Gusinje i Plav

Na ahiret preselila Sida (Nusret) Pašić   (1935-2023)   (31.12.2023.)
  U New York je u subotu 30.12.2023 godine na ahiret preselila Sida (Nusret) Pašić u 89. godini života.
   Zdravoglava ce se obaviti u Ali-pašinoj džamiji u ponedeljak, 1. januara 2024. godine od 4pm do 10pm. Poslije jacije namaza klanjaće se Dženaza namaz. Dženaza ce obaviti na utorak, 2. januara, 2023. Polazak je ispred Ali-pašine džamije u 11am, nakon čega će se u 12 časova obaviti dzenaza na mezarje: Laurel Grove Cemetary, 295 Totowa Rd, Totowa, NJ 07512 (Lower Gate Entrance).
   Ožalošćeni: sin Hajrudin, snaha Fedina, unuka Azra, scerka Kadira, zet Hakija, unučad Bajro, Fahrudin i Enisa, zet Ardin, familije Pašić, Ajanović, Djukanović, Hadžimuratović, Živalj, Džnanović, Bahtić i Feratović. “Inna lillahi we inna ilayhi radžuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Novogodišnja čestitka Kobilić Alja, predsjednika UO udruženja EURO Gusinje   (31. dec. 2023)
  Svim članovima, donatorima, simpatizerima i prijateljima našeg udruženja širom svijeta, kako u dijaspori tako i u zavičaju, želim srećnu i berićetnu Novu 2024.
   Neka Vam predstojeća 2024. godina donese zdravlje, sreću, mir, ispuni radošću i ljubavlju, i doprinese da prepoznamo prave vrijednosti, radost uzajamnog poštovanja i tolerancije.
   Kobilić Aljo, predsjednik UO udruženja EURO GUSINJE New York
Na ahiret je preselio Edin (Redžepa) Mujaj   (1969-2023)   (30.12.2023.)
  U New Yorku je u subotu, 30.12.2023. godine na ahiret preselio Edin (Redžepa) Mujaj u 54-oj godini života.
  Zdravogla će se održati u nedelju, 31.12.2023. godine od 2pm u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji.
  Dženaza namaz se klanja u ponedeljak, 1.1.2024. godine u 9am, nakon čega će se obaviti dženaza na Balkan mezarju u Upstate New York.
  Ožalošćeni: supruga Nahida, sin Egzon, kćerke Teuta i Edita, braća Enis, Esin i Esmir, sestre Esma, Fikreta i Mejra, bratstvo Mujaj, rodbina i prijatelji. “Inna lillahi we inna ilayhi radžuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Vučetović (Malje) Bajram   (1936-2023)   (30.12.2023.)
  U New York-u je danas, 30. decembra, 2023 na ahiret preselio Vučetović (Malje) Bajram u 87-oj godini života.
  Zdravoglava se održava danas, 30 decembra u Ali-Pašinoj džamiji od 16-24 sata. Dženaza namaz će se klanjati 2. januara 2024. u 9 sati ujutru u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji, a dženaza će se obaviti istoga dana na Washington Memorial Cementery, Long Island.
  Ožalošćeni: sin Džavid, kćerka Behija, brat Avdo, snaha Suma, bratanične: Sanija, Vučka, Ismeta; bratanići: Rizo, Šemso, Esad, Hakija, Džafer, Ganija, Šefko i Ruždo, unuci: Mersim, Samir i Valdin, unuke, bratanične i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.   “Inna lillahi we inna ilayhi radžuun-Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Publikovana marka povodom 100 godina od rođenja Redža Mulića   (30.12.2023.)
  Pošta Crne Gore publikovala je prigodno izdanje maraka “100 godina od rođenja Redža Mulića.”
  Na FDC-u, u tekstu koji govori o povodu izdanja, navedeno je da je Redžo Mulić rođen 1923. godine u Gusinju. Školovao se u Skoplju i Beogradu, a radni vijek proveo u Prizrenu i Prištini.
  Kompozitorski opus Redža Mulića obuhvata gotovo sve žanrove, a kao najznačajnija djela izdvajaju se: Prva kosovska simfonija, Druga kosovska simfonija, Simfonijska Fantazija, Pastorala i igra, Prizrenski akvareli, Legenda o heroju, Legenda za violinu i klavir, Elegija za violončelo, violinu i klavir i brojna druga djela.
  Aktivno se bavio istraživanjem narodnog muzičkog blaga i njegovom obradom. Široj javnosti ostao je poznat po filmskoj muzici, prije svega po muzici za film Kapetan Leši.
  Pošta Crne Gore u okviru izdanja 100 god. od rođenja Redža Mulića, publikuje prigodnu marku i koverat prvog dana.
  Dizajnersko rješenje ovog prigodnog izdanja potpisuje Adela Zejnilović, grafička dizajnerka iz Podgorice.
U Opštini Gusinje nastavljamo sa podizanjem svesti mladih o značaju zaštite životne sredine    (29.12.2023.)
  U Opštini Gusinje su 26. i 28. decembra održane edukativne i kreativne radionice za učenike od 7-og do 9-og razreda u OŠ “Džafer Nikočević” u okviru projekta „Čista zajednica za održivo okruženje i prirodu – ČISTO“...nastavak teksta
Na ahiret je preselio Šujak (Bajra) Šućo   (1950-2023)   (29.12.2023.)
  U Njemačkoj je danas, 29.12.2023. godine na ahiret preselio Šujak (Bajra) Šućo, u 72-oj godini života.
  Dženaza će se obaviti u Gusinju, a o terminu ćemo vas naknadno obavijestiti.
  Ožalošćeni: supruga Milka, sin Adis, sestra Sanija, braća Ismet, Izet i Senad, rodbina i prijatelji.
   “Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo”.(www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Zuvdiju - Zuka (Avda) Radončić   (1948-2022)   (29.12.2023.)
  Dan za danom prođe jedna bolna godina bez tebe, tata. Teško je prihvatiti tvoj odlazak i ispuniti prazninu koja je nastala. Sjećanje na tebe ispunjava nas ponosom. Svako ko te znao, znao te po tvojoj dobroti i iskrenosti. Bio si nam najveća sigurnost, podrška i oslonac u životu. Ništa više nije isto bez tebe. Fališ u svakom trenutku, i vremenom se nedostatak ne smanjuje - samo se prilagođavamo životu na dunjaluku bez tebe.
   Zauvijek smo ti zahvalni na požrtvovanosti i ljubavi koju si nam pružao.
   Molimo Allaha da ti podari najljepše dženetske bašte i sastavi te sa tvojima najmilijima.
   Tvoji: sin Nevzet i ćerka Edina sa porodicama.
Na ahiret je preselio Ruždija-Debeljko Radončić   (1951-2023)   (29.12.2023.)
  U New Yorku je 28.12.2023. godine na ahiret preselio Ruždija-Debeljko Radončić, u 71-oj godini života.
  Zdravoglava će biti danas, u petak 29.12.2023. godine od 4pm do 11pm u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji.
  Dženaza će se obaviti u Gusinju, a o terminu ćemo vas naknadno obavijestiti.
  Ožalošćeni: supruga Duška, sin Adam, kćerka Vanesa, brat Kadro, sestre Zina, Iska i Izeta, bratanić Sanjin, sestrići, sestrične, bratstva Radončić i Koljenović, rodbina i prijatelji. “Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vracamo”. (www.gusinje-plav.com)
Novogodišnji koktel Generalnog konzulata CG u New Yorku   (28.12.2023)
Novogodišnji koktel Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku    (26.12.2023.)
  Novogodišnji koktel Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku organizovan je u elitnom restoranu "Empire Steak House" na Menhetnu, a prisustvovalo je preko 200 gostiju. Koktel je organizovao konzul žeran Amer Cikotić, omiljeni čovjek medju našom dijasporom, ali i šire, uvjek spreman da svakom pomogne i riješi probleme iseljenika što je prije moguće...nastavak teksta
Sjećanje na Hamdiju Kučević   (1949-2020)  (26. decembar 2023)
  Danas, 26-og decembra se navršavaju tri tužne godine od tvog preranog odlaska iz naših života, ali te iz naših srca i duša ne može niko uzeti.
  Vrijeme prolazi, ali bol za tvojom dobrotom, plemenitošću, osmjehom i čeznjom što nijesi sa nama nikada neće proći.
  Zauvijek zahvalni: supruga Zuma, sinovi Elis i Esmir, kćerka Elvisa, snaha Admira, zet Denis, unučad i mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Na ahiret je preselio Mirzim-Mirza (Salja) Mekuli   (1963-2023)   (26.12.2023.)
  Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je u Plavu dana 25.12.2023 iznenadnom smrću na ahiret preselio naš dragi Mirzim-Mirza (Salja) Mekuli u 60-oj godini života.
   Ožalošćeni: sin Emel, kćerka Linda, supruga Razija, unuka Ajlin, unuk Džan, braća Besim i Behrim, sestre Aferdita i Dina i ostala mnogobrojna familija.
  “O smirena dušo vrati se GOSPODARU svome zadovoljna kao što je i ON zadovoljan tobom. Pa udji u moj džennet, udji medju moje robove. “
  Zdravoglava i dženaza će biti obavljeni u Plavu i o tome ćemo vas naknadno obavijestiti.
Sjećanje na Rešada (Reška) Cirikovića   (1956-2018)   (26.12.2023.)
  5 godina je od smrti našeg voljenog Rešada (Reška) Cirikovića.
  Svakim danom s ljubavlju te spominjemo, po dobru pamtimo i u srcu čuvamo. Ostavio si tragove koji se ne brišu i dobrotu koja se pamti. Vjecno ćeš živjeti u našim srcima, sa ponosom i poštovanjem čuvaćemo uspomenu na tebe što smo te imali.
   Molimo dragog Allaha dž.š. da ti podari lijepi dženet, a tvojoj plemenitoj duši vječni rahmet.
  Tvoji najmiliji: supruga Jasmina, sin Jasmin i familija Ciriković.
Mirzim Mekuli je četvrta žrtva večerašnje saobraćajne nesreće    (25.12.2023)
  U Berane je večeras od povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći u Plavu (na Ekonomiji) preselio na ahiret Mirza Mekuli. On je četvrta žrtva ove nesreće koja se kasno danas dogodila i koja je potresla naš zavičaj.
  Na licu mjesta su poginuli su M.H (26), njegova supruga E.H. (20) i M.C (26).
Sanel Balić predsjednik Opštine Gusinje u New Yorku se sastao sa predstavnicima hum. udruženja EURO Gusinje    (25.12.2023)
   U sklopu višednevne posjete New Yorku, sinoć se Sanel Balić predsjednik Opstine sastao sa članovima Upravnog odbora humanitarnog udruženja EURO Gusinje, na čelu sa predsjednikom Aljom Kobilićem i podpredsjenikom Huskom-Kokanom Koljenovićem.
   U vise nego prijatnoj atmosveri gost iz zavičaja je prisutne upoznao je sa trenutnom situacijom u Gusinju, kao i planovima za naredni period.
   Donaćini su iskoristili priliku da predsjednika upoznaju sa dosadašnjim dugogodišnjim radom, kao i investicijama u zavičaju u predhodnom periodu.
  Obostrano je istaknuta želja za saradnju u oblastima od zajedničke koristi na dobrobit svih.
   Sastanku su takodje prisustvovali i Selim Čekić, predsjednik Odbora za izgradnju IKC u Gusinju i član Upravnog odbora EURO Gusinje, Mirza Vukelj sekretar udruženja EURO Gusinje i Rafet Hot, član Upravnog odbora istog.
Zajedničko druženje sa gostima iz zavičaja u BIKC u Njujorku - 21.12.2023.  (19.12.2023)
  U prostorijama BIKC u Njujorku sinoć je održano druženje sa gostima iz našeg zavičaja: predsjednikom opštine Plav, Nihadom Canovićem, predsjednikom opštine Gusinje, Sanelom Balićem i predsjednicom medžlisa IZ Podgorice u CG, Refikom Tuzović. Pored domaćina na čelu sa hadži Agom Koljenovićem, predsjednikom Odbra IZKC Plav-Gusinje iz NY, ovom druženju su prisustvovali predstavnici naših udruženja iz New Yorka i brojni džematlije.
   Slijedi foto-reportaža sa ovog druženja.
  Zahvaljujemo se Rasimu Ziljkiću na ustupljenim fotografijama.
Refik Pirović: "Pjesma mog zavičaja"   (22.12.2023)
Šuću Ibrahimagiću grad Gusinje duguje mnogo   (21.12.2023.)
Nastavljamo sa feljtonom "Poznati Gusinjani i Plavljani". Govorimo o osobama koje su svojim djelima i radom ostavile neizbrisiv trag. Danas govorima o Ibrahimagić Šuću.
  Šućo Ibrahimagić je rodjen 17. aprila 1928, u Gusinju, od oca Halima, i majke Nurije, rodene Omeragić.
Osnovno i srednje obrazovanje završava u rodnom Gusinju. Pedagošku školu zapocinje na Cetinju, a završava je u Nikšiću. Prvo njegovo zaposlenje bilo je pri gusinjskoj O.Š. „Džafer Nikocević“ kao nastavnik fizickog vaspitanja. U tom periodu će ostati u sjećanju generacijama koji su tada pohadjali osnovnu školu, ali i starijim generacijama kao veoma angažovan u animovanju gusinjske omladine da se bave sportom, kako fudbalom, košarkom, rukometom, gdje je R.K. "Partizan" postigao zavidne rezultate na republickom nivou. Takodjer je pridavao veliki znacaj i atletici i gimnastici i za stvaranje uslova za razvoj svih vrsta sporta, kao što je pravljenje školskog igrališta za košarku, mali fudbal i osposobljavanje fiskulturne sale, organizovanju raznih, kako sportskih, tako i kulturnih dogadaja, kao što su sletovi, turniri u svim sportovima i razne druge manifestacije koje su cinile bitan segment života u Gusinju.
Kao mlad je bio i ucesnik Drugog svjetskog rata. Bio je društveno-politicki aktivan, tako da je obavljao razne odgovorne funkcije u tadašnjoj Opštini Plav, a jedna od tih funkcija je i bila predsjednik Socijalistickog Saveza radnog naroda Opštine Plav, sa te pozicije i odlazi u penziju. Poslije penzionisanja, zajedno sa svojom porodicom se seli u Sarajevo, prvenstveno zbog školovanja svoje djece. U Sarajevu ga zatice rat u Aerodromskom naselju gdje ga 17.06.1992. godine, zajedno sa sinom Nusretom pripadnici srpskih agresorskih snaga odvode u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag.
Iz svega priloženog da se vidjeti da je rah. Šućo Ibrahimagić dosta ucinio za rodno Gusinje. Mozda je i doslo vrijeme da mu se Gusinje na dostojan nacin i oduži ...!!!!(Gusinje-Plav.com)
Čekića džamija, jedan od simbola Gusinja    (19.12.2023.)
  Čekića džamija je izgradena 1687. godine ,,dobrovoljnim prilozima naroda gusinjskog". Nazvana je po bratstvu Čekić, u čijoj se mahali nalazi i koje je dalo najveći doprinos njenoj izgradnji. Postojanje ove džamije zabilježio je i univerzitetski profesor u Konjiu dr Taib ef Okić, koji je studirao u Francuskoj i Maroku.
  Više puta je renovirana, temeljito 1800. i 1968. godine, kada je krov od šindre zamijenjen crijepom, a 2010. godine crijep je zamijenjen plehom.
   Tekst preuzet iz: Kulturno-istorijsko nasljede plavsko-gusinjskog kraja, Halil R. Markišić
Na ahiret je preselio Abidin Feratović   (1941-2023)   (19.12.2023.)
   U New Yorku je u ponedeljak, 18/12/2023 godine na ahiret preselio Abidin Feratović, u 83-oj godini života.
   Zdravoglava je u utorak, 19.12.2023. godine od 4pm u Bošnjačkom Islamskom Centru na Richmond Hillu. Dženaza namaz se klanja u srijedu, 20.12.2023. godine u 9am, nakon čega će se obaviti dženaza na Washington mezarju na Long Islandu.
  Ožalošćeni: supruga Šefka, sinovi Indir i Enis, sćerke Ljatifa, Munirka i Sabaheta, snahe Jasmina i Mirela, braća Šefket i Etem sa familijama, zetovi Pajo, Fajko i Sanel, unučad i paraunučad, bratstvo Feratović, rodbina i prijatelji. “Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vracamo”.(www.gusinje-plav.com)
Šeki Radončić o pobjedi Vučića: 'Srbija je teško bolesna – od velikosrpskog ludila i srpskog sveta'  (18.12.2023)
  Pobjeda Aleksandra Vučića i njegovih naprednjaka nesporno će donijeti novu, dugu i tešku, glavobolju i nesanicu Srbiji, baš kao i njenim susjedima Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Kosovu, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba ugledni crnogorski novinar i publicista Šeki Radončić...nastavak teksta
Novih €100 za IKC Gusinje.    (18. dec. 2023.)
  Od Odbora iz New Yorka koji koordinira donatorskom akcijom za izgradnju IKC Gusinje imamo informaciju o novoj donaciji:
- N.N. osoba za pred dušu svoga baba na ime sadake €50
- N.N. osoba na ime sadake za svoju porodicu €50


  Do sada poslije Ramazanske akcije je donirano $10,430 + €5,000 + €7,820 + 20km
Draga i poštovana braćo i sestre, eselamu alejkum.
  Pozivamo Vas da postanete vakif, da donirate i najmanji iznos, jer svaki dolar/euro je bitan i znači korak bliže ka realizaciji hairli projekta, završetka izgradnje na IKC u Gusinju.
  Molimo Allaha dž.š. da ukabuli svaki dolar/euro koju uložite i nadoknadi vam sa zdravljem, bereketom, rahatlukom, i na kraju vječnim Džennetom. Amin!
  Odbor iz New Yorka koji koordinira donatorskom akcijom za izgradnju IKC Gusinje
BUDI VAKIF - UGRADI SE U TRAJNO DOBRO
Za 100 godina, 2123. svi ćemo biti pod zemljom.    (17.12.2023.)
  Neki drugi ljudi će živjeti u domovima za koje smo se teško borili da ih izgradimo, i posjedovat će sve što danas imamo.
  Sva će naša imovina biti u rukama drugih, možda i onih koji pojma neće imati ko smo bili... a auto na koji ste potrošili bogatstvo vjerojatno će biti na otpadu.
  Naši potomci vjerojatno neće znati gotovo ništa o nama i rijetko će nas spominjati.
  Koliko nas poznaje oca svog djeda?
  Nakon naše smrti, pamtit će nas nekoliko godina, a kasnije naš život, naše fotografije, naša djela otići će na smetljište zaborava.
  Možda bismo, kad bismo više razmišljali o tome, shvatili koliko je snage i vremena potrošeno na zgrtanje svega što imamo...
  Kad bismo više razmišljali o tome, sigurno bi se promijenio naš pogled na svijet, bili bismo drugačiji ljudi... vjerojatno bolji jedni prema drugima.
  Imati uvijek sve više i više, a jako malo vremena ostavljamo za stvari koje su zaista vrijedne u ovom životu... Na žalost ovo sve više postaje stil našeg života.
  Sigurno bi više uživali u onim šetnjama u koje nikad nismo išli jer smo se borili za prolazno... onim neuzvraćenim zagrljajima... onim poljupcima naše djece i naših ljubavi... onim zezancijama koje nikad nismo imali jer nismo imali vremena.
  To bi sigurno bili trenuci koji bi nam danas dok pričamo o njima izmamili osmijeh na lice i toplinu u srce.
  Ispunili bi naše živote s više radosti, nego što nam je donijelo prolazno bogatstvo...
  I to je ono što dan za danom rasipamo zbog pohlepe… šteta.
  No, dobra vijest je da ima još vremena za nas, a koliko ga ima to ne znamo.
  Možda 30 godina, 20 ili 10, a možda i samo još koji mjesec, sedmicu, dan ili sat…
  Razmislimo o tome…
  (Nepoznat autor)
Sjećanje na Mrkulić Fehrata - Fera i Bademu Mrkulić rođ. Deljanin    (16.12.2023.)
  Dragim roditeljima…
  Tuga i bol nisu u suzama i riječima, već u našim srcima gdje ćete zauvijek ostati voljeni i nikad ne zaboravljeni. Sjećanje na vas će živjeti dugo, koliko mi budemo živjeli i nikada vas nećemo zaboraviti.
  Vaši sinovi i kćerke
Na ahiret je preselio Šabović (Muharema) Husnija   (1969-2023)  (16. dec. 2021.)
  Dana 15. decembra 2023. u New Yorku je na ahiret preselio Šabović (Muharema) Husnija, u 55-oj godini života.
   Zdravoglava je danas u Bošnjačkom Islamskom Centru na Richmond Hill-u od 5 PM. Dženaza će se klanjati sjutra, u subotu 16 decembra u 8:30 AM, nakon čega će se obaviti dženaza na mezarju Laurel Grove Cemetery, na adresi 295 Totowa Rd, Totowa NJ 07512 .
  Ožalošćeni: brat Šefkija, sestre Ismeta, Kumrija, Nusreta, Šemsija i Senada sa porodicama, bratstvo Šabović i daidže Pjetrović.
   “Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun - Svi smo Allahovi i Allahu dž.š. se vraćamo”.(www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Džafer (Begana) Bektešević   (1944-2023)   (13.12.2023.)
  Danas je u Podgorici na ahiret preselio Džafer (Begana) Bektešević u 79 godini života.
  Zdravoglava je na mezarju Cijevna danas od 15 do 22h i sjutra od 7 do 9h. Dženaza će se obaviti u rodno mjesto Gusinje u četvrtak, 14.12.2023. godine u 15 časova.
   Ožalošćeni: supruga Bajra, sin Adis, ćerke Amela i Amra, brat Muhamed, sestra Hajrija kao i mnogobrojna rodbina.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži’un - Svi smo Allahovi i svi cemo se Njemu vratiti. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Hakija (Biljkov) Markišić   (1948-2023)   (13.12.2023.)
  Obaveštavamo rodbinu i prijatelje da je u Plavu dana 12.12.2023 godine na Ahiret preselio Hakija (Biljkov) Markišić u 75-oj godini života.
   Dženaza će se obaviti u srijedu, 13.12.2023 godine u 14h časova u Vojnom Selu.
   Ožalošćeni: supruga Veza, sinovi Rahman i Rijad, ćerke Raba i Resmija, unučad i braća.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži’un - Svi smo Allahovi i svi ćemo se Njemu vratiti. (www.gusinje-plav.com)
Turistička organizacija Gusinje - Kula Rašića   (12.12 2023)
  U Gusinju se mogu vidjeti mnoge kule koje su i dan danas očuvane, jedna od njih je Kula Rašića.
  - Najljepša gusinjska kula je kula Rašica. Ona se nalazi i na najljepšem mjestu u Gusinju. Ponosno se diže na Tablji, kupastom i na vrhu zaravnjenom uzvišenju na desnoj obali rijeke Grnčar, na najvećoj nadmorskoj visini u gradu Gusinju-na 945 m. Na tom mjestu su se nekada okupljali prvaci Gusinja i donosili značajne odluke za Gusinje, i ne samo za Gusinje.
  Kulu su sagradili Mustafa Muljko, Aljija Aljko, Avdulah Duljko, Nuro, Medo i Mazo, sinovi Ramadana Raša Sejdovog Radončića 1904. godine. Po Ramadanu Rašu njihovo potomstvo dobilo je prezime Rašić.
   Dimenzije kule su 10 x 10 m. Temelji kule dopiru do nivoa Grnčara, pa Gusinjani kažu da je kula u zemlji koliko i nad zemljom. Kula ima prizemlje i dva sprata. Zidana je od lomljenog kamena, djelimično pritesanog. Samo su ramovi prozora, vrata i ćošnici od fino isklesanog kamena.
  Tekst preuzet iz: Kulturno- istorijsko nasljede plavsko-gusinjskog kraja, Halil R. Markišić
Sjećanje na Nuriju Čekić, rodj. Rašić    (12.12.2023.)
  Dana 12.12.2023. navršava se godina dana od smrti naše voljene majke Nurije Čekić, rodj. Rašić.
   Ponosu naš nedostaješ jako...
   Svakim danom s'ljubavlju te spominjemo, po dobru pamtimo i u srcu čuvamo. Ostavila si tragove koji se ne brišu i dobrotu koja se pamti. Vječno ćeš živjeti u nama sa ponosom i poštovanjem što smo te imali. Velika ti hvala na svemu MAJKO.
  Molimo dragog Allaha dž.š. da ti podari lijepi dženet, a tvojoj plemenitoj duši vječni rahmet.
  Tvoji najmiliji.
Sjećanje na Elmazu Redžepagić, rodj. Radončić    (12.12.2023.)
  Draga naša majko, prodje godina od rastanka sa tobom.
  Hvala ti što si nam pruzila bezgraničnu toplinu i ljubav, koja će vječno živjeti u nama.
  Molimo dragog Allaha dž.š. da ti podari vječiti dženet. Amin!
  Tvoji najmiliji: sinovi, kćerke, snahe i unučad.
Na ahiret je preselio Gutić (Arslana) Hakija-Hako   (1944-2023) (11. dec. 2023.)
  U Plavu je u nedelju, 10.12.2023. u 79. godini života na ahiret preselio Gutić (Arslana) Hakija-Hako
   Dženaza polazi u ponedeljak, 11.12.2023. u 12:30h od Šabovica džamije na mezarje Šehovića. Hajtar je u porodičnoj kući na Glavice.
  Dženaza će se klanjati kod Šabovića džamije.
   Ožalošćeni: supruga Hasnija sa sinovima, kćerkama, unučadima, rodbina i prijatelji.
   Inna Lillahi wa inna ilayhi raji'un - “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo” (www.gusinje-plav.com)
"Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana" Sarajevo    (11. dec. 2023.)
  Poštovani zavičajci,
   uskoro iz štampe izlazi veliki zidni kalendar za 2024. godinu sa prelijepim fotografijama pejzaža iz našega kraja, čiji su autori naši zavičajci. Obzirom da je limitiran tiraž (300 kom) potrudite se da rezervišete blagovremeno svoj primjerak.
  Cijena je 10 KM (za BiH) ili 5€ (za ostale zemlje).
  Posebno pozivamo naše privrednike da se aktivnije uključe u ovu akciju.
  Cjelokupna sredstva od prodaje kalendara idu u Fond za stipendije. Uplate za kalendar možete izvršiti žiralno na sljedeći način:
   Naziv primaoca: Udruženje "Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana" Sarajevo
  Svrha uplate: prilog za kalendar
  Račun primaoca: 194 101 968 680 01 42 (ProCredit Bank)
  Uplatu možete izvršiti i gotovinski kod:
  - Musić Ruždija (061 348 359) i - Aljo Dervišević (061 520 404).
  Unaprijed hvala,
   vaše Zavičajno društvo.)
"Što ti kaže Blažo na Cetinje, to ti kaze Mujo (Deljanin) u Gusinje"    (10.12.2023)
Nastavljamo sa feljtonom "Poznati Gusinjani i Plavljani". Govorimo o osobama koje su svojim djelima i radom ostavile neizbrisiv trag. Danas govorima o Deljanin (Ahmeta) Muju.
  Rodjen u Gusinju, od oca Ahmeta i majke Bahte-Nane, rodj. Brdakić. Završio je gimnaziju, a poslije i Višu upravnu školu 1970 godine u Beogradu.
  Bio je predsjednik opštine Gusinje u periodu od 1949 do 1954, kada se zgradu opštine zapalila i time prestala da postoji kao društveno politička zajednica. Nakon toga obavljao je funkciju šefa mjesne kancelarije preko 30 godina. Učestvovao je u NOB-u. Nakon rata biran je na razne odgovorne funkcije u organima vlasti, kako na opštinskom tako i na republičkom nivou. Od 1979 do 1983 do penzionisanja bio je predsjednik socijalističkog saveza radnog naroda za opštinu Plav, što je u ono vrijeme po značaju bila druga funkcija, odmah iza predsjednika opštine.
  Bio je više decenija, od oslobodjenja 1945, pa do smrti 1992, poštovan i uvažavan u svim krajevima i šire. Kao moralni autoritet, uvjek spreman da pomogne, naročito u davanju korsnih savjeta. Istovremeno je do penzionisanja 1983. bio veoma uticajan čovjek, obzirom na odgovorne funkcije koje je obavljao kako na opštinskom tako i na republičkom nivou. Podjednako su ga poštovali u svim nacionalnim i vjerskim grupama u Gusinju i šire.
   Odlikovan je ordenom rada sa srebrnim vijencem od strane predsjednika Tita, 24. marta 1974. godine, što je u tom periodu bio visoki orden u SFRJ.
  Poslije rata ostala je poznata izreka: " Što ti kaže Blažo na Cetinje, to ti kaze Mujo u Gusinje ". Lično je bio prijatelj sa Blažom Jovanovicem, tadašnjim predsjednikom Crne Gore.
  Obrazovanje njegove djece mu je bilo prioritet, te se žrtvovao kako bo djeci omogucio da završe fakultete, što je u to doba bio presedan i poslužilo kao inspiracija da se nove generacije u Gusinju školuju što više. (Gusinje-Plav.com)
Omaž kompozitoru Redžu Muliću: Muzika koja kao rijeka teče vremenom i prostorom    (9. dec. 2023.)
  Crnogorska akademija nauka i umjetnosti od juče je bogatija za više originalnih partitura i dokumentacije kompozitora Redža Mulića (Gusinje, 18. mart 1923 - Priština, 11. februar 1982), a koje je ovoj najvišoj crnogorskoj naučnoj instituciji poklonila njegova kćerka Vesna Mulić. Tim povodom juče je u CANU upriličen i omaž Redžu Muliću koji je moderirao akademik Pavle Goranović, podsjećajući na neka od najvažnijih kompozitorovih ostvarenja...nastavak teksta
Sjećanje na Dževahiru-Dževu Koljenović, rođenu Redžepagić    (9. dec. 2023.)
  Prošla su dva mjeseca od kada je otišla tiho i odnijela sa sobom mnoge nedovršene priče, nezavršena mnoga rodbinska stabla pripadanja.
  Divna naša, bila si svjetlost, snaga i bogatstvo naših života. Premalo je riječi, a previše tuge da Ti kažemo koliko Te volimo i koliko nam nedostaješ. Bila si nam svjetionik i mirna luka. Neprocjenjivo je bilo imati te, a neopisivo bolno izgubiti te.
  Najteže od svega je živjeti bez tebe.
  Ono što si ostavila iza sebe svojima: suprugu, djeci, unucima, zetovima i rodbini je ponos, dostojanstvo, beskrajno poštenje, pogled na svijet pun ljubavi i suosjećanja i tvoja djela po kojima će te spominjati pokoljenja!Sjećanje na tebe kroz cijeli naš život su smjernice kako biti i ostati čovjek!
   Zahvaljujemo se osoblju Digestivne hirurgije Kliničkog centra u Podgorici na profesionalizmu i ljudskosti. Posebno hvala dr. Adonisu Miljušu.
  Iskreno se zahvaljujemo rodbini, prijateljima, poznanicima, komšijama, Islamskim zajednicama Plava i Gusinja i svima onima koji su u teškim trenucima bili uz nas, dali podršku i pomoć te dostojanstveno ispratili našu suprugu, majku i nanu na vječni počinak.
  Od srca hvala svima za sve dove upućene za smiraj duše naše divne majke i nane!
  Umjesto tehvida porodica je pred dušom naše drage Dževahire dala novčani prilog Džamiji Redžepagić u Plavu i Novoj džamiji (džamija Radončić) u Gusinju.
  Tvoji suprug Ćazim i kćerke Dženeta i Azra sa porodicama.
Sjećanje na Fikretu Šahman   (05.01.1954. - 08.12.2022.) (8. dec. 2023.)
   Dana 08. decembra je godina dana od kako si nas napustila.Tvoj iznenadni odlazak nas je jako zaboleo, naša draga Fićo. Nedostaješ nam.
  Neka ti dragi Allah podari Džennet.
   Sjećanjem na tebe, čuvaćemo te od zaborava.
  Tvoja rodbina.
Gusinje kroz istoriju   (8.12.2023)
Slika napravljena početkom prošloga vijeka. Na njoj se vidi drveni most na rijeci Grnčar, na ulazu u Gusinje. Tu je i Kula Nekovića, kao i Kula Rašića.
Sjećanje na Kolenović (Aba) Rama   (1944-2007) (6. dec. 2023.)
   Danas je 16 godina od kako je preselio na bolji svijet naš Ramo.
   S velikom ljubavlju i ponosom čuvamo sjećanja na tebe. Sve naše zajedničke trenutke nikada nećemo moći da zaboravimo.
   Zauvijek ćeš zauzimati posebno mjesto u našim srcima, jer si bio poseban. Vječno ćeš živjeti u našim mislima.
  Tvoj sinovi Nedzad, Almir, Beko, kćerka Alma, snahe i unučad.
Vremeplov Gusinja: Sadrija Hot je imao viziju razvoja Gusinja   (5.12.2023)
  Sadrija Hot, sin Demše i Hume, rodj. Radončić. Rodjen 1927. u Dosudju, opština Gusinje, Crna Gora. Preselio na ahiret 20. marta, 1974. godine u svojoj 46 godini života.
  - Obrazovanje: pravnik, završio pravo na beogradskom univerzitetu s'ocjenom 10 kao najbolji u generaciji vanrednih studenata. Studije završio 1955. godine.
  - Odmah po oslobodjenju Jugoslavije od fašizma dekretom zaposlen kao sekretar Sreza u Andrijevici.
  - 1952. godine vraća se u svoje Gusinje gdje radi u opštini kao sekretar, a odmah nakon toga skupa sa jednim brojem entuzijasta i zaljubljenika u svoj zavičaj, osniva prvo preduzeće, opštu poljoprivrednui trgovačku zadrugu, čiji je osnivač i prvi direktor na kojoj dužnosti će ostati do svoje prerane smrti, 20. marta 1974. godine... nastavak teksta
Poruka Gusinjanima i Plavljanima širom dunjaluka:    (5. dec. 2023.)
Čuvajte i njegujte kulturu, tradiciju i običaje svoga zavičaja.
Foto: Hamo Mulić
Sjećanje na Koljenović Zumu, rodj. Radončić    (4. decembar 2023)
   Na današnji dan se navršavaju devet punih i tužnih godina, otkako sa nama nisi naša draga i puno uželjena majko. Bol i tuga za tobom su sve veći jer si ostavila veliku prazninu u našim srcima. Vrijeme tako brzo prolazi ali nikad neće izbrisati uspomene na tebe, jer si bila nas ponos i Majka koju bi svako poželio da ima.
   Molimo dragog Allaha dati podari lijep dženet i da počivaš u miru.
   Tvoji najmiliji: sinovi Kadrija, Sadrija, Šefkija i Rafet, kćerke Sadija, Fadilja, Kumrija i Jasminka, kao i snahe, unuke, unučad...
   Inna Lillah ve inna ilejhi radz'uun- Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Sećanje na rah. Kemala Medunjanina   (1962-1992)  (4. decembar 2023)
   Prošle su 31 godina od kada nas je zauvijek napustio naš voljeni sin i brat Kemal Medunjanin.
  I danas nakon toliko godina teško je prihvatiti tvoj odlazak i teško je ispuniti prazninu koja je nastala.
  Malo je riječi, a previše tuge da ti kažemo koliko te volimo i koliko nam nedostaješ. Sjećanje na tebe ispunjava nas ponosom, ponosni smo što si bio naš i mi tvoji. Vječno ćemo te voljeti i žaliti za tvojom mladošću i ljepotom.
   S ljubavlju čuvamo uspomenu na tebe. Neka te u tišini vječnog mira prati naša ljubav jača od vremena i zaborava.
  Molimo dragog Allaha da ti podari lijepi Džennet i vječni Rahmet.
  Tvoji kojima neizmjerno nedostaješ: otac Hamdija, majka Kima, sestre Jaska i Bilja, braća Ekrem i Šabo sa porodicama.
Na ahiret je preselila Hasnija (Sabra), rodj. Gugać-Muriqi   (1947-2023) (3. dec. 2023.)
  U New Yorku je u nedelju, 3.12.2023. godine na ahiret preselia Hasnija (Sabra), rodj. Gugać-Muriqi, u 76-oj godini života.
   Zdravoglava se održava sjutra, u ponedeljak 4.12.2023. godine od 4pm u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji.
  Dženaza namaz se klanja u utorak, 5.12 2023. godine u 9am, nakon čega će se izvršiti dženaza na mezarju Washington memorial park na Long Islandu.  Ožalošćeni: suprug Adem Muriqi, kćerke Meki i Teuta, zet Edin Kučević, unučad: Andi, Atdhe, Arion i Emma,bratstva Muriqi, Gugać, Rastorder, Adrović, Kučević, rodbina i prijatelji.
Inna lillahi we inna ilejhi radži'un. - "Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo.

Hasnija (Sabra) Gugac-Muriqi
Pas një sēmundje te shkurtër nderroi jete me 3/12/2023. ne moshēn 76 vjeçare, duke na lene perjete te pikelluar.
E Pamja bëhet 4/12/2023 prej 4pm ne Ali Pashina Xhamija Astoria.
Varrimi i se ndjerës bëhet me 5/12/2023 ne ora 9am në Washington memorial park Long Island.
Funerali niset nga Ali Pashina Xhamija Astoria.
Te pikelluarit: Bashkshorti Ademi,vajzat Meki dhe Teuta, dhëndri Edin Kučević nipat Andi, Atdhe, Arioni dhe mbesa Emma si dhe mbar farefisi i gjer.
Plav: Elan Luxury Apartments & Lounge Bar    (1. dec. 2023.)
  Smješten u Plavu, na 12 minuta hoda od Plavskog jezera, Elan Luxury Apartments & Lounge Bar nudi smještaj sa restoranom, besplatnim privatnim parkingom, barom i zajedničkim salonom. Svaka od 17 soba u hotelu je sa 4 zvjezdice ima pogled na grad, a gosti mogu uživati u pristupu vrtu i terasi. Tu su hidromasažna kada, nocni klub i posluga u sobu.
  Gosti mogu birati izmedu različitih tipova soba: četvorokrevetne, trokrevetne, dvokrevetne, dvokrevetne. U smještajnim kapacitetima nalaze se minibar, fen za kosu, pribor za peglanje, besplatni toaletni pribor, ekstra dugački kreveti (> 2 metra), tv ravnog ekrana, terasa.
  Popularna odredišta u blizini Elan Luxury Apartments & Lounge je Nacionaalni park "Prokletije" i Plavsko jezero. Najbliži aerodrom je Podgorica, udaljen 90 km od hotela, a objekat nudi uslugu prevoza od/do aerodroma uz doplatu.
  Address: Čaršijska 64, 84325 Plav, Montenegro
  Phone: +382 67 618 346
Elan Luxury Apartments & Lounge Bar - Booking.com


Prodaje se livada u Gusinju    (1.12. 2023.)
  Prodaje se livada u Gusinju (200m od grada), površine 32 ara. Posjeduje put i vlasništvo je 1/1.
   Cijena po dogovoru
  Kontakt: + 382 69 504 156 (viber)


Arhiva iz 1999 god: Obnova džamije Sultanije u Plavu.   (1.12.2023.)
Sjećanje na Zaja (Junuzov) Kolenović    (30. novembar, 2023.)
  I nebo ponekad zaplače za onima koji nisu sa nama. Kako ne bismo mi Babko naš. Tugo naša, evo 3 godine pune tuge i praznine. Allah ti novu kuću dao, a nama bol za tobom napravio. Teško je živjet bez tebe Babo naš.
   Mnogo nam nedostaješ. Tvoja ljubav, toplina i savjet nam mnogo nedostaju. Dio našeg srca je sa tobom otišao. Ponosni smo što smo te takvog imali i molimo Allah da ti podari najlepši dženet jer si ti to zaslužio. Ne damo te zaboravu sve dok ima nas. Volećemo te zauvjek.
   Tvoji najmiliji: supruga Sadeta, sinovi Junuz i Esmin, kćerke Elvisa i Adelisa, unučad Almaida, Melina, Gentiana, Adam, Dean i Elvir, i zet Faruk.
Sjećanje na dragog prijatelja Laličić Dževdeta-Džeku   (1951-2021)   (29. novembar 2023)
  Posebni ljudi su u našim srcima i kad nijesu pored nas. Sjećanje nas tješi i daje nadu o postajanju nekog boljeg svijeta u vječnosti.
  Hvala ti za sve.
  Neka ti Allah podari najljepši dženet.
  Kobilić Aljo sa porodicom - Njujork
IRS: Korisnici Venmo, Cash app i drugih sličnih aplikacija oslobođeni su od poreza    (29. novembar, 2023.)
  Poreska uprava (IRS) je saopštila da će odložiti primjenu novih zahteva za izveštavanje koji je trebalo da stupe na snagu tokom predstojeće poreske sezone. Prvobitno, korisnici aplikacija koji su ostvarili prihod od 600 dolara ili više prodajom dobara i usluga bili su obavezni da prijave te transakcije Poreskoj upravi.
   Umjesto toga, aplikacije za plaćanje i online tržišta će slati posebne poreske formulare – tzv. 1099-K dokumente – poreskim obveznicima koji primaju više od 20.000 dolara i obave više od 200 transakcija prodaje dobara ili usluga...nastavak teksta
Sjećanje na Adisa (Esada) Bektešević   (1982-2017)   (29. novembar, 2023.)
  U ponedeljak, 27. novembra 2023. navršavaju se šest godina otkako je na ahiret preselio naš sin, otac i brat ADIS (Esada) BEKTEŠEVIĆ.
  Dragi naš babo, sine i brate - Dobri i voljeni kao ti nikada ne umiru -. Bez obzira što nečija srca ne kucaju više, mi koji smo ostali vječno ćemo te se sjećati i čuvati kao najdražu uspomenu na tebe.
  Hvala ti što si postojao.
  Molimo dragog Allaha da ti podari lijep Dženet koji ti zasluzuješ.
   Tvoji najmiliji: otac Esad, majka Muradija, sin Ajan, sestre Džemilja, Elma i Elza i ostala mnogobrojna rodbina.
Na ahiret je preselio Uka Gjonbalaj   (1961-2023)   (26. novembar, 2023.)
  U New Yorku je u subotu, 25.11.2023. godine na ahiret preselio Uka Gjonbalaj , u 63-oj godini života.
  Zdravoglava će se održati u nedelju, 26. novembra 2023. godine od 1pm - 7pm na adresi 184 Canal Street, Staten Island NY 10304.
  Dženaza će se obaviti u ponedeljak, 27.11.2023. godine u 11am u New Jersey Memorial Cemntary - 13 Conover Rd, Millstone NJ 08535.
  Ožalošćeni: supruga Sabaheta, sinovi Hartin i Ljorik, sestre Kadira, Ajša i Hura, bratstvo Gjonbalaj, rodbina i prijatelji.
  Inna Lillahi we inna Ilejhi radži’un - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Šemso (Hasa) Nikočević   (1951-2023)   (22. novembar, 2023.)
  U Škofji Loki - Slovenija je 20. Novembra 2023 na ahiret preselio Šemso (Hasa) Nikočević, u 73. godini života.
  Dženaza će se klanjati na gradskom groblju Lipica u Škofji Loki - Slovenija, u četvrtak, 23. novembra 2023 godine u 12:00 časova.
  Hajtar se prima na gradskom groblju Lipica u Škofji Loki takodje u četvrtak, 23. novembra od 9:00 časova.
  Ožalošćeni: supruga Buta, sin Elvir, ćerke Elvira, Elmedina, Enisa, snaha Tina, zet Matija, unučad Arijan, Leo, Iris, Stela, Alana, brat Rafet, sestre Vasvija, Sevda i Sadija, bratstvo Nikočević, Pejčinović, Kukić, mnogobrojna rodbina, komšije i prijatelji.
  Inna Lillahi we inna Ilejhi radži’un - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Sjećanje na NEDŽADA SULJINOG GJONBALAJ   (1971-2021)   (22. novembar, 2023.)
  U srijedu 22-og novembra 2023. godine, navršavaju se dvije godine dana otkako je na ahiret preselio naš otac, sin, brat i adžo:
      NEDŽAD SULJIN GJONBALAJ

   Ponekad i nebo zaplače za onima koji su prerano otišli, kako ne bi čovjek. Kažu da vrijeme tugu briše, a tuge i boli je sve više. Koliko je teško bez tebe, tek vidiš kad u duši plačeš, a nasmejan moraš biti.
  Još te ima u mislima, duši i u snu. Još uvijek sanjamo da te kao nekad grlimo, da ti ljubav poklanjamo.
  Boli praznina koja nikada neće biti popunjena. Bole riječi koje nikada nismo rekli, a mogli smo. Bole suze. Bole uspomene.
  Dvije godine dana pune, kažu. A vrijeme kao da stalo je.
  Dragi naš babo, sine, brate i adžo - Dobri i Voljeni kao ti - nikada ne umiru. Bez obzira što nečija srca ne kucaju više, mi koji smo ostali vječno ćemo te se sjećati i čuvati kao najdražu uspomenu života svoga.
   Hvala ti što si postojao.
  Molimo se da ti dragi Allah podari najljepši Dženet.
   Tvoji: otac Sulejman, brat Mirsad, sestra Buta, supruga Tanja, sinovi Jakup, Sulejman i Hasan, bratanične Sanela i Aridona, snaha Zineta i ostala mnogobrojna rodbina.
Na ahiret je preselila Kadrić Selvija, rodj. Radončić   (1937-2023)  (21. novembar 2023)
  Obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je na ahiret preselila Kadrić Selvija, rodj. Radončić u svojoj 86.godini života.
  Dženaza će se obaviti u Gusinju u srijedu 22.11.2023.godine u 13 časova a polazi od Nove dzamije u Gusinju. Hajtar za muškarce je otvoren večeras (21.11.2023.godine) od 17 časova u restoranu Bajrovića, a za žene u Vezirovoj džamiji.
  Ožalošćeni: ćerka Sevdija sa porodicom, sinovi: Rifat, Dževat, Salih i Ragip sa porodicama, unučad i praunučad i mnogobrojna familija Kadrić i Radončić. Inna lillahi we inna ilejhi radži’un. Mi smo Allahovi i mi cemo se Njemu vratiti. (www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Almiru Redžematović, rodj. Mehmedović   (1975-2020)  (21. nov. 2023.)
  Prodjoše tri bolne godine kako nas napusti. Nedostaješ, ni riječi ne mogu opisati koliko nam nedostaješ to naša srca najbolje znaju.
   Da ti dragi Allah podari najlepše mjesto u dženetu.
   Majka Vaka i brat Almir sa porodicom.
Sjećanje na rah. BICIĆ HAMDIJU - HAMDA    (19. novembar, 2023.)
   Dana 19. novembra navršava se 11 godina od kako nije više sa nama naš dragi Hamdo.
  Nedostaje nam tvoj osmjeh, zagrljaji, bliskost, tvoja hrabrost i podrška, naši razgovori. Ništa ne može da izbriše ljubav koju si nam pružio, jer si ostavio mnogo lijepih djela i uspomena da te vjećno pamtimo, da o tebi s'ponosom pričamo i da te nikad ne zaboravimo.
  Tvoja plemenitost i dobrota će zauvijek ostati u našim srcima.
  Molimo dragod Alaha dž.š. da ti podari lijep dženet.
   Tvoja porodica; supruga Nadžija, sinovi Nedžad i Dženad, kćerka Enisa, zet Elvis, snahe Azra i Anela i tvoja unučad.
Sjećanje na rah. BICIĆ HAMDIJU - HAMDA    (19. novembar, 2023.)
   Dana 19. novembra 2023. navršavaju se 11 godina od kako je nas napustio naš voljeni brat Hamdija-Hamdo Bicić.
  Dragi Brate, imao si velike ljudske vrline, iskrenost i sjećanja koje si ostavio svojoj familiji i svom narodu, da te ne zaborave nikad. Pononosni smo na tebe i vječno ćemo te nositi u našim dušama i srcima, dok mi postojimo.
   Dragi Brate, molimo dragog Allaha da ti podari lijepi Dženet. Amin!
   Tvoji najmiliji: braća Zuko, Baco i Džeka, sestre Saljka, Muška i Ćama, snahe, bratanići, sestrići i sestrične.
Predsjednik udruženja EURO Gusinje Aljo Kobilić se susreo sa visokim dužnosnikom Ujedinjenih Nacija iz New Yorka   (18. novembar 2023)
   Pod prokroviteljstvom Generalnog konzulata Crne Gore u restoranu Ben & Jack na Manhattnu upriličen je susret Rezidentnog koordinatora Ujedinjenih Nacija u Crnoj Gori Pitera Lundberga sa Aljom Kobilićem, predsjednikom humanitarnog udruženja EURO Gusinje iz New Yorka.
  Tokom susreta gospodin Lundberg je ukazao na značaj Fonda za održivi razvoj Crne Gore, na čijem čelu se on nalazi od 2021. godine. Fond za održivi razvoj Crne Gore je finansijski mehanizam udruženog fonda koji ima za cilj ubrzanje implementacije Agende za održivi razvoj do 2030. i neposredno postizanje Ciljeva održivog razvoja (SDG) u Crnoj Gori, a da kao takav bude i snažna podrška procesu pristupanja zemlje EU.
   S'druge strane gospodin Kobilić je tokom razgovora predočio način na koji se od strane udruženja EURO Gusinje finansiraju i realizuju projekti u zavičaju.
   Ovom susretu su takodje prisustvovali: ispred Generalnog konzulata NY vice konzulka Maja Vasilijević, ispred Misije Crne Gore u NY otpravnik Damir Šabanović i gl. urednik web portala Gusinje-Plav.com Rafet Hot.
Sjećanje na Bicić Ruždiju - Rušku   (2008-2023)  (17. novembar 2023)
  Dana 17. novembra 2023. navršavaju se 15. tužnih godina.
  Tvoja bratska i ljudska plemenitost zaslužuje da te nikad ne zaboravimo. Postoji nešto što nikad ne može da se zaboravi. To je vječno sjećanje na ljudsku i bratsku dobrotu.
  Molimo dragoga Allaha da ti podari lijepi i vječni Dženet. Amin!
   Tvoji najmiliji: supruga Surka, sinovi Sead i Sanel, snahe, unučad, braća Zuko, Baco i Džeka, sestre Saljka, Muška i Ćama, snahe, bratanići, bratanična, sestrići i sestrične.
  Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. Amin!
Reagovanje Anele Čekić  (16. novembar 2023)
  Razmišljajući da li da uopšte odgovaram na ovakve pisanije, a razumijući potrebu Miralema Bekteševića da kroz polemiku sa mnom i prijetnjama nekim tužbama i sudovima pokušava, da valjda samoga sebe uvjeri u sopstvenu veličinu i bitnost, jasno saoštavam svoj stav da sa takvima ubuduće neću ulaziti čak ni u običnu raspavu samo ovaj put hoću da saopštim nekoliko stvari:... nastavak teksta
Izlivene vanjske betonske stepenice na IKC u Gusinju   (15. nov. 2023)
Danas su izlivene vanjske betonske stepenice na IKC u Gusinju. Prilog slike u atachmentu.
Sjećanje na Berhana-Beka (Mahmuta) Bicić   (1961-2022)   (15. novembar 2022)
  Dan za danom, prodje bolna godina bez tebe, a mi još pokušavamo da se naviknemo bez tebe. Vrijeme koje je prošlo nije umanjilo bol.
  Tog dana kad si otišao srca su nam bila slomljena i mi smo izgubili veliki oslonac, sigurnost i podršku u životu. Uzalud kažu vrijeme tugu briše. Tvoja ljubav je bila bezuslovna, koju nikad nećemo zaboraviti.
   Ponosimo se kad ti ime spomenu. Svako ko te znao, znao te po tvojoj dobroti. “Dobri Beko” kad to čujemo duša nam ponosna, a oči pune suza. Zahvalni smo Allahu što te u naš život dao. Što nam je dao da osjetimo tu ljubav i sreću.
   Svaka naša dova upućena je Allahu da ti otvori dženeta vrata i da uživaš u dženetskoj bašti. Volimo te sve dok nam srca kucaju.
  Tvoja supruga Ismeta, sinovi Šefket, Semir i Bajram, kćerka Adelisa, snahe Nerma i Jenana, unučad Aiden, Lian i Aayan.
Amer Luković proglašen za najboljeg ofanzivnog igrača u fudbalu u Atletskoj konferenciji New Jerseyu  (14. novembar 2023)
  Amer Luković, juniorski napadač Montclair State University (Clifton, NJ/Clifton) proglašen je za najboljeg ofanzivnog igrača u fudbalu na Atletskoj konferenciji New Jerseyu.
  Luković, trostruki osvajač svih konferencija i četiri puta ofanzivni igrač sedmice 2023, je vodeći strijelac lige tokom cijele jeseni.
  Najmlađi je napadač, vodi u cijeloj Diviziji III po postignutim golovima i upisao je historiju tako što će sezonu završiti sa titulom najboljeg strelca. Postigao je 33 gola i tako oborio školski rekord Lucasa Tercija od 28 golova u jednoj sezoni.
   Za ekipu Montclair State University takodje nastupa i Ramo Luković (sin Hakov), brat od strica Amerov. On je prije par dana povrijedio ligamente i želimo mu brz oporavak.
   Inače da podsjetimo naše čitaoce da je Amer sin Nuska Lukovića iz Plava, porijeklom iz "fudbalske kuće". Njegovi stričevi Šeko, Hako i Papo su poznati fudbaleri ponikli u gradu ispod Vistora.
Sjećanje na Hajriju (Alije) Šaljunović, rodj. Bicić   (1942-2020)  (14. novembar 2023)
  Prošle su tri tužne godine dana od kako više nijesi sa nama draga majko i nana Hajrija.
   Tvoj lik i prisustvo uvjek će nam nedostajati, ali draga Majko nikad te nećemo zaboraviti. Uvjek ćeš biti u našim srcima dok smo mi živi. Zahvalni smo ti na roditeljsku ljubav koju si nam poklanjala kao i svaki trenutak proveden sa tobom.
   Draga Majko, molimo dragog Allaha da ti podari lijepi Dženet tvojoj plemenitoj duši, Amin.
  Tvoji najmiliji: sinovi Izet i Safet, kćerke Izeta, Nevzeta, Fikra, Remza i Safeta, snahe, unučad i paraunučad.
Sjećanje na Hajriju (Alije) Šaljunović, rodj. Bicić   (1942-2020)  (14. novembar 2023)
  Prošle su tri tužne godine, od kako više nijesi sa nama.
  Draga sestro Hajrija, sjećanje na tebe ispunjava nas tvojim ponosom. Što si bila naša, a mi tvoji. Zauvjek ćeš biti u našim srcima i nećemo te zaboravit, dok mi sestro postojimo.
   Nek ti dragi Allah podari Dženetske lepote i vječiti rahmet.
   Tvoja braća : Zuko, Baco i Džeka, sestre: Saljka, Muška i Ćama,bratanići, bratanična, sestrići i sestrične.
   Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. Amin!
Na ahiret je preselio Jarović Suljo   (1947-2023)  (13. nov. 2023)
  Obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je u Wuppertal (Njemačka) danas, 13.11.2023. godine na ahiret preselio Jarović Suljo, u 77-oj godini života.
  Dženaza će se obaviti u Gusinju, a o terminu ćemo vas naknadno obavijestiti.
  Ožalošćeni: supruga Nuka, sin Denis sa porodicom, šćerka Enisa sa porodicom, sestra Ismeta sa porodicom, snaha Djuma sa porodicom, familije Jarović i Neljković, rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi we inna ilejhi radži'un. - "Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo." (www.gusinje-plav.com)
Portal Gusinje-Plav.com misli na Vaše poslovanje, kao i na Vaš biznis.   (13.11.2023.)
  Ukoliko želite da se za Vas proizvod ili uslugu čuje u New Yorku i okolini, ali i na prostoru čitave Amerike i Evrope, kontaktirajte nas i mi ćemo vam ponuditi najbolje opcije reklamiranja.
  Internet portal Gusinje-Plav.com predstavlja sjajnu mogućnost za napredak Vašeg biznisa. Raznovrsnost sadržaja našeg portala i visoka dnevna posjećenost predstavljaju pravu priliku da Vaša poruka stigne do željene ciljne grupe korisnika.
  Vrlo je važno da znate da ne postoje nikakva ograničenja u biznisu koji promovišemo. Nije bitno jeste li ordinacija, klinika, restoran, prodavnica, salon, kancelarija ili imate neki drugi koncept poslovanja. Čime god da se bavite – ovdje ste i više nego dobrodošli. U interesu naših posetilaca je da budemo sveobuhvatni.
  Budite pravovremeno informisani, ne propustite nijedan dogadaj. Naš portal Gusinje-Plav.com čeka na Vašu reklamu!
Kontaktirajte nas putem:
e-mail: ediedoas@aol.com ili na telefon: 646-808-6490
Sjećanje na Fatu (Šaćir Srdanović) Lucević   (13.11.2023.)
  13.11.2023.g. navršava se godina dana otkako nije sa nama naša sestra Fata (Šaćir Srdanović) Lucević.
   Draga naša sestro sa velikom sjetom pričamo o vremenu provedenom s tobom.
  Nedostaje tvoja vedrina, ljubav i razumijevanje koje si imala za svakog od nas.
  Molimo dragog Allaha da tebi, našim roditeljima, braći i sestrama podari lijepi džennet.
   Tvoje sestre: Seka, Kumra i Sana sa porodicama.
Sjećanje na dr. Envera (Ramiz) Redžepagić   (1947-2013)  (13.11.2023.)
  Dana 13.11.2023. godine navršavaju se 10 godina od kako si nas napustio i preselio na ahiret. Tvoja neizmjerna dobrota, mudrost i podrška bili su temelji naše porodice. Sjećanje na tebe budi ponos, ljubav i lijepe uspomene. Živio si časno, dostojanstveno i u svemu si ostavio neizbrisiv trag, bio si i ostao naš uzor. Postoji nešto što nikada ne umire, a to je vječno sjećanje na tebe i tvoju beskrajnu plemenitost.
   Molimo uzvišenoga Allaha da Ti podari Džennet i duši vjenčni rahmet.
  Tvoji najmiliji: supruga Sajma, kći Semiha, sinovi Sanid i Semih sa porodicama.
Sjećanje na Koljenović (Hajra) Etema   (10. novembar 2023.)
  Dragi naš tata, danas su četiri tužne godine od kako si nas bolno, zauvjek ostavio.
   Ne postoje riječi, jer mi ih ne znamo reći, kojima bi se opisao bol zbog tvoga iznenadnog odlaska. Zauvijek ćeš biti suza u našim očima. Ne verujemo da više nikada nećemo čuti tvoj glas, vidjet taj lijepi osmeh. Tvojim odlaskom promjenilo se sve, osim srca i duše u kojima ćeš vječno živjeti. Ljubav i sjećanje na tebe, tvoj lik, tuga i bol ostaju u našim srcima i bolnoj duši. Zauvijek ćeš ostati u našim mislima.
   Molimo Allaha da te obasja dženetskim nurom, da ti podari lijep dženet, tvojoj dobroj plemenitoj duši vječan rahmet.
  Tvoji najmiliji: supruga Zinka, sin Elden, kćerke Sanela, Sibela, Suada, Eldina i Zumreta, unučad i zetovi.
Na ahiret je preselio Zuvdija (Junuza) Kučević   (1958-2023)  (10. nov. 2023)
  U New Yorku je u četvrtak, 9.11.2023. godine na ahiret preselio Zuvdija (Junuza) Kučević, u 66-oj godini zivota.
  Zdravoglava se održava danas, u petak, 10.11.2023. godine od 4pm u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji.
  Dženaza namaz se klanja u subotu, 11.11.2023. godine u 9am, nakon čega će se izvršiti dženaza na mezarju Washington memorial park na Long Islandu.
  Ožalošćeni: supruga Hurka (Bicić) Kučević, sinovi Erdan i Allen, kćerke Aida i Eldina, snaha Edina, zet Ramo, unučad Diana, Benjamin, Nariyah, Kobe i Dion, sestra Naza Gjonbalaj, bratstva Kučević i Bicić, rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi we inna ilejhi radži'un. - "Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo." (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselila Šabović Bahtija, rodj. Redžepagić   (1931-2023)  (9. nov. 2023)
  U Tuzli (BiH) je danas, 9.11.2023. godine na ahiret preselila Šabović Bahtija, rodj. Redžepagić u 92-oj godini života.
  Dženaza namaz će se klanjati ispred Jalske džamije u petak, 10.11.2023. u 14:03h poslije ikindije namaza, a dženaza na mezarje Goli Brijeg. Tazija pola sata ranije.
   Ožalošćeni: sinovi Smajle i Salih, kćerke Behija, Emina i Ferida, unuke, unuci, praunuke, praunuci, sestra Sanija, snahe Kumrija i Sakiba, zetovi Šefket, Mirza i Nedim, porodice Šabović, Redžepagić, Canović, Terzić, Radončić, Džafić, Hadžibeganović, Kurtagić, Hasić, Omeragić, Bosnjak, Brdakić, Delić, Aščerić, Andrić, te ostala rodbina, komsije i prijatelji.
  Inna lillahi we inna ilejhi radži'un. - "Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo." (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Ismet (Malja) Redžepagić   (1940-2023)  (7. nov. 2023)
  U Dallasu (Texas) je 2-og novembra na hiret je preselio Ismet (Malja) Redžepagić u 83-oj godini života.
  Dženaza će se obaviti u Plavu danas, u utorak 7-og novembra 2023. u 13h na Hrankovića mezarju. Zdravoglava za muškarce je danas, u utorak, 7.11.2023 u Beškovića kafani, a za žene u Redžepagića džamiji.
   Ožalošćeni: supruga Sahida, sin Sajmir, kćerka Aida i Rudina, unučad i bratstvo Redžepagić
  Inna lillahi we inna ilejhi radži'un. - "Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo." (www.gusinje-plav.com)
Preminula je Milka (ud. Huseina) Medunjanin, rodj. Martinović   (1943-2023)  (6. novembar 2023.)
  U Trebinju (BiH) je danas, 6.11.2023. godine preminula Milka (ud. Huseina) Medunjanin, rodj. Martinović, u 80-oj godini života.
   Sahrana će se obaviti dana 7.11.2023. godine u 13:00h na mezarima u Podgljivlju. Zdravoglava se prima istog dana na mezarima u 12:30h.
    Ožalošćeni: sin Sead, snaha Edita, unučad Ariana, Anela, Stevan, zet Aco, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Sjećanje na Himza (Rama) Dervišević   (1938-2021)  (1. novembar, 2023.)
  Dana 1. novembra navršavaju se dvije tužne godine otkako nije sa nama naš voljeni Himzo (Rama) Dervišević.
  I dalje teško prihvatamo. Ne zaboravljamo nijedan savjet ni amanet, nijedan osmjeh, nijedan zagrljaj, nijedan naš zajednički trenutak.
  Ostavio si pečat u vremenu koji je neizbrisiv, baš kao i naša ljubav, ponos i sjećanje.
  Tvoji: sinovi Hajrudin, Kemal, Senad i Fahrudin, kćer Selvira, snahe i unučad.
   Inalillahi ve inaliejehi radži'un - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Sjećanje na Eminu-Minku (Hakije) Hot, rodj. Muslić   (1962-2022)  (01.11.2023.)
  Danas je godina dana kako si nas napustila, još uvjek ne možemo vjerovati. Nedostaje nam puno tvoj osmjeh, tvoja toplina, tvoje riječi.
  Volimo te. Zauvjek ćemo čuvati uspomene na tebe. Nikad te nećemo zaboraviti. Molimo Allaha da ti podari lijepi Dženet. Amin.
   Tvoji najmiliji: suprug Hakija, sin Muhamed i kćerka Zerina.
Na ahiret je preselio Nikočević (Halita) Džavid-Džaka  (1961-2023)  (28. oktobar 2023.)
  U Kranju (Slovenija) je 27. oktobra 2023. na ahiret preselio Džavid-Džaka (Halita) Nikočević u 63-oj godini života.
  Dženaza namaz će se klanjati na gradskom mezarju u Kranju, ponedeljak 30.10.2023 u 12 časova, nakon čega se kreće za Gusinje.
  Hajtar se otvara u porodičnoj kući u Gusinje u utorak 31.10.2023 u 8 časova.
   Dženaza će se obaviti u utorak, 31.10.2023. u 13 časova na mezarju Nikočevića u Kruševu (Gusinje) i kreće od porodične kuće.
   Ožalošćeni: supruga Nizabeta, sin Ermin, kćerke Esmira i Ermina, zetovi Elvis i Zemir, unučad Amil, Amar i Sumeja, braća Sako i Ramiz, sestre Bejta, Remka i Sabrija, bratstvo Nikočević i Canović, prijatelji Čekići, mnogobrojna rodbina, komšije i prijatelji.
  Inna Lillahi we inna Ilejhi radži’un - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
Pred dušama rahmetli Šabana (Hajrova) Radončić i Hateme Radončić, rođ. Mustafalić, sin Džafer Radončić- Džo donira €100 za IKC Gusinje    (28. okt. 2023.)
  Od Odbora iz New Yorka koji koordinira donatorskom akcijom za izgradnju IKC Gusinje imamo informaciju o novoj donaciji:
- Pred dušama rahmetli Šabana (Hajrova) Radončić i Hateme Radončić, rođ. Mustafalić, sin Džafer Radončić- Džo donira €100

  Do sada poslije Ramazanske akcije je donirano $9,930 + €5,000 + €7,070 + 20km
Draga i poštovana braćo i sestre, eselamu alejkum.
  Pozivamo Vas da postanete vakif, da donirate i najmanji iznos, jer svaki dolar/euro je bitan i znači korak bliže ka realizaciji hairli projekta, završetka izgradnje na IKC u Gusinju.
  Molimo Allaha dž.š. da ukabuli svaki dolar/euro koju uložite i nadoknadi vam sa zdravljem, bereketom, rahatlukom, i na kraju vječnim Džennetom. Amin!
  Odbor iz New Yorka koji koordinira donatorskom akcijom za izgradnju IKC Gusinje
BUDI VAKIF - UGRADI SE U TRAJNO DOBRO
Na ahiret je preselio Ejub-Jupo (Hasana) Nikočević  (1939-2023)  (27. oktobar 2023.)
  U Gusinju je 26-og oktobra na ahiret preselio Ejub-Jupo (Hasana) Nikočević, u 85-oj godini života.
  Zdravoglava za muškarce će se primati danas, u petak 27. oktobra od 18:00h u Bajrovića kafani, a za žene će biti u porodičnoj kući.
  Dženaza će se obaviti u subotu, 28. oktobra poslije podne namaza i polazi od Nove džamije.
  Ožalošćeni: sin Zufko, kćerke Esma, Igbala, Nakšija i Sabina, brat Juso, sestre Paša i Ljuta, i bratanić Mirsad, sa porodicama, bratstvo Nikočević, rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi we inna ilejhi radži’un. Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti. (www.gusinje-plav.com)
NOVO! NOVO! U Plavu - TEK DENTAL zubna ordinacija (26. okt. 2023)
   U Plavu je otvarena nova zubna ordinacija - dental office.
U kompletno opremljenoj zubnoj ordinaciji možete sanirati vaše zube: čišćenje- clining, popravke-filling, liječenje - root canal, krune i mostovi (porcelan i cirkonija)-crown & bridge, proteze-denture i naravno Implante-Implants.
TEK DENTAL - zubna ordinacija je na adresi Čarsijska br.9 Plav, a telephoni su: 067-330-454 viber:+382 67-330-454 ili +1646-578-9355 - Dr. Nurija (Nuka) Medunjanin Preljvukaj
Ni u sretnija vremena Gusinje nije imalo dva fudbalska kluba.    (26.10.2023)
   Ikao je odavno fudbal u Gusinju na marginama sveukupnih dešavanja u ovom gradu podno Prokletija, piscu ovih redova nije promakla vijest o rezultatima klubova tzv. UKS (Udruzenje klubova sjever) u kojoj se takmiči 9 klubova. Pomislićete da su nas privukli rezultati kluba/va iz Gusinje. Naprotiv, sami pogled na tabelu dovede nas u čudu, da ovaj grad broji ni manje, ni više nego 2 (DVA) fudbalska kluba - OFK Gusinje i FK Gusinje.
   Ne pamti se, počevši od 1933 godine kada se je formiran klub pod imenom "Sokolsko društvo", zatim 1945 kada formirano sportsko društvo Partizan, pa sve do 1969 godine kada je zvanično registrovan FK "Partizan" i perioda "zlatne" generacije ovog kluba u sezoni 1984/85 kada je po PRVI put u istoriji ovog kluba izboren plasman Republičku fudbalsku ligu Crne Gore, da u Gusinju kao danas postoje DVA fudbalska kluba.
  Ne treba biti previše pametan i zaključiti: u vremenu kada se kuburi sa igračkim kadrom i finansijama, van svake pameti je ovo što se dešava u Gusinju. Više je nego očito da se "plaća" danak nedomaćinskog vodjenja kluba FK Gusinje, što je kulminiralo i stvaranjem drugog kluba OFK Gusinje.
   Da paradoks bude veći jedan od klubova - FK Gusinje, u u 7 odigranih kola nalazi se na poslednjem - 9. mjestu, sa osvojenih 0 (nula) bodova i "fantastičnom" gol razlikom (-35) (slika u prilogu).
  Šta reći na kraju: NITI "MANJEG" MJESTA - NITI VIŠE KLUBOVA.
Rafet Hot, gl. urednik
Sjećanje na Jarović (Rama) Saljo i Jarović (Salja) Sabrija  (25. oktobar 2023.)
  Dragi tata danas je 19 godina kako nisi sa nama i 3 mjeseca mila majko od kako si nas i ti napustila.
   Utjehe nema i zaborav ne postoji. Premalo je riječi, a previše tuge da kažemo koliko nam nedostajete, a nedostajete mnogo. Živite u našim riječima svakog jutra, u našim mislima svakog dana, i u našim snovima svake noći. Ostavili ste veliku prazninu u našim srcima ali vaša plemenitost, dobrota i ljubav koju ste nam pružali zauvijek će ostati u našim srcima. Ponosni sto smo vas imali a tužni sto smo vas izgubili ali voljeni nikad ne umiru dok ima onih koji ih se sjećaju.
   Nek vam Allah dž.š. podari najljepše mjesto u dženetu, a vašoj dobroj i plemenitoj duši vječiti rahmet. Amin!
  Vaša djeca: Esad, Razija, Sabaheta, Jasmina, i Munira
U Sarajevu u organizaciji Zajednice Albanaca u BiH, održan JESENJI BAZAR tradicionalne albanske kuhinje i folklora.    (23.10.2023)
   U nedelju, 22.10.23.g. je u Sarajevu u organizaciji Zajednice Albanaca u BiH, održan JESENJI BAZAR tradicionalne albanske kuhinje i folklora. Domaćini su se potrudili da se albanska kuhinja i folklor adekvatno predstave prisutnima, pa je druženje potrajalo dugo u prijatnoj i toploj atmosferi, uz neizostavnu fljiju, trileće i druge slane i slatke delikatese.
  Elvira Dushi, predsjednica Zajednica Albanaca u BiH, i ostali članovi ovog udruženja, uložili su maksimalni napor da sve protekne u najboljem redu i pokazali su se kao pravi domaćini.
   Fotografijama u nastavku prenosimo dio atmosfere sa današnjeg događaja.
  Za web portal www.gusinje-plav.com iz Sarajeva, Abdullah Ibrahimagić
Denis Rašić: This is real America. (VIDEO)    (24.10.2023)
Sjećanje na Laličić (Fera) Mahiju-Mecu, rodj. Radončić  (1955-2022)  (24. oktobar 2023.)
  Dana 24. oktobra je godina od kako nije sa nama naša draga sestra Laličić (Fera) Mahija-Meca, rodj. Radončić.
  Duboka je tuga i praznina u našim srcima, a ljubav i sjećanje na tebe su vječni.
  Živjećeš u našim srcima kroz najljepše uspomene koje ne možemo nikad zaboraviti.
  Tvoji: braća Orlo, Ozren-Nulja i Orhan, i sestre Bahrija i Senada.
Sjećanje na Šeka (Kupa) Dervišević   (1958-2022)  (19.10.2022.)
   Godina dana kako si nas napustio. Još te očekujemo, još uvijek ne vjerujemo.
  Tvoja plemenitost, tvoj osmeh, riječi i toplota je nešto što nam mnogo nedostaje. Ponosni smo što smo te imali i zahvalni za sve što si uradio za nas. Zauvjek ćemo čuvati uspomene u našim srcima. Volimo te.
   Molimo Allaha da ti podari lijepi Dženet.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži’un.
   Tvoji najmiliji: supruga Fata, sinovi Kupo i Aldin, kćerke Mersina i Merlina, snahe, zetovi i unučad.
Sjećanje na Halima (Redža) Gačević   (1948-2022)  (19.10.2023.)
   Danas je godina dana od kako nisi sa nama voljeni naš.
   Ostala je bol i praznina vječna, ali i lijepa sjećanja i uspomene. Vječno ćemo te pamtiti.
   Da ti Allah podari lijep Dženet. Amin!
  Tvoji najmiliji.
Mr Huso Beli Brdakić: Saopštenje za javnost   (17.10.2023)
   Danas sam i zvanično izvršio primopredaju dužnosti potpredsjednika Opštine Gusinje. Izuzetno ponosan na rezultate koje sam za šest godina na mjestu potpredsjednika zajedno sa svojim koleginicama i kolegama ostvario.
   Posebno me raduje činjenica da sam bio na čelu projektnih timova i kod međunarodnih partnera odnosno donatora pozicionirao Opštinu Gusinje kao relevantnog partnera odnosno subjekta koji zna da dobije i upravlja donatorskim sredstvima.
  Tačnije, kroz saradnju sa njima, razne pregovore, zahtjevne procedure, komunikaciju i apliciranje za novčana sredstva uspjeli smo da zavrijedimo pažnju i dodijeljena novčana sredstva poštujući sve restriktivne procedure donatora utrošimo na pravi način kako bismo našim službama, štedeći sopstveni budžet, obezbijedili vrijednu opremu, vozila i druge materijalne stvari a sve u službi građana i posjetioca Gusinja.
   Tako smo za kratko vrijeme uspjeli da dobijemo četiri evropska IPA prekogranična granta vrijedna preko 700.000 eura, nekoliko projekata od diplomatskih misija vrijednih preko 300.000 eura i nekoliko manjih grantova vrijednih na desetine hiljada eura... nastavak teksta
Sjećanje na Rama (Beća) Neljković   (17. oktobar 2023)
  Dana 17.10.2023 navršava se 22 godine bez tebe.
  Vrijeme koje prolazi nije lijek za prazninu koja je ostala iza tebe. Hvala ti za sve trenutke koje si podijelio s nama, a nedostaješ u svim trenucima u kojima te nema.
  Tvoji najmiliji: supruga Igbala, sinovi Adis i Ernest, kćerke Enisa i Aida, zetovi, snahe, unučad i praunuk.
Na ahiret je preselila Hajrija (Murata) Čekić   (1938-2023)  (15. okt. 2023)
   U Njemačkoj je 14. oktobra 2023. godine na ahiret preselila Hajrija (Murata) Čekić, rodjena Neljković, u 85-oj godini života.
  O datumu dženaze ćemo Vas naknadno obavjestiti.
   Ožalošćeni: sinovi Dževat i Sehad, kćerke Bahrija, Suma, Ismeta i Senada, brat Rizo, zetovi Ekrem, Dzevad, Izet i Delvir, snahe i unučad, djeveričić, djevrične, bratanići, bratanične, sestričići sestrične rodbina i prijatelji.
Inna lillahi we inna ilejhi radži’un. Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti. (www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Adnana Hot   (25.4.1990. - 14.10.2017.)  (14. oktobar 2023)
  Taj 14-i oktobar je dan kad si se od svojih zauvjek odvojio. Prestali su pozivi i poruke. Telefon je utihnuo, ostala je samo tišina.
  Milioni riječi te nijesu vratili, ni izlivene rijeke suza nisu te i neće vratiti. Prošli su dani, nedelje, mjeseci i godine su prošle, a taj dan kad smo te izgubili nikad neće proći. Ti si bol koja se ne može preboljeti. Ti si uspomena koja će vječno živjeti u nama.
  Neka ti dragi Allah podari lijepi dženet, Amin!
  Tvoji najmiliji kojima nedostaješ.
Na ahiret je preselio Fehid (Muharema) Šaljanin   (1944-2023)  (13. okt. 2023)
  Sa žalošću i bolom javljamo rodbini, prijateljima i poznanicima da je u Gusinju, 12. oktobra 2023. godine preselio na Ahiret naš Fehid Šaljanin, u 80-oj godini života.
  Zdravoglava za muškarce će se primati u petak, 13. oktobra 2023. godine u restoranu Coloseum, od 18:00 časova, a za žene hajtar će biti u porodičnoj kući.
  Dženaza će se obaviti u subotu, 14. oktobra 2023. poslije podne namaza, a polazi od Nove džamije.
  Ožalošćeni: supruga Hasnija, sinovi: Ermin i Edin sa porodicama, kćerke: Bisera, Kumrija i Nurka sa porodicama, braća: Jašar, Zuvdija i Šućo sa porodicama, sestre Nazlija i Vasvija sa porodicama, kao i brojna rodbina i prijatelji. Inna lillahi we inna ilejhi radži’un - Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo. (www.gusinje-plav.com)
ZIMA STIŽE, DO OGRIJEVA NIKADA TEŽE: Bogati siromasi   (11. okt. 2023)
  Sezona grijanja na sjeveru je već počela, a ogrijevno drvo za mnoge je noćna mora. Šume su svuda okolo, ali prema trenutnim cijenama ogrijevna drva su za stanovnike ne samo sjevera, već čitave države, postala nerješivi problem. Njihova cijena je na maksimumu u odnosu na prethodne godine... nastavak teksta
Na ahiret je preselila DŽEVAHIRA, kćerka Huseinbega Redžepagića, supruga Ćazima Koljenovića   (1941-2023)  (9. okt. 2023)
  Sa neizmjernim bolom i tugom obavještavamo da je u nedjelju 08.10.2023.godine na Ahiret preselila naša Dževahira Koljenović, rođ. Redžepagić u 82. godini života.
  Zdravoglava za muškarce će se održavati u ponedjeljak, 09.10. od 18:00-22:00h i u utorak 10.10. od 08:00 -13:00h u restoranu Rifata Radončića u Gusinju.
  Za žene zdravoglava će biti u utorak 10.10. od 8:00-13:00h u Vezirovoj dzamiji u Gusinju.
  Dženaza namaz će se klanjati u utorak 10.10 2023. godine poslije podne namaza ispred Vezirove džamije.
  Ukop će se obaviti na mezarju u Koljenoviće.
  Hajtar će se obaviti u srijedu 11.10. od 8:00-12:00 u restoranu Rifata Radončića.
  RAHMETULLAHI ALEJHI RAHMETEN VASIAH
  Ožalošćeni: suprug Ćazim, kćerke: Dženeta i Azra, unučad: Irem i Džemail, zetovi: Sadjit i Fadil, brat Ismet sa porodicom, sestre: Nevzeta i Muvedeta sa porodicama, bratići i bratične, sestrići i sestrične sa porodicama, daidžići i daidžične, tetkići i tetkične sa porodicama, djeveri: Bajram i Suljo sa porodicama, zaovići i zaovične sa porodicama, bratstva: Koljendari i Redzepagići i ostala mnogobrojna rodbina, prijatelji i komšije. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Skender (Bećira) Mujović   (1973-2023)  (7. okt. 2023)
   U New Yorku je u četvrtak, 5.10.2023. godine u svojoj 50-oj godini zivota na ahiret preselio Skender (Bećira) Mujović.
Zdravogla će se održati danas, 7.10.2023. godine od 4pm do 12pm u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji. Dženaza namaz će se klanjati sjutra, u nedelju 8.10.2023. u 9am, nakon toga će se izvršiti dženaza na Hilside cemetery na adresi: 10-33 Oregon rd Cortlandt, NY.
  Ožalošćeni: otac Bećir, majka Sanija i mnogobrojna familija.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži’un. Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo.
Na ahiret je preselio Senad Demirović   (1972-2023)  (6. okt. 2023)
   U New Yorku je 5. oktobra 2023. godine na ahiret preselio Senad Demirović, u 52-oj godini života.
   Zdravoglava je danas, u petak 6. oktobra 2023. od 4pm do 9pm na adresi: 184 Canal St. Staten Island, NY 10304.
  Dženaza će se obaviti sjutra, u subotu 7. oktobra 2023. u 11am na adresi: Marlboro Memorial Cementary, 361 Highway 79, Morganville, NJ 07751.
  Ožaloŝćeni: supruga Nihada, kćerka Edina, sin Edin, majka Muzijene, brat Safet sa porodicom, brastvo Demirović, rodbina i prijatelji.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži’un. Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo.
Veliko Hvala !   (5. okt. 2023)
  Zahvalnost je znak plemenite duše.
  Amir Šabović, je bio plemenit.
  Neka ti je vječni rahmet Amire moj.
  Neka ti dragi Allah dž.š. podari lijepi dženet.
  Zauvijek ćeš ostati u mom sjećanju.
  Zufer S. Bektešević.
Plavljani i Gusinjani u BiH su tuzni, zbog iznenadnog preseljenja na bolji svijet, rah. Amir Šabović.   (4. okt. 2023)
  Rah. Amir Šabović je bio jedan od osnivaca ZDPiG, clan UO ZDPiG za Bh, predsjenik Skupstine i jedan od najaktivnijih clanova ZDPiG za Bh. Bez njega, ZDPiG nece vise nikad biti ono sto je bilo sa njim. On je bio nezamjeljiv. Veliki borac za afirmaciju obicaja i veza sa PiG. Tesko je naci prave rijeci za njega, njegovu licnost i doprinos koji je dao u borbi za ocuvanje drzave BiH, ocuvanje nasih dobrih obicaja i jedinstva u ZDPiG. VELIKI ČOVJEK, nedostajat ce svima nama, meni posebno.
  Deset godina, koliko sam bio predsjenik ZDPiG, pored njega i sa njim osjecao sam veliku potporu, iskrenost i poptporu koju je daovao u radu ZDPiG. Imao je zelju, i radio je na tome da se objedine sva ZD PiG u svijet sa sjedistem u Sarajevu, ovu dobru ideju rah. Amira, sigurno cemo nastaviti. Bio je VELIKI ČOVJEK.
   Molim dragog Boga da mu oprosti grijehe i podari mu lijepi Dzenet. Porodici i brastvu Šabovic, Ferovic i Hadzimusovic sabura.
   Salih Šabović predsjednik SKUPŠTNE ZDPiG za BiH
Aplel za pomoć Hadži Hadžaj   (4. okt. 2023)
   Hadži Hadzaj je septembra mjeseca bio na godišnjem odmoru u svojoj domovini na Kosovu kada se nesreća dogodila; udario ga je automobil koji je jurio dok je hodao u blizini svoje porodične kuće. Ima traumatske ozljede mozga, zadobio je mnogo prijeloma lobanje i lica, unutrašnje i vanjsko krvarenje, otok, slomljenu ruku, slomljena rebra i pneumotoraks (kolaps pluća). Nakon CT skeniranja, doktori su ga odmah stavili u indukovanu komu kako bi odmorili tijelo i smirili mozak. Kako bi izbjegli dalje oštećenje, liječnici su morali izvršiti hitnu dekompresivnu kranijektomiju dan nakon nesreće. Nakon operacije krvni pritisak mu je ostao nizak, usput je imao nekoliko transfuzija krvi. 20. septembra, doktori su Hadžiju napravili još jedan CT, s obzirom da je otok malo pao, odlučili su da počnu da ga odvajaju od sedacije. Osim refleksivnog pokreta, nije otvorio oči niti je odgovorio na bilo kakve komande ili stimulaciju. Za ovu fazu njegovog oporavka i za najbolju njegu i rezultate, mi smo zajedno sa ljekarima odlučili da Hadžija prebacimo u bolnicu u Tursku.
Upućujemo apel svima ljudima velikog srca da doniraju za Hadžijno liječenje putem www.gofundme.com
Na ahiret je preselio Idrizović (Mustafa) Nedžad   (1949-2023)  (4. okt. 2023)
   U Mostaru je u utorak, 3.10.2023. godine na ahiret preselio Idrizović (Mustafa) Nedžad, u 75. godini života.
  Dženaza namaz će se klanjati u četvrtak, 5.10.2023. godine u 14:30h na gradskom mezarju Sutina, gdje će se rahmetlija i ukopati.
  Ožalošćeni: supruga Vezirka-Veska, braća Sedžad, Sead i Izet, porodice Idrizović, Radončić, Jarović, Kastrat, Burazerović, Primorac, mnogobrojna rodbina i prijatelji.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži’un. Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti.(www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Redžep (Šaćir) Hadžimušović   (1941-2023)  (4. okt. 2023)
   U Sarajevu je u utorak, 3.10.2023. godine na ahiret preselio Redžep (Šaćir) Hadžimušović, u 82. godini.
  Dženaza će se obaviti u četvrtak, 5.10.2023. godine u 14:00h na gradskom mezarju u Vlakovo.
  Ožalošćeni: supruga Nimeta, kćerka Elvira, zet Ahmed, unuka Berina, bratići i bratične sa porodicama, te porodice Hadžimušović, Softić, Zejnelović, Nikočević, Šabović, Ferović, Spahija, Djukanović, Bašić, Olević, Redžepagić, Kulenović, Kuraja, Rašić, Šalja, Gutić, Lalić, i ostala mnogobrojna rodbina, prijatelji i komsije.
   Tehvid će se proučiti istog dana u 14:00h u Istikal džamiji na Otoci.
  Kuća žalosti ul. Hamdije Čemerlića 17/II Pofalići.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži’un. Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti.(www.gusinje-plav.com)
Dr. Almir Džurlić odbranio doktorsku disertaciju iz oblasti Neurohirurgije i postao doktor medicinski nauka   (3. okt. 2023)
   Iz Sarajeva nam stiže prekrasna vijest. Naš brat dr. Almir Džurlić, je odbranio doktorsku disertaciju iz oblasti Neurohirurgije i postao doktor medicinski nauka, čime je učinio ponosne ne samo nas njegove najblize, već i Plavljane i Gusinjanje u Sarajevu i širom svijeta.
Uspjeh je već ako se zna da Almir ima samo 37 godina, i time je postao jedan od najmlađih na Balkanu, a možda i šire.
Trenutno radi kao Neurohirurg na Kliničkom Centru Univerziteta u Sarajevu i predaje na medicinskom fakultetu u oblastima hirurgije i neuroznanosti.
ZAVIČAJNI VREMEPLOV   (2. okt. 2023)
Dragi zavičajci,
nastavljamo sa objavljivanjem starih snimaka.
Na redu je Zavičajno veče iz 1996.godine.
Da se malo podsjetite kako je bilo, ali i da se pripremite za predstojeće koje nam uskoro dolazi.
Svako dobro !
Na ahiret je preselila Hajrija Laličić, rodj. Jakupović   (1933-2023)  (2. okt. 2023)
   U Gusinju je danas na ahiret preselila Hajrija Laličić. rodj Jakupović, u 90-oj godini života.
   Zdravoglava je danas, 2.10.2023. god. od 18h za muŝkarce u kafani Rifata Radončića, a za zene u porodičnoj kući.
  Dženaza će se obaviti u utorak, 3.10.2023. godine u 13:30h na gradskom mezarju u Gusinju.
  Ožaloŝćeni: sinovi Ŝućo i Muharem, ŝćerke. Zuma, Muna, Surka i Naza, brat Ibrahim, sestre Bahtija i Seljvija, unučad i paraununučud, rodbina i prijatelji.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži’un. Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo.
Sjećanje na Nasa Koljenovića  (1937-2021)  (28. sep. 2023)
  Prošle su dvije godine od kad si nas napustio. Tvoja neizmjerna ljubav, mudrost, i podrška bili su temelj naše porodice. Bol ce zauvjek postojati, ali utjehu nalazimo u najlepšim uspomenama koje si stvorio kroz svoju ljubav, toplinu i osmjeh koji nam puno nedostaje. Ostavio si tragove koji se ne brišu i dobrotu koja se pamti.
   Zauvjek ćeš biti u našim srcima s ljubavlju, ponosom i poštovajnem što smo te imali.
  Inna lillahi we inna ilejhi radži ‘un. Svi smo Allahaovi i njemu se vraćamo.
   Tvoji najmiliji: supruga, sinovi, kćerke, snahe, zetovi i unučad.
Nove donacije za SEBILJ I SAHAT KULU u Gusinju   (27. sep. 2023)
  Novi donatori za SEBILJ i SAHAT KULU u Gusinju.
- Radončić R. Elvis $150
- Ismet Šujak $100
- H. Ragip Čekić $250
- Ismet Pjetrović $250

Do sada ukupno donirano $64,160, plus 300 eura.
Za vaše donacije možete se obratiti Ragipu Čekić, Ismetu Pjetrović, Smaju Srdanović, Ago Koljenoviću.
Medijski sponzor ove akcije je web portal Gusinje-Plav.com

U Sarajevu obilježena 29. godišnjica pogibije Zama Dučića, zlatnog ljiljana i komandanta 101. motorizovane brigade   (25. septembar 2023)
  Danas (25.09.2023.) je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu obilježena 29. godišnjica pogibije Zama Dučića, zlatnog ljiljana i komandanta 101. motorizovane brigade.
  Obilježavanju su prisustvovali visoki zvaničnici (Željko Komšić-predsjedavajući predsjedništva BiH, Osman Osmanović-kantonalni ministar za boračka pitanja, Samir Avdić-zamjenik gradonačelnice i drugi), porodica i rodbina, predstavnici mnogih boračkih i civilnih Udruženja, ali i veliki broj naših zavičajaca.
   Prisutne je pozdravio i o fahmetli Zamu govorio njegov ratni drug Bajro Čomor, aktuelni predsjednik Udruženja 101. brigada Sarajevo i organizator ove manifestacije. Najavio je i pokretanje velikog turnira u streljaštvu koji će nosti ime "Zamo Dučić". Predviđeno je da se prvi takav turnir održi u drugoj polovini oktobra ove godine.
  Jučer (24.09.23.) je organizovan obilazak na mjesto pogibije komandanta Zame i šest njegovih saboraca, na planini Jasen (Nišićka visoravan).
   Fotografijama u nastavku prenosimo dio atmosfere sa današnjeg i jučerašnjeg dešavanja, kao i druženja nakon manifestacije, čiji je pokrovitelj bio naš zavičajac, ugostitelj Skender Malagić.
  Za web portal: www.gusinje-plav.com, iz Sarajeva izvještaj pripremio Suad Ibrahimagić.
Sjećanje na Zuka Gutića   (24. septembar 2023)
  Dana 24. 09. 2023. godine navršavaju se dvije godine od kako je preselio naš voljeni Zuko Gutić.
   Dragi naš Zuko, bol za tobom je tu kao prvog dana, vrijeme prolazi ali uspomene na tebe žive u svakom našem danu i ostaće zauvjek.
   Molimo Milostivog Allaha dž.š. da tvojoj smirenoj duši podari najlepše mjesto u Džennetu i u njemu te sastavi sa tvojim najmilijima, Amin.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži’un. Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti.
 Supruga Emira, kćerke Maja i Elvira, sin Elvis, bratanac Senad, snaha Dalida i unučad.
Akcija za pomoć pionirima/petlićima FK Jezero iz Plava  (23. sept. 2023.)
  Seniorska ekipa FK Jezero je, zajedno sa FK Budućnost, lider na tabeli Prve lige Crne Gore.
   Mladje kategorije pioniri/petlići se takmiče u Sjevernoj regiji 2023/24, koja broji 12 timova. Za sve te utakmice neophodni su troškovi putovanja, sudija, delegata,...itd.
   Zato su navijači i ljubitelji ovog kluba pokrenuli akciju u New Yorku da se pomogne najmladjim kategorijama fudbalera FK Jezero, koje uspješno trenira i vodi Miško Neković.
   Za vaše donacije možete se obratiti sl. licima: Šabović Izet 646-261-7734, Kastrat Damir 917-843-2529, Šaćir Mačkić 914-274-7909 i Rafet Hot 646-808-6490.
   Medijski sponzor je web portal Gusinje-Plav.com.
Sanel Balić dobio podršku da upravlja Gusinjem  (23. sept. 2023.)
  Nije bitno ko je predsjednik Opštine, ja ili neko drugi, ali je bitno da su se partije složile da je vrijeme da Gusinju bude bolje. Ovim nije u potpunosti promijenjena struktura lokalne vlasti, ali u toj vlasti više neće biti DPS-a, rekao je Balić (BS)... nastavak teksta
"Ne vredi žaliti, život je tu da se živi..."    (22. septembar 2023)
  "Kao da se na završetku ljeta i sunce malo umori i svakim danom sve ranije ide na počinak...
  Ništa ne podsjeća na prolaznost kao dani septembra koji su sve kraći i bježe, bježe...
  A s njima je i ljeto sve dalje ostaje negdje u naborima duše, zapisano u sećanju sve ono što smo uradili i sve ono što smo planirali a nismo mogli i sve ono što smo mogli, a nismo se usudili...
  Treba znati izbaciti žaljenje iz duše, hraniti je nadom, prirodom, poezijom i lijepim mislima...
  Ne vrijedi žaliti, život je tu da se živi, a mi smo samo prolaznici na zemlji na tom neku putu ka horizontu vječnosti.
  Jednoga dana kad pođemo (to nam je obaveza) sve što ćemo ponijeti je ono što smo drugima dali ... i dušu .... i ništa drugo..."
  Mariana Kunbar Selma
Sanel Balić novi predsjednik opštine Gusinje  (22. sept. 2023.)
  Sanel Balić iz Bošnjačke stranke novi je predsjednik opštine Gusinje. To je danas odlučeno na sjednici Skupštine opštine Gusinje.
  Za Balića je glasalo 20 odbornika. Za je bilo sedam odbornika Albanske koalicije, šest odbornika Socijaldemokrata, tri odbornika Demokratske partije socijalista, jedan odbornik Socijaldemokratske partije, isto koliko i odbornika Socijalističke narodne partije.
  Dosadašnja predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić iz redova Demokratske partije socijalista DPS, je kako je CdM sinoć objavio, podnijela ostavku na tu funkciju.
Refik Refko Radončić odbio da bude kandidat za predsjednika Opštine Gusinje  (22. sept. 2023.)
  Biznismen i prvi predsjednik Fondacije Gusinje u Njujorku Refik Refko Radončić, odbio je da bude kandidat za predsjednika Opštine Gusinje, saznaje nezvanično CdM.
   Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Gusinje odbornici bi trebalo da biraju predsjednika te opštine.(CdM)
Anela Čekić podnijela ostavku: Pregovori i dalje traju, DPS očekuje da će ostati na čelu grada   (21. sept. 2023.)
  Predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić (DPS) večeras je podnijela ostavku na tu funkciju.
  Kako su nam nezvanično kazali iz DPS-a i dalje traju pregovori, i očekuju da ta partije ostane na vlasti u Gusinju.
Razmisli - Imaj vremena da ŽIVIŠ   (21. sept. 2023.)
Sjećanje na Sabriju (rođ. Mulić) Čekić   (1933-2020)  (21. septembar 2023)
   Danas je treća godina otkako nas je napustila naša draga majka.
   Njeno srce je uvek bilo ispunjeno ljubavlju prema svima nama, iako više nije s nama, njeno prisustvo i dalje osjećamo u svakom trenutku naših života i njene riječi mudrosti koje su nas vodile kroz život.
  Tuga u našim srcima je duboka, ali isto tako i čast što je ona bila naša majka. Njena prisutnost u našim sjećanjima ostaje neizbrisiva, a njena ljubav i mudrost inspirišu nas svakog dana. Njeno naslijeđe živi kroz nas, i mi ćemo je čuvati s ljubavlju i poštovanjem zauvjek.
  Inna lillahi we inna ilejhi radži'un - Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”
  Tvoji najmiliji: sinovi, kćerke, unučad, praunučad, zetovi i snahe.
Sjećanje na Sabriju (rođ. Mulić) Čekić   (1933-2020)  (21. septembar 2023)
  Sjećanje na moju milu i jedinu majkicu.
   Danas je dan kad si me ostavila i danas mi fališ kao svaki dan majko moja.
   S'ljubavlju koju smrt ne prekida i sa tugom koju vrijeme ne liječi živjet ćeš vječno u mom srcu majkice moja mila.
   Tvoja Eliza.
GLEDAJMO SE - NP Prokletije-nazadovanje ili razvoj    (20. septembar 2023)
Na ahiret je preselio Muratagić Emruša Iso   (1936-2023)   (20. sep. 2023.)
  Dana 19.9.2023. god. na ahiret je preselio Muratagić Emruša Iso, u 88-oj godini života.
  Dženaza polazi 21.9.2023. god. u 13:00h od Šabovića džamije na mezarje Šehovića.
  Hajtar je u četvrtak, 21.9.2023. u restoranu Beškovića.
  Džeznaza namaz se klanja u Šabovića džamiji.
  Ožalošćeni: supruga Sofija, sinovi Sebadin i Abedin, kćerka Ehlimana, brat Džafer sa suprugom Bahtijom, bratanić Irhan, bratanične, sestre sa porodicama, rodbina i prijatelji.Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Radončić Nadžiju - Načku, rodj. Bicić    (20. septembar 2023)
  Majko,
   Danas se navršava tužna godina od kad nisi sa nama.
  Majkice,
  koliko puta smo se okrenuli da te opet vidimo na prozoru kako nam mašeš dok odlazimo, ali uvjek vidimo prazno mesto gde si stajala i čekala nas. Još uvjek očekujemo tvoj telefonski poziv da nas pitaš kako smo i da nam zelis samo čuti glas. Još uvek bih da te pozovemo, ali glas ostaje duboko u grudima da sa bolom znamo da nisi ni pred vratima ni na prozoru. Ostavila si tragove koji se ne brišu i dobrotu koja se pamti. Vjećno ćeš zivjeti u nama, kroz najljepše uspomene koje bolno podsjecaju na ljubav i pažnju koju smo tvojim odlaskom izgubili, ali uvek ćeš biti tu u našim srcima s ljubavlju, ponosom i poštovanjem što smo te imali. Čuvaćemo uspomene na tvoj lik, dobrotu i nesebičnost, jer voljeni ne umiru već žive zauvjek u našim srcima. Za sve ti hvala MAJKO …
  NEDOSTAJEŠ JAKO…
   Tvoji sinovi Braho, Burda i ćerka Sabina.
  EL FATIHA
Sjećanje na Radončić Nadžiju - Načku, rodj. Bicić    (20. septembar 2023)
  Najdraža Nano, neizmjerno zahvalni što smo te imali u našim životima svih ovih godina, ali ova prošla godina je bila najteža kao i prva bez tebe. Bol će zauvek postojati, ali utjehu nalazimo u najljepšim uspomenama koje si stvorila kroz svoju iskrenu ljubav, toplinu i taj osmijeh koji nam puno nedostaje. Znamo da si sa punim srcem i ponosom napustila ovaj dunjaluk, i znaj da ćemo nastaviti da te činimo ponosnom. Uvjek ti hvala za sve što si nam značila. Vječno te volimo i pamtimo Nana Majko.
  Dino, Edo, Dida, Emma, Lia, Roko i Sabina.
  El Fatiha
Prodajem imanje u Gusinju (Jondže).   (19. septembar 2023)
  Prodajem imanje u Gusinju (Jondže), površine 77 ari. Moguća prodaja i u placevima. Cijena po dogovoru.
  Kontakt tel.:    +1-201-213-4341


Umra trip - put u Meku i Medinu od 16. do 26. Novembra (Thanksgiving Weekend)   (19. sept. 2023.)
   Naša omladina organizuje:
  Umra trip - put u Meku i Medinu od 16. do 26. Novembra (Thanksgiving Weekend)
  U cijenu je uključeno:
  - avio karte
  - vize
  - hoteli (5 star sa doručkom)
  - vodiči i posjete
  - ihrami
  Pošto je broj mjesta ograničen molimo vas da se prijavite do Sep. 14.
  Za više info. posjetite sljedeći link
Na ahiret je preselio Adem (Halit) Bašuljević   (1952-2023)   (19. sept; 2023.)
  Dana 18. sept. 2023. godine u Connecticut (SAD) na ahiret je preselio Adem (Halit) Bašuljević u 72-oj godini života.
  Zdravoglava se prima u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji, danas 19.9.2023 od 2 sata poslije podne do 11 sati naveče.
  Dženaza namaz se klanja u srijedu, 20.9. u 9:00 sati izjutra u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji, nakon čega će se izvršiti dženaza u Connecticut, na adresi: 850 Meriden Road Waterbury CT 06705.
  Ožalošćeni: supruga Nusreta, sinovi Damir, Naser i Ruždija, kćerke Sabina, Vildina, Medina i Enisa, braća Enver Safet i Nedžad, sestre Nurija i Sabira, kao i mnogobrojna porodica i prijatelji. Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselila Nurija (Ragip) Muljković   (1956-2023)  (19. septembar 2023)
  Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je u Plavu dana 19.9.2023. u 68.godini na ahiret preselila Nurija (Ragip) Muljković, rođena Rugovac.
  Dženaza polazi u srijedu, 20.09. u 14h, a kreće od Šabovića džamije na mezarje Šehovića.
  Ožalošćeni: suprug Ragip, ćerke: Aldijana, Arijana, Suanita i Zineta, zetovi Edin i Amel, unučad: Daris, Dalija i Asja, braća i sestre, porodice Muljković i Rugovac i ostala mnogobrojna rodbina. Inna lillahi we inna ilejhi radži'un!- Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo!(www.gusinje-plav.com)
Rizah Rizo Gruda poklonio je zapis Opštini Gusinje o Gusinju i Gusinjanima.   (19. septembar 2023)
   U petak 15.09.2023.godine naš sugrađanin koji živi u Novom Pazaru gosp. Rizah Rizo Gruda poklonio je zapis Opštini Gusinje o Gusinju i Gusinjanima.
  Tim povodom u kabinetu je gospodina Grudu ugostila predsjednica opštine Anela Čekić sa saradnicima Husom Brdakićem i Edonom Balidemajem. Predsjednica Čekić se u svoje ime i u ime kolektiva Opštine Gusinje zahvalila gospodinu Grudi na divnom gestu... nastavak teksta
"Zahvalni smo i ponosni što imamo ovakvog čovjeka za primjer čije dobro i Gusinju traje decenijama."   (19.9. 2023.)
   Poštovana braćo i sestre, es- elamu alejkum.
  Ovih dana u Gusinju boravi jedan od naših najpoznatijih Gusinjana, gospodin Ismet Šujak. I dok objavljujemo ove rjetke, a puni smo riječi, ljubavi i lokal-patriotizma, sa dužnim poštovanjem moramo govoriti o ovom neumornom insanu, koji je itekako profilisan i može se nazvati "Sinom Gusinja", i to ne bez malog razloga. Ismet već neko vrijeme ima popriličnih zdravstvenih problema i u najmanju ruku otežano djeluje i svojim svakodnevnim aktivnostima, ali ga to nikako ne sprječava, da da svoj doprinos na svakom planu, kada je u pitanju razvoj i boljitak Gusinja, Plava, našeg stanovništva, čitave Crne Gore, Kosova, BiH, Sandžaka i šire... Ali svakako, njegove misli su najviše okrenute rodnom kraju... i ne mogu se otrgnuti utisku, a da ne kažem da u Gusinju i Plavu, nije pokrenuta akcija, a da on prvi, i uticajem kojeg ima na ljude da svoj doprinos da se iste realizuju i na taj način pomogne ili olakša svrha namjene.
  Gospodin Šujak je izričito tražio i da posjeti IKC Gusinje, da se lično uvjeri urađenim i da da svoje mišljenje o istom. U posjetu je došao sa svojom hanumom i nije krio oduševljenje sa svim urađenim, kao i sigurnim govorom kriz šapat " OVAKO SAM NEŠTO I OČEKIVAO DA BUDE...".
   U razgovoru sa njim, svjedoči da je dosta bilo primitivnog djelovanja u prošlosti, da čak vuče traume iz djetinjstva, od organizacije dženaza po kuća, dvorišya, sa šatorima i čaršafima i svim što je možda bilo adekvatno za ono vrijeme, ali i da vjeruje, da ćemo sa IKC Gusinje u potpunosti promijeniti navike, modernizovati i potpuno uljepšati organizaciju svih dešavanja i javnih skupova koji su i duhu vjere, kulture i tradicije, kao i to da je Gusinju odavno trebao jedan ovakav objekat, jer sva naša sela imaju svoje domove, kao i komšije katolici i pravoslavci da su odavno riješili to pitanje, i da čak, iako je ćaršija prva trebala da ima ovakav objekat, dosad to nije ispunilo njegova očekivanja, i da će IKC ubrzo promijenit čak i način života...
  U jednom trenutku je kao kroz neku ljutnju rekao nešto što nisam razumjeo, i nakon što sam ga ponovo upitao za tu reakciju, rekao mi, da je ljut što IKC Gusinje, nije završen do kraja, da razumije da ne građen u "SRCU KORONE", da se mnogo toga uradilo, ali da naš NAROD ne ostavlja stvari nezavršenima. Kako se uvjerio da je gotovo skoro 90% radova finalizirano, zamolio me da kažem, da On lično poziva sve naše ljude, da se ne šalimo, nego onako kako On poznaje dobro naš narod, da smogne snage i da se ovaj objekat konačno završi. I hoće ako Bog da ova svjetiljka brzo zasijati nad našim svodom...
  Zahvalni smo i ponosni što imamo ovakvog čovjeka za primjer čije dobro i Gusinju traje decenijama. Želimo mu ugodan boravak kod svoje kuće i da se što prije oporavi i da dugo i dugo bude naša dika i ponos kao što je i dosad- Amin.
  Alen ef. Šabović
Prodajem povoljno parcelu u Dosudje - Gusinje    (18. sept. 2023.)
  Prodajem povoljno parcelu u Dosudje - Gusinje na magistralnom putu Gusinje - Plav površine 50 ari.
  Parcela je pogodna za izgradnju ugostiteljskih objekata, a po DUP-u opštine Gusinje parcela je označena za izgradnju benzinske pumpe. Gradska voda i struja su uz magistralni put.
  Za sve informacije možete se obratiti na telefon +382 67 017 982 (Viber)
Zahvaljujući našoj dijaspori djeca i omladina sa posebnim potrebama i ove godine boravila na moru   (18.9. 2023.)
  "Upućujem zahvalnost našim dragim, uvaženim, poštovanim donatorima, koji su i ove godine omogućili našoj djeci sa smetnjama u razvoju, odmor, ljetovanje i lijepo druženje na moru sa roditeljima, u trajanju od 11 dana.
  Još jednom veliko hvala svim donatorima .
  Allah vas nagradio i nafaku uvećao."
  Bela Medunjanin, pred. NVU HELP Plav
Sjećanje na Bektešević Muradiju-Mušku, rodj. Čekić   (1953-2022)  (18. septembar 2023)
  Voljena naša, godina je od tvog preranog odlaska.
   Ostali smo bez tvoje nenadoknadive ljubavi koju si nam pružala.
  Ostaje sjećanje ponosa, tuge, bola i ogromne praznine.
  Tvoj lik, hrabrost, dobrotu i plemenitost čuvaćemo zauvjek u našim srcima.
  Neka ti Allah podari dženet, a mi ćemo te čuvati od zaborava.
  Tvoji: sin Almir, kćerke Adila i Eldina, snaha Anela, zetovi i mnogobrojna unučad
Sjećanje na naše najmilije Jusufa i Mušku Bektešević.    (18. septembar 2023)
  11. je godina kako nije sa nama naš tata i deda Jusuf, a danas 18.09.2023. je godina dana od kad nas je napustila i naša majka i baba Muška.
   Sa ponosom koračamo dalje kroz život, baš onako kako ste nas i naučili. Hvala Vam za svu ljubav i pažnju koju ste nam poklonili. Čuvaćemo Vas od zaborava.
   Da Vam dragi Allah dž.š. podari najljepše mjesto u dženetu!
  Zauvijek ste u našim srcima: Vaša djeca i unučad
Hasko Mrkulić i Ismet-Smiri Mrkulić rodnom Desnom Grnčaru “poklonili” rasvjetu u dužini od 3km   (17. septembar 2023)
  Kuda god da životni putevi odvedu našu dijasporu nikada se ne zaboravlja zavičaj i mjesto od kojeg su se otisnuli u svijet. Najsvežiji primjer su Hasko Mrkulić i Ismet-Smiri Mrkulić, poznati biznismeni na privremenom radu u New Yorku, koji su ovih dana svome zavičaju poklonili nešto o čemu su sanjale generacije stvanovnika Desnog Grnčara (Opština Gusinje).
   Zahvaljujući njihovom finansijskom ulaganju postavljena je električna rasvjeta u Desnom Grnčaru u dužini od 3 kilometra, na potezu od Kuća Djekovića do Kasarne u Grnčar, čime će i ovaj dio opštine Gusinje "progledati".
  U razgovoru sa Haskom i Ismetom, rekoše nam da zahvalnost duguju i opštini Gusinje, koja je bila veoma ekspeditivna u dijelu papirologije i odobrenja u vezi ovog projekta.
Sjećanje na Haljilja (Šaćir) Srdanović   (17. septembar 2023)
  17.09.2023.g. navršavaju se tri tužne godine otkako nije sa nama naš Haljilj (Šaćir) Srdanović.
   Dani puni tuge ne mogu izbrisati sjećanja na tebe. Ostala je tvoja dobrota i pažnja koju si nam pružao.
   S velikom ljubavlju i ponosom spominjemo trenutke s tobom.
   Neka ti Allah dž.š. podari lijepi džennet.
   Tvoja porodica
Sjećanje na našeg dragog brata Haljilja (Šaćir) Srdanović   (17. septembar 2023)
  Dragi naš brate,
  velika ljubav koja nas je spajala nikada nije iščezla.
  U našim srcima i mislima je svaki trenutak proveden s tobom.
  Neka te dragi Allah uvede u džennetske bašte.
  Tvoje sestre:Seka Redžepagić, Kumrija Parić i Sanija Srdanović sa porodicama.
Sjećanje na Julević Muharema-Mulja   (2003 - 2023) (16. septembar 2023)
  Tvoja neizmjerna ljubav, mudrost i podrška bili su temelj naše porodice. Zahvalni smo za sve što si uradio za nas. Nema riječi koje mogu opisati koliko nam nedostaješ i koliko tvoja odsutnost boli. Ostaćeš zauvijek u našim srcima i sjećanjima.
  Volimo te i čuvamo od zaborava.
  Tvoji najmiliji.
BOEMI NIKAD NE UMIRUUU!
Sjećanje Šabana-Brecu (Ibrov) Vukelj   (1944-2023)  (16. septembar 2023)
  Predugo je prošlo otkako si nas napustio. Nedostaju nam tvoje priče, tvoj smijeh, tvoje šale i što je najvažnije tvoje vodstvo i mudrost.
   Uvijek si u našim srcima i sjećanjima.
   Tvoja porodica, prijatelji i voljeni koji imaju lijepe uspomene i osmijeh kada se prisjete trenutaka koje smo svi dijelili.
Na ahiret je preselila Emira Jadadić, rodj. Purišić   (1929-2023) (15. septembar 2023)
   U New Yorku je 14.9.2023 godine na ahiret preselila Emira Jadadić, rodj. Purišić, u 95-oj godini života.
   Zdravoglava će se održati u petak 15.9.2023. od 2pm u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji.
   Dženaza će se obaviti u Plavu, a o terminu ćemo vas naknadno obavijestiti.
   Ožalošćeni: sin Rahman, kćerke Šućurija, Ćama, Mirsada, Sehada i Ema, snaha Remzija, brat Sadrija, sestra Ferka, zetovi Rifat, Bajram i Sabahudin, unučad i paraunučad, bratstva Jadadić i Purišić, rodbina i prijatelji. Inna we lilahi we inna ilejhi radži’n - “Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo”
Na ahiret je preselila Radončić rodj. Čekić (Avdo) Zalja   (1936-2023)  (14. septembar 2023)
  U Zenici, (BiH) 13, septembra 2023, godine na ahiret je preselila Radončić rodj. Čekić (Avdo) Zalja u 87-oj godini života.
  Dženaza namaz i ukop će se obaviti u petak, 15. septembra, 2023 na gradskom mezarju Prašnice u Zenici u 14:00h poslije džuma namaza.
  Ožalošćeni: kćerka Nusreta, sinovi Nusret i Ervin, zet Emir, unučad Dino, Una, Hana, Vedad i Mirza, snahe Belma i Medina, sestre Bahta,Hurka, Šećka, Mulja, Roca i Sevda, porodice Radončić, Čekić, Omeragić, Vidimlić, Šehović, te ostala mnogobrojna rodbina, komšije i prijatelji.
Na ahiret je preselio Sadrija (Hasa) Radončić   (1960-2023) (13. septembar 2023)
   U New Yorku je 12.9.2023. godine na ahiret preselio Sadrija ( Hasa) Radončić, u 64 godini života.
  Zdravoglava je u četvrtak, 14.9.2023. godini u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji od 4pm do 12pm.
   Dženaza namaz se klanja sjutra, u petak 15.9.2023. u 9am, nakon čega će se obaviti dženaza na Washington mezarju na Long Islandu.
   Ožalošćeni: supruga Esma, sinovi Alis i Admir, kćerka Aldijana, snahe Olga i Edina, unučad Aiden i Reyna, braća Bedrija i Fadilj sa familijama, bratstvo Radončić, prijatelji Koljenović, dajdže Deljanin i mnogobrojna rodbina. Inna we lilahi we inna ilejhi radži’n - “Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo”
Sjećanje na Halita-Haljka (Omera) Čekić  (1957-2020)  (12. septembar 2023)
  Prošle su tri tužne godine kako više nisi s nama.
   U našim si mislima, a sjećanje na tebe zauvijek će ostati u našim srcima.
  Kazu i kad nekog više nema duša ne umire. Mi to osjećamo!
  Prisutan si u svakoj našoj radosti i tuzi, u svakom našem osmijehu i suzi.
  Slomljeno je krilo, al' pamti se let, ti ćeš vječno biti naš zavjet.
  Tvoja djeca: Ali, Mirsada, Amella i Sibela
Sjećanje na Deljanin (Ibrahima) Murata - Culja   (1933 - 2015)   (12. septembar 2023)
  Dragi Babo, osam godina prodjoše od kako nisi medju nama. Sa bezgraničnom ljubavlju, poštovanjem i ponosom naša srca kucaju za tebe. Prisutan si u svakom našem dahu.
  U svim ovim godinama koje su prošle nedostaje nam Tvoje prisustvo, iskrena podrška i beskrajna ljubav. Tvoj dragi lik i Tvoja dobrota zauvijek će ostati u našim srcima.
   Da ti dragi Allah podari dženet.
   Tvoji najmilji: supruga Sadika, sin Safet, snaha Sabaeta, tvoja unučad i parunućad, i ostala rodbina.
Inna lillahi ve inna ilejhi radzi'uun- Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo.
Na ahiret je preselio Kadribašić (Selma) Mirsad   (1975-2023)   (12. septembar 2023)
  U New Yorku je 10. septembra 2023. godine preselio na ahiret Kadribašić (Selma) Mirsad u 47-oj godini života.
  Dženaza namaz će se klanjati u utorak, 12. septembra, u 8:30 sati u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji.
  Nakon toga će se obaviti dženaza na Washington Memorial Park na adresi: 855 Canal Road Mt. Sinai, NY 11766
   Ožalošćeni: braća Sead i Adis, brat od strica Mersid, snahe, bratanići i bratanična, hala Hadzira, tetke: Muzafera, Ljutvija, Rizabeta i Sabaheta, bratstva Kadribašić i Radončić i mnogobrojna rodbina i prijatelji.
   Inna we lilahi we inna ilejhi radzi’n - “Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo”
Sjećanje na Amira Rašića   (12. septembar 2023. god)
   Na današnji dan prije šesnaest godina preselio je na ahiret naš voljeni Amir Rašić.
  Njegova plemenita duša, primjerima kojim nas je učio, ostaće vječno u našim srcima.
Njegov lik i dobra djela koja je ostavio, nikada neće umrijeti sve dok žive njegovi voljeni: supruga Nadira, sinovi Senad i Mirsad, kćerke Mirsada, Alma i Aida, brat Rizo, sestre Nurija, Sevda i Nadža, kao i mnogobrojna familija i prijatelji.
   U ime Allaha milostivog samilosnog nanijetismo proučit el-fatihu pred dušom našeg voljenog rahmetli Amira Rašića.Molimo svevišnjeg gospodara svjetova da mu podari vječni rahmet i najljepše mjesto u dženet. Amin.
Sjećanje na Čekić (Omera) Halit Haljko   (1957-2020)  (12. septembar 2023)
  Danas je treća godina od kako si nas napustio dragi naš brate Halja. Tvoj prerani odlazak ostavio je dubok trag u našim srcima i svakodnevno osjećamo tvoju odsutnost.
  Sjećamo te se s osmjehom na licu i toplinom u srcu. Tvoja prisutnost je uvjek i svima donosila radost i sreću.
  Nedostaješ nam svakog dana i zauvjek ćeš ostati u našim srcima. Allah ti podario najljepše mjesto u Dženetu dragi brate.
   Tvoji najmiliji, braća i sestre sa porodicama.
  Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un.
Sjećanje na Lucević (Isa) Nusreta - Nukija   (12. septembar 2023)
  Prođoše 6 tužnih godina bez tebe, voljeni naš!
  Bio si naš ponos, naša snaga! Neka te u tišini Allahovog mira prati naša ljubav, jača od zaborava!
  Tvoji najmiliji: supruga Sana, sin Haris, ćerke Anela, Ilma i Selma.
Sjećanje na Mahiju Radončić, rođ. Omeragić  (1954-2017)  (12. septembar 2023)
  Sjećanje na tebi je dio našeg života, sponosom čuvamo uspomene na tebe.
  Nedostaje nam tvoj dragi lik, tvoja dobrota i ljubav koju si nam pružala.
  Neka ti uzvišeni podari lijep dženet.
  Brat Enver sa porodicom.
Sjećanje na Ljucević (Sjeda) Ibrahim    (11. septembar 2023)
  Danas, jedanaestog septembra navršavaju se pet godina kako nas je napustio Ljucević (Sjeda) Ibrahim.
  Teško je živjeti bez tebe, a još teže pomiriti se sa sudbinom da te nema sa nama.
  Neka ti dragi Alah podari dženet i vječni rahmet.
  Tvoji najmiliji: supruga Mujesira, kćerka Amela, sin Almir, zet Kemal, snaha Kima i unučad. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Bali Bajram Selimaj   (1951-2023)  (10. septembar 2023)
  Danas, 10. septembra 2023 godine u New Yorku je preselio na ahiret Bali Bajram Selimaj, 72-oj godini života.
  Hajtar će biti otvoren u ponedeljak, 11.9. 2023. od 4pm do 9 pm (za žene i i muskarce), na adresi: 1325 Albemarle Road, Brooklyn, 11226.
Dženaza će se obaviti u Gusinju, a o terminu ćete biti naknadno obaviješteni.
   Ožalošćeni: supruga Džemilja, sinovi Visar i Veton, kćerke Valjbona, Valjdeta i Vljora i familija Selimaj.
  Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo!
Razmislite dobro, još ima vremena za nas   (10. septembar, 2023.)
   Za 100 godina 2123. svi ćemo biti pod zemljom.
  Neki drugi ljudi će živjeti u domovima za koje smo se teško borili da ih izgradimo, i posedovaće sve što danas imamo.
  Sva će naša imovina će biti u rukama drugih, možda i onih koji pojma neće imati ko smo bili... a auto na koji ste potrošili bogatstvo verovatno će biti na otpadu.
  Naši potomci vjerovatno neće znati gotovo ništa o nama i retko će nas spominjati.
   Koliko nas poznaje oca svog dede?
  Nakon naše smrti, pamtićemo nas nekoliko godina, a kasnije naša istorija, naše fotografije, naša dela otići će na smetlište zaborava.
  Možda bismo, kad bismo više razmišljali o tome, shvatili koliko je snage i vremena potrošeno na zgrtanje svega što imamo...
  Kad bismo više razmišljali o tome, sigurno bi se promenio naš pogled na svijet, bili bismo drugačiji ljudi... vjerovatno bolji jedni prema drugima.
  Imati uvek sve više i više, a jako malo vremena ostavljamo za stvari koje su zaista vrijedne u ovom životu... Na žalost ovo sve više postaje stil našeg života.
  Sigurno bi više uživali u onim šetnjama u koje nikad nismo išli jer smo se borili za prolazno... onim neuzvraćenim zagrljajima... onim poljupcima naše djece i naših ljubavi... onim zezancijama koje nikad nismo imali jer nismo imali vremena.
   To bi sigurno bili trenuci koji bi nam danas dok pričamo o njima izmamili osmjeh na lice i toplinu u srce.
  Ispunili bi naše živote s više radosti, nego što nam je donelo prolazno bogatstvo...
  I to je ono što dan za danom rasipamo zbog pohlepe… šteta.
   No dobra vijest je da ima još vremena za nas, a koliko ga ima to ne znamo.
  Možda 30 godina, 20 ili 10, a možda i samo još koji mjesec, nedelju dan ili sat…
  Razmislimo o tome…
Sjećanje na Bajrama (Hasovog) Dervišević    (2009-2023)  (10. septembar 2023)
  Danas, 10 septembra navršavaju se 14 godina od kako je preselio na ahiret naš dragi Bajram Hasov Dervišević.
  Dragi Babo, vrijeme prolazi ali uspomene na tebe, tvoj lik i diela nikad neće nestati.
  Ponosni smo što smo te baš takvog imali.
  Molimo Allaha da ti podari vječni dženet. Amin!
  Tvoji najmiliji: supruga Zinka, sinovi Izet i Rifat, kćerke Sultana, Zineta, Indira i Elmedina, zetovi, snahe i unučad.
  Svi smo Allahovi i njemu se vraćamo!
Na ahiret je preselio Haljij (Kaplana) Hot   (1967-2023)  (7. sep. 2023)
  U New Yorku je danas, u četvrtak, 7. septembra, 2023. godine na ahiret preselio Haljij (Kaplana) Hot, u 57-oj godini života.
  Zdravoglava će se održati u petak, 8.9.2023. godine od 4 sata poslije podne do 12 sati naveče, u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji.
  Dženaza će se obavitiu Gusinju, a o terminu ćemo vas naknadno obavijestiti.
  Ožalošćeni: supruga Semina, kćerke Samra, Amanda, Adela i Amy, brat Hasan, sestre Ifeta i Ismeta, zet Alden, unučad Arija, Alea i Alija, bratstva Hot, Neković i Seferagić, i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Plav i Gusinje 1967. godine    (5. sept. 2023)
Aktivnosti Planinarskog društva “Karanfil” Gusinje tokom ove ljetnje sezone   (31.8.2023.)
  Autor teksta: Rifat Mulić, predsjednik planinarskog drustva “Karanfil”.
   Planinarsko društvo “Karanfil” Gusinje kao i svake godine  i ove godine u toku ljetnje sezone imalo je niz aktivnosti od šireg značaja za promociju turizma i planinarskih aktivnosti na prostoru Gusinjskih Prokletija.
  - U subotu, 22.jula 2023. grupa planinara je izvršila uspon na Sjeverni vrh Karanfila i postavila fiksni stambilj na Vrhu (2.460mnv)... nastavak teksta
Sjećanje na Nuriju Dervišević, rodj. Mrkulić    (1945-2020)   (31. avgust 2023)
   Tri godine prodjoše, a sećanje na tebe ne blijedi.
  Beskrajan je niz uspomena po kojima te pamtimo i o tebi sa ponosom govorimo.
  Zahvalni smo ti za svu ljubav i pažnju koju si nam nesebično poklanjala, kao i na svaki trenutak života provedenog sa tobom.
  Neka Allah podari dženet tvojoj plemenitoj duši.
  Tvoji: sinovi Hajrudin, Kemal, Senad i Fahrudin, kćer Selvira, snahe i unučad.
  Inalillahi ve inaliejehi radži'un - Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Sjećanje na Ninu Juljević   (30. avgust 2023)
  Ni danas nakon 7 godina ne možemo se pomiriti da nisi više medju nama.
  Ti si Nina u našim mislima, srcima, sjećanjima…
  Neće te izbrisati vrijeme, ni sakriti tama, zvijezda si koja nas prati i vječno živi s nama.
  Čuvamo te zauvijek.
  Tvoji: suprug Nečko, kćerke Amra, Atifa i Adela
Sjećanje na rahmetli Šefketa Redžovoga Pupović   (30.8.2018-30.8.2023)   (30. avgust 2023)
  Dragi tata, u svemu si ostavio trag i zauvijek si dio nas. Humanost dr Šekija dok te pominju svakodnevno nas podsjeća da si svim srcem u najhumanijem poslu spašavao tuđe rizikujuću i svoj život. Nedostaješ nam.
   Hvala ti Tata što si nam bio najbolji prijatelj. Sjećanje na tebe oplemenjuje naše živote budi ljubav i lijepe emocije.
   Tvoji najmiliji,
  El Fatiha
Snimak zlata vrijedan.   (29.8.2023.)
Sjećanje na našeg dragog Envera - Emka Hodžić   (02/12/1948 – 29/8/2022)  (29. 8. 2023.)
   Dragi naš voljeni, prodje tužna godina dana od kako nisi više sa nama.
   Vrijeme će prolaziti, ali zaborava i ljubavi prema tebi nikada.
   Supruga Ulfeta-Emina i kćerka Zana sa porodicom.
Na ahiret preselio Mujmalić Šabana ef. Šemso- Šeki   (1962 – 2023)  (29. 8. 2023.)
   Obavještavamo braću i prijatelje, da je juče, 28.08.2023.godine, u Metzu (Francuska) na ahiret preselio Mujmalić (Šabana) Šemso- Šeki u svojoj 61- oj godini života.
   O terminu i mjestu dženaze naknadno ćemo vas obavijestiti.
  Ožalošćeni: supruga Raza, sinovi Adil i Albin, brat Redžep, sestre Muradija, Mahija i Nafija, bratstva Mujmalić (Balić) i Pejčinović, te ostala mnogobrojna rodbina.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na rahmetli Zufera Deljanin    (1944-2020)   (28. avgust 2023)
  Duša koja nas i dalje insperiše. Tvoja prošlost živi u srcima koje si dotakao i uspomenama koje su nama drage. Uvjek ćeš nam nedostajati i nećemo te zaboraviti.
   Tvoji najmiliji.
Sjećanje na Hazema Mulić   (28. 8. 2023.)
  Dragi tata, već 10 godina prodje od kad si preselio na vječni i bolji svijet. U našim srcima taj osjećaj je isti kao i te noći kad si preselio i ostavio nas da se ponosimo s tvojim djelima.
   Kažu da ima neka moć u ljudima čistog srca, da su oni jaki i poslje smrti. Oni i dalje žive po svojim dobrim djelima, jer što naš narod kaže, šta posadiš to i nikne. Dragi Alah zna da u našim dušama nikad nećeš biti zaboravljen i preboljen.
   Tvoj sin Jasmin & kćerka Jasmina sa porodicama.
Sjećanje na Mrkulić (Tahira) Džafera   (1946-2022)   (28. avgust 2023.)
  Dana 28.8.2023. navršava se godina od preseljenja na ahiret u Sarajevu, našeg Džafera.
  Otišao si na bolji svijet, a nama si ostavio da se vječno sjećamo i tugujemo za tobom. Nedostaješ.
  Da ti dragi Allah podari Dženet.
  Porodica
"Jer na kraju dana najvažnije je zdravlje"  (23. avgust 2023)
  Prije smrti u dobi od 40 godina od raka želuca, svjetski poznata dizajnerica i autorka Crisda Rodriguez napisala je:
  1. Imala sam najskuplji auto na svijetu u garaži, ali sad moram u invalidska kolica.
  2. Moja kuća prodaje sve vrste odjeće, obuće i dragocjenosti, ali sada je moje tijelo umotano u malu krpu koju je osigurala bolnica.
  3. Imam puno novca u banci. Ali sada ne dobivam ništa od ovoga.
  4. Moja kuća je bila kao dvorac, ali sada spavam na bolnickom krevetu.
  5. Od hotela s pet zvjezdica otišla u još jedan hotel s pet zvjezdica. Ali sada provodim vrijeme u bolnici, selim se samo iz jednog laboratorija u drugi.
  6. Stotinama ljudi sam dala potpis, ali ovaj put medicinski kartoni su moj potpis.
  7. Nekad sam imala sedam frizera da mi srede kosu, ali sada - nemam dlake na glavi.
  8. Prethodno u privatnom avionu, mogla sam letjeti bilo gdje, ali sada mi trebaju dvije asistencije da prošetam do bolničke kapije.
  9. Iako sam imala puno hrane, sada mi je dijeta dvije tablete dnevno i nekoliko kapi slane vode navečer.
  Ova kuća, ovaj auto, ovaj avion, ovaj namještaj, ova banka, previše ugleda i slave, ništa mi ne pomaže.
  Ništa od ovoga mi neće pomoći.
"Ne postoji ništa stvarno osim smrti."
Jer na kraju dana najvažnije je zdravlje.
Sjećanje na naše voljene Radončić Đulja, rođ. Ljačković(20.02.1933-23.08.2020) i Radončić Rizo(1929-2011)   (23. avgust 2023)
  Dragi roditelji, vrijeme prolazi, zaborav ne postoji. Živite kroz naše uspomene, priče, tišinu u našim mislima i srcima zauvjek.
  Vaša djeca: sin Rifat, kćerke Remzija Razija i Fekrija s porodicama.
Na ahiret je preselila Fatima-Fata (Amirova) Radončić, rodj. Koljenović   (1928-2023)   (21. avgust 2023)
   Tužnim srcem javljamo da je danas u Gusinju na ahiret preselila naša draga Fatima-Fata (Amirova) Radončić, rodj. Koljenović, u 95-oj godini života.
   Dženaza će se obaviti u utorak, 22.08.2023., a polazi ispred Radončića džamije u 17h. Zdravoglva za muškarce će biti otvorena u restoranu kod Bajrovića većeras od 19h (21.08.2023), a za žene u porodičnoj kući u Kruševu.
  Ožalošćeni: sinovi Izet i Senad, kćerke Sehija i Hajrija, unučad i praunučad, mnogobrojna rodbina, bratstva Radončić i Koljenović-Kadrić.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Usluge košenja i održavanja bašči i mezara u Gusinjskoj i Plavskoj opštini   (18. avgust 2023)
  Nudimo usluge košenja i održavanja bašči u Gusinjskoj i Plavskoj opštini.
  Takodje, nudimo usluge košenja trave oko mezara.
   Dovoljno je da nazovete na dolje navedene brojeve, a ostalo je naša briga.
  Enis
  +383 49 181963 Viber
  +382 68 536106 Whatsapp
IZKC Plav Gusinje iz New Yorka uspješno realizovala još jednu akciju u zavičaju   (18.8.2023.)
  Ovih dana u zavičaju od strane IZKC Plav Gusinje iz New Yorka uspješno je realizovana još jedna humaniratna akcija. Naime podijeljeno je 150m3 (Plav 75m3 i Gusinje 75m3) ogrevnog drveta, porodicama slabog materijalnog stanja njih 30 ukupno.
   Akciju su koordinirali Ragip Čekić, blagajnik IZKC iz NY i Bela Medunjanin, predsjednica NVU HELP iz Plava.
U Sarajevu preminuo bh. književnik i profesor Marko Vešović   (18. avgust 2023)
  U Sarajevu je u 78. godini preminuo veliki bosanskohercegovački književnik Marko Vešović, potvrdili su članovi porodice za N1.
  Vešović je rođen 1945. godine u mjestu Pape (Bijelo Polje) u Crnoj Gori, a književno stvaralaštvo i akademsku karijeru proveo je u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, gdje je umirovljen kao profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu... nastavak teksta
Sjećanje na Jusić Nafiju, rodj. Hot  (1938 - 2011)   (18.8.2023)
      Osamnaestog avgusta 2023 godine navršile su se dvanaest godina od preseljenja na ahiret

      NAFIJE JUSIĆ, rodj. HOT
            (1938 - 2011)

      S ljubavlju koju smrt ne može prekinuti i tugom koju vrijeme ne može izliječiti
       zauvijek ću te čuvati u mom srcu.
      Rafet
Plav: Elan Luxury Apartments & Lounge Bar    (18. avgust 2023)
  Smješten u Plavu, na 12 minuta hoda od Plavskog jezera, Elan Luxury Apartments & Lounge Bar nudi smještaj sa restoranom, besplatnim privatnim parkingom, barom i zajedničkim salonom. Svaka od 17 soba u hotelu je sa 4 zvjezdice ima pogled na grad, a gosti mogu uživati u pristupu vrtu i terasi. Tu su hidromasažna kada, noćni klub i posluga u sobu.
  Gosti mogu birati između različitih tipova soba: četvorokrevetne, trokrevetne, dvokrevetne, dvokrevetne. U smještajnim kapacitetima nalaze se minibar, fen za kosu, pribor za peglanje, besplatni toaletni pribor, ekstra dugački kreveti (> 2 metra), tv ravnog ekrana, terasa.
  Popularna odredišta u blizini Elan Luxury Apartments & Lounge je Nacionaalni park "Prokletije" i Plavsko jezero. Najbliži aerodrom je Podgorica, udaljen 90 km od hotela, a objekat nudi uslugu prevoza od/do aerodroma uz doplatu.
  Address: Čaršijska 64, 84325 Plav, Montenegro
  Phone: +382 67 618 346
Elan Luxury Apartments & Lounge Bar - Booking.com


How To Renew US Passport 2023 - Kako obnoviti US pasoš 2023  (17. avgust 2023)
Dani dijaspore-iseljenika u Plavu (VIDEO)  (15. avgust 2023)
Sjećanje na Enisa Ugljanin  (2013 - 2023)  (14. avgust 2023)
  Prošle su deset tužnih godina od kako nas napusti da tugujemo naš voljeni Enis Ugljanin.
   Nikako da zaboravimo taj lijepi, mladi lik.
   Ponosni smo što smo te imali to kratko vrijeme i želja za tobom će bit zauvjek.
   Tvoja majka, sestra i porodica Pjetrović.
Učenica iz Plava Zada Medunjanin osvojila medalju na Međunarodnoj geografskoj olimpijadi u Indoneziji   (14. avgust 2023)
  Zada Medunjanin, učenica SMŠ „Bećo Bašić“ iz Plava, osvojila je bronzanu medalju na 19. Međunarodnoj geografskoj olimpijadi, takmičenju učenika srednjih škola, koje je održano od 8. do 14. avgusta u Bandungu u Indoneziji, saopštili su iz Ispitnog centra Crne Gore.
   Na takmičenju je učestvovalo 177 učenika iz 45 zemalja.
  Crnu Goru su na ovom takmičenju predstavljale i učenice: Dajana Đuranović iz Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada i Marija Jovićević i Iva Vučković iz Gimnazije Cetinje.(Analitika.me)
Opština Gusinje dodjelila plaketu “Društvu iz New Yorka”   (12. avgust 2023)
  Predsjednica opštine Gusinje Anela Čekić je juče u svom kabinetu, uručila plaketu “Društvu iz New Yorka”, u znak zahvalnosti na odličnoj saradnji i sponzorstvu u organizaciji memorijalnog turnira u malom fudbalu “Elmaz-Mazo Čekić”, koji organizuju Opština Gusinje i Društvo iz Njujorka. Turnir se već 11 godina sa puno uspjeha održava u Gusinju.
   U zajedničkom saopštenju ističe se zadovoljstvo ostvarenom saradnjom uz obostranu želju da se saradnja nastavi ali i unaprijedi. Sastanku je prisustvovao i jedan od organizatora turnira Emir Čekić, a plaketu je u ime “Društva iz New Yorka”, primio poznati biznismen Džako Koljenović.
Sjećanje na Isa (Muharema) Omeragića  (11.8.1990 - 11.8.2023)   (11. avgust 2023)
  I evo poslije punih 33 godine od kako si nas iznenada u jeku mladosti ostavio, sjećanja i uspomene na tebe su i dalje prisutni u svima nama.
   Tvoja dobrota će nas sjećati za života na tebe.
   Bratanić Adis
Nagrađivana tura nudi pešačenje kroz planine tri balkanske zemlje (VIDEO)   (11. avgust 2023)
Kao jedan od rijetkih u svijetu, takozvani Peak of the Balkans tour osnovale su lokalne turističke organizacije i planinarski klubovi. Ideja je bila da se očuva kulturna i prirodna baština ratom zahvaćenog područja, te oživi planinski turizam. Do pre 20 godina, region je bio gotovo nepristupačan, ali sada nagrađivana turneja Vrhovi Balkana omogućava i meštanima i posetiocima da pešače kroz planine Kosova, Albanije i Crne Gore, sve u jednom potezu.
U videu učestvuje i Enes Drešković, nekadašnji direktor NP Prokletije
TV Sandžak u saradnji sa Zajednicom Sandžačke Dijaspore - Kula Redžepagića Plav   (9. avgust 2023)
  Prilog uradila TV Sandžak u saradnji sa ZDS. To je najstariji objekat u Plavu. U kuli Redžepagića se trenutno nalazi etnografska zbirka sa preko 1.500 eksponata koje je sakupljala porodica Redžepagića i Šućo Redžepagić.
  Zahvaljujemo se gospodinu Šuću Redžepagiću na gostoprimstvu i saradnji.
  Zajednica Sandžačke Dijaspore
Sjećanje na Zufera (Medo) Derviševića   (8. avg. 2023)
  Dana 08. augusta 2023. navršavaju se tri godine od prerane smrti našeg voljenog Zufera (Medo) Derviševića.
  Svakim danom tuga troši nadu. Nedostaješ za sve što dolazi.
  S ljubavlju te spominjemo, po dobru pamtimo i u srcu čuvamo.
  Molimo dragog Allaha dž.š. da ti podari lijepi džennet, a tvojoj plemenitoj duši vječni rahmet.
  Porodica Dervišević
Na ahiret je preselio Pirović (Alja) Kemal   (1993-2023)   (7. avgust 2023)
  U New Yorku je 5. avgusta 2023 godine na ahiret je preselio Pirović (Alja) Kemal, u 31-oj godini života.
   Zdravoglava se prima danas, u ponedeljak 7. avgusta 2023. godine u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji od 4 sata poslije podne.
  Dženaza namaz će se klanjati u utorak, 8. avgusta 2023, u 9 sati izjutra. Nakon toga će se obaviti dženaza na Washington Memorial Park na adresi: 855 Canal Road Mt Sinai, NY 11766.
  Ožalošćeni: otac Aljo, majka Remzija, braća Jazo i Jasmin, sestra Medina, adžovi Ibrahim, Muhamed i Duljo, hale Nakšija, Gara, Mahija, Bahra i Senada, strine Mirveta, Sadija i Hasiba, bijača Paša, dajdže Senad, Esad i Dževad, tetke Senada, Sadeta i Jasmina, bratstva Pirović i Pejčinović, mnogobrojna rodbina i prijatelji. Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselila Jasmina (Redžep) Zejnilović, rodj. Hadžimušović   (1973-2023)   (6. avgust 2023)
   U Sarajevu je u subotu, 5.8.2023. godine na ahiret preselila Jasmina (Redžep) Zejnilović, rodj. Hadžimušović, u 51-oj godini života.
   Dženaza ce se obaviti u ponedeljak, 7.8.2023. godine u 14:00 sati na Gradskom mezarju Vlakovo.
  Ožalošćeni: otac Redžep, majka Nimeta, suprug Ahmed, kćerka Berina, sestra Elvire, te porodice Hadžimušović, Zejnilović, Saftić, Nikočević, Šabović, Ferović, Bučan, Šahović, Hanuša, Spahija, Šalčić, kao i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Tehvid će se proučiti istog dana u 14:00 sati u Istikal dzamiji na Otoci.
Kuća žalosti: Hamdije Čemerlića 17/II, Pofalići.
NOVO! Knjiga Kemala Čobića: "DAN POLAGANJA OVOZEMALJSKIH RAČUNA". Dostupna da se kupi preko Amazona (6.8. 2023)
  Napomena
  Svjedoci Smo Svakog Dana Odlasku Naših Najmilijih na Onaj Svijet.

   O ljudi, Allahova prijetnja je, zaista, istina, pa neka vas nikako život na ovome svijetu ne zaslijepi i neka vas šejtan u Allaha ne pokoleba.” (Fatir, 5.).Razmislite o svom stanju! Pogledajte kuda idete i preispitajte svoja djela! Vi niste stvoreni bez razloga i nećete biti prepušteni sami sebi. Isplata zarađenog bit će onakva kakva su vaša djela. Vi danas imate priliku da radite, ali ne i da zarađeno naplatite, a sutra će biti isplata bez mogućnosti da bilo šta dodatno uradite. Razmislite o prolaznosti ovog svijeta i brzini njegovog odlaska. Uzvišeni Allah kaže:
  Sve što je na Zemlji prolazno je, ostaje Lice tvoga Gospodara, Veličanstveno i Plemenito.” (Er-Rahman, 26-27.)

  Od svake prodaje knjige 12% ide u dobrotne svrhe. U ime Allaha.

  Knjigu "DAN POLAGANJA OVOZEMALJSKIH RAČUNA" možete naručiti preko Amazona putem sledećeg linka
ČANAK ZA HAYAT O SASTANKU VUČIĆA I DODIKA   (5. avg. 2023)
Sjećanje na Adnana (Omer) Lalić   (27.09.1974-05.08.2021 / 05.08.2023)  (5. avg. 2023)
  Druga godina bez tebe, voljeni naš. S' tobom u mislima i dovama.
  Porodica
Sjećanja na Elmira-Ekicu Bicić   (5. avg. 2023)
  14 najtežih godina bez tebe dragi i nikad prežaljeni živote NAŠ.
  Vrijeme prolazi ali nikad neće izbrisati ljubav i sjećanje na tebe sunce naše. U svemu si ostavio trag i zauvijek si dio nas, sa ponosom pričamo o tebi. Hvala ti za svu ljubav i pažnju koji si nam svima pružao. Zauvijek češ ostati u našim srcima.
   Allaha dž.š. molimo da ti podari naljepše mjesto u Dženetu.
  Tvoji najmiliji!
Na ahiret je preselio Šućko-Coci (Jusufa) Omeragić   (1963-2023)   (4. avgust 2023)
   U New Yorku je juče, 3.8.2023. godine na ahiret preselio Šućko-Coci (Jusufa) Omeragić, u 61-oj godini života.
   Zdravoglava će se obaviti u subotu, 5.8.2023. godine od 4pm do 11pm u Ali-pašnoj džamiji u Astoriji.
   Dženaza namaz se klanja u nedelju, 6.8.2023.godine u 9am. Nakon toga obaviće se dženaza na Muslim Balkan cemenary, adresa: 519 Oakland Valley Road Cuddebackville, NY 12729.
   Ožalošćeni: kćerka Alisa, brat Ruško-Rudi, sestre Kima, Bela, Sanija, Nakšija, Vasvija i Jasmina, zetovi Nazif, Sako i Hezir, sestrići, sestične, bratstva Omeragić i Radončić, rodbina i prijatelji. Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Džafer (Jupa) Čekić   (1945-2023)   (4. avgust 2023)
   Danas je u Plavu u svojoj 78-oj godini života na ahiret preselio Džafer (Jupa) Čekić.
   Dženaza je sjutra, u subotu 5.8.2023 u 17:00 u Gusinju.
   Ožalošćeni: sin Eldin, kćerke Edita, Elmela, Elvisa, Alma i Meliha, snaha Safeta, sestre Fata i Veska, bratanići, bratanične, unučad i mnogobrojna familija i prijatelji. Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Održan KOKTEL i OBILAZAK IKC u Gusinju   (4. avgust 2023.)
   Dana 3. avgusta 2019 godine postavljen je kamen temeljac za izgradnju IKC u Gusinju, najveći i najznačajniji do sada objekat koji finansira naša dijaspora ne samo u Gusinju, nego i u Crnoj Gori uopšte.
   Tim povodom članovi Odbora iz Nujorka koji koordinira donatorskom akcijom, koji se trenutno nalaze u zavičaju, u saradnji s koordinatorom ovog projekta u Gusinju Alenom ef. Šabovićem organizovali su koktel u četvrtak, 3. avgusta 2023. godine.
  Koktelu su prisustvovali: predsjednica opštine Gusinje Anela Čekić, predsjednici islamskih zajednica Gusinja i Plava, predstavnik IZKC Plav- Gusinje iz Njujorka, predstvnici naših udruzenja iz Evrope i Amerike, Fikret Hadzibegović vlasnik gradjevinkske firme HRF koja izvodi radove, kao i mnogi gosti koji borave u zavičaju.
  Efendija Šabović kordinator ovog projekta informisao je prisutne da su radovi objektu IKC nakon 4 godine daleko odmakli i da je završeno oko 90 posto radova. Ovaj objekat sa preko 2,200 m2 bit će simbol zajedništva, simbol da svi zajedno možemo napraviti i možemo biti ponosni na jedan ovakav objekat u Gusinju.
  Fikret Hadžibegović je obavijestio prisutne da radovi na objektu idu planiranom dinamikom.
  Ovih dana završava se fasada na 3 strane, postavljen je granit na unutrašnjim stepenicama. Isto, ovih dana očekuje se da bude postavljena i kovana ograda na stepenicama.
  Tekst i slike Mirza Vukelj
Slijedi foto-reportaža sa koktela u IKC u Gusinju.
Na ahiret je preselio Redžep-Redžo (Husov) Radončić   (1951-2023)   (3. avgust 2023)
  Preselio je na ahiret REDŽEP-REDŽO (Husov) RADONČIĆ iz Gusinja, u 73-oj. godini života.
  Zdravoglava se otvara večeras u porodičnoj kući u Dosudje od 20:00 sati.
  Dženaza polazi u petak, 04.08.23.g. u 15:00 od Nove džamije u Gusinju.
   Ožalošćeni: supruga Haska, sinovi: Elmedin, Edin i Eldin, kćerka Elmedina, brat Dželjo, sestre: Surka, Djulja i Esma, bratanac Adil, snahe, unučad, bratstva Radončić i Omeragić i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji. Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Dino Mulamekić: "Ifeta Rašić ima zasigurno posebno mjesto u Gusinjskoj kulturi i društvu!   (2. avgust 2023.)
  "Ifeta Rašić ima zasigurno posebno mjesto u Gusinjskoj kulturi i društvu!
   Žena koja je sačuvala našu kulturu!
   Žena koja je sačuvala našu tradiciju!
  Majka koja njeguje i baštini vrijednosti Gusinja!
  Nana koja predano prenosi znanje na generacije!
   Nana kojoj u sedmoj deceniji na +30 stepeni nije mrsko iznijeti i prikazati svijetu - Ko su Gusinjani a sve to iz srca i volonterski !
   U turskim defterima ima preko 10k podataka o Gusinju i Plavu a primjer da vjekovima postojimo i opstajemo je ONA!"
- objavio je na svom FB profilu Dino Mulamekić
Na ahiret je preselila Merjem (Belmina) Šahmanović   (01.09.2022.- 31.7.2023)   (1. avgust 2023)
   U Plavu je juče, 31.07.2023 na ahiret preselila Merjem (Belmina) Šahmanović u 11-om mjesecu života.
   Hajtar za muškarce i žene se otvara u porodičnoj kući danas, 01.08.2023 od 19 časova, a dženaza polazi u srijedu, 02.08.2023 sa podne namaza od Redžepagića džamije na mezarje Meteriz.
  Ožalošćeni: otac Belmin, majka Ajla, nana Djuljka i porodice Šahmanović i Bajrović. Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Dobro porodice Rastoder iz Petnjice i nakon 58 godina se pamti  (1. avgust 2023.)
   Poznatog humanistu Skendera Thaci, njegovu majku Badu i brata Nerima sredinom 60-ih godina prošlog vijeka tadašnje vlasti SFRJ su protjerali iz Gusinja za Petnjicu, a poslije u Niksić u zatvor. Sudbina je juče htjela da se u Plavu sretnu Skender Thaci i novinar Mirsad Rastoder, potomak porodice Rastoder iz Petnjice, koja je po riječima Skendera prihvatila njihovu porodicu, pružila utočiste i koru hljeba.
   PRAVI LJUDI DOBRO NIKAD NE ZABORAVLJAJU.
   Inače, Skender Thaçi je predsednik Ugostiteljske i turističke komore Kosova, predsednik Udruženja za promociju planinskog turizma Kosova, Član je savjetodavnog odbora u Savjetu albanskih ambasadora - Council of Albanian Ambassadors.
  Prenosimo u orginalu tekst Skenderov koji je objavio na svom FB profilu:
  Zotëria me mua është gazetari i njohur Mirsad Rastoder nga Petnica e Peshterit! Takimi pas 58 vitesh në Plavë! Familja Rastoder, kur shteti Yugoslav na internoi në Petnicë pasi burgosi ​​gjithë familjen tonë në Nikshiq, ishte familja Rastoder që na dha bukë dhe kujdes! Ju jam mirënjohës brez pas brezi familja fisnike Rastoder!
Sjećanja na Džafera (Avda) Radončića   (1942-2019)  (1. avg. 2023)
   Četiri godine su prošle bez tebe, naš dragi, ali sjećanje i tvoja ljubav, riječi i šale svaki dan se spominju. Vazda si u našim srcima.
   Tvoja najmiliji
Još jedno u nizu priznanje za Rafeta Hot, gl. urednika web portala Gusinje-Plav.com (30. jul 2023)
  Sinoć je na prepunom gradskom Trgu u Plavu održana manifestacija "DANI DIJASPORE-ISELJENIKA", na kojoj su u ime Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima dodijeljene nagrada pripadnicima dijaspore-iseljenicima i organizacijama dijaspore-iseljenika.
  Čast da se nadje medju 9 dobitnika dijaspore, pripalo je i Rafetu Hot, gl. urednik web portala Gusinje-Plav.com.
   Nagradu za naš portal je primio Mirza Vukelj, član redakcije.
  U obrazloženju naše nagrade se kaže:
   Crna Gora - Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima
dodjeljuje ZAHVALNICU Rafetu Hot - Portal "www.Gusinje-Plav.com"
   U znak priznanja za doprinos u promociji, očuvanju tradicionalnih vrijednosti, istinitosti i tačnosti u informisanju na svim poljima koja su od značaja za opštine Gusinje i Plav, državu Crnu Goru i dijasporu Crne Gore.
Podgorica, 29.7.2023. godine
Arben Jakupi,v.d. Direktor

Sjećanje na Radončić Hajriju-Haku, rodj. Hot   (1926-2013)   (30. jul 2023)
  Vrijeme prolazi ali nikada neće izbrisati ljubav i sjećanje na tebe. Zauvijek ćeš ostati u našim mislima.
Sa tugom koja ne liječi, ljubavlju koja traje, živjećeš vječno u našim srcima.
   Tvoji najmiliji.
Održana HAMDOVA STAZA 2023    (29. jul 2023)
  Hamdova staza u NP Prokletije okupila je planinare iz brojnih zemalja. Naime, i ove godine, po XII-i put zaredom, NP Prokletije, Planinarsko društvo Karanfili, TO Gusinje i porodica Hamdije Čekića uspješno su organizovali pohod na vrhove Prokletija, Valušnicu, Popadiju, Talijanku i Maja e Can.
  Druženje planinara i ljubitelja aktivnog odmora, u popodnevnim časovima, 28.07.2023, otvorio je Rifat Mulić, predsjednik Planinarskog društva Karanfili, loženjem logorske vatre i pozdravivši planinare, kojih je bilo iz regiona i šire.
  U subotu ujutro, 29.07.2023, ispred planinarskog doma, pohod je krenuo ka planinskim vrhovima Prokletija. Vođa grupe od 175 planinara bio je Zuvdija Bajraktarević... nastavak teksta + foto-reportaza
Sjećanje na Sanela Ljuljanovića   (26.7.2018. -26.7.2023.)  (26. jul 2023)
  Sjećanje na tebe dragi sine Sanele, 5 godina žalosti i tuge.
Naše srce para. Nedostaješ u svakoj sekundi, nema te dušo draga. Slomljeno srce pati za tvojom pojavom, za tvojim slatkim riječima, za tvojim lijepim osmjehom. Ljepoto moja, mladosti ugašena u najljepšem jeku mladosti.
  Nema te, ali si sa nama svuda. Težak je život i velika bol živjeti bez tebe dragi sine i brate. Tvoja majka i sestra će vječno za tobom Sanco da pate.
   Zato molimo dragog Allaha da otvori dženetske bašte za tvoju dušu. Amin !
   Tvoja majka Nusreta i sestra Saliha.
Na ahiret je preslila Neljković - Radončić Sanela, rodj. Lalić   (1976 - 2023.)  (23. jul 2023)
  U Connecticut (SAD) je sinoć, 22.7.2023. godine na Ahiret preselila Neljković- Radončić Sanela, rodj. Lalić, u 46-oj godini života.
   Zdravoglava se prima danas, u nedelju 23. jula u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji od 5 sati poslije podne.
   Dženaza namaz će se klanjati sjutra, u ponedeljak 24. jula u 9 sati izjutra, a nakon toga će se obaviti dženaza na mezarje u Washington memorial park na adresi: 855 Canal Road, Mt Sinai, NY 11766.
  Ožalošćeni: suprug Senad, sin Medo, kćerke Azemina i Elma, majka Pemba, braća Rafet, Nizafet i Sead, bijača Maljića, zet Abdullah, djeveri Esko i Šeko, zaove Nusreta i Bahrija, bratstva Neljković - Radončić i Lalić, mnogobrojna rodbina i prijatelji. Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preslio Dr. Ismet Osmanović   (1939 - 2023.)  (22. jul 2023)
  U New Yorku je juče, 21.7.2023. godine na Ahiret preselio nas dragi Dr. Ismet Osmanović, u 84-oj godini života.
   Zdravoglava će se primati danas, u subotu 22. jula u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji od 4 sata poslije podne do 10 sati navečer.
   Dženaza namaz će se klanjati sjutra, 23.jula u 9 sati izjutra, a nakon toga će se obaviti dženaza u 10:30h na mezarje u New Jersey na adresi: Laurel Grove Cemetery, 295 Totowa Road Totowa, NJ
  Ožalošćeni: supruga Azra, sinovi Kenan i Vedad, snahe, unučad, mnogobrojna rodbina i prijatelji. Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preslila Jarović (Salja) Sabrija, rodj. Medunjanin   (1935. - 2023.)  (22. jul 2023)
  U Podgorici je danas, 22.7.2023. godine na ahiret preselila Jarović (Salja) Sabrija, rodj. Medunjanin, u 88-oj godini života.
   Zdravoglava i dženaza će se obaviti u Gusinju, a o terminu ćemo vas naknadno obavijestiti.
  Ožalošćeni: sin Esad, kćerke Razija, Sabaheta, Jasmina i Munira, zaova Haska, zetovi, unučad, paraunučad, porodice Jarović i Medunjanin, rodbina i prijatelji. Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Kastrat Damira Allan dobio poziv da nastupi za fudbalsku reprezentaciju Crne Gore - U16. (22. jul 2023)
   Iako je hiljadama kilometara daleko od Crne Gore, izvanredne partije koje Kastrat Damira Allan pruža za FC "Metropolitan" nisu ostale nezapažene stručnih ljudi u Fudbalskom Savezu Crne Gore. Naime, danas je iz ove fudbalske kuće stigao poziv Allanu da nastupa za nacionalni tim Crne Gore - U16.
   Riječ je o Medjunarodnom fudbalskom turniru "Mirabor Usmanov" koji će se oržati u Tashkentu (Uzbekistan), u periodu od 11. do 15. avgusta 2023. godine. Na ovom prestižnom fudbalskom turniru, pored domaćina ekipe Uzbekistana, nastupiće i reprezentacije Crne Gore, Saudijska Arabija i UAE.
   Poželimo Allanu da uspješno predstavlja nacionalni tim Crne Gore i opravda njegovo porijeklo na koje treba da se ponosi. Podsjećamo naše čitaoce da je njegov djed Husko Kastrat uspješno nasupao za FK "Jezero" iz Plava i FK"Partizan" iz Gusinja.
Sjecanje na Radončić (Sadrije) Dževata   (19.7.2022 - 19.7.2023.)  (19. jul 2023)
  U svemu si ostavio trag i zauvijek si dio nas. Sjećanje na tebe oplemenjuje naše živote, budi ljubav i lijepe uspomene. Hvala ti za sve.
  Tvoji najmiliji
Na ahiret je preselio Omeragić (Ermina) Adel   (2001-2023)  (18. jul, 2023.)
   U New Yorku je danas, 18. jula, 2023. u svojoj 23. godini života na ahiret preselio Omeragić (Ermina) Adel.
   Zdravoglava će se održavati u Ali-pašinoj džamiji, danas, u utorak 18. jula 2023. od 5 sati poslije podne do 10 sati uveče.
   Dženaze namaz će se klanjati večeras poslije jacije namaza, a ukop će se naknadno obaviti u Gusinju
   Ožalošćeni: otac Ermin, majka Ifeta, sestre: Enisa i Adela, djed Hiljmo, bijača Fadilja, stric Esko, strina Enisa, stricević Mensud, stričevične Medina i Maida, dajdža Hako, tetke Edita, Elvina, Esmina i Elmedina i mnogobrojna rodbina Omeragić i Jasavić. Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Bećo (Haljilja) Srdanović   (18.01.-18.07.2023.g.)  (18. jul 2023)
  Dragi naš Bećo, vrijeme neumitno teče...
   Sa sobom nosi sjećanja na tvoju plemenitost i toplinu koju si nam pružao...
  Bol za tvojim preranim odlaskom nikada neće utihnuti.
   Tebe i oca-Haljilja od zaborava čuvamo u svakodnevnim razgovorima...
  Neka vam dragi Allah podari lijepi džennet.
  Tvoji najmiliji
Ovom prilikom se zahvaljujemo braći, rođacima i prijateljima za veliku podršku u teškim trenucima rastanka sa našim Bećom.
Veliki uspjeh našeg slikara, rodom iz Gusinja, dugogodišnjeg predsjednika Zavičajnog društva Plava i Gusinja “IZVOR“ - Slovenija, sa izložbom slika u Klagenfurtu u Austriji    (18. jul 2023)
  U Celovecu/Klagenfurtu u galeriji Udruženja likovnih umjetnika Austrije (BV Galerie) od 21. aprila do 19. maja 2023. godine bila je otvorena i realizovana izložba slika našeg istaknutog slikara i prof. lik. umj. Skendera Bajrovića, na temu Voda/Waser.
  Na otvorenju izložbe pozdravnu riječ održao je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Austrije - Koruške dr Peter Türk, dok je uvodnu riječ imao likovni kritičar dr Ranko Orlić iz Beograda, inače dobar prijatelj samog autora. Kulturni dio programa sa multiviziom »Zvuci boje & boje zvuka« obogatio je poznati slovenački muzičar Lado Jakša. Dogadjaj je pozdravio i otvorio generalni konzul Republike Slovenije u Celovecu dr. Anton Novak.
   Ovaj dogadjaj je izazvao veliku pažnju austrijske kulturne javnosti a ujedno je upriličen prisustvom velikog broja članova raznih crnogorskih društava iz Slovenije, rodbine i prijatelja za koje je bio organizovan prevoz do galerije... nastavak teksta
Iz Gusinja, s'ljubavlju.    (17. jul 2023)
Teško za povjerovati, SEDMICA JE ZAVRŠENA. Ove emocije ostaju.
Svaka čast Bratislavu Stevanoviću
Sjećanje na Hakiju Baković   (17. jul 2023)
  Dana 17.07.2023. godine navršavaju se dvije od kako si nas napustio voljeni Suprugu, Oče i Deda.
   Molimo Milostivog Allaha dz. š. da ti podari najljepse mjesto u Dzennet-u i u njemu te sastavi sa tvojima najmilijima.
  Supruga Fehrija, sinovi Erhan, Senad i Samir
  "Inna lillahi we inna ilayhi radžiuun-Svi smo Allahovi i Allahu se vraćamo"!
Sjećanje na Hakiju Baković   (17. 07. 2021 - 17. 07. 2023)  (17. jul 2023)
  Danas 17.7. 2023. godine navršavaju se dvije tužne godine od kako nisi sa nama voljeni brate. S’ ljubavlju ćemo te spominjati, po dobru pamtiti i u srcu nositi. Svima nama bio si uzor i oslonac. Ponosni smo što smo te takvog imali . Neizmjerno smo tužni što smo te rano izgubili.
  Molimo Milostivog Allaha dž. š. da ti podari najljepše mjesto u Dženet-u i vječni rahmet.
  Sestre Višnja i Esma sa djecom.
Sjećanje na Hamdiju-Hamda i Nafiju-Naku Mulamekić   (16. jul 2023)
  Godine prolaze ali sjećanja sa ponosom na vaš lik i dobrotu nikad ne prolaze dok god mi budemo bitisali.
   Uvijek će te biti u našim srcima, mislima i dovama, jer voljeni nikad ne umiru.
  Neka vam Allah podari najljepši dženet koji ste zaslužili.
  Vaši najmiliji.
Hadži Ago Koljenović u posjeti IKC u Gusinju    (16. jul 2023)
  Uvažena poštovana braćo, cijenjene majke i sestre, es- selamu alejkum.
  U Gusinju je boravio hadži Ago Koljenović, naš ponizni i predani brat, koji je svoj život podredio robovanju Uzvišenom Stvoritelju, zuhdu- dobročinstvu, da više voli drugome, nego sebi, da pomaže gdje god mu se ukaže prilika, bilo kome, znanom i neznanom, na bilo kojem kraju svijeta.
  Hadži Ago je naš najveći živi predstavnik, naš ambasador, naš ponos. Koliko se samo mi uzdižemo, da gdje god pođemo, gdje god se pominju Gusinje i Plav, da se u superlativu govori o ovom skrušenom robu i njegovom djelu.
   Ova ljudska gromada, veličina kakvu dunjaluk rijetko ima prilike da vidi, a opet čovjek dječačke naravi iz sokaka njegovih Koljenovića, itekako daje sebe i posvećuje svoju žrtvu Vatanu- Gusinju... nastavak teksta
Na ahiret je preselio Bicić (Avdo) Dževat   (1947 - 2023)  (16. jul 2023)
  U Gusinju je juče na ahiret preselio Bicić (Avdo) Dževat, u 76-oj godini života.
  Zdravoglava je danas, u nedelju, 16.7.2023. od 19 h u Bajrovića kafani, a za žene u porodičnoj kući. Dženaza je u ponedeljak, 17.7.2023 i kreće poslije podne namaza od Nove džamije.
   Ožalošćeni: supruga Sehija, sinovi Elvir i Dženad, kćerke Elvira i Alma, sestra Sadika, braća Ismet i Husko, snaha, zetovi, unučad, porodice Bicić i Kobilić i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselila Sofija Feratović, rodj. Radončić   (1968 - 2023)  (16. jul 2023)
  U New York je juče, 15. jula 2023 godine na ahiret preselila Sofija Feratović , rodj. Radončić, u 54-oj godini života.
   Zdravoglava će se održati danas, u nedelju 16. jula 2023 godine, od 4pm u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji.
   Dženaza namaz se klanja sjutra, u ponedeljak 17. jula 2023. u 9am , nakon čega će se održati dženaza na mezarje Lauren Grove Cemetery na adresi 295 Totowa RD, Totowa, NJ, 07512.
  Ožalošćeni: suprug Husko, sinovi: Sadmel i Almin, kćerke Amella i Alma, braća Ragip i Rifat, sestre Haska i Bisera, svekrva Naka, djever Zuka, zaove Sanija i Sanela, bratstva Feratović i Radončić, rodbina i prijatelji.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Nikočević (Bajrama) Šuća   (16.7.2022. - 16.7.2023.)  (16. jul 2023)
   Voljeni naš,
Danas se navršava godina dana od kako si nas zauvjek napustio. Naša srca ostala su prazna, a naša duša zauvjek željna tebe, tvoga lika, tvoje dobrote. Sa ponosom govorimo o tebi.
   Nedostaješ nam svakim danom sve više! Nedostaje nam tvoj osmjeh, tvoje šale, tvoji savjeti,...
  Molimo Allaha dž.š. da ti podari najljepše mjesto u Džennetu!
Supruga Vaska i sin Dino.
Sjećanje na Nikočević (Bajrama) Šuća   (16.7.2022. - 16.7.2023.)  (16. jul 2023)
   Danas se navršava godina dana od kako nas je napustio naš voljeni brat Šućo Nikočević.
  Tvoj lik i dobrota će zauvijek ostati urezana u našim srcima. Ponos i dika naša si bio. Zračio poštenjem i dobrotom. Bio si nam kao roditelj. Ponosni smo što smo te takvog imali.
   Allah ti podario dženet, InsAllah.
   Tvoji braća i sestre.
Glavni imam Islamske zajednie Plav–Gusinje u New Yorku, prof. Nermin ef. Huseinović, održao džumansku hutbu u Novoj–Radončića džamiji u Gusinju (14. jul 2023)
  Danas, 14. jula, džumansku hutbu u Novoj–Radončića džamiji u Gusinju, održao je Glavni imam Islamske zajednice Plav–Gusinje u New Yorku, prof. Nermin ef. Huseinović, koji je trenutno u posjeti zavičaju (Plavu i Gusinju).
  Neka je svima kabul džuma!
Sjećanje na Elvira (Ahmeta) Duraković   (5.10.1975 - 13.7.2016)  (13. jul, 2023.)
   Dani i godine prolaze, ali ni jedan bez sjećanja na tebe.
   Elvire brate ima nešto što nikada umrijeti neće, a to je vječno sjećanje na tebe. Sa tobom se ponose tvoji rodjeni.
  Brat Eriz, sestre Zineta i Sabaheta i ostala rodbina.
Na ahiret je preselio Srdanović Azema Murat  (1967 - 2023)  (11. jul 2023)
  U New Yorku je juče, 10.7.2023. godine u svojoj 55. godini života na ahiret preselio Srdanović Azema Murat.
   Zdravoglava će se održavati u Bošnjačkom Islamskom Centru na Richmond Hillu danas, u utorak 11. jula 2023. od 4 sata poslije podne do 10 sati uveče.
   Dženaze namaz će se klanjati večeras poslije jacije namaza, a ukop ce se obaviti u rodnom mjestu Plav.
  Ožalošćeni: supruga Emina, sinovi: Muhamed, Amor i Emir, braća Redžep, Haljim i Bajram, sestre Remzija, Šema, Kumrija, Nazlija, Muradija i Mersada, bratstvo Srdanović, rodbina i prijatelji.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Euro Gusinje Kurbani 2023   (10. jul 2023)
Adem-Ado Džekov Mulić   (10.07.2015-10.07.2023)  (10. jul 2023)
  Danas 10.07.2023. godine, navršava se 8 tužnih i bolnih godina od kako nijesi više sa nama.
   Ni godine koje prolaze ne mogu umanjiti našu bol i prazninu koju osjećamo. Ostavio si neizbrisiv trag i dobrotu koja se pamti. Hvala ti za svu ljubav i pažnju koju si nam, pružao. Ponosni što smo te takvog imali.
   Tvoji babo Džeko, majka Mida, brat Amel, snaha Aida i bratanić Ado.
TURNIR U MALOM FUDBALU "ELMAZ MAZO ČEKIĆ" GUSINJE   (10. jul 2023)
  POŠTOVANI PRIJATELJI SPORTA,
U IME ORGANIZACIONOG ODBORA TRADICIONALNOG TURNIRA U MALOM FUDBALU "ELMAZ MAZO ČEKIĆ" GUSINJE POZIVAMO VAS DA KAO I PRETHODNIH 10 GODINA, I OVE GODINE BUDETE DIO NJEGOVOG SPEKTAKLA.
  TURNIR POČINJE 10. JULA IZVLAČENJEM GRUPA KOJE ĆE BITI OBAVLJENO U SVEČANOJ SALI SO GUSINJE SA POČETKOM U 18H.
   NAGRADNI FOND JE $10,000.
    1.MJESTO $5000
  2.MJESTO $2500
  3.MJESTO $1500
  SISTEM IGRE: 4+1+3. UPLATA PO EKIPI: €100
   ORGANIZACIONI ODBOR JE DONIO ODLUKU DA SA $1000 NAGRADI NAJBOLJE PLASIRANU EKIPU IZ GUSINJA ILI PLAVA.
ZA PRIJAVE EKIPA I SVE OSTALE INFORMACIJE KONTAKTIRAJTE:
EMIR ČEKIĆ 069-554-204
SAMIN RADONČIĆ 069-422-818
KEVIN MRKULIC 069-799-782
ORGANIZATORI: DRUŠTVO IZ NEW YORKA I OPŠTINA GUSINJE
DOBRODOŠLI!
Bajramska čestitka Restorana MIMOZA Astoria   (28. jun 2023)
   Najljepše želje najljepše snove neka Vam donesu bajramske dove.
   Puno zdravlja, sreće i veselja želi Vam osoblje:
   Restorana MIMOZA Astoria.
   36-05 30th Ave. Astoria, NY, US 11103.
   718.673.6360
KURBAN BAJRAMSKA ČESTITKA HADŽI AGA KOLJENOVIĆA, PRESJEDNIKA ISLAMSKE ZAJEDNICE PLAV-GUSINJE U NEW YORKU    (28. jun 2022)
   Draga braćo, cijenjene sestre u Americi i širom dunjaluka,
  Poštovani članovi naše zajednice,
  Es’selamu alejkum!
  U ime Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku, svim pripadnica ummeta Muhammeda s.a.v.s. čestitam nastupajući Kurban-bajram sa željom da nas radost Bajrama zbliži, da nas žrtvovanje kurbana približi Allahovoj milosti, oplemeni i očisti od grijeha, da nam se omili rad za dobrobit naše vjere, porodice, džemata i naše zajednice. Neka bude harili Bajram svim pripadnicima islama u našem zavičaju Gusinju, Plavu, širom Sandžaka, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Makedonije…
  Kurban-bajram je dan u kome se podsjećamo na veliku žrtvu kojoj su bili izloženi Ibrahim a.s. i njegov sin Ismail, a.s. To jeste dan žrtve, ali i dan neprikosnovene poslušnosti i pobožnosti dragom Allahu dž.š..
  Molimo Uzvišenog Allaha da svim hadžijama, posebno iz naše zajednice, bude hadž mebrur, da im upiše u dobra djela, oprosti im grijehe, kao i da se nama smiluje i učini da i mi budemo u Njegovoj milosti i oprostu.
  Molimo Allaha dž.š., da našem narodu podari slogu i jedinstvo, jer u tome su snaga i napredak, a sada nam je najpotrebnija.
   Upućujemo dove Svevišnjem Allahu da svima nama podari zdravlje, sreću i mogućnost raspoznavanja istine od laži, dobra od zla, pravde od nepravde.
  Milostivi Allahu, molimo te da podariš bolesnima zdravlje, siromašnima opskrbu, među svima nama ljubav i poštovanje!
   Kurban-bajram je prilika da se podsjetimo na najvažnije vrijednosti koje nas čine ljudima, da obnovimo rodbinske veze, da pružimo podršku onome kome je potrebna naša pomoć.
  Podijelimo bajramsku radost sa svojim najmilijim, našom porodicom, komšijama i prijateljima.
  BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!
Bajramska čestitka Alja Kobilića, predsjednika UO EURO Gusinje New York    (28. jun 2023)
   Pripadnicima islamske vjeroispovijesti u dijaspori i zavičaju, u ime Upravnog odbora udruženja EURO Gusinje i u svoje lično ime, u povodu velikog praznika muslimana, Kurban bajrama, upućujem iskrene čestitke, uz želju da im svjetlost Bajrama ukrasi domove srećom i zdravljem. Želim da bajramske praznike provedete u miru i porodičnoj harmoniji, i da iskoristimo bajramske dane da se približimo jedni drugima i povežemo naša srca u ljubavi i pažnji jednih prema drugima.
  BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!
   Aljo Kobilić, predsjednik UO EURO Gusinje New York
Sjećanje na Hajru Kolenović, rodj. Šabanović.   (27. jun 2023)
  Danas, 27-og juna navršavaju se 4 godine odkako si otišla na bolji svijet. Ostavila si nas da za tobom žalimo i sjećamo te se do kraja života.
  Tvoji najmiliji: suprug Kadrija (Baco), cerke: Elvira, Indira, Sanela, Izabela i Belinda sa porodicama.
Živopisna dolina Grebaje mami posjetioce   (27. jun 2023)
  Da je planinski turizam razvojna šansa sjevera Crne Gore, svakako potrvđuje i dolina Grebaje koja se ispod vrhova Prokletija prostire na oko desetak kilometara od Gusinja... nastavak teksta
Sjećanje na našeg dragog baba, rahmetli Murata (Seljmana) Mujović   (1929-1989)  (27. jun 2023)
  Bez obzira na to koliko godina prolazi, bol tvoje smrti se nikad ne smanjuje.
  Ova praznina koju je tvoja smrt ostavila je poput rane za koju lijeka nema. Vjerujemo da nas Allah sluša svaki put kada dovimo tebi i tvome rahmetu.
   Da te dragi Allah uvede u Džennetske bašte i podari vječni rahmet.
  Tvoji najmiliji; supruga Ljulka, sinovi Iljo, Ragip, Hamdo i Hakija, kćerke Naska i Baka, snahe, unučad i paraunučad.
Sjećanje na Gutić Sadetu, rodj. Kolenović   (25. jun 2023)
  Dana 25. juna navršavaju se 5 godina od preseljenja na ahiret naše Gutić Sadete, rodj. Kolenović.
  Dani prolaze, ali ni jedan bez sjećanje na tebe. Prolaze, ali ne umanjuju našu tugu, prazninu i bol koje si ostavila nakon tvog odlaska.
  Sa ponosom i poštovanjem čuvamo uspomenu na tvoju plemenitu dušu i veliko srce.
  Tvoji: sin Elvis, snaha Nena i unučad Adelina, Adel i Aldin.
Sjećanje na dr. Mahiju Hot, rodj. Bakovicć   (25. jun 2009 - 25. jun 2023)  (25. jun 2023)
  Danas, 25. juna 2023. godine, navršava se 14 godina od kako nisi sa nama voljena sestro.
   Godine prolaze, ali ne i sjećanje na tebe. Uvijek si u našim mislima i srcima!
   Molimo, Milostivog Allaha dž.š. da ti podari najljepše mjesto u Džennet-u, vječni rahmet i u njemu te sastavi sa tvojim najmilijima. Ponosni smo što smo te takvu imali, a neizmjerno tužni što smo te izgubili.
  Tvoje sestre Višnja i Esma sa djecom.
Sjećanje na dr. Mahiju Hot   (25.06.2009- 25.06.2023)  (25. jun 2023)
  ...i onda i kad najdraži odu, veliki dio njih ostaje u našim srcima, tako da ustvari zauvijek ...ostajemo zajedno........tu negdje...
  Ya Rabb, obraduj je džennetom!
   Sena.
Jos jedan uspjeh Harisa Koljenović - Prvo mjesto u maratonu na 5km   (24. jun 2023.)
Da tamburica ide "od ruke" Harisu Koljenoviću odavno je znano. Danas je potvrdio da mu i od "noge ide" kratki maraton na 5km. Tačnije, danas je u New Yorku i pored teških uslova (vlažan vazduh - sparina) osvojio prvo mjesto u tradicionalnom trci "Joanna Fondacija".
  Čestitke Harisu uz želje da nas i dalje obaradije dobrim rezultacima u atletici, kao uspješno zabavlja na našim svadbama.
Dekoracija svadbi koja odiše luksuzom i stilom - FC AFFAIRS studio: vl. Melinda Medunjanin Dervišević & Elda Dervišević Selimaj    (24. jun 2023)
   FC AFFAIRS studio specijalizovan je za dizajniranje i dekorisanje ekskluzivnih, elegantnih i luksuznih svadbi u New Yorku i okolini. Ono što nas izdvaja od drugih dekoracija svadbi jeste kvalitet naših usluga i visoki standardi po kojima radimo. Svakom svadbi/venčanju pridajemo posebnu važnost kreirajući savršeni dizajn koji priča vašu priču.
  Dekoracija svadbi je jedan od najvažnijih elemenata koga nikako ne treba zanemariti. FC AFFAIRS studio ne samo što će uljepšati prostor bojom i mirisima, već će simbolizovati Vas, Vaš stil i utisak koji ostavljate na druge. Dekoracija svadbi/venčanja zaista može biti magična. Počevši od cveća, pa sve do unikatnih detalja učinićemo Vaše svadbe nestvarnim.
  Mi smo tu da Vam pomognemo pri svakom koraku – u planiranju, kreiranju, dizajniranju, dekoraciji, organizaciji, koordinaciji i realizaciji Vaše svečanosti u skladu sa Vašim željama, maštom i budžetom.
  FC AFFAIRS studio - vlasnici: Melinda Medunjanin Dervišević & Elda Dervišević Selimaj
  Telefon: 1(646)634-2791
  E-mail: Melinda@fcaffairs.com
Zvanična web prezentacija FC AFFAIRS studio

Jutarnji program - 23. 6. 2023. - Sabahudin Pupovic, internista kardiolog   (24. jun 2023)
Uskoro smjena ambasadora SAD u Cnoj Gori: Aliju B. Biks umjesto Džudi Rajzing Rajnke   (24. jun 2023)
  Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori B. Biks Aliju, kako "Dan portal" saznaje, uskoro bi trebalo da stupi na dužnost. On će zamijeniti sadašnju ambasadorku Džudi Rajzing Rajnke, koja je na službi u Crnoj Gori od 2018. godine.
  U saopštenju Bijele kuće navodi se da je Aliju karijerni diplomata sa zvanjem ministra-savjetnika i da je nedavno bio privremeni otpravnik poslova u američkoj ambasadi u Budimpešti. Služio je i u ambasadi u Tirani.
  U saopštenju Bijele kuće navodi se da Aliju diplomirao na medicinskom fakultetu u Prištini i da ima master za strateške studije sa američkog Vojnog ratnog koledža u Pensilvaniji. Dobitnik je više nagrada Stejt departmenta i govori crnogorski, poljski, srpsko-hrvatski, makedonski i albanski, navodi se u saopštenju iz Bijele kuće. (DAN)
Gusinje nekad u sretna vremena   (22. jun 2023)
Nekada se Gusinje dičilo sportom. Danas nažalost ni traga od toga... Ostale su samo uspomene.
Emisija "Aritmija" Vuk Drašković, 19.06.2023.   (22. jun 2023)
Na ahiret je preselila Radončić Vasvija, rodj. Luković   (1960. - 2023.)  (20. jun 2023.)
   U New Yorku je 19. juna 2023 godine na ahiret preselila Radončić Vasvija, rodj. Luković, u 63-oj godini života.
  Zdravoglava će se održati danas, u utorak 20. juna 2023. godine od 3pm u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji.
   Dženaza namaz se klanja sjutra, u srijedu 21. juna 2023. u 9am, nakon čega će se održati dženaza na mezarje Jersey State Memorial Park, adresa: 13 Conover Road, Millstone, NJ 08535.
  Ožalošćeni: majka Ferka, sinovi Rusmin, Almir i Ibrahim, kćerka Minka, braća, Edvin, Esad, Emro, bratstva Radončić i Luković, rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Juče (nedelja:18.06.23.) je na Igmanu održano 7. po redu ZAVIČAJNO PORODIČNO DRUŽENJE.    (19. jun 2023)
   Zahvaljujući lijepom vremenu, u izuzetno prijatnoj i veseloj atmosferi druženju je prisustvovalo preko stotinupedest zavičajaca i prijatelja zavičaja. Koristim priliku da se u ime Zavičajnog društva Plavljana i Gusinjana u BiH, i u svoje lično ime, zahvalim svima pojedinačno koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovo druženje realizuje: donatorima, sponzorima, organizatorima i realizatorima, svima prisutnim, a i svima koji nisu bili prisutni ali su našli način da daju svoju podršku manifestaciji.
  Posebno se zahvaljujem vrijednim domaćicama koje su svoj doprinos dale pravljenjem i doniranjem domaćih slastica i jela te time dodatno doprinijele da atmosfera bude prava domaća.
   Nastavljamo i ubuduće tradiciju ovakvih druženja i preciziramo termin održavanja (treća nedelja u mjesecu junu svake godine) uz poziv svima nama zajedno da uradimo dodatni napor, te animiramo i uključimo u rad Društva što više mladih.
  Srdačan pozdrav i svako dobro,
   Suad Ibrahimagić
FOTO GALERIJA: 7. ZAVIČAJNO PORODIČNO DRUŽENJE na IGMANU
Esad Šainović: Crnoj Gori potrebno ozdravljenje i bolji život gradana  (19. jun 2023)
  Koalicija “Zajedno” je pokazala da je stabilna i da su svi na istom putu – ozdravljenja Crne Gore i clanstva u Evropskoj uniji, kazao je generalni sekretar Liberalne partije Esad Šainović u emisiji “Pressing” Gradske TV...
Promocija PLAVA: Mjesto u kojem se SREĆE  (19. jun 2023)
Sjećanje na Mejru Marković, rodj. Krcić.   (19.6.2010. - 19.6.2023.)  (19. jun 2023.)
  Danas je 13 godina od kako nas je ostavila i presela na bolji svijet naša draga majka Mejra Marković, rodj. Krcić.
   S’ljubavlju, ponosom i poštovanjem što smo te imali, čuvamo uspomenu na tebe, tvoj lik, dobrotu poštenje i ljubav.
  Znala si koliko te volimo, ali nikad nećeš znati koliko nam nedostaješ !
   Sa ponosom tvoja djeca.
Na ahiret je preselio Nikočević (Šaćira) Amir   (1961 - 2023)  (18. jun 2023.)
   Dana 17. juna 2023. godine u Skoplju je na ahiret preselio Nikočević (Šaćira) Amir u 62-oj godini života.
   Hajtar se prima u porodičnoj kući, a dženaza će se održati u Skoplju u ponedeljak 19. juna 2023. godine, u 13h.
  Ožalošćeni: majka Sofija (Saka), sin Dino, kćerke Aida i Ema, brat Fadil, sestra Fadila, unuk Darian, zet Elvis, porodice Nikočević, Radončić, Dervišević, Omeragić, Balić i ostala mnogobrojna porodica.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Leilu Redžić, rodj. Ganić  (18.06.2015-18.06.2023)  (18. jun 2023.)
   Osam je godina prošlo od kako si preselila. Allah ti podario Dženet.
  Tvoja porodica.
  Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Na ahiret je preselila Feratović (Esada) Surka, rodj. Radončić  (1965 - 2023)  ( 17. jun 2023.)
   Obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je u Gusinju danas 17.06.2023 u 58-oj godini života na ahiret preselila Feratović (Esada) Surka, rodj. Radončić.
   Hajtar se otvara u prodičnoj kući u Gusinju u nedelju, 18.06.2023 od 18h. Dženaza će se obaviti u ponedeljak, 19.06.2023 poslije podne namaza u 13:30h i polazi od Radončića džamije.
  Ožalošćeni: suprug Esad, kćerke Anela, Lejla i Elma, brat Enver, sestre Nadžija, Sanka, Ifeta, Fikreta i Senada, djeveri, jetrve, zetovi, unučad i mnogobrojana rodbina Feratović i Radončić.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Radončić (Hasa) Himziju - Hika  (1956 - 2012)  ( 17. jun 2023.)
  Prodjoše 11 godina dana od tvoga odlaska na bolji svijet.
   Pamtimo tvoj plemeniti lik i tople riječi, a sa ponosom čuvamo uspomenu i sječanje na tebe. Vječno češ živjeti u našim srcima i mislima. S ljubavlju čemo te spominjati, po dobroti pamtiti i u srcu nositi.
   Tvoji najmiliji.
Sjećanje na Nušević Džemu    (1946-2020)    (16. jun 2023)
   Danas se navršavaju tri godine od kako nas je napustio voljeni naš i otišao na bolji svijet. Neka nam te meleci čuvaju najbolji naš Tata.
  Da smo mogli da biramo oca, supruga i brata nebi mogli izabrati boljeg. Hvala ti što si nam podario život, bio uvjek uz nas, naućio nas najvažnijim stvarima u životu - moralu i poštenju, kao što si i ti živjeo.
Bio si medju najboljim dušama koje su ikada hodale zemljom.
  Ponosni smo sto smo te imali. Zauvjek u našim srcima. Da to Allah podari vječiti dženet.
  Tvoji najmiliji koji te nikada neće zaboraviti!
Bošnjačko Udruženje Plavljana i Gusinjana u Holandiji “Behar” prati trendove i razvija sistem za automatizaciju  (15. jun 2023)
  Ragip Hodžić je prošle godine izabran za Potpredsjednika u Bošnjačkom Udruženju Plavljana i Gusinjana u Holandiji “Behar”. Funkciju koju i dan danas obavlja srcem, dušom, i ljubavlju prema svom zavičaju.
Ragip Hodžić je takodje vlasnik i izvršni direktor firme koja se specijalizuje u cyber bezbjednost i nudi razna tehnološka riješenja. Njegova klijentela se sastoji iz imena poput: Holandske Vlade, Amsterdamska Policija, Roterdamska luka, najveća Luksemburška banka, najveća Holandska elektroprivreda. U Amsterdamskom regionu je medju poznatijim imenima te branše, i pored predstavništvo u Amsterdamu posjeduje i predstavništvo u Podgorici. Ragip se uključio u udruženje sa ciljem da se uključi i zainteresuje što veći broj omladine u našu kulturu i običaje.
   - “Želim da razvijem sistem koji neće samo nama kao odbor, nego i našim gostima olakšati i pružati bolje iskustvo na našim budućim skupovima. Ako to bude ispunilo očekivanja, naravno da je integracija sa ostalim Plavsko-Gusinjskim udruženjima širom svijeta sledeći cilj. Inovacija i automatizacija su ključ svega.“- izjavio je Ragip Hodžić.
Na ahiret je preselio HADŽIALJEVIĆ (Haka) ŠEFKIJA-ŠEKO   (1936-2023)  (14. jun 2023)
  Obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije, da je u Plavu danas, 14.06.2023. godine, u 87-oj godini života preselio na ahiret HADŽIALJEVIĆ (Haka) ŠEFKIJA-ŠEKO.
 Dženaza polazi u četvrtak, 15. juna 2023. godine u 15:00h od Nove džamije u Gusinju. Zdravoglava je u četvrtak, 15. juna 2023. za muškarce u porodičnoj kući u Gusinju, a za žene u Novoj džamiji.
   Dženaza se klanja ispred Vezirove džamije.
  Ožalošćeni: supruga Igbala, sinovi Haris i Naki, kćerka Sabina, braća Husko i Meško, sestre Šara i Alida, unučad i ostala rodbina i prijatelji.
  Inna Lillahi ve inna ilejhi Radži’un – Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.(www.gusinje-plav.com)
Sjećanje na Jusufa Bekteševića    (14. jun 2023)
  Dana 14 juna navršavaju se 11. godina od kad si nas ostavio i otišao na bolji i ljepši svijet.
   Ostavio si tvoje uspomene i vrline da naslijedim, kako ja, tako i moja djeca, koje dolikuju samo čovjeku koji nikad nikome nije mislio zlo i želio svakom pomoći.
  Zato, neka ti dragi Allah podari dženet na tom svijetu i bit ćeš uvijek u našim mislima i ispred nas, jer voljeni nikad ne umiru.
  Tvoji najmiliji: sin Almir, kćerke Adila i Eldina, snaha Anela, zetovi i mnogobrojna unučad
Arhiva: Čovjek koji je zaustavio vrijeme - fotograf Suljo Hodžić  ( 13. jun 2023)
   Postoje osobe koje svojim djelovanjem obilježe vrijeme u kojem su djelovali i živjeli. Gusinje se kao mjesto može podičiti da je kroz istoriju takvih osoba iznjedrilo u velikom broju. Bilo da je riječ o onima koji su završili "velike" škole, do onih koji su završili samo tzv "Gusinjski fakultet".
  Jedan od onih koji su svojim djelovanjem odnosno zanatom, dao svojevrstan pečat istoriji Gusinja, svakako je forograf Suljo Hodžić. Slobodni smo napisati da je rah. Suljo bio čovjek koji je "zaustavio vrijeme u Gusinju", o čemu govore na hiljade fotografija koje je napravio u toku 50 godina rada u ovoj oblasti.
  Rodjen je u Gusinju, 30 aprila 1930. Od malena je bio nestašnog karaktera, tako da ga je sudbina 1947 godine "obrela' na pruzi Šamac - Sarajevo, koja ce i odrediti njegovo buduće zanimanje. Naime, boraveći na izgradnji ove pruge Suljo je usput položio i kurs za fotografa.
  U rodnom Gusinju, 1957. godine otvara zvanično radnju, da bi 1961 godine položio i ispit za visoko kvalifikovanoga fotografa. U oblasti fotografije, najviše je voleo slikati panorame u crno-bijeloj tehnici (kliknite na sliku u gornjem uglu), koje su i u današnje vrijeme mala remek djela. Najviše poslovne saradnje je imao sa vojskom, kao i sa SUP-om, sve do 1983, radeći kriminalističke fotografije, zatim fotografije raznih uvidjaja (ubistva, saobraćajne udese,...). Dugi niz godina, ispred opštine Plav (mala privreda i zanastvo), bio je član Privredne komore Crne Gore.
  Sem po fotografijama, mnogi Gusinjani i Plavljani, a sigurno i šire, rah. Sulja Hodžića pamte po dosetkama i šalama, koje su bile svojstvene samo njemu. Tako da se i dan danas nerijetko na raznim skupovima i sjelima prepričavaju dosetke rah. Sulja koje su bile svojstvene samo čaršiji u Gusinju.Preselio je na ahiret 22. februara 2004 u Gusinju, gdje je i sahranjen. Gusinje Plav Press.
\
Saopštenje Odbora BHICNY   (13. jun 2023)
 Esselam alejkum poštovane džematlije,
   U sklopu komemorativnih aktivnosti povodom 11. jula, BHICNY je rezervisao veliki digitalni billboard na 7 dana na Astoria blvd/31st Street (u prilogu). Cijena je $5.000, koju je džemat već uplatio. Sada nam treba 50 porodica/pojedinaca da doniraju po $100 da se pokrije taj trošak. Uplate možete predati kod naših odbornika ili preko Zelle aplikacije na donations@bhicny.org sa naznakom "Srebrenica Billboard".
   Selam,
  Odbor BHICNY
Sjećanje na Rusminu-Rusku Kandić, rodj. Radončić    (13. jun 2023)
  Danas se navršavaju 4 godine od kada nisi više sa nama. Sjećanje na tebe i ljubav koju si nam pružila je duboko u našim srcima. Zauvjek smo ti zahvalni na tome.
  Molimo dragog Allaha da ti podari najljepše mjesto u Dženetu.
   Tvoji: suprug Dževdet, sin Edis, kćerka Enisa, snaha Sheila unučad Arijan i Elis.
Skender (Imer) Thaçi: Od Čekića mahale u Gusinju, Đakovice, Albanije, Austrije, pa do Rugove kraj Peći   (13. jun 2023)
   Tragom dva videa o putnom pravcu Murino - Čakor - Peć, koje smo nedavno objavili sigurno vam nije promaklo i jedno ime iz ovih priloga. Riječ je o Skenderu Thaqi, poznatom imenu u svijetu humanizma i turizma. O humanizmu, ovog po rođenju biznismena iz Čekića mahale iz Gusinja, trebalo bi nam više vremena i opsirniji tekst i o tome ćemo nekom drugom prilikom.
  Ovoga puta želimo da ga predstavimo kao uspješnog turističkog biznismena, koji je svoje dugogodišnji rad i iskustvo, kao i stečeni kapital iz Albanije i Austrije "pretočio" u poznate objekte: Magra Austria Eko Hotel, lociran u Boge - Rugova (Peć) i Magra Austria Hotel & Restaurant Prishtina.
   Magra Austria Eko je hotel sa dodatnim lijepim vilama koji se nalazi u selu Boge u Rugovi. Ovaj objekat je izgradjen 2011 godine uz podršku i mentorstvo austrijskih stručnjaka iz oblasti ekohotela u prirodi. Poseduje sve sadržaje sa zatvorenim bazenom, wellness centrom koji nudi masažu, saunu, stazu za bosonoge, fitnes teretanu, i razne druge wellness terapije, kao i kvalitetan smeštaj za 90 osoba u 28 soba.
  Magra Austria Hotel & Restaurant Prishtina, je smješten u neposrednoj blizini Prištine u naselju Gornja Brnjica.
  Inače, Skender Thaçi je predsednik Ugostiteljske i turističke komore Kosova, predsednik Udruženja za promociju planinskog turizma Kosova, Član je savjetodavnog odbora u Savjetu albanskih ambasadora - Council of Albanian Ambassadors.
  U Njujorku 2. oktobra 2022 godine javnosti je predstavljena autobiografska knjiga pod nazivom "Skender Imer Thaçi između Albanije, Kosova i Crne Gore". u kojoj je između ostalog opisano i njegovo djetinjstvo i dio života proveden u Gusinju, sa rahmetli majkom Badom (rodj. Ulaj) i rahmetli bratom blizancom Nerimom.
  Za svoje djelovanje više puta je odlikovan od strane predsjednika Albanije i Kosova.
Sjećanje na Etema (Haka) Omeragić   (11.06.2007 - 11.06.2023)    (11. jun 2023)
  Sjećanje na tebe je dio našeg života.
   Tvoj dragi lik i tvoja plemenitost i posle šesnaest godina stanuje u našim sječanjima. Ni vrijeme koje prolazi izbrisati nemože uspomene na tebe, s ponosom ih čuvamo.
  Nek ti uzvišeni Allah podari lijep Dženet.
  Brat Enver sa familijom
Sjećanje na Nafiju-Naku Radončić, rodj. Deljanin   (1931-2013)  (11. jun 2023.)
  Danas se navršavaju 10 godina od preseljenja na ahiret naše drage Nafije-Nake Radončić, rodj. Deljanin.
   Bol zbog gubitka tebe još uvijek je svježa kao i uvijek. Vjerujemo da si sada na boljem mjestu, što nas tješi. Ali i dalje nam jako nedostaješ, i uvijek ćeš.
  Njegujemo sve naše zajedničke uspomene i mislimo na tebe svaki dan. Tvoju odsutnost duboko osjećaju svi koji su te voljeli.
  Tvoji: sinovi Bedrija, Sadrija i Fadil, snahe, unučad i paraunučad.
Još jedan Doktor Medicine u našoj dijaspori - ELDIN Dž. NIKOČEVIĆ iz Fort Worth Dallas (Texas)  (10. jun 2023)
  Živimo u vremenu poremećenih moralnih vrijednosti i sistema uopšte. Zato svaka pozitivna i lijepa vijest, i te kako ima svoj značaj i vrijednostt. Posebno ako dolazi od naše dijaspore koja je rasturena diljem svijeta.
   Priliku da obraduje, prvo roditelje: oca Dževata (Saljiha) Nikočević i majku Jaska (Bajra) Dervisević iz grada Fort Worth Dallas (Texas), a onda i svoju rodbinu, ovih dana upriličio je ELDIN NIKOČEVIĆ, koji je sa uspjehom završio prestižnu John Sealy School of Medicine na University of Texas Medical Branch Galveston i stekao zvanje DOCTOR of MEDICINE.
   Za ovaj uspjeh Eldin je uložio puno rada, truda i odricanje, ali sve je to vrijedelo i danas uz sebe ima diplomu koja će mu omogućiti lakši i spokojniji život. Budućnost ostaje onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova.
  Ovom svečanom činu dodjele diplome, uz osećaje ponosa i zadovoljstva, pored Edinove porodice prisustvovali su iz New Yorka i njegova hala Nafija Hot sa suprugom Haljiljom Hot.
   U ime naše redakcije Eldinu Nikočeviću čestitamo diplomiranje i zvanje Doktora Medicine, kao i njegovim roditeljima ocu Dževatu i majci Jaski, koji treba da su i te kako ponosni. Jer ne bez razloga se kaže za nas u Americi: KO SAČUVA PORODICU I DJECU UPUTI NA PRAVU PUT TAJ JE USPIO U OVOJ ZEMLJI.
Sjećanje na Mulić (Saliha) Halima - Harija   (9.6.2022 - 9.6.2023)  (9. jun 2023)
   Kada živiš sa uvjerenjem da je svijet prolazan i da znaš prepoznati prave vrijednosti onda te i po tim vrijednostima ljudi pamte, pominju i ne zaboravljaju.
   Mi evo godinu dana danas, sjećamo se i pričamo o tvojim lekcijama ovog života, o onom "obrazu" i poštenom radu. Tako si nas učio. Tako si i sam živjeo. Nastavićemo tvojim stopama.
   Hvala što si nas učinio ponosnima što smo te imali takvog Halime-Hari.
   Tvoja supruga Filja, sinovi Fajko i Denis.
  Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”.
Na ahiret je preselila Bajraktarević (Zuvdije) Munirka, rodj. Talević   (1944-2023)  (7. jun 2023)
  U Plavu je danas, 7. juna 2023. godine u 79-oj godini života na ahiret preselila Bajraktarević (Zuvdije) Munirka, rodj. Talević.
  Dženaza polazi 8. juna 2023. godine u 17:00h od Šabovića džamije na mezarje u Malo selo. Hajtar je u porodičnoj kući na Racini.
  Dženaza će se klanjati kod Šabovića džamije.
  Ožalošćeni: suprug Zuvdija, sinovi Senad, Erol-Pegi i Edin, snahe Monika, Sajma i Silvija, unučad: Adis, Kenan, Izabela i Ajlin, ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji
  Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Granični prelaz otvoren, ali puta do Peći još nema (VIDEO)  (7. jun 2023)
Put Murino - Čakor – Peć zatvoren je iako je još prije desetak godina potpisan sporazum o otvaranju granice izmedju Crne Gore i Kosova na toj dionici.
  Taj putni pravac ne funkcioniše još od 1999. godine.
  U meduvremenu, na kosovskoj strani, u Rugovskoj klisuri, razvijen je turizam, više od 2.000 kreveta visoke kategorije.
Obraćanje Raise Omeragić na promotivnom skupu Bošnjačke stranke u Gusinju  (7. jun 2023)
   Sellam Allejkum dragi moji Gusinjani i Gusinjanke, članovi i simpatizeri Bošnjačke stranke!
  Meni je danas pripala posebna čast i zadovoljstvo da ispred OO BS I FŽ BS Gusinje pozdravim uvaženog predsjednika naše stranke mr Ervina Ibrahimovića kao i njegove saradnike.
  Počeću sa riječima mojeg Gusinjanina, čuvenog akademika Zuvdije Hodžića “Gusinje je centar svijeta, ko ne vjeruje neka mjeri! “ Pa zar ne bi trebalo, po toj logici, da se u Gusinje dolazi, a ne da se iz njega odlazi?!... nastavak teksta
Na ahiret je preselio Emil (Nevzeta-Zeka) Ahmemulić   (1986-2023)  (5. jun 2023)
  U New Yorku je danas, 5. juna 2023. u 36-oj godini života, na ahiret preselio Emil (Nevzeta-Zeka) Ahmemulić.
  Zdravoglava se održava u utork, 6. juna 2023. godine od 4pm u Bosnjačkom islamskom centru na Richmond Hill-u.
  Dženaza namaz se klanja u srijedu, 7. juna u 9:00 sati izjutra, nakon čega će se u 12:00 sati na podne izvršiti dženaza na Restland Memorial Park Cemetery na adresi: 77 Deforest avenue, East Hanover NJ 07936
  Ožalošćeni: otac Nevzet-Zeko, majka Ema, kćerka Emina, brat Mahmut, bratstva Ahmemulić i Marković, rodbina i prijatelji
  Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio Vukelj (Ibra) Bajram   (1941. - 2023.)  (5. jun 2023)
  U Albany (New York) je u nedelju, 4. juna 2023. godine na ahiret je preselio Vukelj (Ibra) Bajram, u 83-oj godini života.
  Zdravoglava i dženaza će se obaviti u rodnom Gusinju, o čemu ćemo vas naknadno obavijestiti.
  Ožalošćene porodice Vukelj i Deljanin, kao i mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
EURO Gusinje i ove godine organizuje klanje KURBANA u Gusinju i Plavu - Cijena $250    (4. jun 2023)
   "Nakon što smo poslednjih nekoliko godina uspješno organizovali klanje KURBANA u zavičaju, odnosno u Gusinju i Plavu, naš Upravni odbor odlučio da i ove godine za sve one koji žele, preko našeg udruženja, mogu da obave klanje KURBANA, koji će se dijeliti u Plavu i Gusinju.
   Cijena KURBANA je $250 (dvjesta pedeset dolara), i u istu je uračunato: kupovina i klanje KURBANA, kao i troškovi distribucije, odnosno podijela mesa.
   Svi iz New Yorka i okoline, koji žele da svoje KURBANE kolju u zavičaju preko našeg udruzenja mogu da se obrate nekom od članova našeg Upravnog odbora i uplate pomenuti iznos.
   Sam čin klanja KURBANA i podjela istog propratiće i odgovarajuća foto-reportaža."
   Upravni odbor, EURO GUSINJE New York"
Na ahiret je preselila Hodžić (Huska) Nedžmija, rođena Berani   (1952. - 2023.)  (4. jun 2023)
  U subotu 03.06.2023 na ahiret je preselila Hodžić (Huska) Nedžmija u 71-oj godini života.
Hajtar za muškarce u Gusinju se otvara u nedelju, 04.06.2023 u 18h u restoranu Rifata Radončića. Hajtar za žene je otvoren u ponedeljak, 5.6.2023. u džamiju Radončića.
  Dženaza će se obaviti u Gusinju, u ponedeljak, 05.06.2023 godine poslije podne namaza.
  Ožalošćeni: suprug Husko, sin: Adis, kćerke: Adrijana i Alsina, braća: Muharem, Ethem, Azem i Ljatif, snaha, djeveri, jetrve, djeveričići, bratanići, unučad, bratstva Hodžići i Berani, i ostala mnogobrajna rodbina i prijatelji.
  Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Arijeta Lucević iz Gusinja, apsolventica na ALU u Sarajevu među izlagačima konceptualne izložbe pod pokriviteljstvom UNESCO-a   (2. jun 2023)
  Večeras, (petak:02.06.2023.god.) je u Sarajevu, pod pokriviteljstvom UNESCO-a, u prepunoj Vijećnici, upriličena konceptualna izložba studenata ALU (Akademija likovnih umjetnosti) Sarajevo.
  Među izlagačima je i naša mlada umjetnica, apsolventica Arijeta Lucević iz Gusinja.
  Fotografijama u nastavku prenosimo djelić atmosfere iz prelijepog ambijenta Vijećnice, kao i nekoliko djela ovih mladih umjetnika.
   Za web portal: www.gusinje-plav.com iz Sarajeva, Abdullah Ibrahimagić
Slijedi galerija slika sa večeras upriličene izložbe
Usluge košenja i održavanja bašči i mezara u opštinama Gusinje i Plav   (1. jun 2023)
  Nudimo usluge košenja i održavanja bašči u opštinama Gusinje i Plav.
  Takodje, nudimo usluge košenja trave oko mezara.
   Dovoljno je da nazovete na dolje navedene brojeve, a ostalo je naša briga.
  Enis
  +383 49 181963 Viber
  +382 68 536106 Whatsapp
ENA'S SPA & CORNER HOUSE SALON - Vl. Enesa Ena Luković   (1. jun 2023.)
"Amar Garage" Gusinje - profesionalno troslojno poliranje vašeg automobila, korekciju laka sređivanje farova, štopova, stakala itd.    (1. jun 2023)
  "Amar Garage" Gusinje - Nudimo profesionalno troslojno poliranje vašeg automobila, korekciju laka sređivanje farova, štopova, stakala itd. Kao i keramičku zaštitu sve po vašoj želji da vaš ljubimac zasija u punom sjaju.
  Radimo sa vrhunskim profesionalnim pastama njemačkog proizvođača sa garancijom posle svakog poliranja.
  Adresa: Dosuđe bb. (Put prema Albaniji)
  Kontakt:
  Zakažite svoj termin za vaš automobil: +382/69-51-6666 +382/69-745-777 (viber & whatsapp)
   @amar.garage Instagram ili facebook
Predate donacije za IKC Gusinje - II faza, koje su prikupljene u Sarajevu i Bosni i Hercegovini  (1. maj 2023)
   Sve donacije za IKC Gusinje - II faza, koje su prikupljene u Sarajevu i Bosni i Hercegovini prošlog vikenda su predate u zavičaju.
   Novac u iznosu: 3,745€, plus $200 u ime Zavičajnog društva Plavljana i Gusinjana u BiH je predao Suad Ibrahimagić predsjednik udruženja.
GLEDAJMO SE - Šta nam rade barikade    (31. maj 2023)
Iako je 2014 godine potpisan sporazum vlade Crne Gore i vlade Kosova o otvaranju putnog pravca Murino-Čakor-Peć, do današnjeg dana to je ostalo mrtvo svovo na papiru. Pogledajte samo razliku izmedju naše strane i strane Kosova.
Sjećanje na Izetu Bicić, rodj. Omeragić   (19.03.1954 - 30.05.2020.)  (30. maj 2023)
  Danas se navršavaju tri godine od kako više nijesi sa nama naša draga Izeta.
  Bol i tuga nikad nije prestala za tobom i nikad se ne briše, uvjek te pamtimo: kao tvoju plemenitost tvoju ljubav prema nama, pažnju prema nama koju ćemo uvjek pamtiti u našim srcima da ne odu u zaborav i vječno će ostati u našim srcima.
   Neka ti Allah podari najlepši dženet i vječni rahmet.
  Tvoji najmiliji: suprug Zuko, sinovi Edin, Edis i Emil, snahe i unučad.
OGLAS: Hitno potreban PIZZA MAN - Restoran SAMI'S PIZZA, 410 Rt. 31, Brigeport, NY 13030    (24. maj 2023)
   OGLAS: Hitno potreban PIZZA MAN
   Restoran SAMI'S PIZZA, 410 Rt. 31, Brigeport, NY 13030

   Izvanredni uslovi!
   Za više info. nazvati Džafera Huseinovića na tel. br. 315-243-9926 ili 315-633-8440
Sjećanje na našu dragu Senadu (Hamdije) Šahmanović, rodj. Medunjanin   (09.05.1960-24.05.2022)  (24. maj 2023)
   I danas kao i prije godinu dana boli duša. Bilo koje riječi slaba su utjeha, nama koji ne možemo preboljeti da više nisi sa nama i naše duše zaplaču kad zabole sjećanja.
   Još uvijek osluškujemo tvoj glas, tvoj smijeh, još ti se nadamo i teško mirimo sa istinom da te više nikada nećemo vidjeti.
  Hvala ti naša draga Senada što si svoj život podijelila sa nama i što si nas beskrajno voljela…
  Da ti dragi Allah podari lijepi dženet. Amin!
   Tvoji: suprug Izet, sin Adis i kćerka Adisa sa porodicama.
Sjećanje na našu dragu Senadu (Hamdije) Šahmanović, rodj. Medunjanin   (09.05.1960-24.05.2022)  (24. maj 2023)
   Ne postoje riječi koje mogu opisati prazninu... Ne postoji vrijeme koje može olaksati našu bol... Samo činjenica da nikada ne znamo kad nekoga vidimo poslednji put... I da možda nikad ne prežalimo što to nismo znali... Nedostaješ...
  Ti si trag koji se ne može izbrisati, ti si naša bol koja se ne može preboljeti, ti si ta koja je znala sve poštovati i voljeti i koja će vječno biti voljena.
  Ostalo je mnogo želja neostvarenih i mnogo riječi neizgovorenih.
   Prestali su tvoji pozivi, ostala je samo tišina. Ali postoji nešto što nikada umrijeti neće, a to su uspomene na tvoju plemenitu dušu... Nedostaješ...
  Sa ljubavlju ćemo te spominjati, po plemanitosti i tvojoj dobroti te pamtiti i u našim srcima zauvjek nositi...
  Tvoji: otac Hamdija, majka Kima, braća: Ekrem i Šabo, sestre Jasmina i Bilja sa porodicama.
   Neka ti je vječni Rahmet
Sjećanje na Senadu (Hamdije) Šahmanović, rodj. Medunjanin   (09.05.1960-24.05.2022)  (24. maj 2023)
   Prolaze dani, mjeseci, evo navrši se i jedna godina otkad si nas napustila i otišla na neko bolje mjesto.
  Tuga i bol samo su veći neizmjerno su veliki, neopisivo jaki.
  Sjetimo te se svakim danom, posebno svakog 24-og dana u mjesecu i brojimo, brojimo,… koliko već dugo nisi tu, koliko dugo nismo čuli tvoj glas, koliko dugo te nismo zagrlili.
  A brojanje je u nedogled, jer nikada vise nećemo moći čuti tvoj glas, osjetiti toplinu tvojih riječi, zagrliti te... I danas te čekamo, gledamo na sat, a godina ode u nepovrat.
  Rahmet ti duši sestro i tetka, živa rano naša.
  Allah ti otvorio vrata Dženetskih bašči.
  Dušo draga halal Olsun!
  Tvoja sestra Jasmina sa porodicom.
Sjećanje na Senadu (Hamdije) Šahmanović, rodj. Medunjanin   (09.05.1960-24.05.2022)  (24. maj 2023)
   Naša voljena Nana, danas prodje prva godina bez tebe.
   Nedostaješ nam, svaki trenutak, svaki dan mislimo na tebe i tvoju ljubav koji si nam nesebično uvijek darivala.
   Neizbrisivo nam je sjećanje na tebe, na tvoj Nana nasmijan lik, vedar duh kao i tvoju dobrotu.
   Zauvjek ćeš biti sa nama u našim mislima i sjećanjima...
  Tvoj unuk Emir, unuke: Emina, Lejla, Emma i Alyssa.
Izvorna muzika bošnjaka Plava i Gusinja - Pjesme na dugi glas  (23. maj 2023)
IZKC Plav-Gusinje donirala 1,000€ (hiljada eura) za odlazak djece i omladine sa posebnim potrebama na ljetovanje   (22. maj 2023)
   Nasa dijaspora iz SAD njeguje jedan lijep i human običaj, kada je u pitanju Crna Gora a i šire, da djecu i omladinu sa posebnim potrebama svojim donacijama svake godine šalju na letovanje na more. Gest za svaku pohvalu i poštovanje.
   Iako je druga polovina mjeseca maja, Beloj Medunjanin predsjednici udruženja HELP iz Plava, već je pristigla prva donacija za ovogodišnji odlazak djece i omladine za ljetovanje.
   Naime, prije dva dana hadži Ragip Čekić je u ime Islamske zajednice i kulturnog centra Plav-Gusinje iz Njujorka uručio 1,000€ (hiljada eura).
   Nezvanično, informacija o još jednoj donaciji. Naš poznati biznismena i donator iz Njujorka, je ponudio da plati autobuski prevoz u oba smjera svima koji budu išli na ljetovanje. O tome više uskoro.
   Medijski sponzor ove akcije je web portal Gusinje-Plav.com.
Prijem povodom Dana neavisnosti u Njujorku: 21. maj slobodno možemo zvati i danom dijaspore   (21. maj 2023)
  "Dijaspora Crne Gore u Americi je pravi reprezent multietničke i multinacionalne Crne Gore, Crne Gore bez podjela. A to je večerašnji skup i pokazuje", kazao je Cikotić obracajući se prisutnima.
  Dodao je da je 21. maja 2006. godine Crna Gora obnovila svoju nezavisnost i izabrala prozapadni put, put razvoja demokratije i ljudskih prava... nastavak teksta
Veliki korak je napravio Armin S. Čekić iz New Yorka   (21. maj 2023)
  Da bismo ostvarili svoje snove, trebamo, ne samo planirati, već i vjerovati u sebe… Važno je da čovek uvek bude spreman da uradi nešto za sebe i svoju budućnost, jer ukoliko nije spreman za tako nešto onda on ne zaslužuje bolje sjutra.
   Juče je Armin Čekić (sin Selima i Sevde, brat Amine) uradio jednu veliku stvar, uspešno je završio Master of Science in Management of Tehnology na New York University.
   Na taj način Armin je sebi prokrčio puteve koji vode ka sreći i uspjehu, svojim bližnjim je poklonio jedan veliki razlog za radost i veselje, a našoj zajednici Gusinjana i Plavljana u New Yorku još jednog magistra, našta treba da smo ponosni.
   U to ime naša redakcija Arminu čestita diplomiranje, uz želje za uspešan život u svakom smislu i da sve bude u skladu sa njegovim željama.
Hitno potreban KUVAR - Restoran TEURA, 1215 Surf Ave Brooklyn, NY 11224    (19. maj 2023)
   Hitno potreban KUVAR - Restoran TEURA, 1215 Surf Ave Brooklyn, NY 11224
  Uslovi: Poznavanje balkanske i mediteranske kuhinje.
   Za više info. nazvati Emina Kukaj na telefon broj 917-5159406
OTVORENA ČITAONICA ZA UČENIKE MEDRESE ,,MEHMED FATIH"   (16. maj 2023)
  U nedjelju, 14. maja, otvorena je čitaonica za potrebe učenika Medrese ,,Mehmed Fatih", a koja je vakuf porodice Feratović pred dušu rahmetli šehida Avdulja Feratovića, od oca Šeća i majke Merjeme, iz Plava.
  Svečanom otvaranju čitaonice prisustvovao je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić sa svojim saradnicima, direktor medrese Amer ef. Šukurica, kao i mnogobrojna uža i šira rodbina porodice Feratović.
  Uvakufljena čitaonica predstavljaće još jedan prostor u kojem će učenici Medrese ,,Mehmed Fatih" boraviti i sticati znanje, sjećajući se rahmetli Avdulja Feratovića.
  Molimo Allaha, dž.š., da vakifima podari svako dobro na ovom i džennet na budućem svijetu, te da vakuf, trajno dobro, bude od koristi kako učenicima koji će koristiti ovaj prostor, tako i rahmetliji na Onom svijetu. Amin!
Nove donacije za SEBILJ I SAHAT KULU u Gusinju   (15. maj 2023)
  Novi donatori za SEBILJ i SAHAT KULU u Gusinju.
- Bajram-Babi Kolenovic $200
Do sada ukupno donirano $61,010, plus 300 eura.
Za vaše donacije možete se obratiti Ragipu Čekić, Ismetu Pjetrović, Smaju Srdanović, Ago Koljenoviću.
Medijski sponzor ove akcije je web portal Gusinje-Plav.com

Na ahiret je preselio Salih (Ramo) Hysenaj (Huseinović)   (1930-2023)   (14. maj 2023)
  U New Yorku je u subotu, 13. maja 2023. godine na ahiret preselio Salih (Ramo) Hysenaj (Huseinović), u 93-oj godini života.
  Zdravoglava će se održati u nedelju, 14. maja 2023. godine od 8:00am do 11:30am, na adresi: 184 Canal Street, Staten Island, NY 10304. Dženaza namaz će se obavit u 11:30 am.
  Nakon toga obaviće se dženaza u 1:30pm na mezarju na adresi: 3 Conover rd, Millstone, NJ 08535
  Ožalošćeni: sinovi Abaz, Smailje, Džafer i Ramo, kćerka Sabrija, zet, snahe, unučad, paraunučad, bratstvo Hysenaj, rodbina i prijatelji
  Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)

Salih (Ramo) Hysenaj (Huseinoviq) ndërroi jetë në Nju Jork të shtunën, më 13 maj 2023, në moshën 93 vjeçare.
Funerali do të mbahet të dielën më 14 maj 2023 nga ora 8:00 deri në 11:30 mengjes në 184 Canal Street, Staten Island, NY 10304, e varrimit do të bahet në orën 1:30 te mbas dites ne 3 Conover rd, Millstone, NJ 08535.
Te pikëlluarit jan djemtë Abazi, Smailje, Xhaferi dhe Ramoja vajza Sabrija, nipat, mbesat dhe krejt farefisit Hysenaj.
Inna lillahi ve inna ilejhi rajji'un- "Të gjithë jemi të Allahut jemi dhe tek Ai do të khtemi.
Sjećanje na Avdulja (Šeća) Feratović    (14. maj 2023)
Četrnaestog maja 2023. navršavaju se 31 godina od tragične smrti na Ilidži (Sarajevo) našeg dragog
Avdulja (Šeća) Feratović
(20.2.1960 - 14.5.1992)

Istina je bolna. Tuga beskrajna, riječi malo... Ostavio si tragove koji se ne brišu i dobrotu koja se pamti. Vječno ćeš živjeti u nama kroz najljepše uspomene koje bolno podsjećaju na ljubav i pažnju koju smo tvojim odlaskom izgubili. Sjećanje je trajno kao naša tuga za tobom.
Tvoji najmiliji
Sjećanje na Dževata-Džeka (Zaja) Mrkulić   (9. maj 2023)
   Dragi brate Dževate, danas se puni godina dana od kako si nas napustio.
  Tvoja lijepa mladost, blagi osmjeh, zagrljaj i toplina zauvjek će nam nedostajati i nositi bol i tugu za tobom. Želimo da ti dragi Allah podari lijep dženet i sve dženetske ljepote.
   Tvoj brat Ismet, sestre Hajrija, Iša, Rasida i Haska sa familijama i mnogobrojna rodbina.
  Tebi brate dženet, a familiji saber, zdravlje i da te nikad ne zaboravimo, sa ponosom da te spominjemo.
Tradicionalna Međunarodna 24. Limska regata održaće se od 2. do 4.juna 2023.god.    (8. maj 2023)
Tradicionalna Međunarodna 24. Limska regata Plav-Andrijevica-Berane-Bijelo Polje-Prijepolje održaće se od 2. do 4.juna 2023.god.
Sa splavova Plavskog jezera regata će krenuti 2.juna 2023.godine.
Pozivamo zainteresovane da se prijave. Turistička organizacija Plav
Amerika objavila srećne dobitnike Zelene Karte 2024. Evo kako da proverite vaš status    (8. maj 2023)
  Učesnici u Programu za useljeničke vize (Diversity Immigrant Visa Program) širom svijeta su dugo očekivali objavu rezultata lutrije za zelenu kartu 2024!
  Za mnoge koji su učestvovali u lutriji za zelenu kartu, ova šansa predstavlja priliku za život u Sjedinjenim Državama i ostvarivanje američkog sna. Mnogi će po prvi put imati mogućnost da legalno žive i rade u SAD, stvarajući novi životni put i bolju budućnost za svoje porodice. Učesnici u Programu za useljeničke vize (Diversity Immigrant Visa Program) mogu saznati da li su nasumično izabrani za američku zelenu kartu počevši od subote, 6. maja.
  Tačno u podne servis Provjere statusa DV učesnika na vebsajtu Biroa je aktivan za provjeru statusa. Strani državljani moraju da unesu svoje jedinstvene informacije o potvrdi sačuvane iz njihove registracije za DV-2024 putem plavog dugmeta pod nazivom „Proveri status“ da bi saznali da li su izabrani za jednu od 55.000 viza različitosti dostupnih za fiskalnu 2024. godinu... nastavak teksta
Sjećanje na Dževata-Džeka (Zaja) Mrkulić   (8. maj 2023)
   Godina prodje, ali ne umanjuje tugu i bol zbog tvog odlaska. Tvojom plemenitom dušom i velikim srcem zaslužio si naše beskrajno sjećanje. Ti si bio taj koji svojom ljubavlju i brigom držao našu porodicu na okupu. Sa ponosom te pominjemo i čuvamo u našim srcima od zaborava. Neka ti Allah podari najljepši dženet.
   Tvoja supruga Sehija sa djecom i unučadima.
Ulica u Bronksu nosiće ime tragično stradale Alise Kolenović   (5. maj 2023)
  Ulica u Bronksu nosiće ime Alise Kolenović koja je prije godinu dana poginula nakon što ju je udario kamion na raskrsnici ulica Poulding i Neill. Kolenović je bila u šesnaestoj godini života i prelazila je ulicu na putu do škole kada se dogodila tagedija... nastavak teksta

Na ahiret je preselio Ismet (Fejza) Balić   (1938-2023)  (4. maj 2023)
   U New Yorku je danas, 4.5.2023 godine na ahiret preselio Ismet (Fejzov) Balić, u 84-oj godini života.
  Zdravoglava će biti danas od 4pm do 11pm u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji.
   Dženaza namaz će se klanjati sjutra, 5.5.2023, u 9 sati izjutra.
   Nakon toga obaviće se dženaza na Washington memorial mezarju na Long Islandu.
  Ožalošćeni; supruga Nafija, sinovi Sehad i Muhamed, kćerke Almira, Indira i Ermina, sestre Šeća i Vezirka, snahe Mensura i Aiša, unučad, bratanići, bratanične, sestrići i sestrične, bratstva Balić, Bajrović i Koljenović i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji, .
   Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Na ahiret je preselio PAČARIZ (Rafeta) ALMIR   (1973-2023)  (2. maj 2023)
   U New York-u je 30. aprila 2023. godine u 49-oj godini tragično na ahiret preselio PAČARIZ (Rafeta) ALMIR.
  Zdravoglava se prima danas, 2. maja 2023 od 6pm u: BICC- 1802 Astoria Blvd. Astoria, New York.
   Dženaza namaz se klanja sjutra u srijedu, 3. maja 2023 u 9am, nakon čega će se obaviti dženaza na mezarju: Laurel Grove Cemetery: IBSA Section295 - Totowa Rd. Totowa, NJ 07512.
  Ožalošćeni: otac Rafet, majka Safija, supruga Majda, sinovi Daris i Damir, braća Asmir i Alen, bratstvo Pačariz, daidze Šabotić, familije Sijarić i Šiljković.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
Sandžačka teferič tradicija na Pešteri: Zvecka zlato na nevjestama u narodnim nošnjama   (2. maj 2023)
  Prva dva majska dana, na Pešterskoj visoravni, odavno su upisana u kalendar tradicije. Teferič (vašarske tradicije), koja se “reprizira“, svake godine, od 1. maja do poznih ljetnjih dana.
  Sve počinje 1. maja u Karajukića Bunarima i Kladnici, u sjeničkoj opštini, a nastavlja se narednog dana u Delimeđu, na dijelu visoravni koji pripada tutinskoj opštini... nastavak teksta
Sjećanje na Rahmana (Amira) Purišić    (1. maj 2023)
  Danas se navršavaju tri godine od kad nije sa nama naš voljeni i nikad zaboravljeni Rahman (Amirov) Purišić.
   Bio si naš ponos, naša snaga, a svaki dan bez tebe je sve teži jer si nam bio oslonac i stub kuće. Mi koji te volimo neizmjerno nikada te nećemo zaboraviti, ostaćeš voljen i zauvjek u našim srcima.
   Neka ti Allah podari dženet, a mi ćemo zauvjek žaliti za tobom.
   Supruga Remka, sinovi Amel i Refik, kćerke Nusreta i Amela, zetovi i unučad.
   Volimo te najviše na svijetu.
Dino Redžić: Sretni smo da budemo dio dječjeg osmjeha   (29. april 2023)
Njujorški restorani „Uncle Paul's Pizza“ – na Times Squeru, srce Manhattana, Pizza Factory – Long Islad City, Sushi Factory - Long Islad City, na popularnoj televiziji NY 1 voditelji su sa oduševljenjem najavili gosta emisije Dina Redžića, koji sa svojom braćom i pratnerima suportira Fondaciju „Make a wish“ (Zaželi želju), kako bi vratili osmjeh na licu djece sa opakom bolešću, kojima pomaže pomenuta fondacija...
Sjećanje na Bajrama (Saliha) Radončića   (1948-2011)    (29. april 2023)
  Jedini naš brate i dajdža, prodjoše i dvanaest najtužnijih godina od kako si nas napustio.
  Sjećanje na tebe je dio našeg života.
  Teško je naći riječi da se opiše koliko nam nedostaješ, kao i svu tugu u našim srcima.
  Vrijeme koje prolazi neće izbrisati, niti umanjitil ljubav kojom te čuvamo duboko u našim srcima.
  Ponosni smo što smo te imali, a vječno tužni što smo te tako rano izgubili, Bakuše naš.
  S ljubavlju te spominjemo i u srcu čuvamo, jedini dajdža naš.
   Neka ti dragi Allah dž.š. podari lijepi dženet i vječni rahmet. Amin.
   Tvoja sestra Naka sestrići Nusret i Nermin, sestrične Nevzeta, Nusreta, Nisera i Nizama sa porodicama.
Sjećanje na Gutić (Rustema) Envera   (28. april 2023)
   Dvadeset osmog aprila 2023. navršavaju se deset godina od preseljenja na ahiret našeg voljenog adža Gutić (Rustema) Envera.
   Sponosom, poštovanjem i zahvalnošću sjećamo se tvog plemenitog lika. Trenuci provedeni sa tobom pretvorili su se u vječnu uspomenu i kao takvi žive u našim srcim. Vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav, već ljubav i sjećanje na tebe. Neka ti dragi Allah podari ljepi dženet.
   Elvis (Orhana Džafera) Gutić sa suprugom Nenom i djecom Adelinom, Adelom i Aldinom.
Sjećanje na Nikočević (Hazema) Zuvdiju-Zufka   (1957-2018)  (25. april 2023.)
  Na današnji dan postao si melek, čuvar mog života, moje tuge. Prodjoše pet godina od tvog preseljenja na bolji svijet. Danas kao i onog dana, tvoj odlazak jednako boli. Nijesmo te mogli zadržati, niti spasiti, jer smrt nije pitala koliko te volimo i koliko ćeš nam nedostajati.
   Teško se naviknut na život bez tebe, jer više nista nije, niti će biti kao što je bilo sa tobom prije. Istina je teška i bolna, tuga vječna, a praznina i bol u našim srcima neizmjerna. Ostaćes vječno u našim sjećanjima.
   Molimo dragog Allaha, dž.š da te obasja dženetskim nurom i da ti podari lijepi dženet i vječni rahmet. Amin!
  Tvoji najmiliji.
Sjećanje na rah. Fatimu - Fatu Radončić   (25. april 2023.)
  Danas se navršava tužna godina od preseljenja na Ahiret naše drage Fatime - Fate Radončić, rodj. Pepić.
  Ništa više nije isto, a nama preostaje da te svakim danam nosimo i čuvamo u našim srcima.
  Neka ti dragi Allah dž.š. podari najljepši Džennet. Amin!
  Tvoji najmiliji.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži'un - “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo."
Sjećanje na Šefkiju-Šefka (Braha) Bektešević   (1956-2021)  (24. april 2023.)
  Dana, 24. aprila navršavaju se dvije godine od smrti našeg voljenog supruga i oca.
  Dani prolaze, nijedan bez sjećanja na tebe.
  Tvoja dobrota i pažnja koju si nam poklanjao ostaće trajno u sjećanju.
   Dragi Allah da ti podari najljepše mjesto u Dženetu!
  Tvoji: supruga Nevzeta, sinovi Edo i Mirza.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži'un - “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo."
A sad držˊ gaće, držˊ ljevor   (23. april 2023.)
  Um caruje, snaga klade valja, govorio je moj vrli prijatelj Rajko kad bi se dogodila neka glupost na javnoj sceni. Teško da bi danas mogao da koristi tu krilaticu, jer je gluposti i glupaka toliko da su postali dominantna pojava na svekolikoj crnogorskoj sceni. Sirova snaga je pregazila um odavno već, pa je od ove parole ostao samo njen drugi dio... nastavak teksta
Organizacija iftara u restoranu "MIMOZA" Astorija.  (19. april 2022)
  U mjesecu Ramazana restoran "MIMOZA" Astorija organizuje IFTARE za sve vjernike islamske vjeroispovjesti, njihove prijatelje i poslovne partnere.
  Za rezervacije i ostale informacije možete nas kontaktirati na 718-673-6370 ili u restoranu "MIMOZA" Astoria.
Na ahiret je preselio Bicić Osmana Suljo   (1954-2023)   (14. april 2023.)
   Dana 14. aprila 2023. godine u New Yorku je na ahiret preselio Bicić Osmana Suljo u 69-oj godini života.
   Zdravoglava se održava u subotu 15. aprila 2023. od 4 pm do 12 pm u Ali-pašinu džamiju u Astoriji.
  Dženaza će se obaviti u rodnom Gusinju. O terminu dženaze naknadno ćemo vas obavijestiti.
  Ožalošćeni: supruga Mujesira, sinovi: Nermin i Haris, snahe: Aida i Samra, unučad Alen, Alisa, Laila, Ema i Idin, braća: Zuko, Baco i Džeka, sestre: Saljka, Muška i Ćama, bratanići, bratanična, sestričići, sestrične, familije Bicić i Hanić, rodbina i prijatelji.
   Inna lillahi we inna ilejhi radži’un- “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”. (www.gusinje-plav.com)
SMARTTAX SOLUTIONS, INC - vl. Mirsad Mehremić    (12. april 2023)
   Ukoliko ste zbunjeni i neodlučni ko će ispuniti vašu "Income Tax"-u zasigurno niste sami. Ispravna strategija planiranja, plaćanje i sam obračun poreza je jedan od ključeva vašeg finansijskog uspjeha.
Najveći dio mog života sam posvetio računovodstvu i porezima i za sve ove godine sam naučio čisto, diskretno i efikasno balansirati želje klijenata i zahtjeve federalnih i lokalnih vlasti.
   Bilo da ste na početku vašeg radnog vijeka ili raspolažete komliciranom activom, investmentom ili ste u specificnoj situaciji uz najniže troškove imam najbolja rješenja za vaše potrebe.
   Uz sve ovo, možda je vrijeme da počnete i vaš vlastiti "business". Sve konsultacije oko otvaranja firme, dodatnih registracija i osiguranja su besplatne.
  Za sve infromacije obratite se na telefon 917-602-3267 ili me posjetite na adresi 41-01 Broadway Astoria, NY 11103.
UNIVERSAL AGENCY CORP, vlasnika MISINA ŠABOTIĆA   (10. april 2023)
   Kraj kalendarske godine znači i obrada završnih finansijskih računa, kako za male biznise tako i za pojedince. Svi znamo da je to dosadan i stresan posao. Prepustite to nama.
   Universal Agency Corp, vlasnika Misina Šabotića, već dvije decenije se bavi uslugama knjigovodstva i računovodstva.
   Možemo se pohvaliti da imamo veliki broj zadovoljnih klijenata kako sa uslugom tako i sa povratkom novca. Mi se maksimalno trudimo da vam obezbijedimo da što više svog novca dobijete nazad od države koji vam pripada. Isto tako da što manje platite ako dugujete. Mi znamo da nijesmo jedini sto se bavi ovim uslugama, ali i znamo da smo najbolji:
  - Povoljne cijene, - Profesionalna usluga, - Garantujemo naš rad, - Posjedujemo potrebne dozvole, - Sa vama smo do kraja
   Kao sto neko reče;"Naš narod ima dobru praksu da kod Misina Šabotića radi taksu. On to radi brzo, tačno i povoljno, biće i ove godine novca za sve dovoljno."
Pomoć domovini kao uzvišeni cilj, Jasmin Novaj: Prevaziđimo podjele   (9. april 2023.)
Mladi Ulcinjanin Jasmin Novaj već devet godina gradi novi život daleko od svog rodnog kraja. Kao uspješan privrednik i član islamske organizacije u Njujorku, na brojne načine pomaže svoju domovinu i sunarodnike.
S E T R A  (8. april 2023.)
  Autor: Senada Đešević
  Već poduže vrijeme kako zima pokaza svoje oštre zube u zabačenom plavskom selu. Opustošene njive, šume, livade ljetnjom žegom i ledenim nametima snijega, zamriješe. Sušna godina učini da mnoga usta ostanu gladna. Oskudica se uvuče svima pod krov. Hambarima se polako poče ukazivati dno, u kacama trohe smoka, na pantama užegli miris sušenog mesa, na plotu ostrugana čapra. Samo pokoji krompir, uprljan pepelom, kotrljahu starine po žarovlju, ne bi li, uz kaplju vrnike zavarale prazne oči izgladnjelom piskoru, koji, često, praznog stomaka dočekivaše zoru. Najveći teret pade na domaćice, koje od šake kolobotnjih trica obročahu za mnogobrojnu čeljad... nastavak teksta
Prvi online Balkan supermarket - BOSNA FRESH: (VIDEO)    (6. april 2023)
Emisija: E uživo - Vrhovi Prokletija, gost Dino Mulamekić   (3. april 2023.)
Gost u emisiji E uživo bio je Dino Mulamekić - planinarski vodič koji nam je govorio o ljepotama Prokletija, kao i Plava i Gusinja.
Sjećanje na Izeta (Ramiza) Kolenović   (1.4.2020 - 1.4.2023)   (1. april 2023)
   Dragi naš Izete,
  Prodjoše 3 tužne godine, a mi još ne možemo da se pomirimo sa time da te nema. Teško nam je jer si nas iznenada ostavio.
  Ne postoji utjeha niti zaborav, samo praznina u našim srcima. Sjećanje na tebe je dio našeg života u kojem ćeš uvjek nedostajati.
  Počivaj u miru pored tvoga oca. Molimo dragoga Allaha da ti podari najlepši Dženet!
  Tvoja voljena majka Djuljka, braća Safet, Duljo, Almir i Samir, djeca, supruga, snahe, bratanići i bratanične.
   Inna lillahi wa inna ilayhi, raji’un svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo. Amin!
Dr. Mark A. Buchsbaum, MD Oftalmolog (Doktor za oči) - Manhattan LASIK Center   (1. april 2023)
  Manhattan LASIK Center je najmoderniji centar za lasersku korekciju vida, sa sjedištem na adresi 110 East 55th Street (izmedu Lexington & Park Avenue), u srcu Midtown Manhattana.
  Dr. Buchsbaum je pohadao prestižni Univerzitet Cornell, a završio je specijalizaciju iz oftalmologije (grana medicine koja se bavi bolestima očiju) na Saint Vincent’s Catholic Medical Center in Manhattan, gdje je takoder služio kao glavni specijalizant. Dr. Buchsbaum radi u ordinaciji više od 21 godine i obavio je preko 30.000 procedura laserske korekcije vida. Obavlja sve pre - i postoperativne preglede, kao i hirurške zahvate sa personalizovanom pažnjom prema detaljima. On je diplomata Nacionalnog odbora medicinskih ispitivača i certificiran je od strane Američkog odbora za oftalmologiju.
  Address: 110 E 55th St # 3, New York, NY 10022
  Hours: Mon - Fri 9:00am - 6:00pm
  Saturday 10:00am - 1:00pm
  Phone: (212) 759-9617
  
Manhattan LASIK Center: 110 E 55th St # 3, New York, NY 10022
Donatorska akcija za FK Jezero. Novi donatori.    (23. mart, 2023.)
  Novi donatori:
- Ljana Koljenovic $100
- Beli Koljenovic $100
- Feka Redzepagic $200
- Dino Redzepagic $200
- Kastrat Dino $200
- Dzafer Mackic $100


Ukupno do sada je donirano 12,800.00
   FK Jezero ostvaruje istorijske uspjehe igrajući treću godinu zaredom Prvu ligu FSCG, dostojanstveno predstavljajući naš kraj i najbolji je ambasador plavsko-gusinske doline na CG prostorima. Imajući u vidu činjenicu da se svi klubovi elitnog ranga uveliko pojačavaju, a u želji da se pomogne upravi kluba i igračima u borbi za opstanak u prvom rangu, u New Yorku je pokrenuta donatorska akcija za FK Jezero.
   Svi ljudi dobre volje koji žele donirati i tako doprinijeti uspjesima našeg kluba u zavičaju, donaciju mogu uplatiti preko Izeta Šabović, broj telefona: 646-261-7734, Šukra Cecunjanin 203-258-1616, Damira Kastrat 917-843-2529, Dina Ciriković 516-444-1683 i Rafeta Hot 646-808-6490.
Ramazanska čestitka Alja Kobilića, predsjednika humanitarnog udruženja EURO Gusinje - New York   (22. mart 2023.)
   Poštovana braćo i sestre, Eselamu alejkum.
   Ramazan šerif mubarek olsun, uz želje da predstojeće mubarek dane mjeseca Ramazana provedete u zdravlju, ibadetu i blagostanju.
  U ime Upravnog odbora humanitarnog udruženja EURO Gusinje - New York
  Aljo Kobilić, predsjednik
Pokrenuta RAMAZANSKA AKCIJA za završetak IKC u Gusinje   (22. mart 2023.)
   Draga i poštovana braćo i sestre, eselamu alejkum.
  Ponovno nam dolazi veliki, uzvišeni i mubarek mjesec ramazan. Mjesec posta, nafila namaza, učenja Kur’ana, mjesec Allahove milosti, oprosta i spasa od vatre Džehennemske. Mjesec udjeljivanja sadake, drugih materijalnih udjeljivanja i mjesec sveopšte dobrote i dobročinstva. Mjesec u kome se otvaraju džennetske kapije i u kome se dobra djela posebno i višestruko nagrađuju.
  Pozivamo Vas da u svetom mjesecu ramazana postanete vakif, da donirate i najmanji iznos, jer svaki dolar/euro je bitan i znači korak bliže ka realizaciji hairli projekta, završetka izgradnje na IKC u Gusinju.
  Uz želje za hairli blagoslovljeni mjesec Ramazan, molimo Allaha dž.š. da ukabuli svaki dolar/euro koju uložite i nadoknadi vam sa zdravljem, bereketom, rahatlukom, i na kraju vječnim Džennetom. Amin!
  Vaše donacije može predati članovima odbora:
   Odbor iz New Yorka koji koordinira donatorskom akcijom za izgradnju IKC Gusinje
  Islamska Zajednica i Kulturni Centar Plav-Gusinje New York.

BUDI VAKIF - UGRADI SE U TRAJNO DOBRO
ADRIATIC STUDIO za sve vaše svečanosti    (19. mart 2023)
  28 godina strastveno smo poslužili više od 11.000 nevjesta i mladoženja na više od 6.000 svadbi/vjenčanja, snimili preko 2 miliona slika i snimili više od 36.000 sati videa. Bilo da se radi o maloj ili velikoj svadbi/venčanju, u zatvorenom ili na otvorenom, grandioznom ili intimnom, mi smo zadovoljili želje svakog kupca. Svadbe, tradicionalno vjenčanja, formalna vjenčanja, etnička vjenčanja, vjerska vjencanje.

ADRIATIC STUDIO za sve vaše svečanosti

ADRIATIC STUDIO
  Tel: 718-234-5210
  Cell: 917-696-9900
  Email: adriaticstudio@yahoo.com
IZKC Plav Gusinje i Odbor iz New Yorka zajednički za završetak IKC u Gusinju   (7. mart 2023.)
  Sinoć je u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji održan sastanak Odbora iz New Yorka koji koordinira donatorskom akcijom za izgradnju IKC u Gusinju, kojem je prisustvovao i hadži Ago Koljenović, predsjednik IZKC Plav-Gusinje u New Yorku.
   Selim Čekić, predsjednik ovoga Odbora prisutne upoznao sa dosadašnjim aktivnostima i narednim zadacima vezanim za IKC u Gusinju. Tokom sastanka donijet je predlog da se za završetak izgradnje za IKC u Gusinju od strane IZKC Plav-Gusinje i Odbora iz New Yorka tokom mjeseca Ramazana organizuje prikupljanje donacija, kao i da se organizuje donatorsko veče za 17-u noć Ramazana (kada se desila Bitka na Bedru, ključna bitka za muslimane u ranim danima islama).
   Svi koji budu želeli da doniraju to mogu učiniti u prostorijama IZKC Plav Gusinje (Ali-pašina džamija u Astoriji ili Bošnjački islamski centar na Richmond Hilu) ili nekom do članova Odbora iz New Yorka koji koordinira akcijom prikupljanja sredstava za IKC u Gusinju.
32. godine postojanja i rada Udruženja "Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana" Sarajevo  (3. mart 2023.)
  Svim zavičajcima i prijateljima našega zavičaja, ali i svima koji su u bilo kom svojstvu, na bilo koji način i bilo kojim sredstvima, u bilo kojoj mjeri, i u bilo koje vrijeme, pomogli u dosadašnjem radu Udruženja "Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana" Sarajevo, ČESTITAMO 32. godinu postojanja i rada.
  Hvala Vam na svemu što ste učinili da Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana Sarajevo bude prepoznato i priznato širom svijeta, svuda gdje ima naših ljudi.
  SREĆNO SVIMA. IDEMO DALJE.
Sjećanje na Sabriju (Šabana) Duraković   (2. mart 2023)
  Sjećanje na tebe ne prolazi, naša stara Majko..Bila si ta koja si nas učila šta je biti Čovjek i suština života u kojoj treba biti zadovoljan onim svakodnevnim sitnicima...Te tvoje riječi dan danas nas podsječaju i vode kroz život… Allah ti podario dženet naša mila Majko.
  Tvoji: sestra Hasnija-Sevda, snaha Nevzeta, unčad: Nihad, Semir, Emil, Almin, Semira i Dalida, snaha Dalila, paraunučad Harun, Ilma, Ajša, Meho, Hasim, Seid, Hava i Jasmina
PRIČA PREKO OKEANA: Rožajka Selma Đešević, direktorica marketinga na američkoj državnoj televiziji ,,NBC”    (25. februar, 2023.
   Kada tražim svoj mir, zatvorim oči i u mislima odletim iznad planina i mora moje Crne Gore. Tada mirisi ispune moja pluća, nadahnu moje srce i učine me poletnom i srećnom. Taj miris je trag mog porijekla i trajanja - započinje razgovor Selma Đešević, rođena Mujević, uspješna mlada Crnogorka, direktorica marketinga na američkoj državnoj televiziji ,,NBC” (National Broadcast Company)... nastavak teksta
Sjećanje na našu voljenu majku Kimu Radončić    (25. februar 2023)
  Draga naša majko, napuniše se pet godina kako nas napusti i ostavi bolni trag i prazninu u nama. Uvjek će nam nedostajati tvoj duh koji si nosila u dobru i u tugi. Znala si da se boriš sa tim, jer te takav život pratio. Nisi nam mnogo dobra vidjela, ali nadamo se naša umornice, da si sada našla večni mir da odmaraš svoju umornu dušu, lijep dženet i sve dženetcke lepote, jer ti to zaslužila. Nas tvoju djecu uvjek će nas pratiti tvoja sjenka. Nikad te nećemo zaboraviti dok nam srca kucaju.
  Sinovi Ragip i Rafet, kćerke Sapka i Surka sa njihovim familijama i ostala mnogobrojna porodica.
Otvorena nova jedinica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Gusinju    (23. februar 2023.)
  Novu jedinicu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Gusinju svečano su otvorili ministar zdravlja Crne Gore g-din Dragoslav Ščekić, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore dr Vuk Niković, ambasador Republike Turske u Crnoj Gori g-din Bariš Kalkavan, kao i predsjednica Opštine Gusinje g-đa Anela Čekić. Otvaranju je prisustvovao koordinator Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) g-din Abdurahman Toprak... nastavak teksta
Sjećanje na Samira (Murata) Kobilić    (23. februar 2023)
  Dana 23-02-2023 godine se navršavaju 40. tužnih godina od kako je naš dragi Samir (Murata) Kobilić preselio na ahiret.
  Dragi naš Samko, vrijeme ne može izliječiti ranu, umanjiti bol, niti ispuniti prazninu koja je ostala iza tebe! Voljeni naš Samko, vjećno ćemo te u srcu nositi i sa ljubavlju i ponosom se na tebe sjećati.
   Molimo dragog Allaha da ti podari najljepše mjesto u Džennetu.
  Otac Murat, majka Zekija, brat Ramo i sestra Mersida. (Gusinje-Plav.com)
Naučni skup: ZLOČINI U SANDŽAKU U XX VIJEKU    (22. februar 2023.)
  INSTITUT ZA ISTORIJU, DEMOGRAFIJU I ANTROPOLOGIJU SANDŽAKA, koji djeluje kao naučni centar BANU u Novom Pazaru, organzira naučni skup „ZLOČINI U SANDŽAKU U XX VIJEKU. ČETNICKI GENOCID NAD BOŠNJACIMA SANDŽAKA 1943. OSAMDESET GODINA POSLIJE“.
  Skup će se održati u Novom Pazaru 23-25 juni 2023. Rok za prijavu učesnika je 1. maja 2023. godine.
  Za sve dodatne informacije možete se obratiti na:
  Institut za historiju,demografiju i antropologiju Sandžaka, Novi Pazar, Rožaje www.institutsandzaka.com;
  Email: ihdasandzaka@gmail.com
  Adresa: Ulica 1. maja BB, Novi Pazar;Email direktora: serbor@t-com.me
  Kontakt tel: +381631960374 (sekretar); Kontakt tel: +38269034083 (direktor)
Sporni ikonopis u crkvi u Rožajama: Kako dokrajčiti zajednički život   (19. feb. 2023)
  Iako obnavljana i sredstvima bošnjačke dijaspore, crkva je ‘ukrašena’ uvredljivim ikonopisima na kojima su pripadnici islamske vjere prikazani kao koljači djece... nastavak teksta
Potpisan Ugovor za izvodjenje radova na rekonstrukciji glavne gradske ulice u Gusinju, vrijedan preko 960.000 eura    (17. februar 2023.)
  Danas je u Upravi za kapitalne projekte potpisan Ugovor za izvodjenje radova na rekonstrukciji glavne gradske ulice u Gusinju vrijednosti 968.000 eura.
  Kako su se stekli uslovi za potpisivanje ugovora nakon sprovedene tenderske procedure danas su sastanku u Upravi za kapitalne projekte prisustvovali direktor Uprave Esmin Bećović, predsjednica opštine Gusinje Anela Čekić sa saradnicima Edon Balidemaj potpredsjednik i Šemso Jarović direktor Direkcije za uredjenje prostora i investicije kao i predstavnik gradjevinske firme “Indel Inzenjering” iz Podgorice, koja će izvoditi radove... nastavak teksta
Na ahiret je preselila Vasvija-Vaka Julević, rodj. Mulić   (1943-2023)   (16. febr. 2023)
  Danas, 16. februara 2023. u 80-oj godini života u Plavu je na ahiret preselila Vasvija-Vaka Julević, rodj. Mulić.
   Zdravoglava će se održati u petak, 17.2.2023. u porodičnoj kući u Plavu.
  O terminu za dženazu naknadno ćemo vas obavijestiti.
   Ožalošćeni: sinovi Nedžad-Nečko, Rešad i Hamo, kćerka Nedžmija-Miga, unučad, bratstva Julević i Mulić, rodbina i prijatelji. Inna lillahi we inna ilejhi radži'un - “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo." (www.gusinje-plav.com)
Predstavnici Zajednice opština Crne Gore, danas na sastanku sa predsjednicom Skupštine Crne Gore   (16. februar 2023.)
  Delegaciju Zajednice opština Crne Gore, primila je danas Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, koju su činili potpredsjednica Upravnog odbora Anela Čekić i članovi Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore i funkcioneri lokalnih samouprava, Željko Ćulafić, Nihad Canović i Damjan Ćulafić i generalna sekretarka Zajednice opština Crne Gore Mišela Manojlović... nastavak teksta
Sjećanje na Osmana H. Sujković   (16. februar 2023)
   Na današnji dan, 16-tog februara prije 7 godina preselio je na ahiret naš dragi nikad zaboravljen suprug, otac i djed Osman H. Sujković.
  Tuga i bol ista je kao i prvog dana. Hvala ti za dobrotu, ljubav i sreću koju si nam uvjek darivao. Ti ceš živjeti vjecno u nama. Molimo uzvišenog Allaha da te nagradi najljepšim mjestom u dženetu.
  Tvoja supruga Ema i sin Safet sa porodicom.
Dio atmosfere u New Yorku sa promocije prve knjige Lejle Gutić - "Život vrijedan življenja"    (14. februar 2023.)
U Bošnjačkom centru na Richmond Hill-u je u petak, 10. februara održana promocija prve knjige Lejle Gutić, naziva "Život vrijedan življenja".
Sjećanje na Ismeta H. Kolenović   (14. februar 2023)
   Danas, 14-tog februara se navršava šest godina od kako više nisi sa nama.
  Tvoja ljubav, plemenitost i dobrota vječno će živjeti u našim srcima i mislima. Sa ponosom čuvamo uspomene na tebe. Tvoj dragi lik je uvijek sa nama.
  Molimo dragog Allaha da tvojoj duši podari vječni dženet.
   Tvoji najmiliji: supruga Ismeta, sin Ernest, kćerke Sofija, Aida, Adela i Samanta, zet Enes i unučad Sara i Ena.
Čestitka Selima Čekića, novoizabranom predsjedniku Medžlisa IZ Gusinja dr. Saidu Čekiću    (7. februar 2023.)
  Poštovani dr. Said Čekić.
  Povodom vašeg izbora za predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Gusinje upućujem Vam iskrene čestitke u ime Odbora iz Njujorka koji kordinira izgradnjom Islamskog kulturnig centra u Gusinju i u svoje lično ime.
  Uvjeren sam da ce dobra saradnja koju smo do sada imali sa vašim predhodnim Odborom, ako Bog da, ubuduće nastaviti i uspješno ostvarivati izmedju našeg Odbora iz Njujorka i Medžlisa IZ Gusinje.
  Najiskrenije Vam čestitam na izboru i molim dragog Allaha dž.š. da Vam podari puno uspjeha u radu.
  Uz iskrene čestitke maksuz selam.
  Predsjednik Odbora NY
  Selim H. Čekić
Obnova Dzamije Sultanije 1999 god u Plavu    (5. febr. 2023)
Sjećanje na NURIJU LONČAREVIĆ, rodj. BALIĆ   (4. februar 2023)

Danas 4. februara 2023. se navršava 11 godina od kako je preselila na bolji svijet naša draga

NURIJA LONČAREVIĆ, rodj. BALIĆ
(10. februar 1939 - 4. februar 2012 )

Vrijeme ne može izbrisati našu ljubav i sjećanje na tebe. Bila si naš ponos, naša dika, supruga, majka i nana. Bila si naš magnet koji nas drži u svom čarobnom krugu oko sebe, dok ti zračiš toplinom i ljubavlju za sve nas.
Volimo te Uba.
Tvoji najmiliji
Sjećanje na Ramiza Feratović    (2008-2023)   (3. februar 2023)
  Na današnji dan prije 15 godina na ahiret je preselio naš Ramiz Feratović.
   Dragi naš i nikad nezaboravljeni Babo, živjećeš vječno u nama.
   Molimo uzvišenog Allaha da ti podari najljepše mjesto u Dženetu i sa dobrima sastavi.
   Voljeni nikad ne umiru dok ima neko da misli na njih.
  Tvoji najmiliji
Čestitka podrske povodom 21 godina postojanja portala www.Gusinje-Plav.com.    (3. februar 2023.)
   Poštovanom glavnom uredniku Rafetu Hotu i redakciji portala, kao i mnogobrojnim saradnicima.
Vaša medijska uloga je višestruko značajna u mnogim teškim godinama koje su iza nas. To je bio i ostao medijski svjetionik koji je širio istinu, a sve u cilju promovisanja Plava i Gusinja.
   Želim vam još mnogo uspješnih godina i da na pravi način spajate naše ljude, isto tako i da pomažete i dalje, jer ste prepoznatljivi po mnogim humanitarnim akcijama. Budite i dalje spoj dijaspore i zavičaja, vaš portal je ambasador humanizma na svim poljima.
   Srdaćan pozdrav,
   Šućo Redžepagić
BRZO, KRATKO I JASNO - 21. godina s' Vama - GUSINJE-PLAV.COM    (2. februar 2023.)
JUBILEJ: 21. godina postojanja
BRZO, KRATKO I JASNO - 21. godina s' Vama - GUSINJE-PLAV.COM
Tu smo za Vas kao i uvjek. Bilo kad, bilo gdje i u bilo koje vrijeme! Portal GUSINJE-PLAV.com 21. godina s' Vama!
Plavsko - Gusnjski CNN
OBAVJEŠTENJE: Dr. Said Čekić izabran za predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Gusinje   (1. febr. 2023)
   Novi saziv Medžlisa Islamske zajednice Gusinje je večeras na konstitutivnoj sjednici izabrao nove predstavnike Medžlisa za naredne četiri godine:
  - Dr. Said Čekić - predsjednik Medžlisa
  - Elvis ef. Radončić - potpredsjednik Medžlisa
  - Hfz. Rešad ef. Dautović - član Sabora
  Molimo Allaha dž.š. da novom sazivu Medžlisa podari puno uspjeha u daljem radu. Amin!
Gusinje i Plav: Održavanje tradicije   (1. feb. 2023)
Lijepa stara vremena. Nažalost, sve je manje ovakvih susreta, a mnogi dragi likovi iz ove video priče nisu više medju nama. Allah da im podari dženet.
Amir Feratović potpisao za Evropskog prvaka Benfiku iz Lisabona    (31. januar 2023)
  Mladi reprezentativac Slovenije, porijeklom iz Gusinja, stiže u SL Benfiku (Lisabon).
  Amir Feratović, 20-godišnji centralni defanzivac (8.06.2002.), potpisao je ugovor sa Sport Lisboa e Benfica na pozajmici do kraja sezone 2022/23. Reprezentativac do 21 godine za Sloveniju je fudbalsku karijeru započeo u Olimpiji iz Ljubljane, prošao kroz NK Bravo i Romu. Ove sezone, u Estrela da Amadori, odigrao je 11 zvaničnih utakmica u Ligi Sabseg, a sada će nastaviti svoj put na posudbi do kraja sezone u SL Benfici, pridruživši se B timu.
  Amir Feratović (od oca Adema i majke Amire) ima 26 nastupa za mlade reprezentacije Slovenije: 4 utakmice U21, 10 U19 utakmica, 4 U18 utakmice, 4 U17 utakmice i 4 U16 utakmice.
  "Želim da se zahvalim klubu što vjeruje u mene. To je veliki korak u mojoj karijeri i veoma sam srećan što sam ovdje. Želim da kažem navijačima da sam veoma srećan, da sam čuo mnogo dobre stvari o njima i daću sve od sebe na terenu da pomognem timu”, rekao je Amir u prvim izjavama.
Inače, Benfica je dvostruki prvak Europe, a 36 puta je bila i prvak Portugala. (SL Benfika))
Biznismen iz Njujorka Almir Bektešević investira u rodno Gusinje    (25. januar 2023)
  Almir Bektešević iz Gusinja, koji je uspješan biznismen u Americi, gradiće etno selo ,,Royal“ u mjestu Grebaje. Vrijednost investicije procijenjena je na više od milion eura. Kako je Bektešević kazao Pobjedi, pred kraj godine dobio je sve urbanističko-tehničke uslove. Nedavno se sastao sa predsjednicom opštine Anelom Čekić i njenim timom, od kojih je dobio podršku i obećanja da će mu pomoći, jer smatraju da će buduće etno selo upotpuniti turistički sadržaj ovog planinskog grada... nastavak teksta
Sjećanje na rah. HOT (Alja) JAZA   (24. januar 2023)

Dana 24. januara 2023. navršile su se 19 godina od kada nije sa nama naš dragi

HOT (Alja) JAZO
(4. maj 1932 - 24. januar 2004 )

Ljubav ne prestaje odlaskom, ni sjećanje vremenom.
Uvijek si u našim mislima i srcima

Tvoji najmiliji
(FOTO) Poplave ostavile pustoš u Gusinju: Šteta premašuje pola miliona eura    (23. januar 2023.)
  Predstoji nam veliki posao da se život vrati u normalu, ali to ne možemo uraditi bez pomoći Vlade, kazala je predsjednica Opštine Anela Čekić
  Poplave koje su minulih dana, zbog obilnih kiša i izlivanja rijeka iz svojih korita, zahvatile područje Gusinja nanijele su velike materijalne štete, kako na privatnoj imovini i objektima, tako i na saobraćajnoj infrastrukturi... nastavak teksta
Sjećanje na Juljević (Bajrama) Idriza   (1925-2013)   (23. januar 2023.)
  Dvadeset trećeg januara 2023. godine navršava se deset godina od kako kako više nije sa nama naš poštovani otac, djed, svekar, tast, stric, dajo, rodjak i prijatelj Juljević (Bajrama) Idriz.
  Punih deset godina niko nas više ne čeka niti ispraća ispred naše kuće u prelijepom i sunčanom Dosudju.
  Vrlo dobro pamtimo, cijenimo i ne zaboravljamo sva tvoja dobra dijela, savjete, upute i amanete koje si nam davao ćitavih tvojih 88 godina života.
  Zahvaljujući tebi i tvojoj supruzi Nuriji, a našoj majki, bijaci, svekrvi, strini i hali, što ste nas ovakve odgajili mi možemo na svakom mjestu vedra i uzdignutog ćela svakog u lice pogledati.
  I zbog toga mi smo vam zahvalni i ne zaboravljamo, već nasledjujemo vaša djela čak davajući našim unučadima i djeci vaša imena Idriz i Nurija.
  Molimo dragog alaha da vam Allah podari dženet.
  Vaši ponosni sinovi Hajro, Zajo i Kemal, kćerke Nadžija, Kumrija i Ljuljavera sa svojim familijama.
Sjećanje na našu dragu i nikada zaboravljenu sestru Hajriju (Haku) Duraković, rodj. Pjetrović   (16. januar 2023)
  Draga sesto Hajrija, prodoše dvije tuzne godine od kako nas ti napusti.
   Žao nam je duboko što više ne možemo biti zajedno i dijeliti životne čari. Bila si vesela i uvjek spremna da drugoga nasmiješ i obraduješ. Dok vrijeme prolazi, naše uspomene i ljubav prema tebi ne blijede.
  Zauvjek tvoja braća i sesta Bahtija sa porodicom Pjetrović
Sjećanje na Hodžić (Envera) Ervina   (1987 - 2022)   (15. januar 2023)
  Šta reći sine i napisati, a da svako slovo suzom ne zalijem. Bole riječi i praznina i to što znamo da nikada nećemo biti zajedno i da ćeš ti uvjek biti sine taj koji nedostaješ.
   Mi ćemo te sine čuvati od zaborava, jer voljeni nikad ne umiru i moliti Allaha da ti podari dženet i vječni rahmet.
   Tvoja neutješna majka Emina i sestra Zana sa porodicom.
Obraćanje Alena ef. Šabovića   (14. januar 2023)
  Poštovana braćo i sestre, es- selamu alejkum.
  Juče su u MIZ- e Gusinje održani izbori za novi saziv odbornika u narednom periodu. Neka je mubarek novoizabranim odbornicima.
  Imam za obavezu da kao čovjek kome je bila ukazana čast da vodi Islamsku zajednicu ukažem na ono što je obilježilo moj mandat.
   Prije svega, želim se zahvaliti mom narodu i sugrađanima koji su mi davali nesebičnu podršku u svemu onome što sam radio sa članovima medžlisa.
   Želim se zahvaliti Reisu IZ- e u CG, h. Rifatu ef. Fejziću, koji je prvi prepoznao i inicirao ideju, da ja mogu voditi MIZ.
   U ovom periodu je bilo itekako puno dešavanja... nastavak teksta
Zavičajno društvo Plava i Gusinja “IZVOR“ - Slovenija dobitnik Prešernove plakete  (5. januar 2023)
  Poštovani, izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da vas obavijestim da je Zavičajno društvo Plava i Gusinja“IZVOR“ - Slovenija dobitnik Prešernove plakete od Opštine Kranj za 30. godišnjicu osnivanja i kontinuiranog rada i djelovanja na kulturnom, sportskom i društvenom polju te za doprinos povezivanja dvije prijateljske države: Republike Slovenije i Crne Gore... nastavak teksta
APEL: Donatorska akcija za porodicu Perović sa Cetinja  (2. januar 2023)
  Zdravo svima moje ime je Marija.
  Organizujem ovu donatorsku akciju da pomognem svojoj sestrični Sonji Perović sa Cetinja u ovoj veoma teškoj situaciji za njenu porodicu.
  Sonja Perović je 36-godišnja majka petoro dece koja su se borila sa rakom. Njen muž je jedini radio i izdržavao porodicu, do prijee nekoliko mjeseci kada je saznao da ima leukemiju i mora da napusti posao i ostane kod kuće i počne da se liječi. Dok je bio u bolnici i bori se za život Sonja počinje da radi u supermarketu za 200€ mesečno i pokušava da preživi i da ima hranu na stolu za djecu.
  Sonja se nikad ni na šta ne žali ali zaista ima jako težak život i nema sreće i prošle nedelje je imala moždani udar. Izgubila je glas i desna strana tela joj je paralizovana.
  Sada su ostali bez ikakvih prihoda i bolesni i djeca su mlada.
  Klinac pokušava da muze krave i tako pomaže roditeljima, ali su tako mladi i toliko im je teško. Molim vas sve da otvorite svoje srce i donirate makar $1. Vama malo njima dosta.
   Molim vas pokažite svoju ljubav i podršku ovoj porodici. Cijenim što ste odvojili vrijeme da ovo pročitate i zadržite Sonju, Milenka i djecu u svojim mislima i molitvama.
   Hvala vam od srca i Bog blagoslovio vaše porodice.
  Vaše donacije možete uplatiti direktno putem linka www.gofundme.com
ALJO MEDUJANIN - Sanak snila   (1. jan. 2023)
Novogodišnja čestitka Kobilić Alja, predsjenika UO udruženja EURO Gusinje   (1. jan 2023)
  Svim članovima, donatorima, simpatizerima i prijateljima našeg udruženja širom svijeta, kako u dijaspori tako i u zavičaju, želim srećnu i berićetnu Novu 2023.
   Neka Vam predstojeća 2023. godina donese zdravlje, sreću, mir, ispuni radošću i ljubavlju, i doprinese da prepoznamo prave vrijednosti, radost uzajamnog poštovanja i tolerancije.
   Kobilić Aljo, predsjednik UO udruženja EURO GUSINJE New York

Nastavak Stranice (News Archive)


  Uredjivacki tim magazina  Web dizajneri: advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"