Gusinje i Plav

Doktor medicinskih nauka Safet Lješnjanin postao DOCENT Evropskog centra za mir i razvoj Univeziteta Ujedinjenih nacija    (6. novembar 2019)
  Da se čovjek može baviti naukom i ako živi u jednom malom mjestu kao što je Plav, potvrđuje primjer primarijusa doktora Safeta Lješnjanina.
  Naime dana 23.10. 2019. godine, na predlog naučno-nastavničkog vijeća, Akademski savjet Evropskog centra za mir i razvoj Univeziteta Ujedinjenih nacija u sastavu: Prof.dr Tauno Kekale, Akademik prof.dr Negoslav Ostojić, Prof. dr Don Wallace i Akademik prof.dr Vlado Kambovski donio je Odluku da se u zvanje DOCENTA, na istom univerzitetu, izabere doktor medicinskih nauka Safet Lješnjanin iz Plava.
  Redakcija našeg web magazina Gusinje-Plav.com upućuje najiskrenije čestitke doktoru medicinskih nauka Safetu Lješnjanin, u povodu promocije u zvanje DOCENT-a.
Albanski istoričari - mnogo Albanaca ima Bošnjačko porijeklo    (4. novembar 2019)
Na ahiret je preselila Radončić Ifeta, rodj. Feković    (1955-2019)  (1. novembar 2019)
   U Novom Pazaru je 31. oktobra 2019.godine na ahiret preselila Radončić Ifeta, rodj. Feković u 64-oj. godini života.
Dženaza će se obaviti danas, u petak 1. novembra 2019. godine poslije džume namaza.
   Ožalošćeni: suprug Dževat, sin Orhan, kćerka Alma, snaha Belma, zet Enes Mujagić, unucad, brat Mašo Feković, svekrva Hajrija, djeveri Džavid, Izet i Šeljo, zaove Sevdija i Sanija, bratstva Radončić, Neljković i Feković, rodbina i prijatelji.
   Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)
Kompletnu vanjsku stolariju za Islamski kulturni centar Gusinje donira Familija Dervišević.    (31. oktobar 2019)
  Divna, divna, divna vijest.
   Poštovana braćo, cijenjene sestre, donosimo vam doista lijepu vijest koja je danas odjeknula ispod Prokletijskih proplanaka i zadivila čitavu, malu čarsiju Gusinjsku. I da, Gusinje je malo, ali u Gusinju žive veliki ljudi( gdje god bili, Gusinje je uvijek u srcu), koji ne žale i štede sebe, kad je u pitanju dom i vatan. I dok ovo pišem, odzvanja mi pjesma zagrebačke grupe "Film", "... samo jedno mjesto na svijetu se zove dom..."
   Još koliko snage i ljubavi imamo pruzit rodjenoj grudi, njenom narodu, a da se ne umorimo, da ne poreknemo, da se ne namrštimo... mnogo ce vode koritima naših rijeka proteći, a da u dobroti ne omanemo. Allah vam dao, Allah vam uvećao.
  Familija Dervišević: Orle, Meško, Jasmin, Jablan, Adnan i Indira, pred dušu svojih roditelja, rahmetli Amira i Maljice, doniraće kompletnu vanjsku stolariju za Islamski kulturni centar Gusinje.
  Doista, gest za divljenje.
  Prenosim vam njihovu izjavu, izrečenu gotovo u jednom dahu:
"Zahvalni smo Allahu, koji nam je pružio priliku da možemo uradit za pred dušu naših najdražih, i da se oduzimo Gusinju za najljepše dane djetinjstva i mladosti koje nam je dalo".
   Familija Dervisevic, živi u Luksemburgu. Ugledni su gradjani, uspjesni biznismeni, svugdje prepoznatljivi. A i svi su sportski usmjereni.
  Alen Šabović
Rasim Muminovic u 71-oj godini istrcao NY Maraton    (4. novembar 2019)
TOP 5 CENZURISANIH DELA U TITOVOJ JUGOSLAVIJI    (3. novembar 2019)
Iako je režim Josipa Broza Tita važio za liberalan u pogledu kulture, dugacak je spisak djela – pozorišnih, književnih, filmskih ili novinarskih – koja su zabranjivana i cenzurisana.
Rasim Muminovic officially representing Montenegro at the NYC Marathon runners parade!    (2. novembar 2019)
"LILIBETH" Beautiful Brows & Eyes - vl. MERI ÐEŠEVIĆ (24. oktobar 2019)
   "LILIBETH" Beautiful Brows & Eyes - vl. MERI Ðešević
- brow sharping servoce & lessons
- eyelash extensions
- professional makeup application
- lessons in makeup application
- fauxlash application &lessons
- express facials
- brital & corporate services
- special beauty events & parties

  Address:
315 West 57th Street (Between 8th & 9th Ave)
   New York, NY 10019
   Phone: 212.823.2540
"LILIBETH" Beautiful Brows & Eyes - vl. MERI ÐEŠEVIĆ
Veliki izbor kvalitetnih jeleka, dimija, fesova, ..., od sada i u New Yorku    (24. okt 2019)
   Jelek, dimije, fes, sorta, palantra, ..., su dio nase tradicije i kulture, nezaobilazni komadi jedinstvene plavsko-gusinjske nosnje, koji treba da ima svaka nasa bosnjacka porodica.
   Odnedavno i u New Yorku, uz veliki izbor i po veoma povoljnim cijenama, mozete nabaviti jeleke, dimije, fesove, ..., uradjenje vrijednim rukama gradilja iz naseg zavicaja.
   Za dalje informacije mozete nazvati: 212 581 0845 ili 917 952 0007


ČIŠĆENJE JETRE ZA SAMO 5 DANA   (26. oktobar 2019)
   Ni jedna bolest se ne pojavljuje preko noći. Bolest srca, rak...skoro sve bolesti se razvijaju mesecima, pa čak i godinama, nakon što jetra prestene da čisti tijelo.

   ZAŠTO MORAMO DA ČISTIMO I ISPIRAMO NAŠU JETRU?

   Posao jetre jeste da pročisti sve što jedemo i pijemo i ukloni sve što je štetno iz naše svarene hrane prije nego što udje u krvotok. Jetra uklanja holesterol i štetne masti usled preteranog konzumiranja hrane životinjskog porijekla i uklanja hiljade aditiva u hrani i tečnosti koje konzumiramo. Jetra uklanja sve one štetne materije u krvi, koje bi, ukoliko bi se zadržale, mogle da prouzrokuju srčane napade, moždane udare, probleme sa cirkulacijom, rak, neurološke bolesti i stotine drugih bolest. Nezdrav način života i ishrana prouzrokuju da se jetra umori i sama postaje zapušena istim toksicnim odpadom koji je uklanjala iz vaše krvi. Kad je zapušena i bolesna, jetra ne može da uklanja otrov iz vas. Taj nagomilan odpad čini da jetra oboli, pa čak izaziva i rak jetre. Čišćenjem i ispiranjem jetre, jetra se oslobadja otrovnog sadrčaja, kada je zapušena i pretrpana.
   Zato smo napravili program za 5 dana čišćenja jetre. Svaka osoba bi trebala da čisti jetru makar jednom godišnje! Svi koji su zainteresovani da očiste jetru za samo 5 dana prirodnim proizvodima mozete se javiti Pajazitu-Paju Deljanin, (diplomirani ljekar prirodne medicine) na telefon 514 244 8133 i njegovoj supruzi Nazi Deljanin, (diplomirani nutricionist prirodne medicine) na telefon 438 939 6292 ili e-mail: pajo-naza@hotmail.com

ČIŠĆENJE ORGANIZMA 30 DANA

METODA RASTVARANJA KAMENA U BUBREGE

MOĆAN, EFIKASAN I KOMPLETAN PROGRAM ČIŠĆENJA CRIJEVA
Gačević Haljim pred dušom oca Redža i majke Kime donirao €200 za IKC Gusinje    (25. oktobar 2019)
  U Gusinju preko Medzlisa IZ Gusinje uplacena nova donacija za IKC, u iznosu od €200. Donator je:
- Gačević Haljim pred dušom oca Redža i majke Kime €200

  Do sada preko Medzlisa IZ Gusinje ukupno je prikupljeno $27,180 + €31,710 + 3,000 Švedskih kruna + $300 Canadskih.
  MIZ-e Gusinje, poziva sve donatore koji se zele prikljuciti ovom projektu da svoje donacije uplacuju na blagajni MIZ-e, svakog radnog dana od 7-12 h, i vikendom od 7-9 h kod Ibrahima Bektesevica. Brojevi na koje se mozete informisati su +382 69 567 628, i +382 51 256 481.
Do sada ukupno je prikupljeno $356,021 + €78,966 + 9,600KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + $300 Can + ostale donacije
Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Programi za samozapošljavanje dobra prilika za Gusinjane    (25. oktobar 2019)
  Aktuelni programi za zapošljavanje, koje su pokrenuli Ministrastvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje, dobra su prilika i za Gusinjane, ocijenjeno je tokom posjete ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića toj opštini.
  Kako je saopšteno iz Ministarstva, Purišić se sastao sa rukovodstvom opštine na čelu sa predsjednicom Anelom Čekić, a razgovarano je o stvaranju optimalnih prostornih uslova za rad organa i ustanova koje su u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja.
  “Dogovoreno je da Opština Gusinje do kraja godine obezbijedi adekvatnu lokaciju, a da Ministarstvo naredne godine izgradi višenamjenski objekat za područna odjeljenja Centra za socijalni rad, Biroa rada, Fonda PiO, Fonda zdravstva i Dnevnog boravka za stara lica u Gusinju”, ističe se u saopštenju... nastavak teksta
Sjecanje na Jarovic (Rama) Saliha    (25. oktobar 2019)
   Kazu proci ce manje ce boljeti, ali i posle 15 godina bol je ista ne prolazi. Prolaze samo godine i dani nista se nije promijnilo tuga i praznina u srcu je jos uvek tu, jer nedostajes, nedostaje tvoja blizina tvoj glas, tvoj osmjeh.
   Ne postoji vrijeme koje bol uklanja jer postoji nesto sto nikad nece umrijeti a to je ponos i sjecanje na tebe. Molimo Allaha dz.s. da te obasja dzenetskim nurom i dati podari lijep dzenet tvojoj dobro i plemenitoj dusi vjeciti rahmet. Amin.
   Tvoji najmiliji: supruga Sabrija, sin Esad, kcerke Razija, Sabaheta, Jasmina i Munira
Inna Lillahi ve inna ilejhi radzi'uun- Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Preminuo je Preka (Tome) Aljijaj    (1942-2019)   (24. oktobar 2019)
  Sa velikim bolom javljamo da je naš dragi Preka (Tome) Aljijaj preminuo 23.10.2019 posle kraće bolesti u 77. godini.
   Saučešće primamo u petak, 25. 10.2019 od 10h do 22h kod Katoličke crkve u Gusinju.
   Sahrana će se obaviti u subotu, 26.10.2019 u 14h na porodičnoj grobnici u Gusinju.
   Ožalošćeni: supruga Jelena, sinovi Nikola i Toma, sestre Drana, Djusta i Djela, bratanići Saša i Srdja, unuci Martin i Luka, unuke Suzana, Sofija, Nikoljeta i Evaljina, kao i mnogobrojna rodbina Aljijaj. (www.gusinje-plav.com)
Ljeto 1985 - Plavsko jezero i restoran na Ribarskoj    (24. oktobar 2019)
Dženaza za Djulku Mujaj, rodj. Ljaljić - Nedelja, 20. okt 2019 u 14:30h u selo Zabelj kraj Plava  (20. okt 2019
  U New Yorku je u srijedu, 16 oktobra 2019 godine na ahiret preselila Djulka Mujaj, rodj. Ljaljić, u 73 godini života.
  Dženaza će se obaviti u nedelju, 20. oktobra 2019 u 14:30 časova na mezarju u selu Zabelj kraj Plava.
  Ožalošćeni sinovi : Edin, Enis, Esin i Esmir, kćerke: Esma, Fikreta i Mejra, braća Rasim, Hasim i Mujo, sestre Nadžija i Sabaheta, snahe, unucad, mnogobrojna rodbina i prijetelji.
  Ina lilahi ve inailejhi radziun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Uspjeli smo. Poslije tri neravnopravne borbe, naše rijeke su spašene.   (20. okt 2019)
   Piše: Ramo Gutić
  Počeli smo odbranom rijeke Komarače i na sudu srušili građevinsku dozvolu za Komaračku mHE prije pola godine. Sakupili smo 6,300 potpisa za zaustavljanje izgradnje mHE i predali skupštini Crne Gore. Zahvaljujemo svima koji su nas od početka podržavali, posebno našim građanima u inostranstvu i advokatskom timu, a i onima koji su se probudili nakon što smo na sudu dobili spor.
   Dokazali smo da je narod jači od pojedinaca koji bi zarad profita uništili sve što im dopadne ruku. Sačuvali smo Komaračku, Plavsku, Murinsku, Bukovicu, Bistricu, sačuvaćemo Vinicku, Lještanicu i sve netaknute dragulje naše male, ali prelijepe domovine. Iskrene čestitke svim braniteljima rijeka od NVO "Sačuvajmo rijeke Crne Gore" Plav.
Sjecanje na Selmina Feratovica   (23/10/1989 - 19/10/2017)    (19. okt 2019)
   Navrsile su se dvije godine sine Selmine. Ostavio si tesku bol i tugu ocu, majci, sinovima, bratu i sestrama. Ne prodje ni jedan dan ni minut ni sekundu da nisi u nasim mislima i srcima. Zauvjek tvoja dobrota i ponos ce ostatit. Sjecanje na tebe ce vijecno zivjeti sa nama dok ne dodjemo kod tebe.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
   Nek ti Allah podari Dzennet, ul Firdous InshAllah, Ameen. El-Fatiha
   Tvoji roditelji: otac Amir, majka Hajrija i sinovi Samir i Dayan
Sjecanje na Selmina Feratovica   (23/10/1989 - 19/10/2017)    (19. okt 2019)
   Naš život ide dalje bez tebe,
  ali ništa nije kao sto je bilo
  moramo sakriti srčanu bol
  kad te neko spomene.
  Tuzna su srca koja te vole,
  tihe su suze koje padaju,
  živjeti bez tebe najteži je dio od svih trenutka.
  Toliko si stvari učinio za nas,
  tvoje je srce bilo tako ljubazno i istinito,
  i kad nam je neko trebao,
  uvijek bismo mogli računati na tebe.
  Posebne se godine neće vratiti,
  kad smo svi zajedno,
  ali s ljubavlju u našim srcima,
  hodaš s nama zauvijek.

  Allah da ti podari najlepse mesto u dzennetu, rabbeel alemeen El~Fatiha
  Sestre tvoje Samira Selma i Alinda
Preminuo je Mark Kolja Šaljanin    (1953-2019)  (18. okt 2019)
   Na Floridi je 15.10.2019, poslije teške bolesti u 66 god. preminuo Mark Kolja Šaljanin iz Gusinja.
   Sahrana će se obaviti u New Yorku.
  Tim povodom njegov brat Noc Šaljanin u Gusinju, na putu prema Grnčaru, 20. oktobra će otvoriti saučešće u familijarnoj kući od 10-14 sati.
   Ožalošćeni: mnobrojna porodica Šaljanin. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselila Djulka Mujaj, rodj. Ljaljić    (1946-2019)  (17. okt 2019)
  U New Yorku je u srijedu, 16 oktobra 2019 godine na ahiret preselila Djulka Mujaj, rodj. Ljaljić, u 73 godini života.
  Zdravoglava se održava danas, u četvrtak, 17 oktobara od 12 sati na podne u našoj Ali-pašinoj dzamiji u Astoriji.
   Dzenaza namaz ce se klanjati veceras u 8pm. Dzenaza će se obaviti naknadno u selo Hoti (Plav).
  Ožalošćeni sinovi : Edin, Enis, Esin i Esmir, kćerke: Esma, Fikreta i Mejra, braća Rasim, Hasim i Mujo, sestre Nadžija i Sabaheta, snahe, unucad, mnogobrojna rodbina i prijetelji.
  Ina lilahi ve inailejhi radziun-Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Vlada stopira izgradnju nekoliko malih hidroelektrana, medju njima i one u Plavu    (17. oktobar 2019)
   Na današnjoj sjednici Vlade bilo je riječi o izgradnji malih hidroelektrana.
  Premijer Duško Marković danas je Pljevljima kazao da je Vlada zadužila Ministarstvo ekonomije da otpočne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora o gradnji nekoliko mHE, i to na Bistrici u Bijelom Polju, u Plavu, Bukovici u Šavniku i TZrepačkoj rijeci u Andrijevici.
  On je danas istakao kako je cilj da se ispoštuju svi standardi, s posebnim akcentom na očuvanje životne sredine. (CdM)
Prolaz kroz kanjon Grlje, Prokletije - Canyoning Grlja    (16. oktobar 2019)
Ambasadorka Turske Songül Ozan posjetila MIZ Gusinje    (16. oktobar 2019)
  Medzlis Islamske zajednice Gusinje, danas je posjetila, ambasadorica Republike Turske, u Crnoj Gori, njena ekselencija, gospodja Songül Ozan sa njenim saradnicima. Ambasadoricu su docekali predsjednik MIZ-e Gusinje, Alen ef. Sabovic i potpredsjednik MIZ-e, Refik Pirovic.
  Domacini su ambasadoricu upoznali sa radom MIZ-e, historijom Gusinja, te kulturnim spomenicima Islamske arhitekture na ovim prostorima. Posebno odusevljenje kod ambasadorice je izazvao podatak o izgradnji ISLAMSKOG KULTURNOG CENTRA U GUSINJU, te snaga i volja naseg naroda, citavom dijasporom, da se ujedini u njegovoj izgradnji.
  Bratski odnosi, te duhovno-historijska povezanost Turske sa ovim krajevima, su samo uljepsali razgovor sa musafirima.
  Ambasadorica je obecala, da ce uskoro doci ponovo u posjeti Islamskoj zajednici, te govoriti o mogucoj realizaciji projekata u infrastrukturi Islamske zajednice.
   MIZ-e Gusinje
Irfan Radončić imenovan za vršioca dužnosti direktora Stručne službe TO Gusinje    (16. oktobar 2019)
   Na sjednici Izvršnog odbora Turističke organizacije Gusinje održanoj 14.10.2019.godine, za vršioca dužnosti direktora Stručne službe TO Gusinje izabran je Irfan Radončić dipl.ekonomista iz Gusinja.
   Na pomenutoj sjednici, Izvršni odbor je dao saglasnost za imenovanje Radončića, na prijedlog predsjednice opštine Anele Čekić. Konstatovano je, da Radončić zvanjem i iskustvom u dosadašnjem radu iz oblasti turizma i menadžmenta zadovoljava potrebe u opisu radnih obaveza koje se tiču Turističke organizacije. Mandat v.d. direktora stručne službe trajaće, ne duže od šest mjeseci.
  Izvršni odbor TO Gusinje
Revija FOKUS: "Njujork u suzama: Na bolji svijet ispraćena Saniha Sana Čekić, danas sahrana Altinu Nezaju"    (16. oktobar 2019)
  Tragedija koja je zadesila porodice Čekić i Nezaj nije potresla samo našu iseljeničku zajednicu u Njujorku.
  Svi vodeći njujorški mediji, kako novine tako i televizije, već dva dana neprestano izvještavaju o saobraćajnoj nesreći u kojoj su živote izgubili petnaestogodišnja Saniha Sana Čekić i sedamnaestogodišnji Altin Nezaj.
  Dok je porodica Čekić juče primala saučešće u Alipašinoj džamiji u Njujorku, čak sedam televizijskih ekipa je bilo ispred, a američki novinari su se uživo uključivali u programe svojih televizija.
  Na hiljade ljudi iz nekoliko država Njujork, Nju Džerzija, Pensilvenije, Konektikata..., kao i iz Kanade, došlo je da nazdrave glavu (izjave saučešće) porodici Čekić. Rijeke ljudi i žena neprestano su dolazile u Ali-pašinu džamiju, tako da je saobraćaj u tom dijelu Astorije bio znatno otežan.... nastavak teksta
Zalazak sunca sa najvise tacke Prokletija u jesenjim danima, pun boja - Maja e Jezerces(2,694mnv.)    (16. oktobar 2019)
Zdravoglava i dženaza za Sanihu (Begana) Čekić    (2004-2019)  (14. okt 2019)
   U New Yorku je jucer tragično u saobraćajnoj nesreći na ahiret preselila Saniha Sana Čekić, u 15-oj godini života.
   Zdravoglava se održava danas, od 4pm u našoj Ali-pašinoj džamiji u Astoriji.
Dženaza namaz se klanja sjutra, u utorak 15. oktobra u 9:30am, nakon čega će se izvršiti dženaza na mezarju u New Jersey na adresi: 13 Conover Road, Millstone, NJ 08535.
Ožalošćeni: otac Began, majka Sadeta, brat Salih, bratstva Čekić, Srdanović i Radončić, mnogobrojna rodbinina i prijatelji.
Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Tragedija u Njujorku: U saobraćajnoj nesreći živote izgubili Saniha Čekić i Altin Nezaj   (14. okt 2019)
   U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se desila juce u Njujorku život je izgubila petnaestogodišnja Saniha Sana Čekić i sedamnaestogodišnji Altin Nezaj, dok je A. Radončić (17) koja je upravljala automobilom, teško povrijeđena i nalazi se u bolnici.
   Saniha Sana Čekić je ćerka poznatog donatora i humaniste Begana Čekića.
   USKORO OPŠIRNIJE (Revija Fokus)
Sjećanje na Adnana Hot    (25.4.1990 - 14.10.2017)  (14. okt 2019)
   Dragi nas sine Adnane, danas su dvije godine tuge i bola od kada si nas napustio zauvjek.
   Tugu nasu vrijeme ne moze nikad da izleci, sjecanje na tebe ce vjecno zivjeti sa nama.
   Bio si tatin nabolji drug i oslonac, mamin ponos i povjerenje, braci snaga i cuvar tajni. Deo duse tvoje mi nosimo u sebi.
   Ima nesto sto je jace od smrti, to je vjera u Allaha da cemo se ponovo u vjecnosti sresti.
   Voljeni nas, neka ti dragi Allah podari dzenet i lijepi rahmet. Amin !
   Tvoji roditelji Haljilj i Nafija Hot.
Sjećanje na Adnana Hot    (25.4.1990 - 14.10.2017)  (14. okt 2019)
   Dragi brate Adnane, dugo te nema
   Da vise neces doci bolno je i nema te rijeci koja moze sve da opise. Ali, ti si tu u sreci i tuzi, nije te odnijela smrt i nece nikada .
  Vrati se Brate, ostali su ti snovi kod mene, one sto smo zajedno sanjali, dok smo skupa rasli. Ti si moja bol, moja tisina i moja najdraza uspomena.
  Neka ti dragi Allah podari lijepi dzenet. Amin !
   Tvoj brat Adis.
Sjećanje na Adnana Hot    (25.4.1990 - 14.10.2017)  (14. okt 2019)
   Gagi moj, jos jedna jesen bez tebe brate.
   Danas je druga godina dana, a ja imam istu bol, istu tugu kao i onog dana kad si nas zauvjek napustio. Ne prodje ni jedan dan, a da te nema u mojim mislima. Ne dam ti da odes, ti si tu, pored mene i svaka moja suza ima svoju pricu.
  Brate vrati se!!!! Bez tebe zivot je tuga, pojavi se ponovo i vrati mi osmjeh. Elfatiha !
  Tvoj brat Armin.
Sjećanje na Šabana (Mahmuta) Hot   (7. oktobar 2019)
   Danas, 7. oktobra navršavaju se 9 godina od kako je preselio na ahiret naš Šaban (Mahmuta) Hot.
   Dragi naš, prodjoše 9 godina ali ne prodje ni dan, a da ne pomislimo na tebe, uvjek ćeš biti u našim srcima i mislima.
   Molimo Allaha dž.š. da ti podari najljepše mjesto u Dženetu.
   Tvoji: supruga Vezirka, sinovi Murat i Sead, kćerke Fikreta, Nadžija, Ferida i Ramiza, snahe, zetovi i unučad.
25 GODINA OD POGIBIJE MAJORA ZAME DUČIĆA- PREMIJERA FILMA "LEGENDA O ZAMI"   (3. oktobar 2019)
Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana u BiH i Udruženje „101 brigada“ Sarajevo pod pokroviteljstvom Općine Novi Grad Sarajevo, u sklopu obilježavanja 25.godišnjice pogibije legendarnog komandanta majora Zame Dučića, organizirali su premijeru dokumentarnog filma "LEGENDA O ZAMI-SMRT ZA ŽIVOT" u srijedu, 25. septembra 2019.god.
Isti dan, u organizaciji Udruženja „101 brigada“ Sarajevo, upriličeno je tradicionalno odavanje počasti na Zaminom mezaru u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu i obilazak mjesta pogibije na koti Jasen kod Srednjeg.
Sjecanje na Redza Lucevića   (1. oktobar 2019)
   Danas je godina dana od kad nas je napustio nas voljeni brat Redzo Lucevic.
  Tuga za tobom ne prolazi,uvek ces biti u nasim srcima. Tvoja dobrota, toplina i ljubav prema svima nama je neopisiva. Molimo Allaha da te obraduje dzenetom.
   Sestre: Idajeta, Kima i Djulja.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)
Sjecanje na Ljucević (Sejda) Redzepa   (1. oktobar 2019)
  Danas, 1. oktobra 2019, navršava se godina kako je na ahiret preselio Ljucević (Sejda) Redzep.
  Allahu moj, oprosti našim živima i našim mrtvima, našim prisutnim i našim odsutnim, našim mlađima i našim starima, muškim i ženskim! Allahu, onoga koga poživiš među nama, učini da živi u islamu, a onoga koga na ahiret preseliš, preseli ga u imanu!
  Neka ti Allah podari lijepi dženet i vječni rahmet
  Tvoji najmiliji: supruga Djulsuma, djeca Dzenana, Dzenita, Aida i Admir, zetovi Rasim, Asmir i Muhamed, snaha Enida i unučad.
  Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo
Na ahiret je preselio Surović (Šeća) Zećko    (1954-2019)  (28. septembar 2019)
   U New Yorku je danas, 28. septembra 2019 godine na ahiret preselio Surović (Šeća) Zećko, u 65 godini zivota.
   Zdravoglava i dzenaza ce se obaviti u rodno mjesto Plav, a o terminu cemo vas naknadno obavijestiti.
   Ozalosceni: supruga Haska, braca Šućo, Haljit i Ajdin, sestre Bahta, Kumra i Zuhra sa porodicama, rodbina i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)
Pocelo nasipanje puta Bogajce-Paljevi    (28. septembar 2019)
U subotu je pocelo nasipanje puta Bogajce-Paljevi.
Objavljujemo nove donatore za ovaj put:
Krcic (Bajrov) Ismet €500, Music (Ademov) Enver €100, Lalic (Omerov) Admir €50, Music (Zecira) Skendo €100
Sjecanje na Radončić (Haljilja) Mihanu, rodj. Kukić   (1930-2016)  (28. sept 2019)
  Majko,
  Remembering you is easy, i do it everyday.
  But missing you is a heartache that never goes away.
  I hold you tightly within my heart and there you will remain always and forever.
  I love and miss you grandma Rest In Peace.

  Uvijek si u našim mislima i dovama i uvijek ćemo te volijeti i sa ponosom tebe sjećati.
  Tvoja unuka Izolda Feratović sa familijom.
  Inna lillahi ve inna iljehi radziuun-Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo
Plavsko-Gusinjski Merhamet iz Njemacke predao donacije za IKC Gusinje   (28. septembar 2019)
   U Gusinju, 24.09.2019. godine, u prostorijama MIZ- e Gusinje, odrzan je sastanak izmedju Kontrolnog odbora za primopredaju novca sakupljenog iz donacija za Islamski kulturni centar Gusinje, kog cine Anela Cekic, Omer Radoncic i Alen Sabovic, sa predstavnicima Merhameta iz Njemacke, Sulejmanom Jarovicem i Zuvdijom Neljkovicem, te clanovima Medzlisa islamske zajednice, Refikom Pirovicem, Sanelom Balicem i Admirom Mulamekicem. Sastanku je prisustvovao i Izvodjac radova na IKC Gusinje, Fikret Hadzibegovic.
  Na sastanku su razmijenjena iskustva o nacinu prikupljanja sredstava u Gusinju i dijaspori, a vrijednim, radnim i do tancina preciznim clanovima Merhameta, je prikazana dosadasnja dinamika izvodjenja radova na centru.
  Izvrsena je primopredaja novca prema Medzlisu islamske zajednice Gusinje, koji je isti, istog momenta proslijedio izvodjacu radova, Fikretu Hadzibegovicu. Primopredaje su izvrsene, uz konstatovane zapisnike, pecate, kao i potpisom svih prisutnih.
   Zbog transparentnosti i zastupljenosti nase u svijetu, duzni smo da napomenemo, da je ljetos, u avgustu mjesecu, primopredaju novca, izvrsio i gospodin Sead Draskovic iz Australije.
  Islamski kulturni centar Gusinje, je primjer nase generacije ljudi, koji pokazuju svu predanost zavicaju. Ako Bog da, bice zdanje koje ce nadvisiti sva dosadasnja djela u Gusinju. Svakako, sustina se sastoji u tome sto je odraz narodne snage, jedinstva i medjusobnog postovanja, da pruzimo Gusinju ono sto mu pripada.
   Predsjednik Medzlisa islamske zajednice Gusinje:
  Alen Sabovic
P R O D A T O: Prodat novi stan u Plavu   (26. seprembar 2019)
   P R O D A T O: Prodat novi stan u Plavu, povrsine 80m2. Stan se nalazi u centru Plava, ulica Čaršiska. Centralno grijanje na palet. Cijena 650 eura/m2. Papiri 1/1.

Ibro Bajraktarevic: Da sam bećar, voda studenica    (25. septembar 2019)
Đukanović sa dijasporom u Njujorku:    (24. septembar 2019)
   U New Yorku se ovih dana odrzava 74.po redu Generalna skupstina Ujedinjenih nacija, na kojoj prisustvuju drzavnici iz citavog svijeta. Delegaciju Crne Gore predvodi predsjednik Milo Djukanovic, koji je sinoc u restoranu "Rocco Steakhouse", vlasnistvo Šucka Pjetrovica i Dzaka Koljenovica, imao susret sa nasom dijasporom.
Organizacator susreta je bio Generalni konzulat Crne Gore u Njujorku, odnosno ambasador Zeljko Stamatovic i konzul Amer Cikotic.

Na ahiret je preselio Ruždija - Ruška (Čaka) Bajrovic    (1940-2019)  (24. sept, 2019)
  U Gusinju je danas na ahiret preselio Ruždija-Ruška (Čaka) Bajrovic u 80. godini zivota.
Dzenaza namaz ce se klanjati sjutra, u srijedu, 25. septembra 2019 u 17:00 casova ispred Vezirove dzamije, a ukop ce se izvrsiti na gradskom mezarju u Gusinju.
Ozalošceni: supruga Iljka, sin Enis, kcerke Hajrija, Izeta, Enisa i Alisa, braca Zuvdija, Hilmija i Ferzija, sestre Nadira Sevdija i Nafija, snaha Gara, zetovi, bratanici,bratanicne, unuci, unuke, paraunucad iostala rodbina.
Svi smo Allahovi i njemu se vracamo. (www.gusinje-plav.com)
Đukanović sa dijasporom u Njujorku: Hvala za lojalnost Crnoj Gori    (24. septembar 2019)
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović se sinoć, po dolasku u Njujork, gdje učestvuje na 74. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, susreo sa predstavnicima dijaspore u organizaciji Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku.
Kako je saopšteno iz predsjednikovog kabineta, Đukanović se zahvalio cijeloj dijaspori za lojalnost Crnoj Gori i doprinos stremljenjima naše savremene države, konstatujući da dijaspora predstavlja značajan crnogorski potencijal za blisko bolju budućnost.
“Razgovarano je o procesima u našoj zemlji i regionu, u kontekstu integracionih aspiracija, dostizanja evropskih vrijednosti i standarda i povećanja kvaliteta života građana”, navodi se u saopštenju.
Predsjednik će, najavljeno je, imati priliku da se sretne sa predstavnicima udruženja crnogorske dijaspore i u četvrtak, nakon istupanja pred Generalnom skupštinom UN-a.
Đukanović će danas prisustvovati zvaničnom otvaranju generalne debate 74. zasjedanja Generalne skupštine i biće gost na ručku koji za najviše zvaničnike članica UN-a priređuje Antonio Guteres, kao i na prijemima predsjednika SAD-a Donalda Trampa i Evropskog savjeta Donalda Tuska. (CdM)
Od nase redakcije uskoro opsirnije!
Iz New Yorka novih $700 donacija za izgradnju kuće porodici rah. Admira Lukovića    (23. septembar 2019)
  Nasoj redakciji web magazina Gusinje-Plav.com, pristizu donacije za izgradnju kuce porodici rah. Admira Lukovića iz Plava.
   Ovoga puta je rijec o donacijama iz New Yorka u visini od $700.
   Novi donatori su:
- Kucevic Sadat $500
- Bektesevic K. Hamdo $100
- Šaljanin Ermin $100

Podsjecamo da su vec uplacene $1,300, sto je u ukupnpm zbiru suma od $2,000:
- Kemal (Alja) Koljenovic $250
- Haljit (Alja) Koljenovic $250
- Braca Rustem, Ismet, Shefket i Xhafer Sinanaj $500
- Pjetrovic (Isa) Šućko $100
- Koljenović (Hama) Emin $100
- Koljenović (Hama) Džafer $100.

Sve donacije ce biti uplacene organizacionom odboru u Plavu. (Gusinje Plav Press)
Pokrenuta akcija prikupljanje sredstava za sanaciju puta od Bogajića do Paljeva.    (22. septembar 2019)
   PLAV - Na inicijativu bratstva Bajraktarević pokrenuta je akcija prikupljanje sredstava za sanaciju puta od Bogajića do Paljeva.
   Akcija se do sada pokazala više nego uspješnom, čime se još jednom potvrđuje iskrena privrženost naših ljudi zavičaju.
   Bratsvo Bajraktarevic je zahvalno svim donatorima kako u novcanim sredstvima tako i na radu puta.
   Do sada je prikupljeno 10,900 dolara i 4,920 eura, u nastavku pročitajte spisak donatora
Uplacena sva sredstva prikupljena u Švedskoj na ime "EURO Gusinje", namjenjena za izgradnju IKC u Gusinju    (22. septembar 2019)
  Tokom godisnjih odmora na ime ”Euro- Gusinje” u Gusinju uplacena su sva novcana sredstva prikupljena u Svedskoj namijenjena za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Gusinju.
Novac u visini od 40500 svedskih kruna, sto je u vrijednosti 3748,50 eura urucenoje nevladinoj organizaciji EURO GUSINJE NEW YORK u Gusinju od strane Izeta Damjanovica predsjednika zavicajnog udruzenja ” Bor- Visitor” u Svedskoj. Uplatu da je sve uplaceno kako treba potvrdio je i ovjerio Seferagic Alen predstavnik ”Euro- Gusinje” u Gusinju.
Svi koji i dalje zele ucestvovati u ovoj akciji i uplacivati novcana sredstva za IKC- Gusinje to sada mogu uraditi direktno na ziro- racun ”Euro- Gusinje” u Gusinju.
U prilogu teksta dostavljamo imena donatora iz Švedske, ziro- racun i naziv banke za uplate na ”Euro Gusinje” u Gusinju i potvrda da je ova uplata izvrsena.
Zavicajno udruzenje ” Bor- Visitor” u Švedskoj
Na ahiret je preselio Bektesevic (Braha) Miralem-Ljalja    (1988-2019)  (21. sept, 2019)
   Sinoc je u New Yorku u saobracajnoj nesreci, tragicno na ahiret preselio Bektesevic (Braha) Miralem-Ljalja, u svojoj 31. godini zivota.
  Zdravoglava se odrzava veceras u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji od 7 sati uvece.
   Dzenaza namaz ce se klanjati sjutra, u nedelju 22. septembra u 8:30 sati izjutra, a dzenaza ce se izvrsiti na Washington Memorial mezarju na Long Islandu.
   Ozalosceni: otac Braho, majka Kima, sestra Buta, bratstvo Bektesevic, rodbina i prijatelji. (www.gusinje-plav.com)
Braca Kemal i Haljit (Alja) Koljenovic donirali $500 za izgradnju kuće porodici rah. Admira Lukovića    (21. septembar 2019)
  Nasoj redakciji pristizu donacije za izgradnju kuce porodici rah. Admira Lukovića iz Plava.
Ovoga puta je rijec o donacijama iz New Yorka u visini od $500.
- Kemal (Alja) Koljenovic $250
- Haljit (Alja) Koljenovic $250

Podsjecamo da su vec uplacene $800:
- Braca Rustem, Ismet, Shefket i Xhafer Sinanaj $500
- Pjetrovic (Isa) Šućko $100
- Koljenović (Hama) Emin $100
- Koljenović (Hama) Džafer $100.

Sve donacije ce biti uplacene organizacionom odboru u Plavu. (Gusinje Plav Press)
Braca Rustem, Ismet, Shefket i Xhafer Sinanaj donirali $500 za izgradnju kuće porodici rah. Admira Lukovića    (20. septembar 2019)
  Kao sto smo i najavili, nasoj redakciji pristizu donacije za izgradnju kuce porodici rah. Admira Lukovića iz Plava.
Ovoga puta je rijec o poznatim biznismenima i vlasnicima lanca restorana "Empire Steak House".
- Braca Rustem, Ismet, Shefket i Xhafer Sinanaj iz New Yorka su donirali $500
Podsjecamo da su vec uplacene $300:
- Pjetrovic (Isa) Šućko $100
- Koljenović (Hama) Emin $100
- Koljenović (Hama) Džafer $100.

Sve donacije ce biti uplacene organizacionom odboru u Plavu.
P.S. Uskoro slijedi spisak novih donatora. (Gusinje Plav Press)
Donacije iz New Yorka za izgradnju kuće porodici rahmetli Admira Lukovića    (19. septembar 2019)
   Iz New Yorka puna podrska odboru za prikupljanje novcanih sredstava za izgradnju kuce porodici rahmetli Admira Lukovicaiz Plava. Naime, nasoj redakciji su se javili plemeniti ljudi iz ove svjetske metropole, koji zele da ucestvuju u ovoj humanitarnoj akciji.
Dobili smo donacije u iznosu od $300 od sledecih lica:
- Pjetrovic (Isa) Šućko $100
- Koljenović (Hama) Emin $100
- Koljenović (Hama) Džafer $100.

Sve donacije ce biti uplacene organizacionom odboru u Plavu.
P.S. Uskoro slijedi spisak novih donatora. (Gusinje Plav Press)
Ibro Bajraktarevic: "Znas lji Balje, Baljkice" (18. septembar 2019)
Sjećanje na Adisa (Rifata) Damjanović    (1980-2018)    (17. septembar 2019)
   Vrijeme prolazi, ali nikada neće izbrisati ljubav i sjećanje na tebe. Zauvijek ćeš ostati u našim mislima.
   Sa tugom koja ne liječi, ljubavlju koja traje, živjećeš vječno u našim srcima.
   Da ti Allah podari Dženetske ljepote!
   Tvoji: dajdža Dževat Dervišević i tetka Hasnija sa porodicama
FOTO-VIDEO "LEA" Plav - vl. Mirza Mekuli   (17. sep 2019)
FOTO-VIDEO "LEA" Plav - vl. Mirza Mekuli

Profesionalno-Kvalitetno-Brzo-Povoljno
SNIMANJE I MONTIRANJE SVIH VRSTA VIDEO MATERIJALA
Svadbe, Rodjendani, Suneti, Kane, Reklame, Utakmice, Dzenaze

Kontakt: + 382(0)68/543-222,   +382(0)51/251-131,
FB: Mirza Mekuli,   E-mail: mirza.mekuli@gmail.com
ZUBNA ORDINACIJA GENTLE DENTAL CARE PROSLAVLJA 25 GODINA SA VAMA    (17. seprembar 2019)
  Povodom Jubileja 25 godina rada u znaku zahvalnosti prema Plavo-Gusinjskom narodu svratite u nase ordinacije da dobijete kompletan higijenski pribor za odrzavanje zuba, samo nam recite da ste vidjeli ovu poruku na web stranici GUSINJE-PLAV.COM

   UVIJEK SPREMNI DA VAS SLUZIMO, VASI VJERNI

  Dr. Amira i Feriz Muratovic
Djeca i omladina iz NVO"Help" iz Plava zahvaljujuci dijaspori uspjesno okoncali jos jedno ljetovanje (16. septembar 2019)
   Djeca i omladina sa posebnim porebamama iz NVU"Help" iz Plava, upravo su se vratili sa jos jednog ljetovanja na moru u reziji na se dijaspore>
   Naime ove godine, kao i predhodnih, zahvaljujuci donatorima iz dijaspore mahom iz SAD, oni su proveli jedanaest dana na obali Jadranskog mora, odnosno u Baru.
  Koristimo priliku da se ispred djece i roditelja iz NVU"Help" iz Plava, kao i nase redakcije web magazina www.Gusinje-Plav.com, koja je i organizator ove akcije, zahvalimo svima koji su svojim donacijama pomogli da se ova humanitarna akcija sprovede do kraja.
   U prilogu su slike, koje ce vam docarati dio atmosvere sa ljetovanja djece i omladine iz NVU"Help" iz Plava.
Na ahiret je preselio Drndar (Demira) Amar    (2005-2019)    (16. septembar 2019)
   U Čikagu je 14. septembra 2019 godine na ahiret preselio Drndar (Demira) Amar u 14-toj godini života.
  Dzenaza namaz i ukop ce se obaviti u ponedeljak, 16. septembra 2019 u 2pm na mezarju na Petersonu (kod Targeta).
  Ožalošćeni: otac Demir, majka Samija-Samra, brat Kenad, sestre Leila i Aiša, stric Amir, djed Tufik i nane-bike Biljnaza i Azra, tetke Denisa, Almira, Edina i Fatima, familije Drndar, Alihodzić i Feratović i mnogobrojna familija.
Gold Rent a Car Montenegro - Podgorica (16. sep 2019)
   Poštovani prijatelji!
Gold Rent a Car Montenegro vam nudi domaću i profesionalnu uslugu na cijeloj teritoriji Crne Gore 7/24. Iskoristite našu besplatnu dostavu na aerodrom Podgorica, iznajmite vozila bez skrivenih troškova, uz najpovoljnije cijene na tržištu!
Novi ekstra dodatak, 4G INTERNET u vozilu!
Vise informacija na + 38 68 507 740 (Viber i WhatsApp)
Vozilo za Vas možete rezervisati na link ispod:

http://www.goldrentacar.me
Sjecanje na Amira Rašića   ( 12. septembar 2019. god)
   Dvanaest godina je proslo od smrti naseg voljenog RAŠIĆ AMIRA.
  Njegova dobra dusa i plemenitost, primjerima kojima nas je ucio, ostace vjecno u nasim srcima.
   Njegov lik i djela koja je ostavio nikada nece umrijeti sve dok zive njegovi voljeni: supruga Nadira, sinovi Senad i Mirsad, kcerke Mirsada, Alma i Aida, brat Rizo, sestre Nurija, Sevda i Nadza, kao i mnogobrojno brastvo i prijatelji.
   U ime Allaha milostivog samilosnog nanijetihsmo da proucimo dovu pred dusom rahmetli Amira Rasica da mu Allah blagosilja njegovu dusu u dzenetu na Ahiretu i podari vjecni rahmet. Amin.
Sjećanje na Deljanin (Ibrahima) Murata - Culja   (1933 - 2015)    (12. septembar 2019)
   Dragi Babo, četiri godine prodjoše od kako nisi medju nama.
Sa bezgranicnom ljubavlju, poštovanjem i ponosom naša srca kucaju za tebe. Prisutan si u svakom našem dahu.
  U svim ovim godinama koje su prošle nedostaje nam Tvoje prisustvo, iskrena podrška i beskrajna ljubav. Tvoj dragi lik i Tvoja dobrota zauvijek će ostati u našim srcima.
   Da ti dragi Allah podari dženet.
   Tvoji najmilji: supruga Sadika, sin Safet, snaha Sabaeta, tvoja unučad i parunućad, i ostala rodbina.
Inna lillahi ve inna ilejhi radzi'uun- Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.
Na ahiret je preselio Jarovic (Hasana) Zuvdija-Zuko    (1945-2019)    (12. septembar 2019)
   U Gusinju je danas na ahiret preselio Zuvdija-Zuko (Hasana) Jarovic, u 74 god zivota.
   Dzenaza ce se obaviti danas, 12. septembra 2019 danas u 17h na mezarju u Gusinju.
   Ozalosceni: brat Hajro, bratanic Edin, bratanicne i sestrici kao i mnogobrojne familije Jarovic, Hodzic, Heco, Mrkulic, Balic, Ramic, Sehovic, Sultanovic i Reso
   Svi smo Alahovi i svi se njemu vracamo. El fatiha. (www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Lucevića (Isa) Nusreta-Nukija    (12.9.2017-12.9.2019)(12. septembar 2019)
   Voljeni nas, prodjose dvije teske i bolne godine od kako nisi sa nama.
   Nedostajes nam jako, svakim danom sve jace! Ceznemo za tobom!
   Nedostaje nam tvoj glas, osmijeh, tvoja ljubav i paznja, lijepa rijec... Nedostaje nam svaki trenutak proveden sa tobom. Zivio si casno, bio voljen, cijenjen i postovan. Bio si nam najjaci oslonac i podrska.
   Ponosni sto smo te takvog imali, a neizmjerno tuzni sto smo te prerano izgubili.   Neka te u tisini Allahovog mira, prati nasa ljubav, jaca od zaborava!
   Tvoji: supruga Sana, sin Haris, cerke Anela, Ilma i Selma.
Sjećanje na Ljucević (Sejda) Ibrahima    (12. septembar 2019)
  Danas se navrsila godina tuge i bola od kada si nas napustio Ibro brate.
  Ostavise nas nasa braca, koja ce vječno zivjeti u srcima svojih sestara.
   Vaše sestre: Idajeta, Kima i Dulja.
Sjecanje na Ljucević (Sejda) Ibrahima   (1949-2018)   (11. septembar 2019)
   Danas, 11. septembra navršava se godina kako je na ahiret preselio Ljucević (Sejda) Ibrahim.
   Allahu moj, oprosti našim živima i našim mrtvima, našim prisutnim i našim odsutnim, našim mlađima i našim starima, muškim i ženskim! Allahu, onoga koga poživiš među nama, učini da živi u islamu, a onoga koga na ahiret preseliš, preseli ga u imanu!
  Neka ti Allah podari lijepi dženet i vječni rahmet.
  Tvoji najmiliji: supruga Mujesira, djeca Amela i Almir, zet Kemal, snaha Kima i unučad
Obavjestenje KUD"HALATURKO" New York    (11. septembar 2019)
   KUD HALATURKO NY obavjestava sve zainteresovane gradjane koji imaju zelju da upisu svoju djecu u folklor mogu to obaviti u subotu, 14 septembra u 7:30 pm u prostorijama drustva. Ujedno pozivamo sve dosadasnje clanove odnosno njihove roditelje na izbornu Skupstinu, gdje cemo izvrsiti izmjenu upravnog odbora i dogovoriti se o buducem radu naseg drustva.
   Molimo roditelje da se u sto vecem broju odazovu kako bi napravili reorganizaciju naseg drustva. Ujedno ce biti posluzena kahva i slatko
  Adresa na kojoj se ovo odrzava je: 31-08 Broadwey Astoria. Za sve informacije obratite se u prostorije na ovoj adresi.
   Selam i bujrum
Vas umjetnicki rukovodioc i koreograf, Samir Handanovic
Sjećanje na Bajrama Hasovog Dervišević   (2009-2019)  (10. sept, 2019)
   Danas, 10 septembra 2019-te navršavaju se deset godina od kako je preselio na ahiret naš dragi Bajram Hasov Dervišević.
   Dragi Babo vrijeme prolazi ali sjećanje i uspomene na tebe, na tvoj lik i djelo ne blijede, uvjek si prisutan u našim mislima razgovorima i dovama.
   Molimo Allaha dz.š. da ti podari najlepše mjesto u Dzenetu, jer si ti to zaslužio. Ponosni smo što smo te takvog imali.
   Tvoji; supruga Zinka, sinovi Izet i Rifat, kćerke Sultana, Zineta, Indira i Elmedina,unučad, snahe i zetovi.
   Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.
Mersid i Elvira Kadribasic iz New Yorka donirali $500 za IKC Gusinje    (9. sep, 2019)
  Nove donacije za IKC u Gusinju, preko Odbora u New Yorku koji koordinira prikupljanjem donacija, u iznosu od $500:
- Mersid i Elvira Kadribasic $500

  Do sada ukupno je prikupljeno $351,621 + €75,916 + 9,600KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine:
  Selim H.Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro(201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Zdravoglava za Šahmanović (Šeka) Eldina-Eda - Danas, 9. septembar 2019, od 4:00 sata poslije podne do 12:00 sati u ponoć   (8. sept 2019)
  U New Yorku je u subotu 7. septembra 2019 na ahiret preselio Šahmanović (Šeka) Eldin-Edo, u 37. godini života.
  Zdravoglava će se održati danas, 9. septembra 2019. god, u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji od 4:00 sata poslije podne do 12:00 sati u ponoć.
   Dženaza će se održati u Podgorici, a o terminu naknadno ćemo Vas obavijestiti.
  Ožalošćeni: majka Mujesira, braća Enis i Emir, snaha Mirsada, adžo Izet sa porodicom, hale Djulsuma i Ifeta sa porodicama, dajdža Beko i tetka Fikreta sa porodicama, stričevići, stričevične, dajdžići, dajdzične, haličići i halične sa porodicama, familije Šahmanović i Deljanin, rodbina i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vracano. (www.gusinje-plav.com)
Napisane dvije prijave protiv lica koja su zatečena na vodnom zemljištu rijeke Grnčar    (9. sept 2019)
   VANREDNOM KONTROLOM KOMUNALNE INSPEKCIJE OPŠTINE GUSINJE, NAPISANE DVIJE PRIJAVE PROTIV LICA KOJA SU ZATEČENA NA VODNOM ZEMLJIŠTU RIJEKE GRNČAR.
Vlada Crne Gore je izdala naredbu da se pojača sa kontrolom vodotoka rijeke Grnčar i njegovom zaštitom od slučajeva nelegalne eksploatacije riječnih nanosa.
   Iako su na planu suzbijanja nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska postignuti rezultati u periodu od donošenja Odluke o zabrani eksploatacije šljunka i pijeska iz riječnih korita i pokretanja izrade projekata regulacije vodotoka u skladu sa EU direktivama, ova pojava nije iskorijenjena.
   Služba Komunalne inspekcije opštine Gusinje je pojačala obilazak terena od strane komunalnih službi i pojačala kontrolu firmi registrovanih za ovu djelatnost, u vrijeme vikenda su zatečena određena lica, te su protiv istih pokrenute prekršajne prijave.
   Pozivamo građane i civilni sektor da nastave sa doprinosom zaštiti vodotoka rijeke Grnčar, jedne od najčistijih rijeka u Evropi i da sumnju na nelegalne aktivnosti prijave na navedenu e-mail adresu:inspekcija @opstinagusinje.me.
   S E K R E T A R
   Refik Pirović
Sjećanje na Pašu Vučetović (Vusanjin), rodj. Mujović   (26.4.1959 - 9.9.2017)  (9. septembar 2019)
   Dvije godine bez tebe najmilija Pašo!
   Kad bih ti bar mogao ispričati sve što se desilo od kad te nema, kad bih te mogao zagrliti ili te samo vidjeti na tren... Vidjeti tvoj osmjeh koji sve ružno tjera, a ulijeva nadu u neko bolje sjutra.
  Nema te već dvije godine, a trebaš mi jos uvjek istom jačinom kao prvog dana.. Lažu kad kažu vremenom će bit lakše, neće! Ova bol ce me slomiti, boli toliko da je više ne umijem kontrolisati, svaki dan je sve jača moja Pašo... Ovo su bile dvije najteže godine u mom životu. Jos uvjek ne vjerujem da te nema. Još uvjek si prisutna u svakom kutku kuće, svaka stvar podsjeća na tebe. Svima si pružala bezgraničnu ljubav, prema svima si uvjek bila predusretljiva i topla, nikad nikog nisi uvredila, čak ni onog ko bi to zaslužio. Bila si ostala žena kakva se samo poželeti može.
  Da mi je da vratim vrijeme, da ti samo kažem sve ono što ti nikada rekao nisam, a trebao sam. Da ti kažem oprosti mi ako sam te ikad makar i nesvjesno povredio i ako to nikad nisam želio.
  Znam da me čuješ, znam da i ti osjecaš tamo u Dženetu ovu moju bol, znam da znaš koliko mi nedostaješ i koliko mi je težak ovaj život bez tebe. Ne umijem da dišem, a kamoli da živim...
  Nedostaješ voljena moja Pašoooo..
   Tvoj Madžun
Sjećanje na Pašu Vučetović (Vusanjin), rodj. Mujović   (26.4.1959 - 9.9.2017)  (9. septembar 2019)
   Šta ostane kada se sklope oči koje su bile nečiji cijeli zivot?
   Ostane praznina bez dna, dan okupan tamom i život pun sjete... Ostane jedna velika rupa u grudima koju niko ne može popuniti... Nastaviš da živiš, ali nekim novim životom, životom bez majke... Dvije godine prodjoše, ali isto ko da je bilo juče, srce zadrhti, a oči zasuzaju kad ti se ime spomene... Pokušavam zadržati dah nadajući se da će proći, ali ne prolazi majko i nikad neće proći...Zauvjek ćemo biti ponosni na tebe i zauvjek ćeš biti u našim srcima. Volimo te oduvjek i zauvjek.
   Da ti dragi Allah podari dženet.
  Tvoja djeca Elvir, Sadat, Sulja, Sajma, Sevdije
Na ahiret je preselila Igbala-Baca (Braha) Omeragić, rodj. Radoncic   (7. sept 2019)
  Dana 6. septembra 2019.godine je preselila na ahiret Igbala-Baca (Braha) Omeragić, rodj. Radoncic.
  Dzenaza ce biti obavljena danas, 7. septembra 2019 u Las Vegasu.
   Ozalosceni: sin Izet (Izo), kcerka Uba, unucad Jasmin, Jasmina, Amar, Alen i Braho, zet Orhan, snahe Nadzija i Sabaheta-Caka, praunucad kao i mnogobrojna familija Omeragić i Radoncic.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vracano. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Omeragić (Hama) Hakija.    (1948-2019)   (3. septembar 2019)
   U Švedsku je 2. septembra 2019 godine u 71. godini života na ahiret preselio Omeragić (Hama) Hakija.
   Dženaza će se obaviti u četvrak, 12. septembra u 14:00h u Västervik (Švedska).
   Ožalošćeni: supruga Kumrija, sinovi: Ernest i Ermin, kćerka Dženeta, snahe: Sanela i Alma, unučad, rodbina Omeragić i Abdulahi i mnogobrojni prijatelji.
  Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Zvanicno danas, u nedelju 1. septembra pocinju radovi na izgradnji IKC Gusinje   (28. avgust 2019)
Kako su nas obavjestili iz Odbora iz New Yorka koji koordinira sa prikupljanjem donacija za buduci IKC u Gusinju i Medzlisa IZ Gusinje, radovi na izgradnji buduceg Islamskog Kulturnog Centra u Gusinju zvanicno pocinju danas, u nedelju 1. septembra 2019. godine. Izvodjac radova je DOO "HRF" Bijelo Polje.
  U prilogu je video sa polaganja Kamena temeljca od 3. avgusta 2019. godine. Autor: Haris Lucevic
Sjecanje na Demira (Ćazima) Koljenovića   (1975 - 2018)  (30. avgust 2019. g.)
  Prode godina duga, teška i puna bola od kada preseli na Ahiret Naš voljeni i nikada prežaljeni Demir Koljenović.
  Dragi Naš Demire,
   Premalo je rijeci a previše tuge da iskažemo koliko nam nedostaješ i kolika je praznina nastala u Našim životima Tvojim odlaskom, ali Tvoja dobrota i Tvoja plemenitost vječno će zračiti i živjeti u Našim srcima, mislima, dovama...
  Molimo uzvišenog Allaha dž.š. da Tvojoj plemenitoj duši podari sve dženetske ljepote i vječni rahmet!
  Tvoji najmiliji: otac Ćazim, majka Dževahira, sestre Dženeta i Azra sa porodicom i ostala brojna rodbina.
Lista dosadašnjih donatora za Islamski Kulturni Centar Gusinje    (15. avgust 2019)
  Na zahtjev naših mnogobrojnih čitalaca i donatora, ponovo objavljujemo dosadašnje liste donatora za Islamski Kulturni Centar Gusinje.
   D O N A T O R I :

- Feratović (Sadrije) Džafer iz Gusinja donira drvenu gradju za krovnu konstrukciju Centra
- Gusinjanin iz New Yorka finansira vodo-instalaterske radove (plumbing) i pločice na objektu IKC u Gusinju na sljedećim lokacijama: - Kuhinju na drugom spratu, + muški i ženski wc na drugom spratu, + 10 kupatila na trećem spratu.
- Udruženje EURO Gusinje iz New Yorka $10,000
- Donacije prikupljene preko Odbora u New Yorku, koji koordinira cjelokupnom akcijom prikupljanja sredstava i do sada je prikupljeno $230,980
- Donacije iz Holandije: ukupno do sada prikupljeno 7.870€
- Donacije preko Plavsko-Gusinjskog Merhameta Njemačka ukupno donirano 34,610€
- Donacije preko IZKC Plav Gusinje NY do sada donirano $73,712
- Donacije preko Medžlisa islamske zajednice Gusinje do sada donirano $25,580 + €24,040 + 3,000 Švedskih kruna
- Donacije Gusinjana i Plavljana iz Montreala (Canada) i njihovih prijatelja do sada donirano 22,500 $ CAN (USA $16,920)
- Donacije preko udruženja Plavljana i Gusinjana ”Bor-Visitor” u Švedskoj do sada donirano 40,500 SEK (oko €3,784)
- Donacije "Zavičajno drustvo Plavljana i Gusinjana" Sarajevo do sada donirano €750 + 9,600KM
- Donacije dijaspore iz Podgorice do sada donirano €600
- Donacije dijaspore iz Australije do sada donirano AUD $1,900
- Firma "GUSINJSKI HAN", vlasnika Seja i Semira Radončića, je donirala sve zemljane radove-ispitivanje tla, dio procesa ekshumacije, kao i iskop podzemne etaze, temelja i odlaganje viška zemlje sa parcele, vrijednosti poslova u iznosu izmedju 4 i 5 hiljada eura.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
U K U P N O: $345,121 + €72,296 + 9,600KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK
Medijski sponzor ove do sada najveće donatorske akcije, koja je obuhvatila praktično našu cjelokupnu dijasporu i zavičaj, je web magazin Gusinje-Plav.com.
Šeljo Šabović - Legenda koja jos traje   (28. avg, 2019)


VIDEO 2: EURO Gusinje - PIKNIK, 25. avgust 2016. god    (27. avg 2019)
VIDEO: EURO Gusinje - PIKNIK, 25. avgust 2016. god    (27. avg 2019)
Sjecanje na drage roditelje    (27. avg 2019)
EURO Gusinje: PIKNIK 2019    (26. avgust 2019)
   Sa juce izvanredno posjecenog i perfektno organizovanog PIKNIK-a 2019, odrzanog u New Yorku u organizaciji udruzenja EURO Gusinje, prenosimo dio atmosvere zabiljezene okom kamere Zuvda S. Radoncica.
   Uskoro slijedi opsirniji izvjestaj, propracen tekstom i videom.

PIKNIK 2019 - EURO Gusinje (Foto Zuvdo S. Radoncic)
P R O D A T O !    (26. avg 2019)
   P R O D A T O !
   Prodajem petosoban stan u glavnoj ulici – Caršiji u Plavu, iznad prodavnice novina, površine 115 m2, na prvom spratu stambene zgrade, locirane pored Opštine.
   Struktura stana: prostrana dnevna soba sa izlazom na terasu iznad Caršije. Trpezarija sa zatvorenom kuhinjom, ozracenom sa dva prozora prema jugu sa pogledom na Caršiju, tri spavace sobe, jedno kupatilo, i + poseban toalet, dvije male i jedna velika terasa, soba za smještaj rashladnih uredaja i drugih stvari.
   Prošle godine je renoviran, ugradeno je sopstveno parno grijanje na pelet, postavljena nova eloksir-stolarija, uradena nova fasada, rekonstruisano kupatilo i dr.
   Stan ima sigurnu elektro mrežu, vodovod i kanalizaciju, internet, kablovsku tv, telefon. Nalazi se na 1. spratu, dvostrano je orijentisan, prozracan, ocuvan i useljiv odmah.
   Vlasništvo je 1/1 bez ikakvih tereta i ogranicenja.
   Za cijenu i druge uslove prodaje, pozvati vlasnika na navedene telefone, viber, WhatsApp: +382-68-871-781, +358-442-362-078, ili putem e-mail adrese: dževat_plav@hotmail.com.
P R O D A T O ! - (Prodaje se kuća i plac u Čekića mahali (Gusinje))   (24. avgust 2019)
   P R O D A T O !

  U Gusinju (Čekić mahala) prodaje se kuća povrsine 50m2 (kuhinja-dnevni boravak, spavaca soba, kupatilo, i ostava-spajz).
   Preko puta kuce nalazi se plac od stare kuce povrsine 150-160m2.
   Za sve ostale informacije mozete kontaktirati na telefon +382 67 235 002 (Viber)
Sjecanje na Harisa Koljenovica   (1973 - 2018)   (23. avgust 2019)
  Puno je lijepih uspomena da te vjecno pamtimo da o tebi sa ponosom govorimo i da te nikad ne zaboravimo.
  Tvoji drugovi Falja i Esko Feratovic.
Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.(www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselila Hot Kima, rodj. Koljenovic    (1924-2019)  (22. avgust 2019)
  U New Yorku je 21. avgusta 2019 godine na ahiret preselila Hot Kima, rodj. Koljenovic, u 95. godini zivota. Zdravoglava je odrzata u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji.
   Dzenaza namaz se klanja danas, u cetvrtak, 22. avgusta u 9:00am, nakon cega ce se izvrsiti dzenaza na Washington mezarju na Long Islandu.
   Ozalosceni: sinovi Redzo, Medo, Murat, kcerke Haljima, Maljica i Vasvija, snahe, zetovi, unucad, paraunucad, bratstva Hot i Koljenovic, rodbina i prijatelji.
  Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.(www.gusinje-plav.com)
Video by Elis Kučević:: Good Morning Gusinje 2019   (21. avg, 2019)
Na ahiret je preselio Krcic (Bajra) Izet    (1949-2019)  (20. avgust 2019)
  U Plavu je danas na ahiret preselio Krcic (Bajra) Izet u 71. godini zivota.
   Zdravoglava se prima u porodicnoj kuci u Bogajicu.
  Dzenaza krece u srijedu, 21. avgusta 2019 godine u 14:00h, i polazi ispred Redzepagica dzamije i odrzace se na Hrankovica mezarje.
   Ozalosceni: supruga Saljka, sinovi Nurfid i Bajro, kcerke Nurfida i Nevzeta, braca Duljo i Ismet, bratstvo Krcic i ostala mnogobroja rodbina i prijatelji.
  Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)
EURO Gusinje - Kurbani 2019   (20. avgust 2019)
Dino Redzic: It's not who you know, it's WHOM YOU KNOW and everyone knows that by now!   (19. avgust 2019)
  It's not who you know, it's WHOM YOU KNOW and everyone knows that by now!
   In the world of our readers, pizza is a priority and there is no better place for pizza than Manhattan, and the best pizza (tied with what we had at Battery Gardens, no accident) we've had this summer has been by Executive Chef and Owner, Dino Redzic, above, with a custom vegetable pizza that Peachy Deegan picked out.
  We are pleased to announce that Uncle Paul's Pizza has joined the ranks of Peachy's Picks.

  As you remember, back in 2014, Dino earned his initial feature on his own merit, and we discovered once we were there that we knew his business partner, Paul Nicaj, first!
  He is of course Uncle Paul, and was featured in a Battery Gardens review earlier this summer.
  Dino Redzic and co-owners Paul and Nick Krkuti make fabulous pizza, and much, much more... nastavak teksta
Sjećanje na Jusić Nafiju, rodj. Hot (1938 - 2011) ( 18. avgust 2019)

       Osamnaestog avgusta 2019 godine navršile su se osam godina od preseljenja na ahiret

       NAFIJE JUSIĆ, rodj. HOT
            (1938 - 2011)

      S ljubavlju koju smrt ne može prekinuti i tugom koju vrijeme ne može izliječiti
       zauvijek ću te čuvati u mom srcu.
      Rafet
Sjećanje na Dževata (Šabova) Mulić   (1944-2016)   (17. avgust 2019)
   Sedamnaestog avgusta navršavaju se 3 godine od smrti mog dragog supruga Dževata (Šabova) Mulić.
  Vrijeme ne briše tugu. Nedostaješ mi beskrajno. Tvoje mjesto u mom srcu i mislima trajat će vječno. Hvala ti za tvoju dobrotu, plemenitost i ljubav koju si mi nesebično pružao i zato ostaješ uvijek voljen i nikad zaboravljen. Molim Uzvišenog Allaha dž.š. da ti podari lijepi džennet i vječni rahmet.
  Tvoja supruga Ifeta.
Sjecanje na Dževata (Šabova) Mulic     (1944-2016)  (17. avgust 2019)
   Sedamnaestog avgusta navrsavaju se tri godine od kako nas je napustio Dževat (Šabov) Mulic.
   Sjecanje na tebe je dio našeg života u kojem ceš nam uvijek nedostajati. Molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da ti podari lijepi džennet i vjecni rahmet.
   S ljubavlju i poštovanjem.
   Hafiz Canovic sa porodicom.
Braca Rustem, Ismet, Shefket i Xhafera Sinanaj iz New Yorka donirali bajramske pakete u vrijednosti $5,000   (17. avgust 2019)
  Nasa dijaspora ima lijep obicaj da povodom Kurban bajrama u zavicaju obraduje porodice slabijeg materijalnog stanja. Povodom upravo zavrsenog Kurban bajrama, zelimo da istaknemo humani gest brace Rustema, Ismeta, Shefketa i Xhafera Sinanaj iz New Yorka, koji su u Plavu podijelili 50 bajramskih paketa ukupne vrijednosti $5,000 (pet hiljada dolara).
   Inace, kao medij koji vec 17 godina redovno obavjestava o dogadjajima iz nase dijaspore i zavicaja, slobodni smo reci, da su braca Sinanaj u samom vrhu po donacijama za svoj rodni kraj i dijasporu uopste.
   Podsjecamo da braca Rustem, Ismet, Shefket i Xhafer Sinanaj na Menhattnu (New York) i Japanu posjeduju svjetski poznat lanac restorana "Empire Steak House".
Na ahiret je preselio Markisic (Emina) Etem (1935-2019) (16. avgust 2019)
U Plavu je u cetvrtak, 15. avgusta 2019 na ahiret preselio Markisic (Emina) Etem , u 84-oj godini zivota.
Hajtar se prima u porodicnoj kuci u Vojnom selu.
Dzenaza polazi u petak, 16. avgusta 2019 godine u 17:00h od porodicne kuce u Vojno selo na mezarje u Vojno selo.
Dzenaza ce se klanjati na mezarju u Vojnom selu.
Ozalosceni: supruga Hasnija, sinovi: Ekrem, Senad i Fikret-Pele, kcerke: Senada i Mirsada, brat Sukrija-Sucko, sestra Aisa, snahe, zetovi, unucad, paraunucad i ostala rodbina.
Ina Lillahi Ve Inna llejhi Radz'uun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)
Klanje Bajramskih KURBANA u zavicaju u organizaciji udruzenja EURO Gusinje    (11. avgust 2019)  Kao i predhodnih godina, tako i ove, nasa dijaspora iz New Yorka je preko humanitarnog udruzenje EURO Gusinje klala svoje kurbane u zavicaj, odnosno Gusinje i Plav.

  Kao sto smo i obecali prenosimo foto-reportazu KURBANI 2019
Uskoro slijedi i video.
Uplaćen jos 1 KURBAN preko udruženja EURO Gusinje. Ukupno do sada 70 KURBANA    (11. avgust 2019)
   Uplaćen jos 1 KURBAN preko udruženja EURO Gusinje New York:
- Bektesevic Ekrem
Do sada je uplaćeno 70 KURBANA
   Cijena KURBANA je $180 (sto osamdeset dolara), i u istu je uracunato: kupovina i klanje KURBANA u zavičaju (Gusinje i Plav), kao i troškovi distribucije, odnosno podijela mesa.
   Svi iz New Yorka i okoline, koji žele da svoje KURBANE kolju u zavičaju preko našeg udruženja mogu da se obrate nekom od članova našeg Upravnog odbora i uplate pomenuti iznos.
   Sam čin klanja KURBANA i podjela istog propratiće i odgovarajuća foto-reportaža.
   Upravni odbor, EURO GUSINJE New York"
Sjecanje na Kolenovic Caza Rabiju, rodj. Cosaj   (10. jul 2019 - 10. avgust 2019)   (10. avgust 2019)
   Mjesec dana je proslo od kako si preselila na Ahiret. Dati dragi Allah podari Dzenet.
Tvoja zahvalna porodica; sinovi Amir, Fadilj i Samir, kcerke Nazlija, Nusreta, Nurka i Ismeta, unucad Adisa, Safeta, Sanela, Eldina, Eldin, Alen, Jasmin, Amra, Edi, Dino, Alen, Cazo, praunucad i ostala mnogobrojna familija Kolenovic i Cosaj.
Na ahiret je preselio Feratovic (Redza) Enver    (1935-2019)  (9. avgust 2019)
   U Albaniji je jucer na ahiret preselio Feratovic (Redza) Enver, u 84-oj godini zivota.
  Zdravoglava se prima sjutra, 10. avgusta 2019 od 16:30 - 17:30h kod Redzepagica dzamije u Plavu, nakon cega ce se obaviti dzenaza u rodno mjesto Budojevice (Plav).
  Ozalosceni: supruga Djuzida, sin Mujo, kcerka Zineta, bratanici, bratstvo Feratovic, rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com).
Jos $500 za ljetovanje djece i omladine sa posebnim potrebama u NVU Help Plav, plus $200 za kurban    (8. avgust 2019)
   Postovani citaoci web magazina Gusinje-Plav.com, uvazeni donatori Udruzenje HELP PLAV
Ovim putem zelim da vam cestitam nadolazeci veliki praznik Kurban bajram, kao i da se zahvalimo svim donatorima koji podrzavaju udruzenje HElP PLAV.
   Dobili smo donaciju od Nasera Cirikovica iz New Yorka - $400 za odlazak nase djece na more i $200 kurban.
   Takodje, dobili smo donaciju od M. K. $100, za odlazak na more nase djece i omladine sa posebnim potrebama.
   S'postovanjem
   Bela Medunjanin, predsjednica udruzenja HELP
   P.S. Svi koji zele da pomognu da djeca i omladina sa posebnim potrebama u NVU Help ljetuju na more, mogu da se u Plavu obrate licno Beloj Medunjanin, predsjednici ovog udruzenja ili Rafetu Hot, uredniku naseg web magazina na telefon 646-808-6490.
Na ahiret je preselio Abdulah (Avda) Pašukanović   (1952-2019)   (5. avgust 2019)
   U New Yorku 5. avgusta 2019 godine na ahiret je preselio Abdulah (Avda) Pašukanović u 67-oj godini života.
   Zdravoglava će se održati danas, u ponedjeljak 5. avgusta 2019. od 5 PM u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji. Dženaza namaz se klanja sjutra, u utorak 6. augusta u 9AM, nakon čega će se izvršiti dzenaza na Washington Memorial mezarju na Long Island.
   Ožalošćeni: supruga Sevdija, sin Avdo, kćerke Amina i Amela, snaha, zetovi i unučad. (www.gusinje-plav.com)
Iz New Yorka donacija od $200 za sinove Zama Bašića iz Plava. Ukupno $11,500   (5. avgust 2019)
   Nasoj redakciji se obratio novi donator za sinove Zama Bašića iz Plava, kojima nasa dijaspora zeli da obezbijedi krov nad glavom. Donator je:
- Mrkulic Osmana Dzafer $200

Ukupno do sada je donirano $11,500.
Svi koji zele da ucestvuju u donacijama u ovoj akciji, mogu da se obrate Raifu Feratovicu na tel. br. 646-541-1081 ili Rafetu Hot na 646-808-6490. Medijski sponzor ove akcije web magazin Gusinje-Plav.com
Sjećanje na Elmira - Ekicu Bicić   (5. maj 1979 - 5. avg. 2009)  (5. avgust 2019)
   Teško je živjeti sa ranom u duši, vidjeti te svuda, a nigdje te ne naći.
Voljeni nas, ne postoje riječi da opišu našu patnju, bol i prazninu koju osjećamo kroz sve ove godine koje nisi sa nama. U svakom našem ćutanju se čuješ, u svakoj priči živiš, u svakom otkucaju srca nas boliš. Sve dok živimo živjećeš i ti sa nama. Volimo te.
   Supruga Alma, kcerka Elda, sin Hamo, otac Šefkija i majka Fata.
  Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Voljenom bratu Elmiru-Ekici Biciću   (5. maj 1979 - 5. avg. 2009)  (5. avgust 2019)
  Brate moj, ljepoto moja, prošlo je toliko godina, a moj bol za tobom je isti, moja tuga ne jenjava. I dalje si moja živa rana, moja vječna zamisao, vrela suza oka moga, moj brate, moj živote. Tako će biti do vječnosti.
  Tvoja sestra Edina, zet Beno, sestrići Ilhan i Izabela.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo
Gostovanje Kemala Hot na TV Sandžak.   (4. avgust 2019)

Na ahiret je preselio Ibrahim-Ibro Reković   (1941-2019)   (4. avgust 2019)
   U Plavu je danas na ahiret preselio Ibrahim-Ibro Reković u 78-oj godini zivota.
   Dzenaza ce se odrzati danas, 04. 08. 2019. u 16:00h i polazi od Redzepagica dzamije na mezarje Hrankovica.
  Ozalosceni: supruga Sabrija - Valjka, sestra Kima, sinovi Beco i Almir, kcerka Almasa, zet Inenija, snaha Adela, unucad i bratstva Rekovic, Music i Canovic
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)
U Gusinju postavljen kamen temeljac za izgradnju IKC Gusinje.  (4. avgust 2019)
  U Gusinju je juce postavljen kamen temeljac za izgradnju Islamskog Kulturnog Centra Gusinje. Svecanosti su prisustvovali pored velikog broja gradjana Gusinja, nase dijaspore i zvanice iz Islamske zajednice u Crnoj Gori, predvodjeni reisom Rifatom ef. Fejzicem.
Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori u obracanju je istakao “Izgradnja IKC Gusinje je veliki cin koji je dokaz snage dobre volje i ljubavi prema rodnom kraju, po kojoj su jedinstveni Gusinjani. Ni mnogo vece zajednice nisu u stanju da se organizuju kao plavskogusinjska dijaspora.”
   Nakon govora reisa pristupilo se svecanom cinu postavljanja kamena temeljca i taj cin su uprilicili: reis Rifat ef. Fejzic, Anela Cekic predsjednica Opstine Gusinje, Selim H. Cekic predsjednik Odbora iz New Yorka koji koordinira akcijom prikupljanja sredstava za IKC Gusinje i Alen ef. Sabovic predsjednik medžlisa.
  Nakon oficijalnog dijela, svi prisutni su imali priliku da okusaju bogatu trpezu sacinjenu od pecenja, sokova i slatkisa specijalno pripremljnu za ovu priliku.

Foto-reportaza postavljanja kamena temeljca za IKC Gusinje

Napominjemo da su za ovu priliku darovali kurbane:
- Dervisevic Bajrama Izet dva kurbana
- Hot Redza Salmir dva kurbana
- Čekić Haljilja Selim jedan kurban
- Toskić Nuradina Rasim jedan kurban
- Toskić Idriza Beko jedan kurban
- Pirović Mahmuta Ibrahim, Aljo, Muhamed i Duljo jedan kurban
- Mrkulić Nakšija sa sinovima Alenom i Denisom jedan kurban
- Kolenović Haka Hasim jedan kurban
- Kolenović Haka Fajko jedan kurban
- Tifa Radoncic jedan kurban
- Hodzic Haljilja Hamdo
Što je ukupno 13 kurbana
- Islamska Zajednica Plav Gusinje New York jedno govece
Sokove,vode i ostale sitnice je platila MIZ Gusinje.
Takodje, troskove sa gostima su licno pokrili:
Rasim N.Toskic €100
Beko I.Toskic €50
Izet B. Dervisevic €50
Selim H. Čekic €50
Polozen kamen temeljac za buduci IKC Gusinje. Video: Mihret-Miso Radoncic   (3. avgust 2019)

Uskoro opsirnije

Saopštenje za javnost udruženja EURO Gusinje.   (1. avgust 2019)
   Zbog dezinformacija vezanih za organizovanje jučerašnje manifestacije "DAN Dijaspore" održane u Grebajama, obavještavamo javnost i sudionike iste da naše udruženje EURO Gusinje iz New Yorka NE STOJI iza ove manifestacije, odnosno NIJE organizovalo istu.
   Podsjećamo javnost da smo poslednji put organizovali ovu manifestaciju 2009 godine i od tada nam je od odredjenih faktora onemogućeno da učestvujemo u organizaciji iste.
   Svako spominjanje našeg udruženja u debaklu jučerašnjeg susreta “DAN Dijaspore” u Grebajama, smatramo tendencioznim i zlonamjernim.
   Upravni odbor udruženja EURO Gusinje iz New Yorka
Na ahiret je preselio Džafer (Avda) Radončić   (1942-2019)   (1. avgust 2019)
   U New Yorku je danas, 1. avgusta 2019 godine na ahiret preselio Džafer (Avda) Radončić u 77-oj godini zivota.
   Zdravoglava ce se odrzati sjutra, u petak, 2. avgusta 2019, od 3pm u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji. Dzenaza namaz se klanja u subotu, 3. avgusta u 9am, nakon cega ce se izvrsiti dzenaza na Washington Memorijal mezarju na Long Island.
   Ozalosceni: supruga Naka, sin Almir, kcerke Alma, Amela i Beba, snaha Anela, braca Enver i Ramiz, sestra Zinka, zet Almin, unucad Naro, Alem, Emil, Jenah i Benet, paraunucad Nora i Adriana, rodbina i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)
Sjecanje na Radončić Hajriju-Haku, rodj. Hot   (1926-2013)   (30. jul 2019)
   Vrijeme prolazi ali nikada neće izbrisati ljubav i sjećanje na tebe. Zauvijek ćeš ostati u našim mislima.
Sa tugom koja ne liječi, ljubavlju koja traje, živjećeš vječno u našim srcima.
   Tvoj sin Ozren-Nulja sa porodicom.
Ruždija Jarović izabran za predsjednika Odbor za zaštitu prava i položaja iseljenika pri Savjetu za saradnju sa dijasporom   (28. jul 2019)
  U petak, 26. jula 2019. godine, u svečanoj sali hotela Ramada, održana je konstitutivna sjednica drugog saziva Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima. Na samom početku sjednice, shodno zakonskoj odredbi, utvrđeni su mandati svih članova Savjeta, nakon čega su, u svečanom dijelu, uslijedili govori direktora Uprave za dijasporu mr Predraga Mitrovića, poslanika i predsjednika skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrije Nikolića i predsjednika Vlade Duška Markovića.
   Za predsjednika Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima izabran je prof. dr Milenko Perović iz R. Srbije, dok su za potpredsjednike izabrani Ismet Ramčilović (BiH), Danijela Đurđević (Italija), Bedri Gul (Turska) i Nikolas Klisić (Latinska Amerika).
  Za predsjednike radnih tijela (odbora) izabrani su: Odbor za jačanje kulturnog i državnog identiteta - prof. dr. Milorad Nikčević; Odbor za nauku i prosvjetu - prof. dr. Srđan Redžepagić; Odbor za sport - Damir Radončić; Odbor za informisanje - Dragan Đukanović; Odbor za zaštitu prava i položaja iseljenika - Ruždija Jarović (na slici u lijevom uglu); Odbor za privredno partnerstvo - Pavle Ljuljđuraj; Odbor za evropske i evroatlanske integracije - Mirza Redžić; Odbor za pravna pitanja - Vladisav Vanja Popović; Odbor za zdravstvo i zdravstvenu zaštitu - Božidar Gardašević; Odbor za ravnopravnost polova - prof. dr. Aleksandra Perović i Odbor za širenje crnogorske zajednice u svijetu - Mihailo Mandić.
Sjecanje na Omeragic Amira Redza    (27.7.2009 - 27.72019)   (27. jul 2019)
   Dragi tata, prolazi vrijeme, te i tako ovih 10 godina bez tebe odose ... Naša bol nimalo nije manja, naprotiv nedostajanjem i ceznjom je sve veca ... Nedostaješ i nedostajao si u vaznim trenucima našeg života. Nijesi docekao poudati sve svoje kceri i upoznati svu unucad. Naravno Allahova volja je jaca. Dragi voljeni suprug, otac,brat i prijatelj si bio i ostaceš, sjecanja na tebe ne umiru. Tužno je bez tvoje podrške i snage u ovom surovom životu - ali moramo dalje i mnogo nam nedostaješ.
   Sudjeno je od Allaha da nas napustiš i tako mlad ostaviš svoju voljenu Ljutu, a našu majku samu da nas 7 usmjerava na pravi put. Uspješno ona sve to izdržava, ali cežnja dragi tata ne manjava. Cesto te svi spominjemo i dovimo za tebe i molimo Allaha da ti da najljepše mjesto u dzenetu jer ti živiš sa nama u našim srcima.
   Dragi naš tvoja velicina je nezaboravna, tvoja dobrota je ne opisiva zato se te svi sjecamo i spominjemo. Bio si covjek kojeg rijetko dje ima, zato se cesto i spominješ. Sjecanje na tebe i ovaj put smo htjele podijeliti sa svojim prijateljima i rodbinom.
  Tvoja zahvalna porodica: supruga Ljuta, kcerke Sijana, Aldijana, Emina, Adila, Edita, Sabrija i Melinda, sa zetovima i unucadima.
Sjecanje na naseg rah. brata Omeragic (Amira) Redza    (1959 - 2019)   (27. jul 2019)
  Tuzni su dani bez tebe brate. Ako je zivot tvoj morao stati nasa bol i tuga nikad nece prestati. Bio si primjer bratske ljubavi i dobrote. Bio si i ostao nas ponos.
   Da ti dragi Allah podari sve dzenetske ljepote. Tvoja braca Dzevdet i Sefket, sestre Ismeta i Amela sa porodicama.
Na ahiret je preselio Haljilj (Rama) Koljenovic    (1954 - 2019)   (26. jul 2019)
   U San Diego (California) je danas, 26. jula 2019. godine na ahiret preselio Haljilj (Rama) Koljenovic, u 65. godini zivota. Dzenaza ce se obaviti u San Diego.
Ozalosceni: supruga Valentina, sin Denis, kcerka Alicia, braca Pajazit-Pajo i Senad, sestre Nazlija i Nermina, i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji. (www.gusinje-plav.com)
Refik Radončić: "Crna Gora ima ogroman potencijal vani, i u kapitalu i u znanju"    (26. jul 2019)
   Refik Radončić, porijeklom iz Gusinja, koji gotovo tri decenije živi u Njujorku, dobitnik je nagrade koju naša država dodjeljuje najzaslužnijim predstavnicima dijaspore. Radončić je nagradu dobio u oblasti diplomatije i promocije Crne Gore. U intervjuu Dnevnim novinama govori o nagradi, dijaspori, domovini, Fondaciji “Gusinje” čiji je osnivač, o našima u svijetu, poručujući da je postoji ogroman potencijal mimo Crne Gore.
  “Taj potencijal ne postoji samo u kapitalu, nego i u znanju i ukoliko se on bude valorizovao, to će puno značiti za ekonomski napredak Crne Gore”, kaže Radončić.... nastavak teksta
Sjećanje na rah. Sanela Ljuljanovića   (26. jul 2019)
   Sjećanje na tebe naš lijepi sine i brate, kroz cio život će da nas prate.
   Prerano si nas napustio, veliku tugu u našim srcima ostavio.
   Vječno ćemo se tebe sjećati.
   Tvoje: majka Nusreta i sestra Saliha
Sjećanje na rah. Sanela Ljuljanovića   (26. jul 2019)
   Na današnji dan prije godinu dana prestalo je da kuca srce mog sestričića Sanela Ljuljanovića.
   Tvoju dobrotu i nesebičnost uvijek ću pamtiti, a tvoj plemeniti lik zauvijek će ostati u mom srcu.
   S ljubavlju, poštovanjem i ponosom, čuvaću uspomenu na tebe i moliti dragog Allaha dž.š. da ti podari lijepi dženet i vječni rahmet.
Tvoj dajdža Rasim Feratović
Sjećanje na rah. Sanela Ljuljanovića (26. jul 2019)
   Već je godinu dana prošlo od kako si nas napustio, bol se nije umanjio niti praznine nestalo, teško je opisati bol i gorčinu što osećamo, a još teže utješiti tvoju majku i sestru kako pate za tvojom preranom smrću.
   Dragi Sanele, ni u snu nismo pomislili da ćemo tebi pisati ovo, jer si ti tek počeo da živiš. Nikad ne možemo zaboraviti tvoje zagrljaje, tvoj osmjeh na licu i tvoju veliku ljubav prema nama. Rastao si uz nas i sa nama dijelio sve tvoje školske uspjehe i tvoje snove kako bi želio da budeš uspješan u svom životu, koji prerano stade.
   Zauvijek ćeš biti u našim srcima i mislima. Molimo dragog Allaha dž.š. da ti podari lijep dženet
  Tvoja tetka Nadžija Bicić, braća Nedžad, Sead i Dženad i sestra Enisa
Prodajem kucu u Plavu (25. jul 2019)
Velicina objekta: u osnovi 11,3 m2 x 7,30 m2 = 82,49 m2. Objekat posjeduje:
1. Podrum 2 x 33,17 m2 = 66,34 m2
2. Prizemni dio - prostor se koristi kao poslovni prostor: Velicine 53,48 m2 + mokri cvor 1,50 m2 = 59,98 m2
3. Dva sprata za stanovanje:
Prvi sprat povrsine 81,55 m2
Drugi sprat povrsine 80,35 m2
Ukupna stambena povrsina ....... 161,90 m2
UKUPNA KORISNA POVRSINA KUCE (stambeni i poslovni prostor) .........255,05 m2
Upravo je renovirana krovna konstrukcija i pokrivac. Kontakt telefon: + 381 63 741 0525 (viber).

Na ahiret je preselio Đešević Saliha Rizo    (10.4. 46 - 22.7 2019)   (23. jul 2019)
   U Podgorici je 22.7.2019 preselio na ahiret Đešević Saliha Rizo u 73-oj godini zivota.
   Dzenaza ce se obaviti u Plavu, u srijedu, 24.7.2019 u 14 casova.
Ozalosceni: supruga Saljka, sin Samir, kcerka Samira, unucad, braca: Isljam, Abaz, Ekan i Fadilj, sestre: Dzemila, Fahrija, Igbala, Nusreta i Ifeta, bratstva Đešević, Pupović i Hot.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)
Promocija zbirke "Plavsko-gusinjske usmene lirske pjesme"- Senade Đešević    (23. jul 2019)
   Promocija zbirke "Plavsko-gusinjske usmene lirske pjesme"- Senade Đešević je realizovana za vrijeme manifestacije "Dani borovnice", u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu "Husein Bašić" u Plavu, 18. 7. 2019.
  Promoteri:
  Atvija Kerović, direktor "Almanaha";
  Mirsada Bibić Šabotić, mr maternjeg jezika i književnosti i književnica;
  Senad Gačević, profesor na Muzičkoj akademiji i kompozitor;
   Azra Glavatović, mr maternjeg jezika i književnosti;
Senada Đešević, prof., maternjeg jezika i književnosti i književnica;
   Moderator: Amar Đešević.
  Od 2009. godine Senada Đešević - profesorica crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti iz JU SMŠ „Bećo Bašić“, Plav je animiranjem svojih učenika započela projekat „Sačuvajmo od zaborava“. Cilj projekta je zapisivanje i prezentovanje narodnih lirskih pjesama, naročito pjesma koje se pjevaju na dugi glas, a koje nažalost iščezavaju, anegdota, dijalektizama, kletvi, blagoslova, frazeologizma, bajalica, tužbalica, starih igara za djecu, a koje se još uvijek pamte prenoseći ih onako kako su ih čuli, čuvajući sve jezičke osobine plavsko-gusinjske oblasti... nastavak teksta
Pobjednici konkursa "ZA LJEPSE GUSINJE" - Sponzor udruzenje EURO Gusinje New York    (22. jul 2019)
1. Prva nagrada $300 - Šaćir i Alida Radončić.


2. Druga nagrada $200 - Feratović Selim


3. Treća nagrada - Uljaj Rama i Zana
Odabrane najljepše bašte Opštine Gusinja za 2019. godinu    (22. jul 2019)
   Humanitarno udruzenje EURO Gusinje iz New Yorka proslog mjeseca raspisalo je javni poziv za izbor najljepše uređenog dvorišta - bašte u Opštini Gusinje. Upravni Odbor ovog udruzenja je odlucio da pobjednicima ovog konkursa izdvoji ukupno $600. U tom cilju imenovali su žiri iz Gusinja, sastavljen od predstavnica nježnijeg pola:
Rašić Ifeta, Feratović Sanela, Julević Brigita i Mitrović Vanja.
   Žiri je obišao sva sela i prigradski dio opštine Gusinje, i na osnovu pregleda i uvida lokacija donio jednoglasnu odluku o najlepšem/oj dvorištu-bašti:

- Najljepša gusinjska bašta 2019. godine nalazi se u selu Dosudje, a uređuju je Šaćir i Alida Radončić. Njima pripada prva nagrada organizatora udruzenja EURO Gusinje iz New Yorka u visini od $300.

- Drugo mjesto osvojila bašta koju uređuje Feratović Selim i nagrada od $200.

- Treće mjesto pripalo je bašti koju uredjuju Uljaj Rama i Zana (ul. Radnička), kojima pripada nagrada u iznosu od $100.


Nagrade pobjednicima biće uručene u utorak veče, 23. jula 2019. god u 20:00 časova u Domu kulture u Gusinju, na Koncertu "Tanko poju za gorom djevojke", u okviru manifestacije "II Gusinje ETNO FEST".
   Upravni odbor udruzenja EURO Gusinje iz New Yorka se zahvaljuje žiriju, koji je uložio vrijeme i napor da izabere najbolje. Takodje zahvalnost dugujemo i Muratu Juleviću, koji se našao na usluzi žiriju da ova manifestacija obuhvati praktično svako dvorište. HVALA vam svima!
   Medijski sponzori manifestacije "ZA LJEPSE GUSINJE", koja od ove godine postaje tradicionalana, su web magazin Gusinje-Plav.com i eurogusinje.org.
  Uskoro slijede slike pobjednickih basta i njihovih vlasnika, u okviru manifestacija "ZA LJEPSE GUSINJE". (Gusinje Plav Press)
Na ahiret je preselio Ganić Redža Bajram    (1932- 2019)   (20. jul 2019)
   Dana 17.jula.2019 u 87.godini života u Francuskoj je na ahiret preselio Ganić Redža Bajram.
  Hajtar se prima u nedelju, 21. jula 2019 od 10 sati kod Redžepagića džamije, a u 13:30 časova kreće dženaza na Hrankovića mezarje. Dženaza namaz se klanja kod Redžepagića džamije.
   Ožalošćeni: sin Esko, kćerke Esma, Zumreta i Dijana, snaha Ferka, unučad, paraunučad, bratstvo Ganić, rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo. (www.gusinje-plav.com)
DRUŽENJEM PROTIV ZABORAVA i uspon HAMDOVOM STAZOM - Gusinje: 26,27 i 28 jul 2019 (22. jul 2019)
Porodica rahmetli Hamdije-Hamda - Cekica, Nacionalni Park Prokletije i Planinarsko društvo "Karanfil" Gusinje 26,27. i 28. jula 2019.godine organizuju VIII tradicionalni medunarodni planinarski skup pod motom DRUŽENJEM PROTIV ZABORAVA i uspon HAMDOVOM STAZOM


V A L U Š N I C A 2 0 1 9.

P R O G R A M VIII D R U Ž E NJ A


Sjecanje na Safeta H. Radončić    (18.7.2018 - 18.7.2019)   (18. jul 2019)
  Prošla je godina, duga, teška i preteška. Ostavio si veliku prazninu u našim srcima.
  S' ljubavlju ćemo te spominjati, po dobrom pamtiti i u srcu nositi. Otišao si tamo gdje bol ne postoji. Nedostajes nam naš dragi Safete. Neka je Rahmet tvojoj duši.
   Tvoja supruga Jasmina, sinovi Samir i Eldin, kćerka Selma, snahe, zet i unučad.
EURO Gusinje i ove godine organizuje klanje KURBANA u Gusinju i Plavu - Cijena $180    (16. jul 2019)
   "Nakon što smo poslednjih nekoliko godina uspješno organizovali klanje KURBANA u zavicaju, odnosno u Gusinju i Plavu, naš Upravni odbor odlucio da i ove godine za sve one koji žele, preko našeg udruženja, mogu da obave klanje KURBANA, koji ce se dijeliti u Plavu i Gusinju.
   Cijena KURBANA je $180 (sto osamdeset dolara), i u istu je uracunato: kupovina i klanje KURBANA, kao i troškovi distribucije, odnosno podijela mesa.
   Svi iz New Yorka i okoline, koji žele da svoje KURBANE kolju u zavicaju preko našeg udruzenja mogu da se obrate nekom od clanova našeg Upravnog odbora i uplate pomenuti iznos.
   Sam cin klanja KURBANA i podjela istog propratice i odgovarajuca foto-reportaža.
   Upravni odbor, EURO GUSINJE New York"
Na ahiret je preselila Koljenovic (Caza) Rabija, rodj. Cosovic    (1938- 2019)   (15. jul 2019)
   Dana 10.7.2019 u 81.godini zivota preselila je na Koljenovic (Caza) Rabija, rodj. Cosovic.
  Dzenaza je obavljena 12.7.2019. godine na mezarje u Koljenovice.
Ozalosceni: sinovi Amir, Fadilj i Samir, kcerke Nazija, Nusreta, Nurka, Ismeta, unucad, paraunucad, bratstva Koljenovici Cosovic, ostala rodbina i prijatelji.
Prodaje se livada u Plavu    (10. jul 2019)
   Prodaje se livada u Plavu, povrsine 28 ari u dijelu zvanom Bobeze. Nalazi se odmah blizu naselja Meteriza i Glavica sa desne strane puta kada se ide prema Rudom polju, nedaleko od plavske rijeke. Zemlja je kvaliteta 1-klase, pogodna za izgradnju kuce kao i za svako obradjivanje. Svi koji hoce kupiti nesto u Plavu imaju najbolju mogucnost kupovine zemljista odmah blizu samog centra carsije. Moze se reci da se grad i selo bas tu spajaju na jednom mjestu. Struja i voda prolaze preko imanja.
  Cijena po dogovoru. Povoljno. Moguca i zamjena za kucu.
   Kontaktirati na telefone, ima viber: 0038267335133 ili 0046709448657
Stomatološka ordinacija HANADENT Plav - Mi dizajniramo Vaš osmjeh (6. jul 2019)
Stomatološka ordinacija HANADENT u Plavu je savremena ordinacija koja već dugo postoji. Profesionalnost i zadovoljni pacijenti su garancija kvaliteta našeg rada.
Nas tim čine doktori razlićitih specijalnosti. Zato se trudimo da pratimo sve novine u praksi i da u svom rodnom mjestu dobijete sve vrste stomatoloških usluga visokog kvaliteta.
- Resavamo bezubost vilica sa implantatima njemaćke marke Bredent sa garancijom.
- Sve oralno-hirurške intervencije uz dr Nikolu Dragaša, oralnog hirurga i dr Feridu Šahmanović, stomatolog.
- Sve vrste ostalih protetskih radova sa najboljim tehnićarima iz regiona i našeg kraja.
- Proteze koje se rade u inostranstvu možete dobiti kod nas.
- Metalokeramičke krunice, bezmetalne krunice i cirkonijum krunice.
- Za naše drage pacijente pripremili smo i estetiku lica:
- Korekcija i uvećanje usana, korekcija bora lica sa hijaluronskim filerima kao i uvećanje jagodica, mezoterapija lica i još mnogo toga.
Srdačan pozdrav u ime osoblja:
dr Ferida Šahmanović, stomatolog - 069-500-480.
Na ahieret je preselila Aiša - Ajša Bašić, rođena Nikšić    (1939-2019)  (6. jul 2019)
   U New Yorku je u petak, 5. jula 2019 na ahiret preselila Aiša - Ajša Bašić, rođena Nikšić, u 81. godini života.
   Zdravogla se održava danas, u subotu 6. juna 2019 od 1pm u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji. Dženaza namaz se klanja u nedelju, 7. jula u 9am, a nakon toga ce se obaviti dženaza na Washington mezarju, Long Island.
   Ožalošćeni: suprug Mustafa, kćerka Tahira, sinovi Tarik i Edin, sestre Ismeta i Enisa, snaha Amira, zet Munir, snahe Eldina i Nurija, unučad, porodice Sevlić, Opanković, Feratović, mnoga rodbina i prijatelji. (www.gusinje-plav.com)
Ramo i Veza Šiljkovic donirali $200 za djecu i omladinu u NVU Help u Plavu    (5. jul 2019)
   Zahvaljujuci nasoj dijaspori iz SAD i ove godine, kako i predhodnih, djeca i omladina sa posebnim potrebama u NVU Help iz Plava, ce dvije nedelje boraviti na moru.
   Ovu akciju nase dijaspore svake godine materijalno pomazu i vlasnici prodavnice mjesovite robe i suhomesnatih proizvoda "Skalinada" iz Bronx-a - Ramo i Veza Šiljkovic. Ovi su ovoga puta donirali $200.
   Ovim putem nasa redakcija poziva dijasporu da svojim donacijama pomogne ovu humanitarnu akciju. U zavicaju vase donacije mozete licno uplatiti Beloj Medunjanin, predsjednici udruzenja NVU Help, a u New Yorku donacije mozete uruciti glavnom uredniku web magazina Gusinje-Plav.com Rafetu Hot, (tel. 646-808-6490, viber).
   Napominjemo da je nas poznati biznismen iz New Yorka - Hajro Ljaljic donirao 500 eura za autobuski prevoz na more u oba pravca, djeci i omladini u NVU Help iz Plava.
Na ahiret je preselila Nurovic (Mustafe) Muradija, rodjena Bicic    (1958- 2019)   (14. jul 2019)
   Tuznim srcem javljamo rodbini, prijateljima i komsijama da je nasa draga Nurovic (Mustafe) Muradija, rodjena Bicic, na ahiret preselila dana 12.7.2019 god u 61-oj godini zivota.
   Dzenaza ce se obaviti na mezarju Hrasnici- Kovaci, poslije ikindije namaza dana 14.7.2019.
   Ozalosceni: suprug Mustafa, sinovi Armin i Mensur, snaha Sabrina, djeveri, zaove, jetrve, braca, sestra, snahe, zetovi i ostala mogobrojna familija Nurovic i Bicic, rodbina, prijatelji i komsije.
Sjecanje na Mustafu-Muja Bajraktarević   (11. jul 2019)
  Na danasnji dan, prije godinu dana, prestalo je da kuca tvoje srce. Tesko je shvatiti da te nema medju nama, ali u nasim mislima i srcu, tu si stalno sa nama. Ostavio si tragove koji se ne brisu i dobrotu koja se pamti.
   Stari moj, neka ti dragi Allah podari vjecni rahmet i lijepi dzenet.
  Tvoji: supruga Seljima, sinovi Sadrija, Cazim, Senad i Mirsad, kcereke Nadira, Emina i Sevda, zetovi, snahe, unucad i para unucad. (www.gusinje-plav.com)
Sjecanje na na dr. Zuvdiju Dervisevic   (3. jul 2019)
  Dana 03. 07. 2018. godine prestalo je da kuca tvoje srce. Voljeni ne umiru, oni su sa nama u svakom trenutku.
  Allahu se molimo da ti podari Dzenet. Amin!
   Sestra Bela, zet Avdija i sestrić Aldin.
Sjecanje na na dr. Zuvdiju Dervisevic   (3. jul 2019)
  Dana 3. jula 2019. je godina dana od tvog preranog odlaska.
Ostavio si neizbrisiv trag, uspomene koje se ne zaboravljaju, ne blijede. Nikada neces znati koliko nam nedostajes...
   Molimo Allaha dzelesanu da ti podari vjecni rahmet.
   Zauvjek tvoji: supruga Merima, sinovi Benjamin i Azur i kcerka Sabila.
Sjecanje na na dr. Zuvdiju Dervisevic   (3. jul 2019)
  Dana 3. jula 2019. je godina od kako si nas prerano napustio, a tugu u nasim srcima ne moze vrijeme da izbrise, bol i praznina ostaju.
   Neka ti je vjecni rehmet, da ti Allah dzelesanu podari sve ljepote dzeneta.
  Tvoja sestra Fera, zet Hakija, sestrici Erhan, Senad i Samir.
Na ahiret je preselio Srdanovic Rustem   (1929-2019)  (25. jun 2019)
   U New Yorku je jucer, 24. juna na ahiret preselio Srdanovic Rustem, u 90-oj godini zivota.
Dzenaza namaz se klanja danas u Bosnjackom Centru na Richmond Hillu u 9:00am. Dzenaza ce se naknadno izvrsiti u Plavu.
Ozalosceni: sinovi Seljim, Dzemajlje, Zuvdo i Smajlje, hanuma Hatema, kcerke, zetovi, mnogobrojna unucad i paraunucad.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Sjecanje na Zufera Sujkovica   (25. jun 2019)
   Danas, 25. juna navršava se 7 godina od smrti našeg dragog Zufera.
Mi koji te volimo znamo koliko je teško živjeti bez tebe. Postoji ljubav koju vrijeme ne lijeci. Ponosni smo što smo te imali.
Da ti Allah podari vjeciti Dženet.
Tvoji najmiliji: majka Ema i brat Safet.
Sjecanje na Gutic Sadetu, rodj. Kolenovic   (25. jun 2019)
  Na današnji dan prije godinu dana napustila nas je naša draga Gutic Sadeta, rodj. Kolenovic.
   Vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav, nedostaješ nam sve više svaki dan! Ostaceš voljena i nikad zaboravljena!
   Da ti Allah podari Dženetske ljepote!
  Tvoji: suprug Orhan, majka Bahtija, sinovi Elvis i Emil, kcerke Elzana i Elisa, snaha Nena i unucad Adelina, Almedina, Adel, Aldin i Arlind.
Sjecanje na Koljenovic Djuljsumu   (24. jun 2019)
   Danas, 24. juna navršavaju se 9 godina od kako je prestalo da kuca tvoje plemenito srce.
  Vrijeme koje je proslo ne moze da izbrise sjecanje na tebe i tvoj plemeniti lik. Mnogo nam nedostajes.
   Neka ti dragi Allah podati najljepsi dzenet. Amin!
   Tvoj unuk Miralem sa familijom.
Sjecanje na Bajrama (Cufov-Taljevic) Koljenovic    (jun 23, 2015 - jun 23, 2019)  (23. jun 2019)
Danas, 23 juna navršavaju se cetiri godine od kako tvoje srce prestalo da kuca.

Bajram (Cufov - Taljevic) Koljenovic
(jun 23, 2015 - jun 23, 2019).

Najviše bole suze koje padaju na grobove onih koji nam nedostaju.
Pitao si me jednom?
Šta hocu od tebe...
Samo da ne odeš nikada...
To je sve ...
Supruga Bisa
Sjecanje na mog dragog oca, Bajrama (Cufov-Taljevic) Koljenovic    (jun 23, 2015 - jun 23, 2019)  (23. jun 2019)
Prošle su cetri godine duge i teške bez mog dragog i voljenog oca.

Bajrama (Cufov - Taljevic) Koljenovic
(Jun 23, 2015 - Jun 23, 2019).

Dragi moj Tata, 23 juna, navršavaju se cetiri godine od kada ne cujem tvoj glas.
Eh, da mi je samo da te zagrlim još bar jednom, onda bih te jako zagrlila i nebih te nikada pustila iz svog zagrljaja i ako je tacno da ruže rastu u dženet, onda neka Bog ubere najljepši buket od mene i neka ih da tebi moj Tata.
I MISS YOU SO MUCH, MY DEAR DAD!!
Tvoja kcerka Enesa, zet Izet i unucad Mervan i Alen, we will never forget you!
Gusinske pjesme - braca Cekic Kanada    (20. jun 2019)

Curanović Novo iz New Yorka donirao $500 za budući IKC Gusinje   (20. jun 2019)
   Rijetke su humanitarne akcije u kojima nije učestvovao Novo Curanović iz New Yorka. Čovjek koji uvjek bio sa svojim gusinjanima i plavljanima, jos jednom je pokazao privrženost kraju iz kojeg potiče.
Ovoga puta Novo Curanović za izgradnju budućeg Islamskog Kulturnog Centra je donirao $500, sa željom da on i njegova porodica budu dio ovog značajnog projektka, u kojem su uključeni svi oni kojima je Gusinje na srcu.
  Ujedno koristimo priliku da Novu čestitamo penziju, da je u zdravlju i dobru koristi, na dobrobit njegovu i porodice.
Ukupno do sada u dijaspori i zavičaju je prikupljeno $341,701 + €64,176 + 9,600KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + ostale donacije
   Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com
Sjecanje na našu dragu i nikad ne zaboravljenu majku rah. Mejru Markovic, rodj. Krcic   (19. jun 2010 - 19. jun 2019))  (19. jun 2019)
   Našoj majci sa ljubavlju, ponosom i poštovanjem. Hvala dragome Allahu što smo te imali i što si uvijek bila uz nas. Znala si koliko te volimo, ali neceš nikad znati koliko nam nedostaješ. Amin.
  Tvoja zahvalna djeca: kcerke Hajrija, Sehija i Sajka, sinovi Ganija, Fadil, Šacir, Ramadan, Hasan i Rustem, unucad, zetovi i snahe.
Na ahiret je preselio Čekić (Jaza) Ćazo (1938 - 2019) (16. jun 2019)
U Gusinju je danas, 16.06.2019 god, u 81. godini života, preselio je na ahiret Čekić (Jaza) Ćazo. Hajtar je otvoren ispred porodične kuće u Gusinju. Dženaza će biti obavljena 17.06.2019 godine iza podne namaza, a polazi od Nove džamije.
Ožalošćeni: supruga Hasiba, sinovi Almas, Everin i Severin, unučad, snahe i ostala mnogobrojna rodbina, prijatelji i komšije. (www.gusinje-plav.com)
Sjecanje na Jusufa Bektesevica (14. jun 2019)
Dana 14 juna navrsavaju se 7. godina od kad si nas ostavio i otišao na bolji i ljepsi svijet.
Ostavio si tvoje uspomene i vrline da naslijedim, kako ja, tako i moja djeca, koje dolikuju samo čovjeku koji nikad nikome nije mislio zlo i zelio svakom pomoći.
Zato, neka ti dragi Allah podari dženet na tom svijetu i bit ćeš uvijek u našim mislima i ispred nas, jer voljeni nikad ne umiru.
Tvoji najmiliji: supruga Muska, sin Almir, snaha Anela, unuke Samra, Alma, Lejla i Dzeneta i unuk Emir
Sjećanje na rahmetli Halima (Junuza) Kolenović (23.9.1962 - 14.6.2015) (14. jun 2019)
Danas se navršavaju četiri godine od kako nisi medju nama.
Godine koje prolaze ne donose zaborav na tebe, dok živimo nedamo te zaboravu ti si uvek s nama i u našim mislima.
Molimo dragog Allaha da tvojoj duši podari rahmet i ljepote dzeneta.
Tvoji: supruga Amela sin Semih kćerke Anisa i Suma
Sjecanje na Hatemu-Ljaku Deljanin, rodj Šestović (13. jun 2019)
Danas, 13-og juna 2019, se navrsava 9. godina kako si nas napustila.
Vrijeme prolazi, a sjecanje na tebe majko ne nestaje. Uvijek smo te voljeli i uvijek ces biti voljena i nezaboravljena.
Tvoji najmiliji: sinovi Izet, Ragip, Redzo, i Admir, šcerke Ismeta i Nevzeta, snahe, zetovi, unučad i paraunučad.
BosnaFresh - Prvi Bosanski Online SuperMarket. (10. jun 2018)
Besplatana narudžbina i dostava namjernica na vašu kućnu adresu u cijeloj Americi i Kanadi!
BosnaFresh je jedini bosanski online supermarket. Ponosimo se time što smo prvobitni izbor za bosansku zajednicu koja živi u Americi i Kanadi. Mi isporučujemo prvoklasne balkanske namirnice u svakoj državi Sjedinjenih Država i Kanade i to direktno sa Balkana na Vašem kućnom pragu. Za Vas u ponudi imamo ogroman izbor gurmanskih sireva, grickalica, čokolada, začina i još puno toga. Ponosni smo na to što smo najveći bosanski snabdevalac hrane u zemlji, posvijećeni smo našim mušterijama i njihovim potrebama.
Našim mušterijama nudimo besplatnu isporuku sa svakom porudžbinom prema utvrdjenom minimalnom iznosu. Pritom, glavni faktor koji nas izdvaja u odnosu na druge slične platforme je taj što Vam garantiramo tačnu isporuku na vrijeme. Čim primimo Vašu porudžbinu, naše osoblje je pakuje istog ili sledećeg dana, zavisno od vremena Vaše porudžbine.
Pritom, proces porudžbine je vrlo jednostavan. Proizvode možete pretraživati po kategorijama ili direktno u brzoj pretrazi. Nadete proizvod koji Vama treba, dodate ga u svoju korpu (Cart), odaberete kolicinu koju želite i poručite. Zatim na kraju porudžbine, ostavite svoje podatke, izvršite uplatu i proizvodi se šalju na Vašu adresu. Iznos se Vašega racuna skida tek kada su proizvodi isporučeni.
Svaku namirnicu koju trebate, možete naći na BosnaFresh te tako ne morate pretraživati veliki broj sajtova. Ovo eliminiše potrebu da različite vrste namirnica pretražujete po različitim sajtovima. Svi proizvodi su visokog kvaliteta i hrana koju poručite na BosnaFresh stiže kod vas u svojoj najsvježijoj formi.
Takodje, našim mušterijama nudimo i stalnu podršku, gdje će im naši radnici pomoći da odaberu najbolje za sebe i pomoći će im da riješe svaki mogući problem.
Osjetite ukus tradicije u Vašim domovima uz BosnaFresh!
www.bosnafresh.com


Veliki izbor kvalitetnih jeleka, dimija, fesova, ..., od sada i u New Yorku (9. jun 2019)
Jelek, dimije, fes, sorta, palantra, ..., su dio nase tradicije i kulture, nezaobilazni komadi jedinstvene plavsko-gusinjske nosnje, koji treba da ima svaka nasa bosnjacka porodica.
Odnedavno i u New Yorku, uz veliki izbor i po veoma povoljnim cijenama, mozete nabaviti jeleke, dimije, fesove, ..., uradjenje vrijednim rukama gradilja iz naseg zavicaja.
Za dalje informacije mozete nazvati: 212 581 0845 ili 917 952 007


Sjećanje na Purišić (Ahmeta) Feriza-Fera (1935-2017) (11. jun 2019)
Na današnji dan prije dvije godine napustio nas je naš dragi Purišić (Ahmeta) Feriz-Fero.
Vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav, nedostaješ nam sve više svaki dan!
Ostaceš voljen i nikad zaboravljen!
Bol i gubitak za tobom je dio našeg života, u nama ćeš ostati vječan.
Da ti Allah podari Dženetske ljepote!
Tvoji: supruga Sabrija, sinovi Safet, Ervin, Nedžad, šćerke Mahija, Sabaheta, Sanela i Belinda, zetovi, snahe, unučad i paraunučad.
Na ahiret je preselila Šarkinović (Mustafe) Vahida-Muška, rodj. Radončić (1950-2019) (10. jun 2019)
U Plavu je danas na ahiret preselila Šarkinović (Mustafe) Vahida-Muška, rodj. Radončić, u 70. godini zivota.
Dženaza polazi dana 11. juna 2019. u 16h od porodične kuće na Mezarje Šarkinovića, a hajtar je u porodičnoj kući na Šarkinovića Latek.
Ožalošćeni: suprug Mustafa- Mujo, sin:Mirzet, snaha Izeta, kćerke: Meliha, Mersiha i Zehra, unucad, braća: Orlo, Ozren-Nulja, i Orhan, sestre: Haska, Mahija i Senada i ostala rodbina i prijatelji. (www.gusinje-plav.com)
Na radost porodice i nase zajednice u New Yorku jos jedan doktor nauka - dr. Selman Mujovic (8.jun 2019)
U domu Hakije i Sadmire Mujovic u New Yorku, ovih dana itekako ima razloga za slavlje. Naime, njihov sin Selman Mujovic, je 3. maja 2019, u svojoj 26 godini, odbranio doktorsku disertaciju na fakultetu Nuklearnog Inzinjerstva (University of Michigan) i postao Doktor Nauka.
He Graduated from the University of Michigan with a B.S.E., M.S.E., and PhD in Nuclear Engineering & Radiological Sciences, specializing in Plasma Physics (Predmet fizike koji uključuje mehaniku, toplotu, svetlost i drugo zračenje, zvuk, struju, magnetizam i strukturu atoma. Grana nauke koja se bavi prirodom i svojstvima materije i energije).
Velika je sreca i zahvalnost imati ovakog sina i brata, kao i clana nase Plavsko-Gusinjske zajednice. Posebno sto je tako mlad, sa 26 godina, stekao takvu titulu - Doktor Nauka.
Roditelji Hakija i Sadmira treba da su ponosni sto su na takav nacin odgajali svoje sinove Uz zelje za daljnji uspjeh i dobro zdravlje koje Selmanu upucuje roditelji Hakija i Sadmira i braca Sehad i Suad, istima se pridruzuje i nasa redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Prodaju se placevi u Gusinju, sa predivnim pogledom i panoramom Gusinjske kotline (7. jun 2019)
U Gusinju se prodaje livada (podijeljena na placeve) povrsine od 40 ari, povoljna za gradnju kuca. Ukupno je 8 placeva (jedan vec prodat) od po 5 ari, i svaki se moze kupiti zasebno. Nalazi se na raskrsnici puteva Gusinje - Plav i Gusinje - Grnacar, na veoma atraktivnoj lokaciji i predivnim pogledom i panoramom Gusinjske kotline. Placevi imaju put i sredjene imovinsko-pravne odnose (vlasnistvo 1/1).
Za vise informacija zvati u Gusinju na: 382 69 754 025 (Viber)
Ing. Radončić Zeća donira $1,000 (hiljadu) za buduci IKC u Gusinju.   (28. maj 2019)
  Od odbora iz New Yorku koji koordinira i vodi akciju prikupljanja donacija za buduci Islamski Kulturni Centar u Gusinju imamo informaciju o novoj donaciji:
- Ing. Radončić Zeća $1,000 (hiljadu dolara)
  Do sada ukupno je prikupljeno $337,451 + €61,042 + 9,400KM + AUD$1,900 + 3,000 ŠK + ostale donacije
  Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno, cine: Selim H.Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Izet B. Dervisevic 347-242-1744, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Hot Sabo 347-437-1406, hadzi Smajlje Mrkulic 973-714-0834, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret (917) 815-6223, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Husko-Kokan (718) 813-4870, Koljenovic Zeko (917) 921-4930, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim (646) 773-1755, Lucevic Amko (718) 514-5362, Vukelj Mirza (917) 669-4468, Gacevic Rafet (917) 683-3284, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic Faro(201) 916-0627, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Sjecanje na nase drage roditelje oca Idriza i majke Ruve Kolenovic    (31. maj 2019)
  Dragi nasi roditelji, godine se nizu, od kako nas napustiste. Vrijeme prolazi, ali vas ne brise. Sjecanje na vas je sve vise i vise.
  Voljeni nikada ne umiru, dok zive oni koji ih vole.
   Molimo uzvisenog Allaha da vam podari dzenet i sve dzenetske ljepote. Vama dzenet, familiji mnogobrojnoj saber i sjecanje da vas nikada ne zaboravimo.
   Bili ste i ostacete nas ponos.
Sjecanje na Čekić Haljilja (28. nov. 1928 - 29. maj 2004)   (29. maj 2019)

Za vedro raspolozenje - Braca Behljuljevic   (27. maj 2019)
Bajram Neljkovic izdao drugu knjigu pod nazivom "U srcu te nosim"    (25. maj 2019)
   Bajram Neljković rodom iz Gusinja izdao svoju drugu knjigu, poezije, pod nazivom „U srcu te nosim“, nakon što je u januaru 2018. godine izdao svoju prvu zbirku pod nazivom „Sjećanje“.
  Ovu zbirku je posvetio svojim rahmetli roditeljima Ahmetu i Zumi Neljković. Kroz stihove je opjevao ljubav, zavičaj, porodicu, prolaznost, zapravo sve ono što čini život jednog čovjeka. U svojim stihovima je opjevao i ljude koji čine njegov život ili su ga nekad činili i tako ih sačuvao od zaborava. Posebnu pažnju pridaje svom zavičaju, ljepotama koje ga krase i onim u vremenu izgubljenim vrijednostima.
  Bajram Neljković rođen je 1.6.1966. u Gusinju. Dijete je Ahmeta i Zume Neljković. Osnovnu školu je završio je u rodnom kraju, a tri stepena srednjoškolskog obrazovanja u Plavu. Da bi nastavio svoje obrazovanje otišao je u Sarajevo 1984. godine. Poslije odsluženog vojnog roka zaposlio se i nastavio je da živi u Sarajevu. Boravio je, za vrijeme oružanih sukoba na prostoru Bosne i Hercegovine, u opkoljenom Sarajevu. Tom prilikom bio je pripadnik Armije Bosne i Hercegovine.
  Knjiga se može naručiti kod autora, pozivom na viberu, broj +38761255290. (Gusinje Plav Press)
Sve čestitke Alisi Bajrović- Kolenović    (22. maj 2019)
   Nedavno smo pisali o Alisi Bajrović- Kolenović. Evo opet Vas želimo obavijestiti o uspjesima ženskog člana naše Plavo - Gusinjske Zajednice.
  Naime, Alisa je pored toga što je majka troje djece, full - time posla u JP Morgan Chase, i aktivnostima i članstvu u BICC-u, u kratkom roku sa najboljim ocenama uspjela završiti MBA in Accounting sa CPA track na Bridgeport University u CT. Alisa je primjer mladjim generacijama, a i osobama starijeg naraštaja da uz upornost i vjeru u Allaha dz.s. svi snovi i ciljevi mogu biti postignuti. Najveći oslonac i podrška su bili suprug Esad i djeca Medina, Zahida, i Murat, koji su je podržali u ostvarenju ovog divnog cilja.
   Porodica kao i cijela zajednica je srećna što ima još jednu magistricu, koja će nesebično dijeliti svoje znanje i pomagati druge da ostvare svoje snove. (Gusinje Plav Press)
Ruždija-Ruška Jarović, po drugi put izabran u Savjet za saradnju sa dijasporom.    (17. maj 2019)
   Na jučerašnjoj sjednici Vlada Crne Gore utvrdila je novi saziv Savjeta za saradnju sa dijasporom. Savjet čine predstavnici dijaspore - iseljenika, predstavnici organa državne uprave, nadležnog odbora Skupštine Crne Gore, opština i drugih institucija i udruženja i istaknute ličnosti koje su se afirmisale u oblastima saradnje sa dijasporom.
   Ono što želimo da naglasimo da je medju tri predstavnika iz SAD, ponovo (već drugi mandat) izabran RUŽDIJA-RUŠKA JAROVIĆ (na slici), član Upravnog Odbora humanitarnog udruzenja EURO Gusinje iz New Yorka, koji je u prvom mandatu obavljao funkciju potpredsjednika Savjeta za saradnju sa dijasporom.
   Takodje, od Plavljana i Gusinjana širom svijeta u ovaj Savjet su izabrani još:
- akademik Zuvdija Hodžić, (istaknuta ličnost)
- Beka Selimanjin, Savez crnogorskih asocijacija Njemačke- SR Njemačka
- Anes Kačamaković, Bošnjačko udruženje Plavljana i Gusinjana “Behar” - Holandija;
- Damir B. Radončić, Kraljevina Španija i Portugalska Republika
- Anela Čekić, predsjednica Opštine Gusinje
- Mirsad Barjaktarević, predsjednik Opšine Plav

  Savjet za saradnju sa dijasporom je savjetodavno tijelo Vlade Crne Gore koje ima zadatak da učestvuje u kreiranju i sprovođenju Strategije i akcionog plana za realizaciju Strategije za saradnju sa dijasporom.
Vlada je prvi put Savjet obrazovala 2016. godine, kada je održana i konstitutivna sjednica prvog saziva ovog tijela.
  Konstitutivna sjednica drugog saziva Savjeta za saradnju sa dijasporom (broji 94 clana), održaće se 26.jula 2019. godine u Podgorici, a u organizaciji Uprave za dijasporu. (Gusinje Plav Press)
Sjećanje na Avdulja (Šeća) Feratović   (14. maj 2019)
Četrnaestog maja 2019. navršavaju se 27. godina od tragične smrti na Ilidži (Sarajevo) našeg dragog
Avdulja (Šeća) Feratović
(20.2.1960 - 14.5.1992)

Istina je bolna. Tuga beskrajna, riječi malo... Ostavio si tragove koji se ne brišu i dobrotu koja se pamti. Vječno ćes živjeti u nama kroz najljepše uspomene koje bolno podsjećaju na ljubav i pažnju koju smo tvojim odlaskom izgubili. Sjećanje je trajno kao naša tuga za tobom.
Tvoji najmiliji
Sjecanje na Bajrama (Saliha) Radoncic   (2011 - 2019)   (29. april 2019)
   Danas, 29. aprila navrsavaju se 8 tuznih godina od preranog preseljenja na ahiret naseg dragog i jedinog brata, sure i dajdze.
Najdrazi nas,
vec je osam godine bez tebe, a jednako boli kao i na dan tvog preseljenja. Nas zivot je ispunjen velikom prezninom i beskrajnom tugom. Smrt nije znala koliko te volimo, da je znala zivio bi vjecno. Ostavio si trag koji se ne brise, sjecanje koje ne blijedi, i lijepe uspomene po kojima cemo te pamtiti i s'ponosom spominjati. Zauvjek ces biti suza u nasim ocima, rana u srcima i bol u grudima. Utjehe nema, zaborav ne postoji, a bol koju u nasim srcima nosimo vjecno ce da stoji. Bio si nasa radost, nas ponos, a sada nasa vjecna tuga i zalost.
Dragi Bajro, tuga za tobom ne popusta. godine prolaze, boli se ne smanjuju, a rane na nasim srcima ne zarastaju, zauvjek ces nam nedostajati. Neka te u tisini prati nasa beskrajna ljubav, jaca od vremena i zaborava, uvjek ces biti u nasim srcima.
  Molimo dragog Allaha dz. s. da ti podari nur u kaburu i najljepse mjesto u dzenetu.
  Tvoji kojima ces uvjek nedostajati: sestra Naka, zet Dzema, sestrici Nusret i Nermin, sestricne Nevzeta, Nusreta, Nisera i Nizama, sa familijama.
Sjećanje na Nikočević (Hazema) Zuvdiju-Zufka    (1957-2018)   (25. april 2019)
  Prošla je najtužnija i najteža godina u našim životima. Neizmjerna je tuga, bol i praznina ostala.
  Kažu vrijeme lijeci sve rane i boli, nije istina. Nedostaje nam tvoja toplota, osmijeh koji ozari sve i svakoga u tvojoj blizini, tvoja iskrena ljubav za sve, nesebicna podrška i razumijevanje, ljepota i dobrota tvoga duha i bica.
  Utjeha su uspomene na naš lijepi život ispunjen srecom, tegobama, ali ponajviše uzajamnom ljubavlju. Nisi više sa nama, ali nas nisi napustio.
  Ostataceš vjecno u našim sjecanjima i srcima. Neka ti Allan podari najljepši dzenet.
  Tvoji: supruga Biserka, sin Eldin kćerke Eldina i Medina, snaha Almedina, zetovi unučad, braća i sestra.
VAŽNOST ODLASKA NA HATAR (Hajtar, Saucešca)   (24. april 2019)
Ramazanski poklon paketi iz Holandije.    (22. april 2019)
   Postovani,
  Primice nam se ramazan, mjesec posta, oprosta, dobrocinstva i dobrih odnosa. Ramazan je povod da organizacioni odbor zapocne akciju prikupljanja novcanih sredstava za ramazanske poklon pakete, koji ce se i ove godine podijeliti u zavicaju. Zelimo podsjetiti da smo prosle godine, zahvaljujuci nasim velikodusnim donatorima i nasim vrijednim saradnicima, podijelili 104 paketa u Gusinju, Plavu i okolnim mjestima odnosno tamo gdje je to bilo i najpotrebnije. Naravno i ove godine zelimo na prvi dan Ramazana obradovati sve one kojima je pomoc potrebna. Stoga pozivamo sve nase donatore kao i sve ljude dobre volje, koji ce nesebicno dati svoj doprinos i omoguciti da se podjeli sto veci broj paketa. Cijena paketa je €30, a akcija traje do 1. Maja 2019 godine. I ove godine zapocinjemo akciju sa vec uplacenim donacijama nasih stalnih donatora iz Holandije, Svedske i New Yorka.
Uz nadzor organizacionog odbora i nasih saradnika, novcana sredstva ce biti preusmjerena namjeni, o cemu cemo vas, kao i uvijek do sada, informisati pismom i slikom. Sve uplate mozete izvrsiti kod dole navedenih clanova organizacionog odbora. Unaprijed zahvalni:
   Mehmed Mesko Nikocevic 0031643957431, Ahman Nikocevic 0031638673125, Rifat Hot 0031650992622, Safet Qosaj 0031625123407, Ramo Kobilic 0031653456112, Nedzad Jarovic 0031646778190, Dzenad Muratagic, Enis Hot 0031655231887.
Na ahiret je preselio Markišić Ibro   (1931-2019)  (19. april 2019)
   U Njemačkoj je 19. aprila 2019. godine na ahiret je preselio Ibro Markišić, u 89. godini života
   O dženazi cemo vas naknadno obavijestiti.
  Ozalosceni sinovi: Ismet, Šemso i Izet, kćerke: Sanija i Senada, sestre: Kima i Selima, unučad, paraunučad, snahe, zetovi, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
   Svi smo Allahovi i njemu se vracamo. (www.gusinje-plav.com)
Poceli pripremni radovi na izgradnji IKC Gusinje   (17. april 2019)
   Vjesnik proljeca itekako se osjeca na ovo nam malo rodne grude. Razvigor miluje duse ljudske i siri zelenilo nepreglednim poljima nase divne kotline, povlaceci i tjerajuci snijeg jos samo prema vrhovima Karanfila. Osjeca se neka nova draz i nakon zimske sablasni, red je da sve ponovo ozivi. A sproljecem, i novi vjesnici radosti. Najvece nam tek dolazi, a i cemu ljepse pricat, nego o Novoj zvijezdi koja ce krasiti Gusinje, ISLAMSKI KULTURNI CENTAR, zdanje sa kojim ce se ponositi generacije.
   Ovih dana se uveliko desavaju poslednje pripreme, kako bi se konacno zapocelo sa radovima.
   IDEJNI PROJEKAT I STATIKA su vec uradjeni, tako da ce vrlo brzo bit odrzano javno nadmetanje za izvodjenje GRUBIH RADOVA na centru. Prioritet imaju domaci izvodjaci sa urednom dokumentacijom i likvidnom firmom, i javnom dostavom ponude na adresu MIZ-e. Radove ce dobiti firma koja ce dostaviti najbolju ponudu, najkvalitetnije radove i koja ce ispostovati zadane rokove, sa sudskim ugovorom izmedju investitora i izvodjaca.
   Uradjeno je ispitivanje tla, kao poslednja prepreka koja se javlja pred ovaj nam uzviseni cilj. Hidro-geoloski elaborat sa ispitivanja ovog tla ce vrlo brzo bit obznanjen javnosti. Ovaj zahtjevan poduhvat, zbog svoje vaznosti je povjeren jednom od najeminentnijih strucnjaka sa prostora bivse Juge, gospodinu dipl. ing. geologije, prof. Milanu Bozicu koji je izrazio divljenje prema ovom objektu, kao i snazi naroda okupljenog oko jedinstvene ideje da finansira ovakvo zdanje, naglasavajuci da je to danas rijetkost.
  Donosimo jos jednu radosnu vijest. Firma "GUSINJSKI HAN", vlasnika Seja i Semira Radoncica, ce donirati sve zemljane radove-ispitivanje tla, dio procesa ekshumacije, kao i iskop podzemne etaze, temelja i odlaganje viska zemlje sa parcele, u iznosu izmedju 4 i 5 hiljada eura. Mnogo radosti i lijepih trenutaka nas ocekuje, kao i iscrpnog rada. Allah da nam pomogne i olaksa.
  MIZ-Gusinje
   Alen ef. Šabovic, predsjednik
 U povodu 27 godine Armije Republike BiH - 15. april 2019. god    (15. april 2019)
   Sponzor priloga: Aljo Kobilić - New York

NJIMA U ČAST, A NAMA NA PONOS
Nestajala je plavsko-gusinjska mladost, daleko od svog rodnog kraja u svojoj novoj domovini Bosni i Hercegovini, gdje su se opredjelili da žive i rade, da njima i njihovoj djeci bude sigurnije, ljepše i bolje. A kada se nad Bosnom i Hercegovinom nadvila opasnost, stali su na branik svoje nove domovine ne žaleći ni svoje živote, ostajući kao vječni spomen koji će novim naraštajima pričati kako se treba boriti i živjeti za svoj narod, tradiciju, vjeru, kulturu, običaje...
Oni su bili da misle kako su htjeli, da sude o svemu slobodno i neograničeno, oni su bili smjeli da govore šta su htjeli i za mnoge od njih te riječi su bile isto što i njihova djela. Njih, 76 šehida - poginulih boraca, civilnih žrtava rata i nestalih Plavljana i Gusinjana ušli su u istoriju i legendu.... Neka im je veliki i vječni rahmet!

POGINULI I NESTALI U RATU 1992-1995
UNIVERSAL AGENCY CORP, vlasnika MISINA ŠABOTICA   (10. april 2019)
   Kraj kalendarske godine znaci i obrada zavrsnih finansijskih racuna, kako za male biznise tako i za pojedince. Svi znamo da je to dosadan i stresan posao. Prepustite to nama.
   Universal Agency Corp, vlasnika Misina Šabotica, vec dvije decenije se bavi uslugama knjigovodstva i racunovodstva.
   Mozemo se pohvaliti da imamo veliki broj zadovoljnih klijenata kako sa uslugom tako i sa povratkom novca. Mi se maksimalno trudimo da vam obezbijedimo da sto vise svog novca dobijete nazad od drzave koji vam pripada. Isto tako da sto manje platite ako dugujete. Mi znamo da nijesmo jedini sto se bavi ovim uslugama, ali i znamo da smo najbolji:
  - Povoljne cijene, - Profesionalna usluga, - Garantujemo nas rad, - Posjedujemo potrebne dozvole, - Sa vama smo do kraja
   Kao sto neko rece;"Nas narod ima dobru praksu da kod Misina Šabotica radi taksu. On to radi brzo, tacno i povoljno, bice i ove godine novca za sve dovoljno."
Sjećanje na Bademu (Baku) Mrkulić, rođj. Deljanin   (9. april 2019)
   Voljena majko,
   Te aprilske noći, prije 17 godina kada si otišla, smrt nije pitala koliko te volimo i koliko ćeš nam nedostajati. Sada si sa tatom našla mir, a nama ostavila najljepša sjećanja na tebe. Hvala vam što ste nas učili istinskim životnim vrijednostima i što smo uz vas postali bolji ljudi. Bili ste naša snaga i utočište. Vaša smrt je naša doživotna rana.
   Nedostajete nam, voljeni naši.
   Vaši sinovi Faik, Fikret i Samir, kćerke Sanija, Hasnija i Jasmina, snahe, te mnogobrojna unučad i praunučad.
SMARTTAX SOLUTIONS, INC - vl. Mirsad Mehremic    (8. april 2019)
   Ukoliko ste zbunjeni i neodlucni ko ce ispuniti vašu "Income Tax"-u zasigurno niste sami. Ispravna strategija planiranja, placanje i sam obracun poreza je jedan od kljuceva vašeg finansijskog uspjeha.
   Najveci dio mog života sam posvetio racunovodstvu i porezima i za sve ove godine sam naucio cisto, diskretno i efikasno balansirati želje klijenata i zahtjeve federalnih i lokalnih vlasti.
   Bilo da ste na pocetku vašeg radnog vijeka ili raspolazete komliciranom activom, investmentom ili ste u specificnoj situaciji uz najnize troškove imam najbolja rješenja za vaše potrebe.
   Uz sve ovo, možda je vrijeme da pocnete i vaš vlastiti "business". Sve konsultacije oko otvaranja firme, dodatnih registracija i osiguranja su besplatne.
   Za sve infromacije obratite se na telefon 917-602-3267 ili me posjetite na adresi 41-01 Broadway Astoria, NY 11103.
Islamski Kulturni Centar Gusinje   (7. april 2019)
Sjećanje na Hajriju-Vaku (Hakije) Hot, rodj. Čekić     (2016-2019)    (5. april 2019)
    Duge su tri godine za nama. Bila si ukras naše porodice. Bila si voljena hanuma i požrtvovana majka. Naš topli dom bez tebe nije isti, ali nas razveseli poneka tvoja slika na zidu, dje si nam srećna i nasmijana.
   Tvoj osmjeh sa slika daje snagu i krasi naš topli dom, dok su naša srca prazna bez tebe, tvoje ljubavi, topline i ponosa, koji smo s tobom imali.
   Živimo život bez jer je to bila Allahova volja. Živjet ćemo životom bez tebe, naše duše će naći mir kad dodjemo kod tebe, ali ćemo sačekat naše vrijeme. Volimo te naša voljena.
   Tvoji: suprug Hakija, sinovi: Omer i Armin, i snaha Melisa Hot
Sjećanje na Rafeta Bekteševića    (2017-2019) (5. april 2019)
  Prije 2 godine na današnji dan 5.4.2017 napusto nas je naš dragi tata, suprug, sin, brat Rafet Bektešević.
  Kako vreme prolazi sve nam više nedostaješ. Nema dana da ne mislimo ili pričamo o tebi. Najviše nedostaješ svojoj majci, supruzi, djeci, bratu i sestrama. Zivot nam je drugačiji od kako te nema. Naučili smo, da je izreka »vrijeme leči sve « laž. Što nama vrijeme više prolazi rana za tobom je još veća i bolnija. Ponosni smo, da si bio u našim životima, jer si bio VELIKI čovjek kojeg više nema i kojeg niko ne može zamjeniti.
  Možda si za druge otišao, a za nas nisi, uvijek ćeš biti u našim mislima i sa nama. Tvoj lik nikad neće izblijedjeti. Volimo te najviše na svijetu. Nadamo se, da si srečan tamo gde si.
Voljeni naš, nek ti dragi Allah podari dženet.
Tvoji najdraži.
Na ahiret je preselio Ferović (Hiljma) Fadil    (1949-2019.)   (3. april 2019)
   Danas je u Plavu na ahiret preselio Ferovic Hiljma Fadil, u 70 godini zivota.
   Dzenaza namaz ce se klanjati, sjutra u cetvrtak, 4. aprila u 13:30, nakon cega ce se obaviti dzenaza na Šehovića mezarje.
   Ozalosceni: supruga Kumrija, sinovi Adis i Alden, kcerka Adela, snaha Sajma, unuka Emela, brat Faruk i ostala mnogobrojna familija.
   Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.(www.gusinje-plav.com)

OBAVJEŠTENJE ISLAMSKE ZAJEDNICE I KULTURNOG CENTRA PLAV-GUSINJE U NEW YORKU    (2. april 2019)
  Poštovane džematlije, Es’selamu Alejkum!
   Nadamo se da ovo obavještenje čitate u rahatluku i miru.
   Kao odgovor na dezinformacije objavljene i proširene od strane naše opozicije, svi članovi bi trebali biti svjesni istine. Sud ni u jednom trenutku nije izdao nikakvu odluku koja dozvoljava bilo kojoj drugoj strani osim uredno izabranog Odbora Islamske zajednice da prikuplja članarine. Ova činjenica je razjašnjena samom činjenicom da grupa tužioca Odbora IZ nije dostavila kopiju takvog “navodnog” sudskog naloga. Ono što je ta grupa tužioca objavili bilo je samo pismo, email korespodencija, od njihovog advokata koji je iznio prijedlog nagodbe. Ovo pismo nije sudski nalog.
  Mi i dalje imamo isti stav, a i sudsku odluku koja zahtjeva da svaka strana koja želi da glasa ili bude izabrana, obavezna je da izmiri svoje članarine prema IZ. Istina je da naši protivnici žele da uživaju u privilegijama članstva u džamiji, a da pritom ne doprinose džamiji, kako to zahtijevaju podzakonski akti i običaji naše zajednice.
   U odgovoru na pismo advokata tužioca, naš advokat je poslao e-mail koji je ovdje priložen. Molimo vas da pročitate priloženi e-mail i vidite da smo odbacili uslove koje je predložila naša opozicija i dalje jasno upozoravamo da svaka strana koja želi da glasa mora platiti svoje članarine u skladu sa pravilima džamije. Do danas, advokat opozicije nije odgovorio na ovaj email.
  Sa poštovanjem,
   Odbor Islamske Zajednice i Kulturnog Centra Plav-Gusinje u New Yorku
Sjecanje na Hatku Feratovic - Gasi    (01.04.2018. - 01.04.2019.) (1. april 2019)
   Danas se navrsava godinu dana od kako nas je napustila i nije sa nama nasa voljena majka, sestra, hala i tetka.
  Neka ti dragi Allah podari najljepse mjesto u dzenetu.
  Tvoji: sinovi, snahe, unucad, braca, sestra Vaska, bratanici, bratanicna, sestricne i snahe.
Na ahiret je preselio Omeragić (Ahmo) Šacir    (1936 - 2019) (31. mart 2019)
  U Sarajavu je u nedelju, 31. marta 2019, na ahiret preselio Omeragić (Ahmo) Šacir u 83. godini zivota.
   Dzenaza će se obaviti u utorak, 02. aprila u 14h na gradskom mezarju Vlakovo (Sarajevo). Tehvid ce se obaviti istog dana u porodicnoj kuci u Pofalicima.
  Ožalošceni: supruga Sevdija, sinovi Kemal, Senad i Nedzad, bratanac Amer, kćerke Nurija i Sajma, zet Samir, snaha Amela, unučad, porodice Omeragić, Čekić, Ljucević, Hot, Hodzić te mnogobrojna rodbina i prijatelji. (www.gusinje-plav.com)
Godišnjica ženskog odbojkaškog kluba Grebaje    (31. mart 2019)
Obavjestenje: Odbora IZ Alipasine dzamije    (30. mart 2019)
Djematlije Essellamu Alejkum
Kao sto znate, ponekad dragi Allah posalje na svoje sluge iskusenja da nas provjeri koliko smo jaki i iskreni u svojoj vjeri koju nam je darovao. Tako da njegovom voljom i zadnjom odlukom suda stekli su se uslovi za prikupljanje clanarine.
Znajuci da mnogi od vas ste suspendovali svoje clanarine i iskazali svoje nezadovoljstvo nelegalnom odboru koje je njegovim radom i bavljenjem politikom stavilo IZ u njihovoj sluzbi time doveli do podjele iste. Posebno ta nebriga se odrazila na stanje Alipasine dzamije, usta ste se i sami uvjerilji uz Allahovu pomoc. Vasim odzivom tj uplatom clanarina uskoro ce doci do ponovnog biranja odbora pa vas molimo da uplatite svoje 3 godine clanarine i tako steknete pravo da birate i da budete birani. Mi vam obecavamo da prikupljena srestva ce se trosit za odrzavanje nase dzamije, a preostala sredstva u druge svrhe.
Sredstva mozete uplatiti blagajniku Sadmiru Deljaninu 917-716-1192 i ostalim odbornicima to su: Mesko Hot 646-773-8910, Ismet Radoncic 718-350-5292, Husko Dervisevic 347-469-6823, Haljilj Hot 917-583-5453, Fero Redzic 347-781-8498, Halit Julevic 347-873-7996
U ime Odbora,
Sadamir Deljanin, blagajnik

Valja se prisjetiti sta su politicari nekada pricali    (30. mart 2019)
Sjećanje na Šemsiju (Šemu) Ciriković, rodjenu Šabović.    (28. mart 2019)
   Prije 5 godina, na danasnji dan 28.03.2014 napustila nas je nasa voljena majka. Svakog dana molimo Allaha da joj podari lijepo mjesto u Dzenetu.
   Njeni sinovi: Kemal, Dzemal i Dzafer, snahe: Senada, Sabira i Saliha, kcerka Ikmeta, zet Zufko, unucad: Damir, Irma, Nedim, Emina, Enes, Edina, Elmir, Raha i Amina.
   Svi smo Allahovi i njemu se vracamo.
Bošnjački heroji: Antifašista SALIH RADONČIĆ - Komadant grada Beograda 1945.    (25. mart 2019)
  Salih Radončić je rođjen 1917. godine u Gusinju, od oca Alije-Alja Radončića (ogranak Neljković) i majke Hume, rođene Čekić. Osnovnu školu završio u Gusinju, a Gimnaziju u Pljevljima, kao pitomac „Gajreta“. Kao učenik, pripadao antifašističkom pokretu. Nakon gimnazije, završio Vojnu akademju u Beogradu. Bio aktivni oficir Vojske Kraljevine Jugoslavije.
   Šestoaprilski rat 1941. godine zatekao ga je kao komandira čete na jugoslovensko-bugarskoj granici u Makedoniji, kada je zarobljen. U zarobljeništvu je bio do oktobra 1942. godine. Po povratku iz zarobljeništva, povezao se sa rukovodstvom Narodnooslobodilačkog pokreta u Plavu i Gusinju. Januara 1943. godine interniran je u zatvor u Peći, a odatle u italijanski logor „Porto Romano“ u Albaniji kod Dursa (Drač). Nakon kapitulacije Italije, vratio se u Gusinje sa grupom antifašista iz plavsko-gusinjskog kraja.
   Kada je 1. septembra 1943. godine formiran Muslimanski omladinski partizanski bataljon, Salih Radončić je imenovan za komandanta. Dobio je zadatak da sa planine Zeletin, iz pozadine, napadne četničke formacije koje su pokušavale spriječiti prodor partizanske brigade iz Bosne prema Trešnjeviku nastupajući iz Kolašina prema Vasojevićima. Nakon uspješno obavljenog zadatka, Muslimanski omladinski partizanski bataljon se vratio na teren plavsko-gusinjskog kraja, a Salih Radončić se pridružio partizanskim jedinicama koje su krenule ka Bosni i bio postavljen za zamjenika komandanta bataljona u V proleterskoj brigadi. Prilikom formiranja VII omladinske brigade imenovan je za načelnika štaba ove brigade. U operacijama za oslobođjenje Sarajeva bio je instruktor u Štabu III udarne divizije, da bi, zatim, bio raspoređjen kao instruktor Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske i Partizanskih odreda na teritoriji Albanije. U toku 1945. godine bio je komandant grada Beograda.
   Imao je čin pukovnika i radio je u Generalštabu Jugoslovenske narodne armije pri obavještajnoj upravi.
   Za vojnog atašea u Albaniji imenovan je 1946. godine, a zatim 1948. godine za vojnog atašea u Poljskoj.
   Bez ikakvog osnova, bio optužen za saradnju sa Rusima, pa je uhapšen i bez suđjenja upućen u zatvor na Golom otoku krajem 1948. godine, u kojem je bio do juna 1949. godine.
  Nakon povratka sa Golog otoka, zaposlio se kao šef računovodstva na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gdje je uporedo, kao vanredan student, završio Ekonomski fakultet. Radio je do penzionisanja na ovom fakultetu.
   Ostavio je dvije kćerke: Sonju i Vesnu.
  Zadnje dvije godine svoga života proveo je u Plavu sa suprugom Vasvijom-Vakom Šahmanović (1930-1999), koju je oženio nakon smrti supruge iz Beograda.
  Umro je 1995. godine u Beogradu. Sahranjen je u Gusinju.
AUSTRALIJA se sa AUD $1,900 prikljucila donatorskoj akciji za izgradnju IKC u Gusinju.   (22. mart 2019)
   U do sada najvecoj donatorskoj akciji - izgradnja IKC u Gusinju, u kojoj ucestvuju Gusinjani, Plavljani i njihovi prijatelji sa svih meredijana svijeta, prikljucili su se donatori sa jos jednog kontinenta - AUSTRALIJE.
  Iako, brojcano najmanja, nasa dijaspora sa ovog kontineta zahvaljujuci angazovanoscu Seha (Redza) Draskovica zeli da bude dio ovog istorijskog poduhvata. Od njega je Odbor iz New Yorka, koji rukovodi ovom akcijom, dobio informaciju o donaciji od AUD $1,900, koju su donirali:
- Draskovic Seho AUD $700
- Koljenovic Hamdo, za pred dusom rahmetli, oca Junuza, majke Sabrije i brata Haljima- AUD $1,000
- Kurtovic Safet i Fatma (Dolici,Sjenica) AUD $200


   Za nasu dijasporu u AUSTRALIJI koja zele da donira za IKC u Gusinju obavijest da moze da se obrati Sehu (Redza) Draskovic na broj tel. 0422345447.
Do sada za IKC u Gusinju ukupno je prikupljeno $290,291 + €51,496 + 7,400KM + AUD $1,900 + ostale donacije
Medijski sponzor ovog projekta je web magazin www.gusinje-plav.com
Sjećanje na Zumu Bajrović, rodj. Nikočević   (22. mart 2019)
   Danas, 22.03.2019 je tačno godinu dana od kako si nas napustila i preselia na vječni Ahiret, kako si sama željela bez patnje, oštrog uma, svejstna sa osmjehom na licu do zadnjeg daha i po volji dragog Allaha!
   Naša draga majko, nana, para-nana, sestro, snaho i prijateljico zauvjek ćeš nam ostati na umu i u srcima kao osoba obdarena svejtlošću, velikog srca i puna ljubavi, koja nas je savjetovala i učila živjeti jednostavan ali neopisivo bogat život – život ljubavi, merhameta, istine i pravde, strpljenja, oproštaja i vijere u dragog Allaha. Zauvijek ćeš ostati u našim srcima! Hvala ti na svemu što si uradila za nas i zato je najmanja stvar koju možemo uradit za tvoju veliku dušu, da se molimo dragom Allahu da ti podari ono što je neopisivo najljepše, to jest vječni Dženet!
   To ti žele tvoja djeca, unučad, unuke, paraunuci, sestre, snahe, zetovi i ostala mnogobrojna familija.
  Inna lillahi ve inna hejhi radži’unn (svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo)
Sjecanje na rahmetli Raziju (Rama) Ljackovic    (21. 03. 2018.-21. 03. 2019)   (21. mart 2019)
   Danas se navrsava godina dana od kako nisi sa nama, voljena majko i sestro. Ostavila si neizbrisiv trag i dobrotu koja se pamti. Hvala ti za svu ljubav i paznju koju si nam pruzila. Hvala ti za sve ove godine, i za sve sto dolazi nedostajes.
   Da ti dragi Allah podari dzennet i lijepi rahmet. Amin.
   Tvoj sin Alen i brat Rasim sa porodicom.
Sjecanje na naseg dragog Zecira (Sejda) Ljucevic    (21. mart 2019)
  Dragi brate dvije godine od kako vise nisi sa nama, a bol i tuga nam i dalje srce slama.Tesko je shvatiti da te medju nama nema vise, ali znaj da to vrijeme uspomene ne brise. Znaj da te tvoje sestre zaboraviti nece, u nasim mislima vijecno zivjeces.
Nek ti Allah podari najljepse mjesto u dzenetu.
S ponosom tvoje sestre Hidajeta, Kima i Djulja.
Novih $700 za buduci IKC u Gusinje. Ukupno $290,291 + €51,496 + 7,400KM + ostale donacije + ostale donacije   (21. mart 2019)
  Od Odbora u New Yorku koji koordinira akcijom prikupljanja sredstva za izgradnju buduceg Islamskg Kulturnog Centara u Gusinju imamo vijest o novoj donaciji u iznosu od $700:
- Purisic Sahita Sanel $200
- Nikocevic Avdija Fetija $300
- Abdul Kadir-Shananaz Begum $100
- Jumma Kadir $100

  Do sada ukupno je prikupljeno 290,291 + 51,496 eura + 7,400KM + ostale donacije
  Odboru u New Yorku, mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno. Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje Plav.com
Sjecanje na rah. Hamdiju-Hama (Meme) Radoncic    (21. mart 2019)
   40 godina je prošlo ali sjecanje i rane još uvjek bole. Sa ponosom te nosimo u srcu naš voljeni Tata.
   Tvoj sin Adnan, snaha Elmaida, cerka Amina, zet Naser i unucad Šejla, Dalija, Emina, Edi i Ejmi.
   S ponosom nosi tvoje ime bratanac Hamdija-Hari.
   Svi smo alahovi I svi se njemu vracamo El-Fatiha
40 godina od smrti našeg Hamdije (Meme i Maljice) Radoncic dragog i voljenog brata, strica i dajdže    (21. mart 2019)
   Vrijeme prolazi ali ne lijeci rane koje bole. Zivot je nas naucio da budemo jaki i ponosni na tebe. Ne brini, ostavio si iza sebe punu kucu. 40- godina je prošlo kao da je bilo juce. Ponosni smo sto smo te imali i vjecno cemo te nositi u srcu.
   Tvoja sestra Vasvija, braca: Ramadan, Zuvdija, Šemsudin i Sefedin sa porodicama, sestric Elvin i sestricna Valentina (rahmetli Sofijina djeca) sa porodicama.
Molimo Allaha da ti podari lijep i vjecni dzenet
Na danasnji dan prije 45 godina preselio na ahiret Sadrija (Ademov) Hot    (20. mart 2019)
   Na danasnji dan, 20. marta 1974. godine od posljedica srcanog udara u Gusinju je u svojoj 46 godini zivota na ahiret preselio nas otac Sadrija (Ademov) Hot.
  Bio je pazljiv otac, brizljiv sin roditeljima, primjeran suprug i brat svojim sestrama kao jedinac. Zbog svog dobrocinstva koji je cinio narodu i razvoju svojeg kraja kao covjek i privrednik, narod Gusinja i sire od milja i s postovanjem su ga nazivali “Babo”. Zaista je on to i bio, jer je sav svoj kratki zivot kao covjek, intelektualac i privrednik, posvetio svojem Gusinju.
   Molim uzvisenog Stvoritelja Allahadzesanuhu da mu se smiluje, oprosti i svojom milosti nagradi lijepim Dzennetom.
Na ahiret je preselio Jakup (Junuz) Bektešević    (1937-2019)   (20. mart 2019)
  U Sarajevu je u utorak, 19. marta 2019. godine na ahiret preselio Jakup (Junuz) Bektešević u 82. godini života.
   Dženaza će se obaviti u petak, 22. marta 2019. godine poslije džume namaza u 13 00 sati na mezarju u GUSINJU. Prijevoz iz Sarajeva obezbijeđen u petak, 22. marta 2019. godine ispred stadiona Grbavica sa polaskom u 5 00 sati, do mezarja i nazad.
Ozalosceni: supruga Fatima, sinovi Sead i Mirsad, kćerka Senada, sestre Kevsera i Kimeta sa porodicama, brat Selim sa porodicom, unučad Kenan, Safa, Ajla, Selma, Merva i Nafa, zetovi Osman i Fatmir, snahe Vezira, Nermina, Lejla, Semina i Minka, bratstvo Bektešević, i ostala mnogobrojna rodbina, prijatelji i komšije. (www.gusinje-plav.com)
VEOMA POVOLJNO P R O D A J E M O (U    G U S I NJ U)    (20. mart 2019)
   VEOMA POVOLJNO P R O D A J E M O (U    G U S I NJ U)

  - POLA KUĆE I KUĆNI PLAC (12,5 ari) (u ul. Igmanskoj broj 14, bivša Radnička ).

  - LIVADU (36 ari) (na Beglucima)

  Infornacije na viber 0031657182812 ili dzevatlalicic@hotmail.com

Sjećanje na našeg dragog Zećira (Sejda) Ljucević    (20.3.2017-20.3.2019)    (20. mart 2019)
  Naš dragi, najmiliji.
   Danas se navršava 2 godine, tužnih i teških, od kako si nas napustio. Vrijeme bez tebe je bolno i teško. Bol i tuga za tobom su još uvjek svježi kao i onog dana kada si nas napustio. Tvoja dobrota koju si djelio sa nama je uvjek prisutna medju nama, i koju ćemo nositi u našim srcima. Da ti Allah dragi podari dženet.
   Tvoji najmiliji: supruga Bahtija, sin Muamer, snaha Enisa i unučad.
Sjećanje na našeg dragog Zećira (Sejda) Ljucević    (20.3.2017-20.3.2019)    (20. mart 2019)
  Dana 20. marta 2019 godine navršile su se 2 tužne godine od kako je na ahiret preselio naš dragi otac i dedo Zećir (Sejda) Ljucević.
   Postoji ljubav koju smrt ne prekida i tuga koju vrijeme ne liječi.
   Riječi su nedovoljne da ti kažemo koliko te volimo i koliko nam nedostaješ. A NEDOSTAJEŠ,... NEOPISIVO...!
  Zauvjek ćeš živjeti u našim sjećanjima i srcima. Molimo dragog Allaha dž. š. da ti podari lijepi džennet i ljijepi rahmet. Amin!
  Tvoja kćerka Mersiha i unuci Alden i Alvin.
U Dosudju kraj Gusinja, prodajem livadu povrsine 50 ari.  (19. mart 2019)
   U Dosudju kraj Gusinja, prodajem livadu povrsine 50 ari. Povoljna za izgradnju kuce ili poslovnog objekta. Livada se nalazi uz samu magistralu putnog pravca Plav-Gusinje.
   Moze se podijeliti na placeve i svaki plac ima put.
   Za sve iformacije obratite se vlasniku na broj telefona + 382 67 017 982
Na ahiret je preselio Zuvdija-Zulja (Alja) Mačkić    (1962-2019)    (19. mart 2019)
  U New Yorku je danas na ahiret preselio Zuvdija-Zulja (Alja) Mačkić, u 57-oj godini zivota.
   Zdravoglava ce se primati danas od 6:00 poslije podne u Bosnjackom Kulturnom Centru na Richmond Hillu.
Dzenaza namaz ce se klanjati sjutra, 20 marta 2019 u 9 sati izjutra. Dzenaza ce se obaviti na Washington Memorial mezarju na Long Islandu.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
  Ozalosceni: supruga Vahida, sinovi: Sead i Selvir, kcerke Selvija i Fahreta i bratstvo Mackic-Ibric. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Markovic (Rustema) Bajram   (2006-2019)    (13. mart 2019)
  U Plavu je 12. marta 2019 godine na ahiret u 13 godini godini zivota preselio Markovic (Rustema) Bajram. Dzenaza je obavljena danas.
   Ožalošćeni: otac Rustem, majka Ljumi, sestre Bahrija i Umihana, amidze Shacir, Ganija, Fadil, Ramadan i Hasan, hale Hajrija, Sehija i Shajka i ostala rodbina.
  Inna lillahi wa inallah-e-raji'oon - Svi smo Allahovi i Svi se Njemu Vracamo (www.gusinje-plav.com)
U Podgorici uplacene prve donacije - €600, za buduci IKC u Gusinju. Ukupno do sada prikupljeno $285,191 + €50,396 + 4,800KM + ostale donacije   (12. mart 2019)
   Od Ine Feratovica, clana Odbora koji prikuplja donacije u Podgorici, za buduci IKC u Gusinju, smo dobili obavijest o uplatama prvih donacija nase "dijaspore" iz ovog grada, u iznosu od 600. Donatori su:
- Nikočević (Saliha) Ujkan €500
- Feratović (Isa) Ine €100


  Do sada za IKC u Gusinju ukupno je prikupljeno $285,191 + €50,396 + 4,800KM + ostale donacije.
  Pozivamo sve Gusinjane, Plavljane i njihove prijatelje iz Podgorice i okoline da se prikljuce ovoj akciji, tako sto cete kontaktirati nekog od clanova Odbora iz Podgorice, kojeg cine:
- Ina Feratovic 67 510 192
- Esko Feratovic 69 304 158
- Husko Kastrat 69 416 462
,
i na taj nacin postanete dio najmasovnije i finansijski najvece ikada organizovane zajednicke akcije nase dijaspore i zavicaja uopste.
Vase donacije ce biti redovno azurirane putem web magazina www.gusinje-plav.com, cija redakcija je medijski sponzor ovog projekta.
Sjećanje na Čekić Saliha-Grofa   (5.2.1943 - 2.3.2018)    (2. mart 2019)
   Dragi naš nezaboravljeni Tata,
   Evo prodje godina od kada si nas ostavio i otišao na tvoj večiti počinak. Teško se pomiriti s tugom bolom, a i sa sudbinom. Teške su uspomene i sjećanja kad si nas dočekivao sa radošću, a sa tugom ispraćao. Teške su bile tvoje suze, riječi koje si nam govorio i savjetovao da budemo ono što smo danas. Bio si roditelj, drug i sve što postoji na ovom svijetu, pun razuma savjeta i ponosa. Za sve ti hvala voljeni naš Tata.
   Otišao si ranjenog srca pateći za nama što nijesmo zajedno, što smo na četiri strane svijeta rastureni . ”Sinovi moji”, tvoja riječ duboko nam razara srce čuvajte se i pazite jedno na drugo. Tvoja zadnja želja i radost je bila da vidiš sina Emini. Koja ti se ispunila, hvala Allahu dragome.
Šaćir koji ti je pokušao ulepšati zivot, ali tvoja bolest bijaše jača da ne prošetaš s ponosom čaršijom s njim.
   Nek ti Allah podari najlepše mjesto u dženetu.
  S ponosom tvoji: supruga Hasiba, sin Elmin, kćerke Elvira, Elmina i Emila s porodicama.
I u Podgorici formiran Odbor za prikupljanje donacija za buduci IKC u Gusinju   (1. mart 2019)
   Obavjestavamo Gusinjane i Plavljane u Podgorici i okolini, da je u ovom gradu formiran Odbor koji ce prikupljati donacije za buduci IKC u Gusinju. Svi koji zele da ucestvuju u ovoj istorijskoj misiji i budu dio najveceg projekta koji je pokrenut od strane nase dijaspore diljem citavog svijeta, mogu u Podgorici da se obrate nekom od clanova ovog Odbora koji cine:
- Ina Feratovic 67 510 192
- Esko Feratovic 69 304 158
- Husko Kastrat 69 416 462


Vase donacije ce biti redovno azurirane putem web magazina www.gusinje-plav.com, cija redakcija je medijski sponzor ovog do sada najveceg projekta ikada pokrenut od strane nase dijsapore uopste.
Sjecanje na rahmetli Muzafera "Muški" Mrkulica   (05.06.55 - 27.02.17)    (27. februar 2019)
  Dragi naš suprugu, tata i deda. Danas se navršavaju dvije duge i teške godine od kad te nema više sa nama. Premalo je rijeci, a previše tuge da ti kažemo koliko te volimo i koliko nam nedostaješ. Zauvjek ceš biti u našim srcima i mislima.
   Da ti Allah dragi podari dženetcke ljepote i vjecni rahmet.
   Tvoji: supruga Nakšija, sinovi Allen i Denis, unucad Amel, Deen i Amina i snahe Jasmina i Nelma.
Sjecanje na dragog dedu Muzafera Mrkulica   (05.06.55 - 27.02.17)    (27. februar 2019)
   Dragi nas Deda, naš ponosu. Svakoga dana sve nam više i više nedostaješ. Na svijetu nije postojalo Dede kao sto si ti bio. Nedostaješ nam, dragi naš Deda, da se igraš sa nama, da nas grliš i ljubiš. Nikada te necemo zaboraviti, uvjek si u srcima našim i ostaceš vjecno.
   Da ti Allah dragi podari Dzenetske bašte, u kojima rijeke teku, da u njemu vjecno boraviš.
  Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo
  Tvoji najmiliji: unucad Amel, Deen i Amina Mrkulic
Sjecanje na našeg dragog sina i brata Muzafera (Haka) Mrkulica   (1955 - 2017)    (27. februar 2019)
   27. februara 2019 godine navršavaju se dvije godine od kako nisi sa nama naš dragi sine i brate! Bol i tuga za tobom su još uvjek svježi, kao onog dana kada si nas iznenada napustio. Tvoj dragi lik i plemenita duša ce uvjek živjeti sa nama.
   Tvoji najmiliji: majka Nadžija Mrkulic i sestre.
Sjecanje na majku Kimu Radoncic   (25. februar 2019)
   Godina majko prodje kao pljusak kise,
  kako tebe nema medju nama vise.
   Jesi li majko mila odmorila tvoja umorna krila,
   jaca si nam od kamena bila.
Molimo dragog Allaha da ti podari lijepi dzenet i sve dzenetske ljepote, jer si ti to zasluzila.
  Tvoj zivot je bio tezak, jer veliku si obavezu nosila, ti si nam i otac i majka bila.
  Tvoja mnogobrojna familija sa ponosom uvjek ce se sjecati tebe i za uvjek ostajes u nasim srcima.
Sjećanje na Kimu Radončić   (21.2.2018-21.2.2019)  (21. februar 2019)
   Dana 21.02.2019 prođe najtužnija godina dana kako zauvijek preseli na ahiret naša najbolja, najdivnija, najdraža, najuzornija majka na svijetu Kima Radončić
   Majko nasa najmilija, tesko je naci utjehu i snagu za svaki dan bez tebe, nasa srca to znaju i podnose bol za tobom koja ce trajati dok smo živi. Imala si veliko srce, plemenitu dusu i puno ljubavi za sve nas.
  Tvoja nas je snaga jačala, tvoja ljubav čuvala i spajala. Ti si bol koju ne mozemo preboljeti i trag koji nećemo i ne mozemo i izbrisati. U nasim srcima i mislima ostaćes zauvijek voljena, nikad prežaljena i zaboravljena. Hvala ti za sve i Molimo Allaha dragog đž.š. da ti da lijepi đzenet i neka ti je vječni rahmet.
  Hatma-dova ce se pokloniti u petak 22.2 2019 prije đzuma-namaza u Centralnoj đzamiji u Sokolović-Koloniji.
   Tvoji najmiliji, sinovi i kćeri sa porodicama
Radoncic (Kupa) Raba - prva skolovana djevojka, muslimanka, koja je u Gusinju pocela raditi   (10. feb 2019)
   Ako bi Vas neko pitao, da li znate koja je prva skolovana djevojka, muslimanka pocela raditi u Gusinju, sigurno, rijetko bi ko znao odgovoriti na ovo pitanje. Cini nam posebno zadovoljstvo sto mozemo da Vam otkrijemo i tu tajnu, odnosno taj podatak. Rijec je o Radoncic (Kupa) Rabi, koja je nakon zavrsene uciteljske skole, sa 17 godina pocela raditi u OS "Dzafer Nikocevic", i tako postala prva skolovana djevojka, muslimanka iz Gusinja, koja je zasnovala radni odnos u struci za koju se i skolovala.
  Znajuci da su tada u Gusinju, odnosno osnovnoj skoli mahom radili prosvjetni radnici sa strane, ovaj dogadjaj iz sezdesetih godina prosloga vijeka je zainteresovao i novinare, pa je o tome pisala i crnogorska stampa.
  Godinu dana nakon Rabe Radoncic, radni odnos u osnovnoj skoli je zasnovala Suka Bekteševic,kci Braha Mehova Bekteševica, a poslije Suke, naredne godine u osnovnoj skoli je pocela raditi Naza Hot, kci Sadrije Hota, kao i Nisera Deljanin, kcerka Muja Deljanina. Bili su to, da kazemo, poceci emancipacije njeznijeg pola, kada je Gusinje u pitanju.
  Danas, Raba (Kupova) Radoncic, udata Pacher, zivi u Zagrebu, ali cesto navrati u zavicaj i rado se sjeca svog pocetka radnog vijeka u Gusinju i djaka kojima je kroz nastavu prenijela dio svog znanja.
  U ime nasih citalaca i redakcije naseg web portala zelimo joj dobro zdravlje i dug zivot, uz nadu da se djaci iz tadasnjeg odjeljenja I3 (prvo tri), kojima je bila uciteljica, ponovo sretnu sa njom i evociraju uspomene na to vrijeme. (Gusinje Plav Press)
Zaboravljeni sportski asovi: Ibrahim - Braho Hot    (9. februar 2019)
   Izgleda da nista nije brze od zaborava, ni manje trajno od slave.
   Zelimo da se ovdje prisetimo nekih, nekada velikih sportista iz Gusinja, za koje davno, davno niste culi ....
   Ibrahim - Braho Hot, potice iz sportske porodice, koja je sem njega dala jos nekoliko fudbalskih prvotimaca fudbalskog kluba "Partizan" iz Gusinja (braca Jazo i Mesko, te bratanici Rafet i Naser). Braho je veoma uspjesno branio boje ovog kluba sezdesetih godina prosloga vijeka, na poziciji lijevog beka. Stariji navijaci ga pamte kao veoma britkog odbrambenog igraca i ne bez razloga su onako u sali govorili "da nosi varsak (mesarsku sataru) u gete", aludirajuci na njegovo mesarsko zanimanje.
  Poznat kao fudbalski borac bez mane i straha, jednu sezonu je branio i boje fudbalskog kluba "Jezero" iz Plava, tada clanom prve fudbalske lige Crne Gore, zajedno sa Seljom Hodzicem, Ruskom Rasicem i Ljusom Vukelj.
  Ako je za nekoga vazilo pravio: " da lopta moze proci, a igrac ne", onda je to vazilo za Braha Hota.
Malo je poznato da je Braho Hot bio i vrstan stonoteniser. Zajedno sa svojim bratom Mehmedom - Meskom je trebao da nastupa na saveznom takmicenju u Beogradu 1959. godine. Iz porodicnih razloga su bili sprijeceni da otputuju na ovo takmicenje
Danas, zivi u Podgorici, uzivajuci u zasluzenoj penziji (79 godine). Sa sjetom se prisjeca generacija fudbalera koji su proslavili fudbal u Gusinju. Kaze da se tada imalo manje uslova, ali da se sa daleko vise ljubavi i zara igralo, odnosno branile boje klubova.
P.S. kliknite na sliku u lijevom uglu i pogledajte aktera ove price i fudbalski teren na Bedlucima kraj Gusinja. (Gusinje Plav Pres)
Još jedan u nizu jubilej - 17. godina sa Vama web portal www.gusinje-plav.com    (2. feb 2019)
   Danas proslavljamo vrijedan jubilej - 17. godina postojanja web portala WWW.GUSINJE-PLAV.COM.
Hvala Vam što nam vjerujete i što ste dio naše prošlosti i sadašnjosti.

GUSINJSKA OBLAST (distrikt) (28. januar 2019)
Pripremio: Marko Jokić
Često sam bio u prilici da od naših veličana i drugih komšija u opštini Plav ,čujem kako je navodno francuski konzul u Skadru Ekar u svojoj knjizi Sjeverna Albanija ili Gegarija dosta pisao o Velici i nekim znamenitim veličanima. Prema njihovim proizvoljnim kazivanjima su navodno pominjani više veličana, ali ponajviše velički kapetan Mileta Krivanović (Paunović). U želji da rasvijetlim te nedoumice ili bolje reći proizvoljna nagađanja, potrudio sam se da pročitam knjigu Ekara i da utvrdim šta zapravo on piše. Dakle, u knjizi se ne pominje Velika, niti ijedan pojedinac iz Velike, već sve što je pisano o našem užem okruženju dato je u dijelu knjige naslovljenom Gusinjska oblast. S toga donosimo na ovom portalu prevod sa francuskog jezika dijela knjige koja je objavljena 1858.godine u Parizu, na odnosi na Gusinjski distrikt.
U dijelu knjige koji se odnosi na Gusinjsku oblast Ekar konstatuje sledeće:
Ova se oblast, između Rugova, Bihora, Rosita i Kolašina, graniči jednim dijelom s Kučima, drugi s Klimentima. U ovoj oblasti, kao i u okolnim, dominira pejzaž pun ponora,visokih planina bogatih gustom šumom gdje se mogu sresti medved, vuk, jelen, divokoza. Potoci i male rijeke čine plodnom ove predivne doline. Vruja teče tiho ravnicom da bi se odjednom strmoglavila u ponor, a onda poslije dužeg toka podzemnim kanalima izbija silovito na površinu. Zahvaljujući svojem prirodnom navodnjavanju, gusinjska oblast je jedna od bogatijih u Albaniji. Svih vrsta žitarica ima u izobilju, i na bogatim pašnjacima brojna su stada goveda, ovaca i koza čije rase su poznate u zemlji po izdržljivosti kopita. U šumama nailazimo na hrast, bukvu i bor koji bi se mogli iskoristiti u brodarstvu ali je nedostatak puta eksploataciju učinio nemogućom.... nastavak teksta
>
Sjecanje na Hasniju Dervisević, rodj. Kucević (22.10.1950-27.1.2018) (27. januar 2019)
Navrsava se godina dana od kako je nasa draga majka, supruga, sestra i nana Hasnija Dervisević, rodj. Kucević preselila na ahiret.
Draga majko, tvoj lik, tvoj osjeh, tvoja dobrota, nikada ne mogu biti zaboravljeni.
Neka ti dragi Allah podari lijepi dzenet.
Suprug Ruzdija, sinovi Ener, Edin i Edis, snahe Mirveta i Lejla, unucad i mnogobrojna rodbina Dervisevic i Kucevic.
Laličić demantuje da je atakovao na imovinu Radončića (21. januar 2019)
Nakon što je portal Antena M objavio da je crnogorska policija, nakon devetomjesečnog slaganja mozaika, razobličila krađu i paljevinu imovine novinara i publiciste Šekija Radončića u Gusinju i otkrila počinica tog krivičnog djela, reagovao je Rusmin Laličić iz Gusinja, protiv kog je podnešena krivična prijava.
"Na Vašem cijenjenom portalu 20.01.2019. objavljen je tekst u kojem se navodi da je policija otkrila ko je opljačkao i spalio imovinu Šekija Radončića, a u kojem se ja, dr Rusmin Laličić, konotiram kao osoba koja je to uradila.
Ovim putem odbacujem sve te gnusne laži. Takođe, sa žaljenjem Vas informišem da ću zbog zaštite svog ugleda i duševnih šteta koje trpim, šikaniranja ali i finansijskih posljedica po moje poslove u stomatološkoj praksi, ugostiteljstvu i javnom političkom djelovanju, gdje sam bio na čelu Odbora za povracaj statusa opstine Gusinju, a sada predsjednik Partije za Gusinje, potražiti zaštitu u redovnom sudskom procesu za nanijetu klevetu.
S obzirom na to da znam ko stoji iza ovoga, na kraju ću, kada se sve završi u institucijama pravne države Crne Gore, podnijeti krivičnu prijavu zbog krivičnog djela "lažno prijavljivanje".
Zabrinjava i djeluje kao tendenciozna akcija objava gore navedenog teksta na Vašem portalu 21.01.2019. u 07 i 18 min, a da je istoga dana u 12 sati zakazano moje saslušanje u svojstvu svjedoka, kod javnog tužioca u Plavu", naveo je Laličić, dostavljajući "poziv za svjedoka".(Standard.me)
Policija otkrila ko je opljačkao i spalio đedovinu Radončića: Laličić pao na poligrafu (21. januar 2019)
CB Berane je, prošle sedmice, podnio krivičnu prijavu protiv Rusmina Laličića iz Gusinja, jer je, kako se navodi, iz koristoljublja organizovao sječu i krađu na desetine stoljetnih stabala vrba i jova na Radončićevoj đedovini.
Standard je ranije pisao da je Radončić početkom aprila prošle godine podnio krivičnu prijavu policiji u Plavu, protiv NN lica, zbog toga što su na njegovom posjedu iz drvoreda dugog oko 500 metara, koji je postojao obodom imanja, posjekli, ukrali i zapalili više od 80 stoljetnih stabala vrbe, breze i johe.
Laličić je, kako je pokazala istraga, dio ukradenih stabala prodao peletari „Arda Pellet” u Gusinju, a dio poklonio svom zetu u Plavu.
Do takvog saznanja policija je došla na osnovu uvida u knjige evidencije ulaza i izlaza robe u Doo „Arda Pellet“ iz Gusinja, izjava upošljenika te firme, drugih brojnih svjedoka, te pada na poligrafu osumnjičenog Laličića.
Tokom poligrafskog ispitivanja Rusmin Laličić je, kako se navodi u krivičnoj prijavi, „ispoljio simptomatično ponašanje tipično za lice koje je organizovalo izvršenje predmetnog djela.“
Precizira se i da je Z.Š. iz Plava, vlasnik firme za sječenje i prenos stabala, nije poligrafski ispitivanzbog zdrastvenih razloga, ali je izjavio da „sve o uništenju šume Radončić Šemsudina znaju Rusmin Laličić i njegov zet iz Plava Z.B.“
Nakon krađe, panjevi posječenih stabala na Radončićevom imanju su, kako je utvrdila policija, „poliveni pregorelim motornim uljem i zapaljeni, s ciljem da se ne dozvoli vegetacija i novi rast drveća na mjestu sječe“.
Čime je, kako se konstatuje u krivičnoj prijavi, Rusmin Laličić počinio krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, to jest djelo teške krađe izvršene na krajnje drzak i bezobziran način.
Inače, Rusmin Laličić je dugogodišnji predsjednik Partije za Gusinje.
Radončić je u aprilu prošle godine podnio krivičnu CB Berane prijavu protiv nepoznatih lica zbog krađe i piromanije na njegovomimanju.
Slučaj je prijavio i Komisiji za napad na novinare i njihovu imovinu, jer nije isključio mogućnost da se eventualno radi i o bezobzirnoj osveti zbog nekog od njegovih tekstova. (Standard.me)
Kome muha za kapom (20. januar 2019)
Piše: Rafet Hot, gl. urednik
Šta je tolika panika, kukavice koji se krijete iza FB profila FG. Što ne stegnete petlju, pa se potpišete pravim imenom i prezimenom. Uz svo poštovanje prema velikom broju prijatelja iz samog odbora FG, ne čudi me da pojedini anonimci, koristeci i zloupotrebljavajuči ime FG liječe svoje bolesne frustracije, kukavičluk i ljubomoru, koristeći se onim "bači kamen, a sakrij ruku." Izadjite na liniju, ako imate ono što ljudi imaju.
Drago mi je da se u vašem kvazi reagovanju, nijednom riječju niste demantovali navode iz mog teksta "Jedno pričaju u Njujorku, a drugo u Gusinju i Podgorici", objavljenom prije par dana na ovom portalu. Oni koji su pismeni shvatili su moju poruku o dvoličnosti političara u njihovim izjavama (što su prenijeli svi elektronski mediji u CG), reagirajući pozitivno na tekst, za koji i vi sami znate da je istina, a što su u privatnim kontaktima potvrdili i sami članovi odbora FG. Ni jednim slovom niste pokušali da to negirate, več ste sebi prepoznali u dijelu teksta gdje sam naglasio, da ste bili organizatori ili ko-organizatori tih dogadjaja, dje su se desile pomenute izjave premjera Duška Markovića i gradonačelnika dr Ivana Vukovića. To se moglo desiti i na bilo kojem skupu. Ali, date izjave su se desile na vašim skupovima, zar ne!
Medjutim, povodom istih tema gospoda Marković i Vuković, sada u CG drugačije pričaju. I sada vi se našli da kritikujete nekoga ko ima petlju da se oglasi povodom tih dvoličnih izjava i da ste njihovi advokati. Ustvari niste ih ni branili, jer se to ne moze braniti, ali vam smeta moj tekst o njima.

Iako ste mi ispod nivoa anonimci, moraću zbog javnosti da vam odgovorim na par notornih neistina, jer tražili ste, onda i gledajte:

U vašem kvazi reagovanju kažete:
- "Očigledno da urednik ovog web site-a nikako ne moze da se pomiri sa činjenicom da on i njegovi istomišljenici (prijatelji?) nijesu pozvani na sastanak sa premijerom za kojeg tvrdi da daje “nametnute izjave”."

Odgovor: Razočaraću vas bolesnici, što se krijete iza FB profila i kazati da govorite neistinu-laž. Nekoliko dana prije nego ste vi imali "čast' da se sretnete sa premjerom Markovićem i sjedite za stolom kao ikebane i mumije, članovima Upravog odbora udruženja EURO Gusinje, ciji sam clan, je PONUDJENO da se sastanu sa premjerom Markovicem i njegovom delegacijom koja je stigla u Njujork. Dobro ste pročitali. Dakle, prijatelji moji sa kojima radim više od deset godina (na koje sam veoma ponosan i srecan) imali su prije vas bolju priliku, da uz razgovor podijelimo mišljenja sa premjerom Markovićem, a ne kao vi da slušate predavanje i ćutite kao zaliveni. I samo NAŠOM odlukom do tog susreta nije došlo. Tu je razlika izmedju nas i vas. Sve ovo što sam upravo kazao se može potvrditi.
I jos nešto, mada ovo smatram irelevantnim, ja sam sa premjerom Markovićem susreo iste većeri kada je stigao u Njujork i imao prilike da porazgovaram u četiri oka, u dvorani Carnegie Hall, za koju od vas mnogi nisu ni čuli, a kamoli posjetili. Meni mjesto u takvo društvo objezbjedjuje dugogodišnji humanitarni i društveni rad oko referenduma u vezi animiranja dijaspore da glasa za nezavisnu Crnu Goru (čiji je sudionik bio i vaš sadašnji predsjednik) i sve ono što sam uložio za afirmaciju zavičaja i dijaspore u proteklih dvadeset i više godina u našoj zajednici u Njujorku. Za razliku od drugih, kojima je ulaznica za taj svijet nešto drugo, a vi znate šta.
Toliko o tome što kazete da "nisam relevantan".

Nepismeni, ne stoji u mom tekstu "nametnuta izjava", već sam napisao "...kritika (najvjerovatnije) naručena". Onaj koji je pismen zna šta to znači, vama moram poslati prevodioca. Ne dajite sebi toliku važnost, jer postoji i drugi zainteresovani faktori, koju su mogli istu krtitiku na račun aktuelne vlasti u Gusinju da "šapnu" premjeru Markoviću. A da li vam je bilo milo to što je te večeri MONOLOGA ili "večeri krnje dijaspore" izjavio premjer Marković, u to ne sumlja niko. Normlano bilo vam je drago, što se nije ni krilo ni tada ni sada. Čak mnogi kažu da ima i pojedinaca iz tog okruzenja koji su dodali pomalo zaprške.


U vašem kvazi reagovanju kazete:
"Nije ovo prvi put da urednik navedenog lista pokušava osporiti neku akciju ili plan Fondacije Gusinje. Sjetimo se samo kako je u partnerstvu pokušao SABOTIRATI AKCIJU UREDJENJA GRADSKOG GROBLJA u Gusinju, danas najvecem humanom projektu na podrucju naše Opstine."

Odgovor: Još jedna u nizu neistina-laži. To što na našem web portalu dajem prostor svima, pa i tom gospodinu koji se kritićki osvrnuo na tadašnju akciju uredjenja mezarja u Gusinju, dokaz je demokratićnosti koju pruzam svima da iznesu svoje stavove (naravno mora da se potpiše punim imenom i prezimenom). Oćito vas više boli što je bas ovaj medij objavio taj autorizovani tekst, nego koje napisao i šta je napisao. Zato vas još više boli.
A isti niste demantovali i ja kriv za to. Znam ja i vi znate, da svi vi čitate www.gusinje-plav.com, milom ili silom. Tekstovi objavljeni na web portalu ne znače da su i stavovi redakcije. Toliko o "sabotazi".


U vašem kvazi obraćanju kazete:
"...Zar ovaj nekadašnji clan Fondacije Gusinje (ostao bez fotelje?) zaista gaji toliku mrznju prema svojoj bivsoj organizaciji (čitaj: mnogo uspjesnijim ćlanovima iste) da ce pokusati na svaki nacin osporiti njen rad i da ce ta mrznja nadmasiti njegovu “ljubav” prema rodnome kraju. Gospodine, ova “KRNJA DIJASPORA” kako je vi nazvaste je najzaslužnija za sve ono pozitivno sto se desilo na podrucje nase Opštine poslednjih godina."

Odgovor: Ovdje ste ga tek uprskali. Tačno je da sam bio jedan od osnivača (to krijete) i članova prvog odbora FG. Sa ponosom ističem i dan danas da sam bio DIO tima ljudi koji je pokrenuo taj projekat zvani FG. Notorna neistina je da sam "ostao bez fotelje", o čemu mogu posvjedočiti moji dugogodišnji i današnji prijatelji koji vode FG. A to koristite usled nedostatka dokaza da me kompromitujete.
Razloge napuštanja FG, mojih prijatelja i mene, je sasvim druge prirode, znani su svima i neka ostane tako. Sa ti istim akterom i danas imam veoma korektne odnose, uz svo uvazavanje i poštovanje za ono sto je učinio za rodni kraj uopšte. A to će vas iznenaditi ljige jedne.
A to bolesnici što kazete "ostao bez fotelje", i koliko mi je stalo do toga, uvjerio sam u proteklih 10 godina našu zajednicu svojim djelovanjem u udruzenju u kojem sam sada.

A sada podatak, koji vas ostavlja bez teksta:
zahvaljujući redakciji web magazinu www.gusinje-plav.com, ćiji sam urednik i vlasnik, bolesnima i siromašnima je u zavićaju i šire u regionu, prikupila i uputila više od 2,5 miliona dollara (slovima DVA i PO MILIONA DOLLARA), što je daleko više od onoga u šta se vi busate u prsa.

Kod pojma "KRNJA DIJASPORA" pokušavate, ali bezuspješno da napravite zamjenu teza. Zlu i najgore da je FG = "krnja dijaspora". Nepismeni, kada sam napisao "veće krnje dijaspora", onda sam u prvom redu mislio na natpise koji su se pojavili u štampanim i elektronskim medijima CG i koji otprilike glase: "Premjer Marković se u Njujorku susreo sa PREDSTAVNICIMA DIJASPORE" i slično.
Ako pomenutom MONOLOGU (bez obizra ko je isti organizovao, jer sada peru ruke svi) nisu prisustvovali i predstavnici udruzenja ili organizacija kao sto su: "IZ KC Plav-Gusinje, EURO Gusinje, Fondacija Plave-Gusi, Bošnjcčki Savez CG u Njujorku i drugih udruzenja porijeklom iz CG, šta ocekujete da vam kazem MASALA i sve je ok?! Ništa drugo samo "veče krnje dijaspore", i to vam je mnogo.
A da su se mnogi zvani i nezvani, znani i neznani, "prošvercovali" te večeri, potvrdili su večina članova odbora FG. Znate i vi ovo, zar ne!!!
Koliko vas "mrzim", samo podatak da redovno objavljujem saopštenja FG, o čemu znaju članovi odbora FG, koji cijene to što radim, a i vi nepismeni to znate.


U vašem kvazi reagovanju kazete i ovo:
"Isto tako treba se prisjetiti pocetka ove decenije kada je vec uveliko vodjena kampanja za povratak Opstine Gusinje od strane Fondacije Gusinje i MZ Gusinje. Kako je urednik ove stranice reagovao i sta je porucio svim gradjanima naseg Gusinja? Pogledajte sliku. Ziveli!!!"
Povodom insuinacija koje mi se spočitavaju, što bi rekao predsjednik Milo Djukanović, o ovome sam već pisao. Naime, tadasnja reakcija po pitanju povratka opštine Gusinje u Skupštini CG premjera Djukanovića je bila ovako otprilike: "Opštine neće biti spomenici ničijih zelja". I ja sam samo komentarisao tu rečenicu otprilike ovako: "Šta vlast CG misli o povratku opštine Gusinje". Znači nepismeni, Vlast a ne ja.
A sada malo za javnost i ovo:
Znate li zašto je Milo Djukanović tako reagovao? Normalno da ne znate. Reagovao je zbog pisma kojeg mu je u ime jednog čelnika FG, uputio dio redakcije lista "Žurnal"(list je djelovao u okviru FG i član redakcije sam bio i ja). Nakon tog pisma počinju čistke u FG. O detaljima pisma i čistkama u narednom javljanju, ako bude potrebno.
A vi nepismeni, do tada niste ni čuli ni znali, ko je i šta FG. Već ste se ušljepali kada smo prijatelji moji i ja istu napustili. Ili što bi rekao jedan od osnivača FG, inače danasnji clan odbora FG: "Na gotovoga konja ste ujahali".
I kad smo kod mojih prijatelja mogu vam reć i da sam izuzetno ponosan na njih. Izvanredni ljudi i sa svojim dignitetom i svojim JA, što pojedini od vas nažalost nemaju, već služe kao dekor.


Za sam kraj ostavio sam ovo kao šlag na tortu.
U vašem obraćanju na FB profilu FG kažete i ovo:
"Sve ove akcije i uspjesi ne prestaju da “fasciniraju” urednika gore navedenog lista, u čijoj glavi Fondacija Gusinja a najverovatnije i neki uspjesni biznismeni i članovi Fondacije Gusinje, žive besplatno bez ikakvih računa." I ovo: "Mi nemamo nikakve koristi od svega ovog, a hvala Bogu svima su nam kuce zavrsene u rodnom kraju."

Odgovor:Molim vas, da me javnost pogrešno ne shvati, ali bolesnici zaluzuju ovakav odgovor:
Tacno, žive besplatno bez ikakvih racuna, ali ne vi, nego nasa dva sina, dva doktora pravnih nauka, dva advokata, koje smo iznjedrili u našoj prodici. Sa kojima se ponosi ne samo naša zajednica Gusinjana i Plavljana u Njujorku, vec CG i dijaspora upošte. Naša dva sina, nakon doktorata i titula advokata koje su stekli u SAD, o kojima vi bolesnici, ne možete ni da sanjate, a kamoli da imate u vašim porodicama, zahvaljujuci roditeljima ovoj drzavi ne duguju ni JEDAN DOLAR, vec žive lagodan život bez kredita. Eto toliko o tome ko koga "fascinira".
Ovime ne zelim ni najmanje umanjiti uspjehe naše omaladine, o kojoj sa radošću i pišem već više od 20 godina, ali bolesnici što se kriju iz FB profila FG to zaslužuju.

A kad smo kod kuća, o kojima se hvalite da ste "završili u rodnom kraju", selo se od vas učinilo. Ako ih gradite da bi se hvalili da imate kuće, dzabe vam Amerika. Niste prošli dalje od mosta od Grnčara. Ako ih gradite da zivite u njih onda duboko poštovanje, mada čisto sumljam.
Opet vas moram razočarati nepismeni, da vam srce puca jos više. Prije dvije nedelje sam, u čast ženidbe našeg sina u Cancun (Mexico), onako iz radosti i sreće, sa prijateljima, rodbinom i porodicom potrošio, više nego jednu vašu "kuću iz rodnog kraja". Eto, da vidite koliko meni materijalno bogastvo, kuće, zgrade, livade i slični bakraći znače u životu. Apsolutno ništa. U PORODICI je bogastvo.

E sada, haj dovalje bolesnici i čujemo se opet. I ne zaboravite da obučete pantalone.
Jedna priča u Njujorku, druga u Gusinju i Podgorici. (17. januar 2019)
Piše: Rafet Hot, gl. urednik
Odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše svoju izjavu datu u Njujorku da nije zadovoljan lokalnom samoupravom u Gusinju predsjednik Marković je rekao da se taj njegov prigovor odnosio na gotovo sve lokalne samouprave čak i na administraciju šire.
Izgleda, da ono što je izjavio na "večeri krnje dijaspore" u Njujorku, "ne pije vodu" kada je avionom preletio Atlantik. Ta izjava odnosno, monolog na "veče krnje dijaspore" (niko od prisutnih nije mogao da postavlja pitanja), kada je gospodin premjer osuo niz kritika na račun aktuelne vlast u Gusinju, dugo vremena je bila predmet komentara u Njujorku i okolini.
Postavlja se pitanje, da li je ta priča tj kritika (najvjerovatnije naručena) bila za jednokratnu upotrebu, samo da bi se dodvorili domaćinu/domaćinima "večeri krnje dijaspore" ili je premijer zaista tako mislio. Jučerašnjom izjavom medijima datom nakon otvaranja aministativne zgrade u Gusinju, kada je samo u superlativu pričao o uspjesima lokalne vlast u Gusinju, prije bi se reklo da je nastup u Njujorku bio samo namjera da zadovolji one koji su željeli da čuju, to što su čuli.
A šta tek reći o izjavi gradonačelnika Podgorice dr Ivana Vukovića data na Donatorskoj večeri Fondacije Gusinje, održate prije nepun mjesec dana ?! On je te večeri, da opšte zadovoljstvo domaćina i prisutnih obećao pomoć glavnog grada u rekonstrukciju puta od Podgorice preko Dinoše do Cijevne Zatrijebačke.
Medjutim, jos se novinarsko mastilo nije osusilo, pardon, tastatura na kompjuteru nije ohladila, već je stigao demantij iz press službe prvog čovjeka Podgorice, da to što je izjavio dr Ivan Vuković u Njujorku je bilo ishitreno. Ili naški rečeno "ne broji se", odnosno "popišmanio se".
I sve tako do novih susreta, sa ove strane Atlantika, pa ko koga ...
Obracanje premjera Duska Markovica nakon posjete Gusinju (16. januar 2019)
Svadba Edina i Emilije Hot - Dreams Playa Mujeres Golf & Spa Resort (Cancun - Mexico) (16. jan 2019)
Svadba Edina i Emilije Hot odrzana 5. januara u Dreams Playa Mujeres Golf & Spa Resort (Mexico).
Ovim putem želimo da se zahvalimo svima koji su svojim prisustvom u Cancunu (Mexico) uveličali naše veselje, u povodu ženidbe našeg sina Edina sa Emilijom Karastanović.
Hvala nasim prijateljima iz Čikaga: babi Husniji, Ruždiji i Suadi Karastanović, njihovim prijateljima i rodbini, kao i našim prijateljima i rodbini, koji su učinili dodatni napor i svojim prisustvom ovaj dogadjaj učinili nezaboravnim.
Hvala svima, koji su htjeli, ali su bili spriječeni iz objektivnih razloga da budu dio ovog dogadjaja.
Takodje, upućujemo riječi zahvalnosti svima koji su nam putem telefona, licno ili preko drustvenih mreža cestitali i uputili prigodne riječi u povodu ženidbe našeg sina.
HVALA VAM SVIMA !!!
Porodica Hot

P.S. Slijedi foto reportaza od 140 fotografija, koje je pripremio i uredio Selim H. Čekić
Na ahiret je preselio Šaćir (Hasan) Ljačković (1955 – 2019) (14. januar 2019)
Tuznim srcem javljamo rodbini, prijateljima i komsijama da je 13.01.2019 god. u 64 godini zivota na ahiret preselio Šaćir (Hasan) Ljačković.
Dzenaza namaz i dzenaza ce se obaviti u utorak, 15.01.2019.god. na groblju u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice oko 13:00 casova. Dzenaza krece ispred dzamije u Šipolje u 12:00 sati.
Ozalosceni: supruga Azra, kćerke Sanela i Lejla, sestre Sapka i Natka, braća Salih i Halim, kao i porodice: Ljačković, Malagić , Sujković Korenica, Bulja, Bektešević i ostala mnogobrojna rodbina, prijatelji i komšije.
Obracanje dijaspori Alena ef. Šabovica u povodu izgradnje Islamskog Kulturnog Centra u Gusinju (9. januar 2019)
Obracanje dijaspori Alena ef. Sabovica u povodu izgradnje Islamskog Kulturnog Centra u Gusinju

Vjencanje i svadba Edina Hot i Emilije Karastanovic u Dreams Playa Mujeres Golf & Spa Resort (Mexico). (7. jan 2019)
HVALA SVIMA KOJI SU OVO VESELJE UČINILI NEZABORAVNIM

Glavni grad se malo zanio: Ipak neće plaćati put do Gusinja (31. decembar 2018)
Vuković je o putu Podgorica - Gusinje govorio i 24. decembra, kada je u Njujorku bio gost i na tradicionalnoj donatorskoj večeri “Fondacije Gusinje”.
Glavni grad ipak neće finansijski podržati izgradnju puta Podgorica - Gusinje, kako je to objavljeno u prvom saopštenju nakon posjete gradonačelnika Ivana Vukovića dijaspori u Njujorku.
Za realizaciju tog projekta, kazali su “Vijestima” iz PG biroa, Glavni grad će pružiti “svu potrebnu pomoć”.
Iz kabineta Vukovića, međutim, ne kažu i šta ta pomoć tačno znači.
Gradonačelnik Podgorice boravio je nedavno u Njujorku, na poziv i u organizaciji Uprave za dijasporu.
Nakon jednog od susreta sa predstavnicima organizacija dijaspore u tom američkom gradu, Vuković je kazao da će Glavni grad finansirati dio puta Podgorica - Gusinje, o čemu je saopštenje objavljeno i na sajtu Glavnog grada (podgorica.me) i u medijima.
Kada su “Vijesti” PG birou uputile pitanja o tome kojim novcem će Podgorica finansirati taj projekat, iz službe za odnose sa javnošću Glavnog grada su kazali da je zapravo došlo do greške u objavi.... nastavak teksta
Udruzenje EURO Gusinje donira $10,000.00 za Islamski Kulturni Centar Gusinje. Ukupno do sada $56,450 (28. dec 2018)
Kako su nas obavijestili iz Odbora iz Njujorka, koji je pokrenuo akciju za prikupljanje donacija za izgradnju visenamjenskog Islamskog Kulturnog Centra Gusinje, prva organizacija nase dijsapore koja je odgovorila na njihov zahtjev u vezi donacije za izgradnju ovog objekta, je humanitarno udruzenje EURO Gusinje iz Njujorka.
Naime, iz Upravnog Odbora ovog udruzenja su pozitivno odgovorili i za sada odlucili da ovaj projekat podrze donacijom od $10.000.00 (deset hiljada), sa mogucnoscu da to urade i ponovo ako bude neophodno.
Do sada za visenamjenski Islamski Kulturni Centar Gusinje ukupno je prikupljeno $56,450.


Pored novcanih donacija imamo i sledece donacije:
- Saljo Mrkulic ce u sklopu Centra na prvom spratu finansirati izgradnju Hajtarname sa svim pratecim sadrzajima.
- Feratović (Sadrije) Dzafer iz Gusinja donira drvenu gradju za krovnu konstrukciju Centra
Odbor za izgradnju Islamskog Kulturnog Centra u Gusinje u New Yorku poziva sve Gusinjane sirom svijeta i prijatelje Gusinja, da se pridruze ovoj nadasve istorijskoj akciji i dadnu svoj doprinos za izgranju objekta koji ce svima sluziti i biti nesto cime ce se ponositi dijaspora.
Svi koji zele mogu se pridruziti postojecem prosirenom i izvrsnom odboru jer je ovo projekat SVIH NAS. Odbor u New Yorku, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno. Medijski sponzor je web magazin Gusinje Plav.com
Obracanje porodice Toskic. (27. decembar 2018)
Postovani prijatelji!
Zahvalni smo Allahu i vama draga braco i sestre, sto je nas brat Ragip Toskic spasen sigurne smrti, u slucaju snaznog infarkta koji mu se desio za vrijeme Donatorske veceri nase Fondacije Gusinje, koja je nedavno odrzana u Njujorku.
Njegovo veliko srce je za trenutak stalo, ali uz vasu nesebicnu pomoc, brzu intervenciju ponovo je proradilo.
Velicanstveni skup radosti i vesejlja, sto smo zajedno na istom zadatku, iznenada je prekunut ovim dogadajem, odlukom organizatora da se iz solidarnosti sa porodicom vise ne pjeva i ne igra. To mogu da urade samo ljudi, velike duse i srca - nasi Gusinjani i Plavljani - svi prisutni.
Pored svih prisutnih posebno smo zahvalni: Bajramu Babiju Koljenovicu, dr. Miomiru Mugosi, dr. Melihi Jadadic, Seki Koljenovic i covjeku velikog srca veceg od plavogusinske doline Edinu Dzaka Radoncic.

S'postovanjem porodica Toskic
Saljo Mrkulić zvanično potvrdio izgradnju Hajtarname u okviru Islamskog Kulturnog Centra u Gusinju    (22. dec 2018)
   Uvaženi i postovani gospodine Čekić, poštovani i cijenjeni članovi odbora, es-selamu alejkum
   Prije svega, molim Allaha, da vam da snage, volje i uspjeha u radu.
   Prenosim vam izjavu gospodina Salja Mrkulića iz Sarajeva u vezi sa Islamskim Kulturnim Centrom u Gusinju.

   "Ja prije svega, molim Allaha da ostvarite i uspijete u izgradnji Islamskog Kulturnog Centra i da ga što prije date na služenje gradjanima Gusinja. Molim vas, da ne licitiram sa iznosom koji ću dati, jer ja to radim sa svojom familijom, u ime Allaha, a u korist gradjanima Gusinja. To je moja zahvalnost mjestu u kom sam se rodio i zakoračio u svijet. To je način da se odužim roditeljima i mom vatanu.
Što se tiče Islamskog Kulturnog Centra, ja čekam vec četiri godine da izgradim hajtarnamu u Gusinju i mislim da su se konačno mozaici poklopili i da je ovo najbolji način za svakog. Ma u kojem gabaritu da osmislite hajtarnamu, sa svim sadržajima koji su potrebni za nju, ja ću uložiti i dati do poslednje finese. Dakle, sve što se tiče hajtarname u okviru Islamskog Kulturnog Centra je MOJA OBAVEZA i istog trena se mogu započeti radovi. Ja sam tu kad god poželite.
Neka vam Allah pomogne da što prije predate ovaj gigantski objekat Gusinju. Selam!"


Mnogo uspjeha vam želim braćo
Gusinje; 22.12.2018.
Medžlis Islamske Zajednice Gusinje
Alen ef. Šabović, predsjednik
Iz Gusinja stize prijatna vijest povodom izgradnje Islamskog Kulturnog Centra   (21. dec 2018)
  Da nije samo privilegija dijaspore kada su u pitanju donacije za buduci visenamjenski Islamski Kulturni Centar, stize nam prijatna vijest iz zavicaja. Naime, kako nam rekose u prosirenom odboru, Feratović (Sadrije) Dzafer iz Gusinja, nakon sto je saznao za pokretanje akcije u vezi donacija za ovaj objekat, odlucio je da sa svojeg šumskog posjeda (imovine) u Hrlacu pokloni drvenu gradju za kompletnu krovnu konstrukciju za buduci Islamski Kulturni Centar u Gusinju.

   Do sada ukupno je prikupljeno $29,000.
Prosireni i izvrsni odbor pozivaju sve Gusinjane sirom svijeta i prijatelje Gusinja, da se pridruze ovoj nadasve istorijskoj akciji i dadnu svoj doprinos za izgranju objekta koji ce svima sluziti i biti nesto cime ce se ponositi dijaspora.
   Svi koji zele mogu se pridruziti postojecem prosirenom i izvrsnom odboru jer je ovo projekat SVIH NAS.
  Medijski sponzor je web magazin Gusinje Plav.com
Zvanicno pokrenuta akcija za izgradnju Islamskog Kulturnog Centra u Gusinju. Prve noci prikupljeno $22,000.00    (17. dec 2018)
  U New Yorku je sinoc odrzana druga po redu sjednica inicijativnog odbora koji je pokrenuo akciju prikupljanja donacija za izgradnju visenamjenskog Islamskog Kulturnog Centra u Gusinju.
   Predsjednik inicijativnog odbora Selim H. Cekic je prisutne ukratko upoznao sa idejnim projektom ovog objekata, koji je prije dva dana poslat od strane Medzlisa islamske zajednice Gusinja. U tome mu je svesrdno pomogao arh. Dzevat Sestovic.
   Nakon pitanja i diskusije prisutnih, jednoglasno je odluceno da se formiraju odbori sirom svijeta, tacnije gdje god se nalazi dijaspora iz Gusinja i Plava, kako bi se svima omogucilo da uzmu ucesca u ovom istorijskom projektu. Takodje, je odluceno da se upute zahtjevi za ucesce u ovoj akciji relevantnim institucijama u Crnoj Gori, kao i nasim udruzenjima u New Yorku; Islamskoj Zajednici i Kulturnom Centru Plav-Gusinje, Fondaciji Gusinje, Fondaciji Plave-Gusi i udruzenju Euro Gusinje.
Jos jednom je naglaseno da ova akcija je iskljucivo pokrenuta od strane Gusnjana i prijatelja Gusinja, da iza nje NE stoji nijedno udruzenje ili institucija i da ovom prosirenom odboru mogu da se prikljuce SVI dobronamjerni, koji ce svojim radom pridonijeti uspjehu ovog projekta.
JEDINSTVO JE NAŠA SNAGA - SVI ZAJEDNO
Donatori za izgradnju Islamskog Centara u Gusinje $22,000 (dvadeset dvije hiljade)
Čekic H. Selim $2,000
Dervisevic B. Izet $5,000
Kolenovic H. Zeko $3,000
Lalicic Sabahudin $1,000
Hodzic Faro $500.00
Gacevic H. Rafet $500
Pirovic Ibrahim $1,000
Rasic Mirsad $500
Feratovic Raif $1,000
Feratovic Reuf $500.00
Feratovic G. Senad $500
Feratovic Z. Rasim $500
Čekic Z. Rafet $2,000
Bicic Rasim $1,000
Hot J. Rafet $1,000
Dervisevic R. Šacir 1,000
Vukelj Mirza $1,000


Prosireni i izvrsni odbor za izgradnju Islamskog Kulturnog Centra u Gusinje, gdje mozete uplatiti vase donacije, bilo plemenski, familijarno ili pojedinacno:

Selim H.Cekic 646-541-5055, Rasim Toskic 917-509-6133, Ibrahim Pirovic 718-932-7538, Izet B.Dervisevic ‭347-242-1744‬, Sabahudin Lalicic 917-608-3913, Cekic Rafet 917-650-7838, Radoncic Mihret ‭(917) 815-6223‬, Hot R. Salmir 917-415-0058, Radoncic Beko 917-602-8659, Koljenovic Kokan ‭(718) 813-4870‬, Koljenovic Zeko ‭(917) 921-4930‬, Feratovic Raif (646) 541-1081, Bicic Rasim ‭(646) 773-1755‬, Lucevic Amko ‭(718) 514-5362,‬ Vukelj Mirza ‭(917) 669-4468‬, Gacevic Rafet ‭(917) 683-3284‬, Rasic Mirsad 718-971-4453, Hodzic ‭Faro(201) 916-0627‬‬, Neljkovic Izet 646-319-1421, Cekic Began 917-468-0867, Rafet Hot 646 808 6490
Medijski sponzor je web magazin Gusinje Plav.com
OBAVJEŠTENJE !    (13. decembar 2018)
  Poštovani Gusinjani i prijatelji Gusinja
   Obavještavamo Vas da je odbor Islamske Zajednice Gusinje nakon dvije uzastopne sjednice donio sledeću odluku (kliknite na sliku u lijevom uglu):
  Dodjeljuje se vakufska parcela vlasnistvo 1/1 Islamske Zajednice Gusinje mjesto (stare pijace) za izgradnju višenamjenskog Islamskog Kulturnog Centra.
  Objekat ce sluziti svim Gusinjanima islamske vjeroispovjesti, kako onima iz Dijaspore tako i onim koji žive u Gusinju.
Glavni finansijer će biti naša Dijaspora, koja živi i radi širom svijeta od Amerike, Kanade, Australije, Japana, zapadne Evrope, republika ex-Yu i mjestana koji žive u Gusinju.
  U toku je izrada idejnog projekta i njegovog predračuna. Takodje je u toku formiranje proširenog odbora u Njujorku i drzavama zapadne Evrope. O svim detaljima i njegovom toku, ovog nama važnog projekta, bićete blagovremeno obavještavani.
  Vazno je napomenuti sledece, da iza ovog projekta NE stoji niti jedna organizacija, zajednica ili udruzenje, ovaj projekat je svih nas, gradjana Gusinja i prijatelja Gusinja, bez obzira gdje se oni nalazili.
  JEDINSTVO JE NAŠA SNAGA - SVI ZAJEDNO

  Za Inicijativni Odbor
  Selim H. Čekić
Odrzano sedmo po redu VECE DIJASPORE u organizaciji udruzenja EURO Gusinje iz New Yorka   (4. decembar 2018)
   U atmosferi kakva jos nije zabiljezena sa ove strane Atlantika, u nedelju vece, udruzenje EURO Gusinje iz New Yorka organizovalo sedmo po redu "Vece Dijaspore". Ujedno obiljezen je i jubilej - 10 godina uspjesnog rada i postojanja ovog udruzenja. Clanovi Upravnog Odbora ucinili su sve da se gosti veceri osjecaju prijatno i da sve protekne u najboljem redu, onako kako dolikuje nasoj lijepoj tradiciji.
  Želimo da se zahvalimo svim nasim gostima, donatorima i sponzorima, a posebno gostima koji su specijalno za ovu priliku doputovali iz zavicaja: Kemalu Purisicu, ministru rada i socijalnog staranja u Vladi CG i Aneli Cekic, predsjednici opstine Gusinje. Zahvaljujemo se takodje, konzulu Ameru Cikoticu, koji su u ime GK CG u New Yorku obratio prisutnima, kao i upravi KUD "Halaturko", ciji su clanovi su nastupili tokom veceri.
   Zahvaljujemo se na upucenim cestitkama u povodu naseg jubileja Beki Selimanjin predsjedniku udruzenja ‘’Plavsko-Gusinjski Merhamet’’ iz Njemacke i Muratu Juljevicu, predsjedniku udruzenja 'eMD Alijanse' iz Njemacke.
  Posebnu zahvalnost dugujemo menadzeru restorana Elviri Redzematovic, koja nam je izasla u susret, s obzirom na rekordni broj gostiju i obezbijedila dodatni prostor u restoranu. Zahvaljujemo se isto i onima koji su uredno pozvani, a bili su SPRIJECENI da dodju.
   Slijedi foto-reportaza od 164 slike, preuzeta sa FB profila EURO Gusinje
Sjećanje na rah. Bicić Hamdiju-Hamda    (19. novembar 2018)
   Dana 19-tog novembra navrsava se 6 godina od kako više nisi sa nama.
   Bio si naša ponos, snaga i radost. Tvoj život je bio časan i dostojanstven. Bio si brižan i nesebično požrtvovan za svoju porodicu, naučio si nas pravim vrijednostima života.
   Ništa ne može da izbriše ljubav koju si nam pružio, jer si ostavio mnogo lijepih djela i uspomena da te vječno pamtimo da o tebi s’ponosom pričamo i da te nikad ne zaboravimo. Vječno ćemo te nositi u našim srcima.
   Molimo Allaha dž.š. da ti podari lijep dženet. Amin!
   Tvoji najmiliji; supruga Nadzija, sinovi Nedzad i Dzenad, kćerka Enisa zet Elvis, snahe Azra i Anela i tvoja unučad.
Sjećanje na rah. Bicić Hamdiju-Hamda    (19. novembar 2018)
   Dana 19. novembra 2018. navrsavaju se 6 godina od kako je nas napustio nas voljeni brat Hamdija - Hamdo Bicic.
   Dragi Brate, imao si velike ljudske vrline, iskrenost i sjecanja, koje si ostavio svojoj familiji i svom narodu, da te nikad ne zaborave. Pononosni smo na tebe i vjecno cemo te nositi u nasoj dusi i srcu, dok mi postojimo.
   Dragi Brate, molimo dragog Allaha, da ti podari lijepi Dzenet. Amin!
   Tvoji najmiliji: braca Zuko, Suljo, Baco i Dzeka, sestre Hajrija, Saljka, Muska i Cama, snahe, bratanici, sestrici i sestricne.
Sjećanje na rah. Ruždiju-Rušku Bicić   (17. novembar 2018)
   Prošlo je 10 godina od tvog odlaska, ali tvoj je osmeh još živi u našim mislima. Ne možemo te vratiti niti život promjeniti, ali ćemo te voleti i u našim srcima vječno nositi.
   Prošle su godine i jos mnogo će proći, ali naša tuga i bol nikad neće umreti. Hvala ti za dobrotu i toplinu koju si nam pružao. Molimo Allaha dz.s. da ti podari lijep dzenet.
   Tvoji najmiliji: supruga Surka, sinovi Sead i Sanel, snaha Amela, unučad Sajma, Ruždija i Maida
Sjećanje na rah. BICIĆ RUŽDIJU - RUŠKU   (17. novembar 2018)
   Dana 17- tog novembra navrsava se tuznih 10 godina od kako nisi sa nama. Tvoja bracka i ljudska plemenitost zasluzuje da te nikad ne zaboravimo.
   Nesto postoji sto nikad nemoze da se zaboravi. To je vjecno sjecanje, na ljucku i bracku dobrotu.
   Molimo dragoga Allaha da ti podari lijepi i vjecni Dzenet. Amin!
   Tvoji najmiliji: braca Zuko, Suljo, Baco i Dzeka, sestre: Hajrija, Saljka, Muska i Ćama, snahe, bratanici i bratanicna.
Transferovan novac koji je prikupljen u New Yorku za lijecenje Jovana Dašića (6) iz Plava   (14. nov 2018)
   Obavjestavam donatore i javnost da je transverovan novac koji je nasa dijspora u New Yorku donirala za lijecenje Jovana Dašića (6) iz Plava.
Rijec je o donaciji u iznosu od $10.060, koje su uplacene na ziro-racun njegove majke Danke (Slobodan) Dašić. Napominjemo da Chase Banka nije naplatila fransfer fees, sto se vidi u atacmentu ispod.
   Podsjecamo za malog Jovana Dašića iz Plava u New Yorku je prikupljeno $10,060.
   Zbog javnosti u radu i transparentnosti, koja krasi nasu redakciju, u prilogu objavljujemo dokaz da je novac uplacen tj transverovan.
   Ovom prilikom zelim jos jednom da se u ime roditelja Jovana Dasica i u svoje licno ime zahvalim na vasim donacijama, kojima ste pokazali da nasa dijaspora ima veliko srce.
   Rafet Hot, gl. urednik
  
Sjećanje na Hama Deljanina  (10. novembar 2018)
   Danas, 10. novembra 2018, se navršava 7 godina kako si nas napustio.
Vrijeme prolazi, a sjećanje na tebe oče ne nestaje. Uvijek smo te voljeli i uvijek ćeš biti voljen i nezaboravljen.
   Tvoji najmiliji: sinovi Izet, Ragip, Redžo i Admir, šćerke Ismeta i Nevzeta, snahe, zetovi, unučat i paraunučad.
Pogledi iz domovine – selo Grncar (Gusinje)  (2. nov 2018)
Selo Grncar, u opstini Gusinje je primjer drasticnog iseljavanja. Jedan od rijetkih koji je ostao da zive na svom ognjistu je Avdo Balic i njegova supruga. Vise u reportazi RTCG.
Sinnphonie - Folklore 2018 - Kud Plavsko Jezero   (29. oktobar 2018)
   Video koji obavezno morate pogledati. Uradjen je na najvecem profesionalnom nivou. Autor: Tahir Selimaj (Njemacka)

Preminula Dragica (Tomislava) Femic, rodj. Backovic    (1934-2018)  (28. oktobar 2018)
   Dana, 26. oktobra u 84-toj godini zivota preminula je uciteljica u penziji Dragica (Tomislava) Femic, rodj. Backovic.
  Sahrana je obavljena 26. oktobra u Zatonu kraj Bijelog Polja.
   Svoj radni vijek je stekla radeci u OS"Dzafer Nikocevic" u Gusinju, gdje je svoje znanje prenosila na desetine generacija djaka koji su pohadjali ovu skolu.
Ostace upamcena kod svojih kolega i djaka kao iskrena i marljiva prosvjetna radnica i pedagog, a kod svojih u Gusinju gdje je i rodjena, kao prava komsinica, izuzetna licnost i sugradjanka.
Na ahiret je preselila Radončič (Idriza) Vezirka, (rođj. Nikočević)    (1933-2018)  (27. oktobar 2018)
   Sa žalošću javljamo rodbini, prijateljima i poznanicima da je naša draga Radončič (Idriza) Vezirka, (rođj. Nikočević), u cetvrtak, 25.10 2018. u Gusinju preselila na ahiret u 85. godini života.
  Dženaza polazi u subotu, 27. 10.2018. u 13 sati, ispred Nove džamije. Dženaza će se obaviti na mezarju u Gusinju. Rahmetullahi alejhi-ha rahmeten vasiah!
  Ožalošćeni: sin Ismet-Keko, kćerka Bahrija i mnogobrojna porodica.
Pomozimo da se sacuva jedan mladi život. (25. oktobar 2018)
Eldin- Edo Hekalo iz Plevalja (bratanac supruge Beca Bajraktarevica) vec duže vrijeme svoju mladost provodi na bolesnickim posteljama u klinickim centrima Podgorice, Beograda, Istanbula, s nadom da pobijedi bolest i da se vrati svojim najmilijima.
Dosadašnje lijecenje je placano novcem, za koje su se nezapošljeni roditelji snalazili kroz manje donacije i mahom pozajmice, kako bi sacuvali svog Eda.
Naime, nakom operacije kancera na mozgu, Eldin je izgubio totalno vid na desnom oku. Nedavno su se vratili iz Istanbula, gdje su ljekari predložili dalje lijecenje i ulili nadu, da ce pobijediti bolest.
U prilogu je ljekarska konsultacija i cijena lijecenja.
Zbog oskudnog imovinskog stanja molimo za finansijsku pomoc dobrih ljudi, kako bi spasili sina. Unaprijed zahvalna, porodica Hekalo.
Kontakti za vase donacije: Beco Bajraktarevic 718 951 1414, Senad Bajraktarevic 680 834 1945, Abidin Music 718 696 9822, Rafet Hot 646 808 6490.
Medijski sponzor ove akcije web magazin Gusinje-Plav.com
Sjecanje na Jarovic (Rama) Saliha (25. oktobar 2018)
25. oktobra navršava se 14 godina od kako nisi sa nama ali voljeni nikad ne umiru. Vrijeme koje je prošlo nije ublazilo našu tugu i prazninu u srcima. Bio si covjek velikog srca. Malo je vjecnost da ti pokazemo koliko smo ti zahvalni i koliko nam nedostajes, tvoja blizina, tvoj osmjeh i glas. Rijec hvala je malo naspram onog sto mi dugujemo tebi. Postoji nešto što nikad nece umrijeti a to je ljubav, ponos i secanje na tebe. Molimo Allaha dz.s. da te obasja dzenetskim nurom i da ti podari ljep dzenet tvojoj dobroj i plemenitoj duši vjecite rahmet. Amin
Tvoji najmiliji: supruga Sabrija, sin Esad, kcerke Razija, Sabaheta, Jasmina i Munira
Inna Lillahi ve inna ilejhi radzi'uun- Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Sjećanje na Adnana (Haljilja i Nafije) Hot    (25.4.1990 - 14.10.2018)  (14. okt 2018)
   Četrnaestog oktobra navršava se godina dana od kako si otišao na put bez povratka sine. Teško je reći da te nema više, ti si uvjek sa nama. Želimo da ti kažemo, da si tu, u jutro koje sviće, dan koji traje, da nas duša i život bole bez tebe. Boli praznina koja nikada neće biti popunjena, bole suze, bole uspomene. Zauvjek ćeš biti dio naših najljepših uspomena.
  Neka ti dragi Allah dž. š. podari lijep dženet i vječni rahmet.
  Tvoji roditelji i braća.
Sjećanje na Adnana (Haljilja i Nafije) Hot    (25.4.1990 - 14.10.2018)  (14. okt 2018)
   Nedostaješ mi brate. Zašo je moralo tako, zasto baš tebe da uzme?
  Bolan je odlazak na tvoj mezar, kada vidim tvoje ime Gagi, tvoje godine. Vrištao bi od bola.
   Bio si brat ogromnog srca, moja snaga i moje svjetlo u noći. Volio si život, nosim te sa sobom, ma gdje da sam ti si u mom srcu, duši, u mom tjelu.
  Koliko mi nedostaješ, koliko me boli ovaj život, koliko je teško bez tebe, brate moj
  H. Adis
Sjećanje na Adnana (Haljilja i Nafije) Hot    (25.4.1990 - 14.10.2018)  (14. okt 2018)
   Dragi brate, danas je godina od kad te nema. Ne mogu jos da vjerujem da više nisi medju nama. Nedostaješ, ne mogu bez tebe.
  Uvjek kad legnem da spavam, razmišljam o tebi. Zovem te, ljubim tvoju sliku i kažem:
- Brate ako nećeš da dodješ, dodji mi makar u snu.
   Plačem, ti to ne čuješ i ne vidiš. Tvoju maicu čuvam na zidu, volim je. Još je tvoj parfem na njoj. Ja spavam u tvojoj sobi i čekam te da zajedno slušamo muziku.
   Tvoja soba i tišina u njoj me ubija. Puno mi nedostaješ.
  Brat Armin.
   Ellfatiha.
Sjećanje na Adnana (Haljilja i Nafije) Hot    (25.4.1990 - 14.10.2018)  (14. okt 2018)
   Dana, 14. oktobra navršava se bolna godina od kako nas ostavi dragi Adnan Hot.
  Tvoja mladost i ljepota ostat će vječno u našim srcima.
   Teško se nositi sa bolnom istinom da te više nema medju svojim najmilijima.
   Neka ti dragi Allah podari lijepi Dženet.
   Tvoja tetka Beka Neljković sa familijom
Čestitka Mersudinu Musiću.  (10. okt 2018)
   Danas, 10.09.2018. godine Musić Mersudin, od oca Muja i majke Ljuljaver, rodjena Juljević, je diplomirao na prestiznom Beogradskom univerzitetu, odsjek pravnih nauka - smjer bezbjednost.
  Pa mu tim povodom cestitaju i zele mnogo uspjeha u daljoj sluzbi, njegovi: dajdze Hajro, Zajo i Kemal kao i tetke Nadzija i Kumrija sa svjim familijama.
   Inace, Mersudin je trenutno zaposljen u policiskoj sluzbi Centra bezbjednosti Kotor.

Porodica Zecka i Eska Canovica 20 oktobra uselice se u svoj novi dom   (4. okt 2018)
   Na danasnji dan prije devet mjeseci, tj 4. januara 2018, opstine Plav i Gusinje je pogodio snazan zemljotres, jačine 5,2 stepena po Rihteru, sa epicentrom na planini Visitor. Tog dana na stotine stambenih objekata u ovom dijelu Crne Gore je pretrpjelo ogromne stete, tako da su na desetine istih postale neupotrebljive za daljnje stanovanje. Jedna od takvih je bila i porodicna kuca Zecka i Eska Canovica iz sela Bogajica (Plav).
  Tim povodom u New Yorku je formiran Odbor koji je koordinirao akcijom prikupljanja donacija za izgradnju nove kuce za ovu porodicu, kada je u rekordnom roku prikupljeno 37,920 + 3,670 eura.
   Nas Odbor zeli da obavijesti sve donatore i javnost, da nakon sto je pocetkom maja pocela izgradnja ove kuce, ovih dana, znaci nakon pet mjeseci, privode se zavrsni radovi na ovom objektu, i za 20-ti oktobar je predvidjeno useljenje ove porodice u novi dom.
   Ovom prilikom Odbor iz New Yorka, zeli u ime porodice Zecka i Eska Canovica i u nase ime, da se zahvali nasoj dijaspori i njenim prijateljimo u: SAD, Kanadi, Njemackoj, Holandiji, Australiji, Italiji, Crnoj Gori (Podgorici, Plavu i Gusinju), koji su svojim donacijama omogucili da se izgradi ova prelijepa porodicna kuca.
   Takodje, dugujemo zahvalnost gradjevinskim firmama koje su ucestvovale u izgradnji ovog objekta, koji su se odrekle dijela svoje zarade i time umanjili cijenu kostanja izgradnje istog.
   Nezmjerna zahvalnost pripada i redakciji web magazina Gusinje-Plav.com, koja nam je ustupila medijski prostor i redovno azurirala nasa saopstenja sa donacijama. HVALA SVIMA !!!
  Odbor iz New Yorka
  Fehim Redzepagic, Šukro Secunjanin, Beko Canovic, Rafet Hot

Sjecanje na Hot (Meda) Behrana   (1986 - 2015)  (1. okt. 2018)
   Prvog oktobra navrsavaju se tri tuzne godine od prerane smrti naseg voljenog sina i brata Hot (Meda) Behrana.
Godine prolaze, ali tuga i bol nikada. Bio si nas oslonac, nasa radost, sreca, nasa podrska.
Voljeni Behrane, ljubav prema tebi je velika, bol preteska, tuga za tobom vjecna. Bilo je lijepo voljeti te, tesko izgubiti i najteze bez tebe zivjeti. Zauvijek ces biti u nasim srcima i nasim mislima.
Tvoji: otac Medo, majka Igbala, braca Bajro, Hajro, Osman, Arslan i Orhan, sestre Bahrija i Fata.
Inna lillahi ve inna iljehi radziuun svi smo allahovi i njemu se vracamo
Sjecanje na Radoncic (Haljilja) Mihanu, rodj. Kukic   (1930-2016)  (29. sept 2018)
  Majko, your life was full of loving deeds.
  Forever thoughtful of our special needs.
  Today and tomorrow, my whole life through, i weill always love and cherish you.
   Allah has her in his keeping.
   I have her in wy heart.
  Sadly missed but never forgotten.
  Rest In Peace grandma. I love you and miss you so much!!

Uvijek si u nasim mislima i dovama i uvijek cemo te volijeti i sa ponosom tebe sjecati.
   Tvoja unuka Izolda Feratovic sa familijom
  Inna lillahi ve inna iljehi radziuun svi smo allahovi i njemu se vracamo
Sjecanje na Sabriju Kolenovic, rodj. Markisic    (1926 - 2011)   (26. septembar 2018)
   U srijedu, 26-tog septembra 2018 godine navrsavaju se 7 godine od kako je na ahiret preselila Sabrija Kolenovic, rodj. Markisic.
  Godine prolaze, ali uvjek si u nasim mislima i dove da ti Allah dragi podari dzenet. Nedostajes nam, hanumo. Nisi ovdje sa nama na ovom svijetu, ali jednog dana cemo se sastaviti i biti ponovo zajedno. Do toga dana, cuva cemo lijepe uspomene na tebe i osmijeh sto si ostavila. Volimo te.
  Tvoja cerka: RORA, zet: SAFET, unucad: ARNEST i AMINA
  Inna lillahi ve inna ilejhi radzi'uun- Svi smo Allahovi i njemu se vracamo.
SOLD/PRODAT stan u Plavu od 69m2 + podrum 4,5m2, novogradnja u zgradi "Giprom".   (24. sept 2018)
  


    SOLD/PRODAT stan u Plavu od 69m2 + podrum 4,5m2, novogradnja u zgradi "Giprom". Stan se nalazi na 2-om spratu, (srednji ulaz), u poduznoj zgradi sa pogledom na Plavsko jezero.
Premijer Duško Marković radno zapoceo posjetu Njujorku   (23. septembar 2018)
  Delegacija Vlade Crne Gore koju predvodi premijer Duško Marković doputovala je sinoc u Njujork gdje će naredne sedmice učestvovati u radu 73. redovnog godišnjeg zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
I bukvalno sa aerodroma JFK, premijer Markovic je u najpoznatijoj svetskoj dvorani Carnegie Hall (Manhattan), prisustvovao koncertu Tamare Radjenovic, operske pjevacice porijeklom iz Crne Gore.
  Ovom koncertu su prisustvovali i Srdjan Darmanovic, ministar inostranih poslova CG, clanovi diplomatskog kora Crne Gore u SAD, ambasadorka CG u UN Milica Pejanovic-Djurišic, ambasador Željko Stamatovic i konzul Amer Cikotic.
   Čast da se nadje medju prisutnima na ovom koncertu pripala je i Rafetu Hot, uredniku web magazina Gusinje-Plav.com, koji je u pauzi samog koncerta porazgovarao i sa premijerom Duškom Markovićem.
   Premijer se interesovao za rad dijaspore Crne Gore i veoma pazljivo je saslušao našeg glavnog urednika, koji mu je u kratkim crtama predočio rad i aktivnosti dijaspore u ovom dijelu SAD. (Gusinje Plav Press)
PRODATA KUCA U CENTRU PLAVA   (22. septembar 2018)
   Nakon dvije sedmice objave ogalasa na nasem web portalu Gusinje-Plav.com, o prodaji kuce u centru Plava, vlasnika Rasima Medunjanina, objavljujemo da je ista PRODATA.
Sećanje na Nadiru Pjetrović, rodj. Bektešević    (20. septembar 2018)
   Voljena Majko, te septembarske noći prije dve godine kada si otišla srusio se čitav svijet. Smrt nije pitala koliko te volimo i koliko ćeš nam nedostajati.
   Sada si sa tatom našla mir, a nama ostavila patnju i bol. Vaše poštovanje je bilo naša snaga i toplina. Vaša smrt je naša doživotna rana. Nedostajete naši voljeni.
   Neka vam Allah podari lijep dženet!
   Vaša djeca: Nisko, Sajo, Samir, Feda i Fikra, sa porodicama
I u zapadnoj Evropi pokrenuta akcija za malog Jovana Dasica iz Plava.   (20. septembar 2018)
   Postovani Rafete,
   Zelimo se pridruziti pomoci za malog Jovana Dasica iz Plava, i omoguciti drugim iz zapadne Evrope da ucestvuju u ovoj akciji!
   Svi koji zele pomoci mogu se obratiti Ramu Kobilicu na broj tel: 0031653456112 ili izvrsiti uplatu na IBAN NL28 INGB 0004727587 sa naznakom donacije za Jovana Dasica!!
   Vec imam donacije za malog Jovana i to:
   Ekrem Redzepagic €100,-
  Ramo Kobilic €50,-
Živjeti u Gusinju, 1972 godina   (11. sept 2018)
Gusinje, Crna Gora, 2018.   (19. avgust 2018)
Sjecanje na Jusic Nafiju, rodj. Hot (1938 - 2011) ( 18. avgust 2018)

Osamnaestog avgusta 2018 godine navrsile su se sedam godina od preseljenja na ahiret

NAFIJE JUSIC, rodj. HOT
      (1933 - 2011)

S ljubavlju koju smrt ne moze prekinuti i tugom koju vrijeme ne moze izlijeciti
zauvijek cu te cuvati u mom srcu.
Rafet
"Ajšino čevre"  (15. avgust 2018)
  Autorka: Đešević Senada

  „Nije kome je rečeno, no kome je suđeno“ (narodna izreka)

   Iznad plavske kotline snijeg bijaše prekrio put ka kući Kadra Kupovog. Tog četvrka, rogati zraci sunca su pokušavali da istope lednice, koje su visile sa šindre nad strehom, iznad ulaznih vrata, presijavajući se u bezbroj boja.
  Ne mogavši da spava, Kadro ustade u cik zore. Izvadi stari sahat iz džepa i uz plamičak upaljača pogleda na kazaljke. Skoro je bilo vrijeme sabaha. Dok se pripremao da uzme abdest, ču kako njegova žena Hura, sa bokalom u ruci, teškim koracima, dođe do hajata da mu doda vodu i peškir.
   -I ova zima prođe, a Emin se ne skrasi, a toljiki mal.- prošapta zabrinuti otac. Uzimajući peškir zadrža dah, kao da je htio da mu to bude posljednji, moleći dragog Allaha da mu uzme i ovo malo napaćene duše što mu je ostalo.
***
Poslije nekoliko mjeseci neizlaženja iz kuće, nakon doručka, nađe se sa prijeteljem u Gradskoj kafani. Ispijajući zadnji gutljaj kahve, zagolica ga razgovor i rukovanje grupe ljudi preko puta astala za kojim je sjedio. Agan davaše najstariju šćer Mejru.
-Neka je s hajrom i igbalom!
-Fala vi prijatelji. Od nji' selo da se učini, jaræbi!

Od tih riječi Kadru poče da se muti u glavi. Ništa više nije ni čuo ni vidio. Izađe iz kafane ne plativši kahve, iako je on zvao Redža da popiju prvu na sabah. Potišten, zaobiđe dućan na ćošku džade u kojem je trebalo da uzme zejtina da žena ispeče hačajliju za Bajram. Teškim koracima jedva stiže do kuće, sa čijeg krova se kovitlao sivi dim. Na pragu ga dočeka majka, podbuhla od sušice. Kadro ne selami majku, provuče se pored nje, i začas se nađe na pustećiji ispred šporeta. Stavi u šporet drva, i zamišljeno poče na parčetu ljastre ljuskom da pravi nepravilne oblike od pepela. Od toga dana je slabo sa ljudima divanio. Samo je slušao i gutao svoju muku i zebnju, ispuštajući krik, od kojeg su se čeljad često plašila... nastavak teksta
"Krste" nas kako se kome prohtje, od ISELJENIKA do DOSELJENIKA.   (1. avgust 2018)
Iako se ogromni broj udruzenja DIJASPORE porijeklom iz Crne Gore izjasnio da ne prihvata odrednicu ISELJENICI, RTCG - Radio Televizije Crne Gore - Nacionalni javni servis, je pokazao da od GOREG moze biti i GORE.
Kako se drugacije moze, ako ne tako, protumaciti najava snimka manifestacije DANI ISELJENIKA, odrzane 30. jula u Gusinju, koju su u Radio Televizij Crne Gore na njihovoj web stranici i glavnom titlu za video "prekrstili" u DANI DOSELJENIKA 2018.
Iako je od Radio Televizije Crne Gore, ipak je MNOGO.
Rafet Hot, gl. urednik

Sjecanje na Radončić Hajriju-Haku, rodj. Hot   (1926-2013)   (30. jul 2018)
   Vrijeme prolazi ali nikada neće izbrisati ljubav i sjećanje na tebe. Zauvijek ćeš ostati u našim mislima.
Sa tugom koja ne liječi, ljubavlju koja traje, živjećeš vječno u našim srcima.
   Tvoj sin Ozren-Nulja sa porodicom.
Obavjestenje familije Jusufa i Hajrije Lalic iz Plava   (25. jul 2018)
   Familija Jusufa i Hajrije Lalic obavjestava sve Plavljane; da zemlja tako zvana Luka u Malom Selu nije prodata i niti je za prodaju.
   A ljudi kao gospodin T. Djombaljic da ostavi namiru nasu familiju i da ne siri propagandu da je njiva/Luka prodata njemu.
   I da ne prilazi nijednom clanu porodice u vezi prodaje ove zemlje.

  Familija Jusufa i Hajrije Lalic iz Plava
Vila "BELI" Dobre Vode (Bar) - vl. Ekrem Jasavic   (3. jul 2018)
  Vila "Beli" Dobre Vode (Bar) posjeduje 14 de luxe opremljenih apartmana dvokrevetnih, trokrevetnih, cetvorokrevetnih i petokrevetnih.
  Udaljena je od plaze i mora 100 m, sa pogledom na more iz svih apartmana.
  Svaki apartman poseduje svoju malu kuhinju, kupatilo, terasu, TV, telefon, internet, klima.
  Na velikoj terasi u prizemlju postoji veliki zidani rostilj koji gosti vile koriste po sopstvenoj zelji.
  U sklopu vile nalazi se i kiosk brze hrane i hladnog pica.Svim gostima je na raspolaganju parking ukoliko dolaze svojim automobilom. Vila u svako doba ima vode jer posjeduje sopstveni rezervoar.
   Izdavanje apartmana pocinje od 01.05.2018 i traje do kraja sezone. Isto tako van sezone izdajemo komplet vilu za sportske kolektive ili firme. U vansezoni ijcene su i do 50% jeftinije.
   Za sve ostala pitanja, cijene i termine nazovite na
  Vlasnik Jasavic Ekrem +38267876744
Manager Dragana +38267844607
Na danasnji dan priije 33 godine: Najsjajnija generacija FK Parizan iz Gusinja  (23. jun 2018)
   Na danasnji dan, prije 33. godina - 23. juna 1985. godine u Plavu je odigrana odlucujuca utakmica, za plasman u Prvu fudbalsku ligu Crne Gore, izmedju FK "Jezero" iz Plava i FK " Partizan" iz Gusinja. Pred vise od 3 hiljade gledalaca, pobjedio je FK"Partizan", rezultatom 2:1.
  Iako, je domacin iz Plava, prvo poluvrijeme rijesio u svoju korist, golom Eska Celica, gosti iz Gusinja su u drugom poluvremenu golovima Ozrena Radoncica - Nulje i Eska Feratovica, napravili preokret i FK"Gusinje" je po PRVI put u svojoj istoriji presao u veci rang takmicenja - Prvu fudbalsku ligu Crne Gore.
Na ovoj utakmici za FK"Partizan' su nastupili: Ranko Dedic, Safko Mulamekic, Esad Mulic, Sabo Radoncic, Rafet Hot, Ismet Brdakic, Ozren - Nulja Radoncic, Mirsad Feratovic, Esko Feratovic, Goran Drakulovic i Beli Koljenovic. U drugom poluvremenu su igrali i Rustem Vukelj i Ismet - Keko Radoncic. Ekipu su vodili Elmaz-Mazo Cekic (kondicioni trener) i sef strucnog staba Rusko Rasic.
  Za ovu generaciju je vezan i jedan kuriozitet. Naime, ovaj uspjeh Gusinjani su postigli sopstvenim snagama, tj igracima koji su ponikli u ovom mjestu, izuzimajuci Mirsada Feratovica, koji je odrastao u Podgorici, ali mu roditelji vode porijeklo iz Gusinja.
  Danas, nazalost ligas iz Gusinja se nalazi u velikoj krizi. Ionako skroman igracki kadar, mahom sa strane, se rasuo. Blagajna kluba je prazna, jer oni koji su donirali i davali podrsku, u prvom redu dijaspora, to vise ne rade. Mjesni entuzijasti, oni koji su neumorno radili u ovom klubu, kako sami kazu "siti su svega" i ne zele vise da participiraju u radu ovog kluba.  
Neka ovaj datum bude sjecanje na nekadasnje fudbalere koji su ponosno i sa srcem branili boje ovog kluba. (,i>Gusinje Plav press)
Sjećanje na DURAKOVIĆ BAHTIJU, rodj. Bicić   (16. jun 2018)
   Draga naša sestro, prošlo je dosta godina, od kako nijesi sa nama, a mnogo nam nedostaješ.
   Ostavila si bol u našim srcima, koji nikada ne prolazi. Sestro, ponosni smo na tebe, što smo te takvu imali.
   Da ti dragi Allah podari lijepi Dženet.
Tvoja braća: Zuko, Suljo, Bajram i Džeka, sestre: Hajrija, Saljka, Muska i Ćama, snahe, bratanići, bratanična, sestrične i sestričići.
Sjecanje na Jusufa Bektesevica   (14. jun 2018)
   Dana 14. juna navrsavaju se 6. tuznih godina od kako nas je ostavio nas dragi muz otac brat i deda Jusuf Bektesevic.
Kako vrijeme izmice tako je sve teze shvatiti da te nema medju nama. Otisao si i ostavio nas kad si nam bio najpotrebniji.
  Dobio si unuka koji jos ne zna za tebe ali ce saznati za tvoju dobrotu plemenitost i sve ljudske dobrote koje moze neki covjek da ima. Voljeni nikad ne umiru. Sa ljubavlju i ponosom sjecamo se i cuvamo tvoj lik i uvijek ces biti medju nama prisutan.
   Neka ti dragi Allah podari dzenet i rahmet tvojoj dusi.
   Tvoji najmiliji supruga Muska, sin Almir, kcerke Adila i Eldina, snaha Anela, zetovi i tvoja mnogobrojna unucad.
Sjecanje na Hatemu Deljanin, rodj Šestović  (13. jun 2018)
   Danas, 13-og juna 2018, se navrsava 8 godina kako si nas napustila.
Vrijeme prolazi, a sjecanje na tebe majko ne nestaje. Uviek smo te voleli i uviek ces biti voljena i nezaboravljena.
   Tvoji najmiliji: sinovi Izet, Ragip, Redzo, i Admir, šcerke Ismeta i Nevzeta, snahe, zetovi, unučat i paraunučad.
Sjećanje na Purišić (Ahmeta) Feriza-Fera   (1935-2017)  (11. jun 2018)
   Na današnji dan prije godinu dana napustio nas je naš dragi Purišic (Ahmeta) Feriz-Fero.
  Vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav, nedostaješ nam sve više svaki dan!
   Ostaceš voljen i nikad zaboravljen!
Bol i gubitak za tobom je dio našeg života, u nama ceš ostati vjecan.
  Da ti Allah podari Dženetske ljepote!
Tvoji: supruga Sabrija, sinovi Safet, Ervin, Nedžad, šcerke Mahija, Sabaheta, Sanela i Belinda, zetovi, snahe, unucad i paraunucad.
Sjecanje: BICIC OSMAN- OSO i HASNIJA - HASNA, rodj. Kolenovic   (6. jun 2018)
   Proslo je dosta vremena. Ali ni godine koje prolaze ne mogu, nasu bol, prazninu i zaborav da izbrisu u dusi koji mi osjecamo. Ostavili ste trag i dobrotu, u nama i nasim dusame koju cemo vjecno pamtiti, dok smo zivi.
Hvala vam dragi Roditelji, na sve sta ste nam pruzili u nasim zivotima. Ponosni smo na vas!
Da vam dragi Allah podari dzenet.
Vasi: sinovi Zuko, Suljo, Bajram i Dzeka. kcerke Hajrija, Saljka, Muska i Cama, snahe, unucad i paraunucad .
Sjećanje na Avdulja (Šeća) Feratović   (14. maj 2018)
Četrnaestog maja 2018. navršavaju se 26. godina od tragične smrti na Ilidži (Sarajevo) našeg dragog
Avdulja (Šeća) Feratović
(20.2.1960 - 14.5.1992)

Istina je bolna. Tuga beskrajna, riječi malo... Ostavio si tragove koji se ne brišu i dobrotu koja se pamti. Vječno ćes živjeti u nama kroz najljepše uspomene koje bolno podsjećaju na ljubav i pažnju koju smo tvojim odlaskom izgubili. Sjećanje je trajno kao naša tuga za tobom.
Tvoji najmiliji
Dali ce Ekrem Hot (porijeklom iz Gusinja) i njegove kolege ostati bez miliona dolara?    (14. maj 2018)
  Bogastvo koje je Stephen Sullivan Evans iz New Yorka nakon smrti u septembru mjesecu ostavio Ekremu Hot (porijeklom iz Gusinja - sin Ćaza i Šadije Hot) i ostalim radnicima koji rade u zgradi na 430 East 56th Street dovedeno je u pitanje.
   Kako je jucer javila televizijska kuca ABC 7, Stephen Sullivan Evans koji je zivjeo u toj zgradi, je u svom testamentu, Ekremu Hot je ostavio u nasljedstvo stan vrijedan 4,2 miliona dolara, kao i ostalim radnicima koji opsluzuju ovu zgradu bankovni račun i 40.000 akcija EkkonMobil-a u vrijednosti od 3,2 miliona dolara.
   Medjutim, problem je nastao jer se pojavio rođak Metju Evans, koji je osporio testament jer kako kazu njegovi advokati testament je napisan rucno i bez svjedoka, sto je nedovoljno da bude pravno valjan za drzavu New York.
   Ekrem Hot i njegove kolege su izjavili da nece odsustati od pravne bitke za ovo bogastvo, jer smatraju da isto pripada njima.
Adisu Kastrat uspjesno izvrsena operacija na lijevom oku  (10. maj 2018)
   Kako nas je obavijestio Mihret Radoncic, blagajnik humanitarnog udruzenja EURO Gusinje iz New Yorka, jucer je u Italiji uspjesno izvrsena operacija na desnom oku Adisa Kastrat iz Gusinja.
Kako nam Mihret rece, za deset dana doktori ce izvrsiti operaciju i na lijevom Adisovom oku.
   Podsjecamo nase citaoce da je i nasa dijaspora, tacnije udruzenje EURO Gusinje i redakcija web magazina Gusinje-Plav.com, u New Yorku pokrenuli akciju za prikupljanje novcanih sredstava za operaciju Adisa Kastrata.
   Tom prilikom je prikupljeno $9.680, plus 300 eura. (Gusinje Plav Pres)
Pocelo sa gradnjom kuce za Zećka i Esada Canovića iz Plava  (6. maj 2018)
   Iako vremenski uslovi nisu bili povoljni, danas je u selu Bogajicu kraj Plava, pocelo sa izgradjom porodicne kuce za Zećka i Esada Canovića.
  Podsjecamo da je humanitarnom akcijom, zapocetom u New Yorku od strane odbora, donacijama nase dijaspore za ovu porodicu do sada prikupljeno vise od $35,000.
  Danasnjem cinu, sem rodbine i prijatelja, prisustvovali su clanovi odbora Fehim Redzepagic,Sukro Cecunjanin i Rafet Hot, koji su specijalno za ovu priliku doputovali iz New Yorka.
U New Yorku je na ahiret preselila Vasvija Hadzovic rodj. Nikocevic    (1957-2018)   (4. maj 2018)
   Teškom srca i sa velikim bolom javljamo da je naša voljena majka Vasvija Hadzovic, rodj. Nikocevic, preselila na ahiret u New Yorku, u 61 godini života.
   Zdravoglava će se odrzati danas, u petak, 4. maja, u Ali pasinoj džamiji u Astoriji od 3:00pm. Dzenaza namaz će se klanjate u subotu 8:30am, nakon cega ce se izvrsiti dzenaza na Washington Memorial mezarju na Long Island
   Ožalošćeni sin Ernest, snaha Jenny, kcerke Elma, Azra i Aferdita, unučad, familije Hadzovic i Nikocevic.
  Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
U nedelju zvanicno pocinje izgradnja kuce Zećku i Esadu Canović iz Plava. Stizu gosti iz New Yorka   (3. maj 2018)
   Kako su nas obavijestili iz Odbora za prikupljanje donacija za kucu Zećka i Esada Canovića, uveliko su u pripremi radovi (slika u lijevom uglu) da se u nedelju, 6. maja pocne izgradnja njihove kuce, odnosno kopanje temelja. Zahvaljujuci donacijama dijaspore, mahom iz SAD i dijelom Evrope, ova porodica ce do kraja godine useliti u novu kucu.
   Specijalno za ovu priliku, tj u nedelju ce se na kopanju temelja njihove nove kuce pojaviti i tri od cetiri clana ovog Odbora. Kako saznaje nasa agencija Gusinje Plav Press, specijalno iz New Yorka (o svom trosku) stizu u Plav Fehim Redzepagic, Šukro Cecunjanin i Rafet Hot.
   Podsjecamo da je medijski sponzor ove akcije nas web magazin Gusinje-Plav.com
   Takodje iz ovog odbora imamo informaciju o novim donacijama u iznosu od $800 od sledecih lica:
Beskovic Rafed $200, Beskovic Haljilj, $200. Beskovic Mujo $200, Cecunjanin Aljo $100 Cecunjanin Saljih $100
Ukupno do sada je prikupljeno $35,670 + 2,970 eura. Svi koji zele da pomognu ovoj porodici mogu da se obrati clanovima Odbora: Fehim Redzepagic 917-495-1001, Šukro Cecunjanin 203-258-1616, Beko Canovic 347-682-0878 i Rafet Hot 646-808-6490.
Prodajem novu namjestenu kucu u Ulcinju    (2. maj 2018)
Prodajem novu namjestenu kucu (sagradjena 2008god.) u Ulcinju ukupne povrsine 80m² na placu povrsine 400m². Kuca se nalazi u Donjoj Bratici na 500m od benzinske pumpe na ulazu u Ulcinj. Cijena €80.000,00.
Za vise informacija obratiti se na telefon +1 347-870-9899 ili +387 6 1784586

Tužno sjećanje na Bajrama (Saliha) Radončić  (1948-2011)  (29. april 2018)
   Najmiliji naš, jedini brate
  Već sedam godina bez tebe, a jednako boli kao i na dan tvog preseljenja.
  Nijesmo te mogli zadržati, niti spasiti jer smrt nije pitala koliko te volimo i koliko ćeš nam nedostajati. Teško se navići na život bez tebe, jer više ništa nije niti će biti kao što je bilo sa tobom prije. Istina je teška i bolna, tuga vječna, a praznina i bol u našim srcima neizmjerna.
   Nas život je ispunjen velikom prazninom i ranom, ali i vječnom ljubavi. Hvala ti za svu dobrotu, ljubav i pažnju koju si nam pružao .
  Ponosni smo što smo te takvog imali.
   Neka te Uzvišeni Allah dž.š. obraduje Svojim vječnim rahmetom i lijepim Dženetom.
   Tvoji kojima ces uvijek nedostajati: neutjesna sestra Nafija, zet Džema, sestrici Nusret i Nermin, sestrične Nevzeta, Nusreta, Nisera i Nizama, sa svojim familijama.
Uvijek ćes biti u našim srcima
EMPIRE STEAK HOUSE - Braca Sinanaj: Rustem, Ismet, Shefket i Xhafer   (13. april 2018)
Ramo Radončić - Gusinje moje   (17. februar 2018)
Za stado, nije dobro ako mu je pastir - ovca !   (16. februar 2018)
Zahvalnica Gaga Jovovića, sina Goluba i Milanke Jovović iz Dosudja (Gusinje).    (11. februar 2018)
  Poštovani,
  Želim da Vam se u ime porodice i u ime mojih roditelja Goluba i Milanke Jovović najsrdačnije i najiskrenije od srca zahvalim, našim komšijama, prijateljima i donatorima, koji našu porodicu, moje roditelje i dan danas nose u srcu i svojim delima to dokazuju.
  Od srca Vam najlepše Hvala.
Takodje zahvaljujem humanitarnom udruženju EURO GUSINJE, koji su sve organizovali, podržali i prvi donirali. Od srca Vam Hvala.
  Puno sreće i uspjeha u daljem radu.
   Naravno, sve to su podržali i propratili medijski sponzor redakcija web. magazin Gusinje-Plav.com. Od srca Vam Hvala.
Koristim priliku i da ujedno novoizabranom presedniku gospodinu Selimu Čekiću čestitam i poželim uspjeh i sreću u daljem radu.
S poštovanjem,
Gago Jovović
Iz arhive radia Behar iz New Yorka: "Plav-Gusinje, ljute Prokletije".  (11. februar 2018)
  Iz arhive radia Behar iz New Yorka: "Plav-Gusinje, ljute Prokletije".
Stihove čita Vasvija-Valja Varajić. Aranžman: Rizah-Rizo Čekić.
STARA, DOBRA VREMENA   (9. februar 2018)
Selim H. Čekić, novi predsjednik i Zumber S. Radončić, novi potpredsjednik udruzenja EURO Gusinje  (30. januar 2018)
   Poslednjeg dana vikenda u EURO Gusinje iz New Yorka, nasem najbrojnijem i najbolje organizovanom udruzenju porijeklom iz Crne Gore, shodno statutu izvrseni su redovni izbori. Nakon sto se Mihret Radoncic, dosadasnji predsjednik zahvalio clanovima odbora na dvogodisnjoj saradnji i radu, izabrano je novo rukovodstvo, odnosno Izvrsni odbor.
  Za predsjednika jednoglasno je izabran Selim H. Čekić, jedan od osnivaca ovog udruzenja i osoba koja je svojim dosadasnjim radom vise nego zasluzeno izabrana za ovu funkciju.
   Za potpredsjednika je izabran Zumber S. Radoncic, jedan od najaktivnijih clanova Upravnog odbora
  Funkciju sekretara i u narednom periodu od dvije godine obavljace Mirza Vukelj, dok je za blagajnika izabran Mihret- Miso Radoncic. Faro Hodzic ce u naredne dvije godine obavljati funkciju portparola.
Ostali clanovi Upravno odbora su: Ruzdija Jarovic (potpredsjednik Savjeta za dijasporu Crne Gore), Aljo Kobilic, Fero Bajrovic (novi clan), Rasim Bicic, Rifat Feratovic, Hajro Djurkovic, Akica Djukanovic, Rifat Dervisevic, Ibro Deljanin i Rafet Hot.
U ime nase redakcije, novoizabranom rukovodstvu upucujemo najiskrenije cestitke, uz zelju da nastave stazama uspjeha koje krese ovo udruzenjei i koje je uzor i model kako raditi i uspjeti u dijaspori. (Gusinje Plav Press)
Uplaćeno $9,615 za operaciju Adisa Kastrat iz Gusinja   (29. januar 2018)
  Zbog javnosti u radu i tramsparentnosti koja krasi udruzenje EURO Gusinje iz New Yorka, objavljujemo orginalne uplatnice, odnosno transver novca ($9,615 + $65 troskovi transvera) za operciju Adisa Kastrata iz Gusinja, koji je ovo udruzenje prije par dana uplatilo na ziro racun bolnice u gradu Regio Nell Emilia ( Italija ), u kojoj ce Adis obaviti operaciju očiju.
Podsjecamo, zahvaljujuci humanitarnoj akciji koju su organizovali udruzenje EURO Gusinje i redakcija web magazina Gusinje-Plav.com, u SAD je prikupljeno $9,620, plus 350 eura koje je prikupio Ramo Kobilić u Holandiji. U ime organizatora akcije i Adisa Kastrat najsrdačnije se zahvaljujemo donatorima. (Gusinje Plav Press)

Sjećanje na rah. HOT (Alja) JAZA   (24. januar 2018)

Dana 24. januara 2018. navrsavaju se 14 godina od kada nije sa nama naš dragi

HOT (Alja) JAZO
(4. maj 1932 - 24. januar 2004 )

Ljubav ne prestaje odlaskom, ni sjećanje vremenom.
Uvijek si u našim mislima i srcima

Tvoji najmiliji

Nastavak Stranice (News Archive)


  Uredjivacki tim magazina  Web dizajneri: advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"