Gusinje i Plav


OKO SKAKAVICE
(Savino oko, Sini i Skavkacit)

Krasko vrelo, nalazi se nedaleko od Gusinja , kod sela Vusanje.
Izbija na 1.000 m nadmorske visine, ima kruzni oblik i izgled lijevkaste i duboke vrtace, u kojoj voda vri. Sa sjeverne i juzne strane nad vrelom se dize 3-5 m visoke krecnjacke stijene. Oko je jedno od najjacih vrela u podrucju Prokletija. Dugacko je 30 m , a siroko 25 m. Prema centralnom dijelu dubina se stalno povecava i dostize 8 m. zbog kristalno bistre vode dno vrela se vidi do najvece dubine.

Za vrijeme toplih ljeta, narocito u avgustu, vrelo se sasvim smanji. Voda se povlaci i miruje, a povrsinskog prelivanja , kao u zimskim mjesecima, nema.

Voda Oka je veoma hladna, zbog otopljenog snijega sa visokih djelaova Prokletija kojim se napaja, tako da na povrsini iznosi oko 5 C, a u dubljim djelovima 4.3C, opora je za pice i prije upotrebe se mora malo ostaviti da se ugrije.SKAKAVICA


To je rijeka koja se nalazi nedaleko od Gusinja i koja nastaje od vode Oka i tece 2,5 km, zatim dolazi do visoke krecnjacke grede, koja pregradjuje dolinu. Posto nije mogla preko pregace, voda je stvorila put, presijecajuci je. U njoj je voda izdubila 40-50 m duboku i 2-5 m siroku dolinu.

Na ulazu u izdubljeni dio doline, rijeka Skakavica gradi 30 m visoki vodopad - Grlje, ciji se sum cuje daleko unaokolo. Nizvodno od vodopada, Skakavica u suzenom dijelu doline nosi naziv Grlja. Poslije 300 m toka Grlja se pojavljuje na svjetlost dana i nakon spajanja sa vodom iz Alipasinih izvora dobija naziv Vruja i tece prema Gusinju.Urednici

Saradnici


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Chatroom | Vijesti P-G | Glavna Stranica
Copyright 2002 Gusinje-Plav.com