje podatke, izvršite uplatu i proizvodi se šalju na Vašu adresu. Iznos se Vašega racuna skida tek kada su proizvodi isporuceni.
Svaku namirnicu koju trebate, možete naci na BosnaFresh te tako ne morate pretraživati veliki broj sajtova. Ovo eliminiše potrebu da razlicite vrste namirnica pretražujete po razlicitim sajtovima. Svi proizvodi su visokog kvaliteta i hrana koju porucite na BosnaFresh stiže kod vas u svojoj najsvježijoj formi.
Takodje, našim mušterijama nudimo i stalnu podršku, gdje ce im naši radnici pomoci da odaberu najbolje za sebe i pomoci ce im da riješe svaki moguci problem.
Osjetite ukus tradicije u Vašim domovima uz BosnaFresh!
www.bosnafresh.com


Sjećanje na Dječević Jusufa    (1929-2018)   (19. mart 2020.)
  Prošle su dvije godine kako nisi sa nama. Malo je reći da fališ, da fali tvoj smijeh, riječ, pogled. Fali nam tvoj duh i širina kojom si grlio svoju djecu i unučad.
   Svakoga dana neko te od nas spomene i ti tako živiš i prisutan si u našim životima, jer voljeni ne umiru sve dok ih se sjećamo i dok ih pominjemo.
  Tvoji najmiliji: supruga Šefika, sin Mirsad, kcerke Mirsada, Namka i Sabina, zetovi Hajrudin i Esad, unucad Sefer, Malek, Vildana, Lejla, Jasmin, Edin i Ena, i mnogobrojna rodbina. El Fatiha
Na ahiret je preselio Mujaj Iso    (1934-2020)   (18. mart 2020. god)
   U New Yorku je danas, 18. marta 2020. godine na ahiret preselio Mujaj Iso, u 86-oj godini života.
   Dženaza namaz će se klanjati sjutra, u četvrtak 19. marta 2020. godine u 12:00 časova na podne, na Balkan mezarju u Upstate New York, gdje će se i izvršiti dženaza.
   Ožalošćeni: supruga Nazlija, sinovi: Gzim, Sadik, Džema i Dževat, kćerke Bukurija i Zana, bratstvo Mujaj, rodbina i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Sjećanje na Jadadić Šeća   (18/3/1995 - 18/3/2020)  (18. mart 2020)
   Dana 18. marta 2020 navršava se 25. godina od preseljenja na bolji svijet našeg oca i djeda Šeća Jadadića.
   Godine prolaze, ali sjećanje na tvoju dobrotu, plemenitost i ljubav koju si nam pružio ne blijede. Zauvijek ćemo ti biti zahvalni na tome.
   Neka ti Allah dz.š. podari džennet i rahmet tvojoj duši.
   Tvoji najmiliji.
Na ahiret je preselila Aiša Balić, rodj. Ibrahimagić   (1928-2020)   (15. mart 2020)
   U New Yorku je danas, 15. marta 2020. godine na ahiret preselila Aiša Balić, rodj. Ibrahimagić u 92-oj godini života.
   Zdravoglava se održava danas, od 2:00pm u našoj Ali-pašinoj džamiji u Astoriji.
   Dženaza namaz se klanja, sjutra, 16. marta 2020. godine u 9:00am, nakon cega će se obaviti dženaza na Washingron mezarju na Long Islandu.
   Ožalošćeni: sinovi Redžep-Redžo, Dževat-Valjo, Rafet-Rafko, snahe Naka, Fata i Elza, zet Huzeir, unucad, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži'un.- Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Donirane novih $200 za Avda Vucetovica. Ukupno do sada $8,850 (4. mart 2020)
U požaru koji je u ranim časovima 14. jula 2019 godine zahvatio porodicnu kucu Avda Vucetovica u selu Zabelj, u Plavu, pricinjena je velika materijalna šteta. Vatrogasna služba iz Plava brzo je reagovala, ali s obzirom na udaljenost terena, kao i na materijal od kojeg je kuca sagradena, požar je bilo nemoguce sprijeciti.
U požaru je sem kuce izgorjela i veca kolicina novca koja se nalazila u njoj. Tacnije izgorele se $30.000 kcerke Avdove (novac namjenjen za izgradnju kuce u BiH), kao i Avdovih $5.000. Valja napomenuti da je 2007. godine na istom mjestu Avdu Vucetovicu do temelja izgorela jos jedna kuca, o cemu postoji i vjerodostojna dokumentacija.
Iz tih razloga u New Yorku je pokrenuta akcija za prikupljanje novcanih sredstava za izgradnju nove kuće Avdu Vucetoviću.
Donirane su novih $200, od sledećih lica:
- Smako Redzepagic $100
- Icko Koljenovic $100

Do sada je u New Yorku donirano ukupno 8,850.
Odbor koji koordinira ovom akcijom i kome se mozete obratiti za vase donacije čine:
Vučetović Hakija-Jimmy 917-686-0929, Vučetović Šemso 718-971-4845, Vučetović Šefko 347-680-1269, Vučetović Džafer 646-271-5358, Jevrić Izo 212-810-9440.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Za samohranu majku sa dvoje djece, od udruzenja EURO Gusinje i clanova Upravnog odbora donacija $1,850 (4. mart 2020.)
Na poslednjoj sjednici Upravnog odbora udruzenja EURO Gusinje iz New Yorka, jedna od tacaka dnevnog reda su bili i zahtjevi za pomoc. Jedan od zahtjeva je bio za pomoc samohranoj majci dvoje djece iz Dinoše kraj Podgorice (zahtjev upucen preko NVU "Ruke milosti"). Rijec je o troclanoj porodici, kojoj je sredstvima donatora poceta izgradnja kuce u Dinoši. Rjesavajuci po ovom zahtjevu Upravni odbor udruzenja iz budzeta EURO Gusinje i clanovi UO su izdvojili $1,850:
- Euro Gusinje $1,000
- Mirzet Vukelj $100
- Rifat Dervisevic $50
- Rafet Hot $50
- Mihret Radoncic $100
- Faro Hodzic $100
- Selim Čekić $50
- Ruzdija Jarovic $100
- Aljo Kobilic $100
- Rasim Bicic $50
- Husko Koljenovic $50
- Zumber Radoncic $50
- Aki Djukanović $50

Inace, mještanin Dinoše, Đjokić Ramo, je u ovoj akciji donirao plac povrsine 500 kvdaratnih metara, na kojem se radi ova kuca.
House for sale (3. mart 2020)
12 Gloucester Ct
Great Neck, NY 11021
4 beds 2 baths 1,629 sqft
End of the block great school districts. Great Opportunity to educate kids in one of the best school districts in USA.
Acces to Great neck estates pool design only fot residents
Price 1,195 million
Info.: 646-812-3133
Na danasnji dan prije 29. godina formirano ZD Plavljana i Gusinjana u BiH (3. mart 2020.)
Dragi clanovi UO, dragi zavicajci u BiH i u inostranstvu,
Čestitam vam i selamim vas, povodom dana osnivanja ZDPiG u BiH - 3. marta. 1991.
Ovo je prilika da se sjetimo bivsih predsjednika i clanova UO ZDPiG, koji su preslili na bolji svijet. Molim dragog Boga da im podari lijepi Dzenet. Sa posebnim postovanjem, sjecamo se sehida, koji su dali zivote za odbranu BH, njima je dragi Bog obezbijedio Dzenet.
Uskoro ce i mjesec Ramazan, gdje cemo jednim druzenjem uz iftar, obilježiti i ovaj, za nas zavičajce iz PiG u BH, poseban dogadjaj.
Šabovic Salih, predsjenik ZDPiG u BH.
Čestitka Direktora uprave za dijasporu mr Predraga Mitrovića upućena Mirzetu Vukelj (3. mart 2020.)
Euro Gusinje
n/r gospodina Mirzeta Vukelja predsjednika Izvrsnog Odbora
Postovani gospodine Vukelj,
U ime Uprave za dijasporu i u svoje lično ime, koristim priliku da Vama i kompletnom rukovodstvu udruzenja “EURO Gusinje” cestitam na izboru izvrsnog odbora udruzenja.
Vjerujemo da će “EURO Gusinje” nastaviti da održava veze sa Crnom Gorom i svojim zavicajem, a u Upravi za dijasporu imate i imaćete uvijek svog partnera za svaku ideju od interesa za Crnu Goru i njenu dijasporu, kako za onu u Sjedinjenim Americkim Državama, tako i za dijasporu sirom svijeta.
S poštovanjem
Direktor
mr Predrag Mitrović
Iz New Yorka novih $750 donacija za IKC Gusinje (2. mart 2020)
Od Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija za IKC u Gusinju, imamo vijest o novoj donaciji iz New Yorka u visini od $750.
- Ruždija Ruška Jarović pred dušom rahmetli roditelja: oca Muse i majke Šefke $500
- Hajrija Džana Jarović (rodjena Nokić), pre dušom rahmetli majke Vake Nokić $250.

Do sada ukupno je prikupljeno $373,571 + €80,166 + 10,100KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + ostale donacije
Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
Selim H. Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro (201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Sjećanje na Čekić Saliha-Grofa (1943-2018) (2. mart 2020.)
Dragi naš Tata,
Evo, prodjoše dvije godine od kako si nas napustio Tata, ali bol i praznina za tobom je svakim danom još veća i bolnija, što vrijeme nikad da izbriše ne moze
. U srcu tuga, na grobu tišina, a u domu našem velika praznina. Ne vidimo te i ne čujemo ti glas, ali osjećamo da si tu izmedju nas.
Uvjek ćes biti u našim srcima, jer si tamo još uvjek živ. Ponosni smo što smo te imali.
Neka ti dragi Allah podari lijepi dženet.
Tvoji najmiliji: supruga Hasiba, sin Elmin, ćerke Elvira, Elmina i Emila, snaha Mevlida i unučad. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Mustafa (Ahmet) Bašić (1939 - 2020) (29. februar 2020.)
U New Yorku je danas, 29. februara 2020. godine na ahiret preselio Mustafa (Ahmet) Bašić, u 81. godini života.
Zdravoglava se prima u nedjelju, 1. marta od 6 sati navece u Bosnjackom Kulturnom Centru na Richmond Hill-u . Denaza namaz će se klanjati u ponedjeljak, 2. marta, nakon čega će se izvršiti dzenaza (ukop) na mezarju Washington Park na Long Island.
Ožalošćeni: kćerka Tahira, sinovi Tarik i Edin, sestre Muradija, Jasmina, Mensura i Enka, unučad Almir, Anel, Emina, Elma, Ahmed i Amer, praunuka Lamija i praunuk Benjamin, zetovi Munir i Denis, snahe Eldina, Nurija i Selma, sestrici i sestrične, te porodice Bašić, Nikšić, Hanusa, Hamzagic, Varatanovic, Lemo, Opankovic, Sevlic, Markisic, Zvirkic, Feratovic i Krdzic kao i ostala mnogobrojna familija i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
EURO Gusinje NY i clanovi Upravnog odbora donirali $800 Ženskom odbojkaskom klubu "Grebaje" Gusinje (29. februar 2020.)
Kako sto smo i najavili, na svojoj sjednici odrzanoj prije par dana Upravni odbor humanitarnog udruzenja EURO Gusinje iz New Yorka, izmedju ostaloga, rijesavao je i pristigle zahtjeve, od koji je jedan bio i zahtjev Ženskog odbojkaskog kluba "Grebaje" Gusinje. Kao i prosle godine, clanovi Upravnog odbora su pozitivno odgovorili ovom zahtjevu i donirali ukupno $800:
- Euro Gusinje $300
- Ruska Jarovic $50
- Rafet Hot $50
- Faro Hodzic $50
- Rasim Bicic $50
- Selim Cekic $50
- Mirzet Vukelj $50
- Mihret Radoncic $50
- Zumber Radoncic $50
- Husko Koljenovic $50
- Ibro Deljanin $50
BAJRAMSKO VEČE - Nedelja, 24. maj 2020 (28. feb 2020)
Laličić (Džafera) Dževdet-Džeka donirao €200 za IKC Gusinje (28. feb 2020)
U Gusinju preko Medzlisa IZ Gusinje je uplacena nova donacija za IKC, u iznosu od €200. Donator:
- Laličić (Džafera) Dževdet-Džeka €200

Do sada preko Medzlisa IZ Gusinje ukupno je prikupljeno $27,680 + €32,960 + 3,000 Švedskih kruna + $300 Canadskih.
MIZ-e Gusinje, poziva sve donatore koji se zele prikljuciti ovom projektu da svoje donacije uplacuju na blagajni MIZ-e, svakog radnog dana od 7-12 h, i vikendom od 7-9 h kod Ibrahima Bektesevica. Brojevi na koje se mozete informisati su +382 69 567 628, i +382 51 256 481.
Do sada ukupno je prikupljeno $372,321 + €80,366 + 10,100KM + ostale donacije
Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Dokumentarni film: Voz 671 - Slučaj Štrpci (27. februar 2020.)
Socijal Demokrate Crne Gore: ZLOČIN U ŠTRPCIMA NE SMIJE OSTATI NEKAŽNJEN (27. februar 2020.)
Na današnji dan, 27. februara 2020. godine, navršava se 27 godina od zločina nad civilima bošnjačke nacionalnosti iz voza koji se kretao na relaciji Beograd-Bar, u mjestu Štrpci.
„Utvrđivanje odgovornosti onih koji su učestvovali u ovom zločinu jedina je satisfakcija koju država Crna Gora može pružiti porodicama žrtava. Smatramo da je 27 godina nedopustiv period za čekanje pravde onima koji su izgubili svoje najmilije. Crna Gora kao država mora učiniti sve da do ovakvih zločina, kada su nevini ljudi ubijani samo zato što se drugačije zovu ili na drugačiji način mole svom bogu, više nikada ne dođe. Sankcionisanje odgovornih samo je jedan od vidova te borbe.“
Sjećanje na rah. Mrkulić Muzafera (27.2.2017-27.2.2020) (27. februar 2020.)
Danas su tri godine Tata - Deda, od kako te Allah dž.š. uzeo. Vrijme koje prolazi ne moze da ispuni tugu i prazninu u našim srcima. Mnogo nam nedostaješ, fali nam tvoja toplina i savjeti tvoji. Teško je dragi Tata-Deda, u svakom momentu što nisi sa nama da podijeliš sve naše srećne trenutke.
Molimo uzvišenog Allaha da ti podari najljepši dženet. Svi smo Allahovi - svi se njemu vraćamo.
Tvoji: supruga Nakšija, sinovi Allen i Denis, snahe Jasmina i Nelma, unučad: Amel, Amina, Deen i Lana.
Deda, ponosu naš, volimo te puno, znamo da si naš cuvar iz dženeta.
Sjećanje na rah. Mrkulić Muzafera (27.2.2017-27.2.2020) (27. februar 2020.)
27. februara 2020 - tri tuzne godine od kada te iznenada izgubismo dragi nas sine i brate Muzafere.
Vrijeme prolazi ali bol i tuga za tobom su svjezi kao onog dana kada si nas napustio! Tvoj ponosni lik cuvacemo duboko u nasim srcima.
Molimo se dragom ALLAHU DA TI LIJEP DZENET DA!
Tvoje: majka Nadzija, sestre Bahtija Ifeta, Ismeta Saljka i Nafija
U New Yorku donirane novih $400 za bracu Nemanju i Lazara Novicevic iz Plava. Ukupno $20,210. (26. februar 2020)
Iz New Yorka imamo nove donatore da se pomogne da oboljela braca Nemanja(15) i Lazar (7) iz Plava, nastave liječenje u Turskoj:
- Markovic Šuco $200
- Djesevic Abaz $100
- Kolenovic Miralem $100


Do sada je ukupno donirano $20,260.
Svi koji zele da učestvuju u ovoj humanitarnoj akciji mogu da se obrate Raifu Feratovic na 646-541-1081 ili Rafetu Hot, gl. i odgovornom uredniku našeg web magazina, na 646-808-6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Na ahiret je preselio Deljanin (Zumbera) Rifat (1954-2020) (25. februar 2020.)
Danas, 25. febraura 2020. godine u Gusinju je na ahiret preselioDeljanin (Zumbera) Rifat, u svojoj 65 godini zivota.
Dzenaza ce se obaviti u srijedu, 26. februara 2020 na mezarju u Gusinju. Polazak je ispred Nove dzamije u 15 sati.
Ozalosceni: braca Erdan, Esad, Safet, Fadilj i Elvir, sestra Mirsada, snahe: Samrita, Sanela i Alma, bratanci Esmir i Ervin, bratanicne Ajla, Elma i Ena, zet Ragip, bratstva Deljanin, Feratovic i Djurkovic, porodice Muratovic, Islamovic, Sejdovic i Mujovic, i ostala mnogobrojna rodbina prijatelji.
Svi smo mi Alahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)
Sjecanje na majku Kimu Radoncic (25. februar 2020)
Draga majko Kimo,
Danas su dvije godine od kako nas napusti i ostavi nam bol i prazninu u dusi. Tvoje mjesto niko ne moze popuniti.
Samo su suze iskrene, one nece nikada kanuti iz oka, ako nesto dusu ne boli. Ponekad je toliko bola u dusi da same suze krenu i ne mogu stati.
Pustimo ih, neka se slivaju niz lice, pustimo ih neka nam olaksaju dusu.
Sjecanje na tebe nece nikad prestati. Zelimo ti lijep dzenet, nasa draga mati.
Tvoji: sinovi Ragip i Rafet, kcerke Sapka i Surka, zetovi, snahe i mnogobrojna unucad.
Izabran novi Izvrsni odbor humanitarnog udruzenja EURO Gusinje iz New York (24. januar 2020)
Sinoc je u New Yorku, shodno Statutu udruzenja, izabrano novo rukovodstvo humanitarnog udruzenja EURO Gusinje. U narednom dvogodisnjem mandatu clanove Izvrsnog odbora ovog udruzenja cine:
- Mirzet Vukelj, predsjednik
- Rifat Dervisevic, potpredsjednik
- Rafet Hot, sekretar
- Mihret Radoncic, blagajnik
- Faro Hodzic, portparol.

Mandat novih clanova Izvrsnog odbora traje dvije godine.
Takodje, na ovom sastanku Upravni odbor udruzenja EURO Gusinje, donio je jos nekoliko odluka iz svoje nadleznosti, o kojima cemo vas uskoro opsirnije obavijestiti.
U ime nase redakcije, novoizabranom Izvrsnom odboru cestitamo na izboru, uz zelje da nastave kao i predhoni sazivi, za dobrobit nase dijaspore i zavicaja uopste.
Sjecanje na Ismeta H. Kolenovica   (1954-2017)    (14. februar 2020)
  Danas, 14. 02. 2020 godine, navrsava se tri godine od iznenadne smrti moga brata Ismeta.
  Tvojim odlaskom u vjecni mir i zaborav za tobom, nece dugo i dugo prestati.
   Pocivaj u miru, moj druze.
  Tvoj brat Zaim sa porodicom
Brajović razgovarao sa iseljenicima u Njujorku   (9. feb 2020)
  Posjetu Sjedinjenim Američkim Državama predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović zaključio je susretom sa predstavnicima udruženja crnogorskih iseljenika u Njujorku.
   „Nikada ne zaboravite svoju domovinu, ali budite lojalni državi u kojoj živite - poručio je Brajović na početku sastanka. Istakao je značaj redovnih kontakata sa dijasporom i ocijenio značajnom priliku da razgovaraju o dešavanjima u Crnoj Gori ali i o pitanjima od značaja za iseljenike. Dodao je da je veoma važno što dijaspora svojim aktivnostima podržava Crnu Goru. Naglasio je da će država nastojati još bolje da organizuje svoju saradnju sa dijasporom širom svijeta.
  Predstavnici dijaspore su zahvalili na prilici da razgovaraju sa predsjednikom Brajovićem o aktuelnim pitanjima u Crnoj Gori, još jednom ponovili važnost članstva Crne Gore u NATO i nastavka integracija u Evropsku uniju. Podržali su napore države da se sačuva građanska, multietnička, multivjerska i multikulturna Crna Gora, što je njeno najveće bogatstvo.
   Sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja „Fondacija Gusinje“, „Euro Gusinje“, „Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku“, „21. maj Njujork“, „Montenegro golf klub“, „Kongres Bošnjaka svijeta“, „Cetinje Indijana“ iz Ilinoisa, predstavnici portala „Revija fokus“ i „Gusinje-Plav.com“, kao i ugledni pojedinci koji žive u Njujorku.
Susret je u priličen u prostorijama Generalnog konzulata Crne Gore u New Yorku, gdje su domaćini bili ambasador Željko Stamatović i konzul Amer Cikotić. (Skupstina.me)
Na ahiret preselila Sabrija-Bija (Redza) Gačević   (1962 — 2020)   (9. februar 2020)
   U Gusinju je 8. februara 2020. godine na ahiret preselila Sabrija-Bija (Redza) Gačević, u 58-oj godini zivota.
   Dzenaza namaz ce se klanjati u Gusinju u nedjelju, 9. februara 2020. poslije podne namaza.
   Ožalošćeni: braća: Halim, Selim i Emin, sestra: Nurija, dajo: Hilmo Deljanin, snahe: Vezirka, Ćamila i Hatema, zet: Isak Kolenovic, bratici: Senad, Mirsad, Edin, Enis, Adis, Jasmin i Mirza, braticne: Mirsada, Senada i Nanka, Enisa, Edina, Jasmina, Sabina, Samra i Anela, sestrici: Almir i Albert, sestricna: Alma, zetovi, snahe i mnogobrojna rodbina, prijatelji i komšije te porodice: Gačević, Deljanin, Pjetrović, Mrkulić, Radončić, Kolenović, Dervišević i Maljević.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži'un. “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”
Saopstenje porodice Novicevic iz Plava   (8. februar 2020)
  Porodica Novicevic iz Plava se zahvaljuje kompaniji Aerodromi Crne Gore, koji su uplatili 2.000 eura za lijecenje u Turskoj nasih sinova Nemanje i Lazara.
   Posebnu dugujemo zahvalnost nasem sugradjaninu Dževatu Redžematoviću, koji je svojim angazovanjem kao clan Borda Direktora kompanije Aerodruma Crne Gore, uspio da obezbijedi pomenutu donaciju.
Isplivao dokumentarni film o oslobađanju Pljevalja od komunista 1992 godine!  (8. feb 2020)
Pećanin o situaciji u Crnoj Gori: Liči na scenario prvo popovi, pa onda topovi  (7. feb 2020)
  Nekada ugledni novinar, danas advokat, Senad Pećanin, sinoć je u emisiji “Presing”, Televizije N1, u stidiju u Sarajevu, govoreći o dešavanjima u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kazao da je ovo pokušavaj podrivanja suvereniteta Crne Gore, na principima politike Slobodana Miloševića (pogledati VIDEO od 32.minuta).
  “Crna Gora G se, gledajuči iz perspektive BiH, danas nalazi u martu 1992. godine. Prvo je išla teška artiljerijska medijska priprema medija iz Beograda i u Crnoj Gori, predvođena koncernom Vijesti, nedjeljnikom Monitor i mnogim drugim iz Srbije i Republike Srpske, a zatim smo imali crkvu. Bojim se da se ne ponovi scenario koji smo mi osjetili- prvo idu popovi, pa dođu topovi”, jasan je Pećanin.
  On kaže da se ovdje radi o plej-ofu velikosrpskih aspiracija u prekrajanju područja bivše Jugoslavije, iako je nakon rata u Sloveniji, agresije na Hrvatsku, BiH, rata na Kosovu, izgledalo je da je došlo do tektonskog slijeganja tla u aspracijama velikosrpske politike, koja je odgovorna za stravične zločine, uključujući i zločin genocida u BiH”... nastavak teksta

Dzenaza za Nusretu (Saliha) Huseinovic - Nedelja, 9. feb 2020. godine  (1967 - 2020)    (7. februar 2020)
   U New Yorku je 5. februara 2020. godine na ahiret preselila Nusreta Huseinovic, u 53-oj godini zivota.
   Dzenaza namaz ce se klanja u nedelju, 9. februara 2020 u 9;00 sati ujutro, a dzenaza ce izvršiti u Nju Dzersiju na mezarju na adresi: 13 Conover Road, Millstone NJ, 08535.
   Ožalošćeni: otac Salih (Ramo) Huseinovic, majka Sefka Huseinovic rodj. Vucetovic, sin Sami Mujevic, kcerka Medina Todic, rodj. Mujevic, unucad: Adem i Deen, zet Halil Todic, snaha Lejla, braca Abaz, Smajle, Dzafer i Ramo, sestra Sabrija, bratstva Huseinovic i Vucetovic, rodbina i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.(El-Fatiha)
Hapšenje u Plavu, oduzete puške, municija, marihuana…   (6. februar 2020)
  Policija u Plavu je uhapsila E.Š. (43) iz tog mjesta nakon što je tokom pretresa stana i drugih prostorija koje on koristi pronašla oružje, municiju i marihuanu.
  “E.Š. je uz krivičnu prijavu priveden tužiocu zbog sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet droga u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”, saopšteno je iz Uprave polcije.
  Policija je na toj lokaciji pronašla pušku CZ cal. 8×57, lovačku pušku dvocijevku, malokalibarsku pušku, pušku sa optikom marke CZ – sa oružnim listom na ime druge osobe, 98 komada raznih metaka, kao i staklenu teglu sa marihuanom i drobilicu sa ostacima marihuane. (CdM)
Sjecanje na Nuriju B. Lončarević   (04/02/12 — 04/02/20)   (4. februar 2020)
   Tvoja ljubav, plemenitost i dobrota vječno će živjeti u našim srcima, mislima i dovama. Sa ponosom čuvamo uspomene na tebe. Tvoj dragi lik je uvijek sa nama.
   Tvoji: suprug Halim, sin Ekrem, kćerke Indira, Nurija i Ermina sa porodicama.
Muslimani dobili prvu džamiju u Sloveniji   (4. februar januar 2020)
   U Ljubljani je otvoren Islamski kulturni centar s prvom džamijom u Sloveniji.
  Nakon više decenija napora da muslimani u Sloveniji dobiju svoj vjerski objekt, 2013. postavljen je kamen-temeljac za džamiju, prenosi Al Džazira.
  Na 13.000 kvadratnih metara nalaze se upravna i stambena zgrada, sportska sala, restoran i obrazovni centar s bibliotekom.
  Gradnja je koštala gotovo 34 miliona eura, a veći dio finansirala je država Katar.
   Islamska zajednica u junu će organizovati i svečano otvorenje objekta, gdje očekuju više hiljada vjernika.
Sjećanje na Esmina Lješnjanin    (3. februar 2020)
   Dragi sine Esmine,
   Danas je 7 godina od kako te iznenada sudbina uze iz naših ruku. Rastavi nas zauvjek i bol nam u srca zauvjek ureza. Tvoj odlazak i taj bol lijeka nema. Odnese tvoju mladost i ljepotu koja presta da cvjeta i budućnost da stvara.
   Esmine sine, teško je živjeti sa ovim gubitkom, jer te više sine nemamo medju nama. Rano te cvijetu mladi ubraše, prerano nam uvenu i budućnost tvoja potonu.
   Volimo te sine, dok mi živimo i ti ćeš živjeti sa nama. Svaki minut, sat, dan si sa nama.
  Tvoji roditelji: otac Bajro, majka Kumra, i sestra Asmina, koja osta bez brata.
   Allah te nagradio dženetskim baštama.
Na ahiret je preselila Sanija Selimović, rodj. Redžepagić   (1960 - 2020)    (30. januar 2020)
   U New Yorku je danas, 30 januara u svojoj 60-oj godini na ahiret preselila Sanija Selimović, rodj. Redžepagić
   Zdravoglava se prima danas 30. januara od 3;00 pm u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji.
   Dzenaza namaz se klanja u petak u 9:00 časova u Ali-pašinoj džamiji, nakon čega se obaviti dzenaza na Balkan mezarju u Upstate NY.
   Ožalošćeni: suprug Dževat, sinovi Almir i Damir, kćerka Mirela, braća Ragip, Farko, Fehim i Omer, sestra Esma, zet Erol, snaha Azemina i unučad Alvin, Lana i Dania, bratstva Selimović i Redžepagić, kao i mnogobrojna rodbina i prijatelji!
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
U New Yorku donirane novih $650 za bracu Nemanju i Lazara Novicevic iz Plava. Ukupno $16,160.   (29. januar 2020)
   Od Muja Beskovica smo dobili listu donatora od kojih je on prikupio $650, da oboljela braca Nemanja(15) i Lazar (7) iz Plava, nastave liječenje u Turskoj.
- Tosic Behmen $50
- Purisic Edo $50
- Djurkovic Samir $50
- Beskovic Haljilj $100
- Beskovic Rafet $100
- Beskovic Mujo $100
- Cecunjanin Mersim $100
- Beskovic Sadmir $50
- Beskovic Alem $50

  Do sada je ukupno donirano $16,160.
  Svi koji zele da učestvuju u ovoj humanitarnoj akciji mogu da se obrate Raifu Feratovic na 646-541-1081 ili Rafetu Hot, gl. i odgovornom uredniku našeg web magazina, na 646-808-6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Sjećanje na Haljima O. Radončića   (29.1.2019 - 29.01.2020)    (29. januar 2020)
   Na današnji dan se prije godinu dana napustio nas je naš voljeni brat Haljim Radončić.
  Imao si velike ljudske vrline i karakter, koje si ostavio svojoj familiji, bratstvu i prijateljima, da te nikad ne zaborave i zauvjek pamte.
  Pononosni smo na tebe i vječno ćemo te nositi u našim dušama i srcima, dok mi postojimo.
  Da ti dragog Allah podari lijepi Dženet. Amin!
  Tvoja braca: Zajo, Zumber, Zuvdo i Smajlje sa familijama.
Sjećanje na Haljima O. Radončića   (29.1.2019 - 29.01.2020)    (29. januar 2020)
   Danas, 29. januara 2020 se navršila godina od kada je preselio na ahiret naš voljeni Haljim Radončić.
  Tvoja ljubav, plemenitost i dobrota vječno će živjeti u našim srcima, mislima i dovama. Sa ponosom ćemo čuvati uspomene na tebe.
  Molimo dragog Allaha da tvojoj plemenitoj duši podari vječni dženet i rahmet.
  Tvoji: supruga Kumra, sin Alen, kćerke Ilda, Irmela, Ajla i Arnela.
Ugovorena obnova mosta na rijeci Vruji, na putu Plav - Gusinje  (29. januar 2020)
   Vlada Crne Gore investiraće blizu 400 hiljada eura u rekonstrukciju mosta na rijeci Vruji, na dionici puta Plav– Vojno selo– Gusinje, predviđeno je ugovorom o izvođenju radova, koji je Uprava javnih radova potpisala sa podgoričkim preduzećem OGP “Fidija”.
  Rok za završetak radova je četiri mjeseca od dana uvođenja izvođača u posao, precizirali su iz vladinog biroa za informisanje.
  Riječ je o jednom od segmenata sveobuhvatnog projekta modernizacije kompletne dionice od Plava do Gusinja, u dužini od oko 10 kilometara. Prva faza sanacije, kojom je obuhvaćeno 1,2 kilometra puta, je u toku, a vrijednost posla je oko 850 hiljada eura.
  Uprava javnih radova je krajem protekle godine sa preduzećem “Putevi Bar” ugovorila rekonstrukciju preostalog dijela puta od devet kilometara, u koju će Vlada iz kapitalnog budžeta uložiti 3,5 miliona eura. Radovi će početi čim dozvole vremenske prilike.
  Ova investicija je jedna od najvećih na tom području, a omogućiće bezbjednije odvijanje saobraćaja i bolju putnu povezanost između plavske i gusinjske opštine. (Analitika)
Šehović: Nećemo dozvoliti političku zloupotrebu djece u školama  (29. januar 2020)
   Ministar prosvjete Damir Šehović poručio je da neće dozvoliti političku zloupotrebu djece u školama, nakon što je protiv učiteljice iz Osnovne škole Jugoslavija u Baru, Rade Višnjić, pokrenut disciplinski postupak jer je učenicima zadala da crtaju trobojku na času.
   “S obzirom na nekoliko incidenata u vezi sa obrazovnim sistemom u prethodnim danima, gdje su se škole stavljale u politički kontekst ili bile mjesto političkih ikonografija, pa do direktnog i besprizornog uticaja čak i na najmlađu djecu, kao krovna institucija u obrazovanju imamo odgovornost da se oglasimo jasnim stavom”, kazao je Šehović.
  Ministarstvo prosvjete je, ističe, uvijek svoj posao vršilo zakonito i sa namjerom poboljšanja obrazovnog sistema... nastavak teksta
MREŽA U MREŽI    (29. januar 2020)
Analiza priloga emisije Mreža na Federalnoj televiziji "Kako Muamer Zukorlić uz pomoć agenata BIA-e ruši Islamsku zajednicu"
Braca Ahmemulic Safet, Hasim i Hajrudin donirali $1,500 za IKC u Gusinju   (28. januar 2020)
   Od Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija za IKC u Gusinju, imamo vijest o novoj donaciji iz New Yorka u visini od $1,500.
- Ahmemulic Zufera Safet $500
- Ahmemulic Zufera Hasim $500
- Ahmemulic Zufera Hajrudin $500

  Do sada ukupno je prikupljeno $369,871 + €79,866 + 10,100KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro (201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Preminula je MARA NIKÇI, rodj. Vuksanaj   (1929 - 2020)    (27. januar 2020)
     Dana, 26. januara 2020, posle kraće bolesti preminula je u 90-oj godini naša draga

MARA NIKCI, rodj. Vuksanaj

     Saučešće primamo u srijedu, 29. januara 2020 od 2:00 poslije podne do 9:00 u
     Yorktown Funeral Home
  945 E Main St. Shrub Oak, NY 10588.
     Sahrana je u subotu, 1. februara 2020 u 1:00 poslije podne na katoličkom groblju u Dolji, Gusinje.
     Porodica Nikçi
NJOFTIM    (27. januar 2020)
     Të hanen me 26 Janar 2020 në moshen 90 vjeqare ndërroi jetë me e dashura jonë

MARE (VUKSANAJ) NIKÇI
(1929-2020)

  Funerali të mërkuren me 29 Janar 2020prej orës 2:00 pas dite deri në ora 9:00 të mbarmjes
Yorktown Funeral Home
  945 E Main St, Shrub Oak, NY 10588
  Varrimi i të ndjerës bëhet të shtunen, me 1 Shurt 2020në ora 1:00 pas dite në varrezat katolike në Doli, Guci.
    Të pikëlluar Familja Nikçi
Gusinje: Tačka spajanja različitih religija    (27. januar 2020)
Donirane novih $900 za Avda Vucetovica. Ukupno do sada $6,400  (27. januar 2020)
  U požaru koji je u ranim časovima 14. jula 2019 godine zahvatio porodicnu kucu Avda Vucetovica u selu Zabelj, u Plavu, pricinjena je velika materijalna šteta. Vatrogasna služba iz Plava brzo je reagovala, ali s obzirom na udaljenost terena, kao i na materijal od kojeg je kuca sagradena, požar je bilo nemoguce sprijeciti.
   U požaru je sem kuce izgorjela i veca kolicina novca koja se nalazila u njoj. Tacnije izgorele se $30.000 kcerke Avdove (novac namjenjen za izgradnju kuce u BiH), kao i Avdovih $5.000. Valja napomenuti da je 2007. godine na istom mjestu Avdu Vucetovicu do temelja izgorela jos jedna kuca, o cemu postoji i vjerodostojna dokumentacija.
  Iz tih razloga u New Yorku je pokrenuta akcija za prikupljanje novcanih sredstava za izgradnju nove kuće Avdu Vucetoviću. Odbor koji koordinira ovom akcijom i kome se mozete obratiti za vase donacije čine:
Vučetović Hakija-Jimmy 917-686-0929, Vučetović Šemso 718-971-4845, Vučetović Šefko 347-680-1269, Vučetović Džafer 646-271-5358, Jevrić Izo 212-810-9440.
Donirane su novih $900, od sledecih lica:
- Ismet Vucetovic 300
- Skender Vucetaj 200
- Esmir Vucetaj 200
- Remzo Kolenovic $200

   Predhodno je donirano $5,500: Muminovic Rasim $100, Edin R. Mujaj $200, Enis R. Mujaj $100, Esmir R. Mujaj $100, Ramo R. Lekovic $100, Denis R. Jadadic $100, Haris H. Sabovic $100, Madzun Vusanjin $200, Azra Lekovic $200, Bektesevic Dzafer $100, Purisic Becir $100, Novaj Sefket $100, Novaj Teufik $100, Izo Jevric $800, Muzlija Vucetovic $300, Fadilj Novaj $200 Vučetović Šefko $500, Vučetović Džafer $500, Vučetović Hakija-Jimmy $500, Vučetović Šemso $500, Jadadic Aljo $100, Vusanjin Esad $500, sto je ukupno $6,400
   Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Istorija jedne od najljepših ljubavnih pjesama sa naših prostora    (27. januar 2020)
  Jeste li znali da je stihove jedne od najljepših ljubavnih pjesama, koja je decenijama dio naše tradicije „Ženidba bega Ljubovića“ ili „Sitna knjiga na žalosti“ napisao, po narodnom predanju, niko drugi do kralj Nikola 1868. godine. Po dokumentima koja se mogu naći u digitalnoj biblioteci Montenegrina, prvi guslar koji je ovu pjesmu izveo bio je Rustem Muminović iz Plava, početkom 20. vijeka.
Pjesma govori o ljubavi i odanosti bega Ljubovića prema svojoj vjerenici zbog koje je bio spreman i život da izgubi.
Stihove „Dženo dušo, Dženo vilo, ja bez tebe ne kabulim, a što će mi čitav svijet ako tebe ja izgubim“, znaju svi sa ovih prostora, a pjesma je obavezan dio repertoara naših najpoznatijih crnogorskih pjevača u noćima kad „proradi“ sevdah.
Pjesmu je, kao dio crnogorskog melosa, prva unijela Ksenija Cicvarić.
Poslušajte verziju kraljice crnogorske narodne muzike nevjerovatnog glasa. (Standard.me)
Sjećanje na Hasniju Dervišević, rodj. Kučević   (20.10.1950 - 27.01.2018)    (27. januar 2020.)
   Draga majko, evo dvije godine od kad si nas napustila. Na samu pomisao da te više nemamo teško je prihvatiti. U svakoj prici pominjemo tvoje ime, tvoju dobrotu, savjete i skromnost, sve nam to više nedostaje. Nadamo se da si na ljepšem mjestu, mjestu koje si zaslužila. Da te dragi Allah dželešanu nagradi lijepim Dženetom.
   Tvoji najmiliji: suprug Ruždija, sinovi Ener, Edin i Edis, snahe Mirveta i Lejla i unučad.
Dževat Čekić: Kraješnice o Muju i Halilu    (26. jan 2020)
Na današnji dan prije 30 godina osnovan Liberalni savez Crne Gore    (26. januar 2020)
   Na današnji dan, 26. januara 1990. godine, osnovan je Liberalni savez Crne Gore, prva crnogorska stranka koja se, nakon uvođenja višestranačja, otvoreno zalagala za nezavisnost Crne Gore. LSCG se u turbulentnim, ratnim devedesetim godinama i krvavom raspadu bivše zajedničke države SFRJ, zalagao za slobodu pojedinca i stvaranje demokratskog, antiratnog ambijenta u Crnoj Gori.
   Predsjednik prve Skupštine LSCG bio je Velimir Koko Vujović. Slavko Perović je tada izabran za predsjednika Izvršnog odbora, a kasnije će postati dugogodišnji lider ove partije.
  Liberalni savez bio je jedina stranka, devedesetih, koja se oštro suprotstavila učešću crnogorskih vojnika i rezervista u ratovima na prostoru bivše SFRJ i granatiranju Dubrovnika. Liberali predvođeni Slavkom Perovićem tada su jasno i glasno upozoravali većinski “ostatak Crne Gore” koliko je slijepo podržavanje nacionalizma i ratnohuškačke politike Slobodana Miloševića opasno po Crnu Goru... nastavak teksta
Zukorlićev najvatreniji prijatelj prijeti: “Ako se nešto desi Zukorliću odgovornim ćemo smatrati reisa Kavazovića…"    (26. jan 2020)
Kako Muamer Zukorlić pomoću srbijanske BIA-e pokušava urušiti Islamsku zajednicu BiH?PRČ u petak 24.01.2020.  (25. jan 2020)
PRČ U PETAK sa Miljom Radojičićem Šokom. Emisija se na autorski način sa ironijskom i satiričnom distancom bavi dominantnim temama, ličnostima i pojavama javnog života.
Sjecanje na rah. HOT (Alja) JAZA   (24. januar 2020)

Dana 24. januara 2020. navrsavaju se 16 godina od kada nije sa nama naš dragi

HOT (Alja) JAZO
(4. maj 1932 - 24. januar 2004 )

Ljubav ne prestaje odlaskom, ni sjecanje vremenom.
Uvijek si u našim mislima i srcima

Tvoji najmiliji
Šaćir Mačkić prikupio novih $1,150 za bracu Nemanju i Lazara Novicevic iz Plava. Ukupno $15,360.   (24. januar 2020)
   Veliki humanista i donator Šaćir Mačkić se pridruzio nama i prikupio $1,150 donacija za oboljelu bracu Nemanju (15) i Lazara (7) iz Plava, kako bi posli na liječenje u Turskoj:
- Ibric Omer $100
- Mackic Hako $50
- Ibric Skender $100
- Ibric Enver $100
- Basic Hariz $100
- Ibric Dzafer $100
- Pupovic Hakija $100
- Pupovic Harun $50
- Djesevic Nail $50
- Pupovic Ramiza Sanela $100
- Mackic Ruzdo $100
- Mackic Sacir $100
- Muminovic Haris i Naza $100


  Do sada je ukupno donirano $15,360.
  Svi koji zele da učestvuju u ovoj humanitarnoj akciji mogu da se obrate Raifu Feratovic na 646-541-1081 ili Rafetu Hot, gl. i odgovornom uredniku našeg web magazina, na 646-808-6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Julevic Munirka, rod. Mrkulic   (24.01.2019 - 24.01.2020)  (24. jan 2020)
  Za nama je godina tuge i bola. Otišla si kad je ponoc prošla, kao u neku šetnju da si pošla. Tiho i hrabro kao što ti samo znaš i zauvjek napustila si dom naš.
   Otišla si daleko, a kažu da daljina razdvaja ljude i da vrijeme lijeci rane.
  Najmilija naša...
   Vrijeme je laž a daljina izgovor.
  Kada zaista voliš nekoga, njegova prisutnost je nevažna. Ti si svuda, udišemo tvoj miris na jastuku, tvoj glas odjekuje u našim ušima. Sve nas podsjeca na tebe, plavetnilo neba, ukus mandarina, roza boja i bijeli zidovi sa tvojim slikama a i ona tvoja pjesma sa radija nikad ne prestaje... Osjecaj je potpuno isti. Ljubav je i dalje tu, i ti si tu, ustvari nikad nisi nigdje ni otišla.
  Sa ljubavlju, ponosom i poštovanjem što smo te imali, cuvat cemo uspomene na tebe i tvoj lik, tvoju ljepotu i dobrotu koju si nam darovala.
  Mila naša, znala si koliko te volimo ali nikad neceš znati koliko nam nedostaješ.
  Tvoji najmiliji: suprug Hajro, sin Elviz, kcerke Eniza i Denisa, snaha Enisa, zet Nedžad i unucad Alena, Danis, Lejs i Faiz.
   “Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un” - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
U Plavu organizovana akcija davanje krvi    (23. dec 2019)
     Drustvo dobrovoljnih davalaca krvi Plav, u cetvrtak je organizovalo akciju davanja krvi.
    Prikupljeno je 40 jedinica ove dragocjene tecnosti.

       Slijedi foto-reportaza sa ove akcije.
Generalni konzul Stamatović uručio Vuksanu Vuksanaju povelju – najveće priznanje Uprave za dijasporu   (22. jan 2020)
   Generalni konzul Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku Željko Stamatović je, 15.01.2020. godine, Vuksanu Vuksanaju uručio povelju – najveće priznanje Uprave za dijasporu. Vuksanaju je povelja dodijeljena za njegov doprinos unaprjeđenju veza i saradnje Crne Gore sa dijasporom i višedecenijski angažman na promociji Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama.
   G-din Vuksanaj je poznati filantrop, donator i promoter crnogorskih vrijednosti u SAD-u, rođen u Vusanju kod Gusinja, koji više od pedeset godina živi i radi u Americi. Jedan je od osnivača Američko-crnogorsko-albanskog društva Njujork, koje je osnovano 1980. godine, a čiji je bio i predsjednik. Osim što je aktivni član ovog društva, Vuksanaj je bio i delegat u Bronksu za zastupanje etničkih grupacija.
Obracanje Zorice Novicevic   (22. januar 2020)
   Ovim putem zelim da izrazim svoju zahvalnost svima ljudima dobre volje koji su donirali za lijecenje djece od mog brata Gojka, koi nije u mogucnosti da skipi novac kako bi odveo djecu na lijecenje u Istambul (Turska).
   Nemanju i Lazara je odbio Fond zdrastva Crne Gore, kao i ostale institucije... i ako se razglasilo suprotno od prave istine...
   I dalje apelujemo na sve ljude dobre volje koji su u mogucnosti da pomogne ovu skromnu porodicu...
  Dobri ljudi zelim vam svako dobro i veliko HVALA.
  Zorica Novicevic
Novih $200 za kombi i Pismo zahvale Islamske zajednice Plava dijaspori u Americi.    (21. jan 2020)
   Novih $200 donacija za kupovinu kombija MIZ Plav:
- Čekić Šaćira Selim $100
- Mrkulić Ismet $100

Ukupno je donirano $15,350 + €100.
Akciju prikupljana donacija, koja je ZAVRSENA, u New Yorku su vodili Emin Feratovic i Rafet Hot. Medijski sponzor ove akcije je bio web magazin Gusinje-Plav.com.

  Objavljujemo Pismo zahvale Islamske zajednice Plava dijaspori u Americi
   Poštovana braćo, dragi Plavo- Gusinjani, selam alejkum!
   Sva hvala pripada Allahu Uzvišenom. Nakon ove zahvale ljudski i moralno je biti zahvalan i ljudima koji ti čine dobro. Zato Vam i šaljemo ovo pismo zahvalnosti za sve što radite za svoj vatan, za svoj rodni kraj, za svoj narod. Sigurno ste nekada i vi bili u teškim trenucima, ali ste opet davali sve od sebe da podržite mnogobrojne akcije vezane za Plav i Gusinje. To pokazuje i poslednja akcija za kupovinu kombi vozila za potrebe usluga dženaza kada ste za relativno kratko vrijeme sakupili vise od 15.000. Zato ovo pismo i šaljemo u znak velike zahvale na tome.
   Naša vjera nas uči da je najbolji od ljudi onaj koji ljudima najviše koristi, a mi slobodno možemo reći da se vi svrstavate u ovu kategoriju. Nama ostaje da vam uvijek budemo zahvalni i da molimo dragog Allaha da vam podari nafaku i bereket, da sačuva vaše porodice i da ispuni vaše želje.
  U to ime najtoplije vas selamimo iz hladnog Plava.
Sa novih $300, ZAVRŠENA akcija za kupovinu kombija za potrebe MIZ Plav. Ukupno $15,150 + €100    (20. jan 2020)
   Sa novih $300 donacija, u New Yorku ZAVRŠENA akcija za kupovinu kombija za potrebe MIZ Plav. Novih $300 su donirali:
- Pupovic Hajrudin $200
- Redzematovic Hajro $100

Ukupno je donirano $15,150 + €100.
Akciju prikupljana donacija su vodili Emin Feratovic i Rafet Hot. Medijski sponzor ove akcije je bio web magazin Gusinje-Plav.com.
Nufko Mulamekić: "U Americi imaju više para, ali ovdje se ljepše živi."  (20. januar 2020)
   Poznati gusinjski stocar Nufrija Nufko Mulamekic, veterinar bez zaposljenja, svoje zanimanje nasao je u poljoprivredi i stocarstvu. Duh nekadasnjeg sportiste nosio ga je da se kroz zivot probika i iz dana u dan se iznova bori na putu stvaranja zivotne egzistenicje.
Uredio je Nufko smjestaj za stoku, stvorio sve potrebne uslove i sada kao iskusni sticar ubira plodove svoga rada. Ovaj pedesetosmogodisnjak porucuje mladjima da se ne ustrucavaju poslova na selu, jer je, kakao kaze, poznato je da gotovo sve razvijene zemlje svijeta svoj razvoj temelje na poljoprivredi i stocarstvu.
  - Drzim tridesetak grla ovaca i dest rasnih krava, sto je tradicija mojih predaka. Samo treba raditi i nema problema. Nijedan posao nije lak. Samo treba poceti i brzo se to zavoli. Ovce sam dobio ukrstanjem "brloke" sa rudnim ovnom. Dobre su i kada je meso i mlijeko u pitanju, a muzu se do dva mjeseca uoci jagnjenja. U poslu mi pomazu supruga i sin. Krave su mi prioritet, a nabavio sam ih uz pomoc Ministarstva poljoprivrede. Telad i jagnjad prodajem uglavnom mesari... nastavak teksta
Sjećanje na drage roditelje: Ramiz (2003-2020) i Nurija (2006-2020) Murtagic   (19. jan 2020)
  Prolaze godine, ostaju sjećanja ljubav i tuga za vama.
  Kćerka Muna Dervišević sa porodicom.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)
U New Yorku donirane novih $100 za kupovinu kombija za potrebe MIZ Plav. Ukupno $14,850 + €100    (16. jan 2020)
   Imamo jos jednu donaciju za kupovinu kombija za potrebe MIZ Plav:
- Smako R. Redzepagic $100

Do sada u New Yorku ukupno je donirano $14,850 + €100.
Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com.
FOTO: Kad priroda stvori MAGIJU: Ledom okovano Ropojansko jezero predstavlja NESTVARNU ljepotu!   (16. jan 2020)
   Nedaleko od čuvenog Oka Skakavice i mjesta Vusanje, smješteno u prekrasne, skoro Alpske pejzaže, nalazi se Ropojansko jezero, još jedan od bisera Gusinjskog kraja.
  Ropojansko jezero je jedno od omiljenih mjesta svih ljubitelja prirode, a sada je stvoren još ljepši prizor - jezero je skoz zaleđeno.
   Jezero se pretvorilo u zaleđenu površinu, demonstrirajući moć prirode, jer priroda sama stvara najljepše prizore.
   Pogledajte kako to nestvarno izgleda:
Oko Magazin: Crna Gora - Prokleta avlija ispod Prokletija (15. januar 2020)
Radoncic (Meda) Adimir i Damir pred dusu svoga oca Meda doniraju $1,000 (hiljada) za IKC Gusinje    (15. dec 2020)
   Od Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija za IKC u Gusinju, imamo vijest o novoj donaciji iz New Yorka u visini od $1,000.
- Radoncic (Meda) Adimir i Damir pred dusu svoga oca Meda $1,000 (hiljada) za IKC Gusinje

  Do sada ukupno je prikupljeno $367,371 + €79,866 + 10,100KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro (201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Pecanin po spisku: U Sarajevu ne žive piz*de! Zlatko i Bakir krivi za sve!   (15. jan 2020)
Donirane novih $800 za Avda Vucetovica. Ukupno do sada $5,500  (15. decembar 2020)
  U požaru koji je u ranim časovima 14. jula 2019 godine zahvatio porodicnu kucu Avda Vucetovica u selu Zabelj, u Plavu, pricinjena je velika materijalna šteta. Vatrogasna služba iz Plava brzo je reagovala, ali s obzirom na udaljenost terena, kao i na materijal od kojeg je kuca sagradena, požar je bilo nemoguce sprijeciti.
   U požaru je sem kuce izgorjela i veca kolicina novca koja se nalazila u njoj. Tacnije izgorele se $30.000 kcerke Avdove (novac namjenjen za izgradnju kuce u BiH), kao i Avdovih $5.000. Valja napomenuti da je 2007. godine na istom mjestu Avdu Vucetovicu do temelja izgorela jos jedna kuca, o cemu postoji i vjerodostojna dokumentacija.
  Iz tih razloga u New Yorku je pokrenuta akcija za prikupljanje novcanih sredstava za izgradnju nove kuće Avdu Vucetoviću. Odbor koji koordinira ovom akcijom i kome se mozete obratiti za vase donacije čine:
Vučetović Hakija-Jimmy 917-686-0929, Vučetović Šemso 718-971-4845, Vučetović Šefko 347-680-1269, Vučetović Džafer 646-271-5358, Jevrić Izo 212-810-9440.
Donirane su novih $800, od sledecih lica:
- Muminovic Rasim $100
- Edin R. Mujaj $200
- Enis R. Mujaj $100
- Esmir R. Mujaj $100
- Ramo R. Lekovic $100
- Denis R. Jadadic $100
- Haris H. Sabovic $100
   Predhodno je donirano $4,700: Madzun Vusanjin $200, Azra Lekovic $200, Bektesevic Dzafer $100, Purisic Becir $100, Novaj Sefket $100, Novaj Teufik $100, Izo Jevric $800, Muzlija Vucetovic $300, Fadilj Novaj $200 Vučetović Šefko $500, Vučetović Džafer $500, Vučetović Hakija-Jimmy $500, Vučetović Šemso $500, Jadadic Aljo $100, Vusanjin Esad $500, sto je ukupno $5,500
   Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Strateski plan razvoj Opstine Gusinje 2020-2025    (14. januar 2020)
   Strateski plan razvoj Opstine Gusinje 2020-2025
Zdravoglava i dzenaza za Esmu (rah. Ethema) Redžepagić - Petak, 17. januar 2020. god   (1963.- 2020.)  (14. jan 2020)
   U Holandiji je 12.01.2020 u 57-oj godini života na ahiret preselila Esma (rah. Ethema) Redžepagić.
   Zdravoglava se prima u petak, 17. januara od 9-12 sati na podne ispred Redzepagica dzamije. Dženaza polazi posle dzume namaza u 13:30 casova u petak, 17. januara 2020. godine
   Ožalošćeni: majka Kima, brat Enes, sestra Elzana, snaha Sevda, bratanicic Ervin i Armin, brastvo Redzepagić, dajdzi Dješević i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Wednesday Grappling – Feed Your Deen (14. januar 2020)
  Da bi izgradili bratstvo u našoj zajednici, neki od naših momaka pokrenuli su inicijativu da se bave sa džiju-džicu u našem Islamskom centru u Richmond Hill svake srijede u 20 sati. Nastavu vodi vodeći instruktor Omar Kadi, crni pojas u džiju-džicu dobijen ispred Marcelle Garcia. Sa preko 1700 square feet prostora sa prostirkom, možemo primiti do 40-45 ljudi po casu. Dakle, dođite sa svojim prijateljima i porodicom i upoznajte se istovremeno, dok istovremeno učite dragocenu veštinu. Više informacija o sljedećem događaju potražite na: http://feedyourdeen.org/event/wednesday-grappling-3/

   To build the brotherhood in our community, some of our boys started the initiative of grappling in our center on Richmond Hill every Wednesday evening at 8pm. The classes are led by lead instructor Omar Kadi, a black belt under Marcello Garcia. With over 1,700 sq ft of mat space, we can accommodate up to 40-45 people per class. So, come by with your friends and family and get to know one another while also learning a valuable skill. For more information on the next event go to: http://feedyourdeen.org/event/wednesday-grappling-3/
Preko Medzlisa IZ Gusinje uplacene donacije od €600 za IKC Gusinje    (14. januar 2020)
  U Gusinju preko Medzlisa IZ Gusinje su uplacene nove donacije za IKC, u iznosu od €600. Donatori :
- Hadzi Dzeko ef. Bektesevic sa sinom Mensurom €500 eura
- Emini Kadir €100 eura

  Do sada preko Medzlisa IZ Gusinje ukupno je prikupljeno $27,680 + €32,460 + 3,000 Švedskih kruna + $300 Canadskih.
  MIZ-e Gusinje, poziva sve donatore koji se zele prikljuciti ovom projektu da svoje donacije uplacuju na blagajni MIZ-e, svakog radnog dana od 7-12 h, i vikendom od 7-9 h kod Ibrahima Bektesevica. Brojevi na koje se mozete informisati su +382 69 567 628, i +382 51 256 481.
Do sada ukupno je prikupljeno $366,371 + €79,866 + 10,100KM + ostale donacije
Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Na ahiret je preselio Abdo (Hasa) Redžepagić   (1956.- 2020.)  (14. jan 2020)
  U New Yorku je u ponedeljak, 13. januara 2020. godine na ahiret preselio Abdo (Hasa) Redžepagić u 64-oj godini života.
   Zdravogalava se prima u utorak, 14. januara od 2pm, u Ali-pasinoj džamiji u Astoriji. Dženaza namaz se klanja u srijedu, 15. januara 2020. godine u 9am, nakon cega ce se obaviti dženaza na mezarju na Long Island.
   Ožalosćeni: majka Eljmaza, braća Medo, Servet i Sead, sestre Igbala, Nurija, Šehrija i Mubera, bratanici Haris, Denis Damir, Elsen, Elnid, bratanicna Elina, sestricici Armin, Alen, Adis, Ernel i Edvin, sestricne Hasnija, Amela i Salena, bratstva Redžepagić Radoncić, rodbina i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Sjecanje na Nevzetu Omeragic, rodj. Balic   (12.1.2019.-12.1.2020.)  (12. jan 2020)
   Draga sestro, godina od kada si nas napustili...Kratko je. ali za tugu za tobom vjecnost...
   Na samu pomisao da te vise nemamao, tesko je prihvatiti ...
   U svakoj prici, kada se spomene tvoje ime, iz ociju liju suze...
   Tvoja dobrota, skromnost i smirenost nam sve vise nedostaju...
   Nadamo se da si na ljepsem mjestu, mjestu koje zasluzujes. Da te dragi Allah dz.s. nagradi lijepim dzenetom.
   Tvoje neutjesne sestre: Nadza Beso i Daliba Aksalic sa porodicama.
Promocija knjige u Bošnjačkom Islamskom Kulturnom Centru na Richmond Hillu - autor Rasim Medunjanin  (11. jan 2020)
  Ričmond Hil, Njujork ‐ u petak, 10. janura 2020. u bošnjačkom islamskom centru održana je promocija knjige "Pustolovina tvoje duše" čiji je pisac Rasim Medunjanin. Prije predstavljanja knjige, gostima su se obradili predsjednik islamske zajednice, Smajo Srdanović, hodža Ernad Husović, kao i glavni imam Hako Omeragić.
  Srdanović je iskoristio priliku da se obrati omladini i da podsjeti koliko je bitno da se omladina obrazuje, stvara i da iza sebe ostavi pisani trag kao Medunjanin. Husović je pohvalio istraživački rad Medunjanina, i skrenuo pažnju da je bitno da pišemo, jer pisanje može poslužiti kao način da su ljudi svjesni o postojanju i djelovanju našeg bošnjačkog naroda.
  Omeragić je ujedno i recezent knjige, pa je iskoristio priliku da govori o srodnim dušama gdje je naveo da smo našeg supružnika poznavali prije dolaska na ovaj svijet.
  Medunjanin je izrazio svima zahvalnost, počevši od organizatora promocije, saradnicima u izradi knjige i gostima koji su izdvojili svoje vrijeme da prisustvuju promociji. U opširnoj prezentaciji, pisac je govorio o stvaralačkom radu i šta ga je podstaklo da napiše knjigu. "Uvidjevši koliko ljudi pate za užitcima ovog svijeta, osjetio sam potrebu da ljudima ukažem na ljepotu koja ih čeka u Dženetu. Takođe bilo je i potrebno objasniti kako šejtan utiče na ljude u svrhu uništenja" - naveo je Medunjanin. Opisani su svih šest života duše sa akcentom na Dženet.
  Sav prihod od prodaje knjige u izbosu od $820 je doniran bošnjačkom islamskom centru, a oni koji žele da pročitaju ovu knjigu, mogu je kupiti na Amazonu pod nazivom, Pustolovina tvoje duše. (Gusinje Plav Press)
"Znas li balje baljkice"  (8. jan 2020)
Na ahiret je Luković Raba, rodj. Ljaljić  (1944-2020)  (5. jan 2020)
   U New Yorku je u subotu, 4. januara 2020. godine na ahiret preselila Luković Raba, rodj. Ljaljić, u 76. godini života.
   Zdravoglava se prima danas, u nedelju, 5. januara 2020, u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji, od 6pm do 10pm. Dzenaza ce se obaviti naknadno u rodnom Plavu.
  Ožalošćeni: sinovi Dzavid, Dzemal, Dzafer, kcerke Vasvija, Sabaheta, Nadzija i Sanela, i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Zdravoglava i dzenaza za Sofiju Amira Djukanović, rodj. Kukaj   (1937-2020)  (5. jan 2020)
   U Gusinju je 4. januara 2020. godine na ahiret preselila Sofija Amira Djukanović, rodj. Kukaj, u 83. godini života.
  Zdravoglava se prima danas u kafani Enka Bajrovic od 19h-22h. Takodje i sjutra u istoj kafani za muskarce, a za zene u kuci.
   Dzenaza ce se obaviti u ponedeljak, 6. januara 2020 u 13:30h, na mezarju u Gusinju.
  Ožalošćeni: sinovi Hasko i Ermin, kćerke Hasiba i Nisera, unučad Akica, Amel, Armend, Amara, Aljo, Aldijana i Adrijan, paraunučad, bratstva Djukanović i Kukaj, rodbina i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
VIDEO: Prva faza izgradnje Islamskog Kulturnog Centra u Gusinju  (4. jan 2020)
WEB APLIKACIJA O EVIDENCIJI ISELJENIKA   (2. jan 2020)
  Uprava za dijasporu uspostavila je saradnju sa Softverskom firmom „Nextsense“ iz Skoplja, u cilju obezbjedivanja web baziranog softvera za evidenciju iseljeništva porijeklom iz Crne Gore.
  Ova aplikacija ima za cilj da započne proces organizovanog evidentiranja iseljenika i ličnosti porijeklom iz Crne Gore u smislu dobijanja podataka o svakom pojedincu, kreiranja statistike, te posebnih registara i baza podataka na osnovu različitih uslova pretraživanja ove značajne baze. Ova baza podataka, koja ce pružiti podatke o brojnosti i strukturi iseljeništva porijeklom iz Crne Gore, ujedno je i preduslov u cilju osmišljavanja adekvatne strategije uključivanja dijaspore u društveni, kulturni i ekonomski život matice Crne Gore.
  Upis u evidenciju vrši se dobrovoljno na osnovu elektronskog upitnika za dijasporu Crne Gore, koji se nalazi u vidu posebnog banera na internet stranici Uprave za dijasporu Crne Gore. Upitnik se popunjava elektronski, latiničnim pismom, na crnogorskom jeziku. Upitnik sadrži 27 pitanja na popunjavanje uz odredjeni broj opcionalnih pitanja koja su označena zvjezdicom.
  Web aplikacija jedan je od modusa za sprovodjenje svojevrsnog popisa našeg iseljeništva koji strukturom pitanja i odgovora na iste, omogućava da spoznamo sve kompleksnosti naše dijaspore, njenu brojnost, starost, intelektualne, naučne, stručne i druge potencijale, koncentraciju po pojedinim zemljama i druge specifičnosti koje se odnose na njen status i položaj u zemljama prijema i interes za jačanjem odnosa i veza sa matičnom zemljom. Raspolaganje ovim podacima izuzetno je bitno sa stanovišta planiranja unapredenja odnosa izmedju matice i dijaspore, a njihovim boljim upoznavanjem i obradom može se postići identifikovanje različitih resursa iseljeničkih zajednica i njihovog mogućeg doprinosa razvoju zemlje porijekla.

UPITNIK ZA DIJASPORU CRNE GORE
Sjećanje na Jusufa Alja Bicic  (1. januar 1997 - 1. januar 2020)   (1. januar 2020)
  23 godine su prošle kako je preselio naš dragi otac.
  Sjecanja na tebe i dalje ne blijede i dalje su jaka, kroz sve tvoje rijeci, djela i dobrote u srcu.
  S ponosom tvoj sin Senad sa porodicom, kćerke Senada, Emina, Sabina i Suada sa porodicom.
OTVOREN EDUKATIVNI CENTAR “DIVAN”    (30. dec 2019)
  U subotu, 28. decembra na Starom Aerodromu u Podgorici je svečano otvoren edukativni centar “Divan”.
  Ovaj vakuf je rezultat potrebe za jednim ovakvim objektom u ovom dijelu grada.
  Osim što objekat odslikava impoznantno uređenje entrijera, te višenamjenska upotreba, ovaj vakuf je jedinstven i po tome što su se u izgradnji ovog hairli objekta objedinila sredstva preko stotinu džematlija, koji imaju entuzijazam da nastave i dalje podržavaju slične projekte.
  Centar bio otvoren u periodu od 11 do 13 časova za širu javnost, nakon čega je svečano uručenje vakufname upriličeno u prostorijama medrese Mehmed Fatih.
  Predsjednik Izvršnog odbora Edin Suljević je svečanim uručenjem vakufname i zvanično ustupio objekat u službi zajednici.
   Za više fotografija posjetite link: OTVOREN EDUKATIVNI CENTAR “DIVAN”
Jos jedan uspjeh nasih mladih u Njujorku    (29. dec 2019)
   Hamo Deljanin, od oca Selima i majke Sabahete, nedavno je diplomirao master studije prava na Hofstra university Law degree.
   Da se upornoscu i vrednim radom sve moze postici pokazuje i ovaj primer naseg Hama i mi mu od srca cestitamo i zelimo jos puno uspjeha u radu i zivotu, a roditeljima Selimu i Sabaheti dobro zdravlje i dug zivot.
  Cestitkama se pridruzuju sestra Nizabeta, braca Hamid i Nusret, kao i mnogobrojna rodbina.
   Redakcija web magazina Gusinje-plav.com, takodje upucuje iskrene cestitke Hamu i njegovim roditeljima na velikom uspjehu, uz zelje da nasa omladina slijedi njegov primjer, za dobrobit Plavsko-Gusinjske zajednice uopste.

Na ahiret je preselila Hura (Rama) Olevic, rodj. Djonbalaj.  (1940-2019)(26. dec 2019)
  Danas, 26-12-2019 godine u 79-oj godini života preselila je na ahiret Hura (Rama) Olevic, rodj. Djonbalaj.
  Hajtar se prima u Bošnjačkom Islamskom Kulturnon Centru na Richmond Hillu NY u četvrtak 26-12-2019 od 5 sati poslije podne, na adresi:114-07 91 avenue Richmond Hill NY 11418
  Dzenaza namaz će se klanjati u petak, dana 27-12-2019 u Bošnjačkom Islamskom Kulturnon Centru u 8:30 prije podne, a pokop će se obaviti na mezarju u New Jersiju:
   Jersey State Memorial Park
  13 Conover Rd, Millstone, NJ 08535
  Ožalošćeni: sinovi Hako i Ibrahim, kcerke Nadzija, Sehada, Mirsada i Jasmina, brat Ismail, snahe: Nusreta i Laura, unuk Mirsad Muminovic i snaha Enisa, ostala unučad, bratstva Olevic i Djonbalaj, i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselila Emira (Osmana) Radoncic, rodj. Canovic.  (1932-2019)  (25. dec 2019)
   Dana 24-12-2019 godine u 87-oj godini zivota preselila je na ahiret Emira (Osmana) Radoncic, rodj. Canovic
     Hajtar se prima u porodicnoj kuci u Krusevu.
   Dzenaza polazi dana 26-12-2019 u 14 sati od Nove dzamije u Gusnju.
Ozalosceni: sin Halit, kcerke Veza, Ema i Hatema, snahe: Kumra i Nuska, unucad, paraunucad, bratstva Radoncic i Canovic, i ostala nogobrojna rodbina i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)
Dr. Ferida Šahmanovič: "Budućnost pripada onima koji vjeruju u svoje snove".   (24. dec 2019)
   U povodu sticanja zvanja Doktora medicinskih nauka Amine Šahmanovič iz Plava, objavljujemo obraćanje njene majke dr. Feride Šahmanovič:
   "Budućnost pripada onima koji vjeruju u svoje snove. Budi ponosna na svoju diplomu i na sebe kao sto smo mi sve ove godine na tebe. Ponos je čuti danas tvoje profesore kako govore da je pred njima odličan kandidat. Ponos je čuti roditelje tvojih koleginica, kad kazu. Svaka čast na odgoju za Aminu.
  Hvala ti, sto nikad nijesmo znali kad ti je koji ispit. Samo si znala da nas obraduješ sa položenim ispitom i upisanom godinom. Nikad nas nijesi pritiskala, nikad se nijesi zalila da je tesko. Čak ni za tvoje naučne radove kojih imas sa sobom, nijesi htjela da se isticeš. ❤Ali, uvijek si medju najbolje bila i ostala. Volimo te, srećo naša prva. Želimo ti da ostvaris sve što si zacrtala. Jer, nije lako bilo odvojiti se od tebe i poslati te iz Plava u Niš. Srećno, živote naš."
   U ime naše redakcije Amini i njenim roditeljima upućujemo najiskrenije čestitike.
Kolenovic R. Haljim sa sinovima Šekom i Sajom donirali $1,000 za izgradnju IKC Gusinje    (23. dec 2019)
   Od Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija za IKC u Gusinju, imamo vijest o novoj donaciji iz New Yorka u visini od $1,000 (hiljada).
- Kolenovic R. Haljim sa sinovima Šekom i Sajom $1,000 (hiljada)

  Do sada ukupno je prikupljeno $365,271 + €79,266 + 10,100KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro(201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Svaki treci ucenik pije, svaki deseti se drogira  (23. dec 2019)
   Istraživanje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda “Djeca i bolesti zavisnosti u Crnoj Gori” pokazalo je da više od 37 odsto ispitanih ucenika pije alkohol, a svaki cetvrti ili 25 odsto njih ide u kladionicu. Svaki peti ucenik konzumira cigarete, dok preko 11 odsto puši marihuanu, piše Dan.
  Istraživanjem koje je ombudsman sproveo u maju ove godine obuhvaceno je ukupno 1.000 ispitanika, od kojih 342 iz 37 osnovnih škola, kao i 658 ispitanika iz 25 srednjih škola.
  “Preko 37 odsto srednjoškolaca i ucenika završnih razreda osnovne škole koristi, rjede ili cešce alkohol, gotovo svaki cetvrti ucenik ide u kladionicu, a 20 njih puši. Istraživanje je pokazalo da marihuanu koristi više od 11 odsto ucenika, dok u prosjeku preko osam ucenika konzumira teške droge. Polovina korisnika teške droge koristi jednu supstancu, a druga polovina dvije i više supstance. Rizican period pocetka korišcenja psihoaktivnih supstanci jeste period izmedu šestog razreda osnovne i drugog srednje škole... nastavak teksta
Deljanin Amira Senad donirao $500 za izgradnju IKC Gusinje    (22. dec 2019)
   Od Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija za IKC u Gusinju, imamo vijest o novoj donaciji iz New Yorka u visini od $500.
- Deljanin Amira Senad $500

  Do sada ukupno je prikupljeno $364,271 + €79,266 + 10,100KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro(201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Džinović Faruk i Zineta uručili novogodišnje poklone u NVU HELP u Plavu  (22. dec 2019)
   Uvazeni čitaoci, poštovani donatori
  Velika nam je čast i zadovoljstvo predstaviti i zahvaliti se uvaženoj porodici Džinović Faruku i supruzi Zumreti, koji su danas našu djecu nagradili i osmjeh izmamili, uručivši 17 novogodišnjih poklona.
   U ime djece i omladine s poteskocama u razvoju u NVU Help iz Plava najsrdačnije se zahvaljuje Džinović Faruku i Zineti na zaista vrijednim poklonima
  S’postovanjem,
  Bela Medunjanin, pred. NVU HELP Plav
Ratko Novićević: HVALA VAM DOBRI LJUDI !   (21. dec 2019)
   Poštovani,
  Ovim putem želim da se zahvalim svim našim sugradanima i našim dragim ljudima iz dijaspore na svakoj uplaćeno donaciji, na riječima podrške, jer nam sve mnogo znači i nadam se da će nas sve ovo dovesti do cilja i pomognemo našim Nemanji i Lazaru u dobijanje njihove životne bitke.
  Posebnu zahvalnost bih uputio pokretačima humanitarne akcije i medijskom sponzoru gospodinu Rafetu Hot glavnom i odgovornom uredniku našeg Web magazina i gospodinu Raifu Feratović, na potpunoj posećenosti i maksimalnom zalaganju. Ovim gestom još jednom pokazujete da možemo dati šansu boljem životu.
  Svima vama koji ste pomogli i koji i dalje pomažete na razne načine zajedno sa Nemanjinim i Lazarevim roditeljima želimo svako dobro, da vam se na dobro vrati i u zdravlju proslavite novogodišnje praznike.
   Srdačan pozdrav,
  Ratko Novićević
Čekić H. Mustafa donirao $500 za izgradnju IKC Gusinje    (21. dec 2019)
   Od Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija za IKC u Gusinju, imamo vijest o novoj donaciji iz New Yorka u visini od $500.
- Čekić H. Mustafa $500

  Do sada ukupno je prikupljeno $363,771 + €79,266 + 10,100KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro(201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Najbolji strijelac Pionirske lige - Hamo Bicic: Vrijedno radim, vjerujem u sebe i postavljam najvece ciljeve   (21. dec 2019)
  Fudbalska javnost je vec upoznata kakve talente posjeduje škola fudbala OFK Titograda. Cetiri selekcije su na prvom ili diobi prvog mjesta. Od petlica do kadeta “romanticari” su velika prijetnja svim rivalima.
  Pioniri OFK Titograda, koje sa klupe predvodi Ivan Milic, osvojili su prestižnu titutlu jesenjeg šampiona, a da u 11 meceva nisu izgubili ni jednom. Za ovakav rezultat prije svega zaslužan je timski duh i vrijedan rad, a u tom konceptu istakao se ofanzivni vezista Hamo Bicic.
   Sa brojem 10 na ledima Bicic je postigao 21 pogodak i zauzeo poziciju najboljeg strijelca lige. O tome i fudbalskim ambicijama Bicic je govorio za zvanican sajt kluba.
  “Osjecaj je fenomenalan. Biti na vrhu tabele je fantasticno. Sezona je pocela odlicno i svi se nadamo da cemo je tako i završiti”, kazao je Bicic.
  Jedan je od perspektivnih igraca Titograda, a gdje sebe vidi za deset godina?
   “Volio bih da toliko napredujem da dodem do Premijer lige. Za mene je to najljepši fudbal i želim da dodem do tog nivoa da nastupam u nekom klubu u Engleskoj. Vrijedno radim, vjerujem u sebe i postavljam najvece ciljeve, a igrati na tom nivou je svakako jedan od njih”, objasnio je Bicic.
  Kako kaže, sa Titogradom želi da osvoji titulu.
  “I da napredujem korak po korak, kako bih došao do prvog tima. Za ovu sezonu cilj je titula i vrijedan rad”, dodao je Bicic.
  Momak jakih ambicija, decko koji vrijedno radi i želi da napreduje ima još jedan san.
  “Za sada, fokusiran sam samo na rad i rezultate u Titogradu, ali sanjam nacionalni dres. Želim da zaigram pred crnogorskom publikom, kao reprezentativac”, zakljucio je Bicic.
Iako je kalendarski zima, na IKC u Gusinju ne prestaju radovi    (20. dec 2019)
   Pogodno vrijeme u zavicaju itekako pomaze radnicima firme DOO HRF da na IKC - najvecem i najskupljem do sada objektu kojeg zajednicki finansiraju nasa dijaspora i gradjani Gusinja, odrade poslove priprema za narednu zimu.
Upravo danas je rasalovana treca ploca, pokrivene su stepenice, otvor za fontanu i lift, kako voda nebi prolazila u objekat. Sjutra ce se očisti oko objekta, zategnuti ograda i sve pripremiti za predstojecu zimu.
  
Na ahiret je preselio Šemsudin (Meme) Radončić  (1953-2019)  (19. dec 2019)
   U Podgorici je danas, 19.12.2019. u 66-oj godini života na ahiret preselio Šemsudin (Meme) Radončić.
  Hajtar se prima u gasalhani na Cijevni u petak, 20.12.2019. od 8h do 19h.
   Za Gusinje se kreće u subotu, 21.12. u 6h i prima se hajtar od 11h ispred džamije Radončić.
  Dženaza će se obaviti u 13h u Gusinju.
  Ožalošćeni: supruga Zuma, sinovi Nedžad i Rešad, ćerke Dijana i Almedina, snahe Tajma i Elda, zetovi Adel i Jasmin, unučad Memo, Daris, Demir, Sajko, Faris, Alen i Amar, unuke Darija, Dalila i Una, sestra Vaska, braća Ramadan, Zuvdija, Sefedin i Adnan, kao i ostala mnogobrojna familija Radončić i Čekić.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)
Radnici kompanije ABM koji rade u zgradi UN u New Yorku donirali $1,215.00 za postradale od zemljotresa u Albaniji    (19. dec 2019)
   Svjedoci smo upravo zemljotresa koji je ovih dana zadesio Albaniju, kada je zivote izgubilo vise od 50 stanovnika ove drzave i kada je napravljena materijalna steta koja se mjeri cifrom vise od jedne milijarde eura.
   I u takvim okolnostima ljudska humanost dodje do izrazaja. Svjedoci smo ogromnog broja primjera solidarnosti za narodom Albanije, koja je proteklih dana pokazana od strane dijaspore u SAD, bilo da je rijec o robi ili donacijama u novcu.
   Jedan takav humani gest su pokazali i radnici kompanije ABM, na celu sa menadzerom Senadom Šujak, koji servisiraju zgradu UN u New Yorku, tako sto su se organizovali i prikupili donacije za postradale u Albaniji. Nasoj redakciji je urucena donacija u iznosu od $1,215.00 (hiljadu dvesta petnaest dolara), koja ce biti dostavljenja predstavnicima Fondacije Plave Guci, ciji aktivisti od prikupljaju novcane priloge od prvog dana zemljotresa u Dracu.
   Kako nam rece menadzer Senad Šujak, ova donacija radnika ABM, koji rade u zgradi UN u New Yorku, je "visenacionalnog karaktera", jer su svoje priloge uplatili radnici porijeklom iz svih krajeva bivse nam drzave Jugoslavije. Primjer za svaku pohvalu.
Predstavnici Uprave za dijasporu posjetili Bošnjački islamski centar na Richmond Hillu (New York)    (18. dec 2019)
   U okviru radne posjete dijaspori u SAD, predstavnici Uprave za dijsporu, na čelu sa direktorom mr. Pedjom Mitorvićem, juče su posjetili Bosnjački islamski centar na Richmond Hillu. Domaćin susreta je bio predsjednik Islamske zajednice i kulturnog centra Plav Gusinje u New Yorku hadži Smajlje Srdanović, sa članovima Odbora.
   Valja istaći da je ovo prva zvanična posjeta diplomatskih predstavnika države Crne Gore ovom objektu, zašta zasluge sigurno pripadaju Generalnom konzulatu Crne Gore u New Yorku, odnosno ambasadoru Željku Stamatoviću generalnom konzulu i konzulu Ameru Cikotiću.
  Ovom skupu su prisustvovali i: ministar prosvjete u Valadi Crne Gore dr. Damir Šehović, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, potpredsjednik Opštine Plav Nihad Canović, direktor Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić, direktor MIP-e Miloš Jovanović, član Savjeta za odnose za dijasporom i predsjednik Odbora za zaštitu prava i položaj dijaspore Ruždija-Ruška Jarović poznati humanisti i donatori Hajriz Hačko Brčvak (Njemačka), Veselin Mijač (Švedska), hadži Ago Koljenović, Refik Radončić i Ćazim Džaferović, predstavnici nasih udruzenja iz New Yorka i drugi.
   Domacini su goste upoznali sa istorijatom Islamske zajednice Plav Gusinje u New Yorku i aktivnostima od postanka do danas. Izražena je obostrana želja za saradjom u narednom periodu.
  Tokom boravka u Centru, domaćini su za goste pripremili bogat ručak. Gusinje Plav Press)
Govor Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u Skupstini CG  (18. dec 2019)
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je u parlamentu, nakon predlaganja kandidata za ombudsmana, odgovorio i na pitanja nekoliko poslanika
U Generalnom konzulatu CG u New Yorku održan Novogodišnji koktel  (17. decembar 2019)
   U prostorijama Generalnog konzulata Crne Gore u New Yorku, u ponedeljak veče je održan tradicionalni Novogodišnji koktel. Domaćini su bili ambasador Željko Stamatović i konzul Amer Cikotić.
  Izmedju ostalih ovom koktelu su prisustvovali: ministar prosvjete dr Damir Šehović, predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, potpredsjednik Opštine Plav Nihad Canović, poznati humanisti Bjelopoljac Hajriz Hačko Brčvak (Njemačka), Veselin Mijač (Švedska), Refik Radončić i Ćazim Džaferović, v. d. pomoćnica direktora Uprave za dijasporu Elvira Bekteši, predstavnici naših udruzenja: predsjednik EURO Gusinje Selim Čekić, predsjednik Prijatelji Plava Šukro Cecunjanin, predstavnici Fondacije Gusinje, na čelu sa Suljom Djombaljić, poznati sportista Damir Radončić, doktor anesteziologije Sejdo Mulić, doktor farmacije Selma Mulić, doktor farmacije Anela Dervisević Bicić , predstavnici medija: RTCG Olivera Vukadinović, Revija Fokus Sead Hodžić, web magazin Gusinje-Plav.com Rafet Hot, ..., i veliki broj poznatih biznismena i lica iz dijaspore porijeklom iz Crne Gore, koji žive i rade u New Yorku i okolini.   
Dokumentarni film "Moje Gusinje"  (16. decmbar 2019)
Donirajte za IKC Gusinje   (15. dec 2019)
Dzenaza za Džemu (Avda ) Kastrat - Ponedeljak, 16. decembra 2019. u 13:00h  (1940-2019)(15. dec 2019)
   U Sarajevu je 13. decembra na ahiret preselio Džema (Avda ) Kastrat, u 80-oj godini života.
   Dzenaza će se obaviti u ponedeljak, 16. decembra 2019 u 13:00 casova u Sarajevo na gradskom groblju u Vlakovo.
   Ožalošćeni: supruga Nafija, sinovi Nusret i Nermin, kcerke: Nevzeta, Nusreta, Nisera i Nizama, snaha Saida, zetovi: Junuz, Sefko, Amir i Ismet i unučad, te porodice: Kastrat, Radoncic, Mrkulic, Hodzic,Turkovic, Bektic, Durakovic i Muhovic i mnogobrojna rodbina,prijatelji i komšije .
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
   P.S. Prevoz iz Gusinja i Plava za Sarajevo dje ce se obaviti dzenaza je obezbijedjen. Svi zainteresovani se mogu javiti Trupku Cekic i Almiru Sarkinovic. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselila Hatema (Mustafa) Gačevic, rodj. Jevrić   (1939-2019)(9. dec 2019)
  
  U Gusinju je 8-og decembra 2019. godine, na ahiret preselila Hatema (Mustafa) Gačevic, rodj. Jevrić, u 80-oj godini zivota.
   Dzenaza će se obaviti u utorak, 10-og decembra u 13 časova na mezarju u Gusinju.
Ožalošćeni: sinovi: Nedžad i Džemal, kćerke: Senada, Meka, Ursula i Deniza, snahe, zetovi, unučad, sestre: Fata i Šaza sa porodicama, rodbina i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Predstavnici Uprave za dijasporu, u New Yorku se sastali sa predstavnicima udruženja EURO Gusinje   (15. decmbar 2019)
  U okviru radne posjete SAD-u direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović i pomoćnica direktora Uprave za dijasporu Elvira Bekteši, u petak,14. decembra su se u prostorijama Generalnog konzulata Crne Gore u New Yorku, sastali sa predstavnicima humanitarnog udruženja EURO Gusinje: predsjednikom udruzenja Selimom H. Čekić, potpredsjednikom Zumberom Radončić, članom Savjeta za odnose sa dijasporom i predsjednikom Odbora za zaštitu prava i položaja dijaspore Ruždijom-Ruškom Jarović i članom Odbora, glavnim i odgovornim urednikom web magazina Gusinje-Plav.com Rafetom Hot. Domaćin susreta je bio konzul Amer Cikotić
   Tokom jednočasovnog susreta razgovaralo se o aktivnostima Uprave za dijasporu, kao i o stanju i prilikama u našoj dijaspori u SAD, tačnije aktivnostima i djelovanjem udruženja EURO Gusinje. Mitrović je istakao da Uprava prati i da je zadovoljna radom udruženja EURO Gusinje, što je i rezultiralo ponovnim izborom tj. drugim mandatom Ruždije Jarovića u Savjetu za odnose sa dijasporom. Izrazio je spremnost da Uprava za dijasporu pruži punu podršku u narednim aktivnostima koje će biti usmjerene na unaprijeđenje saradnje sa matičnom državom.
   Predsjednik udruženja Selim H. Čekić je goste iz Podgorice upoznao sa aktivnostima tokom ove kalendarske godine, kako u New Yorku, tako i u zavičaju. Naglasio je spremnost udruženja EURO Gusinje za još snažnijom saradnjom sa Upravom dijaspore po pitanju raznih projekata, što će doprinijeti kvalitetnijem povezivanju dijaspore sa matičnom državom Crnom Gorom.
   Tokom razgovora potencirana je i želja za boljom medijskom prezentacijom Uprave za dijasporu, našta su od strane Rafeta Hot glavnog i odgovornog urednika web magazina Gusinje-Plav.com dobili uvjeravanja da ovaj najpoznatiji i najbolje posjećeni elektronski medij naše dijaspore stoji na raspolaganju. (Gusinje Plav Press)
Sjecanje na rah. Nadziju-Naku Cirikovic    (15. decembar 2019)
   Na danasnji dan se navrsava prva tuzna godina,odkako sa nama nisi nasa draga i puno uzeljena majko. Bol i tuga za tobom su sve veci jer si ostavila veliku prazninu u nasim srcima. Vrijeme tako brzo prolazi ali nikad nece izbrisati uspomene na tebe, jer si bila nas ponos i Majka koju bi svako pozeljeo da ima.
   Molimo dragog Allaha dati podari lijep dzenet i da pocivas u miru.
   Tvoji najmiliji: suprug Osman, sinovi Edin i Meldin, kcerke Edina i Medihaja, kao i snahe, unuke,unucad...
  Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Prokletije SkyRace 15.8.2020. Gusinje    (15. decembar 2019)
Dobro došli na najlepšu, najatraktivniju i najtežu trku Lige od nastanka. Nijedna planina Balkana se ne može porediti sa lepotom i izazovom Prokletija. U ovu manifestaciju ćemo ulagati puno, kao u Staru planinu. Ovo će biti kruna svih trka.
  Na području bivše Jugoslavije samo Julijski Alpi mogu pružiti tu lepotu i izazov.
  Dugo se čekalo na ovu realizaciju. Realizacija će biti ozbiljna i zahtevna, prokletijski masiv je poslednji neistraženi deo Evrope. Potpuno divlji predeli i vrlo nepristupačni. Iz svih navedenih razloga, trka će biti veliki izazov, kako za trkače tako i za logistiku.
  Dve distance, bodovanje za UTMB i nacionalnu ligu sa 50% više bodova u 2020. godini. Gusinje, 15. avgust, Sky Race 30 km 2.150 m uspona i Sky Ultra 50 km 4.400 m uspona.
  Prokletije SkyRace
Na ahiret su preselili Rugovac Ganija i Rugovac Ismeta, rodj. Palavrtic    (14. decembar 2019)
  U Plavu 12-og decembra 2019 na ahiret je preselio Ganija Rugovac u 61-oj godini zivota.
   Danas, 14-og decembra i njegova supruga Ismeta Rugovac, rodj. Palavrtic, je takodje preselila na ahiret u 63-oj godini zivota.
Zdravoglava se prima danas i sjutra kod kuce na adresi:
  443 Union hill road
  Morganville NJ 07751
  Ozalosceni: sinovi: Bajram i Hamlet, sestra Azra, brat Huso, kao i mnogobrojna familija Rugovac i Palavrtic.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)
Dječević (Jusufa) Mirsad donirao $500 za Islamski Kulturni Centar u Gusinju    (14. dec 2019)
   Od Odbora iz new Yorka koji koordinira donatorskom akcijom za izgradnju IKC u Gusinju imamo informaciju o novoj donaciji za ovaj objekat:
- Dječević (Jusufa) Mirsad $500.

  Do sada ukupno je prikupljeno $362,521 + €79,116 + 10,100KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro(201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Sjećanje na Mrkulić Fehrata - Fera   (1934-2016)  (14. dec 2019)
  Ima neka moć u dobrim ljudima, oni su jaki i poslije smrti. Dogadja se da i dalje žive, po svojim djelima i riječima, a najviše po dobroti srca.
  Necemo te dati zaboravu.
   Tvoji sinovi Faik, Fikret i Samir, kćerke Sanija, Hasnija i Jasmina, snahe Aida i Jasmina, te mnogobrojna unučad i praunučad.
Na ahiret je preselio Julevic (Alja) Ismet.  (1958-2019)   (13. decembar 2019)
   U Istanbulu je danas, 13. decembra 2019. godine, poslije teske bolesti u 61 godini zivota na ahiret preselio Julevic (Alja) Ismet.
   Dzenaza ce se obaviti u subotu, 14. decembra 2019. godine u Istanbulu.
   Ozalosceni: supruga Gulsum, sinovi Aytekin i Aykut, kcerka Asla, braca Murat i Rifat, sestra Ismeta sa familijom, i ostalo bratstvo Julevica.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)
Muhamed Bručaj donirao $500 za Islamski Kulturni Centar u Gusinju    (13. dec 2019)
   Na upravo zavrsenoj "Veceri Dijaspore" koju je organizovalo humanitarno udruzenje EURO Gusinje iz New Yorka, uplaćene su i donacije za Islamski Kulturni Centar u Gusinju.
Kako nam rekose u ovom udruzenju te večeri, donirao je i:
- Muhamed Bručaj $500.

  Do sada ukupno je prikupljeno $362,021 + €79,116 + 10,100KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro(201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Šehović treći najpopularniji političar u Crnoj Gori  (13. dec 2019)
  Rezultati drugog godišnjeg istraživanja CEDEM-a pokazuju da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najpopularniji političar, premijer Duško Marković je na drugom mjestu, dok je ministar prosvjete i potpredsjednik SD-a dr Damir Šehović prema ocjenama građana treći najpopularniji političar u Crnoj Gori.
  Ministarstvo prosvjete je drugo najbolje ocijenjeno ministarstvo u Vladi Crne Gore, a istraživanje pokazuje da građani imaju najviše povjerenja u sistem obrazovanja, što ukazuje na to da je prepoznat kvalitetan rad i postignuća ovog resora u aktuelnom mandatu.
  Uspješnost resora kojim upravlja Šehović, kao i odgovorna politika koju vode Socijaldemokrate u Vladi Crne Gore, ali i u zakonodavnoj vlasti i na lokalnom nivou doprinose tome da građani prepoznaju iskrenu politiku i nastojanje za sprovođenje konkretnih mjera koje su u skladu sa realnim potrebama.
Vece Dijaspore Euro Gusinje 2019  (13. dec 2019)
Udruzenje "Prijatelji Plava" Njujork doniralo $1,000 za Islamski Kulturni Centar u Gusinju    (12. dec 2019)
   Na upravo zavrsenoj "Veceri Dijaspore" koju je organizovalo humanitarno udruzenje EURO Gusinje iz New Yorka, uplacene su i donacije za Islamski Kulturni Centar u Gusinju.
Kako nam rekose u ovom udruzenju te veceri, predstavnici novoformiranog udruzenje :
- "Prijatelji Plava" Njujork su donirali $1,000 za izgradnju ovog Centra.

  Do sada ukupno je prikupljeno $361,521 + €79,116 + 10,100KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro(201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
PORUKA KOJA JE ODJEKNULA SVIJETOM: SRAM VAS BILO  (12. dec2019)
Video: Susreti NP Prokletije i NP Triglav - Kranj, 29.11.2019  (11. dec 2019)
Advokat Edvin Hot - Cohen & Siegel, LLP    (11. dec 2019)
   Zakon države New York vam omogućuje da ukoliko ste tokom svog zaposlenja zbog povreda na bolovanju, imate pravo na medicinsko liječenje i obeštećenje (novac). Advokati u našoj firmi Cohen & Siegel, LLP, sa više od 25 godina iskustva, mogu vam pomoći u tom slučaju. Imamo kancelarije u White Plains, Brooklyn, Queens, Bronx, i Newburgh.
   Pozovite nas i zakažite termin za besplatne konsultacije sa jednim od naših advokata, a mi ćemo se boriti za Vaša prava pod Workers Compensation New York zakon.
   Naša široka advokatska praksa uključuje predmete u mnogim vrstama povreda. Medju našim brojnim pravnim uslugama, pomažemo ljudima koji su pretrpjeli povrede i kojima je potrebna pomoć u sljedećim slučajevima:
- Workers' compensation (Radničke nadoknade)
- Social security disability (Socijana sigurnost invaliditeta)
- Work accidents (Nesreće na radu)
- Auto accidents (Auto nesreće)
- Pedestrian accidents (Pješacke nesreće)
- Construction accidents (Povrede na gradjevinskim objektima)
Ako ste vi ili vaš bliznji povredjeni, rado ćemo priuštiti fer procjenu vašeg slučaja. Nudimo besplatne konsultacije, a naši advokati pored engleskog i španskog govore bosanski i crnogorski jezik. Naše naknade se naplaćuju nakon što se završi vaš slučaj, odnosno ako dobijete odštetu.
Da biste zakazali svoje besplatne konsultacije, kontaktirajte na vašem maternjem jeziku advokata EDVIN-a HOT na 917 993 2095 ili pozivom na 914 421 0080, gdje se nalazi naš glavni ured u White Plains, New York.

Law firm "COHEN & SIEGEL, LLP"
Sjecanje na rahmetli Djuljku Pirovic, rodj. Hot    (1937-1969)    (11. decembar 2019)
   Danas, 11-og decembra 2019. napuniše se 50 godina od kako si preselila na ahiret. Sjecamo se kao da je bio san, baš na prvi dan Bajrama.
  Ostavila si za sobom šestoro male djece. Da nam je barem da te možemo sanjati, da ti cujemo glas, da ti ispricamo šta je bilo za ovih 50 godina.
   Dobila si mnogo unucadi i praunucadi koji te nikad nijesu upoznali kao i mi dovoljno. Ali sve znaju o tebe o tvojoj plemenitoj duši, jer si uvijek u našim mislima, pricama i našim srcima.
   Kažu da vremenom ce sve biti lakše, ali vremenom je sve teže bez tebe majko, a mi to najbolje znamo. Znamo da si u Dženetu i da nas cuješ i osjecaš našu bol.
   Uvijek ceš biti u našim mislima, srcu i dovama. Molimo dragog Allaha da ti podari lijepi Dženet. Amin!
   Tvoja djeca: Nakšija, Ibrahim, Gara, Aljo, Muhamed i Duljo i mnogobrojna unucad i praunucad.
Sjecanje na rahmetli Djuljku Pirovic, rodj. Hot    (1937-1969)    (11. decembar 2019)
   Draga naša nana Đuljka, 50 godina se napunilo od kako si napustila ovaj svijet, kako si zadnji put vidjela svoju djecu i svoje najdraže. Nemam dovoljno rijeći da opišem koliko tuge i bola svi osjećamo što te nema. Mi tvoja unučad koja te nikad nismo vidjeli, nikad ti nismo čuli glas, nikad nismo osjetili tvoj zagrljaj, posebno ja tvoja unuka, koja ponosno nosi ime tvoje.
   Nisi stigla da ženiš sinove, nit da udaješ ćerke. Nisi stigla da se raduješ unučadima i paraunučadima. Nisi stigla da se veselimo i smijemo zajedno, da se naljutiš na nas i da nas naučiš šta treba a šta ne treba. Ali uvijek smo mislili na tebe za svaku radost i željeli tvoj savijet kad je nama bilo teško.
  Pitaju se kako mi, tvoji unuci koji te nikad nismo upoznali, osjećamo toliku ljubav prema tebi i zašto smo toliko vezani za tobom. Ali oni ne znaju koliko si ti ostavila ljubavi i odanosti svojoj djeci da se to i na nas prenijelo.
   Draga naša Nana uvijek ćeš nam biti u srcima, tvoja paraunucad će znati za tebe, i osjećati ljubav prema tebi kao i mi... Da ti Allah dragi podari najljepši Dženet. Volimo te.
  Tvoja unuka Đuljka Vukelj
Odrzano 8. po redu VECE DIJASPORE u organizaciji udruzenja EURO GUSINJE iz New Yroka    (11. decembar 2019)
   Ne bez razloga za EURO Gusinje iz New Yorka kazu de je to najbolje organizovano i najmasovnije udruzenje nase dijaspore uopste. Potvrda tome je i u nedelju vece odrzano osmo po redu Vece Dijaspore u restoranu Riccardo's u Astoriji. Vise od 400 gostiju, prekrasna atmosvera i domacinski docek, samo su potvrda onoga sto se vec godinama prepricava - ako zelis lijep provod i uzivanje, onda ne propusti Vece Dijaspore koje krajem svake kalendarske godine organizuje udruzenje EURO Gusinje iz New Yorka.
   Medju istaknutim gostima ove veceri izdvajamo:
Ambasador Zeljko Stamatovic, generalni konzul, Amer Cikotic, konzul, Anela Cekic, predsjednica opstine Gusinje, pocasni clanovi udruzenja: Rifat Mulic, Novo Curanovic i braca Haso i Suljo Deljanin, clan Savjeta za odnose sa dijasporom Ruzdija-Ruska Jarovic, koji je i predsjednik Odbora za zastitu prava i polozaja iseljenika u istom Savjetu, predstavnici udruzenja Prijatelji Plava, na celu sa Sukrom Cecunjanin, predstavnici folklornog drustva "Halaturko", na celu sa predsjednikom Skendom Cecunjanin, predstavnici medija: Sead Hodzic, gl. urednik Revije Fokus, kao i clanovi redakcije web magazina Gusinje-Plav.com, na celu sa tehnickim urednicima i kreatorima sajta; advokatima bracom Edvinom i Edinom Hot.
Prisutnima su se obratili:
  Ambasador Zeljko Stamatovic,
   Anela Cekic, predsjednica Opstine Gusinje ( kompletno njeno obracanje ) i u ime domacina
   Selim H. Cekic, pred. udruzenja EURO Gusinje ( kompletno njegovo obracanje ).
  U muzickom dijelu su nastupili: clanovi kulturno umjetnickog drustva "Halaturko", Sead Jeina, DJ Doleto i Haris Koljenovic. Zahvaljujuci vjernim sponzorima i donatorima, domacin je za ovo vece bio pripremio bogatu lutriju. Trecu nagradu, dar udruzenja EURO Gusinje, Air Pods osvojio je Buto Koljenovic. Drugu nagradu novi IPad, takodje poklon udruzenja EURO Gusinje, izvukao je Sukro Cecunjanin, predsjednik udruzenja Prijatelji Plava i on je pripao Aldini Ljuljanaj.
Glavnu nagradu: povratnu avionsku kartu, dar udruzenja EURO Gusinje i agencije BISERA TRAVEL, izvukao je ambasador Zeljko Stamatovic. Srecni dobitnik je bio Burhan Gacevic.
   Tokom veceri, iako nije bilo predvidjeno programom, donirane su $2,200 za Islamski Kulturni Centar u Gusinju:
- Udruzenje Prijatelji Plava $1,000
- Muhamed Brucaj $500
- Beli (Haljilja) Selimaj $500
- Srdanovic Sead $200.
   O donatorima za udruzenje EURO Gusinje, kao i video sa ove veceri uskoro. Dotle pogledajte foto-reportazu nasih saradnika.

VECE DIJASPORE - New York, 8. decembar 2019. god
Na ahiret je preselila Sevda Hot, rodj. Sujkovic    (1943-2019)    (10. decembar 2019)
   U New Jersey je juce, 9. decembra 2019. godine na ahiret preselila Sevda Hot, rodj. Sujkovic, u 76. godini zivota.
   Zdravoglava se prima danas, u utorak 10. decembra 2019 od 3:00pm-10:00pm na adresi:
   dzamija Darul Islah
   320 Fabry Terrace, Teaneck, NJ 07666
   Dzenaza namaz se klanja sjutra, u srijedu 11. decembra u 8am, a dzenaza krece u 9am i odrzace se na mezarju:
  Jersey State Memorial
  13 Conover Road Milestone, NJ 08535
   Ozalosceni: sin Adnan, kcerke Aida, Emina, unucad Samir i Sania.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)
Beli (Haljilja) Selimaj donirao $500 za Islamski Kulturni Centar u Gusinju    (10. dec 2019)
   Zavicaj se nosi u srcu bilo gdje da se nadjemo. Nosi i pomaze kada god se ukaze prilika za to. A za Beloga Selimaj, kojemu ovo nije prvi put, ljepse prilike da se "oduzi" svom zavicaju nije se mogla pruziti do upravo izgradnja Islamskog Kulturnog Centra u Gusinju.
Za tu priliku od Odbora iz New Yorka koji koordinira akcijom prikupljanja donacija imamo iformaciju da je:
- Beli Selimaj je donirao $500

  Do sada ukupno je prikupljeno $360,521 + €79,116 + 10,100KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro(201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Dzenaza za Hatemu (Mustafa) Gačevic, rodj. Jevrić - Gusinje, utorak 10. decembar 2019. u 13h  (10. dec 2019)
  
  U Gusinju je 8-og decembra 2019. godine, na ahiret preselila Hatema (Mustafa) Gačevic, rodj. Jevrić, u 80-oj godini zivota.
   Dzenaza će se obaviti danas, u utorak 10-og decembra u 13 časova na mezarju u Gusinju.
Ožalošćeni: sinovi: Nedžad i Džemal, kćerke: Senada, Meka, Ursula i Deniza, snahe, zetovi, unučad, sestre: Fata i Šaza sa porodicama, rodbina i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Dr. Abdulla Zoobi ponovo donirao $500 za IKC Gusinje    (8. dec 2019)
   Od Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija, imamo vijest da nakon sto je na pocetku akcije donirao $500, poznati dentist iz New Yorka ponovo donirao :
- Dr. Abdulla Zoobi $500

  Do sada ukupno je prikupljeno $360,021 + €79,116 + 10,100KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro(201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
PRČ u petak 06.12.2019.   (8. dec 2019)
PRČ U PETAK sa Miljom Radojičićem Šokom. Emisija se na autorski način sa ironijskom i satiričnom distancom bavi dominantnim temama, ličnostima i pojavama javnog života.
Fahrudin Radončić, opet ministar: Pada vlada do nove godine! Moj Cuko, najbolji Bakirov prijatelj. Nisam Šćepo!   (7. dec 2019)
Podgorica: Prijem Bošnjačke stranke povodom učlanjenja u Evropski narodnu partiju (video)   (7. dec 2019)
JAVNI POZIV ZA INFORMACIJU   (7. dec 2019)
   Poštovani gusinjani i gusinjanke,
   Ovim putem uz Vašu pomoć želim da saznam više o mojem i našem rah. Julju Matkovome Ljaljičiću (kako piše i na mezaru ). Naime za vrijeme mojeg učenja konobarskog zanata u hotelu „Bor “ u Gusinju 1964 -1967 znao sam pjesmu o njemu. Ruška Avduljgoskin Hot je to samnom pjevao, jer je Julje opjevan kao junak i borac.
  Rado bih voljeo da saznam više o tome a i da gusinjska istorija upiše nova saznanja o našim iz davne prošlosti.
  Dževat Bajrama Himova Laličić – Maastricht (Nederland)
  dzevatlalicic@hotmail.com
Na ahiret je preselio Hajrudin (Murata) Pirović   (1953-2019)  (6. dec 2019)
   U Sjevernoj Mitrovici je danas, 6.12.2019, posle kratke i teške bolesti na ahiret preselio Hajrudin (Murata) Pirović, u 66-toj godini života.
Dzenaza će se obaviti sjutra, u subotu 7.12. 2019 u 14:30 sati na mezarju u Sjevernoj Mitrovici.
   Ožalošćeni: brat Halil, sestra Emina, bratanići, bratanične, sestrići, sestrične, porodice Pirović, Radončić, Murić kao i ostala mnogobrojna rodbina.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Udruženje EURO Gusinje i članovi odbora donirali $1,300 za postradale od zemljotresa u Albaniji   (6. dec 2019.)
  Povodom zemljotresa koji je nedavno zadesio Albaniju, Upravni odbor udruženja EURO Gusinje iz New Yorka je odlučio da postradalom stanovništvu ove zemlje iz budžeta udruženja izdvoji $500, a članovi odbora lično doniraju $700+$100, što je ukupno $1,300:
- Euro Gusinje NY $500
- Čekic H. Selim $100
- Hot Rafet $50
- Jarovic Ruška $50
- Vukelj Mirza $200
- Hodžic Faro $100
- Hodžic Mirela $100
- Bicic Rasim $50
- Koljenovic Husko $100
- Radončic Zumber $50
Prikupljanje sredstava za lijecenje brace Novicevic iz Plava   (5. dec 2019)
U ime porodice, sin Mirza donira $500 pred dusom rahmetli oca Rafeta (Muja) Omeragica za izgradnju IKC Gusinje    (4. dec 2019)
   Od Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija, imamo vijest o novoj donaciji od $500:
- Omeragic Mirza donira $500 pred dusom rahmetli oca Rafeta (Muja) Omeragica

  Do sada ukupno je prikupljeno $359,521 + €79,116 + 10,100KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H. Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro(201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Sjecanje na Koljenovic Zumu, rodj. Radoncic    (4. decembar 2019)
   Na današnji dan se navrsavaju pet punih i tužnih godina, otkako sa nama nisi naša draga i puno uzeljena majko. Bol i tuga za tobom su sve veci jer si ostavila veliku prazninu u našim srcima. Vrijeme tako brzo prolazi ali nikad nece izbrisati uspomene na tebe, jer si bila nas ponos i Majka koju bi svako pozelio da ima.
   Molimo dragog Allaha dati podari lijep dzenet i da pocivas u miru.
   Tvoji najmiliji: sinovi Kadrija, Sadrija, Šefkija i Rafet, kcerke Sadija, Fadilja, Kumrija i Jasminka, kao i snahe, unuke, unucad...
   Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun- Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Održan sastanak Odbora iz New Yorka koji koordinira prikupljanjem donacija za IKC u Gusinju    (4. dec 2019)
     "U New Yorku je u ponedeljak veče, u prostorijama Ali-pašine džamije u Astoriji održan sastanak Odbora koji koordinira donatorskom akcijom za prikupljanje sredstava za izgradnju IKC u Gusinju. Sastanku je pored članova našeg Odbora (prisutnih 16, od 21 koliko broji) prisustvovao i Omer Radončić, član Tročlane komisije iz Gusinja, koja koordinira izgradnju IKC u Gusinju.
   Sastanak je otvorio Selim Čekić predsjednik Odbora iz New Yorka, koji je prisutne ukratko upoznao sa aktivnostima koje su predhodile prije nego je počela sama izgradnja IKC u Gusinju, kao i sa dosadašnjim tokom izgradnje.
   Nakon toga članovi Odbora su svojim pitanjima imali priliku da se informišu o detaljima samog izbora izvodjača radova, načina na koji se vrše uplate novca za izvršene radove, kao i potezima koji slijede na proljeće.
   Priliku da iznese svoje vidjenje dosadašnjeg sveukupnog rada na izgradnji budućeg IKC u Gusinju imao je i Omer Radončić, koji je izmedju ostalog naglasio izvanrednu komunikaciju Odbora u New Yorku, Tročlane komisije u Gusinju, izvodjača radova i nadzornih lica koja su angažovana na ovom objektu. Posebno se pohvalno izrazio o samom kvalitetu radova, što je potvrdjeno i od ovlašćenih lica koja kontrolišu iste.
  Jedna od tačaka dnevnog reda je bila i osvrt na nedavno oglašavanje (dio teksta) Salja Mrkulića putem društvenih mreža. Zbog objektivnog informisanja i istine, Odbor iz New Yorka, koji koordinira donatorskom akcijom za prikupljanje sredstava za izgradnju IKC u Gusinju, jos jednom je sinoć potvrdio SVOJU ODLUKU sa početka formiranja istog (16. novembar 2018. godine), da na zgradi budućeg IKC u Gusinju neće biti isticanja nikakvih PLOČA sa imenima donatora, bez obzira koja je visina donacije. Još tada je donijeta odluka da će imena donatora biti upisana u KNJIGU donacija (do sada 921 donator) i biće trajni pečat tj lista svih koji su učestvovali u ovoj do sada najvećoj donatorskoj akciji naše dijaspore i mještana Gusinja. Svako pojedinačno oglašavanje tj obelježje značilo bi negaciju ostalih donatora. Iz razloga što već imamo donatora koji visinom donacija prelaze ono što je pomenuti gospodin želio da donira i koji ni jednog momenta nijesu zahtjevali tako nešto, odnosno da svoje donacije nisu uslovili postavljenjem PLOČE.
   Želimo da istaknemo da je Salju Mrkuliću pružena prilika da bude dio ovog projekta, ukupne površine od oko 2,150 m2 (dvije hiljade sto pedeset kvadratnih metara). Medjutim u odnosu na ovu brojku, njegov dio površine koju je planirao da uradi je veoma zanemarljiv, o čemu su se putem direktnog kontakta uvjerili većina članova našeg Odbora prilikom ljetošnjeg boravka u zavičaju i zašta postoje i pisani dokazi. Sve ostalo je obično spinovanje i insinuacije, koje se koriste za ličnu promociju, ušta ne želimo da ulazimo.
   Napominjemo da je ideja izgradnje IKC u Gusinju starijeg datuma, odnosno da su još prije 11 godina pokrenuti prvi koraci ka tom cilju. Prije 7 godina su izvršeni direktni kontakti sa Mešihatom Islamske zajednice u Crnoj Gori, odnosno sa reisom Rifatom ef. Fejzićem, u vezi dodjele lokacije - vakufsko zemljište na kojoj se danas i izvode radovi za IKC (Stara pijaca u Gusinju). U tim razgovorima sa reisom Fejzićem i Odborom IZ u Gusinju tada nije postojala spremnost da se ustupi ova lokacija iz razloga što je bila planirana za drugu namjenu.
   Na radost naše dijaspore i inicijatora ove ideje, koji nikada nijesu odustali od zamisli izgradnje IKC, a na osnovu zahtjeva Inicijativnog odbora iz New Yorka od 18. septembra 2018. godine, novi Odbor Mešihata IZ u Gusinju je zvanično-pozitivno odgovorio 30. oktobra 2018. godine i donio odluku da se lokacija Stare pijace u Gusinju (vakufsko zemljište), ustupa za izgradnju IKC. To je bio i signal za dijasporu da se može organizovati i početi akciju za prikupljanje sredstava za njegovu realizaciju.
  Na kraju želimo da se zahvalimo CJELOKUPNOJ DIJASPORI i MJEŠTANIMA GUSINJA koji su uzeli učešće u ovom projektu, koji će biti jedinstven primjer našeg zajedništva. Donatorska akcija traje sve do samog završetka IKC u Gusinju i svi koji nijesu do sada donirali mogu to da urade.
   U atacmentu ispod je jednoglasna odluka našeg Odbora iz NY koji koordinira akcijom prikupljanja donacija (svih 16 prisutnih članova glasali za odluku), kojom se potvrdjuje odluka od 16. novembra 2018. godine da se na objektu budućeg IKC u Gusinju NE postavljaju NIKAKVE PLOČE sa imenima donatora" - stoji u saopštenju Odbora iz New Yorka koji koordinira akcijom prikupljanja donacija za izgradnju IKC u Gusinju
Donirane novih $400 za Avda Vucetovica. Ukupno do sada 4,700  (3. decembar 2019)
  U požaru koji je u ranim časovima 14. jula 2019 godine zahvatio porodicnu kucu Avda Vucetovica u selu Zabelj, u Plavu, pricinjena je velika materijalna šteta. Vatrogasna služba iz Plava brzo je reagovala, ali s obzirom na udaljenost terena, kao i na materijal od kojeg je kuca sagradena, požar je bilo nemoguce sprijeciti.
   U požaru je sem kuce izgorjela i veca kolicina novca koja se nalazila u njoj. Tacnije izgorele se $30.000 kcerke Avdove (novac namjenjen za izgradnju kuce u BiH), kao i Avdovih $5.000. Valja napomenuti da je 2007. godine na istom mjestu Avdu Vucetovicu do temelja izgorela jos jedna kuca, o cemu postoji i vjedodostojna dokumentacija.
  Iz tih razloga u New Yorku je pokrenuta akcija za prikupljanje novcanih sredstava za izgradnju nove kuće Avdu Vucetoviću. Odbor koji koordinira ovom akcijom i kome se mozete obratiti za vase donacije čine:
Vučetović Hakija-Jimmy 917-686-0929, Vučetović Šemso 718-971-4845, Vučetović Šefko 347-680-1269, Vučetović Džafer 646-271-5358, Jevrić Izo 212-810-9440.
Donirane su novih $400, od sledecih lica:
- Madzun Vusanjin $200
- Azra Lekovic $200
.
   Predhodno je donirano $4,300 od: Bektesevic Dzafer $100, Purisic Becir $100. Novaj Sefket $100, Novaj Teufik $100, Izo Jevric $800, Muzlija Vucetovic $300, Fadilj Novaj $200 Vučetović Šefko $500, Vučetović Džafer $500, Vučetović Hakija-Jimmy $500, Vučetović Šemso $500, Jadadic Aljo $100, Vusanjin Esad $500, sto je ukupno $4,700
   Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Apel za pomoc braci Novicevic iz Plava   (2. decembar 2019)
Obavijest za saučešće za preminulog Preka Tom Alijaj - Nedelja, 1. decembar 2019. god   (30. novembar 2019)
   U Gusinju je 23. oktobra 2019 preminuo Preka Tom Alijaj, u 77-oj godini zivota.
  Tim povodom sinovi Nikolla i Toma, sveukupna uža familija i rodjaci organiziraju prijem za saučešće.
  Saučešće ćemo primiti u centru “Nëna Tereze” katolička crkva “Zoja e Shkodrës”, na adresi 361 W. Hartsdale Avenue, Hartsdale, NY 10530 u nedjelju, 01. decembra 2019, od 4pm–8pm. (www.gusinje-plav.com)
Sećanje na rah. Bajrama-Baca Derviševića   (30. novembar 2019)
  Danas, 30. novembra, navrsavaju se dvije godine kako si preselio na bolji svijet.
   Neka Allah usluša naše dove i podari dženet tvojoj dobroj duši.
   Vrijeme ne briše uspomene na tebe, zauvjek ćeš živjeti u našim srcima i mislima.
   Supruga Nafija, sinovi Naser i Hasret, kćerke Sabrija i Demira, snahe, zetovi, unučad i paraunučad.
Svetski, a naš, ALJO HOT. Covjek koji vodi od $250 miliona industriju ABM    (28. novembar 2019)
OPŠTINA GUSINJE ĆE DONIRATI 4.000 EURA POMOĆI REPUBLICI ALBANIJI    (28. novembar 2019)
  Opština Gusinje doniraće 4.000,00 eura pomoći za stanovnike područja pogođenih nizom katastrofalnih zemljotresa u Albaniji. Na stručnom kolegijumu Opštine Gusinje kojim je predsjedavala predsjednica Opštine Anela Čekić donijet je jednoglasan zaključak o pomoći kojim se zadužuje Sekretarijat za privredu, razvoj i finansije da izvrši prenos sredstava u iznosu od 4.000,00 eura na posebnom žiro računu otvorenom za pomoć stanovnicima Albanije kod Crvenog krsta Crne Gore.
  Opština Gusinje u ime svih sugrađana upućuje duboko saučešće porodicama nastradalih i iskrene želje za što brži oporavak povrijeđenih, kao i saosjećanja sa onima koji su u zemljotresima ostali bez svojih domova.
  Duboko razumijevajući situaciju u kojoj su se našli stanovnici Drača, Tumana, Tirane i drugih mjesta koje je pogodio niz razornih zemljotresa, ova pomoć predstavlja skroman doprinos građana Opštine Gusinje žiteljima pogođenih područja u Albaniji, uz nadu za što skorije otklanjanje posljedica razornih zemljotresa.
Tužno sećanje na rah. Bicić Šuća   (28. novembar 2019)
  Danas je godina dana kako si nas napustio brate Šućo. Nezaboravno nase bratsko druzenje, izgubili smo mnogo brace i sestru, ali Ti si nam bio najmladji - Nas Ponos.
   Hvala ti na postovanju i ljubavi koju si imao prema nama. Teska je bila ova godina bez tebe. Nastala je velika praznina, koju je tesko savladati i popuniti. Tesko je ziveti bez tebe dragi brate nisi umro vec si se preselio u nase vjecno sjecanje.
  Molimo dragog Allaha da te uvede u dzenetske baste i podari vjecni rahmet.
  Tvoji brat Nuro i sestra Bahtija
Sećanje na rah. Čalju Feratović, rodj. Hadzović   (18/12/1924 - 25/11/2018)  (26. novembar 2019)
   Majka, baka je uvijek sa svojom djecom. Gubitak majke je jedna od najdubljih bolova koje srce može znati. Ali njena dobrota, briga i mudrost žive poput naslijeđa ljubavi koja će uvijek biti sa nama. Neka nas ta ljubav sada okruži i donese nam mir. Nema ništa što ja cijenim više od tvoje ljubavi. Bez obzira gdje se nalazim ili što radim u sjećanjima, uvijek će me nasmiješiti. Ne bih mijenjao te uspomene za svijet.
Majko mila, neka ti uzviseni Allah podari dzennet. El-Fatiha
   Sin Amir sa familijom.
KANAÐIÐE    (22. novembar 2019)
mlada-kna  Autor teksta: ŠEFKA BEGOVIC-LICINA
  
  Prije više decenija, u Sandžaku je vecina sklopljenih brakova bila sa roditeljskim razilukom – roditeljskom hajr dovom. One “pobjegulje” su tu hajr- dovu dobijale naknadno, posle sklopljenog mira tj roditeljskog oprosta – (najdalje je ta ljutnja trajala do rodenja prvog djeteta) jer zna se da su roditelji najviši “lažovi” , poreknu onu svoju “krk”- tvrdu kletvu da se s’ odbjeglom kcerkom, ameni kader, nece pomirit. Posrednici tog mira, bili su ugledni stari ljudi, tkzv “Muslihuni” ciji se dolazak kod nevjestinih roditelja nije smio završit neuspjehom, jer bi to bio veliki šamar i sjena na njihov autoritet

   U tom “bežanju” tj. udaji bez roditeljskog znanja, cure su bile pravi “strucnjaci” One su obicno bježale nocu kad bi im u kuci na sijelu bili posecari – musfiri i kada je pozornost ukucana bila slabija. Ako je avlija bila vidljiva iz sobe gdje se sjedilo, cure su na drugoj strani kuce iskakale kroz pendžer, noseci sa sobom najpotrebniju odjecu. Na sokaku, malo dalje od kuce, djevojku su cekali pritajeni svatovi, oko kojih su bila okupljena sokacka djeca i poneka žena. Šapatom su se pitali: “Koja li nam djevojka nocas iz sokaka bježi?”
   Kad bi cura, sva zadihana, uletjela u kola i kad bi svatovi sirenama zatrubili, zacuvši sirene auta, u njenoj kuci bi musafiri nacas prekinuli muhabet: “E, ciju li ovo djevojku ukradoše i kome li nocas bez roditeljskog izuna odlomi vrat?”... nastavak teksta
Veri Behljuljević: ZELJEN ČADER,...    (21. novembar 2019)
Nove donacije iz New Yorka za NVU Help Plav   (20. novembar 2019)
   Postovani citaoci web magazina Gusinje-Plav.com, uvazeni donatori.
   Čast nam je i zadovoljstvo objaviti humaniste i velike donatore Šaćira Mačkića i Faruka Muminovića, kao i njegove supruge, koji su prikupili novcane priloge od clanova Islamske zajednice Plav-Gusinjeu Njujorku.
   Od tih sredstava u 10 domacinstava smo dodijelili zivotne namjernice, kao i ogrijev za domacinstva, kuhinjski aparat i radni sto za naseg sticenika. U ime familija i u ime NVU Help Plav saljemo veliko HVALA.
  S postovanjem,
  Bela Markovic, predsjednica
IZET ŠABOVIĆ $300 + Vecera za 4 osobe u restoranu TREND CAFFE Paterson: Sponzor za Veče Dijaspore 2019   (19. novembar 2019)
  
Preko Islamske Zajednice i Kulturni Centar Plav-Gusinje NY donirano novih $600 za IKC Gusinje.    (19. novembar 2019)
   Odbor iz New Yorka koji koordinira akcijom prikupljanja sredstava za izgradnju Islamskog Kulturnog Centra u Gusinju dobio je ime lica od Islamska Zajednica Kulturni Centar Plav Gusinje NY koja su preko njih donirali novih $600:
  - Kolenović Anes $100
- Hadzimušović Senad $200
- Nikočević Ezreta $100
- Feratović R. Ekrem $100
- Zilkić Meris $100

   Do sada preko IZKC Plav Gusinje New York je donirano ukupno $75,512 +$5,000
  Odbor za izgradnju Islamskog Kulturnog Centra u Gusinje, poziva sve Gusinjane i Plavljane sirom svijeta i njihove prijatelje, da se pridruze ovoj nadasve istorijskoj akciji i dadnu svoj doprinos za izgranju objekta koji ce svima sluziti i biti nesto cime ce se ponositi dijaspora.
Do sada ukupno je prikupljeno $358,721 + €79,116 + 10,100KM ostale donacije ostale donacije
   Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Sjećanje na rah. Bicić Hamdiju-Hamda    (19. novembar 2019)
   Dragi naš nezaboravljeni tata. Prodjoše 7 dugih tužnih godina. Prošle su godine i jos mnogo će proći, ali naša tuga i bol nikada neće. Vrijeme koje prolazi ne može da ispuni tugu i prazninu koju si ostavio u našim srcima. Hvala ti za dobrotu i toplinu koju si nam pružao. Vječno ćeš živjeti u nama kroz najljepše uspomene koje bolno podsjećaju.
  Molimo Allaha dž. da ti podari lijep dženet.
   Tvoji najmiliji: supruga Nadžija, sinovi Nedžad i Dženad, kcerka Enisa, zet Elvis, snahe Azra i Anela i tvoja unučad.
Sjećanje na rah. Bicić Hamdiju-Hamda    (19. novembar 2019)
   Dana 19. novembra 2019. godine navršava se 7. godina od kako nas je napustio naš voljeni brat Hamdija-Hamdo Bicić.
  Dragi brate, smrt je kraj jedino ako zaboraviš i okreneš novu stranicu, a ne osvrneš se na prošlost.
   Svojim vrlinama i plemenitošću izbrisao si riječ “zaborav“, a u našim srcima i dušama uklesao sjećanje i ponos što smo te imali.
Molimo Allaha dž. da podari lijep Dženet.
   Tvoji najmiliji: braća Zuko, Suljo, Baco i Džeka, sestre Hajrija, Saljka, Muška i Ćama, snahe, bratanići, sestrići i sestrične.
HALJKO ČEKIĆ $200: Sponzor za Veče Dijaspore 2019 - Nedelja, 8. dec, 2019. god   (18. novembar 2019)
  
Iona college, čije boje brane Esad Mačkić i Ervin Dervišević, u finalu MAAC pobjedio 3:2.    (18. novembar 2019)
   I pored deficita od dva gola na samo 37 minuta prije završetka drugog poluvremena, juče je fudbalska ekipa Iona college je na stadionu Jersey City (NJ) uspjela da postigne tri pogotka protiv St. Peter’s University i postali MAACCHAMPS!!!
   Ukupni rezultat je 3:2 za ekipu čije boje brane naši Esad Mačkić (sin Šaćira Mačkića) i Ervin Dervišević (sin Saja Derviševića).   Isticemo da je ovo po prvi put u istoriji MAAC da fudbalska ekipa Iona college osvoji šampionsku titulu
Valja napomenuti, da je po dosta hladnom vremenu, veliki broj rodbine, prijatelja i ljubitelja fudbala iz naše zajednice pratio ovu utakmicu i koji su na kraju imali itekako razloga da se raduju i vesele.
   U ime naše redakcije Esadu Mačkić i Ervinu Dervišević upućujemo najiskrenije čestitke na ovom velikom uspjehu.
Na ahiret je preselila Hodžić (Šeća) Bahtija-Baca    (1947-2019)    (17. novembar 2019)
  U Podgorici je petak, 15. novembra 2019. godine na ahiret preselila Hodžić (Šeća) Bahtija-Baca, u 73-oj. godini zivota.
   Dženaza je obavljena u Podgorici, u petak 15. novembra 2019. u krugu svoje porodice.
Ožalošćena porodica Hodžić.
  Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.(www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na rah. Bicić Ruždiju-Rušku    (17. novembar 2019.)
   Danas, 17-tog novembra 2019-te godine navršava se 11 tužnih godina od kako si nas zauvijek napustio. Tvoja ljubav, osećanja, iskrenost i dobrota ostaće doživotno u nama.
   S’beskrajnom ljubavlju, ponosom i lijepim uspomenama tvoj lik će uvijek biti u našim mislima i srcima. Hvala ti za dobrotu i toplinu koju si nam pružao. Molimo Allaha dž.š. da ti podari lijep dženet.
   Tvoji najmiliji: supruga Surka, sinovi Sead i Sanel, snaha Amela, unučad Sajma, Ruždija i Maida.
   Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo”.
Sjećanje na Bicić Ruždiju-Rušku    (2008-2019)    (17. novembar 2019.)
   Dana 17. novembra 2019. se navrsava 11. godina od kako nas je napustio naš najdraži Ruždija-Ruška Bicić.
  Dragi naš Ruška, godine koje prolaze ne mogu da ublaže prazninu i tugu u našim srcima. Teško je reći da te nema više, sjećanje na tebe se nikad ne briše.
  Ruška, u našim srcima bićeš sačuvan od vječnog zaborava. Molimo dragog Allaha da ti podari lijep i vječni Dženet. Amin !
  Tvoji najmiliji: braća: Zuko, Suljo, Baco i Džeka, sestre: Hajrija, Saljka, Muška i Ćama, snahe, bratanići i bratanična.
   Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo”.
Aida Šarkinović- Sponzor $500 za Veče Dijaspore 2019 - Nedelja, 8. dec, 2019. god   (16. novembar 2019)
   Aida Šarkinović- Sponzor $500 za Veče Dijaspore 2019

   Aida Šarkinović je vlasnica "AIDA HOME REALTY", kao i ko-vlasnica AMERICAN EUROPEAN TALENT SHOW.

   I kada smo kod American European Talent Show, samo da vas podsjetimo da ce se Finalno Vece za izbor najboljih pjevaca Evrope i Amerike odrzati 28. decembra 2019. godine u Restoranu "Da Mikele Illagio", 79-17 Albion Ave, Flushing, NY 11373.
   Ulaznice za Finalno Vece AMERICAN EUROPEAN TALENT SHOW mozete kupiti na ovom linku
ROCCO STEAKHOUSE    (16. nov 2019)
   Rocco Steakhouse je elegantni, klasični američki steakhouse u NoMadu (dio Manhattna). Vlasnik Rocco Trotta udružio sa partnerima: GM Šućko Pjetrovicč, direktor Džafer-Džako Kolenović i drugim ključnim osobljem iz Wolfgang's Steakhouse-a, uključujući glavnog kuhara Nedžada Jevrića i glavnog konobara Hajra Doda-u, kako bi osigurali i zastitili svjetsku klasu usluga, besprijekoran kvalitet u najkvalitetnijim vinima, odrescima i svježim plodovima mora, kako bi svaki obrok s nama bio nezaboravno iskustvo.
       Svi naši prime steaks and chops are dry-aged on-site, a opslužuju ih posvećeno i dobro obuceno osoblje s najmanje 10 godina iskustva u steakhouseu. Postav je pripremljen tako da zadivi: bilo da se radi o romantičnoj večeri, obilnom ručku, večeri za klijentima ili porodičnoj proslavi.   72 Madison Avenue
   (Između 27. i 28. ulice)
   New York, NY 10016
   (212) 696-9660 ili pete@roccosteakhouse.com
  Ponedeljak - Četvrtak: podne - 22:30
  Petak: podne - 23 sata
   Subota: 11:00 - 23:00
  
Zvanicna web prezentacija ROCCO STEAKHOUSE
Na ahiret je preselio Zakić Džafer Güleneli    (1931-2019)    (16. novembar 2019)
   U Istambulu (Turska) je 05. novembara 2019. godine na ahiret preselio Zakić Dzafer Güleneli (sin Redžep Zakića i Bahtije Omeragic), u 88-oj godini života.
  Dana 6. novembra 2019, nakon podnevne molitve u džamiji Doğuşkent (İstanbul - Maltepe), upriličena je dženaza namaz. Dženaza je obavljena na istambulskom mezarju.
   Džafer Zakić je rođen 1931. godine u selo Dosudje u Gusinju. Otac mu je bio Redžep Zakić. Njegov djed je bio Hasan Zakić, braća i sestre; İljasa, Hasan, Muzafera, Hamdija, Sevim.
   Redžep Zakić 1934. sa svojom porodicom, imigrirao u Tursku.
   Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo”.
EURO GUSINJE- Povratna avionska karta; Sponzor za Veče Dijaspore 2019 - Nedelja, 8. dec, 2019. god   (16. novembar 2019)
Galavna nagrada za lutriju na predstojece Veče Dijaspore 2019. bice povratna avionska karta za zavicaj, koju dodjeljuje udruzenje EURO GUSINJE.
  
Fadilja Deljanin- Sponzor za Veče Dijaspore 2019 - Nedelja, 8. dec, 2019. god   (15. novembar 2019)
FADILJA DELJANIN za predstojeće Veče Dijaspore 2019, za lutriju, srećnom dobitniku daruje 7 dana pansion za dvije osobe, u njenim apartmanima u DOBRA VODA u Baru.
  
Intervju: Mitropolit Amfilohije, političar u mantiji, ...  (14. novembar 2019)
Mitropolit Amfilohije, političar u mantiji, koji je zaprijetio ratom u Crnoj Gori, u ekskluzivnom intervjuu za Federalnu televiziju govori o svom ratnom pohodu na Dubrovnik, Đukanoviću kojeg treba krstiti, Vučiću koji ne treba Srbiji, crkvi kao političkoj stranci, Srebrenici kao osveti.

Ismet Mrkulic - Sponzor $500 za Veče Dijaspore 2019 - Nedelja, 8. dec, 2019. god   (13. novembar 2019)
Kosovski reditelj Isa Ćosja, autor novog crnogorskog filma „Roda“: Ukleti da se selimo po svijetu   (13. novembar 2019)
  Svi mi bi mijenjali sadašnjicu za sjutrašnjicu bez obzira što ne znamo što nam ta sjutrašnjica sprema. Svi mi bi mijenjali naše lijepo Gusinje ili lijepu Podgoricu, Cetinje, Žabljak, za neko naselje u Njemackoj, Švedskoj, Americi. E pa to mi je nekako nelogicno i tužno. Ali istinito
  Popularni kosovski reditelj Isa Ćosja, koji je rodjen i odrastao u Gusinju, ponovo se ljetos vratio u svoj rodni kraj, kako bi snimio najnoviji dugometražni igrani film „Roda“. Ćosja ne snima često, jednom u deset godina, a njegovi raniji filmovi „Proka“, „Cuvari magle“, „Kukumi“ i „Tri prozora i vješanje“, ostvarili su veliki uspjeh na medunarodnoj sceni i kosovskoj kinematografiji donijeli četrdesetak priznanja.
  Paradoks je da ga više poznaje inostrana nego regionalna publika i kritika, njegove filmove nećete naći u lokalnim bioskopima, ali je zato uvijek primijećen na medjunarodnim festivalima. Ćosja je reditelj koji ima što da kaže i koji se ne boji da stvari nazove pravim imenom. Ovoga puta, u Gusinju, Ćosja je snimao film o emigracijama, a rijec je o prvom crnogorskom projektu koji je ljetos podržao evropski filmski fond Eurimaž, sa 80.000 eura. Film nastaje u produkciji „Artikulacije“ iz Podgorice, u partnerstvu sa ABHO Film-om i ABA Film-om iz Crne Gore, kao i sa drugim producentskim kućama iz Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije. U intervjuu za Pobjedu, reditelj Isa Cosja govori o najnovijem ostvarenju, životu u Gusinju, kinematografiji, suživotu na našim prostorima... nastavak teksta
Na ahiret je preselio Radoncic Ekrem,   (1961-2019)(12. novembar 2019)
   Poslednji pozdrav dragom Ekremu Radoncic, zvani Keso.
Rodjen 12.04.1961 godine, od oca Adema i majke Hajrije Radoncic.
   Dzenaza ce se obaviti u Skoplju, sjutra u srijedu, 13. novembar 2019. godine u 13:00 casova.
   Ozaloscena familija: majka Hajrija, supruga Seka, cerka Merima, sin Dino, sestra Vildana i brat Nevzet.
  Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.(www.gusinje-plav.com)
Priče sandžačkih muhadžira iz Istanbula - 3. dio   (12. novembar 2019)
Restoran Napoli's Bistro za VD 2019 poklanja VEČERU ZA DVIJE OSOBE  (11. novembar 2019)
   Za predstojeće VEČE DIJASPORE 2019, restoran Napoli's Bistro iz Astorije za Lutriju srećnom dobitniku poklanja VEČERU ZA DVIJE OSOBE.

   Podsjećamo Vas, da će se VEČE DIJASPORE 2019 održati u nedelju, 8. decembra 2019. godine u restoranu Riccardo's u Astoriji.

   Vaše rezervacije možete izvršiti kod članova Upravnog odbora udruženja EURO Gusinje iz New York.
Priče sandžačkih muhadžira iz Istanbula - 2. dio   (11. novembar 2019)
Na ahiret je preselio Koljenović (Hajra) Etem   (1959-2019)  (10. novembar 2019)
   U New Yorku je danas, 10. novembra 2019. godine na ahiret preselio Koljenović (Hajra) Etem u 60-oj godini zivota.
   Zdravoglava se prima danas od 3:00pm u Bošnjačkoj kući (objekat do Ali-pašine džamije) u Astoriji. Dženaza namaz se klanja sjutra, u ponedeljak 11. novembra 2019 godine u 9:00am, nakon čega će se izvršiti dženaza na Washington mezarju na Long Islandu.
  Ozalošćeni: supruga Zinka, sin Eldin, kćerke Sanela, Sibela, Suada, Eldina i Zumreta, braća Adem i Meče, sestre Igbala, Malja i Hasna, zetovi Almir, Alen, Elvis i Zijad, bratstvo Koljenović i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.(www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Hama Deljanina  (10. novembar 2019)
   Danas, 10. novembra 2019, se navršava 8. godina kako si nas napustio.
Vrijeme prolazi, a sjećanje na tebe oče ne nestaje. Uvijek smo te voljeli i uvijek ćeš biti voljen i nezaboravljen.
   Tvoji najmiliji: sinovi Izet, Ragip, Redžo i Admir, šćerke Ismeta i Nevzeta, snahe, zetovi, unučat i paraunučad.
Almir Bektešević - Sponzor $500 za Veče Dijaspore 2019 - Nedelja, 8. dec, 2019. god   (9. novembar 2019)
Akademija sjećanja: Ifeta Radončić (1955-2019)  (9. novembar 2019)
Priče sandžačkih muhadžira iz Istanbula 1 dio   (9. novembar 2019)
Na ahiret je preselio Canović (Jusufa) Gano    (1949-2019)    (8. novembar 2019)
  U Podgorici je posle krace bolesti 8. novembra 2019. na ahiret preselio Canović (Jusufa) Gano, u svojoj 70-toj godini zivota.
  Dzenaza ce se obaviti u nedelju, 10. novembra na Šehovića mezarje u Plavu.
  Ožalošćeni: supruga Emina, sin Haris, ćerke Fljutra, Ermina, Basima i Eldina, brastva Canović i Šabović, kao i mnogobrojna rodbina.
  Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.(www.gusinje-plav.com)
VAKUF KUVAJTA MUSLIMANIMA PLAVA    (8. novembar 2019)
  Danas je u Plavu otvorena džamija, “Bilal bin Rebah” koju je finansirala organizacija Ihjau’-Turas iz Kuvajta podsredstvom Ureda za kontakte sa inostranstvom Mešihata IZ-e u Crnoj Gori. Džamija je efikasnom dinamikom radova izgrađena za svega osam mjeseci.
  Glavni imam MIZ Plav Sinan ef. Latić je u ime domaćina na početku poselamio sve prisutne. Reis IZ Rifat ef. Fejzić je zahvalio Bogu na otvaranju još jedne džamije, koja svjedoči “da su svi muslimani kao jedno tijelo koje brine jedno o drugom. “Tako i država Kuvajt i njene organizacije umnogome nam pomažu u gradnji mnogih vakufa širom naše zajednice. Neka džamija bude mjesto gdje će se pravilno usmjeravati naša omladina, “ poručio je reis Fejzić.
  Nakon Reisa IZ svim prisutnim se obratio Mahmud en-Nedždi iz organizacije Ihjau’-Turas koji je direktor sektora za Balkan, zahvalivši se na toplom prijemu i zadovoljatvu da prisustvuje otvaranju džamije i klanjanju džume namaza. On se nada da će država Kuvajt i njene organizacije se truditi da i dalje sarađuje sa IZ za dobrobit muslimana u Crnoj Gori.
  Prvi ezan je imao čast da prouči Dženan ef. Šemović, a hutbu je održao i namaz predvodio Reis IZ Rifat ef. Fejzić. Otvaranju su prisustvovali Mahmud en-Nedždi iz organizacije Ihjau’-Turas koji direktor sektora za Balkan, Mashal Alsaeed konzul ambasade Kuvajt u Beogradu koji je ujedno i nerezidentni diplomatski predstavnik za Crnu Goru.... nastavak teksta
Preselila je na ahiret Medunjanin Hajrija, rodj. Čatak    (1945-2019)    (8. novembar 2019)
   U Barane je 7. novembra preselila je na ahiret Medunjanin Hajrija, rodj. Čatak u svojoj 74. godini zivota.
   Zdravoglava se prima u porodicnoj kuci u Ribarskoj mahali u Plavu.
   Dzenaza polazi u subotu, 9. novembra u 14:30 casova od Redzepagica dzamije na Meteriz mezarje.
  Dzenaza namaz ce se klanjati kod Redzepagica dzamije.
   Ozaloceni: sinovi Adis i Anis, unucad Adisa, Edvin, Ena i Anisa, snaha Aldina, brat Adem Čatak, sestra Fikreta i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.(www.gusinje-plav.com)
Preselila je na ahiret Čekić Hajra Ljuljka, (rodj. Mujović)    (1951-2019)    (7. novembar 2019)
   U Krusevu (Gusinje) je danas preselila na ahiret Čekić Hajra Ljuljka, (rodj. Mujović) u svojoj 68. godini zivota.
Ozaloceni: kcerke Nuska, Ermina, Djulja, Mersina, Nurka, Igbala, Jasmina, Bulja, i Mirzeta, unucad, zetovi, brat Hajradin i ostala mnogobrojna rodbina Čekić i Mujović. Hajtar je u porodicnoj kuci u Krusevu.
   Zdravoglava se prima na adresi: 1648 West 9th Street Apt 2J, Brooklyn, New York, broj tel. 718-772-2153
Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.(www.gusinje-plav.com)
SUNNYSIDE PRINTING - Sponzor Večeri Dijaspore 2019, nedelja 8. decembar 2019. god    (7. novembar 2019)
KARANFILE CVIJECE MOJE    (7. novembar 2019)
MLADE MUSLIMANKE - PARTIZANKE IZ GUSINJA    (5. novembar 2019)
Doktor medicinskih nauka Safet Lješnjanin postao DOCENT Evropskog centra za mir i razvoj Univeziteta Ujedinjenih nacija    (6. novembar 2019)
  Da se čovjek može baviti naukom i ako živi u jednom malom mjestu kao što je Plav, potvrđuje primjer primarijusa doktora Safeta Lješnjanina.
  Naime dana 23.10. 2019. godine, na predlog naučno-nastavničkog vijeća, Akademski savjet Evropskog centra za mir i razvoj Univeziteta Ujedinjenih nacija u sastavu: Prof.dr Tauno Kekale, Akademik prof.dr Negoslav Ostojić, Prof. dr Don Wallace i Akademik prof.dr Vlado Kambovski donio je Odluku da se u zvanje DOCENTA, na istom univerzitetu, izabere doktor medicinskih nauka Safet Lješnjanin iz Plava.
  Redakcija našeg web magazina Gusinje-Plav.com upućuje najiskrenije čestitke doktoru medicinskih nauka Safetu Lješnjanin, u povodu promocije u zvanje DOCENT-a.

Nastavak Stranice (News Archive)


  Uredjivacki tim magazina  Web dizajneri: advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"