Gusinje i Plav

Sjećanje na Zinku Feratović, (rodj. Canović)   (1935-2022)   (17. januar 2023.)
  Prodje godina dana draga Majko od kako si nas napustila. Bol, tuga i praznina bez tebe je sve veća, jer ti si bila nas učitelj, snaga i podrška cijelog života. Uvjek ćemo se sejećati tvojih lepih i toplih riječi.
   Vrijeme brzo prolazi i nikad neće izbrisati tvoj lik, osmjeh i uspomene na tebe. Bila si nas ponos i majka koju bi svako poželeo imati.
   Molimo dragog Allaha da ti podari lijepi Dženet i vječni Rahmet. Amin.
  Tvoji najmiliji: sinovi Ismet i Rifat, kćerke Iša, Ismeta i Ifeta, snahe, zet, unučad i paraunučad.
  Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.
Sjećanje na Duraković Rama Hajriju, rodj. Pjetrović   (16. jan. 2021 - 16. jan. 2023)  (16. januar 2023)
  Draga naša majko, prošle su dvije teške godine, nama pune bola pune tuge. Bila si nam sve na ovom svijetu: život, radost i sreća. Bila si osoba kakvih rijetko ima, za ponos svih nas. Tvoj odlazak za nas je mnogo težak. Nema dana i noći što nijesi u našim mislima, u srcima.
   Od dana tvog odlazka sve je drugačije, svuda nedostaješ. Jedino sunce koje nas je grijalo to si bila ti, a sada grije ali nikad više bez tebe neće biti isto. Mnogo si nas učila svemu ali nikad jednog dana kad odeš kako ćemo bez tebe. Ponosni uvijek na tebe što si bila naša majka, hurija naša pametnica, naš ponos.
   Molimo Allaha da ti podari najljepsi dženet, jer si to zaslužila svojim djelima. Uvijek ćeš biti u našim srcima.
   Tvoje kćerke Suada i Sehada, unuci Danny i Dilan, sinovi i kćerke.
Sjećanje na našu dragu i nikada zaboravljenu sestru Hajriju (Haku) Duraković, rodj. Pjetrović   (16. januar 2023)
  Draga sesto Hajrija, prodoše dvije tuzne godine od kako nas ti napusti.
   Žao nam je duboko što više ne možemo biti zajedno i dijeliti životne čari. Bila si vesela i uvjek spremna da drugoga nasmiješ i obraduješ. Dok vrijeme prolazi, naše uspomene i ljubav prema tebi ne blijede.
  Zauvjek tvoja braća i sesta Bahtija sa porodicom Pjetrović
Sjećanje na Hodžić (Envera) Ervina   (1987 - 2022)   (15. januar 2022)
  Šta reći sine i napisati, a da svako slovo suzom ne zalijem. Bole riječi i praznina i to što znamo da nikada nećemo biti zajedno i da ćeš ti uvjek biti sine taj koji nedostaješ.
   Mi ćemo te sine čuvati od zaborava, jer voljeni nikad ne umiru i moliti Allaha da ti podari dženet i vječni rahmet.
   Tvoja neutješna majka Emina i sestra Zana sa porodicom.
Sjećanje na Hodžić (Envera) Ervina   (1987 - 2022)   (15. januar 2022)
  Dragi naš Ervine tužna godina prodje i još mnogo će ih proći, ali bol za tobom umanjiti neće. Vječno ćemo te pamtiti, čuvati u srcu i moliti Allaha da ti podari lijepi Dženet.
   Tvoji dajdže Senad i Servet, tetke Senada, Edina i Elmaida sa porodicama.
Obraćanje Alena ef. Šabovića   (14. januar 2023)
  Poštovana braćo i sestre, es- selamu alejkum.
  Juče su u MIZ- e Gusinje održani izbori za novi saziv odbornika u narednom periodu. Neka je mubarek novoizabranim odbornicima.
  Imam za obavezu da kao čovjek kome je bila ukazana čast da vodi Islamsku zajednicu ukažem na ono što je obilježilo moj mandat.
   Prije svega, želim se zahvaliti mom narodu i sugrađanima koji su mi davali nesebičnu podršku u svemu onome što sam radio sa članovima medžlisa.
   Želim se zahvaliti Reisu IZ- e u CG, h. Rifatu ef. Fejziću, koji je prvi prepoznao i inicirao ideju, da ja mogu voditi MIZ.
   U ovom periodu je bilo itekako puno dešavanja... nastavak teksta
Sjećanje na Nevzetu Omeragić, rodj. Balić   (12. jan 2023)
  Draga sestro, evo 4. godine kako si nas napustila, 4. godine tuge i suza, 4. godine koje su ispunjene bolom i prazninom koju si ostavila za sobom, ne može nista ispuniti. Svaki dan je teži i bolniji.
  A nismo zaboravile Izeta, tvog supruga, našeg dobrog zeta koji nije medju nama 6. godina. Sada ste i tamo zajedno, molimo dragog Allaha dž.š. da vam podari Džennetske ljepote... AMIN !
  Nedostajete nam...
   Da vam Allah dž.š. podari lijepi Džennet, i vječni rahmet.
  Tvoje sestre, Nadža Beso i Daliba Aksalić, sa porodicama.
USCIS: Troškovi aplikacije za “Zelenu/Green kartu” biće duplo skuplji, koštaće više od $3.500   9. januar 2023)
  Troškovi za podnošenje prijave za zelenu/green kartu bi mogli da porastu za čak 130% prema novom predlogu objavljenom u četvrtak.
  Podnosioci prijave za zelenu/green kartu koji apliciraju za prilagođavanje svog statusa u SAD bi mogli da plate više od 3.500 dolara državnih taksi, što je drastično povećanje u odnosu na trenutnu taksu od 1.760 dolara, prema Službi za državljanstvo i imigraciju Sjedinjenih Država (USCIS)... nastavak teksta
Sjećanje na Čekić Alja Sabriju-Sapku, rodj. Radončić (Muratova)   (1943-2021)   (9. januar 2023)
  Prodjoše dvije godine od kako si preselila, naša draga majko. Bol i tuga, praznina bez tebe je sve veća, jer ti si bila naš učitelj, snaga, podrška cijelog zivota.
  Imala si težak život, ali se nijesi nikad žalila, držala si djecu oko sebe i to je tebi bila velika sreća.
   Uvijek ćemo se sjećati, tvojih lijepih i toplih riječi.
  Vrijeme brzo prolazi ali nikad neće izbrisati tvoj lik, osmjeh i uspomene na tebe. Bila si naš ponos i majka koju bi svako poželio da ima.
  Molimo dragog Allaha da ti podari lijep dženet i vječni rahmet, hurijo naša. Amin!
  Tvoji najmiliji: sin Rifat, kćerke Sanela, Hatema, Ema i Bahra i unučad koja te puno vole.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Zavičajno društvo Plava i Gusinja “IZVOR“ - Slovenija dobitnik Prešernove plakete  (5. januar 2023)
  Poštovani, izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da vas obavijestim da je Zavičajno društvo Plava i Gusinja“IZVOR“ - Slovenija dobitnik Prešernove plakete od Opštine Kranj za 30. godišnjicu osnivanja i kontinuiranog rada i djelovanja na kulturnom, sportskom i društvenom polju te za doprinos povezivanja dvije prijateljske države: Republike Slovenije i Crne Gore... nastavak teksta
VEOMA VAŽNO: IRS - Obveznici NEĆE morati da podnesu 1099-K ukoliko su primili novac na poklon preko aplikacija Venmo, PayPal, i CashApp   (4. jan. 2023)
  Pragovi prijavljivanja prihoda za poravnanje trećih strana koji su trebali da stupe na snagu za predstojeću sezonu poreskih prijava odloženi su. Za poresku 2022. godinu na obrascu 1099-K poreski obveznici NISU dužni prijaviti poreskoj upravi ili primaocu plaćanja iznose niže od 600 dolara.
  Aplikacije za plaćanje Venmo, PayPal, i CashApp su primjeri poznatih nezavisnih organizacija za poravnanje (TPSO). Prema navodima iz IRS-a trenutni prag za izveštavanje 1099-K od 20.000 dolara za plaćanja iz više od 200 transakcija i dalje će biti na snazi za poresku 2022. godinu.
  Porez će gradjani kao i do sada plaćati na novac koji su zaradili kupovinom proizvoda i usluga. Prihod se može oporezovati ukoliko obveznik koristi aplikaciju za plaćanje za prikupljanje uplata za robu i usluge koje prodaje. Obveznici neće morati da podnesu 1099-K ukoliko su primili novac na poklon preko aplikacije za plaćanje.
  Više na linku IRS.gov/payments/form-1099-k
APEL: Donatorska akcija za porodicu Perović sa Cetinja  (2. januar 2023)
  Zdravo svima moje ime je Marija.
  Organizujem ovu donatorsku akciju da pomognem svojoj sestrični Sonji Perović sa Cetinja u ovoj veoma teškoj situaciji za njenu porodicu.
  Sonja Perović je 36-godišnja majka petoro dece koja su se borila sa rakom. Njen muž je jedini radio i izdržavao porodicu, do prijee nekoliko mjeseci kada je saznao da ima leukemiju i mora da napusti posao i ostane kod kuće i počne da se liječi. Dok je bio u bolnici i bori se za život Sonja počinje da radi u supermarketu za 200€ mesečno i pokušava da preživi i da ima hranu na stolu za djecu.
  Sonja se nikad ni na šta ne žali ali zaista ima jako težak život i nema sreće i prošle nedelje je imala moždani udar. Izgubila je glas i desna strana tela joj je paralizovana.
  Sada su ostali bez ikakvih prihoda i bolesni i djeca su mlada.
  Klinac pokušava da muze krave i tako pomaže roditeljima, ali su tako mladi i toliko im je teško. Molim vas sve da otvorite svoje srce i donirate makar $1. Vama malo njima dosta.
   Molim vas pokažite svoju ljubav i podršku ovoj porodici. Cijenim što ste odvojili vrijeme da ovo pročitate i zadržite Sonju, Milenka i djecu u svojim mislima i molitvama.
   Hvala vam od srca i Bog blagoslovio vaše porodice.
  Vaše donacije možete uplatiti direktno putem linka www.gofundme.com
ALJO MEDUJANIN - Sanak snila   (1. jan. 2023)
Novogodišnja čestitka Kobilić Alja, predsjenika UO udruženja EURO Gusinje   (1. jan 2023)
  Svim članovima, donatorima, simpatizerima i prijateljima našeg udruženja širom svijeta, kako u dijaspori tako i u zavičaju, želim srećnu i berićetnu Novu 2023.
   Neka Vam predstojeća 2023. godina donese zdravlje, sreću, mir, ispuni radošću i ljubavlju, i doprinese da prepoznamo prave vrijednosti, radost uzajamnog poštovanja i tolerancije.
   Kobilić Aljo, predsjednik UO udruženja EURO GUSINJE New York

Nastavak Stranice (News Archive)


  Uredjivacki tim magazina  Web dizajneri: advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"