Gusinje i Plav

Iz Dalasa (TX) $350 i New Yorka $450 za Jarovic Šefketa-Barbu. Ukupno $12,800, plus 200 eura    (1. novembar 2017)
   Iz Dallasa (Teksas) nam stize informacija od Edapa Radoncica i Bena Musliju o novim donacijama za Šefketa-Barbu Jarovica u iznosu od $350 od sledecih lica:
Safer Feratovic (Dallas,TX) $100, Gano Pjetrovic (Dallas, TX) $100, Sejo Radoncic (Dallas, TX) $100, Hajrudin Redzematovic (Dallas, TX) $50.
Takodje i u New Yorku je donirano novih $450 od ovih osoba:
Deljanin Z. Esat-Esko $100, Deljanin Z. Safet $100 Pajo Deljanin $100, 
Hamko Deljanin $100, Kastrat O. Senad $50, Ukupno do sada u humanitarnoj akciji za Šefketa-Barbu Jarovica je prikupljeno $12,800, plus 200 eura.
Napominjemo da imamo jos donatora i da njihova imena slijede uskoro.
Svi koji u New Yorku i okolini zele da ucestvuju u ovoj humanitarnoj akciji mogu se obratiti nekome od clanaova UO EURO Gusinje ili clanovima nase redakcije. (Gusinje Plav Press)
Sjecanje na Nuriju Mrkulić, rodj. Djurković    (1930-2016)  (1. novembar 2017)
Prvog novembra 2017. se navršava godina otkada nas je zauvijek napustila naša draga Nurija Mrkulić, rodj. Djurković.
Toplina njene duše i darovanje ljubavi zauvijek žive u nama, a divne uspomene nas svakodnevno nadahnjuju.
S ljubavlju i dubokim poštovanjem ćemo čuvati uspomenu na njenu dobrotu, čestitost i plemenitost.
Njena familija.
Almir Bektesevic donirao $400 za predstojece VECE DIJASPORE 2017   (31. okt. 2017)
  Gdje god je nas narod - tu je i Almir Bektesevic. Gdje god treba biti filantropa i doniratti - tu je Almir Bekteevic.
Doslijedan sebi i humanizma koji ga krasi, Almir je kao prvi donator izdvojio donaciju od $400, sa zeljom da ucestvuje i finansijski pomogne odrzavanje predstojece VECE DIJASPORE 2017, koje ce se u organizaciji Humanitarnog uduzenja EURO Gusinje iz New Yorka odrzati u subotu, 2. decembra.
Vazno je napomenuti da je Almir Bektesevic vlasnik dvije veoma uspjesne gradjevinske firme. Jedna - "Royal Kitchen & Bath", koja se bavi prodajom neophodnog gradjevinskog materijala za vase kuhinje i kupatila. Druga, takodje uspjesna kompanija "Montenegro home improvement" se bavi izvodjenje gradjevinskih radova.
I kad smo kod predstojece manifestacije nezvanicno saznajemo da organizator, odnosno Upravni odbor udruzenja EURO Gusinje priprema prijatna iznenadjenja, kako listom pozvanih gostiju, tako i programom za VECE DIJASPORE 2017.
Znajuci da se uvjek drze rijeci i da im nas narod vjeruje, pozurite i obezbijedite Vase rezervacije. Za iste mozete se obratiti bilo kome od clanova Upravnog odbora udruzenja EURO Gusinje. (Gusinje Plav Press)
Odgovor Režijskog odbora za vodovod Završa, Ðuricke rijeke i Kumanica Ibrahimu Huseinovic – Mi nismo on   (31. okt. 2017)
  Piše: Esad Bajraktarevic
  Uvaženi citaoci namjera nam je da ukažemo na niz neistina koje Ibrahim plasira, a izbjegava da odgovori na postavljena pitanja i to:
  1. Kome je iz inostranstva naplacivan prikljucak u iznosu od 5000,00 eura?,
  2. Kako je iskopano 12.km kanala a položeno 5,5.km PVC crijeva, razlika 6,5km, šta je po Vama Ibrahime „Hysenaj“ sa onih 6,5km kanala?
  3. Da li je novac uplacivan na racun Opštine Plav?
  4. Kome je je Režijski odbor ili ja licno, od bilo koga pa i od Ibrahima, krio bilo kakvu dokumentaciju, a koja se tice ovog vodovoda, pa i ovaj dokumenat, jer je ovaj dokumenat, a kao i svi ostali bio na sva mjesta, gdje Ibrahim sklon podvalama prijavljivao Režijski odbor, a sve te prijave su odbacene kao neosnovane, ili receno narodnim jezikom LAŽNE!
  5. Kome je Režijski odbor kidao crijeva? Režijski odbor odgovorno tvrdi da su ovo samo podvale Lakardijaša Ibrahima! Odgovorite na ova pitanja i nemojte vrijedati intelegenciju citaoca! Odgovor na ova pitanja znaju i ptice na grani, da je to pokušaj diletanta Ibrahima da podvali Režijskom odboru izbjegavajuci da da odgovore na ova pitanja, jer time bi sebe po kozna koji put uhvatio u iznošenju neistina... nastavak teksta
Udruženje EURO Gusinje - VEČE DIJASPORE 2017, subota - 2. decembar 2017. god    (30. oktobar 2017)
Udruženje EURO Gusinje New York

VEČE DIJASPORE 2017
Subota - 2. decembar 2017. god u 7:00pm

Riccardo's Restoran & Catering
24-01 24th Av
Astoria, NY 11102

Rezeravacija sa vecerom $50

(Uskoro više detalja)
Na ahiret je preselio SKENDER (SHERIFA) VUÇETAJ   (1961 - 2017)   (30. okt. 2017)
   Obavještavamo rodbinu, rođake, prijatelje i komsije da je u nedelju, 29. oktobra 2017. u 56 godini zivota na ahiret preselio SKENDER (SHERIFA) VUÇETAJ.
Dzenaza ce se održati danas, u ponedeljak, 30.10.2017. godine u 12 sati u Rožajama.
Sa dubokim tugom porodica Vučetaj
Royal kitchen & Bath corp. - Vl. BEKTEŠEVIĆ ALMIR  (30. okt 2017)
Na ahiret je preselila Čekić (Husa) Alta, rodj. Feratović   (1930 - 2017)   (29. okt. 2017)
   Danas je u Podgorici na ahiret preselila Čekić (Husa) Alta, rodjena Feratović, u 87. godini zivota.
Zdravoglava se prima u Gusinju u ponedeljak, 30. 10 2017, do 12 h ispred Nove dzamije (Radoncica dzamije).
Dzenaza namaz ce se klanjati ispred Nove dzamije s podne namaza, nakon cega ce se izvrsiti dzenaza.
Ozalosceni: kcerke Idaeta, Muradija, Jasminka, Vahida i Mirsada, unucad, zetovi, kao i ostala mnogobrojna rodbina Čekić i Feratović.
Mihailo: Krst nepravedno vracen   (29. oktobar 2017)
  Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve je porucio onima koji su vratili krst nakon restauracije na Sahat kulu u Podgorici da su to ucilini uprkos zakonu, pravdi i ljudskosti, te naglasio da „ko sije nepravdu, žanje nesrecu“.
"Zna se da je Sat kula gradena 1667. i da na njoj nije bilo nikakvoga obilježja sem sata, a da je krst stavljen tek krajem devetnaestoga vijeka. Ako je sve ovo dobro poznato svima koji su odlucivali u vezi njene rekonstrukcije, pitam se, kako se usuduju da tvrde da je orjentalna Sat kula u svome izvornome obliku imala na vrhu krst, i da je on njeno svojstvo", kazao je on.
Mihailo je rekao da se takvim cinom "koji vrijeda gradane islamske vjere" šalje mracna poruka javnosti.
"Provociraju se meduvjerske i meduetnicke rasprave koje mogu da izazovu mržnju i sukobe. Isti cetinjski natpop koji upravlja ovom svetosavskom organizacijom u Crnoj Gori, prije 12 godina je postavio metalni objekat na Rumiji, i unio nemir u porumijskim selima i naseljima. Tako ce i u Podgorici, ako mu se ne stane na put. Nijesu mudri u državnoj administraciji, oni koji tolerišu ovakve izjave i djela, i misle da se mogu s davolom tikve saditi, a da im se o glavu ne obiju, i njima i svima nama", saopštio je on. (RTCG)
IZ NEW YORKA STIPENDIJE ZA 9 UCENIKA MEDRESE    (28. oktobar 2017)
   Jucer je Medresu “Mehmed Fatih” posjetio hadži Ragib Cekic kao predstavnik Islamskog kulturnog centra i zajednice "Plav-Gusinje" iz SAD-a. On je u ime te organizacije donirao stipendije po 300$ za 9 ucenika naše škole što je u ukupnom iznosu 2700$.
Njega su ugostili clanovi rukovodstva Medrese, te mu se zahvalili na njihovoj brizi o ucenicima koja vec traje u kontinuititetu. Ovaj cin predstavlja lijep obicaj koji bi trebali praktikovati svi muslimani i džemati koji su u mogucnosti.
Uprava Medrese se zahvaljuje Islamskom kulturnom centru cineci dovu Allahu, dž.š., da ih obilato nagradi. (Medresa "Mehmed Fatih")
Prodajem placeve na Beglucima (Gusinje).    (28. oktobar 2017)
   Prodajem placeve na Beglucima (Gusinje). Voda, struja i kanalizacija do placeva je dovedena. Put je 4 m sirine i 90m duzine od magistrale. Placevi su od 2 i po do 3 i po hiljade EURA. (sve zavisi od velicine i duzine placa kojeg kupac zeli da kupi) Put ce biti preveden na svakog ko bude htio da kupi plac.
Za vise informacija obratite se na brojeve:
067840541,
Viber: +38269923822
Islamska zajednica: Vracanje krsta na Sahat kulu udar na multivjersku CG    (27. oktobar 2017)
  Nakon brojnih eksproprijacija novijeg datuma nad imovinom Islamske zajednice, prekopavanja groblja, tolerisanja kontinuiranog govora mržnje prema islamu i muslimanima i opšteg podsticanja ambijenta nesaglasja pozitivnih propisa i prakse, nijesmo iznenadeni ponovnim postavljanjem krsta na Sahat-kuli u Podgorici, kažu iz Islamske zajednice.
“Postavljanje krsta na objektu islamske arhitekture gradanskog karaktera ne predstavlja poraz pravne, strucne, istorijske i moralne argumentacije koju je ponudila Islamska zajednica i dio slobodnomislece crnogorske javnosti, vec je u pitanju ozbiljan udar na savremeni koncept gradanskog i multivjerskog društva. Klerikalno-pristrasnim arbitriranjem i revitalizacijom srednjovjekovne misli i mitologije podriva se i sam strateški izbor Crne Gore za integracijom u društvo civilizovanih vrijednosti”, navodi se u reagovanju IZ.
Porucuju da ce Islamska zajednica i muslimani Podgorice i Crne Gore imati nesumnjivo adekvatan odnos prema svim akterima ovog cina.
“Pamticemo parodicnu argumentaciju gradonacelnika Podgorice i dvomjesecno cutanje istog onog ministra kulture, koji je za pitanje van svog resora preuzeo odgovornost u roku od 24 casa. Razumjeli smo njihovu poruku da se muslimani Crne Gore slucajno ne zaborave i osjete svojim na svome. Razumjeli smo potrebu da se Podgorica i danas “oslobada” od muslimana. Razumjeli smo sve i apsolutno odbacili”, porucili su oni. (CdM)
Iz Dalasa (TX) novih $400 za Jarovic Šefketa-Barbu. Ukupno $12,000, plus 200 eura    (27. oktobar 2017)
  A da nas Šefket - Barba Jarovic ima prijatelje sirom SAD potvrdjuje i Edap (Haljima) Radoncic iz Dalasa (TX), koji je uspio da prikupi $400 za izgradnju Barbine kuce u Gusinju.
Donacije koje smo dobili, odnosno novac koji je Edap prikupio u Dalasu su od sljedecih lica:
- Edap H. Radoncic $100,
- Ruska Pjetrovic $100,
- Nisko Pjetrovic $50,
- Rasim R. Cekic $50,
- Beno Muslija $100

Ukupno do sada u humanitarnoj akciji za Šefketa-Barbu Jarovica je prikupljeno $12,000, plus 200 eura.
Napominjemo da imamo jos donatora i da njihova imena slijede uskoro.
Svi koji u New Yorku i okolini zele da ucestvuju u ovoj humanitarnoj akciji mogu se obratiti nekome od clanaova UO EURO Gusinje ili clanovima nase redakcije. (Gusinje Plav Press)
Provedite što više vremena s vašim voljenima, jer oni nece biti vjecno pored vas!    (27. oktobar 2017)
Od danas oštrija pravila na letovima za SAD    (25. oktobar 2017)
Nova, strožija pravila na svim letovima prema SAD pocece sa primjenom u danas, ali se ne pominje zabrana unošenja laptopa u kabinu aviona, prenose agencije.
Mjerama ce biti obuhvaceno 325.000 putnika, na oko 2.000 letova koji dnevno pristižu u SAD, 180 aviokompanija iz 105 zemalja.
SAD su najavile mjere u junu, kako bi okoncale zabranu unošenja elektronskih uredaja na avioni iz 10 aerodroma u osam država na Bliskom Istoku i iz Sjeverne Afike. (PCEN)
Sjecanje na Mahmuta (Alja) Bicic    (1912-1992)   (26. oktobar 2017)
   Danas, 26. oktobra 2017, navršava se dvadeset pet godina od kako je preselio na ahiret naš Mahmut (Alja) Bicić.
Godine prolaze ali sjecanje na tebe ostaje u nama. Sa ponosom cemo se secati na tebe, tvoju dobrotu i postenje. Mnogo nam nedostajes ali uvijek ces biti u nasim srcima i nikad zaboravljen. Neka ti Allah dragi podari ljepi dzenet.
Tvoji sinovi: Orhan, Berhan, Saban i Ahman, kcerke: Nadzija, Nafija, Hurka, zetovi, snahe, unucad i parauncad.
Odbor sjutra o Ramizu Bašicu kao ambasadoru CG u Moskvi   (25. oktobar 2017)
  Odbor za medunarodne odnose i iseljenike izjasnice se sjutra o predlogu da Ramiz Bašic bude ambasador Crne Gore u Ruskoj Federaciji, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Moskvi.
Prema Ustavu, predsjednik Crne Gore imenuje ambasadore na osnovu predloga Vlade i mišljenja nadležnog skupštinskog Odbora.
Inace, Ramiz Bašic je obavljao duznosti ambasadora Crne Gore u Turskoj i Bosni i Hercegovini.(CdM)
"PLOVEĆE OSTRVO" NA VISITORSKOM JEZERU   (25. oktobar 2017)
  Priča se da je veoma davno, kraj Visitorskog jezera, neko pleme Ilira napasalo svoja stada. Kako bi preko noći sebe i stoku žaštitili od divine, sagradili su splav od debelih borovih balvana. Na splavu bi naveče sakupili stoku i zajedno sa njom, pomoću dugačkih motki, odgurnuli splav i otisnuli se od obale.
Ujutru bi splav približili do obale i pustili stoku na ispašu. Vremenom su se oko splava formirale veće naslage opalog lišća i grana, ploveće ostrvo je pripojeno sa obalom i nepomično je.
Jezero je ledničkog porijekla i pripada grupi najmanjih planinskih jezera, poznatijih kao „Gorske oči“, koje po legendama ukazuju na postojanje gorskih vila. (APUS Production)
Sjećanje na Jarović (Rama) Saliha  (25. oktobar 2017)
Dana, 25. oktobra 2017 navršava se 13 godina od kako nisi sa nama. Kako opisati rjecima da fališ, kako nastaviti dalje bez tebe. Bio si nam sve u životu a sada te nema da ti kažemo koliko nam nedostaješ. Tvoj vedar lik, veliko srce, plemenitost, i ljubav zauvjek ce ostati u našim srcima. Vrijeme brzo prolazi a svaki dan bez tebe je teži od predhodnog. Tugovat cemo za tobom sve dok budemo živjeli ali vrijem te nece izbrisati iz naših sjecanja. Nismo te mogli sacuvati od smrti ali te cuvamo od zaborava.
Molimo Allaha dz.s. da te obasja dzenetskim nurom i da ti podari ljep dzenet tvojoj dobroj i plemenitoj duši vjecite rahmet. Amin.
Tvoji najmiliji: supruga Sabrija, sin Esad, kcerke Razija, Sabaheta, Jasmina i Munira
Inna Lillahi ve inna ilejhi radzi'uun- Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Literarno veče Zuvdije Hodžića - Kranj (Slovenija), srijeda, 25. oktobar 2017 godine u 18:00 sati    (24. oktobar 2017)
  Poštovani,
Zavičajno društvo Plava i Gusinja „Izvor“ u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Sloveniji i Konzulatom Crne Gore u Kranju poziva Vas na književno veče akademika Zuvdije Hodžića, crnogorskog književnika. O stvaralaštvu Zuvdije Hodžića govoriće Vlatko Simunović, književni kritičar iz Podgorice.
Tom prilikom će biti otvorena izložba crteža Zuvdije Hodžića.
Ovo veče obilježiće i kulturnoumjetnički nastup folklorne sekcije Društva "Izvor".
Srijeda, 25. oktobra 2017. godine sa početkom u 18 sati, u prostorijama Društva „Izvor“, Medgeneracijski center Kranj, Cesta talcev 7.
Radujemo se skupnog srećanja na književno veče.
Predsjednik Društva "Izvor"
Skender Bajrović, prof. lik.umjet.
POZIVNICA: LITERALNO VECE ZUVDIJE HODZICA
I to je Crna Gora: Opšta bolnica Berane traži šumara za telefonistu    (24. okt. 2017)
   U opštoj poplavi malverzacija, odnosno "namještenih konkursa", koji se mogu sresti na svakoj strani prilikom zapšljavanja u Crnoj Gori, na web sajtu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, naišli smo na jedan takav biser, odnosno "namješteni konkurs" (fali jedino slika dotične osobe). Ovaj oglas potvrdjuje pravilo da nije bitna školska sprema kandidata već nešto drugo - VEZA.
Naime, prije četiri dana, tačnije 20. oktobra, na web sajtu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore "osvanuo" je oglas Opste bolnice Berane (nekadašnji Ivangrad), na kojem ova medicinska ustanova traži lice za poziciju TELEFONISTE.
Nista neobicno za potrebom takvog profila kadra, ali ono što bode oči je saznanje da se u istom konkursu za tu poziciju trazži da kandidat ima, ni manje ni više, nego diplomu ŠUMARSKOG TEHNIČARA.
Znači li to da nije važno šta si završio od škole, nego je važno koliko imaš novca da podmitiš ili imaš vezu, da dodješ do radnog mjesta ?!
I TO JE CRNA GORA ! (Gusinje Plav Press)
ps. kliknite da sliku u lijevom uglu da vidite orginalni oglas.
Visoki gosti iz Crne Gore sa predstavnicima udruženja EURO Gusinje    (23. okt. 2017)
   U prostorijama Generanog konazulata Crne Gore u New Yorku, tokom vikenda odrzan je sastanak na kojem su prisustvovali Direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrovic, generalni konzul Crne Gore u New Yorku, ambasador Željko Stamatovic, poslanik u Skupstini CG Ervin Ibrahimovic, šefica Odsjeka za statusno pravna pitanja, finansije i iseljenicke knjižice u Upravi Elvira Bekteši, konzul Amer Cikotic, i predstavnici udruzenja Euro Gusinje: podpredsjenik Savjeta za saradnju sa iseljenicima Ruždija Jarovic, i clanovi UO ovog udruzenja Zumber Radoncic i Rafet Hot.
Nakon uvodnog obracanja generalnog konzula Željka Stamatovica, kao i upoznavanje gostiju iz CG o radu udruzenja EURO Gusinje od strane Ruždije Jarovica, prisutnima se obratio mr Predrag Mitrovic, koji je u kratkim crtama prezentirao rad Uprave za dijasporu na cijem celu se nalazi.
Naglasio je da je od 2013 godine, od kada je Uprava i formirana, postignut ogroman napredak na planu unapredjenja odnosa Crne Gore i dijaspore, od kojih treba izdvojiti Zakon o iseljenicima, formiranja Savjeta za saradnju sa iseljenicima kao savjetodavnog tijela Vlade Crne Gore, do usvajanja Strategije saradnje Crne Gore sa iseljenicima, koja ce pridonijeti boljoj saradnji matice sa dijaspore u raznim sverama.
Posebna paznja na ovom sastanku je bila posvecena buducim izmjenama kriterijuma delegiranja za clanove Savjeta za saradnju sa iseljenicima, kao i njihovo razresenje. Obostrano je naglašeno da postoje odredjene nelogicnosti u izboru delegata za Savjet, te iskazana obostrana želja da se to pitanje uredi na drugaciji nacin za razliku od dosadašnjeg.
Razgovaralo se i o ulaganju dijaspore u zavicaju, kao i mogucnost dobijanja iseljenickih knjižica cije izdavanje Uprava dijaspore ocekuje krajem ove godine. (Gusinje Plav Press)
Zdravoglava, dzenaza namaz i dzenaza za Feratovic (Amira) Selmina    (1989-2017)   (22. okt. 2017)
   U New Yorku je, 19. oktobra na ahiret preselio Feratovic (Amira) Selmin, u 28. godini zivota.
Zdravoglava se odrzava u nedelju, 22. oktobra 2017 od 1:00pm do ponedeljka izjutra, u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji. Dzenaza namaz se klanja takodje u nedelju, 22. oktobra u 7:00pm. Dzenaza ce se obaviti u srijedu, 25. oktobra 2017 u selo Budovice kraj Plava.
Ozalosceni: otac Amir, majka Hajrija, sinovi Samir i Dayan, brat Aldin, sestre Samira, Selma i Alinda, djed, bijace, stricevi Hiljmo i Halil, hala Sadeta, i mnogobrojna rodbina Feratovic i Cirikovic.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Odgovor Bajraktarevic Esadu da ce on i njegov rezijski odbor morati da ispostuje odluku Ustavnog suda CG    (21. oktobar 2017)
    Pise: Ibrahim Husejnovic
  Prvi medju jednakima - Esad iz Zavrsa, jos jednom je napravio tekst koji prilici njemu i negovim pristasama koji ga inspirisu da pise ovako kako pise, pokazujuci na taj nacin svoje karakterne crte i osobine, svoje i svojih savjetnika. U cjelosti je razumljiva njihova nervoza i ovako grozno izrazavanje i piskaranje, jer se sada on i njegovi mentori susrecu sa preprekom koja se zove ODLUKA USTAVNOG SUDA CRNE GORE, kojom se njohov rad u dijelu naplata prikljucka za vodu u uznosu deset do petnajest puta vecem od stvarne cijene kostanja prikljucka, kvalifikuje kao protivzakonit i bez pravnog osnova sadrzanog u Zakonu.
Svjestan je prvi medju jednakima - Esad Bajraktarevic, da mu je ranija prica vec pala u vodu i da vise ne spominje da su legalni i legitimni, a sve to im potvrdio prvi covjek Opstine famoznim Sporazumom kojem su dali snagu Zakona i koji je UKINUT od strane Ustavnog suda Crne Gore. Buduci da su se naljutili na Odluku pomenutog suda, oni sav svoj bijes sada prebacuju na mene, sto je smijesno u najmanju ruku. Isti ovaj Sporazum o cijeni kostanja prikljucaka, Prvi medju jednakima - Esad "Bajraktar", ziv nije zeleo da mi ucini dostupnim za potrebe Suda i krili su ga kao zmija noge, ali su ga Ustavnom sudu morali dostaviti, a on ga u redovnoj svojoj proceduri ukinuo kao PROTIV-ZAKONIT!... nastavak teksta
Restoran & Bar "ČAKOR" - Svake noći muzika uživo   (21. oktobar 2017)
Restoran & Bar "ČAKOR" - Svake noći muzika uživo, od 9:00pm - 4:00am

- Alma Berisha
- Gentjana Gjergji
- Linda Rini
- Driselda Kanina
- Besim Muriqi
- Ronald Gjerdji

U ovom restoranu služe prvoklasno pečenje, kuvana i jela sa roštilja

Restoran & Bar "ČAKOR"
632 East 186 Street Bronx, NY 10458
Odgovor na tekst Ibrahima Huseinovica: „Nije šija no je vrat“    (20. oktobar 2017)
  Pise: Esad Bajraktarevic
  Ovim obracanjem želimo da uvažene citaoce, kao i internet portal Gusinje-Plav.com obavijestimo o nizu neistina koje Husenovic Ibrahim uporno u nekoliko obracanja ovom portalu i dnevnom listu „Dan“ iznosio u javnost.
Naime, neistina je da je Režijski odbor od bilo koga tražio uplate naknade za izgradnju vodovoda u visini od 5.000€, a Huseinovic vješto izbjegava da imenuje lice iz inostranstva, makar jedno, kojem je „naplacen“ taj iznosn i da odgovor na postavljeno pitanje, ko je taj misteriozni iz inostranstva ili ko su ti kojima je u tom iznosu naplacivan prikljucak?.
Neistina je da su redovnici vodovoda Završ, Ðuricka Rijeka i Kumanice naknadu za prikljucak na vodovod uplacivali Opštini Plav, vec su to iskljucivo radili na žiro-racun Režijskog odbora, te sa tim sredstvima finasiran je novi krak vodovoda u dužini od 12km.
Da Huseinovic zna biti i zabavan i to iznošenjem u javnost još jedne neistine i to da je prokopano 12km kanala a položeno 5,5 PVC crijeva raznih profila, što je nelogicno, da je dužina crijeva kraca, za bez malo nego za 6,5km od dužine prokopanog kanala. Neistina je da je bivši Režijski odbor smijenila Opština, vec je pomenutom istekao mandat i to duže vremena. Neistina je da je Huseinovic Ibrahim održao bilo kakve proteste, ... nastavak teksta
Iz Holandije i Njemacke €150 za Šefketa-Barbu Jarovica    (19. oktobar 2017)
   Od Rama Kobilica (Holandija), koordinatora udruzenja EURO Gusinje za zapadnu Evropu, dobili smo e-mail sljedece sadrzine:
  Postovni citaoci, clanovi UO udruzenja EURO Gusinje i clanovi redakcije,
"Zelim da Vas obavijestim da sam dobio donacije za Šefketa Jarovica Barbu,
- od Ibra Radoncica iz Holandije €50,
- od Ibrahima Braha Omeragica iz Njemacke €50,
- takodje zelim sam donirati €50, sto je ukupno za Barbu €150,

Za sve iz zapadne Evrope koji zele da podrze ovu akciju mogu da mi se obratiti na broj 0031653456112."
Ukupno do sada u humanitarnoj akciji za Šefketa-Barbu Jarovica je prikupljeno $11,600, plus 200 eura.
Svi koji u New Yorku i okolini zele da ucestvuju u ovoj humanitarnoj akciji mogu se obratiti nekome od clanaova UO EURO Gusinje ili clanovima nase redakcije. (Gusinje Plav Press)
Opštine Gusinje dobila svoju web prezentaciju    (18. okt. 2017)
  C R N A G O R A - OPŠTINA GUSINJE
   Gusinje, 18.10.2017.god.

  WEB MAGAZIN GUSINJE-PLAV.COM
  Glavnom uredniku gosp. Rafetu Hotu

  PREDMET: Saopštenje

  Poštovani sugradani, uvažena dijasporo, koristimo priliku da Vam predstavimo zvanicnu web prezentaciju Opštine Gusinje, koju možete pregledati klikom na link www.opstinagusinje.me www.opstinagusinje.me Izradu ove internet prezentacije je podržala Kancelarija programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.
Na web prezentaciji Opštine Gusinje mogu se pronaci sve bitne informacije vezane za našu lokalnu samoupravu, odluke odluke koje je usvojio lokalni parlament kao i vijesti dogadaja u opštini. Ovom web prezentacijom opština ce biti dostupnija gradanima u zavicaju, kao i svim našim iseljenicima u dijaspori, kako bi svi bili upoznati sa dešavanjima i aktivnostima koje planiramo, a sve to kroz rubrike, gradjanski biro i druge, radi što lakšeg ostvarivanja prava, dostupnosti informacija te transparentnijeg i objektvnijeg rada opštine Gusinje. Web prezentacija opšine Gusinje ce uskoro biti dostupna još i na albanskom i engleskom jeziku.
U nadi da cemo Vam približiti naš rad ocekujemo Vaš doprinos u pogledu prijedloga i sugestija kako bi rad lokalne samouprave bio još kvalitetniji.
S’ poštovanem
POTPREDSJEDNIK
mr Huso BRDAKIĆ
Sjecanje na Cazima-Caza (Husa) Redzepagic   (1944-2016)   (17. okt. 2017)
  Godina prodje, ali sjecanje na tvoju dobrotu, plemenitost i ljubav koju si nam pruzio ne blijede. Mnogo nam nedostajes, kao i tvoje sale i osmesi koji su krasili nase zivote. Zauvjek cemo ti biti zahvalni na tome. Ponosni smo sto smo tvoji i sto smo te imali.
Neka ti dragi Allah podari lijep dzenet i vjecni rahmet. Amin !
Zauvjek ces biti u nasim srcima zapamcen kao dobar covjek, brat, otac i suprug.
Tvoji voljeni: supruga Nadzija, sinovi Hariz, Saud i Haljilj, kcerka Suada, brat, sestre i unucad.
NIJE ŠIJA, NO JE VRAT    (16. okt. 2017)
  Piše: Ibrahim Huseinovic
  Uvaženi čitaoci Portala Gusinje-Plav.com,
Želim Vas podrobnije upoznati sa Odlukom Ustavnog suda Crne Gore od 27.juna 2017.godine, kojom se ukida Sporazum o realizaciji rekonstrukcije seoskog vodovoda Završ, Djuricka Rijeka i Kumanice, po kojem su mještani tri pomenuta sela obavezani da na ime prikljucka za vodu placaju novcane iznose i to: 1.500,00 eura, oni koji su imali prikljucak a zele novo prikljucenje; 3.000,00 eura, oni koji traže nanovo prikljucenje i 3.500,00 eura, ko traži prikljucak za vikendicu. Sporazum izmedju Režiskog odbora seoskog vodovoda i Predsjednika Opštine Plav je ukinut sa razloga jer su sa njim nezakonito uredjena pitanja koja su zakonska materija, a prije svega cijene prikljucka na seoski vodovod koje su 10 - do 15 puta vece u odnosu na stvarne cijene koštanja.
Ukinuti Sporazum je omogucio Režiskom odboru seoskog vodovoda Završ, Djuricka Rijeka i Kumanice da sprovodi svoje odluke, suprotno zakonskim propisima koji regulisu ovu oblast i istima je davan legitimitet. Pomenuti Režiski odbor koji je predmet kritike, je bio obavezan da traži od organa lokalne samouprave i Javnog komunalnog preduzeca Plav da se mještani tri pomenuta sela adekvatno snadbijevaju ispravnom pijacom vodom i da ovi pomenuti subjekti riješe to pitanje kao i za ostale gradjane i poreske obveznike koji živi na teritoriji opštine Plav... nastavak teksta
Na ahiret je preselio Adnan (Haljilja) Hot   (1990-2017)  (14. okt. 2017)
   U New Yorku je u subotu, 14. oktobra 2017 na ahiret preselio Adnan (Haljilja) Hot u 27. godini zivota.
Dzenaza namaz ce se klanjati u nedelju, 15. oktobra 2017. u 9 sati izjutra, nakon cega ce se obaviti dzenaza na mezarju na Long Islandu.
Ozalosceni: otac Haljilj, majka Nafija, braca Adis i Armin, stric Jusuf, stricevici, hale, dajdze, tetke, bratstvo Hot i mnogobrona rodbina.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Na ahiret je preselio Bajram (Zeća) Radončić   (1948-2017)  (14. okt. 2017)
   Duboko ozalosceni obavjestavamo rodbinu, prijatelje i komsije da je nas dragi Bajram (Zeća) Radončić preselio u Sarajevu na ahiret u petak, 13. oktobra u 69 godini.
Dzenaza namaz ce se obaviti u utorak, 17. oktobra 2017. poslije Ikindije namaza u 15:45 sati u Centralnoj dzamiji Sokolovic Kolonija, a dzenaza ce biti obavljena na mezarju Kovaci-Hrasnica.
Ozalosceni: supruga Hajrija, sinovi Meldin i Jasmin, kcerke Mirela i Jasmina sa porodicama, braca Jusuf, Fazlija, Ruzdija i Medo sa porodicama, sestre Vezirka, Ema i Nafija sa porodicama, te porodice Radoncic, Canovic, Purisic, Kojic, Redzic Julevic, Karalija, Hot, Ferhatovic, Dervisevic, Celic, Sabotic, Opankovic, Kolenovic, kao i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
tehvid ce se prouciti istog dana u 16:00 u kuci zalosti, ul. Neumska br. 5 (Sokolovic Kolonija).
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Ifeta Radoncic, ugostila Emine Erdogan prvu damu Turske    (14. okt. 2017)
   Glavna vijest poslednjih dana, koje je punila stubce pisanih i elektronskih medija, svakao je bila posjeta Srbiji i Sandzaku predsjednika Turske Redžepa Taipa Erdogana i njegove supruge Emine. Posebno od velikog znacaja je bila posjeta visokih gostiju Novom Pazaru, gdje su ih stanovnici ovog grada i cjelokupne regije veoma srdacno, ugostili vec po drugi put u poslednjih sedam godina. Prvi put je predsjednik Erogan je posjetio Novi Pazar 2010 godine u svojstvu premjera Turske.
Tokom boravka u prijestonici Sandzaka gosti iz turske su imali veoma bogat program i raspored. Ono sto zelimo da istaknemo, a sto je znacajno za nas je i cinjenica da je domacin prvoj dami Turske Emine Erdogan bila Ifeta Radoncic, predsjednica Skupstine grada Novi Pazar. I kad smo kod Ifete Radoncic, samo da vas podsjetimo da je ona supruga doktora Dzevata (Sadrije) Radoncica iz Gusinja, koji trenutno zivi u Novom Pazaru. (Gusinje Plav Press)
HAMO MULIC: Moto Cross Plav-Gusinje, MONTENEGRO    (13. oktobar 2017)
REŽIJSKI ODBOR ZA ZAVRŠ-ĐURIČKU RIJEKU I KUMANICE   (12. oktobar 2017)
OBAVJEŠTENJE

   Ovim putem želimo da obavijestimo sve redovnike našeg vodovoda, a naročito one u dijaspori o aktivnostima i manipulacijama Huseinović Ibrahima. Ibrahim proklamuje odluku Ustavnog suda, a vezano za ukidanje sporazuma koji je potpisao predsjednik Režijskog odbora sa predsjednikom Opštine Plav. Dalje. Želimo da Vas obavijestimo da nas ova Odluka Ustavnog suda upošte ne obavezuje, a ovo sa razloga što nemamo nijednu odluku donešenu na osnovu ovog sporazuma, već smo sve odluke donosili na sjednicama Režijskog odbora i po njima postupali.
Da Ibrahim navodi da su neki ljudi iz inostranstva-dijespore plaćali priključak u iznosu od po 5.000,00€, što je čista neistina, pa ovim putem pozivamo da nam imenom kaže o kome se radi, i ako neko postoji takav da hitno pokrene postupak kod nadležnih državnih organa tj. Suda i da takva odluka ne postoji u odlukama koje je donio Režijski odbor.
Naime, ovo činjenje Ibrahimovo nas ne uznemirava, da se nije aktivirao da se naš vodovod da na gazdovanje preduzeću za Komunalne djelatnosti u Plavu, a samim tim činom bi redovnici, a koji su svojim radom i novčanim doprinosom sagradili ovaj vodovod, morali da plaćaju mjesečne račune za utrošenu vodu.
Da i ova činjenica nije od značaja, koliko su opasne posledice koje bi kasnije nasupile, na primjer svako ko bi uplatio 250,00€ (predstavlja iznos koji je potrebno uplatiti za priključak na gradski vodovod) bi se mogao prikopčati na vodovod npr. stanovništvo okolnih sela koja se sa nama graniče, pa bi se time dovelo u pitanje sada uredno snabdijevanje redovnika ovog vodovoda iz sela Završa, Đuričke Rijeke i Kumanica.
Dalje, napominjenomo da bi se tim činom ozbiljno ugrozili uslovi života ova tri sela. Razlog zašto se ovim opasnim radnjama koristi Ibrahim je taj da želi da se za male pare priključi sebe i brata Ismeta. Stav je režijskog odbora da prilikom priključenja na vodovod nema privilegovanih, pa će i tako braća Huseinović morati da uplate propisani iznos Odlukom Režijskog odbora, u visini od 1.500,00€, po jednom priključku, a koji je u zapisniku naznačen kao staro-novi redovnik.
Na kraju želimo da obavijestimo građane da ćemo protiv Ibrahima pokrenuti postupke kod tužilaštva i suda u Plavu, zbog iznošenja niza neistina, kleveta i uvreda a na račun Režijskog odbora, a sve ovo traje od 2015.godine, do danas. Dalje, obavještavamo vas da su Huseinovići podnosili nekoliko prijava protiv Režijskog odbora, kod Osnovnog tužilaštva Plavu, Osnovnog suda u Plavu, kao i kod Višeg suda u Bijelom Polju, i da su sve prijave odbačene kao neistinite.
U Plavu, 11.10.2017.godine
S poštovanjem,
ZA REŽIJSKI ODBOR,
Esad Bajraktarevic
Na ahiret je preselio Ahmet (Šeljov) Šabović   (1953-2017)  (11. okt. 2017)
   Danas je u Plavu u svojoj 64-toj godini żivora na ahiret preselio Ahmet Šeljov Šabović.
Dzenaza će se klanjati i odrżati u Plavu, sjutra, u četvrtak, 12 oktobra 2017 god.
Zdravoglava se może obaviti u kući Šabovic na adresi: 30-19 Garrison terrace Fair Lawn NJ 07410.
Tel. Izet 646 261-7734 i Nusret 516 779-1684.
Ozalosceni: supruga Enisa, kcerke Mirela i Meliha, braca Šefket, Izet, Dzevdet i Nusret, sestre Nusreta i Ismeta, zet Hako, i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Monte Gusinje - Ljeto 2017 Part 2   (11. oktobar 2017)
Valbona Šujak iz Direkcije za kulturu u Prištini, prelazi za zamjenika ministra kulture u Albaniji  (9. oktobar 2017)
   Mediji u Albaniji objavili su vijest da je Valbona Šujak, trenutno angažovana u Direkciji za kulturu u opštini Priština, postavljena za zamenika ministra u Ministarstvu kulture u Albaniji u novoj vladi Edi Rame.
Ono sto nas posebno raduje je i saznanje da su njeni roditelji porijeklom iz Gusinja.
Ime Valbone Šujak se takode pominje u naslovima kosovskih medija za novog zamjenika ministara i angažman u razlicitim ministarstvima. (Lajmi.net)
Na ahiret je preselio Jarovic (Redza) Šaban   (1946-2017)  (8. okt. 2017)
   Danas je u Podgorici na ahiret preselio Jarovic (Redza) Šaban u 71. godini zivota.
Dzenaza ce se odrzati u ponedeljak, 9. oktobra 2017 u 15 casova na mezarju u Gusinju.
Ozalosceni: supruga Mejrema, sinovi Adis i Enis, kcerka Amela, zet Suco, snaha Elma, brat Šemso, sestre Ajsa, Ferka i Mujesira i mnogobrojna rodbina.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Hamo Mulic: Folklorna grupa Džafer Nikočević   (8. oktobar 2017)
Snijeg na sjeveru: Plav i Gusinje bez struje, zastoji na putevima   (7. oktobar 2017)
   Cio sjever je jutros zabijelio, a sa snijegom stigli su i problemi na putevima i nestanak struje u Kolašinu, Plavu i Gusinju.
Prve pahulje pale su u Bijelom Polju, na Žabljaku, u Beranama, Rožajama, Andrijevici, Gusinju, Petnjici, Mojkovcu i Pljevljima.
Iz CEDIS-a su za CdM potvrdili da je zbog jakog nevremena i vjetra došlo do nestanka struje u Kolašinu, Plavu i Gusinju.
“Na svim energetskim objektima koji su u prekidu naše ekipe već rade na otklanjanju nastalih problema. O situaciji na terenu redovno ćemo obavještavati”, ističu iz CEDIS-a.
Snijeg je napravio probleme i na putevima. Na putu ka Bijelom Polju velika je kolona vozila, a snijeg kao što se i može vidjeti na fotografiji umnogome otežava saobraćaj. (CdM)
Hajro Ljajic poklonio školi u Vojnom Selu kompjuter i štampac   (5. oktobar 2017)
  „Najsrecniji sam kada sam u prilici da pomognem djeci i omladini Plava, jer je njima, smatram, pomoc najpotrebnija. Djeciji osmjeh je najvrijednija nagrada i nešto što nema cijenu“, kazao je Lalic
Plavljanin Hajro Lalic, koji živi i radi u Americi, poklonio je podrucnom odjeljenju Osnovne škole „Hajro Šahmanovic“ u VojnomSelu kompjuter i štampac. Oprema je vrijedna više od 600 eura.
Lalic je poznati humanista koji, poput brojnih sugradana, iz daleke Amerike pomaže svoj rodni kraj.
Ovo je njegova druga donacija zavicaju ove godine. U aprilu je pomogao Košarkaški klub Balkanski ris iz Plava sa 1.000 eura.
„Želja da pomažem rodni kraj koliko mogu nikada me nije napustila. Ipak, najsrecniji sam kada sam u prilici da pomognem djeci i omladini Plava, jer je njima, smatram, pomoc najpotrebnija. Djeciji osmjeh je najvrijednija nagrada i nešto što nema cijenu. Tako je bilo i u školi u Vojnom Selu, gdje sam uživao u druženju sa mališanima i upravom škole“, kazao je Lalic.
Lalic je, inace, vlasnik firme „Euro Sucess“. (Revija Fokus)
Rukovodstvo opštine Gusinje na sastanku sa Ambasadorkom SAD u CG   (5. oktobar 2017)
  Krajem prošle sedmice tj. u petak 29. septembra održan je sastanak rukovodstva opštine Gusinje sa ambasadorkom Sjedinjenih Americkih država u Crnoj Gori Nj.E. gdom Margaret Ann Uyehara. Sastanku su ime opštine Gusinje prisustvovali predsjednica Anela Cekic i potpredsjednik Huso Beli Brdakic.
Tokom sastanka otvorene su mnoge teme od kojih kao najznacajnije otvaranje Americkog ugla u Gusinju, saradnja sa ambasadom SAD u pravcu razmjene ucenika i školovanja u SAD, ekonomski projekti, investicije i sl. Tom prilikom upucen je i zvanican poziv Americkoj ambasadorki da sa svojim saradnicima posjeti opštinu Gusinje i uvjeri se u resurse kojim naša opština raspolaže što je svakako ambasadorka Uyehara i prihvatila te obecala da ce uskoro posjetiti Gusinje, gdje ce predstavnici opštine predložiti i bratimljenje sa nekom americkom opštinom slicnom Gusinju.
Takode, pred pocetak sastanka rukovodstvo opštine je kratko razgovaralo i sa konzularnim službenicima gdje su ononi najavili da ce vjerovatno u Gusinju održati i predavanje na temu ucešca na Lutriji za dobijanje zelene karte SAD.
S obzirom da su naši sugradani u Dijaspori, najbrojniji u Sjedinjenim Americkim državama utoliko je i veoma bitno da Opština Gusinje kroz odredene projekte doprinese jacanju saradnje i ucvršcivanju veza sa Sjedinjenim Americkim državama. (Gusinje Plav Press)
O Osmanu Basicu vec nekoliko godina brinu Jasavic Murat i hadzi Smajo Srdanovic    (3. oktobar 2017)
   Uvazena redakcijo, dragi citaoci, uvazeni donarori.
Duznost nam je prenijeti vijest i objaviti imena ljudi s velikim srcem i velikom humanoscu. To su Jasavic Murat kao i uvazeni hadzi Smajo Srdanovic, obojica iz New Yorka, koji nekoliko godina unazat brinu o ishrani, odnosno dva obroka dnevno za Osmana Basica iz Plava.
U ime Osmanovo i licno svoje licno ime upucujemo veliko hvala, da vam uzviseni Allah uveca nafaku.
S postovanjem,
Bela Medunjanin, predsjednica NVU HELP Plav
Izet B. Dervisevic donirao kompletnu spoljasnu stolariju za kucu Šefketa-Barbu Jarovica    (2. oktobar 2017)
   Nisu nasi stari bez razloga ostavili izreku: "Bogat nije onaj ko mnogo ima vec ko mnogo daje". I znajte da su apsolutno u pravu.
Sta drugo reci, samo potvrditi ovu izreku, kada je u pitanju jedan od nasih, ako ne i najveci, donator i humanista Izet B. Dervisevic iz New Yorka.
Koliko puta smo do sada pisali o njegovim donacijama za razne manifestacije - bezbroj puta. Koliko puta je obradovao porodice sa slabijim materijalnim stanjem i bolesne - bezbroj puta.
Ovih dana, nakon sto su udruzenje EURO Gusinje i redakcija nase web stranice Gusinje-Plav.com pokrenule humanitarnu akciju za Šefketa-Barbu Jarovica, Izet B. Dervisevic je, ovu porodicu obradovao vrijednom donacijom, opremivsi njegovu kucu u izgradnji kompletnom spoljasnjom stolarijom, cija je vrijednost $2,200.
Tacnije rijec je o dvoje ulaznih vrata, deset sobnih prozora, dva prozora u kupatilima, dva prozora za spajseve i prozor u potkrovlju - ukupno 17 spoljnih otvora.
Jos jednom se sve cestitke Izetu B. Dervisevicu i njegovoj porodici na vrijednoj donaciji, jer ce nas Barba i njegova porodica sa ostalim donacijama koje su prikupljene i koje se prikupljaju u New Yorku i okolini predstojecu zimu docekati u novoj kuci. (Gusinje Plav Press)
Sjecanje na Hot (Meda) Behrana   (1986 - 2015)  (1. okt. 2017)
   Prvog oktobra navrsavaju se dvije tuzne godine od prerane smrti naseg voljenog sina i brata Hot (Meda) Behrana.
Godine prolaze, ali tuga i bol nikada. Bio si nas oslonac, nasa radost, sreca, nasa podrska.
Voljeni Behrane, ljubav prema tebi je velika, bol preteska, tuga za tobom vjecna. Bilo je lijepo voljeti te, tesko izgubiti i najteze bez tebe zivjeti. Zauvijek ces biti u nasim srcima i nasim mislima.
Tvoji: otac Medo, majka Igbala, braca Bajro, Hajro, Osman, Arslan i Orhan, sestre Bahrija i Fata.
Inna lillahi ve inna iljehi radziuun svi smo allahovi i njemu se vracamo
Odavno je u ovoj zemlji vjera pokrice za kradju - Nisam Allaha mi, lažu...   (1. okt 2017)
Na ahiret je preselila Bakovic (Rahmana) Hatema, rodjena Music   (1949-2017)  (30. sept 2017)
   U Plavu je danas na ahiret preselila Bakovic (Rahmana) Hatema, rodjena Music, u 68. godini zivota.
Zdravoglava se prima u porodicnoj kuci. Dzenaza krece 1. oktobra u 14:00 sati od dzamije Redzepagica.
Ozalosceni: suprug Rahman, sinovi Mustafa, Murat i Muharem, kcerka Mersiha, bratstva Bakovic i Music i mnogobrojna rodbina.
Inna lillahi ve inna iljehi radziuun svi smo allahovi i njemu se vracamo
Sjecanje na Radoncic (Haljilja) Mihanu, rodj. Kukic   (1930-2016)  (29. sept 2017)
   I thought of you with love today, but that is nothing new.
I thought about you yesterday, and days before that too.
I think of you in silence.
I often speak your name.

All I have are memories and your picture in a frame.
Your memory is my keepsake, with which I'll never part.
God has you in his keeping.
I have you in my heart.

Rest In Peace grandma. I love you and miss you so much!!

Uvijek si u nasim mislima i dovama i uvijek cemo te volijeti i sa ponosom tebe sjecati tvoja unuka izolda Feratovic sa familijom
Inna lillahi ve inna iljehi radziuun svi smo allahovi i njemu se vracamo
Zuvdija Bajraktarevic: Gusinje, 28.9.2017god.  (28. sept 2017)
Prof. dr. Zuvdija Kandic - "ALEA DR KANDIC"   (28. septembar 2017)
Jedan i samo jedan je bio Šeljo Šabović  (27. sept 2017)
Na ahiret je preselila Kumrija Feratović, rodj. Radončić   (1965-2017)  (26. sept 2017)
   Dana 25.09.2017 u Gusinju je preselila na ahiret Kumrija Feratovic, rodj. Radončić, u 52. godini života.
?Dženaza ce biti u srijedu, 27. septembra u 14 casova u Visnjevu.
Ožalošceni: muz Skender, sinovi Helmid, Emir, Semir; kcerke Seniha, Belma; braca Safet i Dzevdet, sestra Sevda; i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji
Inna lillahi ve inna iljehi radziuun svi smo allahovi i njemu se vracamo
Na ahiret je preselio Kandić (Zeća) Šaban-Šabo   (1927-2017)  (26. sept 2017)
  U Plavu je u ponedeljak, 25. septembra 2017. na ahiret preselio Kandić (Zeća) Šaban-Šabo, u 90-oj godini života.
Dženaza polazi u utorak, 26. septembra 2017. godine u 14:00 časova od porodične kuće iz Meteha na mezarje u Plavu.
Hajtar je u porodicnoj kući u Metehu.
Dženaza namaz će se klanjati na mezarju u Plavu.
Ožalošćeni: supruga Vasvija, sinovi Džafer i Enver, kćerke Emira, Hajka i Nadira, braća Bajram i Hasan, sestra Emina i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Inna lilohi wa inna ileyi rajiun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Hako Hadžialjevic: Jasin za našeg Omara Hadžialjevica   (25. septembar 2017)
Sjećanje na Dervišević (Kupa) Ismeta - Mečeta   (1955 - 2015)  (25. septembar 2017)
Danas se navršava druga godina otkako nije sa nama naš dragi brat Dervišević (Kupa) Ismet - Meče
Godine koje prolaze ne mogu izbrisati sve lijepe trenutke, radosti i uspomene na tebe. Ponosni što smo te imali, s neizmjernom ljubavlju, tugom i sjećanjem čuvamo te u našim srcima. Sva dobrota i bratsku ljubav koju si nam pruzao ostaje u nama, Zauvijek Te čuvamo u našim srcima.
Tvoja braća: Zeko, Džefko i Seka, i sestre, sa porodicama i tvoja porodica.
U Gusinju se prodaje plac   (24. septembar 2017)
   Plac na prodaju. Najatraktivnija lokacija u Gusinje- Americka ulica. 29 ari u komadu, ili po parcelama. Struja i voda na placu. Ograden.
Cijena: 4.500 eura po aru. Vlasništvo 1/1.
Kontakt viber: +38269857682
E-mail: Amrkulic@yahoo.com
Royal kitchen & Bath corp. - Vl. BEKTEŠEVIĆ ALMIR  (23 sep 2017)
Deljanin Z. Enis donira $500 i prikupio jos $500 za Jarovic Šefketa-Barbu. Ukupno $3,800, plus 50 eura    (22. septembar 2017)
   Humanitarnoj akciji za Jarovic Šefketa-Barbu iz Gusinja, sem organizatora udruzenja EURO Gusinje i redakcije web magazina Gusinje-Plav.com, pridruzio se i Deljanin Z. Enis, koji je zajedno sa svojom donacijom od $500, prikupio jos ekstra $500, sto je novih $1,000:
- Deljanin Z. Enis $500
- Koljenovic Emin $100
- Koljenovic Džako $100
- Hot Sead-Billy $100
- Radoncic Arko $100
- Šabovic Ismet $100
Napominjemo da imamo jos donatora u ovoj akciji i da njihova imena uskoro slijede.
Ukupno do sada u humanitarnoj akciji za Šefketa-Barbu Jarovica je prikupljeno $3,800, plus 50 eura.

Svi koji u New Yorku i okolini zele da ucestvuju u ovoj humanitarnoj akciji mogu se obratiti nekome od clanaova UO EURO Gusinje ili clanovima nase redakcije. (Gusinje Plav Press)
Trazimo osobu koja ima ili koja je spremna da bude certified za home health aid poziciju    (21. septembar 2017)
   We are looking for a certified home health aid (HHA), from 8am-8pm for a male patient in the Country Club, Bronx. Responsibilities include: showering, taking to the bathroom, supports patient by providing housekeeping and laundry services; shopping for food and other household requirements; preparing and serving meals and snacks; running errands and must be physically competent.
Contakt telefon is: 646-246-3343

Trazimo nekog ko ima ili ko je spreman da bude certified za home health aide poziciju (HHA). Rijec je o pacijentu koji zivi u Country Club (Bronxu). Smena je 8am-8pm i da sadrzi: kupanje pacijenta, odvodjenje u kupatilo, kupovina namjernica i spremnje hrane, pranje vesa, da cisti za pacientom i osoba treba da je fiziski sposobana i jaka.
Ova smjena je namjenjena za 2 osobe. i 2 osobe rade zajedno svaki dan. Znanje engleskog jezika nije potrebano.
Kontakt telefon je 646-246-3343
Na ahiret je preselio Omar (Harisa) Hadzialjevic   (1996 - 2017)  (21. septembar 2017)
   Jucer je u Gusinju tragicno u saobracajnoj nesreci izgubio zivot Omar (Harisa) Hadzialjevic, u 21. godini zivota. Zdravoglava se prima danas, u cetvrtak, 21. septembra u Plavu, do 16:00 casova, nakon cega ce se obaviti dzenaza na mezarju u Gusinju, u 17:00 casova.
Ozalosceni: otac Haris, majka Safeta, brat Dino, djed Šeko, nane Igbala i Dzemila, stric Narcis, hala Sabina, dajdze Safet i Senad, tetka Suvada i ostala mnogobrojna porodica Hadzialjevic, Kukic i Palavrtic
Inna lilohi wa inna ileyi rajiun - Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Predstavnici nase dijaspore zajedno sa predsjednikom Vujanovicem na Generalnoj skupstini Ujedinjenih nacija  (21. septembar 2017)
Pocetkom nedelje u Njujorku je pocelo sa radom 72. redovno zasedanje Generalne skupstine Ujedinjenih nacija, na kojoj ucestvuju drzavnici iz citavog svijeta. U delegaciji Crne Gore pored predsjednika Filipa Vujanovica, su jos bili ministar inostranih poslova Srdjan Darmanovic i bivsi generalni konzul Crne Gore u Njujorku ambasador Zoran Jankovic.
U srijedu poslijepodne predsjednik Vujanovic se obratio u UN i tom prilikom na poziv generalnog konzula Crne Gore u Njujorku ambasadora Zeljka Stamatovica i konzula Amera Cikotica, ovom cinu prisustvovali i potpredsjednik Savjeta za dijasporu Ruzdija Jarovic, predsjednik udruzenja EURO Gusinje Mihret-Miso Radoncic, podpredsjednik Rasim Bicic, predstavnici fondacije Gusinje Sulja Djonbalic i Denis Rasic, predsjednik udruzenja "21. maj" Zaim Dervisevic, predsjednik udruzenja Montenegro golf klub Rambo Ibic i Nikola Lukolic, ispred BSCGNY Rijad Sarkinovic i nas poznati biznismen Almir Bektesevic.
Nakon svog govora predsjednik Vujanovic je imao prilike i uzivo da porazgovara sa predstavnicima ovih udruzenja i podpredsjednikom Savjeta za dijasporu, o cemu govore i fotografije u prilogu. (Gusinje Plav Press)

Sjecanje na rahmetli Pjetrovic Nadiru, rodj. Bektesevic    (1942-2016)   (20. septembar 2017)
   Nasa jedina i draga, godina je od kako vise nisi sa nama. I sta ostaje posle tebe? Samo tuga, bol praznina.
Ponosni smo sto smo te imali takvu. Bila si najbolja zena i majka. Ostaces zauvjek u nasim srcima i tvoje tople rijeci. Voljeni nikad ne umiru.
Da ti dragi Allah podari najljepsi dzenet. Amin!
Tvoji najmiliji: suprug Redzo, sinovi Nizafet, Safet i Samir, kcerke Ferdana i Fikreta, zetovi Izet i Denis, snahe Azra, Selma i Indira, i unucad.
Sjecanje na rahmetli Pjetrovic Nadiru, rodj. Bektesevic    (1942-2016)   (20. septembar 2017)
   Duga je bila ova godina bez tebe majko. Bila si primjer bezgranicne roditeljske ljubavi i dobrote. Plemenitosti tople ljudske paznje, rijeci i savjeta. Ostavila si nas ponosne na tvoj casni zivot, veliko srce, iskrenu dusu da te vjecno pamtimo cuvamo od zaborava, dobra moja majko.
Moje srce za tebe majko kuca, ali mi dusa na dva djela puca od tuge i bola. Tuzni su mi dani, tuzne su mi noci, bolno mi je srce, placne su mi oci. Da ti dragi Allah podari dzenet, jer si ti to zasluzila.
Tvoja kcerka Feda, sa suprugom Izetom, sinom Adelom, kcerkom Ajlom i snahom Sanjom.
Nesto lijepo iz Zavicaja.   (19. septembar 2017)
   Dokaz da i nasa omladina PLAVA i GUSINJA ne zaostaje u obrazovanju su i sinovi naseg poznatog hirurga Kolasinac Hamdije i profesorice Aide (rodjena Dreskovic) Deno i Enes, koji su ovog ljeta diplomirali na Medicinskom Fakultetu.
Tim povodom sve cestitke od amidza; Ringova, Cana iz New Yorka i Saja iz Njemacke sa familijama.
"Ponosni smo na Vas"

I ove godine dijaspora finansirala odlazak na more za clanove NVU HELP iz Plava   (19. septembar 2017)
  Postovani sugradani uvazeni donatori,
kao i svake godine tako i ove, zahvaljujuci vasim donacijama uspjesno smo realizovali projekat ljetovanje djece s poteskocama u razvoju.
Naime djeca su sa svojim roditeljima proveli deset dana na moru u Baru, gde su se druzila s svojim vrsnjacima. Stoga zelimo da se zahvalimo na pomoci i podrsci nasim donatorima i ovime dokazujemo kako novac koji stize NVU HELP PLAV ide iskljucivo djeci s poteskocama kao i materijalno ugrozenom djelu stanovnistva.
Jos jedno veliko hvala na pomoci i podrsci.
S postovanjem Bela Medunjanin

Moze li doci do novih sukoba na prostoru BiH ?    (19. septembar 2017)
Ministar Purišic sa ministrom Sajidom iz Kraljevine Maroko    (18. septembar 2017)
   Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišic na današnjem sastanku upoznao je ministra turizma, vazdušnog saobracaja, domace radinosti i socijalne ekonomije Kraljevine Maroka, Mohameda Sajida sa radom i stanjem socijalne i djecje zaštite, penzijskog i invalidskog osiguranja i zapošljavanja,, kao i sa zakonima na cijim se izmjenama upravo radi, saopšteno je iz ovog Ministarstva.
Sastanku su, ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja, prisustvovali i Jovo Pajovic, generalni direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje i boracku i invalidsku zaštitu, Goran Kuševija, generalni direktor Direktorata za socijalno staranje i djecju zaštitu i Edina Dešic, generalna direktorica Direktorata za tržište rada i zapošljavanje.
Purišic ukazao je još i na brojne aktivnosti Ministarstva, kao i organa u sastavu, njihovim angažovanjem i izvršenjem obaveza u skladu sa programom rada Vlade Crne Gore.
Sajid je sagovornike bliže upoznao sa radom Ministartsva turizma, vazdušnog saobracaja, domace radinosti i socijalne ekonomije Maroka. Ponudio je usku saradnju, iskustvo i pomoc u okviru regulisanja zakonodavstva iz oblasti socijalne ekonomije, uz tendenciju da saradnja iz ove oblasti dostigne izuzetno zavidan nivo, kao što je nivo politicke saradnje izmedu ove dvije države. (izvor: CdM)
Sabrija Vulic - Alipasin izvor znao    (18. septembar 2017)
Prodaje se plac u centru Plava  (18. sept 2017)
Prodaje se plac u Plavu, na veoma atraktivnoj lokaciji - u neposrednoj blizini dzamije Sultanije i zgrade Opstine Plav. Velicina placa je 3 ara.
Postoji nacrt za izgradnju kuce. Posjeduje prikljucke za struju, telefon, vodu i komunalije.
Za sve informacije i cijenu mozete nazvati na 917 459 3525

Dr. Ismet: Otišao ja kod Reisa, Reis me poslao Bakiru, a Bakir Sebiji, a ona...    (16. septembar 2017)
Četnici dodijelili zahvalnice Zukurlićevom odborniku    (16. septembar 2017)
   Ravnogorci sela Jabuka i četničkog uporišta Mostište dodijelili su zahvalnice najzaslužnijima za pomoć posljednjih godina. Član opštinskog vijeća, predstavnik Ravnogorskog pokreta u Prijepolju Milan Gačević primio je goste u svojstvu domaćina na četničku gozbu u čast asfaltiranja puta u Mostištu.
Jedan od posebnih gostiju bio je šef odborničkog kluba BDZ Sandžaka Samir Tandir koji je dobitnik zahvalnice ovog udruženja.
Pored Tandira i Sandžak televizija je dobila posebno priznanje za doprinos na polju medijskog izvještavanja o problemima četničkog uporišta Mostište, što je, prema riječima domaćina, rezultiralo da se skrene pažnja i riješe neki od ključnih problema.
Počasni gost na skupu bio je i predsjednik Nove Srbije Velimir Ilić koji je u obraćanju istakao da samo ljudi koji imaju vjere u sebi mogu činiti dobre stvari.
Inače, Ravnogorski pokret je ostao poznat po akciji podizanja spomenika četnicima prijepoljskog kraja kod manastira Mileševe i spomenika četničkom krvoloku Vuku Kalajitu koji je učestvovao u klanju i ubijanju Bošnjaka istočne Bosne, među kojima su bila i malodobna djeca, žene i starci. (Izvor: Antena M)
Stamatović oslobođen optužbi    (15. septembar 2017)
  Generalnom konzulu Crne Gore u Njujorku Željku Stamatoviću kojem se optužnim predlogom stavljalo na teret da je od 14. septembra 2015. godine do 22. januara 2016. godine, nezakonito odobravao izdavanja viza, izrečena je oslobađajuća presuda.
Tokom suđenja nijesu dokazani navodi optužnice. Iako su sporne vize izdate bez saglasnosti Uprave policije tadašnji šef Direktorata Željko Stamatović nije ignorisao zakon po kojem policija treba davanjem saglasnosti da učestvuje u procesu izdavanja viza.
To dokazuje i tadasnja korespodencija između ministara inostranih i unutrasnjih poslova.Različit pristup službenika Direktorata i Uprave policije vezano za dokumente o podacima aplikanata i davaoca garancije za vizu dodatno je iskomplikovala činjenica da nijedan podzakonski akt ne precizira način pribavljanja i odlučivanja o saglasnosti UP za izdavanje vize. Odluku je donijela sutkinja Višeg suda Ana Vuković.
Stamatović je navodno izdavao vize mimo procedura, zbog čega je Specijalno državno tužilaštvo protiv njega podnijelo optužni predlog. (Analitika)
Prigovor na tekst: Dali ste znali pricu o DJEVOJACKOM KAMENU (GROBU) ?  (15. septembar 2017)
   Pise: Hasan Pupovic - New York
  Istorija treba da je svetinja ljudskog bica koje je zeli opisati u tancine ili pak najtacnije sto je to moguce.Uz to mora se pozivati na sto veci broj dokumenata i detalja koji ce mu potvrditi da govori istinu bar uvidjajnu ili od nekle procitanu.Onda takvom opisu mora se pridrzavati i tacnosti detalja da ne pokusava kamuflirati citaoca sa strane potpuno neupoznatog o detaljima opisivanja. A kamoli tek da se zavarava da obmane i ucini okolno stanovnistvo coravim da sto vide ne vide jer on opisuje drugacije.
Takvi pisci su najopasnije osobe koje zele istinu pretvoriti u neistinu a po svim prilikama iz njima nekakvih ljicnih interesa ili kave slave proglasavanja kao i mrznje koju nemoze ispoljiti na drugi nacin. Ovo do nekle i pripada nama nazalost danasnjim Balkancima u vecem broju bar opet nazalost jer u tom hrljenju za mutno bilo kakvo obogacivanje covjek postaje ne covjek a kao takav on je i svastocina ili neuracunljivi.
Ovaj pisac koji je zelio opisati pricu o djevojackom krsu-Kamenu ima u njoj jedno istinito sto se docepao zaista lijepe slike jos ljepseg priodnog dragulja Hridskog jezera.. nastavak teksta
Radoncic: Svakog dana rata bio sam u BiH, imam tri šehida i jednog „zlatnog ljiljana“ u najužoj porodici, a Bakirova supruga, zetovi, sestricne i najbliži saradnici bili su u inozemstvu  (14 septembar 2017)
Fahrudin Radoncic, lider SBB-a i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, gostovao je kod Mate Ðakovica u „Teleringu“ na RTRS-u. U vrlo dinamicnom intervjuu predsjednik SBB-a je odgovorio na pitanja o Bakirovim prozivkama na racun njegovog patriotizma, svojoj predratnoj i ratnoj ulozi, Pelješkom mostu, Miloradu Dodiku i Draganu Covicu, Zvizdicevoj nesposobnosti, kako je radio posao ministra sigurnosti BiH i kako ga rade drugi, zašto se raspala koalicija sa SDA, zašto ne dozvoljava da BiH ide Erdoanovim putem, o svojoj kandidaturi za clana Predsjedništva BiH i tome da želi izmedu 300.000 i 400.000 glasova…
Šabovićima prekršajne prijave, evo i oduzetih pištolja  (14. septembar 2017)
   Sinu poslanika SDP-a Džavida Šabovića Ahmedu i funkcioneru iste partije Mirzi Šaboviću oduzeto je večeras startno oružje sa kojim su uslikani na svadbi minulog vikenda u Plavu. Osnovno državno tužilaštvo u Plavu se izjasnilo da nema elemenata krivičnog djela, pa će uslijediti samo prekršajne prijave.
Fotografije objavljene na našem portalu izazvale su veliku pažnju javnosti, pa su Šabovići pozvani u prostorije OB Plav radi prikupljanja informacija.
Od Ahmeda Šabovića je oduzet automatski startni pištolj, a od Mirze Šabovića dva startna pištolja, koja se i vide na fotografiji.
“O istom je upoznat ODT u Plavu, koji se izjasnio da u radnjama istih nema elemenata krivičnog djela. U kontaktu sa Sudom za prekršaje po uzimanju izjava i pribavljanja dokumentacije o porijeklu imenovani će biti privedeni uz procesuiranje odgovarajućih prijava za prekršaje”, rečeno je Dnevnim novinama u policiji.
Fotografije na kojima Šabovići ponosno drže oružje na svadbi sina Džavida Šabovića Adnana izazvale su veliku pažnju javnosti.
Džavid Šabović je danas u izjavi za CdM proznao da su fotografije autentične, ali da je on insistirao da se “ne pretjera u slavlju i da se koristi samo manevarska municija”.
Takođe, Mirza Šabović, koji pored toga što je funkcioner SDP-a obavlja i dužnost direktora Dnevnog centra za djecu i omaldinu sa smetnjama u razvoju “Lipa”, za naš portal je kazao da nošenje oružja nije ništa neuobičajeno za svadbena veselja u Crnoj Gori. (CdM)
Svadba Šabovića odjeknula Fejsbukom: Koristili smo samo manevarsku municiju   (13. septembar 2017)
   Stari crnogorski običaj o upotrebi vatrenog oružja na svadbama, koji mnogi smatraju za kontroverzu, pokrenuo je brojne rasprave na društvenim mrežama kada je za vikend sin poslanika SDP-a Džavida Šabovića- Ahmed snimljen u šenlučenju na svadbi svog rođenog brata Adnana u Plavu.
Fotografije na kojima mladi Šabović i njegov rođak Mirza Šabović, takođe funkcioner SDP-a, ponosno drže “hekler” osvanule su po Fejsbuku na dan svadbe 10. septembra i izazvale brojne komentare, kako pozitivne, tako i negativne.
CdM je ovim povodom kontaktirao poslanika SDP-a Džavida Šabovića koji je kazao da su fotografije autentične, ali da je on insistirao da se “ne pretjera u slavlju i da se koristi samo manevarska municija”
“Ja sam insisitrao da se u tome ne pretjera. Takođe sam insisitirao da sva municija bude manevarska ali ne znam da li su me poslušali. Mislim da je to ispoštovano. Svima koji su htjeli pucaju ja sam rekao da odu”, rekao je Šabović
On je istakao da je šenlučenje dio crnogorskog folklora i da je to nemoguće spriječiti..... nastavak teksta
Nusret- Nuki (Isa) Lucević   (1960 -2017)  (13. septembar 2017)
  
Poslednji selam i pozdrav svojti, kolegi i prijatelju. Hvala ti na zajedničkim danima koje smo proveli radeći na istim idejama kao tim. Čuvaćemo uspomenu na tebe.

Redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Monte Gusinje Ljeto 2017 Part 1 (HD)   (12. septembar 2017)
Na ahiret je preselio Nusret- Nuki (Isa) Lucevic   (1960 - 2017)  (12. septembar 2017)
   S neizmjernom tugom i bolom, obavjestavamo rodbinu, prijatelje i komsije da je nas dragi Nusret Isa Lucevic - Nuki preselio na ahiret 12.09.2017. godine, u 57. godini zivota. Dzenaza ce se obaviti 13.09.2017. god. u 13 casova u Gusinju.
Ozalosceni: supruga Sanija, cerke: Anela, Ilma i Selma, sin Haris, majka Igbala, brat Orhan, sestre Ismeta i Sefika, snaha Sadeta, zetovi, unucad i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Sjećanje na Deljanin (Ibrahima) Murata - Culja   (1933 - 2015)  (12. septembar 2017)
   Dragi Babo, evo dvije godine kako prodjoše od kako si preselio na ahiret.
Da ti dragi Allah podari dženet. Uvijek ćeš nam nedostajat i uvijek ćeš biti u našim mislilma i našim srcima.
Tvoji najmilji: supruga Sadika, sin Safet, snaha Sabaeta, tvoja unučad i parunučad, i ostala rodbina.
Inna lillahi ve inna ilejhi radzi'uun- Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.
Sjecanje na Amira Rašića   ( 12. septembar 2017. god)
   Deset godina je proslo od smrti naseg voljenog RAŠIĆ AMIRA. Njegova dobra dusa i plemenitost, primjerima kojima nas je ucio, ostace vjecno u nasim srcima. Njegov lik i djela koja je ostavio nikada nece umrijeti sve dok zive njegovi voljeni: supruga Nadira, sinovi Senad i Mirsad, kcerke Mirsada, Alma i Aida, brat Rizo, sestre Nurija, Sevda i Nadza, kao i mnogobrojno brastvo i prijatelji.
U ime Allaha milostivog samilosnog nanijetihsmo da proucimo dovu pred dusom rahmetli Amira Rasica da mu Allah blagosilja njegovu dusu u dzenetu na Ahiretu i podari vjecni rahmet. Amin.
UO udruzenja EURO Gusinje pozitivno odgovorio zahtjevu Sefketa Jarovica   (11. septembar 2017)
  Na svojoj poslednjoj sjednici UO udruzenja EURO Gusinje razmatrao je i zahtjev Sefketa Jarovica iz Gusinja:
"Humanitarno udruzenje Euro Gusinje New York
Postovana braco, prijatelji, drugovi, poznanici i ostali
najprije vas zelim poselamiti i pozdraviti. I u mojim prethodnim obracanjima svima sam se od srca zahvalio za pomoc koju ste mi prikupili za moje tadasnje lijecenje. Zahvaljujuci dragom bogu i vama moje zdravstveno stanje je sada zadovoljavajuce.
Kao i svaki porodican covjek a i roditelj cetvoro maloljetne djece borio sam se a i dalje se borim da im obezbjedim krov nad glavom.
Postovani, sigurno svi znate da moja kuca u kojoj zivim sa porodicom odavno ne ispunjava ni minimum uslova za zivot jedne porodice. Najteze od svega je to sto ona predstavlja opasnost od urusavanja.I samo zahvaljujuci bogu a i meni i mojoj supruzi koji cinimo sve da se ne srusi,a i zbog nemanja novcanih sredstava jos uvijek u njoj zivimo.Zbog svega recenog,a i nakon razgovora sa mojim prijateljima krenuo sam u izgradnju kuce.Krenuo sam u taj projekat na nacin da uradim dokle budem mogao. I u tom poslu opet je bilo dobrih ljudi koji su mi mnogo pomogli. Medjutim,to sve nije bilo dovoljno da objekat udostojim zavrsetka i ulaska u isti.Zato me je strah kako docekati narednu zimu i hoce li stara kuca izdrzati ili cu zajedno sa porodicom po cijelu noc sanjati otvorenih ociju siguran dom.A da ne govorim o potkocivanju sa svake strane,kako se dje koji dio navede.
Sve ovo pisem,a siguran sam da je vecina vas sve ovo imala priliku da prodje ziveci u Gusinju da bi bolje shvatili u kakvoj sam poziciji.
S toga sam odlucio obratiti se vama da ukoliko ste u mogucnosti mi izadjete u susret i u finansijskom dijelu mi pomognete da zapocete radove privedem kraju i narednu zimu sa porodicom docekam u toplom domu, ne strahujuci za zivote posebno moje djece.Kao dokazani humanitarci, ostavljam bogu i vama da moju djecu ucinite srecnom i zadovoljnom,a meni i mojoj supruzi skinete kamen sa srca da smo djeci ostavili bar krov nad glavom. Napominjem, dosadasnji radovi su stali nakon ukrovljavanja objekta.
U svoje i u ime moje porodice svima hvala i neka vam dragi Bog svima vrati na nacin kako se mi zahvaljujemo dragom Bogu za svaku vasu pomoc.
Podnosilac
Jarovic Sefket-Barba"
- i donijelo odluku da se izadje u susret ovom zahtjevu, odnosno pokrene akciju, zajedno sa redakcijom naseg web magazina.
U tom cilju su odlucili da se iz budzeta udruzenja EURO Gusinje izdvoji $500.
Svi koji u New Yorku i okolini zele da ucestvuju u ovoj humanitarnoj akciji mogu se obratiti nekome od clanaova UO EURO Gusinje ili clanovima nase redakcije. (Gusinje Plav Press)
Sjećanje na Bajrama (Hasovog) Dervišević   (10. septembar 2017)
   U nedjelju, 10. septembra 2017 navršavaju se osam godina od kako je preselio na ahiret Bajram (Hasov)Dervišević.
Dragi Babo godine prolaze ali sjećanje na tebe, tvoju dobrotu i plemenitost isti su kao i prvog dana. Uvijek ćeš biti u našim mislima i dovama, uz molbu Allahu dz.š. da ti podari lijepi Dzenet.
Tvoji najmiliji: supruga Zinka, sinovi Izet i Rifat, kćerke Sultana, Zineta,Indira i Elmedina, snahe, unuci i unuke, zetovi i ostala mnogobrojna rodbina.
Inna lillahi ve inna ilejhi radzi'uun -Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Nešto Plavu, nešto Gusinju: Članovima Komisije naknada od 12 hiljada eura   (9. septembar 2017)
   Vlada Crne Gore je, na jučerašnjoj sjednici, donijela odluku da se članovima Arbitražne komisije za podjelu imovine između Opštine Plav i Opštine Gusinje dodijeli naknada u iznosu od 12 hiljada eura.
Međutim, kako Ministarstvo javne uprave nema sredstva za isplatu naknada za rad predsjedniku i članovima Arbitražne komisije, Vlada je donijela odluku da se ona isplate iz sredstava tekuće budžetske rezerve.
Gusinje je jedna od najmlađih opština u Crnoj Gori. Gusinje se iz teritorije Plava izdvojilo početkom 2014, a lokalne vlasti su konstituisane nakon izbora u martu prošle godine.
Gusinje je imalo status opštine do 1954. godine, kada je pripojeno Plavu.
Na području opštine Gusinje živi nešto preko četiri hiljade stanovnika, od čega prema posljednjem popisu 1,7 hiljada živi u gradskom naselju. (Infos)
Sjećanje na Orhana (Redžo) Nikočević-šehid   (1992-2017)   (8. septembar 2017)
25. godina je proslo od kada si nas mlad napustio Orhane. Uvijek cemo te voljeti i s ponosom na tebe sjecati!
Da ti Allah dž.š. podari lijepi dženett.
Tvoja majka Dževa, kćerka Lejla, supruga Ismeta Nikočević i sestra Ifeta sa porodicom.
Gusinje reportaza 2017 - Alipasini izvori - 2 Avgust    (7. septembar 2017)
Halil Markišić: Sjećanje na Zufera Musića    (7. septembar 2017)
  Piše: Halil Markišić
Zufer Musić je rođen u Plavu 1911. godine, od oca mula Sada (1864-1913) mula Jahovog (1829-1909) Musića i majke Dževe, rođene Kiković iz Peći, a zavičajno iz Gusinja. U plavsko-gusinjskom kraju Kikovića, kao i mnogih drugih bratstava više nema, jer su se iselili, pretežno u Tursku. Dževina majka je Ucka, rođena Medunjanin. Otac mu je strijeljan 1913. godine na Racini u Plavu zato što nije htio da pređe na pravoslavlje. Tada su ubijena i dva starija Zuferova brata – Jašar i Mahmut.
Osnovnu školu završio je u Plavu. Za to vrijeme živio je u porodici svog bližnjeg rođaka mula Deme Musića. Nakon završene osnovne škole, upisao je 1924. godine nižu realnu gimnaziju u Novom Pazaru. Kao učenik prvog razreda gimnazije (danas bi to bio V razred), počeo je da piše poeziju. Samo je nekoliko njegovih pjesama sačuvano, a nalaze se kod Zuferovog sinovca Sadrije Musića, koji živi na Kosovu, u selu Kašica kod Pećke Banje. Kao dječak od 12-13 godina, išao je često sam preko planina iz Babinog Polja kod Plava, podnožja planine Starac, gdje se nalazilo porodično imanje njegovog oca i stričeva, do Peći, a odatle nekim prevozom preko Kosovske Mitrovice do Novog Pazara. Pjesma „U putu“ je sjećanje na jedno od tih putovanja koja je objavljena u časopisu ”Avlija” broj 15.
Gimnaziju je pohađao u Peći, Prijepolju, Sarajevu i Tetovu. U Tetovu je maturirao 1932. godine... nastavak teksta
EURO Gusinje - Kurbani 2017   (6. septembar 2017)
Šefkija Šabović: Da su pravi vjernici shvatili bi…    (6. septembar 2017)
   Kada je prije više od dvije godine, tragom informacija iz novopazarskih izvora, Pobjeda pokušala da „na licu mjesta“ istražuje djelovanje dvije plavske vjerske grupacije, dočekao ju je gotovo neprobojni zid šutnje. Već na pomen Glavice, Hridske ulice i misterioznog Ebu- Ahmeda, zatim El- Bejana i izvjesnog Ibra Kolašinca, ama baš svi potencijalni sagovornici odustajali su od razgovora na te teme.
Vrijeme i nove okolnosti učinili su, međutim, svoje. Doduše, još je malo Plavljana koji bi o onome što znaju i misle o navodnim nevladinim organizacijama na vjerskoj osnovi svjedočili imenom i prezimenom, ali… Ko je Ebu- Ahmed Dakle: u plavskom naselju Glavice, u još nedovršenoj ali djelimično funkcionalnoj građevini, Semih Kojić, sa dvadesetak pristalica, „osnovao“ je paradžemat oštro suprotstavljen sistemu i svim podsistemima Islamske zajednice u Crnoj Gori. Prema informacijama do kojih smo došli, Ebu- Ahmed, što je drugo Kojićevo ime, rodom je iz Peći i jedna je od karika u jednom od kosovskih lanaca radikalnih islamista. U plavskom Odboru Islamske zajednice su uvjereni da ovaj profesor engleskog jezika nije naročito uticajan u širim vjerskim krugovima, ali ne spore činjenicu da bi, s obzirom na profesuru, mogao da bude sve interesantniji mladim vjernicima koji tek stiču izvjesna iskustva. Tim prije što su EbuAhmedove veze sa prištinskom centralom Islamske omladine (Rinia Islame) sve intenzivnije, a disperzija filijala te organizacije i po Crnoj Gori je sve očiglednija. Za sada, tek u formatu muslimanskih omladinskih klubova…
Tanušno znanje Ipak, po riječima predsjednika Odbora IZ u Plavu, Šefkije Šabovića, Kojić sa sljedbenicima ne predstavlja iole ozbiljniju prijetnju unutarvjerskom skladu, a pogotovo bezbjednosti, makar njegova „misija“, spolja gledajući, može nauditi opštem utisku... nastavak teksta
MARK DJONAJ - Demokrat for city council   (6. septembar 2017)
DA LI STE CULI PRICU O DJEVOJACKOM KRŠU?   (4. septembar 2017)
  Nekada su mještani iz Plava rano s proljeca sa stokom izlazili na pašnjake na planini Bogicevici blizu Hridskog jezera. Tu su ostajali dok planine ozelene pa bi livade zabranili za ispašu , da bi stigle za kosidbu do avgusta, a oni bi sa stokom otišli na druge planine. Na ovim pašnjacima su se vracali krajem ljeta i tu ostajali do kasne jeseni.
Jednog proljeca kada ostali cobani odoše na drugim pašnjacima da pripreme stanove i torove, kod Hridskog jezera ostadoše samo nekoliko momaka da cuvaju stoku i dvije djevojke da pripremaju hranu. Jedan od momaka znao je da svira harmoniku a djevojke lijepo da pjevaju, te su se predvece okupljali na jednom kršu blizu jezera. Svake veceri uz logorsku vatru cula se muzika harmonike i pjesma djevojka koja je odjekivala oko jezera i okolnih krša.
Kada iz obližnjeg sela osjetiše da se tu nalaze samo nekoliko momaka i djevojke sa stokom, napadoše njihove stanove, ubiše momke a djevojke i stoku su planirali da odvedu sa sobom. Djevojke, da ne bi bile odvedene, osjetiše kada je pažnja otmicara popustila, pa skociše baš sa krša gdje su se okupljali i obje poginuše. Taj kamen blizu Hridskog jezera naziva se Djevojacki krš a mjesto gdje su sahranjene, Djevojacki grob.
Dugo poslije toga pricali su cobani i cobanice da se na mjestu gdje su ukopane djevojke predvece cuje harmonika i vidi svetlost koja ide prema visinama...(APUS)
Džani Hot - Duša bosanska    (5. septembar 2017)
Zahvalnost za upucene kurbane   (3. septembar 2017)
   Postovana dijasporo,
Posredstvom humanitarnog udruzenja EURO Gusinje iz New Yorka, primili sam dio kurbana koje ste vi iz dijaspore, u povodu Kurban Bajrama nanijetili da se zakolju i podijele u zavicaju. Te kurbane smo podijelili u Plavu za porodice slabijeg materijalnog stanja i porodice naseg udruzenja.
Zahvalnost dugujemo UO udruzenja EURO Gusinje, koje nam je i ove godine ukazalo povjerenje da taj dio posla u Plavu odradimo mi.
U ime NVU "HELP" Plav
Bela Markovic Medunjanin, predsjednica
Gorske vile sa Hridskog jezera    (3. sept 2017)
   Gorske vile sa Hridskog jezera predstavljaju misteriju koja je od davnina vezana za ovo jezero.
Prema legendi, vile su cesto igrale i pjevale na površini jezera dok ne bi osjetile da ih neko posmatra, tada bi se izgubile u tamoj smrcovoj šumi koja okružuje jezero.
Prica se da su se jednog dana mladi cobani skrivali uz kamenje kako bi ih gledali. Vile to primijetiše ali su se pretvarale sve dok mladi cobani nijesu došli uz samu obalu. Tada je po njihovom nagovoru poceo jak vjetar koji je odvukao cobane do sredine jezera gdje se nalazio vrtlog koji ih je progutao.
Dugo se vjerovalo da su ih vile odvele k sebi ....
I danas, ima onih koji svjedoce da su culi vesele vile koje se kupaju na jezeru, dok se neki kupaju u Hridskom jezeru vjerujuci da kupanje u bistroj vodi jezera donosi zdravlje i srecu u braku. (APUS)
I preostalih 12 kurbana zaklano i podeljeno u Zavicaju.  (2. septembar 2017)
  Peostalih 12 kurbana, od ukupno 67 koliko je nasa dijsapora iz SAD i Kanade, preko udruzenja EURO Gusinje uplatila da se kolju i dijele u Gusinju i Plavu, uspjesno su odradjeni drugog dana Kurban Bajrama.
Upravni odbor udruzenja EURO Gusinje se zahvaljuje svima, u prvom redu dijaspori SAD i Kanade, koja je imala povjerenja u organizacione sposobnosti clanova ovog udruzenja da ovaj posao sprovedu uspjesno.
Posebnu zahvalnost duguju celnicima IZ Plav, koji su i ove godine, kao i prosle, izasli u susret da se do kraja zavrsi finansijska konstrukcija ove akcije.
Uskoro slijedi i video zapis. (Gusinje Plav Press)
Povoljna dostava Somborke paprike za New York, New Jersey i Connecticut  (2. sept 2017)
  Sezona spremanja zimnice je pocela i zato nemojte oklijevati sa narudzbinom paprike Somborke.
Za podrucja New Yorka, New Jersey i Connecticut, vec dugi niz godina besplatnu dostavu Somborke paprike na vasu kucnu adresu vrsi Senad Šabovic.
Dovoljno je da Senada nazovete na telefon 347 209 7882 i izvrsite narudzbu, ostalo je njegova briga.
Znate li šta znači poruka "Bajram Šerif Mubarek Olsun"?   (1. septembar 2017)
   Muslimani u BiH, ali i širom svijeta danas obilježavaju jedan od dva najveća praznika u Islamu - Kurban-bajram. Bajram se kod muslimana čestita riječima ''Bajram šerif mubarek olsun'', a znate li značenje ove poruke? Naime, riječ bajram je perzijskog porijekla, a na turskom znači praznik.
Riječ šerif, je arapskog porijekla, na turskom znači čestit.
Riječ mubarek, koja je inače arapskog porijekla, na turskom znači blagoslovljen.
Olsun na turskom znači "neka bude".
To znači da ova čestitka "Bajram Šerif Mubarek Olsun" u prevodu na naš jezik znači "neka ti je blagoslovljen čestit praznik".
Odgovor je: Allah razi olsun (Neka je Allah zadovoljan tobom).
U toku je klanje i distribucija 67 kurbana uplacenih posredstvom udruzenja EURO Gusinje  (1. septembar 2017)
   Pocelo se sa klanjem rekordnih 67 kurbana i njihova distribucija u zavicaju, koje nasa dijaspora iz USA i Kanade uplatila posredstvom udruzenja EURO Gusinje New York.
Uskoro jos slika i video.
Bajramska čestitka Ranka R. Spalevića  (1. septembar 2017)
   I ove godine me veliki Kurban-bajramski dani vraćaju u lijepo gusinjsko djetnjstvo kada smo svi drugari, bez raszlike na vjeru i uzrast zajednički obilazili komšijske i prijateljske kuće i čestitali Bajram. (Sjećam se, te poklone od srca stavljali smo u mendilj (maramicuI nikada nije izostasla mala slatka pažnja domaćina: bonbon ili makar kocka šećera.

Lijepo je biti Gusinjac: do dana današnjeg održali smo prijateljstava, kumstava, pobratimstva. Zato vam drani moji Gusinjani, i Plavljani želim da u radosti, dobrom raspoloženju proslavite Kurban bajram. Neka ove riječi posebno stignu do dragih kumova i pobratima kako mojim tako i moje brojne porodice.
Čuvajmo i volimo ono najljepše što je u Čovjeku - čovjekoljublje, prijateljstvo i sve ono lijepo što smo zajedno proživjeli.
Vaš Gusinjac
Ranko R. Spalević
Jos 6 uplata KURBANA preko udruzenja EURO Gusinje, sto je konacnih 67 (šezdest sedam) za Gusinje i Plav    (31. avgust 2017)
   Iz humanitarnog udruzenja EURO Gusinje imamo vijest o novih 6 uplata za kurbane, koji ce se klati u Zavicaju, odnosno Gusinju i Plavu. Uplate su izvrsili:
-Hako Olevic
- Ibrahim Olevic
- Indira Hodzic
- Music Ragip
- Deljanin Pajazit-Pajo
- Bektesevic Hazir

Preko udruzenja EURO Gusinje je uplaceno ukupno 67 (šezdeset sedam) kurban.
Sa cifrom od 67 kurbana zavrsava se akcija klanja KURBANA u ZAVICAJU, odnosno Gusinju i Plavu. Organizator ove akcije, Upravni odbor udruzenja EURO Gusinje se zahvaljuje svima na ukazanom povjerenju. (Gusinje Plav Press)
Sjećanje na Đešević (Husa) Nuriju, rođenu Šahinović   (1935-2014)  (31. avgust 2017)
   Danas,31.08.2017.godine,navršavaju se tri godine od kako je,u 80 godini, prestalo da kuca tvoje plemenito srce i kako si preselila na bolji svijet. S ljubavlju,ponosom i poštovanjem zauvijek ćemo čuvati uspomenu na tebe.
Molimo dragog Allaha da ti podari nur u kaburu i da te naše dove prate u tišini džennetskog mira.
Tvoji: ćerka Jasmina, sinovi Skender, Esad i Nijal,unuke,unuci i snahe.
Prodaju se dva placa u Rudom Polju (Plav)   (31. avg 2017)
Prodaju se dva placa od po 10 ari. Nalaze se na ekstra lokaciji u Rudom Polju (Plav), 50 metara od ekskluzivnog restorana •ABAS•. Prilazi sa glavnog puta. Placevi su idealni za izgradnju kuca.
Cijena po dogovoru.
Potrebne informacije na brojeve: +382  67 127441  ili   +382  67 569 927 ili  1516 849 8342

Preselio je na ahiret Ramiz Saliha Kolenovic   (07.10.1940 - 28.08.2017)   (29. avgust 2017)
   Dragi moj tata, Ode ti i ostavi mene i mamu. Uzeo si ti jedan dio mog srca sa sobom. Čuvaj ga dobro kao što sam ja tebe čuvala. Zauvijek ćemo čuvati tvoju uspomenu, tvoje savjete i lijepe riječi. Zvao si me svojim zlatom, nikad neću zaboraviti tvoj glas, miris i tvoj zagrljaj. Allah da ti podari najljepše mjesto u džennetu. Voli te tvoja Ezrena
Dženaza će se klanjati 29.08.17 u 14.30 u rodnom Gusinju.
Ožalošćeni: supruga Nafija, sinovi Ervin i Elam, kćerka Ezrena, snahe, zet i mnogobrojna porodica Kolenovic i Čekić.
Prodajem kucu u Plavu    (28. avgust 2017)
  Velicina objekta: u osnovi 11,3 m2 x 7,30 m2 = 82,49 m2. Objekat posjeduje:
   1. P0drum 2 x 33,17 m2 = 66,34 m2
   2. Prizemni dio - prostor se koristi kao poslovni prostor:   Velicine 53,48 m2 + mokri cvor 1,50 m2 = 59,98 m2
   3. Dva sprata za stanovanje:
  Prvi sprat povrsine 81,55 m2
   Drugi sprat povrsine 80,35 m2

  Ukupna stambena povrsina ....... 161,90 m2
   UKUPNA KORISNA POVRSINA KUCE (stambeni i poslovni prostor) .........255,05 m2
   Kontakt telefon: + 381 63 741 0525 (viber).


U Gusinje stigli kanaderi da gase požar    (26. avgust 2017)
   Gori još u Vusanju, u Gusinju, a u pitanju je šumski požar koji je aktivan već 10 dana.
Požar u Vusanju gase i kanaderi, a kako je CdM-u saopšteno iz Vatrogasne jedinice Plav kuće nijesu ugrožene.
“Naši vatrogasci su izlazili sa naprtnjačama dok su mogli. Gori nisko rastinje, sve je pod kontrolom i redovno pratimo stanje. Najbitnije je da kuće nijesu ugrožene”, ističe za naš portal komandir Vatrogasne službe Džemaile Redžepagić. (CdM)
Halal islamsko klanje   (26. avgust 2017)
Prodaje se livada u Gusinju, sa predivnim pogledom i panoramom Gusinjske kotline   (26. avgust 2017)
U Gusinju se prodaje livada (podijeljena na placeve) povrsine od 40 ari, povoljna za gradnju kuca. Ukupno je 8 placeva od po 5 ari, i svaki se moze kupiti zasebno. Nalazi se na raskrsnici puteva Gusinje - Plav i Gusinje - Grnacar, na veoma atraktivnoj lokaciji i predivnim pogledom i panoramom Gusinjske kotline. Placevi imaju put i sredjene imovinsko-pravne odnose (vlasnistvo 1/1).
Za vise informacija zvati u Gusinju na : 382 69 754 025 (Viber)

Pocela gradnja podesta za Bilbord dobrodošlice za opštinu Gusinje   (25. avgust 2017)
   Prije dvije nedelje smo najavili da ce uskoro na ulazu u Gusinju biti postavljeni ** Bilbord dobrodošlice za Opštinu Gusinje ** i da akcijom rukovodi Koordinaciono tijelo za razvoj sjevera Crne Gore - "Akcija sjever" Njemacka.
Organizatori ovog posla su se drzali obecanja i sa rijeci su preslo na djelo. Vec jucer se pocelo sa otkopavanja stopa za podeste i salovanje oplate.
Napomenimo i to da je pokretac ove ideje gospodja Emira M. Licina predsjednica udruzenja "Monte Keln" iz Kelna, uz saradnju sa predstavnicima Opstine Gusinje i koordinatorom za opstine Gusinje i Andrijevicu gospodinom Muratom Julevic. (Gusinje Plav Press)

Esko (Jakupa) Feratović donirao $200 za djecu sa posebnim potrebama i porodice slabog materijalnog stanja    (24. avgust 2017)
  Uvažena redakcijo, poštovani donatori, cjenjeni čitaoci,
U ime djece i omladine s poteškocama kao i stanovnistva sa slabim materijalnim primanjem upućuju veliku zahvalnost što činite za njih, kao i donatoru Esku (Jakupa) Feratović koji je donirao $200.
Jos jednom, u svoje ime i u ime nase djece kao i stanovništva slabijeg materijalnog primanja, upućujemo jedno veliko HVALA.
S poštovanjem,
Bela Marković Medunjanin, predsjednica NVU"HELP" Plav
SEZONA PLAV - TV VIJESTI   (23. avgust 2017)
Mladi košarkaš Dino Bekteševic potpisao za Buducnost    (23. avgust 2017)
   Buducnost Voli nastavlja sa dovodenjem mladih i talentovanih košarkaša - iz podgorickog Juniora stigao je Dino Bekteševic, koji je potpisao stipendijski ugovor. Inace, Dino je porijeklom iz Gusinja, odnosno on je sin Damira (Omera) Bektesevica.
Dino Bekteševic je rodjen 1999. godine, visok 203 cm, a igra na poziciji krilnog centra.
Košarkom je poceo da se bavi u podgorickoj ekipi Mladost, nakon cega je prešao na turski sportski koledž Kilicasaslan iz Kajzerija, gdje se nije dugo zadržao. Prošle godine je kao pozajmljeni igrac KK Junior igrao u Superligi za mlade selekcije Buducnosti, ciji je clan definitivno postao jucer. (CdM)
Sjecanje na Bicic (Mahmuta) Emiru, rodj. Koljenovic   (1924-2016)  (23. avgust 2017)
Danas, 23 avgusta 2017, navršava se godina od kada si napustila ovaj svijet. Cesto pominjemo tvoje ime i razmišljamo o uspomenama koje imamo stobom. Nisi sa nama na ovom svijetu, ali price koje smo dijelili zajedno zauvjek ce ostati sa nama i zadržati naše secanje na tebe. Nedostaješ nam. Nek ti Allah podari lijepi dzenet.
Tvoji: sinovi Orhan, Berhan, Šaban i Ahman, kcerke Nadžija, Nafija i Hurka, snahe, unučad i paraunučad.
RTCG: Razgovor sa povodom  (22. avgust 2017)
Razgovor sa Ruzdijom Jarovicem iz Udruzenja EURO - GUSINJE iz Njujorka i Zoranom V. Raicevicem iz Crnogorskog Kulturnog Drustva iz Toronta
Kurban Bajram počinje 1. septembra    (22. avgust 2017)
   Prvi dan Kurban ili Hadži Bajrama proslaviće se u petak 1. septembra, saopšteno je iz Islamske zajednice. Ovaj veliki praznik, nazvan i praznik žrtve, muslimani slave četiri dana, a vezan je za obred Hadža, koji je jedan od pet osnovnih dužnosti muslimana.
Odlazak u Meku je pokloničko putovanje koje muslimani po pravilu moraju posjetiti bar jedanput u životu, a oprošteno je bolesnim ljudima i ljudima bez prihoda.
Prvog dana Bajrama završavaju se ceremonije hodočašća Kabe u Meki, pa brojni hodočasnici iz Crne Gore masovno idu na ovo sveto mjesto.
Za vrijeme Kurban-bajrama muslimani kolju kurban (ovna) i dijele ga sirotinji, komšijama i rodbini prema utvrđenim pravilima: trećina sirotinji, trećina prijateljima i komšijama i trećina porodici. Ako neko ima veliku porodicu može sve zadržati za sebe, ali može i podijeliti svo kurbansko meso.
Zadržavanje svega za sebe nije u duhu pomaganja drugima, ali ipak ova mogućnost je ostavljena kao olakšica onima koji izdržavaju velike porodice i nemaju dovoljno sredstava za to, a ipak bi htjeli da ispoštuju ovu dužnost.
Gusinje Sastanak sa Dijasporom - 2017    (21. avgust 2017)
Od mr Husa Belog Brdakic, potpredsjednika opštine Gusinje dobili smo video sa sastanaka sa dijasporom organizovan 30. jula u 19.30 h

Sjecanje na Jusic Nafiju, rodj. Hot (1938 - 2011) ( 18. avgust 2017)

Osamnaestog avgusta 2017 godine navrsile su se sest godina od preseljenja na ahiret

NAFIJE JUSIC, rodj. HOT
      (1933 - 2011)

S ljubavlju koju smrt ne moze prekinuti i tugom koju vrijeme ne moze izlijeciti
zauvijek cu te cuvati u mom srcu.
Rafet
Sjecanje na Dževata (Šabova) Mulic     (1944-2016)   (17. septembar 2017)
Sedamnaestog avgusta navršava se godina od smrti mog dragog supruga Dzevata (Šabova) Mulic.
Vrijeme ne briše tugu. Nedostaješ mi beskrajno. Tvoje mjesto u mom srcu i mislima trajat ce vjecno. Hvala ti za tvoju dobrotu, plemenitost i ljubav koju si mi nesebicno pružao i zato ostaješ uvijek voljen i nikad zaboravljen. Molim Uzvišenog Allaha dž.š. da ti podari lijepi džennet i vjecni rahmet.
Tvoja supruga Ifeta.
Sjecanje na Dževata (Šabova) Mulic     (1944-2016)   (17. septembar 2017)
Sedamnaestog avgusta navrsava se godina od kako nas je napustio Dževat (Šabov) Mulic.
Sjecanje na tebe je dio našeg života u kojem ceš nam uvijek nedostajati. Molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da ti podari lijepi džennet i vjecni rahmet.
S ljubavlju i poštovanjem.
Hafiz Canovic sa porodicom.
Zahvalnica i uplate novca u humanitranoj akciji za Emila Gutic    (16. avgust 2017)
Postovani donatori i citaoci web magazina Gusinje-Plav.com,
Koristimo priliku da se u ime Emila Gutica i njegove porodice, bratstva Gutic i nas clanova odbora iz New Yorka, najtoplije zahvalimo donatorima iz Plava, Gusinja, ...., Evropa,..Kanada, ..., SAD..., jednom rijecju SVIMA koji su ucestvovali u humanitrnoj akciji vezanoj za operaciju i daljnje lijecenje nasega Emila.
Sami podatak da je njegovo zdrastveno stanje izazvalo ogromnu brigu Plavljana i Gusinjana i njihovih prijatelja, duz svih meridijan svijeta, o cemu govore i uplacene donacije, jos jednom je pokazalo ogromnu humanost naseg zavicaja i dijaspore uopste. U to ime mi Vam se od srca jos jednom zahvaljujemo.
Zahvalnost dugujemo i redakciji web magazina Gusinje-Plav.com, koji su nam od ustupili prostor i vrsili azuriranje na njihovom elektronskom portalu, sto je bilo veoma bitno zbog javnosti u radu.
U atacmentu su uplatnice, odnosno transveri vasih donacija tj novca prikupljenog u New Yorku ($45,320 prikupljene za postoperativno lijecenje, plus $5,620 za operaciju) koji smo mi, clanovi odbora slali u Plavu, na ziro-racu Ismeta Gutic (Emilov brat).
Jos jednom, svima veliko HVALA !
Odbor iz New Yorka

Udruzenju EURO Gusinje pokrece akciju za Adisa Kastrat iz Gusinja    (15. septembar 2017)
   Objavljujemo orginal zahtjev upucen humanitarnom udruzenju EURO Gusinje iz New Yorka:
"Postovani humanisti,
Ja sam Adis Kastrat, sin Alja i rahmetli Senade (Murata-bajraktara kcerke), rodj.Cekic. Ovim putem upucujem vam molbu da ukoliko ste u mogucnosti kao vec dokazani humanisti mi pomognete u mom lijecenju.
Naime moji zdravstveni problemi vezani su za vid. S pojavom prvih problema lijecenje (za sada neuspjesno)sam zapoceo u Plavu a onda i u Rozajama, Podgorici...Medjutim rezultati su bili losi, a moji problemi sve veci, tako da iz dana u dan sve vise gubim vid. Po preporuci strica Beka Kastrat otisao sam u Italiju na pregled gdje je uspostavljena dijagnoza i preporucena hitna operacija. Ta operacija bi kostala oko 9.300 eura (samo operacija)uz garanciju doktora koji bi je izvrsio da ce biti uspjesna.
Ta me vijest izuzetno obradovala i ohrabrila ali i zabrinula jer ja taj novac nemam.
No dragi Allah mi je kao sirocetu pomogao da preko mojih dajdza upoznam i bracu Radoncic iz Radija Gusinje koji su vec pokrenuli akciju koja u zavicaju odlicno daje rezultate (svima od srca hvala), a li do konacne cifre treba mi i vasa pomoc, onoliko koliko ste u mogucnosti.
Postovani upoznat sam sa procedurom vaseg odgovora na zahtjeve ali vas zelim zamoliti da ovaj zahtjev uzmete u razmatranje po hitnom postupku.
U svakom slucaju vam hvala i neka ovo veliko hvala bude i molba dragom Allahu da vas nagradi za sva dobra djela koja ste cinili i koja cete ciniti!!!
U ime Adisa Kastrata:
dajdza Enver (Murata) Cekic."
Zagadjivanje prirode Plava i Gusinja - Na mostu od rijeke Dolja u Dragijama kraj Gusinja    (15. avgust 2017)
Jos jedan dokaz nemarnosti i nekulture iz Zavicaja. Smece odlazu gdje stignu. DOKLE VIŠE ??!!!
Na slikama se vidi radnik firme Crngoreput-a, kao izbacuje komade asfalta i ostali otpad.
Na mostu od rijeke Dolja u Dragijama kraj Gusinja

Obilazak Sandžaka - Plav/Gusinje    (14. avgust 2017)
FOTO-VIDEO "LEA" Plav - vl. Mirza Mekuli   (13. avg 2017)
FOTO-VIDEO "LEA" Plav - vl. Mirza Mekuli

Profesionalno-Kvalitetno-Brzo-Povoljno
SNIMANJE I MONTIRANJE SVIH VRSTA VIDEO MATERIJALA
Svadbe, Rodjendani, Suneti, Kane, Reklame, Utakmice, Dzenaze

Kontakt: + 382(0)68/543-222,   +382(0)51/251-131,
FB: Mirza Mekuli,   E-mail: mirza.mekuli@gmail.com
Sa Prokletija su najljepše nagradjene fotografije Zelenog pojasa u Crnoj Gori   (11. avgust 2017)
   Žiri foto konkursa „Balkanski Zeleni pojas“: Vladana Vojinovic (Vladana Vojinovic photography), Ivan Savic i Damira Kalac (dnevne novine „Vijesti“) imao je težak zadatak da od prispjelih 63 fotografija odabere tri najljepše.
Nagrade su osvojili:
1. mjesto: Gavrilo Kneževic, fotografija "Prokletije", autora Gavrila Kneževica proglašena je za najbolju na foto konkursu Balkanski Zeleni pojas.
2. mjesto: Rade Dulovic "Prokletije zimi"
3. mjesto: Jadranka Mamic "Susret"
Pobjednik ovogodišnjeg takmicenja, Gavrilo Kneževic, je pobijedio na prošlogodišnjem takmicenju za najljepšu fotografiju Zelenog pojasa u Crnoj Gori, dok je pobjednicka fotografija osvojila trece mjesto na medunarodnom fototakmicenju “Balkanski Zeleni pojas”, gdje su ucestvovale pobjedicke fotografije nacionalnih fotokonkursa organizovanih istovremeno u svim zemljama na Balkanu.
Podvig za divljenje.    (11. avgust 2017)
   Jucer su Almas Redžepagić i Aldijana Kučević-Hakanjin preplivali najduži dio Plavskog jezera, jezera od Brezojevica do Vojnog sela.
Nekoliko fotografija dokazuju taj nesvakidašnji podvig. Čestitamo.
Za web magazin Gusinje-Plav.com iz Plava - Senad Šehović. (Gusinje Plav Press)
Prodaje se kuća u Sokolović koloniji (Sarajevo)  (10. avg 2017)
  Prodaje se kuca sa dva stana u Sokolović koloniji (Sarajevo). Svaki stan je dvosoban, površine 100m2 i svaki ima zaseban ulaz, grejanje i elektriku. Kuća se nalazi na placu površine od 4 ara, sa garažom i upravo je renovirana.
Posjeduje sve neophodne dozvole i svi papiri su 1/1
Kontakt: Mujo Bešković 860 581 0711 (viber). Cijena po dogovoru.
ELEMENTS DENTAL OFFICE Astoria - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS  (9. avgust 2017)
Lijep osmjeh počinje ovdje... Očekujte najbolje !
Danas, višše nego ranije, ljudi imaju potrebu da vode računa o svom zdravlju i izgledu. Oralno zdravlje je jedan od najvažnijih pokazatelja dobrog opššteg zdravlja i značajno doprinosi prijatnoj spoljaššnosti.
Redovne posjete stomatologu ključ su Vaššeg dobrog oralnog zdravlja i lijepog osmjeha. Na taj način čuvate zdravlje svojih zuba i sprečavate ostale zdravstvene probleme.
Stomatološška ordinacija ELEMENTS DENTAL sa office-ma u Astoriji i Manhattnu, pruza Vam kompletnu stomatološšku uslugu u prijatnoj i opušštenoj atmosferi, a našša poslovna filozofija zasniva se na stručnom i kvalitetnom pristupu svakom pacijentu ponaosob. Zahvaljujući konstantnom stručnom usavrššavanju kao i praćenju najnovijih svetskih trendova i dostignuća u stomatologiji našš tim će Vam predložiti najbolje reššenje u datom trenutku, a sve sa ciljem da Vam pružimo najkvalitetniju uslugu.
ELEMENTS DENTAL OFFICE - Dr. Abdulla S. Zoobi, DDS
Cosmetic, Inplants & Family Dentist
28-36 Steinway St. Astoria, NY 11103 (od ponedeljka do subote)
718-777-9662, Fax: 718-777-9682


Office in Manhattan
352 East 51 Street
New York NY 10022 (srijedom i petkom)
212 668-8400
Gori u Vusanju kraj Gusinja, kanaderi prijeko potrebni    (9. avgust 2017)
   Na dijelu Prokletija iznad sela Vusanje u Gusinju jutros oko 8 sati je buknuo veliki požar, koji se rasplamsao na vrhu planine. Ugroženih kuća nema, srećom, ali se vatra rasplamsala ka vrhu planine dokle vatrogasci ne mogu da djeluju.
Kako su kazali za CdM iz Vatrogasne službe u Plavu, kanaderi su im prijeko potrebni jer u dijelu gdje se rasplamsala vatra vatrogasci ne mogu doći.
“Teren je jako nepristupačan. Veliko je kamenje okolo i vatrogasci ne mogu doći sa naprtnjačama”, istakao je komandir Vatrogasne služne Džemaile Redžepagić. Navodi da su vatrogasci uspjeli da ugase vatru u podnožju.
“Vjetar nosi vatru ka vrhu planine. Vidjećemo kako će se odvijati, ako bude kritično trebaće nam kanaderi”, dodao je Redžepagić.
U Gusinju je danas gorjelo i nisko rastinje u naselju Kruševo, ali je požar na vrijeme ugašen. (CdM0
Prodajem imanje u Gusinju    (9. avg 2017)
Prodajem u Gusinju imanje od 77 ari. Udaljeno je 500 metara od centra grada. Pogodno za placeve. Posjeduje prikljucke za vodu, struju i kanalizaciju.
Kontakt informacije: 069 895 451 ili 1-201 213 4341.

Privrednik iz Njujorka Almir Bekteševic posjetio Islamsku Zajednicu u Crnoj Gori    (8. avg 2017)
   Dana 08.08.2017., Islamsku Zajednicu u Crnoj Gori posjetio je privrednik iz Njujorka Almir Bekteševic. Njega je u prijatnom ambijentu medrese primio Reis Islamske Zajednice Rifat ef. Fejzic sa sekretarom Amerom Šukuricom.
U prijateljskom razgovoru Reis Islamske Zajednice je izrazio srdacnu dobrodošlicu prijatelju Islamske Zajednice, te ga tom prilikom upoznao o stanju i prilikama u Islamskoj Zajednici u Crnoj Gori.
Almir Bekteševic je zahvalio Reisu na izdvojenom vremenu i srdacnom prijemu te izrazio zadovoljstvo postigutim rezultatima i uspjesima Islamske Zajednice.
Na kraju posjete gost iz Njujorka je urucio novcanu donaciju kao vid podrške radu medrese “Mehmed Fatih“. (Monteislam)
Komarača - Potest protiv izgradje mini hidroelektrane (ponedeljak, 7. avg 2017)    (8. avgust 2017)
Nekultura u Gusinju: Pakete iz auta baca u rijeku Vruja    (7. avg 2017)
   Još jedan nemili prizor dolazi sa sjevera Crne Gore, odnosno iz okoline Gusinja.
Na društvenim mrežama objavljen je snimak gdje nepoznata osoba baca pakete u rijeku Vruju, sa mosta u gusinjskom naselju Kruševo.
Nezvanično CdM saznaje da je osoba koja je bacala pakete zaposlen u obližnjoj prodavnici, pa je pretpostavka da je na lakši način htio da se otarasi smeća, bacivši ga u rijeku.
Posebno je interesantno što je sve to snimao strani državljanin, pa ironično možemo konstatovati da odajemo lijep utisak i šaljemo lijepu sliku turistima kojih je ovih dana sve više u Plavu i Gusinju.
Na snimku se vidi da je nesavjesni građanin imao i “pomagača”.
“Promijenićemo svijet, ali nikad svijest”, komentar je na društvenim mrežama. (CdM)
Otpor mjestana Komarace i okolnih sela izgradnji mini hidroelektra na rijeci Komaraci    (7. avgust 2017)
Ruždija Jarovic se sastao sa Slavoljubom Stijepovicem gradonacelnikom Podgorice.    (7. avg 2017)
Ruždija Jarovic, potpredsjednik Savjeta za saradnju sa iseljenicima i predstavnik udruženja iseljenika iz Crne Gore „EURO Gusinje“ iz Njujorka, iako je tek desetak dana stigao u domovinu, nema predaha kada je rijec o susretima sa istaknutim politickim radnicima države Crne Gore i grada Podgorice.
Nakon susreta u Ministarstvu inostranih poslova gdje se susreo sa direktorom Uprave za dijasporu mr Predragom Mitrovicem i Ministarstvu ekonomije gdje je ragovarao sa Goranom Šcepanovicem, generalnim direktorom za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom, danas je Ruzdiju u svom kabinetu primio Slavoljub Stijepovic, gradonacelnik grada Podgorice.
Kako su nam prenijeli iz Press centra prvog gradjanina Podgorice, tokom jednocasnog razgovora, Ruždija Jarovic je domacinu iznio niz problema, mahom infrastrukturnih i komunalnih, sa kojima se susrecu stanovnici prigradskog naselja Konik, tacnije Vrela Ribnicka, u kojem ogromni broj cine porodice i lica porijeklom iz Plava i Gusinja.
Gradonacelnik Stijepovic je veoma pažljivo saslusao svog sagovornika i obecao da ce licno preduzeti sve neophodne korake, kako bi se u što kracem roku riješili svi prezentirani poroblemi u tom dijelu Podgorice, na obostrano zadovoljstvo.
Na kraju susreta Ruždija Jarovic se zahvalio prvom covjeku Podgorice na izdvojenom vremenu, znajuci koliko je ovih dana lokalna samouprava glavnog grada je bila zauzeta velikim temperaturama, koje su nanijele dosta problema centralnom i primorskom dijelu Crne Gore. ( Gusinje Plav Press)
EURO Gusinje organizuje klanje KURBANA u Gusinju i Plavu - Cijena $180    (6. avgust 2017)
   "Nakon što smo poslednjih nekoliko godina uspješno organizovali klanje KURBANA u zavicaju, odnosno u Gusinju i Plavu, naš Upravni odbor je odlucio da i ove godine za sve one koji žele, preko našeg udruženja, mogu da obave klanje KURBANA, koji ce se dijeliti u Plavu i Gusinju.
Cijena KURBANA je $180 (sto osamdeset dolara), i u istu je uracunato: kupovina i klanje KURBANA, kao i troškovi distribucije, odnosno podijela mesa.
Svi iz New Yorka i okoline, koji žele da svoje KURBANE kolju u zavicaju preko našeg udruzenja mogu da se obrate nekom od clanova našeg Upravnog odbora i uplate pomenuti iznos.
Sam cin klanja KURBANA i podjela istog propratice i odgovarajuca foto-reportaža.
Upravni odbor, EURO GUSINJE New York"
PRODATO: Prodajem namješten stan 68 m2 u Plavu.    (5. avg 2017) PRODATO
Prodajem namješten stan 68 m2 u Plavu.
Kontakt telefon: +38267268186
Elmir - Ekica Bicić   (5. avgust 2009 - 5. avgust 2017)  (5. avgust 2017)
8 tužnih godina bez tebe ... Prolaze dani, prolaze godine, a tuga i žalost za tobom nikad proći neće. Još ti se nadamo i teško mirimo sa istinom da te više nećemo vidjeti, sunce naše.
Tvoja dobrota iskrena ljubav i snagu, koju si nam svima pružao ostaje zauvjek u našim srcima i mislima.
Vole te tvoji najmiliji, najviše na svijetu!
Inna lillahi ve inna ilejhi radzi'uun- Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.
Elmir - Ekica Bicić   (5. avgust 2009 - 5. avgust 2017)  (5. avgust 2017)
Prodjoše 8 punih godina, bez tebe brate moj JEDINI... A nama bol osta ista, kao da je danas bilo. Godine prolaze, a tuga ostaje i sve nam je teže bez tebe. Zauvjek ćeš ostati u srcima našim, nikada te prežaliti nećemo.
Tvoja sestra Edina, zet Beno, sestrić Ilhan i sestrična Izabela Muslija
Inna lillahi ve inna ilejhi radzi'uun- Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.
Dina Nikočević (New York) - Official Sephora PRO artist   (4. avgust 2017)
Ruždija Jarovic posjetio Ministarstvo ekonomije u Vladi Crne Gore    (4. avg 2017)
Ruždija Jarovic, potpredsjednik Savjeta za saradnju sa iseljenicima i predstavnik udruženja iseljenika iz Crne Gore „EURO Gusinje“ iz Njujorka, posjetio je u cetvrtaka Ministarstvo ekonomije, gdje je razgovarao sa Goranom Šćepanovićem, generalnim direktorom za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije.
Razlog posjete su desavanja oko izgradnje mini hidrocentrale na rijeci Komaraci kraj Plava, za koju je dijaspora zivo zainteresovana. Tokom razgovora Ruzdija Jarovic je domacinu izrazio veliku zabrinutost dijaspore iz New Yorka, odnosno ogromnog broja Plavljana koji trenutno zive i rade u ovoj metropoli, nacinom na koji se zeli na rijeci Komaraci izgraditi i treca mini hidroelektrana i iznio kakve sve impikacije donosi igradnja takvog objekta.
Direktor Goran Šćepanović je gosta iz New Yorka upoznao sa svim relevantnim podacima vezanih za izgadnju ovog objekta, kao i sa studijama i odobrenjima koja prate konkretni mini hidroelektranu.
Na kraju ovog susreta, sagovornici su zakljucili da drzava ce uciniti sve da se ovaj slucaj rijesi na obostrano zadovoljstvo, kako mjestana sela Komaraca, tako i koncesionara. (Gusinje Plav Press)
Prokletije: Na Ribljaku ugašena vatra, Hrid i dalje gori    (3. avg 2017)
   Požar koji je danas izbio na Ribljaku u Nacionalnom paru Prokletije, ugašen je, dok na Hridu i dalje gori, saznaje CdM.
Na terenu su Službe zaštite i vatrogasne službe jedinice Plav, a kako nam je kazao načelnik vatrogasne službe u Plavu Abidin Musić, nadaju se da će požar na Hridu do večeras biti ugašen.
Iz NPCG ističu da požare nije bilo lako ugasiti zbog dosta nepristupačnog terena.
Kao saznaje naša redakcija požar je lokalizovan oko 15:30h. Na gašenju su ucestvovale 3 ekipe iz Uprave za šume P.J. Plav, tj oko 12 službenika, iz Službe vatrogasne jedinice 4 vatrogasca i iz sluzbe Nacionalnog parka Prokletije 4 službena lica. Velikim požrtvovanjem i vanljudskim naporima svih ucesnika požar je lokalizovan i stavljen pod kontrolu. Na terenu su ostale dežurne ekipe koje prate stanje.(Gusinje Plav Press)
Potpredsjednik Savjeta za saradnju sa iseljenicima posjetio Upravu za dijasporu    (3. avg 2017)
   Dana 1. avgusta 2017. godine, Upravu za dijasporu posjetio je Ruždija Jarovic, potpredsjednik Savjeta za saradnju sa iseljenicima i predstavnik udruženja iseljenika iz Crne Gore „EURO Gusinje“ iz Njujorka. Sa njim je ovom prilikom razgovarao direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrovic.
U fokusu razgovora našle su se brojne teme, od nedavno održane sjednice Savjeta za saradnju sa iseljenicima i zakljucaka koji su tom prilikom donešeni, preko trenutnog stanja naših iseljenickih organizacija u svijetu, do manifestacije „Dani iseljenika“ koju je Uprava realizovala u saradnji sa Opštinom Petnjica i na kojoj su prvi put dodijeljene nagrade maticne zemlje istaknutim iseljenicima i organizacijama iseljenika. U tom smislu, a pozivajuci se na brojno iseljeništvo koje potice iz gusinjskog i plavskog kraja, Jarovic je dao predlog da se Dani iseljenika sljedece godine organizuju u Gusinju. Dodatno, on je ovom prilikom istakao da tamošnji iseljenici i organizacije iseljenika ocekuju dolazak predstavnika Uprave za dijasporu u SAD, planiran za oktobar ove godine, te iskazao spremnost za svu potrebnu podršku u realizaciji posjete.
S tim u vezi, direktor Uprave je kazao da su vec obavljene konsultacije sa predsjednicom Opštine Gusinje Anelom Cekic, te da su obije strane saglasne da se sljedece godine pomenuta manifestacija uprilici u Gusinju. Takode, planirana posjeta crnogorske delegacije SAD-u bice prilika da se predstavnici Uprave na licu mjesta upoznaju sa stanjem naše zajednice, problemima sa kojima se suocavaju i aktivnostima koje realizuju, ali i da drugu stranu informišu o svim mjerama koje maticna zemlja preduzima na planu jacanja saradnje sa svojim iseljenicima, dodao je Mitrovic.
EURO Gusinje je inace veoma aktivna i brojna organizacija iseljenika sa sjedištem u Njujorku, poznata po velikom broju humanitarnih donacija i aktivnosti. (Dijaspora.me)
Zuvdija Radončić: EURO Gusinje Piknik 2017 (video)   (2. avgust 2017)
Promocija zbirke anegdota "Plavljani i Gusinjani u anegdotama" - Plav, 1. 8. 2017. Dom za kulturu    (2. avg 2017)
Promocija zbirke anegdota "Plavljani i Gusinjani u anegdotama", uvaženog, cijenjenog i svestranog umjetnika, gospodina Ibrahima Ibra Rekovica.
Promoteri: Faruk Dizdarevic, Bogic Rakocevic i Senada Dješevic.
Moderator: Sena Vatic.
Djevojke u pozadini: Edona Celic, Fahreta Cecunjanin, Amna Markišic i Semra Markišic.(Gusinje Plav Press)
Gusinje je danas centar Crne Gore i regiona    (2. avg 2017)
   Danasnjim okupljanjem na Ali-pasinim izvorima, kada ce ka ovom poznatom turistickom izletistu pohrliti na desetine hiljada posjetioca i zvanicno se zavrsavaju planirane manifestacije u nasem zavicaju, odnosno Gusinju i Plavu. Zijova staza, Turnir Enver Kacamakovic, okupljanje na Ali-pasinim izvorima za 13. jul, Dani borovnice, Sportske igre u Vusanju kraj Gusinja, Dan dijaspore, Hamdova staza, Turnir Elmaz Mazo Cekic, su dogadjaji koji su obiljezili ovo ljeto u nasoj domovini.
Decenijama je poznato da hiljade Gusinjana i Plavljana, koji zive i rade sirom svijeta, svoje godisnje odmore planiraju upravo tokom navedenih manifestacija, odnosno tokom mjeseca jula do pocetka avgusta mjeseca. Tada je izvanredna prilika da se sretne rodbina, priatelji i poznanici, sto godisnjim odmorima daje i posebnu draz.
Upravo takvu priliku imale su sestre Satka Radoncic i Zehra Deljanin, koje su na stadionu malih sportova u Gusinju, na kojem se odrzava Turnir Elmaz Mazo Cekic, jucer, tokom finalne utakmice, imale priliku da se stretnu i sa prvom damom Gusinja - predsjednicom Anelom Cekic (kliknite na sliku u lijevom uglu). U vise nego prijateljskom razgovoru uz razmjenu utisaka, jednoglasne su bile da pored postojecih, tokom ljeta treba poboljsati turisticku ponudu i drugim manifestacijama, kao na primer koncertima poznatih pjevaca i estradnih licnosti.
Sve u svemu, dijaspora vec od veceras "pakuje svoje kofere", puni nadamo se pozitivnih utisaka sa godisnjeg odmora iz zavicaja, uz nadu da ce se neki nedostaci u narednom periodu otkloniti i da ce dolasci u rodni kraj biti dogadjaj kojemu ce se svi radovati i sa nestrpljenjem iscekivati. U to ime svima koji ovih dana budu krenuli na put, u pravcu destinacija za koje su zivotno vezani, zelimo srecan i bezbijedan put. (Gusinje Plav Press)
Plav: DANI BOROVNICE 2017    (1. avgust l 2017)
Sjecanje na Sajmu Stojkovic, rodjenu Medunjanin  (1. avgust 2017)
Prvog avgusta 2017. godine navrsavaju se sedam godina od kako nije sa nama nasa draga Sajma Stojkovic, rodjena Medunjanin
Vrijeme prolazi i prolazi i nista ne lijeci, a Ti nedostajes sve vise i vise.
Ostavila si sjecanja koja ne blijede i ljubav koja je vjecna.
Tvoji: majka Milka, sin Stevan, brat Sead-Sejo, suprug Aco, snaha Edita i bratanicne Arijana i Anela.
EURO GUSINJE NY - Piknik, 30. jul 2017. god    (31. jul 2017)
  "U nedelju, 31 jula German Masonic Park nedaleko od Njujorka bio centar okupljanja Gusinjana i Plavljana i nihovih prijatelja. Lijepo vrijeme i sadrzajan program organizatora ucinili su da posjeta bude rekrdna. Upravni odbor udruzenja EURO Gusinje koristi priliku da se zahvali svima koji su juce prisustvolali ovom, sada vec tradicionalnom druzenju, a posebno konzulu Ameru Cikoticu,, predstavnicima Zavicajnog drustva Plavljana i Gusinjana iz Kanade, predstavnicima Fondacije Gusinje, kao i nasim vjernim sponzorima koji su pomogli organizaciju piknika.
Atrakcije za najmladje, povlacenje konopca, trcanje u vrecama turniri u kosarci i malom fudbalu, vrhunski specijaliteti sa rostilja brace Koljenovic (Brothers Pizza) kao i muzicki program ,Mikija Koljenovica, Harisa Koljenovica i Envera Metjahica ucinili su da organizatori dobiju samo pohvale.
Pobjednik turnira u malom fudbalu bila je ekipa Jezera. Oni su u finalu savladali ekipu United Balkan. Fudbalsku pravdu su dijelili Merim Djesevic, Sajo Koljenovic i Šuco Markovic, koji su ucinili sve da turnir protekne u fer i korektnoj igri, na cemu smo takodje zahvalni." - stoji u saopstenju UO EURO Gusinje iz New Yorka

EURO GUSINJE NY - Piknik, 30. jul 2017. god (foto-reportaza)
Doktor interne medicine - Jasmina Krstic, New York   (31. jul 2017)
Doktor internista Jasmina Krstic, je zavrsila specijalizaciju na Mount Sinai School of Medicine Residency New York - Program in Internal Medicine.

Ordinacija gdje je mozete posjetiti nalazi se na adresi:
132 East 76 Street Suite 2G
New York, NY 10021

Posjete mozete zakazati na:
Tel.: 212 - 794 - 0833
Fax. 212 - 585 - 1764
Na ahiret je preselila Hurka Radončić   (1934-2017)  (31. jul 2017)
Danas, 31. jula 2017. u Gusinju je preselila na ahiret Hurka Radončić u 83. godini života. Dženaza će biti 01. avgusta u Gusinju.
Ožalošćeni: sinovi Safet i Dževdet; kćerke Sevdija i Kumrija; unučad i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji
.Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo.
Sjecanje na Muminović (Rustema) Redžepa-Grgu   (1940-2016)  (31. jul 2017)
  Godina dana prodje, a sve više nam nedostaju tvoja dobrota, plemenitost i vedrina duha. Mada tužni zbog preranog odlaska, sretni smo što si bio i ostao dio naših života.
Tvoji najmiliji: sin Faruk, snaha Elvira, kćerke Merima, Azra, Alma, Fikreta, i Nadžija, sestra Sabra, supruga Senada, unučad i paraunučad.
Sjecanje na Ahmetovic Eldina   (31. jul 2017)
  Prosla je bolna godina bez tebe u nasim zivotima, ali sa tobom svaki dan u nasim mislima. Tvoj osmjeh je vjecno ucrtan u nasim ocima, a tvoja dobrota u nasim dusama. Nedostajes nam previse, ali te je Allah htio vise.
Nek ti Allah podari ljepi dzenet.
Tvoji najmiliji
Jarovic Ruzdija gostuje u utorak, 1. avgusta u Jutarnjem programu RTCG   (31. jul 2017)
  Jarovic Ruzdija-Ruska clan UO EURO Gusinje, koji se trenutno nalazi u Podgorici i gdje je u svojstvu potpredsjednika Savjeta za odnose za dijasporu prisustvovao Drugoj sjednici ovog tijela, gostovace u UTORAK, 1. avgusta 2017, u Juranjem programu RTCG, koji pocinje od 7 sati izjutra po evropskom vremenu.
Tacnije, kako nam je rekla Marija Markovic, urednica i voditeljka Jutarnjeg programa RTCG gostovanje Ruzdije Jarovica u ovoj emisiji je predvidjeno od otpocne u 9:30h.
Da spomenemo i to da ce tom prilikom sirokom gledalackom auditorijumu Crne Gore i dijaspore, gos. Jarovic Ruzdija, izmedju ostaloga, iznjeti i svoje vidjenje odnosa u nasoj dijaspori u SAD, kao i modalitete saradnje udruzenja iz dijaspore sa Upravom sa dijasporu pri Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore.
Nasa redakcija ce pokusati da obezbijedi snimak nastupa gos. Jarovica na RTCG, o cemu cemo vas blagovremeno obavijestiti. (Gusinje Plav Press)
Održana Druga sjednica Savjeta za saradnju sa iseljenicima   (28. jul 2017)
Danas je u Podgorici održana Druga sjednica Savjeta za saradnju sa iseljenicima. Na istoj su prisustvovali i predstvanici udruženja porijeklom iz Crne Gore, koji su prosle godine izabrani u ovaj Savjet. Da napomenemo da je iz udruzenja EURO Gusinje iz New Yorka u svojstvu potpredsjenika Savjeta za saradnju sa iseljenicima prisustvovao i Ruždija Jarović, clan UO ovog udruzenja.
Takodje ovoj sjednici su prisustvovali i predsjednik države, Filip Vujanović, ministar inostranih poslova Srdjan Darmanović, princ Nikola Petrović, direktor uprave za dijasporu Predrag Mitrović, ambasador Zoran Janković, predsjednici opstina, predstavnici grada domacina i veliki broj lica iz politickog i kulturnog zivota Crne Gore
Izdvajamo dio diskusije Filipa Vujanovića koji je naglasio da su iseljenci nesebično pomogli u obnovi crnogorske državnosti, i pozvao ih da ulažu u Crnu Goru naročito njen sjeverni region. Vujanović je podvukao da su iseljenici, kao organski dio države i bitan dio njene promocije u međunarodnoj zajednici, učinili mnogo za Crnu Goru i njen prosperitet.
„Učinili ste to, prije svega, dajući nesebičnu pomoć obnovi crnogorske državnosti. To se u Crnoj Gori prepoznalo, vrlo se uvažava i pamti“, naveo je Vujanović.
On je pozvao iseljenike da ulažu u Crnu Goru, naročito one koji su uspjeli u biznisu i stvorili kapital. (Gusinje Plav Press)
Izet B. Dervisevic donirao $500 za PIKNIK 2017.    (28. jul 2017)
   Ogromna vecina Gusinjana i Plavljana iz New Yorka i okoline ovih dana provode svoje godisnje odmore u zavicaju, kod svojih biznjih. Mjesecima se planiraju ovi odlasci put rodne grude i svoje rodbine.
Mnogi od njih bice sprijeceni da prisustvuju najavljenom PIKNIK-u 2017, koji u nedelju, 30. jula organizuje EURO Gusinje, nase najbrojnije i najpoznatije udruzenje porijeklom iz Crne Gore.
No, bez obzira na fizicki izostanak sa ovog tradicionalnog okupljanja nase dijaspore, ima i onih koji ne zele da "propuste ovaj dogadjaj", makar to bilo "prisustvo" na neki drugi nacin.
Naime, iako ce na dan PIKNIK-a, u nedelju 30 jula biti u zavicaju, nas poznato biznismen i donator Izet B. Dervisevic je pozelio da domacinu ovog okupljanja pomogne finansijski u organizaciji, doniravsi $500.
Upravni odbor udruzenja EURO Gusinje se zahvaljuje Izetu na donaciji, uz zelje za lijep provod u zavicaju, kako njemu i njegovim bliznjim, tako i svim Gusinjanima i Plavljanima, koji trenutno godisnje odmore povode u zavicaju. (Gusinje Plav Press)
Promocija filma "MI DJECA SA STANICE ZOO", u Gusinju - Subota, 29. jul 2017.god    (29. jul 2017)
  
Promocija filma "MI DJECA SA STANICE ZOO"
Gusinje - DOM ZA KULTURU, 29. 7. 2017. sa pocetkom 20:00 casova.

Glumci: Samra Neljkovic, Almas Ahmemulic, Almedina Dreskovic, Edis Markisic, Enis Markisic, Tea Selimaj, Adrijana Prascevic, Alis Music, Fahreta Cecunjanin.

Reditelj, scenarista i kostimograf: Senada Djesevic
Kamera i montaza: Adis PejcinovicMuziku birao: Alen Cekic

DOBRO DOŠLI!!!
HAMDOVA STAZA 2017 - 28, 29 i 30 jula 2017   (21. jul 2017)
Porodica rahmetli Hamdije-Hamda Čekića i Planinarsko društvo "Karanfil" Gusinje
Organizuju 28. 29. i 30. jula tradicionalni medjunarodni planinarski skup pod motom
DRUŽŽENJEM   PROTIV   ZABORAVA    i uspon HAMDOVOM STAZOM   

V A L U ŠŠ N I C A    2 0 1 7.

P R O G R A M    D R U ŽŽ E NJ A

Medijski sponzor ove manifestacije web magazin Gusinje-Plav.com
Sjecanje na Djurkovic (Meda) Erdana    (1979 - 2016)   (26. jul 2017)
Prodje godina odkako nisi sa nama. Nedostaješ nam...
Ostalo je hiljadu neizgovorenih misli, a svaka misao se pretvara u dovu da ti Allah podari lijepi džennet i vjecni rahmet.
Tvoji: babo Medo, majka Mirsada, sestre Edina, Sabina i Hatema, i rodbina.
Trojica visokih funkcionera Ulcinja i Plava posjetili Kulu Haradinaja u selu Glođane    (24. jul 2017)
Trojica visokih funkcionera Ulcinja i Plava, Nazif Cungu (lider Force), Ljoro Nrekić (DPS) i Orhan Šahmanović (Bošnjačka stranka), duboko su se poklonili senima poginulih pripadnika OVK na groblju u Kuli Haradinaja u selu Glođane, nedaleko od Dečana.
Na taj privatni kompleks, koji je u slavu terorista podigao Ramuš Haradinaj, nekadašnji vođa OVK, a danas lider Alijanse za budućnost Kosova, članovi ove delegacije iz Crne Gore položili su cveće.
Vest i fotografije o ovom događaju i poseti porodici Haradinaj objavio je Cungu na svom fejsbuk-profilu.
– Bio sam danas gost u Kuli Haradinaja, kod porodice koja je dala mnoge heroje za oslobođenje Kosova. Takođe, odali smo počast Oslobodilačkoj vojsci Kosova, koja je svojom uzvišenom žrtvom omogućila slobodu Kosova i podigla slavu albanske nacije – napisao je Nazif Cungu.(Kosovo24sata)
Memorijalni fudbalski turnir "ENVER KAČAMAKOVIĆ" - Plav, 25. i 26. jul 2017.    (24. jul 2017)
   Plav - Kao i svake godine tako i ove, 25 i 26 jula, odrzace se tradicionalni memorijalni fudbalski turnir "ENVER KAČAMAKOVIĆ". Utakmice se igraju na stadionu Fk Jezera. Organizator turnira je hadzi Ragip Čekić iz New Yorka.
Ucesnici ovogodisnjeg turnira su:
Fk Ibar iz Rozaja,
Fk Berane iz Berana,
Fk Jezero iz Plava
Ekipa "DIJASPORA".
Utakmice prvog kola se igraju 25. jula u 16 i 30 h, a druga u 18 i 30 h. Narednog dana, 26. jula, porazeni iz grupa igrace za trece mjesto u 16 i 30, a finale u 18 i 30.
Igraci iz dijaspore mogu u Plavu da se jave Saljihu Bajraktarević br.tel 069803685 i Besimu Ahmemulić na broj 060022014, a u Gusinju mogu da se prijave kod Mihreta-Miša Radončić na tel. broj 917 815 6223 (viber). (Gusinje Plav Press)
Ika Ibric donirala za udruzenje EURO Gusinje i poodicu rah. Fahrudina Korac iz Rozaja    (24. jul 2017)
   Od nase dugogodisnje čitateljke iz New Yorka Ike Ibric, nedavno su stigle donacije za humanitarno urduzenje EURO Gusinje i porodicu rah. Fahrudina Korac iz Rozaja.
Humanitarnom udruzenju EURO Gusinje ona je donirala $100.
Ika Ibric za porodicu rah. Fahrudina Korac iz Rozaja je donirala $60.
Takodje od Kemala A. Koljenovica smo dobili spisak novih donatora za ovu porodicu, koji su donirali novih $1,390. To su: Senad Bajraktarevic $100,Zuvdija Kucevic $50, Murat Koljenovic $20, Emro Cecunjanin $150, Elvis Seferagic $20, Bajram Kolašinac $100, Orlo Music $100, Nijal Dešic $100, Huso Feratovic $200, Mirsad Redžic $50, Remzo Kolenovic $100, Murat (Zajov) Kolenovic $100, Husna Feratovic $100, Abedin Music $100 Ermin i Bela Cekic $100.
Za ovu porodicu ukupno u SAD je prikupljeno $12,700, plus 500 eura, 1,200 kanadskih $ (Gusinje Plav Press)
Humanitarno udruzenje EURO Gusinje organizuje klanje KURBANA u zavicaju    (23. jul 2017)
   "Nakon sto smo poslednjih nekoliko godina veoma uspjesno organizovali klanje KURBANA u zavicaju, odnosno u Gusinju i Plavu, nas Upravni odbor je odlucio da i ove godine za sve one koji zele preko naseg udruzenja mogu da obave klanje KURBANA, koji ce se dijeliti u Gusinju i Plavu.

O ostalim detaljima, vezanim za cijenu KURBANA i rok do kada se moze vrsiti uplata istih, nasi sugradjani u Njujorku i okolini bice uskoro obavijesteni"
- stoji su saopstenju Upravnog odbora humanitarnog udruzenja EURO Gusinje iz Njujorka, koje je dostavljeno nasoj redakciji. (Gusinje Plav Press)
Ruždija Jarović: Pojedinci su razočarani što članovi njihovih minijaturnih udruženja nijesu primljeni u Savjet za saradnju sa iseljenicima Crne Gore    (23. jul 2017)
   Vlada Crne Gore formirala je prošle godine Savjet za saradnju iseljenicima, a za potpredsjednika je izabran Ruždija Jarović, član jednog od najuspješnijih i najbrojnijih iseljeničkih udruženja - “Euro Gusinje” iz Njujorka.
Iako su pojedina iseljenička udruženja iskazala nezadovoljstvo zbog toga što njihovi kandidati nijesu izabrani u Savjet, Jarović kaže da su pored njega iz Sjedinjenih Američkih Država izabrana još dva člana iz udruženja koja su prepoznata po svom radu, te da nema nikakvog govora da je taj izbor bio pogrešan.
“Za sva udruženja važila su ista pravila: da kanditat ima biografiju o aktivnostima u udruženju, a udruženje je moralo da dokaže da ima rezultate u radu, kao i planove za budućnost. Zainteresovani su poslali aplikacije i ko je ispunio uslove njihov član je primljen. Po mojim saznanjima, nijedno udruženje iz dijaspore Crne Gore nije imalo primjedbu na ono što je tadašnja vlada tražila od udruženja. Sva udruženja imala su pravo učešća, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost i političko opredjeljenje. Zamislite situaciju: neko prihvati sve tražene uslove i prijavljuje čak tri kandidata, a kada ne ispuni uslove ne priznaje ono što je na početku prihvatio! Nažalost, pojedinci su sebe vidjeli kao političkog lidera, čekajući pobjedu DF-a i ostalog djela opozicije, da dođu tamo gdje im je obećavano”, kazao je na početku razgovora za Portal Revije Fokus Jarović... nastavak teksta
Na ahiret je preselio Ramo Aksalic    (1925 - 2017)   (22. jul 2017)
Dana 21. jula 2017 u New Yorku je preselio na ahiret Ramo Aksalic u 92 godini života.
Zdravoglava se održava u subotu, 22 jula od 2 sata posle podne do 11 navece u našoj Ali-pasinoj džamiji u Astoriji. Dženaza će se naknadno obaviti u Vitomirici kod Peći, Kosovo
Ožalošćeni: sinovi Hako, Dževat i Hilmija, kćerke Hurmeta i Hilda, i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo
Enis Deljanin donirao $500 za urduzenje EURO Gusinje    (21. jul 2017)
  Sad vec slobodno mozemo reci da je postala ustaljena praksa da Enis Deljanin lijepom donacijom svake godine pred tradicionalni Piknik obraduje udruzenje EURO Gusinje.
Ostao je dosledan i ovoga puta, onako kako on zna, donirajuci $500.
Upravni odbor humanitarnog udruzenja EURO Gusinje se najsrdacnije zahvaljuje Enisu na ovoj donaciji.
P.S. Jos da vas podsjetimo da u nedelju, 30 jula 2017, humanitarno udruzenje EURO Gusinje organizuje tradicionalni Piknik 2017, na adresi
GERMAN MASONIC PARK
89 Western Highway, Tappan, NY 10983
Nove donacije za djecu sa posebnim potrebama i porodice slabog materijalnog stanja    (20. jul 2017)
   Poštovana redakcijo, dragi čitaoci, uvazeni donatori,
Kako prethodnih godina tako i ove, postoji volja ljudi odnosno donatora koji prikazuju zelju za pomoc nasem udruzenju. Ponovo se dokazalo i to sa veoma velikom podrskom iz New Yorka, odlukom da se novac preostao od iftara, u iznosu od $3,360, pokloni nasoj djeci i omladi sa posebnim potrebama i porodicama slabog materijalnog stanja. Za tu odluku su zahvalni Ago Kolenovic Almir Bektesevic Sajo Deljanin kao i hadzi Smajo Srdanovic.
Stoga u ime djece i omladine u nasem udruzenju, porodica koje cemo opskrbiti namjernicama i u svoje licno ime upucujemo veliko hvala. Nek dragi Allah svim ljudima dobre volje i donatorima da nafaku.
S postovanjem,
Bela Markovic Medunjanin, predsjednica NVU"HELP" Plav
Emisija: Agrosaznanje - Nufrija-Nufko Mulamekic - Gusinje    (20. jul 2017)
Dijaspora iz New Yorka podrzava zahtjeve za obustavu izgradnje mini hidrocentrala u zavicaju.    (20. jul 2017)
   Dijaspora Plava i Gusinja, pogotovu ona iz New Yorka, i ako hiljadama kolimetara daleko, uvjek je sa paznom pratila dogadjaje u zavicaju. Bilo kao direktni ucesnik istih ili samo kao aktivni posmatrac u vidu sugestija.
Najjnovija zbivanja u vezi najave izgradjnje novih mini hidrocentrala, kao i predstojeci protesni skup, odnosno protesno okuplajnje gradjana predvidjeno za u PETAK, 21. jula u Plavu, itekako su "uzburkala duhove" medju nasom dijasporom New Yorku. Razlog vise ako se zna da ogromnom broju gradjana Plava, koji trenutno radi u New Yorku i okolini, izgradnja novih mini hidrocentrala je direktno povezna i ugrozava vodosnabdijevanje njihovih zemljisnih posjeda. Iz tih razloga u New Yorku je formiran odbor, na celu sa Hajrom Ljaljicem, kojega cine jos i: Dino Redzic, Seco Basic, Gutic Izet-Zeko i Izet Sabovic.
Oni bezrezervno podrzavaju odluke koje su prije dvije noci donijeli predstavnici gradjana mjesnih zajednica na sjeveru Crne Gore, u kojima je predvidjena izgradnja mini hidrocentrala, da se stane u odbranu rijeka i voda, koje su od zivotnog znacaja za opstanak stanovnistva na tim prostorima.
Takodje, kako nam rece Hajro Ljaljic, podrzavaju predstojeci PROTEST zakazan za PETAK, 21. jula u 5 minuta do 12 na podne, i pozivaju gradjane opstina Plav i Gusinje da se odazovu u sto vecem broju.
Ujedno porucuju da je dijaspora spremna da u svakom obliku pomogne, odnosno moralno i materijalno, kako rekose, opravdane zahtjeve gradjana za stopiranje daljnje izgradnje mini hidrocentrala, sto podrazumjeva i obracanje Evropskom sudu za ljudska prava sa sjedistem u Strazburu, kao krajnjoj istanci. (Gusinje Plav Press)
Osam osoba iz Plava, Berana i Bijelog Polja osudjeno zbog droge    (19. jul 2017)
Vijece sudije Šefkije Ðeševica u Višem sudu u Bijelom Polju osudilo je osmoricu optuženih iz Bijelog Polja, Plava i Berana zbog krivicnih djela kriminalno udruživanje, nedozvoljena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.
Suad Mujezinovic (39) iz Bijelog Polja osudjen je u odsustvu na 7,6 godina; Halilj Jasavic (30) iz Plava na 3,6 godina koliko je osudjen i njegov sugradjanin Smail Mujovic (30), Žarko Cavic (45) iz Bijelog Polja na 2,1 godinu, Fehim Jasavic (27) iz Plava na 1,6 godina, Rusmir Rugovac (25) iz Berana na 2,6 godina koliko je osudjen i Elvis Jasavic (25) iz Plava i Muhedin Drpljanin (43) iz Bijelog Polja na godinu zatvora.
Prema navodima optužnice Mujezinovic je na teritoriji Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Albanije, organizovao kriminalnu grupu, ciji clanovi su uz pomoc više NN lica, izvršili krivicna djela preprodaja droge, u periodu od 30. jula do 01. decembra 2015. godine. (CdM)
Premijer Duško Marković sa čelnicima Plava    (19. jul 2017)
   Vlada Crne Gore snažno je posvećena valorizaciji potencijala Plava i cijelog sjevera kako bi se ojačao ekonomski razvoj tog kraja i obezbijedio bolji i kvalitetniji život građana, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na sastanku sa predsjednikom Opštine Plav Orhanom Šahmanovićem, predsjednikom Skupštine opštine Izetom Hadžimušovićem i savjetnikom predsjednika Opštine Šukrijom Cikotićem, upriličenom povodom predstojećeg Dana opštine Plav.
Marković je čestitao praznik rukovodstvu i građanima i rekao da Vlada želi da zajedno sa lokalnim rukovodstvom nađe rješenja za probleme koji usporavaju realizaciju razvojnih planova.
Šahmanović je kazao da imaju problema sa lokalnim finansijama, te istakao da prevazilaženje izazova sa koncesijama na šume i vode može doprinijeti boljem i kvalitetnijem punjenju budžeta te otvaranju novih radnih mjesta. Iskorišćavanje vodnih resursa kroz gradnju mini hidroelektrana, Šahmanović vidi kao zamajac razvoja za plavsku opštinu... nastavak teksta
EURO Gusinje - PIKNIK 2017 - Nedelja, 30. jul 2017    (19. jul 2017)
Humanitarno Udruženje EURO GUSINJE, nedelja, 30. jula 2017 godine organizuje tradicionalni Piknik na adresi:
GERMAN MASONIC PARK
89 Western Highway, Tappan, NY 10983

• Turnir u malom fudbalu (za djecu i odrasle)
• Turnir u košarci
• Odbojka
• Zaboravljeni sportovi (povlacenje konopca i trcanje u vrecama)
• Atrakcije za najmladje (bounce house, slides, sports interactive)
• Specijaliteti sa roštilja i osvježavajuca pica
• Muzicki program Enver Metjahic
• Informacije na tel. 917-669-4468
• Email: eurogusinje@yahoo.com
German Masonic Park se nalazi na oko 19 milja od NYC
TV emisija: Jutro iz gradova - Gusinje, 16. jul 2017    (17. jul 2017)


    TV emisija: Jutro iz gradova - Gusinje, 16. jul 2017
Novih $60 za nastavak lijecenje Emila (Hasan) Gutića. Ukupno u New Yorku $45,220    (17. jul 2017)
   Od Omera Gutic, clana odbora iz New Yorka, koji prikuplja donacije za lijecenje Emila Gutica dostavio nam je ime lica koje je doniralo $60 za Emila Gutica. Rijec je o Ismeti Ibric iz New Yoka

Ukupno za Emila Gutic do sada u SAD je donirano $45,220. Takodje na ovom linku su i ostale donacije iz Plava, SAD i Evrope
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Prodajem dvospratnu kucu u Sarajevu   (17. mart 2017)
Prodajem dvospratnu kucu u Sarajevu, sa sentralnim grejanjem, zasebnim ulazima za spratove, na placu od 800 m2, na kojem se nalazi i poslovni prostor.
Papiri uredni 1/1.
Za sve informacije zvati na telefon broj 068 279 801


TV emisija: Jutro iz gradova - Plav, 15. jul 2017    (16. jul 2017)


    TV emisija: Jutro iz gradova - Plav, 15. jul 2017
Emisija: Agrosaznanje - Elijaz Feratovic - Gusinje    (16. jul 2017)
Sjecanje na JAŠARA RADONCIC   (1966-2015)    (15. jul 2017)
Prosle su dvije godine kako si nas ostavio brate, ali nikako da te zaboravimo. Tvoja iznenadna smrt ostavila nas je u velikoj zalosti jer to niko nije ocekivao. Tvoju plemenitost, tvoj osmjeh i sve sto si ucinio za nas, bice duboko urezano u nasoj dusi. Nek ti Allah dz.s podari lijep dzenet.
Tvoji najmiliji: majka Emina, braca Amir i Šuco, sestra Sanija, snaha Halisa, bratanic Haris, bratanicne Sajma, Altana i Hana.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Na ahiret je preselio Bajram (Hasov) Kolenovic    (1925 - 2017)   (14. jul 2017)
U New Yorku je jutros, 14. jula na ahiret preselio nas dragi Bajram (Hasov) Kolenovic u 92. godini zivota.
Zdravoglava se odrzava danas, u petak 14. jula od 2 sata poslije podne u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji.
Dzenaza namaz ce se klanjati u subotu 15. jula u 9 sati izjutra, nakon cega ce se izvrsiti dzenaza na Balkan mezarju.
Ozalosceni; supruga Muna, sin Safet, snaha Fahreta, kcerke Ljatifa, Senada Safeta i Suada, brat Ramo, sestre Malja, Vaka i Haska, unucad i ostala mnogobrojna rodbina.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Na ahiret je preselio Gutic (Sema) Salih-Saljo    (1938 - 2017)   (14. jul 2017)
U Njemackoj je 9. jula na ahiret preselio Gutic (Sema) Salih-Saljo u 79. godini zivota.
Dzenaza ce se obaviti danas, 14. jula u 14:00 sati na mezarje Sehovica.
Ozalosceni: supruga Sadika, sinovi Nedžad i Senad, sestra Nurija, snaha Eniza, unuci Lejs i Faiz kao i mnogobrojna rodbina i prijatelji.

Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo
Čestitka amb. Zeljka Stamatovića povodom 13 jula-Dana državnosti Crne Gore  (13. jul 2017)
Svim iseljinicima porojeklom iz Crne Gore upućujem iskrene čestitke, povodom Dana drzavnosti naše domovine i njenog hiljadugodišnjeg trajanja.
13 JUL je jedan od najznacajnijih datuma u istoriji Crne Gore,kako 1878 kada je priznata kao nezavisna una Kongresu u Berlinu,tako i 1941godine kada su u antifašističkoj borbi dodatno potvrđene njene tradicionalne vrijednosti zasnovane na multinacionalnoj, multikulturalnoj i multivjerskoj tradiciji i stvoreni uslovi za obnovu nezavisnoti i buduće državnosti na principima jednakosti,ravnopravnosti i zajedništva svih njenih građana.
Napredak Crne Gore je evidentan, ne samo učlanjenjem u NATO,Savez savremenih država svijeta, nego i njenim uspjehom u evropskim integracijama i ekonomskom napretku, čemu svakako pripadnici iseljenika u SAD-u daju značajan doprinos.
Uz najiskrenije čestitke,
Amb. Zeljko Stamatović, generalni konzul CG u Njujorku

Congratulation on the occasion of July 13 - Statehood Day of Montenegro
I send sincere congratulations to all the migrants from the country of Montenegro, on the occasion of the Statehood Day of our homeland and its millennium.
With the most sincere congratulations
Amb. Zeljko Stamatovic, Consul General
Sjecanje na Durakovic Ahmeta Elvira    (1975-2016)   (13. jul 2017)
Danas, 13. jula 2017 navrsava se tuzna godina od kada nijesi sa nama nas dragi brat Durakovic Ahmeta Elvir
Sa velikim bolom i tugom u nasim srcima, ne mozemo da vjerujemo da te nema nas dragi brate Elvire, a jos teze se pomirit sa sudbinom da si nas zauvjek napustio.
Zauvjek je nestao tvoj pogled pun ljubavi i dobrote sa kojima si nas uvjek docekivao tvoje najniljije. Otisao si tiho bez zadnjeg pozdrava. A bio se pun zivota a nas ostavio vjecno u bol i tugu za tvojim prerano prekinutim zivotom ostale samo bolne uspomene.
Uvjek ces biti u nasim srcima, mnogo nam nedostajes nas dragi brate Elvire. Bili smo ponosni sto smo te imali nikad te nemozemo zaboravit i uvjek cemo se sjecati na tebe i na tvoju lijepu mladinu i sve sto si nam bio ostaces zauvjek sa nama.
Neka ti dragi Allah podari djenet, tvoja Braca Ragip i Eriz, sestre Zineta i Sabaeta i zetovi Bedrija Deljanin i Safet Deljanin, snahe Bisera i Izeta, brastvo Durakovic, rodbina i prijatelji.
Čestitka rukovodstva opštine Gusinje u povodu Dana državnosti   (12. jul 2017)
Povodom 13. Jula, Dana državnosti, u ime opštine Gusinje kao i naše lično ime, svim građankama i građanima Gusinja i Crne Gore upućujemo najiskrenije čestitke. Dan je kada evociramo uspomene na period kada je Crna Gora dobila međunarodno pravno priznanje. Takodje se podsjećamo na trenutke naših predaka koji su podigli ustanak protiv fašističkog okupatora. Zahvaljujući očuvanim i trajnim vrijednostima naših predaka, Crna Gora je demokratska i stabilna multietnička država, a zahvaljujući novijim generacijama nezavisna medjunarodno priznata država i članica NATO saveza koja krupnim koracima gradi put ka evropskoj budućnosti.
Uvaženi sugrađani i sugradjanke još jednom Vam čestitamo Dan državnosti uz želju da provedete u dobrom zdravlju i raspoloženju.
Anela Čekić, predsjednica opštine
Dženadin Radončić, predsjednik skupštine
Huso Brdakić, potpredsjednik opštine
Odgovor mr. Husa Bradakica potpredsjednika opštine Gusinje    (12. jul 2017)
 Poštovani predstavnici Humanitarnog udruženja Euro Gusinje, uvaženi predsjednice gospodine Radoncic,
koristim priliku da Vam se srdacno zahvalim za upucenu cestitku povodom mojeg stupanja na funkciji potpredsjednika opštine Gusinje. Siguran sam da cemo zajedno znacajno unaprijediti funkcionisanje naše opštine i uciniti napore da što bolje i brže realizujemo naše buduce zajednicke projekte.
U opštini Gusinje i meni licno uvijek možete imati pouzdanog partnera a sve u pravcu da naša saradnja bude plod mnogo realizovanih projekata na obostrano zadovoljstvo. Ocekujem da cemo vec tokom Vašeg boravka na ljetnjim odmorima znati da Vam se zahvalimo za do sada ucinjeno kao i da zajedno definišemo našu dalju saradnju za koju vjerujem da ce kao uspješna biti predstavljena na Vašoj tradicionalnoj Veceri Dijaspore.
U nadi da cemo i kroz skorije konkretne aktivnosti nastaviti do sada vec ostvarenu saradnju sa opštinom Gusinje srdacno Vas pozdravljam...
S poštovanjem,
mr Huso Brdakic, potpredsjednik opštine Gusinje
Novih $500 za nastavak lijecenje Emila (Hasan) Gutića. Ukupno u New Yorku $45,160    (12. jul 2017)
Zeko Gutic, clan odbora iz New Yorka, koji prikuplja donacije za lijecenje Emila Gutica dostavio nam je ime lica koja su donirala $500.
To su sljedeca lica:Cekic Suco 100, Cekic Fako 100, Cekic Ramo 100, Cekic Rusmir 100, Cekic Ragip 100
Ukupno za Emila Gutic do sada u SAD je donirano $45,160. Takodje na ovom linku su i ostale donacije iz Plava, SAD i Evrope
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Ministar Nuhodzic u posjeti opstini Gusinje    (11. jul 2017)
Danas je u redovnoj posjeti Opstini Gusinje boravio ministar unutrasnjih poslova Mevludin Nuhodzic, direktor Uprave policije Slavko Stojanovic, sef kriminalisticke policije Enis Bakovic i sef saobracajne Nikola Janjusevic sa svojim saradnicima.
Ministar Nuhodžić je saopštio da je Vlada u kontinuitetu posvećena daljem razvoju sjevernog regiona naše države. U tom kontekstu, naveo da podržava opredjeljenje opštine da, koristeći vlastite potencijale, obezbijede viši nivo ekonomskog i društvenog napretka. Takodje prilikom posjete opštini Gusinje, ministar Nuhodžić i predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić zajedno sa saradnicima su obišli postojeći objekat Stanice policije i Filijale za građanska stanja, za čiju rekonstrukciju su opredijeljena sredstva iz budžeta.
Predstavnici lokalne uprave zajedno sa predsjednicom su upoznali ministra Nuhodzica sa aktuelnim projektima i razvojnim planovima. Takođe, izrazena su očekivanje da će vlast nastaviti da pruža pomoć u projektima putne infrastrukture i valorizacije turističkih resursa.
Ministar Nuhodžić je istakao spremnost Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova da, u partnerstvu sa lokalnim administracijama, realizuju sve što je neophodno za osiguranje bezbjednosti, kvalitetnog javnog reda i mira i bolji i kvalitetniji život građana.
Sastanku su pored predsjednice opstine Gusinje gdjice Anele Cekic prisustvovali i njeni saradnici predsjednik SO Dzenadin Radoncic, potpredsjednik opstine mr Huso Brdakic i direktor direkcije za investicije Semso Jarovic. (Gusinje Plav Press)
Finansijski izvjestaj u vezi priredjenih iftara    (11. jul 2017)
Poštovani džematlije es selam alejkum.
Sa malim zakašnjenjem želimo da se u nase ime zahvalimo svim ljudima dobre volje koji su podržali našu akciju priredivanja iftara u našoj Ali pasinoj džamiji u Astoriji. Da postoji volja ljudi koji prikazuju želju za našom dzamijom to se i ovoga puta dokazalo, sa veoma velikom podrškom od naših dzematlija. Zato, našim dragim donatorima želimo da im se zahvalimo i poželimo da im Allah u kabul upise i nadoknadi imetak.
Isto tako naša obaveza je da vam ispostavimo i finansijsko stanje utrosenog novca. Ukupno od naših i vaših donacija je prikupljeno $35,000. Od tog iznosa je isplaceno:
- nadoknade radnicama: Safeti Jahjagic, Zineti Ljuljanaj i Sultani Omeragic: ukupno $7,100. - meso koje je kupovano u prodavnicu KOHA $8,354.
- kupovina u Castco i ostale namjernice ukupno $16,186.
Želimo da kažemo da je od svih donacija ostalo viska $3,360.
U pred dogovoru sa Smajom Srdanovicem i Agom Koljenovic dogovorili smo se, da ako ostane viska para taj novac bude doniram u humanitarne svrhe i to humanitarnoj organizaciji HELP u Plavu, za pomoc djeci sa urodenim poteškocama, tako da želimo da toj djeci koliko toliko vratimo osmjeh na licu i napravimo njih srecnim.
Ovom prilikom zelimo da se zahvalimo redakciji web portala Gusinje-Plav.com, koja je dostojanstveno ispratila i objavljivala iftare.
Srdacan pozdrav za sve vas od Saja Deljanin i Almira Bektesevic
DA SE NIKAD NE ZABORAVI   (11. jul 2017)
U New Yorku odrzan sastanak predstavnika udruzenja porijeklom iz Crne Gore    (10. jul 2017)
  Na zahtjev Uprave za dijaspore Crne Gore, u New Yorku je u organizaciji Ruzdije Jarovica, potpresjednika Savjeta za saradnju sa iseljenicima, u nedelju je odrzan sastanak predstavnika udruzenja porijeklom iz Crne Gore, koja djeluju u SAD. Tema sastanka su bila sva pitanja koja mi u dijaspori smatramo bitnim i korisnim kako u dijaspori, tako i u Crnoj Gori.
Ovom sastanku, koji je odrzan u Generalnom konzulatu Crne Gore u New Yorku, prisustvovao je generaln konzul ambasador Zeljko Stamatovic. Takodje, bio je prisutan i predstavnik udruzenja Cetinje iz Indijane.
Jednom rijecju ovom sastanku su prisustvovali predstavnici udruzenja koji za sobom imaju videne rezultate rada i zavidan broj clanova.
Valja istaci, da su na licni zahtjev, ovom sastanku prisustvovali i predstavnici grupe gradjana iz Plava, koji zive i rade u New Yorku, koji su iznijeli opravdane primjedbe na trenutnu situaciju u opstini Plav, vezane za izgradnju trece mini hidroelktrane, koja je ovih dana uzburkala javnost kako u zavicaju, tako i u dijaspori.
Zapisnik sa ovog sastanka ce biti proslijedjen Upravi za dijasporu.
Sastanak su medijski propratili Sead Hodzic, vlasnik revije Fokus i Rafet Hot, glavni urednik web magazina Gusinje-Plav.com.
Na ahiret je preselila Hasnija Nikocevic, rodj. Kolašinac    (1934 - 2017)   (10. jul 2017)
Jutros, 10. jula 2017 u Dosudju, (Gusinje) je na ahiret preselila Hasnija Nikocevic, rodjena Kolasinac u 83. godini zivota.

Dzenaza krece sjutra, 11. jula u 2 sata poslije podne od Nove fzamije, a dzenaza namaz ce se klanjati u Vezirovoj dzamiji.
Ozalosceni: sinovi Ferat, Esad i Mirsad, kcerka Senada, bratstva Nikocevic i Kolasinac, i ostala mnogobrojna rodbina.

Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo
Ko je kriv? Narod ili lideri? Svi krivi-niko odgovoran. Narod ponavljac, prevaren i opljackan svojom greškom?   (10. jul 2017)
  Piše: prof. Dzemail Hot
Narod je u globalu dobar, ali....
Cini se da živimo u vremenu kad ono narod obicno kaže "je .. lud zbunjenog". U ovom vrucem ljetnjem vremenu , kad mnogi planiraju ili su vec otputovali za domovinu uliti zavicaj kako god hoceš možete ga nazvati. Vecina niti zna šta ih tamo ceka ili na šta ce naici. No to je druga tema.
Pored ekonomske problematike i dostojanstvenog života, u moru neimaština s kojim se svakodnevno suocava nas narod, bez obzira na boje i razlike koje mu neki radikalni tupusi namecu.
Boraveci u domovini, bio sam pune cetiri hefte preko bare. Sve u svemu, lijep osjecaj sto sam bio u mjesecu Božje milosti, rahmeta Ramazanu, kad se prema izvorima Islama kaže da su u tom svetom mjesecu "shejtani svezani"!!!). Mnogo puta za vrijeme mog boravka, gledajuci informativne emisije na TV i citajuci pisane medije , pitao sam se kako u na ovom prolaznom dunjaluku zavezati (djavolje kolo) s' kojim se svakodnoveno srecemo pojedinih prevaranata, hopstaplera, ratnih i drugih profitera koji nemaju ni duše niti srca (a doduše nisu ni imali) koji u zadnjih 25 godina pljackaju sve sto mogu i to danas cine guleci i onako izguljenu kožu ojadenog naroda. A narod kao narod, znajuci sve to nepopravljivo daje glas za te tzv. "kvazi vodje koje nekoliko decenija bira"... nastavak teksta
Adem Ado Mulić (10. Jul 2015)    (10. jul 2015 - 10. jul 2017)   (10. jul 2017)
Prodje i ova teška godina druga, a nama bol osta ista. Roditeljska bol nikad ne blijedi isto kao sunce što sija, tvoja bol je usijana u našim srcima...sine nedostaješ kao nebu sunce, tvoja dobrota i snaga koja si bio uz nas.
Vole te tvoji babo Dzeko i majka Mida najvise na svijetu!
Adem Ado Mulić (10. Jul 2015)    (10. jul 2015 - 10. jul 2017)   (10. jul 2017)
Prodjose i pune dvije godine...kao dva vijeka a svakim danom bol osta ista, kao da je danas bilo. Moj jedini BRATE! Zauvijek ćeš ostati u našim srcima. Tvoja dobrota i ljubav, tvoja djela i život koji je ostao i ako tebe nema...ostalo je ime da se pominje svakim trenom...i da se podseća na tebe.
Tvoj jedini brat Amel, snaha Aida i bratanić Ado!
Čestitka na izboru za podpredsjednika opštine Gusinje    (9. jul 2017)
  Poštovani gospodine Brdakić,
Želim da Vam čestitam što ste preuzeli na sebe važnu ulogu da obavljate funkciju podpresjednika opštine Gusinje. Duboko me obradovala vijest da ste Vi izabrani na tako odgovornu funkciju.
Ne sumnjam da ćete svojim radom i rezultatima doprinijeti da se naša opština konačno počne razvijati, a samim tim i život u njoj poboljšati.
U ime UO Euro Gusinje Vas pozdravljam i želim mnogo uspjeha i nadam se da će saradnja lokalne samouprave i Humanitarnog udruzenja Euro Gusinje biti podignuta na još veći nivo.
Humanitarno udruzenje, Euro Gusinje
Mihret Radoncic, predsjednik
Demir Bajrovic (DPS) imenovan je za VD Direktora d.o.o „Komunalne djelatnosti“ Gusinje    (9. jul 2017)
   Odbor direktora (sastav: Edin Mulic-predsjednik, Myftar Balidemaj, Semih Nikocevic) je na jucerašnjoj sjednici, a na osnovu statuta Društva sa ogranicenom odgovornošcu "Komunalne djelatnosti" Gusinje imenovao VD Direktora Demira Bajrovica, Diplomirani pravnik-kriminalista.
Imenovanjem VD Direktora stvaraju se uslovi za obavljanje poslova i radnih zadataka društva.
Demir Bajrovic je službenik opštine Gusinje, odbornik u I i II sazivu Skupštine opštine Gusinje, visoki funkcioner Opštinskog odbora DPS Gusinje, te clan Izvršnog i Opštinskog odbora.
Da bi ste prociali CV odnosno biografiju VD Direktora Demira Bajrovica kliknite: C V - B I O G R A F I J A     
Rafet Hot, gl. urednik
Memorijalni turnir u malom fudbalu "ELMAZ MAZO CEKIC"    (9. jul 2017)
U nedelju, 9. jula u Gusinju, na skolskom poligonu pocinje
Memorijalni turnir u malom fudbalu
"ELMAZ MAZO CEKIC"

Ekipe uplacuju po 80 eura, a igra se po sistemu 4+1 - tri izmjene.

Nagrade:
Prvo mjesto $3,500.00,
Drugo mjesto $1,000.00
Trece mjesto $500.00

Kontakt telefoni:
Emir Cekic 069 554 204
Samin Radoncic 069 422 818
Enko Omeragic 069 237 220

Organizator:
"DRUSTVO" New York
Na ahiret je preselio Skender (Ibrahima) Julević    (1960-2017)   (9. jul 2017)
   U petak, 7. jula je u Gusinju na ahiret u 56. godini zivota preselio Skender (Ibrahima) Julević. Dzenaza ce biti obavljena na mezarju u Gusinju, danas u nedelju, 9. jula 2017 i krece ispred Nove dzamije u 2 sata poslije podne.
Ozalosceni: majka Nafija, braca Sadrija, Abaz i Bajram sa porodicama, bratstvo Julevic i ostala mnogobrojna rodbina.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo
Nove donacije za djecu sa posebnim potrebama i porodice slabog materijalnog stanja    (7. jul 2017)
   Donacija za djecu s poteskovama u razvoju kao i za stanovnistvo s tezim materijalnim primanjima.
Donatori su:
Vasel Marku Camaj $200,
Esko i Hasna Pupovic $160,
Hakhaj Haxhija i Hajrija 100€,
Faro Hodzic $100.
Uz veliku duznost i postovanje prema donatorima upucujemo veliko Hvala.
S postovanjem oresjednik udruzenja Bela Medunjanin (Gusinje Plav Press)
Sjecanje na Šahmanović Vaku, rodj. Koljenović    (2015-2017)   (7. jul 2017)
   Danas, 7. jula navrsile su se dvije godine od kako nas napusti nasa supruga i majka Vaka Šahmanovic, rodj. Koljenovic. Godine prolaze, a tuga ostaje. I sve nam je teze bez tebe.
Tvoji najmiliji: suprug Ibro, sinovi Beki i Deni, kcerke Aida i Albina, snaha Ardita i mnogobrojna unucad.
Sjecanje na Šahmanović Vaku, rodj. Koljenović    (2015-2017)   (7. jul 2017)
   Danas, 7. jula navršavaju se dvije godine od kad nas ostavi naša draga sestra Vaka.
Neka ti Allah dz.s. podari lijep dženet i vječni rahmet.
Tvoja braca: Hamdo, Šeko, Husko, Ljana, Zamo, Fiko i Beli, i sestra Saka
Potrebni radnici u Pranzi Pizza & Restaurant  (6. jul 2017)
Pranzi Pizza & Restaurant
2323 Route 516
Old Bridge NJ 08857

Looking for Experienced:
Pizzaman & Pizza Cook
Waitresses ( counter / phone orders )
delivery guys
Contact: 347-975-3535

Grand opening should be around July 20th
Ismet Šujak za potrebe suncanja i kupanja na Plavskom jezeru nudi besplatno svoje zemljiste   (6. jul 2017)
Ljeto je u punom zamahu. Dnevne temperature u zavicaju vec sada dostizu temperature preko 35 stepeni celzijusovih. Svakako na tim vrucinama treba pronaci nacina da se rashvadite, a Plavsko jesero je jedno od najidealnijih mjesta za to.
Nas poznati biznismen Ismet Šujak, nedavno je uz samo Plavsko jezero, kupio zemljiste koje je voljan ustupiti besplatno na koriscenje Gusinjanima i Plavljanima, onosno za potrebe suncanja i kupanja na Plavskom jezeru, u ovim vrelim danima.
Do ovog lokaliteta mozete doci kolima ako koristite put pored Šehidske dzamije u Vojnom selu, sve do samog kraja, gdje je smjestena "prva livada", koja moze da se koristi kao parking prostor, a dalje livade za suncanje i kupanje.
Za detaljnije informacije kako doci do ovog imanja na obali Plavskog jezera, mozete da se obratite u Plavu - Enveru Muminovicu. (Gusinje Plav Press)
Novih $600 za nastavak lijecenje Emila (Hasan) Gutića. Ukupno u New Yorku $44,660    (5. jul 2017)
Omer Gutic, clana odbora iz New Yorka, koji prikuplja donacije za lijecenje Emila Gutica dostavio nam je ime lica koja su donirala $600 za Emila Gutica.
To su sljedeca lica:
Ruzdo Durakovic $100*, 
Shpen Cosovic $100 Redzematovic Azema Rifat $100 Sahmanovic Haljilj $200 
Koljenovic Džeri $100
Ukupno za Emila Gutic do sada u SAD je donirano $44,660. Takodje na ovom linku su i ostale donacije iz Plava, SAD i Evrope
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Dzenan Radoncic: Od fudbalera do poljoprivrednika   (4. jul 2017)
Press centar KBSA2000: Bosna od pocetka do danas- Sadzak otrgnut od Bosne    (3. jul 2017)
U Bošnjačkom kulturnom centru na Ricmond Hillu, Queen's New York, gostovao akademik prof. Dr. Suad Kurcehajic, profesor na univerzitetu Sarajevo i predsjednik foruma bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu, prošle subote, jula,01.2017. godine, održao je predavanje na temi: "Bosna od početka do danas-Sandžak otrgnut od Bosne".
Ovaj vrsni poznavalac historijskih prilika kroz prošlost i sadašnjosti u BiH i Sandzaku, posebno o stanju u bošnjačkom korpusu, akademik Kurcehajic, je ovom aktuelnom temom kroz brojne historijske fakte, činjenice i primjere, ukazao na potrebu i značaj jačanja i izgradnje svijesti o matici Bošnjaka BiH i neraskidivoj vezi Sandzaka sa njom.
Organizator ovog predavanja su bili: Islamska zajednica i kulturni centar "Plav-Gusinje" New York u sadašnji sa američkom bošnjačkom nacionalnom asocijacijom New York i Bosasno-Hercegovačkim islamskim i kulturnim centrom Astoria. Na ovom predavanju pored ostalih, bili su prisutni, Azem Dervisevic, predsjednik Kongresa Bošnjaka Svijeta, magistar Denisom Strikovic član UOKBS, hadzi Ragip Cekic, podpredsjednik Kongresa Bošnjak Sjeverne Amerike 2000, članovi upravnog odbora koordinacije KBSA2000 New York, Fuad Sabovic i Mirsad Rasic.
Kako smo informirani, akademik prof. Dr. Kurcehajic će u nedjelju, Jula,09. Biti gost BiH islamskog i kulturnog Centra Astoria, u nedjelju, 09.Jula na istoj temi. To će biti dobra prilika da se još jednom naša Zajednica upozna sa aktuelnom temom. (Gusinje Plav Press)
Negodovanje mjestana nekoliko sela u plavskoj opstini    (3. jul 2017)
Izgradnjom mini elektrana u Nacionalnom parku Prokletije, mještani nekoliko sela u plavskoj opštini ostali su, kako kažu, bez vode za piće i vrela sa kojih su godinama navodnjavali svoja imanja.
"Vlada Crne Gore ne znam zbog čega, iz nekih sebi poznatih razloga, odlučila je da te naše vode da u koncesijama određenim privatnicima i da naše područje u potpunosti ostavi bez vode, vode za piće koja je elementarno ljudsko pravo, vode za navodnjavanje naših imanja , vode za našu stoku, vode za divljač", kaže za TV Vijesti Iber Hoti, mještanin sela Hoti.
"Prošle godine kako je vodozahvat napravljen pa je voda počela da ide ka centrali od tada više vode nema za navodnjavanje, ne samo za mene nego za MZ Prnjavor", kaže Zamo Pupović, mještanin sela Komarača.
Mještane plavskih sela, njih oko hiljadu koji žive od poljoprivrede, posebno vrijeđa to što država prije donošenja takve odluke nije tražila njihovu saglasnost. Nizvodno od već izgrađenih mini elektrana gdje je voda prevedena u cijevi, kako kažu, korita rijeka su suva i djeluju avetinjski jer investitori, iako su bili obavezni, nisu izvršili geološka istraživanja.
"Nijesu izračunate površine za navodnjavanje njiva, bašta, livada, pašnjaka tako da se vidi da li je adekvatno zahvat urađen snazi rijeke za potrebe ostalog i ostatak recimo da se grade mini hidroelektrane ali uz saglasnost i dogovor sa građanima", kaže Branislav Otašević, mještanin Murina.
Svoje nezadovoljstvo mještani plavskih sela pokazali su potpisivanjem peticije kojom traže samo jedno. "Da Vlada Crne Gore poništi odluku o davanju na koncesije ovih naših voda", kaže Iber Hoti.
Isti zahtjev imaju mještani sela u Andrijevici,Beranama i Bijelom Polju u kojima su izgrađene ili se planira izgradnja mini elektrana.Svi oni će takav zahtjev uputiti Vladi na zajedničkom protestu koji će se održati 21. jula u Plavu. (Vijesti)
Sjecanje na nase drage; Abaza, Mahiju i Orkana Sahmanovic   (3. jul 2017)

   Prolaze godine, vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav vec ljubav i sjecanje na vas. Vasa dobrota i iskrena ljubav koju ste nam pruzali ostaju vjecno u nama. Nedostajete…
Neka vam Allah dz. s. podari lijepi dzenet i vjecni rahmet.
Razija, Medina, Hasiba i Esefa
Na ahiret preselio Jusuf-Ljuljo (Šecov) Hodzic    (1937-2017)   (2. jul 2017)
   U Podgorici je u 81. godini zivota na ahiret preselio Jusuf-Ljuljo (Šecov) Hodzic. Po njegovoj zelji dzenaza je obavljena 1. jula u krugu porodice.
Ozalosceni supruga Fadilja, sin Orhan - Oki, kcerke Sanela i Raba, braca Besir, Zuvdo i Hamdija, sestra Bahtija-Baca, sa porodicama.
Zahvaljujuci Ismetu Šujak djeca iz OS "Dz. Nikocevic" vec letuju na more    (2. jul 2017)
I ime ucenika, njihovih roditelja, te nastavnika, predsjednice Opštine, kao i u svoje licno ime, zahvaljujemo se na ovako vrijednom i humanom gestu gospodina Ismeta Šujaka iz New Yorka.
Izabrani su ucenici od strane razrednih starješina su primjernim vladanjem i odlicnim uspjehom zavrijedili da se nadu na ljetovanju u trajanju od 10 dana, a sve to u aranzmanu ovog humaniste.
Gest koji je gospodin Šujak ucinio ce postati praksa da se najboljim ucenicima priredi ovakav vid nagrade. Time bi se stvorio bolji radnji ambijent za uspjeh naših ucenika.
Srdacno,
Šerif Feratovic, direktor škole u Gusinju.
P.S. Rijec je o 20 ucenika i 3 prosvjetna radnika, koji se vec nalaze u Herceg Novom.
Bajramski paketi u zavicaju   (1. jul 2017)
Povodom Ramazanskog Bajrama Euro Gusinje New York je i ovoga puta u Gusinju i Plavu obradovalo 50 porodica sa Bajramskim poklonima.

Zahvaljujemo se DOO Balkan Market Gusinje (Kenan Koljenovic) koji nam je izasao u susret i podijelio Poklone za Gusinje. Beloj Medunjanin, predsjednici NVU HELP se zahvaljujemo na odradjenom poslu u Plavu.

Za UO udruzenja Euro Gusinje New York
Mihret Radoncic, predsjednik
VELIKI POŽAR U PLAVU: Gori hotel "Kula Damjanova"   (1. jul 2017)
Požar je izbio na jednom od gornjih drvenih spratova
Veliki požar je zahvatio hotel "Kula Damjanova" u Plavu.
Požar je izbio na jednom od gornjih drvenih spratova.
U toku je intervencija vatrogasaca koji pokušavaju da ugase požar, potvrdio je načelnik Službe za zaštitu spasavanja Abidin Musić.
U hotelu je boravilo preko 70 djece iz Podgorice, ali srećom nisu bili u hotelu u momentu požara.
(Antena M)
Na ahiret preselio Radončić Salja Ermin- Nina    (27.9. 1964- 28.06.2017g.)   (1. jul 2017)
   Dana 28.06.2017 u Skoplju od iznenadne smrti preselio je na ahiret Radoncic Salja Ermin- Nina u 53 godini zuvota. Dzenaza ce se obaviti u Skoplju na dan 01.07.2017. u 13 casova.
Ozaloscena majka Isa, brat Erol, bratanac Adrijan, snaha Nisera i ostala mnogo brojna famijila Radončić i Čekić.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Bajramska cestitka Hajra Dervisevica    (30. jun 2017)
Hajro Dervisevic sa ocem Himzom, bracom Kemom, Senadom i Fahrudinom, bratom od strica Huskom, stricevima Hakijom i Aljom, cestitamo bajram svim plavo-gusinjanima i ostalim bosnjacima, redakciji gusinje-plav.com, sa porukom: "Ne moze nam niko nista, (plav – gusinje ) zajedno smo jaci".
Ujedno cestitamo Edinu i Edvinu Hot doktorat i zelimo im sve najlepse u daljem zivotu i radu.
Humanost Plavljana i Gusinjana i ovih dana na djelu    (29. jun 2017)
Humanost ne staje od nasih Plavljana i Gusinjana iz Amerike.
Humanitarno druzenje EURO Gusinje iz New Yorka, je kao i svake godine i ove, u povodu Ramazanskog bajrama doniralo je 20 paketa porodicama slabog materijalnog stanja.
Montenegro Golf Klub iz Njujorka je donirao $1,750. Igraci golfa, sinovi Metka Srdanovic $300, Cirikovic Asmir, Asmira i Dzenan $400.
U ime 30 familija koje smo obisli upucuju vam veliku zahvalnost uz poruku: "Oni nama, Allah njima".
Jos jednom u ime udruzenja HELP Plav hvala na podrsci nasih aktivnosti.
Spostovanjem
Bela Medunjanin, pred. NVU"Help" Plav
Potrebni radnici u Pranzi Pizza & Restaurant  (28. jun 2017)
Pranzi Pizza & Restaurant
2323 Route 516
Old Bridge NJ 08857

Looking for Experienced:
Pizzaman & Pizza Cook
Waitresses ( counter / phone orders )
delivery guys
Contact: 347-975-3535

Grand opening should be around July 20th
Aljo Sujak imenovan za Igraca godine za Sjeverni New Jersey  (27. jun 2017)
Aljo Sujak je clan bejzbol ekipe Tenafly, NJ. Sin je Crystal i Sammy Sujak. Trece je dijete od sestoro djece. Sestre: Samira, Anisa, Dejana. Braca: Haris i Edin. Aljo ce igrati bejzbol Divizija 1 na college of William & Mary. On je lider state of New Jersej sa 11 homrana. On je proglasen za Igraca godine za Sjeverni New Jersey
Baseball igrac godine: Aljo Sujak clan tima Tenafly

Od sada u Plavu i Gusinju - Respect security d.o.o Podgorica društvo za zaštitu lica i imovine    (27. jun 2017)
Respect security d.o.o Podgorica društvo za zaštitu lica i imovine pruža kompletne usluge fizicke i tehnicke zaštite svojim klijentima. Agencija koja je specijalizovana za pružanje zaštite opremljena je savremenom tehnikom, monitoring pracenjem 24 sata i patrolom koja obilazi objekte koji se štite i reaguje izlaskom na lice mjesta u slucaju aktiviranja alarma. Da bi zaštitili vašu imovinu u vasim objektima instaliramo sisteme tehnicke zaštite kao što su alarmni sistem kako protivprovalni tako i protivpozarni, koji se prati od strane operatera u monitoring centru 24 casa, video nadzora koji klijent moze da prati na svom mobilnom telefonu, kontrola prostupa, interfoni i video interfoni!
Agencija posjeduje i GPS narukvice (gumene)sa SOS tasterom za starije osobe koje pokazuju realno vrijeme i poziciju lica, a aktiviranjem SOS dugmeta u slucaju napada na lice trenutno aktivira alarm u monitoring centru kao i na telefonu nalogodavca.
Za gradjane Gusinja i Plava popust za mjesecnu naknadu šticenja objekta i lica od 30%.
Posetite našu web stranicu www. respectsecurity. me.
Kontakt: Igor +382 (0)67881080, Slobo+382 (0)67623991 (Oba broja su Viber)

U Svedskoj prikupljena pomoc za Emila Gutica u iznosu od 2,040 eura    (27. jun 2017)
Kako javlja nas dopisnik iz Svedske Senad Sehovic, na osnovu spiska koji mu je dostavio Senad Smaja Gutica u ovoj zemlji je prikupljeno 2,040 eura za lijecenje Emila Gutica. To su sljedeca lica:
Senad Smajov Gutic 120e, Safet Smajov Gutic 100e, Sadat Smajov Gutic 100e, Abdo Mazov Gutic 100e, Cazo Aljov Gutic 100e, Husnija Haljimov Gutic 50e, Aldin Hasnije Gutic 25e, Kemal H. Koljenovic 100e, Rusmin S. Koljenovic 100e, Skender H. Koljenovic 50e, Damir Ahmov Jahdadic 100e, Enver Gruda 100e, Jasmin Avdic 100e, Sadudin Alic 100e, Djulbo Adrovic 50e, Alden Cazov Ahmemulic 50e, Admir Vrabac 50e, Senad Sehovic 50e, Ramo Duljov Cecunjanin 50e, Senad C. Sabanovic 50e, Ragip R. Feratovic 50e, Rafet Z. Koljenovic 50e, Semir S. Kukic 40e, Armin Sijaric 30e, Ramadan H. Rugovac 30e, Jasmina J. Avdic 30e, Camilj Abeski 30e, Razim Halilovic 30e, Redzep O. Kojic 30e, Muharem F. Koljenovic 30e, Izudin Fejzic 25e, Sucko Balic 20e, Skender Gruda 20e, Medo Besirovic 20e, Kenan R. Feratovic 20e, Senad Nikocevic 20e, Izudin H. Feratovic 20e.
Napominjemo da ovo akcija za nastavak lijecenja Emila Gutica iz Plava.(Gusinje Plav Press)
U Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji bajram klanjan u dvije ture   (26. jun 2017)


Nedelja 25 Jun i lijepo vrijeme u svjetckoj metropoli Njujorku bio je povod da se ovog puta kao nikad do sada u nasoj zajednici Plavljana i Gusinjana masovno izade i klanja Bajram. Ovog puta je nasa omladina bila u velikom broju sto je veliko ohrabrenje za nasu zajednicu.
Prenosimo vam dio atmosfere iz Ali- pasine dzamije. Ovog puta se u njoj klanjalo u dvije ture.


Foto: Mirza Vukelj
Sjecanje na našu dragu majku Bademu Radoncic, rodj. Lješnjanin    (6.26.2006 - 6.26.2017. )   (26. jun 2017)
   Istina je bolna. Tuga beskrajna, rijeci malo. Tvoj lik i tvoja neizmjerna dobrota ostat ce zauvijek u našim srcima....ostavila si tragove koji se ne brišu. Mnogo nam nedostaješ!
Neka ti dragi Allah podari lijepi dzenet.
Tvoji: kcerke i sinovi kojima neizmjerno nedostaješ.
Korijeni porodice Ferri su uvijek duboko usađeni u albansku istoriju   (25. jun 2017)
  Korijeni porodice Ferri su uvijek duboko usađeni u albansku istoriju Sa susreta Ferrija u Prištini Istorija porodice Ferri ne može biti drugčija od istorije našega zavičaja Plava i Gusinja. Ova fotografija članova porodice Ferri sa susreta u Prištini 20 juna govori više od obične fotografije.
Na slici su Prof.Dr. Naser Ferri, Mr. Arben Ferri i njihov rođak Ismet Šabović iz Plava, koji sada živi u Americi. Legendarna porodica Ferri i porodica Shabaj-Šabović iz Plava i Gusinja su dio istoga porodičnog stabla čiji su se članovi, sticajem raznih okolnosti, pritisaka, progona, tortura , ubistava i likvidacija od strane Crnogoraca i srpskih agentura poslije 1912 godine, raselili u mnogo zemalja svijeta silom prinuđeni da napuste vekovna ognjišta. A poznata narodna poslovica „da se rijeka uvijek vraća starom toku“ je vrlo vrijedna i duboko značajna u prilog čemu govori i današnji susret članova porodice Ferri u Prištini. Ismet Šabović živi i radi u Nju Jorku i marljiv je aktivista za albansko nacionalno pitanje iako nam je, kako on sam kaže, jezik jedina prepreka jer stablu Ferrija niko ne može da iskida porodične korijene kao ni korijene slavne istorije naših predaka. Prof.Dr.Naser Ferri, arheolog, praunuk Jakupa Ferrija je pri ovom susretu naglasio da onako kako su se stari Ferri kad je trebali borili oružjem mi, današnji Ferri, potomci Jakupovi ćemo se odužiti perom Plavu i Gusinju.
Mr. Arben Ferri, inače unuk Šemsa Ferrija je izjavio da je vizija Ferrija još uvijek prisutna u srcima svih Albanaca Plava i Gusinja kako u vrijeme Šemsa Ferrija tako i u doba ostalih junakaporodice Ferri. Susretr Ferrija i Šabovića je vrlo značajan i u pogledu osvešćivanja da je asimilacija živa rana koja je za više od jednoga vijeka učinila svoje, no zahvaljujući ovakvim susretima i jasnoj nacionalnoj orijentaciji potomaka porodice Ferri i Šabović, albanstvo će se održati u Plavu i Gusinju, zaključili su nakon današnjeg susreta potomaka porodice Ferri. Esad Donbaljaj 1.Fotografija je napravljena u Albanološkom institutu u Prištini, 20.juna 2017. S lijeva na desno Mr. Arben Ferri, u sredini Ismet Šabović i s desma Prof. Dr. Naser Ferri. 2.Ismet Šabović 18. juna 2017 na plavskome groblju u posjeti grobu svoga pretka Jakupa Ferrija.Prošle godine, tačnije 1. avgusta 2016. je obilježen grob Jakupa Ferrija, i na grob postavljen nišan 137 godina nakon njegove pogibije u bitci na Nokšiću.
Esad Gjombalaj

Bajramska čestitka Spalević Ranka   (25. jun 2017)
  - Praznični dani su prilika da se uvijek sjetim gusinjskih dana prijateljstava, kumstava, pobratimstvava i ljudovanja za okupljanje, darivanje i slavlje. Za ljepotu odrastanja u čovjeka.
Želim vam, dragi moji Gusinjci i Plavljani prije svih da u najljepšoj tradiciji provedete Bajramske dane u dobrom raspoloženju. Čuvajmo vrijednosti na kojima smo kao porodica živjeli i živimo sa nama dragim prijateljima, pobratimima i kumovima Radončićima, Juljevićima, Šarkinovićima, Hotima, Čekićima, Preljvukićima...vrijednosti koje nas čine dobrim ljudima. Budimo i dalje oni ljudi koi su iz zavičaja poklonili svijetu ono najvrednije - čovjekoljublje lijepo i zvjezdano kao naš Zavičaj
Zauvijekk Vaš Gusinjac
Ramko R. Spalević
ŽIVA ISTINA: Gost DAMIR ŠEHOVIC - Nedelja, 25.jun u 19:30 sati   (25. jun 2017)
Sjećanje na doktoricu Mahiju Hot   (25. jun 2017)
25.06.2017. godine navršava se 8. godina od kada je preminula naša draga koleginicaDr Mahija Hot
Specijalista pedijatrije

Bila si dobra i plemenita koleginica, cijenjeni i poštovani ljekar, tvoja prerana smrt ostavila je veliku prazninu kod svih nas koji smo te poznavali, ali zato ćemo se uvijek sa ponosom sjećati tvog imena i djela.
Udruženje ljekara Doma zdravlja Plav
Sjećanje na Demira Olevića    (Jun 24 2013 - Jun 24 2017)   (24. jun 2017)
  Vrijeme koje dolazi ne donosi zaborav, već ljubav i sjećanje na tebe. Tvoja dobrota i iskrena ljubav koju si nam pružao ostaju zauvijek u nama.... puno nedostaješ!
Tvoji: Nana Iljka i stric Ervin sa familijom.
Sjećanje na Demira Olevića    ( 24 jun 2013 - 24 jun 2017)   (24. jun 2017)
   Dana, 24. juna 2017. Godine, navršavaju se četiri godine od kako je tragično izgubio život moj unuk Demir (Enesov) Olević.
Kao i svaki dan za ove četiri tužne godine, čekam da se pojaviš sunce nanino sa tvojim divnim osmijehom, da progovoriš tvojim umiljatim glasom, da me zagrliš, ali ovaj put ne sam, već zajedno sa mojom prvom radošću, sa mojim prvim sinom, a tvojim ocem Enkom, kojem prepuče srce za tobom. Čekam i nadam se da ću se probuditi iz najružnijeg sna.
Teku neprestano suze niz nanino ostarilo lice, gledam kroz prozor, osluškujem i čekam, čekam, ali čekanje je uzaludno. Prolaze dani, prolaze godine, a tuga i žalost se uvećavaju, proći će, kada ispustim svoju napaćenu dušu i dođem i ja kod vas, da budemo opet zajedno.
Neka ti dragi Allah dž.š. podari lijepi džennet i vječni rahmet
Tvoja neutješna nana Nailja-Iljka Olević
Magistar Huso Brdakić (PzG) imenovan je za Potpredsjednika opštine Gusinje   (23. jun 2017)
     Skupština opštine Gusinje je na današnjoj redovnoj trećoj sjednici na Rješenje predsjednice opštine Gusinje g-đice Anele Čekić, a na osnovu Statuta opštine i Zakona o lokalnoj samoupravi dala saglasnost na imenovanje mr Husa Brdakića za Potpredsjednika opštine Gusinje. Za saglasnost su glasali odbornici svih partija u lokalnom parlamentu.
Mjesto Potpredsjednika opštine Gusinje saglasno koalicionom dogovoru partija koje čine lokalnu vlast, pripao je Partiji za Gusinje, a ispred nje tu funkciju će obavljati Huso Beli Brdakić, magistar informatičkih nauka i primijenjenog računarstva.
Imenovanjem potpredsjednika opštine značajno će se unaprijediti rad opštine, kao i potrebe za efikasnijim obavljanjem poslova i radnih zadataka u lokalnoj samoupravi, stoji između ostalog u obrazloženju Odluke o davanju saglasnosti na imenovanje potpredsjednika opštine.
Da biste pročitali CV odnosno biografiju potpredsjednika opštine Gusinje mr Husa Brdakića kliknite: C V - B I O G R A F I J A     
Rafet Hot, gl. urednik
U ime Dine Kardibašić donacija od $1,000 od njenog oca Mersida i majke Elvire, rodj. Canović   (23. jun 2017)
   Poštovana familijo Kardibašić, ostatak da vam je zdravo, a Dini da Allah podario ljep dzenet.
Jos jednom, u ime roditelja i djece s poteskocama u razvoju veliko HVALA na vasoj donaciji od $1,000 (hiljada dolara). Allah vas nagradio svakim dobrom.
Safetu Saju kao i Canu Kolašinac zahvaljujemo na podrsci i pomoci kako nasoj djeci tako i djeci kojim roditelji zive s teskim materijalnim primanjem, te su obezbjedili djeci obrok u toku skolske godine.
Jos jednom: Veliko Hvala, kako roditeljima rah. Dine Kardibašić, tako i Safetu Saju i Canu Kolasinac
S postovanjem,
Bela Markovic Medunjanin, predsjednica udruzenja HELP Plav
Sjećanje na mog oca Bajrama (Cufov-Taljević) Koljenović   (23. jun 2017)
Prošle su dvije godine duge, teške i preteške bez mog voljenog oca.

    Bajrama (Cufov-Taljević) Koljenović
          (Jun 23, 2015 - Jun 23, 2017).

  Dragi moj Tata,
Tužne su godine dvije prošle od kada nisi sa nama!
Svidjelo se Bogu da uljepša Raj, pa te je uzeo od nas u svoj zagrljaj. Kad pogledam tvoju sliku onako punog života, još ne mogu da vjerujem da je tvoje srce prestalo da kuca.
Tata, i ako više nisi sa nama, znaj da često mislimo i pricamo o tebi. Nikad sjećanje na tebe neće nestati. Eh da mogu da ti čujem glas bar još jednom, da ti kažem koliko te volim i koliko mi nedostajes.
S ljubavlju i ponosom cemo te spominjati, po dobrom te pamtiti i u srcu nositi te zauvijek.
Tvoja kćerka Enesa, zet Izet i unučad Mervan i Alen.
We love you and miss you so much!!
Potrebni radnici u Pranzi Pizza & Restaurant  (22. jun 2017)
Pranzi Pizza & Restaurant
2323 Route 516
Old Bridge NJ 08857

Looking for Experienced:
Pizzaman & Pizza Cook
Waitresses ( counter / phone orders )
delivery guys
Contact: 347-975-3535

Grand opening should be around July 20th
Novih $600 donacija za odlazak na more djece i omladine sa specijalnim potrebama u NVU HELP Plav    (22. jun 2017)
   Tragom nasih saopstenja o novcanim donacijama koje uplacuju donatori za odlazak na more djeci i omladini sa posebnim potrebama u NVU HELP iz Plava, javljaju nam se i dalje nasi citaoci sa zeljom da i oni ucestvuju u ovoj humanitarnoj misiji.
Svakako ni ova humanirarna akcija, kao ni jedna do sada, nece proci bez donacije Ismeta Šujak, poznatog biznismena i vlasnika restorana "Cakor" u Bronx-u. On nam se javio i donirao $300.
Takodje, javio se i Amer Radoncic, sa donacijom od $300.
U ime djece i omladine sa posebnim potrebama u NVU HELP iz Plava, kao i njihovih roditelja, Ismetu Šujak i Ameru Radoncicu se najsrdacnije zahvaljujemo. (Gusinje Plav Press)
Iftar u Zavičajnom društvu Plava i Gusinja “Izvor” - Kranj    (21. jun 2017)
   Poštovani, esselamu alejkum!
Povodom prelijepog mjeseca Ramazana upućujemo Vam čestitku sa dovom uzvišenog Allaha dž.š. i sa željom da svi koji postite u zdravlju i rahatluku da ga provedete. Također, u krugu vaših porodica i prijatelja u radosti I veselju Bajram dočekate.
Ramazan je mjesec Allahove milosti i oprosta, mjesec ibadeta, iftara i sefura, radosti, veselja i zajedničkog druženja. Zato smo odlučili da priredimo prvi skromni iftar. Skroman je bio po prisustvu a bogat po izobilju zahvaljujući dobroj volji, trudu i donacijama.
Iftar se održao 10. juna 2017. godine u našem prostoru u Medgenercijskom centru uz veliki trud Kemala i Fikrete Juljević, koji su bili inicajatori za organizaciju iftara. Veliku pomoć i podršku su pružili Rasida Gara Deljanin, Safeta Bajrović, Nermina Muljković i još niz drugih dobronamjernih i velikodušnih domaćica te je iftar protekao kako smo i poželjeli.
Naravno, nisu nam ni ovog puta donacije izostale. Restoran “Črnuški dvor” Ćazima Krcića se pobrinuo za predjelo i glavno jelo, a “Hitri kruhek” Mirzeta Bajrovića za hljeb, pite, kolače i slana peciva. Bilo je tu svega od širupa, limunade, hurmi, voća, torte, kafe... jednom riječju, od čorbe do ošafa – i to sve domaće.
Zahvaljujemo se svim uručlijama što su se odazvali pozivu.
Izvršni odbor Zavičajnog društva Plava i Gusinja “Izvor” - Kranj
Ramo i Veza Šiljkovic donirali $200 za odlazak djece na more u NVU HELP Plav    (21. jun 2017)
  Sezona godisnjih odmora je pocela. Nekoliko porodica nasih sugradjana iz New Yorka vec je doputovalo u zavicaju, dok drugi polako pripremaju svoje kufere za put za tu destinaciju.
Medju onima koji uzivaju u ljepoti zavicaja su Ramo i Veza Šiljkovic iz New Yorka, koji su prije par dana stigli u Plavu. Za to kratko vrijeme su vec stigli da obidju svoje najmilije i prijatelje.
Napravili su i humani gest, posjetom djeci i omladini sa posebnim potrebana u NVU HELP u Plavu. Tokom boravka medju njima, Ramo i Veza su se interesovali o uslovima rada i nacinu na koji se ovo udruzenje oraganizuje i aktivnostima njegovih clanova. Na kraju posjete ovaj bracni par, koji je i vlasnik na daleko poznate prodavnice mjesovite robe SKALINADA u Bronx-u, je djeci i obladini poklonio $200 za predstojeci odlazak na more, koji se zahvaljujic dijaspori iz New Yorka organizuje za clanove NVU Hepl svake godine pocetkom septembra mjeseca.
U ime djece i roditelja, Ramu i Vezi Šiljkovic, na ovoj donaciji najsrdacnije se zahvalila Bela Medunjanin, predsjednica udruzenja HELP iz Plava. (Gusinje Plav Press)
Na ahiret je preselila Radončić Munirka-Ljuma, rodj. Hot    (1935 - 2015)   (21. jun 2017)
   U New Yorku je u utorak, 20. juna 2017. u 82 godini zivota na ahiret preselila Radončić Munirka-Ljuma, rodj. Hot.
Zdravoglava se prima u srijedu, 21. juna od 2 sata poslije podne u Ali pasinoj djamiji u Astoriji. Dzenaza namaz se klanja 9:30 u srijedu vece 21. juna. Dzenaza ce se naknadno izvrsiti u Gusinju.
Ozalosceni sinovi Ragip i Rifat, kcerke Haska, Sofka i Bisera, brat Jusuf, sestra Sefka, snahe, zetovi, unucad, paraunucad, familije Radončić i Hot.
Aidin Deljanin (5) i Demir Deljanin (5) buduce fudbalske zvijede nase zajednice    (20. jun 2017)
U subotu 17 juna, East Meadow Soccer Club Academy U6 su osvojili prvo mjesto na Massapequa Father's Day turnir, u Long Island-u. U toj ekipi nastupaju i nasi mladjani, Aidin Deljanin (5) i Demir Deljanin (5) (unuci Paja Deljanin).
Njihova ekipa je odigrala cetiri utakmice na turniru i sve cetiri su pobjedili.
To je prvi put istoriji East Meadow Soccer Club-a da su osvojili taj turnir.
Aidin i Demir imaju po 5 godine, a fudbal treniraju tek drugu godinu. Za East Meadow Soccer Club Academy natupaju evo vec godinu dana.
Ono sto je sigurno je i to da nasa zajedncia u New Yorku sigurno ne treba da brine za fudbalsku buducnost, jer nam nailaze nove generacije talenata poput Aidina i Demira Delanin. U to ime im pozelimo srecu. (Gusinje Plav Press)

Od Izeta B. Derviševica vrijedna donacija za Bosnian Herzegovinian Islamic Center u Astoriji    (20. jun 2017)
   Izet B. Derviševic sem sto je dobar majstor, zna da i da donira. Allah njemu daje, a on daje drugima.
U dane mjeseca Ramazana, obradovao je džematlije u Bosnian Herzegovinian Islamic Center u Astoriji vrijednom donacijom - novom nadstrešnicom (awning) za džamiju i lusterima na samom ulazu u dzamiju.
Da Allah dž.š. nagradi Izeta Derviševica na ovoj donaciji ... i sve one koji su mu pomagali da se ona postavi. Amin! (Gusinje Plav Press)

Sjećanje na Julević (Hasa) Envera    (31.8.1960.god. - 20.6.2015. god)   (20. jun 2017)
Bilo koje riječi slaba su utjeha, onima koji ne mogu preboljeti i onima cije duše zaplaču kad zabole sjećanja. I posle dvije duge godine osluškujemo tvoj glas, tvoj smijeh, harmoniku. Još ti se nadamo i teško mirimo sa istinom, da te više nećemo vidjeti.
Hvala ti što si svoj život dijelio sa nama i što si nas beskrajno volio.
Od stare majke sa porodicom.
Prodajem novu namjestenu kucu u Ulcinju    (19. jun 2017)
Prodajem novu namjestenu kucu (sagradjena 2008god.) u Ulcinju ukupne povrsine 80m² na placu povrsine 400m². Kuca se nalazi u Donjoj Bratici na 500m od benzinske pumpe na ulazu u Ulcinj. Cijena €80.000,00.
Za vise informacija obratiti se na telefon +1 347-870-9899 ili +387 6 1784586

Montenegro Golf Klub, Mujo Beskovic i Mersim Cecunjanin obradovali 34 porodice u zavicaju    (19. jun 2017)
Postovana redakcijo, uvazeni citaoci, dragi donatori
Cast mi je i ponos objaviti uvazene donatore: Montenegro Golf Klub NY, Muja Beskovica i Mersima Cecunjanina, koji su u ovim cestitim danima Ramazana obradovali 34 familije sa tezim materijalnim stanjem.
U ime porodica koje su primile materijane donacije, gospodica Azra Ibric se najsrdacnije zahvaljuje, uz zelju da im dragi Allah da zdravlje i uveca nafaku.
S'postovanjem
Bela Medunjanin, predsjednica udruzenja HELP Plav

Opstini Gusinje vrijedan poklon od Feratovic Hamda Eska iz Podgorice    (19. jun 2017)
   Za opstinu Gusinje, odnosno za jedino vozilo u njenom voznom parku, ovih dana je iz Podgorice pristigla vrijedna donacija. Tacnije rijec je o donaciji vrijednoj 400 eura od strane Auto servisa Ambasador d.o.o - Phenix Guma, vl. Feratovic Hamda Eska.
Naime, ova renomirana firma iz Podgorice je poklonila kompletnu opremu za opstinski automobil "škoda", ukljucujuci i sve cetiri gume.
Predsjednica Anela Cekic, se srdacno zahvalila darodavcu na vrijednom poklonu, kao i prvi vozac opstinskog auta Irfan-Iko Hasandjekic, kojemu ce nova oprema za automobil itekako služiti da saputnici udobnije i sigurnije stizu do željenih destinacija.
Ovo je jos jedan u nizu primjera da pravi GUSINJANI gdje god da se nadju ne zaboravljaju svoj zavicaj. (Gusinje Plav Press)
Zeću Šujak se licno zahvalio bivsi predsjednik SAD Barak Obama  (17. jun 2017)
Nasa zajednica Plavljana i Gusinjana u SAD datira od pocetka sezdesetih godina prosloga vijeka. U njoj vec odrasta treca generacija americkih drzavljana, ciji su roditeji porijeklom iz naseg zavicaja. Samim rodjenjem u ovoj zemlji proisticu prava i obaveze prema istoj. Jedna od takvih je i profesionalno sluzenje vojnog roka u armiji SAD, gdje se prolazi kroz rigorozne kriterijume i gdje se moraju zadovoljiti visoki standadri, kada je u pitanju psiho-fizicki sklop kandidata.
Cast da bude u tim jedinicama, imedju njih nekoliko, pripala je i Zeću Šujak (34), (sinu Ismeta i Sultanije Šujak), koji u cinu podoficira armije SAD, veoma savjesno i profesionalno obavljao i obavlja svoju duznost na raznim meridijanima svijeta.
Kao posljedica takvog drzanja u redovima svoje jedinice, nase gore list Zećo Šujak, je od bivseg predsjednika Baraka Obame, kao vrhovnog komandanta armije SAD, dobio i zvanicnu zahvalnicu, sa njegovim potpisom. Istu mozete pogledati pogledati ako kliknete na sliku ispod. (Gusinje Plav Press)
Ramazanski zijaret u Medzlisu IZ-e Gusinje  (17. jun 2017)
   Prije dva dana Medzlis IZ-e Gusinje posjetila je delegacija Mesihata IZ-e u Crnoj Gori. U delegaciji su bili svajetnik reisa hfz. Sulejman ef. Bugari i Rahman ef. Kačar direktor Uprave za davu i obrazovanje.
Poslije obavljenog teravih namaza u Vezirovoj dzamiji, u ime domaćina dobrodošlicu je izrazio imam Rešad ef. Dautović. U ime Uprave za davu i obrazovanje obratio se ef. Kačar.
Poslije njega prigodno predavanje održao je hfz. Sulejman Bugari koji je govorio o ramazankim ljepotama i o potrebi ispravnog razumijevanja osnova islama. Poslije teravije domaćini i gosti su nastavili druženje do sehura. (Monteislam)
Dritan Abazović posjetio etno muzej kulu Redzepagica i muzej Šuća Redzepagića   (17. jun 2017)
  Juce je Plav posjetio Dritan Abazovic narodni poslanik u Skupstini Crne Gore i predsjednik gradjanskog pokreta URA. Gospodin Dritan Abazovic je ovu priliku iskoristio i zajedno sa svojim saradnicima posjetio etno muzej kulu Redzepagica kao i privatni muzej Šuća Redzepagica.
Dritan se odusevio zbirkom eksponata u kuli kao i svim predmetima koje je vidjeo u privatnom muzeju.
Kao veliki ljubitelj starina i kultura sa ovih podrucja istakao bi da je ovo veliko bogastvo za Plav kao i za Crnu Goru. Kula Redzpagica je sigurno medju najznacajnim kulturnim spomenicima i gradjevinama u Crnoj Gori i ovom regionu. O kuli Redzepagica koja je poznata u Crnoj Gori i regionu govori se na mnogim univerzitetima u Evropi, i fino je da su ostale ovakve gradjevine na ovim prostorima, koje ukazuju na jednu kulturnu bastinu iz jednog perioda. (Gusinje Plav Press)
Na ahiret je preselila Badema Balic, rodj. Radoncic   (1929 - 2017)   (16. jun 2017)
U Gusinju je u cetvrtak, 15. juna u 88. godini zivota preselila Badema Balic, rodj. Radoncic.
Zdravoglava se prima danas i sjuta do 12:30 sati, u porodicnoj kuci u selu Grncar. Dzenaza ce se klanjati, u subotu 17. juna ispred Vezirove dzamije u Gusinju u 14;00sati
Ozalosceni; porodice Balic i Radoncic.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracmo
Na ahiret je preselila Muzafera (Alija) Lalicic, rodj. Kukic   (1951 - 2017)   (16. jun 2017)
U Sarajevu je u cetvrtak, 15. juna u 66. godini zivota preselila Muzafera (Alija) Lalicic, rodj. Kukic. Dzenaza namaz ce se klanjati u subotu, 17. juna ispred Centralne dzmije u Hrasnici u 14:30 casova. Dzenaza ce se obaviti na mezarju Kovaci - Hrasnica.
Ozalosceni; suprug Enver, kcerka Malica, sinovi Denis i Damir, unucad Zaim, Alem, Ajla, Dalima, Samir, Benjamin , Faris, Melinda, Bakir i Ajlin, braca Ruzdija, Skender i Hakija, sestre Hasnija, Hajka i Bejta, snahe Azra i Aldijana, zet Musa i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Tehvid ce se prouciti istog dana u Centralnoj dzamiji u Hrasnici sa pocetkom u 14:30 casova
Dijaspora za mjesec Ramazan obradovala zavicaj  (15. jun 2017)
Postovana redakcijo, uvazeni donatorii i citaoci web magazina Gusinje-Plav.com
Kao mnogo puta tako i sada, stali ste uz nase aktivnosti i obradovali u ove cestite dane nase iznemogle familije. Za njih su se pobrinuli:
Ibric Asad $250 Sacir Mackic $100, Hamdo Mackic $100 Senad i Mensura Dacic $50.
Asad Ibric je nahranio dve familije pred dusom svoje nane Djuljke.
Takodje i ovi prethodni donatori takodje su u ove cestite dane opskrbili nekoliko familija sa zivotnim namernicama i robom.
S postovanjem
Bela Markovic Medunjanin, predsjednica udruzenja "HELP"Plav
Iftar u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji - Srijeda, 14. jun  (15. jun 2017)
  Iftar priredili Nedzad i Dzenan (Hamda) Bicic

Video koji će vas rasplakati: Dražena Petrovića majka upoznala djevojku koja je bila u “golfu” u kojem joj je sin poginuo  (15. jun 2017)
Bivša djevojka pokojnog košarkaškog Mozarta Dražena Petrovića, Klara Szalatny, nikad poslije nesreće nije dala izjavu za medije. Kao da je veliku bol odlučila zauvijek da zaključa u sebi.
Međutim, nije i Hilal Edebal, bivša turska košarkašica koja je bila s Klarom i Draženom u kobnom crvenom “golfu”. Ona je doživjela teške tjelesne povrede i život joj nakon nesreće nikad nije bio isti. Probala je i da se ubije...
Sjecanje na Bektesevic Jusufa  (14. jun 2017)
Dana 14. juna navrsavaju se 5. tuzne godine od kako nas je ostavio nas dragi muz otac brat i deda Jusuf Bektesevic.
Kako vrijeme izmice tako je sve teze shvatiti da te nema medju nama. Otisao si i ostavio nas kad si nam bio najpotrebniji.
Dobio si unuka koji jos ne zna za tebe ali ce saznati za tvoju dobrotu plemenitost i sve ljudske dobrote koje moze neki covjek da ima. Voljeni nikad ne umiru. Sa ljubavlju i ponosom sjecamo se i cuvamo tvoj lik i uvijek ces biti medju nama prisutan.
Neka ti dragi Allah podari dzenet i rahmet tvojoj dusi.
Tvoji najmiliji supruga Muska, sin Almir, kcerke Adila i Eldina, snaha Anela, zetovi i tvoja mnogobrojna unucad.
Sjecanje na Halima (Junuza) Kolenovic   (9/23/62 - 6/14 /15)   (14. jun 2017)
Vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav, nedostaješ nam sve više svaki dan!
Ostaceš voljen i nikad zaboravljen!
Bol i gubitak za tobom je dio našeg života, u nama ces ostati vjecan.
Da ti Allah podari Dženetske ljepote!
Tvoji: supruga Amela, sin Semih, kcerke Anisa i Suma
Svi smo Allahovi, svi se njemu vracamo
Irma Omeragić osvojila Porto Montenegro stipendiju u iznosu od 25.000 eura  (13. jun 2017)
Stipendiju u vrijednosti od 25.000 eura, za studiranje na američkom koledžu RIT Croatia, koju i ove godine dodjeljuje Porto Montenegro, nakon tri kruga selekcije više od 20 kandidata iz Crne Gore, dobila je osamnaestogodišnja Tivćanka Irma Omeragić (kćerka Omeragić Ahmeta i Sabie, rodj. Nikočević).
Omeragićeva, koja je upravo završila četvrti razred SMŠ „Mladost“ u Tivtu, prvu studentsku godinu pohađaće na preddpiplomskim studijama International Hospitality and Service Management u Dubrovniku, a osim stipendiranja, biće u mogućnosti da stručnu praksu završi u kompaniji Adriatic Marinas.
- Smatram da je ovo jedinstvena prilika za moje dalje usavršavanje, sticanje iskustva i odskočna daska za obrazovanje i uspješnu karijeru. Ono sto bih izdvojila kod RIT-a jeste pozitivna energija koja vas motiviše za davanje ličnog maksimuma za što boljim rezultatima. Srećna sam što ću od septembra biti dio takve zajednice i što sam dobila šansu da predstavim predivna iskustva stečena sezonski radom u Porto Montenegru tok sam bila srednjoškolka, kao i svoj grad i Crnu Goru u najboljem svijetlu, - istakla je stipendistkinja Irma Omeragić.
Uspjeh, komunikativnost i dobro poznavanje engleskoj jezika, vannastavne kao i lični stavovi, analitičko razmišljanje, ambicioznost, kao i pokazana odgovornost, samo su neki od razloga zašto je baš Irma Omeragić prošla intenzivan proces regrutacije sa ostalim kandidatima: od pisanja eseja na temu preko intervjua sa predstavnicima RIT-a u Dubrovniku, do razgovora sa top menadžmentom kompanije Adriatic Marinas.
RIT Croatia je dio Rochester Institute of Technology, jednog od 10 najvećih privatnih koledža u SAD-u. U Hrvatskoj je ovaj koledež prisutan 20 godina i to kroz RIT Croatia i kampuse u Dubrovniku i Zagrebu, gdje studentima nudi tri svjetski priznata američka visokoobrazovna programa koji se u potpunosti izvode na engleskom jeziku: International Hospitality and Service Management, International Business i Information Technology. (BokaNews)
Kompanija BRAĆA ČEKIĆ New York - Gradjevinske usluge u niskogradnji   (12. jun 2017)
Kompanija BRAĆA ČEKIĆ New York, vrši gradjevinske usluge:
izradu puteva, proširenje puteva, iskop kanala, nivelacija terena, utovar i odvoz zemje...
Usluge vrše u sledeće state:
New York, New Jersey, Pennsylvania i Connecticut.

Za više informacija možete nazvati vlasnike kompanije:
Zuko 646-247-9612 ili Safet 646-644-9582
Na ahiret je preselio Purišić (Ahmeta) Feriz-Fero   (1935-2017)  (12. jun 2017)
  U New Yorku je u nedelju, 11. juna na ahiret preselio Purišić (Ahmeta) Feriz-Fero, u 82. godini života.
Zdravoglava se održava u ponedeljak, 12. juna u Bosnjački islamski kulturni centar na Richmond Hill-u, od 12 sati na podne do 11:30 navecer. Dženaza će se obaviti naknadno u Plavu.
Ožalošćeni: supruga Sabrija, braća Mehmed i Hazem, sestre Hajka, Hama i Čaka, sinovi Safet, Ervin, Nedžad, scerke Mahija, Sabaheta, Sanela i Belinda i ostala rodbina.
STUKICE NA KLACKALICI  (11. jun 2017)
Pise: Becir-Beco Sahmanovic, Svedska
Stukice su u vrijeme kad su se otapali gleceri i kad su bile velike vode, zaposjele pitomu dolinu sto se prostirala od PLAVSKOG JEZERA i dalje duz rijeke LJUCE pa save do GRNCARA. Pretpostavlja se, bar kako nam je stari ribar OMER COCA ostavio pricu, da su u pocetku nabrojnije stukice bile u BERBERACU I SARKINA MODRISU. S vremenom su promjene ucinile svoje. Sada kada pogledate JEZERO odmah primjecujete obale koje su zarasle u trave, lokvanje, preslicu, sevar. To sve zatvara prilaze plavo modroj vodi ali je, sa druge strane pogodan teren da stukice prave svoje skrivene iglue odaklle vrebaju, napadaju i love.
Vrijeme je brzo pårolazilo zato su stukice nastojale da u svom notescicu-cuvenom QVADERNU zapisuju promjene, da biljeze znacajnija dogadjanja, da se nekako sve to otrgne od zaborava koji uvijek ,kad se dodje do raspravljanja o istorijskim zbivanjima PiG-u, nadjaca onu stranu koja nije zapisivala.
Kad se u najnovije vrijeme pojavila ta takozvana TRANZICIJA dvije krupne ribe u PODGORICKOM JATU napisale su neki PROGLAS neku PLATFORMU pod nazivom BIRZIMINIJSKE /Crnogorske/ MUSLIMANSKE STUKE. Ispod glavnog naslova stajalo je da se STUKICE u BIRZIMINIJI, u CG razlikuju. Glavna stukica koja je stavila potpis na taj PROGLAS zvala se KURPEJIVIC, doktor iz ROZAJSKOG JATA... nastavak teksta
Sjecanje na našeg dragog Etema (Haka) Omeragića,   (11. juna 2007 - 11. juna 2017)  (11. jun 2017)
Ni godine koje su prošle, ni život koji teče, sjećanja na tebe izbrisati neće.
S ljubavlju i poštovanjem čuvamo uspomenu na tebe, tvoje riječi i tvoja djela.
Neka ti Allah dz.š. podari lijep džennet i viječni rahmet.
Tvoji najmiliji: supruga Hasiba, braća Skender, Enver, Ibrahim, Sefkija, sestre Mahija i Hasnije, snahe, zetovi, bratanični, bratanične, sestrići i sestrične i mnogobrojna familija.
Deset su godina od smrti našeg dragog Etema (Haka) Omeragića   (11. 6. 2007 - 11. 6. 2017)  (11. jun 2017)
Postoji ljubav koju smrt ne prekida, bol koju vrijeme ne liječi, sjećanja koja za uvijek ostaju.
Premalo je riječi, a previše bola i tuge da ti kažemo koliko nam nedostaješ i koliko te volimo.
Neka ti je viječni rahmet i nek ti dragi Allah dž.š. podari lijep džennet koji si i zaslužio.
Tvoj brat Enver, snaha Hurka, bratanić Mirza, bratanične Alma i Azra, zetovi Rusmin i Denis, snaha Jasmina i njihova djeca Ajla, Dina, Naila, Din, Dzan i Hana.
Danas je deset tužnih godina od smrti mog dragog brata Etema Haka Omeragića   (11.6.2007 god.-11.6.2017. god.)  (11. jun 2017)
Sjećanje na tebe je dio našega života u kome ćeš nam vječno nedostajati. Učio si nas kako da se pazimo, pomažemo jedno drugime, ali nas nijesi savjetovao kako da živimo bez, tebe dragi moj Etko. Ja samo mogu biti ponosna na tebe i trudiću se da budem dostojna tvog imena....
Tvoj životni moto je bio: biti i ostati čovjek. Ti si osvjedočeno bio to. Vječno ćeš živjeti u nama kroz najljepše uspomene, koje bolno podsjećaju na ljubav i pažnju koju smo izgubili tvojim odlaskom.
Neka te u tišini vječnog mira prati naša ljubav jača od zaborava.
Allahu dragi podari mu dženet, jer je tvoja duša to zaslužila.
Tvoja sestra Haska, zet Redžo sa djecom.
Golf turnir za prikupljanje novcane pomoci u lijecenju Emila (Hasan) Gutica   (7. jun 2017)
Montenegro Golf Klub zajedno sa vlasnicima restorana( Mujo Beskovic i Mersim Cecunjanin) na Hunter Memorial Golf Club u Meriden, Connecticut, organiziraju golf tunir za prikupljanje novcane pomoci u lijecenju Emila (Hasan) Gutica. Golf turnir ce se odrzati u Nedjelju June 11th sa pocetkom u 12:30.
Za dalje informacije mozete nazvati jedan od navedenih brojeva:
Ramadan Ibric, 917 376-5547
Mujo Beskovic 860 581-0711
Denis Pupovic 917 376-5525
Hvala unaprijed
Merhum Hadži REDŽEP ef. RADONCIC    (8. jun 2017)
Rodjen je 1912 godine u Gusinju, od oca Adema Dervova i majke Bahtije (Balje), kcerke hadži Džema KOLENOVICA. Bio je ozenjen Djulsumom, kcerkom rahmetli Sulja HOTA. S njom je imao cetvoro djece, Zinku (udatu za rahmetli Zijom Ibrahimagicem), rahmetli Hajriju (udatu za rahmetli Murata Lucevicem), Djulsumu (udatu za Salihom Hasandjekicem) i sina rahmetli Muhamed ef. koji je radio kao profesor i vaspitac na Gazi Husrev Begovoj medresi, a kasnije i direktor biblioteke na Islamskom fakultetu u Sarajevu.
Pošto mu je umrla žena, drugi put se oženio sa Mejremom ŠEHOVIC (kcerka rahmeti BECIRA ŠEHOVICA iz Trebinja, a rodjaka (koga je ona kao brata znala) rahmetli HAJRAGA ŠEHOVIC). Sa njom je imao sina REDŽEPA, koji je posle završenih studija u SARAJEVU 1976 godine preselio u TURSKU.
Prvo vjersko obrazovanje dobio je od rahmetili mula RAŠA KOBILICA. Bio je vrlo diciplinovan, i volio je nauku i vjeru koja mu je bila u duši i srcu. I sa velikom ljubavi poceo prvo kao muezin a poslije kao imam u Vusanje, gdje je naucio vrlo dobro i albanski jezik. Poslije smrti njegovog Hodže do 1959 godine bio je imam "nove džamije" u Gusinju . Vrlo težak zivot i bolest natjerala ga je da se preseli u BOSNU, u gradicu ROGATICI. Od 1959 do 1971 godine bio je imam u Rogatici. Za to vrijeme u oblasti Rogatice je popravljeno ili novo napravljeno i pušteno u rad 16 džamija. 1960 godine poceo je prvi u Bosni sa radom u mektebu za ucenje vjeronauke. Bio je poštovan i voljen i od muslimanskog i pravoslavnog življa. Od Reis Uleme, Rahmeti Kemure dobio je i posebna odlikovanja. Son period svoga imamskog službovanja proveo je u VLASENICI kod ZVORNIKA. Govorio je arapski, turski i albanski. Od 1986 godine živio je kod sina REDŽEPA u Istanbulu, gdje je i 2001 godine preselio na ahiret. (El fatiha)
Sjecanje na našeg supruga, oca i djeda Ruždija Muratov Kolenovic   (7. jun 2017)
Kažu da vrijeme lijeci svaki bol, ali naša bol za tobom dragi oce ne prestaje, vec kako koji dan cežnja i bol za tobom je sve veca. Teško je što nisi sa nama, da budes tu uz nas i našu djecu; da vidiš njihove uspjehe i da oni osjete toplinu tvoju. Ponekad bi dali sve na svjetu da možemo te još jednom vidjeti. Tvoji savjeti su zvezda vodilja koja nas prati u ovom dalekom i nepoznatom putu. Dragi oce prije 20 godina si iznenada preselio i nisi mnogo toga doživjeo. Bio si ponos svih nas i ostavio iza sebe pošteni glas.
Secanja na tebe su i dalje sa nama i u ovom Mubarek mjesecu se sjetimo tebe u dovama "Da ti dragi Allah oprosti grijehe i podari lijepi dzenet ".
Dove ti upucuje tvoja familija: supruga Nadzija Kolenovic, sinovi Esad, Nedzad i Fikret, kcerke Refika, Lidika i Enesa sa svojim familijama.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Podjela ramazanskih paketa u medzlisima Islamske zajednice u Crnoj Gori    (6. jun 2017)
Predstavnici fonadije "Zekat" proteklih su dana obišli gotovo sve medžlise Islamske zajednice u Crnoj Gori.
Oni su tom prilikom u saradanji sa HASENE fondacijom iz Njemacke kao i IHH fondacijom iz Republike Turske podijelili pakete pomoci. Ovim jako vrijednim paketima namirnica obradovalo se blizu hiljadu porodica koliko je i podijeljeno do sada.
Realizaciji projekata u gotovo svim medzlisima prisustvovao je i direktor Zekat fondacije Sadmir Satki Hadzijic koji se zahvalio donatorima te izrazio nadu da ce ubuduce ova saradnja biti jos bolja. (Monteislam)
Na ahiret je preselio Dzevdet (Sejda) Feratovic   (1959-2017)     (3. jun 2017)
Danas je u Kranju (Slovenija) na ahiret preselio Dzevdet (Sejda) Feratovic u 58. godini zivota. Dzenaza ce se obaviti u ponedeljak, 5. juna u Kranju (Slovenija).
Ozalosceni: majka Zinka, supruga Muradija, sin Sejdo, kcerke Santina, Sabina i Armina, braca Ismet i Rifat, sestre Isa, Ismeta i Ifeta.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Zlocin koji je uznemirio zavicaj i dijasporu    (2. jun 2017)
Zlocin u selu Brezojevice kraj Plava, kada je u srijedu oko dva sata poslije ponoci u svojoj kući ubijena Gordana Dašić (84), a teško povrijeđen njen suprug Vuko (82) i dalje zaokuplja medijsku paznju, kako u zavicaju tako i u dijaspori. Gradjani opstina Plav i Gusinje, kao i sirom Crne Gore i dijaspore, prosto su zateceni cinjenicom da se ovako nesto moglo desiti u danasnje vrijeme. Posebno su zateceni i sokirani komsije, prijatelji, kao i dugogodisnji kolelege sa koima je Vuk radio u SIK"Bor" Plav, OUR "Visitor", od kojih je jedan i pisac ovih redova.
Brzom i efikasnom akcijoj policije u Plavu, u roku od samo par sati, uhapsene su tri osobe koje su osumnjicene da su pocinili ovaj zlocin. Kako prenose mediji, dvojica od njih Marko Soskic (24) iz Plava i Aleksandar Konatar (35) iz Bijelog polja su osumnjiceni za ubistvo Gordane Dasic i nanosenje teskih telesnih povreda njenom suprugu Vuku Dasic. Treci osumljiceni Nikola Knezevic, koji je osumljicen da je prekrivao zlocin, nakon sto je saslusan, pusten je iz pritvora.
(Gusinje Plav Press)
OSUMNJICENI ZA UBISTVO I NANOSENJE TESKIH POVREDA
Prodaje se u Gusinju basta sa starom kucom i okucnicom    (2. jun 2017)

Prodaje se u centru Gusinja u ul. Alja Hot-a, basta sa starom kucom i okucnicom 30 ari koja izlazi na tri ulice.
Cijena po dogovoru.

Zainteresovani se mogu obratiti na slijedece tel:
00134 75830 513 i 00387 61 188 004.
Oba telefonska broja su viberi.
Obavjestenje za javnost    (2. jun 2017)
Poštovana braco, sestre, rodjaci i komšije, naši ljudi iz dijaspore,
bavještavamo Vas da je u toku akcija prikupljanja novcanih sredstava za nastavak lijecenja Emila(Hasan) Gutica, koji je obolio od tumora na mozgu, a koji se trenutno nalazi na post operacionom lijecenju u Turskoj, gdje je i operisan. Moramo napomenuti da su dosadašnji troskovi lijecenja u Turskoj iznosili 18.500€. Za nastavak lijecenja potrebno je jos 26.000€ kako bi se nastavilo sa potrebnom hemoterapijom i ostalim medicinskim tretmanima.
Tim povodom a u želji da se pomogne našem bratu Emilu u New York je formiran odbor koji ce prikupljati sredstva za pomoc: Rasim Gutic na broj (347) 490-1993, Omer Gutic (860)920-9237, Mujo Beškovic (860) 581-0711, Zijad Gutic (646) 255-0568, Zeko Gutic 718 662-8051, Rafet Hot (646) 808-6490.
Takodje svi ljudi dobre volje uplatu mogu izvršiti na tekuci il devizni žiro racun Ismeta Gutica, brata Emila Gutica. Instrukcije i broj tekuceg i deviznog žiro racuna dat je uz ovaj tekst.
Kao i kod Gutic Besima kog mozete kontaktirati na br 069/220-034 i Pupovic Asmira na br 068/798-170.
Smatramo da u našim srcima i dalje ima merhameta i da smo dužni kao pripadnici islama da pomažemo jedni drugima. Ne zaboravimo da niko nece osiromašiti ako pomogne drugom, samo ce bit na dobitku. Molimo Allaha dz.š.da nagradi mnogostruko sve donatore koji se odazovu u ovoj i svakoj drugoj akciji. Medijski sponzor ove humanitarne akcije je redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Zahvalna porodica Gutic
Poslusajte intervju Ruske Jarovica, dat za Radio Crne Gore    (1. jun 2017)
Poslusajte radio intervju Ruske Jarovica, potpredsjednika Savjeta za dijasporu CG i clana Upravnog odbora udruzenja EURO Gusinje iz New Yorka, koji je dat za Radio Crne Gore.
I u domu Zama i Sadije Pejcinovic ovih dana imaju razloga za slavlje    (1. jun 2017)
I poslednjeg vikenda nastavljene su svecanosti na univerzitetima i fakultetima sirom SAD, u povodu zavrsetka skolovanja svrsenih studenata. U New Yorku su takodje na hiljade studenata imali prilike da sa svojim roditeljima i bliznjima proslave zvanicno promovisanje u akademske gradjane.
Razloga za slavlje je bilo i u porodici Zama i Sadije Pejcinovic, cija je miljenica Adina , u utorak, 30 maja i zvanicno zavrsila cetvorogodisnje skolovanje na poznatom Hunter College na Manhattan-u, smjer biologija i hemija.
Znajuci da je Hanter College poznat po izvarednim referencama kada je medicina u pitanju i ovaj smjer koji je Adina zavrsila, to ce joj biti odlicna prilika da nastavi daljnje skolovanje za doktora stomatologije, sto i planira da uradi.
Upravo, zavrsetkom faklulteta sa svoje 22 godine, svoje bliznje je obradovala i polozenim vozackim ispitom.
Redakcija naseg magazina cestita Adini na zavrsetku fakulteta, sa zeljom da za nekoliko godina, ponovo, njene najblize, rodbinu i nase citaoce obraduje sa diplomom doktora stomatologije. (Gusinje Plav Press)
Svi termini za iftare za mjesec Ramazan u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji su popunjeni    (31. maj 2017)
Poštovani dzematlije Gusinjani i Plavljani.
Obavještavamo vas da naša dobronamjerna akcija prikupljanja za iftare u našoj Ali-Pasinoj džamiji je završena zahvaljujući vama i vašoj velikoj podršci iznad svih očekivanja, zasta smo vam zahvalni. Sva preostala 23 dana džamija će biti otvorena za iftare, od ovoga petka, 2. juna, pa do kraja Ramazana.
Svi su dani popunjeni i molimo vas da dođete u sto većem broju, kako bi zajednicki ove naše iftare proveli u miru i u slozi. U Kabulu da vam Allah upise na vašoj velikoj podršci.
Selamimo vas,
Almir Bektesevic i Safet Sajo Deljanin
DRUGO SAOPŠTENJE ODBORA ISLAMSKE ZAJEDNICE I KULTURNOG CENTRA PLAV-GUSINJE, NEW YORK    (31. maj 2017)
Poštovane džematlije i članovi Islamske Zajednice,
Es selamu ʿalejkum.
Nakon izražavanja želje dvojice donatora, Almira Bekteševića i Safeta Saja Deljanina da organizuju iftare u Alipašinoj džamiji, nakon njihovog sinoćnjeg sastajanja sa dvojicom članova Odbora IZ-e, uz prisustvo hadži Aga Koljenovića, nakon postignutog dogovora i nakon što se u obzir uzme stav Odbora IZ-e po pitanju organizovanja iftara, saopštavamo vam slijedeće:

1. Almir Bektešević i Safet Sajo Deljanin su spremili donaciju kojom će se moći prirediti skoro svi iftari do kraja Ramazana u Alipašinoj džamiji.

2. Odbor IZ-e ponovo apeluje na sve članove Islamske Zajednice i Kulturnog Centra Plav-Gusinje, New York, ukoliko žele da učestvuju u priređivanju iftara, da se obrate ef. Haku Omeragiću i njemu proslijede donacije, radi evidentnosti i radi unošenja tačnih i preciznih podataka u papirologiju IZ-e.

3. Zabrana koja je tužiocima poslata na kućnu adresu zbog sramotnog čina, to jest njihovog podnošenja prve i druge tužbe vrhovnom sudu u Queens-u protiv Odbora IZ-e, je i dalje na snazi. Dakle, njima je zabranjeno da organizuju bilo kakve skupove u Zajednici, da organizuju bilo kakve sastanke u zajednici, da imaju pravo glasa po pitanju IZ-e, da održavaju javne govore, da ulaze u mihrab Alipašine džamije i u mihrab Bošnjačkog Islamskog Centra, zabranjuje im se remećenje reda i mira u Zajednici i sve ostalo što spada u navedeno, u ovom slučaju i orgaizovanje iftara u prostorijama IZ-e im nije dozvoljeno. Jedino im je dozvoljeno da dolaze na dnevne namaze, džumu, manifestacije koje organizuje Odbor IZ-e, dženaze i hajtare.

Napomena: Allahovom voljom i Njegovim određenjem vrhovni sud je obe tužbe opovrgnuo u korist Odbora IZ-e, te isti proglasio legalnim po svim pitanjima.
Molimo našeg milostivog i plemenitog gospodara da obilato nagradi sve donatore, da im sačuva njihova dobra djela, molimo ga da isto tako nagradi i sve one članove koji na bilo koji način doprinose razvoju i napretku naše Zajednice.
U želji i s molbom Stvoritelju da nam svima Ramazan protekne u ljepoti, rahatluku, miru i slozi,
Odbor IZ-e i Kulturnog Centra Plav-Gusinje, New York
Revija FOKUS: Vuk Dašić na svoju ruku izašao, pa vraćen u bolnicu, zlikovci ukrali pušku i 300 eura   (31. maj 2017)
Starac nije mario za polomljenu lobanju, rebra i povrede lica, već je, nakon zbrinjavanja u Hitnoj pomoći u Plavu i bolnici u Beranama, tokom dana ipak na svoju ruku napustio bolnicu i vratio se kući. Pretpostavlja se da su počinioci ovog gnusnog zločina u kuću ušli kroz jedan od podrumskih prozora koji je bio vidno oštećen. Tražili su novac i dragocjenosti, kojih nije bilo.
Vuk Dašić (82), u čiju kuću su provalnici upali protekle noći oko tri ujutro i na svirep način ubili njegovu suprugu Gordanu Dašić (84), prebačen je oko 18 sati ponovo u bolnicu u Beranama.
Posljedice napada na njega danas su bile i te kako vidljive. (Revija FOKUS)

Ubistvo u Plavu  (31. maj 2017)
SAOPŠTENJE ODBORA ISLAMSKE ZAJEDNICE I KULTURNOG CENTRA PLAV-GUSINJE, NEW YORK    (30. maj 2017)
"27 Maj 2017g
Poštovane Džematlije i Članovi Islamske Zajednice,
Es selamu ʿalejkum.

Nastupio je mjesec Ramazan i Odbor Islamske Zajednice svima vama želi da mjesec Ramazan maksimalno iskoristite u ispravnom postu, u sticanju sevaba, dobrih djela, u čuvanju od nevaljalih stvari, kako bi nam naš Gospodar primio post, podario nagradu i očistio nas od loših djela, amin!

S obzirom na iskustvo u organizovanju i priređivanju iftara prošle godine u Alipašinoj Džamiji i u našem novom Bošnjačkom Islamskom Centru, Odbor IZ-e je donio odluku da ove godine odbornici budu zaduženi i odgovorni za organizovanje iftara isključivo u našem novom Centru, i da se sve veće manifestacije i svako organizovanje većih skupova obavljaju isključivo u njemu. Razlog tome je obimnost i više nego zadovaljavajuća opremljenost Centra, kao i dozvola od državnih institucija. Svjedoci smo da dugi niz godina Alipašina Džamija ne zadovoljava kriterij okupljanja većeg broja ljudi u njoj, zbog svoje skučenosti i zbog mnogobrojnih prekršaja u njenoj samoj konstrukciji, koje je nemoguće rješiti, jer po zakonu države, temelji Džamije nisu namjenjeni objektu za okupljanje većih masa, a i kao što je opšte poznata činjenica, Alipašina Džamija je prvobitno bila porodična kuća prije nego je preobražena u Džamiju.

Organizovanje iftara ne spada u obavezu jedne zajednice, tako da je iz tog razloga budžet izuzet kada je plaćanje organizovanja iftara u pitanju. Uvjek se to svodilo na darežljivost donatora i dobrovoljaca. Pošto je prošle godine, veliki broj donatora izrazio želju da organizuje iftar u našem Novom Centru, svi troškovi Centra su bili pokriveni, što nije bio slučaj sa Alipašinom Džamijom. Stoga je Odbor odlučio:

Iftari u našem Novom Centru će biti priređivani tokom cjelog Ramazana od donacija, gdje će biti prisutna nadzornost odbornika, dok u Alipašinoj Džamiji broj priređenih iftara će zavisiti od broja donatora koji se budu javili Odboru i koji budu rezervisali datume koje žele, s tim što će donatori uzeti u obavezu i odgovornost nadgledanja i nakon iftara vratiti prostorije u stanje koje su zatekli o njihovom trošku. Za Alipašinu Džamiju su već obezbjeđene hurme i voda za iftar. Minimalna cijena iftara je $1,000.00.

Teravije i Džuma namazi će se obavljati i u Alipašinoj Džamiji i u Bošnjačkom Islamskom Centru. Teravije i Džumu u Centru će predvoditi hfz. Hako ef. Omeragić, a Teravije i Džumu u Džamiji predvodiće Ernad ef. Husović.

Molimo našeg Gospodara da nas pomogne u svim našim postupcima, da nam podari razumjevanje vjere, da nas učvrsti na Njegovom putu, da nam čuva zajednicu i jedinstvo, da nam zajednicu sačuva od svake podjeljenosti. Obaveza svih nas džematlija, kao i članova naše zajednice je da se neumorno borimo za jedinstvo i zajedništvo, a haram je i zabranjeno da na bilo koji način, svjesno ili nesvjesno doprinosimo razdoru unutar naše zajednice.

U želji i s molbom Stvoritelju da nam svima Ramazan protekne u ljepoti, rahatluku, miru i slozi,
Odbor IZ-e i Kulturnog Centra Plav-Gusinje, New York"
Od petka, 2. juna u Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji priredjivace se iftari i teravije    (30. maj 2017)
"Poštovani dzematlije Gusinjani i Plavljani, es-selamu alejkum .
Želimo da vas obavijestimo da od petka, 2. juna, pa do kraja mjeseca ramazana, u Ali--pasinoj dzamiji u Astoriji ce se priredivati iftari. Donatori Sajo Deljanin i Almir Bektesevic, su se potrudili da se pocne od njihovih dobrovoljnih pripremanja, pa svi drugi, koji su raspoloženi da ih podrže u ovoj humanoj akciji.
Ovom akcijom zelimo su svjetla upaljena i vrata Ali-pasine džamije otvorena, za sve dzematlije Plavljane, Gusinjane i ostale, kako bi iftar i teravije proveli u sto boljem ambijentu.
Zato drago braco kog god želi da podrži ovu akciju možete kontaktirati nas dolje potpisane, bez ikakvih ogranicenja na iznos.
Sajo Deljanin (917 468-6448) i Almir Bektesevic (646 286-1420)"
"Bjež' tamo": Sejo Sadikovic kao Tramp (Video)    (29. maj 2017)
Potez americkog predsjednika Trampa bio je dovoljno upecatljiv da inspirise i autora emisije "Bez granica" Seada sadikovica. Pogledajte kako u svom stilu Sejo najavljuje vecerasnju emisiju
Prodaje se livada u Gusinju, sa predivnim pogledom i panoramom Gusinjske kotline   (29. maj 2017)
U Gusinju se prodaje livada (podijeljena na placeve) povrsine od 40 ari, povoljna za gradnju kuca. Ukupno je 8 placeva od po 5 ari, i svaki se moze kupiti zasebno. Nalazi se na raskrsnici puteva Gusinje - Plav i Gusinje - Grnacar, na veoma atraktivnoj lokaciji i predivnim pogledom i panoramom Gusinjske kotline. Placevi imaju put i sredjene imovinsko-pravne odnose (vlasnistvo 1/1).
Za vise informacija zvati u Gusinju na : 382 69 754 025 (Viber)

Ismet Šujak iz New Yorka bogato nagradjuje najbolje ucenike OŠ "Dzafer Nikocevic" iz Gusinja    (29. maj 2017)
Kako nezvanicno saznaje nasa redakcija, odnosno Plavsko-Gusinjski CNN, za najbolje ucenike osnovne skole "Dzafer Nikocevic" iz Gusinje, sa ove strane Atlanskog okeana, odnosno iz New Yorka, stize vijest koja ce ih itekako obradovati. Naime, "Farma Mujka Šujak" i Restoran "Čakor" iz Bronx-a, vlasnika ISMETA ŠUJAK, obezbijedila je za 20 ucenika, koji budu pokazali najbolje rezultate (ocjene) na kraju ove skolske godine, 10-to dnevni boravak (puni pansion) u Nerceg Novom.
Tacnije, njih 20-oro, plus 3 vaspitaca, boravice u odmaralistu "Norma" na hercegnovskoj rivjeri, a sve o trosku Ismeta Šujak, velikog humaniste i covjeka koji je bezbroj puta svojim donacijama pokazao kao se istinski voli zavicaj. Dakle, donacija ovog poznatog bizmismena iz New Yorka, ukljucuje prevoz do odmaralista "Norma", 10-to dnevni puni pansion za 23 osobe u istom odmaralistu, kao i prevoz do Gusinja.
Tragom ove informacije kontaktirali smo ovog humanistu u njegovom Restoranu "Čakor" u Bronx-u, i u kratkom razgovoru nam rece:
" - OŠ"Dzefer Nikocevic" je nesto zasta smo mi gusinjani emotivno vezani. Zelja mi je da ovom nagradom stimulisem ucenike ove osnovne skole, da sto bolje uce i da postizu sto bolje rezultate tokom skolovanja. Ova godina je samo pocetak, jer zelim da i narednih godina ova moja nagrada postane tradicionalana, odnosno da svake godine najbolji ucenici pod sponzorstvom "Farme Mujka Šujak" i Restorana "Čakor" borave na ljetovanje na more."- rece nam Ismet.
Znajuci ga, ne sumljamo da ce tako i biti. (Gusinje Plav Press).
Ramazanska čestitka Mihreta Radončić    (27. maj 2017)
U svoje lično ime, i u ime Upravnog odbora humanitarnog udruženja "EURO Gusinje" New York, upućujem iskrene čestitke Gusinjanima i Plavljanima širom svijeta povodom predstojećeg mubarek mjeseca ramazana.

Želim da ovaj mjesec dočekate u sreći i zdravlju, da ga u miru i rahatluku ispostite i da ga provedete u krugu vaših porodica i prijatelja. 

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!
Mihret Radončić, predsjednik UO "EURO Gusinje" New York
Ramazanska čestitka redakcije web magazina Gusinje-Plav.com    (26. maj 2017)
Ramazan Šerif Mubarek Olsun svim muslimanima širom svijeta, da Ramazan ispostite i Bajram docekate u zdravlju i veselju, od srca vam zeli redakcija web magazina Gusinje-Plav.com
Ramazanska čestitka Ismeta Šujak    (26. maj 2017)

Ramazan Šerif Mubarek Olsun

Restoran "Čakor" Bronx
vl. ISMET ŠUJAK
Ramazanska čestitka Almira Bektešević    (26. maj 2017)

Ramazan Šerif Mubarek Olsun

Kompanija "Royal Kitchen & Bath Corp" Astoria
vl. ALMIR BEKTEŠEVIĆ
Prodajem kucu u centru Plava    (25. maj 2017)
Prodajem kucu u centru Plava, stambene povrsine 116 m2 i apartman od 20 m2, na istom placu od 3,10 ari (310 m2).
Plac posjeduje i sopstveni bunar sa pitkom vodom,prikljucena na gradski vodovod i kanalizaciju>
Vlasnistvo 1/1, bez opterecenja....
Mico Vujosevic,
tel: 00382 63 259 005,
viber: 00382 68 271 966, (poslije 16 sati po evropskom vremenu)
E-mail: comi68@hotmail.comZDPiG u R.Sloveniji "I Z V O R" ORGANIZIRA susret članova i prijatelja - 28.05.2017   (23. maj 2017)
Poštovani!
Izvršni odbor ZDPiG u R.Sloveniji "I Z V O R" ORGANIZIRA susret članova i prijatelja našeg društva. Susret će se održati 28.05.2017 u ŠPORTNEM PARKU Voklo u Voklem sa početkom u 11h.
S obzirom na "infrastrukturu" koju nudi ova lokacija susret će se održati ne gledajući vremenske prilike tog dana.
Poštovani članovi, dragi prijatelji, organizator susreta će se maksimalno potruditi, da se svi prisutni tog dana osjećaju prijatno i ugodno i da će svima susret ostati u prijatnom i lijepom sjećanju.
Za sport irekreaciju biti će na volju :
- mali nogomet, pikado, odbojka na pijesku i šetnja u prirodi.
Uz prijateljske razgovore izmjeniti ćemo mišljenja o budućem radu našeg društva.
U nadi da će Vas neka od ovih aktivnosti privući, očekujemo vas u što većem broju.
Kontakti:Muzafer Deljanin-tel 040 775916,
Srdačno vas pozdravljamo.
Organizacioni odbor društva IZVOR.
GUSINJSKE PRITKE    (22. maj 2017)
Autor teksta: Fahrudin-Fujko Dervišević (Gusinje)
Iako su zvaničnu državnu zastavu Crne Gore povodom 21. maja Dana nezavisnosti po gradu okačili na pritke za mahune, opstinska uprava je i na sam Dan nezavisnosti pokušala da okači istoriju na tu istu pritku.
Opstinska adminstracija je u nedostatku bitnijih ekonomskih kulturnih i socijalnih događaja vezanih za opštinu posegla za falsifikovanjem istorijskih činjenica te je tako antifašistički praznik povezala sa novijom istorijom odnosno 21. majem 2006. godine.
Iako je vremenska distanca između ta dva datuma veća od 60 godina, u poimanju opštinske administracije sve je to moguće samo ako se ima dobra volja i dovoljno pritki (hvali još jedna šargarepa).
Prosječan građanin Gusinja se pita šta li se sve dešava sa ovom zastavom u novoformiranoj opštini od te iste administracije? U početku je nijesu nikako htjeli isticati a onda je uslijedila pritka odozgo, te je na sledećoj sjedinici Skupstine i okačena, pa se gradjani pitaju da li je ovo još jedan pokušaj ne poštovanja državnih simbola države Crne Gore.
Isti građani se pitaju gledajući jučerašnji performans sa buketom cvijeća da li smo se 2006. godine izjašnjavali na četnike i partizane, ili na ljude koji su u tom momentu imali dva različita pogleda na budućnost nacije i države. Znači li to da oni koji su glasali protiv su fašisti a oni koji su bili u suverenističkom bloku su antifašisti?!
Po mojem skromnom sudu ovdje se radi o jednom totalnom ne poznavanju istorije, ne samo novije nego i antifašističke. Istorije za koju se oni deklarativno zalažu, pa su uhabili datume umjesto 13. Jula kad je ispaljena prva antifašistička puška u II svjetskom ratu mi to u Gusinju slavimo 21. maja i polažemo cvijeće živim 'antifašistima' današnjice. Da je to 4 avgusta na Dan oslobođenja Gusinja shvatili bi ali ne i 21. maja Dana nezavisnosti.
Dok se po drugim gradovima Crne Gore Dan nezavisnosti obilježava uz prigodne manifestacije kao što su koncerti na trgovima, pozorišne predstave, svečane akademije itd. građanima Gusinja se nudi pritka i šargarepa ali ovog puta šargarepa je trula čak iz Drugog svjetskog rata samo je upakovana u noviji celofan iz 2006. godine.
Gusinje, 22. maja 2017.god.
EURO Gusinje organizuje PIKNIK 2017 - Nedelja, 30 jul - GERMAN MASONIC PARK, 89 Western Highway, Tappan, NY 10983
Nastavak Stranice (News Archive)


  Uredjivacki tim magazina  Web dizajneri: advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"