www.Gusinje-Plav.com
PLAVSKO JEZERO


Nalazi se u neposrednoj blizini Plava. Lednickog je porijekla i lezi na 906 m nadmorske visine, na mjestu gdje se na dolinu rijeke Ljuce nastavlja dolina Lima. Postalo je akumulacijom vode u izgubljenom dijelu Gusinjsko- Plavskog valova, koji je od Plava do sela Novsica zagradjen nizovima luckih, ceonih i bocnih morena.
Povrsina jezera je 2 km kvadratna (sirine 1.490 m), prosjecne dubine 3,86 m, dok je najveca dubina 9,15 m.
Nivo vode u Plavskom jezeru nije uvjek isti i mijenja se tokom godine, zavisno od vremena otapanja snijega i izlucivanja padavina u slivu. Najvisi vodostaj je u maju, a najnizi u septembru.
Prosjecna godisnja temperatura vode u jezeru iznosi 8,7 C. Jezero je najtoplije u avgustu, kada se voda na povrsini jezera zagrije i dostize temperaturu i do 22 C i veoma je prijatna za kupanje. U toku zime jezero se zamrzne i preko njega se moze prelaziti, a djeca ga koriste kao klizaliste.
Voda jezera je cista i providna do dubine od 4 m. Nijanse boja se mijenjaju tokom dana i godisnjih doba, zavisno od polozaja sunca, priobalne vegetacije i sjenke koju baca Visitor.


Plavsko jezero pripada grupi protocnih jezera, jer ima pritoku Ljucu, brzu, hladnu rijeku i otoku Lim, koja nekoliko stotina metara tece tiho, da bi se pretvorila u divlju rijeku poznatu po dubokim i bistrim virovima i pjescanim bukovima i brzacima. Veliki dotok vode i mala zapremina jezerskog basena, uslovljava brzu izmjenu jezerske vode (voda se prosjecno izmjeni za 4 dana i 10 sati, ili 82 puta godisnje).

Zivi svijet Plavskog jezera je veoma raznovrstan. Plitki i priobalni pojas obrastao je bujnom vegetacijom. Pored razlicitih niskih trava tu se javlja trska, rastavic, sevar i lokvanj.Plavsko jezero je bogato ribom, narocito mladicom, pastrmkom stukom, klenom, skobaljem i mrenom. U njemu je ulovljena mladica, tezine 41 kg, koja je 1985. god. na Sajmu ribolova u Novom Sadu proglasena za svjetski trofej.


Raznovrsnost ribljeg svijeta pruza povoljne uslove za ribolov na jezeru. Pored ribolova , kraj obala Plavskog jezera moguc je lov i na raznovrsnu pernatu divljac. Najbrojnije su liske, divlje patke, gnjurci, a mogu se pronaci i sive caplje, galeb i cigara.
Mogucnost lova, ribolova, upraznjavanje sportova na vodi (skokovi u vodi, veslanje, jedrenje na jezeru, kajakarenje na Ljuci i Limu) predstavljaju posebnu pogodnost za turizam.

HRIDSKO JEZERO

Nalazi se na sjeverozapadnoj straini Prokletija, ispod stjenovitog i tesko pristupacnog planininskog vrha Hridskog krsa visokog 2. 358 m, udaljeno od Plava oko 18 km. Hridsko jezero spada u red nasih najvisih planininskih jezera, poznatih pod nazivom "gorske oci" i nalazi se na 1970 m nadmorske visine. Lednickog je porijekla i zovu ga "BISER PROKLETIJA".


Zapadno od jezera nalazi se prostrana i potocima rasclanjena planinska kosa Veliki Hrid, sjeverno nesto visa kosa Mali Hrid. Izedju njih se probija bistar, bucan i slapovit Hridski potok, koji se napaja vodom iz Hridskog jezera. Najveca duzina jezera je 295 m, a sirina 155 m, dok je dubina 5,1 m. Priobalni dio jezera je stjenovit, a pored sjeverne obale nalaze se dva manja ostrvca.


Hridsko jezero nema povrsinsku otoku, vodu gubi poniranjem kroz morenski materijal. Voda koja nestaje u ponorima, javlja se poslije 40 metara, podzemnog toka u vidu dva dva jaca vrela. Od njih nastaje jedan od izvorisnih krakova Hridskog potoka.

Voda koja podzemno otice prema sjevero-istoku, javlja se nesto nize od Hridskog jezera i gradi Malo jezero duzine 37 m, sirine 22 m i najvece dubine 0,70 m.Voda Hridskog jezera je u plitkom zapadnom dijelu kristalno bistra i providna do samog dna. Nad najdubljim djelovima jezerska voda je plave boje. U mirnoj vodi ogledaju se stabla visokih cetinara.

U julu i avgustu temperature jezerske vode su najvise i dostizu 16 do 18 C, dok je temperatura vazduha izmedju 17 i 21 C, te je tada i pored snjezanika u neposrednoj blizi, moguce suncanje i kupanje.

Hridsko jezero je privlacno za ribolovce, jer je bogato pastrmkom. Poribljavanje ovog jezera je izvrseno 1957. godine pastrmkom " blatnjacom" iz Plavskog jezera. Do poribljavanja Hridskog jezero je bilo naseljeno endemicnim vodozemcima-mrmoljcima, koji su ubrzo nestali kao plijen pastrmke. Sacuvan je jedan mali broj u bari pokraj jezera.

U okolini ima raznovrsne divljaci, kao sto su srne, divokoze, medvjedi, divlje svinje, lisice, zecevi, jazavci, vukovi, kune i vjeverice. Od pernate divljaci najcesce su : jarebice, kamenjarke, tetrijebi, ljesnjarke i orao.

Najcesci posjetioci ovih prostora su planinari, lovci i ribolovci.

VISITORSKO JEZERO

Nalazi se na plavini Visitor, po kojoj je i doblo ime. Lezi na sjeverno-istocnoj strni planine, na nadmorskoj visini od 1.735 m. Od najviseg vrha - Plane, koji se visoko dize nad Plavskim jezerom , udaljeno je 2 km. vazdusne linije.

Visitorsko jezero je lednickog porijekla. Nastalo je akumulacijom vode u najnizem cirku Visitora i pripada grupi najmanjih planinskih jezera, poznatih pod imenom "GORSKE OCI". Ovalnog je oblika. Najveca duzina mu je 91 m, a najveca sirina 72 m. Obalska linija je sitno razudjena i u stalnom je pomjeranju, zavisno od nivoa jezerske vode.


Cijelo jezero je okruzeno raznovrsnom sumom. Pored, vise od, 20 m visokih stabala bora, srijecu se jos jele, molike i smrce. Ovako bujna zimzelena vegetacija cine ga veoma privlacnim, posebno kada se u svijetlo zelenoj vodi ogledaju visoka stabla cetinara, dajuci joj tamne tonove.

U toku zime jezero se zaledi, a preko leda napada debeo sloj snijega.
Tokom ljeta temperatura jezerske vode dostize 16 do 18 C i pogodna je za kupanje.
Poseban kuriozitet Visitorskog jezera je nekadasnje "plovece ostrvo". O postanku ovog ostrva postoji legenda, koja se preplice sa stvarnoscu, da su ga u proslosti podigli stocari, kako bi tokom noci , sacuvali svoja stada od divljih zvjeri , u prvom redu vukova. Od isjecenih stabala sagradili su ploveci splav. Na njemu su sakupljali stoku i tokom noci otisnuli bi se od obale.

Splav je zarastao u travu i ne krece se. S obalom je povezan oborenim borovim stablima, te je dostupan. Pri hodanju po njemu , iz bujne zelene trave, strca voda, a tlo se ugiba pod nogama.
Urednici

Saradnici


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Chatroom | Vijesti P-G | Glavna Stranica
Copyright 2002 Gusinje-Plav.com