Gusinje i Plav
Urednici i Tehnicki Web Dizajneri: Edvin i Edin Hot - New York
Last Update: 24 avg, 2008
  Jos 500 dolara za Dina Canovica (29. jan 2009) 
Radoncic Amira Izet $50, Radoncic Amira Senad $50, Canovic Hamo $200 i Canovic Dzemajlja Mersim $200 su novi donatori za Dina Canovica. Ukuono do sada prikupljeno 25,070 dolara.
  Nusret i Mevlida Radoncic rodj. Ibric dobili kcerku Emelinu (29. jan 2009) 
Nasa zajednica u New Yorku ovih je dana postala bogatija za jos jedog clana. Naime, 15 januara, Nusret i Mevlida Radoncic rodj. Ibric, dobili su kcerku Emelinu. Veselo je bilo u domu Radoncica, dok su Ibrici imali vise razloga za veselje. Enver i Nermina su dobili prvo unuce, dok su Ernad i Aldin postali dajdze, a Enisa and Adela tetke. Razlog vise za veselje ima bijaca Nervina Ibric, jer je prva unuka Emelina rodjena na njen rodjendan, sto svemu daje vecu draz i radost.
Redakcija naseg web magazina roditeljima Nusretu i Mevlidi Radoncic cestita rodjenje kcerke, Enveru i Nermini Ibric rodjenje unuke, a Ernadu, Aldinu, Enisi i Adeli sestricne.

 Zvezde Granda odusevile publiku u Astoriji (28. jan 2009) 
Ove nedelje, tacnije 25. januara, publika u New Yorku je imala jedinstvenu priliku da uziva u hitovima novih pjevaca "Zvezda Granda". Te veceri, 45 Degree club u Astoriji, je bio pretijesan da primi sve oni koji su zeljeli da cuju, a bogami i da vide Radu, Milana, Svilara, Dincu, Cobeta, i Katarinu Živkovic. Bila je to jedinstvena prilika da se uzivo pjevaju pjesme i slikaju zajedno sa buducim zvijezdama narodne muzike, sto je iskoristio i Emil Mrkulic, koji je napravio par snimaka za nas web magazin.
 Mula Hajro ef. Bašic alijas Balša Balšic i dalje aktuelan (27. jan 2009) 
Mula Hajro ef. Bašic, se, 1912.g., milom pokrstio i umro pod imenom Balša Balšic
Povodeci se za onom narodskom, "bilo, ne ponovilo se", dajemo vam par traktata i izjava vezanih za covjeka koji je u tim teškim vremenima po plavo-gusinjske muslimane – Bošnjake i Albance, 1912-1913.g., radi pozicije, ugleda i žene, zbacio ahmediju sa svoje glave, napustivši islam u potpunosti. U pitanju je bivši mula Hajro ef. Bašic, pravi presedan u islamskoj povijesti Balkana, koji je nakon krštenja predjenuo sebi ime u Balša Balšic, da bi ubrzo zatim, na dar, dobio cin majora crnogorske vojske kao i najljepšu pravoslavku plavske opštine za ženu. Evo par traktata sa interneta i slika vezanih za njega: (pise Sead ef. Jasavic ,prof.fikha).

 Novi pretlatnici za Radio Gusinje (27. jan 2009) 
Iz Cikaga za Radio Gusinje petplatu su uputili: Feratovic Junuza Ismet, Feratovic Ismeta Abel, Feratovic Ismeta Adel i Feratovic Ismeta Alen.
Iz New Yorka: Koljenovic Albert-Aba, Mrkulic Ismet, Mrkulic Dzafer, Cekic Skenda Elmedin, Cekic Marcelo, Nikocevic Omera Senad, Nikocevic Omera Jasmin, Nikocevic Safet, Nikocevic Envera Buljko, Jarovic Ruzdija Ruska, Hot Rafet, Cekic H Mustafa, Cekic H Rifat, Cekic H Selim, Cekic H Senad, Mujakic Elvis i Nuska, Dervisevic Dzeka i Suma.
Zavicaj: Saljanin Esmir
Evropa: Nekovic Edin i Semir
  Putujuci reporter Hamo Mulic (27. jan 2009) 
I dok je citav svijet duboko usao u recesiju, dotle pojedinci nimalo ne haju za to. Jedan od takvih je i nas putujuci reporter Hamo Mulic, kojega ovi svjetski, ekonomski lomovi nijesu sprijecili da "skokne" do Maroka (sjever Afrike), i da uziva u egzoticnim blagodetima koje nudi ova zemlja. Pored dubinskog ronjenja i morskih "sirena", tu je i hrana, koja je Hamu izgleda slaba strana. I zato ako zelite da uzivate u godisnjem odmoru, a jos niste odlicili kuda da putujete, tu je nas putujuci reporter koji ce vam preporuciti najbolja mjesta i hotele.
U par slika i tekst Hamov docaracemo vam dio atmosvere iz Maroka.


  Dinu Canovicu jos 4,075 dolara (26. jan 2009) 
Kao sto smo javili, prije tri dana u restoranu Momento odrzana je promocije fondacije The Global Medical Relief Fund. Istovremeno nasi sugradjani u New Yorku su donirali i za Dina Canovica, i te je noci prikupljeno jos 4,075 dolara. . Nas Odbor se svima koji su donirali najsrdacnije zahvaljuje, kao i braci Redzic, vlasnicima restorana Momento, koji su sve goste te veceri domacinski docekali i ispratili sa picem i hranom.
  Bolje išta, nego ništa (26. jan 2009) 
I dok mnogi gradovi na sjeveru Crne Gore kubure sa snijegom, dotle ga u Gusinju ove zime ima u izobilju. Usled nedostatka uredjenih skijaških terena, porodica Pala Djekaja koja u Gusinja boravi na odmoru, ovaj je snijeg iskoristila za male zimske radosti tj izradu "Sneška Bjelića". Što bi stari rekli: "bolje išta, nego ništa".
  Novi pretlatnici za Radio "Gusinje" (26. jan 2009) 
Redakciji Radia "Gusinje", svakim danom stizu nove pretplate.
Evropa: Culum Admir, Bektesevic Esad-Esko, Kobilic Mustafa, Kobilic Ramo
Amerika: Cekic Ismeta Denis, Radoncic Dzenan, Radoncic Hama Enver, Radoncic Envera Miso, Radoncic Envera Mito, Selimaj Zujo i Sejdefa
Zavicaj: Feratovic Hasim

Redakcija ovog medija se zahvaljuje svim dosadasnjim donatorima i poziva sve kojima je stalo da ovo radio opstane u etar, izvrse svoju obavezu, koja je simbolicne prirode.
 Snagom cistog srca do savrsenstva duse i lijepog zivljena (25. jan 2009) 
Kada je u pitanju uloga zene u Islamu Boziji Poslanik Muhameda .s. je rekao: "Zena koja odgaja djecu, vodi racuna o porodici, moralu a ujedno je i poslusna svome muzu jednaka je kod Boga ratniku na Bozijem putu." Zbog ovako vazne uloge koju ima u porodici i zajednici zena u islamu treba da se educira i prosvecuje kako bi u svakom vremenu i mjestu sto uspesnije odgajala generacije “na kojima svijet ostaje”. Da su ovu istinu ozbiljno shvatile nase Bosnjakinje u New Yorku dokazuju njihova okupljanja i druzenja na bazi vjeronauke. Jedno takvo okupljanje desilo se juce u subotu u nasoj Ali-Pasinoj dzamiji (kao sto se vidi na slici).
Ujedno, zahvaljujemo nasem uvazenom imamu Dr. Mulicu koji je ovom prilikom odrzao prigodno predavanje na temu: “Snagom cistog srca do savrsenstva duse i lijepog zivljena”. Ovom prilikom pokrenut je i kurs Kur'anskog pisma za zene koji ce se izvoditi svakog cetvrtka navecer od 6 p.m. u Ali-Pasinoj dzamiji. Inace, sledece druzenje zakazano je 7 feb. (subota) u 3 :30 p.m. u B i H dzematu. Na ovom skupu obilezice se godisnjica nasih druzenja, pa koristim priliku da pozovem sve sestre koje su zainteresovane da dodju i da nam se pridruze.
Za web magazin www.gusinje-plav.com Selma Durmic .
  SJEDNICA BOŠNjACKOG SAVJETA U ROŽAJAMA (25. jan 2009) 
Na V redovnoj sjednici održanoj u Rožajama 24.01. 2009. Bošnjački savjet, kao najviša institucija Bošnjaka u Crnoj Gori, je jednoglasnom odlukom odlučio je da se prva povelja “Rifat Buržović- Tršo“ dodjeli bivšem policijskom inspektoru iz Herceg Novog, Slobodanu Pejoviću, za svjedočenje u slučaju deportacija Bošnjaka iz Crne Gore. Povelja će biti uručena 22.marta na svečanosti koja će se tim povodom upriličiti u Podgorici.
Savjet je na jučerašnjoj sjednici promovisao i nacionalne simbole Bošnjaka u Crnoj Gori (grb i zastavu), a radi se o opšteprihvaćenim nacionalnim simbolima Bošnjaka u regionu. Savjet je na ovoj sjednici donio odluku o ustanovljavanju nacionalnih nagrada Bošnjaka Crne Gore...
Opširnije sa sjednice , za web magazin www.gusinje-plav.com prof. dr. akademik Šerbo Rastoder.
  20 godina od mitinga u Plavu (25. jan 2009) 
Prošlo je 20 godina od kada je bio miting u Plavu. Vjerovatno se mnogi sjećaju 25 januara 1989 godine i naroda okupljenog ispred zgrada opštine i pošte u Plavu.
Toga dana su skoro sve domaće i inostrane - novine, radio i TV-stanice javile da je u Plavu zastavljen "mitingaški konvoj". Sjećamo se samo naslova "Stop u Plavu" i "Ne može u Plavu" kao i drugih. Plavljani i Gusinjani tada su prvi u Crnoj Gori a mozda i na cijeloj teritoriji tadašnje Jugoslavije javno rekli "NE" politici mržnje i nacionalizma a svi znamo šta je ta politika kasnije donijela.
Autor: Senad Šehović
  Pomoc za Dina iz Holandije (24. jan 2009) 
Postovana redakcijo,
kao sto je vec i poznato i u Holandiji je pokrenuta akcija prikupljanja pomoci Dinu Canovicu, novi donatori su: Purisic Samir € 20 i Mirsad & Ermina € 50. Sto sa predhodnim iznosom od € 210 ukupno do sada cini € 280.
Jos jednom da vas podsjetimo da je koordinator ove akcije gospodin Rasic Damir tel:0031646207360.
sa postovanjem vas dopisnik
Kobilic Ramo
  Humanitarno vece u New Yorku (24. jan 2009) 
Sinoc je u restoranu "Momento", vlasnika brace Redzic, odrzana promocija fondacije The Global Medical Relief Fund , na celu sa presjednikom iste, gospodjom Elissa Montanti. Rijec je o humanitarnoj organizaciji iz New Yorka, koja pomaze djeci iz citavog svijeta, koja su iz raznoraznih razloga izgubili ekstremitete. Zahvaljujuci dr. Mersimu Ziljkicu koji je bio i domacin ovoga skupa, predsjednica ove fondacije je obecala da ce ista pomoci da se Dinu Canovicu ugradi proteza za lijevu ruku. Tokom veceri prisutni su imali prilike da upoznaju i Kenana Malkica iz BiH, koji je u proslom ratu igubio obje ruke i jednu nogu i kome je ova organizacija pomoga da ugradi proteze za obje ruke i jednu nogu.
Tokom ovog susreta nasi sugradjani su za ovu Fondaciju donirali novac, a prva donacija je bila $200 dolara, od Ruzdije-Ruske Jarovica. Nas odbor koji vodi akciju pomoci malom Dinu, takodje je obecao da ce donirati ovoj Fondaciji odredjenu sumu od prikupljenog novca, o cemu cete biti blagovremeno informisani.
Takodje, bilo je uocljivo prisustvo skoro svih medija iz New Yorka, uz nezaobilaznu redakciju revije Fokus. Na kraju, u ime naseg Odbora zelimo da se zahvalimo braci Redzic, vlasnicima restorana Momento, koji su cjelokuno pice i hranu, koje je sluzeno tokom veceri darivali u njihovo ime.

  Otvoreni studio-In Memoriam ELMAZ-MAZO CEKIC (23. jan 2009) 
U subotu 24.01.2009.godine sa pocetkom u 23h po lokalnom odnosno u 17h po Americkom vremenu radio Gusinje emituje reprizu emisije u kojoj je nas i vas gost bio rahmetli Elmaz-Mazo Cekic.Da napomenemo Rahmetli Mazo je bio nas gost 11.05.2008.godine i to je bila najslusanija emisija naseg radija.Iz tog ali i iz razloga pijeteta prema nasem rahmetli Maki odlucili smo reprizirat emisiju.
  U New Yorku osnovana Matica Bosnjaka Crne Gore (23. jan 2009) 
Nakon provedenih konsultacija medju New Yorskim Bosnjacima porijeklom iz Crne Gore koji zive i rade u ovom gradu, kao i usaglasavanja normativnih akata, u New Yorku je 20.Januara, 2009.godine osnovana Matica Bosnjaka Crne Gore. Na demokratski nacin kako dolikuje USA kao novoj domovini vecine Bosnjaka gdje se na transparentan nacin afirmisu sve humane, kulturne, duhovnme, politicke i ekonomske vrijednosti, tog historijskog datuma, u prosli utorak, na osnivackoj Skupstini Matice Bosnjaka (M.B.C.G.N.Y) vecinskim izjasnjavanjem clanova izbran je Upravni Odbor i najuze rukovdstvo ovog tijela. Za predsjednika izabran je Esad Rastoder, dva potpredsjednika Kemal Sarkinovic i Mirsad Rasic, duznost sekretara povjerena je Senadu Mehovicu a za blagajnika je izabran Ago Kolenovic. Za tri mjesta clanova UO izbrani su Sako Mujovic, Samir Balic i Senad Kocan.
Sve funkcije u Upravnom Odboru Matice su reizborne i kako je predvidjeno Statutom ove institucije mandat traje dvije godine s pravom reizbora. Valja istaci da je inicijativu za osnivanje Matice Bosnjaka na svojoj redovnoj sjednici 15. Decembra, 2008.godine pokrenula Kordinacija Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike New York, koja je registrovana kod americkih vlasti kao nevladina organizacija. Na osnivackoj Skupstini M.B.C.G.N.Y. doneseno je i nekoiko vaznih odluka kao sto su, neophodnost uclanjivanja u organizaciju, registracija i rad na osnivanju Savjeta Matice. U savjet Matice Bosnjaka usli su gospoda Refik Radoncic, Dr. Ismet Osmanovic, Dr. Bajram Mulic i prof. Dzemo Hot.
Novoizabrano rukovodstvo Matice dobilo je brojne telegrame i pisma podrske medju kojima isticemo pismo generalnog Konzula Crne Gore u New Yorku, Bosnjackog savjeta Crne Gore, ALMANAHA za Crnu Goru i Kordinacije KBSA New York .
Ako se po jutru dan poznaje, onda je ocekivati da ce ova mlada i veoma ambiciozna nevladina organizacija Bosnjaka New Yorka raditi na zastiti interesa Bosnjaka kako u USA tako i u Crnoj Gori.
Za web stranicu www.gusinje-plav.com - Upravni Odbor Matice Bosnjaka Crne Gore u New Yorku.
  Novi pretplatnici Radia "Gusinje" (22. jan 2009) 
Novi pretplatnici za Radio "Gusinje", za 2009 godinu:
Zavičaj: Pekara "Vizn" Gusinje vl.Agim Cakaj, Seferagić Hiljmo-Hika, Šabović Zina
Amerika: Koljenović Iska, Hadžović Anita, Pjetrović Bećir, Pjetrović Nedžad Nečko, Bektešević Mrsad (Mira)
  Hadžović Sadeta rodj. Pjetrović (1944 - 2009) (21. jan 2009) 

U Dalasu (Texas), je u srijedu, 21 januara, na Ahiret preselila Sadeta Hadžović rodj. Pjetrović u 65 godini života. Dženaza će biti obavljena sjutra, 22. januara u Dalasu u 16 sati.
Ožalošćeni: sin Muhamed, kći Azra, braća Husko, Medo, Hika i Ruždo, sestre Vaka, Hajrija, Načka, Hasna i Ljutka, zet Beko, snahe, unučad i mnogobojna rodbina i prijatelji
  Slika Bogajića (21. jan 2009) 
Selo Bogaiće nalazi se u neposrednoj blizini Plava, ispod planine Kofiljače. Do Bogaića vodi neuredjen put, koji bi se mogao renovirati i asfaltirati uz manja ulaganja.
Selo broji nekoliko desetina domaćinstava. Stanovništvo se najviše bavi poljoprivredom i stočarstvom. Na početku sela nalazi se osnovna škola koja izgleda renovirana i tu se ide do četvrtog razreda. Mještani Bogaića žive i rade kao i svugdje i ponosni su na svoje selo i život u njemu. Pogledajte slike.
Autor Senad Šehović

  Cifra za pomoc Dinu sada je 19,235 dolara (21. jan 2009) 
Humanitarna akcija za pomoc Dinu Canovicu ovih dana je dobila na intezitetu, tako da sa novih 3,160 dolara ukupna cifra prikupljenog novce se primakla broju od 20,000, tacnije u New Yorku je prikupljeno 19,235 dolara.
  SKIJANJE NA BJELASICI (21. jan 2009) 
-Zbog nepostojanja žičare (ski lifta) na terenima naših planina, ljubitelji skijanja iz Gusinja prinudeni su da idu na Bjelasicu, Lokve, Turjak…gdje postoje adekvatni uslovi za ovaj vid sporta, putujući po stotinu kilometara i ostavljajući za sobom lijepe Gusinjske ski terene sa puno snijega... Opširnije iz Gusinja Huso Beli Brdakić. .

  Radio "Gusinje" - Spisak pretplatnika za 2009.godinu (20. jan 2009) 
Nakon sto smo prije dva dana objavili poziv za pretplatu za Radio "Gusinje", redakciji ovog medija su stigle vec prve uplate:
Evropa: Cekic Nazmija-Naki (Slovenija) i Rasic Damir (Holandija),
Kanada: Kojic Amer i Emina,
Zavicaj: Rasic Ruzdija,
Amerika: Radoncic Hama Kadro-Kockar, Radoncic Hajran-Tito, Rugovac Dino i Alisa, Becirovic Ismet, Radoncic Enisa, Rasic Abaza Skendo, Dervisevic Muhamed, Radoncic Iska.
  I dok je hotel "Plavsko jezero" ogradjen žicom, dotle... ! (19. jan 2009) 
Dok hoteli na Žabljaku i u Kolašinu bilježe rekordne posjete kada je u pitanju zimski turizam u Plavskoj opštini je slika sasvim drugačija. Hotel "Plavsko jezero" nekada "nada" razvoja turizma u ovom kraju danas izgleda napušten, ogradjen žicom.
Ne ulazeći u vlasničke odnose možda i sporove a znajući isto da je hotel bio i dom mnogim familijama iz ratom zahvaćenih područja, ipak se mnogi pitaju zašto toliko dugo treba vremena da se hotel renovira i da ponovo počne da živi i radi kao nekad. Šta je sa ostalim turističkim objektima na području ove opštine? Autor Senad Šehović

  Umjesto topova nude nam konzervat (18. jan 2009) 
Zivopisna plavsko-gusinska kotlina nadaleko je poznata po svojim prirodnim ljepotama i nije slucajno prozvana za drugu Meku i Medinu. Malo je predjela u svijetu poput ove kotline da na jednom mjestu imate toliko njiva, pasnjaka, suma, cistih izvora, ravnica, nezagadjenog vazduha i nadasve najatraktivnijih skijaskih terena. Po prvi put je Crna Gora dobila topove, ali ne one borbene vec za pravljenje vjestackog snijega kako bi zainteresovani turisti mogli tokom cijele godine da uzivaju u skijanju. Oni ce biti smjesteni u Kolasinu, a u funkciji ce biti za desetak dana posto je tamo drzava odavno napravila zicare, skijalista i najluksuznije hotele. Iako u kotlini Gusinja i Plava ima puno terena pogodnih za zimski turizam poput Paljeva, Bogicevice, Radoncica i Kolenovica bora i drugih niko na to ne okrece glavu. No, nije iskljuceno da se neko sa strane ne zameraci ovim predjelima i da radi svog interesa a ne interesa naroda ovoga kraja stice profit. Ako mi necemo, hoce drugi. S toga bi bilo uputno da nasi ljudi iz dijaspore uloze svoj kapital u izgradnju zicare na Paljevima, hotela i tsl. To bi sigurno bilo puno bolje za narod ove kotline od V nacionalnog crnogorskog parka za ciju su se povrsinu od 11000 ha (jedanajesthiljada hektara) izjasnili narodni predstavnici a da o tako vaznom pitanju nijesu nasli za shodno da pitaju svoj narod (preko referenduma ili na drugi prikladan nacin), buduci da mnogi taj park dozivljavaju kao neku vrstu konzervata " u kojem bi uzivali Indijanci " - citaj pravogusinjani.
Drzava se mora ovog puta jasno odrediditi da li zeli da popravi status pripadnika islamske vjeroispovijesti(Bosnjaka i Albanaca), tj. da nesto konkretno uradi za njih, te da se sa lijepih obecanja predje na cinjenje konkretnih djela kako bi dobro uredjena zakonska regulativa bila ista za sve gradjane. Ne smije se nikad zaboraviti da su Bosnjaci i Albanci stvorili ovu drzavu Crnu Goru.
Za web magazin www.gusinje-plav.com, adv. Ibrahim Husejnovic.
 NAFIJA Malića REDžEPAGIĆ rodena Balić (1932 -2009) (18. jan 2009) 
U Podgorici je u subotu, 17. januara 2009. godine u 77. godini života na Ahiret preselila NAFIJA Malića REDžEPAGIĆ rodena Balić. Dženaza će se obaviti na mezarju Ćepurci, u nedelju 18. januara 2009. godine u 14 časova.
Ožalošćeni: sinovi ŠEMSUDIN, SEFEDIN, MUHIDIN i ALADIN, snahe MEMNUNA, HEDIJA, EMINA i MARIJA, unučad ALAN, DINO, ALMA, MIRZA, EMIR, JASMINA i DIJEGO, sestrići, sestrične i ostala rodbina REDžEPAGIĆ, BALIĆ, RADONČIĆ i NEKOVIĆ
 Poziv za uplatu pretplate za 2009.godinu (18. jan 2009) 
Postovani slusaoci Radija Gusinje,dragi nasi prijatelji uvazeni sugradjani u zavicaju i dijaspori najprije vas zelimo poselamiti i pozdraviti,a onda vam se zahvaliti za sve ono sto ste u prethodnoj godini cinili za nas radio.Zelimo se najprije zahvaliti organizatorima i donatorima za kupovinu dodatne opreme za emitovanje naseg programa putem interneta,a onda se i svim pretplatnicima koji su svojom uplatom pretplate za 2008.godinu doprinijeli da nas radio bude najslusaniji i bude dio svake prodice kako u nasem zavicaju tako i u dijaspori.Bezmalo postali smo jedna vrsta "mosta" izmedju zavicaja i dijaspore.O uspjesima naseg radija najbolje govore rezultati koje i sami mozete vidjeti i uociti a mi kazemo da su to zasluge svih. No i mi koji uredjujemo program i vi koji slusate program naseg radija svjesni smo da uvijek moze bolje,sto ce nadamo se ubuduce i biti. Zato vas zelimo i pozvati da uplatite pretplatu i za 2009.godinu.Samom uplatom doprinijecete da nas radio nastavi i svakako,svakim danom bude bolji i slusaniji.
Zelimo vas podsjetiti da je godisnja pretplata za podrucje S.A.D-a,Australije i Kanade 50,00 dolara,za podrucje Evrope i zemalja bivse Jugoslavije 30,00 eura a za podrucje Crne Gore i naseg zavicaja 12,00 eura. Kao i do sada uplate mozete izvrsiti kod nasih saradnika ili licno u prostorijama naseg radija. U nadi da cete se odazvati nasem pozivu zelimo vam ugodne trenutke uz program naseg i vaseg radija "GUSINJE".
D I R E K T O R
Samin Radoncic
 NEPODOBAN ZA DRUŽINU IZ CANU - Autor: Sead Hodžić (17. jan 2009) 
Nedavni neizbor književnika Zuvdije Hodžić u CANU nije izazvao posebnu medijsku pažnju u Crnoj Gori. Obzirom da je poznato koja garnitura ljudi tamo sjedi, malo je i ko očjekivao da će biti primljen. A da se to desilo, Hodzić bi bio jedini član iz redova manjinskih naroda. Prvi medju trideset i osam koliko ih trenutno CANU ima (plus četiri novoprimljena). Ustvari, Redovna skuština i izborna sjednica CANU potvrdila je nepisano pravilo ove institucije. "Krivce" ne treba primati. A Zuvdija Hodžić je "kriv" što je u jednom periodu, ne tako sjajne istorije Crne Gore, bio jedan od nekoliko stvaralaca koji je javno progovorio! "Kriv" je što je ukazao na neke ratno-huškačke akademike iz CANU koji mu to ni do danas nijesu oprostili! "Kriv" je što se poput pojedinih članova CANU nije borio protiv sopstvene države! "Kriv" je Zuvdija i zbog imena i prezimena! "Kriv" je… Opširnije.
 Pismo podrške reisul Ulemi Ceriću (17. jan 2009) 
Bošnjačka ulema i intelektualci Sjeverne Amerike osuduju napade na IZ i reisu-l-ulemu.
U poslijednje vrijeme u medijima u BiH, konkretno glasila "Slobodna Bosna", "Dani", i "Oslobodjenje", intezivno se "bave" Islamskom zajednicom u BiH i likom reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića. Ne ulazeći u verodostojnost tj istinitost pomenutih tekstova koje su objavili dati mediji, objavljujemo reagovanje na te tekstove, koje su u vidu pisma podrške IZ BiH i dr. Mustafi ef. Ceriću u ime Savjeta imama i intelektualaca Sjeverne Amerike uputili:
Dr. Senad ef. Agić, glavni imam USA
Dr. Bajram ef. Mulić, predsjednik IABNA
Prim Dr. Muhamed Saračević, predsjednik IZBW
Nihad Krupić, pisac i publicista
 Sreća u nesreći (15. jan 2009) 
New York - Avion Airbus A320 kompanije US Airways srušio se danas oko 15 sati po lokalnom vremenu u rijeku Hudson u New Yorku, nedaleko od 48 ulice na Manhattanu. Sve putnike i posadu, odnosno oko 150 ljudi, s krila su aviona prihvatili spasilacki brodovi, a tek je nekoliko putnika lakše ozlijedjeno. Avion je nakon slijetanja u rijeku bio uronjen do visine prozora i polako tonuo, a prema nekim izvještajima, nesreću su uzrokovale ptice koje su uletjele u motor nekoliko minuta nakon polijetanja. Stručnjaci koje su konzultirale TV mreže jednoglasno su istaknuli kako je pilot aviona najzaslužniji za cudesno spašavanje, budući da je uspio kontrolisano spustiti avion u rijeku nakon što su motori otkazali.
 Naša posla - Hamo Mulić (15. jan 2009) 
Nakon našeg uvodnog komentara u tekstu "Sjećanje na Gusinje" od 9. januara 2009., javio se autor istoga gos. Hamo Mulić, sa reagovanjem na pomenuti komentar. Prenosimo u integralu pismo gos. Mulića, koji je dato reagovanje naslovio sa "Naša posla" .
"Nastojanja da se vrijednosti moje kao čovjeka odnosno (igrača ili saradnika), spuštaju ili prebačuju do podnožja svakodnevlja te rajtinga iz jednog tima u drugi, teži prekoračenju kolko toliko dostignutih vrijednosti u našem gusinjskom kulturnom loncu. U tom i takvom loncu, bio čovjek na dnu u sredinu ili na vrhu, treba ga prihvatit kao svoj svoga...Opširnije .
 OGLAS - Prodaje se livada u Gusinju (15. jan 2009) 
Prodajem livadu u Gusinju, preko puta muslimanskog groblja. Livada je površine 110 ari, posjeduje put od 50 metara i struju na 50 metara od livade. Cijena po dogovoru. Zvati na tel 381 067 512 261 - ZAJIM BEKTEŠEVIĆ.
  Zlatna Džana Damjanović (15. jan 2009) 
Da naša omladina postiže vrhunske rezultate u većini sportova pokazuje i primjer naše Džane Damjanović. Rodjena je 1990 godine u Sarajevu (od oca Izeta i majke Ismete rodj. Šehović), sada živi u gradu Helsingborgu, Švedska.
Krajem prošle godine Džana je sa svojim gimnastičarskim klubom "Ling" iz Helsingborga (15 takmičarki) osvojila zlatnu medalju na seniorskom ekipnom prvenstvu Evrope u gradu Gent-u, Belgija. Takmičile su se u tri discipline i u sve tri pobjedile od ukupno 22 ekipe. Za svaku pohvalu.
Autor - Senad Šehović
PS Redakcija našeg web magazina čestita Džani i njenim roditeljima Izetu i Ismeti na zaista velikom uspjehu.

 Rašić (Huso) Mahmut-Muljo ( 1936-2009) (14. jan 2009) 
U subotu 10.01.2008 god., u Skoplju na Ahiret je preselio Rašić (Huso) Mahmut-Muljo u 72 god. života. Đženaza je obavljena u nedelju 11.01.2008 god. u Skoplju.
Ožalošćeni: supruga Đzeva, sinovi Ermin i Benjamin-Mino, kćerka Zineta, braća: Ramo i Osman, sestre : Đzeva, Vaka i Sehija te ostala mnogobrojna rodbina.
 Dinu Canovicu donirali jos $1,620 - ukupno $16,075 (14. jan 2009) 
Hajrudinu Pupovicu, clanu naseg Odbora za pomoc Dinu Canovicu, su se obratila sledeca lica i donirali: Purisic Sahita Safet $100, Purisic Sahita Sanel $100, Mehmedovic Izet $200, Kulenovic Zahrudin $50, Dervisevic Rusmir $250, Haracic Afan ( iz Sarajeva) $200, Skrijelj Salih $20, Pupovic Halila Rasim $100.
Isto, javio nam se i Radoncic Kadro Kockar, kome su sinovi Osmana Radoncica - Meho , Ismet, Safet, Brahim i Nusret donirali zajedno 500 dolara, kao i Enver Ibric $100. Ukupno 16,075 dolara.
Zahvaljujemo se svima donatorima i svim ljudima dobre volje koji pomazu ovu akciju. Prije dva dana telefonski Hajrudin se cuo sa ocem Dina Canovica. On i Dino su sve poselamili i rekli da se njegovo ime i njegove familije zahvalimo svim ljudima koji doniraju i pomazu da se Dinu olaksa daljni zivot.
P.S. uskoro slijedi novi spisak donatora u iznosu od 3,160 dolara
  Dr. Rašić Šeka Ismet (1950 - 2009) (13. jan 2009) 
U ponedeljak, 12. januara u Sarajevu je preselio na Ahiret dr. Rasić Šeka Ismet u 59 godini života. Dženaza će se obaviti u srijedu 14. januara na mezarju Bare.
Ožalošćeni: supruga Sena, sin Ismar, brat Avdo, sestre Hajrija i Bisera, kao i ostala mnogobrojna rodbina.
  Stare slike pričaju - svadba Osmana Medunjanina i Sabrije Nikočević (13. jan 2009) 
Zahvaljujući prijateljima našeg i vašeg web magazina, u mugućnosti smo da objavimo fotografiju koja je napravljena početkom 60-ih godina prošloga vijeka. Riječ je o slici koja je napravljena prilikom ženidbe Osmana Murata Medunjanina sa Sabrijom Belje Nikočević.
Ako kliknete na sliku u lijevom gornjem uglu, možda ćete prepoznati mnoga vama poznata lica, odnosno svojte ili prijatelje iz Gusinja i Plava. Ujedno se zahvaljujemo našem prijatelju Alju Kobiliću na ustupljenoj fotografiji.
  Saopštenje Fondacije Gusinje za zapadnu Evropu (13. jan 2009) 
Poštovani zavičajci,
Zelimo da vas obavjestimo da je udruženje Fondacija Gusinje za zapadnu Evropu registrovano kod državne istance (KvK Utrecht) pod registarskim brojem 30250038. Takodje je na ime Fondacija Gusinje za zapadnu Evropu otvoren i žiro račun: (Postbank giro.nr.) 4858099. Uz želju da bolje i lakše saradujemo a zahvalni na povjerenju, srdačno vas pozdravljamo
Odbor Fondacije Gusinje za zapadnu Evropu.
  Još 350 dolara za Dina Canovića (12. jan 2009) 
Novi donatori iz New Yorka za Dina Canovića su Pirović Mahmuta Ibrahim $100, Dešić Ljake Samir i Omer $200, Hot Šaba Saljo $50. Ukupno do sada u New Yorku za kupovinu proteze za Dina Canovića (12) je prikupljeno $14,455
  Mevlud u znak sjećanja na Nafiju Djukanović (12. jan 2009) 
U našem džematu Ali-pašine džamije sve više se oživljava bogata islamska tradicija našeg rodnog kraja. Zelja za povratak našim duhovnim korijenima sve više motiviše naše džematlije da priredjuju Bogu-ugodne skupove i da čine dobra djela. Tako je sinoć porodica Jusufa Djukanovića poslije hajtara uz bogatu večeru u znak sjećanja i pred dušom svoje rahmetli Nafije Djukanovic priredila mevludsko-tevhidski program, kome je prisustvovalo priličan broj rodbine i prijatelja. Noć prije, familija Metjahić je takodjer priredila skup ovakve vrste pred dušom rahmetli Ismeta (Meljina) Metjahić. U sinoćnjem programu su učestvovali naši imami Dr. Bayram-ef. Mulić, Kemal-ef. Bektešević, Mehdija-ef. Demirović i Džeko-ef. Bektešević.
Obično, program sadrži pored obaveznog prigodnog vaza, učenje Kur’ana pred dušom rahmetlije, zatim učenje odlomaka Mevluda, Tehvida i na kraju se sve završi dovom za dotičnog rahmetliju u kojoj se sevapi od učenja Kur’ana i zikra poklanjaju duši umrle osobe. Obično, za ovakve prilike čini se mnogo salavata, slanje blagoslova na dušu Muhammeda a.s., čime se izazove Božja blagoslov na sve prisutne, veliča se i spominje Božje ime pa suze poteku a duša osjeti ruhanijet i blagostanje. Ujedno, stvori se tako lijepi ambijent koji nas sve na momenat bar vrati u ona lijepa stara vremena kada smo na način koji dolikuje našem rodnom kraju u duhu islamske nam tradicije ispračali naše mejtove na bolji svijet i dovom im iskazivali zahvalnost za sve sto su u životu učinili za nas.


  Veliki majstori, braća Canovići (11. jan 2009) 
Braća Dževat i Džavid-Džajo Canović, žive i rade u Plavu. Na daleko su poznati kao gradjevinski majstori. Prave kuće po dogovoru a u zadnje vrijeme rade sve od temelja do krova, kako to oni kažu "ključ u ruke". Napravili su na desetine kuća u zadnjih nekoliko godina. Dževat i Džajo su i dobri domaćini. Džajova vila "Canović" u Plavu i Dževatovo stovarište gradjevinskog materijala, u Gropi na putu Plav-Gusinje, koje će početi sa radom već na proljeće, pokazuju da se može dobro živjeti i raditi u Plavu i Gusinju. Na slici u lijevom uglu su braća Canović iz Plava
Autor - Senad Šehović

 Stop MASSACRES in GAZA & break the Siege (11. jan 2009) 

Mass Rally: Stop MASSACRES in GAZA & break the Siege
Sunday, January 11 @ 1-4pm
Times Square: 42nd st and 7th ave. Manhattan
Trains: N,Q,R,S,W,1,2,3,7 to Times Square
 Kana Mikice Tošić iz Plava (10. jan 2009) 
Danas je u Gradskoj kafani u Plavu, održana KANA Mikice Tošić. Slike sa ove KANE pokazuju da se u zavičaju i dalje čuvaju običaji i nošnja koja koja je osobena samo za Plav i Gusinje.
Za web magazin www.gusinje-plav.com saradnik iz Gusinja - Ado Mulić

 Grand re-otvaranje "Bumerang"-a (10. jan 2009) 
Sinoć je u Astoriji bilo svečano. Razlog, Grand re-opening poznatog kafića "Bumerang". Nakon nekoliko mjeseci renoviranja, ponovo je otvoren ovaj kafić. Sada u potpono novom dekoru i dizajnu. A sve to zahvaljujući kompaniji "Eurocraft Sone", vlasnika Izeta Šabovića i co-ownera ovog kafića, zajedno sa Ismetom Šabovićem. Dio atmosvere sa ove svečanosti pogledajte na sledećim slikama.
 Sjećanje na Gusinje (09. jan 2009) 
Nakon što je proljetos u prelaznom roku, uz pozamašan transfer, promjenio "klupske boje", naš igrač tj saradnik, Hamo Mulić, ponovo se vratio u matični klub tj matičnu redakciju. Očito da se nije mogao uklopiti u koncepciju drugoga kluba, i nostalgija je učinila svoje. Uz to se izgleda njegov bivši "klub" seli u niži rang takmičenja tj gasi, te je vagabundo Hamo odlučio da se vrati starom jatu, gdje je i počeo fudbalsku tj novinarsku karijeru.
Evo ga ponovo sa reportažom "Sjećanje na Gusinje", gdje se ovaj prekaljeni igrač, sa sjetom sječa mladosti provedene u Gusinju i njegovoj okolini. Tu je i pjesma "Gusinjski vuk".
Ako želite da pročitate ovu reportažu kliknite na sliku u lijevom uglu.
 Zločin i pare (08. jan 2009) 
Piše: prof.dr. Šerbo Rastoder
Da je Crna Gora zemlja čuda pokazuju i sljedeći primjeri. Zvanična politika tvrdi da je to jedina ex-Yu republika u kojoj nije bilo rata. I to je hvala Bogu naizgled tačno. Ali je takodje tačno da je to jedina država na svijetu koja nije bila u ratu a ima udruženje ratnika, ratne invalide i ratnu siročad, a od nedavno saznasmo i da je priznala ratni zločin. Naizgled u ovakvom sukobu paradoksalnih činjenica teško da ce se iko snaći ukoliko se suštinski ne suočimo s stvarnim činjenicama.
Činjenice.... Crna Gora je pružala utoččište izbjeglicama sa područja zahvaćenih ratovima (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Kosovo). Do 1995. godine odnos prema izbjeglicama je bio selektivan (zavisno od nacionalne i vjerske pripadnosti). U pojedinim razdobljima, ukupan broj izbjeglica koje su nalazile utočište u Crnoj Gori je dostizao i jednu petinu broja domicilnog stanovništva, što je bio jedinstven slučaj u svijetu. U proljeće 1992. godine, u vrijeme kada je BiH vec bila medjunarodno priznata država, crnogorska policija je uhapsila i krajem maja, prema nepotpunim podacima, deportovala 157 bosanskih izbjeglica (114 Bošnjaka-muslimana, 38 Srba i 5 Hrvata) predavši ih policiji i vojsci bosanskih Srba, dok su na teritoriji Crne Gore ubijene dvije tročlane izbjeglicke muslimanske porodice. Time je Crna Gora prvi put u istoriji prekršila ne samo jedno od temeljnih načela svoga običajnog prava po kojem "nevoljniku treba širom otvoriti vrata" već i savremeno medjunarodno pravo... Opširnije - Vijesti
 Devet godina radia "Sevdah" iz New Yorka (08. jan 2009) 
Tačno na današnji dan, 8. januara 2000, dakle prije devet godina, u etar je emitovana prva emisija radia "Sevdah" iz New Yorka. Tokom ovih devet godina, emitovano je skoro petsto radio emisija, što predstavlja svojevrstan jubilej. Osnivači radija, a ujedno i prva redakcija "Sevdah"-a su bili Vasvija-Valja Varajić, Ramiz Radončić, Rafet Hot i Rizah Čekić.
Kroz radakciju ovog radija su prošli još: Mersiha Makota, Sanel Radončić, Sanela Bander, Ismet Radončić, Vanja Radončić, Aida Markišic, Izet i Emin Šabovic i Kumrija Koljenović.
Još da napomenemo da je kompletnu radio opremu tadašnjoj redakciji kupio tj donirao Refik Refko Radončić
 Slike iz zavičaja - Prvi dio (07. jan 2009) 
Novogodišnje praznike Senad Šehović iz Plava, koji sada živi i radi u Švedskoj, proveo je u zavičaju. Slikao je plavsko-gusinjske ulice, sokake kao i prelijepu prirodu zavičaja prije i poslije nove godine. Autor Senad Šehović
SLIKE IZ ZAVIČAJA - Prvi dio
 Pedeset tona sijena sa sedam hektara (07. jan 2009) 
MEDO NIKOČEVIĆ IZ GUSINjA VJERAN SELU I POLjOPRIVREDI
Ni osma decenija života, ni iscrpan rad na selu, Meda Nikočevića, poljoprivrednika iz Gusinja ne sprečava da još radi teške zemljoradničke poslove, bavi se stočarstvom, planinuje na planini Popadiji, a nada sve, tako lakim zamahom baci kosu duboko u travu i odbije otkos, što se kaže, da ni momak na ćemanu nebi bolje.
Gotovo više i ne pamti, kaže Nikočević, kad je počeo da čobaninuje, ore i kosi, ali da dobro zna da bez rada i napora ne može ni da se ima niti zaradi. Od nekada i po 200 ovaca sveo je stado na oko 65, pored kojih ima i desetoro govedi i dva konja. No, sve to treba najesti i napiti, te Medo, sada sa dva svoja sina koji su, od 12-oro djece ostali kod njega, u ljetnim mjesecima prione na posao i obezbijedi hranu za dugu zimu koja ovdje traje i po pola godine... DAN
 U prodaji je novogodišnji broj Nezavisne revije „FOKUS". (07. jan 2009) 
U novom "Fokusu", na 56 strana, možete pročitati mnogo zanimljivih tekstova. Novi broj "Fokusa" može se kupiti i na 79 ulici, na prvoj i drugoj aveniji na Menehetnu. Tema broja
-Put PLAV –PODGORICA preko Albanije i dalje zaokuplja pažnju javnosti u Plavskoj opštini
Za FOKUS o putu govore:
Aleksanadar Eraković, Skender Šarkinović i dr. Rusmir Laličić
-U Generalnom konzulatu Crne Gore u Njujorku imaju pune ruke posla
Veliko interesovanje za nove pasoše
-Zbog čega književnik Zuvdija Hodžić nije primljen u CANU?
Nepodoban za družinu iz CANU,... i još mnogo zanimljivih tekstova
Budite nezavisni! Čitajte FOKUS
  Raspoloženje uz domine, šah i karte (06. jan 2009) 
U kafani hadži Šaćira Kojića u Plavu, kod Plavske rijeke, pije se kahfa, čajevi kao i originalni biljni sokovi. Većina gostiju koji tamo dolaze su kao jedna familija. Najviše se druže kroz igru domina, šaha i karata zvanog remija. Kroz šale i anegdote naših bistrih sugradjana smijeha i raspoloženja je na svakom koraku. Slike će Vam dočarati atmosferu koja vlada u ovom objektu.
Autor Senad Šehović - Švedska

 Zvezde Granda u New Yorku - nedelja, 25. jan, 2009 (06. jan 2009) 
Zvezde Granda @ USA Tour 2009
Dušan Svilar, Rada Manojlović, Milan Dinčić Dinča, Milan Sanković, Katarina Zivković i Slobodan Batjarević Cobe
Kada: Nedelja, January 25 2009 @ 09:00 PM EST
Gdje: 45 degrees Super Club
43-36 Ditmars Blvd Astoria 11105
Koncert pocinje: 9:00PM
Vrata su otvorena od 8:00PM
Ulaznice: U preprodaji $30, a na vratima $35
Info: 646-220-6485 i 917-568-3496
  Za put Kruševo - Bor Radončića još 1,500 dolara (05. jan 2009) 
Kako nas je obavijestio Mihret Mišo Radončić, Odboru koji prikuplja sredstva za izgradnju puta Kruševo - Bor Radončića pristigle su donacije od sledećih lica: Radončić Murata Seljim $1.000 i Neljković Mede Šeko $500. Ukupno do sada je prikupljeno 21,620 dolara.
  HAJTAR za Djukanović (rodj. Radončić) Nafiju (05. jan 2009) 

U New Yorku je u subotu, 29 novembra 2008 na Ahiret preselila Djukanović (rodj. Radončić) Nafija, u 78. godini života. Dženaza je obavljena u rodnom Gusinju.
Tim povodom u nedelju, 11. januara 2009 godine otvaraju hajtar, u Ali pašinoj džamiji u Astoriji, od 9 sati izjutra do 8 naveče: suprug Jusuf, i sinovi Himzo, Adem i Hakija-Kiško sa brastvom Djukanović i prijateljima.
  Otvoreno pismo dr. Mersima Ziljkića (4. jan. 2009) 
Inicijativa oko humanitarne pomoci za Dina Canovića (12), kojemu je greskom doktora otkinuta desna ruka, nije ostavila ravnodusnim naseg doktora Mersima Ziljkića. Koristeci svoje clanstvo i prijateljstvo u humanitarnoj organizacijom "GMRF children", dosao je na ideju da se tesko hendikepiranom Dinu Canovicu pomogne putem ove humanitarne organizacije. Ova humanitarne organizacija se iskljucivo bavi pomaganjem djece, koja su izgubila ekstremitete na bilo koji nacin i tu djecu ona pokusa prebaciti u SAD odnosno sjediste organizacije je u NY-u.
O cemu se konkretno radi mozete procitati u otvorenom pismu , koje je dr. Mersim Ziljkić uputio nasoj redakciji. O ovoj inicijativi nas Odbor ce zauzeti stav na prvom sledecem sastanku.
  Kome ovo odgovara? (4. jan. 2009) 
- I ovo se dogadja necijom krivicom. Za ovakvo stanje ko je kriv? Opstina Plav, Komunalno preduzece ili nesavjesni odbornici iz pojedinih partija iz Gusinja kojima je stalo da stanje u Gusinju bude sto gore, a to su pokazali na zadnjem zasijedanju Skupstine Opstine Plav !! - Iz Gusinja Beli Brdakic.

  Gusinje u snijeznoj blokadi (4. jan. 2009) 
Gusinje, 4 januara - Velike snijezne padavine su dostigle debljinu pokrivaca preko pola metra. Komunalna sluzba skoro je nemocna da se izbori sa ovom nepogodom, ulice su povrsinski ociscene i veoma uske, prisutan je veliki broj parkiranih auta, tako da su komunalci nemocni da ociste ulice kako valja. Gusinska carsija je blokirana na mjestu kod prodavnice "non stop", gdje je buldozder napravio veliku gomilu snijega, jer je planirano da se kamionom odnese snijeg. Takodje, grad ima problema sa napajanjem elektricnom energijom. Situacije se donekle normalizovala u popodnevnim casovima. Iz Gusinja za www.gusinje-plav.com - Ado Mulic  Novih $460 za Dina Canovica (4. jan. 2009) 
Clan Odbora koji rukovodi akcijom za pomoc Dinu Canovicu, humanitarac Hajrudin Pupovic, nam se javio sa novim spiskom donatora: Lukovic Sejda Ramiz $100, Husejnovic Zuvdija $20, Kolenovic Isa Almir $20, Mehmedovic Gana Braho $20, Mujevic Nazim $40, Redzematovic H. Zufer $100, Redzic Mirsad $60, i Radoncic Saka $100. Do danas nas Odbor u New Yorku je sakupio 14,105 dolara
 Etno muzej završio u paketima (4. jan. 2009) 
Plav - Više od 60 godina Zahid Ljaljic je sakupljao razlicite stare predmete, koji su se koristili u domacinstvu, i stvorio privatnu zbirku od skoro 2.000 eksponata, od kojih su neki stari i do 300 godina.
On je u podrumu kuce napravio pravi mali etno muzej koji su znatiželjni gradani i turisti godinama posjecivali. U dogovoru sa Opštinom i Centrom za kulturu Plav, Zahid je, prije tri godine, dao svoju kolekciju starina za potrebe muzeja koji je trebalo da bude otvoren u Kuli Redžepagica. Medutim, eksponati još stoje u paketima, onako kako su upakovani kada su i odnijeti iz njegove kuce. Zahid kaže da ce, ukoliko se uskoro nešto ne uradi, tražiti da mu sve stvari vrate... Vijesti
  Novogodisnji koktel Partije za Gusinje (3. jan. 2009) 
-Partija za Gusinje je juce 02.01.2009.godine organizovala Novogodisnji koktel za sve svoje prijatelje, clanove, simpatizere... U veoma lijepoj atmosferi u caffe baru Colosseum uz pice i grisinije druzenje je pocelo od 17.00 sati. Rukovodstvo Partije za Gusinje Vam zeli puno srece zdravlja i uspjeha tokom 2009.godine.-

-Partija za Gusinje je juce 02.01.2009.godine organizovala Novogodisnji koktel za sve svoje prijatelje, clanove, simpatizere... U veoma lijepoj atmosferi u caffe baru Colosseum uz pice i grisinije druzenje je pocelo od 17.00 sati. Rukovodstvo Partije za Gusinje Vam zeli puno srece zdravlja i uspjeha tokom 2009.godine.-
  Šiljković (rodj. Ciriković) Hajrija (1925 - 2009) (2 jan. 2009) 

U petak, 2. januara 2009. godine u New Yorku je na ahiret preselila Šiljković (rodj. Ciriković) Hajrija u 84 godini života.
Hajtar se prima večeras i sjutra, u Ali pašinoj džamiji u Astoriji.
Dženaza je u subotu 3. januara u New Yorku.
Ožalošćeni: sinovi Smako, Ramo, Šeko, Aver, Izet, Saljo, Meki, kćerke Zinka i Ferida i ostala mnogobrojna rodbina.
PANORAMA "Plavskog Jezera": HARIZ JASAVIĆ

  U Crnoj Gori ima mjesta za sve (2 jan. 2009) 
PREDSJEDNIK BOŠNJAČKOG SAVJETA PREDSTAVIO PLAN RADA TE ORGANIZACIJE ZA OVU GODINU
Podgorica (MINA) – U Crnoj Gori ima mjesta za sve njene narode i njihove kulturne i nacionalne osobenosti, ocijenio je predsjednik Bošnjačkog savjeta Crne Gore Šerbo Rastoder.
- Poznato je da su najljepše bašte one u kojima mirišu i cvjetaju različiti cvjetovi. Sigurni smo da u toj crnogorskoj bašti multikulture ima mjesta za sve njene cvjetove i njihove autentične mirise i više sam nego siguran da to ne bi trebalo nikome da smeta - kazao je Rastoder.
On je rekao da će Savjet ove godine raditi na „zaokruživanju“ organizacije kroz formiranje Odbora i uključivanje u rad „nekoliko desetina novih ljudi, uglavnom stvaralaca, koji će osmišljavati aktivnosti iz oblasti interesovanja kojim će se baviti pojedinačni Odbori“... Opširnije

 Fejzić: Molim vas ne čestitajte mi Božić (2 jan. 2009) 
Podgorica – Reis Islamske zajednice (IZ) u Crnoj Gori Rifat Fejzić apelovao je na državne institucije i Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti (CANU) da toj vjerskoj organizaciji više ne čestitaju božićne praznike. Prvi čovjek IZ kazao je „Vijestima“ da svake godine na njegovu lično i adresu mešihata stižu čestitke u kojima se čestita Nova godina i Božić, objašnjavajući da nije ranije reagovao nadajući se da će pojedine institucije shvatiti da islam ne priznaje Božić kao svoj vjerski praznik.
- IZ i meni lično možda može da se čestita Nova godina kao medjunarodni praznik, ali propusti poput ovog da se čestita Božić koji nije moj ne bi smjeli da se dese – kazao je juče Fejzić...Opsirnije

 Grupa muslimana izbacena iz aviona(2 jan. 2008) 
Devet muslimana izbaceno je na Staru godinu iz aviona koji se iz Washingtona uputio prema Floridi, nakon što su ostali putnici culi njihove "sumnjive" komentare o sigurnosti u avionu, objavio je u petak AP.
Kashif Irfan, jedan od izbacenih putnika, otkrio je Washington Postu kako je do nesporazuma došlo kada je njegov brat zapoceo razgovor o najsigurnijem sjedištu u avionu. "Moj brat i njegova supruga raspravljali su o nekim aspektima sigurnosti putnika u avionu. Samo je prokomentarisao kako su motori smješteni odmah pored njegovog prozora"... Opsirnije
  Dinu Canoviću još 600 dolara (1 jan. 2008) 
Na pragu smo nove 2009 godine, a Gusinjani i Plavljaani, kao i njihovi prijatelji u New Yorku i dalje po starom dobrom običaju, nastavljaju i u novoj godini da doniraju za humanitarne akcije. POMOĆI U LJUDIMA NEVOLJI, oduvjek je krasilo našeg covjeka, te i sada Dinu Canoviću (12), kome je greškom doktora amputirana desna ruka, stiže donacija: Deljanin B. Hamko $100, Deljanin B. Pajo $100, Radončić H. Kadro - Kockar $100, Radončić Z. Hajran - Tito $100, Šiljković A. Mirsad $100 i Mrkulić H. Nisko $100. Do sada je za kupovinu proteze Dinu Canoviću u New Yorku prikupljeno 13,645 dolara.
Odbor koji vodi ovu akciju (Cecunjanin Šukro, Hot Rafet, Canovic Beko, Hodžić Sead, Pupović Hajrudin, Bajraktarević Šemso, Ćekić Began, Redžepagić Fehim, hadži Kemal Šarkinović, Izet Šabović i Hajro Ljaljić) poziva sve ljude dobre volje da se uključe u ovu akciju i pomognu Dinu.
  Ako je Vesna postala Hatidza onda se radi o ispovijesti Muslimanke iz Plava (1. jan 2009) 
Mnogo je znacajno sto posebno pripadnici islamske vjere gusinskoplavske kotline ma gdje se oni nalazili,mogu da preko vaseg sajta dobiju informacije iz prve ruke, kako one iz zavicaja tako i iz svih krajeva dijaspore. Ako je Vesna postala emrom Allahovim Hatidza, sto je objavila Revija D, onda je bilo novinarski i eticki primjereno da se u nastavku pise o ispovijesti muslimanke iz Plava.
Da je ovo istina svjedocim u ime Svevisnjeg Stvoritelja, jer je Hatidza presla na Islam i izjavila sehadet prije skoro desetak godina u prisustvu doktora islamskih nauka Acifa Skenderovica i nas nekoliko dzematlija koji smo sa imenovanim doktorom zijaretili nase Bozje kuce tokom svetog mjeseca ramazana. Tacno je da je bilo dosta nerazumijevanja od strane dzematlija kada je u pitanju sestra Hatidza, medjutim niko nema pravo da dijeli lekcije drugome, jedino Svevisnji zna kakvi smo bili i da li su prihvacena nasa dobra djela i jesmo li ih uopste imali na dunjaluku.
Zelim takodje da naglasim da je teuba u Islamu jako znacajna, sto ce reci da svako ko nosi ime islamsko treba da nastoji da ispunjava islamske duznosti koliko je u mogusnosti (da klanja,da izjavljuje sehadet,da posti Ramazan,da daje Zekat i sadaku i da obavi hadz ako ima mogucnosti za to). Ako sestri Hatidzi koja je el hamdulilah presla na Islam pomognemo da opstane u svakom pogledu i fizicki i psihicki, mozda cemo steci Allahovo zadovoljstvo, i nemojmo dozvoliti niciju suzu ili zabrinutost da li ce bioloski opstati ili ne, posebno ne Hatidzinu.
Pozivam sve donatore sirom svijeta da zajednicki formiraju tj. otvore ziro racun koji ce do kraja ovodunjaluckog zivota garantovati sredstva koja bi bila dovoljna za normalnu egzistenciju sestre Hatidze iz Plava, koja gotovo sve dnevne namaze klanja u dzmijama kotline, koja posti i koja se ponasa islamski tj. cestito.
Da nam Allah svima pomogne,da nas ucvrsti u nasoj Uzvisenoj vjeri i da omeksa nasa srca i nasu darezljivost, amin.
adv. Ibrahim Husejnovic -Plav
  Vesna postala Hatidža (31. dec 2008) 
ŠOKANTNA ISPOVIJEST PRAVOSLAVKE IZ PLAVA
Ne pamtim svoje roditelje. Ćitav moj život bio je potucanje od nemila do nedraga, bez sigurnog krova nad glavom, tople postelje, pristojnog obroka, nečije iskrene brige. Tuga, patnja i bol koje sam na plećima iznijela ne mogu stati u ovu priču. Goli život sačuvala sam samo zahvaljujući ogromnoj vjeri u Boga i njegovoj pomoći, riječi su kojima Hatidža Tijanic, rodom iz Kraljeva, započinje potresnu ispovijest, prostirući pred nama zaista šokantne detalje iz svog života koji bi, vjerovatno, mogli da posluže i za filmski scenario...
Hatidža živi u Plavu, a prije desetak godina prešla je u Islam zbog cega je preživjela bolnu stigmu i od pravoslavaca i od muslimana.
Ljudi su sudili na osnovu površnih zaključaka, ali se niko nije zaista potrudio da udje u dušu Hatidže koja se nekad zvala Vesna... Revija D
  Cerić: Ohrabrujuca odluka Vlade CG (31. dec 2008) 
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH
Mustafa ef. Cerić uputio je danas pismo predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanovicu povodom odluke Vlade Crne Gore da isplati obeštecenje porodicama deportovanih i ubijenih bh. izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine.
U pismu reisu-l-ulema porucuje da ovu odluku crnogorske vlade podržava, iako je duboko svjestan cinjenice da život nema cijenu te da nikakav novac ne može nadoknaditi izgubljene ljudske živote.
Cerić ocjenjuje ovo ohrabrujucom odlukom, kojom zvanicna Crna Gora priznaje krivicu i istorijsku nepravdu prema gradanima BiH te prihvata svoju odgovornost za stradanje nevinih ljudi.
"To je važan korak Crne Gore u suocavanju s prošlošcu i potvrda da Crna Gora istinski teži ka ujedinjenoj Evropi i civilizacijskim dostignucima, ali i da se vraca svojoj tradiciji, svom cojstvu, koje pociva na postulatu da je jedna od najvecih ljudskih vrijednosti pravo svakog covjeka na život, slobodu, vjeru, imetak i cast", navodi reis Cerić u pismu.
  Cestitka Fondacije Gusinje za Zapadnu Evropu (31. dec 2008) 

Svim Gusinjanima i Plavljanima
sirom svijeta zelimo sretnu
biricetnu i uspjesnu novu 2009-u godinu.
Odbor fondacije Gusinje za zapadnu Evropu.
  Donacija Refka Radoncica prvacima osnovne skole (31. dec 2008) 
-Danas su prvacima OS Dzafer Nikocevic Gusinje dodijeljeni novogodisnji paketici u vrijednosti od 1000$ dar velikog humaniste Refka Radoncica iz New Yorka. Kolektiv skole se zahvaljuje na urucenoj donaciji. -
  Cestitka Fondacije Gusinje iz New Yorka (31. dec 2008) 
Odlucni da istrajemo u nasim ciljevima, i pogledima ka ljepsim i perspektivnijim zavicajom, Fondacija "Gusinje" u novoj 2009 godini ulazi sa nadom da nova godina donese puno uspjeha nasoj organizaciji, a s time i uspjeh Gusinja i Plava i nasih sugradjana. Kao i svaki covek, tako i mi kao organizacija ulazimo u novoj godini, puni optimizma, da pokusamo doci do zeljenih rezultata u ovom, ne bas lakom vremenu. Zeleli bi da se zahvalimo svi nasim donatorima, i onima koji nas podrzavaju.
Stoga, u uvjerenju da cemo u buducnosti ostvariti zajednicke aspiracije I ciljeve, svim nasim sugradjanima i prijateljima Fondacije "Gusinje" zelimo sretnu, i uspjesnu kako na licnom, tako i poslovnom planu, novu 2009 godinu, kao i novu 1430 godinu.
Upravni odbor Fondacije "Gusinje"
  DPS-ov koktel za novu godinu (30. dec 2008) 
Noćas je u 17 h u Domu kulture, stranka DPS organizovala koktel u povodom novogodišnjih praznika. Svečanosti su prisustvovali zvanice sa nivoa Opštine Plav, članovi partije i simpatizeri. Za lijep i svečan provod su se pobrinuli, predsjednik opstinškog odbora DPS i poslanik u skupštini Republike C. Gore - Husnija Husno Šabović, sa svim ostalim presjednicima odbora i ostalim članovima. Muzika uživo, bogata trpeza učinili su ovu večer nezaboravnom. Uostalom pogledajte i sami dio atmosvere. Iz Gusinja, za web magazin www.gusinje-plav.com saradnik - Ado Mulić  HAJTAR: Miljuš Madžuna Enver (1973 -2008) (30. dec 2008) 
U Njemačkoj je 3. decembra 2008, u gradu Zunden, preselio na ahiret Enver Madžuna Miljuš u 35 godini života.
Dženaza je obavljena u rodnom Hakanju kraj Plava.
Tim povodom njegov brat od strica Mehmet Miljiš otvara hajtar u nedelju, 4. januara 2009 godine u rastoranu "KALAJA", koji se nalazi na adresi:
621 Crescent Avenue, Bronx, New York 10458.
Za sve informacije možete se obratiti na sledeći broj tel. 917-418-2520.
  Novogodisnji paketici u djecem vrticu u Gusinju (30. dec 2008) 
Danas je u djecjem vrticima na nivou opstine Plav, podrucnih jedinica Gusinja i Murina svecano obiljezena nova godina. Za poklon paketice se pobrinula humanitarna organizacija "Rotari" iz Berana, sve to zahvaljujuci dr. Elvisu Omeragiću i Almasu Ćekiću, koji su clanovi iste organizacije. Da je bilo svecano govore i sljedece fotografije. Za web magazin www.gusinje-plav.com iz Gusinja - Ado Mulić.


  HAKIJA V. ŠAHMANOVIĆ (1951 - 2008) (29. dec 2008) 
Dana 29. 12. 2008. godine u Podgorici je preselio na ahiret HAKIJA V. ŠAHMANOVIĆ u 57. godini života. Hajtar se prima dana 29. i 30. 12. do 13,30 časova u zgradi Holandskih sestara br. 2 - Zagorič.
Dženaza će se obaviti na groblju Cijevna u 14 časova u utorak, 30. 12. 2008. godine. Hakija je dio svog frizerskog radnog vijeka proveo u Gusinju i Plavu, da bi osemdesetih godina prošloga vijeka otvorio frizerski salon u Podgorici.
Ožalošćena porodica: supruga MEJREMA, sin ELVIS, kćerke ELVANA i ELDANA, braća SALIH i HIKO, sestra BAHTIJA i ostala rodbina
  Svadba Braha Bekteševića i Suade Ganić (29. dec 2008) 
U nedelju. 28 dec, u restoranu Micali Terrace u Brooklinu, roditelji Nezir i Nusreta Bektešević napravili su svadbeno veselje u povodu ženidbe sina Braha sa Suadom, kćerkom Kemala i Biske Ganić iz Luksemburga. Kao što vidite, kada je ljubav u pitanju daljina nije bila prepreka, tako da su Bekteševići po mladu isli u Evropu tj Luksemburg. Atmosveru sa ovog veselja prenosimo zahvaljujući našem saradniku Mihretu - Mišu Radončiću.
  Novogodisnja cestitka dr. Bayrama ef. Mulica (29. dec 2008) 
Da nam Uzvišeni Allah u narednoj godini podari svaku srecu i svako dobro!
Kada se raspravljalo za vrijeme hazreti Omera koji dogadaj uzeti za pocetak islamske ere, islamskog kalendara, neko je predložio hidžru (seobu muslimana iz Mekke u Medinu koje se desilo 622. godine) kao mogucu varijantu jer je to zasigurno bio najznacajniji dogadaj u povjesti islama, na što je hazreti Omer, prihvatajuci taj prijedlog, rekao: „Hidžret je rastavio istinu od neistine“. Muslimani su dakle uzeli ovaj dogadaj kao najvažniji u povjesti islama za pocetak islamske ere. Po lunarnom kalendaru, cija godina je inace kraca od solarne za desetak dana od tada do sada proslo je tacno 1430. godina. Dakle, danas je 1. Muharem 1430. muslimanske godine i pada samo tri dana prije 1. Januara 2009. Dozvolite da u najkracem ukazem na smisao hidžre i njene vrijednosti i poruke hidžre i njene vrijednosti i poruke...dr. Bayram ef. Mulic
  Trece zabavno vece Fondacije "Gusinje"(29. dec 2008) 
U petak, 26 decembra u New Yorku, odrzano je trece po redu donatorsko odnosno zabavno vece u organizaciji Fondacije "Gusinje". Gosti veceri su bili predstavnici Generalnog konzulata Republike C. Gore, na celu sa Konzulom gos. Brankom Milicem. U ime Fondacije goste je pozdravio predsjednik iste Refik Radoncic, dok je scenarij za ovo vece napravio Ruzdija - Ruska Jarovic. Goste su zabavljali: poznati pjevac sandzackih pjesama Rizo Hamidovic i virtouz na tamburici i internacionalni madjionicar Rasim Muminovic. Voditelj programa je bio mladjani Asmir Brdakic.
Zahvaljujuci Seadu Hodzicu, gl. uredniku revije Fokus prenosimo dio atmosvere sa ove veceri.

  Intervu Hafiza Sulejmana Bulgarija (29. dec 2008) 
Zahvaljujuci dr. Bayramu ef. Mulicu, u prilici ste da cujete i vidite inetrvju Hafiza Sulejmana Bulgarija, koji je dat Federalnoj televiziji u povodu Bajrama. Sam intervju je veoma poucnog karaktera i vrijedi ga pogledati. Intervu Hafiza Sulejmana Bulgarija
  Sudija zaboravio da je napunio 65 godina (29. dec 2008) 
Sudija Osnovnog suda u Plavu Radenko Radević (66) već godinu dana nesmetano krši Ustav Crne Gore tako što obavlja sudijsku dužnost, iako mu je mandat istekao u oktobru prošle godine.
Radević je za "Vijesti" kazao da je svjestan da Ustav propisuje da sudijska funkcija prestaje kada se napuni 65 godina, ali smatra da, uprkos tome, nije povrijedio najviši pravni akt, „jer ga Sudski savjet još nije razriješio".
"Nisam obraćao pažnju na taj detalj o starosti, pa nisam ni obavijestio Sudski savjet o tome", kazao je Radević.
Vršilac dužnosti predsjednika Osnovnog suda u Plavu Šefkija Đešević smatra da slucaj sudije Radovicća nije vrijedan komentara. „Čovjek dugo radi u sudu i nemam šta da komentarišem“, kazao je Đešević za „Vijesti“. On smatra da ce Radeviću prestati sudijska funkcija kada ga razriješi Sudski savjet, a ne onda kada to propisuje Ustav. Pravnici, sagovornici „Vijesti“, smatraju da se ovakvim primjerima u sudstvu „bitno dovode u pitanje ostvarivanje prava gradjana pred sudom, pravna sigurnost i stanje u pravosudju, a posebno odluke koje takav sudija donosi i koje uvijek jedna od suprotstavljenih stranaka u postupku može da napada, odnosno osporava zbog ništavosti“.
  Skupstina Fondacije "Gusinje" (29. dec 2008) 
Na juce održanoj skupštini Fondacije „Gusinje“ u subotu 27.decembra razmatrane su sledece tacke dnevnog reda:
1.Podnošenje finansijskog izvještaja blagajnika Fondacije „Gusinje“
2.Izbor novog upravnog odbora
Pravilnikom je odluceno da novi broj clanova upravnog odbora bude ne manji od 7, a takode i ne viši od 13 clanova.Putem javnog glasanja odluceno je da novi upravni odbor sacinjava 7 clanova.Putem glasanja je takode odluceno da novi odbor sacinjavaju sledeci clanovi: Refik Radoncic, Dzavid Kastrat, Rasim Toskic, Esko Omeragic, Braho Radoncic, Becir Pjetrovic i Asmir Brdakic. Kao i do sada predstavnik Fondacije „Gusinje“ u Gusinju ostace Sulja Đonbalic.Niko od clanova starog upravnog odbora nije imao primjedbe na podnošenje finansijskog izvještaja blagajnika Fondacije „Gusinje“ Eska Omeragica. O daljem nacinu djelovanja Fondacije „Gusinje“ bicete blagovremeno obaviješteni.
S postovanjem Asmir Brdakic
  16. tradiconalni skup Zavičajnog Duštva » IZVOR« iz SLOVENIJE (29. dec 2008) 
U petak 24.12.2008 održan je NAJVEĆI SKUP PLAVLJANA I GUSINJANA U EVROPI.
Dvorana komunalnog centra u Domžalama bila je ispunjena do poslednjeg mjesta. Došli su zavičajci iz svih krajeva Slovenije isto tako iz Njemačke, Italije, Austrije. Holandije pa čak iz nama daleke Kanade i Amerike.
Skupu su prisustvovali kao posebni gosti : Ambasador Crne Gore u Sloveniji g. Milović, gadonačelnik Ljubljane g, Jankovič, zamjenik gradonačelnika Kranja g. Velov, predsjednik društva Merhamet iz Njemačke g. Selimanjin, predsjednik asociacije društava Cene Gore u Njemačkoj g. Julevič, prijatelji društva Izvor iz Rijeke i Zagreba. Predsjednik crnogorskog društva Morača u Sloveniji g. Đukanovič i mnogi drugi.
Predsjednik društva Izvor g. Đešević je u kratkom govoru pozdravio sve prisutne zaželeo dobrodošlicu i na binu pozvao ambasadora Crne Gore g. Miloviča koji je sa oduševljenjem prihvatio čast i sa pohvalama i najlepšim željama za daljni rad društa otvorio skup.
Zabava se nastavila sa nastupom folklornog društva Izvor u kojem su se na kraju programa spontano i veselo uhvatili za ruke zavičajci i zajedničkim nama najdražim ALATURKOM započeli zabavu koja je trajala sve do skoro samog svanuca. Josip (pjevač) neumorno je sa pjesmama, Alipašin izvor, Plave Plave, Nusreta - zabavljao goste sa čijih lica je žarila sreća i veselje. Ko je mogao a nije došao može mu biti žao a prilike će uvjek biti i to je sljedeći 17. skup.
Na kraju smo se rastli sa željama da se što češće vidjamo i cestitkama za uspješnu, zdravu i biricetnu 2009 godinu.
Za web www.gusinje-plav.com, slike i text : Rasim Rasko Brdakić

  Jos jedan trofej (28. dec 2008) 
Danas su clanovi LOVACKOG DRUSTVO "MAJA KARANFIL" iz Gusinja imali dobar ulov, ubili su vuka kapitalca na rejonu Trojana. Ponovo je u roku od nedelju dana u carsiji u Gusinju bilo zivo, a sve u zelji da se vidi ovaj trofej.
Za web stranicu www.gusinje-plav iz Gusinja saradnik Ado Mulic.

  In memoraim - dr. Zlatan Ćolaković (1955- 2008) (28. dec 2008) 
Prerana i iznenadna smrt jednog od najboljih znalaca epike balkanskih naroda, učenika najpoznatijih harvardskih profesora i velikog prijatelja Crne Gore i njenog epskog nasljeda dr Zlatana Ćolakovića predstavlja nenadoknadiv gubitak kako za njegove brojne prijatelje i saradnike širom svijeta, a u Crnoj Gori posebno , tako i za naučnu oblast kojom se istrajno, stručno i sistematski bavio.
Rodjen u familiji poznatih intelektualaca od kojih je otac Enver bio jedan od najpoznatijih lirika, esejista, romanopisaca, dramskih pisaca i prevodilaca južnoslovenskih prostora u periodu izmedju dva svjetska rata. Zlatan Ćolaković je diplomirao komparativnu književnost i filozofiju (1979), magistrirao (1982) i doktorirao (1984) na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Neposredno pošto je odbranio doktorat Ćolaković je kao Fulbrajtov stipendista otišao na Harvard, gdje naredne četiri godine saradjuje s Albertom Bejts Lordom, čuvenim homerologom i nasljednikom Milmana Perija, po mnogima najčuvenijeg homerologa XX vijeka. Po dolasku na Harvard Ćolaković počinje raditi u Slavističkom odsjeku biblioteke "Widener" Harvarda. Ujedno je držao predavanja na Harvardu i univerzitetu Water1oo u Kanadi. Boravak na Harvardu Ćolaković je iskoristio da se temeljnije upozna sa čudesnom zbirkom "The Milman Parry Collection" odnosno Parijevom zbirkom, koja se sastoji od tekstova koje je Milman Pari sa svojim saradnicima Nikolom Vujnovićem i Iljom N. Goleniščevim-Kutizovim sabrao 1933, te 1934-1935.godine uglavnom epiku od pjevača koje je pronašao u Sandžaku... opširnije - prof. dr Šerbo Rastoder

  Novo Gusinje (GUSE e RE) u Albaniji (27. dec 2008) 
Malo ko od vas, poštovani posjetioci našeg web magazina, zna da u Albaniji, u neposrednoj blizini Skadara se nalazi grad Novo Gusinje (GUSE e RE). Stanovnici ovog mjesta su mahom prijeklom iz plavsko-gusinjske ljuge, koji su iz razno raznih razloga, početkom prošloga vijeka, napustili svoja ognjišta i sreću potražili u susjednoj Albaniji. Mrkuljići, Ferovići, Lukovići, Radončići, Šahmanovići, Bekteševići, Brunčaj, Nikšići, Pejčinovići, Bašići, Hoti,.., su samo neka od prezimena porodica koja žive u ovom mjestu.
Početkom septembra mjeseca izuzetnu priliku da posjeti gradjane ovog mjesta imao je Hamo Mulić, koji je tom prilikom napravio interesantnu reportažu, za posjetioce našeg magazina. Na slici u uglu je Sadrija Mrkuljić za suprugom

 Izmjena termina i lokacije kampa za polaznike vjerske pouke: (26. dec 2008) 
Islamska zajednica i Kulturni Centar Plav-Gusinje u New Yorku organizuje dnevni Vikend kamp za polaznike vjerske pouke svih uzrasta: koji pocinje u subotu 12.27.2008 od 11:00 a.m. do 4 p.m.
Na adresi: Brooklyn Amity School 1501 Hendrickson St Brooklyn, New York 11234 (Flatbush and Flatland ave) nazovite 718-744-7368; Dvodnevni kamp koji je bio planiran u Putnamu, CT prebukiran je sedmodnevnim kampom. Ovaj kamp vec pohadja dvadesetak nasih polaznika srednjoskolskog uzrasta.
Zajednicki polazak za Brooklyn predvidjen je pred Alipasinom dzamijom u 10 a.m. Prevoz je obezbijedjen za prvih 15 malisana. Naravno, oni koji zive u Brooklynu mogu doci direktno u 11 a.m.. Ovaj kamp se organizuje u sportskoj sali Amity School – a obezbijedjene su i cetri ucionice. Predvidjeno je druzenje uz sportske aktivnosti i rekreaciju. I djeca i roditelji – pozeljno je da sa sobom ponesu sportsku opremu. Bujrum svima.
Bayram Mulic 718-744-7368
 Gusinje u svecanom dekoru (26. dec 2008) 
Da se u Gusinju blizi nova 2009 godina, govori predpraznicna atmosvera. Bijele pahulje, svecano ukrasena glavna ulica u carsiji i izlozi trgovina, kao i primjetno prisustvo auta iz inostranstva tj gasterbajtera iz Evrope, dovoljni su znaci da se blizi kraj 2008 godine i da stize 2009. Slike naseg saradnika Ada Mulica, napravljene sinoc, konkretno govore o tome.

 Za Dina Canovica jos 850 dolara (25. dec 2008) 
Novi donatori iz New Yorka za Dina Canovica su: Radoncic Braho $100, Jarovic Ruzdija-Ruska $100, Hot Rafet $100, Cekic H. Selim $100, Cekic H. Rifat $100, Sarkinovic Mirsad $50, Ljaljic Ismet $50, Cecunjanin Abidin $100, Nikocevic Sejdo $50, Cecunjanin Dzemal $50, Arturo Luis $30, Morisol $20. Do sada prikupljeno u New Yorku 13,045 dolara.
 Saopštenje Fondacija Gusinje za Zapadnu Evropu (25. dec 2008) 
Poštovani zavičajci,
Da bih smo zajednički doprinjeli stvaranju boljih uslova za život u našem Gusinju, i radi proširenja fondacije Gusinje za zapadnu Evropu sa ciljem za ujedinjenje kako bih smo zajednickim snagama došli do konačnog cilja "ljepšeg i boljeg Gusinja" pozivamo sve Gusinjane, prijatelje Gusinja kao i ljude dobre volje da nam se pridruže i svojom uplatom članarine, odnosno donacije, daju svoj doprinos razvoju rodnog kraja, a to je i naš dug prema našem rodnom mjestu. Kao što je već poznato fondacija funkcioniše nezavisno širom svijeta želeći da uspostavi što tješnije veze sa raznim našim društvima. Sve veći broj članova, odnosno donatora, samo govori da smo na pravom putu! Veći broj naših zavičajaca živi i radi u nama susjednoj Njemačkoj, pa smo iz tog razloga otvorili žiro račun koji glasi:
Fondacija Gusinje Julević Murat
Dresdner Bank Erkelenz Konto Nr. 4929084904 BLZ 310 800 15 (BIC: DRES DE FF 310 IBAN: DE95 3108 0015 4929 0849 04)
.
Za sve informacije se možete obratiti Julević Muratu na e-mail adresi ( murat.julevic@t-online.de) ili Kobilić Ramo (rkobilic_68@msn.com ) ili na tel:0031653456112.
Sa poštovanjem, u ime UO fondacije Gusinje za Zapadnu Evropu
Kobilić Ramo i Murat Julević
 Zuvdija Hodžić predsjednik Upravnog Odbora Centra za iseljenike (24. dec 2008) 
Za predsjednika Upravnog odbora Centra za iseljenike Vlada Crne Gore izabrala je Zuvdiju Hodžića, književnika i publicistu iz Podgorice.
Zuvdija Hodžić je rodjen 1944. godine u Gusinju, opština Plav, Crna Gora. Osnovnu školu je učio u Gusinju, Peći i Plavu, gimnaziju u Beranama. Studirao na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću, a zatim u Prištini, gdje je završio Filološki fakultet. Od 1962. živi u Podgorici. Bio je novinar "Titogradske tribine", saradnik Doma omladine "Budo Tomović", novinar i urednik "Titovog pionira", zatim urednik INDOK – Centra, "Tribine", predsjednik Skupštine Republičke zajednice kulture, urednik časopisa »Doclea« i »Koha«. Bio je urednik "Almanaha", čiji je i jedan od osnivača. Redovni član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti do 2004. godine. Objavio je knjigu poezije »Na prvom konaku« (1970.), knjige pripovjedaka »Gluva zvona« (1973.) i »Neko zove« (2003), roman »Gusinjska godina« (1976., 1996.), roman »Davidova zvijezda« (1991., 2000., 2001.) i knjigu reportaža i putopisa »Jedan dan života« (1995.).
Pjesme i priče prevedene su mu na mnoge jezike. Zastupljen je u brojnim antologijama i izborima kod nas i inostranstvu. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja – Nagrade oslobodjenja Titograda, Nagrade oslobodjenja Plava, trostruki je pobjednik jugoslovenskog festivala mladih pjesnika »Majska rukovanja«, pobjednik jugoslovenskih festivala poezije u Beogradu, Kumanovu, Prilepu, Nikšiću. Njegov roman »Davidova zvijezda« je uvršten u školske programe Federacije BIH. Hodžić je poznat i kao uspješan crtač, grafičar i ilustrator. Imao je samostalne izložbe u Podgorici, Pljevljima, Ulcinju, Plavu i Cetinju. Objavio je knjige zapisa i crteža »Podgoricom starom« (1999) i »Otkrivanje zavičaja« (2003.).
Jedan od osnivača "Almanaha", književnik Zuvdija Hožić dobitnik je najvećeg državnog priznanja Crne Gore za 2005. godinu za književnost. Nagradu je dobio za zbirku pripovjedaka NEKO ZOVE, koju je "Almanah" objavio 2003. godine. Ovo zaslužno priznanje, našem velikom književnom stvaraocu, publicisti i slikaru, uručio je Predsjednik Republike Crne Gore, Filip Vujanović, na svečanosti u vili "Gorica" 13. jula 2005. godine.
  Neslaganje za Nacionalni park Prokletije (24. dec 2008) 
Danas su u prepunoj sali Centra za kulturu gradjani opstine Plav iskazali punu rezervu i duboko neslaganje sa predlogom da se dio teritorije opstine Plav proglasi za peti Nacionalni park Crne Gore. Gradjani su iskazali svoju zabrinutost, jer im u skladu sa Zakonom o restituciji nije vracena bespravno oduzeta zemlja koja se sada vodi kao dobro drzave, a da bi problem bio tezi drzavna komisija nije uredno ni evidentirala spisak onih kojima je zemlja oduzeta, tako da se povracaj rjesava u pojedinacnim slucajevima preko sudskih postupaka, a ne generalno za sve kojima je oduzeta zemlja.
Takodje je naglaseno da gradjani zele da vide investicije od strane drzave poput izgradnje putnih pravaca preko Bogicevice i Vrmosa, sto je vlast uoci vise proteklih izbora obecavala gradjanima, te da se daju pojedincima iz opsine Plava krediti i druge pogodnosti da oni, a ne neko sa strane pravi u kotlini Plava i Gusinja hotele, zicare, fabrike za preradu mlecnih proizvoda, sumskih plodova i da prave druge turisticke sadrzaje.
Isto je istaknuto da je "napadnut" prostor oko Plavskoj jezera sa bespravnom gradnjom, da drzava pred tim problemom zmuri, jer se jezero pretvara u prostor za kanalizacioni otpad, a da se s druge strane zeli da gradjani zive u nametnutom nacionalnom parku (citaj konzervatu). Gradjani nijesu uvjereni u benifite koje bi oni imali ako Vlada CG izadje sa ovim predlogom pred Republicki parlament i ako se izglasa mimo volje naroda Nacionalni park u kotlini Gusinja i Plava, s napomenom da je primjera radi Visitor izuzet od buduceg parka, ali nijesu izezeti prostori mjesnih zajednica Gusinja i Vusanja.
Za veb sajt www.gusinje-plav.com
piše adv.Ibrahim Husejnović - Plav
  Biser ispod Prokletija(23. dec 2008) 
EMIR ČEKIĆ, BRZONOGI OFANZIVAC JEZERA
Omanjeg je rasta, brz, nadasve prodoran i što je najbitnije kod svakog fudbalera posjeduje izvanrednu fudbalsku tehniku. Radi se o Emiru Cekicu, koji kao vezista igra po desnoj strani, izvanredno se krece, a ima nevjerovatan osjecaj za kolektivnu igru. Njegova lopta kao da ima "oci". Standardni je prvotimac novog prvoligaša iz grada na obali Plavskog jezera.
U jesenjem dijelu prvenstva mnogi su ga fudbalski poslanici zapazili, posebno na utakmici protiv Jedinstva u Bijelom Polju, kada je iz nemoguce pozicije postigao evrogol i donio pobjedu svom timu. Takode, veoma dobre partije je pružio protiv Zete, Buducnosti, Sutjeske i Grblja. O svojim buducim planovima i željama Cekic kaže:
- Mislim da sam dobro odradio jesenju sezonu u Jezeru. Debitovao sam protiv Zete u prvom kolu u Beranama. Za sada mi je dobro u ovom klubu i pružila mi se prilika da uz izvanrednog trenera kao što je Aleksandar Jovanovski, savladam još neke nepoznanice u fudbalu. Nije lako igrati na prvoligaškoj sceni - kaže ovaj 23-godišnji fudbaler Jezera, pred kojim je svakako blistava fudbalska karijera.
R.G. (DAN)
  Nora Husejnović - prva svršena medresantkinja iz Plava (23. dec 2008) 
Prva svršena medresantkinja iz Plava, koja na engleskom jeziku studira pravne nauke u drzavi Maleziji- gradu Kuala Lumpuru.
Upisala se u prvom razredu osnovne škole na bošnjačkom jeziku kod učiteljice Omeragić Ismete u Plavu, isčekujući otvaranje četvororazredne osnovne škole na albanskom nastavnom jeziku u OŠ "Hajro Šahmanović" Plav. Nakon mjesec-dva dana dobijena je saglasnost da djeca u Plavu mogu pohadjati nastavu i na albanskom jeziku i Nora svoje školovanje nastavlja kod učiteljice Džufe Vučetaj, prelazeći sa bošnjačke na albansku nastavu, izučajajući sve nastavne predmete na tom jeziku. I jedna i druga učiteljica primjećuju da je riječ o učenici talentu. Od petog do osmog razreda Nora uči u Gusinju gdje postoji osmorazredna škola i na bošnjačkom i na albanskom.
Kao Lučonoša i djak generacije Nora upisuje srednju teološku školu-Medresu u Prištini, gdje postize izvanredne rezultate, završavajući sve razrede sa odličnim uspjehom i primjernim vladanjem. U četvrtom razredu Medrese njene drugarice i uprava ove vjerske institucije uočavajući potencijal koji posjeduje biraju Noru kao "stranca" tj osobu van Kosova za Predsjednika zenske medrese. Riječ je o počasnoj funkciji koju je obavljala godinu dana uz svoje školske obaveze, gdje je uspješno sa svojim drugaricama završila neke vazne projekte kao što su izdavanje prvog biltena (zbornika) i jači i učestaliji rad hora medrese.
Sa još dvije svoje drugarice iz Kosova-medresankinje, a preko Islamske zajednice Kosova dobija mogućnost studiranja u Maleziji-gradu Kuala Lumpuru u kojem se nalazi već treća godina. Prvu godinu dana sa uspjehom je naučila engleski jezik na kojem studira pravne nauke. Trenutno daje ispite druge godine pravnih nauka.
Većina čitaoca zna da je u bratskoj Maleziji u ravnopravnoj službenoj upotrebi malajski i engleski jezik, jer je ova predivna zemlja u prošlosti bila engleska kolonija. U Maleziji, danas razvijenoj i predivnoj zemlji koja glavne ekonomske odnose odrzava sa Japanom, Njemačkom i Amerikom, mjesto za studiranje je uspupljeno studentima svih nacija, konfesija, kontinenata...Dolazeći kadrovi obećavaju mnogo, a studenti su u prilici da razmjenjuju svoja iskustva i da upoznaju sve različitosti koje medju njima postoje.
Zahvaljujući donatorima iz Amerike, Nora do sada nije imala bilo kakvih prepreka materijalne prirode koje bi je sputavale da ostvari svoj san i viziju tj da prva iz svoje prekrasne Plavsko-Gusinske kotline kao medresankinja završi i fakultet pravnih nauka na engleskom jeziku i to u Kuala Lumpuru.
Sve mlade djevojke islamske vjere bilo da se nacionalno osjećaju kao Bošnjake, Albanke ili su sa drugim nacionalnim predznakom u prilici su da se preko e-mail pošte i na drugi način upoznaju sa ovom talentovanom i čestitom intelektualkom, koja je kadar da dadne savjet i preporuku šta je sve jednoj djevojci islamske vjere dozvoljeno, a šta nije i kojim putem trebi ići da bi se došlo do sreće i na ovo i na budućem vjećnom svijetu. Pisma se mogu slatina engleskom, albanskom i bošnjačkom jeziku. Kontakt e-mail hysenaj_n@hotmail.com
Za veb sajt Gusinje-Plav i list Fokus
Iz zavićaja piše adv.Ibrahim Husejnović - Plav
 Kemal Malovčić u New Yorku - 2. januar 2009 (22. dec 2008) 
Koncert KEMAL MALOVČIĆ
PETAK 2.JANUAR 2009 @ 8PM
FIVE STAR BANQUET HALL
13-05 43RD AVE(OFF 21ST STREET)
LIC NY.11101
www.fivestarbanquet.com
Info i ulaznice@ 917-568-3496 ili 646-220-6485
Ulaznice $30
 Šaćir Radončić za početak lovne sezone (21. dec 2008) 
Kalendarski danas, 21 decembra je počela zima, kako u Evropi tako i u Sjevernoj Americi. Za razliku od ranijih godina, dosla je sa daleko manje snijega, ali sa dosta niskim temperaturama.
Poznato je od ranije da u ovim hladnim danima, u našem zavičaju nerjetko vukovi i divlje svinje silaze do samih naselja u potrazi za hranom, što je idealna prilika za lovce. Upravo to se desilo i danas kada je poznati lovac na divljač, Radončić Šaćir, u neposrednoj blizini svoje kuće u selu Grnčar ustreliio divlju svinju. Ovaj i te kako veliki ulov danas je bio za najmladje, u čaršiji u Gusinju, svojevrsna atrakcija, što govore i slike koje nam je uputio naš saradnik Ado Mulić.

 Vikend kamp za polaznike vjerske pouke svih uzrasta (21. dec 2008) 
Islamska zajednica i Kulturni Centar Plav-Gusinje u New Yorku organizuje Vikend kamp za polaznike vjerske pouke svih uzrasta: koji pocinje u subotu, 27/12/2008 9:30 a.m. do nedelje, 28/12/2008 7:00 p.m. na adresi:
Putnam Science Academy
55 Gilman St Putnam, CT
06260 (860) 928-5010

(udaljena 2 i po sata voznje od NYC). Cijena je $40 po djetetu (ukljucuje hranu, smjestaj i instruktore) (*prijevoz nije ukljucen, probacemo omoguciti) pozeljno je da roditelji obave prijevoz svoje djece imace poseban programski sadrzaj i za roditelje. Program za djecu ukljucuje: Obavljanje dnevnih namaza, trcanje, kupanje i odmaranje, dorucak, casovi vjeronauke, rucak, tosljepodnevni odmor, fudbal, americki fudbal, kosarka, stoni tenis, vecera, gledanje filma “Pod zastavom Muhammeda”. Specijalni gosti Dr. Aras Konjhodzic, Dr. Bajram ef. Mulic, Amel Kuburovic. Za sve detalje i prijavu djece nazovite koordinatora: Mustafu Derahovica na telefon:646-456-6203. Prijave se mogu izvrsiti do utorka navecer (Dec. 23.’08) 9:00 p.m. jer broj mjesta je ogranicen *postoji i setodnevni SAT program koji pocinje u srijedu, 24/12/2008 do utoraka, 30/12/2008 ( Mustafu Derahovica na telefon:646-456-6203).
 Dešić (rodj. Canović) Nadira (1930 - 2008) (21. dec 2008) 
U New Yorku je u subotu, 20 decembra preselia na ahiret Dešić (rodj. Krcić) Nadira u 78 godini zivota. Dženaza će biti obavljena u ponedeljak, 22 decembra 2008, u New Yorku.
Ožalošćeni: sinovi Jupo, Nusko i Zeko, kćerke: Izeta, Nevzeta, Fadila i Naka i mnogobrojna familija Desić i Canović.
 Još $1,000 za Dina Canovića, ukupno $12,195 (21. dec 2008) 
Novi donatori iz New Yorka za Dina Canovića su: Cecunjanin Šukrija - Šukro $500, Kobiljić Aljo $100, Redžepagić Fehim $100, Juljević Zajo $100, Redžepagić Fahro $100 i Olević Ervin - Buše $100, što je ukupno do sada donirano $12,195
 Jasavić Zaja Abdo (1940 - 2008) (21. dec 2008) 
U Plavu je u subotu, 20 decembra preselio na ahiret Jasavić Zaja Abdo u 68 godini zivota. Dženaza će biti obavljena u ponedeljak, 22 decembra 2008, u Plavu.
Ožalošćeni: sinovi Orhan i Haris, kćerke: Lida, Azra, Zuhra, Sajma, Alisa i Amra, brat Hamdo.
 Pokloni za iseljenicka udruzenja (20. dec 2008) 
Centar za iseljenike iz Podgorice je u okviru projekta „Poklon biblioteka za crnogorska iseljenicka udruženja u svijetu” donirao novih šest biblioteka za iseljenicka udruženja na podrucju SAD, Kanade i Australije. Centar za iseljenike je takodje obezbijedio i sredstva za odašiljanje ove vrijedne biblioteke, pa ce pocetkom januara biblioteku dobiti: Crnogorsko kulturno društvo Toronto, Crnogorsko društvo Britanske Kolumbije, Udruženje „Montenegro” iz San Franciska, Kulturni Centar „Rumija”, Revija "Fokus" i Crnogorska etnicka zajednica Austalije.
Ostalo je još tri rezervisana kompleta biblioteka koja ce preuzeti: Albamontenegro - Skadar, Udruženje Crnogoraca u BiH „Vuk Micunovic” Trebinje i ZDPG „Izvor” Slovenija.
 Radio Gusinje - "Otvoreni studio", subota 20. dec, 2008 (19. dec 2008) 
U Subotu, 20. decembra u 23 h po Evropskom, obnosno u 17 h po Americkom vremenu RADIO GUSINJE emituje uzivo emisiju OTVORENI STUDIO, gdje ce gosti biti rukovodstvo i igraci SF "Gusinje". Emisija je posvcena nedavnom gostovanju ove ekipe na medjunarodnom fudbalskom turniru u Guci i daljnim planovima vezaninim za razvoj ove nadarene generacije. Svi koji zele da postave pitanja nasim i vasim gostima to mogu uraditi putem e-mail adrese radiogusinje@t-com.me ili putem mobilne telefonije 067-846-384.


 Svima vam iskeno hvala, Aldin Mujahodzić - Stara varos (Podgorica) (19. dec 2008) 
Za sve one koji su pomogli mladog Aldina Mujahodzića iz Podgorice za njegovo ljijecenje i zele da znaju o njegovom zdrastvenom stanju zelimo da kazemo nekoliko rijeci. Trenutno on se nalazi kuci sa svojom porodicom. Kao sto i sami znate Aldin se nalazio na lijecenje u Sloveniji, u centar "Soca" i posle uspjesnih terapija i skoro dva mjeseca provedenih u ovom centru doslo je do veoma dobrih rezultata i pomaka u njegovom zdravstvenom stanju. Samo da napomenemo da je Aldin prije odlaska za Sloveniju bio "zakovan" za krevet i nepomican a u kolicima je mogao provesti samo 5 minuta dnevno zbog velikih bolova u kicmi, koju je povrijedio prije tri godine. Poslije Slovenije druga destinacija je bila Beograd i tamo je proveo mjesec dana i vraca se kuci sa jos jednog pozitivnog i uspjesnog lijecenja. Nakon toga odlazi u Igalo i tu se ne zadrzava dugo, i zbog losih uslova za njega odlazi u Fojnicu (B i H . Tamo ostaje mjesec i po dana i veoma uspjesno i zadovoljan se vraca kuci, a u dogovoru sa doktorima da se pocetkom marta 2009 godine ponovo vrati na ljijecenje odnosno rehabilitaciju u ovoj veoma dobroj banji.
Aldin danas skoro svakodnevno izlazi u grad sa svojom bracom i drugovima na pice, setnju po parkovima a i sa navijacima "Varvarima" ne propusti niti jednu utaknicu kad Buducnost igra u Podgorici. Kako kaze njegova majka Sefika koja je i vise nego presrecna i zadovoljna sto njen sin danas provodi po cijeli dan u kolicima, izlazi vani, moze sam upaliti televizor, popiti sok, koristiti kompjuter i dosta drugih stvari. Ona se od srca zahvaljuje svima koji su na bilo koji nacin pomogli da njen sina dode do ovog danasnjeg dobrog stanja, da njen sin vise nije sam i koji je proveo tri godine nepomican, tako reci zakovan za krevet i da je ponovo posle tri godine ugledao sunce, kojeg je samo mogao gledat na kratko, preko prozora svoje sobe. Kako Aldin sam kaze "nastavljam dalje sa puno optimizma, volje, i snage do jos boljih rezultata i ako bog da ostvarim svoj cilj da jednog dana ponovo stanem na svoje noge". Nadamo se i mi iz New Yorka, pa mu zelimo puno uspjeha u daljem lijecenju.
Pogledajte nekoliko slika koje smo zabilezili i posjetili Aldina ovog ljeta u Podgorici.
Selim H. Čekić

 Izasao je magazin "Dijaspora" br. 24 (18. dec 2008) 
Casopis „Dijaspora Crne Gore“ nastavlja svoju misiju povezivanja crnogorskih iseljenika sa njihovom maticom - Crnom Gorom. Da bi dijaspora imala uvid u politicka i ekonomska zbivanja u Crnoj Gori, „Dijaspora“ donosi „Burnu politicku jesen“ i „Zebnju od svjetske krize“. Takode, „Dijaspora“ u ovom broju donosi i tekstove sa tradicionalnih Crnogorskih susreta u San Francisku, ali i u Gusinju kada ova varošica, makar na dan, postaje „centar svijeta".
Za ovaj magazin u ovom broju se javlja i Sead Hodzic , gl. urednik revije"Fokus" sa nekoliko tekstova, medju kojima je "Americki heroj", tekst o Izetu Neljkovicu, zatim tekstove "Fokus u Fokusu" i "Oaza za nostalgicare", posvecen nasoj web stranici.
Da biste mogli procitati kompletno izdanje klinkite na "Dijaspora br.24" ( nakon sto kliknete, sacekajte nekoliko sekundi da se download-uje kompletan magazin tj izdanje)
 Pioniri FS GUSINJE porazeni u obje utakmice u Guci (17. dec 2008) 
Danas su pioniri FS Gusinja na medjunarodnom turniru u Guci, porazeni u obje utakmice u svojoj grupi. Prvo je Titeks iz Tetova savladao nase pionire rezultatom 2:1, a u drugoj utakmici ekipa pionira OFK Begrada je porazila pionire SF Gusinje rezultatom 6:2. Nakon ovih rezultata, nasi presdstavnici su zavrseli takmicenje i sjutra se vracaju u Gusinje.
Kako nam je javio dopisnik i jedan od clanova OO SD TROJAN, uskoro ce se pioniri SF Gusinje naci i na jednom velikom fudbalsom turniru u Sloveniji. O detaljima cemo Vas blagovremeno informisati.
 Dinu Canovicu iz New Yorka jos 1,440 dolara (16. dec 2008) 
Odboru iz New Yorka koji koordinira humanitarnu akciju za pomoc Dinu Canovicu donacije su prilozila sledeca lica:
Tosic Zijo $100, Mulic R. Amer $100, Metanovic Saljo $100, Ismet Pjetrovic $100, Nedzad Pjetrovic $100, Hamo Hot $50 Akica Djukanovic $50, Kandic Esmir $50, Kandic Abidin $50, Redzic Ljulja sinovi $200, Cecunjanin Orhan $50, Lalic Sanel $50, Medunjanin Sead $20, Markisic Edin $100, Dr. ef. Mulic Bajram, $100, Muminovic Rasim $20, Feratovic Esad $30, Kolenovic Ahma Dzeri $100, Music Isak $20, Cekic Halil $50. Ukupno do sada je prikupljeno 11,195 dolara .
Svi koji zele pomoci mogu se obratiti nekom od clanova Odbora koga cine; Cecunjanin Sukro, Hot Rafet, Canovic Beko, Hodzic Sead, Pupovic Hajrudin, Bajraktarevic Semso, Cekic Began, Redzepagic Fehim, hadzi Kemal Sarkinovic, Izet Sabovic i Hajro Ljaljic.
 Tradicionalno vece Fondacije Gusinje" iz New Yorka (16. dec 2008) 
Trecu godinu zaredom od osnivanja Fondacija GUSINJE organizuje vece zabave i druzenja Decembar 26,2008 godine sa pocetkom u 20 sati restoran "Renaissance" na adresi 27-34 21st street ASTORIA ,NY Za ovo vece pozvani gosti: Ambasador Crne Gore u Washingtonu, Generalni Konzul Crne Gore u New York, Predsjednik Opstine Plav, Predsjednik M.Z Gusinje, Predstavnici I.Z Plav-Gusinje New York, Predstavnici Udruzenja Plava i Gusinja sirom svijeta i prijatelji Fondacije. Uz bogat zabavni program koji je pripremljen za ovo vece prisutne ce uz igru i pjesmu nasih krajeva zabavljati: Rizo Hamidovic, K.U.D Sedef iz New Yorka, Rasim Muminovic uz zvuke tambure i nezaobilazne madjionicarske vjestine, muzicari i pjevaci sa prostors New Yorka. Pozivamo clanove, donatore i prijatelje Fondacije i sve ljude dobre volje da dodju. Pomozite Fondaciju da bi Fondacija pomogla drugima. Zajedno smo jaci. Dobro dosli na vece Fondacije "Gusinje" . ULAZ JE BESPLATAN
Fondacija "Gusinje" New York.
 Tradicionalni susreti Plavljana i Gusinjana u Domžalama (SLO) (15. dec 2008) 
Kao i svake godine tako i ove Zavičajno Društvo IZVOR organizuje Skup Plavljana i Gusinjana 24.12.2008.godine u dvorani Komunalnog centra u Domžalama, sa početkom u 19,00 casova. Pozvani gosti: ambasadori Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Turske i druge poznate ličnosti iz kulturnog i političkog života sa prostora Slovenije, prijatelji društva "Izvor" iz Zagreba i Rijeke, te folklorno društvo "Ibrik" iz Plava. Goste će zabavljati naše folklorno društvo "Izvor", a pjevat će Josip. Pozivamo sve širom Evrope i šire da dodju na skup.
Zavičajno Društvo IZVOR
 Bajramski paketici u IZ KC Plav Gusinje u New Yorku (15. dec 2008) 
U Subotu 13 decembra 2008 godine kao sto je najavljeno polaznici vjerske pouke IZ Kulturnog Centra Plav Gusinje u New Yorku svojim vrsnjacima upriliciti bajramske paketice.
Radost koju su nasa djeca dozivjela povodom Kurban Bajrama u nasoj Ali-Pasinoj dzamiji na Astoriji u subotu 13 Decembra se ne moze rijecima opisat. Pogotovo su bili srecni polaznici vjerske pouke sto su imali priliku da se upoznaju i sa drugom djecom koja su u pravom bajramskom ambijentu i raspolozenju tog dana dosli da podijele srecu ovog naseg lijepog praznika. A sve to ne bi ni bilo lijepo da porodica Deljanin iz Long Islanda nije maksimalno ulozila svoj trud da sve ispadne tako lijepo i nezaboravno pa molimo Uzvisenig Stvoritelja da ih posebno za to nagradi. Podijeljeno je 220 bajramskih paketica djeci, sto znaci da je 220 nasih malisana stalo zajednicki u saf i klanjali podne namaz zajedno sa svojim roditeljima. Da kazemo i to da je glavna atrakcija bila kada su neki od polaznika vjerske pouke demonstrativno pokazala kako se obavlja hadz izgovarajuci srcano rijeci “ Lebejk Allahumme Lebejk…” (Odazivam ti se Boze odazivam…). Zahvaljujemo se nasim vrijednim i odgovornim roditeljima, uciteljima na celu sa nasim efendijom dr. Mulicem i Izetu Dervisevicu za sve sto cine da nasi malisani imaju ugodno vrijeme kada podju u dzamiju.

 Zaboravljeni PG asovi - Vukelj Ljuš (14. dec 2008) 
Nepodijeljeno je mišljenje da je naš kraj dao plejadu sportskih asova. Starije generacije se sa dubokim poštovanjem sjećaju izvanrednih fudbalera, rukometaša, stonotenisera, skijača,.. koji su ponikli u toj dolini. Ako se za nekoga može reći da je oličenje svestranosti tj univerzalnosti bavljenjem sportom, onda je to svakako bio Vukelj Ljuš, legendarna gusinjska crno-bijela desetka. I dan danas se prepričavaju majstorije ovog virouza sa loptom, čiji su slobodni udarci, pasovi i penali bili prava remek djela. Sem fudbalske, Ljuš je bio i član rukometne ekipe "Partizan' iz Gusinja, koja je izborila baraž za ulazak u drugu rukometnu ligu, član stonoteniskog kluba i izvaredan skijač. Jednom riječju kompletan sportista. Takodje je bio član sjajne generacije FK"Jezero" iz Plava, kada je ovaj klub vodio trener Vojo Gardašević.
Danas, kao penzioner, živi u Gusinju, nažalost, daleko od sportskih dogadjanja, jer svojim iskustvom bi mogao pomoći dosta, pogotovu fudbalskom klubu.
 Sehara slika u Podgorici - 17 decembar 2008 (13. dec 2008) 
Bošnjački savjet u Crnoj Gori predstaviće crnogorskoj javnosti u Podgorici,u srijedu, 17 decembra u 19 casova, djela 23 slikara BOŠNJAKA – MUSLIMANA . Izložba će biti postavljena u galeriji "AL " u centru Podgorice i otvorit će je ambasador SAD u Crnoj Gori Roderik Mur. Selektor izložbe Aldemar Ibrahimović je odabrao djela sledećih slikara: Ademagić Ahmet, Belegović Seida, Čoković Emir, Coković Muriz, Ćatović Ervin, Ćatović Hilmija, Dizdarević Abaz, Đurdjević Mirsad, Hadžić Ismet, Halilović Halko, Ibrahimović Aldemar, Kurpejović Ibrahim, Masličić Hidajet, Masličić Irvin, Masličić Sabaheta -Beka, , Masličić Suad, Muratović Muharem, Nikočević Dževdet, Nurković Adela, Pojatić Belis, Ramujkić Kemal, Rastoder Adin, Redžepagić Džengis. Izložba se organizuje u okviru manifestacije DANI BOŠNJAČKE KULTURE, koja je nedavno održana u Rožajama.
Ovo je prva kulturna manifestacija u Podgorici na kojoj se predstavlja stvaralaštvo jednog manjinskog naroda u slikarstvu, cime se Crna Gora legitimiše kao multikulturna zajednica otvorena za sve njene gradane. Za goste izložbe i slikare bit će prireden koktel u Zelenom salonu hotela "Crna Gora " odmah nakon izložbe.
Pozivamo vas da nam se pridružite i učinite nam čast da ovim povodom budemo zajedno
prof.dr Šerbo Rastoder, predsjednik Bošnjačkog savjeta Crne Gore
 BAJRAMSKI PRIJEM U NEW YORKU (12. dec 2008) 
U srijedu naveče, u srcu Menhetna, tačnije na 560 Lexington Ave 16th floor, u Turskom Kulturnom Centru, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (Mešihata u formiranju), imam u New Yorku dr. Bayram-ef. Mulić upriličio prigodan kurban-bajramski prijem. U prijatnom ambijentu gosti koji su došli prisustvovati prijemu, od kojih su neki došli čak iz daleke Pensilvanije uz obaveznu bajramsku baklavu i kahvu izmedju ostalog imali su priliku da uz obilnu večeru okuse i miris kurbanskog mesa.

  Za KUD "Dž. Nikočević" još 150 dolara(12. dec 2008) 
Imamo nove donatore iz New Yorka za KUD "Džafer Nikočević" Gusinje. Novi donatori su Čekić Rafet i Senada $100 i Radončić Mihret Mišo $50. Od prikupljenog novca $5,730 nakon što se oformi novo rukovodstvo ovog društva, biče kupljena narodna nošnja našeg kraja, za članove istog.
  Pioniri i petlići spremni za turnir "Guča 2008"(12. dec 2008) 
Nakon što su im obezbijedjena sredstva i vrijednih priprema, pioniri SF Gusinje će u utorak, 16 decembra, krenuti za Guču (Srbija), gdje će u srijedu u 15:30, na medjunarodnom fudbalskom turniru "Guča 2008", odigrati prvu utakmicu u grupi, protiv ekipe "OFK Beograd" iz Beograda. Sem ove dvije ekipe, u grupi, od šest ukupno, je "Titeks" iz Tetova. U obje kategorije - pioniri i petlići, nastupaju po 18 ekipa.
Fudbalska ekspedicija iz Gusinja broji 19 članova, i to: 16 igrača, legenda gusinjskog fudbala Ruždija Ruška Rašić - vodja puta, Hakija Seferagić - predstavnik SF, i Selim Feratović - trener.
Na ovom trodnevnom medjunarodnom fudbalskom turniru, nastupaju pored ostalih i pionirske ekipe: "Partizan" Beograd, "Radnički" Kragujevac, "Ibar" Rožaje, "Koroška" Dravograd, "Cetinje" Cetinje, "Borac" Čačak, "Otrant" Ulcinj, "Sloga" Kraljevo, "Trepča" K. Mitrovica, i druge. Kompletan spisak učesnika i raspored ovog turnira sa satnicom, imate na sledećem linku.
Sponzorstvu ove akcije su se takodje pridružili Opština Plav 200 eura, Centar za socijalni rad 50 eura i Crnogorska Komercijalna Banka poslovnica Plav dala 100 E (dir.Anela Čekić).
  Bajramsko veselje - Orion Palace, petak, 12. dec 2008 (12. dec 2008) 
Ako je suditi po najavama, za predstojeći KURBAN BAJRAM u New Yorku biće veoma veselo. Naime , u petak, 12 decembra 2008 u Brooklynu, u već poznatom restoranu Orion Palace, sa početkom u 19 sati , održaće se Veliko Bajramsko veselje. Za dobro raspoloženje te večeri zaduženi su: zvijezda Granda - Samira Grbovic iz Bijelog Polja, orkestar "Veseli Plavo-Gusinjani" sa Mikijem Koljenovićem i Rasimom Muminovićem na tamburici i KUD "SEDEF". Ulaz je $30. Organizatori su Šućo Marković (tel. 917 673 3717) i Radončić Ruško - Debeljko.
Adresa:
Orion Palace
2555 McDonald Ave, Brooklyn, NY 11223
  Prirucnik za dopunsku nastavu (12. dec 2008) 
Poštovani,
Centar za iseljenike Crne Gore u saradnji sa Zavodom za školstvo zapoceo je rad na izradi prirucnika koji ce se koristiti kao udžbenik za Ljetnju školu jezika i kulture «Crna Gora moja postojbina». Ljetnja škola vec postaje tradicionalna i u tom smislu ukazuje se potreba da djeca koja pohadjaju ovu Školu imaju jedinstven udžbenik, prilagodjen njihovim potrebama.
Prirucnik ce obuhvatati sljedece nastavne cjeline: jezik i književnost, istoriju, geografiju i kulturu. Prirucnik ce biti uskladjen sa nastavnim planom i programom osnovnih škola u Crnoj Gori.
Poseban pristup imace maternji jezik koji ce se po prvi put u Crnoj Gori obradjivati kao drugi i strani jezik. Tim strucnjaka angažovanih na izradi prirucnika imace zadatak da prirucnik prilagodi ne samo nastavi koja ce se izvoditi na Ljetnjoj školi vec i da prirucnik ima i širi znacaj tj. da se može upotrebljavati i za dopunsku nastavu koju pojedini naši klubovi u sopstvenoj režiji organizuju u inostranstvu.
Prirucnik ce fleksibilnim pristupom biti prilagodjen svoj djeci, bez obzira na uzrast, njihove razlicite sposobnosti, jezicka predznanja, interese i obrazovne potrebe.
Svjesni znacaja koji širenje znanja u oblasti jezika i kulture ima u ocuvanju nacionalnog identiteta, tim angažovanih strucnjaka vas poziva da svojim sugestijama pomognete izradu što kvalitetnijeg i potrebama vaše djece uskladjenog prirucnika. Sve svoje sugestije možete slati do 31.01.2009. godine na email: diaspora@cg.yu
ili na fax: 00382 20 210 406.
S poštovanjem,
CENTAR ZA ISELJENIKE CG
ZAVOD ZA ŠKOLSTVO CG
  Najava iz IZ KC Plav-Gusinje (11. dec 2008) 
Najavljujemo da ce u Subotu 13 decembra 2008 godine sa pocetkom u 1 p.m. polaznici vjerske pouke IZ Kulturnog Centra Plav Gusinje u New Yorku svojim vrsnjacima upriliciti bajramske paketice u nadi da ce im se pridruziti da svake subote zajedno pohadjaju vjersku pouku i uce o ljepotama nase plemenite vjere dini-islama. Sponzor bajramskih paketica je porodica Deljanin iz Long Islanda. Burum svima!
IZ Kulturni Centar Plav-Gusinje New York
  Prodaje se townhouse u Connecticut (11. dec 2008) 
Zelite da vam djeca uce u najboljim skolama u Americi, onda je Connecticut state jedna od najboljih u ovoj zemlji. A jos ako zelite da sebi obezbjedite pravi krov nad glavom, onda je prava sansa da kupite izvaredan townhouse (vise od 2000sqft), o kojem ce vam informacije iz prve ruke dati broker, nase gore list
Emina Behremović - Mulić
Global Real Estate Services, LLC
Cell: 860-796-7210
E-mail: dbehremovic@comcast.net
Takodje mozete pogledati osnovne podatke o ovom townhouse.
  Formiran Odbor za pomoc Dinu Canovicu (11. dec 2008) 
Kao sto smo i najavili u New Yorku je ovih dana formiran Odbor koji je koordinirati akciju oko pomoci Dinu Canovicu. Svi koji zele da pomognu mogu da se obrate nekom iz Odbora, koga cine: Cecunjanin Sukro, Hot Rafet, Canovic Beko, Hodzic Sead, Pupovic Hajrudin, Bajraktarevic Semso, Cekic Began, Redzepagic Fehim, hadzi Kemal Srkinovic, Izet Sabovic i Hajro Ljaljic.
Medijski sponzori ove akcije su : revija Fokus, web magazini www.gusinje-plav.com, www.plav.net, i radio Sevdah.
Ovih dana stigle su nove donacije u iznosu od 2,350 dolara , sto je do sada u New Yorku donorano ukupno 9,655 dolara
 Zahvalnost Fondaciji Gusinje za Bajramske poklone (10. dec 2008) 
Kako nas je obavijestio glavni koodinator akcije za dodjelu Kurbanskih paketa u zavicaju, Mihret Miso Radoncic, ujedno i podpresjednik Fondacije Gusinje, ova akcija je uspjesno sprovedena. U prvom redu zahvaljujuci velikoj azurnosti Ragipa Deljanina, kao i prodavcima Pirovic Dulju, Djurkovic Hasimu i Koljenovic Kenanu.
Prema njihovim rijecima, svaki od 50 urucenih Bajramskih paketa je primljen sa radoscu i zadovoljstvom, uz zahvalnost Fondaciji Gusinje, sto ih je obradovala na Kurban Bajram.
  Hajrudin Pupović prikupio za Dina Canovica $5,205 (10. dec 2008) 
U akciju prikupljanja novca za Dina Canovića uključio se i Pupović Haljima Hajrudin, koji je skupio 5,205 dolara i uz to nam je poslao sledeći e-mail:
Poštovani Rafete,
Zelim da vas poselamim i da vam čestitam Bajram. Da vam poželim sve najbolje tebi i tvojoj familiji. I da vas upoznam da sam juče posle klanjanja Bajram namaza ispred naše Ali pašine Dzamije u Astoriji organizovao donaciju za Dina Canovića. Zelim da se zahvalim svim donatorima i svi što zele da doniraju mogu da stupe u kontakt samnom, Pupović Hajrudinom, na brojove telefona (718) 645-7267 i (646) 643-4392.
Imena donatora koji su donirali dana 12/08/08:
  Konzul Sekulović otišao u penziju (10. dec 2008) 
Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore je raskinulo radni odnos sa Draganom Sekulovićem, konzulom iz Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku. Radni odnos je raskinut na Sekulićev zahtjev, radi odlaska u penziju, zvaničo je saopšteno u Podgorici.
MIP je napomenuo da je Sekulovićev odlazak u penziju rezultat postupka koji je pokrenut protiv njega nakon incidenta na sastanku sa predstavnicima Islamske zajednice 17. oktobra ove godine u Njujorku.
MIP je iskoristilo ovaj povod da ponovi "istinsku posvećenost, zajedno sa drugim institucijama sistema, gradjenju najboljih odnosa sa dijasporom, kao i daljem unapredjivanju multietničkih, multivjerskih i multikulturnih vrijednosti i osobenosti po kojima je Crna Gora prepoznata i uvažena u regionu i na širem medjunarodnom planu". PCNEN
  Tragedija za Bajram (10. dec 2008) 
Podgorica - Osamnaestogodišnji Canović Sućka Maidć ubijen je u tuči, koja se u noći izmedju ponedjeljka i utorka, sat poslije ponoći, dogodila ispred noćnog kluba “Ambis”, u strogom centru Podgorice.
U tragediji, koja se desila u toku održavanja žurke u “Ambisu”, povodom proslave najvećeg islamskog praznika Kurban Bajrama, Canovića je, kako se sumnja, sa više uboda nožem usmrtio vršnjak Adnan D. Pepić iz Vranja, nadomak Podgorice... Vijesti
  Kurbanske uplate u IZ KC Plav-Gusinje Astoria (10. dec 2008) 
Islamska zajednica i Kulturni Centar Plav- Gusinje u New Yorku i ove godine prikupljala je kurbanske uplate čije je meso namijenjeno siromašnim muslimanima, te za ishranu učenika islamskih prosvjetnih zavoda.
Uz ove kurbanske uplate i 77 uplata za klanje kurbana u Australiji, 16 uplata za Sarajevo i 12 kurbana zaklanih u New Yorku. Dakle, u totalu uplaćeno je ukupno 140 kurbana. Naravno, veliki je broj onih koji su lično izvršili klanje kurbana, kao i onih koji su ovu Islamsku dužnost izvršili u zavičaju preko svojih bližnjih ili rodbine. Molimo Allaha Džellešanuhu da sve one koji su izvršili ovu vjersku dužnost neizmjerno nagradi, i da nas kubani zamijene u slučaju nesreće i prenesu preko “sirat ćuprije” na danu sudnjem. Molimo Allaha Džellešanuhu da nam sve naše kurbane kao i sve naše druge hajirli poslove ukabuli i u sevap upise. Amin!
Dr. Bayram-ef. Mulić
IZ Plav- Gusinje New York
  Bajramska čestitka Mihajla Mandića iz Australije (9. dec 2008) 
Dragi prijatelji,
u ime Crnogorske etničke zajednice Australije i u svoje lično ime, Vama gospodine Hot i Vašoj porodici, kao i svim posjetiocima vašeg veb sajta islamaske vjeroispovijesti, povodom Kurban bajrama upućujem srdačne čestitke, sa željom da se praznični dani provedu u radosti, zdravlju, slozi, toleranciji i razumijevanju.
Mihailo Mandić
predsjednik Crnogorske etničke zajednice Australije
www.montenegro.org.au
  Proslava Kurban Bajrama u Gusinju (8. dec 2008) 
Iz prohladnog Gusinja dobili smo slike sa klanjanja KURBAN BAJRAMA iz VEZIROVE DZAMIJE, obilaska mezarja i klanje kurbana. Za web magazin www. gusinje-plav.com, dopisnik Ado Mulic
  Bajramska čestitka hadzi Smajlja Srdanovića (8. dec 2008) 
U ime Islamske zajednice Plav-Gusinje u Astoriji, bajramsku čestitku je uputio njen predsjednik, hadzi Smajlje Srdanović
Es-selamu alejkum
Bismillahi rrahmani rrahim
U ime Gospodara se pocinje a zahvalom Njemu zavrsava svako dobro djelo. Allahu je prava vjera jedino Islam a svim sljedbenicima prave vjere jedini praznici dva Bajrama-Ramazanski i Kurbanski. Djela su kod Uzvisenog primljena jedino ako su ucinjena iskreno i samo u Njegovo ime i "Kada Allah i Njegov Poslanik nesto odrede onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po sopstvenom nahodjenju postupe a ko Allaha i Njegova Poslanika ne poslusa taj je sigurno skrenuo sa pravog puta" (Kur'an 33:36)
Kurbanski Bajram je pred nama kao praznik robova Milostivog i kao podsjetnik i uputa ummetu Muhammeda a.s. i sljedbenicima Allahove vjere kako je primjer Ibrahima a.s.pravi primjer samo onima koji se Allaha boje i koji slijede sunet Njegova Poslanika...
kompletna čestitka
  Prodaju se dva placa u centru Gusinja (8. dec 2008) 
U strogom centru Gusinja prodaju se dva polaca, čija pojedinačana površina iznosi 370 m2. Nalaze se u neposrednoj blizini glavne ulice u čaršiji. Riječ je o bašti koja koja se prostire sjedne do druge ulice, tako da jedan plac ima izlaz u neposrednoj blizini bivše fabrike Poliester i Vezirove dzamije. Drugi plac ima izlaz na nekadašnju Titogradsku ulicu tj nalazi se tačno preko puta kuće Saliha Djombalića. Oba su idealna za izgradnju porodičnih kuća.
Sve koji su zainteresovani oko kupovine ova dva placa, za daljne iformacije mogu da se obrate, u New Yorku svaki dan poslije 3 sata poslije podne, Džaferu Mrkuliću, na kućni telefon 718 - 539- 0367. Kliknite na sliku u lijevom uglu da pogledate pomenute placeve.
  Čestitka Fondacije "Gusinje" za zapadnu Evropu (8. dec 2008) 
Povodom Kurban bajrama svim sljedbenicima islama upućujemo najiskrenije čestitke da ove blagdane dočekate u miru, veselju, zdravlju i rahatluku te da svoju radost podijelite sa svim svijim najbližim. BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN.
Zeli odbor fondacije Gusinje za zapadnu Evropu.
  Saopstenje ŠF "Gusinje" (8. dec 2008) 
Z A H V A L N I C A
Rukovodstvo i pioniri ŠF”Gusinje” se zahvaljuju svim ljudima dobre volje koji su svojim prilozima pomogli da se organizujemo i spremimo za turnir u Guci. Kao sto znate dragi nasi jedina smo Skola Fudbala u Crnoj Gori koja je dobila poziv za ucesce na ovom prestiznom i madjunarodnom turniru. To nas uz Vase priloge obavezuje da damo sve od sebe da dostojno reprezentujemo grad cije ime nosi nasa Skola Fudbala.
Veliku zahvalnost dugujemo direktoru Srednje Skole u Plavu, koji nam je ustupio skolsku salu za treninge. Takodje se zahvaljujemo nasem medijskom sponzoru Radiju Gusinje koje nam nesebicno pomaze sve ovo vrijeme. Naravno neizmjernu zahvalost dugujemo i Fondaciji “Gusinje” iz New Yorka.
Na kraju se zahvaljujemo i onima koji nijesu imali sluha za nas poziv, Novoj Upravi Osnovne skole u Gusinju koja nam nije izasla u susret ne ustupivsi nam fiskulturnu salu za nase pripreme, u nadi da ce u narednom periodu prepoznati da je nas uspjeh zajednicki.
Svim Gusinjanima i Plavljanima cestitamo u ime Škole Fudbala nastupajuce Bajramske dane!
ŠF “GUSINJE” Gusinje
  Odbor za izgradnju puta u Krusevu pisao Fondaciji (7. dec 2008) 
Odbor koji prikuplja sredstva za put Krusevo - Bor Radoncica uputio je pismo Fondaciji Gusinje u New Yorku. Ispred tog Odbora smo zamoljeni da objavimo isto.
Upravnom odboru Fondacija "GUSINJE" New York
Z A H T J E V
Postovana braco,
Putem medija najverovatnije ste upoznati da je pocetkom oktobra mjeseca pocelo sa izgradnjom putnog pravca selo Krusevo - Bor Radoncica. Cilj izgradnje ovog puta je da se vise-vekovni san mnogih mjestana ovog sela i samih gradjana Gusinja pretoci u javu i jos jednu nasu planainu ucini lakse dostupnu svima. Time sto ce se autima moci stici do samog vrha planine, ucinice kvalitetnijim i ljepsim zivot u Gusinju, a time ce se obogatiti i turisticka ponuda vaseg i naseg Gusinja, sto je koliko smo upoznati i jedan od prioriteta djelovanja vase Fondacije. Kao i sve vrste ovakvih aktivnosti, tako i ovaj put prati finansijska konstrukcija, koja u predracunu iznosi oko 30 hiljada dolara. Nas odbor je uspio da putem donacija obezbijedi vecu polovinu ovog novca tj donirano nam je oko 17 hiljda dolara, mahom od nasih sugradjana koji zive i rade u Americi. Da bismo sve gradjevinske radove oko ovog putnog pravca priveli do kraja, potrebna nam je jos izvjesna suma novca, te vam se obracamo sa zahtjevom da u granicama mogucnosti Fodacije udjelite pomoc.
Svesni smo da su sve oci uprte u vas i da mnogi traze vasu pomoc. Zato, cemo vam biti zahvalni na bilo kojem iznosu koji budete donirati, jer za nas je to od velikog znacaja.
U nadi da cete izaci u susret nasem zahtjevu, u ime Odbora koji prikuplja donacije, srdacno vas pozdravlja Radoncic Jupa Galjo
  Za Dina Canovića još 300 dolara (6. dec 2008) 
Novi donatori za Dina Canovića su Beko Bektešević 50, Koljenović A. Jusuf 50, Canović Beko 200. U New Yorku je do sada prikupljeno $2,100 dolara
  Plavljani slavili u Ulcinju (6. dec 2008) 
Jezero je svoj posljednji meč u 2008.godini odigralo danas u Ulcinju i najjužniji crnogorski grad je bio srećan po tim iz Plava. Golom Jovovića, novajlija u prvoligaškom društvu slavio je protiv favorizvanog Grblja i tako uveliko "pobjegao" sa dna tabele.
 Čestitka dr. Bayrama ef. Mulića (6. dec 2008) 
U povodu zvaničnog otvaranja Medrese u Miljesu kraj Podgorice, prve islamske vjerske škole u Crnoj Gori, još od 1878 godine, reisu IZ Crne Gore Rifatu ef. Fejzicu, zvanicnu cestitku iz New Yorka, je uputio i dr. Bayram ef. Mulić, predsjednik Islamske Zajednice Bošnjaka u SAD i Kanadi:
Es-selamu alejkum,
Cijenjeni hadzi-Reis-ef. Fejziću:
Koristim ovu priliku da Tebi, tvojim uvazenim gostima, tvojim saradnicima, kolegama imamima, i svim muslimanima Crne Gore ispred Islamske zajednice Bosnjaka SAD-a i Kanade, a i u svoje ime licno od srca cestitam danasnji historijski dan – otvaranje nase medrese u Podgorici. Zaista mi je zao sto danas iz objektivnih razloga nijesam mogao biti sa vama da izravno podijelimo radost danasnjeg dana, ali vas uvijeravam da danas mi Bosnjaci Sjeverne Amerike obnovu tj. danasnje otvaranje medrese u Podgorici vidimo, dakako, kao najveci uspjeh i iskorak muslimana Crne Gore, Bosnjaka i Albanaca u zadnjih 100 godina - sto nas cini izuzetno sretnim
... kompletna cestitka
 Dom zdravlja iz Plava za pionire 150 eura (6. dec 2008) 
Da pilici SF Gusinje nisu briga New York-scana i dijasporaca iz Holandije, dokaz je i donacija iz Plava. Kako javlja Beli Brdakic, nas dopisnik iz Gusinja, direktor Doma zdravlja iz Plava dr Safet Ljesnanin je u ime ovog uzornog kolektiva, donirao 150 eura za odlazak pionira ove fudbalske skole na medjunarodni turnir u Guci. Gest za svako postovanje.
 U Milješu svečano otvorena MEDRESA (5. dec 2008) 
U Milješu pokraj Podgorice, danas je svečano otvorena Medresa, prva islamska vjerska ustanova takve vrsta u Crnoj Gori. Otvaranju su, pored domaćina IZ CG reisa Rifata ef. Fejzića, prisustvovali predsjednik C. Gore, Filip Vujanović, presjednik Skupšine C. Gore Ranko Krivokapić, ministar policije Jusuf Kalomperović, prof. dr Šerbo Rastoder, predsjednik Bošnjačkog savjeta u Crnoj Gori i veliki broj zvanica iz cijele Crne Gore, kao i iz Sarajeva i Novog Pazara. Takodje, vidljivo je bilo prisustvo i delegacije bošnjaka iz Plava i Gusinja, kao i iz New Yorka, gdje su ovaj džemat predstavljali hadži Ago Koljenović i hadži Kemal Šarkinović. Nakon svečanog otvaranja, prvu hudbu je predvodio reis Crne Gore Rifat ef. Fejzić.
Zahvaljujemo se našem saradniku Adu Muliću na materijalu koji nam je posalo .
 Ismet Melje Metjahić (1948 - 2008) (5. dec 2008) 
U New Yorku, u petak, decembra /5/2008, godine preseli na ahiret Ismet Melje Metjahić u 61 godini života.
Teška i zlokobna bolest ga uze iz naše sredine, ali ce njegov lik biti sa nama i u nama vjecno usadjen. Smisao života nije u njegovoj dužini, nego u njegovoj upotrebi, pa ni za našeg rahmetli Ismeta život nije bio roman koji mu se desio, nego roman koji je on sam stvarao. Čovjek koji čini dobra djela, ne može se potužit da nije dugo živio, zato on ostaje medju svoje najdraže, braću, rodjake, prijatelje i poznanike živjeti vječno.
Dragi brate Ismete, tebi neka je rahmet i mir i neka ti Allah podari dženet, a mi svi tvoji ostajemo sa tobom u nasim srcima, sa saburom koji nam pripisuje naša vjera islam. Tvoj brat Avdo Metjahić.

  Bajramska čestitka dr. Mulić ef. Bayrama (5. dec 2008) 
Es-selamu alejkum,
Kurban-bajram ove godine pada 8. decembra, 2008. Tim povodom Vama i vašim cijenjenim posjetiocima šaljem u ime Islamske Zajednice i osobno sljedeću bajramsku poruku:
Islam je vjera sinteze, a institucija hadždža čiji je epilog Kurban-bajram je najočitiji dokaz. Sve se odvija izmedju dva brda – ‘brda svjetlosti’ i ‘brda milosti’. U ibadetu hadždža se najjasnije otkriva iskonska težnja čovjeka da dosegne sami vrh dobra - na Arefatu, na brdu milosti, se najbolje vidi ta izvorna bît čovječanstva; u tavafu oko Kabe se najglasnije čuje čovjekova želja za uključenjem u ritam kosmosa.
Svakako, i ova blizina ehli-i kitabijskih blagdana te Kurban-bajram treba da bude znak o našoj zajedničkoj brizi pred Jednim Bogom. O našoj zajedničkoj odgovornosti pred Bogom koji je objasnio Muhammedu, a.s., istinu o La ilahe illellah i pravdu o tome da nema prednosti Arap nad ne-Arapom, niti ne-Arap nad Arapom, niti bjelac nad crncem, niti crnac nad bjelcem, osim po stupnju njihove odanosti Božijim zapovijedima, tj, njihovoj ljudskoj dobroti. U vjeri islama koja ne priznaje nikakvu isključivost, niti opravdava bilo kakav oblik nasilja.
Kurban-bajram kojim komemoriramo spremnost Ibrahima a.s. na najveću žrtvu je praznik u kome smo svi mi pozvani da žrtvujemo sebičnost, zavist, pohlepu, laž, klevetu, sumnju i medjusobno nepovjerenje kako bi se još više približili svojoj porodici, prijateljima, komišjama i svojoj domovini.
Svim muslimanima koji žive i borave u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, posebno New Yorka i okline upućujem iskrene čestitke i najtoplije želje da ovaj veliki praznik ispuni naše duše srećom i zadovoljstvom. Sa posebnim željama Kurban-bajramske čestitke upućujem našoj brači i sestrama u BiH, Turskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima u svijetu sa riječima:
Bajram Šerif Mubarek Olsun!
Predsjednik UO (IABNA) Mešihata IZ Bošnjaka u SAD i Kanadi u formiranju
Dr. Bayram-ef. Mulić, New York
  Pilicima od Fondacije 1,000 dolara (4. dec 2008) 
Kako nam je javio Radoncic Mihret Miso, podpresjednik Fondacije "Gusinje" iz New Yorka, Upravni odbor jednoglasno (clanovi koji su kontaktirani), je odlucio da se pilicima SF Gusinje, za ucesce na medjunarodnom fudbalskom turniru u Guci (Srbija) dodjeli 1,000 dolara. Sa ovom donacijom, za pionire ove fudbalske skole, u New Yorku je prikupljeno 2,650 dolara.
  Bajramsko veselje - Orion Palace, petak, 12. dec 2008 (3. dec 2008) 
Ako je suditi po najavama, za predstojeći KURBAN BAJRAM u New Yorku biće veoma veselo. Naime , u petak, 12 decembra 2008 u Brooklynu, u već poznatom restoranu Orion Palace, sa početkom u 19 sati , održaće se Veliko Bajramsko veselje. Za dobro raspoloženje te večeri zaduženi su: zvijezda Granda - Samira Grbovic iz Bijelog Polja, orkestar "Veseli Plavo-Gusinjani" sa Mikijem Koljenovićem i Rasimom Muminovićem na tamburici i KUD "SEDEF". Ulaz je $30. Organizatori su Šućo Marković (tel. 917 673 3717) i Radončić Ruško - Debeljko.
Adresa:
Orion Palace
2555 McDonald Ave, Brooklyn, NY 11223
  Gačević Avda Šućo (1956 - 2008) (2. dec. 2008) 
S tugom i velikom bolom obavještavamo rodbinu i prijatelje da je naš voljeni GAČEVIĆ Avda ŠUĆO, preselio na Ahiret u Sarajevu, u utorak, 2. decembra 2008. godine, u 53. godini života. Dženaza će se klanjati u četvrtak, 4. decembra 2008. godine poslije podne namaza, a ukop će se obaviti u 13 00 sati u Sarajevu.
OŽALOŠĆENI: supruga Ferida, sinovi Adis, Haris i Emir, brat Bego, sestre Fatma, Alta, Zika i Bahtija, i ostala mnogobrojana rodbina Gačević, Radončić, Čekić, Bektešević i Nušević.
 I u Gusinju se donira za put (2. dec. 2008) 
Da se samo u New Yorku ne donira za put Krusevo - Bor Radoncica, svojim donacijom od $500 su dokazali i braca Radoncic Jusufa Jasar i Šuco iz Gusinja. Vjerovatno ce ovaj primjer pokrenuti i mnoge druge koji su bolje situirani i punijeg dzepa, da priloze svoju donaciju.
Inace, u New Yorku za ovaj put imamo nove donatore: Krcic Haljilj $500 i Radoncic Husa Sead $500. Do sada je prikupljeno 20,120 dolara.
  Obavjestenje Fondacije Gusinje za zapadnu Evropu (2. dec. 2008) 
Kao sto je vec i poznato rad Fondacije je javan, pa zelimo da vas upoznamo sa nekim tackama dnevnog reda, sa sastanka Upravnog Odbora Fondacije odrzanog 30-11- 2008 u Rotterdamu.
Izmedju ostalog dogovoreno je, da svi clanovi intezivnije rade na aktivnostima prosirenja Fondacije i na druge zemlje zapadne Evrope, bolji i cesci kontakti sa svim nasim zavicajcima. Takodje, zelimo da stvorimo uslove za jedno okupljane (informativnu skupstinu) koje je planirano pocetkom iduce godine u Njemackoj, gdje zivi i radi najveci broj nasih zavicajaca. O datumu, vremenu i mjestu bit ce svi na vrijeme informisani, na tom skupu su dobrodosli svi ljudi dobre volje koji zele pomoci razvoju Gusinja. Takode ocekujemo da nam se pridruze i nasi zemljaci iz Luksemburga, Belgije, Francuske i svi ostali koji su u mogucnosti.
Na humanitarnom planu smo pokrenuli akciju prikupljanja pomoci Dinu Canovicu. Takodje, na inicijativi naseg clana upravnog odbora Damira Rasica, pokrenuta je akcija prikupljanja dobrovoljnih priloga za Skolu Fudbala Gusinje, koja traje samo dvije nedelje, zbog odlaska pionira na turniru u Guci. G-din Rasic je i kordinator obje akcije, pa pozivamo sve da jos jednom pokazemo nasu humanost i zajedno pomognemo malom Canovicu. Za vise informacija mozete se obratiti Damiru Rasicu na tel:0031646207360, kao i svakom clanu upravnog odbora.
Spisak donatora za Dina Canovica: Hot Enis €20, Hot Rifat € 20, Kobilic Ramo €50, Ljucevic Ramo € 30, Muratagic Dzenad €20, Nikocevic Mehmed €20, Rasic Damir €50. Ukupno do sada € 210
Spisak donatora za Skolu Fudbala Gusinje: Kobilic Ramo €20, Ljucevic Ramo €20, Nikocevic Mehmed €10, Rasic Damir €50. Ukupno do sada €100
U ime upravnog odbora fondacije Gusinje za zapadnu Evropu,
sekretar,
Kobilic Ramo
  UPLATE ZA KURBANE 2008 (2. dec. 2008) 
Islamska zajednica i Kulturni Centar Plav- Gusinje u New Yorku i ove godine organizira prikupljanje sredstava za kurbane, čije je meso namijenjeno prognanim i siromašnim muslimanima, te za ishranu učenika islamskih prosvjetnih zavoda i drugih socijalnih ustanova. Nabavka kurbana, njihovo klanje i distribucija kurbanskog mesa, u skladu sa šerijatskim propisima, obavlja IZ-e u dotičnom mjestu ili državi. Uplate se mogu izvršiti u džamiji do pred sam Bajram namaz na adresi 31-33 12 st. Astoria, New York kod Kemal-ef. Bekteševića sekretara odbora IZ. Najniža uplatna cijena kurbana u BiH za ovu godinu bila je $200.00 (rok je bio do 1. decembra)
Za Gusinje i Plav uplata je $ 250.00 (rok je do pred Bajram namaz)
Za medresu u Podgorici uplata je $ 250.00 (rok je do pred Bajram Namaz)
Za medresu u N. Pazaru uplata je $250.00 (rok je do pred Bajram Namaz)
Molimo Allaha Džellešanuhu da sve one koji redovno vrše ovu vjersku dužnost pomogne i da nam naše kurbane, kao i sve naše druge hajirli poslove ukabuli.
Kurban Bajram je 8. decembra, 2008 prva tura će se klanjati sa početkom u 8, a druga u 9 a.m.
Bajram Šerif Mubarek Olsun!
Bayram Mulić, MA, EdD
  Podrska inicijativi za Previju (1. dec. 2008) 
Udruženju Plavljana i Gusinjana "BEHAR"
Vasa inicijativa (ili obnavljanje inicijative, svejedno) za obeležavanje mjesta gdje su strijeljani nasi preci i to uglavnom vidjeni ljudi, sigurno je cin na koji vam možemo biti veoma zahvalni.
Osjecamo ponos, zadovoljstvo i unutarnju velicinu da su stvoreni uslovi da se kod nas o tome moze slobodno govoriti. Samim tim, sigurni smo da nece biti ni smetnji za realizaciju ove aktivnosti, sto bi u svakom slucaju bila potvrda sustinske demokratije u nasoj domovini zasto se odgovorni vec duze vrijeme deklarativno izjasnjavaju.
Sigurno je da cemo i dalje podrzavati sve aktivnosti da se ova velika zelja svih nas i ostvari. Prijateljski vas pozdravljamo!
U ime upravnog odbora "Fondacije Gusinja za zapadnu Evropu"
Predsjednik udruženja
Nikocevic Mehmed
  Piljicima iz SF Gusinje iz New Yorka jos $900 (1. dec. 2008) 
Pilici FS Gusinja, sto se sponzorstva tice vec mogu spremaju da ucestvuju na medjunarodnom fudbalskom turniru u Guci (Srbija). Navijaci i prijatelji ove fudbalske skole, u New Yorku ponovo doniraju: Hodzic Albert $50, Pjetrovic Sabo $50, Jarovic Edin $50, Nikocevic Enis $50, Gutic Faco $50, Djukanovic Enis $50, Omeragic Denis $50, Omeragic Ermin $50, Sokoli Orhan $50, Radoncic Refko $50, Radoncic Tefko $50, Radoncic Ramiz $50, Cirikovic Nani $50, Radoncic Alja Fadilj $50, Radoncic Nezira Ago $50, Mrkulic Z. Ismet $50, Bektesevic Ero $50, Koljenovic R. Safet $50, Radoncic Kadro - Kockar - $50, Hot Hamo -50, Omeragic Esko - 50. Ukupno za pilice SF Gusinje u New Yorku je prikupljeno 1,650 dolara.
  Sjecanje na Ragipa Cirikovica (1. dec. 2008) 
Navrsava se 5 meseci od kako je preselio na Ahiret nas dragi muz i roditelj Ragip Cirikovic. Prolaze teski dani i meseci naseg voljenog oca nema. Proklet da je 18 jul kad nam je Alah uzeo tebe, ali znaj tata da te nikad zaboravit necemo. Uvjek ces biti u nasem srcima i nedostajat ces nam. Da ti Alah nagradi i ljep djenet podari, vjecno zahvalni: supruga Malica, sinovi Alis i Elvis i kcerka Sajma, snahe i unucad.
  Veselje u domu Adema i dr. Mahije Hot (1. dec. 2008) 
Plav, - U petak veče, u domu Adema i dr. Mahije Hot, bilo je veselo. Naime, oženili su sina Suada. Rečeno plavsko-gusinjski i po našem starom običuaju, "ukrali su" Jadadič Jasminu. Te noći obavljeno je i prstenovanje, a i maldenci su se počastili s'tortom.
I dok su Suad i Jasmina već sjutradan otputovali na medeni mjecec u hotelu "Splendid" u Budvi, dotle su ponosni roditelji Adem i Mahija već sada počeli sa pripremama za svadbu, koja će se održati na ljeto sljedeće godine, kada će se njihova mnogobroja porodica, rodjaci i prijatelji okupiti i proslaviti ovaj dogadjaj.  Za Dina Canovića još 1,350 dolara (30. nov 2008) 
Sinoć je u cafe "Bošnjak" u New Yorkum, vlasnika Hamda Koljenovića održano donatorsko veče za Dina Canovića. Riječ o dječaku kojem je prije 7 godina usled bolesti amputirana lijeva ruka, i u New Yorku je pokrenuta akcija za kupovinu proteze.
Donatori su; Nokšići Tahira Mirza 50, Čekić Skenda Elmedin 50, Dješević Seća Mial 50, Ciriković Naser 100, Dervišević Jaza Adis 50, braća Koljenović: Hamdo 100, Husnija 50, Ljana 100, Zamo 50, Fiko 50, Beli 100, Murić Safet Sajo 200, Seferagić Kićo 50, Gutić Izet Zeko 100, Srdanović Ruško 100, Krasnići Fadilj 50, Krcić Sato 100.
Tokom ove nedelje biće formiran Odbor u New Yorku, koji će koodinirati ovu humanitarnu akciju, o čemu ćete blagovremeno biti obaviješteni.
 Ismail (Bajrama) Laličić (1943 - 2008) (30. nov 2008) 
Obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je naš dragi Ismail (Bajrama) Laličić, preselio na ahiret 29.11.2008. u 65. godini. Dženaza ce se obaviti u utorak 02.12.2008. u 13:00 na mezarju Vlakovo a tevhid u kući žalosti Trg Zavnobih-a 3/3. Prevoz će biti organizovan sa Trg Zavnobih-a ispred škole Fatima Gunić do mezarja i nazad
OŽALOŠĆENI: Supruga Samija, sin Mirza, kći Jasmina, sestre Sanija i Nadžija, snaha Ajša, bratići Almir i Damir, sestrići Mirsad, Everin i Edis sa suprugom Sanidom i sinom Denijalom te familije Lalicic, Bajrovic, Bicic, Pirovic, Sujkovic, Šehovic, Cengic, Nikocevic, Redžepagic, Gruda i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.
  Iz New Yorka spozorisu pionire Gusinja (30. nov 2008) 
Kao i uvjek do sada, iz New Yorka stizu prijatne vijesti za pionire SF "Gusinje". Zahvaljujuci ljudima koji se uvjek nadju kad je najpotrebnije, pioniri ove fudbalske skole ucestvovace na internacionalnom turniru u malom fudbalu, koji ce se odrzati decembra mjeseca u Guci (Srbija).
Donatori su : Radoncic S. Braho -50.00 Cekic S. Began -50.00, Cekic H.Selim -50.00, Cekic H. Senad-50, Jarovic Ruzdija - Ruska -50, Hot J. Rafet -50.00, Radoncic E. Miso -50.00, Radoncic Dz. Vahid-50.00, Radoncic Z. Tito -50.00, Brdakic Z. Asmir-50.00, Redzepagic Fehim - 50, i Bektesevic C. Mirsad - 50. Ukupno je prikupljeno 600 dolara.
  Djukanović (rodj. Radončić) Nafija (1930 - 2008)(29. nov 2008) 
U New Yorku je u subotu, 29 novembra na Ahiret preselila Djukanović (rodj. Radončić) Nafija, u 78. godini života. Dženaza će naknadno biti obavljena u rodnom Gusinju.
Ožalošćeni: suprug Jusuf, sinovi Himzo, Adem i Hakija-Kiško, kćer Bahtija-Bahta, brat Ismet, sestre Vaka, Haska i Iša.
  Novo u Astoriji - VUKEL GROUP INSURANCE (29. nov 2008) 
The VUKEL GROUP INSURANCE ćete naći u samom srcu Astorije, na adresi 28-50 34 street, bliže 30-oj aveniji. Agencija sa više od 15 godina iskustva u svim vrstama osiguranja, uključujući auta, kuće, opšta odgovornost, komercijal i motorcikli.

Govore vaš maternji i engleski jezik i mogu vam pomoći kod osiguranja koja su potrebna vama i vašoj porodici. Ako želite da sačuvate novac onda nazovite Beka Vukel, vlasnika agencije, i on će vam pomoći oko izbora osiguranja koja su vam potrebna. The VUKEL GROUP INSURANCE posjeduje sve vrste polisa osiguranja koje postoje u New York državi. Nazovite 718-267-1500, fax. 718-267-1501 ili e-mail bvukel@vukelgroup.com i mvukel@vukelgroup.com
Ako vaša familija, prijatelji ili poslovni partneri traže prvoklasnu agenciju za osiguranje, recite im za ovu agenciju ili neka ih posjete u offis. Otvoreni su 6 dana u nedelji, kada vama odgovara, sve do 6 sati poslije podne. Noću i nedeljom, samo ako imate zakazan termin.
  Stare slike pričaju - KOŠIJE (konjske trke) (29. nov 2008) 
Svjedoci smo danšnjeg galamura prilikom svadbenih veselja, bilo da je riječ o zavičaju ili dijspori. Od preskupih haljina i odela poznatih modnih kuća, pa sve do raskošnih automobila, najpoznatijih svetskih proizvodjača. Tako je to danas.
A nekada, otprilike pedesetak godina i više unazad, u našem zavičaju ove stvari su bile misaona imenica. Poziv u svatove bila je čast, i prilka da se od onog malo bogatijeg "uzajmi" nova SETRA i pantalone. A mercedese, BMW, fordove,...., su više nego uspješno zamjenivali konji. Tada su se u svijetlu narodne tradicije i običaja, koje su u našim krajevima ostavili turci, održavale i KOŠIJE (konjske trke).
Vršljajući po starim albumima došli smo u posjed slike iz 1955 godine, prilikom ženidbe Ibra Feratovića - Kapetana, kada su svatovi za tu priliku koristili "luksuzno opremljena vozila" - konje. Na slici su svatovi Čekić Haljita Čazo i Medunjanin Šaba Hamdija.
  Puna podrska hadzi Smaju Srdanovicu i Glavnom Odboru (28. nov 2008) 
Na odrzanoj Skupstini Islamske zajednice i Kulturnog centra "Plav-Gusinje" u New Yorku, nedelja 23. novembar, a na osnovu predloga vecine prisutnih clanova ovog tijela, donijeta je odluka da se postojecem Glavnom Odboru i predsjedniku istog, hadzi Smaju Srdanovicu, produzi mandat jos za dvije godine. Kako su mnogi naglasili u diskusiji, postojeci odbor je za dvogodisnji period postigao impozantne rezultate, te kao takvom treba mu produziti mandat. Takodje, na ovom sastanku je donijeta odluka da se komisiji za dopunu Statuta produzi rok za mjesec dana, nakon cega ce se raspravljatio o izmjenama i dopunama ovog akta.
Zahvaljujemo se Seadu Hodzicu, glavnom uredniku revije "Fokus", na ustupljenim fotografijama.

  Intervju Emira Cekica (26. nov 2008) 
Draga braco PLAVO-GUSINJANI, merhaba!
Hteo sam da vas srdacno pozdravim i da vas se zahvalim za sve sto ste uradili za mene i moju porodicu. Prije pola godine na zelju mog rahmetli oca MAZA CEKICA i naravno moju, postao sam igrac JEZERA is PLAVA. Posto sam se odmah uklopio, u svakoj utakmici bio sam u pocetnoj jedenaestorici i na utakmici sa JEDINSTVOM rijesio pobjednika, mogu reci da sam do sad uspjeo ne samo ja nego i moj sadasnji klub JEZERO. Na pitanje novinara RADIO GUSINJA sta misli o FK GUSINJU i igranju u trecoj ligi i postignutim rezultatom na polu sezoni EMIR kaze: "da je presrecan sto njegov maticni klub GUSINJE, sa novim rukovodstvom, "gazi trecom ligom" i sto je prvi na tabeli i nimalo ne sumlja da ce igrati u BARAZU za popunu DRUGE LIGE".
Sem toga EMIR je na svakoj utakmici kad GUSINJE igra gledao utakmice svog maticnog kluba. Bilo je jos jedno pitanje vaseg novinara dali ce na kraju sezone produziti ugovor sa JEZEROM, EMIR kaze "da to nezavisi od njega nego od rezultata JEZERA i da sad o tome mnogo ne razmislja".
Poslednje je pitanje bilo dali je zadovoljan stanjem na tabeli svog kluba. EMIR kaze da je pre zadovoljan, kad zna da je JEZERO svaku utakmicu odigralo van PLAVA i bio gost svaku utakmicu. Nada se da ce sa jos tri osvojena boda Jezero uci u mirnije vode i da ce na proljece kad budu igrali u PLAVU pred svojim navijacima pokazati da su jaka ekipa.
Za Radio Gusinje, Denis Radoncic.
  Zaboravljeni asovi PG - Neljković Jaza Haris (26. nov 2008) 
Neljković Jaza Haris fudbalsku karjeru je započeo još davne 1982 godine u OFK Titogradu, u generaciji Pedje Mijatovića, Niše Saveljića i Dževada Turkovića. Treneri su mu bili Vero Muhamedović, Dragan Šaković i braća Ante i Janko Miročević. Branio je za pionirsku reprezentaciju Crne Gore 1984/85, omladinsku reprezentaciju iste 1987/88, zatim igrao (branio) je za ekipu OFK Titograd, koja je igrala u finalu omladinskog kupa tadašnje Jugoslavije 1988, protiv ekipe Osjeka.
Branio je i jednu polusezonu za drugoligaša Prištinu, kada je i dobio ponudu da potpiše za prvoligasa FK Budućnost iz Podgorice. Nazalost, do ovog transvera nije došlo zbog dešavanja na prostorima ex-Jugoslavije, kada Haris odlazi u Njemačkoj.
Nakon dvije godine pauze, nastavlja karjeru u Njemačkim timovima (četvrta liga). Karijeru je završio rano, sa 36 god. Sada trenutno trenira golmane omladinaca i seniora u jednom Njemačkom klubu.
Za web magazin www.gusinje-plav.com, Hasim Adrović (Njemačka).
  Za put Kruševo - Bor Radončića još 1,050 dolara (25. nov 2008) 
Iz Odbora koji prikuplja novac za završetak puta Kruševo - Bor Radonćića, imamo informaciju o novim donatorima. To su Radončić Hiljma Mensur 500, Radončić Haljima Denis 100, Omeragić Jusufa Ruško 100, Šabovic Šelja Izet 200, Čekić Haljilja Selim 100 i Ahmetaj Eljeza Ramo 50. Do sada je prikupljeno 18,620 dolara.
  Albanija će pomoći izgradnju puta Plav - Podgorica (25. nov 2008) 
Albanija će pomoći izgradnju puta Plav - Podgorica, koji jednim dijelom prolazi kroz Albaniju, obećao je albanski premijer Sali Beriša tokom današnjeg susreta u Tirani sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, prenijeli su elektronski mediji u Podgorici.
Dva premijera su konstatovala da su odnosi njihovih zemalja dobri, te da Albanija i Crna Gora imaju zajedničke projekte razvoja u turizmu, energetici i izgradnji puteva. Đukanović i Beriša su ocijenili da podjela Kosova nije prihvatljivo rješenje, prenijela je agencija Beta.
  Vjenčanje Erdana Hota i Sabine Omerović. (25. nov 2008) 
Prije nekoliko dana u Gusinju, u Mjesnoj kancelariji, zvanično su stali na "ludi kamen" i rekli DA, Erdan Hot od oca Isaka - Saka i majke Hajre (rodj. Mačkić) i Sabina Omerović. Ovaj svečani čin, odigrao se u prisustvu najbližih od mladenaca, matičara Ibrahima Braha Omeragića i kumova sa obje strane.
Iako, Sako i Hajra više od 35 godina žive u Holandiji, ipak su ovaj svečani trenutak, vjenčanja njihovog sina i njegove izabranice obavili u rodnom Gusinju. Sa ove svečanosti pogledajte najinteresantnije trenutke, zahvaljujući Anesu S. Kačamakoviću iz Utrehta - Holandije.
  Poziv za sponzorstvo Škole Fudbala “GUSINJE” Gusinje (24. nov 2008) 
Uvazeni Gusinjani i Plavljani, s velikom radoscu Vas obavjestavamo da Š.F.”Gusinje” sekcija Sportskog Drustva “Trojan” je dobila zvanicni poziv da ove godine predstavlja svoju Crnu Goru i svoj zavicaj na turniru mladjih kategorija pod nazivom TROFEJ GUČA 2008 u Guči. Pored velikog priznanja buducim asovima naseg kluba to je i obaveza vise da na turniru koji ce trajati nekoliko dana nas Zavicaj predstavljamo u sto boljem i ljepsem izdanju.
Zato pozivamo sve donatore da skromnom uplatom nam pomognu kao sto su to po drugi put ucinila braca Pjetrovic iz Dalasa, poklonivsi nam komplet sportsku opremu. Medijski sponzor kao i mnogo puta do sada je Radio GUSINJE, koji ce Vas o svemu na vrijeme i direktno izvjestavati. Iz Gusinja za web magazin - Beli Brdakic.
  SEBIL-ALL STAR 1:1 (24. nov 2008) 
Ekipa Sebila ponovo muku muci neodgovornoscu pojedinih igraca koji ne dolaze na zakazane utakmice. Juce je trener sebila imao velike muke oko sastava ekipe. Nije se pojavilo cak 9 igraca samo njih 3 opravdano. I ponovo, Sebilova je ekipa dokazala da su i u ovakvim situacijama veoma jaki i borbeni. U ekipi su uskocili momci koji su dosli gledati utakmicu i koji su ginuli na terenu.
Sebil je krenuo silovito, redjala se sansa za sansom i u 20 minutu 1:0 za Sebil. Odlicna akcija
Dreskovica i Nasera Hota, cije udarce golman brani na odbijenu loptu natrcava ,b>Raro Hot i plasira u gol. Nikada igraci Sebila nisu propustili toliko zicera kao danas propustene su takve sanse gdje je bilo teze promasiti neg postici gol.
I naravno kad se tolike sanse propuste dolazi kazna i protivnik dolazi do izjednacenja. I protivnik je imao dosta sansi ali danas su golmani obadvije ekipe bili najbolji pojedinci. Sebil je igrao u sastavu Medin Cekic, Senad Dacic, Vahid Radoncic, Asmir Brdakic, Fatmir Sinanovic, Izet Cekic,Raro Hot, Aba Kolenovic, Enko Nikocevic, Almir Dreskovic, Naser Hot (Dino Dacic).
Iduce nedjelje se igra zadnje kolo a Sebil docekuje jaku ekipu Olimpik. VERAZANO KOMPLEKS tacno na podne. R.Cekic
  Iz New Yorka za FK Gusinje 6,450 dolara (23. nov 2008) 
Navijači iz New Yorka, ponovo na djelu pokazuju, želju da se FK Gusnje vrati putevima stare slave. Tome u prilog su i nove donacije, koje su Odboru tj glavnom koordinatoru Brahu Radončiću uručili: Radončić Ruško - Debeljko $200, Koljenović Hamdo $100, Radonćić Kadro - Kockar $200, Koljenović Backo - Kaskarini $100, Toskić Rasim $200, Koljenović Beli $100, i Brdakić Asmir $100. Ukupno u ovoj akciji je prikupljeno 6,450 dolara.
Sobzirom da je danas završen jesenji dio prvenstva i da je FK Gusinje prvak polu sezone, ovim se završava i ova akcija. Odbor koji je koordinirao ovu akciju, zakazuje vam novo okupljanje u martu 2009, kada će biti održano donatorsko veče u New Yorku. Tada počinje i završni dio prvenstva, kada naš klub igra odlučujuće utakmice za baraž i plasman u drugu fudbalsku ligu Crne Gore.
 Bošnjacima potrebne nacionalne institucije (23. nov 2008) 
Rožaje, 23. novembra - Da bi bošnjacki narod očuvao svoju samobitnost i identitet, pored institucija gdje se izučavaju kultura, običaji, tradicija, književnost, istorija - potrebno je i održavati neposredne kontakte sa svojim sunarodnicima u zemljama u okruženju - osnovna je poruka sa okruglog stola - "Bošnjaci izmedju prošlosti i sadašnjosti - kuda dalje", koji je održan u okviru manifestacije Dani bošnjačke kulture u Rožajama.
Professor dr Šerbo Rastoder je rekao da su Bošnjaci u svim državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije konstitutivni dio društva, ali da ne pristaju da budu inferiorni dekor.
- I ovaj skup, koji je okupio impozantan broj intelektualaca iz čitavog regiona, jedinstven je u stavu da se Bošnjaci sve više okreću sebi, da postaju svjesni sebe i da kao takvi žele ućestvovati kao ravnopravni subjekti u daljoj izgradnji društva, kazao je Rastoder naglašavajući potrebu da Bošnjacima u Crnoj Gori, pored očuvanja i afirmisanja kulturne baštine trebaju institucije, kao što su kulturni centar, nacionalna bošnjačka televizija i slično.
  PLAV: Eskalacija nasilja u porodici (23. nov 2008) 
U samo tri posljednja mjeseca nevladina organizacija "SOS telefon" u Plavu registrovala je čak devet slučajeva fizičkog zlostavljanja u porodici. Sve su ih prijavile pretučene žene. Nekad konflikt završi pomirenjem a nekad u skloništu za žene, koje je obezbijedila ova organizacija. Povremeno im, za Plav u sasvim novoj misiji, pomaže i policija, objašnjava Nina Koljenović. „Ima nas šesnaest u Plavu i sve smo edukovane za ovaj posao, pa žrtve nasilja problem najčešće prvo prijave nama. Kad je neophodno, zatražimo pomoć policije koja, takodje, ima ljude osposobljene za ove delikatne intervencije“, kaže Koljenović.
A u malenom Plavu i još manjem Gusinju, nije bilo lako umiješati društvo u porodični život, ma koliko surov za ženu on bio. Trpjeti zarad djece i šire porodice bio je nepisani zakon. ... MONITOR
  Nadira Šoškić rod. Kandić (1930 - 2008) (23. nov 2008) 
Obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je naša draga NADIRA ŠOŠKIĆ rod. KANDIĆ preselila na Ahiret u subotu, 22. novembra 2008. godine, u 78. godini života. Dženaza će se obaviti u ponedjeljak, 24. novembra 2008. godine u 13 00 sati na Gradskom groblju Vlakovo - Sarajevo.
Ožalošćeni : sinovi Enver, Džafer i Ekrem, kćerke Nafija, Nadžija i Sultana, brat Ramiz, sestra Badema, djever Uka, snahe, zetovi, unuci i unuke, te porodice Šoškić, Kandić, Cecunjanin, Đonbaljaj, Đurkaj, Zujović, Radončić, Zimmerman, Bašić i Jevrić.
  Nerd Force - Bernard Muminović (22. nov 2008) 
Nerd Force je kompanija sa kompletinim uslugama za opravku i tehnološku podršku kompjuterima. Mi servisiramo sve: od instalacije nove opreme i mreže do otklanjanja virusa i spyware. Isto, opravljamo bilo koji kompjuter, laptop, poslovni software, ili mobile aparat - bez obzira gdje je kupljen ili koje marke je.
Nerd Force je specijalizirana za gradsku kompjuter i tehnološku mrežu, sedam dana u nedelji. Našim servisom mi opslužujemo na hiljade potrosača širom USA i od sada širom svijeta. Takodjer, opslužujemo residental i komercionalne potrošače sa malim biznisom i preduzeća te veličine.
Nazivite 1-800 -979-6373 i tražite co-vlasnika ove kompanije Bernarda Muminovića i na našem jeziku dobićete sve potrebne informacije u vezi ove kompanije.
  Priv donator za Dina Canovića je Haljim R. Koljenović $200 (22. nov 2008) 
Prvi donator za Dina Canovića u New Yorku je Haljim R. Koljenović koji je donirao $200 . Svi koji žele da pomognu ovom djećaku mogu se javiti Šemsu Bajraktareviću na broj telefona (646) 351-6941, ili redakciji naseg web magazina. Za par dana u New Yorku će biti formiran Odbor koji će koordinirati ovu akciju, o čemu ćete biti obaviješteni.
  Humanitarna akcija - pomozimo Dinu Canoviću! (21. nov 2008) 
Da životne sudbine znaju da budu veoma teške pokazuje i primjer dvanaestogodišnjeg Dina Canovića iz Plava. Njegova životna drama, kako piše Nezavisna revija "Fokus", počela je prije šest godina kada se zbog lošeg zdravstvenog stanja našao u bolnici. Na početku, zbog neblagovremenog utvrdivanja uzroka sve težeg zdravstvenog stanja, možda i gube proocjene doktora, da bi se na vrijeme spriječilo ono što je uslijedilo u Beogradu. Naime, Dino se u glavnom gradu Srbije pojavio sa dijagnozom raka. Jedini spas bila je amputacija lijeve ruke, i to skroz do ramena.
Tako je ovaj djećak sa samo pet godina ostao hendikepiran. Od tada se njegovi roditelji Sevda (Pupović) i Nedžad Canović bore da sakupe novac za protezu, koja bi mu omugućila koliko-toliko normalan život.
Zbog toga molimo sve one koji su u mogućnosti da pomognu ovom dječaku. Zainteresovani mogu da se jave Šemsu Bajraktareviću na broj telefona (646) 351-6941. Takode, vaše donacije možete uplatiti direktno na žiro račun Dina Canovića. Pored toga, uskoro ce u Njujorku biti formiran Odbor za prikupljanje pomoći Canoviću.

  Pismo podrške "MERHAMETA" iz Njemačke (21. nov 2008) 
Sellam redakciji web-portala Gusinje-Plav.com
Prije nego li vam dostavim pismo podrške iniciativi za spomen obelježje nasilno pogubljenim Bosnjacima i Albancima 1913-e god. u Plavsko-Gusinskoj dolini imam potrebu za jedno malo objašnjenje.
Ova iniciativa ne treba ni prvog, ni drugog, ni petog, niti desetog njenog pokretača. Svi učesnici ove iniciative su PRVI, svi pokretači su PRVI jer ona nema drugu alternativu. Za ovu iniciativu treba da smo ko u SAFU svi u PRVE. Citirat ću mog efendiju Huseinovia koji kaže "što ćeš tu sam, kud si sam tu još i gledaš svijetu u potiljak, udji u SAF, hem si u prve i tu su ti svi uz rame, desno ili lijevo isto je i jos veli što ste zbijeniji neće ŠEJTAN medju vas . Ovoliko i od mene i od mog efendije ko nevjeruje neka se raspita.
Pismo podrške gore navedenoj iniciativi smo dobili od najvećeg Plavsko-Gusinskog udruženja zapadne Evrope, a to je "MERHAMET" iz Njemačke koji kroz svoje razne sekcije okuplja izmedju jedne i dvije hiljade naših sugradjana na privremenom radu u Njemačkoj . Odbor "BEHARA"se sajiskrenije zahvaljuje odboru "MERHAMETA" na iskazanoj podršci, te im želi puno sreće u buducem radu .
"BEHAR"
Sekcia za informacie Utrecht / 21.11.08.god.
  Miodrag Džudović debitovao pogotkom (20. nov 2008) 
U srijedu, širom Evrope je održan veliki broj prijateljskih fudbalskih mečeva, na kojima su selektori testirali trenutne mogućnosti svojih ekipa. Jedna od takvih je bila i utakmica u Podgorici, gdje je domaćin, fudbalska ekipa Crne Gore, ugostila fudbalere Makedonije. Pravdu je dijelila sudijska trojka iz BiH.
Utakmica je završena pobjedom domaćina, rezultatom 2:1. Prvi pogodak sa crnogorske sokolove postigao debitant Midrag Džudović, nekadašnji igrač, Gusinja, Jezera, Jedinstva iz BP, OFK Beograda, a koji danas nastupa za ekipu Spartak Nalchik iz Rusije. Ovim nastupom Miodrag Džudović je postao prvi Plavljanin koji je obukao dres nacionalnog fudbalskog tima Crne Gore. Uz sve čestitke Džudoviću, nadamo se da će selektor Filipović, malo više obratiti pzžnje na talente koji potiču iz plavsko-gusinjskog kraja.
  Medunjanin Haris će za potpis dobiti 6 miliona eura (20. nov 2008) 
Rijetke su prilike kada uz sportske, možemo pohvaliti i financijske uspjehe omladine koja potiče iz naseg kraja. Izuzetno nam je drago da imamo i takav slučaj. Naime, Medunjanin (Mahmut-Mujo) Haris (23), nedavno je potpisao ugovor sa fudbalskim klubom Real Valladolid iz istoimenog grada i članom prve španske fudbalske lige. Za trogodišnju vjernost ovom klubu Haris će vjerovali ili ne, inkasirati 6 miliona eura, plus premije. Inače Haris, posjeduje dvojno državljanstvo, BiH i Holandije, i sa ekipom ove poslednje, prije dvije godine, 2006 je osvojio šampionat Evrope, za fudbalere do 21 godinu.
U ime posjetilaca našeg web magazina i u ime redakcije, Harisu upućujemo naiskrenije čestitke i želje da se vine visoko na fudbalskom nebu Evrope.
  Svjedok deportacije ponovo meta nepoznatih (19. nov 2008) 
Hercegnovljaninu Slobodanu Pejoviću, bivšem crnogorskom policajcu koji je prvi javno progovorio o deportaciji iz Crne Gore gradjana BiH islamske vjeroispovijesti nakon početka rata u BiH, nepoznate osobe su polomile stakla na automobilu, javlja TV Vijesti.
Pejoviću je više puta ranije prijećeno, a jednom je i fizicki napadnut.
Pejović je u izjavi za TV Vijesti rekao da će onoga ko se bude bavio zločinima iz perioda deportacije "tragovi krvi tih nesrecnih nevinih ljudi odvesti do jednog hercegnovskog ljekara koji je, u to vrijeme, operisao kalašnjikovom".
  U prodaji novi broj Nezavisne revije „Fokus" (19. nov 2008) 
Obavještavamo sve čitaoce da je u prodaji novi broj Nezavisne revije „Fokus". I u ovom broju, na 52 strane, „Fokus" donosi mnogo aktuelosti i zanimljivosti, koje će sigurno privući vašu pažnju.
Za sve informacije možete kontaktirati Redakciju na novom broju telefona: 1347 713 1896, ili na e-mail adresu: focus.mn@gmail.com
Nezavisnu reviju "Fokus" možete nabaviti u svim našim prodajnim i uslužnim objektima u New Yorku i okolini. Budite u toku, čitajte FOKUS.
FOKUS U NOVOM BROJU DONOSI
 Zavrsen grubi proboj puta Krusevo - Bor Radoncica (19. nov 2008) 
I dok buldozer nemilosrdno "probija" i zadnje metre puta Krusevo - Bor Radoncica, dotle pristizu i nove donacije, koje ce pomoci da se ovaj nadasve san mnogih Gusinjana pretvori u realnost. Kako nas je izvjesti Mihret Miso Radoncic, svoje novcane priloge Odboru u New Yorku su prilozili Radoncic Dzafera Almin i Vahid $1.000, i Radoncic Zufera Hajran-Tito $500. Kako navodi nas izvor grubi proboj tj 'prvi noz" stigao kraja trase tj do donjih i gornjih katuna, tako da ce finalno oblikovanje ovog puta ici daleko lakse, nego sam proboj.
Odbor je do sada je prikupio 17,570 dolara.
 Izlet dva kolektiva osnovnih škola na Plavnicama -10.10. 2008 (18. nov 2008) 
Kolektivi OŠ "Dž. Nikočević" iz Gusinja i OŠ "P. Dedović" iz Murine, oduvjek su gajili dobre odnose. Nekoliko Murinjana, je dio radnog vijeka provelo u gusinjskoj osnovnoj školi, medju kojima je i Slobodanka Zogović nekadašnja nastavnica OTO-a. Otuda i zajednički izlet ova dva kolektiva, na Plavnicama-Skadarsko jezero, jednom od najlepših izletišta u Crnoj Gori.
Za web magazin www.gusinje-plav.com, slike poslao Mirsad Musić, koordinator nastave za informatiku i nastavnik tehničkog u OŠ "Dž. Nikočević" Gusinje


  Bicić Osmana Ruždija- Ruška (1949 - 2008) (17. nov 2008) 
Poslije kraće i teške bolesti, u ponedeljak, 17. 11. 2008. godine u 59. godini života u Njemačkoj je preselo na ahiret Bicić Osmana Ruždija- Ruška. Dženaza će se obaviti na mezarju u Gusinju u četvrtak, 20. 11. 2008. u 14 časova.
Ožalošćena porodica: supruga Surka, sinovi Sead i Sanel, braća Hamdo, Zuko, Suljo, Bajram i Dževat, sestre Hajrija, Saljka, Muška i Ćama, bratanići, bratanične, sestrići, sestrične, snahe, unuka i ostala mnogobrojna rodbina.
 "inicijativa" INICIJATIVE ili Sehirbazi Holandezi - Adnan Koljindar (17. nov 2008) 
Gospodo Umjetnici, Poljitichari, Sehirbazi...
niket nije kasno, ako ne odocni.
oni... iz Holandije nijesu INICIRALI(zapochelji) nishta, jer se ne može ZAPOCHETI neshto shto je davno ZAPOCHETO. napravili su slab PLAGIJAT jake INICIJATIVE koja se zachela i sprovodila iz Udruzenja Boshnjaka NY.
shto smo ignorisani od svih; i NASHIH i NJIHOVIH, nije nasha gr(j)eshka. mi smo uradilji ono shto je bilo u nashoj moći. mi nemamo srodnike umjetnike, poljitichare, sehirbaze da nas "proguraju"...jeljde!
mi nijesmo ni podobni Boshnjaci, oni ni hajrihi ni sherihi - bes shera i hajra, ka' shto su oni iz Holandije. odje se izgljeda ponavlja sluchaj sa Pishman-Boshnjacima, koji su izvucheni u zlji-vaket da "INICIRAJU BUDJENJE BOSHNJAKA u CG". to moze samo u Cg; da se "budu" odavno PROBUDJENI i da se "inicira" odavno INICIRANO. e, za to treba biti SEHIRBAZ, pa zapochinjati odavno ZAPOCHETO. ili, treba biti IZVUCHEN iz SHESHIRA, shto mu na isto dodje... nastavak orginalnog teksta Adnana Koljindara
 Orhan Redžepagić - Pravo smo fudbalsko čudo (17. nov 2008) 
U Fudbalskom klubu Jezero juče su održali konferenciju za novinare na kojoj su čelnici kluba govorili o dosadašnjem učinku. Predsjednik Orhan Redžepagić je kazao je je i pored toga što sve mečeve igraju na strani, zadovoljan učinkom.
- Jezero je pravo fudbalsko čudo. Prije godinu i po dana borili smo se za očuvanje drugoligaškog statusa a danas smo novi prvoligaš Crne Gore. Da čudo bude još veće sve utakmice kao domaćini igramo na strani zbog adaptacije stadiona u Plavu. Poslije trinaest odigranih mečeva osvojili smo 12 bodova. Da smo kojim slučajem igrali u Plavu, bili bismo, najvjerovatnije, u gornjem domu prvoligaške tabele - kazao je Orhan Redžepagić....nastavak teksta
 SEHARA BOŠNJAČKE KULTURE - Rožaje, 21 - 23. nov 2008.god.(16. nov 2008) 
Bošnjački savjet u Crnoj Gori, Centar za Bošnjačke studije-Rožaje i Kulturni centar Bošnjaka-Muslimana-Podgorica, organizuju treću manifestaciju SEHARA BOŠNJAČKE KULTURE u Rožajama, od 21. do 23. novembra 2008. god.
Na svečanom otvaranju manifestacije prisutnima će se obratiti: Branislav Mićunović, ministar kulture i medija u vladi Crne Gore, Fuad Nimani, ministar za zaštitu ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore, Akademik, Prof. Dr Šerbo Rastoder, predsjednik Bošnjačkog savjeta u Crnoj Gori Nusret Kalač, predsjednik Opštine Rožaje, Dr Amer Halilović, direktor Centra za bošnjačke studije, Amir Nurković, potpredsjednik UO Kulturnog centra .
Ova trodnevna manifestatija okupiće najeminentnija imena Bošnjačke kulture, sa prostora skoro, cijele ex-Yugoslavije, što se može vidjeti i iz PROGRAMA MANIFESTACIJE.
Takodje, da budu gosti ove manifestacije, u New Yorku pozive su dobili Radončić Braho , predsjednik FK 'Bosnjak",Jarovič Ruždija-Ruška , novinar i savjetnik revije "Fokus", Hot Rafet , urednik web magazina www. gusinje-plav.com, Čekić Selim, glavni kordinator humanitarne akcije "Aldin Mujahodžić",Hodžić Sead , urednik revije "Fokus" i Radonćić Mihret-Mišo , podpresjednik Fondacije "Gusinje" New Yorka.
 Saopštenje FK GUSINJA(16. nov 2008) 
FK GUSINJE jesenji PRVAK, cilj DRUGA LIGA
FK Gusinje mirno dočekuje proljećnu sezonu i zauzima prvu poziciju na tabeli. Od ukupno 14 kola, naša ekipa je pretrpjela samo jedan poraz, dvije neriješene utakmice i 10 pobjeda, jednu utakmicu smo bili slobodni, s obzirom da ima 9 ekipa u Sjevernoj regiji. Ekipa je sakupila ukupno 32 boda sa gol razlikom 32:8. Predstoje ljepši dani, Uprava kluba ima dosta vremena, da u zimskom prelaznom roku osvježe ekipu, i dovede najmanje 3-4 jaca igrača, kako bi zadržali prvo mjesto i kroz “baraž” vrate klub u Drugu CG ligu.
Uprava Kluba ima i veliku obavezu prema ljudima iz Dijaspore, koji su bili uporni da se klub organizuje na pravi način. Uz njihovu finansijsku pomoć Uprava je dato povjerenje do sada opravdala i klub se nalazi na prvom mjestu u jesenjem dijelu prvenstva.
Klub ima i najbrojniju publiku – navijače “Vukovi”, koji su klub bodrili i kući i na strani i veliki je njihov doprinos za uspjeh kluba, što se njima i ljudima iz Dijaspore posebno zahvaljujemo, a to nam ujedno daje i veću volju da zajednički ostvarimo zacrtani cilj, a to je DRUGA CRNOGORSKA LIGA.
Uprava FK “GUSINJE” Gusinje
 State cup: FK Sebil : FK Greek Pancyprian 0:2 (16. nov 2008) 
Ekipa FK Sebil, je danas na kompleksu Verazzano u Brooklynu, po veoma hladnom i vjetrovitom vremenu, u okviru drugog kola State cupa, poražena od ekipe FK Greek Pancyprian rezultatom 2:0. Ovaj rezultat nije pravi odraz stanja na terenu, jer su igrača naše ekipe u većem dijelu bili više nego ravnopravan protivnik. Kljućni momenat na utakmici desio se u 40 minutu prvog poluvremena, kada je golman Sebila, Esmir Redžepagić, bez razloga skrivio penal (pretvoren u gol- prva slika u prvom redu) i dobio crveni karton, oštetivši svoj tim, koji je naredne 50 minuta igrao sa igračem manje. Njega je na gol liniji zamjenio Medin Ćekić.
U drugom polovremenu naši igrači su krenuli silovoto. Iako sa igračem manje igrači Sebila su pokušali, u prvom redu Aba Koljenović, da povezu redove i izjednače. Izdvajamo šanse Almira Dreškovića 63 min., i Nasera Hota u 76.min. I kako to biva u fudbalu, ekipa koja ne iskoristi svoje šanse, biva kaznjena. U 82 minuti ekipa Greek Pancyprian u kontra napadu povisuje rezultat na 2;0 što je i konačni rezultat utakmice (druga slika u prvom redu).


 Pismo podrške Inicijativi od Ibrahima Rekovića (15. nov 2008) 
S'poštovanjem redakciji,
U nadi da ćemo saradjivat uspješno kao i dosada, šaljemo vam pismo podrške INICIJATIVI za spomen obelježje nasilno pogubljenim civilima Bošnjaka i Albanaca u Plavu i Gusinju 1913 god., radi objavljivanja na vašem web portalu. Potpisnik ovog pisma je čovjek koji je svoj politički , umjetnički te i veliki dio svog privatnog života poklonio Plavsko-Gusinskoj dolini te njenom narodu, otuda ne čudi činjenica da je prvo pismo podrške stiglo baš od gos. Reković Ibrahima, čovjeka za koga se zasigurno može ustvrditi da Plavsko-Gusinsku dolinu nosi u SRCU . U to ime odbor "BEHARA"mu se najiskrenije zahvaljuje.
"BEHAR"
Sekcija za Informacije
Utrecht / 15.11.2008 god.
  Protesno pismo prof. dr. Šerba Rastodera (15. nov 2008) 
Nakon dogadjaja koji su se zbili na tribini u prostorijama IZ i Kulturnog centra "Plav - Gusinje" u New Yorku, a u povodu izjava gos. Sekulića, konzula Crne Gore u konzulatu u New Yorku, predsjednik Bošnjačkog savjeta Crne Gore, prof. dr. Šerbo Rastoder je uputio protesno pismo pisanim i zvučnim medijima u Crnoj Gori.
A dok mediji u Crnoj Gori budu objavili to pismo, posjetiocima našeg web portala iz prve ruke pružamo mogućnost da se upoznaju tj pročitaju orginalni tekst tog protesta.
KONZUL SEKULOVIĆ I "VEHABIJE"
  Radovi na izgradnji fabrike u Gusnju teku po planu (15. nov 2008) 
Dinamika radova za izgradnju fabrike za proizvodnju i flaširanje vode na Ali-pašinim izvorima teče po planu. Naime ovih dana se izvode radovi na izgradnji cjevovoda od vodozahvata sa Ali-pašinih izvora, putnim pravcem prema Gusinju do blizu mosta rijeke Dolja, gdje će biti locirana fabrika (nizvodno oko 700 metara od izvora). Saznajemo da je investitor preduzece "Novus - Montenegro" DOO sa sjedištem u Gusinju, registrovano već godinu dana.
Menadžer - izvršni direktor kompanije, je dugogodišnji rukovodilac hotelskog preduzeća "Plavsko jezero" Rustem Vukelj. Takodje imamo informacije da je tehnologija, mašine i dr. naručeno, te da će proizvodni pogoni početi sa radom na proleće i da će fabrika u startu zaposljavati oko 40 radnika. Investiciona ulaganja se kreću oko 10 miliona eura i biće ovo jedna od modernih fabrika za pakovanje vode na Balkanu. Ovo su dobre vijesti iz Gusinja, jer da je još par ovakvih ili sličnih investicija sigurno bi se riješila nezaposlenost Gusinjske omladine.


  Bajramski paketi za zavičaj (13. nov 2008) 
Na nedavno održanoj sjednici Upravni Odbor Fondacije Gusinje iz New Yorka, pored ostaloga, je donio odluku da se izdvoji $2,000 za kupovinu BAJRAMSKIH PAKETA u Gusinju, a u povodu predstojećeg islamskog praznika KURBAN BAJRAMA.
Zahvaljujuči azurnosti Mihreta Miša Radončića, podpresjednika Fondacije Gusinje iz New Yorka, koji je ujedno ispred Upravog Odbora ove organizacije zadužen da koordinira ovu akciju, u prilici smo da objavimo nepotpun spisak od 50 lica, kojima će ovi pokloni biti podeljeni u povodu Kurban Bajrama. Takodje, pored spiska, možete i pogledati i sadržaj svakog paketa, čija je pojedinacna vrijednost $40.
  Nove donacije za put Kruševo - Bor Radončića -2,570 (13. nov 2008) 
Kao što smo najavili prije nekoliko dana, nakon što je hadzi Ago Koljenovic donirao $1,000 za izgradju puta Kruševo - Bor Radončića, odboru zaduženom za izgradnju, pristigle su nove donacije i iz drugih plemena.
Ovoga puta, pored Radončić Hamdije Džeke $1,000, i Radončić Aga Ganije $500, takodje su donirali: braća Koljenović Muharema Hamdo $200 (na slici), Koljenović Muharema Ljana $200, Koljenović Muharema Beli $200, tu su i Brunčaj Muharem $20, Gutić Faćo $50, Seferagić Jusufa Šefkija-Kićo $200, Jarović Ruždija - Ruška $100 i Hot Rafet $100. Ukupno do sada je donirano 16,070 dolara. Medijski sponzori ove akcije su web portal www.gusinje-plav.com i Radio Gusinje.
Za web portal www.gusinje-plav.com, Mihret Mišo Radončić
  Čestitka dr. Bayrama ef. Mulića i odgovor predsjednika Obame (13. nov 2008) 
Ovih dana medijska pažnja čitavoga svijeta bila je usredsredjena oko glasanja za 44 predsjednika USA. Gradjani ove zemlje glasali su i izabrali po prvi put u istoriji ove zemlje crnca, što je prije desetak godina bilo nezamislivo.
Novoizabranom predsjedniku Amerike Baraku Obami sa svih strana stižu čestite u povodu izbora na ovu funkciju. Izmedju ostalih čestitku je uputio i dr. Bayram ef. Mulić predsjednik Islamic Association of Bosniaks u Sjevernoj Americi. Posjetioci našeg portala su u mogućnosti da pročitaju original čestitku ef. Mulića i odgovor novoizabranog predsjednika Obame
  Ago Radončić $200 za FK Gusinje (12. nov 2008) 
Sportista za sport, tj fudbaler za fudbal. U toj jednoj rečenici je sažeta i donacija sa kojom nam se obratio Agard Ago Radončić biznismen i još aktivni fudbaler iz New Yorka. Znajući da svaki dolar doniran za FK Gusinje je korak bliže da se ova ekipa ponovo vrati u veći rang takmičenja, ovaj humanista je otvorio srce i donirao 200 dolara. Odbor koji sakuplja sredstva, u ime kluba iz Gusinja i Odbora iz New Yorka se najiskrenije zahvaljuje Agu na novčanom prilogu. Do sada naš Odbor je za FK Gusinje prikupo 5,450 dolara
  Nikočević Avda Safet (1981 - 2008) (12. nov 2008) 
Obavještavamo rodbinu, prijatelje, komšije i ostale da je 27. oktombra 2008, iznenada u Londonu - Engleska, preselio na Ahiret Nikočević Safet, u 27 godini života.
Dženaza će biti obavljena danas, u srijedu, 12.novembra na mezarju u Gusinju.
Ožalošćeni: otac Avdo, majka Nafija, braća Nedžad, Skender, Enver i Mirsad, sestre Nadžija, Senabija i Mevljuda, stričevi Bajram i Rifat, hale Šefketa, Hajrija, Bahtija i Fata sa familijama, kao i brastva Nikočević i Radončić.
  Pjesme o Gusinju i Plavu - autor: Savo V. Jokić (11. nov 2008) 
Čini nam prijatno zadovoljsto, što smo u prilici da objavimo dvije pjesme gos. Sava V. Jokića, penzionera iz Beograda, rodjenog 1934. godine u selu Novšiću, opština Plav. Gos. Jokić je kroz svoj život stekao veliki broj prijatelja u Plavu i Gusinju, te otuda i ljubav prema ovom kraju. Tokom ljetnjih mjeseci boravi u zavičaju, odakle dobija inspiraciju da piše priče i pjesme iz našeg kraja. U ime redakcije najsrdačnije se zahvaljujemo gos. Jokiću, uz želju da nam se česće javilja sa ovako divnim pjesmama.

MOJ ZAVIČAJ i ZALJUBLJENI -(autor Savo V. Jokić)
  Na meti sam vehabija (11. nov 2008) 
KONZUL U NJUJORKU DRAGAN SEKULOVIĆ UPOZORAVA
Podgorica – Konzul Crne Gore u Njujorku Dragan Sekulović ocijenio je da ga država Crna Gora nije zaštitila od radikalnih pojedinaca u njujorškoj Islamskoj zajednici i van nje koji radikalno zastupaju vehabizam i bošnjaštvo.
“U Islamskoj zajednici i van nje pojedinci, podvlačim pojedinci, radikalno zastupaju vehabizam i bošnjastvo... Na žalost država Crna Gora ili bolje reći aktuelni političari nisu me zaštitili od tih pojedinaca”, navodi se u saopštenju Sekulovića dostavljenog “Vijestima”. On je ocjenio da onima koji su ga napadali “smeta štošta, a naročito grb Crne Gore”.
“Većina od takvih nijesu državljani Crne Gore, a žele da pospremaju u njoj. Ubijedjen sam da radikalizam i pokušaji homogenizacije na njihovim idejama neće posustati u skorije vrijeme. Poručujem im da se sva obilježja mogu zamijeniti i kaktusom, ali samo u parlamentu Crne Gore”, navodi se u saopštenju...
Izvinjavam se svima čija ubjedjenja nijesam imao namjeru da povrijedim. Naročito vrijednim Plavljanima i Gusinjanima sa kojima sam se susretao svaki dan. Nikada neću zaboraviti njihova otvorena srca i žuljevite ruke”, kazao je Sekulović... Vijesti
  Bektešević Hasima Ekrem - Kemo (1954 - 2008) (10. nov 2008) 
U ponedeljak, 10 novembra iznenada u New Yorku, je preselio na ahiret Bektešević Hasima Ekrem-Kemo u 54 godini života. Hajtar se prima i u, utorak, u Ali pašinoj dzamiji u Astoriji, kada se sa mejtom poslije podne kreće za Gusinje. Dženaza ce biti obavljena u četvrtak, 13. novembra u rodnom Gusinju.
Ožalošćeni: otac Hasim, supruga Fikreta, sinovi Esmir i Senad, kćer Semra, braća Esad i Fahrudin-Fako.
  Stare slike pričaju - Džeko Talević (10. nov 2008) 
Javljaju nam se prijatelji našeg web portala i šalju stare slike. Kao svedok vremena postojanja ljudi u našim krajevima, sa sjetom i pijetetom objavljujemo sliku rah. Džeka Talevia, velikog ljubitelja fotografije i pasoniranog ribolovca, čiji je objektiv fotoaparata bio istorija za sebe.
Kroz radni vijek, Džeko je napravio na hiljade slika, kako onih vezanih za profesiju kojom se bavio, tako i onih koje su zabilježile jedinstvene trenutke življenja u Plavu i Gusinju. Hobi mu je bilo i ribolov, jer na Plavskom jeseru i okolnim rijekama provodio dosta slobodnog vrijemna. Često puta na njegovom ribarskom štapu je bilo trofejnih riba, što govori i slika u lijevom uglu.
  Slike zaustavljenog vremena (8. nov 2008) 
Već četiri decenije Ibrahim Reković, olovkom i tušem, crta motive Plava i Gusinja, i pokušava da otrgne od zaborava ono što je bilo karakteristično za ovo područje i opstajanje ljudi u njemu. Monografija grafika starih kuća, avlija, mahala i drugih motiva, pod nazivom “Izgubljeni ambijent – Plav i Gusinje nekada”, koja je promovisana na 26. Plavskim književnim susretima, po ocjeni mnogih, vrijedan je dokaz i čuvar prošlosti za buduće generacije. Svjestan da se svakom poslu, pa i ovome, može naći mana, i da radovi možda nijesu estetski i likovno dotjerani, Reković kaže da mu se ne može sporiti iskrena namjera, napor i želja da vjerno prikaže ono što je bilo predmet njegovog interesovanja i što je on smatrao bitnim reprezentom onoga što je bilo...Vijesti
  Thanksgiving Eve Party - 26. novembra 2008 (8. nov 2008) 
Biće to jedina Thanksgiving Eve Party, u srijedu, 26 novembra 2008, uz Yugo/Albo/Turk muziku , a u režiji Rasima Pjetrovića. Dodjite u Eternity Lounge on 23-66 Steinway St. Astoria, NY,11105, da provedete drugu u godini najveću noćnu zabavu, sa nekoliko stotina naših mladih. Rasim je i ranije pokazao, kako se uspješno organizuju zabave. Te noći imaćete prilike da uživate, uz trenutno najpopularniju muziku sa prostora ex-Yugo, zajedno sa House & HipHop mixes.
Prvih 100 gostiju dobija besplatno DJ FRESH promo CD, ...profesinalni club dancers,... za nežniji pol popust kod ulaznica,... ulaz je 20 dolara. Za više informacija, kliknite na flayers u lijevom uglu.
 Toskić /Aba/ Enver (1947-2008)   (8. novembar, 2008)  
Preselio je na ahiret 03.11.2008 godine Toskić /Aba/ Enver u 61. godini života. Dženaza se obavila 04.11.2008 na gradskom mezarju u Gusinju.
Ožalošćeni: supruga Ljutvija, sinovi Mensur i Almir, braća Skender, Ragip i Rafet, sestre Bahtija, Nadira i Bazira i ostala mnogobrojna rodbina Toskić
 Informativni dodatak inicijativi iz mog ugla - Adnan Koljindar   (8. novembar, 2008)  
Na prijedlog iseljenika iz Plava i Gusinja, Boshnjaka i Albanaca, sa stalnim mjestom boravka u USA, drzava NY, uz podrshku odredjenog broja Crnogoraca-iseljenika iz Australie, USA i Kanade iniciran je plan za izgradnju spomena, memoriala na Racini, Previji...stratishtima Bošnjaka i Albanaca, nedužnih žrtava terora Crnogorske vojske u Plavu i Gusinju 1913.godine ...Informativni dodatak inicijativi iz mog ugla - autor Adnan Koljindar
  Konzul C. Gore u Njujorku negirao da je vrijedjao muslimane   (8. novembar, 2008)  
Podgorica – Konzul Crne Gore u Njujorku Dragan Sekulović izjavio je „Vijestima“ da je, bez prava na odbranu, proglašen krivim zato što je neko jednu riječ iz njegovog komentara istrgnuo iz konteksta i protumačio na pogrešan način. Ministarstvo inostranih poslova (MIP) saopštilo je da ce istražiti optužbe da je Sekulović na sastanku delegacije Vlade Crne Gore i predstavnika Islamske zajednice, održanog u Njujorku, uvrijedio Bošnjake i Albance, navodno ih uporedjujući sa teroristima koji su se prije sedam godina avionima obrušili na Svjetski trgovački centar.
Sekulović je u izjavi „Vijestima“ kazao da su mediji više puta prenijeli informaciju da je on na sastanku, povodom početka izdavanja novih crnogorskih pasoša, svojim ponašanjem uvrijedio vjernike muslimanske vjeroispovjesti...VIJESTI
 Reagovanje Iseljeničke Matice Bošnjaka iz New Yorka   (7. novembar, 2008)  
Pošto smo juče objavili saopštenje Bošnjačkog udruženja Plavljana i Gusinjana "BEHAR" iz Holandije , o inicijativi postavljanja adekvatnog spomen-obelježja ubijenim Bošnjačkim i Albanskim civilima u Plavu i Gusinju 1913 godine, koja je upućena predsjedniku opštine gos. Skenderu Šarkinoviću i presjedniku skupštine opštine Plav dr Saidu Čekiću, redakciji web portala www.gusinje-plav.com se pismom obratila Association of Bosniak’s - Iseljenička Matica Bošnjaka iz New Yorka , koje zbog objektivnog informisanja javnosti objavljujemo integralno.
Reagovanje je potpisao potparol ove asocijacije gos. Avdo Metjahić.
 Najgora socijalna karta Plava   (7. novembar, 2008)  
Zaposlenost stanovništva za dvije trećine niža od republičkog prosjeka
Područje crnogorskih Prokletija je najnerazvijenija geografska subregija u Crnoj Gori, dok su Plav i Rožaje dvije najniže razvijene opštite. Na nizak nivo razvijenosti Plava ukazuje njegovo učešće u društvenom bruto proizvodu Crne Gore od svega 1,3 odsto, dok je udio opštine u veličini crnogorske teritorije 6,6 odsto. Socijalni uslovi, po mnogim parametrima, nepovoljniji su na tom području nego u drugim djelovima Crne Gore, ističu autori Studije o proglašenju petog nacionalnog parka Prokletije, čiji se rezime nalazi na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine...dnevni list DAN.
 Seka Aleksić u New Yorku - nedelja, 7. decembar 2008   (6. novembar, 2008)  
Nakon što će u nedelju, 9 novembra, Željko Samrdžić u New Yorku održati solistički koncert, već početkom narednog mjeseca, tačnije u nedelju, 7. decembra 2008, u ovom gradu gostuje još jedna estradna zvijezda SEKA ALEKSIĆ. Na ovom koncertu, pored starih dobrih hitova, imaćete prilike da prisustvujete i promociju njenog novog albuma "Kraljica".
Koncert će se održati na adresi:
Liquid Mega Club
36 - 08 33rd St.
Astoria, NY 11106
Organizaror koncerta, koji počinje u 21:00, je poznati estradni menadžer Nani Ciriković, koga možete kontaktirati putem telefona (718) 581 6756 ili ga lično posjetiti u Caffe baru "Melodia" u Astoriji, čiji je on vlasnik.
 Inicijativa za spomen obeležje na Previji   (6. novembar, 2008)  
Esellamu Alejkum
Poštovani Plavljani i Gusinjani,
Želimo da Vas obavijestimo da je Bosnjačko udruzenje Plavljana i Gusinjana "BEHAR" iz Holandije nedavno podnijelo zvanicnu inicijativu Predsjedniku opštine i Predsjedniku Skupštine opštine Plav za postavljanje adekvatnog spomen- obiljezja ubijenim Bošnjackim i Albanskim civilima u Plavu i Gusinju 1913. godine.
Odbor udruženja "Behar" naravno zna da je i ranije bilo slicnih ideja, sa raznih adresa iz zavicaja i iz naših udruženja u inostranstvu i respektuju njihov dosadašnji efekat. Naša inicijativa je upravo nastavak tih aktivnosti, ali ovoga puta i formalno predata u proceduru nadležnim opštinskim organima.
Ovim obracanjem tražimo od svih zainteresovanih pojedinaca, udruženja i institucija da podrže ovu inicijativu i ucine je zajednickom i ucinkovitom. Takode, ocekujemo da ce rukovodioci naše Opštine i odbornici samu inicijitivu razumjeti iskljucivo kao civilizacijski cin i dug ove generacije sugradana, rodbine i potomaka žrtava, kako bi se nakon isteka skoro cijelih sto godina od dogadaja formirao jasan sud o tragicnim dogadajima a žrtve konacno dobile pristojno spomen - obilježje i mjesto i priliku da im se izuci Fatiha.
Odbor udruženja " Behar " je o podnesenoj Inicijativi vec obavijestilo javnost preko dnevnih štampanih medija koji izlaze u Crnoj Gori (Vijesti) i BiH.
Više informacija o Inicijativi mozete naci na zvanicnoj web-prezentaciji Udruzenja www.plav-gusinje.nl .
Sa poštovanjem,
Odbor "BEHAR"-a Holandija - 06.11.2008.god.
  Sudbina povezala Obamu i Rušku Jarović   (5. novembar, 2008)  
Amerika je izabrala OBAMU. Izabrala Obamu, čija je biografija, za nevejerovati, indirektno vezana za naše ljude. Odmah ćete pitati, kako ?
New Yorkški dnevni list "Daily News", u izdanju od 4. novembra 2008, prenosi da je sada već novi predsjednik Amerike, kada je prije 25 godina prvi put došao u New Yorku, kao student Columbia Univerziteta, prvu noć u ovom milionskom gradu, prespavao pod vedrim nebom u Menhettnu, na West 109 streetu, u dvorištu izmedju dvije zgrade. Ništa neobično, da u jednoj od te dvije zgrade danas, kako prenosi ovaj dnevni list, ne radi kao super, naš Gusinjanin - Ruška Jarović. Šta je Obama napisao u svojoj biografiji, a šta je Ruška Jarović izjavio reporteru "Daily News"-a, na dan 4. novembra 2008, kada je održano glasanje za 44 predsjednika Amerike, pročitajte u tekstu, ako kliknete na sliku u lijevom uglu.
  Ne doniraju samo Radončići za put Kruševo - Bor Radončića   (5. novembar, 2008)  
Lijepo jesenje vrijeme, koje ovih dana vlada u zavičaju i pogodni tereni omogućili su da se put Kruševo - Bor Radončića radi predvidjenom dinamikom i prema riječima Odbora već je probijeno 70% predvidjene trase.
Pristigle su i nove donacije. Ovoga puta ovaj Odbor želi da istakne kao primjer, velikog humanistu i čovjeka koji praktično nije propustio nijednu donatorsku akciju - Koljenović Ahma Aga. On je donirao 1,000 dolara. Odbor se nada da će još Gusinjana i njihovih prijatelja, poći Agovim pimjerom, i da će još naših gradjana, ne samo Radončići, pomoći da se ovaj put završi.
Takodje, donirali su i Radončić Šabana Omer $500, Radončić Murata Ragip $500, i Radončić Hasana Ismet $500.Ukupno je prikupljeno 13,500 dolara.
Za web portal www.gusinje-plav.com - Mihret Mišo Radončić
 GUSINJE JE I NAŠE   (4. novembar, 2008)  
Poštovani zavičajci,
Da bih smo zajednički doprinjeli stvaranju boljih uslova za život u našem Gusinju, i radi proširenja fondacije Gusinje za zapadnu Evropu sa ciljem za ujedinjenje kako bih smo zajedničkim snagama došli do konačnog cilja "ljepšeg i boljeg Gusinja" pozivamo sve Gusinjane, prijatelje Gusinja kao i ljude dobre volje da nam se pridruže i svojom uplatom članarine, odnosno donacije, daju svoj doprinos razvoju rodnog kraja, a to je i naš dug prema našem rodnom mjestu. Kao što je već poznato fondacija funkcioniše nezavisno širom svijeta želeći da uspostavi što tješnije veze sa raznim našim društvima. Sve veći broj članova, odnosno donatora, samo govori da smo na pravom putu! Veći broj naših zavičajaca živi i radi u nama susjednoj Njemačkoj, pa smo iz tog razloga otvorili žiro račun koji glasi: Dresdner Bank Erkelenz konto nr.4929084904 Blz.310 800 15 Julevic Murat Fondacija Gusinje .
Za sve informacije se možete obratiti Julević Muratu na e-mail adresi (murat.julevic@t-online.de) ili Kobilic Ramo (rkobilic_68@msn.com) ili na tel:0031653456112.
Sa poštovanjem, u ime UO fondacije Gusinje za zapadnu Evropu,
sekretar,
Kobilić Ramo
 Neka vaš san postane java - nazovite Eminu Behremović - Mulić  (4. novembar, 2008)  
Ako želite da kupite kuću ili stan u Connecticut, onda je sada pravi trenutak za to. Naime, Amerika je i zvanično u recesiji i cijene kuća i stanova padaju. I možda je pravi trenutak da ostvarite dugogodišnji san, kupovinu kuće ili stana. Samo nazovite ovlašćenog brokera Global Real Estate Services, LLC , "naše gore list": Eminu Behremović - Mulić na mobilni tel. 860-796-7210 ili kucni tel. 860-613-2581. i vaše brige prestaju. Zatim, nove Tax povoljnosti mogu vam sačuvati dosta novca. O svim tim pogodnostima možete se obratiti Emini na maternjem jeziku, što je još jedna povoljnost više.
Još jednom kontakt: Cell.:860-796-7210, Home Office: 860-613-2581. Isto Eminu možete kontaktirati i putem e-maila dbehremovic@comcast.net
 SEBIL- Quelme N.Y. 2:0 (3. nov 2008) 
Sebil je juce pobijedio borbenu ekipu N.Y. rezultatom 2:0. Fudbaleri ovog kluba odigrali su jednu od boljih utakmica ove jeseni. U prvom poluvrijemenu Sebilje igrao sa 9 igraca i uspeo je da povede rezultatom 1:0, golom iz penala koji je postigao, onaj nad kojim je i napravljen, Dreskovic. Zbog maratona igraci su kasnili, a njih 6-7 nije uopste doslo tako da je Sebil bio brojcano slabiji ali i pored toga prisutni igraci su se lavovski borili. Naser Hot iako neoporavljen, sa Almirom Dreskovicem, na velike su muke stavljali su protivnicu odbranu. Da je Sebil u ovakvim situacijama najjaci to se i juce dalo vidjeti. Na 2:0 povisio je ponovo Dreskovic. Nasi igraci su imali jos nekoliko sansi i dva puta su pogodili precku.
Sebil je igrao u sledecem sastavu Esmir Redzepagic, Asmir Brdakic, Kemal Hot, Vahid Radoncic, Aba Kolenovic, Izet Cekic, Medin Cekic, Bajro Mrkulic, Almir Dreskovic i Naser Hot. Trener R. Cekic.
Sljedece nedjelje Sebil igra na podne, na Verazano kompleksu protiv ekipe Skorpion.
  Spisak Donatora za Islamski Centar u Richmond Hill-u NY (3. nov 2008) 
Od Islamske Zajednice i Kulturnog Centra Plav-Gusinje iz Astorije, zamoljeni smo da objavimo konačni spisak donatora za kupovinu Islamskog Centara u Richmond Hill-u NY . Kako su na predhodno objavljenim spiskovima postojele pogreške, na ovom su ti nedostaci otklonjeni. Na ovom spisku su donatori od 2000 godine, pa sve do dana kada je zvanično ovaj objekat prešao u ruke našeg džemata. Ujedno na ovom spisku sem visine donacije, u prilici ste da vidite i datum uplate donacije za svako lice koje je doniralo. Ukupna suma koja je prikupljena iznosi oko 1.400,000 dolara (jedan milion i četirsto hiljada dolara). Zahvaljujemo se sekretaru IZ efendiji Kemalu Bekteševiću na podacima i informacijama koje nam je dostavio.
  Thanksgiving Eve Party - 26. novembra 2008 (8. nov 2008) 
Biće to jedina Thanksgiving Eve Party, u srijedu, 26 novembra 2008, uz Yugo/Albo/Turk muziku , a u režiji Rasima Pjetrovića. Dodjite u Eternity Lounge on 23-66 Steinway St. Astoria, NY,11105, da provedete drugu u godini najveću noćnu zabavu, sa nekoliko stotina naših mladih. Rasim je i ranije pokazao, kako se uspješno organizuju zabave. Te noći imaćete prilike da uživate, uz trenutno najpopularniju muziku sa prostora ex-Yugo, zajedno sa House & HipHop mixes.
Prvih 100 gostiju dobija besplatno DJ FRESH promo CD, ...profesinalni club dancers,... za nežniji pol popust kod ulaznica,... ulaz je 20 dolara. Za više informacija, kliknite na flayers u lijevom uglu.
  Obavještenje za javnost (2. nov 2008) 
Obavještavamo sve ljubitelje fudbala i upravu F.K.Gusinje, da je u New Yorku u toku akcija prikupljanja novčanih sredstava za potrebe ovog kluba za nesmetano takmičenje i povratak u drugu fudbalsku ligu Crne Gore. Kao što vam je poznato FK Gusinje od ove sezone vodi novo rukovodstvo od 15 članova. Dijaspora iz New Yorka je oformila odbor koji će raditi na prikupljanju novćanih sredstava. Svi koji žele donirati i kojima je Gusinje i fudbalski klub u srcu, mogu se obratiti kordinatoru akcije ili kontaktirati nekog od članova ovog odbora. Samo da napomenemo da je u toku tri dana ove akcije prikupljeno 3.200 dolara i koje su poslate u Gusinje po dr Rusminu Laličiću. Novac je uručio glavni kordinator ove akcije Braho Radončić. U medjuvremenu, našem odboru su se javili još ljubitelja ovog kluba i donirali još 2.050 dolara, tako da ukupna suma novca do zaključenja ovog teksta iznosi 5.250 dolara.
Objavljujemo imena donatora koji su dali svoje donacije do danas tj do 01. nov. 2008god. Ujedno u ime FK Gusinje, i odbora iz New Yorka, koji radi na prikupljanju novčanih sredstava se najiskrenije zahvaljujem na vašoj podršci i donaciji. Ponovo pozivamo sve one kojima je Gusinje i fudbalski klub u srcu da daju svoju donaciju.
U ime odbora,
Braho Radončić
 Željko Samardžić u Astoriji - nedelja, 9. novembar 2008 (1. nov 2008) 
U Nedelju, 9. novembra 2008 u New Yorku gostuje poznati pjevač Željko Samardžić. Koncert će se održati u Astoriji na adresi:
45 DEGREE SUPER CLUB
43-36 Ditmars blvd. (45 street-inside shopping center)
Astoria, NY 11105
Svima onima koji planiraju da 9. oktobra uživaju uz Željkovu muziku i pjesmu napomena, karte su $30 u predprodaji i $35 na ulazu. Za više informacija možete nazvati na 646-220-6485.
Prodaja ulaznica:
Astoria Video
41-11 30th ave
Astoria, NY
718-956-6308

European Music-Video
59-13 71ave
Ridgewood, NY
718-381-1869
 Jezero trese kad je najljepše (31. oct 2008) 
Zeta je razočarala, a Jezero pokazalo da uspješna rezultatska serija nije slučajnost. Kada bi se fudbal posmatrao isključivo kroz prizmu statistike, mnogi bi pomislili da je domacin nepravedno izgubio, pošto su fudbaleri Zete 15-ak puta šutirali na gol sigurnog Vujovića, prokockali nekoliko zicera i dva puta pogadali okvir gola (Đalac i Kadu su uzdrmali stative). Gosti iz Plava bili su, medjutim, spretniji i konkretniji, imali su želju i viziju kako da ostvare planirano. Sa druge strane, napadi fudbalera Zete Često su bili stihijski, uz poznate boljke u završnici, a bez kapitena Kaludjerovića odbrana prilicno nesigurna. Kada se tome doda i slabije izdanje najboljeg igraca Kadua (koji od pocetka sezone nijednom nije podsjetio na stare dane), poraz je možda bio i neminovan.... Vijesti
  Bez puteva nema razvoja (31. oct 2008) 
Plav - Članovi Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore boravili su protekla dva dana u plavskoj opštini, i održali proširenu sjednicu na kojoj se diskutovalo o temi “Razvojna perspektiva Opštine Plav na principima održivog razvoja”. Ovo je bilo prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma da se rad jednog Odbora izmjesti u neku drugu Opštinu izvan Podgorice ili Cetinja. Tribina je organizovana na inicijativu Odbora, a u saradnji sa misijom OSCE, u okviru projekta „Jačanje kapaciteta Skupštine Crne Gore“, i ima za cilj uspostavljanje direktne komunikacije poslanika i gradjana.... Vijesti
  MIP osudio incident u Njujorku (31. oct 2008) 
Crnogorsko ministarstvo inostranih poslova osudilo je incident koji se desio tokom sastanka sa predstavnicima dijela crnogorske dijaspore u SAD islamske vjeroispovijesti, kada je, prema navodima domaćina, konzul u Generalnom konzulatu u Njujorku Dragan Sekulović izrekao neprimjerene opaske.
Kako prenose elektronski mediji u Podgorici, MIP je saopštio da je pokrenut odgovarajući postupak.
Prema navodima koje je prenio portal Bosnjaci.net, Sekulović je, u jednoj upadici, koju su čuli oni koji su sjedjeli blizu njega, aludirao na Bošnjake kao teroriste.
U ranijim tekstovima je navodeno da se konzul zove Dragan Sekulić.(PCEN)
  Saopštenje Ministarstva kulture, sporta i medija (31. oct 2008) 
Zbog značaja Državne nagrade »Petar Lubarda«, Ministarstvo kulture, sporta i medija ponovo upucuje JAVNI POZIV likovnim umjetnicima iz Crne Gore i porijeklom iz Crne Gore da dostave radove radi izlaganja na Salonu »Petar Lubarda« 2008. godine Izložba „Salon Petar Lubarda« organizuje se radi dodjele Nagrade »Petar Lubarda« za 2008.godinu.
Pravo ucešća imaju autori iz Crne Gore ili autori koji su porijeklom iz Crne Gore, sa po jednim likovnim radom koji mora imati autentičan umjetnički izraz i korespondirati sa savremenim likovnim kretanjima i koji je nastao u periodu 2004 -2008. godine.
Upakovani rad treba dostaviti najkasnije do 07. novembra 2008. godine Centru savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici, Kruševac bb, kontakt osoba Nadja Baković, tel. 020 243-607 (mob. 067383769), e-mail csucg@cg.yu.
Autor je dužan da uz rad, u štampanoj i elektronskoj verziji, dostavi profesionalnu biografiju i podatke o dostavljenom radu (naziv, godina nastanka, tehnika, dimenzije i fotografija). Odabir prispjelih radova za »Salon Petar Lubarda« izvršiće stručna komisija Ministarstva kulture, sporta i medija. Nagradu »Petar Lubarda« dodjeljuje žiri koji je imenovala Vlada Crne Gore. Novacni dio Nagrade iznosi dvjesta najnižih cijena rada. Nagradeno djelo ce biti otkupljeno.
Kontak osoba je pomocnik ministra kulture, sporta i medija Dragica Milić, tel. 020 210 766.
  Donatorsko veče, Skupšina i POD RAZNO (28. oct 2008) 
Na sinoć održanom sastanku Upravnog Odbora Fondacje 'Gusinje' New York, odlučeno je da Donatorsko veče bude održano 26. decembra, a Skupština iste, dan poslije, 27 decembra.
I dok su prve dvije tačke dnevnog reda praktično završene tolerantno, dotle treća tačka - POD RAZNO, je izazvala najviše polemike. Naime, pod ovom tačkom se raspravljalo o prispjelim zahtjevima Fondaciji za pomoć.
Pisanim putem obratila se nova uprava FK Gusinje, što je usmeno i računima kluba pojasnio član Odbora Braho Radončić, za pomoć ovom klubu (nisu precizirali sumu). Nastala je zučna rasprava od toga, jedni su tvrdili da "je to rupa bez dna", "djesu pare od ranije poslate", "uzurpacija porostora na stadionu", " nezakonsko dijeljenje placeva", do tvrdnji drugih da "nova uprava je postavljena na zahtjev dijaspore", "prezentirano je financijsko poslovanje nove uprave sa svim računima", "da klub praktično prestavlja grad Gusinje i da mu treba pomoći". U jednom trenutku prijetilo je da situacija izmakne kontroli, ali srećom duhovi su se brzo smirili. Nakon glasanja zahtjev FK Gusinje je odbijen, uz 10 glasova protiv i 9 za.
Pod ovom tačkom dnevnog javio se i Ruška Jarović sa predlogom "da se za Kurban Bajram u Gusinju u ime Fondacije podijeli 25 - 30 kurbana". Razvila se diskusija po ovom predlogu, tvrdnjama pojedinih članova da "slanjem para IZ u Gusinju, može da se navuče sumnja IRS, FBI,..", " u Gusinju nema sirotinje", "narod kurbane neće primiti" i slično, što su mnogi prisutni propratili smijehom. Na prijedbu predlagača Jarovića da " mogu se kupiti i Bajramski paketi, kao sto su učinili naši dijasporci iz Holandije i niko ih nije vratio", odlučeno je da se obezbijede 30 Bajramskih paketa i poklone porodicama slabog materijalnog stanja iz Gusinja.
Kao "koleteralna šteta" što nije usvojen zahtjev FK Gusinje, UO je odlučio, iako nije bilo pisanog zahtjeva, da se donira 3,000 dolara za nošnju KUD "Dž. Nikočević".
Na kraju, a na osnovu diskusija članova UO koji su ljetos boravili u Gusinju, pogotovu onih u vrhu Fondacije, stekli smo nedvosmislen zaključak, što su oni i potvrdili, da zbog odnosa gradjana u zavičaju, prema onome što Fondacija ulaze u Gusinju, do daljneg se zamzuju sve ivesticije u zavičaju. Jer, kako rekoše, "i u New Yoku se mogu pare, koja ova Fondacija posjeduje, i te kako pametno uložiti".
A mi kažemo: "Zdravi bili, pa vidjeli'!
Tekst: Rafet Hot, urednik web portala www.gusinje-plav.com
  Za put Kruševo - Bor Radončića još $2,000 (28. oct 2008) 
Odbor koji sakuplja donacije za izgradnju puta Kruševo - Bor Radončića, obrato se redakciji portala www. gusinje-plav.com sa novim spiskom lica koja su dostavili novčane priloge za igradnju ovog puta. To su Radončić Hama Enver $500, Radončić Envera Mihret-Mišo $500, Radončić Meda Ismet $500, i Radončić Zama Esko i Reško $500. Ukupno di sada u New Yorku je prikupljeno $11,000.
Odbor poziva se ljude dobre volje i sve one kojima je na srcu ovaj kraj da uzmu učešća u donaciji, kako bi se ovaj put završio na vrijeme. Kako su nam izjavili članovi ovog Odbora, za završetak ovog puta biće potrebno oko 25 - 30 hiljada dolara.
  Za narodnu nošnju još 350 dolara (27. oct 2008) 
Redakciji našeg web portala www.gusinje-plav.com javili su se nekoliko bivših članova i simpatizera folklornog društva "Džafer Nikočević" iz Gusinja, koji žive u New Yorku i izrazili želju da pomognu oko nabavke ove nadasve potrebne nošnje, koja u pravom smislu znači i nastavak rada tj života ovog udruženja.
Novi donatori su : Radončić Vahid $50, Hot S. Saljo $50, Hot R. Hiljmo $50, Hot Suljo $50, Hot Sadrija $50, Hot Bajrov Haljilj $50, i Hot Haka Jasmin $50. Ovim putem pozivamo sve bivše članove i simpatizere ovog folklornog društva da se priključe ovoj akciji, jer jedino tako će dimije, jelek, šorta, palantra,... nastaviti da žive u našem kraju. Dosada smo za našu nošnju prikupili- $2,580
  Vlast bi manjine na uzici (26. oct 2008) 
Podgorica (MINA) – Odugovlačanje sa uskladivanjem dijela izbornog zakonodavstva sa Ustavom Bošnjačka stranka (BS) doživljava kao opstrukciju obezbjedivanja autentičnog predstavljanja manjinskih zajednica u državnom i lokalnim parlamentima, rekao je portparol stranke Suljo Mustafić.
U Crnoj Gori, smatra on, nije sporno pitanje zastupljenosti manjina u predstavničkim tijelima, ali je za parlamentarnu većinu problematično autentično predstavljanje manjinskih zajednica, koje podrazumijeva i proceduru i novi politički kvalitet i autonomnost u odlučivanju... - Vijesti
  Plavljani srcem zaustavili šampiona (25. oct 2008) 
Da se velikim srcem može nadoknaditi razlika u kvalitetu pokazao je debitant u duelu sa šampionom. Igrači Jezera isprsili su se pred velikim rivalom, a u drugom poluvremenu, osim neuporedivo veće borbenosti, pokazali i više fudbalskog znanja od indolentnih i beskrvnih gostiju. Budućnost je, prema očekivanjima, imala više loptu u posjedu, ali ovoga puta nije bila napadački raspoložena, što zbog dobre igre Jezera u odbrani, što zbog slabog izdanja ofanzivnih igrača posebno Petra Vukčevića i Bećiraja... - Vijesti
  H(I)storijske Perspektive Muslimana na Zapadu (25. oct 2008) 
Baruch College-u CUNY 23 oktobar 2008
Predsjednik IZ Bošnjaka Sj. Amerike Dr. Bayram-ef. Mulić boravio je u četvrtak navečer 23. oktobra ove godine na Baruch College-u na Manhattnu i tom prilikom održao predavanje na temu "H(I)storijske Perspektive Muslimana na Zapadu". Prigodan program koji je priredjen povodom ramazanskog Bajrama organiziran je u kooperaciji MSA i udruženja "Women in Islam". Skupu je prisustvolo nekih dvije stotine studenata. Skupu se obratila i gospodja Dr. Kathleen M. Waldon predsjednik Baruch College-a koja se u ime uprave biranim riječima zahvalila Dr. Muliću na njegovom predavanju i posjeti Baruch College-u. Moderator skupa bio je student druge godine fakulteta Adi Ibrić, naše gore list, koji zajedno sa desetak naših mladića pohadja ovaj koledž. Evo šta je poslije učenja odlomka Er-Rahman iz časnog Kur'ana izmedju ostalog rekao Dr. Bayram-ef. Mulić:
  "Dnevni Avaz" o Plavljanima i Gusinjanima u Holandiji (25. oct 2008) 
U prvom svom tekstu sam vas obavjestijo u održanoj Plavsko-Gusinskoj zabavnoj večeri, 18 okt. 2008, Utrecht / Holandija. Sa tim u vezi vam dostavljam i novinski izvještaj o nama BOŠNJACIMA, najrenomiranijeg štampanog lista "Dnevni Avaz" ( Sarajevo BiH), čiji je dopisnik, kako je sam izjavijo, proveo jedno nezaboravno veče u društvu članova Bošnjačkog Udruženja Plavljana i Gusinjana "BEHAR", te njihovih gostiju.
Sve slike sa zabave i kompletni tekst "Večer nostalgije i sjećanja na zavičaj", koji je objavio "Dnevni Avaz" iz Sarajeva, nalaze se i na web stranici www.plav-gusinje.nl.
U ime organizacionog odbora "BEHAR"
Purišić Nevzet
Utrecht/Holandija
  Poslije ceremonije potpisivanja - akcija se nastavlja (24. oct 2008) 
Bošnjačka zajednica u New Yorku je postala bogatija za još jedan objekat. Poslije kompletne isplate $1.325.000 u gotovini 21. Oktobra o.g. na "closingu", koji je u ime zajednice u Ali-Pašinoj džamiji potpisao predsjednik odbora iz hadži-Ismail Srdanović, aktivisti su iskoristili priliku da se zajedno uslikaju i tako sa osmjehom na licu označe ovaj značajan dan. Za adaptaciju i stavljanje u funkciju objekta biće potrebno još blizu million dollara. Dakle, nema predaha - akcija se nastavlja.
Slike i tekst poslali prijatelji web portala www.gusinje-plav.com.

  Bošnjaci u New Yorka najzad će dobiti svoj centar (24. oct 2008) 
Naš džemat u New Yorku ovih dana ima razloga za slavlje. U utorak, 21. okt. 2008, u prostorijama Ali pašine džamije u Astoriji i zvanično je od strane predsjednika IZ hadži Smajlja Srdanovića stavljen završni potpis na kupovinu tj preuzimanje John Baptist Church, koja će nakon rekonstrukcije biti pretvorena u Bošnjački Centar.
Ovom činu pored bivših vlasnika i njihovih advokata, s'naše strane su prisustvovali dio članova (proširenog ) Odbora, članovi IZ, legenda džemata, blagajnik Haso Deljanin i predstavnici medija.
Sa ove svečanosti za web www. gusinje-plav.com, foto reportažu napravio Sead Hodžić, gl. urednik revije FOKUS.
  Avijatičari ili Zadnja večera? (23. oct 2008) 
Nedavna tribina, u prostorijama IZ u Astoriji, na kojoj su gosti bili generalni konzul C. Gore gos. Branko Milić sa svojom svitom i delegacija iz Vlade C. Gore, koja je trebala da se bavi pitanjima oko novih putnih isprava, dobila je neželjeni tok, kada je neko od prisutnih postavio pitanje "zašto u Konzulatu C. Gore u New Yorku kao zaposlenih nema Bošnjaka"? Očevici kažu da je tada konzul D. Sekulić došapnuo malo glasnije gos. Miliću da su "muslimani dobri avijatičari", vjerovatno alaudirajući na 11. septembar 2001.
Ova "opaska" konzula Sekulića je pala kao "kec na desetku" uredniku web portala Bošnjaci net. da objavi tekst Bošnjaški diplomati - “kuhari kahve” i “avijatičari - teroristi" , koji je zaista zagolicao čitaoce. Odmah je ovo objeručke prihvatio i pro srpski list "Vesti" iz New Yorka, da se "okomi" na crnogorskog diplomatu u tekstu "Sekulić: Muslimani su dobri avijatičari" .
Kao kruna svega, o ovom dogadjaju oglasio se i na našem web portalu www.gusinje-plav , Adnan Koljindar, sa tekstom "Bal vampira ili Zadnja večera"
Bujrum, pa čitajte.
  Damir Vukelj dao intervju za Press (23. oct 2008) 
Reporteri Pressa posjetili su desetoricu vatrogasaca sa beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla" koji su spriječili eksploziju nemačkog aviona. Damir Vukelj, komandir drugog odeljenja koje je gasilo zapaljeni avion, kaže da su bukvalno sekunde rešavale sudbinu putnika!
- Kada smo alarmirani da će avion prinudno sletjeti, odmah smo postavili naša vozila po rasporedu za vanredne situacije. Postavljena su dva vatrogasna kamiona na 600. metru piste i još tri na drugom kilometru piste. Kada je avion počeo da slijeće, vidjeli smo da je lijevi motor u plamenu. Čim je avion dodirnuo pistu, pratili smo ga vozilom „panter" do trenutka dok se nije zaustavio. Tada smo počeli da gasimo požar - objasnio je Damir Vukelj,... prenosimo kompletan intervju iz Pressa
  Za put Kruševo-Bor Radončića još $2,500 (21. oct 2008) 
Odbor koji prikuplja sredstva za put Kruševo-Bor Radončića nas je izvjestio o novim donatorima. To su Radončić Galja Dževat-Dželjo $1.000, Radončić Murata Eljmaz 500, Radončić Husa Sanil (Kanada) $500, Radončić Šemsa Rafet $500. Ukupno do sada je donirano $9,000
  "Izgubljeni ambijent - Plav i Gusinje nekada", autor I. Rekovića (21. oct 2008) 
Ovih dana iz štampe je izašla knjiga Izgubljeni ambijent - Plav i Gusinje nekada, autora Ibrahima Rekovića. Knjiga ima 56 crteža i svaki od njih je iz plavsko-gusinjskog ambijenta i dokument vremena, koji često više kazuje od običnih riječi. Kako su divni, historijski zasnovani i umjetnički na nivou crteži, kao npr.: Plav iz 1912., Čitaonica i biblioteka u Plavu iz 1471. godine, Murino 1912., Gusinje 1934., Dizdarevića “Grad”, na naslovnici ona predivna kamena vrata kuće Zeće Radončića iz Gusinja, motivi iz Prnjavora, Vusanja, Hakanja, Hota i drugih mjesta, Redžepagića kula, Kula Aba Bećiragića, Šarkinovića kula, Turkovića (Šehovića) kula iz 1912., Plavska čaršija, Gusinjska čaršija, avlije, sokaci, mahale i drugi mnogostrano značajni prilozi.
Izdavač je "Almanah" iz Podgorice.
  Ni avionske nezgode ne mogu bez Gusinjana (21. oct 2008) 
Subotnja drama iznad Beograda, kada je avion „boing 737-800", njemačke kompanije „XL ervejz", prinudno sletjeo na beogradski aerodrom „Nikola Tesla" zbog požara na lijevom motoru, samo zahvaljujući spletu srećnih okolnosti, tačnije, prisebnosti pilota i spasilačkih ekipa na zemlji izbegnuta je prava katastrofa. Avion sa 182 putnika i šest članova posade, koji je letjeo na relaciji Frankfurt-Antalija, uspješno je prizemljen, a požar je ugašen samo trenutak prije eksplozije.
Zaočekivati je da se ova vijest tu i završi. Medjutim, da se i ovakve rijetke nesreće u svijetu avio industrije, ne mogu završiti bez Gusinjana, govori podatak da je u gašenju požara na ovom avionu učetvovao Damir Vukelj (sin Envera-Beka Vuklja), komandir vatrogasne brigade na ovom aerodromu. Eto, Damiru je, spletom okolnosti, "pripala čast" da njegova vartogasna brigada za nepun minut ugasi vatru na motoru koja je, kako su prenijeli mediji, dostizala visinu od 4 metra. Inače, Damir Vukelj će u utorak, 21. oktobra, gostovati u specijalnoj emisiji na TV B92, gdje će kako je najavljeno, iz prve ruke opisati dramu koja se zbila na surčinskom aerodromu.
  Počela nova školska godina iz vjeronauke (20. oct 2008) 
Nedavno je u našoj IZ Plav-Gusinje na Astoriji počela nova školska godina iz vjeronauke. Početak nove vjeronaučne godine pokazao je zainteresiranost naših roditelja da njihova djeca budu educirana i odgajana u islamu. Tako je ovog vikenda prisustvovalo 80 polaznika koji su kako se vidi iz donje foto galerije iskoristili priliku da poslije učenja u dľamiji, malo izadju na jesenje Njujorško sunce i poigraju se, te da druzenjem sto bolje upoznaju jedni druge. U cilju je da se naši mališani motiviąu kao i njihovi roditelji da pohadjaju vjeronauku svake subote od 1-3 p.m.Dr.
Izet Dervišević, porijeklom iz Gusinja je ovoga puta počastio djecu sa tzv. "Pizza Party" u Bošnjačkoj kući. Inače, djeca dolaze iz svih predgradja New Yorka i okoline. Tako na pr. porodica Deljanin dovodi svoju djecu iz poprilicno udaljenog Long Islanda - što znači da našim roditeljima nije teško da žrtvuju svoje vrijeme da bi njihova djeca stekla osnovna znanja iz naše plemenite vjere.
Za web portal www. gusinje-plav.com, Dr. Bayram ef. Mulić


  SEBIL- ROVERS 4:2 (20. oct 2008) 
Ekipa Sebila nastavila je sa pobjedama, ovoga puta pobjedjena je ekipa Rovers jedna od najjacih u Nev Yorku. Zbog povreda i nedolaska nekolko igraca trener Sebila je imao problema oko sastava ekipe. Sebil je poceo veoma oprezno poznajuci protivnika nakon desetak minuta Sebil pocinje svoju igru i ponovo Almir Dreskovic pravi slalom kroz protivnicku odbranu od samog centra da bi majstorskim udarcem sa 20 metara pogodio protivnicku mrezu. Rovers je izjednacio greskom odbrane u zadnjim sekundima prvog poluvremena.
U drugom poluvremenu Sebil je propustio nekoliko sansi a sudija nije dosudio ocigledan penal nad Dreskovicem, koji je zadavao velike muke odbrani Roversa. Posto je ovo bila utakmica State Cupa izvedeni su penali, gdje se istakao golman Redzepagic, koji je sjajnim odbranama odbranio 2 penala, dok su Sebilovci bili sigurni Ilfan Radoncic Fatmir Sinanovic i Medin Cekic sledeci protivnik Sebila u kupu je Grik Principians koji je ovaj trfej osvojio zadnje dvije godine.
U nedjelju 26 Sebil igra prvenstvenu utakmicu na Verazano komleksu u 2 sat protivnik je Albanian Igels. Sebil....Esmir Redzepagic A Brdakic K Hot V Radoncic A Kolenovic, Cekic M Cekic Radoncic, F Sinanovic, J Feratovic, A Dreskovic. Igrao je jos Cirikovic.
Za web portal, trener R Cekic.
  Plavsko-Gusinjsko zabavno veče u Holandiji (19. oct 2008) 
U ime BOŠNJAČKOG udruženja Plavljana i Gusinjana 'BEHAR' iz Holandije, obavještavamo vas da je u subotu veče 18.10.08. god. organizovano zabavno veče. Zabavi je prisustvovalo više stotina naših sugradjana iz Holandije, te obližnje Njemačke. Dobra muzika, ukusna hrana, te dobro raspoloženje svih musafira je učinila tu noć nezaboravnom za sve prisutne .
Da su naša zavičajno-zabavna druženja u Holandiji dostigla (postavila) visoke standarde govori i činjenica da na naša druženje imamo i predstavnike (sedme sile), izvještače raznih pisanih medija, čak tri novinske agencije su poslale svoje dopisnike. Odbor se zahvaljuje svim prisutnim, uz obećanje da ćemo se uskoro ponovo družiti . Uz tekst iz Dnevnog Avaza, šaljemo i par slika, koliko da vam približimo veče Plavljana i Gusinjana u realizaciji 'BEHARA' iz Holandije. Za web portal www.gusinje-plav.com,
Purišić Nevzet, Utrecht / Holandija Ko kaže da je gotovo sa ratovima na Balkanu? (18. oct 2008) 
Amfilohije Radović je u intervjuu agenciji Reuters, pod naslovom Vodja srpskih pravoslavaca očekuje još ratova na Balkanu, rekao da se Srbi na Kosovu suočavaju sa neprijateljstvom etničkih Albanaca, koji su muslimani i čine 90 posto stanovništva. „Usred takve nepravde, ne može biti mira”, kazao je Amfilohije Reutersovom novinaru, s kojim je razgovarao u Cetinjskom manastiru.
To će biti uzrok budućih konflikata, što je jasno kao dan”. Ipak, Amfilohije kaže da želi mir, ali da je realan. „Biće neki period mira, ali to će biti vrijeme priprema za novi konflikt, novi rat, novu borbu”.
KOME SE TO PONOVO RATUJE??!!
 Sinovi Osmana Radončića donirali $2,000 za put (18. oct 2008) 
Koliko će novi put Krusevo - Bor Radončića značiti, to najbolje znaju oni koji su na svojim plećima osjetili svu težinu gorštačkog života. Vlasnici pasnjaka i šume na ovoj planini u blizini Gusinja, znaju dobro kroz kakve sve tegobe i nedaće je trebalo proći, da se sva ta poljoprivredna dobra, našla na pijaci u Gusinju, samim domaćinstvima u Kruševu ili nekoj daljoj destinaciji.
Važnost ovog projekta polako ali sigurno raspoznaju i u dijaspori. Tome u prilog govori donacija sinova Osmana Radončića. Naime, njegova četiri sina , na privremenom radu u New Yorku, Meho, Ismet, Safet i Ibrahim-Bralje donirali su 2000 dolara Odboru za izgradnju ovog puta. Nadamo se da će mnogi poći njihovim primjerom i da će finansijska konstrukcija biti završena na vrijeme. Ukupno do sada je donirano 6,500 dolara
 Stare slike pričaju - porodica Seljmana Osman Ramina Čekića (17. oct 2008) 
Listajući po porodičnim albumima djeca Selima H. Čekića, naišla su na zaista pravi unikat, sliku koja datira još iz daleke 1958 godine. Za one koji poznaju ovu porodicu iz Gusinja, za one malo starije i one malo mladje, prilika da na jednom mjestu prepoznaju likove sa kojima su se nekad družili ili sa kojima se danas sreću u New Yorku ili ponekad u Gusinju. Nažalost, neki od likova na slici su preselili na ahiret, ali sa pijetetom i dužnim poštovanjem ih se sjećamo.
Kliknite na sliku u lijevom uglu, da biste je uveličali.
 Rahman Gutić teško povrijedjen u eksploziji mine (16. oct 2008) 
Policajac iz Plava Rahman Gutić teško je povrijedjen danas oko 10 sati kada je policijsko terensko vozilo, kojim je upravljao, naišlo na minu u reonu planine Bogićevica, blizu granice Crne Gore i Kosova. Prema saznanjima policije i prvim nalazima medicinskog osoblja beranske bolnice Gutić nije u životnoj opasnosti.
"Vozilo se kretalo u prostoru koje je tokom 1999. godine bilo minirano od strane bivše Vojske SRJ. Uvidjaj na licu mjesta, po ovlašćenju nadležnog istražnog sudije, je u toku“, navodi Uprava policije najavljujući za kasnije, nakon uvidjaja i drugih policijskih aktivnosti, detaljnije informacije.
  Za put Kruševo - Bor Radončića stigle prve donacije (16. oct 2008) 
Već desetak dana vjekovnu tišinu i mir planine Bor Radončića, remeti buka motornih tetera i buldozera TG 200, vlasništvo braće Niska i Safeta Radončića. Ovom mašinom, oni su već uspjeli da "probiju" trećinu predvidjene trase puta, koja iznositi oko 8 kilometara. Kako su nam za web portal www.gusinje-plav.com braća izjavila, zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima i konfiguraciji terena, radovi teku planiranom dinamikom, te se nadaju da će grubi proboj ovog puta biti izvršen na vrijeme.
Uporedo za izvodjem radova na putnom pravcu Kruševo - Bor Radončića, Incijativnom odboru su pristigle i prve donacije, u visini od 4,500 dolara, bez kojih ovaj put nebi bio izvodljiv. Prvi donatori su: Radončić Alja Fadilj $1.000, Radončić Ismeta Refko $1.000, Radončić Galja Dzenan $1.000, Radončić Osmana Nusret-Nuki $1.000 i Radončić Omera Hamo $500.
 Za nošnju još 940 dolara (15. oct 2008) 
Koliko je uzela maha akcija u New Yorku, za kupovinu NOŠNJE za KUD "Dz. Nikočević", govori podatak da su članovima Odbora, tačnije Selimu čekiću, u roku od jednog dana se javili nekadašnji ćlanovi i simpatizeri ovog društva i donirali 940 dolara. Mnoge od njih, kako nam rekoše, za ovo društvo i rah. Maza Čekića, vezu lijepe uspomene, i zato se rado odazivaju ovoj akciji, kako bi opstalo to društvo i da se ne zaborave dimije, šorta, jeleče,...i sve ono što našu nošnju čini jedinstvenom na tim prostorima.
Za danas imamo sledeće donatore; Gaši (rodj. Hot) Esma $20, Kasumović (rodj. Hot) Jasmina $20, Mrkulić Z. Ismet $200, Čekić Selim i Sevda $100, Čekić Rifat i Saljka $100, Mujakić Elvis i Nuska $50, Dervisević Dzevad i Suma $ 50, Dervisević Ekrem i Bahrija $50, Deljanin Pajo i Sena $100, Deljanin Selim i Sabaheta $100, Koljenovic Jusuf i Saljka $100 i Radoncić Hajran Tito $ 50. Na slici gore ako kliknete videćete nekadašnje članove na čelu sa Mazom Čekićem
Do sada je skupljeno 2,230 dolara.
 Veče sa Zuvdijom Hodžićem u Zagrebu (15. oct 2008) 
U okviru Dana crnogorske kulture 2008., organizator Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb, u petak 17. 10 2008. (19 h) u Crnogorskom domu gostuje poznati suvremeni bošnjački književnik, rodom iz Crne Gore, Zuvdija Hodžić.
Zuvdija Hodžic je rodjen 1944. godine u Gusinju, opština Plav. Osnovnu školu je učio u Gusinju, Peći i Plavu, gimnaziju u Beranama. Studirao na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću, a zatim u Prištini, gdje je završio Filološki fakultet. Od 1962. živi u Podgorici.
Zvanična pozivnica za ovo veče, kada će se Zuvdija predstaviti gradu Zagrebu, nalazi se na sledećem linku Veče sa Zuvdijom Hodžićem u Zagrebu
 Još doniraju za Meda Kanjižu (15. oct 2008) 
Prilikom poslednjeg telefonskog razgovora za Medom Kanjižom, kada smo potvrdili da mu je uručena donacija iz New Yorka u iznosu od 1,700 dolara, ostale su mi duboko u sjećanju njegove riječi: " Rafete, hvala svima koji su donirali, ali prijateljstva se ne stiču "podstarost"". Bio je u pravu.
Iako smo tehnički donatorsku akciju za pomoć ovom teško oboljelom čovjeku zavrsili, javio nam se Izet S. Neljković sa molbom da želi da donira $100, jer kako i sam reče "dugogodišnje prijateljstvo i komsiluk se ne zaboravljaju". Ujedno, Izet nam je uručio donaciju Redžić Ramiza od 30 dolara. Lijep gest, koji pokazuje humanost plavo-gusinjana, da se ne zaboravljaju rodni kraj i ljude u nevolji.
 Konzularni informativni susret u New Yorku (12. oct 2008) 
Sinoć je u New Yorku odžana tribina pod nazivom "Konzularni informativni susret", na kojem su kao gosti iz Crme Gore prisustvovali: gos. Osman Subašić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, gos. Dragan Djurović, pomoćnik ministra inostranih poslova, gos. Milan Lakić, sekretar u ministarstvu inostranih poslova, i naravno domaćin gosp. Branko Milić, generalni konzul sa svojim saradnicima, gos. Dragan Sekulić, konzul i gos. Hamdi Hasani, konzul.
U tročasovnom razgovoru sa državljanima Crne Gore, koji žive i rade u ovom gradu, gosti iz Podgorice su do najsitnijih detalja objasnili sva pitanja koja se tiču skorašnjeg izdavanja pasoša u Gereralnom Konzulatu Crne Gore u New Yorku. Susret je medijski popratio i Rafet Hot urednik web portala wwww.gusinje-plav.com, te zahvaljujući njemu prenosimo i dio atmosvere sa ove tribine.


 Jos 250 dolara za KUD "Dz. Nikocevic" (12. oct 2008) 
Imamo nove donatore iz New Yorka za KUD "Dz. Nikocevic", to su : Bektesevic Dzafer $50, Jarovic Ruzdija - Ruska $100 i Kobilic Aljo $100. Do sada je za kupovinu nosnje za ovo drustvo prikupljeno 1,290 dolara.
A iz porodicnog albuma Senada Neljkovica, nekadasnjeg clana ovog folklornag drustva, za web stranicu www.gusinje-plav.com, uspjeli smo da pronadjemo sliku koja je napravljena u vrijeme kada je on nastupao za ovo drustvo. Na njoj ce se prepoznati mnogi clanovi istoga, ako kliknite na sliku u lijevom uglu.
 Sebil pobjedio 3:0 (12. oct 2008) 
Ekipa Sebila je u nedelju pobijedila rezultatom 3-0 ekipu Emeleka. Da su napadaci naseg tima iskoristili bar 50% sansi, rezultat bi bio dvocifren. Iako oslabljeni neigranjem nekoliko standardnih igraca ekipa Sebila je dominirao tokom citave utakmice. Predvodjeni iskusnim Almirom Dreskovicem i Agardom Radoncicem naprosto je mljela borbene igrace protivnika. Strelci su bili Almir Dreskovic (2) i Agard Radoncic (1).
SEBIL- Esmir Redzepagic, Senad Dacic, Kemal Hot, Dino Dacic, Vahid Radoncic, Rusko Srdanovic, Enes Nikocevic, Ilfan Radoncic, Almir Dreskovic, Agard Radoncic, Fatmir Sinanovic. Igrali su jos: Asmir Brdakic, Jasmin Feratovic, Bajro Markulic i Fikret Cekic. Trener R. Cekic.
Iduce nedjelje Sebil igra utakmicu STATE KUPA na Verazano Kompleksu a protivnik je ekipa Rovers L.I. Vrijeme nije odredjeno, a za informacije mozete zvati na tel: 1917-749-0187
 Muslimanska parada u New Yorku (12. oct 2008) 
Danas je na Manhattanu - New York, odrazana Muslimanaska parada, na Madison aveniji, od 41 do 23 strita. Uz prisustvo nekoliko stotina muslimana iz svih krajeva svijeta, kojih u ovom gradu ima oko 600 hiljada. U odnosu na proslogodisnju paradu, potpisnik ovoh redova je zapazio simbolicno prisustvo Bosnjaka iz naseg dzemata. Bukvalno na prste jedne ruke ste ih mogli prebrojati.


 Apel za spas Plavskog jezera - Bećo Dž. Šahmanović (12. oct 2008) 
Javna je tajna da se površina Plavskog jezera svakim danom sve više i više smanjuje. Rijeka Ljuča i ostale pritoke, koje se ulijevaju u ovo glečersko jezero, konstantno nanose erozivni materijal, koji smanjuje dubinu ovog jedinstvenog bisera na sveveru Crne Gore. Na taj način već su počela da se stvaraju mala "ostrva" koja, ako Republika Crna Gora i Opšina Plav ne urade nešto konkretno, prijete da se Ljuča "bukvalo ulije" u rijeku Lim i tako sa geografske karte nestane jedan od zaštitnih znakova grada Plava.
Postaknut ovim dešavanjima, za koja izgleda da u zavičaju niko ne i haje, iz daleke Švedske za web portal www.gusinje-plav.com, javio nam se gos. Bećir-Bećo (Džemov) Šahmanović, sa tekstom "Bedrovo ostrvo" .

 Za KUD "Dž. Nikočević do sada 1,040 dolara (12. oct 2008) 
Nakon što su donirali Feratović Emin $50, Koljenović Dzafer - Džako $50, Pjetrović Šućko $50 Redžepagić Dino $50, Purišić Mizo $50, Hot Sead $50, Neljković Senad $100, Rašić Denis $100 i Čekić H. Senad $100, imamo i nove donatore za KUD "Dž. Nikočević" iz Gusinja i to su: Hot Himzo - Paćo $100, Dervišević Kemal $50, Dervišević Elmaza $50, Radončić Nafija - Naka $50, Radončić Raska $50, Kuč Resma $20, Musić Bahtija $20 i Radončić S. Baho $100. Ukupno do sada u New Yorku je prikupljeno $1,040
 Canović Cano (1948- 2008) (11. oct 2008) 
U Plavu je u subotu, 11. oktobra, preselio na ahiret Canović Cano u 60 godini života. Dženaza će biti naknadno obavljena u Plavu.
Ožalošćeni: majka Hasnija, supruga Načka, sin Anes, kćerke Edita i Alma, braća Džeko, Puljko i Beko, kao i ostala mnogobrojna rodbina.
 Počela izgradnja puta Kruševo - Bor Radončića. (11. oct 2008) 
Ono što je nekada bio san, danas je postala java. U suboru 4. oktobra počela je izgradanja putnog pravca selo Kruševo-Bor Radončića. Za vlasnike posjeda na ovoj planini suviše je govoriti šta znači izgradnja ovog puta, dok će prijatelji pripode dobiti još jednu atraktivnu planinsku destinaciju.
Trasu puta je projektovao gradj. teh. Omer Bradakić, a grube gradjevinske radove tj proboj puta izvodi Radončić Nisko sa svojom mehanizacijom. Predračunska vrijednost radova je 25 do 30 hiljada dolara. Sami početak radova dostupan je pogledati na slikama ispod.
U cilju da se pokrije financijska konstrukcija puta u New Yorku je osnovan Odbor za prikupljanje novca, za izgradnju ovog putnog pravca, koji poziva sve ljude dobre volje da pomognu ovu akciju, pozivom nekom od odbornika: Radončić Jupa Galjo 212-300-4345 ili 646-529-5559, Radončić Sulja Braho 917-691-6690, Radončić Muzafera Skendo 917-547-0111, Radončić Hama Enver 646-520-6751, Radončić Aga Ganija 646-483-4489, Radončić Murata Seljim 718-259-8000, Radončić Husa Sanil(Kanada) 1450-575-7551

 Oliver Dragojević u New Yorku (10. oct 2008) 
Sinoć je u prepunoj koncertnoj dvorani Carnegie Hall u New Yorku, Oliver Dragojević održao koncert za pamćenje. Uglavnom je bila publika sa prostora ex-Yugoslavije, koja je u dvočasovnom programu, maltene na nogama, u horu pjevala sa poznatim pjevačem, kojeg su na kraju koncerta tri puta vratili na bis. Uživajte u slikama koje smo napravili tokom koncerta.


 Petak, 31. oktobar 2008 u Astoriji HALLOWEEN BALKAN PARTY (10. oct 2008) 
Petak, 31. oktobar 2008 u Astoriji HALLOWEEN BALKAN PARTY... Uz mix muziku iz ex-Yuge, Albanski folklor, Hip Hop, House, Reggaeton, i puno vise... za dobar provod vam garantuje majstor u ovom poslu DJ Enva (Enver Metjahić) .. Te večeri, uz bogate nagrade, biraće se najsrašnije maske... Adresa: 45 DEGREE SPER CLUBU, 43-36 Ditmars blvd. Astoria, NY 11105... Parking na raspolaganju... Žurka počinje od 11:00 naveče i traje sve do 4:00 izjutra.... Ulaz je samo 20 dolara.... Kontakt telefon: 718 204 9700... Dodjite na najbolju ŽURKU u gradu...
 Svečanost u Dječjem vrtiću u Gusinju (9. oct 2008) 
Najmladji članovi Dječjeg vrtića u Gusinju juče su imali razloga da se raduju. Zahvaljujući ljudima plemenita srca, iz podružnice Fondacije Gusinje za zapadnu Evropu, njihov član Damir Rašić, koji ovih dana boravi u zavičaju, je ovoj ustanovi u ime Fondacije uručio kompjutersku opremu. Tako će najmladji u ovoj ustanovi imati mogućnost da udju u čari ove magične kutije.
Inače, sama oprema je dar Muharema Bibića, velikog humaniste, koji je taj kompjuter poklonio Fondaciji, a ona ga onda odlukom Glavnog odbora poklonila Dječjem vrtiću u Gusinju. A kako su se djeca zahvalila darodavcima, kliknite na sliku u lijevom uglu. Sa ove skromne svečanosti u toj ustanovi i posjeti studiju Radia Gusinje, pogledajte par snimaka, koje je napravio naš saradnik Beli Brdakić.

 SEBIL ponovo onaj stari! (9. oct 2008) 
Ekipa FK Sebil je započela sezonu, u kojoj će proslaviti 10 godina postojanja. Sebil, naš jedini plavsko-gusinjski fudbalski klub u New Yorku, u nedelju je ličio na onaj stari, briljijantni Sebil, koji ruši svakog protivnika, pobjedio je ekipu Hamsted rezultatom 5:4. Naši igrači su od samog početka krenuli silno i vidjelo se odmah da hoće da vrati dug, vrlo dobroj ekipi Hemsteda, od koje je prosle godine eliminisan iz playofa. Ipak, protivnik je prvi poveo. A onda je na scenu stupio veteran Almir Dreškovič, koji je sa 4 prelijepa gola doveo protivnika do očaja. Peti gol postigao je Naser Hot, da bi protivnik u zadnja dva minuta smanjio rezultat. Svi igrači Sebila su igrali veoma dobro i zaslužuju sve pohvale.
Za Sebil su nastupili: Esmir Redžepagić, Vahid Radončić, Izet Čekić, Enes Nikočević, Orhan Sokoli, Fatmir Sinanović, Medin Čekić, Agard Radončić, Almir Drešković, Aba Kolenović, Naser Hot, igrali su jos Dino Dacić, Asmir Brdakić,i Fikret Čekić.
Za web portal reportažu pripremio Aba Koljenović.
 Donatorska akcija za KUD"Dž. Nikočević" Gusinje (8. oct 2008) 
Gostujući prije par mjeseci, na Radio Gusinje, u emisiji "Otvoreni studio", rah. Mazo Čekić je uputio apel dijaspori da se iznadje mogućnost za kupovinu kostima tj nošnje za članove KUD " Dž. Nikočević ", jer kako je tada kazao, ovo društvo je dovedeno na rub egzistencije zbog nedostatka opreme.
Ta, da kažemo poslednja želja rah. Make Čekica i peticija da Dom kulture u Gusinju nosi njegovo ime, postakla je nekadašnje članove ovog KUD-a koji trenutno žive i rade u New Yorku, da pokrenu donatorsku akciju, za kupovinu ove nepohodne nošnje. Članovi tog odbora su ; Hot Himzo -Paćo, Radončic (rodj. Mujmalić) Nafija, Mulamekić Safet, Dervišević (rodj. Hot) Emaza, Neljković Senad, Radončić (rodj Balić ) Raska, Čekić (rodj. Hot) Sevda, Čekić H. Senad, i Dervišević Kemal.
Ovaj odbor poziva sve bivše članove ovog društva, kako u New Yorku, tako i širom Amerike i Evrope, da uzmu učešće u ovoj donatorskoj akciji, kao bi se ispunila želja rah. Maza Čekića, i time sprečio nestanak ovog društva. Ujedno, New York-ški incijativni Odbor za peticiju da Dom kulture u Gusinju nosi ime "Elmaz Mazo Čekić", (Braho Radončić, Rafet Hot, Selim Čekić, Mihret Mišo Radončić, Denis Rašić ), zbog ekspeditivnosti obje akcije, pridružuje se ekipi koja će prikupljati donacije za KUD "Dž. Nikočević", tako da će oba odbora djelovati kao jedan. U Gusinju potpise će skupljati Samin Radončić i Huso Beli Brdakić.
  Omaž Huseinu Bašiću u žiži interesovanja (8. oct 2008) 
Plav - Omaž posvećen književniku Huseinu Bašiću otvoriće 26. Plavske književne susrete, koji počinju u petak, 10 oktobra. Susreti će trajati dva dana, a učestvovaće književnici iz Srbije, BiH, Makedonije, sa Kosova i iz Crne Gore. Istog dana biće održana i promocija knjige Ibrahima Rekovića „Izgubljeni ambijent – Plav i Gusinje nekada”, a o njoj će govoriti akademik Jašar Redžepagić. Za centralno veče predvidjen je nastup zavičajnih književnih stvaralaca, i nastup gostiju koji će čitati svoju poeziju
Drugog dana susreta biće održana promocija knjige „Čekajuci proljeće“ Ramiza Cirikovića, a u popodnevnim satima organizovan je izlet za učesnike u okolini Plava i Gusinja. Umjetnički direktor ovogodišnjih susreta je književnik Zuvdija Hodžić. (Vijesti)
  Tribine FK Jezero i dalje u izgradnji (7. oct 2008) 
Plasmanom u prvoj fudbalskoj ligi Crne Gore, FK Jezero iz Plava, bio je prinudjen da postojeće tribine i sam teren dovede u stanje kakvo je propisano za taj rang takmičenja. Posledica toga je to što Plavljani i dalje svoje utakmice, kada su domaćini, igraju na strani u Beranama ili Rožaju. Danas, ovaj stadion i dalje lići na malo gradilište, jer se još ne nazire kraj radova, koje su finansirali FS Crne Gore i Opština Plav.
Uz pomoć prijatelja našeg web portala, imate prilike da vidite slike napravljene danas, na kojima se veoma jasno vidi dokle se stiglo sa radovima na ovom objektu.


  Stare slike pricaju - "Penzionerska kafana" u Plavu (6. oct 2008) 
Nakon što smo obratili posjetiocima našeg web portala, dobili smo nekoliko starih slika, koje su priča za sebe. Mnogi su zavirili u stare albume i na naš zahtjev odgovorili pozitivno. Za početak objavljujemo fotografiju koja je napravljena u "Penzionerskoj kafani" u Plavu. Bilo je to mjesto gdje su se ispisale mnoge priče, koje se i dan danas prepričavaju.
Na slici su Kačamaković Bećo, Maca Olević, Hako Ljaljić i konobarice Miljijana i Andja.
  Gusinje 0:1, Jezero 1:0 (5. oct 2008) 
Fudbaleri ligasa iz Gusinja su neocekivano porazeni 0:1, na svom terenu, od ekipe Napredak iz Berana . Kako javlja nas dopisnik Beli Brdakic, pored sijaset propustenih prilika, Gusinjani za poraz takodje "krive" i pristrasno sudjenje glavnog sudije, koji je domacinu ponistio regularan gol.
Prije pocetka utakmice odrzana je mala svecanost na kojoj je Damir Ruske Rašic, trenutno na radu u Holandiji, poklonio FK Gusinje kompletnu garnituru dresova.
Plavljani se bude, druga uzastopna pobjeda. U Beranama su savladali ekipu Decic, rezultatom 1:0, i dno tabele prepusili ekipi iz Tuzi.

  Dom kulture "Elmaz Mazo Čekić" ?! (4. oct 2008) 
U želji da se ne zaboravi lik i djelo rah. Elmaza Maza Čekića, jednog od napoznatijih kulturno-prosvetnih i sportskih radnika, kojega je Gusinje ikada imalo, u New Yorku je pokrenuta inicijativa da se Dom kulture u Gusinju zove njegovim imenom - Dom kulture " Elmaz Mazo Čekić".
Inicijativni odbor će u toku mjeseca oktobra pripremiti peticiju sa potpisima poštovaoca lika i djela ovog nedavnog rametlije i nakon toga će se u pisanoj formi obratiti nadležnim službama Opštine Plav i MZ "2. avgust" Gusinje, sa ovom peticijom tj zahtjevom.
Medijski sponzori ove akcije su web stranice www.gusinje-plav.com i www.radiogusinje.com, na kojima ćete blagovremeno biti upoznati o svim daljnim koracima oko ove peticije.
  Proslava Bajrama u New Yorku (4. oct 2008) 
U New Yorku se Bajram slavio dvije večeri, u petak i subotu, sa kojih vam zahvaljujući glavnom uredniku Revije "Fokus" Seadu Hodžiću, slikom prenosimo dio atmosvere.


  Medresa na koju se čekalo vijek (4. oct 2008) 
Prva vjerska škola Islamske zajednice biće svečano otvorena u ponedjeljak, 6. oktobra u Milješu u Malesiji. Prvi direktor prve vjerske škole koja se gradi u Crnoj Gori nakon sto godina, Ulcinjanin mr Behljuj Kanaćević rekao je za Vijesti da će prva generacija medresanata biti podijeljena u tri grupe, a da će najveci dio nastavničkog kadra činiti vjerski službenici i prosvjetni radnici iz okoline Podgorice.
On je rekao da će nastava biti organizovana na bosanskom i albanskom jeziku. Inače, Plavljani i Gusinjani iz New Yorka su organizovali donatorsko veče i svojim donacijama su učestvovali izgradnju ovog objekta, koji je od velikog značaja za naš narod u Crnoj Gori.
  Prvi Mountain Bike Maraton "Trofej Prokletija" (4. oct 2008) 
Nečto neobično održano je ljetos u zavičaju. Po prvi put na tim prostorima na trasi puta: Škala - Ravniključ - Popadija - Volušnica - Grebaje, održan je Prvi Mountain Bike Maraton "Trofej Prokletija". Iako je prošlo skoro dva mjeseca od tog dogadjaja, po prvi put javno imate priliku da vidite detalje sa te trke zahvaljujući Belome Brdakiću .  Vrijedne ruke Ifete Rašić i Alide Radončić (3. oct 2008) 
Ono čega će se mnogi, koji su ovoga ljeta boravili u Gusinju sjećati, bila je "Alaturko soba" u Domu kulture, a u okviru manifestacije "Gusinjsko kulturno ljeto 2008". Zahvaljujući vrijednim rukama Ifete Rašić i Alide Radončić, ljubitelji narodne nošnje i ručne radinosti su imali prilike na jednom mjestu evociraju uspomene, kada je maltene svaka kuća u Gusinju i Plavu, posjedovala neki od izloženih esponata. Jeleče, šorta, palantra, dimije, grća, tentene, četkare, šiljte, anterije, bosče, naglavki, kalapi, sofra, dušema, zarovi, ćilim, stap, štruglja, kudjelja, štiljaga, vreteno, kopanja, janje, džezva, ..., su samo dio eksponata koji su ovu Alaturko sobu obogatili. Slike Beli Brdakić.

  Pismo Muharema Bibić iz Holandije (3. oct 2008) 
Poštovani Rafete,
Svaka čast za akciju za Meda Kanjižu. Svijetli primjer tvoje web-stranice i gusinjana - plavljana u USA, Holandiji i Švedskoj, po pitanju humanosti! Zaista primjer neizmjerne ljubavi prema svojoj Domovini i svom zavičaju, pogotovu prema ljudima kojima je pomoć potrebna. No više od toga, ovaj slučaj nam pokazuje veličinu solidarnosti i humanosti. Humanost je oduvijek krasila našeg čovjeka, koji ukoliko može pomogne i drugima. Pozitivni primjer humanosti je i tvoja inicijativa za pokretanje akcije za Meda Kanjižu, unazad nekoliko dana pokazalo se što ljudi dobra srca mogu učiniti samo za nekoliko dana.
Primjetio sam i zahvalnicu gosp. Meda Kanjiže. Ja samo mogu na to da kažem da je meni i mojoj porodici drago od srca što smo bili u mogućnosti da mu koliko toliko pomognemo.
Svako dobro,
Muharem
  Konzularno informativni susret (3. oct 2008) 
Generalni konsulat Republike Crne Gore u New Yorku ocekuje da ce u drugoj polovini oktobra poceti sa prijemom i obradom zahtjeva, drzavljana Crne Gore na privremenom boravku i radu u SAD, za izdavanje crnogorskih pasosa. U tom cilju vas obavestavamo da Fondacija “Gusinje” u saradnji sa Generalnim konzulatom Crne Gore iz Njujorka organizuje Konzularno informativni susret.
Susret ce se organizovati u Restoranu Renaissance dana 13/10/2008.g. sa pocetkom u 18:30 (6:30 pm) na adresi 27-35 21Streat Astoria, NY 11102 telefone (718) 274-9210.
Na ovom susretu osim oraganizatora ce biti prisutni i ; gosp.Osman Subasic, pomocnik ministra unutrasnjih poslova, gosp.Dragan Djurovic, pomocnik ministra inostranih poslova, gosp.Milan Lakic, sekretar u ministarstvu inostranih poslova, i naravno domacin gosp. Branko Milic, generalni konzul sa svojim osobljem.
Ovim povodom pozivamo sve zainteresovane tj drzavljane Crne Gore da budu prisutni na ovom susretu. Smatramo da je ovo dobra prilika da se gradjani neposredno informisu kako o uslovima apliciranja i procedure izdavanja novih putnih isprava, tako i o ostalim konzularnim pitanjima od interesa za drzavljane Crne Gore na boravku u inostranstvu.
Sa postovanjem,
Upravni Odbor Fondacije “Gusinje”
Mirsad Bektesevic, sekretar
  Zahvalnica Meda Kanjiže (2. oct 2008) 
Kada te život baci na pleća, a sudbina narusi zdravlje, ako nemaš nekoga da ti doda ruku iskreno od srca, onda ostaješ na dnu. Na sreću, ja sam imao nekoga da mi pomogne, da život bar na neko vrijeme liči na život. Moj drug, još iz djetinstva, Rafet Hot, inicirao je akciju pomoći za mene, na čemu sam mu neizmerno zahvalan. Velika hvala u dalekoj AMERICI svima onima koji su učestvovali novčano i koji i koji su bar lijepom rijeću pomogli. Neka mi oproste oni čija imena neću spomenuti zbog prostora, ali moje srce ih pamti. Hvala Selimu, Brahu, Mihretu, Beganu, Bećku, Alju, Šeki, Elviru,...,koji u ovoj akciji skupiše 1700 dolara.
Naravno, hvala momcima Radia Gusinja koji su dali svoj ogromni doprinos kao i uvijek i za svakog.
U Holandiji bih se posebno zahvalio gos. Muharemu Bibiću, koji mi je darovao kompjuter +30 eura kao i Ramu Kobiliću, Ramu Juleviću, Muratagić Dženadu, Damiru Rašić koji mi je dopremio kompjuter i sakupljenu pomoć u vrijednosti od 230 eura.
Prijatno me iznenadila pomoć koja je sakupljena u ŠVEDSKOJ u vrijednosti od 1040 eura + 100 dolara koju mi je urućio gos. Ramo Cecunjanin. Veliko hvala Husku Feratoviću inicijatoru, porodicama Kobilić, Kastrat, Cecunjanin, Radončićima, Izetu Damjanović i svim ostalima.
Hvala vam svima i neka vas ALAH dragi sačuva ma dje bili, neka vam podari zdravlje i nafaku.
Kanjiža Mehmed-Medo
  U prodaji je oktobarski broj FOKUS-a (2. oct 2008) 
Izašao je iz štampe oktobarski broj Nezavisne revije FOKUS, čiji je sponzor štampanja veliki prijatelj našeg zavičaja Jeffery Bennett, dugogodišnji poslovni partner poznatog biznismena Refka Radončića. Iz sadržaja izdvajamo:
Sedam godina od terorističkih napada u New Yorku:
-Svedočenja porodica poginulih: Djombaljaj i Dedvukaj,
-Svedočenja preživjelih: Hako Olević i Aljo Hot
Intervuju sa Harisom Silajdžićem:
-Genocid nesmije biti nagradjen,
Intervju sa Aldinom Derviševićem:
-Studije i fudbal pod ruku,
....i još, još mnogo toga. Budite u toku, čitajte FOKUS.
  Bajramska čestitka i poziv dr. Mersima Ziljkića (2. oct 2008) 
Essalamu Alejkum draga braco i cijenjne sestre u Islamu, Bajram Serif Mubarek Olsun vama vasoj porodici i vasim prijateljima. Zelimo da vas obavjestimo da je 6 Avgusta, 2008 u Vojnom Selu kraj Plava polozen Kamen Temeljac za izgradnju Islamskog Kulturnog Centra- "Dzamiju." Koji ce biti ako Bog da od historijeske vaznosti ka ispunjenu Allahovog obacajna za ciljeli umet Muhammeda s.a.v.s. Zato vas molimo da svojim donacijama, autoritetom i ucescem budete ambassadori ovog projekta. Tako da bi smo u sto kracem roku zavrsili ovaj haijrli nijet i zaradili sevape kod Allaha dzelesanuhu. Donacija mozete poslati direktno na ziroracun na attachmentu ili nazovite dr. Mersima Ziljkica na telefonu (718) 932-0475.

  Igrači FK Jezero napokon, obradovalo navijače (1. oct 2008) 
Nakon osam kola posta u Prvoj fudbalskoj ligi Crne Gore, ekipa FK Jezero, je na gostovanju u Bijelom Polju, savladala ekipu domaćina rezultatom 1:0, i tako zabilježila PRVU pobjedu u ovom rangu takmičenja. Zlatni pogodak je postigao, Emir Čekić - Mazbi, dojučerašnji igrač FK Gusinje.
Na pitanje našeg web dopisnika da opiše svoja osjećanja, sobzirom da će ovaj pogodak ući u istoriju FK Jezero, Emir je skromno odgovorio:"Osjećam se i srećan i tužan. Srećan, što smo ovim pogotkom probili led i obradovali vjernu publiku, a tužan, što nisam bio u prilici da slavlje podjelim sa mojim rahmetli ocem Mazom Čekićem. Zato sam ovaj pogodak namjenio Njemu "
 Bajramska čestitka predsjednika IZPG hadži Smajlja Srdanovića (1. oct 2008) 
Bismillahi rrahmani rrahim
U ime Allaha Milostivog Samilosnog
Hvaljen neka je Allah koji je nebesa i Zemlju sivorio i tmine i svjetla dao i ramanzansku milost i rahmet spustio na robove svoje da vrijednost dijela njihovih uveća i oprost ucini nagradom neizmjernom i da zastiti one koji samo Njega vole i koji su prema vjernicima ponizni a prema nevjernicima ponositi a da onima, koji Njegove ajete za ono sto malo vrijedi zamjenjuju pa od njegova puta odvraćaju, nagovijesti kaznu i vječnu patnju.... čestitka hadži Smajlja Srdanovića
 Dragoj sestri Aneli Nikočević rodj. Srdanović (1. oct 2008) 
Prodje sestro 5 mjeseci od tvoje smrti, a moja bol je sve veća i svakim danom sve više mi nedostaješ... Dodje BAJRAM, tebe nema. Telefon zazvoni, ja pomislih, "to je moja sestra da mi čestita BAJRAM". Uvijek bi prva nazvala i prve riječi bi ti bile: SEKO MOJA SREĆAN TI BAJRAM... Sada čekam, ali nema, moja sestra neće više zvati... Ja sve mislim da je ovo samo san, da si ti u Americi, da ćes doći... Sve dok ne podignem ruke da izučim eljham, tada vidim da je istina da nije nikakav san! SESTRO MOJA JEDINA moliću uzvišenoga Allaha da ti da Dženet... a tvoje kćerkice BALJU, ADELINU I SAMLU sačuva i da ih uputi na pravi put... To su tri tetkine ljepotice, što ih je moja sestra ostavila! Mnogo mi nedostaješ ali uvjek si tu samnom... tvoja jedina sestra MIRELA sa porodicom.
 Zamo Alja Balić (1927-2008);(1. oct 2008) 
U Podgorici je u srijedu, 1. okt. preselio na ahiret Balić Alja Zamo u 81 godini zivota. Dženaza će se obaviti, 2. okt, u četvrtak u 15 h na mezarju u Gusinju.
Ožalošćeni: sin Nečko, snaha Sanija-Zana, unici Zamo-Caki i Nail, bratanići, bratanične i ostala mnogobrojna rodbina BALIĆ i DELjANIN.
Za sve one koji su ga poznavali Zamo je bio i ostao sinonim kako se voli rodni kraja. Iako je rano napustio Gusinje, i zaposlio se u autobuskom preduzeću "Tara" iz Cetinja, koristio je svaku priliku da svojim nadaleko poznatim autobusom saobraća na relaciji Podgorica - Gusinje. Svojim širokim srcem pomagao je mnogima, što su i znali da mu cijene. U ime njih, veliko mu HVALA.
 Bajramsaka čestitka Generalnog konzula Branka Milića   (30. sep 2008) 
Svim vjernicima islamske vjeroispovijesti upućujem najiskrenije čestitke povodom Ramazanskog Bajrama sa željom da im donese sreću i radost i bude još jedan u nizu pokazatelja afirmacije tolerantnosti i istinskog medjuetničkog i medjuvjerskog sklada i razumijevanja po kojem je Crna Gora danas prepoznata u ovoj zemlji i širom svijeta.
Osoblje Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku.
Generqalni konzul Branko Milić
 Bajram i posjeta Novom Centru u New Yorku   (30. sep 2008) 
Slike sa danasnjeg Bajrama i posjeta budućem centru PlavoGusinjana, koji zive i rade u New Yorku.
Posjeta je bila u grupama i svi su imali priliku vidjeti zgradu, prostorije, i sale budućeg "Islamskog Centra Plavljana i Gusinjana iz NY."
Uz Alahovu pomoć novac smo prikupili - 1.400,000 hiljada dolara. Očekujemo za par nedelja, tj od dvije do sest nedelja i potpisivanje klozinga i preuzimanje objekta u svoje ruke i odmah ce se startovati sa radovima,"- riječi su presjednika Islamske zajednice hadzi Smaja Sardanovića, koji takodje kaze da na desetine nasih ljudi, počev od: construction konpanija, vodoinstalatera, električara, marbol konpanija i svih vrsta majtora, samo čekaju zeleno svijetlo da pocnu sa njihovim dobrovoljnim radom. Novca će nam trebati jos najmanje nekoliko stotina hiljada dolara da napravimo nesto lijepo, dobro i kvalitetno i da bude pravi primjer svima pa i budućim generacijama.
Takodje nam se obratila i gazdarica objekta koja i sama zeli da sto prije zavrsi ovaj proces. Mi smo uz kafu i kolače bratcki razmjenili misljenja u nadi da se ako bog da sledećeg Bajrama okupimo i u njemu klanjamo tj u nasem novom ICPG u New Yorku.
Reportazu obradio stalni saradnik: Selim H. Čekić.

  Budimo ponosni na ono što jesmo i ukažimo jedni drugima poštovanje.  (30. sep 2008) 
Ramazan i Bajram nas u uče tolerantnosti i poštovanju. Božija volja je bila da mi živimo u multietničkim društvima. Budućnost pripada onima medju nama koji najzrelije razmišljaju o njoj. A prošlost pripada onima koji je se najviše sjećaju. Treba pamtitiu, ali ako ostanemo fokusirani na prošlost, prošlost će nas prigrliti i mi ćemo postati nevažni i za sadašnjost i za budućnost. Ali ako počnemo gledati u budućnost, budućnost će nas čekati a sadašnjost će biti naša. Najveći poklon koji današnje generacije mogu dati svojoj djeci, jeste da ih nauče da ne zaboravljaju i da nauče kako da opraštaju i budu tolerantni prema drugačijem.
Kada je katolički teolog i pisac fra Petar Arandjelović, primio 9. juna 1997. u Bonu nagradu za ljudska prava, rekao je: „Ime Bosna, i bošnjaštvo, nije koncept teritorijalnog ili nacionalnog odredjenja. To je prvenstveno, i iznad svega, oznaka civilizacijskog procesa koji se odvijao kroz historijske promjene i političke dogadjaje kroz čitav jedan milenijum.“ A na primjedbu jednog novinara da je Bosna ipak pozornica konflikta medju ljudima, idejama, religijama i kulturama, on je, skoro ljutito, odgovorio: „Bosna nekoliko godina jeste bila mjesto konflikta, ali to su bili sukobi uvezeni izvana. Bosna je i inaće uvijek bila mjesto susretanja ljudi, religija i običaja, i upravo je to čini neobičnom, interesantnom i velikom, i kao takvoj, nema smrti za nju, jer ako ona umre, to će biti smrt jednog uzora kako ljudi mogu živjeti i odolijevati svim prijetnjama vremena koja dolaze.“... dr. Bajram ef. Mulić
 Bajramska čestitka iz Holandije   (30. sep 2008) 
Čestitamo vam bajramske mubarek dane uz želju da ih sa svojim najbližim dočekate u zdravlju, veslju, sreći i blagostanju. Okupimo se sa svojim najdražim i darujmo ih, noseći u srcu dobrotu, merhamet, čistoću i ljubav koju donosi Bajram. BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.
U ime odbora fondacije Gusinje za zapadnu Evropu,
Ramo Kobilić
 Damir Rašić uručio donacije iz Holandije   (30. sep 2008) 
Ono što su obaćeli naši dijasporci iz Holandije, ovih dana su sproveli u djelo. Naime, u ime dijaspore iz ove zemlje Beneluksa, Damir R. Rašić je uručio Medu Kanjiži donaciju od 230 eura i kompjuter (kompletnu opremu + 30 eura), poklon Muharema Bibića, velikog humaniste, rodom iz Rozaja. Inače, Medo pored srcanih smetnji, boluje od rijetke bolesti agorafobije ( neurotski strah od boravka na otvorenim prostorima), i čija mjesečna socijala iznosi 70 eura. Tim novcem Medo ne može da pokrije ni osnovne troškove za kupovinu ljekova.
U skromnom domu domaćina, u izbjegličkom naselju kraj Vruje, uručena su ova sredstva, i taj trenutak je zabilježila kamera našeg saradnika Belija Brdakića.

 I dijaspora iz Švedske sa Meda Kanjižu   (29. sep 2008) 
Humanitarna akcija za pomoć Medu Kanjiži, sem New Yorka i Holandije, imala je velikog odjeka i u Švedskoj. Duboko dirnuti sudbinom Medove porodice, plavogusinjani koji su se trbuhom za kruhom, našli u ovoj zemlji, tačnije regija Malmea, organizovali su se i prikupili ukupno 1,040 dolara i 100 eura . Prikupljeni novac je strane Rama Cecinjanina ovih dana u Gusinju uručen Medu Kanjiži (slika u lijevom uglu). Inače, donacija iz New Yorka u iznosu od 1,700 dolara već je upućena u zavičaju i za koji dan, takodje će biti predata porodici teško oboljelog Meda.
 Veče Šekija Radončića   (29. sep 2008) 
U prisustvu velikog broja gradjana Gusinja a i onih koji su bili dosli na odmor u Gusinju, 30.07. sa pocetkom u 21. h u sklopu Manifetsacije po planiranom planu programa odrzano je Vece SEKIJA RADONCICA. Gost veceri bio je Marko Vesovic poznati publicista. Na samom pocetku ove veceri prikazan je novi dokumentarni film Sekija Radoncica "ESMA" a prisutnima su podijeljeni CD-i prethodnog njegovog filma "KARNEVAL". Nakon odgledavanja filma o Sekiju Radoncicu, inace novinaru i publicisti, govorio je Marko Vesovic. Reportaza Beli Brdakic.


 Lider na tabeli liderski   (29. sep 2008) 
Lider na tabeli, u trećoj fudbalskoj ligi Crne Gore, ne zna za poraz. Danas su Gusinjani u Bijelom Polju kao gosti savladili domaćina ekipu "Prvijenac", rezultatom 2:0. Strijelci su bili Aljo Nikoćević u 75 i Husović u 90 minuti. Na tabeli FK Gusinje je na prvom mjestu sa max brojem bodova, 9 iz tri utakmice. Sljedeću utakmicu Gusinjani su domaćini ekipi FK Napredak, u nedelju 5. oktobra, sa početkom u 15. časova.
 Veče ilahija i kasida   (28. sep 2008) 
U sklopu manifestacije "Gusinjsko ljeto 2008", održano je i Veče duhovne muzike (Veče ilahija i kasida). Iste noći održano je i Veče prof. Rizaha Grude, o kojemu su govorili mr. Redžep Skrijelj, dok je u ime MZ o djelu prof. Grude, bivšem poslaniku srbijanske skupštine, govorio Ragip Deljanin. Slike - Beli Brdakić.


 Slikari na poklon svom gradu   (28. sep 2008) 
Likovni umjetnici prijeklom iz Gusinja, tokom "Gusinjskog ljeta 2008" u Domu kulture, imali su i svoj kutak. Naime, Ismet Čekić, zajedno sa Hiljmom Feratovićem - Duhom i Dževdetom Nikočevićem, koji trenutno živi i radi u Sarajevu, imali su prilike da tokom ljeta izlože svoja likovna djela. Ljubitelji ove umjetnosti, imali su rijetku priliku da na jednom mjestu uživaju u djelima ovih umjetnika, koja su obogatila ovu manifestaciju. Slike koje nam je poslao Beli Brdakić, će vam dočarati dio atmosvere sa ove izložbe.


 Silajdžić dao intervju za "Fokus"   (27. sep 2008) 
Ovih dana u Njujorku je boravio presjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić. I pored brojnih obaveza u Ujedinjenim nacijama, Silajdžić je našao vremena i susreo se sa delegacijom Bošnjaka u SAD koju su su predvodili Muhamed Šaćirbej i dr. Bajram ef Mulić. Na sastanku je razgovano o aktuelnoj situaciji na Balkanu, a bilo je i riječi i u vezi predstojećih predsjedničkih izbora u SAD. Na kraju valja istaći da je Silajdžić dao eskluzivan intervju za Nezavisnu reviju "Fokus", gdje je govorio o budućnosti BiH, genocidu, odnosima sa Crnom Gorom... Njegov intervju možete pročitati u ovom broju "Fokusa", koji će se, u subotu 27. septembra naći u prodaji.

 Stare slike pričaju - Vjenčanje Ismeta i Nurije Radončić   (27. sep 2008) 
Zahvaljujući prijateljima našeg portala, u posjed nam je došla slika koja je napravljena na sam dan vječanja i datira s'početka druge polovine prošlog vijeka. Na njoj se nalase, Ismet Haljima Radončić i Nurija Muja Balić. Iz ovog braka Ismet i Nurija su izrodili četvoro djece, dva sina, poznate biznismene iz New Yorka, Refko i Tefko i dvije kćerke Rusmina - Ruska, udata Kandić ( živi u New Yorku), i Salka, udata i trenutno živi u Njemačkoj.
Da bi uveličali, kliknite na sliku u lijevom uglu. Ujedno naša redakcija poziva sve one koji posjeduju stare, crno-bijele fotografije da nam pošalju i mi ćemo ih rado objaviti.
 Poslednji nasupi rah. Elmaza Maza Čekića   (27. sep 2008) 
Jedan od poslednjih nastupa u javnosti rah. Elmaza Maza Čekića, zbio se prilikom prezentacije monografije FK Gusinje, u Domu kulture u Gusinju. Toga dana na jednom mjestu su se okupili akteri i članovi porodica rahmetlija, koji su svojim radom obelježili istoriju ovog kluba. Izmedju ostalih na slikama se mogu razpoznati i dr. Ruždija Redžepagić, Ruška Rašić, članovi porodica rah. Hiljma i rah Maza Čekića, dr. Rusmir Laličić predsjednik MZ "2.avg", Milan Katić nekadašnji savezni fudbalski sudija, Dževdo Hadžimušović dugogodišnji fudbalski trener "Jezera", Rifat Ibrahimagić, bivši igrač Hajro Zarić, poznati biznismen i direktor lista Fokus Began Beni Čekić i kapiten FK Gusinje Meče Čekić. Inače pomenutu monografiju FK Gusinje možete nabaviti i u New Yorku, ako nazovete na 917-468-0867. Slike poslao naš saradnik Beli Brdakić.


 Svadba Harisa i Alme Redžepagić   (26. sep 2008) 
Ponovo svadbeno veselje u New Yorku. Ovoga puta srećni roditelji Medo i Nuska Redžepagić su oženili sina Harisa sa Almom Krcić, od oca Adema i majke Sofije. Veselje je održano, u nedelju, 21 septembra, u restoranu "Eastwood manor".
Dio atmosvere sa ovog veselja prenosimo u foto reportaži našeg saradnika Mihreta Miša Radončića.
 Još jedna prinova u Holandiji   (25. sep 2008) 
Mi, Plavljani i Gusinjani u Holandiji bogatiji smo za još jednog člana. Naime, Dženad i Elma Muratagić su sretni roditelji sina Rijada Muratagića, rodjenog 17.09.2008 u Bredu. Sretan je i brat Meris, a sreću i radost podjelili su dede i nane: Džema i Nazlija Muratagić kao i Osman i Nevzeta Damjanović. Rijadu želimo lijep i dug život a porodicama Muratagić i Damjanović čestitamo rodjenje sina, brata i unuka. U ime odbora fondacije "Gusinje za zapadnu Evropu",
Ramo Kobilić.

 I to je Gusinje   (24. sep 2008) 
Iako se Gusinje nalazi u neposrednoj blizini Ali pašinih izvora, sa kojih se nekada lokalno stanovništvo napajalo vodom, već više decenija ovo mjesto, posebno ljeti, kuburi sa nedovoljnom količinom pijaće vode. Trenutno, grad se snabdjeva vodom iz Trojana, ali smo svjedoci i permanentnih isključenja potošača, pogotovu ljeti, jer postojeće kaptaže nemaju dovoljno količine iste.
Koliko pijaća voda zadaje problema, toliko je i aktuelna i gradska kanalizacija, koja je u većem dijelu i zastarjela. Mještani kažu da nijesu rijetke i poplave u gradskim domaćinstvima, jer narod bača svega i svačega u tim cijevima. Ne tako davno, u tim cijevima su našli i tepih, što je svakako za Riplija. A kako je to izgledajo ljetos, kada su iz ovih cijevi u samom centru grada, izvučene drvene gredice i daske, potvrdjuju i slike ispod, koje je napravio naš saradnik Selim H. Čekić.

  IFTAR Fondacije "Gusinje"   (23. sep 2008) 
U prostorijama IZ i Kulturnog Centra Plav-Gusinje" u Astoriji, u ponedeljak, 22. oktobra Fondacija "Gusinje" iz Nev Yorka, je u povodu mjeseca Ramazana priredila IFTAR. Ovom skupu pored ostalih gradjana, su prisustvovali: predsjednik GO IZ hadži Smajo Srdanović, glavni imam dr. efendija Bajram Mulić, i kao domaćini: vd predsjednik i podpresjednik Fondacije "Gusinje" Refko Radončić i Mithad Mišo Radončić, sekretar Mirsad Bektešević i skoro kompletan UO iste.


 Nepoznati počinioci obili crkvu u Gusinju   (23. sep 2008) 
Nepoznati počinioci, najvjerovatnije u petak ili subotu, drugi put za posljednjih mjesec dana, obili su crkvu Svetog Đorda u Gusinju.
- Iz crkve ništa nije odnijeto, ali je u unutrašnosti napravljena premetačina. Kada sam u nedjelju došao da otvorim crkvu i pripremim je za liturgiju povodom Male Gospojine, vidio sam da su bocna vrata odškrinuta. Odmah sam obavijestio starješinu crkve, a nakon toga smo pozvali policiju. Vrata su sa spoljne strane nasilno otvorena, i tom prilikom su obijeni metalni dijelovi za osiguranje koji se nalaze na njihovom unutrašnjem dijelu. Iz crkve ništa nije odnijeto, ali su ispremetane sasude i pokrovci u oltaru, a sa stola za cjelivajuću ikonu su bačena i polomljena uskršnja jaja - kazao je predsjednik crkvenog odbora Lakić Babović... za više u "Vijesti"-ma
 Svadba Ernada Bašić i Baise Omeragić   (22. sep 2008) 
Dok je u New Yorku sezona svadbi nedavno počela, dotle u zavičaju već u julu mjesecu smo imali nekoliko svadbenih veselja. Tako da je tokom ovog ljeta nekoliko mladih parova reklo sudbonosno "DA". U bračne vode su, 17. jula 2008, uplovili i Ernad Bašić iz Plava i Baisa Omeragić iz Gusinja.
Zahvaljujući prijateljima naše stranice u prilici ste da pogledate slike mladenaca i njihovih najbližih. Ujedno, u ime redakcije našeg web portala srećnim mladencima upućujemo želje za život pun sreće i razumjevanja.


  Još jedna pobjeda FK Gusinja   (21. sep 2008) 
Na samom početku današnje utakmice u Gusinju, minutom ćutanja odata je pošta rah. Elmazu Mazu Čekiću, dugogodišnjem sportskom radniku ovog kluba. Nadahnutom igrom svih 90 minuta fudbaleri FK Gusinja su zabilježili pobjedu od 4:1. Da su napadači bili prisebniji ekipa Komova iz Andrijevice je mogla biti poražena i dvocifrenim rezultatom . Strijelci za FK Gusinje su bili: u 14 i 29 minutu Čindrak, 58 min Drobnjak i 63 min Hodžić, za ekipu Komova gol je postigao Bakić Slobodan u 75 minutu.
Danas je naš fudbalski klub igrao u novoj opremi, koja je dar poznatog i velikog darodavca Šaćira Šaćka Feratovića i njegovog sina Adisa. On je obećao da će za par dana na adresu kluba stići jos i 15-tak fudbalskih lopti. Inače, Šaćko Feratović je prosle godine za klub poklonio motornu kosačicu kao i manji ručni snjegočistač.
Slušaoce iz Dijaspore danas su imali jedinstvenu priliku da svih 90 minuta slušaju direktan radijski prenos, naravno preko talasa našeg i vašeg Radija Gusinje. Takodje, želimo napomenuti da je danas u Kotoru ekipa FK Jezera poražena od Grblja rezultatom 3:0 Reportažu sa gradskog stadiona u Gusinju pripremili: Huso Beli Brdakić i Samin Radončić.

  Okrugli sto "Razvoj Gusinja"   (20. sep 2008) 
U okviru manifestacije "Gusinjsko ljeto 2008" održan je bio i Okrugli sto pod nazivom "Razvoj Gusinja". Na istom su prisustvovali predstavnici Austrijske Ambasade u C. Gori, predstavnici dvije nevladine organizacije iz Njemačke, predsjednik Opštine Plav, prestavnici Comercionalne i Atlas Banke, Opštine Plav, dijaspore, M.Z. "2 Avgust Gusinje", te predstavnici Fondacije "Gusinje" iz New York, prestavnici Fondacije za Zapadnu Evropu i ostali gosti. Nažalost, pozivu se nisu odazvali, iako su gromoglasno bili najavljeni, predstavnici vlasti iz Podgorice.
Medijski sponzor cijele manifestacije je bio Radio "Gusinje". Foto reportaža: Selim H. Čekić.

  Stare slike pričaju - Faik Medunjanin sa porodicom   (19. sep 2008) 
Iz porodičnog albuma Faika Medunjanina iz Plava, došli smo u posjed slike koja datira negdje od početka 1960-tih godina, prošlog vijeka. Na slici su Faik i Hajrija (rodj. Musić) Medunjanin, njihove kćerke: Ifeta (živi u Plavu), Buljka, Beka i Zumreta (sve tri žive u Švajcarskoj). Na slici je i Faikova majka, Fehima i Hajrijina majka ?. Da uveličate, kliknite na sliku u lijevom uglu.
A vi, ako imate starh slika, možete nam ih poslati i mi ćemo ih rado objaviti.
  "Plavljani i Gusinjani svoj jezik zovu bošnjački..." A. Jovićević   (18. sep 2008) 
Ne od juče, po mnogim pisanim medijima u Crnoj Gori, mogu se pročitati tekstovi vezani za pojam Bošnjak /Musliman, gdje pojedinci, uz podršku vlasti, pokušavaju osporiti postojanje jednog naroda i gdje se osporava pravo jednom dijelu gradjanima ove države, da se izjasne onako kako se osjećaju.
U želji da mnogima, koji nisu još rasčistili ili su u zabludi, objavljujemo djelove knjige "Plavsko-Gusinjska oblast", koja je štampana 1914 godine, čiji je autor poznati etnolog i istoričar Andrija Jovićević. On je opisujući ovu oblast, dakle, u to vrijeme, 1914 godine, napisao da Plavljani i Gusinjani svoj jezik zovu "bošnjački jezik, jer su sebe smatrali kao dio bosanskoga naroda".
Iz ove knjige objavljujemo stranice 505, 512 i 513, koje vrijedi pročitati.

  Naša djeca neće biti "dopuna" !   (18. sep 2008) 
Rožaje – Dema Ramović iz Rožaja, jedan od roditelja kandidata koji je konkurisao za upis u Policijsku akademiju u Danilovgradu, poručio je ministru unutrašnjih poslova Jusufu Kalamperoviću da ne želi da njegovo dijete bude „dopuna“ u toj školi.
-Računali smo da kao prvi čovjek MUP-a problem nećete prepoznati tek onda kada izadje u sredstvima informisanja i nakon toga potvrditi mišljenje onih koji su direktno ili indirektno odgovorni za takav odnos prema kandidatima bošnjačke i muslimanske nacionalnosti. Nijesmo računali da ćete poslije toga tvrditi da do sada nije bilo nikakvih nepravilnosti – stoji u Ramovićevom reagovanju dostavljenom "Vijestima".
  Prvi Gusinjanin u Americi stigao 24. nov 1912   (17. septembar 2008) 
Dugo vremena vladalo je mišljenje da se prvi Gusinjanin dosjelio u Americi u drugoj polovini semdesetih godina prosloga vijeka. Pisanih podataka nije bilo, tako da se ta teorija svodila na sjećanja pojedinaca.
Medjutim, igrom slučajnosti uspjeli smo da "iskopamo" zvanični podatak da se 24. novembra 1912 godine, PRVI Gusinjanin doselio u Americi. Riječ je o Nikoli KOLJENOVIĆ-u starom 25, godina, koji se tog dana sa broda 'Ivernia', iskrcao na maleni Ellis Island u blizini luke New York. Inače, preko ovog malog ostrva, na kojem je danas smješten Ellis Island Immigration Museum, u periodu od 1892 -1924 prošlo je 12 miliona emigranata, mahom iz Evrope, koji su sreću potražili u Americi.
Objavljujemo orginalni brodski spisak, zatim putnički dokument i brodski spisak sa imenom Nikole KOLJENOVIĆ-a.
  POZIVNICA za XIX Crnogorske Susrete...San Francisko   (17. septembar 2008) 
Udruženje “Montenegro” San Francisko
Postovani,
Obavještavamo Vas da će se tradicionalni XIX Crnogorski Susreti održati 4. i 5. oktobra 2008. godine u San Francisku-u (Fairmont hotel, 950 Mason Steet). Susreti su prilika da se okupe i upoznaju Crnogorci i prijatelji Crne Gore i ostalih krajeva svijeta.
Pozivam Vas, u ime Udruženja “Montenegro”- San Francisco, kao suorganizatora ovogodisnjih Susreta, da nam se pridružite.
Udruženje “Montenegro” već dugi niz godina aktivno radi na okupljanju crnogorskih iseljenika u SAD kroz brojne susrete, humanitarne i kulturne akcije i druge manifestacije. Udruženje je bilo domaćin XII Crnogorskih susreta koji su održani 2001. godine u San Francisku kao i XVII Crnogorskih susreta koji su održani oktobra mjeseca u Las Vegasu.
Udruženje «Montenegro» San Francisko
1675 Walsh Avenue #6, Santa Clara, California 95050
Phone: (408) 834-5660
e-mail: montenegro.sf@gmaill.com
Predsjednik
Djoko Vučković R.S.V.P.
(408) 343-3886
  Čekić Elmaz - Mazo (1940 - 2008)   (16. septembar 2008) 
U utorak, 16. okobra 2008, u Gusinju je preselio na ahiret Čekić Elmaz - Mazo u 68. godini života. Dženaza će biti obavljena u četvrtak, 18. oktobra u 14 sati na merzarju u Gusinju. Ožalošćeni: supruga Haska, sinovi Emil i Emir, kćer Elisa, brat Šabo i sestra Sofija.
Rahmetli Mazo je bio dugodišnji društveno politički i sportski radnik. Više decenija je bio aktivni član i koreograf u KUD "Džafer Nikočević" iz Gusinja, igrač i član uprave FK "Gusinje", kao i član više sportskih i društvenih organa na nivou Crne Gore. Smrću Maza Čekića, Gusinje je izgubilo istinskog kulturno-sportskog ambasadora, koji je svoje znanje utkao u stotine omladinaca i omladinki iz Gusinja i oni će se rah Maza spijetetom sjećati i nositi u srcu.
  Još jedno Bajramsko veselje, ovoga puta 3. oktobra   (16. septembar 2008) 
Ako je suditi po najavama, za predstojeći BAJRAM u New Yorku biće veoma veselo. Pored Velikog Bajramskog veselja, u četvrtak, 2, oktobra u restoranu Five Star Banquet Hall na adresi: 13-05 43 Ave (off 21st Street Long Island Sity, NY 11101, imamo iformaciju o još jednom Baramskom Veselju.
Naime , u petak, 3. oktobra u Brooklynu, u već poznatom restoranu Orion Palace, sa početkom u 19 sati , održaće se takodje Veliko Bajramsko veselje. Za dobro raspoloženje te večeri zaduženi su: DJ Enver Metjahić, orkestar "Veseli Plavo-Gusinjani" sa Mikijem Koljenovićem i Rasimom Muminovićem na tamburici i KUD "SEDEF". Ulaz je $30. Organizatori su Šućo Marković (tel. 917 673 3717) i Radončić Ruško - Debeljko. Oni vam poručuju : "Uz dobar provod i muziku, kao i uvjek do sada biće i Bajramskih slatkiša".
Adresa:
Orion Palace
2555 McDonald Ave, Brooklyn, NY 11223
(718) 375 - 1188

  Djeca su bila zdrava, odbijena su zbog imena   (15. septembar 2008) 
Rožaje – Nekoliko roditelja kandidata koji su konkurisali za upis u Policijsku akademiju u Danilovgradu tražilo je raspisivanje ponovnog prijemnog ispita na kojem će rangiranje vršiti nova komisija, jer vjeruju da njihova djeca u školu nijesu primljena „samo zbog imena“, odnosno što su Muslimani- Bošnjaci.
- Kada je moj sin odbijen i ove godine, skupa sa još 26 pripadnika islamske vjere, nijesam mogao ostati ravnodušan. Ako se tome doda da je od 17 ili 18 potencijalnih kandidata iz Rožaja, primljen samo jedan i to pripadnik pravoslavne vjere onda su stvari očigledne. Slicno je bilo i prošle godine, samo što je u Akademiju primljen pravoslavac porijeklom iz Rožaja, a koji živi u Beranama, a nijedan Bošnjak - Musliman – kazao je Mujević koji je posebno ogorčen na psihološkinju koja je dala mišljenje o Sanelovom navodnom emotivnom stanju... (Vijesti)
  „Kusturica neka ide u Istanbul ili Novi Pazar!“   (15. septembar 2008) 
Sve je počelo još u srijedu, kada su za sada nepoznati počinioci u mestu Bulibanovac na Tari sjekirama uništili natpis Park prirode Mokra gora. Buntovni stanovnik jednog od sela podno Mokre gore, koje je odlukom Vlade Srbije iz 2006. godine pripojeno Parku, samo je najavio ujdurmu koja se nastavila u Domu kulture u Kremanima.
Naime, u istom mjestu gde se Vojislav Koštunica pre osam godina dizao u nebesa, a gde je slavljen sam lik i delo Emira Nemanje Kusturice, isti mještani poručili su mu da ide u Istanbul ili Novi Pazar, pa neka tamo gradi zelene parkove... (E-Novine)
  Ljetne noći u Gusinju (drugi dio)   (15. sep, 2008) 
Kako je bilo u Grebajama 31. jula, već smo tekstom i slikom dočarali. A kakva je atmosvera bila u Gusinju, kada su nastupili pjevači Nihad Alibegović i Adelisa Hodžić, imate prilike da vidite u foto reportaži , koju je napravio naš saradnik, Mihret Miso Radončić, potpresjednik Fondacije "Gusinje" iz New Yorka.
Svi su jedinstveni u ocjeni, da ko nije prisustvovao ovoj večeri imao je za čime da zažali. Pa uvjerite se i vi sami. Ljetne noći u Gusinju (drugi dio)
  Novo rukovodstvo i rezultati su vidljivi.   (14. sep 2008) 
Ako se po jutru dan poznaje, onda je FK Gusinje na pravom putu da se vrati u onaj rang takmičenja gdje mu po kvalitetu ekipe i pripada. Naime, danas su fudbaleri ovog kluba napravili prvi veliki korak i pobjedom od 3:0 u Mojkovcu, nad ekipom Brskova, najavili da su glavni kandidati za povratak u drugoj fudbalskoj ligi Crne Gore. Strelci u 21. min Čekić Mesud Meče, u 33. Nemanja Minić i u 58 min Nikočević Aljo.
Pobjeda na gostovanju u Mojkovcu je rezultat niza poteza, koji su ovog ljeta napravljeni u ovom klubu. Na Skupštini kluba je napravljen veliki rez i izabrano je novo rukovodstvo kluba , angažovan je profesionalni trener, iz omladinskog pogona u prvi tim je uključeno nekoliko igrača. Sve ove promjene već danas su dale rezultat. Poželimo upravi i igračima kluba da nastave sa ovakvim rezutatima i da ih ovaj uspjeh je ponese. A mi iz dijaspore, poručujemo da ćemo učiniti sve da im se stvore majminimalniji uslovi za rad. Objavljujemo i rasporedu utakmica jesenjeg dijela prvenstva.
Reportažu pripremio naš saradnik Beli Brdakić

  Veliko BAJRAMSKO veselje - 2. oktobar 2008   (14. sep 2008) 
U povodu predstojećeg islamskog praznika BAJRAMA, u New Yorku će u četvrtak, 2. oktobra biti održano Veliko Bajramsko veselje u restoranu Five Star Banquet Hall . Gosti ove svečanosti su pjevači Nihad Alibegović i Zlata Avdić. Program počinje u 19:30, a ulaz je $30,. Restoran se nalazi na adresi 13-05 43 Ave (off 21st Street Long Island Sity, NY 11101.
Za više informacija u vesi ove svečanosti možete nazvati na tel. 917 568 3496 i 917 468 0867.
Medijski sponzori ove večeri su: Radio "Sevdah", Web portal www. gusinje-plav.com i Revija "Fokus" . Direction do restorana


  Još jedan srpski falcifikat   (13. sep 2008) 
Da Srbi znaju da falcifikuju istoriju, poznata je stvar. "Nebeski narod" koristi svaku priliku da poraze pretvara u pobjede. Sjetite se samo Bitke na Kosovu, 15. juna 1389 godine.
Juče, 12. avg, pro srpski list "Vesti" iz New Yorka je obajavio u feljtonu "Zlatne stope Pavla Rusa po Černogorji" i pod naslov "Iz ratnog izvještaja u "Ruskom kuriru"", autora Ivana Matovića. Iako se implicitno ne spominje godina, više je nego očito da je riječ o Boju na Nokšiću iz 1879. U ovom tekstu (kliknite na sliku u lijevom uglu) iznose se neistine od koji pisac tih redova i urednik lista treba da se zacrvene, kao rijeka Lim tog 4. decembra 1879. godine.
Po autoru teksta ispade: "Boj se prekinuo tek posle sumraka, kada su Crnogorci, po signalu svog vojvode Marka Miljanova, sa isukanim jataganima u rukama jurnuli sa svojih pozicija u novi juriš na neprijatelja i natjerali ga u bekstvo. Crnogorci su imali ubijenih i ranjenih do 160, a Turci više od 1.000." Zar je ovome potreban komentar?
Ostaje nam samo da poručimo Gusinjanima i Plavljanima koji čitaju ovaj list:" Kupujući list "Vesti" iz New Yorka pomažete da se falcifikuje istorija Plava i Gusinja. Razmislite dobro!"
  Susreti za pamćenje, biće još bolje  (12. sep 2008) 
Ako je vjerovati mnogima koji su ovog ljeta boravili u Gusinju, onda je manifestacija "Drugi susreti dijaspore", održana 31 jula u Grebajama, bez sumlje bila nešto najljepše što su doživjeli ljetos u zavičaju. I danas mnogi se sa sjetom sjećaju toga dana, kada se u ovom izletištu nedaleko od Gusinja praktično skupila "dijapora u malom". Susreti prijatelja koji se nisu vidjeli godinama, uz muzički program za pamćenje, učinili su to da mnogi jedva čekaju sledeće ljeto i ponovno susret u Grebajama.
Kako su nam rekli akteri organizacije ovih susreta, za sljedeću godinu planiraju niz iznenadjenja, što ćemo i mi blagovremeno propratiti na našem web portalu. Fanatični zaljubljenik rodnog kraja, Selim H. Čekić, je napravio malu foto reportažu "Grebaje 2008" (39 slika), pa uživajte u slikana.
  I u Holandiji prikupili donaciju za Meda Kanjižu   (11. sept 2008) 
Kako nam je javio Ramo Kobilić iz Holandije, i naši gradjani na privrenom radu u ovoj Evropskoj zemlji prikupili su €230 za porodicu Meda Kanjiže iz Gusinja. Donatori su: Kobilić Ramo €50, Ljucević Ramo €50, Bibić Muharem €30,(plus kompletan računar), Muratagić Dženad €50, Rašić Damir €50.
Sva ova sredstva i računar će Damir Rašić tokom iduće sedmice, kada bude stigao naravno, predati Medu Kanjiži u Gusinje. Na slici trenutak kada je gos. Bibić predao kompjuter gos. Kobiliću i gos. Rašiću (kliknite na sliku u lijevom uglu).
  Oliver Dragojević u New Yorku   (11. sep 2008) 
Jos jedan muzički spektakal u New Yorku. Ovoga puta, u četvrtak, 9. okrobra 2008 godine, u Carnegie Hall gostuje Oliver Dragojević, jedna od napoznatijih pjevača zabavne muzike, sa prostora bivše Yugoslavije.
Carnegie Hall je napoznatije mjesto gdje se izvode koncerti ozbiljne i pop muzike, ne samo u New Yorku već i u Americi. Lociran je na Sedmoj Aveniji, izmedju West 56th Street and West 57th Street. Koncert počinje u 20:00 časova. Cijene ulaznica su $75, $100, $250 i $500, te se mogu kupiti direktno u offisu dvorane.
Organizator ovog koncerta je, ko bi drugi do, Began Beni Čekić, (cel. 917-468-0867).
  Elvir Beka Nikočević posalo ček od 100 dolara   (10. sep 2008) 
Dobili smo i ček donaciju $100 za Kanjiža Meda, koju je uputio Elvir Beka Nikočević iz New Jersey. Ujedno, imamo i informaciju da su poklon, kompjuter i 30 eura od gos. Muharema Bibića iz Holandije, preuzeli Kobilić Ramo i Rašić Damir, te će isti ovih dana biti predat Kanjiži Medu u Gusinju.
Hvala svim donatorima uz čiju pomoć je naš Odbor prikupio $1,700 + kompjuter i 30 eura

Nastavak Stranice (News Archive)


Redakcija Web Stranice
Urednici i Tehnički web dizajneri:   Edvin Hot - New York
                                                  Edin Hot - New York

Saradnici:     Rafet Hot - New York
                    Nusret "Nuki" Lucević - Gusinje
                    bernard/ Muminović - New York
                    Almir Reković - Plav
                    Huso Brdakić - BELI - Gusinje
   

Urednici


Saradnici


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Chatroom | Vijesti P-G | Glavna Stranica
Copyright © 2002 Gusinje-Plav.com