Gusinje i Plav

Hajro Lalic donirao $200 za VECE DIJASPORE 2017    (30. novembar 2017)
  Jos jedna virijedna donacija za sponzorsto za predstojece VECE DIJASPORE 2017, koje ce se odrzati 2. decembra 2017. u restoranu Riccardo's u Astoriji. Hajro Lalic je donorao $200
Dosadasnji sponzori:
Koha Halal Meat Market $200, Dino Cirikovic $500, Salmir R. Hot donirao $300, Izet Dervisevic $500, Sajo Deljan $1,000, Ramo Kobilic (Holandija) 250 eura, Hadzi Ago Koljenovic $500, Braca Haso i Suljo Deljanin $1,000, Almir Bektesevic $400, Suco Markovic $500, Rasim Toskic $500
Za lutriju imamo sljedece nagrade:
Ismet Sujak - povratana avionska karta za zavicaj
Ismet Sujak - peceno jagnje,
Koha Halal Meat Market - namjernice u vrijednosti od $200
Pajo Deljanin (Kanada)- trideseto dnevni program za cišcenje organizma, u vrijednosti od $500
Rocco Steakhouse - Vecera za dvije osobe.
Trgoviska radnja "A Taste of Mediterian" iz Cliftona (New Jersey) - prehrabrene namjernice porijeklom u iznosu $200.
"AK Studio" nudi popust $200 za njihove video usluge
Iz udruzenja EURO Gusinje imamo informaciju da imaju jos donatora koji zele da sponzorisu ovaj dogadjaj, o cemu cemo vas uskoro i obavijestiti. (Gusinje Plav Press)
Na ahiret je preselio Pupović Haljim  (1926-2017)  (30. novembar 2017)
   Poštovane džematlije selam alejkum,
Obavještavamo vas da je u srijedu,29. novembra u New Yorku u 92. godini života na ahiret preselio Pupović Halim.
Zdravoglava će se održavati u cetvrtak, 30. novembra 2017. godine u Bošnjačkom Islam skom Kulturnom Centru na Richmond Hillu od 2:00 sata poslije podne.
Dženaza namaz će se klanjati u 7:00 sati navečer, dženaza će se obaviti naknadno u Plavu.
Ožalošćeni: supruga Kuša, sin Hajrudin, kćerke, Rafeta, Hasiba, Sehija, Fikreta, snaha Behija, unučad, praunučad i ostala mnogobrojna porodica Pupović, rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Koha Halal Meat Market - $400 za Vece Dijaspore  (29. novembar 2017)
$200 sponzor za Vece Dijaspore, 2. decembar 2017. god
1 nagrade od $200 za Lutriju da se potrose u njihovom marketu.

"Koha Halal Meat Market"
319 Church Avenue
Brooklyn New York 11218

718-851-9773
ZATVOREN PROLAZ PREKO MOSTA “MARTINOVICE – VIŠNJEVO”   (29. novembar 2017)
O B A V I J E Š T E NJ E Z A J A V N O S T
O P Š T I N E G U S I N J E
   Poštovani,
   Obaviještavamo gradane opštine Gusinje, da je ZATVOREN prolaz preko mosta “Martinovice – Višnjevo” zbog oslabljene stope na mostu, koja je utonula u zemlji, te time nakrivila most, gdje je kao takav nesiguran za prolaz pješaka i vozila. Ovih dana se povecava vodostaj Rijeka na teritoriji Opštine Gusinje, Ljuca je podigla vodostaj, te postoji mogucnost od daljeg popuštanja stope mosta, kao i totalnog urušavanja.
Molimo sve mještane i prolaznike da ne koriste most “MARTINOVICE-VIŠNJEVO”. Obaviještavamo Vas da je po Rješenju br.006-3562 Komunalna inspekcija-(Saobracajni inspektor) donijela Rješenje o zatvaranju mosta „Martinovice- Višnjevo“. Postavljeno je Rješenje sa trakom za zatvaranje, kao i fizicka barijera (pijesak) zbog bezbijednosti.
S poštovanjem,

O P Š T I N A G U S I NJ E
SEKRETARIJAT ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE
Na ahiret je preselila Hajrija (Braha) Dervisevic, rodj. Nikocevic   (1931-2017)  (28. novembar 2017)
   U Podgorici je u utorak, 28. novembra 2017 na ahiret preselila Hajrija (Braha) Dervisevic, rodj. Nikocevic u 86. godini zivota. Dzenaza ce se obaviti u Gusinju u cetvrtak 30 novembra, poslije podne namaza.
Ozalosceni: sinovi Ismet, Dzevat, Rifat i Esad, snahe, unucad, sestra Sabrija, bratstva Dervisevic i Nikocevic i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Na ahiret je preselila Nikocevic Tica, rodj. Cirikovic   (1936-2017)  (28. novembar 2017)
   U Sarajevu je danas na ahiret preselila Nikocevic Tica, rodj. Cirikovic u 81. godini zivota. Dzenaza ce se obaviti u Gusinju, u cetvrtak, 30 novembra 2017 posle podne namaza. Ozalosceni: sinovi Nijaz i Ruzdija, kcerka Altuna i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
PROGRAM PREKOGRANICNE SARADNJE SRBIJA – CRNA GORA 2014-2020   (28. novembar 2017)
  U okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa prekogranicne saradnje Srbija - Crna Gora 2014-2020 korisnicima ce na raspolaganju biti 2 miliona eura za projekte u oblasti zapošljavanja i zaštite životne sredine, saopšteno je u Rožajama na Informativnoj sesiji i Forumu za podsticanje projektnih partnerstva.
Predstavnica Ministarstva evropskih poslova Anita Beriša je podsjetila da je saradnja sa Srbijom zapocela 2007. godine i da su kroz tri dosad otvorena poziva za dostavljanje prijedloga projekata podržana 34 projekata u iznosu od 6,2 miliona eura. Ona je naglasila da je u okviru ovog poziva raspoloživo 2 miliona eura za projekte u oblasti zapošljavanja i zaštite životne sredine. “Imajuci na umu zajednicke izazove zajednica u programskoj regiji, ovaj program ce svakako doprinijeti njihovom ekonomskom i društvenom razvoju”, kazala je savjetnica predsjednika Opštine Rožaje Amela Kalender otvarajuci skup i izrazila nadu da ce sredstva biti iskorišcena na najbolji moguci nacin.
Na skupu je istaknuto da je rijec o prvom pozivu u okviru Programa prekogranicne saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020 i da je rok za dostavljanje rezimea projekta 26. januar 2018. Naglašeno je da ce aplikanti moci da se prijave za podršku u visini od 120 do 400 hiljada eura, u zavisnosti od specificnog cilja tematskog prioriteta.
Forum je bio prilika da predstavnici opština, nevladinih organizacija, obrazovnih i drugih organizacija i institucija dobiju potrebne informacije o mogucnostima koje im se pružaju u okviru ovog programa i razmijene projektne ideje i kontakte u cilju pripreme projektnih predloga.
U ime opstine Gusinje ovoj sesiji prisustvovali su mr Huso Brdakic, potpredsjednik opstine Gusinje i Semih Redzepagic, savjetnisavjetnik u Sekretarijatu za privredu, razvoj i finansije.
Kao mladoj opštini korišcenje ovih fondova doprinijece boljoj valorizaciji resursa, te sprovodjenje odredjenih infrastukturnih projekata koje bi opstina Gusinje eventualno sprovela koristeci sredstva EU. (Gusinje Plav Press)
Dino Cirikovic donirao $500 za VECE DIJASPORE 2017    (27. nov 2017)
  Jos jedna virijedna donacija za sponzorsto za predstojece VECE DIJASPORE 2017, koje ce se odrzati 2. decembra 2017. u restoranu Riccardo's u Astoriji. Dino Cirikovic je donorao $500
Dosadasnji sponzori:
Salmir R. Hot $300, Izet Dervisevic $500, Sajo Deljan $1,000, >Ramo Kobilic (Holandija) 250 eura, Hadzi Ago Koljenovic $500, Braca Haso i Suljo Deljanin $1,000, Almir Bektesevic $400, Suco Markovic $500, Rasim Toskic $500
Za lutriju imamo sljedece nagrade:
Ismet Sujak - povratna avionska karta za zavicaj
Ismet Sujak - peceno jagnje,
Pajo Deljanin (Kanada)- trideseto dnevni program za cišcenje organizma, u vrijednosti od $500
Rocco Steakhouse - Vecera za dvije osobe.
Trgovinska radnja "A Taste of Mediterian" iz Cliftona (New Jersey) - prehrabrene namjernice u iznosu $200.
"AK Studio" nudi popust $200 za njihove video usluge
Iz udruzenja EURO Gusinje imamo informaciju da imaju jos donatora koji zele da sponzorisu ovaj dogadjaj, o cemu cemo vas uskoro i obavijestiti. (Gusinje Plav Press)
ODRŽANO ZABAVNO VEČE PLAVOGUSINJANA U ŠVEDSKOJ   (27. novembar 2017)
  U organizaciji zavicajnog udruzenja "Bor-Visitor" u subotu 25 novembara odrzano je zabavno vece plavogusinjana u Švedskoj. U gradu Halmstadu pored nasih zemljaka okupilo se i puno njihovih prijatelja i ostalih koji su uz pjesmu i igru ostali do kasno u noc.
Kao i uvjek do sada pjevac Rizo Hamidovic bio je u pravom izdanju jer zna da sa pjesmama iz nasih krajeva napravi atmosferu do usijanja. Uradili smo i nekoliko fotografija.
Za web magazin Gusinje-Plav.com iz Švedske - Senad Šehovic

Salmir R. Hot donirao $300 za VECE DIJASPORE 2017    (26. nov 2017)
   Sve je manje dana do manifestacije VECE DIJASPORE, a sve je vise sponzora koji zele da podrze ovaj projekat koji vec sest godina za redom organizuje udruzenje EURO Gusinje iz New Yorka
Salmir R. Hot je donirao $300 za predstojece VECE DIJASPORE 2017, koje ce se odrzati 2. decembra 2017. u restoranu Riccardo's u Astoriji.
Dosadasnji sponzori:
Izet Dervisevic $500
Sajo Deljan $1,000
Ramo Kobilic (Holandija) 250 eura
Hadzi Ago Koljenovic $500
Braca Haso i Suljo Deljanin $1,000
Almir Bektesevic $400
Suco Markovic $500
Rasim Toskic $500

Za lutriju imamo sljedece nagrade:
Ismet Sujak - povratana avionska karta za zavicaj
Ismet Sujak - peceno jagnje,
Pajo deljanin (Kanada)- trideseto dnevni program za cišcenje organizma, u vrijednosti od $500
Rocco Steakhouse - Vecera za dvije osobe.
Trgoviska radnja "A Taste of Mediterian" iz Cliftona (New Jersey) - prehrabrene namjernice u iznosu $200.
"AK Studio" nudi popust $200 za njihove video usluge
Iz udruzenja EURO Gusinje imamo informaciju da imaju jos donatora koji zele da sponzorisu ovaj dogadjaj, o cemu cemo vas uskoro i obavijestiti. (Gusinje Plav Press)
Razgovor sa Zuvdijom Bajraktarevićem: PROKLETIJSKI KAMEN JE NAJUDOBNIJI JASTUK   (26. novembar 2017)
  Razgovarao: B. Redžepagić (NP Prokletije)
  Zuvdija, planinarenje je vaša velika ljubav. Kako i kada ste krenuli u to, i šta je u tome što vas toliko privlači?
  - Ja sam radio u hotelu „Plavsko jezero“, bio sam upravnik hotela. Mi smo imali kao goste planinare iz Švajcarske, po pola godine. Oni su dolazili da planinare. Kroz posao koji sam imao kao upravnik oko organizacije tih grupa i sam sam se uključio. I onda, malo po malo krenuo sam po ovim našim planinama, po onim terenima koji su manje riskantni – gdje nije bilo nekih oštrih stijena, rizičnih susreta i sl.
Onda kasnije, sa planinarima Omerom Lalićem i Rifatom Mulićem sam malo više u kontakt došao. I jedne prilike smo pošli u dolinu Grebaje, i oni su meni govorili kako su Grebaje nešto naljepše. Međutim, ja to nijesam mogao da shvatim, govorio sam: Ma, kakvi. No, malo po malo sa njima i već se stvorila neka ljubav prema Prokletijama. Doživio sam nešto naljepše, kroz kratko vrijeme što sam mogao da doživim. To je bilo otprilike prije 25 godina.
I onda sam počeo polako po tim vrhovima, po tim stazama, okrčili smo sami, obilježavali staze, čistili i sve to jedan period. Onda je to već preuzeo Planinarski savez, neke firme, neki su interes našli. Mi smo sve to radili džabe. E, to su bili ti počeci...nastavak teksta
Izet Dervisevic donirao $500 za VECE DIJASPORE 2017    (25. nov 2017)
   Jos jedna po redu manifestacija udruzenja EURO Gusinje, jos jedna po redu donacija velikog humaniste i donatora Izeta Dervisevica. Naime, kako to biva uvjek do sada, kada su nasa udruzenja u pitanju, Izet je uvjek tu da svojim donacijama pomogne odrzavanje istih.
Za predstojece VECE DIJASPORE 2017, koje ce se odrzati 2. decembra 2017. u restoranu Riccardo's u Astoriji, Izet je donirao $500.
Dosadasnji sponzori:
Sajo Deljan $1,000
Ramo Kobilic (Holandija) 250 eura
Hadzi Ago Koljenovic $500
Braca Haso i Suljo Deljanin $1,000
Almir Bektesevic $400
Suco Markovic $500
Ismet Sujak - povratana avionska karta za zavicaj
Rasim Toskic $500
Iz udruzenja EURO Gusinje imamo informaciju da imaju jos donatora koji zele da sponzorisu ovaj dogadjaj, o cemu cemo vas uskoro i obavijestiti. (Gusinje Plav Press)
Za lutriju na Vece Dijaspore 2017 nove nagrade u iznosu $200   (25. novembar 2017)
Trgoviska radnja "A Taste of Mediterian" iz Cliftona (New Jersey) za predstojece Vece Dijaspore 2017, koje organizuje nase najpoznatije udruzenje u dijaspori - EURO Gusinje i koje ce se odrzati 2. decembra, dodjeljuje nagradu za lutriju u isnosu od $200.
Jedan srecnni dobitnik moci ce u ovoj trgovini da kupi prehrabrene namjernice porijeklom iz ex-Yugoslavije u iznosu $200.
Adresa:"A Taste of Mediterian"
278 Parker Ave Clifton, NJ 07011. Tel: 973 253 0700
Javne rasprave povodom predloga zakona o izmjenama i dopunama o saradnji Crne Gore sa iseljenicima   (25. nov. 2017)
   Obavještavamo organizacije iseljenika da će javne rasprave povodom početne verzije Predloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima biti organizovane u sledećim gradovima:
1. Njujork, SAD - nedelja 17. decembar 2017. godine;
2. Frankfurt, SR Njemačka - subota 2. decembar 2017. godine;
3. Luksemburg, Veliko Vojvodstvo Luksemburg - nedelja 10. decembar 2017. godine;
4. Zagreb, Hrvatska - utorak 28. novembar 2017. godine;
5. Novi Sad, Srbija - subota 23. decembar 2017. godine;
Molimo organizacije iseljenika da za učešće na javnim raspravama, kao i bližu informaciju o mjestu i vremenu organizovanja istih, kontaktiraju Upravu za dijasporu ili diplomatsko–konzularna predstavništva Crne Gore u navedenim gradovima. Pored toga, zbog ograničenog broja mjesta molimo da organizacije iseljenika delegiraju najviše do tri predstavnika po organizaciji.
Uprava za dijasporu će sačiniti izvještaj o javnoj raspravi koji će objaviti na svojoj internet stranici.
Tekst Predloga zakona možete preuzeti ovdje:
Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o saradnji CG sa iseljenicima.pdf
Na ahiret je preselila Omeragic Refika - Refka, rodj. Mrkulic   (1939-2017)  (24. novembar 2017)
   U Podgorici je jutros, 24. novembra 2017. god. na ahiret preselila Omeragic Refika-Refka, rodj. Mrkulic, u 78. godini zivota.
Zdravoglava se prima u porodicnoj kuci u desnom Grncaru u Gusinju. Dzenaza ce se obaviti sjutra, u subotu 25. novembra 2017. u 14h u Gusinju.
Ozalosceni: sinovi Dzevdet i Nevzet; snahe: Remzija i Sena; kcerke Zemka i Balja; braca Cazim i Dzevat; sestre Nadzija i Ifeta; zetovi Dzafer i Aljo, unuci, unuke, praunucad, bratstvo Omeragici i Mrkulici, i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.

Inna lillahi we inna ilejhi radziun - Svi smo mi Allahovi i Njemu se vracamo
Iz Kanade za VECE DIJASPORE nagrada u vrijednosti od $500   (24. novembar 2017.god)
  I ove godine imamo donatora nagradne igre iz Kanade.
Zapravo, rijec je o kompaniji "NATURE & HEALT", ciji je predsednik, ljekar prirodne medicine.
Deljanin Pajazit Pajo, poklajnja jednom srecnom dobitniku: trideseto dnevni program za cišcenje organizma, u vrijednosti od $500.
Program cišcenja organizma je za svakoga ko želi da u potpunosti promijeni i unaprijedi svoje fizicko, emotivno i duhovno zdravlje.
Nije bitno kakve zdrastvene probleme imate, pa cak i da nemate nikakvih zdrastvenih problema. Ovaj program je za sve one koji žele dramaticne promjene na bojle u svom životu. Posle programa bicete fizicki, emotivno i duhovno druga osoba.
Sjecanje na Dervišević (Kupa) Dževahiru - Dževu, rodj. Deljanin   (23. novembar 2017)
   Dana, 23. novembra 2017 navršile su se 5 godina od kako nisi sa nama. Kako opisati rjecima da fališ, kako nastaviti dalje bez tebe. Bila si nam sve u životu a sada te nema da ti kažemo koliko nam nedostaješ. Tvoj vedar lik, veliko srce, plemenitost, i ljubav zauvjek ce ostati u našim srcima. Vrijeme brzo prolazi a svaki dan bez tebe je teži od predhodnog. Tugovat cemo za tobom sve dok budemo živjeli ali vrijem te nece izbrisati iz naših sjecanja. Nismo te mogli sacuvati od smrti ali te cuvamo od zaborava.
Molimo Allaha dz.s. da te obasja dzenetskim nurom i da ti podari ljep dzenet tvojoj dobroj i plemenitoj duši vjecite rahmet. Amin.
Tvoji: sinovi Izet, Džefko i Šeka, kćerke Saka, Sevda i Tica, snahe, unučad
Od Ismeta Šujaka jos jedna nagrada - PEČENO JAGNJE   (23. novembar 2017.god)
  Ismet Šujak, vlasnik restorana ČAKOR u Bronx-u, organizatorima VEČE DIJASPORE 2017 udruženju EURO Gusinje, za lutriju, jednom srećnom dobitniku poklanja PEČENO JAGNJE.
Da potsjetimo poštovane čitaoce, da je glavna premija za lutriju takodje dar Ismeta Šujaka, a to je POVRATNA AVIONSKA KARTA ZA ZAVIČAJ (termin po želji dobitnika).
I to nije sve, uskoro još nagrada za lutriju na VEČE DIJASPORE 2017 - Subota, 2. decembar 2017. godine, početak u 7:00pm.
Fehim Muminovic: Za ljubitelje HALATURKA    (23. novembar 2017)
"AK Studio" nudi popust $200 dobitniku lutrije na Vece Dijaspore  (23. novembar 2017.god)


Vlasnik "AK Studio" Alen Koljenovic, za lutriju na Vece Dijaspore,
srecnom dobitniku daje popust $200 ako angazuje ovaj video studio
Sajo Deljanin donirao $1,000 za VECE DIJASPORE 2017    (22. nov 2017)
  Biti veliki covjek, znaci imati veliko srce. Imati veliko srce, znaci biti humanista i veliki donator. A sve to zajedno je Safet M. Deljanin iz New Yorka.
Kako, ako ne tako, opisati ovog covjeka, za cije ime su vezane sve velike donacije kada je u pitanju nasa zajednica u New Yorku. Dokaz tome je jos jedna u nizu donacija, u zinosu od $1,000, koju je Safet M. Deljanin poklonio u ime sponzorstva, udruzenju EURO Gusinje, za predstojece VECE DIJASPORE 2017, koje ce se odrzati 2. decembra 2017. u restoranu Riccardo's u Astoriji, sa pocetkom u 7:00pm.
Dosadasnji sponzori:
Ramo Kobilic (Holandija) 250 eura
Hadzi Ago Koljenovic $500
Braca Haso i Suljo Deljanin $1,000
Almir Bektesevic $400
Suco Markovic $500
Ismet Sujak - povratana avionska karta za zavicaj
Rasim Toskic $500
Iz udruzenja EURO Gusinje imamo informaciju da imaju jos donatora koji zele da sponzorisu ovaj dogadjaj, o cemu cemo vas uskoro i obavijestiti. (Gusinje Plav Press)
Dzenaza za Ljucević Bajrama Zinku - Gusinje, cetvrtak 23. novembar 2017 u 13:00 sati    (22. novembar 2017)
   U Norveskoj je 16. novembra 2017 na ahiret preselila Ljucević Bajrama Zinka u 69 godini zivota.
Dzenaza ce se obaviti u cetvrtak, 23. novembra u 13:00 sati na mezarju u Gusinju.
Ozalosceni ćerka Šehreta, zet Safet, unucad Mirza i Haris, braca Ramo i Amir, sestra Remzija, bratanići i bratanične, sestrići i sestrične, brastvo Ljucevic i ostala mnogobrojna rodbina.
Svi smo Alahovi i svi se njemu vracamo
Zahvaljujuci udruzenju EURO Gusinje u procesu su aktivnosti oko bratimljenja Gusinja i jednog grada u New York drzavi   (21. novembar 2017)
   Kako nezvanicno saznaje nasa redakcija, u New Yorku su u toku radnje vezane za bratimljenje Gusinja i jednog od gradova New York drzave.
Tacnije, zavaljujuci aktivnostima clanova upravnog odbora udruzenja EURO Gusinje, kao simpatizerima ovog udruzenja, uspostavljen je kontakt sa THE ASSEMBLY STATE OF NEW YORK - ALBANY, vezano da se grad Gusinje pobratimi sa jednim od gradova New York drzave.
Kako nam rekose u ovom udruzenju, ove radnje su samo nastavak price koja je potekla iz nedavne posjete Podgorici predsjednice opstine Gusinje Anele Cekic, kada je boravila u sluzbenoj posjeti Ambasadi SAD, i tom prilikom se susrela i razgovaral sa ambasadorkom Nj.E.gda Margaret Ann Uyehara. Tokom razgovora, izmedju ostaloga, obostrano je naglasena zelja da se grad Gusinje pobratimi sa jednim gradom u SAD
Poneseni ovom idejom, u humanitarnom udruzenju EURO Gusinje New York, nisu sjedeli skrstenih ruku, vec su zahvaljujuci licima koja postuju njihov rad, zvanicnim kanalima stupili u kontakt sa relevantnim sluzbanma u New York drzavi.
Ostatak neophodne procedure sprovesce relevantne institucije na vecem nivou, o cemu cemo vas uskoro i obavijestiti. (Gusinje Plav Press)
U susret izricanju presude Ratku Mladicu, BBC-jev film "Krvnik iz Bosne"  (21. novembar 2017)
Ne propustite! Ekskluzivno, u susret izricanju presude Ratku Mladicu, donosimo najnoviji BBC-jev kratkometražni dokumentarni film pod nazivom "Krvnik iz Bosne".
U Murini za 15 dana opljačkana kafana, trafika i pošta  (20. novembar 2017)
Varošica Murino kod Plava ovih dana je na meti razbojnika, pa je za 15 dana opljačkana pošta, kafana i trafika. Kako CdM saznaje iz izvora bliskih istrazi, na meti je prvo bio kafe bar Major odakle su za sada nepoznati počinioci ukrali 900 i više eura iz aparata za klađjenje.
Nakon toga, uslijedila je provala na trafici a kao što se može vidjeti na fotografiji provalnici su pokušali nasilno da uđu u objekat tako što su odvalili zadnji dio trafike (kliknite na sliku). Srećom, odatle je ukradeno samo nekoliko pakli cigareta.
Nepoznati razbojnici su poštu pokušali da opljačkaju prije dva dana, a kako im nije pošlo za rukom da provale sef i sinoć su pokušali. Mještani ovog malog mjesta za sjeveru Crne Gore su šokirani nemilim događjajima.
Policija iz Plava obavlja uviđjaj i intezivno radi na pronalasku počinioca ovog krivičnog djela. (CdM)
Ramo Kobilic iz Holandije donirao € 250 za VECE DIJASPORE 2017    (20. novembar 2017)
  Postovani clanovi odbora Euro Gusinje,
pozdravljam vas i selamim, i zelim vam uspjesnu organizaciju za VECE DIJASPORE 2017!
Pozdravio bih sve vase goste kako iz zavicaja tako i sve ostale prisutne.
Licno sam jos uvijek pod utiskom koji sam dozivio kao vas gost na vece dijaspore prosle godine, i zelim svima jos jednom da se zahvalim na svemu i na ukazanom povjerenju!
S obzirom na to da je Euro Gusinje humanitarna organizacija i poslije toliko uspjesno odradjenih humanitarnih akcija cast mi je i zadovoljstvo obavljati duznost koordinatora! Donacijom za VECE DIJASPORE 2017 od € 250,- zelim dati podrsku odboru!
Svima vama prvenstveno zelim dobro zdravlje, lijepo vece uz puno druzenja i veselja!
Ramo Kobilic - Holandija
Zabavno vece plavogusinjana u Švedskoj - Halmstad, subota 25 novembar. Gost veceri Rizo Hamidovic    (20. novembar 2017)
   U organizaciji zavicajnog udruzenja "Bor-Visitor" odrzat ce se zabavno vece plavogusinjana u Svedskoj kao i njihovih prijatelja i svih ostalih u HALMSTAD-u - 25 NOVEMBAR (subota) sa pocetkom od 18.oo sati. Sve posjetioce ce uz dobru muziku zabavljati nas dobro poznati pjevac RIZO HAMIDOVIC koji direktno iz Sarajeva dolazi za ovaj skup. Goste veceri ce isto zabavljti i Fare-Bend i Senida
Zabavno vece ce biti odrzano na sledecoj adresi: Pilefeltsgatan 54, Halmstad sa pocetkom od 18.00 sati. Vecera je planirana od 19-21 casova. Ulaznica sa vecerom i jedno pice je 300 kruna a za clanove udruzenja "Bor-Visitor" cijena je 250 kruna. Za sve goste koji budu dosli poslije 21 cas cijena ulaza je 200 kruna. Cijena sokova i kahvi je 20 kruna a cijena ostalih pica je 30 kruna. Obezbijedjeni su svedski vaktovi.
Zelja nam je da se u sto visem broju okupimo i druzimo. Ne treba da se zaboravljamo nego da se sastajemo. Pozeljno bi bilo da na vrijeme obezbijedite ulaznice zbog velikog interesovanja.
Spisak telefona na kojima mozete naruciti ulaznicu i dobiti informacije: 0702107632-Izet, 0765606717-Husnija, 0703588699-Refko, 0709448657-Senad, 0766336022-Sucko, 070499915-Ramo.
Dobrodosli, UDRUZENJE "BOR-VISITOR" ŠVEDSKA
Na ahiret je preselila Djuka Ćosaj, rodj. Hasandjekaj    (1938-2017)  (19. novembar 2017)
   U Gusinju je u petak, 17 novembra 2017 godine u 79 godini zivota na ahiret preselila Djuka Ćosaj, rodj. Hasandjekaj. Dzenaza je obavljena 18. novembra 2107 godine u selo Vusanje kraj Gusinja.
Ozalosceni: suprug Salih, sin Mustafa, kcerke Dusa, Hajrija, Sofija, Nedzmija, Sevdija i Fahrija, braca Zumber, Redzep i Saban, snaha Edina, unucad i ostala mnogobrojna rodbina.
PORIJEKLO STANOVNISTVA GUSINJA    (19. nov 2017)

Pise: prof. Rizah Gruda

Utemeljivaci i osnivaci danasnjeg Gusinja su Omeragici. Prvi koji je primio Islam dolaskom Turaka u ove krajeve 1455. godine je Omeraga Salja, a njegovo ime bjese Deda Salja, katolicke vjere, Albanac. Tadasnje turske vlasti dadose Omer-agi velike posjede u Gusinju i Plavu. Omer-aga imao je dva sina, Hasan-agu i Tahir-agu. Hasan-aga napravio prvu kucu iznad rijeke Grncara i osnova Omeragica mahalu u Gusinju, a njegov brat Tahir-aga osnova Omeragica mahalu u Plavu. Bili su jako odani turskoj vlasti i kod Turaka dobise veliki ugled kao i kod starinskog ilirskog stanovnistva. Zbog velike odanosti turskoj vlasti djecu Omer-age poslase u Istambul na skolovanje i tako potomci Omer-age postase dizdari (upraviteiji) Gusinja, Plava i Bihora od 1461 – 1590. Omeragici su Salje, ilirsko pleme, nacionalno se izjasnjavaju Bosnjacima. Dali su veliki broj visoko obrazovanih ljudi. Iz turskog perioda cuveni su Smail­aga i Adem-aga Omeragic.

Sa osnivanjem Gusinja prema turskim tefterima iz 1461. u Gusinju su zivjela turska plemena Basagi, (Basagici), Bumbari (Bumbarevici), Kapidzi (Kapidzici), Hodze (Hodzici), Koke, Peji (Pejici), Selimi (Selimovici) preci velikog bosnjackog knjizevnika, Mehmeda Mese Selimovica. Causi (Causevici), Sehu (Sehovici) Bardaki (Bardakici), Banderi, Cirik (Cirikovici), Biruli (Birulici), Smakoli (Smakocevici), Sadi (Sadici), Sestani (Sestovici).

Krajem 1495. godine Gusinje naseljavaju Bekteci (Bektesevici) iz Rijeke Crnojevica. Kao muslimani su dosli u Gusinje ilirskog porijekla su i nacionalno se osjecaju Bosnjacima. Mulici i Kobilici su od Bektesevica i jedan su rod. Dali su veliki broj ucenih ljudi (sin Abdulaha Bektesevica, Ejup Bektes rodjen u Gusinju u vrijeme Kemal pase Ataturka zavrsio je visoke vojne sko1e u Njemackoj za vojnu industriju i bio je ministar u vladi Turske u periodu od 1929 – 1933.)... nastavak teksta

Sjećanje na rah. Bicić Hamdiju – Hamda   (19. novembar 2017)
   Dana 19-tog novembra se navršava 5 godina od kako više nije sa nama naš dragi Bicić Hamdo.
Vrijeme koje prolazi ne može da ispuni tugu i prazninu koju si ostavio u našim srcima. Tvoja toplina i dobra djela su nalazile prave adrese.
Dobrota je velika vrelina po kojom te ljudi pamte. Imao si uvijek razumijevanja za sve, nikad ti ništa nije bilo teško, bio si i ostao naša ponos i uzor svima nama. Tvoj dragi lik i tvoja plemenita duša ostat će vječno u našim srcima.
Na putu Allahovog mira prati te naša ljubav vječna od zaborava. Molimo dragog Allaha dz.š. da ti podari lijep dzenet.
Tvoja porodica: supruga Nadzija, sinovi Nedžad i Dženad, kćerka Enisa, zet Elvis, snahe Azra i Anela i tvoja unučad...
Sjećanje na rah. Bicić Hamdiju – Hamda  (19. novembar 2017)
Dana 19. novembra 2017 navršavaju se pet godina od kako nas je napustio naš voljeni brat Hamdija-Hamdo Bicić.
Dragi brate, smrt je kraj jedino ako zaboraviš i okreneš novu stranicu, a ne osvrneš se na prošlost. Voljeni naš, ti nikada nećeš biti zaboravljen. Sjećanje na tebe, tvoju dobru dušu i plemenitost živjeti će vječno u našim srcima. Teško se mirimo sa surovom istinom da nisi više sa nama, ali svesno koracamo dalje ponosni što smo te imali. Voljeni nikad ne umiru dok žive oni koji ih vole, koji ih se sjećaju.
Tvoji najmiliji: braća Zuko, Suljo, Baco i Džeka, sestre Hajrija, Saljka, Muška i Ćama, bratanići, sestričići i sestrične..
Povodom najnovijih Muslimovićevih laži: "Jedna vreća za mog sina Bakira"    (18. novembar 2017)
  Autor: Press Centar SBB
  Nakon višemjesečnog orgijanja propagandne mašine SDA, koja njihovom najvećem rivalu Fahrudinu Radončiću, pokušava da podvali najgnusnije laži, Press Centar SBB-a podsjeća na dvije činjenice:
Fikret Muslimović, visoki oficir KOS-a, je čovjek sa najdirektnijim vezama sa mudžahedinima, islamskim radikalima, iranskom obavještajnom službom i političkim ubistvima, već dva puta osuđen zbog laži o Radončiću kojem pokušava da podmetne nepostojeće kodno ime Šćepo.
Prljava propaganda SDA, pokušava da ide i korak dalje, pa je nesretni Muslimović izmislio novu laž kako je Radončić tobože švercovao stotine tona robe kroz ratni sarajevski tunel. Međutim, što znaju svi u opkoljenom Sarajevu kroz taj tunel nije mogla proći ni šibica bez kontrole Bakira Izetbegovića i Prvog korpusa, pa Radončić s tim nije mogao imati nikakve veze.
Fikretu Muslimoviću slijedi tužba za klevetu, i dodatno, krivična prijava zbog nepoštovanja Suda i pravomoćne presude kojom je osuđen zato što je lagao na Radončića i izmišljao Šćepu.
SBB upućuje javnost na film "Jedna vreća za mog sina Bakira" koji najbolje objašnjava šta je i ko radio u prošlom ratu.
Kraću veriju filma u trajanju od pet minuta pogledajte ispod:
Hadzi Ago Koljenovic donirao $500 za VECE DIJASPORE 2017    (18. nov 2017)
  Kako se blizi termin za odrzavanje manifestacije VECE DIJASPORE 2017 - Subota, 2. decembar, organizatoru udruzenju EURO Gusinje, pristizu nove donacije za sponzorstvo.
Kao i u uvjek do sada, sesti put za redom, hadzi Ago Koljenovic sponzorise i ovu manifestaciju donacijom od $500
Dosadasnji sponzori:
Braca Haso i Suljo Deljanin $1,000
Almir Bektesevic $400
Suco Markovic $500
Ismet Sujak - povratana avionska karta za zavicaj
Rasim Toskic $500
Iz udruzenja EURO Gusinje imamo informaciju da imaju jos donatora koji zele da sponzorisu ovaj dogadjaj, o cemu cemo vas uskoro i obavijestiti. (Gusinje Plav Press)
Vucic i Dodik u panici, jer Bosnjaci i bosansko-hercegovacki patriote ne daju da se BiH komada!    (18. novembar 2017)
  Kolumna; prof. Dzemo Hot
  Pametni ljudi su davno rekli da "Vuk dlaku mijenja a cud nikad ", najnovije bi se reklo da "Vucic odijelo mijenja a cud nikako".
Ovaj tekst je nastao kao refkeks prekjucerasnjeg intervjua televiziji "Dojche Wele " od strane bosnjackog clana predsjednistva BiH gospodina, Bakira Izetbegovica. Izmedju ostalog, nakon sto je upitan u vezi priznavanja (nepriznavanja) nezavisnosti Kosova od strane BiH, Izetbegovic je rekao da bi sto se tice njega i Bosnjaka Kosovo bilo davno priznato, ali to se ogleda zbog toga sto ne postoji konsenzus od srpskog i hrvatskog clana Predsjednistva koji taj proces koce. U intervjuu je podsjetio kao primjer na nelogicnost, da Albanci slobodno putuju po Srbiji i beve se biznisom dok u BiH im to nije omoguceno iz pomenutih razloga sto predstavlja apsurd. Na pitanje novinarke "DW" "Ako bi bezbijednost BiH bila ugrozena s' vana...". Bakir Izetbegovic je u svojstvu clana BiH predsjednistva jasno i nedvosmisleno odgovorio "Shodno Ustavu BiH, mi cemo se braniti bez obzira od koga nam zaprijeti opasnost ..!".
Slusajuci, analizirajuci dati intervju i ono sto je u vezi Kosova i moguce ratne prijetnje s polja BiH integritetu, nista sporno i nista nelogicno u intervjuu gospodina Bakira Izetbegovica. ... nastavak teksta
General Muslimovic: Radoncic i Ceric, jesu li Šcepo i Vezir? Fahro je smrcu prijetio Harisu.    (18. novembar 2017)
Most na rijeci Vruji u alarmantnom stanju   (17. novembar 2017)
Zahvaljujuci Zuvdiji Bajraktarevicu, pogledajte danasnje snimke u kakvom stanju se nalazi most, odnosno ograda mosta na rijeci Vriji, na raskrsnici za sela Krusevo i Koljenovice (Koljnovice).

U Centru za kulturu Plav održana promocija knjige “ Ključ”, autora Mirsada Hadrovića.    (17. novembar 2017)
  Pise: Sena Vatić
   Danas je u prostorijama Centra za kulturu Plav održana promocija knjige “ Ključ”, autora Mirsada Hadrovića. O knjizi su govorili profesor maternjeg jezika i književnosti Alija Redžematović i magistar islamskih nauka, Mersid ef. Halilović. Moderator promocija bila je Sena Vatić.
Mirsad Hadrović je rođen 20. 07. 1974. godine u Vrbici, opština Petnjica. Osnovnu školu završio u rodnom kraju dok je srednju školu (medresu) i Fakultet islamskih studija završio u Novom Pazaru. U toku studiranja bio je jedan od osnivača kao i glavni i odgovorni urednik studentskog časopisa Talib. Godine 2013, objavio knjigu “Vakufi u Beranama”. Svoje stručne i literalne radove objavljivao je u Elifu, Glasu islama, Oslobođenju, Reviji Sandžak, itd. Radi u Medresi ”Mehmed Fatih” u Podgorici, kao profesor na predmetu ahlaka, kao i vaspitač. Oženjen je i ima troje djece. Živi u Podgorici.
Priča “Ključ” je prvenstveno odgojnog karaktera bazirana na islamskom predznaku koji nije pošteđen surove okoline; u njoj ćemo zateći porodicu koja živi težačkim životom kojim su obilježene mnoge generacije ovog podneblja. Ova priča je ujedno i ogledalo svakog od nas ponaosob i one linije koja se pod teretom života vrlo lahko i neneosjetno pređe i padne u ruke svim nepodobnim porocima…
Kao što je Tolstoj kazao: ”Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način.” Tako ni Eminova porodica u ovoj priči nije izuzetak. Gubitak brata u djetinjstvu zauvjek će obilježiti njegov ostatak života kroz koji će tumarajući pokušati da pronađe smisao svemu: od uglednog prodavca do pijanice koji će poslednji saznati da mu je otac umro, onda sunovrata u zatvor u kojem će pronaći smisao onome čemu ga je podučio dok je bio dijete babo mu i lokalni efendija.
I kao sto na pocetku knjige stoji: “ Sinak moj, svaki put kad napišeš samo deset harfova (slova), pogledaj u svoju dušu i reci da li vidiš kod sebe povećanje bogobojaznosti, blagosti, dostojanstva i ozbiljnosti. Ako ne vidiš, znaj da si se bavio onim što ti šteti, a ne onim što ti koristi. (Sufjanova majka)
Detaljnija dešavanja iz knjige ostavljamo budućim čitaocima da saznaju.
Autor knjige na kraju skupa se zahvalio svim saradnicima koji su mu pomogli u toktoku pisanja svog prvog literarnog djela kao i prisutnima na promociji.
Gusinjani oduševljeni "Podgorskim biserima", Ines Omeragic Miss koncerta!    (17. nov 2017)
  Prošlog vikenda mladi Grncarci, clanovi BKUD "Pogdorski biseri“ sa svojim su rukovodstvom posjetili jednu od najmladih opština u Crnoj Gori, opštinu Gusinje, gdje su bili srdacno docekani od strane tamošnjih gradana te održali folk-koncert za pamcenje.
Takode su, u sklopu svojih kulturno-umjetnickih djelatnosti, zajedno sa clanovima KUD "Džafer Nikocevic" iz tog grada, defileom kroz glavnu gradsku ulicu u Gusinju kao i pjesmom i igrom, a pogotovu bosanskim i kosovskim zastavama, razgalili srca domacina koji su bili oduševljeni dekorom kao i njihovim nastupom na otvorenoj sceni. Posebno se mora istaci pomenuti folk-koncert gdje su izvodena narodna kola, pjesme i igre sa tamošnjih prostora, posebno sa neizbježnim "Halaturkom“ te crnogorskim, bosanskim i albanskim kolima, kao i izvodenje bošnjackih i albanskih pjesama i igara prizrenskog regiona. Prizrensku delegaciju, da se tako izrazimo, srdacno su, u ime opštine Gusinje, docekali predsjednica te crnogorske opštine Anela Cekic sa saradnicima, koja je poželjela da se ovakve i slicne manifestacije ova dva prijateljska kulturno-umjetnicka društva nastave i u buducnosti. Nakon odlicno izvedenog folk-koncerta ova dva kulturno-umjetnicka društva imali smo prilike porazgovarati sa gospodom Anelom Cekic, predsjednicom opštine Gusinje, koja je, uz selame svim našim citaocima, izmedu ostalog, istakla:.. nastavak teksta
Sjećanje na rah. Bicić Ruždiju - Ruška    (17. novembar 2017)
   Dana 17-tog novembra navršava se 9 godina od kako više nije sa nama naš dragi suprug, otac i djed Bicic Ruška.
Prošlo je 9 godina od tvoje smrti, ali ti vjecno živiš u nama kroz najljepše uspomene, koje bolno podsjecaju na ljubav i pažnju koju si nam pružao. Ništa ne može izmjeriti našu tugu i bol za tobom i nikad nece izblijediti ljubav prema tebi i tvom plemenitom liku. Ponosni smo na tebe sto smo te takvog imali.
Molimo Allaha dž.š. da ti podari lijep dženet.
Tvoja porodica: supruga Surka, sinovi Sead i Sanel, snaha Amela, unucad Sajma, Ruždija i Maida
Sjećanje na rah. Bicić Ruždiju - Ruška    (17. novembar 2017)
   Dana 17. novembra 2017 god; navršava se devet godina od kako nas je napustio naš voljeni brat, djever i stric Ruždija - Ruška Bicić.
Ni vrijeme ne može učiniti zaborav, jer je tuga i bol za tobom duža od vremena. Sjećanje na tebe ostaje u nama i posle nas.
Tvoji najmiliji: braća Zuko, Suljo, Baco i Džeka, sestre: Hajrija, Saljka, Muška i Ćama, snahe, bratanići i bratanična.
Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun- Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Rafet Husovic: Ne znam koji ce musliman poci više da vidi Sahat kulu    (16. nov 2017)
   Predsjednik Bošnjacke stranke Rafet Husovic kazao je za RTCG da od vecinske Crne Gore ocekuje da ukloni krst sa Sahat kule.
"Ja nijesam vratio krst i onaj ko je to uradio nije imao sluha za gradansku Crnu Goru. Nijesmo se stranacki miješali u to. Skoro kompletna društvena javnost osudila je vracanje tog krsta i što se nas tice to je pitanje zatvoreno, ali ocekujem od vecinske Crne Gore da ukloni krst. Kada ce to uradit ne znam, na njima je da to urade", kazao je Husovic u emisiji "Iz pravog ugla" na Javnom servisu. On dodaje "da više nema volje ni da prodje pored Sahat kule".
"Ne znam koji ce musliman poci više da vidi Sahat kulu", kazao je Husovic, dodajuci da stavlja tacku na ovu pricu.
Upitan da li ovo pitanje može proizvesti etnicku distancu odgovara odricno.
"Povodom ovoga mi rijec više necemo reci, ali taj koji je donio odluku treba da prode tuda pa ce znati što je uradio", kazao je Husovic. (Analitika)
Vremeplaov: PLAV 1985   (16. novembar 2017)
Gusinje - Gostovanje BKUD "Podgorski biseri" Prizren   (15. nov 2017)
Sari Markišic iz Plava i Tei Selimaj iz Gusinja nagrade na konkursu VI "Multimedijalnog festa"    (15. novembar 2017)
   U sali Gimnazije "Tanasije Pejatovic" u Pljevljima, uz prigodan program, urucene nagrade na konkursu VI " Multimedijalnog festa", na nacionalnom nivou NVO "Da zaživi selo", za mlade talente.
U oblasti fotografije od pristiglih 30 radova na temu " Mladi u ocima mladih", prvu nagradu je dobila Maša Stevovic iz Žabljaka, dok je drugo mjesto pripalo Stevu Tošicu iz Pljevalja.
Nagrada za literarne radove, od ukupno 80 pristiglih dobila je Nevena Jovovic iz Pljevalja za prozu-esej, dok je druga nagrada urucena Sari Markišic iz JU SMŠ " Beco Bašic iz Plava, ciji je mentor Senada Ðeševic, prof. maternjeg jezika i književnosti. Prva nagrada za poeziju pripala je Nemanji Dragošu iz Pljevalja, dok je druga nagrada urucena Tei Selimaj iz Gusinja, koja je sada student prve godine pedagogije u Nikšicu, cije literarno stvaralaštvo i dalje prati njena bivša profesorica Senada Ðeševic, prof. maternjeg jezika.
HASIC SEMIR - Restoran CAKOR: petak, subota i nedelja   (14. novembar 2017)
HASIC SEMIR - Restoran & Bar "CAKOR"

Petak, Subota i Nedelja - 17, 18, 19 novembar

U ovom restoranu služe prvoklasno pecenje, kuvana i jela sa roštilja

Restoran & Bar "CAKOR"
632 East 186 Street Bronx, NY 10458

Info: 718 733 2300
Braca Haso i Suljo Deljani donirali $1,000 za VECE DIJASPORE 2017    (14. nov 2017)
   Da bi radili u kontinuitetu, odnosno mogli organizovati manifestaciju VECE DIJASPRE, humanitarno udruzenje EURO Gusinje pomazu njegovi vjerni sponzori. A kada je rijec o sponzorima tj donatorima, onda svakako medju prvima su braca Haso i Suljo Deljanin iz New Yorka.
Zapravo, i ne samo za manifestaciju VECE DIJASPORE 2017, koja ce se odrzati u subotu, 2. decembra, braca Haso i Suljo Deljanin bez izuzetka ucestvuju u svakoj humanitarnoj akciji koju pokrece udruzenje EURO Gusinje ili redakcija naseg veb magazina Gusinje-Plav.com.
Ovoga puta, ostali su dosljedni sebi i za VECE DIJASPORE su donirali $1,000.
Dosadasnji sponzori:
Almir Bektesevic $400
Suco Markovic $500
Ismet Sujak - povratana avionska karta za zavicaj
Rasim Toskic $500
Iz udruzenja EURO Gusinje imamo informaciju da imaju jos donatora koji zele da sponzorisu ovaj dogadjaj, o cemu cemo vas uskoro i obavijestiti.
Ambasadorka SAD u dvodnevnoj posjeti opštini Gusinje   (13. nov 2017)
  U Gusinju je u dvodnevnoj posjeti boravila ambasadorka Sjedinjenih Američkih država Nj.E.gđa Margaret Ann Uyehara sa svojim saradnicima gdje je tom prilikom prvog dana zajedno sa predsjednicom opštine Gusinje Anelom Čekić, potpredsjednikom Husom Brdakićem i direktorkom NP Prokletije Irmom Pupović posjetila Nacionalni park Prokletije odnosno dolinu Grebaje gdje se u kraćoj šetnji upoznala sa potencijalima i prirodnim ljepotama Grebaja.
Drugog dana posjete ambasadorka Uyehara je na zvaničnom sastanku u kabinetu predsjednice opštine Gusinje imala je razgovor sa predsjednicom Anelom Čekić i njenim saradnicima gdje je predsjednica Čekić kazala da joj zadovoljstvo što je u prilici ugostiti ambasadorku i njene saradnike, prezentirala joj je potencijale koje opština Gusinje posjeduje, predstavila aktuelne projekte te iskazala da vjeruje da će ova posjeta imati rezultata za što bolje ostvarivanje saradnje te očekuje podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Drzava u određenim projektima.
Na kraju radne posjete ambasadorka Uyehara je posjetila i etno sobu odnosno Gusinjsku sobu gdje je imala prilike da se upozna sa kulturom i tradicijom ovog kraja kao I da tokom kraćeg obilaska vidi rukotvorine ovog kraja. (Gusinje Plav Press)

VEČE DIJASPORE - Subota, 2. decembar 2017.   (13. nov 2017)
Ambasadorka SAD posjetila NP Prokletije   (13. novembar 2017)
Ambasadorka Sjedinjenih Americkih Drzava Margaret En Uehara u nedelju je posjetila NP Prokletije i time pokazala posvecenost svoje zemlje u ocuvanju crnogorske kulturne i nacionalne baštine.
Direktorica NP Prokletije Irma Pupovic je istakla da se tokom šetnje parkom, u opuštenoj i neformalnoj atmosferi razgovaralo o prirodnim ljepotama ovog kraja, i da svako godišnje doba na osoben nacin istice prirodne ljepote ovog parka. Vodic parka Zuvdo Bajraktaevic je upoznao gošcu i ostale o dolini Grebaje i vrhovima koji je okružuju.
Takodje u drustvu ambasadorke Sjedinjenih Americkih Drzava bila je i predsjednica opstine Gusinje Anela Cekic i potpedsjednik iste Beli Brdakic. (Analitika)
52 dana od tragicne smrti Omara Hadzialjevica  (12. novembar 2017)
  Dragi Omare,
Vrijeme prolazi, ne donosi zaborav vec ponos sto smo te takvog imali. Proslo je tuznih 52 dana, u srcu tuga a u dusi velika praznina.
Tvoju dobrotu i toplinu nesebicno si dijelio svakom. Sada kada tugujemo za tobom i dalje budi tako dobar na nekom boljem mjestu jer ovaj zivot je kratak a dzenet je vjecan.
Neka ti dragi Allah podari najljepse mjesto u dzenetskoj basti, ti to zasluzujes.
Tvoja neutjesna tetka Alida i teco Saco sa djecom.
Danas su 52 dana od tragicne smrti Omara Hadzialjevica   (11. novembar 2017)
   Osobe ne umiru dok zive u srcima ljudi koji ih iskreno vole. Sjecacemo se tebe zauvjek, tvoj osmjeh zaboraviti ne mozemo. Rana na srcima je svakim danom sve veca jer nisi vise medju nama. Ljepoto nasa, ponosu i najljepsi cvijete nase familije, u dovama te cuvamo i molimo uzvisenog Allaha da miloscu svojom te uvede u dzenetske baste.
S ljubavlju,
stric Mesko, strina Sevda i sestra Sajma
Danas su 52 dana od tragicne smrti Omara Hadzialjevica   (11. novembar 2017)
   Volio si zivot, znao si zivjeti, znao si se radovati najmanjoj sitnici. Bio si nas brat, nas ponos, neko ko se zaboraviti ne moze. Volio bi ovaj bratic tvoj mali da sanjao samo ruzan san, da njegov "lepi brat" (kako sam te zvao) nije otisao "na daleki put", kako mama kaze.
Znas, tvoj bratic svaku noc ugleda jednu zvjezdicu i tiho sapne to je moj "lepi brat".
Allahu dragi, podaj da ta zvijezda vjecno sja o da Tvojom voljom obasjava dzenetske baste.
Nedamo te zaboravu lijepi nas.
Voli te tvoj brat Ajan!
Na ahiret je preselila Vildana Radoncic, rodj. Pilica    (1967-2017 )(11. novembar 2017)
   Danas je u New Yorku na ahiret preselila Vildana Radoncic, rodj. Pilica, u 50. godini zivota.
Zdravoglava se prima danas od 4 pm u Bosnjackoj kuci, kraj Ali-pasine dzamije u Astoriji. Dzenaza namaz se klanja u nedelju, 12 novembra u 9am, nakon cega ce se odrzati dzenaza na mezarju na Long Islandu.
Ozalosceni: suprug Ramiz, kcerka Leonela, sinovi Jasmin i Adnan, majka Muradija, sestra Gina i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo
Danas su 52 dana od tragicne smrti Omara Hadzialjevica   (11. novembar 2017)
   Dragi naš Omare,
danas se navršava 52 dana od kako nam šetaš dženetskim baštama.
Tamo gdje si ti nas nema ni u tragovima, tamo gdje smo mi sve je puno tebe.
Neutješni i ponosni roditelji Safeta i Haris i brat Dino.

Danas su 52 dana od tragicne smrti Omara Hadzialjevica   (11. novembar 2017)
   Kazu: "Bog dao, Bog uzeo,"
Bog te je dao tako lijepog, vedrog i plemenitog da bim bilo zalije, da bi nam vise nedostajao. Fali nam tvoj osmjeh, ljepota i dobrota, da te prebolimo ne mozemo.
Omare, ostavio si svoje da tuguju za tvojom prerano izgubljenom mladoscu. Nadamo se da si otisao na neko bolje mjesto. Molimo Allaha da ti podari lijep dzenet a tvojoj dusi rahmet.
S ljubavlju,
Adzo Husko i strina Jasmina.
Danas su 52 dana od tragicne smrti Omara Hadzialjevica   (11. novembar 2017)
   Sjećanje na tvoj lik, ljepotu, dobrotu, nevini osmijeh, toplinu, iskrenu srdačnost i ljubav koju si svima nesebično pružao nam pomaže da se branimo od neizmjerne i riječima neopisive tuge i praznine koju osjećamo.
Molimo Allaha da ti podari lijep dzenet i dusi rahmet.
S ljubavlju,
Bekim, Meliha i Elma
U Novom Pazaru odrzana projekcija filma Senade Đešević    (11. novembar 2017)
   Deveta projekcija (edukativnig i preventivnog karaktera) filma "Mi djeca sa stanice Zoo", realizovana je 10. 11. 2017. godine u Svečanoj sali u Novom Pazaru, a šesta humanitarnog karaktera. Ovaj put, za mnogobrojnu porodicu Azre Lekić, iz sela Dilice, kod Novog Pazara.
Ovim putem bih se zahvalila direktiru Kulturnog centra, gospodinu, Memić Hasanu, koji nam je omogućio projekciju filma, Hasni Ziljkić, koja je nesebično radila na organizaciji same projekcije, Selviji Ferizović i Nezrini Dolovac na madijskoj podršci, učenicima "Gimnazije" i "Tehničke škole" iz Novog Pazara, studentima i svima koji su na bilo koji način pomogli da projekcija filma protekne u najboljem redu.
Neizmjerno hvala uvaženim piscima Šefki Begović Ličina i Selviji Ferizović, koje su svojim prisustvom uveličale ovo veče.Naglasila bih, da je, pored ostalih, ovu akciju podržao, direktor kompanije "Elan", Erdin-Bato Markišić, donirajući 100 eura.
Za web magazin Gusinje-Plav.com iz Plava - Senada Đešević
Sjecanje na Hasniju Markovic, rodj. Mehmedovic    (14.2.1932 - 11.11.2015)  (11. novembar 2017)
   Dvije godine od kako nisi sa nama. Draga nasa majko, ne blijedi slika na tvoj dragi lik, tvoju dobrotum plemenitost i srecan život proveden s tobom. Ponosne što smo te takvu imalem vjecno ceš živjeti u našim srcima.
Da Ti dragi Allah podari Dzenet
Tvoje kcerke: Sabaheta, Bahrija, Hasiba, Mirsada, Bisera i Elida.
Svi smo Alahovi svi Se njemu vracamo
ŠK "Plavsko jezero" je osvojio trece mjesto u Drugoj crnogorskoj ligi    (11. novembar 2017)
  Dana 05. 11. 2017. godine završena je Druga crnogorska liga u šahu, gdje je ŠK “Plavsko jezero” napravio iznenadenje osvajanjem treceg mjesta. Nakon pet odigranih kola, šahisti Ibra su osvojili prvo mjesto i titulu prvaka Druge lige, dok je ”7. Oktobar”iz Podgorice drugi. ŠK “Plavsko jezero” iz Plava je treci, ŠK “Anpasan” iz Kolašina cetvrti, andrijevicki “Komovi” su peti, dok su posljednje, šesto mjesto osvojili šahisti ŠK” Bihor“ iz Petnjice. Treba istaci, da se u posljednjem kolo odlucivalo za drugo mjesto i direktan ulazak u Prvu crnogorsku ligu izmedu ŠK “Plavsko jezero” i ŠK “7. Oktobar”. Nažalost šahisti iz Plava i Gusinja nijesu imali dovoljno snage da dodu do senzacije i udu u Prvu crnogorsku ligu.
Ovo je prvi put u istoriji kluba da se ŠK "Plavsko jezero" nade na pobjednickom postolju. Uspjeh je puno veci ako se ima u vidu da ŠK "Plavsko jezero" zbog finasijskih razloga nema prostoriju za igru niti potreban broj garnitura za igru.
Osnovni sastav kluba cine: Kemal Purišic, Esad Purišic, Stevo Turkovic, Ahmed Deljanin, Hako Redžepagic, Jakup Canovic, Safet Kojic, Ekrem Cekic, Damir Canovic i Safet Cekic
Foto-reportazu pogledajte na ovom linku.
Rezultate,tabelu i statistiku možete da vidite na sljedecem linku (Gusinje Plav Press)
Prodaje se kuca u Gusinju    (11. novembar 2017)
Prodaje se kuca u Gusinju, sa 7.5 ari parcele na izuzetnoj lokaciji - 150 metara od Stare dzamije.
Korisna povrsina kuce je 180m2 (10x9)m, a sagradjena je 1988 godine.
Kontakt: 0031641732011
Avdo Medjedovic, „balkanski Homer”    (10. nov 2017)
Avdo Mededovic (selo Obrov kod Bijelog Polja, 1875. - 1953.), muslimanski je guslar iz Crne Gore. Jedan je od najvecih bošnjackih epskih pjesnika. Njegova epska pjesma Ženidba Smailagic Meha ima 12.311 stihova i duga je kao Ilijada i Odiseja. Americki naucnik Milman Parry, istraživac i profesor sa Univerziteta Harvard iz prve polovine 20. vijeka, nazvao ga je „balkanskim Homerom”.
Istraživajuci epsko stvaralaštvo na širim balkanskim prostorima, a u cilju odgonetanja tzv. „homerovskog pitanja”, jedan od najuticajnijih klasicnih filologa 20. vijeka, profesor na prestižnom americkom univerzitetu Harvard, Milman Parry, zabilježio je, tokom 1935. godine, na specijalnim aluminijumskim fonografskim plocama, 80.000 Avdovih epskih stihova. Na osnovu tih istraživanja Parry je zasnovao modernu teoriju usmene književnosti i modernu homerologiju. Nastavljac Parryjevog rada na sakupljanju epskog stvaralaštva Albert Bates Lord, takoder profesor na Harvardu, godine 1950./51., zabilježio je još 18.000 Mededovicevih stihova, kompletirajuci na taj nacin impozantnu kolekciju od oko 100.000 stihova „sandžackog Homera” Avda Mededovica
Rasim Toskić $500 - Sponzor za Veče Dijaspore 2017   (10. novembar 2017)  Rasim Toskić $500 - Sponzor za Veče Dijaspore 2017
Na oglas u Plavu traže vozača tramvaja i trolejbusa   (9. novembar 2017)
   A kada je zaopšljavanje u Crnoj Gori u pitanju, danas nam stiže jos jedan "biser" iz Plava.
Naime, na zvaničnom sajtu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, objavljen je oglas za radno mjesto u Plavu, u kojem se traži vozač/ica tramvaja i trolejbusa.
U oglasu je navedeno da se vozač traži u Osnovnoj školi "Hajro Šahmanović".
Provjera radnih sposobnosti, kako se navodi, nije previđjena.
Tko zna, znajući koliko se (ne)ulaže u Plav i Gusinje, možda jednog dana prorade TRANVAJ i TROLEJBUS. Nikad se ne zna.
Kliknite na sliku u lijevom uglu da pogledate orgnalni oglas
"Bane i Tode decu razonode, za decu do 100 godina"   (9. novembar 2017)
   Danas je u organizaciji Centra za kulturu Plav a u saradnji sa dječijem piscem Todom Nikoletićem, u prepunoj sali Centra za kulturu prikazan muzički šou „ Bane i Tode decu razonode, za decu do 100 godina. „
Akteri predstave su pjesnik i dramski pisac Tode Nikoletić, jedan od najpopularnijih stvaraoca za najmlađe, autor preko 40 knjiga za djecu, mnoštva drama (40) i igrokaza za decu (400). Neka od njegovih djela uvrštena su u školske lektire i čitanke, a njegove komponovane pjesme pjevaju velike muzičke zvezde(preko 500 komponovanih pjesama ). Pored divnih pjesama i drama, Tode je prepoznatljiv i po scenskom nastupu. Šoumen kakav se rijetko sreće oduševljava najmlađe pri svakom susretu s njima. Organizator je kako književnih festivala, tako i poetskih konkursa za mlade, na kojima se trudi da afirmiše talentovane mališane, i Branimir Rosić, scenarista, kompoziotor, kantautor, tv voditelj čuvenog serijala „ Hajde sa mnom u obdanište „.
Predstava za djecu ''Bane i Tode djecu razonode'' je svojevrstan poetski teatar sa mnoštvom interaktivnih zadataka koje djeca moraju zajedno sa glumcima riješiti u toku predstave. Brzalice, zagonetke, scenski pokret, muzički kviz, ples, igra memorije, takmičenje u pjevanju. Kroz igru najuspješniji u takmičenju dobijaju poklone u vidu kjniga. Vaspitanje kroz igru je najsvrsishodniji način da u djetetu pokrenete maštu, darovitost i kreativnost. Osim toga ovom predstavom se kod djece postiže scenska gipkost, usavršava scenski govor, oslobađa trema i pokreće inteligencija.
Mališani su više od sat vremena uživali u fantastičnom programu, smijali se i dobacivali Todetovim i Banetovim šalama. Neophodnost ovakvih programa je ogromna, jer ona pruža djeci mogućnost da se iskažu u svom talentu, da se oslobode. „ Biti neko u srcu djeteta je privilegija i najveće priznanje da ste korisno trošili svoj talenat. Djeca prepoznaju one koji ih vole i koji im pružaju mogućnost da srećno odrastaju.“ – rekao je Tode
Centar za kulturu je već radio dvije dječije predstave po tekstu Toda Nikoletića, a planirano je da se nastavi saradnja i u planu su još dvije , jedna za odrasle i jedna za djecu.
A kako je sve izgledalo pogledajte na slikama i video zapisima...
Za web magazin Gusinje-Plav.com iz Plava - Sena Vatic

U povodu 25 godina ZDPiG "Izvor" - Književno veče akademika i književnika Zuvdije Hodžića   (9. novembar 2017)
   Zavičajno društvo Plava i Gusinja "Izvor" u saradnji sa Ambasadom Crne Gore i Konzulatom Crne Gore u Republici Sloveniji održalo je 25. oktobra 2017. književno veče akademika i književnika Zuvdije Hodžića. O njegovom životu i radu je govorio Vlatko Simunović, književni kritičar iz Podgorice. Inače, književno veče je posvećeno 25. godišnjici postojanja i djelovanja ZDPiG "Izvor" u Republici Sloveniji.
Predsjednik Zavičajnog društva Plava i Gusinja "Izvor"
Skender Bajrović, prof. lik. umjet.
Na ahiret je preselila Gutic Nurija, rodj. Lukovic    (1949-2017)  (8. novembar 2017)
   U New Yorku je danas, srijeda 8. novembra na ahiret preselila Gutic Nurija, rodj. Lukovic u 68. godini zivota.
Zdravoglava se odrzava danas od 4pm - 10pm u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji.
Ozalosceni:sin Melih, snaha Elvira, unuka Medina, unuk Dean, brat Ramiz Lukovic, sestre Emina i Remzija, i ostala rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Plav iz 1973 godine   (8. novembar 2017)
BRAĆA SINANAJ OTVORILA RESTORAN I U TOKIJU    (7. novembar 2017)
   Na prvom spratu novog Candeo hotela smještenog u Roppongi-ju, jednom od novijih i ekskluzivnih djelova Tokija, je prije desetak dana otvoren je novi restoran Empire Steak House.
Vlasnici restorana „Empire Steak House“ su braća Sinanaj rođena u Crnoj Gori. Jack, Jeff i Russ Sinanaj otvorila su prvi restoran „Empire Steak House“ 2010. godine, a nakon dvadesetak godina rada u ugostiteljstvu.
Nakon otvaranja i vodjenja tri vrlo uspješna restorana u Njujorku, biznis su proširili i na Tokijo. Na otvaranju restorana u Tokiju, braća Sinanaj nijesu zaboravila ni svoju Crnu Goru, pa je uz prezentaciju hrane i pića koji nudi ovaj restoran, upriličena i prezentacija Crne Gore.
Interesantno je da medju najboljim „stejkhaus“ restoranima u Njujorku, više njih drže ljudi porijeklom iz Crne Gore. Najpoznatiji su "Volfgang Stejkhaus" (Wolfgang Stakehouse) čiji su vlasnici Zijo Musić, Ramo Feratović i Volfgang Cvajner, “Klub A Stejkhaus”, čiji je vlasnik Bruno Selimaj i njegovi sinovi i naravno Empire Steak House braće Sinanaj. (Dijaspora.me)
Šta sve nije uradio Fahrudin Radoncic?   (7. novembar 2017)
Na ahiret je preselio Cirikovic (Rustema) Fahrudin-Fako   (1971-2017)  (7. novembar 2017)
   
U Plavu je u ponadeljak 30. oktobra 2017. u 46-toj godini zivota na ahiret preselio Cirikovic (Rustema) Fahrudin-Fako.
Dzenaza je opavljena u Plavu (Skic) 31. oktobra 2017 godine u 15 casova.

Ozalosceni: majka Hatema,kcerka Amina, braca Ferid i Fehim sa porodicama, sestre Ferida, Esma i Igbala sa porodicama, stricevi Seko, Beko i Fajko sa porodicama, hale, dajdzi i ostala porodica.
Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un -
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Ministar evropskih poslova Aleksandar Pejovic posjetio Gusinje   (6. novembar 2017)
   Lokalne samouprave ocekuju obaveze u procesu pristupanja, ali su im na raspolaganju i mogucnosti iz evropskih fondova cije je efikasno korištenje preduslov za unaprjedenje kvaliteta života gradana, ocijenjeno je tokom posjete ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovica Gusinju.Kako je saopšteno iz Ministarstva, Pejovic je sa saradnicima posjetio Gusinje u sklopu projekta Evropski dan u tvom gradu, u okviru kojeg je imao sastanak s celnim ljudima Opštine, ucestvovao na javnoj tribini „Ipa 2014-2020 – mogucnosti za lokalne samouprave“ i posjetio Osnovnu školu „Džafer Nikocevic“.
„Ministar je ukazao na znacajne mogucnosti koje su Gusinju na raspolaganju iz fondova EU, podsjetivši na dosadašnje projekte u ovoj regiji koji su bili usmjereni na jacanje službe spasavanja, životne sredine i raznolikosti Nacionalnog parka Prokletije, seoskog turizma, prikupljanja otpada i mnoge druge“, kaže se u saopštenju.Pejovic je, kako se navodi, naglasio je da je u pravcu njihovog efikasnog privlacenja neophodno jacati kapacitete zaposlenih u Opštini.
On je porucio da Gusinje može racunati na punu podršku Ministarstva evropskih poslova, kao i zajednickih sekretarijata pojedinacnih programa, u svim fazama projektnog ciklusa.
Predsjednica Opštine Anela Cekic istakla je da su organi lokalne vlasti opredijeljeni da, u saradnji i partnerstvu s organima državne uprave i organizacijama civilnog društva, rade na jacanju administrativnih kapaciteta neophodnih za napredak u procesu evropske integracije.
„Porucila je da ce Opština Gusinje aktivno raditi na primjeni evropskih standarda, ali i na izgradnji kapaciteta za privlacenje sredstava iz evropskih fondova koji ce doprinijeti razvoju Opštine“, kaže se u saopštenju.
Sagovornici su razmijenili mišljenje o rezultatima dosad realizovanih projekata, saglasivši se da su pred opštinom Gusinje odlicne mogucnosti, buduci da se nalazi na programskom podrucju više programa.
Generalna direktorica za evropske fondove, Ivana Gliševic Ðurovic, predstavila je mogucnosti iz nove finansijske perspektive koje su na raspolaganju Gusinju.
Tokom posjete Osnovnoj školi „Džafer Nikocevic“, Pejovic je s osnovcima, kao i srednjoškolcima iz odjeljenja Srednje mješovite škole „Beco Bašic“, razgovarao o procesu pristupanju Crne Gore EU, njihovom videnju Unije i ocekivanjima od buduceg clanstva. (CdM)
Lalić Hajro kandidovan za filantropsku nagradu "Iskra".   (6. novembar 2017)
Poštovani gradjani i citaoci web portala

Obavještavamo vas da je Mjesna Zajednica Prnjavor kandidovala Lalić Hajra za filantropsku nagradu "Iskra".

Naime, Savjet MZ je jednoglasno prihvatio predlog Predsjednika MZ Kolašinac Admira da predložimo Lalić Hajra za nagradu " Iskra".
 Ovim putem prvenstveno želimo da se zahvalimo Hajru na svom radu i humanitarnoj pomoći koju je u kontinuitetu proteklih godina pružao kako građanima tako i institucijama u Plavu. 
Međju ostalim mnogobrojnim donacija izdvojićemo sledeće:

- Izgradnja Centra u Prnjavoru $1.000

- Izgradnja Centra u Prnjavoru donacija u nameštaju 100 stolova i 10 stolica sa transportom preko $6.000 
- Komjuterska oprema O.Š. Hajro Šahmanović: 620 eura;

- Košarkaškom klubu Balkanski Ris 1.000 eura;

-Košarkaškom klubu Balkanski Ris 3.139 eura oprema 

-Košarkaškom klubu Balkanski ris 1992 eura obezbijeđen termin u sprotskoj sali za dvije godine;
Mi u MZ Prnjavor smo prepoznali rad ovog humaniste u opšte dobro i zato smo ga predložili za pomenutu nagradu.
Takođe se zahvaljujemo i sledećim licima na saradnji koji su mi pomogli u prikupljanju dokumentacije o Hajrovim donacijama na osnovu koje smo u skladu sa zakonom i nominovali Hajra za ovu nagradu, a to su: (Pupović Asmir /MZ Prnjavor);(Feratović Emir/Košarkaški klub Ris);(Mehmedović Omer/Ministarstvo prosvjete);(Vukanić Igor O.Š. "Hajro Šahmanović").

Nadamo se da će stručni žiri prepoznati učinak Lalić Hajra i u tom pravcu donijeti ispravnu odluku.
Smatramo da Hajro treba da posluži kao primjer svima nama kako da volimo i da ne zaboravimo svoj rodni kraj.


Rukovodstvo MZ Prnjavor
Fejzic sa Mihailom: "Hvala CPC zbog odnosa prema krstu"  (6. novembar 2017)
Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzic posjetio je mitropolita Crnogoprske pravoslavne crkve Mihaila.
To je prvi zvanicni susret dvojice poglavara, koji ce kako je receno oznaciti pocetak dobre saradnje dvije vjerske zajednice. Reis se zahvalio u ime Islamske zajednice i muslimana u Crnoj Gori Mihailu, na kako je rekao, hrišcanskom odnosu vecine prema manjini koju je CPC, kako je naveo, pokazala prilikom odluke Glavnog grada da se na Sahat kulu vrati krst.
Njih dvojica su ocijenili da je bratski odnos izmedu pripadnika svih vjeroispovjesti zalog za mir i napredak, ali da treba poboljšati odnose izmedu dvije vjerske zajednice.
Podsticanje mira i ljubavi medu svim crnogorskim gradanima bez obzira na vjersku pripadnost to je obaveza svih, zakljucili su mitropolit CPC i reis. (RTCG)
Na ahiret je preselila Iša (Muharema) Koljenovic, rodjena Hadzovic   (1927-2017)  (6. novembar 2017)
   U Kruševu (Gusinje) je u nedelju, 5. novembra 2017. u 90-toj godini zivota na ahiret preselila Iša (Muharema) Koljenovic, rodjena Hadzovic.
Dzenaza ce se odrzati u ponedeljak, 6. novembra 2017 u 2:00 sata poslije podne na mezarju u Gusinju.
Ozalošćeni sinovi Šaban i Senad, unuci Ljiljo i Alden, kćerke: Ljuma, Nurija, Hajrija, Malića, Mahija i Ifeta, mnogobrojni unuci, unuke i praunucad, porodice Koljenovic i Hadzovic, kao i porodice: Radoncic, Sinanovic, Vukel, Kukaj, Hakanjin i Ramovic.
Svi smo Allahovi i Njemu se vracamo.
Preko Bijelog Polja signal Elmag radija i do Gusinja   (4. novembar 2017)
  Elmag radio od danas se sluša u jos nekoliko crnogorskih opštinia. Tako je od danas nacionalni radio bogatiji je za frekvenciju u Bijelom Polju a iz Bijelog Polja signal stize i do Gusinja
- Elmag radio je kao brend od samog osnivanja 1994.godine, bio lider i pokretač mnogih ideja i inovacija. Kako ranije, tako i sada u novom ruhu, Elmag unosi standarde i modernizuje radijsku scenu Crne Gore, a dodatno nas raduje što ćemo ubuduće biti prisutni i u domovima širom Bijelog Polja, Mojkovca, Berana, Andrijevice, Plava i Gusinja. Kao grad koji je jako značajan ne samo na sjeveru već i u cijeloj zemlji, i koji se nalazi na raskrsnici važnih puteva, drago nam je da i stanovnici ove i drugih opština mogu pratiti naš program, od sada i putem frekvencije – rekao je Orhan Hodžić, predsjednik Oki Air grupacije, i prvi čovjek Medijske kapije Crne Gore.
Slušaoci Elmag radija u Bijelom Polju i okolini, kao i drugim opstinama mogu uživati uz jako slušane i praćene emisije “Crnogorsko jutro” i “Popodne uz Elmag”, koje se emituju svakog radnog dana, kao i uz emisije “Turistički atlas” i “Kulturni mozaik”, koje su na programu subotom.
- Ponosan sam i na saradnju sa partnerskim Naxi radiom, čije se dvije emisije - „Mojih 50“ i „Dodir noći“ emituju na talasu Elmag radija, svakog radnog dana - zaključio je predsjednik Oki Air grupacije, u okviru koje posluje i Mag radio, sa najboljom narodnom muzikom. (Gusinje Plav Press)
Ismet Šujak na VEČE DIJASPORE 2017 srećnom dobitniku poklanje povratnu avionsku kartu za zavičaj   (4. novembar 2017)
  Preostalo je skoro mjesec dana do najvećeg dogadjaja u našoj zajednici u New Yorku - VEČE DIJASPORE 2017, a humanitarnom udruženju EURO Gusinje, koje je organizator ove manifestacije, svakim danom pristižu donacije za sponzorstvo i nagrade za lutriju, koje će biti dodijeljene prisutnima te večeri.
Kao i prošle godine, tako i ove, Ismet Šujak, vlasnik restorana "ČAKOR" u Bronx-u, je ostao dosljedan sebi. On će jednom srećnom dobitniku lutrije te večeri darivati, ni manje ni više nego povratnu avionsku kartu za zavičaj.
Ono što valja naglasiti i što je veoma bitno, srećni dobitnik će sam izabrati termin odlaska i povratka iz zavičaja.
Upravni odbor humanitarnog udruženja EURO Gusinje, najsrdačnije se zahvaljuje Ismetu Šujak na još jednoj vrijednoj donaciji, kao i sponzorima Amiru Bekteševiću ($400) i Šuću Markoviću ($500).
Napomenimo i to da će VEČE DIJASPORE 2017, biti održano u subotu, 2. decembra 2017, sa početkom u 7:00pm, u Restoranu Riccardo's u Astoriji. Rezervacije sa večerom su obavezne i iznose: za odrasle $50 i djecu $30. Iste možete izvršiti kod nekog od članova Upravnog odbora ovog udruženja.
O programu i gostima večeri uskoro opširnije. (Gusinje Plav Press)
Ibrahim Reković: Politika je častan posao ali je ružan epitet „kurva“ dobila po nekim nečasnim političarima i njihovom ponašanju   (4. novembar 2017)
  Piše:Selma Šarkinović
  Plavljanin Ibrahim Ibro Reković mnogima je poznat kao svestrani umjetnik i hroničar čiji su radovi posvećeni zavičaju, odakle je i pronalazio inspiraciju. Veći dio svog radnog vijeka aktivno se bavio politikom. Bio je u dva mandata Poslanik Skupštine Crne Gore. Aktivno se bavio političkim radom i obavljao najodgovornije funkcije na nivou Opštine Plav i to: Predsjednik OK Saveza omladine, predsjednik OK SSRN-a, Sekretar Komiteta SK-a,predsjednik opštinskog Vijeća Sindikata, predsjednik Vijeća mjesnih Zajednica SO-e. U nekoliko mandata je biran za odbornika Skupštine Opštine Plav i mnoge druge funcije.
Politika je izgubila vrijednosti i kriterijume kakve je nekad imala, i kakvom je on pamti.
„Ono za šta sam se školovao počeo sam relativno kasno da radim, veći dio radnog i životnog vremena sam se profesionalno bavio politikom, onako kakvu sam je tada smatrao i doživljavao. Tada su se za napredovanje u politici i radnoj organizaciji vrednovali neki drugi kriterijumi: stručnost, rad, rezultati, odgovornost obavezama, autoritet, ugled u sredini i dr. Sada su te vrijednosti potpuno-tumbe okrenute. Odlučujuća je partijska pripadnost, poslušnost i lojalnost njenom čelniku. Ulazak u stranku je najčešće iz materijalnih a ne idejnih opredjeljenja“, priča Reković... nasatavak teksta
Posjeta delegacije Kongresa Bosnjaka Svijeta i KBSA2000 konzulatu Crne Gore u New Yorku   (3. novembar 2017)
   U okviru redovnih planskih aktivnosti, delegacija Kongresa Bosnjaka Svijeta (KBS)i Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike 2000, 02. novembra 2017. godine koju je predovodio prof. Dzemail Hot, pocasni predsjednik glavnog Odbora posjetili su Generalni Konzulat Crne Gore u New Yorku.

U delegaciji Kongresa pored prof. Hota bili su, Nedzad ef. Avdovic clan UO KBS i KBSA2000, Mirsad Rasic clan glavnog odbora KBS i clan rukovodstva Koordinacije KBSA2000 New York, ... nastavak teksta
Novi zakon: Zastave manjina mogu na svadbu, ne i u Skupštinu   (3. novembar 2017)
  Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka kazao je za „Dan” da je pripadnicima manjina novim zakonom dozvoljena upotreba nacionalnih simbola u privatnim proslavama, kulturnim i političkim događajima
"Nacionalne manjine mogu upotrebljavati svoje simbole u svojim političkim aktivnostima, na svadbama i drugim privatnim proslavama. Dozvoljena je upotreba i u institucijama čiji je osnivač opština u sredinama u kojima manjina čini iznad pet odsto stanovništva. Zabranjena je upotreba državnih simbola u svim institucijama Vlade i države Crne Gore, u Skupštini, na Univerzitetu, u školama i slično", pojasnio je Zenka.
Vlada Crne Gore utvrdila je juče Predlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola. U skladu sa Ustavom definisanim manjinskim pravima, novim zakonom se omogućava pripadnicima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, odnosno narodima kao kolektivitetima, izbor, upotreba i javno isticanje nacionalnih simbola. (Analitika)
Osmanu Basicu iz Plava urocena donacija   (3. novembar 2017)
  Ima ljudi koji sada, u ove hladne dane sjede sami i zalosni u svom domu bez ogrijeva i bez uslova za zivot. Medjutim, imamo nase Plavogusinjane koji brinu o takvima. Ovog puta pobrinuo se za Osmana Basica, da mu ugreje dom i makar malo olaksa ovaj teski period, njegov Haris Balsa, kao i njegova supruga Sevda Basic. Donirali su Osmanu 5 m2 drva.
Zato udruzenje HELP PLAV upucuje veliko hvala.
Bela Markovic Medunjanin, predsjednica Plav
52 dana je od smrti naše voljene Mahije Radončić   (3. novembar 2017)
   Nikad prezaljena suprugo i majko. Nema te,a tu si, ne vidimo te, a prisutna si. Živimo sa tobom svakoga dana, a kroz tijelo prolazi i obuzima nas teška želja da te sretnemo i snažno zagrlimo. Nema te na mjestima gdje si boravila, gdje si nas sretala i pri dolasku milovala toplim pogledom. Ostavila si nas ponosne na tvoj casni život, veliko srce, iskrenu dušu, da te vjecno pamtimo i cuvamo od zaborava,DOBRA NAŠA MAJKO!
Vjecno ceš živjeti u nama kroz najljepše uspomene koje bolno podsjecaju na ljubav i pažnju koju smo izgubili sa tvojim odlaskom. Bilo je lijepo voljeti te, teško izgubiti, najteže bez tebe živjeti.
Neka ti Allah dragi podari najljepše mjesto u Dzenetu.
Tvoji: suprug Redzo, kcerke Mida i Adisa, zetovi Mumin i Mersid i unucad Berina i Amar.
52 dana je od smrti našeg dragog Lucević Nusreta Nukija   (3. novembar 2017)
   Dana 03. novembra, navrsava se 52 dana otkako nas zauvijek napusti nas dragi suprug i otac Lucevic Nusret Nuki.
Voljeni nas, tesko je vrijeme koje provodimo bez tebe, bez tvojih toplih rijeci, bez tvojih toplih ruku da nas grle, bez tvoje podrske. Dani su nam ispunjeni tugom i patnjom zbog tvog preranog odlaska. Ne mozemo se pomiriti sa cinjenicom da vise nijesi sa nama i da vise nikada necemo vidjeti tvoje milo lice i tvoj osmjeh. S ponosom izgovaramo tvoje ime i s ponosom kazemo da smo tvoji supruga, sin, kcerke…
Trudicemo se da zivimo onako kako bi ti volio da zivimo i da te nikada ne iznevjerimo.
Ponosni sto smo te imali, a neizmjerno tuzni sto smo te prerano izgubili.
Tvoji: supruga Sana, sin Haris, cerke: Anela, Ilma i Selma i unucici: Merjem i Maid.
Danas su 52 dana od iznenadne smrti moje sestre Mahije Radončić, rodj. Omeragić   (3. novembar 2017)
   Smrt nije kraj, smrti zapravo ni nema kao sto i nema kraja.
Smrcu je samo obasijana staza uspona od gnijezda do zvijezda.
Neka te u miru prati ljubav nasa, jaca od vremena i zaborava.
Neka ti dragi Allah dz.s. podari lijep Dzennet i vjeciti rahmet, koji si zasluzila.
Tvoj brat Enver, snaha Hurka, bratanic Mirza, bratanicne Almira i Azra, zetovi Rusmin i Denis, snaha Jasmina i njihova djeca Ajla, Dina, Naila, Din, Dzan i Hana.
Prodjose 52 dana od smrti naše drage Mahije  (3. novembar 2017)
   Voljena SESTRO, postoji ljubav koju smrt ne prekida, bol koju vrijeme ne lijeci , sjecanja koja zauvijek ostaju. Premalo je rijeci a previše bola i tuge da ti kažemo koliko nam nedostajes i koliko te volimo.
Neka ti dragi Allah podari lijepi Dzenet jer ga ti zaslužuješ.
Tvoji: brat Skendo i snaha Hajrija sa djecom.
Danas su 52 dana od kako je preselila na ahiret nasa Mahija Radončić, rodj. Omeragić   (3. novembar 2017)
   Da ti dragi Allah podari najljepshe mjesto u dzennetu. Ponosni sto smo te imali.
Tvoji: brat Braho, snaha Selvija , bratanic Mithad, bratanicne Sehada, Sandra i Seniha, zetovi Hajro i Huso, Amina, Neira i Kerim.
Danas se navrsava 52 dana od smrti Mahije (Redza) Radončić, rodjene Omeragić.   (3. novembar 2017)
   Draga moja sestro Mahija, vrijeme koje je proslo, ni ono koje ce doci, ne moze uciniti da te zaboravimo. Bila si osoba voljenog duha koja je znala oprastai, pomagati i voljeti bez uslova. Bilo koja rijec slaba je utjeha onima koji te ne mogu preboljeti. I onima cija dusa place kada se spomene tvoje ime, draga moja, jedina sestro Mahija.
Ne boli samo tvoja smrt, vec i zivot koji je mogao jos da traje, a nestao je brzo i odnio dio moje duse.
Hvala Allahu sto nam je dao tebe za primjer i uzor da nam budes, bliska osoba kako mi to trebamo biti. Tvoj posteni i dobar zivot je nalazio pravu adresu. Hvala na svemu sto si uradila za nas. I sa ponosom ti izgovaramo ime Mahija, Mahija,...
Dragi Allahu podari lijepi dzenet jer je to zasluzila.
Tvoja sestra Haska i zet Redzo, sa djecom.
52 dana je od smrti naše drage Mahije   (3. novembar 2017)
  
I nebo ponekad zaplace za onima koji su otišli prerano. Bez obzira sto neka srca ne kucaju vise, vjecno cemo ih voljeti i cuvati od zaborava.
Neka ti dragi Allah podari lijepi Dzenet.
Snaha Hasiba
52 dana je od smrti naše drage dajnice i tetke Mahije Radoncic.   (3. novembar 2017)
   Sve najljepše bilo je u tebi. Puno je lijepih uspomena da te pamtimo, da o tebi ponosno govorimo i da te nikad ne zaboravimo. Neka ti dragi Allah podari najljepše Dzenetske baste.
Senad i Elvira Nikocevic
Od Šuća Markovića donacija od $500 za VEČE DIJASPORE 2017  (2. novembar 2017)
  Od Upravnog odbora udruzenja EURO Gusinje imamo informaciju o jos jednoj donaciji vezanoj za predstojece VECE DIJASPORE 2017, koje ce se odrzati u subotu, 2. decembra 2017 u Restoranu Riccardo's u Astoriji.
Kao i prosle godine, povodom iste manifestacije, tako i ove godine, nas poznati biznismen i kulturni radnik Šuća Marković je donirao $500.
Tim povodom smo kontaktirali Šuća, koji je za nas portal izjavio:
"Svaku manifestacija, pa i ova - VECČE DIJASPORE 2017, je od izuzetnog znacaja za nasu Plavsko-Gusinjsku zajednicu u New Yorku i okolini. To je izvanredna prilika izmedju ostaloga, za druzenje naseg naroda, u prvom redu nase omladine. Kao sto vase udruzenje tokom ljeta organizuje piknike, tako je i ovo prilika da se njeguju odnosi medju nama samima, u prvom redu kroz kulturu i folklor, jer tako cemo uspjeti da sacuvamo ono sto je osobeno za nas koji vodimo poreklo iz Gusinja i Plava. Zato mi cini posebno zadovoljsto da ovom donacijom od $500 budem dio tog dogadjaja, kojeg vase udruzenje redovno organizuje krajem svake kalendarske godine. U to ime vam zelim uspjesnu realizaciju predstojece veceri." (Gusinje Plav Press)
Na ahiret je preselio Naso (Mazo) Koljenović    (1936-2017)  (2. novembar 2017)
   U New Yorku je u srijedu, 1. novembra na ahiret preselio Naso (Mazo) Koljenović u svojoj 81. godini života.
Zdravoglava se održava u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji, danas, u četvrtak 2. novembra 2017. godine od 10. sati izjutra.
Dženaza namaz će se klanjati u petak, 3. novembra u 9. sati izjutra, a dženaza će se obaviti na Washington Memorial Cemetery na Long Islandu.
Ožalošćeni: supruga Dzevahira, sinovi Efren, Gasa, Beli i Enes, kćerke Esma, Edina i Enisa, unucad, brat Haljilj, bratstvo Koljenovic i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo!

Nastavak Stranice (News Archive)


  Uredjivacki tim magazina  Web dizajneri: advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"