Gusinje i Plav

Ali-pasina dzamija u Astoriji mjesec Ramazan docekace u novom ruhu   (16. maj 2017)
Predstojeci mjesec Ramazana, koji pocinje sljedece nedelje, tacnije prvi dan posta bice subota, 27. maj, nasa Ali-pasina dzamija u Astoriji docekace u novom ruhu.
Naime, danas su radnici gradjevinske kompanije "Montenego Home Improvement LLC", poceli sa besplatnim uredjenjem spoljnih zidova i stolarije na ovom nasem vjerskom objektu, sto ce svakako dati novu sliku objekta za koji su vezani poceci zajednistva nase plavsko-gusinjske zajednice u New Yorku i koji je bio preteca kupovine ostalih vjerskih objekata koje prosjeduju Plavljani i Gusinjani u New York state.
Kako nam rece Almir Bektesevic, poznati humanista i vlasnik kompanija "Montenego Home Improvement LLC" i "Royal Kitchen & Bath Corp", ovo je samo mali dio moralnih obaveza koji osjeca prema nasoj zajednici i cini ga ponosnim sto moze na ovaj nacin da za predstojeci mjesec Ramazana nasu ljepoticu - Ali pasinu dzamiju i uljepsa. (Gusinje Plav Press)
Ismet Krcić,- Plavljanin koji je ostavio neizbrisiv trag u narodnoj muzici   (16. maj 2017)
Sponzor priloga: Ismet Šujak (New York)
Ismet Krcić, pjevač narodnih pjesama, rodjen je 27. decembra 1936. godine u Plavu. Bio prvi je posleratni pevač poreklom iz Crne Gore koji je gradio karijeru radio-pevača interpretirajući pjesme iz Sandžaka, Crne Gore, sa Kosova, Srbije...
Djetinjstvo i prve momačke dane proveo je u Beranima. Po završetku srednje Fiskulturne škole dolazi u Beograd na studije gdje čini i prve muzičke korake. U Kulturno-umetničkom društvu "Ðoka Pavlovic" upoznao je Maksu Popova, šefa tamburaškog orkestra Radio Beograda, koji ga je odveo na audiciju u Radio i otvorio mu vrata ove značajne institucije.
Vrlo brzo Ismet Krcić postaje veoma popularan i ostaje vjeran crnogorskim pjesmama do kraja svoje muzicke karijere. Za svoj rad dobio je mnogo nagrada i priznanja, od kojih su najznačajnije: Estradna nagrada Jugoslavije i Zlatni grb Crne Gore za životno djelo.
Medju najpoznatijim njegovim pjesama su: "Visitore i Plavska jezera", "Sestra mi se udaje", Oj, djevojko iz Sandžaka", "Oj, djevojko Milijana", "Leti, leti bijeli golube", "Još ne sviće rujna zora", "Dočekaj mi majko svate" i druge.
Ismet Krcić je ostavio velik trag u narodnoj muzici. Bavio se pjevanjem kada nije mogao svako da pjeva, već samo ko je znao. Pjevao je u vrijeme kada su mu drustvo pravile kolege poput Safeta Isovića, Tozovca, Silvane Armenulić, Cuneta, Lepe Lukic, ...
Protokol predsednika SFRJ druga Tita često je slao pozive Ismetu Krciću kako bi nastupao pred državnim vrhom i njihovim gostima.
Iako partizanovac, Ismet je gajio iskrena prijateljstva sa mnogim vrhunskim fudbalerima tadašnje reprezenracije SFRJ. (Gusinje Plav Press)
Plavsko jezero, Ljuca i Lim - Top Destination fly fishing  (15. maj 2017)
Sjećanje na Avdulja (Šeća) Feratović   (14. maj 2017)
Četrnaestog maja 2017. navršavaju se 25. godine od tragične smrti na Ilidži (Sarajevo) našeg dragog
Avdulja (Šeća) Feratović
(20.2.1960 - 14.5.1992)

Istina je bolna. Tuga beskrajna, riječi malo... Ostavio si tragove koji se ne brišu i dobrotu koja se pamti. Vječno ćes živjeti u nama kroz najljepše uspomene koje bolno podsjećaju na ljubav i pažnju koju smo tvojim odlaskom izgubili. Sjećanje je trajno kao naša tuga za tobom.
Tvoji najmiliji
Ramazanski poklon paketi iz Holandije.   (14. maj 2017)
Postovani,
u toku je akcija prikupljanja novcanih sredstava namjenjenih za Ramazanske poklon pakete koji ce se na prvi dan ramazana podijeliti u Gusinju i sire odnosno tamo gdje je najpotrebnije! Prema dosadasnjim informacijama organizacionig odbora prikupljena su sredstva za 35 paketa. Cijena paketa je kao i proteklih godina (30 eura), a krajni rok uplate je 20-05-2017. Organizacioni odbor zeli da se zahvali svim nasim dosadasnjim donatorima, i jos jednom poziva sve nase prijatelje i ljude dobre volje koji ce svojim ucescem omoguciti da zajedno obradujemo sto veci broj porodica kojima je ova humanitarna akcija i namjenjena! Za uplate i informacije mozete se obratiti dole navedenim clanovima organizacionog odbora!
Mehmed Mesko Nikocevic 0031643957431
Ahman Nikocevic 0031638673125
Rifat Hot 0031650992622
Safet Qosaj 0031625123407
Ramo Kobilic 0031653456112
Nedzad Jarovic 0031646778190
Dzenad Muratagic 0031645123601
Enis Hot 0031655231887
Prodavnica "Royal Kitchen & Bath Corp" - vlasnik Almir Bektesevic  (13. maj 2017)
Pogledajte sta sve za vase kuhinje nudi prodavnica "Royal Kitchen & Bath Corp" u Astoriji, vlasnistvo Almira Bektesevica.

Mustafa "Skorupan" Salic    (16.02.16-16.02.17)    (12. maj 2017)
Navrsilo se godinu dana od preselenja na ahiret mog voljenog brata Mustafe Salic.
Dragi brate, godine prolaze a tuga i bol zatobom nikad nece prestati. Tvoj lik, tvoja dobrota, nikad nece biti zaboravljena .Uvjek ces ziveti u mom srcu. Nek ti dragi Allah dz. s. podari najlepsi dzennet i vjecni rahmet.
Tvoja sestra Igbala koja ce uvjek tugovati za tobom.
18. Tradicionalna limska regata krece 02.juna 2017 godine u 11h iz Plava   (12. maj 2017)
Kako je dogovoreno na sastanaku direktora turistickih organizacija iz opština kroz koje prolazi rijeka Lim, Plava, Andrijevice, Berana i Prijepolja, 18. Tradicionalna limska regata krece 02.juna 2017 godine u 11h iz Plava.
Prva etapa regate krece od Plava, prolazi kroz Murino do Andrijevice, tu se zadržava i nakon boravka u Andrijevici regata nastavlja prema Beranama gdje je planiran kamp.
Splavari ce nakon boravka i nocenja u kampu Beranama, nastaviti put prema Bijelom Polju sa cime se krece u drugu etapu kao i prolazak kroz cuvenu tifransku klisuru do mjesta Ušce na Bistrici u Bijelom Polju, gdje je planiran drugi dan kampovanja.
Nakon Bijelog Polja, regata kroz trecu etapu nastavlja put do Prijepolja plaže Petrovac, gdje se završava 18 tradicionalna limska regata.
OGLAS ZA POSAO    (11. maj 2017)
Potrebana sekretarica sa iskustvom za rad u office.
Isti se nalazi u Flushing NY.
Kontakt informacije: greenberghvac@gmail.com
Vlasnik kompanije je porijeklom iz nasih krajeva
Na turskom jeziku izasao prevod knjige Prof.Dr. Mustafe Memica “Bošnjaci (Muslimani) Crne Gore”   (11. maj 2017)
Krajem prosle godine je izasao prevod knjige rahmetli Prof.Dr. Mustafe Memica “Bošnjaci (Muslimani) Crne Gore” na turski jezik. Navedeno se spominje u clanku na web stranici BOSNAKMEDYA.
Prevod tog teksta glasi:

"Bosanski Literarni radovi
Doprinose turskoj književnosti "
Naš 4. projekat s knjigama.
“KARADAG BOSNAK (MÜSLÜMAN) TARIHI”
Knjiga ce biti na policama knjižara nakon Kurban-bajrama.
Gospodin Safet Atalay, vlasnik izdavacke kuce omogucio je štampanje knjige, uz posebnu zahvalu plemenitom gospodinu Kastas Yayinevi koji je uz velike napore preveo ovu knjigu. Pored navedenog, te autoru knjige, takodjer bih da se zahvalim i porodici rahmetli Mustafe Memica, koja nam je pružila svoju podršku i omogucila autorska prava knjige. Rijeci gospodina Safet Atalay-a su vrlo znacajane: "Objavljivanje knjige našeg Prof. Dr. Mustafa Memic-a u Turskoj, ima izuzetnu vrijednost za turske ctaoce, te iznad svega za sve nas. "
Ova knjiga ima originalni naziv “Bošnjaci (Muslimani) Crne Gore” i to je naucno - istraživacka knjiga iz istorije, koja svaku recenicu temelji na pisanim dokumentima. Crnogorsko Ministarstvo kulture datuma 11/07/2002, pod brojem 03-726 / 2 daje štampani konsenzus za knjigu.
Ljubitelji vrijedne knjige, iskreno vas pozivamo da procitate i ovu knjigu u našem izdavaštvu, projekat koji smo uradili s ponosom, te za koji mislimo da je vrlo smislen u nastavku rada izdavaštva gospodina Saffet Atalay.
Izvor: Nusrat Sancakli"

Orginal tekst na turskom jeziku mozete naci na ovoj web stranici BOSNAKMEDYA (Gusinje Plav Press)
Kučević S. Amir na najbolji način predstavio našu zajednicu u SAD  (11. maj 2017)
U New Yorku je u nedelju, 7. maja, u sportskoj dvorani Baruch College (Manhattan), odrzan New York International TaeKwonDo Championship. Na ovom medjunarodnom takmicenju učešće je uzelo nekoliko stotina boraca ovog sporta iz čitavog svijeta.
Čast da predstavlja New Jersey state pripala je "naše gore listu" - Amiru Kučević, sinu Sadata i Selime Kučević.
Amir je na najbolji način iskoristio svoj talenat i šansu koja mu se pružila na ovom takmičenju. On je u kategoriji takmičara do 14 godina, osvojio zlatnu medalju, prvu za New Jersey uopšte do sada.
Imace, Amir Kučević ima 13 godina, a TaeKwonDo trenira od svoje 4-te godine. Kada je imao 5 godina već je bio primljen na FBI TaeKwonDo Akademy.
U ime naše redakcije Amiru čestitamo na ovom velikom uspjehu, sa zeljom da nas i dalje obraduje vrhunskim rezultaima u ovom sportu. (Gusinje Plav Press)
Sjecanje na Dzevahiru Memic, rodj. Hot i Mustafu Memic    (10. maj 2017)
Odrzan proljecni skup humanitarnog udruženja „Plavsko-Gusinjski Merhamet" u Njemackoj    (9. maj 2017)
U ime organizacije Plavsko-Gusinjski Merhameta zahvaljujemo se svim ljudima dobre volje koji su izdvojili vrijeme i došli da svojimprisustvom uljepšaju naš skup koji je održan 29.04.17 u Frickhofen.
Vašim prisustvom i našim zalaganjem smo uspijeli da provedemo jedno fino vece koje je proteklo u lijepoj atmosferi i dobrom druženju, samim tim i da prikupimo nova novcana sredstva s kojim cemo u narednom periodu pomoci onima kojima je to najpotrebnije.
Posebno nas raduje što je našem skupu prisustvovalo mnogo omladine, pogotovo zato što je jedan od ciljeva naše organizacije da se mladi sa naših prostora upoznaju i druže.
Ovim putem se zahvaljujemo Amku Begovicu, Edu Malicu i Fantomix Bendu na nastupu i svim clanovima organizacije koji su doprinjeli da sve protekne u najboljem redu.
Za citaoce web magazina Gusinje-Plav, koji je bio i medijski pokrovitelj ovog skupa, slijedi foto-reportaza od 35 slika
Hvala i do sledeceg okupljanja
Plavsko-Gusinjski Merhamet Njemacka
Javno obracanje Fahrudina Dervisevica   (8. maj 2017)
Iako su krajem 2016.godine izabrani predsjednik skupstine i predsjednica opstine, jos uvijek nijesu postavljeni ostali postulati izvrsne vlasti pa se to ubrzo i ocekuje, s obzirom da je u Gusinjskom parlamentu dvotrecinska vecina koja podrzava izvrsnu vlast. Nadam se da ce se i na terenu osjetiti taj siroki koncenzus unutar politickih subjekata u Gusinju u pravcu razvoja i boljitka gradjana Gusjnja.
Po nezvanicnim informacijama politicke partije iz koalicije su delegirale svoje kandidate koji treba da pokrivaju odredjene resore u Izvrsnoj vlasti.
S obzirom da je na pomolu turisticka sezona cijenim da je neophodno da izvrsna vlast bude kompletna kako bi sto bolje i organizovanije docekali turisticku sezonu. Ocekujem da ce nova izvrsna vlast raditi u interesu gradjana jer svakako ima ogromnu vecinu u parlamentu koja ce podrzavati aktivnosti za bolje Gusinje.
Fahrudin Dervisevic, odbornik u SO Gusinje.
Nepokretna baština Crne Gore - PLAV   (8. maj 2017)
Na teritoriji Opštine Plav, status nepokretnog kulturnog dobra, imaju cetiri objekta i to:
Careva džamija, Kula Redžepagica, Manastir Brezojevica, Zgrada bivše OŠ Brezojevica.
Manastir Brezojevica sa crkvom sv. Trojice, Brezojevica, potice iz srednjeg vijeka.
Careva džamija
Careva džamija, nastala je u XVIII vijeku.
U centru Plava, na najvisocijem dijelu Meteriza, nalazi se Stara džamija, ili kako je u ovom gradu još nazivaju, Caršijska džamija.
Najpoznatija od cetiri džamije u ovom gradu, Stara džamija pamti najranije dane ovog mjesta, i važi za najstariju gradevinu u Plavu.
Po dolasku Turaka u ove krajeve, za potrebe smještaja vojske, sagraden je kompleks utvrdenja pod imenom Dizdarev grad, nazvan po Zejnel-begu Dizdaru, osnivacu utvrde.
Utvrdenje se sastojalo od prostorija za smještaj vojnika, zaliha i oružja, biblioteke i drugih gradevina... nastavak teksta
Sjecanje na Kandic Rama   (6. maj 2017)
6. maja navršava se jedna duga, tužna godina od kako je na Ahiret preselio moj dragi otac Ramo Kandic.
Zauvjek u moju dušu i srce ostala je praznina. Mnogo mi nedostaje - njegov glas savjet toplina. Da mu dragi Allah da dzenet.
Njegova Sabina - sa suprugom Ruškom i djecom: Kenan, Emir i Amina.
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo
Maturanti JU "Beco Basic" u Plavu dobrovoljno donirali krv    (5. maj 2017)
Jucer je u Srednjoj skoli Beco Basic u Plavu odrzana tradicionalna akcija davanja krvi medju maturantima.
Akciju je organizovalo Drustvo dobrovoljnih davalaca krvi - Plav.
Akciji se odazvao veliki broj maturanata, a njih 42-je je dalo ovu dragocjenu tecnost i osim ispita zrelosti jucer su polozili i ispit iz humanosti.
Zahvaljijemo svima onima koji su na bilo koji nacin pomogli ovu akciju.
Kordinator akcije: dr Kumrija Cikotic.

PS. slijedi foto-reportaza sa ove humanitarne akcije
EMISIJA: CRVENI TELEFON - GOST: PREDSJEDNICA OPSTINE GUSINJE - ANELA CEKIC    (4. maj 2017)
KUD 'Džafer Nikocevic' iz Gusinja na Župsko-podgorskim susretima    (3. maj 2017)
U Župi su i ove godine organizovani Župsko-Podgorski susreti u mjestu Ljeskoaren. Pored mnogih sportista, domacih kulturno-umjetnickih društava, dobre muzike i pjesme, ucestvovao je i naš KUD 'Džafer Nikocevic' iz Gusinja, sa koreografom Damjanovic Adelom.
Clanovi KUD-a su nakon uspješne predstave u Župi zasijali u najljepšem svijetlu u Prizrenu, gradu koji je pružio gostoprimstvo i podršku od srca.
Zavilo se kolo od prizrenske lige do Šadrvana, cula se pjesma i do Gusinja.
Nakon defilea u centru grada, KUD je na keju pored rijeke Bistrice izveo tradicionalne igre 'Halaturko' i 'Šotu' koje su propracene velikim aplauzima prisutnih.
Posebna zahvalnost ide profesoru Sadri Bajri koji je sve organizovao i Opštini Gusinje na obezbijedenim sredstvima.
Za web magazin Gusinje-Plav.com iz Gusinja Haris Lucevic.
O G L A S    (3. maj 2017)
Potrebana sekretarica sa iskustvom za rad u office. Isti se nalazi u Flushing NY.
Kontakt informacije: greenberghvac@gmail.com
Na ahiret je preselila Nikocevic Nafija, rodj. Feratovic   (1932 - 2017)  (3. maj 2017)
U Gusinju je jucer, 2. maja 2017 na ahiret preselila Nikocevic Nafija, rodj. Feratovic, u 85. godini zivota.
Dzenaza ce se obaviti u Gusinju, u cetvrtak, 4. maja, u 1:00 sat poslije podne.
Ozalosceni: suprug Jupo, sin Zufko, kcerke Esma, Igbala, Naksija i Sabina, snaha Naima, unucad, praunucad i ostala mnogobrojna rodbina
Inna Lillah ve inna ilejhi radžiun - Svi smo Allahovi i Njemu se vracamo.
AKTUELNE STUKICE    (3. maj 2017)
Pise: Becir-Beco Sahmanovic, Svedska
Kad se svremena na vrijeme dogode neka znacajna zbivanja, objave znacajne vijesti znaju vama dobro znane stukice STARKA i visperna CUMICA da se iskradu iz iglua BERBEROVOG FIRA i pronadju neki skroviti kutak u modro plavoj jezerskoj vodi MODROG BLATA. Navikle su na razgovor, razmjenu misljenja. U pocetku su zapocele pretrazivati zeljeno mjesto. Redom su kruzile po svim ivicama njima znanih iglua. Mrdjutim, trenutno je tesko naci, tesko prepoznati nekada dobro poznate firove. JEZERO se toliko smanjilo da je sve to sto su one koristile vremenom promijenilo, ili je, jednostavno, zamotano u dugacke izvijene travuljine, lokvanje i preslicu. Kad su stigle do SARKINA MODRISA jedva su uplovile unutra. Rijeka STUDENICA sto prikuplja vode GUSINJSKE KAZE ostavila je nanose tako da samo jedan plitki gajtan preliva ulazi u MODRIS. Pri prelasku dobro su nalegle na pjeskoviti nanos i jedva uplivale unutra. Skrajnule su se duboko do dna i zasjele u uglu izmedju nabacanih grancica, mahovine, i dgugog svakojakog nanosa... nastavak teksta
Na ahiret je preselio Dzafer (Jusuf) Nikocevic   (1951 - 2017)  (2. maj 2017)
Sa dubokim bolom i zaloscu obavjestavamo bracu, prijatelje, komsije i rodjake da je u Sarajevu u svojoj 66 godini juce, 1. maja preselio na ahiret Dzafer (Jusuf) Nikocevic.
Dzenaza ce se obaviti u srijedu, 3. maja 2017 godine u 13.:30 sati na mezarju Bistricki put Rakovica.
Ozalosceni: majka Hajrija, supruga Sabina, sin Ethem, kcerka Jasmina, braca Omer, Safet i Ermin, snahe, bratanici, unuka, te porodice Nikocevic,Selmanovic, Lucevic i mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Inna Lillah ve inna ilejhi radžiun - Svi smo Allahovi i Njemu se vracamo.
Ramo Kobilic iz Holandije donirao 500 eura za udruzenje EURO Gusinje   (2. maj 2017)
Ovih dana na adresu humanitarnog udruzenja EURO Gusinje iz New Yorka je stigla prijatna vijest. Naime, kako nam rekose iz njihove finansijske sluzbe, iz Evrope, tacnije iz Holandije je stigla donacija od 500 eura.
Rijec je o donaciji Rama Kobilica, koji je ujedno i predstavnik udruzenj EURO Gusinje za podrucje Zapadne Evrope.
Zamoljeni smo da se ispred clanova Upravnog odbora ovog udruzenja javno zahvalimo gospodinu Ramu Kobilicu i njegovoj porodici na zaista vrijednoj donaciji.
Duzni smo da u ime Upravnog odbora udruzenja EURO Gusinje obavijestimo clavove udruzenja i siru citalacku javnost, da je u narednih nekoliko nedelja u zavicaju od strane ovog udruzenja planirano nekoliko aktivnosti, u cemu cete biti blagovremeno informisani.(Gusinje Plav Press)
Za mladje selekcije FK "Jezero" Plav novih $150. Vec prikupljeno $2,450.00   (2. maj 2017)
Prije nekoliko dana smo objavili apel za pomoc mladim selekcijama FK "Jezero" iz Plava, koje ce u pocetkom juna mjeseca u Podgorici ucestvovati u zavrsnicu prvenstva Crne Gore u Djetic ligi. Takodje, pocetkom jula u Plavu ce biti organizovan memorijalni turnir ENVER DJESEVIC DJESO, na kojem je ucesce najavilo oko 50 ekipa iz Crne Gore i BIH (Zeljeznicar Sarajevo). Isto, u avgustu mjesecu 4 generacije FK Jezera ucestvuju na medjunarodnom turniru u Sarajevo koji ce trajati pet dana.
Iz tih razloga u New Yorku pokrenuta akcija sa ciljem da se pomogne u realizaciji ovih aktivnosti, te je i formiran odbor koji prikuplaju sredstva:
Husko Celic br.tel 347-988-9670, Necko Muljov Julevic br tel. 917-863-2198, Armen Meti Behljuljevic br.tel. 646-321-3211.
Od Armena Metija Behljuljevica smo dobili imena lica koji su donirali novih $150.00. To su:
Beco Srdanovic $100 i Al Pejcinovic $50.
Do sada je za mladje selekcije FK "Jezero" Plav u New Yorku prikupljeno $2,450.00
Medijski sponzor ove akcije je web magazin Gusinje-Plav.com.(Gusinje Plav Press)
POMEN ŽRTVAMA: 18 godina od NATO bombardovanja Murine   (1. maj 2017)
Jucer se navršilo 18 godina od NATO bombardovanja varošice Murino u kojem je stradalo šest civila, medju kojima je bilo troje djece. Gubitak života nevinih ljudi bila je tragedija za varoš iz koje porucuju da obnovljena sjecanja na žrtve bombardovanja moraju biti i opomena da se tako nešto više nikada i nikom nigdje ne ponovi.
Dan sjecanja na poginule civile u Murinu poceo je pomenom žrtvama NATO bombardovanja. Moleban je služio episkop budimljansko-nikšicki vladika Joanikije sa sveštenstvom, kazavši da je odavanje pocasti obaveza da se cuva uspomena na nevino stradale civile, medu kojima je bilo troje djece.
"Da su ta djeca ostala živa, danas bismo se sabirali da ih ženimo i udajemo ili da vec njihovu djecu krštavamo, ali oni nas sabiraju i ovako", kazao je Joanikije.
Današnji datum varošani pamte kao jedan od najtragicnijih u novijoj istoriji Murina. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeca, porodice stradalih, rodaci i prijatelji, predstavnioci politickih partija Polimlja pokazali su da se punih 18 godina sjecaju svojih sugradana, žrtava NATO bombardovanja.
"Cilj ovoga skupa je da se ovakav zlocin nikada ne ponovi gdje živi ljudski rod, bez obzira na naciju, boju kože, politicko ubjecenje i slicno. Osamnaest puta izlazili smo i izlazicemo ovdje, ne s namjerom da se nekome svetimo, vec da se ovo ne bi ponovilo ne samo na Murini, nego bilo gdje", kazao je predsjednik MZ Murino Branislav Otaševic. (Kodex)
OSNOVANO UDRUZENJE PLAVLJANA I GUSINJANA "BOR-VISITOR" U SVEDSKOJ KAO I ODRZANO ZABAVNO VECE    (1. naj 2017)
U Svedskoj je u subotu 29 aprila osnovano Udruzenje Plavljana i Gusinjana pod imenom "Bor-Visitor". Na konstitutivnoj sjednici u Astorpu kod Helsingborga usvojen je statut i drugi akti udruzenja kao i izabran predsjednik i upravni odbor od sedam clanova. Za predsjednika udruzenja jednoglasno je izabran dipl.ekonomsta Izet Damjanovic (57)(na slici u lijevom uglu).
Pored predsjednika u upravnom odboru su izabrani i Husnija Kastrat kao potpredsjednik-sekretar, Senad Sehovic, Sucko Krcic, Refko M. Radoncic, Hasbija-Abdo Gutic i Husnija-Hulja Music. Da je udruzenje bilo potrebno govori i cinjenica da se odmah istoga dana u isti uclanilo puno nasih zemljaka.
Nakon kontitutivne sjednice odrzano je i zabavno vece. Pored prelijepog lokala i vecere i da sve bude super, potrudio se i Amko-bend koji je svirao i pjevao bez prestanka do iza ponoci.
Napravili smo nekoliko fotografija, koje mozete pogledati ako kliknete na sljedeci link .
Iz Svedske za web magazin Gusinje-Plav dopisnik Senad Sehovic.
Sjećanje: Sabida-Cajka Redžepagić, rodj. Radončić    (1963- 2016)  (30. april 2017)
30. aprila 2017 navršava se godina od kad si nas napustila draga moja šćeri.
Tvoj lik, tvoj osmjeh, tvoja dobrota, nikad nemože biti zaboravljena. Uvjek ćeš biti u našim srcima.
Nek' ti dragi Allah podari lijep dženet.
Tvoja stara majka Sabrija, brat Erdin, sestre Mersina i Sabina i sva tvoja rodbina Radončić .
Sjecanje na rahmetli Riza (Adema) Gutic   (30.04.2015 - 30.04.2017)  (30. april 2017)
Danas, 30. aprila, navrsava se dvije godine sjecanja i tuge od kako je na ahiret preselio nas dragi muz, otac, brat i deda Rizo (Adema) Gutic
Zauvjek smo tuzni sto smo te izgubili a ponosni sto smo te imali.
Uvjek ces zivjeti u nasim srcima i biti dio nasih najlepsim uspomenama.
S ponosom i postovanjem cemo cuvati uspomene na tebe i tvoju dobrotu.
Da ti Allah dz.s. podari najlepsi dzennet i vjecni rahmet.
Tvoji najmiliji: supruga Igbala, sin Salmir, kcerke Salmira i Almira, braca Mustafa, Hasim i Ibrahim, snaha Elma, zetovi Sabahudin i Mersudin, unucad Demir, Adelisa i Ajla.
Tužno sjećanje na Bajrama (Saliha) Radončić    (1948 - 2011)   (29. april 2017)
Danas, 29 aprila navršavaju se šest tužnih godina od preseljenja na ahiret našeg dragog i jedinog brata, šure i daidže.
Vec šest godina bez tebe, a jednako boli kao i na dan tvog preseljenja.
Nas život je ispunjen velikom prazninom i tugom. Ostavio si trag koji se ne briše, sjećanje koje ne blijedi i lijepe uspomene po kojima ćemo te pamtiti i s ponosom s pominjati. Sva naša radost je otišla s tobom .
Ne umire onaj ko odjednom ode, jer te naše oči pune tuge svakom suzom ponovo rode ...
Utjehe nema, zaborav ne postoji, a bol koju u našim srcima nosimo vječno će da stoji. Bio si naša radost, nas ponos a sada naša vječna tuga i žalost.
U životu voljeli smo te puno, slomljena su naša srca što smo te izgubili prerano, ali nijesi otišao sam jedan dio svih nas je otišao s tobom.
Od smrti te nijesmo mogli sačuvati, ali od zaborava hoćemo. Molimo Allaha dž.s. da ti podari lijepi dženet i vječni rahmet tvojoj plemenitoj duši. Amin!
Tvoji kojima ćeš uvijek nedostajati: zet Džema, neutješna sestra Naka, sestrići Nusret i Nermin, sestricne Nevzeta, Nusreta, Nisera i Nizama sa familijama.
Sjećanje - Sanin Ðukanović   (11. jun 1969 - 27. april 1997)  (27. april 2017)
20 godina je premalo da umanji bol koja je nastala tvojim odlaskom. Uvijek ćeš živjeti u našim srcima i biti dio naših najljepših uspomena.
Molimo dragog Allaha dž.š. da ti podari lijepi džennet i vječni rahmet.
Roditelji: Junuz i Paša, sin Din, supruga Edina, sestre Sanela, Seada i Samra, i mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Sjećanje na Senada (Zaja) Radončić   (1970-2015)  (27. april 2017)
Dana 27. aprila navrsava se dvije godine sjecanja i tuge od kako je na ahiret preselio nas sin, otac, brat, daidza i amidza Senad Z. Radoncčić.
S ponosom i postovanjem cemo cuvati uspomene na tebe i tvoju dobrotu. Ni vrijeme koje je proslo ni ono koje ce doci ne moze uciniti da te zaboravimo. Bio si osoba veselog duha koja je znala oprastati, pomagati i voljeti bez uslova. Bio si osoba koja je znala na najljepsi nacin biti nas savjetnik i uljepsati nase teske zivotne trenutne. Tuga za tobom ne prestaje samo ostaje zahvalnost Bogu sto nam je dao tebe za primjer i uzor, tebe da nam budes bliska osoba kroz koju smo nauculi kakvi mi to trebamo biti. Ti neces biti zaboravljen, jer si nas naucio kako je to nositi u sjecanju i kroz zivot osobe koje volimo.
Da ti dragi Allah dz.s. podari lijepi dzennet i vjecni rahmet jer ti to zasluzujes, a mi cemo se za to moliti.
Otac Zajo, braca, sestre, djeca, sestricici i bratanici s ljubavlju.
Šefket Jasavic oslobodjen krivice za ubistvo na Treskavici    (26. april 2016)
Vrhovni sud potvrdio je presudu Apelacionog suda kojom je Plavljanin Šefket Jasavic oslobodjen krivice za teško ubistvo na planini Treskavici.
Ranije je preinacena presuda Višeg suda, kojom je Jasavic bio osuden na 17 godina zatvora. Tako se Jasavic poslije 40 mjeseci zatvora našao na slobodi.
Istovremeno, potvrdene su oslobadajuce presude Tahiru, Izetu Jasavicu i Svetislavu Turkovicu za ucestvovanje u tuci. Prema optužnici, Jasavic je 9. septembra 2013. godine na planini Treskavici, s umišljajem ubio Vilka Turkovica, više puta ga udarajuci sjekirom u predjelu glave.
Tada mu je, piše, nanio teške povrede opasne po život, od kojih je kasnije preminuo.
Veljko Turkovic je tada ranio iz pištolja Šefketa Jasavica.
Advokat odbrane Nebojša Golubovic podsjetio je da je odbrana uspjela da dokaže da je Jasavic postupao u nužnoj odbrani. (Vijesti)
Proljećni skup humanitarnog udruženja „Plavsko-Gusinjski Merhamet" u Njemačkoj, Subota 29. April    (26. april 2017)
Želimo da obavijestimo svoje članove, prijatelje i simpatizere da 29. aprila sa početkom u 19 časova organizujemo proljećni skup na adresi:

"BÜRGERHAUS FRICKHOFEN“, Marktstr. 2 u 65599 Dornburg-Frickhofen.

Goste zabavljaju:
Edo Malić, FantomX Band, ELVIRA, Amko Begović i DJ Kenny.

Kontakt: 0117/ 293 00 43 ili merhamet-pg@dmx.de
Na ahiret je preselio Nufro (Baka) Šahmanović   (1966 -2017)  (25. april 2017)
U Plavu je u ponedeljak, 24. aprila 2017. godine u 51. godini zivota na ahiret preselio Nufro (Baka) Šahmanović. Dzenaza ce se obaviti danas, u utorak, 25. aprila, u 14:00h na mezarju Meteriz u Plavu.
Ozalosceni; supruga Djuljka, sin Belmin, braca Zuvdija, Vehbija, Bedrija, Delija-Pasa i Rafet, sestre Bahrija, Merima i Merida, ozaloscene porodice Šahmanovic i Seferagic
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Na ahiret je preselio Muharem - Melja (Meda) Redzematović   (1932 -2017)  (23. april 2017)
U New Yorku je u subotu, 22. aprila 2017. ma ahiret preselio Muharem-Melja (Meda) Redzematović u 85. godini zivota. Zdravoglava se odrzava danas od 1pm u Islamic center na Richmond hill. Dzenaza namaz ce se klanjati u ponedeljak, 24. aprila u 9am, nakon cega ce se obaviti dzenaza na Balkan mezarju u Upstate.
Ozalosceni: supruga Remzija, sinovi Medo, Ekrem, Hamo i Esmir, kcerka Edita, i ostala mnogobrona rodbina.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo.
Akademik Zuvdija Hodzic izabran za predsjednika saveza udruzenja boraca NOB-a i antifasista Crne Gore.   (23. april 2016)
U Podgorici je u subotu, 22. aprila odrzan VI kongres saveza udruzenja boraca NOB-a i antifasista Crne Gore i na njemu je za predsjednika ovog saveza izabran akademik Zuvdija Hodzic.
Kongresu su pored deegata borackih udruzenja, prisustvovali izmedju ostalih i Filip Vujanovic, predsjednik Crne Gore, Ivan Brajovic, presjednik Skupstine Crne Gore, Dusko Markovic, predsjednik Vlade Crne Gore, Anela Cekic, predsjednica opstine Gusinje i niz istaknutih drustveno-politickih i kulturnih radnika Crne Gore, medju kojima i Oki Hodzic, urednik i vlasnik Novog Elmag radija. (Gusinje Plav press)

Fahro Radoncic "zapalio" Bosnu   (22. april 2017)
SNIJEG U APRILU - GUSINJE 2017.- Kamera i montaza: ESMIR DERVISEVIC   (20. april 2017)
SNIJEŽNI pokrivač u aprilu: Evo u kojoj opštini ga ima NAJVIŠE!   (20. april 2017)
Snijeg koji je u srijedu padao na sjeveru Crne Gore, vratio nas je u zimsko doba godine, iako je proljece kalendarski vec pocelo.
To je uslovilo i probleme u saobracaju, pa iako je zimska oprema na automobilima Zakonom propisana do 31. marta, juce je bila potrebna svim onima koji su se zaputili ka sjeveru naše zemlje.
I ovog jutra u sjevernim predjelima pada slab snijeg, a na Žabljaku je u 9 sati izmjereno tri stepena ispod nule.
A evo kakva je situacija sa kolicinom sniježnog pokrivaca. Trenutno ga najviše ima u Kolašinu - 26 cm, zatim na Žabljaku 22 cm, dok je u Plavu, Gusinju, Andrijevici i Rožajama izmjereno 12 cm. U Šavniku i Pljevljima trenutno ima 8 cm snijega, dok je najmanje u Beranama - 3 cm.
Iz Hidrometeorološkog Zavoda za sjutra na jugu najavljuju promjenljivo oblacno vrijeme sa suncanim intervalima, dok se na sjeveru uglavnom tokom prijepodneva ocekuje slab snijeg. (Kolektiv)
Vjerski objekti Plavljana i Gusinjana u New Yorku na meti lopova i vandala   (20. april 2017)
Kako obavjestava medijska kuca CBS New York, pozivajuci se na izvore New York City Police Department, za nepun mjeseca dana dva vjerska objekta ciji su vlasnici Plavljani i Gusinjani u New Yorku, su bili na meti lopova i vandala.
Na web portalu ove ove medijske kuce stoji da je u petak, 10. marta 2017. nasa dzamija u Astoriji kako je oni nazvase "Islamic Unity and Cultural Center" (bez Plav i Gusinje), opljackana i iz nje ukradeno $7.000 (sedam hiljada dolara).
Iako na ovom nasem objektu postoje sigurnosne kamere, iste u trenutku pljacke nijesu radile.
Pozivajuci se na izjavu Smajlja Srdanovica, predsjednika GO Islamic Unity and Cultural Center Plav Gusinje, a koju je prenijela ova medijska kuca, na Ali pasinoj dzamiji, gdje je izvrsena placka nema nikakvih vidljivih ostecenja ulaska nasilnim putem, sto upucuje na zakljucak da je osoba koja je opljackala ovaj novac tacno znala raspored kada je dzamija otvorena, a kada zatvorena.
Detektivi NYPD, sumljaju da je rijec o istoj osobi koja je opljackala i Islamic Center of Bosnia and Hercegovina on Cresent Street in Long island City, i odnijela $1,500. U medjuvremenu nezvanicno smo saznali da je jedna osoba uhapsena vezano za ove dvije pljacke.

Drgi nas vjerski objekat na Richmond Hill je takodje bio na meti vandala. Ista medijska kuca jucer je objavila video snimak, koji datira od 6-og . aprila 2017 oko ponoci, vandalizma na nasem novom Centru, kojeg su oni nazvali Bosnian Islamic Cultural Center on 91st Avenue in the Richmond Hill, na kojem se vidi nepoznata osoba, koja sprejom na nekoliko vrata na ispisuje slovo "X".
Video snimak ovog vandalizma, koji je napravila nadzorna kamera nije bas najcistiji i isti mozete pogledati ispod ovog teksta.
Dali ce pocinioc ovog djela biti uhvacen, veoma je tesko reci, jer kako se vidi na samom snimku, pocinioc je dobro maskiran i koristio se mrakom.
Anyone with information on the cases is asked to call 1-800-577-TIPS (8477).(Gusinje Plav Press)

Dzenadin E. Radoncic se odrice cijele plate i poklanja je u humanitarne svrhe   (19. april 2017)
Na drugoj sjednici novog saziva Skupstine opstine Gusinje, odrzane 30. marta 2017, pored usvajanja budzeta optine Gusinje, poslanici su glasali za jos nekoliko interesantnih odluka. Svakako da je jedna od tih odluka bila i odluka o profesionalizaciji funkcije predsjednika Skupstine opstine Gusinje. Napominjemo da funkciju predsjednika Skupstine opstine Gusinje, po koalicionom sporazumu obavlja Dzenadin E. Radoncic, iz SD
Iako je tokom diskusije po ovoj tacki dnevnog reda bilo misljena da se ova funkcija obavlja volonterski (bez novcane nadoknade, kako se dosada radilo u SO Plav i SO Gusinje), vladajuca koalicija je donijela odluku da se mjesto predsjednika Skupstine opstine Gusinje, ipak sistematizuje, odnosno da gos. Dzenadin Radoncic prima licni dohodak na ime radnog mjesta koje pokriva.
I sve bi ovo proslo nezapazeno da Dzenadin nije tokom predizborne kampanje obecao da ce njegova plata, ako bude izabran na neku funkciju, biti 1 (jedan) euro, pa makar ona iznosila 1.000 eura. Tada je obecao da ce komletnu platu poklanjati socijalno ugrozenim kategorijama gradjana u Gusinju i u humanitarne svrhe.
Ono sto je obecao Dzenadin je sproveo u djelo. Naime, kako pisu dnevne novine Dan, on ovih dana posjetio porodicu Zeka Lalica u selo Vrela, kojima je doniao kompletan prvi licni dohodak (platu) u iznosu od 960 eura. Potez za svaku pohvalu, bez obzira kakvog je materijalnog stanja gos. Dzenadin Radoncic
Inace pododica Zeka Lalica zivi u nehumanim uslovima, sa kucom koja bukvalno prokisnjava na sve strane, odnosno ciji krovni pokrivac pod hitno treba promjeniti.
Dopisniku ovog lista Dzenadin je takodje izjavio da ce o svakoj narednoj donaciji javnost biti blagovremeno obavijestena.
Za kompletan tekst objavljen u listu Dan, kliknite na sliku u lijevom uglu. (Gusinje Plav Press)
Prvi sprat u etno muzeju Kula Redzepagica   (19. april 2017)
Zaposleni u NP Prokletije organizovali akciju cišcenja   (18. april 2017)
Nacionalni park Prokletije prethodnih dana organizovao je cišcenje ovog zašticenog podrucja, a u ovoj akciji ucestvovali su svi zaposleni u tom parku. Aktivnosti na uredenju i cišcenju intenzivirane su u cilju blagovremene pripreme NP Prokletije za predstojecu turisticku sezonu.
"U skladu sa redovnim zadacima, Službe zaštite i ambijentalne higijene u Nacionalnim parkovima Crne Gore, nakon zimskog perioda, pocele su sa aktivnostima cišcenja i uredenja prostora zašticenih prirodnih podrucja", navodi se u saopštenju Nacionalnih parkova Crne Gore.
U skladu sa vremenskim uslovima uredenja i cišcenja se realizuju u svim parkovima (Durmitor, Biogradska gora, Skadarsko jezero, Lovcen i Prokletije). (Kodex)
Safet-Sajo Kolašinac donirao 500 za odlazak na more djece i omladine iz NVU HELP Plava   (18. april 2017)
Poštovana redakcijo, uvazeni donatori
Kao svake godine tako i ove u toku je akcija prikupljanja pomoci za djecu i omladinu sa invaliditetom u NVU HELP Plav, radi odlaska za na more.
Podsjecamo Vas da je vašim donacijama iz dijaspore zadnjih nekoliko godina nasoj djeci omoguceno da tokom ljeta borave na odmor na primorje.
Ne sumljamo da cete i ove godine, kao i ranije, u okviru Vaših mogucnosti, pomoci da djeca i omladina sa posebnim u našem NVU HELP osjete cari i ljepotu letovanja na mora.
Vec imamo prvog donatora za ovogodišnji boravak na moru. To je Safet-Sajo Kolašinac, koji je donirao za našu djecu 500 eura.
Vase donacije mozete uruciti direktno u prostorijama NVU HELP u Plavu, ili ih možete predati nekom od clanova redakcije web magazina Gusinje-Plav.com u New Yorku.
Srdacno,
Bela Medunjanin, predsjednica NVU HELP Plava
Obiljezavanje 18-to godisnjice stradanja civila u Kaluderskom Lazu u Rozajama   (18. april 2017)
U utorak, 18. aprila 2017 u 12:30h u mjestu Kaludjerski Laz, uz prisustvo porodica ubijenih, gradjana i medija, bice odiljezena 18-to godisnjica stradanja neduznih civila Albanske nacionalnosti koji su ubijeni 1999. godine.
Naime, u mjesecu aprilu prije 18 godina u mjestu Kaludjerski Laz na teritoriji rozajske opstine, ubijeno 6 neduznih civila starosti od 14 do 75 godina, nekoliko njih ranjeno, a ogromna vecina opljackana i prebijena od strane tadasnjih srpsko-crnogorskih vojnih formacija.
Djecak, Labinot Kastrati (na slici), jedan od nastradalih, postao je ikona ovog stravicnog dogadjaja.
Oni su bili stanovnici Kosova koji su preko planinskih prevoja u kolonama prema Rozajama, napustali svoja vjekovna ognjista, a progonila ih srpska vojska pod naredbom Slobodana Milosevica.
Ovaj slucaj i pored velikog broja sudjenja jos uvjek nije dobio svoj sudski epilog i jos uvjek niko nije procesuiran zbog ovih nedjela. Porodice ubijenih nece stati dok pravda i istina ne budu zadovoljene.
U ovom procesu ih zastupa Velja Muric, advokat iz Rozaja.
Ovaj dogadja je decidno opisan i zabiljezen u knjizi "Krvave staze", ciji je autor Ali Dacci, koji ujedno najavljuje da je u planu izgradnja spomen obiljezja u znak sjecanja na ovaj dogadjaj. (Rozaj Today)
Sjecanje na Cazima (Husa) Rdzepagic.  (17. april 2017)
Pola godine prodje,ali sjecanje na tvoju dobrotu, plemenitost i ljubav koju si nam pruzijo ne blijede. Zauvjek cemo ti biti zahvalni na tome. Ponosni smo sto smo tvoji i sto smo te imali. Neka ti dragi Allah podari lijep dzenet i vjecni rahmet. Amin ! Zauvjek ces biti u nasim srcima zapamcen kao dobar covjek brat otac i suprug.
Tvoji voljeni: supruga Nadzija, sinovi Hariz , Saud i Haljilj, kcerka: Suada, brat, sestre i unucad koji su ponosni sto si bijo i ostao nas voljeni Cazim. Mnogo nam nedostajes kao i tvoje sale i osmesi koji su krasili nase zivote. Allah da ti da dzenet. Amin.
 U povodu 25 godine Armije Republike BiH - 15. april 2017. god   (15. april 2017)
Sponzor priloga: Aljo Kobilić - New York

NJIMA U ČAST, A NAMA NA PONOS
Nestajala je plavsko-gusinjska mladost, daleko od svog rodnog kraja u svojoj novoj domovini Bosni i Hercegovini, gdje su se opredjelili da žive i rade, da njima i njihovoj djeci bude sigurnije, ljepše i bolje. A kada se nad Bosnom i Hercegovinom nadvila opasnost, stali su na branik svoje nove domovine ne žaleći ni svoje živote, ostajući kao vječni spomen koji će novim naraštajima pričati kako se treba boriti i živjeti za svoj narod, tradiciju, vjeru, kulturu, običaje...
Oni su bili da misle kako su htjeli, da sude o svemu slobodno i neograničeno, oni su bili smjeli da govore šta su htjeli i za mnoge od njih te riječi su bile isto što i njihova djela. Njih, 76 šehida - poginulih boraca, civilnih žrtava rata i nestalih Plavljana i Gusinjana ušli su u istoriju i legendu.... Neka im je veliki i vječni rahmet!

POGINULI I NESTALI U RATU 1992-1995
Prodajem imanje u selo Brezojevice, kraj Plava   (14. april 2017)
Prodajem imanje u selo Brezojevice, pored magistralnog puta, 3 km udaljeno od Plava sa lijeve strane prema Murini. Ukupna povrsina imanja je 2 hektra i 20 ari od cega je 75 ari livada uz magistralu.
Na imanju je dozvoljena gradnja. Voda struja i telefon. Cijena po dogovoru.
Kontakt osobe: Rajkovic Ilija, tel: 069-471-750 i Rajkovic Zeljko, tel: 069-612-680
Reakcija konzula Stamatovica: Mediji mi nanijeli veliku štetu, ciste savjesti cekam postupak (14. april 2017)
Generalni konzul Cne Gore u Njujorku Željko Stamatovic obratio se javnosti nakon vijesti da je Specijalno državno tužilaštvo podnijelo optužni prijedlog protiv njega zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj.
Stamatovic podvlaci da su javna glasila "postupila nekorektno objavljavljivanjem te šture informacije, bez navoda o kojem se, navodnom, krvicnom djelu radi i nanijela mi veliku štetu".
Stamatovic, koji je na tu funkciju postavljen u aprilu prošle godine, nakon što je Zoranu Jankovicu istekao mandat još navodi:
"Povodom ovog pitanja dao sam izjavu tokom 2016. da sam kao v.d. Generalnog direktora za konzularne poslove odobravao izdavanje viza bez prethodne saglasnosti policije, polazeci od zakonskih ovlašcenja i medunarodnih ugovora. Poznato je da je viza jedan od preduslova za ulazak u zemlju i da granicna policija odobrava ulazak licima na osnovu granicne provjere, bez obzira na to je li viza potrebna ili ne."
"Izražavam žaljenje što je vijest o ovom predmetu objavljena mimo profesionalnih standarda, bez navoda o kojem se, navodnom, krivicnom djelu radi, cime mi je nanesena velika profesionalna šteta, mojoj porodici, ali i Ministarstvu", kazao je Stamatovic.
"Uvjeren u ispravnost odluka koje sam donosio u skladu sa relevantnim propisima i medunarodnim ugovorima, ciste savjesti cekam sudski postupak", zakljucio ju ambasador Stamatovic. (Analitika)
Ništa od deklaracije o pomirenju Srba i Bošnjaka    (14. april 2017)
Rad na izradi kontroverzne deklaracije o pomirenju Srba i Bošnjaka je obustavljen i postoje velike šanse da taj dokument nikada ne bude javno objavljen, saznaje Pobjeda.
Više izvora Pobjede bliskih Demokratskom frontu saopštilo je da se na izradi dokumenta stalo nakon što nije održan najavljeni sastanak Muamera Zukorlica s liderima Demokratskog fronta u Beogradu, a koji je najavio bivši sandžacki muftija a sadašni poslanik u Skupštini Srbije.
SastanakZukorlic je sastanak sa liderima Fronta najavio pocetkom februara u izjavi za Pobjedu, ali do njega ipak nije došlo.
- Sastanak je bio planiran u Skupštini Srbije ali se ipak nije desio. Ocigledno je da se Zukorlic predomislio zbog pritiska srpskog državnog vrha, ali i vrlo male podrške izradi tog dokumenta medu bošnjackim intelektualcima na sjeveru Crne Gore, rekao je izvor Pobjede.
Kao osoba koja je ukljucena u rad na izradi Deklaracije u javnosti se pominjao i predsjednik opštine Plav Orhan Šahmanovic ali je medjutim on u izjavi za Pobjedu demantovao te navode.
- Nemam nikakve veze sa tom deklaracijom - rekao je kratko Šahmanovic.
Predsjednik opštine Plav je u januaru zajedno sa liderima DF-a Milanom Kneževicem i Andrijom Mandicem boravio u posjeti Ceceniji, gdje je prilikom susreta sa njihovim liderom Ramzanom Kadirovom, ipak bilo rijeci o izradi deklaracije.
Šahmanovic je prije nekoliko dana u izjavi za lokalnu Televiziju Sandžak saopštio da takve deklaracije nijesu potrebne. (Analitika)
Na ahiret je preselila Mujakovic Veska, rodj. Deljanin    (1937-2017)  (13. april 2017)
Dana 13. aprila 2017 godine u Olovo (BiH) preselila je na ahiret naša draga rahmetli Mujakovic Veska, rodj. Deljanin, u 80 godini zivota.
Dzenaza ce se obaviti 14. aprila 2017, posle dzuma namaza u Olovu, na mjesno mezarje Jasen.
Ozalosceni: suprug Nijaz, sin Admir, unuk Harun, brat Isak, i mnogobrojna rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
UNIVERSAL AGENCY CORP, vlasnika MISINA ŠABOTICA  (12. april 2017)
Kraj kalendarske godine znaci i obrada zavrsnih finansijskih racuna, kako za male biznise tako i za pojedince. Svi znamo da je to dosadan i stresan posao. Prepustite to nama.
Universal Agency Corp, vlasnika Misina Šabotica, vec dvije decenije se bavi uslugama knjigovodstva i racunovodstva.
Mozemo se pohvaliti da imamo veliki broj zadovoljnih klijenata kako sa uslugom tako i sa povratkom novca. Mi se maksimalno trudimo da vam obezbijedimo da sto vise svog novca dobijete nazad od drzave koji vam pripada. Isto tako da sto manje platite ako dugujete. Mi znamo da nijesmo jedini sto se bavi ovim uslugama, ali i znamo da smo najbolji:
- Povoljne cijene, - Profesionalna usluga, - Garantujemo nas rad, - Posjedujemo potrebne dozvole, - Sa vama smo do kraja
Kao sto neko rece;"Nas narod ima dobru praksu da kod Misina Šabotica radi taksu. On to radi brzo, tacno i povoljno, bice i ove godine novca za sve dovoljno."
REAGOVANJE: Povodom teksta objavljenog u dnevnom listu – Dnevne novine i elektronskim medijima i portalima CG   (12. april 2017)
Povod za moje obracanje javnosti Crne Gore jeste objavljivanje jednog sramnog, huškackog, narucenog i podosta glupog teksta od strane zamjenika glavnog i odgovornog urednika Dnevnih novina, sa kojim „nadaleko poznati i svjetski priznati bard novinarstva Goran Popovic“, po nalogu prepoznatljive agencija i nalogodavca iz politicke partije koja jedina ima interes od ovakvih antologijskih novinarskih analiza, pokušava blatiti ljude o kojima zapravo ništa ne zna a radi ispunjavanja necijih naloga i sticanja sitnih privilegija.

Dnevne novine su u tekstu izuzetno provokativnog naslova „Što to cine disidenti Bošnjacke stranke-ORHAN I ADNAN DŽOKERI CETNICKOG VOJVODE“ su još jedanput pokušale sa ovakvom naslovnom stranom, prateci njihove novinarske idole dnevne listove Informer i Kurir uz nezamislivi stepen neprofesionalnosti, iznijetih neistina, mržnje da ispolje ociglednu želju da se nanese šteta prije svega Bošnjackoj stranci a i narodu koju ova partija predstavlja.

Svi navodi i podaci iz teksta koji je objavljen u ovom listu su u cjelosti zlonamjerni i kreirani samo zbog toga da bi se unosila smutnja u CG i kako bi se po necijem nalogu crnogorska javnost, bošnjacki narod i Bošnjacka stranka trebali plašiti od Orhana Šahmanovica i Adnana Muhovica... nastavak teksta
Sanel Zilkic pusten na slobodu   (11. april 2017)
Kako nezvanicno saznaje nasa redakcija, nas sugradjanin SANEL ZILKIC je pusten na slobodu, nakon sto je prosle sedmice bio uhapsen od strane Imigracionih vlasti .
Peticija koju je potpisalo preko 800 nasih sugradjanja i prijatelja Sanela Zilkica i koja je kreirana radi njegovog oslobadjanja, urodila je plodom.
Ista je bila upucenja na sljedece adrese:
U.S. Immigration & Customs Enforcement
President of the United States
STATE SENATOR OF NEW YORK
Senator Charles Schumer, GovernorAndrew Cuomo
United States Supreme Court
Kirsten Gillibrand, Catharine Young, Eliot Engel
Representative:Carolyn Maloney
State Senator: John Flanagan
Svima koji su ucestvovali u kreiranju peticije, a time i u oslobadjanju Sanela Zilkica, u njegovo ime i njegove porodice najiskrenije HVALA! (Gusinje Plav Press)
Prodaje se plac u Gusinju (11. april 2017)
Prodaje se plac u Gusinju, povrsine 10 ari. Plac se nalazi u Carigradskoj ulici, na vrlo povoljnoj lokaciji u blizini carsije. Plac sadrzi dozvolu za izgradnju kuce, kao i prikljucke za struju, vodu, telefon i komunalije.
Cijena placa po dogovoru. Plac je moguce podijeliti na dva dijela.
Za vise informacija kontaktirajte 0031685551744 - ima Viber.

Ifeta Radončić izabrana za novog predsjednika Skupštine grada Novi Pazar   (11. april 2017)
Na jucerašnjoj sjednici Skupštine grada Novog Pazara za novog predsjednika Skupštine izabrana je
Ifeta Radončić, dipl. ekonomista, clan Glavnog odbora SDA Sandžaka.
Do sada ona je obavljala duznosti pomoćnika direktora KORNRP i načelnika uprave za naplatu javnih prihoda u opstini Novi Pazar.
Inace, Ifeta Radončić je supruga doktora Dzevata (Sadrije) Radončić, porijeklom iz Gusinja, koji sada zivi i radi u Novom Pazaru.
Na istoj sjednici iz redova SDA Sandžaka za clanove gradskog vijeca izabrani su Esad Fazlic, master elektrotehnike i Esmir Muratovic, diplomirani menadžer.
U skladu sa potpisanom Deklaracijom o strateškom partnerstvu izmedu SDA Sandžaka i SDP-a, jucerašnje kadrovske promjene, su konkretni koraci u stvaranju okolnosti za uspostavljanje politicke stabilnosti i pozitivne politicke klime u Novom Pazaru. (Gusinje Plav Press)
"Nemojte deportovati našeg oca Sanela Zilkić, mi smo 3 male djevočice i on nam je potreban za naše živote"   (11. april 2017)
My name is Sanela Zilkic I am 7 years old, I am writing this letter in hopes that somebody can help me and my 2 little sisters and our Mommy who doesn't stop crying since they took our Daddy a week ago. Our Daddy Sanel Zilkic was taken by ICE Immigration & Customs Agents, he is the greatest father in the world who worked very hard to provide for us and make sure we have the best life in the greatest country on earth. We are all devastated not knowing where our daddy is and will they Deport him back to Montenegro, we are constantly crying and looking through windows if Daddy would come home soon, will we get to Hug him and tell him again that he means everything to us. I am begging whoever can help us and allow our daddy to come home he is not a Criminal he is a Law Abiding citizen who works hard for his 3 little girls that need him now more than ever I would like to ask all of you if you could PLEASE sign this Petition and help us get our father home where he belongs.
Our father is currently in Bergen County Jail 2015 Located: 160 South River st Hackensak NJ 07601 inmate # 071761229 Tel # 201.336.3500
POTPIŠITE PETICIJU ZA SANELA ZILKIĆ
SMARTTAX SOLUTIONS, INC - vl. Mirsad Mehremic   (10. april 2017)
Ukoliko ste zbunjeni i neodlucni ko ce ispuniti vasu "Income Tax"-u zasigurno niste sami. Ispravna strategija planiranja, placanje i sam obracun poreza je jedan od kljuceva vaseg finansijskog uspjeha.
Najveci dio mog zivota sam posvetio racunovodstvu i porezima i za sve ove godine sam naucio cisto, diskretno i efikasno balansirati zelje klijenata i zahtjeve federalnih i lokalnih vlasti.
Bilo da ste na pocetku vaseg radnog vijeka ili raspolazete komliciranom activom, investmentom ili ste u specificnoj situaciji uz najnize troskove imam najbolja rjesenja za vase potrebe.
Uz sve ovo, mozda je vrijeme da pocnete i vas vlastiti "business". Sve konsultacije oko otvaranja firme, dodatnih registracija i osiguranja su besplatne.
Za sve infromacije obratite se na telefon 917-602-3267 ili me posjetite na adresi 41-01 Broadway Astoria, NY 11103.
Na ahiret je preselila Derviševic Bejta, rodj. Mujovic   (1936 - 2017)  (9. april 2017)
U subotu, 8. aprila u New Jersey je u svojoj 81. godini na ahiret preselila Dervisevic Bejta, rodj. Mujovic. Zdravo glava se odrzava u nedelju, 9. aprila, od 3 sata poslije podne u Bošnjackoj kuci pored Ali-pasine džamije u Astoriji.
Dženaza namaz ce se klanjati u ponedeljak, 10. aprila u 9. sati izjutra nakon cega ce se obaviti dženaza na Balkan Muslim Cemetery u Monticello.
Ožalošceni: sinovi Ekrem i Rusto, kcerke Sabaheta, Djulja i Sofija, brat Iso, zetovi snahe unucad i mnogobrojna rodbina Dervisevic i Mujovic.
Sjećanje na Bahriju J. Vukelj, rodj. Markišić   (8. april 2016 - 8. april 2017)  (8. april 2017)
Godina prodje, ali sjećanje na tvoju dobrotu, plemenitost i ljubav koju si nam pružila ne blijede. Zauvijek ćemo ti biti zahvalni na tome.
Ponosni smo što smo tvoji i što smo te imali.
Neka ti dragi Allah podari lijep dženet i vječni rahmet. Amin!
Tvoji najmiliji: suprug Julje, sinovi Mirsad, Mirza i Meldin, kćerke: Mersina i Mirela zetovi snahe i unučad.
Na ahiret je preselio Dževat (Junuzov) Cecunjanin   (1962-2017)  (8 april 2017)
Inna Lillahi ve inna ilejhi radžiun (Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo)
Dana 7. aprila na ahiret je preselio Dževat (Junuzov) Cecunjanin u 55 godini života.
Ožalošceni brastvo Cecunjanin i ostala rodbina i prijatelji.
Zdravoglava ce se primat u subotu 8 aprila na 595 Franklin ave Hartford CT 06114, u Bosnian - American islamic centar od 2pm do 12am.
Dženaza ce se insaAllah klanjati na istoj adresi u nedelju 9. aprila u 10 am. Dženaza (ukop) ce se naknado obaviti na Balkan cemetary u Monticello.
OSNIVANJE UDRUZENJA PLAVLJANA I GUSINJANA U SVEDSKOJ I ODRZAVANJE ZABAVNE VECERI    (7. april 2017)
Ekskluzivna vijest iz Svedske:
OSNIVANJE UDRUZENJA PLAVLJANA I GUSINJANA U SVEDSKOJ I ODRZAVANJE ZABAVNE VECERI
Subota, 29 april 2017 godine - restoran Checkpoint, Astorp kod Helsingborga
OSNIVACKA SKUPSTINA zavicajnog udruzenja Plavljana i Gusinjana u Svedskoj odrzace ce se u subotu, 29 aprila 2017 godine u 18.00 sati a ZABAVNO VECE odmah poslije toga sa pocetkom u 19.30 casova. Sve nas ce zabavljati popularni AMKO-BEND.
Cijena ulaza po osobi je 250 kruna - sa vecerom. Za djecu do 7 godina je besplatno.
Pozivamo sve nase zemljake iz cijele Svedske i sire da se odazovu ovom skupu kako bismo formirali svima nama potrebno udruzenjei naravno dobro se zabavili. Pozeljno bi bilo da se mjesta unaprijed i na vrijeme rezervisu.
Adresa odrzavanja je:
Restoran"Unique-Events" (Checkpoint)
Turistgatan 5, 26539 Astorp

Inicijativni odbor za osnivanje udruzenja:
Damjanovic Izet, Kastrat Husnija, Sehovic Senad, Omeragic Abaz,Kandic Ramo,Radoncic Refko, Krcic Sucko, Music Husko-Hulja.
Za sve informacije i rezervacije obratite se na telefone.
Kastrat Husnija, Perstorp - tel.nr: 0765606717
Kandic Ramo, Helsingborg - tel.nr: 0704899915
Krcic Sucko,Varberg - tel.nr: 0766 33 6022
Music Husko-Hulja, Norrkoping - tel.nr: 0704656106
Radoncic Refko, Halmstad - tel.nr: 0703588699
Omeragic Abaz Helsingborg, - tel.nr: 0762277614
Za udruzenje EURO Gusinje novih $450 donacija   (7. april 2017)
Od finansijeske sluzbe udruzenja EURO Gusinje dobili smo spisak lica koji su donirali novac u iznosu od $450.
Rijec je o sljedecim osobama:
- Šujak Ismet $100 (na slici)
- Šabović Izet $200
- Čekić Omera Haljko sa djecom $100
- Vesho Desigh Construction $50

Kompletan spisak donatora za ovo udruzenje u 2017. godini mozete pogledati ako kliknete na ovaj link

Svi koji zele da podrze projekte ovog udruzenja koji se realizuju u zavicaju i dijaspori, mogu da se obrate nekom od clanova Upravnog odbora i doniraju novcana sredstva. (Gusinje Plav Press)
Irfan Canovic, daidža tragicno stradale Dine Kadribašic: Novcana pomoc nije potrebna familiji, sva sredstva ce biti usmjerena u fondaciju koja ce nositi Dinino ime   (7. april 2017)
Irfan Canovic, daidža tragicno stradale djevojcice Dine Kadribašic, kazao je da je porodica jucer saznala za akciju pomoci koju su pokrenule kolege i koleginice Dinine majke. On je istakao da porodici Kadribašic nije potrebna nikakva finansijska pomoc. “Radnici salona u kojem radi moja sestra pokrenuli su akciju bez našeg znanja. U ovim teškim momentima, kada preživljavamo najteže trenutke u životu, potrebna nam je iskljucivo moralna pomoc i utjeha koliko je to moguce. Sav novac koji bude uplacen usmjericemo u fondaciju koja ce nositi Dinino ime. Cilj te fondacije bice da pomaže iskljucivo djeci. Naša mala Dina je voljela da pomaže ljudima, i mi cemo u znak sjecanja i ljubavi prema njoj nastojati da kroz fondaciju pomognemo onima kojima je pomoc potrebna”, kazao je za Portal Revije Fokus Canovic.
Portal Revije Fokus jucer je objavio vijest da su zaposleni u Shear Bliss frizerskom salonu u Njujorku, u kojem radi majka stradale djevojcice, osnovali su fond za novcanu pomoc porodici.
“Želeli bismo da izrazimo najdublje saucešce i osnovali smo ovaj fond da pomognemo porodici u žalosti”, pisalo je u saopštenju kolega i koleginica objavljenom na sajtu gofundme.com/dinakadribasic13.
Oni za Dininu majku Elviru kažu da je njihov “najdraži prijatelj, najsladi saradnik, nevjerovatna žena i majka dvoje djece”.
“Srce svakog roditelja koji prolazi kroz ovakve stvari je slomljeno. Porodica se nada pokretanju kampanje u znak sjecanja na Dinu, kojom bi ukazali na opasnost od neopreznog iskakanja na prugu. Cijenimo sve koji doniraju novac. Hvala svima i Bog vas blagoslovio”, napisala je Lana Kurayeva, Elvirina koleginica.
Akcija je pokrenuta prekjuce, a u medjuvremenu je sakupljeno 23.458 dolara.
U medjuvremenu, tekst na tom sajtu je promijenjen.
Podsjetimo, trinaestogodišnja Dina Kadribašic poginula je 2. aprila kada je na nju naletio voz dok je pokušavala da dohvati mobilni telefon koji joj je bio ispao na šine. (Revija Fokus)
Osmanovic Kumrija, rodj. Omeragic   (1954-2017)  (7 april 2017)
U New Yorku je jucer, 6-tog aprila na ahiret preselila Osmanovic Kumrija, rodj. Omeragic, u 63-oj godini zivota.
Hajtar se odrzava danas, u petak, 7. aprila u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji od 10 sati izjutra.
Dzenaza namaz ce se klanjati u subotu, 8-og aprila u 8:30 ujutro, nakon cega ce se obaviti dzenaza na Washington Memoral Cemetery na Long Islandu.
Ozalosceni: suprug Husein, sin Almir, kcerka Alma, braca Hiljmo i Zuvdija, sestre Hidajeta, Hurka i Mazija, snaha Belma i ostala rodbina.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Na ahiret je preselio Bekteševic (Mustafe) Rafet   (1967-2017)  (6. april 2017)
U Ljubljani (Slovenija) danas je na ahiret je preselio Bekteševic (Mustafe) Rafet u 50-toj godini života, ostaviši nas, da za njime vjecito tugujemo. Dženaza ce se obaviti u subotu u 14.00 h na Žalama u Ljubljani.
Ožalošceni: majka Zuma, supruga Esma, sin Anel, kcerke Ineta i Mirela,brat Halim, sestre Kumra i Selima sa porodicama.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Tema dana - Intervju sa Orhanom Šahmanovicem   (5. april 2017)
Sjecanje na Hajriju-Vaku (Hakije) Hot, rodj. Cekic     (2016-2017)    (5. april 2017)
Duga je godina za nama. Bila si ukras naše porodice. Bila si voljena hanuma i požrtvovana majka. Naš topli dom bez tebe nije isti, ali nas razveseli poneka tvoja slika na zidu, dje si nam srecna i nasmijana.
Tvoj osmjeh sa slika daje snagu i krasi nas topli dom dok su nasa srca prazna bez tebe, tvoje ljubavi, topline i ponosa, koji smo s tobom imali.
Živimo zivot bez jer je to bila Allahova volja. Živjet cemo zivotom bez tebe, nase duse ce naci mir kad dodjemo kod tebe, ali cemo sacekat nase vrijeme. Volimo te nasa voljena.
Tvoji: suprug Hakija, sinovi: Omer i Armin, i snaha Melisa Hot
Na ahiret je preselio Hamdija (Zaja) Jasavić    (1933-2017)  (4. april 2017)
U Plavu je danas, 04. aprila 2017 na ahiret preselio Hamdija (Zaja] Jasavić u 84.godini zivota.
Dzenaza ce se obaviti u srijedu, 5. aprila u 15 sati na groblju Jasavica u Malom selu (Plav).
Ozalosceni: supruga Iljka, sinovi Ismet i Rusko, kćerke: Senada, Nermina, Sanija, Sofija i Sanela, i mnogobrojna unucad, rodbina i prijatelji.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Izabran novi upravni odbor Plavsko-Gusinjskog Merhameta iz Njemacke   (4. april 2017)
Dragi clanovi i prijatelji Plavsko-Gusinjskog Merhameta iz Njemacke,
Zelimo da vas obavijestimo da je dana 01.04.2017 u Dornburgu održana godišnja izborna skupština na kojoj je izabran novi upravni odbor. Funkciju predsjednika ce obavljati Selimanjin Beka, covijek koji je u više navrata bio na celu ove naše organizacije.
Potpresjednik ce biti Mulic Zuvdija, dok ce funkciju sekretara obavljati dva clana, Mehmedovic Musa i Cekic Eldin.
Za blagajnika je izabran Cirikovic Smajlje, a njegov zamjenik ce biti Muminovic Elvir.
U kontrolnoj komisiji ce biti Radoncic Zuvdija, Jahdadic Šucurija i Jarovic Sulejman.
Ovom prilikom bih se isto zahvalili starom upravnom odboru na celu sa predsjednikom Esadom Hadzimušovicem na odlicnom radu i zalaganju u protekle dvije godine.
Mehmedovic Musa, sekretar
Na ahiret je preselila Kadribašić Dina    (2003-2017)  (3. april 2017)
Sa dubokim zaljenjem obavestavamo Vas da je juce, 2. aprila 2017, u New Yorku tragicno, u saobracajnoj nesreci preselila na ahiret trinaestogodisnja Dina Kadribašić, od oca Mersida i majke Elvire Kadribašić, rodjene Canović.
Zdravoglava se odrzava danas, u ponedeljak, 3. april, od 3 pm u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji. Dzenaza namaz ce se klanjati u utorak, 4. aprila u 9am, nakon cega ce se obaviti dzenaza na Long Island Washington mezarju.
Ozalosceni: otac Mersid, majka Elvira, brat Benjamin, bratstva Kadribašić i Canović.
Druga redovna sjednica SO Gusinje u 2017, odrzana 30.03.2017. - Drugi dio    (2. april 2017)
Druga redovna sjednica SO Gusinje u 2017, odrzana 30.03.2017. - Prvi dio    (31. mart 2017)
Zuvdiji Hodžiću večeras uručuju nagradu Miroslavljevo jevandjelje    (31. mart 2017)
Državna nagrada Miroslavljevo jevandjeIje za 2016. godinu bice urucena književniku Zuvdiji Hodžicu veceras u 18 sati, u Kuci Rista Ratkovica u Bijelom Polju. Nagradu ce laureatu uruciti ministar kulture Janko Ljumovic.
Žiri za dodjelu državne nagrade Miroslavljevo jevandelje, na sjednici održanoj 1. februara ove godine, odlucio je da se nagrada za 2016. godinu dodijeli književniku i istaknutom kulturnom stvaraocu Zuvdiji Hodžicu, za roman ,,Svi moji“ koji je objavljen prošle godine u izdanju OKF Cetinje.
Žiri je odlucivao u sastavu: Mladen Lompar, predsjednik i clanovi Milorad Popovic, Jovanka Vukanovic, Živko Andrijaševic i Bogic Rakocevic. U obrazloženju žirija navodi se da nagradeni roman ,,Svi moji“ pokazuje da je književnost zapravo zbir fragmenata iz života.
“Hodžicev narativni opseg je širok i obuhvata period njegovih predaka, mladalacke dane, one podatke iz životnog okružja što u sebi nose neku misteriju i konkurišu životnim cinjenicama, zatim preispitivanje sebe i vremena u kojem živi, nizanje sažetih cinjenica i detalja iz stvarnosti s povremenim oslanjanjem na maštu”, kaže se u obrazloženju žirija. (CdM)
Novac prikupljen u Holandiji urucen Alisi Salic    (31. mart 2017)
Zelimo da obavijestimo nasu dijasporu u Holandiji da smo ukupnu donaciju od € 2360, - koja je prikupljena za akciju “apel za pomoc Alisi Salic” predali u Podgorici gospodjici Alisi Salic.
Jos jednom zbog javnosti i azurnosti objavljujemo konacan spisak donatora.

U ime organizacionog odbora zelimo da svima koji su donirali i prikljucili se akciji “Apelu za pomoc Alisi Salic” najiskrenije zahvalimo.
Posebnu zahvalnost zelimo da uputimo cijenjenoj web stranici “Gusinje-Plav.com” koja je i ovaj put dokazala svu svrsishodnost njenoga postojanja.
Hvala!
Tafilj Markovic
Nevzet Purisic
Anes Kacamakovic
Amir Reko, kapetan koji je spasio 52 Srba: "Tri dana prije ubili su sve moje, ja nisam htio..."   (30. mart 2017)
Amir Reko, je kapetan koji 25. juna 1992 godine u okplini Goražda spasio 52 Srba. Tri dana prije toga, 22. juna 1992. godine četnici su mu ubili (žive spalili) majku, djeda i jos 5 članova uže porodice. Ipak, Amir nije htio da sveti ...

Na ahiret je preselio Rifat M. Gruda  (1944-2017)  (30. mart 2017)
U Gusinju je danas na ahiret preselio Rifat M. Gruda, u 73. godini zivota. Dzenaza ce se obaviti sjutra, u petak, 31. marta u 14 casova na mezarju u Gusinju
Rifat Gruda je bio dugogodisnji dopisnik lista Pobjeda, koji je prenosio aktuelna dogadjanja iz Plava i Gusinja. Vazio je za jednog od najpoznatijih novinara u zavicaju, te otuda i nadimak koji je imao - "Prvo pero zavicaja".
Ozalosceni: braca Skender i Enver, i sestra Sadeta-Sada.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo
Damir Šehović: Engleski jezik biće obavezan i u vrtićima   (29. mart 2017)
Ministarstvo prosvjete sprovodi reformu obrazovanja kroz izmjenu sistemskih zakona, u okviru koje ce u oblast predškolskog obrazovanja engleski jezik biti uveden kao obavezni, saopštio je resorni ministar, Damir Šehovic.
On je najavio da ce nova rješenja sistemskih zakona biti dostupna javnosti narednih dana.
"Ministarstvo je prepoznalo i potrebu kreiranja posebnog fonda za talentovane ucenike i studente koji ce doprinijeti promovisanju i finansiranju najboljih ucenika i studenata i njihovih nastavnika", saopštio je Šehovic.
On je danas izrazio zadovoljstvo zbog ucešca Ministarstva u organizaciji Sajma Dani karijere, u okviru koga se promoviše srednje strucno obrazovanje.
Šehovic je, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, rekao da je na Sajmu predstavljeno deset škola iz Podgorice, Bara i Cetinja kako bi se osnovcima ukazalo na prednosti srednjeg strucnog obrazovanja. (Analitika)
Dina Nikočević, rodj. Medunjanin - Zvanični model kompanije SEPHORA   (29. mart 2017)
Dina Nikočević (rodj. Medunjanin), zvanični model kompanije SEPHORA. Više od 150 hiljada pregleda

Turska: Šahmanovic sa Erdoganom na promociji AKP partije   (28. mart 2017)
Predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanovic sastao se sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom tokom promocije vladajuce stranke u Istanbulu.
Šahmanovic je na Facebook nalogu objavio slike sa zvanicnicima AKP partije, tokom skupa na kojem je promovisan referendum o uvodenju predsjednickog sistema u Turskoj, pišu “Vijesti”.
“Susret je bio kratak na marginama skupa. Dogovoreno je da se sretnemo poslije referenduma i govorimo o zajednickim projektima”, kazao je jedan od sagovornika “Vijesti” iz BS.
Šahmanovic je pocetkom godine, sa delegacijom Demokratskog fronta, boravio u službenoj posjeti predsjedniku Cecenije Ramzanu Kadirovu. (Revija Fokus)
Albanija otvorila arhivu tajne policije Envera Hodže   (27. mart 2017)
Više od 25 godina nakon pada komunizma, albanska vlada je otvorila arhivu bivše tajne policije Sigurimi, radi "uspostavljanja mira na albanskoj politickoj sceni", na kojoj su optužbe za saradnju sa tom policijom, cesto bez ikakvih dokaza, vrlo efikasno oružje diskreditacije. U arhivu "zloglasne tajne policije" nalaze se milioni stranica dokumenata i na desetine hiljada dosijea.
Kako navode mediji, "ostavština dikature Envera Hodže", koji je cetiri decenije, do smrti 1985. godine, vladao Albanijom, "i dalje truje albansku politiku".
"Trebalo bi iskoreniti zlo koje i dalje truje albansko društvo. Kao uklanjanje apscesa – bolna, ali neizbježna hirurška operacija", ocenjuje albanski pisac Ismail Kadare.
Za vrijeme Hodžine vladavine, više od 100.000 ljudi završilo je u radnim logorima, 20.000 u zatvorima, a oko 6.000 ih je ubijeno ili je nestalo.
U decembru 2016. godine osnovano je nezavisno tijelo zaduženo da kroz arhivu vodi one koji žele da istraže neciju sudbinu. Tijelo je takodje ovlašceno za izdavanje "potvrda o nesaradnji" s komunistickim režimom, što je danas uslov za bilo koju javnu dužnost.
Ipak, dokazi o saradnji sa Sigurimijem su vrlo rijetki – u 26 godina od pada komunizma, samo su dvojica politicara javno priznala saradnju sa Sigurimijem, a pojedini politicari s nižih pozicija diskretno su se povukli iz javnog života, pošto se protiv njih povela kampanja tog tipa. Medjutim, uprkos otvaranju arhiva Sigurimija, mnoga ce pitanja vjerovatno ostati bez odgovora.
"Mnogo dokumenata je uništeno u tranziciji, ali i poslije nje", rekao je bivši direktor arhiva Ministarstva unutrašnjih poslova Kastriot Derviši. Dodao je da istinu nece biti lako ustanoviti, ali da je važno do nje doci kako bi se otkrili svi apekti, smatra on, jednog od najrepresivnijih režima 20. vijeka. (Analitika)
Plavski i rožajski srednjoškolci obilježili Svjetski dan poezije   (27. mart 2017)
Pise: prof. Senada Ðeševic - Plav
Povodom „Svjetskog dana poezije“, 21. 03. 2017. pod sloganom "Poezija nema granice", clanovi literarne sekcije, (nih 25) iz Gimnazije "30 septembar“ iz Rožaja sa Mirsadaom Bibic Šabotic, profesoricom maternjeg jezika, su uzvratili posjetu clanovima literarne sekcije (njih 28) iz JU SMŠ "Beco Bašic"-Plav, ciji je rukovodilac Senada Ðeševic, prof. maternjeg jezika. Napomenula bih da su prošle godine clanovi literarne sekcije iz Plava posjetili clanove literararne sekcije iz Rožaja povodom „Svjetskog dana knjige i autorskih prava“.
Cilj posjete je bio da se nastavi medjuopštinska saradnja kroz upoznavanje i povezivanje ucenika putem pisane rijeci, razmjenu iskustava, kroz sticanje novih znanja, vještina, novih poznanstava i prijatelja.
Nakon obilaska škole u Centru za ucenje prisutnima se obratio pomocnik direktora škole gospodin Ranko Bojovic, a profesorica Senada ih je upoznala sa istorijatom škole. Zatim se prisutnima obratila Mirsada Bibic Šabotic koja je pohvalno govorila o plavskoj školi.
Ucenica iz Rožaja Azra Sutovic kroz video prezentaciju predstavila je rad sekcije u svojoj školi, doksu ucenici: Muhamed Hasovic, Eldin Šutkovic, Kanita Šabotic i Elma Hajdarpašic se predstavili igrokazom, a Amina Kuc i Dženan Kujevic recitacijama, koje je pratio ucenik Ensar Dedeic na gitari... nastavak teksta
Ispitace kako su otvorene sporne vjerske škole    (27. mart 2017)
Ispitace kako su otvorene sporne vjerske škole Mješovita komisija na jucerašnjoj sjednici, nakon javnog upozorenja reisa Rifata Fejzica da u Crnoj Gori nesmetano rade ilegalne vjerske škole, odlucila je da istraži taj slucaj i prvo ispita da li su nadležne ustanove dobijale zahtjev za otvaranje škola od nekih drugih država ili vjerskih zajednica Na sjednici su, kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, predstavnici Islamske zajednice opet ukazali na sumnju da postoje nelegalne srednje vjerske škole na sjeveru države zbog cega su pozvali još jednom da se utvrdi kako su one otvorene i kako im je dozvoljeno da djeluju u Crnoj Gori.
- Clanovi/ice komisije su saglasni da je potrebno intenzivirati rješavanje problematike koju je Islamska zajednica u Crnoj Gori u nekoliko navrata pokušavala da osvijetli, a tice se vjerskih škola koje, prema njihovim saznanjima, rade bez dozvole – navedeno je u saopštenju.
Iz ovog resora su istakli da Medresa ,,Mehmed Fatih“ je jedina vjerska škola u Crnoj Gori koja izvodi javno važeci obrazovni program, a dogovoreno je da se intenziviraju aktivnosti da i formalno dobije licencu kako bi se brže i uspješnije rješavala postojeca i prevenirala buduca sporna pitanja. Reis Fejzic je nedavno u intervjuu za Pobjedu porucio da se mora utvrditi da li su i kako „registrovani“ djecji vrtici i škole Casnoga Kurana, ženska Medresa i razne druge paravjerske parainstitucije i paraorganizacije. Islamska zajednica, kako je rekao, cini ono što je u njenoj moci i jasno upozorava na štetnost djelovanja Muftijstva sandžackog. I ombudsman Šucko Bakovic nedavno je formirao predmet o spornim vjerskim školama. Mješovitom komisijom kopredsjedavaju ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka i sekretar Islamske zajednice u Crnoj Gori Fuad Cekic.
Ucenici JU SMS "Beco Basic" - Plav posjetili i donirali porodici rah. Hajra Redzematovica    (24. mart 2017)
Danas su ucenici JU SMS "Beco Basic" - Plav posjetili porodicu nedavno preminulog rahmetli Redzematovic Hajra, donirajuci im 150 eura. Naglasila bih da je od urucenog novca 100 eura donirao nas sugradjanin koji je zelio da ostane anoniman, dok je ostatak novca 50 eura donirala profesorica Senada zajedno sa ucenicima iz odjeljenja IV-1 i IV -2.
Ovom prilikom se zahvaljujemo donatoru, kao i ucenicima, koji su solidarisuci se i ovaj put pokazali humanost kao jednu od najvrijednijih ljudskih osobina, a porodici rahmetljije sabur i napredak u ostatku.
Za web magazin Gusinje-Plav.com iz Plava - Sena Djesevic.
Na ahiret je preselio Ljucević (Sejda) Zećir    (1943-2017)   (24. mart 2017)
U New Yorku je 20. marta na ahiret preselijo Ljucević Sejda Zećir u 74-toj godini zivota.
Dženaza će se obaviti u subotu, 25. marta 2017. u Sarajevu, u 13:30 na mezarju Grlića Brdo Sedrenik. Tehvod će se proučiti istog dana u stanu u Blažuju, ul. Mali Kiseljak br. 17.
Ožalošćeni: supruga Bahta, sin Muamer, kćerka Mersiha, snaha Enisa, braća Redžo i Braho, sestre Kima, Idajeta i Djulja, zet Elvis, bratanići, bratanične, sestričići i sestrične, unučad i mnogobrojna rodnina i prijatelji.
Zbog Orhana Šahmanovica ponovo Rusija kritikuje crnogorsku vlast    (23. mart 2017)
Portparolka Ministartva vanjskih poslova Rusije, Marija Zaharova kritikovala je crnogorske vlasti zbog kako je navela politickog linca gradonacelnika Plava, Organa Šahmanovica, koji je nedavno posjetio rusku republiku Čečeniju, kojom vlada kontroverzni Ramzan Kadirov, blizak Kremlju. Tom prilikom je pokrenuta incijativa o bratimljenju Plava i Groznog.
"Dobili smo informaciju o presudi koju je izrekao Vrhovni sud u Podgorici gradonacelniku opštine Plav, koji je clan Bošnjacke stranke. Po našem mišljenju slucaj protiv Šahmanovica još jedna je demonstracija da je Crna Gora daleko od pravde i da je njena priroda selektivna i više instrumntalizovana za politicki rat protiv disidenata, umjesto da se bore protiv korupcije i kriminala" porucila je Zaharova dodajuci:
"Loša praksa politickih progona i politickog linca Crnogoraca koji zagovaraju, medu ostalim, bliskije veze sa Rusijom je zaprepašcujuca" kaže ona, prenosi Radio Slobodna Evropa.
Orhan Šahmanovic, predsjednik Opštine Plav, osuden je 13. marta u Višem sudu u Podgorici na godinu zatvora jer je nezakonito investitore oslobodio placanja uredenja gradevinskog zemljišta.
Prema navodima optužnice, Šahmanovic je zajedno sa kolegama Ðonbalaj Tahirom (54) i Jovanom Loncarevicem (38) pocetkom aprila 2014. godine zloupotrijebio položaj i oštetio opštinu za 11.952,68 eura, te pribavio korist privatnim investitorima Sandru i Šaban Mehaju.
Ðonbalaj je osuden na deset, a Loncarevic na osam mjeseci zatvora.
Šahmanovic je na sudenju izjavio je da je specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv njega iz politickih motiva. (Analitika)
Rasim Feratovic o najpoznatijoj mušteriji: Rokfelera sam posljednji put vidio prije pola godine, bio je bolestan    (23. mart 2017)
Rasim Rosi Feratovic, krojac iz Gusinja koji u Njujorku oblaci brojne poznate licnosti, posljednje odijelo Dejvidu Rokfeleru sašio je prije pola godine. Tada ga je vidio posljednji put.
“Primijetio sam da je bio bolestan. Nije bio pricljiv kao ranije. Volio je da prica o svojoj porodici, a interesovala ga je i Jugoslavija”, ispricao je za Portal Revije Fokus Feratovic. Poznatom milijarderu Feratovic je skrojio 18 odijela, a nekoliko starih mu je prepravio.
“Žao mi je Dejvida Rokfelera. Bio je dobar covjek, veliki humanista. Ne želim da komentarišem neke teorije zavjere i slicno. Mogu da pricam samo o onome što znam”, kazao je Feratovic.
Prisjetio se kada je dobio poziv od Rokfelerove sekretarice, koja je za svog poslodavca tražila krojaca na Menhetnu sa pet zvjezdica. Uskoro se na vratima pojavio i poznati bankar.
Feratovic, zanatlija sa dugogodišnjim iskustvom, znao je da ce zadovoljiti Rokfelerove kriterijume. Poslije dvije probe, Dejvid Rokfeler je došao da preuzme odijelo.
“Rekao mi je: ‘Nikada do sada nijesam obukao odijelo koje je sašiveno iz prve’! Svidjelo mu se kako radim i kako mu stoji odijelo”, ispricao je ranije Feratovic za Portal Revije Fokus.
Od tada je Rokfeler postao njegova redovna mušterija.
Dejvid Rokfeler umro je prekjuce u 101. godini života. Imao je sedam transplantacija srca zbog cega je bio meta kritika u javnosti jer je, navodno, htio da živi 200 godina. Sa druge strane, bio je poznati filantrop. Bavio se dobrotvornim radom, zbog kog je dobio i najvece americko priznanje za civile - Predsjednicki orden slobode 1998. godine. (Revija Fokus)
NABC honors skidmore's Aldin Medunjanin    (22. mart 2017)
KANSAS CITY, Mo. – The postseason awards continue for both senior guard Aldin Medunjanin (son Kemal and Esma Medunjanin) and sophomore guard Edvinas Rupkus of the Skidmore College men's basketball team. Both student-athletes were named to the 2017 National Association of Basketball Coaches (NABC) Coaches' Division III All-East District team, the organization announced on Wednesday. Medunjanin was named to the first team, while Rupkus earned second team honors.
Aldin Medunjanin earns NABC All-District honors for the second time in his career, having earned a first team honor in 2014-15. The Liberty League's Player of the Year for 2016-17, the senior co-captain capped off an incredible comeback season for the Thoroughbreds, starting in all 28 games after missing most of last season due to injury. Medunjanin led the Liberty League in assists (5.7) and was second among all Thoroughbreds in scoring (15.8). He sports one of the nation's best assist-to-turnover ratios at 2.27.
Medunjanin wraps up his Skidmore career as the all-time leader in assists (552) and is second all-time in career points (1,684). He is also the Liberty League's first two-time Player of the Year award winner after winning the honors in the 2014-15 season and has been named to the d3hoops.com All-East Region team twice. (Skidmoreathletics)
Izet B. Derviševic prikupio novih $1,300 za porodicu rahmetli Hajra (Redzova) Redzematovic. Ukupno $3,750.00    (21. mart 2017)
Nakon sto smo prije tri dana objavili apel za pomoc porodici rahmetli Hajra (Redzova) Redzematovic iz Plava, kontaktirao nas je jucer, nas poznati biznismen i donator Izet B. Derviševic i saopstio da je prikupio $1,300 za ovu porodicu Rijec je o sledecim donatorima:
Derviševic Bajrama Izet $500, Derviševic Rama Šacir $50, Derviševic Saliha Esad $100, Derviševic Saliha Ragip $50, Derviševic Bajrama Rifat $50, Derviševic Galja Safet $50, Derviševic Galja Senad $50, Derviševic Smajlja Erdan $50, Derviševic Šacira Hakija $50, Derviševic Šacira Aljo $50, Derviševic Hiljma Husko $50, Derviševic Braha Dzeka $50, Derviševic Braha Esko $50, Derviševic Kupa Šeka $50 i Tošic Senad i Senada $100.
Ukupno za porodicu rah. Hajra (Redzova) Redzematovic do sada je prikupljeno 3,750.00
Pozivamo Vas da se ukljucite u ovoj akciji, tako sto cete u New Yorku nazvati jednog od clanova odbora koji cine: Zuljo Redzematovic 917-501-3355, Ragip Redzematovic 718-908-6803 ili Hajrudin Pupovic 646-643-4392. Isto u zavicaaju MZ Prnjavor, koja je i pokrenula ovi humanitarnu akciju, je za prikupljanje donacija ovlastila njihovog blagajnika Pupovic Asmira, koga mozete kontaktirati na 068/798-170.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav com. (Gusinje Plav Press)
Na ahiret je preselio Ljucevic (Sejda) Zecir    (1943-2017)   (21. mart 2017)
Sinoc je u Njujorku na ahiret preselijo Ljucevic Sejda Zecir u 74-toj godini zivota. Zdravoglava ce biti danas, u utorak, u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji, od 2 sata poslije podne. Dzenaza namaz ce se klanjati sjutra, u srijedu 22. marta u 9 sati izjutra. Dzenaza ce se izvrsiti naknadno u Sarajevo.
Ozalosceni: supruga Bahta, sin Muamer, kcerka Mersiha, snaha Enisa, braca Redzo i Braho, sestre Kima, Idajeta i Djulja, zet Elvis, bratanici, bratanicne, sestricici i sestricne, unucad i mnogobrojna rodnina i prijatelji.
TV emisija "Bez Granica" - Gost: Predsjednik Opstine Plav - Orhan Šahmanovic    (21. mart 2017)
Na ahiret je preselio Mrkulić Hariz    (1976-2017)   (21. mart 2017)
U Gusinju je 20. marta preselio na ahiret Mrkulić Hariz u 41. godini života. Ðzenaza ce se obaviti danas, 21.03.2017 u Gusinju.
Ožalošceni: kcerka Merima, sestre Ismeta, Zineta i Nusreta, bratanic Edin i ostala mnogobrojna rodbina.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Rafet Husovic: Šahmanovncu je izrecena drakonska kazna.   (20. mart 2017)
Kako je koalicioni sporazum sa Demokratskom partijom socijalista sklopljen, na isti nacin može biti i raskinut, kazao je predsjednik Bošnjacke stranke Rafet Husovic.
On je u intervjuu za Dan istakao da su u proceduri smjene Adnana Muhovica sa mjesta predsjednika petnjickog parlamenta prekršeni Poslovnik, Statut i drugi pravni akti iako je Bošnjacka stranka tražila da se postigne kompromis.
Prije nekoliko dana istaknuti funkcioner BS-a Orhan Šahmanovic osuden je prvostepenom presudom na godinu dana zatvora. Husovic smatra da je Šahmanovncu izrecena drakonska kazna.
“Bošnjackoj stranci, ni meni licno, nije svojstveno komentarisanje nepravosnažnih sudskih presuda. Ne želimo svojom politikom uticati na sudstvo, ali svakako pratimo taj proces. Smatram da je, prije svega, potrebno sacekati da presuda postane pravosnažna. Ono što je uocljivo u ovoj fazi postupka koji je voden pred Višim sudom jeste da je izrecena drakonska kazna i nije primjerena onoj krivici koja se optuženom stavlja na teret. Smatram da nijedno sudenje, kao ni izricanje kazne ne treba da imaju politicke primjese. Bošnjacka stranka ce, ukoliko to bude potrebno, pružiti pravnu pomoc clanu Glavnog odbora Orhanu Šahmanovicu”, istakao je on.
Uvjeren je da ce u slucaju smjene Muhovica kao i osude Šahmanovica konacni pravni epilog biti bitno drugaciji. (Antena M)
JEDNA VREĆA ZLATA ZA MOG BAKIRA    (20. mart 2017)
Tokom rata u BiH, porodica Bakira Izedbegovica je nalazila u Turskoj, i za to vrijeme clanovi ove porodice su sa domacinima, organizovali nekoliko donatorskih akcija za pomoc narodu BiH. Donacije su bie u zlatu i novcu. Medjutim, poodavno se spekulise da sve te milionske (neki kazu da je rijec o milijardama) donacije iz Turske i drugih drzava, nikada nisu stigle u ruke onima kojima su bile i namjenjenje, vec su zavrsine na nekom drugom mjestu. Dio tih sumlji je i predocen na sljedecem videu.

Crna Goro, crna li si    (19. mart 2017)
Piše: Senad Šahmanović
Godinu dana zatvora, izriče sudija presudu Bošnjaku, zbog krijumčarenja i distribucije narkotika. Dokazni materijal, našli mu u rutinskoj kontroli škatulu duhana, legalnog marlbora (valjda je trebao imati onog iz Milove zaostavštine). Obrazlozenje, mogao je tom škatulom zatrovati mlade generacije i nanijeti veliku štetu ekološkoj Croj Gori.
Drugi predmet, sudi se crnogorcu, našli mu 5 kg heroina. Sudija oslobadja optuženog, obrazloženje; "za ovo te dovode meni, pa tu nema ni nos da napuniš, mrš kući, te nastavlja hvaleći drogeraša kako on čuva "dobru" sliku CG u svijetu, jer on prodaje i koristi heroin najvise čistoće, ne zagadjuje okolinu. To je slika sudstva današnje CG. Time ne cudi sramna presuda Višeg Suda u Podgorici, Predsjedniku Opštine Plav gosp. Orhanu Šahmanoviću za djelo koje u normalnim uslovima nije ni za prekršaj a kamoli krivicno gonjenje. Djelo navodne zloupotrebe službenog polozaja, nakon oslobadjanja od plaćanja nekih opštinskih dažbina investitoru, koji se drznuo da ulaže u Plav i obećao zaposliti 5-10 radnika u visini od 2.100 eura. 2.100 eura - godina dana zatvora.

Više je nego očigledno da se ovdje radi o političkom procesu. Zato je bolje onima koji su ga pokrenuli DPS i Duško, i oni koji su ga prešutno odobrili, Dugouško (Rafet Husović) da ga i zaustave. Ne ide se u Evropu (koje su im puna usta) sa ovakvim procesima. To je nepovratna prošlost iz koje pomenuti nijesu još izašli. Simptomaticno je to da je presuda donijeta ranije i da se čekalo na Dugouškovo aminovanje, da bi se aktivirala. Samo dan ranije je odrzana sjednica OOBS u Plavu, gdje je učešće uzeo i Predsjednik Stranke, podpredsjednik Vlade, Ministar regionalnog razvoja, gospodar života i smrti Bošnjaka u CG gos. Dugouško. Poslije "političkog šamara" koji je doživio u Plavu i koji ce teško zaboraviti, te jasne poruke da nece sa DPS-om i da ne dira u ponos Bošnjaka i BS Plava pa i šire, proradila je sujeta (osobina malih ljudi) koja je donekle ocekivana, ali ovolika gadost, nije. Od tada njegovi potezi, svjesni ili nesvjesni idu u pravcu razbijanja stranke. Ovo već dobija svoje obrise. Dogadjanja u Petnjici, Plavu sa mogucim prosirenjima na Bijelo Polje, pa cak i na samo Rožaje. Sa of pravom se pitamo koliko zaslužnih bošnjačkih glava treba da padne, koliko godina robije zaslužnih Bošnjaka treba, da bi Dugouško sacuvao Duška i DPS. Na kraju će, kad obavi posao(2020 )podnijeti ostavku i uzivati u dobrima (stanovi, hoteli, moteli, vjerovatno kasnije i diplomatija) kojima je poslušnost DPS-u naplaćena.

Sve našta se Dugouško ponosi, da je htio mogao je Bošnjacki narod puno bolje proći. Dugouško zadovoljan sa 3 ministarstva, a Orhanova priča i pritisak na DPS su mogli donijeti 5 uključujući i veoma vazno za Bošnjake sjevera Ministarstvo poljoprivrede. Zasto su pregovori završeni prije nego su i počeli je jedna u nizu izdaja g. Dugouška. Ponosni zastupljenošcu Bošnjaka u drzavnim institucijama, a da su se uzela jos ova Ministarstva, zastupljenost bi bila priznacete duplo veca. Jos jedna izdaja g. Dugouška. Njegovo je djelo i jos jedna izdaja sto je BS postala potparol DPS-a, izdaja je i sto nam koalicioni partner bira i smjenjuje kadrove. Izdaja je i sto se ne insistira na promjeni drzavnih simbola, sto ne zaživi dogovor o Sandžaku kao prekogranicnoj regiji. Ako se u ovakvoj situaciji ne postave ta pitanja, onda ja ne znam kad ce se. Jos jedna u nizu izdaja. Zar treba izdati majke samo zato sto ih podrzava i opozicija. I to je izdaja. Presaberi se Abdulahu, rekao bi nas narod. Ako je i od Dugouška, puno je.

Poslije svega, zar ima vece i bolje satisfakcije za svoj rad, nego kad mladi, buducnost i snaga partije i drzave, stanu iza tebe. Ima li veceg šamara onima koji montiraju ovakve procese, nego kad ih ova buducnost vraca na put sa koga su skrenuli. Ne mozete nekoga cije je opredjeljenje stranka i narod, grad koji voli i za koji žrtvuje sebe, zaustaviti nekakvim montiranim procesima. Ovi mladi, pored svega, vjeruju u pravdu. Oni su i nada, da uz casne ljude, kojih još ima u BS, stanu na put onim koji su se otudjili i od naroda i od stranke. Zajedno trebaju traziti od svih koji trenutno zauzimaju fotelje u Vladi CG da podnesu ostavke na funkcije u stranci, jer realno govoreci, od aktivnosti spasavanja Vožda i DPS-a nemaju vremena se posvetiti stranci i narodu.
Na kraju poruka koja se šalje Bošnjacima od Duška i Dugouška i njihove vlade je ista kao i ona 1912,13 od Kralja Nikole. Put pod noge pa u muhadzire. Da vam pomognu Duško i Dugouško ce se potruditi da vam putevi u tom naumu budu asfaltirani.
Ismet Šujak donirao $200 za porodicu rahmetli Hajra (Redzov) Redzematovic    (18. mart 2017)
Nije proslo prakticno ni jedan sat od nase objave za humanitarnu akciju za porodicu rahmetli Hajra (Redzov) Redzematovica iz Plava, a vec nam se javio covjek koji ne propusta nijednu humanitarnu akciju ili akciju slicnog sadrzaja. Rijec je o Ismetu Šujak, nasem poznatom biznismenu iz New Yorka, vlasnik restorana "Čakor".
Nakon kraceg razgovora kojeg smo obavili vezano za rah. Hajra Redzematovica, rece nam da donira $200.
Takodje, smo dobili informaciju od Zulja Redzematovica, koji je clan odbora za prikupljanje pomoci za porodicu rah. Hajra Redzematovica, da je nasa dijaspora iz New Yorka vec pocela sa uplatama za ovu porodicu i da cemo uskoro na nasem web portalu poceti sa objavama imena donatora.
Jos jednom Vas pozivamo da se ukljucite u ovoj akciji, tako sto cete u New Yorku nazvati jednog od clanova odbora koji cine: Zuljo Redzematovic 917-501-3355, Ragip Redzematovic 718-908-6803 ili Hajrudin Pupovic 646-643-4392. Isto u zavicaaju MZ Prnjavor, koja je i pokrenula ovi humanitarnu akciju, je za prikupljanje donacija ovlastila njihovog blagajnika Pupovic Asmira, koga mozete kontaktirati na 068/798-170.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav com. (Gusinje Plav Press)
Humanitarna akcija za pomoc porodici rah. Hajra (Redzov) Redzematovic    (18. mart 2017)
Uvaženi komšije, gradjani, naši ljudi iz dijaspore, svi ljudi dobre volje. Mjesna Zajednica Prnjavor je na svojoj sjednici 13.03.2017. godine donijela odluku da pomogne porodicu sada vec rahmetli Redzematovic (Redzov) Hajra, na nacin sto ce prikupljati finansijska sredstva i uruciti ih njegovoj porodici.
Smatramo da u našim srcima i dalje ima mehrameta da smo duzni kao pripadnici Islama da pomazemo jedni drugima u nevolji. Ne zaboravimo da ruka koja daje uvjek je iznad one koja prima. Tako da se niko nece osiromašiti ako pomogne drugom samo ce biti na dobitku. Nadamo se uz pomoc Allaha da cemo i ovu akciju uspješno završiti kao i ostale do sada.
Novac mozete uplatiti kod blagajnika Pupovic Asmira 068/798-170 ili u Prvoj banci, gdje MZ ima otvoren racun eurski žiro-racun br. 535-15767-17 i devizni (vidljiv u prilogu na dnu objave)
U dijaspori, odnosno u New Yorku, svi koji zele da doniraju mogu se obratiti sl. licima: Zuljo Redzematovic 917-501-3355, Ragip Redzematovic 718-908-6803 ili Hajrudin Pupovic 646-643-4392.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav .com.
Rukovodstvo MZ Prnjavor
1. Kolašinac Admir - Predsjednik MZ
2. Pupovic Asmir - Blagajnik MZ
Na ahiret je preselio Čekić (Arslana) Azem    (1921-2017)   (17. mart 2017)
Dana 16.03.2017 u Kranju (Slovenija), preselio je na ahiret Čekić (Arslana) Azem u 96.godini života. Ðzenaza ce se obaviti 18.03.2017 u rodnom Gusinju.
Ožalošceni: sinovi Aladin, Fadil, Saudin i Farid, kcerke Aiša, Ida i Mahija, unucad, praunucad, zetovi i snahe.
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Sjećanje na Djuljku Lucevic, rodj. Koljenovic    (2016-2017)   (16. mart 2017)
Dana ,16.03.2016 navrsava se godina od kako Djuljka Lucevic nas napusti.
Nasa voljena majko, nano. U srcima nasima nasim tuga, na grobu tisina, a u domovima nasim velika praznina. Ne vidimo ti oci, ne cujemo ti glas, ali osjecamo da si tu izmedju nas.... Da ti dragi Allah podari dzenet.
Tvoji sinovi; Mustafa, Ramiz, Amir i Osman, kcerke: Nusteta i Emira, snahe i inucad
Svi smo Allahovi i svi se njemu vracamo.
Treca redovna sjednica SO Gusinje 15.03.2017.    (16. mart 2017)
Je li isto dva miliona i 11 hiljada eura?    (15. mart 2017)
Godinu dana zatvora za zloupotrebu dva miliona i 11.000 eura. To je kazna koju je Viši sud u Podgorici presudio u dva odvojena slucaja za isto krivicno djelo. Pošto su presude nepravosnažne u oba slucaja i ima se pravo žalbe, one se ne mogu komentarisati, ali simptomaticna je drasticna razlika u pogledu pribavljanja protivpravne imovinske koristi, odnosno nastale štete kod ova dva slucaja.
Naime, nekadašnji prvi covjek Bara Žarko Pavicevic osuden je na godinu dana zatvora jer je, mimo odluka lokalnog parlamenta, novcem gradjana vracao dugove Prvoj banci kako bi Opština završila izgradnju stanova za potrebe zaposlenih u ministarstvima rada, prosvjete i Fonda zdravstva, iako to nije bilo u interesu grada, cime je toj opštini pricinio štetu za 1.78 miliona eura.
Na istu kaznu zatvora, zbog istog krivicnog djela, juce je osudjen predsjednik opštine Plav, Orhan Šahmanovic, ali zbog zloupotrebe 11.000 eura.
Ono što “bode” oci jeste drasticna razlika u pogledu pribavljanja protivpravne imovinske koristi, odnosno nastale štete... nastavak teksta
"Kemo Ademovic otkrio kako mu je Fahrudin Radoncic prijetio ubistvom"    (15. mart 2017)

"STELA" i "BABINI JARČEVI"    (14. mart 2017)
Americi se ne može ništa. Ona je moć, nadmoć, svemoć. Onda naidje "Stela", sniježna oluja, sa 100km/h i porobi sve države uz istočnu obalu Amerike. Avione spušti na zemlju, zatvori škole, blokira saobraćaj i interventne službe. Stane život… Ni sveoćni Tramp ne bi iša’ na posa’ da mu nije radno mjesto kod kuće, ka za malu privredu. Otkazano je preko 6.000 letova. U istocni dio Amerike se ne može ni u’ć ni izać. Stop.
"Babini jarčevi" jarcaju po Mejnu, Pensilvaniji, Nju DŽerziju, Njujorku, Konektikatu itd. U Njujorku, Vašingtonu, Bostonu, Baltimoru i Filadelfiji i šire, aerodromi spavaju zimskim snom. Nacionalna meteorološka služba je objavila da će "Stela" podržati "Babine jarčeve" iz sve snage pa će snijeg padati olujnom brzinom od 8 cm/h. Stop Amerika.
P.S. A kako su nastali "Babini jarčevi"? Izvjesna baba Marta se upalila na izmaku zime od žestoka martovskog sunaca pa je zavrčila sa svojim jarčevima i kozama na izdig u planinu da se malo dušom dane i osvježi se od žestoke žege. Tamo je presretne sniježna oluja pa se smrzne; i baba, i jarčevi i koze! Tako je to bila zadnja babina pomama. To ce reći; ne jarcajte prije vakta da vas ne prodje svako dobro ka babu dobra sreća. (Prch.me)
BDZ: Otvoreno pismo Rifatu ef. Fejzicu    (14. mart 2017)
Predsjedništvo BDZ u CG, obratilo se Reisu Islamske zajednice u CG, Rifatu ef. Fejzicu, otvorenim pismom koje prenosimo u cjelosti.
"Svojim javnim, uglavnom politickim kvalifikacijama, neosnovano i neuobicajeno za covjeka koji sebe naziva vjernikom, vec od samog osnivanja, BDZ u CG nastojite omalovažiti, predstaviti je politickom organizacijom koja nema svoje utemeljenje u politickom sistemu Crne Gore jer je, kao, uvežena sa strane. Time ste kao formalno nepoliticka licnost svjesno zloupotrijebili poziciju predvodnika vjerske organizacije i autoritetom funkcije svjesno uticali na slobodu politickih opredjeljenja gradana.
Pokušavali smo se uzdržati od adekvatnog odgovora. I kada smo bili prisiljeni odgovoriti, cinili smo to „s vrha papucice gasa“. Nastojali smo ponekad i razumjeti vašu tešku poziciju, nadajuci se da ce kod vas konacno nadvladati razum, da cete shvatiti da je vrijeme komunizma i komunistickih imama iza nas, da je Crna Gora Ustavom i zakonima prihvatila politicki pluralizam, slobodu politickog izjašnjavanja, principe i standarde slobodnog covjeka…, nastavak teksta
RUGOVAC SRUŠIO ZETU  (13. mart 2017)
Košarkaši Stršljena savladali su u 18. kolu B lige ekipu Zete rezultatom 66:69, obezbijedivši na taj nacin ekipi Berane Bobketsa mjesto u eliti naredne sezone, dva kola prije kraja takmicenja.
Stršljeni su mec prelomili u posljednjoj dionici predvodeni predsjednikom-kapitenom Rugovcem, za kojeg odbrana domacih nije imala rješenje.
Rugovac je susret završio sa 39 poena, a pratio ga je Radoncic sa 13.
U timu Zete izdvojili su se Jovanovic sa 22, Ðukanovic sa 13 i Žaric sa 12 koševa.
Ovim porazom Zecani nemaju više ni teoretsku šansu da na celu tabele dostignu Berance, koji su tako poslije više od 20 godina vratili A ligu u svoj grad. (kosarka.me)
Novo Curanovic donirao $200 za udruzenje EURO Gusinje    (13. mart 2017)
Medju nasom dijasporm u New Yorku i sire sa odusevljenjem je primljena vijest da je udruzenje EURO Gusinje nominovano za godisnju nagradu crnogorske Uprave za dijasporu. O tome govori i izjava Nova Curanovica iz New Yorka, dugogodisnjeg nastavnika u osnovnoj skoli "Dzafer Nikocevic" u Gusinju:
" Cini me ponosnim sto kao vas dugodisnji clan sam dio udruzenja koje je nominovano za godisnju nagradu u oblasti humanizma. Posebno mi je drago sto su u Upravi za dijasporu Crne Gore prepoznali vas dugogodisnji rad u oblasti dobrocinstva, po cemu ste jedinstveni i prepoznatljivi u citavom svijetu, kada su u pitanju udruzenja porijeklom iz Crne Gore.
U to ime sve cestitke Upravnom odboru vaseg udruznje, uz zelju da maja mjeseca ova nominacija bude potvrdjena i sami izborom nosioca priznanja u oblasti dobrocinstva."
Tom prilikom Novo Curanovic je Selimu Cekic, blagajniku udruzenja EURO Gusinje, urucio donaciju u iznosu od $200.
Kompletan spisak donacija za 2017 u udruzenju EURO Gusinje mozete pogledati ako kliknete na sljedeci link. (Gusinje Plav Press)
Predsjednik opštine Plav osudjen na godinu zatvora  (13. mart 2017)
Predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanovic osudjen je danas na godinu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.
Tako je odlucila sutkinja Višeg suda Suzana Mugoša.
Istom presudom osudjen je na 10 mjeseci samostalni savjetnik za gradjevinarstvo Tahir Ðombaljaj, a namještenik za obracun naknade za komunalno opremanje gradevinskog zemljišta Jovan Loncarevic osuden je na osam mjeseci.
Oni su se optužnicom teretili da su zloupotrebom službenog položaja oštetili gradsku kasu za 11.000 eura.
Šahmanovic je na sudenju izjavio je da je specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv njega iz politickih motiva.
"Nisam kriv. Opština Plav je prema podacima Monstata za 2015. godinu, bila najnerazvjenija opština u Crnoj Gori. Velika je emigracija u SAD-a otišla iz Plava. Tokom mog mandata prošle godine, stanje se popravilo, tako da smo sada cetvrta opština po nerazvijenosti od pozadi gledano. Potpisao sam rješenje da se investitori oslobadaju od placanja komunalija u izunosu od 2.100 eura, jer prema zakonu, mogu da se oslobode tih obaveza kada grade hotel sa cetiri ili više zvjezdica. Ovako su radili svi prethodni predsjednici opština, zato sam i ja ovako uradio. Tako sam radio i 1997. godine, kada sam bio predsjednik Opštine Plav. Mene interesuje zašto tužilac tako nije postupio i ranije, vec samo mene goni. Treba da budemo svi u istoj poziciji. Smatram da je ovo politicko sudenje i moj politicki progon", kazao je Šahmanovic u svojoj odbrani.(Antena M - Vijesti)
Sjecanje na rah. Saniju Hadzovic, rodj. Redzepagic (1950 - 2012)  ( 13. mart 2017)
Dana 13. marta 2017. godine navrsavaju se pet tuznih godina od preseljenja na Ahiret nase voljene Sanije Hadzovic, rodj. Redzepagic.
Draga nasa Sanija i majko, osatavila si trag i veliku tugu u nama, koja nikada nestati nece i uspomene po kojima cemo te uvjek pamtiti i uvjek se na tebe ponositi. Sva radost majko je otisla sa tobom, utjehe nema, zaborav ne postoji, a bol koji nosimo vjecno ce da stoji... Bila si nas ponos, a sad nasa tuga. Molimo dragog Allaha da ti podari dzenet i vjecni rahmet tvojoj plemenitoj dusi.
Tvoji najmiliji: suprug Mehmed, sinovi Ibrahim i Albert, kcerke Mersida i Zineta, zetovi, snaha i unucad.

Nënë e mirë....Nëna ime....U mbushën pesë vjet qëkur të mbuloi dheu i zi....Unë e kam akoma shumë të vështirë të pajtohem me humbjën tënde.....Për mua jeta është shumë e vështirë pa ty nënë.... Më mungon shumë nëna ime e mire...Nuk të harron biri yt
ALBERT HAXHAJ
Preminuo pedijatar, dr Miroslav Miki Mitrovic    (1966-2017)   (13. mart 2017)
U Baru je sinoc, od posljedica srcanog udara, u 51. godini iznenada umro omiljeni djeciji ljekar, dr Miroslav Miki Mitrovic.
U Bar je kao vojnik-stažista došao iz rodnog Gusinja, gdje mu je otac Mirko Mitrovic– oficir JNA službovao. Kako je dr Miki isticao, zaljubio se u grad i ostao, sredinom osamdesetih se zaposlivši kao pedijatar u barskom Domu zdravlja.
Posljednjih dvanaest godina je obavljao privatnu praksu u svojoj pedijatrijskoj ambulanti “Medical Mitrovic”.
Bio je odlican dijagnosticar i u gradu poznat kao ljekar koji voli djecu i zna sa njima, pa su mu se javljala u prolazu i svracala u ambulantu i kad nisu bila bolesna. Nije mu bilo teško, kad se posao odavno završi, da dode na poziv i obide bolesnike.
Izuzetnog opšteg obrazovanja, bio je pristalica novih saznanja i otkrica u djecijoj medicini, ali i strastveni pratilac kulturnih dešavanja, narocito onih iz svijeta književnosti i muzike. (Barinfo)
Senad Hadžifejzovic: Jeste li ubili Ugljena i Ćelu? Kemo Ademovic: Boga mi ih nisam ubio!    (12. mart 2017)
Hadzi Ragip Čekić na svecanosti u Novom Pazaru    (12. mart 2017)
Prva faza nadogradnje zgrade Islamskog fakulteta u Novom Pazaru je zavrsena. Ovom svecanom dogadjaju je prisustvovao reis-ulema u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine Husein ef. Kavazovic.
Takodje, pozivnicu da ovom cinu prisustvuje upucena je i hadzi Ragipu Čekić iz New Yorka. Na samoj svecanosti njemu je od strane Mešihata Islamske zajednice u Srbiji dodijeljena i specijalana zahvalnica.
Nakon ove svecanosti hadzi Ragip Čekić je imao prilike da se sretne i sa Muamerom Zukorlicem, narodnim poslanikom u Skupstini Srbije i predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftijom dr. Mevludom Dudic. (Gusinje Plav Press)
Maratonac sa Ali-pašinih izvora - Haris Koljenovic - 2 mjesto "FROZEN PENGUIN"    (12. mart 2017)
Proslava DAN ŽENA, 8. mart - Riccardo's restoran, Subota, 11. mart 2017 u 6:00h   (10. mart 2017)
U subotu, 11. marta, 2017 sa početkom u 6:00h u restoranu RICCARDO'S (Astoria), u povodu praznika DAN ŽENA 8. mart, održaće se tradicionalnno Veče žena sa prostora ex-Yuge.
Uz bogat muzički program i obilje hrane, predvidjeno je dosta raznih iznenadenja.
Da sve bude u najboljem redu, pobrinuće se majstor u ovom zanatu Radončić Džako, kojemu je ovo jubilarna 10 godinam zaredom kako organizuje ovo veče.

Zbog velikog interesovanja poželjno je da rezervacije izvršite na vrijeme putem telefona 646 964 4138
Za Alisu Salic iz Podgorice novih $250. Ukupno do sada $18,840.00   (10. mart 2017)
Od Almira Bektesevica, clana odbora koji prikuplja novcana sredstva za Alisu Salic iz Podgorice, dobili smo spisak lica koja su donirali novih $250. To su sljedeca lica:
Senad Sujak $100
Ragip Redzematovic $100
Ismet Kastrat $50

Ukupno za Alisu Salic je prikupljeno $18,840.00
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com (Gusinje Plav Press)
Udruzenje EURO Gusinje New York nominovano za godisnju nagradu u kategoriji dobrocinstva (humanost).    (10. mart 2017)
Ovo su KANDIDATI za nagrade crnogorske Uprave za dijasporu (SPISAK)
Shodno clanu 10 stav 2 Pravilnika o kriterijumima za dodjelu nagrada iseljenicima i organizacijama iseljenika, kao i na osnovu Javnog poziva za dostavljanje inicijativa za dodjelu nagrada iseljenicima i organizacijama iseljenika, koji je na internet stranici Uprave za dijasporu objavljen 24. januara 2017. godine, u nastavku se nalazi spisak dostavljenih inicijativa, odnosno kandidata za dodjelu nagrada u šest oblasti.
Komisija za sprovodjenje postupka dodjele nagrada ima obavezu da najkasnije do 25. maja 2017. godine izabere dobitnike nagrada, dok ce iste dobitnicima uruciti predsjednik Vlade Crne Gore Duško Markovic 31. jula 2017. godine u Petnjici, u okviru manifestacije „Dani iseljenika“... nastavak teksta
U Plavu noc sjecanja na zrtve genocida u Plavu i Gusinju    (10. mart 2017)
U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Plav 05.03.2017. godine je u Staroj džamiji organizovana noc sjecanja na genocid ucinjen nad pripadnicima islama Plava i Gusinja 1912. i 1913. god.? Plavo-Gusinjski imami su na pocetku proucili Jasin, a nakon toga smo pogledali inserte iz filma “Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu” autora Avda Huseinovica.
Nakon toga je Sead ef. Jasavic održao predavanje o važnosti šehadeta i vrijednosti i pocasti šehida. Muhamed ef. Cecunjanin je govorio o našoj obavezi postavljanja spomen obilježja za sve naše šehide. Na kraju je Rešad ef. Dautovic, imam iz Gusinja proucio dovu.(Monteislam)
Fahrudin Radončić: Očekujem da Izetbegovic objasni Bošnjacima zašto je imao pogrešnu procjenu o reviziji    (9. mart 2017)
Predsjednik SBB-a i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudin Radoncic porucio je Srbima da nemaju nikakvog razloga za likovanje zbog odluke Medjunarodnog suda pravde u Hagu kojim je odbacen zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.
"Kao Bošnjak, ja sam uistinu tužan da je takav odgovor došao. Mogu poruciti svojim prijateljima Srbima da nema razloga za likovanje i ukoliko su bili protiv revizije da su time prakticno priznali raniju presudu da je genocid pocinjen", rekao je Radoncic.
Politicare iz reda srpskog naroda pozvao jeda Bosna i Hercegovina, kao i mnogo druge zemlje, usvoji deklaraciju o tome, kada su vec branili reviziju presude.
"Što se tice gospodina Izetbegovica, što nas je na onom skupu uvjeravao da ima sve pravne argumente bošnjacka strana i njegov tim, ocekujem da obrazloži Bošnjacima i žrtvama zašto je imao pogrešnu procjenu i o tome izvuce zakljucak o svojoj licnoj politickoj poziciji", kazao je Radoncic. (Klix.ba)
Mladje kategorije FK JEZERA ruse sve pred sobom    (9. mart 2017)
U nedjelju 04. 03. 2017 u sportskoj hali Plavu igrani su prijateljski mecevi mladjih kategorija FK JEZERA i BRSKOVA iz MOJKOVCA godišta 2005, 2006, 2007 i 2008 godište ...
U sve cetiri utakmice pobijedili su puleni trenera Miska Nekovica...
Vidjen je lijep fudbal najviše se istakao igrac Jezera Imran Redzepagic koji svojim golovima i naravno igrom oduševio publiku u sportskoj hali u Plavu.
Da kažem još da FK Jezero ne brine za igracki kadar u bliskoj buducnosti da ima puno talentovane djece. Puna sportska hala je burnim aplauzom ispratila kako goste tako i domacine.
Da jos podsjetimo da se finalni turnir za prvaka Crne Gore u Djetic Ligi igra krajem maja mjeseca u Podgoricu.
Za web magazin Gusinje-Plav.com iz Plava - MIRZA MEKULI.
Od nase dijaspore iz Holandie i Luksemburga novih 100 eura pomoci Alisi Salic iz Podgorice. Ukupno 2,340 eura  (9. mart 2017)
Kao sto smo i ranije obavijestili nasu dijasporu u Holandiji polako privodimo kraju akciju “apel za pomoc Alisi Salic”. Ovih dana smo imali jos dva donatora Ekrem Redzepagic €50,- Holandija i Kemal Cirikovic € 50,- Luksenburg.
Krajem sljedece sedmice je planirano da donaciju u iznosu od € 2.340 od dijaspore iz Holandije predamo gospodjici Alisi Salic.
U ime organizacionog odbora zelimo da se zahvalimo svima koji su se odazvali “Apelu za pomoc Alisi Salic”.
” Milost Allahova je doista blizu onih koji dobra djela cine a dobra djela cinite da biste postigli ono što želite”
Hvala!
PLAVSKO GUSINJSKI VELESLALOM - Nedelja, 12. mart 2017. god    (8. mart 2017)
Na skijaskim terenima BELLEAYRE Mountain
MAJA KARANFIL organizuje:
PLAVSKO GUSINJSKI VELESLALOM - Nedelja, 12. mart 2017.

Motel "DELAWARE Court"
1141 Main Street Fleischmanns 12430

Info.: Jupo Desic 845-254-5090 ili Refik Deljanin 646-279-4151

Directions: 87 Nort till exit 19, take 28w for next 36 miles till exit Fleischmanns
Uspjesni domacin Ilijaz Durakovic - Dolja (Gusinje)    (8. mart 2017)
Sjecanje na Rabu (Zeka) Koljenovic, rodj. Bicic    (2016-2017)   (7. mart 2017)
Draga nasa majko, danas se navrsava godina dana od kako nisi vise sa nama. Godinu dana cekali da nas probudis iz ruznog sna. Opisati se ne moze koliko nam nedostajes, ti i tvoj dodir. Za 25 godina Ti si nam bila i otac i majka, i nas najbolji drug.
Zaboraviti nikad necemo tvoju dobrotu. Hvala ti za sve sto si za nas ucinila.
Nadamo se da vidis i cujes koliko te volimo i koliko nam svima nedostajes. S'tobom cemo se majko uvjek ponositi. Da ti dragi Allah podari lijepi dzenet, ti si to zasluzila.
Zauvjek ces biti u nasim srcima: sinovi Elvir i Elmir, kcerke Elvira i Elvisa, snaha Mary, unucad Enes, Zeko i Isabella
Sjecanje na Rabu Koljenovic, rodj. Bicic    (2016-2017)   (7. mart 2017)
Na danasnji dan, prije godinu prestalo je da kuca plemenito srce nase drage Rabe Koljenovic, rodjene Bicic.
Hvala ti za svu ljubav i plemenitost koju si nam podarila.
Uvjek si sa nama u srcu i mislima.
Sa neizmjernom ljubavlju i ponosom cuvamo uspomenu na tebe.
Tvoj brat Beko sa porodicom
Ambasadoru Ramizu Bašicu uruceno odlikovanje Republike Poljske    (6. mart 2017)
Ambasadoru Ramizu Bašicu uruceno je odlikovanje Komandorski krst Ordena zasluga Republike Poljske.
Orden, koji se dodjeljuje strancima i Poljacima u inostranstvu za poseban doprinos razvoju Poljske, u ime predsjednika Republike Poljske Andžeja Dude, urucila je ambasador Poljske u Crnoj Gori Irena Tatažinjska.
Ministar vanjskih poslova Srdan Darmanovic zahvalio je amabasadoru Bašicu na licnom doprinosu jacanju saradnje i prijateljskih veza dvije zemlje, isticuci da je privrženost Crnoj Gori i njenim tradicionalnim vrijednostima bila pokretac njegovog angažovanja u Poljskoj.
Amabasador Bašic je kazao da je odlikovanje, prije svega, priznanje državi Crnoj Gori i njenoj diplomatiji, a nakon toga i njemu licno, te da ono materijalizuje visok nivo odnosa koji imaju svoje uporište u dugoj i bogatoj tradiciji, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova. (Analitika)
U povodu 103 godine od pocinjenih a neistraženih zlocina u Plavsko-Gusinjskom kraju    (6. mart 2017)
Piše: Damir Gutic
Uvijek kad pocnu price o Plavskoj istoriji, sjetim se dogadjaja iz sedmog razreda. Naime, naš nastavnik nam je upravo završio predavanje koje je za temu imalo Berlinski kongres i dogadaje poslije njega. Pri predavanju nastavnik je obrazložio priznavanje Crne Gore, kao i dogadaje koji su slijedili a meni su najintertesantniji bili detalji koji su vezani za Plav i konstatacija da je Crna Gora “oslobodila Plav tek 1912. godine”.
Kad je nastavnik završio predavanje, pitao je da li je sve jasno i ima li pitanja? Ja sam se javio i moje pitanje je bilo sljedece: Možete li mi malo bolje objasniti kako je Crna Gora “oslobodila Plav” ako Plav nikad kroz istoriju nije bio u sastavu Crne Gore, kao ni da vecina stanovništva tog podrucja nije tražila to “oslobadanje”, vec ga smatrala okupacijom? To se kosi sa mojim shvatanjem oslobadjanja. Zvono je “spaslo” nastavnika a ja sam ostao uskracen za odgovor koji i dalje tražim. Dakle, da li je moguce oslobadanje neke teritorije koja nikada prije nije pripadala tim “oslobodiocima”, kao i to da li je moguce oslobodit neko stanovništvo ukoliko takvog “oslobodioca” velika vecina stanovništva ne želi i smatra ga okupatorom?... nastavak teksta
Ambasador Željko Stamatovic se sastao sa clanovima IO udruzenja EURO Gusinje    (5. mart 2017)
U prostorijama Generalnog konzulata Crne Gore u New Yorku, a na poziv ambasadora Željka Stamatovica, koji od janauara mjeseca obavlja fukciju generalnog konzula, u petak je boravila delegacija Izvrsnog odbora udruzenja EURO Gusinje. Istu su cinili: predsjednik Mihret-Miso Radoncic, podpredsjednik Savjeta za odnose sa dijasporom CG Ruzdija-Ruska Jarovic, podpresjednik Rasim Bicic, sekretar Mirza Vukelj i blagajnik Selim Cekic.
U dvocasovnom razgovoru, izmedju ostaloga, clanovi IO udruzenja EURO Gusnje su novoimenovanom Generalnom konzulu pozeleli uspjeh u narednom cetvorogodisnjem mandatu, uz zelju za nastavak dosadasnja saradnja, cije su osnove postavili dosadasnji Generalni konzuli - ambasador Branko Milic i ambasador Zoran Jankovic.
Domacin, ambasador Željko Stamatovic, se gostima zahvalio sto su se odazvali pozivu i sto je imao prilike, iako je vec cuo, da iz "prve ruke" sazna o aktivnostima ovog naseg najbrojnijeg i najaktivnijeg udruzenja u dijapori porijeklom iz Crne Gore, koje je vec vise od osam godina sinonim za uspjesnost i transparentnost u radu. Naglasio je da je kruna i respekt tog rada, sam izbor clana UO EURO Gusinje Ruzdije Jarovica za podpredsjednika Savjeta za odnose sa dijasporom Crne Gore.
Tokom razgovora on je vise puta potencirao spremnost osoblja Generalnog konzulata da izadju u susret svim drzavljanima Crne Gore koji zive u ovoj metropoli a i sire, bilo da su to pitanja pravne ili druge prirode.
Takodje, je potvrdio spremnost organizovanja zajednickih tribina, na kojima bi nasa dijaspora imala prilike da sazna sve ono sto ih interesuje, a sto im Generalni konzulat CG u New Yorku moze pomoci.
Razgovarano je i modelitetima potencijalnog ulaganja nase dijaspore u zavicaj.
Napomenimo i to da su ovom sastanku takodje prisustvovali konzul Amer Cikotic i gl. urednik naseg web magazina Rafet Hot. (Gusinje Plav Press)

Sjećanje na Ekrema Jevrić - Gospodu    (4.3.2016 - 4.3.2017)   (4. mart 2017)
Prošla je godina od kada nisi sa nama.
Tvoja dobrota i plemenitost kojim si nas obasipao nece nikada biti zaboravljene.
Aljo Kobilić sa porodicom
Kemal Purišic primio ambasadora Republike Slovacke   (3. mart 2017)
Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišic primio je danas u posjetu ambasadora Republike Slovacke u Crnoj Gori Romana Hlobena.
Na današnjem sastanku izražena je obostrana zahvalnost na saradnji, posvecenosti kao i kontinuiranim radom i unapredivanjem odnosa izmedu ovih država, sa posebnim naglaskom na bilateralnu saradnju u oblasti socijalnog osiguranja koja je potvrdena Sporazumom na sjednici Skupštine Crne Gore.
Hloben je cestitao ministru Purišicu novi radni nagažman i zapoceti mandat i poželio mu dalji uspješan rad.
Purišic zahvalio je ambasadoru Hlobenu na posjeti isticuci pri tom da je Crna Gora na jako znacajnom putu evropskih i evroatlantskih integracija i pristupanju NATO alijansi, te da je jako znacajna podrska koju Crna Gora ima od Republike Slovacke. Na sastanku su prepoznati prioriteti za dalju saradnju koja ce u narednom periodu biti intenzivnija i efektnija. (Analitika)
Muhamed Bicić prvak Njujorka na 1.000m   (3. mart 2017)
Ovom prilikom želimo informisati da je Muhamed Bicić, naš sin i brat, osvojio prvo mjesto na nedavno održanom otvorenom prvenstvu Njujorka, u trci na 1.000 metara. Muhamed trenutno pohadja srednju školu Townsend Harris u Kvinsu, gdje drži sve rekorde u trkama od 800 do 3.200 metara i mukotrpno radi na ostvarivanju cilja i ispunjavanju snova, odnosno osvajanju gradskog prvenstva.
Trčanjem se aktivno bavi od prvog razgreda srednje škole, a kao najdražu ističe trku od Plava do Gusinja 2014. godine. Činjenica da je bio najmladji učesnik ove trke nije ga obeshrabrila, već u suprotnom dala još jaču motivaciju u ostvarivanju što boljeg rezultata.
Sljedeći Muhamedov nastup biće ovog vikenda, kada će se takmičiti na Njujoškom šampionatu. Takodje, ovom prilikom želimo istaći da je Muhamed izuzetan student i da smo veoma ponosni na njegova dostignuca. Uvjereni smo da će marljivim radom i adekvatnom motivacijom nastaviti da ispunjava svoje snove i u budućnosti, kao i da nas čini srećnim zbog ostvarenih uspjeha.
Ponosni roditelji: Ahman i Sanela, braća Mahmut i Meldin i sestra Melisa.

Prodaje se kuca u Dosudju (Gusinje)   (3. mart 2017)
Kuca na prodaju, pored magistrale u Dosudju (Gusinje), na zemljistu povrsine 5 ari. Sprat i potkrovlje sa kvadraturom od 150 kvadrata i podrum od 36 kvadrata.
Sve ostale nformacija mozete dobiti ako nazovete telefonski broj: 0038970613549

Žarko Buric gradi elektranu na rijeci Komarači u Plavu    (1. mart 2017)
Osim izgradnje mini hidrolektrane na podrucju plavske opštine, Buric je preko svoje druge kompanije bacio oko i na vodotok Bistrice u Bijelom Polju
Podgoricka kompanija Normal company, biznismena Žarka Burica, dobila je gradjevinsku dozvolu od Ministarstva održivog razvoja za gradnju male hidroelektrane Meteh na rijeci Komarača u Plavu.
Vlasnik hotela “Podgorica”, „Hilton Crna Gora“, „City“, odavno je ušao i u profitabilni biznis izgradnje mini hidroelektrane.
"Investitoru prestaje pravo gradjenja po izdatoj gradjevinskoj dozvoli, ukoliko ne zapocne izgradnju male hidroelektrane u roku od dvije godine”, navedeno je u rješenju.
Osim izgradnje mini hidrolektrane na podrucju plavske opštine, Buric je preko svoje druge kompanije bacio oko i na vodotok Bistrice u Bijelom Polju. Komisija Ministarstva ekonomije prvorangirala je prošle godine ponude za gradnju mini hidrolektrana na nekoliko vodotoka u Crnoj Gori. (Vijesti)
Prof. Novak Kilibarda: "Nema antiislamskijega pisca na planeti nego što je Njegoš,.."   (1. mart 2017)
PLAV, Paljevi 28. januar 2017    (28. februar 2017)
Snimatelj i montaza: Edin Jadadic
Odbornici SO Gusinje na meti Agencije za sprecavanje korupcije    (27. februar 2017)
Kako stoji na zvanicnom sajtu Agencije za sprecavanje korupcije nekoliko odbornika novog saziva Skupstini opstine Gusinje se naslo na meti ove agencije, jer su prekrsili odredbe Zakona o sprecavanju korupcije.
Konkretno, tri odbornika u Skupstini opstine Gusinje: Dzenadin Radoncic (SD), dr. Rusmin Lalicic (PZG) i Serif Feratovic (DPS), su kao javni funkcioneri (odbornici) dosli u sukob sa clanovima 11. i 13. Zakona o sprecavanju korupcije na nacin sto su istovremeno sa javnom funkcijom obavljali duznost direktora, cime su javni interes podredili privatnom i izazvali sukob interesa.
Naime, na dan 14. 11. 2016, kada su im verifikovani mandati odbornika (javna funkicija) na konstitutivnoj sjednici Skupstini opstine Gusinje, Dzenadin Radoncic je obavljao i duznost izvrsnog direktora u d.d. "Dzeno & Bros" Plav, dr Rusmin Lalicic je obavljao duznost izvrsnog direktora PZU"Lalicic" Plav, dok Serif Feratovic obavlja duznost direktora JU OS"Dzafer Nikocevic".
Zakonom o sprecavanju korupcije, clanom 12 je propisano da javni funkcioner ne moze biti predsjednik ili clan organa upravljanja, javne ustanove, izvrsni direktor,,..., Dzenadin Radoncic (SD) i dr. Rusmin Lalicic (PZG) su podnijeli ostavke na funkcije izvrsnih direktora u vec pomenutim firmama i svoje nadleznosti tj prava prenijeli na druga lica. Doduse to su ucinili nakon predvidjenog zakonskog roka od 30 dana od dana verifikovanja mandata odbornika u Skupstini opstine Gusinje - 15.12.2016, zasta mogu prekrsajno odgovarati.
I dok je za ova dva odbornika situacija da kazemo donekle cista, treci odbornik Serif Feratovic (DPS), a na osnovu Zakona o sprecavanju korupcije, morace da bira izmedju funkcije direktora JU OS "Dzafer Nikocevic" i funkcije odbornika u Skupstini opstine Gusinje. Inace, Serif je "pokrenuo inicijativu o ustavnosti i zakonitosti pomenutog zakona koji nije u skladu sa Ustavom Crne Gore, a u smislu clana koji se odnosi na konflikt interesa menadzmenta javnih ustanova".
Takodje, Agencija za sprecavanj korupcije na svom web sajtu je najavila pokretanje prekrsajnog postupka u sva tri slucaja.(Gusinje Plav Press)
Nema pravicnog sudskog epiloga za otmicu u Štrpcima    (26. februar 2017)
Bošnjacka stranka (BS) apelovala je na nadležne institucije da ucine sve da slucaj otmice u Štrpcima dobije potpuni sudski epilog kojim ce biti na adekvatan nacin kažnjeni pocinioci zlocina.
Oni su podsjetili da se sjutra navršava 24 godine od otmice i ubistva 19 putnika bošnjacke nacionalnosti iz voza 671 koji se kretao na relaciji Beograd – Bar.
„Bošnjacka stranka podsjeca da okolnosti pod kojima se desio ovaj stravican zlocin nikada nijesu do kraja rasvijetljene. Pocinioci i nalogodavci su uglavnom ostali van domašaja pravde, dok posmrtni ostaci vecine žrtava još nijesu pronadeni. Iskazujemo zabrinutost zbog nedostatka pravicnog sudskog epiloga kada je u pitanju ovaj slucaj. Primjer ovakvog i slicnih zlocina ne može zastariti, te ukazujemo na potrebu ponovnog procesuiranja“, navodi se u saopštenju.
U BS-u smatraju da je podsjecanje na ratne zlocine i opomena da se država Crna Gora mora suociti sa prošlošcu, dok odnos institucija prema clanovima unesrecenih porodica mora biti posveceniji- sa više brige i pažnje.
„Pozdravljamo prošlogodišnje podizanje spomen obilježja u Bijelom Polju otetim i ubijenim u Štrpcima“, naveli su oni. (Kodex)
Istorijski dan za Gusinje - 26. februar 2014 god.    (26. februar 2017)
Na danasnji dan Gusinje postalo Opstina.
Da se prisjetimo velikog slavlja u Gusinju povodom proglasenja Opstine Gusinje.
Gusinje je, nakon izglasavanja Skupstine Crne Gore tacno na danasnji dan prije tri godine postala 23 opstina u Crnoj Gori. Za usvajanje Zakona tada su izglasala 53 poslanika za Opstinu Gusinje.
-Vjerujemo da nam se pruzila izvanredna prilika da konacno krenemo sa mrtve tacke i stvorimo sve potrebne uslove da realizujemo nekoliko znacajnih projekata kojim bi se otvorila nova radna mjesta. Vazda se govorilo da od svog rodnog mjesta nigdje nema ljepseg na Svijetu. Koliko god da je ono nesavrseno, neizgradjeno, siromasno i zapusteno ipak u nasim ocima sija nekim posebnim sjajem.
animljiv je podatak da su tri najmladje opstine sa sjevera drzave. Andrijevica je obnovila status pocetkom 90-tih godina proslog vijeka, Petnjica je to ucinila 2013.godine a da bi Gusinje obnovilo taj status 2014.
Na konsultativnom referendumu u Plavu 4.688 gradjana je glasala za Opstinu Gusinje. Veliki broj Gusinjana, tada je stiglo iz inostranstva ,dok se procenjuje da blizu 50.000 njih zivi u inostranstvu, a na centralnom trgu bila je organizovana i proslava. Nadamo se da ce se neophodnim reformama koje ce obuhvatiti citavu zemlju, vratiti zivot na Sjever Crne Gore i stvorit uslove za povratak dijaspore u domovinu.
Za web-magazin Gusinje-Plav.com iz Gusinja Radoncic Jasmin.
Slijedi foto-reportaza od 60 slika, koja je zabiljezena tog istorijskog dana. (Gusinje Plav Press)
Ali-pasini izvori zimi   (25. februar 2017)
Specijalno za citaoce web magazina Gusinje-Plav.com, video o Ali-pasinim kako izgledaju zimi.
Autor i montaža: Edin Jadadic
Letimo dronom iznad Ali-pasinih izvora i okoline  (25. februar 2017)
Autor i montaža: Esmir Derviševic - Gusinje Plav Video
OVO MORATE POGLETATI !!! - ZABRINJAVAJUCE STANJE U GUSINJU ...   (23. januar 2017)
Na ahiret je preselio Enes (Šaćirov) Olević    (1957 - 2017)   (23. februar 2017)
Dana 21. februara 2017. u Baru je preselio na ahiret Enes-Čački OleviĆ, u 60. godini zivota.
Dzenaza je obavljena na mezarju Čepurci (Podgorica).
Hajtar je obavljen u Plavu.
Ožalošceni: majka Iljka, kcer Darija, brat Ervin sa podrodicom i ostala mnogobrojna familija.
Sjećanje na rah. Bektešević Džemu-Komesara i rah. Bektešević Bademu, rodj. Lucević    (23. februar 2017)
Dana 21. februara navršile su se trideset dvije godine, od kako je naš dragi otac Džema-Komesar Bektešević preselio na ahiret, a januara mjeseca četiri godine od kako je na ahiret preselila naša draga majka Badema Bektešević, rodj. Lucević. Godine prolaze ali ne brišu tugu i žalost što više niste sa nama. Na svakom koraku su tragovi koji nas podsjećaju na vas, na vašu dobrotu, ljudskost i poštenje. S tugom se prisjećamo svih trenutaka provedenih sa vama i zalimo što se takvi trenuci ne mogu vratiti.
Ponosni smo na način na koji ste nas vaspitali i od nas stvorili odrasle ljude. Uvijek ćete biti u našim srcima i mislima.
Voljeni ne umiru dok žive oni koji ih vole! Da vam dragi Allah podari lijepi dženet!
Vaši: sin Bekaš, snaha Kimeta, unučad Faruk, Mirela, Ramo, Mensud, Džema, Emina, Jasmina, Jasmin, Damir, Emrah, zetovi Hakija i Adem, kćerke Selveta, Sada i Surka
Na ahiret je preselila Nafija (Avdova) Pjetrović    (1933-2017)   (23.februar 2017)
U Gusinju je u srijedu, 22. februara na ahiret je preselila Nafija (Avdova) Pjetrovic, rodj. Sujkovic, u 84. godini zivota. Dzenaza polazi ispred Nove dzamije u petak, 24 februara u 15h u Gusinju. Hajtar je otvoren u restoranu "Primorka" u Gusinju.
Ozalosceni: sinovi Ruska, Gano i Nisko, kcer Vaska, braca Jusuf, Rifat i Hamza, sestra Vaka, zet Raif, djever Zuko i ostala mnogobrojna familija Pjetrovic, Sjukovic i Hot.
Uspješni domaćin: Halil Dervišević - Grnčar (Gusinje)   (22. januar 2017)
Montaža: Esmir Dervišević - Gusinje Plav Video
Rekonstrukcija pijace u Plavu, u vrijednosti od 160.000.00€   (22. januar 2017)
Predsjednik opštine Plav gospodin Orhan Šahmanovic sastao se 31.01.2017. godine sa koordinatorom Turske agencije za medjunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA Ahmetom Altuna sa kojim je razgovarao o investiranju u preojekta za rekonstrukciju pijace u Plavu, cija vrijednost iznosi 160 000,00 eura.
Sagovornici su konstatovali da ce Plav dobiti modernu i savremenu pijacu, koja je neophodna za potrebe stanovništva.
Kordinator agencije TIKA Ahmet Altun naglasio je da ce Agencija nastaviti da pruža podršku opštini Plav i u buduce.
Na sastanku je takodje bilo rijeci i o mnogim drugim projektima i o mogucnostima u investiranje u druge infrastrukturne objekte o kojima ce se blagovremeno dogovarati. (Gusinje Plav press)
Vrijedni domaćin: Dževdet Radončić - Kruševo (Gusinje)  (21. februar 2017)
Haris Medunjanin debitirao u pobjedi Philadelphije   (20. februar 2017)
Bosanskohercegovacki nogometni reprezentativac Haris Medunjanin debitirao je u pobjedi Philadelphije Union protiv Tampe Bay.
BiH nogometaš je prvu utakmicu za svoj novi klub, Philadelphiju, odigrao prvo poluvrijeme u pripremnom susretu pred pocetak sezone.
Jedini pogodak na utakmici je postigao Jones u 73. minuti, prenosi "Goal".
Inace Medunjanin je za klub Philadelphia potpisao trogodisnji ugovor. Prije dolaska u ovaj klub branio je boje Makabija iz Izraela.
Humanitarnom udruzenju EURO Gusinje donacije u iznosu od $850   (20. januar 2017)
Od finansijske sluzbe humanitarnog udruzenja EURO Gusinje, dobili smo spisak novih donatora za 2017. godinu. Rijec je o sljedecim licima:
Bektesevic A. Refko $100
Djurkovic Albert - Aba $100
Music Ahmet $100
Koljenovic H. Emin $100
Radoncic S. Zuvdo $100
Radoncic S. Smajlje $100
CZZ $150
Alin Bajrovic $100

Kompletan spisak donacija za 2017. godinu mozete pogledati ako kliknete na sljedeci link. (Gusinje Plav Press)
Ljepota koja ostavlja bez daha   (18. feb 2017)
Pogledajte novi video "Katun Maja Karanfil", koji je objavljen na Facebooku. Ostacete bez daha kada vidite kadrove Doline Grebaje, katuna Maja Karanfil, Ropojane, Volušnice i Hridskog jezera.
Otkrijte misticnu ljepotu Prokletija   (18. feb 2017)
Prokletije su jedan od najljepših visokogorskih uspona u Crnoj Gori, posebno ako se na njega krene u proljecnim mjesecima. Takode, jedan su od najzamršenijih, najnepristupacnijih i najdivljijih planinskih skupina na Balkanskom poluostrvu.
Ovo je planinski vijenac koji se prostire u tri države, a mnogi planinari iz cijele Evrope ljeti rado posjecuje ove vrleti.
Zupcaste zidine Prokletija, ukrašene vitkim tornjevima oblikovanim erozijom, istovremeno izazivaju i zaprepašcenje posmatraca koji dodu u podnožje ovog masiva s kojeg jure bistre rijeke lomeci se u bijelim hucnim slapovima.
Stijene i vrhovi vrha Karanfila (2.460 – 2.490 mnv) pružaju velike mogucnosti planinarenja i alpinizma, pocev od lakih, pa do ekstremno teških uspona.
Sa Karanfila se pruža izvanredan pogled na albanski dio Prokletija gdje se i nalazi najveci vrh sa te strane granice Maja Jezerce (2.695 m)... nastavak teksta
Pomoc za 30 porodica u Plavu   (16. feb 2017)
Jucer su aktivisti humanitarnog društva "Rahmet" iz Plava, zajedno sa predsjednikom Muhamed ef. Cecunjaninom podijelili pakete pomoci za 30 porodica sa slabim materijalnim stanjem.
Treba naglasiti uspješnost saradnje našeg društva sa Mesihatom Islamske zajednice u Crnoj Gori i Fondacijom "Zekat" na celu sa njenim direktorom Satkijem ef. Hadžijicem.
Prodajem plac u Sutomoru, plaza Maljevik   (16. februar 2017)
Prodajem plac u Sutomoru, plaza Maljevik.
Udaljen 150 metara od mora.
Plac je povrsine 10 ari - 1.000m2.
Kontakt osoba Perovic Stevo:
+ 382 30 373 104    069 542 229
Plac ima sve potrebne dozvole
Šahmanovic: BS se ne zalaže za Sandžak i promjenu državnih simbola  (16. feb 2017)
Nakon što su iz Bošnjacke stranke kazali da javni istupi i djelovanje predsjednika opštine Plav Orhana Šahmanovica u suprotnosti sa programskim nacelima stranke, reagovao je Šahmanovic. On smatra da se u ovoj partiji ne zalažu za njena osnovna nacela, a da narocito nema zalaganja za utvrdjivanje državnih simbola i riješavanje statusa Sandžaka kao prekogranicne regije.
Šta je na ovom planu uradila BS i predjedništvo BS u proteklim godinama neka procijene clanovi i simpatizeri BS. Koliku je i kakvu štetu clanovima partije i Bošnjackog naraoda nanijelo njihovo ovakvo zalaganje bolje reci nezalaganje za navedena progamska nacela ocijenice glasaci BS. Takode, biraci ce vjerovatno znati cijeniti i moju politicku štetu koju sam nanio BS , svojim izjavama, ili štetu koju sam nanio nekim clanovim predsjedništva i onima koji u sadašnjem trenutku samo vrebaju neka atraktivna mjesta u Podgorici ne mareci za sva nacela iz Programa BS, bolje reci mareci samo za one principe i nacela sa kojima se nece zamjeriti koalicionom partneru“, saopštio je predsjednik plavske opštine.
On ovom prilikom podsjeca clanove Bošnjacke stranke da ova partija ima 17 osnovnih programskih nacela, a da BS, a posebno predsjedništvo BS nije ništa u proteklih desetak godina, ucinilo na realizaciji istih niti je neka programska nacela imala hrabrosti prezentovati svojim koalicionim partnerima i javnosti CG.
Šahmanovic naglašava da je BS, „demokatska stranka koja bi trebala imati kapaciteta da prihvati i ona mišljenja koja ne odgovaraju pojedinim clanovim predsjedništva ili nekim malim karijeristima koji se šunjaju oko njih ocekujuci, kako dodaje, za njihovu bezrezervnu partijsku podršku neki poklon olicen u dobro placenom i rukovodecem radnom mjestu“.
Neki clanovi BS, tvrdi on, prihvataju samo ona nacela koja njima licno odgovaraju.
„U Statutu BS dio „Princip demokratskog jedinstva“ se govori o tome da unutar BS manjina ima pravo, kao i pojedinac da izražava svoje mišljenja i gledište. Izgleda da neki clanovi rukovodstva BS prihvataju i primjenjuju samo one principe i nacela BS koji nijesu na njihovu licnu štetu“, zakljucuje on. (Analitika)
Na ahiret je preselio Ismet (Hakov) Kolenovic   (1954-2017)   (15. februar 2017)
U New Yorku je u utorak, 14. februara na ahiret preselio Ismet (Hakov) Kolenovic, u 63. godini zivota.
Zdravoglava se odrzava danas, u srijedu, 15. februara 2017. od 3:00 sata poslije podne u nasoj Ali-pasinoj dzamiji u Astoriji. Dzenaza ce se obaviti naknadno u rodnom Gusinju.
Ozaloscena: majka Igbala, supruga Ismeta, sin Ernest, kcerke Sofija, Aida, Adela i Samanta, braca Mustafa i Zaim, bratanici i bratanicne, braca oo striceva, zet Enes, unuke Sara i Ena, i ostala mnogobrojna rodbina Kolenovic, Šahmanovic, Maljevic, Bicic i Saljunovic.
Za Alisu Salic iz Podgorice novih $280. Ukupno do sada $18,590.00   (15. februar 2017)
Od Šukra Cecunjanin, clana odbora koji prikuplja novcana sredstva za Alisu Salic iz Podgorice, dobili smo spisak lica koja su donirali novih $280. To su sljedeca lica:
Hasim Feratovic $100
Rifat Deljanin $100
Fazlija Kukaj $50
Avdija Budaj $30.

Ukupno za Alisu Salic je prikupljeno $18,590.00
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com (Gusinje Plav Press)
Plavsko Gusinjski MERHAMET Njemacka   (14. februar 2017)
Na sastanku Plavsko Gusinjskog Merhameta iz Njemacke, koji je odrzan 12.02.2017 kod Limburga, clanovi ovog naseg udruzenja su odlucili da u mogucnosti ovog udruzenja pruze pomoc familijama kojima su izgorele kuce:
Familiji Salic 1.000€
Familiji Mujovic 500€
Kao i mladoj generaciji F.K.Jezero 300€.

Clanovi odbora su takodje pokrenuli akciju pomoci za familije.
Donatori za Alisu Salic: Elvir Muminovic 50€, Jadadic Sucurija 50€, Omeragic Braho 50€, Cirikovic Smajo 50€, Seljimanjin Beka 50€, Mulic Zuvdija 50€, Radoncic A. Zuvdija 50€. Ukupno: 350€.
Ako jos neko zeli da se prikljuci akciji moze to uraditi kod sledecih osoba odbora:
Hadzimusovic Esad 01772930043
Muminovic Elvir 01774862579
Cirikovic Smajo 017678687207
Ili na ziro-racun Plavsko Gusinjskog Merhamet-a:
IBAN: DE47 5005 0201 0903 13
SWIFT-BIC: HELADEF1822
sa napomenom na koga se odnosi donacija. Donatori ce naknadno biti objavljeni.
Plasko Gusinjski Merhamet Njemacka
Dokumentarac: Refuse to lose (Odbij da izgubiš) (Snimak: RTCG)   (14. feb 2017)
Na Youtube kanalu GusinjePlav Video je objavljen dokumentarni film o kosarkaskom klubu "Strsljen", kao i igracima iz pomenutog kluba. Nadam se da je sadrzaj dokumentarca valjan, te da moze biti zanimljiv posjetiocima vaseg portala. U nadi da cete objaviti dokumentarni film na vasem portalu, unaprijed se zahvaljujem.
Esmir Dervisevic, urednik You Tube kanala GusinjePlav Video.
Akademik Smail Čekič: Relevantni dokazi za reviziju presude apsolutno postoje   (14. februar 2017)
“Gospodin Ivanic i istomišljenici, suprotno svojstvu i maniru iskusnih i mudrih politicara, umjesto da se poklone žrtvama genocida i usmjere u pravcu izgradnje bolje, zajednicke buducnosti, demonstriraju politikantsko ponašanje, zasnovano na ideološkim i politickim razlozima, i dalje uporno i drsko tvrde kako nema novih dokaza, iako su, potpuno suprotno tome, svjesni cinjenice da relevantni dokazi apsolutno postoje”, piše akademik Smail Čekič u autorskom tekstu kojeg prenosimo u cijelosti:

U posljednje vrijeme u javnosti u Bosni i Hercegovini i šire, posredstvom elektronskih i pisanih medija, pojavljuju se brojne izjave, prije svega, politicara, kao i nekih univerzitetskih profesora i kvazi istraživaca, te predstavnika nekih medunarodnih organizacija, o eventualnoj obnovi procesa u Predmetu BOSNA I HERCEGOVINA PROTIV SRBIJE I CRNE GORE pred Medunarodnim sudom pravde u Hagu zbog kršenja Konvencije o sprecavanju i kažnjavanju zlocina genocida. U sadržajima tih izjava, uglavnom, dominiraju agresivni stavovi i ultimatumi srpskih politicara (iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije), koji, kada se spomene to pitanje, doživljavaju penicilinske šokove... nastavak teksta
Vandalizam na vodopadu Grlja kraj Gusinja  (13. februar 2017)
Obilazeci danas poznato izletiste vodopad na rijeci Grlja, planinar i ljubitelj prirode Zuvdija Bajraktarevic je naisao na prizor, koji nije ni u snu mogao sanjati. Naime, naisao je na polomljenu zastitnu ogradu, koja je sluzila kao sigurnosni pojas, za mnogobrojne turiste koji posjecuju ovu turisticku atrakciju. Nazalost, i to je moguce u danasnje vrijeme.
Inace, zastitna ograda je postavljena sredinom novembra 2014 godine, a finansirana je iz projekta prekogranicne saradnje MONTEAL.
Kliknite na sliku da je uvecate. (Gusinje Plav Press)
Zahvalnica Almira Bektesevic i Alise Salic   (13. februar 2017)
Kao organizator humanitarne akcije za prikupljanje pomoci mojoj komsinici Alisi Salic koja je u požaru izgubila svog oca i krov nad glavom, a prije toga i brata i majku, želim da se u moje ime i ime Alise Salic zahvalim prvo, koordinatorima koji su moj poziv prihvatili objerucke da budu clanovi odbora. Zahvalnost dugujemo medijskom sponzoru, redakciji web magazina Gusinje-Plav.com, koja je brižno pratila ovu akciju i normalno svim donatorima koji su se ne žaleci, odazvali i donirali preko mnogih i drugih organizovanih akcija.
Mi smo narod koji znamo jedan drugom pomoci i želimo pomoci i cini me srecnim kad možemo biti u situaciju da se odazovemo veoma brzo svakoj akciji i pomoci svim ugroženim i stradalim i onim bolesnim kojima je nas dolar neophodan za povratak osmijeha na njihovo lice.
Normalno mi Alisi možemo povratit krov nad glavom to i radimo, dok njenog oca i njen gubitak ne možemo povratiti. Zato dragi donatori želim istaci "svakome dragi Allah da podari mnogo više za svaku donaciju. a Alisi biricet u ostatak i od sad samo najbolje".
Takodje u prilog Vam prosljedjujem rijeci hvale od naše Alise Salic.
Almir Bektesevic

Poštovani !
Ovim putem želim da se zahvalim Almiru Bekteševicu i kordinatorima Šukru Cecunjaninu, haži Smaju Sredanovicu i Fehimu Redžepagicu, kao i svim dobrim ljudima koji su mi pomogli i prikupili novcana srestva, kako bih vratila svoj dom u normalno stanje. Moj život bez mojih najmilijih je težak, a moj bol da ih više nema samnom je veliki, ali ovim putem želim da se zahvalim svima napomoci.
Alisa
Šeki Radončić: Mrtvorodjenče   (12. februar 2017)
Tekst govori o tome kako su crnogorski četnici Pavla Ðurišića pravili nužnike od ubijenih muslimana, kako su kolcima silovali žene i djevijcice, drali kože... O crnogorskom Džeku Glavosjeku, četničkom vojvodi Andriji Mandicu, o muftiji Zukorlicu, koji podiže spomenik cetnickom koljacu, o Čečenu Kairovu i njihovom pokušaju rušenja cg. vlasti radi interesa Rusije...

"Deklaracija o pomirenju Srba i Bošnjaka u Crnoj Gori, koju je zvanicno inicirao četnički vojvoda Andrija Mandić, uz navodnu asistenciju čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova, te svesrdnu pomoc bivšeg sandžackog muftije Muamera Zukorlica, kako pompezno najavljuju njeni inicijatori, uskoro će „pomiriti Srbe i Bošnjake u Crnoj Gori“ i napokon riješiti „neriješeno srpsko i bošnjačko nacionalno pitanje “ u našoj državi.
Pošto je jasno da trojica najvidenijih inicijatora Deklaracije imaju jake dodirne tacke - kao što su, recimo, uspostavljanje demokratije Kadirovog i Mandicevog tipa u Crnoj Gori; rušenje crnogorske Vlade za interese Rusije; crnogorsko blokiranje ulasku u NATO i EU, te njeno stavljanje pod ruski šinjel - zanimljivo je vidjeti da li izmedju njih postoje tacke razdvajanja.Posebno izmedu vojvode Mandica i efendije Zukorlica, pogotovu kada je u pitanju suocavanje s prošlošcu, to jest odnos prema rehabilitaciji četnika, genocidu u Srebrenici, Karadžicu, Mladicu...?! Andrija Mandic vatreni je pobornik rehabilitacije Draže Mihailovica. Žestoko se usprotivio i hapšenju ratnog zlocinca Ratka Mladica, kao i usvajanju Deklaracije o genocidu u Srebrenici, kako su učinili svi demokratski parlamenti Evrope i svijeta, računajući i crnogorski. Mandic i bratija, znamo, glasali su protiv. Hoce li Zukorlicev uslov završnog teksta Deklaracije biti da se Mandic odrekne rehabilitacije Draže Mihailovica i podizanja spomenika takvom zlikovcu kakav je bio Pavle Ðurišic, zbog kojeg je štrajkovao gladu. Ili ce efendija Zukorlic, zbog lične promidžbe i interesa, pristati da glanca biste gradjanina Ðurišica i drugih zločinaca, koji su klali njegov narod, abolirajuci tako i četničku ideologiju? Hoce li hodža reći jok, ili će, možda, dušu prodati šejtanu?!... nastavak teksta
Faro Radončić: Nudim milion maraka onom ko nade da sam zaposlio bližeg ili daljeg rodjaka u državnim institucijama   (11. februar 2017)
U vrlo dinamicnom intervju, koji je trajao sat i 15 minuta, jednog od najboljih bh. televizijskih voditelja Senada Hadžifejzovica sa Fahrudinom Radncicem na Face TV, lider Saveza za bolju buducnost je veoma otvoreno i direktno iznio više ocjena koje ce se dugo pamtiti.
Prvo je obecao dati milion maraka svakom ko mu nade da je zaposlio bližeg ili daljeg rodaka u državnoj instituciji, a govorio je i o tome kako vršiteljici dužnosti glavnog državnog tužitelja Tužilaštva BiH neko treba dati izjavu Ramiza Delalica Cele o ubistvu bivšeg pomocnika direktora Agencije za istrage i zaštitu (AID) Nedžada Ugljena, a koju je Delalic dao mjesec prije smrti.
Radoncic je govorio i o tome da je Bakir Izetbegovic previše vremena izgubio na nacin da se nije posvetio pronalaženju novih dokaza za reviziju presude po tužbi protiv Srbije za genocid, ali da razumije odgovornost s kojom se šef SDA i bošnjacki clan Predsjedništva BiH mora nositi.
Takodjer, Radoncic je odgovorio i na pitanje hoce li se kandidirati na izborima 2018., kako je prognozirao pobjedu Donalda Trumpa na americkim izborima, te može li pobijediti Sebiju Izetbgovic ako se kandidira za bošnjackog clana Predsjedništva BiH.
Osvrnuo se i na pitanje kako promijeniti trasu autoputa prema Mostaru, te ko su clanovi pet privilegiranih bošnjackih familija. Radoncic je objasnio i svoje kontakte s utjecajnim regionalnim liderima i potrebu tih kontakata, a govorio je i o odnosima sa Bakirom Izetbegovicem, te o tome da li može biti izvršen atentat na njega kao predsjednika SBB-a… (avaz.ba)
Šerbo Rastoder: "Njegoš je antiislamista"  (11. februar 2017)
Profesor Rastoder je gostujuci u emisiji "Nacisto" na tv Vijesti, a poslije žustre rasprave na temu Njegoša, pozvao Bošnjacki narod da više ne komentariše Njegoša. Takodje profesor istice, da od veceras nece govoriti i pristajati na intervjue vezane za Njegoša, te da je vecerašnji bio i posljednji vezan na ovu temu. Crna Gora je 1913 poštovala osjecanja muslimana prema Gorskom vijencu, sto godina kasnije nije u stanju. Porucio je Rastoder.
Podsjetimo da su Bošnjaci kao narod gotovo 100 postotno podržali crnogorsku nezavisnost te da se lojalnost Bošnjaka prema državi Crnoj Gori ne može mjeriti njihovim osjecanjima prema Gorskom vijencu i Njegošu. Rožaje 91,3 % Cetinje 86,3 %
Orhan Šahmanović tajno u Moskvi sa Čečenima o "investicijama“   (11. februar 2017)
Predsjednik opštine Plav Orhan Šahmanović otputovao je u četvrtak u Moskvu, kako bi sa zvanicnicima Čečenske republike "precizirao detalje o dolasku čečenskih investitora u Plav: - saopšteno je Pobjedi od više izvora bliskim Bošnjačkoj stranci i Demokratskom frontu.

Investicije od više od milion eura, Šahmanovic je navodno, kako je ranije tvrdio, dogovorio sa čečenskim liderom Ramzanom Kadirovom u Groznom gdje je boravio 22. i 23. januara kao dio delegacije Demokratskog fronta. Iako je Šahmanovic u Moskvu doputovao u cetvrtak redovnim letom iz Tivta u 14,50 sati, predsjednik opštine Plav je u izjavi za Pobjedu u četvrtak veče tvrdio da se nalazi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
- U inostranstvu jesam, ne mogu sada pricati - rekao je Šahmanovic za Pobjedu da bi na ponovljeno pitanje novinara da li se nalazi u Moskvi saopštio da se "nalazi u Sarajevu". Šahmanovic juce nije odgovarao na brojne pozive i sms poruke iz redakcije Pobjede.
O svom novom putu u Moskvu Šahmanovic nije zvanicno obavijestio Bošnjačku stranku ali ni svoje partnere iz Demokratskog fronta sa kojima je i na ciju preporuku boravio u Groznom. Šahmanovic je krajem januara decidno tvrdio da je dogovorio višemilionske investicije u opštinu Plav. (Analitika-opširnije u Pobjedi)
Video: Ali-pašini izvori na dan 10.feb 2017   (11. februar 2017)
Snimak i montaža: Esmir Dervišević
Od nase dijaspore iz Holandiei novih 100 eura pomoci Alisi Salic iz Podgorice. Ukupno 1,670 eura  (10. februar 2017)
Kao sto smo par puta i objavili u Holandiji je formiran Odbor koji prikuplja novcana sredstva za Salic Alisu iz Podgorice. Od Nevzeta Purisic, clana tog odbora dobili smo imena dva nova donatora, i to su:
Adnan Ado Music 50 €
Ramo Kobilic 50 €

Ukupno do sada za Salic Alisu u Holandiji je prikupjeno $1,670.00.
Svi iz Evrope koji zele da se prikljuce ovoj humanitarnoj akciji “Apel za pomoc Alisi Salic” mogu da kontaktiraju sljedeca lica: - Tafilj Markovic 0650969325, - Nevzo Purisic 0654640178, - Anes Kacamakovic 0624777051. (Gusinje Plav Press)
Riccardo's Restaurant - Dan Zaljubljenih Veče - Subota, 11. februar 2017   (9. februar 2017)
Prvi put u Riccardo's Restaurant

DAN ZALJUBLJENIH VEČE
Subota, 11. februar 2017 od 7-12

Za muzicki dio programa pobrinut ce se Miki Koljenovic i Enver Metjahic
U cijenu uracunata meza, vecera i "open bar" za $50 dolara sa rezervacijom, a $60 na vratima.

Za vise informacija mozete nazvati na 646-879-0257 ili poslati text message.
Fejzic: Ne osporavamo Njegoša kao licnost, ne svidaju nam se neki stihovi   (9. februar 2017)
Nije baš Crna Gora toliko krhka da se na jednu izjavu povjerenje sruši kao kula od karata, kazao je reis Islamske zajednice Rifat Fejzic povodom aktuelnih dešavanja i izjava povodom Njegoša i njegovog djela. Porucio je da se treba cuvati rijeci koje mogu da povrijede nekoga i uvažavati ono što imamo u Crnoj Gori kao bogatstvo, viševjerski sklad. Gostujuci u emisiji TVCG "Iz pravog ugla", Fejzic je ocijenio da svi treba da imamo malo više odgovornosti.
"Znamo da je ideja o prazniku stara nekoliko godina, i sada, odjednom imamo taj predlog o datumu Njegoševog rodenja kao prazniku. Ovaj novi predlog je nastao bez prethodnih dogovora, i sada imamo neke, tako da kažem, vještacke probleme. Prije svega, Ministarstvo kulture je na odredeni nacin odgovorno, ali i svi ucesnici u vlasti imaju odgovornost jer se nijesu prethodno se usaglasili", kazao je Fejzic.
Pripadnicima islamske vjere, pa i meni licno, nijesu baš prijatni odredeni citati iz Gorskog vijenca, kaže Fejzic. "Mi ne osporavamo Njegoša kao licnost, državnika, ako hocete i pjesnika, ali nam se ne svidaju odredeni stihovi. Ako se govori o nekoj lažnoj vjeri, to je velika uvreda", kazao je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori.
Mi vjerujemo bez ikakvog prigovora u ono što piše u Kur'anu, hrišcani to isto misle o Svetom pismu, sve ostalo podložno je kritici, pa i Njegoš, ocijenio je Fejzic. "Slažem se apsolutno da se treba cuvati oštrih rijeci. Svi treba da cuvamo dobre odnose. Treba da cuvamo bogatstvo koje imamo kao nasljede, kao kapital. Ali, i svi treba da damo doprinos suživotu, gradanskoj Crnoj Gori", odgovorio je Fejzic na pitanje koliko je pooštrena retorika uslov da dode do odredenih pomejaranja u meduvjerskim odnosima.
Ovo što se dešavalo u posljednuje vrijeme može da utice na povecanje vjerske i etnicke distance u Crnoj Gori, kaže Fejzic, ali dodaje da ipak misli da nije uticalo.
"Odakle da god dolaze, to su izjave pojediaca. Nije baš Crna Gora toliko krhka da se na jednu izjavu to povjerenje sruši kao kula od karata. Ali, nemojte da tražite da imate mazohizam kod ljudi", kazao je Fejzic za TVCG.
Smatra da retorika koja se cuje posljednjih dana ni malo nije dobra, niti ohrabrujuca. Ipak, rekao sam, ptica ne može da leti bez dva krila. Isto tako, za remecenje odnosa potrebne su dvije strane. U ovom slucaju to nemamo, imamo neke pojedince, ali oni nemaju baš toliku težinu, kaže Fejzic. (RTCG)
Abidin Music: Orhan Šahmanovic prekršio stranacku disciplinu   (9. februar 2017)
Izjava Orhana Šahmanovica, predsjednika opštine Plav i clana Glavnog odbora Bošnjacke stranke da je protiv ulaska Crne Gore u NATO i EU, kosi se sa programskim nacelima ove stranke i fakticki je prekršaj u stranackom postupanju, smatra predsjednik plavskog odbora BS Abidin Music.

– Opštinski odbor Bošnjacke stranke Plav još nije raspravljao o nedavnim potezima i izjavama Orhana Šahmanovica, predsjednika naše opštine, ali bez sumnje on je prekršio partijsku disciplinu.
Ocekujemo inicijativu Predsjedništva naše stranke po tom pitanju pa cemo nakon toga donijeti konacnu odluku – kazao je za Pobjedu Music.
Senad Šahmanović: "Kapital nema ni vjeru ni naciju"   (8. februar 2017)
Piše: Senad Šahmanović - New York
Nema suse, a kamoli medija koji se ovih dana nijesu dotakli teme puta Predsjednika Opštine Plav gos. Orhana Šahmanovića u Čečeniju u potrazi za investitorima, odnosno onima koji bi smogli hrabrosti i ulagali u najnerazvijeniju opštinu (čija li je to zasluga) na sjeveru Crne Gore.
Razumijem medije kojima je posao spektakularnost, da bi pokazali svoju osonos, nadmoćnost u kreiranju puta i usmjeravanju gradjanstva preko jedne politike i odredjenog smjera.
Razumijem i plavsko-gusinjsku nepismenost, neupućenost, površnost i zavidnost u komentarisanju ove posjete. Najbolji odgovor na sve ovo dao je Predsjednik u emisijama "Živa istina" sa Darkom Šukovićem, "Bez granica" sa Seadom Sadikovićem i "Ogledalo" sa Ljubicom Gojković. Pametnome dosta, on uvijek nauči nešto, ovi potonji znaju sve i tamo u tom mentalnom sklopu nema mjesta za ništa više, stanje betonirano. Za njih se slabo šta moze uraditi. Baš kao onaj slučaj kad se svadjala dvojica oko latinice i ćirilice i kod sudije za prekršaje obojica potpisuju presudu prstom. Tu se i ne miješam, ostavljam ih svom (ne)znanju, samo znam da su mi vaga, ona najpreciznija, kada su takvi za nešto, sigurno je naopako - kada vidim da su oni protiv, znam da je to ispravno.

Ne mogu shvatiti pisanje nekih, nazovi humor-pjesnika, narocito shoka Mihaila. Trudase se shok Mihailo, slagaše stihove, redjaše jedan na drugi, ada, onako, Njegoševski kada je u pitanju pripadnik Islama. Izvrćaše Mihailo izraze, redjase probajuči da dobije po njegovom "najbolju" kombinaciju kako bi "pohvalio" onoga o kome piše. Grozni u Plavu, Plav u Groznom, Orhan-Ramzan, Ramzan-Orhan, te na kraju kako mu doliči, završi poslovicom (vjerovatno karadačkom) koju me stid ovdje ponovit, smatrajući medij na koji pišem ozbiljnim. Na ovo što shok Mihailo zove pjesništvom i ponosi se time, kratko bih, takodje poslovicom (ne znam jeli crnogorska):
Kako vidim posao ti cvjeta,
Živ mi bio pjesnice klozeta


Mislim da nema intervjua koji je toliko skrenuo paznju javnosti kao što su ovi gos. Šahmanovića koje je dao pisanim medijima ili tv stanicama. Takodje nema intervjua da se nije pokušalo na bilo koji način zloupotrijebiti kao ovaj ili ovi. Da su vadjeni izrazi, djelovi misli, pa čak i pojedine riječi iz konteksta, nebi li se prikazalo u što lošijem svjetlu. Da li je moguće i pokušati prikazati, nekoga ko se bori za svoj grad, često i na svoju stetu, neprijateljem toga grada ili te drzave. Cak ni muk plavske intelektualne elite nije iznenadjenje. Nenaviknuti na to da konačno imaju nekog ko se bori i radi za interese Plava. Nekog ko je spreman i sebe zrtvovati da bi Plavu bilo bolje u svakom smislu, ekonomskom, komšijskom i svakom drugom. Nekog ko će na tom putu iskoristiti sve resurse i svakog, poziciju i opoziciju. Plodovi predsjednikovog rada i djelovanja nijesu vidljivi odmah, ali vrijeme je svjedok i potvrda njegovih stavova i borbe. Zar njegovi razgovori sa predsjednicima Albanije, Berishom i Ramom oko puta Gusinje-Podgorica preko teritorije Albanije (ma kako neko to pripisivao sebi) nije dovelo do sporazuma Vlada Albanije i Crne Gore o gradnji toga puta. Albanska strana je svoj dio obaveze ispunila, valjda ce i CG svoj, jer je potpisnik. Zar njegova putovanja u Tursku nijesu donijela rješenje vodosnabdijevanja (investicija 410.000 eura)u Plavu. Otvaranje početka radova za put Dečani-Plav vjerovatno će skrenuti paznju Vlade o otvaranju tog granicčnog prelaza prema Kosovu. Pa i ovo putovanje u Čečeniju je posredno natjeralo Vladu da budzetom zacrta preko 2 mil. eura investicija za Plav.

Znači borba za Plav, time i za plavljane gos. Šahmanovića je neupitna. Geslo gos. Šahmanovića je pomagati ljudima, bez obzira na nacionalnu, vjersku, partijsku pripadnost, pa ako uzvrate dobrim, potvrdili su svoju vrijednost, ako uzvrate zlom, nijesu okrnjili njegovu vrijednost, ali su potvrdili svoju bezvrijednost. Za pomoć Plavu nece traziti saglasnost ni vrha stranke, ni vrha drzave a kamoli minornih političara u OO BS i na tom putu će koristit svakoga ko mu može imalo pomoći.
Kapital nema ni vjeru ni naciju.
Za udruzenje EURO Gusinje donacije u iznosu od $2,350.00  (7. februar 2017)
> Od finansijske sluzde udruzenja EURO Gusinje, dobili smo spisak donacija koje za ovo udruzenje su upatili clanovi Upravnog odbora:
Radoncic Mihret-Mišo $200, Bicic Rasim $200, Vukelj Mirza $200, Cekic H. Selim $200, Kobilic Aljo $200, Hodzic Faro $200, Feratovic S. Rifat $200, Radoncic Zumber $200, Dervisevic B.Rifat $100, Deljanin Ibro $100, Djukanovic Akica $200 Djurkovic Hajro $150 i Hot Rafet $200. Ukupno $2,350.00.
Takodje, nam rekose i to da imaju jos donatora za ovu godinu i da ce njihova imena uskoro biti objavljena.
Ujedno pozivaju sve clanove i simpatizere ovog udruzenja da uplate svoje donacije koje su od velikog znacaja, kako bi mogli nastavili dalje svoje aktivnosti ovog udruzenja, i aktivnostima u nasem zavicaju i na taj nacin ostvarili svoje planove.
Sisak donatora mozete pogledati ako kliknete na sljedeci link. (Gusinje Plav Press)
Živjeti u Gusinju - Dokumentarna emisija iz 1972 god. nagradjena na festivalu JRT Bled   (6. februar 2017)
Zuvdija HODŽIC: Mora se biti covjek   (6. februar 2017)
Romanom „Svi moji”, zapravo pricama o Maloj tekiji, nesvakidašnjim dogadajima, šejhovima i dervišima, rodenjima i pogibijama, cudima cojstva i junaštva koje su decenijama i vjekovima prenošene i pamcene medu ljudima sve tri vjere širom Crne Gore i Albanije, Zuvdija Hodžic osvojio je citaoce i žiri za dodjelu državne nagrade „Miroslavljevo jevandelje”.
Za Pobjedu, govori o radanju svog djela, rijecima i poukama deda derviša koji sinu nije zamjerao što nije ulazio ni u tekiju da zikri ni u džamiju da klanja, gusinjskoj prirodi i mentalitetu, slobodi...
Kada je rijec o Njegošu, Hodžicu omiljeni stih je „kao i svi drugi“.
- „Šta je covjek, a mora bit covjek“. Na prvi dio odgovor nema ni Njegoš, a da se mora biti covjek, znaju mnogi. Ja sam u „Gusinjskoj godini“ zapisao da kad god me život dovede u neko iskušenje, iz podsvijesti iskoci slika gusinjskog groblja i nišana s mojim imenom. Tada znam da cu postupiti kao covjek. Koliko puta smo od majke ili oca opomenuti: „Nemoj da zasramiš grobove...“ Dakle, moraš biti covjek... Mora se biti covjek - istice on.
A kaže da je svojom omiljenom derviškom pricom vec dosadio.
- Uputio se mrav na Cabu, pa mu rekli: „Velik je to put a ti mali, nikad neceš stici“. Odgovorio im je: „Bar cu umrijeti na velikom putu“ - ispricao je dobitnik „Miroslavovog jevandjelja“. (Analitika)
Šahmanovic: Jovovic pokušao da sprijeci susrete u Ceceniji, u buducnosti sebe ne vidim u BS-u   (5. februar 2017)
"Ambasador Igor Jovovic je pokušao svojim kontakttima sa ministrom vanjskoh poslova Cecenije da nas onemoguci da održimo planirane sastanke. Ipak, u tom naumu nije uspio", rekao je Šahmanovic u emisiji "Ogledalo" na Srpskoj televiziji.
Šahmanovic je u Ceceniji boravio sa liderima DF-a Andrijom Mandicem i Milanom Kneževicem.
On je u emisiji rekao da nijesu demokraticne tvrdnje iz BS-a da je on u Ceceniji bio u privatnoj posjeti, prenosi Dan. Kaže i da ga ne bi iznenadilo da pokušaju da ga zbog posjete Ceceniji iskljuce iz BS-a, iako je, kako kaže, jedan od ljudi koji se naviše istrošio u osnivanju stranke.
"Ne bi me cudilo da se pokrene takva inicijativa. Razumni ljudi nece dozvoliti da se to pokrene. Nijesam time opterecen, vec ulaganjima i razvojem Opštine Plav. To je stranka u kojoj sebe ne vidim u buducnosti. BS je u raljama DPS-a i vec duže vrijeme trpim pritiske zbog koalicije sa opozicijom u Plavu. To nije po meraku vladajuce koalicije u Crnoj Gori. Ali mi smo pokazali da umijemo da se borimo za Plav i da saradujemo", kazao je Šahmanovic.
On je u emisiji kazao da ne misli da je NATO najbolji okvir za Crnu Goru, kao i da su "ISIL i Bin Laden stvoreni u Americi". (Analitika)
Sajo Dervisevic donirao za udruzenje EURO Gusinje  (3. februar 2017)
Svakim danom mnogobrojna porodica udruzenja EURO Gusinje se uvecava. Potvrda tome je i poziv koji smo dobili od Rifata Dervisevica, clana Upravnog odbora ovog udruzenja. A razlog je donacija od njegovog rodjaka Saja Dervisevic (na slici sa porodicom), za humanitarno udruzenje EURO Gusinje. Rijec je o donaciji od $100.
Svi koji zele da doniraju za udruzenje EURO Gusinje, i time pomognu realizaciju projekata u zavicaju i dijaspori, mogu da se obrate nekom od clanova Upravnog odbora. Listu donatora mozete naci na sljedecem linku (Gusinje Plav Press)
Kemal Purišic – Timoti Džonson: Nastavak saradnje CG i Svjetske banke   (3. februar 2017)
Crna Gora ce nastaviti da saradjuje sa Svjetskom bankom, kroz ekspertsku i tehnicku podršku ove institucije, dogovoreno je na sastanku ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišica idelegacije Svjetske banke koju je predvodio vodja programa za inkluzivni rast i razvoj po mjeri covjeka za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju pri Svjetskoj banci Timoti Džonston.
Teme sastanka bile su reforme u oblasti penzionog sistema, socijalne i djecje zaštite kao dio programa fiskalne konsolidacije i reformi tržišta rada. (CdM)
Sjecanje na Esmina Ljesnjanin    (1989 - 2013)   (3. februar 2017)
Danas, 3. februara su cetiri godine od kako smo bez tebe, nas dragi sine Esmine.
Cetiri ljute, duboke rane koje nas prerano rastavise sa tobom. Nestade tvoja mladost i ljepota sa kojom si trebao zivjeti i ponos nas biti. Tvoj ponos nikad zaboravljen biti nece. Ti si sa nama, i mi sa tobom, u svakoj sekundi, minuti, satu, danu. U nasim srcima, tesko se nosimo sa tim ranama i sudbinom koje zadesi tebe mladog.
Sine Esmine, otisao si gdje povratka nema. Otisao si gdje se vjecno zivi i u miru odmara, gdje se mladost i ljepota rusi, gdje su dobre duse, gdje bola nema. A bol ostavio roditeljima i sestri koja brata nema. Taj bol prestati ne moze, niti lijeka za njega postoji.
Esmine, diko nasa, ponosu nas.
Veliki gubitak i praznina su u nasim srcima za tvojim odlaskom. A ti Esmine setaj po Dzennetskim bastama, nebu, suncu i mjesecu. Ne daj da tvoja mladost i ljepota vene, jer roditelji i sestra nisu pored tebe. Roditelje i sestru tuga i bol para, sto izgubismo tebe jedinog sina Esmina. Tvoji koji te vole. Da ti Allah da najljepse mjesto Dzenneta.
Volimo te sine,
Roditelji Bajro i Kumra, i sestra Esmina.
Haris Medunjanin napustio Makabi i seli u SAD   (2. februar 2017)
Bosanskohercegovacki fudbalski reprezentativac Haris Medunjanin napušta Makabi Tel Aviv i karijeru nastavlja u SAD-u, tacnije u fudbalskom klubu Philadelphia Union, sa kojim je potpisao trogodisnji ugovor.
Trideset jednogodišnji veznjak bh. reprezentacije odigrao je 56 utakmica u svim takmicenjima, te postigao šest golova otkako je u januaru prošle godine došao u Makabi, saopšteno je iz kluba. Medunjanin, koji je proveo dvije godine u Makabiju, od 2010. do 2012.godine, izjavio je za klupsku internet stranicu da je zahvalan celnicima kluba što su mu dozvolili odlazak pet mjeseci prije okoncanja ugovora, javlja “Fena”…
“Želim Makabiju sve najbolje, zahvaljujem svima u klubu i navijacima za podršku koju sam imao tokom boravka u Tel Avivu”, kazao je Medunjanin. Sportski direktor Jordi Cruyff pojasnio je da je Medunjanin na pocetku prelaznog roka tražio dopuštenje da napusti klub i predje u MLS.
“Dali smo mu dozvolu jer razumijemo da je dobio ponudu koja u ovom stadiju u karijeri predstavlja veliku priliku te mu nismo željeli stajati na putu”, izjavio je Cruyff.
Na danasnji dan, 2002. god počeo sa radom web magazin www.Gusinje-Plav.com  (2. februar 2017)
JUBILEJ 15. GODINA SA VAMA - web magazin WWW.GUSINJE-PLAV.COM
MEDIJSKA RASKRSNICA DIJASPORE i ZAVIČAJA.
POSTALI SMO DEO VAŠE SVAKODNEVNICE, DEO VAŠEG ŽIVOTA
WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKO-GUSINJSKI CNN


Nedzad Pjetrovic urucio donaciju od $500, za udruzenje EURO Gusinje  (31. januar 2017)
"- Cini mi prijatno zadovoljstvo sto mogu svake godine, od prvog dana kada ste i osnovani, da budem dio vase mnogobrojne porodice humanista u udruzenju EURO Gusinje. Vi ste svojim radom i pregalastvom koje traje vise od osam godina, postali prepoznatljivi ne samo u SAD, vec sirom ostalih meridijana gdje god ima nase dijaspore, a o zavicaju i da ne pricamo.
Izuzetno cijenim vase napore u pravcu da se pomogne zavicaju, jer je to i dio nase moralne obaveze, koja rijetno koga krasi. U to ime ja vam cestitam i zelim uspjeha u daljnjem radu"
- rijeci su Nadzada Pjetrovica, koji je urucio $500 na ime donacija Selimu Cekicu, blagajniku udruzenja EURO Gusinje.
Svi koji zele da doniraju za udruzenje EURO Gusinje mogu da se obrate nekom od clanova Upravnog odbora. Listu donatora mozete naci na sljedecem linku (Gusinje Plav Press)
Hido Muratovic - Poseta Plavu, januar 2017   (31. januar 2017)
OPERACIJA GROZNI: Novi detalji posjete delegacije DF-a i opštine Plav Cecenskoj Republici   (31. januar 2017)
Predsjednici Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije Andrija Mandic i Milan Kneževic i predsjednik opštine Plav Orhan Šahmanovic tokom posjete Ceceniji, 22. i 23. januara, sreli su se sa predsjednikom tog dijela Ruske Federacije Ramzanom Kadirovom, saznaje Pobjeda.
O tom susretu, odnosno radnoj veceri u velelepnoj rezidenciji u Groznom nijesu izvještavali cecenski mediji zbog izricitog zahtjeva Kadirova da susret bude sakriven od ociju javnosti, ali i pres službe Nove i DNP-a.
Kadirov je upoznat sa cinjenicom da su crnogorski mediji oko posjete dizali veliku medijsku pompu, pa je predsjednik Cecenije insistirao da se o sastanku ne izvještava u cecenskim medijima, ali i u zvanicnim saopštenjima iz DNP-a cija pres služba je pokrivala dogadaj - rekao je Pobjedi izvor blizak Demokratskom frontu. U emisiji ,,Živa istina“ Orhan Šahmanovic nije ni potvrdio, ali ni demantovao da ih je u Groznom primio Kadirov navodeci da je u pitanju ,,mala tajna“.
Cecenski mediji, ali i pres služba DNP-a je izvijestila o sastancima sa ministrom vanjskih poslova Džambulatom Umarovom, predsjednikom parlamenta Magomedom Dautovim i gradonacelnikom Groznog Muslimom Hucijevim. Na tim sastancima je dogovoreno bratimljenje opštine Plav i grada Groznog, ali i ,,investicija Cecenije u tu sjevernu opštinu od najmanje milion eura“.
Prema pouzdanim informacijama Pobjede, na sastanku u jednoj od rezidencija Kadirova organizovana je vecera u cast gostiju iz Crne Gore, bilo je rijeci i o izradi deklaracije o ,,pomirenju Srba i Bošnjaka“ sa cijom su sadržinom gosti iz Crne Gore upoznali Kadirova.
Ukljucenje Kadirova, koji je cijenjen u islamskom svijetu, treba da podstakne bošnjacke intelektualce, koji imaju rezervu prema nacionalistickoj politici i cetnickom nasljedu dijela Demokratskog fronta.
„Kadirov, kao kljucni Putinov igrac, je blizak Erdoganu i to je karta na koju se igra”, naveo je izvor.Prema informacijama Pobjede, potpisivanje deklaracije od strane intelektualaca bošnjacke i srpske nacionalnosti je vec pocelo, a za logistiku je zadužen Moamer Zukorlic, bivši sandžacki muftija, sadašnji poslanik u Skupštini Srbije.(Analitika)
Od nase dijaspore iz Holandiei novih 930 eura pomoci Alisi Salic iz Podgorice. Ukupno 1,550 eura  (31. januar 2017)
Od Nevzeta Purisic iz Holandije smo dobili novi spisak lica koja su donirali 930 € za Alisu Salic iz Podgorice. To su:
Redzematovic Saka i Bajram 100 €, Radoncic Ibro 50 €, Purisic Damir 50 €, Bosnjak 50 €, Basuljevic Demir 50 €, Music Rizo 50 €, From Gusinje 100 €, Hot Rifat 50 €, Bosnjak 30 €, Muratagic Dzenad 100 €, Bosnjak 50 €, Palavrtic Ferid (D) 100 €, Music Dzemal 50 €, Sahmanovic Delija PASA 50 € i Music Adis 50 €. Ukupno u Holandiji za Alisu Salic je prikupljeno 1,550 €.
Svi koji zele da se prikljuce ovoj humanitarnoj akciji “Apel za pomoc Alisi Salic” mogu da kontaktiraju sljedeca lica:- Tafilj Markovic 0650969325, - Nevzo Purisic 0654640178, - Anes Kacamakovic 0624777051. (Gusinje Plav Press)
Dzevat Krcic: Abidina Musica cilj u Plavu - predaja vlasti DPS-u    (30. januar 2017)
Odbornik Bošnjacke stranke u Skupštini Opštine Plav Dževad Krcic, optužio je predsjednik odbora te stranke u Plavu Abdina Musica da je na tu poziciju došao služeci se prevarama i manipulacijama, jer je, kako tvrdi on, falsifikovao svoju kandidaturu za mjesto predsjednika OO i uz "pomoc neke druge partije koja je umiješala svoje prste i izvršila pritisak na odredeni broj clanova odbora, došao na pomenutu poziciji". Prema rijecima Kricica, sve to je uradeno sa ciljem da se sruši koalicija BS i Socijaldemokratske partije (SDP) i da se vlast u Plavu preda DPS-u.
„Od tada pa sve do danas pokušavao je da razbije koaliciju u Plavu i smijeni predsjednika Opštine na razne nacine, pa je tako pokušao da izvrši pritisak i na neke odbornike. To mu nije pošlo za rukom, jer smo mi, iskreni i pošteni clanovi Bošnjacke stranke, na vrijeme uvidjeli da neko drugi sa njim upravlja iz sjenke”, istakao je Krcic i dodao da Musiceva saopštenja uperena protiv predsjednika Opštine Plav Orhana Šahmanovica najvjerovatnije pišu drugi, a da ih on samo potpisuje.
“Smatramo da bi bilo moralno i krajnje pošteno da nakon svega podnese ostavku i da Predsjedništvo uvede privremenu upravu u Opštinskom odboru u Plavu do reizbora novog predsjednika”, porucuje Krcic.
Podsjecamo, Music je prije dva dana izjavio za Pobjedu da plavski odbor BS nije bio upoznat sa planovima Šahmanovica da bude clan delegacije Demokratskog fronta koja je bila u zvanicnoj posjeti Ceceniji.
“Orhan Šahmanovic nas ni o cemu slicnom nije obavještavao, pa tim povodom nijesmo se ni oglašavali, niti smo imali javne politicke stavove. Bilo je, samo nekih nedovoljno jasnih informacija sa Kolegijuma predsjednika...”, rekao je on. (Analitika)
Živa istina: Gost ORHAN ŠAHMANOVIC, predsjednik opstine Plav (kompltna emisija 54 min)  (30. januar 2017)
GROZNO BRATIMLJENJE   (29. januar 2017)
Pise: Mihajlo Radojčić
Orhan Kadirov kod Ramzana Šahmanovica, velika greška – mala razlika.
Po groznom nevremenu predsednik Plava Orhan Šahmanovic traži brata, Ramzana Kadirova, predsednika Čečenije. Orhan kod Ramzana – Ramzan kod Orhana? Plav u Groznom ili Grozni u Plavu… Šta je groznije?

Ova neocekivana ljubav podseca na crnogorsku anegdotu o drcnom ljubavniku koji je po groznom vremenu krenuo u ljubavnu avanturu… A vratio se… suva ku**a mokrije čarapa.
Svadbeno veselje Miralema Šehovica i Anite Balic u Švedskoj  (28. januar 2017)
U subotu, 21. januara 2017. svoje sudbonosno "DA" izgovorili su mladenci Miralem Šehovic i Anita Balic. Svadbeno veselje je organizovano u Helsingborgu u Švedskoj, na kojem je izmedju ostaloga prisustvala i mnogobrojna rodbina iz zavicaja, Sarajeva, Njemacke i Njujorka.
Atmosfera je bila do usijanja, zasta se narocito pobrinuo i nas vrsni pjevac Senad Nikocevic, takodjer porijeklom iz nasih krajeva. Miralem je sin Senada Šehovica i Edite Šehovic, rodjene Jasavic. Anita je kcerka Šucka Balica i Veze Balic, rodjene Music.
Kao i u nasem zavicaju svatovi su isli za mladu gdje su bili srdacno docekani. Vjersko i gradjansko vjencanje odrzano je tokom veselja. Za dobru zabavu tu je bila nasa tambura i haloturka. Igralo se i pjevalo do kasno u noc.
Za ovu priliku izdvojili smo 63 fotografije i 2 videa. (Gusinje Plav Press)
Abidin Music: Nijesmo za bilo kakav savez sa DF-om  (28. januar 2017)
Nijesmo bili upoznati sa planovima predsjednika plavske opštine da bude clan delegacije Demokratskog fronta koja je bila u zvanicnoj posjeti Ceceniji. Orhan Šahmanovic nas ni o cemu slicnom nije obavještavao, pa tim povodom nijesmo se ni oglašavali, niti smo imali javne politicke stavove. Bilo je, samo nekih nedovoljno jasnih informacija sa Kolegijuma predsjednika...
Ovako je Abidin Music, predsjednik plavskog odbora Bošnjacke stranke u izjavi za Pobjedu prokomentarisao saopštenje prvog covjeka plavske izvršne vlasti, povodom posjete Groznom. U glavni grad Cecenije, sa Andrijom Mandicem, Milanom Kneževicem i ostalima, Šahmanovic je otišao "slijedeci sopstvena uvjerenja i bez konsultacija sa stranackim kolegama na lokalnom novou“.
Sve je jasno
Zato o njegovoj posjeti i svim kontraverzama vezanim za takvu misiju, lokalni stranacki organi još nijesu raspravljali.
,"Jer smo" - kaže Music - "uvjereni da je to veoma ozbiljna tema, kojom bi trebalo da se bave viši organi Bošnjacke stranke, a prvenstveno njen vrh, odnosno predsjedništvo BS“.
Na plavskom nivou stvari su potpuno jasne. "Apsolutno smo" - naglašava Music - "uz koalicioni sporazum sa Demokratskom partijom socijalista na državnom nivou, a to znaci da iskljucujemo bilo koji vid takozvane funkcionalne saradnje sa opozicionim grupacijama, koje bi mogle dovesti u pitanje osnov temeljnog sporazuma cija nam je suština i omogucila da budemo dio vlasti. Ako smo kao stranka odabrali takav put, logicno je da ni jedan njen funkcioner nema pravo da djeluje drugacije; sve do trenutka koji bi oznacio ili makar nagovijestio promjenu stranacke politike“.(Analitika)
Promo: Orhan Šahmanovic u emisiji ŽIVA ISTINA - Nedelja, 29. januar u 20:00 sati   (27. januar 2017)
Bratimljenje Plava i Groznog: Interes ili politicki egzibicionizam?   (27. januar 2017)
Rezultat posjete predsjednika Opštine Plav Orhana Šahmanovica i lidera opozicionog Demokratskog fronta Ceceniji i tamošnjem predsjedniku Ramzanu Kadirovu je inicijativa o bratimljenju gradova Plava i Groznog, glavnog grada Cecenije.
O bratimljenju crnogorskog grada sa glavnim gradom zemlje ciji se predsjednik nalazi na medunarodnoj restriktivinoj listi, treba da odluci crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova.
Izražavajuci zadovoljstvo što je delegacija Opštine Plav imala niz razgovora u Ceceniji, predsjednik Opštine Orhan Šahmanovic kaže da je jedna od konkretnih inicijativa bila bratimljenje Plava i Groznog, glavnog grada Cecenije.
Da bi ova inicijativa prošla, potrebna je saglasnost crnogorskog ministarstva vanjskih poslova i vecina u lokalnom parlamentu. Šahmanovic kaže da ce vrlo brzo pokrenuti proceduru: „Brzo cu pokrenuti mehanizme za dobijanje saglasnosti i završetak cjelokupnih aktivnosti na bratimljenju dva grada. Primjetio sam da postoji velika želja investitora da ulažu u Opštinu Plav, ocekujem vrlo brzo povratnu posjetu njihove delegacije Plavu i tu cemo konkretizovati sve projekte koje smo izložili tokom boravka u Republici Ceceniji“...nastavak teksta
Faro Radoncic najavio tužbu protiv Bakira Izetbegovica zbog neistina   (27. januar 2017)
Lider Saveza za bolju buducnost Fahrudin Raodoncic izjavio je da ne vidi drugi nacin, vec da tužbom sudu zaustavi predsjednika SDA i bošnjackog clana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovica da javnost truje neistinama da se protiv njega vodi postupak na Kosovu i Metohiji.
Radoncic je, gostujuci u emisiji Inteerview20 BHT1, rekao i da na nacin kako je iz SDA 2014. projektovana njegova umješanost u "slucaj Keljmendi" ta stranka ce, kaže, i sada probati da ga istom pricom onemoguci da se 2018. kandiduje za clana Predsjedništva BiH. (Analitika)
Novi donatori za nase humanitarne akcije   (26. januar 2017)
Objavljujemo nove donatore za nase humanitarne akcije:
Koljenovic (Hasa) Zeko donacije u iznosu od $450 za:
- Alisa Salic $200, Zajo Mujovic $100, Alsina Gluhovic $50, Medunjanin Adis $50, Mario Jolic $50
Koljenovic (H) Fero donacije u iznosu $100 za:
- Alisa Salic $50 i Zajo Mujovic $50
Koljenovic (H) Ragip donacija za:
- Zajo Mujovic $50

Ukupno za Alisu Salic do sada je prikupljeno $6,095.00
Ukupno do sada za Mujovic Zaja je prikupjeno $38,790.00.
Za Maria Jolic prikupljeno ukupno $3,870.00.
Za Alsinu Gluhovic do sada je prikupljeno ukupno $25,435.00 + 2,670 Eura.
Za Medunjanin Edvina je prikupljeno ukupno $2,150
Medijski sponzor svih ovih humanitarnih akcija je web magazin Gusinje-Plav.com. (Gusinje Plav Press)
Zahvaljujući ministru Purišiću, u kapitalni budzet uvrsteni projekti vrijedni 2,795.000€   (26. januar 2017)
Zahvaljujuci ministru rada i socijalnog staranja i potpredsjedniku BS Purišić Kemalu, koji je zasluzan sto su se ovi projekti uvrstili u kapitalni budzet Vlade Crne Gore za 2017. godinu:
- Rekonstrukcija puta: Plav-Vojno selo-Gusinje 1, 000.000€.
- Izgradnja zaobilaznice Limski most-Rudopolje-Skic-Korita 300.000€.
ć- Rekonstrukcija Prnjavorske ulice 300.000€.
- Izrada projekta za put Plav-Bogicevica 150.000€.
- Izgradnja uzeg centra 150.000€.
- Sanacija odlagalista 85.000€.
- Izvodjenje radova na zastiti Plavskog jezera 500 000€.
- Rekonstrukcija Ribarske ulice 310.000€.
UKUPNO: 2,795.000€ (dva miliona sedamsto devedeset pet hiljada eura).
Prevedeno na narodni jezik: "vidi se kome je majka planinka".
(Gusinje Plav Press)
Od Riza Kojic iz Vankuvera (Kanade) $100 donacija za Maria Jolic, kome su vec urucene $3,720.00    (26. januar 2017)
Zahvaljujuci ljubaznosti i razumjevanju Elde R. Canovic, koja je proslog vikenda iz New Yorka otputovala za Plav, uspjeli smo da posaljemo za Maria Jolic iz Berana donacije u iznosu od $3,720.00. Novac je vec preuzet od strane porodice Jolic.

U medjuvremenu nam je iz dalekog Vankuvera (Kanada) za Maria prisigla i donacija od $100 od Riza Kojic (na slici sa suprugom).
Za Maria Jolic prikupljeno ukupno $3,820.00.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com (Gusinje Plav Press)
Nasa dijaspora u Holandiji pokrenula akciju za pomoc Alisi Salic  (26. januar 2017)
Postovana redakcijo, dragi Plavljani i Gusinjani zelimo da vas obavijestimo da smo i mi plavsko-gusinjska dijaspora iz Holandije pokrenuli humanitarnu akciju za pomoc Alisi Salic.
Bilo je dosta izvjestavano i pisano u mnogim novinama, kao i na ovom cijenjenom portalu o tragediji koja je zadesila porodicu Salic ali nije na odmet jos jednom ponoviti. Posto sam komsija i prijatelj porodice Salic zelim da naglasim da se radi o jednoj casnoj i postenoj porodici koja je nazalost u kratko vrijeme izgubila nekoliko clanova porodice i slobodno mogu reci da mislim da nikoga u Plavsko-Gusinjskom kraju nije zadesila takva tragedija. Alisa je djevojka heroina, borila se za zivot brata jedinca vodila ga po mnogim bolnicama sirom Evrope ali nazalost nije bilo pomoci i na povratku iz Njemacke za Crnu Goru njen brat Dado je umro na njenim rukama. Morala je da bude jaka i da utjesi tesko bolesne majku i oca. Par mjeseci kasnije izgubila je i majku. Nedugo zatim Alisa i porodica Salic gube jos dva clana porodice brat od strica Esad i stric Ramo koji su bili neprocjenjiva podrska Alisi su na nazalost takodje izgubili borbu za zivot. Sve ovo u periodu od tri-cetiri godine a malo ranije i strric Saljo takodje se preselio u najboljoj dobi zivota, na kraju i svima nama poznati slucaj sa ocem i zapaljenom kucom. Bilo bi mnogo za selo a ne za jednu porodicu.
Zelim da se ovim putem zahvalim plavsko-gusinjskoj dijaspori u Holandiji koja je nesebicno reagovala i da pozovem sve koji za ovu tragediju nijesu culi i do sada nijesu bili informisani da se prikljuce za pomoc Alisi Salic.
Tafilj Markovic __________________________________________________________________________________
Svi koji zele da se prikljuce ovoj humanitarnoj akciji “Apel za pomoc Alisi Salic” mogu da kontaktiraju sljedeca lica:
- Tafilj Markovic 0650969325
- Nevzo Purisic 0654640178
- Anes Kacamakovic 0624777051

Spisak prvih donacija:
Tafilj Markovic € 200,- / Orlo Hodzic € 50,- / Anes Kacamakovic € 50,- / Fahrudin Kojic € 50,- / Ramo Lucevic € 50,- / Almir Bander € 50,- / Erdan Music € 50,- / Sahmanovic Adis € 50,- / Almir Cekic € 20,- / NN-lice € 50,- Ukupno do sada € 620. (Gusinje Plav Press)
U Plavu organizovano dobrovoljno davanje krvi.   (25. januar 2017)
Udruzenje dobrovoljnih davalaca krvi Plav organizovalo je 23. januara 2017 god akciju davanja krvi. Kao i mnogo puta do sada akciji se odazvao veliki broj gradjana Plava i Gusinja. Prokupljeno je 60 jedinica ove dragocjene tecnosti.
Dobrovoljno davanje krvi svojom voljom, nepoznatom primaocu bez ikakve nadoknade predstavlja vrhunac humanosti. Niko ne treba da zaboravi da je svako od nas potencijalni primalac, a samo neki dobrovoljni davaoci. Akcija je organizovana uz podrsku Zavoda za transfuziju CG - Odjeljenje u Beranama, opstine Plav i Doma zdravlja Plav.
Kao sto je i red i ovaj put su urucene plakete i zahvalnice dobrovoljnim davaocima krvi, zasluznim pojedincima i ustanovama. Medju dobitnicima je i Rafet Hot, glavni urednik web magazina Gusinje-Plav.com
Predsednik Udruzenja dobrovoljnih davalaca krvi Plav Mr Ramo Gutic i kordinator akcije dr. Kumrija Cikotic izrazavaju iskrenu zahvalnost svim pojedincima i ustanovama koji su na bilo koji nacin pomogli ovu izuzetno vaznu i humanu akciju.
Slijedi foto-reportaza sa ove humanitarne akcije, koja se svake godine odrzava u Plavu. (Gusinje Plav Press)
Zimska idila na Plavskom jezeru, koja moze biti i opasna   (25. januar 2017)
Ovih dana je setanje po zaledjenom Plavskom jezeru postalo prava atrakcija. Bilo je suncano i vedro vrijeme, pa je dosta ljudi islo do splava u setnju, a onda i preko samog jezera.
Naravno, za najmladje je to bilo pravo uzivanje i radost. Pretpostavlja se da je debljina leda najmanje oko 25cm. To je, izgleda, sasvim dovoljno da izdrzi i voznju automobilom, pincgauerom ili cetvorotockasem...
Ipak, treba skrenuti paznju svima koji idu u setnju ili se odluce za voznju, da to ne rade sami, i da budu operzni kako nebi sebe i druge doveli u opasnost... Zato budite oprezni ako zelite da uzivate u ovim rijetkom trenutcima, koji vam se pruzaju na Plavskom jezeru.
Za web magazin Gusinje-Plav.com foto-reportazu od 35 slika iz Plava koju su danas napravili Edin Jadadic i Haris Bajraktarevic. (Gusinje Plav Press)
ŠAHMANOVIC: Hvala Kadirovu na bratskom doceku, uskoro bratimljenje Plava i Groznog   (25. januar 2017)
Predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanovic, oglasio se saopštenjem povodom njegovog boravka u Ceceniji. S obzirom da je boravak lidera DF-a i Šahmanovica, izazvao veliku pažnju, saopštenje Šahmanovica upuceno Portalu Analitika prenosimo integralno.
Bošnjacki narod ima mnogo prijatelja na raznim meridijanima koje do sada nije kontaktirao i ciju pomoc do sada nije tražio. Upravo smo uspjeli da u Ruskoj Federaciji, Republici Ceceniji u našoj braci po vjeri utvrdimo novo prijateljstvo od kojeg ce korist imati svi gradani Plava i svi pripadnici Islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori.
Posebno želimo da se zahvalimo Predsjedniku Republike Cecenije Ramzanu Ahmatovicu Kadirovu na pozivu i srdacnom bratskom doceku koji nam je prireden u ovoj zemlji. U razgovoru koji smo vodili sa predsjednikom Skupstine Republike Cecenije Magomedom Dautovim, ministrom spoljnjih poslova Dzambulatom Umarovim upoznali smo ih sa problemima sa kojima je suocena naša nacionalna i vjerska zajednica. Naši prijatelji i domacini su nam prenijeli svoja iskustva vezana za rješavanje problema sa kojima se susrecu muslimani i gradenjem dobrih odnosa sa pravoslavnim gradanima koji nijesu na štetu nikom.
Njihova uspješna borba protiv terorizma je dokaz da jedinstvo naroda može doprinijeti ne samo zaštiti nacionalnih i vjerskih vrijednosti, nego i plodotvorno ubrzati razvoj zemlje. Zajednicki smo konstatovali da ne postoji islamski terorizam, niti se terorizam može pripisati bilo kojoj konfesiji, postoje samo teroristi a prefiks "islamski " smišljen je u euro-americkim centrima kako bi se obracunali sa svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti.
Posebno želim da izrazim zadovoljstvo što je u tokom našeg susreta sa gradonacelnikom Groznog Muslimom Hucijevim prihvacena naša inicijativa o bratimljenju Opštine Plav sa Prijestonicom Ruske Cecenske Republike.
Od izuzetnnog znacaja je sastanak u Privrednoj komori Cecenske Republike sa zainteresovanim investitorima koji su iskazali spremnost da posjete našu Opštinu i da investiraju u projekte koje smo im prezentovali.Imajuci u vidu prljavu medijsku kampanju koja je pratila našu posjetu Republici Ceceniji i zlurade politikantske konstrukcije, dužan sam se posebno zahvaliti liderima Demokratskog fronta Andriji Mandicu i Milanu Kneževicu koji su na moju inicijativu upotrebili svoja licna poznanstva sa prijateljima iz Ruske Federacije i pomogli mi da ostvarim kontakte i poznanstva sa rukovodstvom Republike Cecenije. Narocito nam je za ovu posjetu dragocjena bila podrška gospodina Ljubomira Radinovica predsjednika udruženja Rusko – srpsko - crnogorskog prijateljstva.
Ubijeden sam da ce se javnost u Crnoj Gori veoma brzo kroz uzvratnu posjetu delegacije Republike Cecenije Opštini Plav uvjeriti u konkretnost naših dogovora od cega ce koristi imati svi gradani Opštine Plav, navodi se u saopštenju Šahmanovica. (Analitika)
Delegacija opštine Plav u posjeti Republici Čečeniji   (24. januar 2017)
Viševjekovne prijateljske veze Crne Gore i Rusije treba produbljivati u obostranom interesu, razvijajuci ekonomsku, kulturnu, duhovnu i politicku saradnju na najboljim osnovama, ocijenjeno je tokom posjete delegacije opštine Plav i Demokratskog fronta (DF) Čečeniji.
U saopštenju se navodi da je tokom prvog dana radne posjete Ruskoj Republici Čečeniji, delegaciju opštine Plav, u sastavu, predsjednik Orhan Šahmanovic, sekretar Mirza Medunjanin i poslanik DF- Milun Zogovic, primio ministar inostranih poslova Džambulat Vahidovic Umarov.
"Nakon srdacnog doceka na aerodromu u Groznom, razgovori su nastavljeni u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Crnogorska delegacija je posebno istakla znacaj ove posjete, koja u narednom periodu treba da rezultira plodonosnom saradnjom na svim nivoima. Još jednom je potvrdjeno da viševjekovne prijateljske veze Crne Gore i Rusije treba produbljivati u obostranom interesu, razvijajuci ekonomsku, kulturnu, duhovnu i politicku saradnju na najboljim osnovama", navodi se u saopštenju DNP-a.
Sastanku su prisustvovali i lideri DF-a, Andrija Mandic i Milan Kneževic, prenosi portal CdM.
ENIS BAKOVIC: Šef Kriminalisticke policije   (24. januar 2017)
Zamjenik Osnovnog državnog tužioca Enis Bakovic bice novi šef Sektora kriminalisticke policije, saznaje Portal Analitika.
On ce na toj dužnosti zamijeniti Milovana Pavicevica koji je prošle sedmice podnio ostavku na tu dužnost. Ostavke su uslijedile nakon serije nerasvijetljenih bombaških napada sa ljudskim žrtvama.
Novi šef kriminalistike je sin ombudsmana Šucka Bakovica, a kao diplomirani pravnik je pripravnicki staž poceo 2004. godine u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici. Tu je bio strucni saradnik sve do juna 2009. godine, kada je imenovan na funkciju zamjenika tužioca. U julu 2012. godine ponovo je imenovan na istu funkciju, a u januaru 2016. godine izabran je na stalnu funkciju zamjenika tužioca.
Upuceni tvrde da je Bakovic i ranije bio želja Markovica, a da premijer vjeruje porodici ombudsmana najbolje govori i podatak i da je Bakoviceva kcerka Merima postavljena u kabinetu kao savjetnica prvog covjeka Vlade.
Ko "podmeće nogu" Orhanu Šahmanoviću?!!    (24. januar 2017)
Predsjednik opštine Plav Orhan Šahmanovic, funkcioner vladajuce Bošnjacke stranke i covjek koji se zalagao da njegova partija napravi koaliciju sa crnogorskom opozicijom i po prvi put od uvodenja višestranacja razvlasti DPS, razgovara za magazin “Bez granica”
Jedna od najinteresantnijih politickih licnosti u ovom trenutku u Crnoj Gori, ali vjerovatno i u narednom periodu je gost magazina “Bez granica”.
Predsjednik opštine Plav Orhan Šahmanovic, funkcioner vladajuce Bošnjacke stranke i covjek koji se zalagao da njegova partija napravi koaliciju sa crnogorskom opozicijom i po prvi put od uvodenja višestranacja razvlasti DPS, razgovara za magazin “Bez granica”.
Uoci kontroverznog puta za Ceceniju sa Milanom Kneževicem, liderom opozicione DNP, Šahmanovic pojašnjava na ciji je poziv i sa kakvim motivima, bez znanja vrha svoje stranke, odlucio da posjeti cecenskog i proruskog lidera Ramzana Kadirova.
Predsjednik opštine Plav govori i o tome ko mu „podmece nogu“ u lokalnoj vlasti, kada ocekuje nove izbore u Crnoj Gori i do kada je spreman da podržava DPS…
Intervju s Šahmanovicem na video snimku pocinje od 8:45. (Revija FOKUS)
Jos jedno priznanje Ruzdiji Jarovicu i udruzenju EURO Gusinje NY   (23. januar 2017)
Septembra mjeseca prosle godine u Podgorici je i zvanicno konstituisan Savjet za odnose sa dijasporom, kojeg cine predstavnici udruzenja porijeklom iz Crne Gore. Tada ste putem naseg web magazina upoznati da je na plenarnoj sjednici za potpredsjednika Savjeta izabran Ruzdija Jarovic iz New Yorka, koji je za ovo tijelo delegiran od strane udruzenja EURO Gusinje iz New Yorka. Podsjecamo, da je iz SAD u Savjet za odnose sa dijasporom izabrano 3 predstavnika udruzenja porijeklom iz Crne Gore, i da je jedan od njih Ruzdija Jarovic, clan Upravnog odbora ovog udruzenja.
Ovih dana na adresu udruzenja EURO Gusinje i Ruzdije Jarovica, je stiglo jos jedno priznanje. Naime, u Odbor za zaštitu prava i položaja iseljenika, koje djeluje pri ovom Savjetu, izabran je i Ruzdija Jarovic, sto je jos jedno u nizu priznanja za ovog veterana kada je dijaspora u pitanju. Samim izborm na jos jednu funkciju on ce imati prilike da konkretnije utice na odluke koje se budu ticale zastite prava i polozaja iseljenika kada je u pitanju drzava Crna Gora. U to ime Ruzdiji Jarovicu cestitamo na izboru.
Jos da napomenemo da je za predsjenika Odbor za zaštitu prava i položaja iseljenika izabran Mihajlo Mandic iz Australije, a da su clanovi ovog odbora sem Ruzdije Jarovica iz SAD jos i Neven Pajovic - Ujedinjeno Kraljevstvo, Božidar Markovic - Srbija, Bedri Gul - Turska, Zoran V. Raicevic - Kanada, Ivan Novakovich - Argentina, Dijana Pajkovic Medved - Slovenija i Milan Zlaticanin - Albanija. (Gusinje Plav Press)
Iz dijaspore za zavicaj sa velikom ljubavlju    (23. januar 2017)
Postovana redakcijo, dragi donatori i citaoci web magazina Gusinje-Plav.com,
Ponovo se oglasavamo s velikom zahvalnoscu donatorima: Šuću Markoviću, koji je doniro zivotne namjernice i garderobi familijama sa slabim materijalnim primanjema u Plavu i Gusinju, kao i Hamdu i Haku Mačkić, sinovima Alja i Zade Mačkić, koji su dodjelili klanicu za gradjane Plava i Gusinja takodje slabim materijalnim stanjem.
Kao sto sam mnogo puta izjavila uz veliku zahvalnost vasu dragi donatori, nasi gradani imaju ogrev kao i zivotne namjernice.
U ime familija veliko hvala, nek Vam dragi Allah uveca nafaku.
S'postovanjem,
Bela Markovic Medunjanin, predsjednica NVU "HELP" Plav

REAGOVANJE PORODICE FERI   (19. januar 2017)
Porodica Ferri nece dozvoliti kaljanje i skrnavljenje nacionalnih vrijednosti od bilo koje strane!
Regija Plava i Gusinja je kao “kamen stanac” albanske nacionalne postojanosti i stvaranja nacionalne istorije dala niz istorijskih figura koje svojim požrtvovanjem i doprinosom cine cast našoj regijikao i citavom albanskom narodu. Plav i Gusinje svojom geografskom cjelinom cine malu oazu otadžbine koja je oduvijek za sudbinu Albanije bila velika buduci da je dopinosila kao nijedna druga regija. Istorijski dogadjaji kao i zloglasni Berlinski kongres su ucinili da se ova regija nasilno i nepravedno odvoji od otadžbinskoga stabla.
Bitka na Nokšicu gdje su dobrovoljacke albanske snage Plava i Gusinja potpomognute dobrovoljcima iz drugih albanskih regija, naoružane starim naoružanjem i slabo opremljene i snabdijevane ali s visokim moralom, odnijele veliku pobjedu nad regularnom crnogorskom vojskom opremljenom najsavremenijim ondašnjim naoružanjem i tehnikom (višemetnim pištoljima, pushkama i modernom artiljerijom ruske i austrijske proizvodnje), je ušla u anale svjetske istorije kao jedna od najvecih bitaka ne samo onoga vremena vec i kao najveca ratna pobjeda u istoriji albanskoga naroda uopšte.
I upravo u bitci na Nokšicu 1879. godine je herojski na bojnom polju poginuo i komandant albanskih odbrambenih snaga Jakup Ferri zajedno sa stotinama njegovih saboraca da bi živjeo vjecno.

Plav i Gusinje danas i pokušaji krivljenja istorije!
Nakon 137 godina od Bitke na Nokšicu mi, clanovi porodice Ferri prošloga smo ljeta smo odlucili da oznacimo grob nacionalnoga heroja i našega pretka Jakupa Ferrija što smo i realizovali 1. avgusta 2016. godine. Buduci da dobro razumijemo tešku ranu asimilacije koja je još u toku i današnjih realnih okolnosti na terenu kao i u cilju objedinjenja svog stanovništva Plava i Gusinja, dogovorili smo se skupa s aktivistima albanskog nacionalnog pitanja, sa opštinskim institucijama Plava kao is a nekim našim bližnjima koji žive u Plavu (iz porodice Shabaj-Šabovic) da privremeno obilježje na grobu nacionalnog heroja Jakupa Ferrija bude oznaceno na albanskom jeziku (ime i prezime pokojnika) bez ikakvih drugih partijskih, vjerskih ili slicnih simbola, smatrajuci da Jakup Ferri kao nacionalni heroj ovoga kraja pripada svima... nastavak teksta
Alisa Kolenovic - primjer kako se postaje uspjesna supruga i majka    (16. januar 2017)
Nepisno je pravilo, makar kada je u pitanju nasa dijaspora u SAD, da mnoge djevojke, samim cinom udaje prestaju sa daljnim skolovanjem. Jednostavno tada i prestaje interes za daljne napredovanje sto se obrazovanja tice. Na prste jedne ruke mogu se nabrojati pripadnice njeznijeg pola koje su demanotovale ovo pravilo, odnosno one koje su uspjele da usklade obaveze bracnog zivota i akademskog obrazovanja.
Cini nam izuzetno zadovoljstvo sto mozemo siroj citalackoj javnosti predstaviti Alisu Kolenovic, jednu od tih rijetkih udatih zena, koja je i pored svih obaveza kao supruga Esada, majka troje prekrasne djece - Medina Zahida i Murat, radeci kao real estate agenta i relationship banker u Chase bank, uspjela da u 38-oj godini stekne i fakultetsku diplomu na Bridgeport University u Connecticut. Ili preciznije, u rekodnom roku, za 3,5 godina diplomirala je Ernest C. Trefz School of Business i stekla zvanje Bachler of Science Accounting.
Neka uspjeh Alise Kolenovic bude vodilja i ostalim udatim zenama, koje su udajom morale prekinuti skolovanje. Ona je primjer kako su u zivotu moze dostici cilj, ako se ima volja i upornost, a sve to uz nesebicnu podrsku njenih najblizih supruga Esada, sina Murata i kcerki Medine i Zihade.
U ime nase redakcije Alisi Kolenovic upucujemo najiskrenije cestitke na ovom uspjehu, jer je pokazala neiscrpnu snagu i zelju da dostigne akademske visine. Srecno!!!(Gusinje Plav Press)
Novih $1,310.00 donacija za udruzenje EURO Gusinje    (16. januar 2017)
Iz finansijske sluzbe udruzenja EURO Gusinje dobili smo imena novih donatora za novu 2017. godinu. Rijec je o sljedecim licima koji su donirali $1,310.00:
N/N RM $100, Cekic Medzid $100, Hot Jasmin $100, Koljenovic Pajo $100, Koljenovic Jusuf $50, Koljenovic Haris $50, Jeina Sejo $100, Feratovic Junuza Ismet $100 Cikago, Radoncic H. Enver $50, Radoncic E. Mithad $50, Sahmanovic Irfan $100, Hadzovic Husnija $100, Kasumovic Dzevad $100, N/N Ra $100, Dervisevic Jasmin $60 i Dervisevic S. Ragip $50

Ovom prilikom pozivamo sve koji su prepoznali djelovanje udruzenja EURO Gusinje da im se pridruze, jer samo tako cete pomoci da se realizuju pojekti u zavicaju, a i ovde u dijaspori. A vase potencijalne donacije za udruzenje EURO Gusinje mozete uruciti nekom od clanova Upravnog odbora. Slijede imena donatora (Gusinje Plav Press)
Sa novih $700 donacija Edvin Medunjanin ce putovati u Houston i St. Louis   (15. januar 2017)
Prije nedelju dana Medunjanin (Adisa) Edvin iz Plava, se obratio dijaspori u New Yorku, sa molbom za finansijsku pomoc. Rijec je o pomoci, koja bi mu kao 17-to godisnjaku, omogucila da putuje na dva FIRST LEGO League svjetska takmicenja u Houston-u i St'Louis-u koja se održavaju u periodu od 17. aprila do 1. maja ove godine. FIRST® (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) je Americka NVO ciji je cilj da zainteresuje djecu za nauku i tehnologiju. Inace, Edvin Medunjanin se kao clan ekipe Crne Gore takmicio više puta na državnim, regionalnim i otvorenoevropskim prvenstvima iz robotike i automatike.
Zahvaljujuci nasoj dijaspori Edvinov san ce postati java, jer od neophodnih 2,000€ (avionske karte i smjestaj), vec donirana skoro kompletna suma novca. Sa novih $700 koje su donirali:
Feratovic H. Sabit $100, Beskovic Mujo $100, Beskovic Rafet $100, Beskovic Haljilj $100, Hamko Medunjanin $100, Zufko Medunjanin $100 i Sacir Mackic $100, vec sada je prikupljeno $2,100.00.
Svi iz New Yorka koji zele da doniraju mogu se obratiti Rasimu Medunjanin, na broj tel: 347-893-9387 ili nasoj redakciji.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com. (Gusinje Plav Press)
Akademik Zuvdija Hodžic: Njegoš nije ideolog genocida   (15. januar 2017)
Da su namjere Vlade bile ozbiljne, da se htjelo da prijedlog prode, siguran sam da Bošnjacka stranka, koalicioni partner vladajuceg DPS-a, ne bi imao ništa protiv, kazao je u intervju za Pobjedi akedmik Zuvdija Hodžic govoreci o povacenju predloga da dan Njegoševog rodjanja bude državni praznik.
Dodaje da se u proceduru ušlo nepripremljeno i nepromišljeno, nego iz za sada nepoznatih razloga, kao što su nam ostali nepoznati i „osporavajuci argumenti“ Bošnjacke stranke. Otkud to da se ondašnji Turci identifikuju sa današ njim Bošnjacima? Uostalom, i sam Njegoš pravi razliku izmedu brace Bošnjaka i agarjanskih Turaka, kaže Hodžic... nastavak teksta
Alisi Salic iz Podgorice donirane prvih $1,900.00   (15. januar 2017)
Dana 10. januara 2017. u Podgorici vatrena stihija je odnijela život Adema Salic (70). Od cetvoroclane porodice ostala je samo Alisa Salic (prije 3 godine izgubila mladog brata i majku). Prilikom pozara nacinjena je velika materijalna šteta na kuci Salica.
Draga braco i sestre, molim vas za budemo humani i pokušamo pomoci humanitarnom akcijom Alisi da sanira stetu na kuci.
Od Almira Bektesevic, clana Odbora koji koordinira ovu humanitarnu akciju smo dobili imena prvih donatora koji su donirali $1,900, i to su:
Amir Bektesevic $500, Ramo H. Koljenovic $500, Bena i Edi Deljanin $500, Ismet Sujak $100, Redzo Damjanovic $100, Semso Džurlic $100, Haljilj Kandic $50, N.N $50.
Molimo sve ljude dobre volje da kontaktiraju i upute donacije na sledeca imena: Almir Bektesevic 646-286 1420, Šukro Cecunjanin 203 258 1616, hadži Smajo Srdanovic, Fehim Redzepagic 917 495 1001.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com (Gusinje Plav Press)
PRETJERAO: Vozio po zaledjenom Plavskom jezeru sa djetetom u vozilu    (15. januar 2017)
Nepoznati avanturista je "uhvatio nekoliko krugova" pincagaurom po zaledjenom Plavskom jezeru.
Snimak rizicne vožnje je objavljen na Facebooku.
To što je okušao srecu na ledu niko mu pretjerano ne zamjera, ipak,kako se vidi na snimku u vozilu je i dijete, što je izazvalo ljutnju i kritike korisnika ove društvene mreže.
Podsjetimo, Nacionalni parkovi Crne Gore izdali su upozorenje gradanima da se suzdrže od hodanja po zaledjenim površinama jer u svakom trenutku može doci do neželjenih posljedica po njihov život i zdravlje. (Kodex)
Od Serveta Šehovic donacije u iznosu od $350    (13. januar 2017)
Od Serveta Šehovic iz New Yorka dobili smo donacije od $350, koje je namijenio za:
- Za lijecenje Maria Jolic iz Berana $100. Za Maria do sada je prikupljeno ukupno $1,500.00.

- Donacija od $100 za humanitarno udruzenje EURO Gusinje New York. Imena donatora ovog udruzenja za 2017. mozete pogledati na sljedecem linku

- Za lijecenje Alsine Gluhovic iz Sarajeva $100. Ukupno do sada za Alsinu Gluhovic je prikupjeno $19,675.00.

- Za Zaja Mujovic iz Plava $50. Do sada za Zaja je prikupjeno $34,540.00.

Medijski sponzor ovih humanitarnih akcija je web magazin Gusinje-Plav.com
POLEMIKA: Nasilne islamizacije je bilo, “danak u krvi” je primjer   (14. januar 2017)
Piše: Miroslav COSOVIC
Akademik Šerbo Rastoder je 11. januara 2017. dao intervju za Analitiku i u intervjuu izrekao nekoliko spornih stvari, što ne cudi, jer se akademik Rastoder u intervjuu bavio dijelom istorije koju ne predaje na fakultetu.

...Ovim tekstom na Analitici akademik Rastoder je (sa jasnom namjerom) sam sebe definitivno predstavio, ne kao naucnika i istoricara, vec u prvom planu kao nacionalistu Bošnjaka i vjernika. Bezbrojni istoricari, skoro svi zapravo, padaju na istoj unutrašnjoj dilemi na kojoj je pao i Rastoder - da li je naucniku važnija nauka ili mu je važnija nacionalna (ili vjerska ili politicka opredijeljenost). Vrlo, vrlo su rijetki istoricari koji nijesu ostrašceni i kojima je nauka na prvom mjestu. A na kraju u istoriji baš takvi naucnici ostanu zapamceni kao kvalitetni - ili kao najbolji naucnici (najbolji za periode istorije kojom su se bavili). Šerbu Rastoderu ne pada na pamet da mu nauka treba biti na prvom mjestu. Ne, njemu je prvo bošnjaštvo, zatim religija, a nauka, koja mu je omogucila da javno istupa, u ovom slucaju je manje bitna... nastavak teksta
Zavicajno drustvo Plavljana i Gusinjana u Kanadi organizuje ZABAVNO VECE   (13. januar 2017)
Zavicajno drustvo Plavljana i Gusinjana u Kanadi organizuje u subotu, 14. januara 2017, zabavno vece sa pocetkom od 19h.
Pozivaju se svi clanovi i prijatelji zavicajnog drustva da prisustvuju ovome dogadjaju.
Za muzicko-zabavni program zaduzeni su Suljo i Miralem iz Quebec-a. Uz muzicki sadrzaj, predstaviti ce se po prvi put nasa folkorna sekcija na celu sa Muratom Neljkovicem.
Cijena ulaza je 15$, a za djecu mladju od 10 godina ulaz je besplatan.
Nadamo se da ce odaziv ovom dogadjaju biti u velikom broju.
Adresa: 75, rue Charlevoix, Kirkland, H9J 2J3
Glavni Odbor zavicajnog Drustva Plavljana i Gusinjana za Kanadu
Zahvaljujuci donatorima iz New Yorka, ostvarice se san Medunjanin (Adis) Edvina iz Plava   (13. januar 2017)
Prije dva dana Medunjanin (Adisa) Edvin iz Plava, se obratio dijaspori u New Yorku, sa molbom za finansijsku pomoc. Rijec je o pomoci, koja bi mu kao 17-sto godisnjaku, omogucila da putuje na dva FIRST LEGO League svjetska takmicenja u Houston-u i St'Louis-u koja se održavaju u periodu od 17. aprila do 1. maja ove godine. FIRST® (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) je Americka NVO ciji je cilj da zainteresuje djecu za nauku i tehnologiju. Inace, Edvin Medunjanin se kao clan ekipe Crne Gore takmicio više puta na državnim, regionalnim i otvorenoevropskim prvenstvima iz robotike i automatike.
Zahvaljujuci nasoj dijaspori Edvinov san ce postati java, jer od neophodnih 2,000€ (avionske karte i smjestaj), vec je doniranao vise od polovone tog iznosa. Nakon sto je Ismet Sujak donirao prvih $100, javio nam se Rasim Medunjanin sa imenima novih donatora koji su donirali novih $1,300.00. Rijec je o sljedecim licima:
Rasim Medunjanin $300
Purisic Emro $100
Sead Pejcinovic $500,
Redzep i Emira Ibric $200
Mirsad Nisic $200.

Svi iz New Yorka koji zele da doniraju mogu se obratiti Rasimu Medunjanin, na broj tel: 347-893-9387 ili nasoj redakciji.
Medijski sponzor ove humanitarne akcije je web magazin Gusinje-Plav.com. (Gusinje Plav Press)
Od Ismeta Šujak donacije u iznosu od $300    (12. januar 2017)
Od poznatog biznismena Ismeta Šujak (na slici), vlasnika restorana Čakor u Bronx-u, dobili smo donacije od $300, koje je namijenio za:
- Medunjanin (Adisa) Edvina iz Plava $100

- Za lijecenje Maria Jolic iz Berana $100.
Za Maria do sada je prikupljeno ukupno $1,400.00.

- Za Zaja Mujovic iz Plava $100.
Do sada za Zaja je prikupjeno $32,590.00.
Medijski sponzor ovih humanitarnih akcija je web magazin Gusinje-Plav.com (Gusinje Plav Press)
Apel za pomoc Alisi Salic iz Podgorice   (12. januar 2017)
Dana 10. januara 2017. u Podgorici vatrena stihija je odnijela život Adema Salic (70). Prilikom pozara je namesena velika materijalna šteta na kuci Salica. Tim povodom familiji Salic i kcerki Alisi da je ostatak u biricet.
Draga braco i sestre, molim vas za budemo humani i pokušamo pomoci humanitarnom akcijom Alisi da sanira stetu na kuci.
U prilogu vam nudimo fotografije da pogledate šta vatrena stihija je uradila, sve se može nadoknaditi, a život Adema Salic je bespovratan. Zato potrudimo se da vratimo osmjeh Alisi, ne zaboraveci da je prije 3 godine izgubila mladog brata i majku.
Molimo sve ljude dobre volje da kontaktiraju i upute donacije na sledeca imena: Almir Bektesevic 646-286 1420, Šukro Cecunjanin 203 258 1616, hadži Smajo Srdanovic, Fehim Redzepagic 917 495 1001
Kadirov tražio od Fejzica da Bošnjaci ne idu sa strankom Mila Ðukanovica   (11. januar 2017)
Predsjednik Cecenske Republike Ramzan Kadirov lobirao je pocetkom novembra kod reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzica da Bošnjacka stranka napravi koaliciju sa opozicijom u Crnoj Gori, saznaje Pobjeda od više diplomatskih izvora iz Beograda i Rusije.
Kadirov, koji je izuzetno blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, tokom razgovora sa Fejzicem interesovao za mogucnost da Bošnjacka stranka napravi otklon od Demokratske partije socijalista i podrži opoziciju, ukljucujuci i postizborni savez sa proruski orjentisanim Demokratskim frontom.
Prema saznanjima Pobjede, Fejzic je Kadirovu tokom razgovora saopštio da nije clan niti jednog organa Bošnjacke stranke i da nema uticaja na odluke nacionalne stranke bošnjackog naroda.
– Fejzic je objasnio Kadirovu da je reis Islamske zajednice – u kojoj su muslimani Bošnjaci, muslimani Albanci i muslimani Crnogorci, i da ne može uticati na odluku njihovih stranackih organa – rekao je izvor Pobjede.
Izvor Pobjede blizak opoziciji tvrdi da neuobicajena inicijativa Kadirova nije iznenadenje vec diplomatska akcija, koordinisana sa ostatkom opozicije, prvenstveno liderima Demokratskog fronta Andrijom Mandicem i Milanom Kneževicem, koji imaju odlicne kontakte u Moskvi i ruskoj Dumi.
– Upravo u tom periodu Demokratski front i Demokratska Crna Gora su intenzivirali kontakte sa dijelom Bošnjacke stranke predvodenim gradonacelnikom Plava Orhanom Šahmanovicem, koji se snažno zalagao za pravljenje Vlade sa opozicijom – tvrdi izvor Pobjede.
a Šahmanovicem su u odvojenim razgovorima u ime Fronta i Demokrata razgovarali Nebojša Medojevic i Aleksa Becic.
Tacka na tu pricu je stavljena odlukom Glavnog odbora BS koji je ubjedljivom vecinom – 63:14 – donio odluku o koaliciji sa DPS-om. (SAFF)
Novi donatori za udruzenje EURO Gusinje   (11. januar 2017)
Sta je izjavio Rustem Çelaj, koji je u drustvu poznatog biznismena Bruna Selimaj, prisustvovao na Vece Dijaspore:
"Velika mi je cast bila i zadovoljstvo da prisustvujem na skupu plavogusinjana 11. decembra na Vece Dijaspore a koje je organizovalo vase udruzenje "€uro Gusinje". Te noci sam bio odusevljen i veliko je zadovoljstvo biti sa vama i medju vama. Ovom skromnom donacijom od $300 zelim podrzati vas rad i aktivnosti koje sprovodite u zavicaju."

Od Selima Cekica, blagajnika udruzenja EURO Gusinje, dobii smo imena donatora za 2017. godinu:
Çelaj Rustem $300
Lukovic Damir - Papo $100
Deljanin Pajo $200
Deljanin H. Zeko $100
Deljanin Fadilja $100
Balic Sead $120.

Kompletan spisak donatora za udruzenje EURO Gusinje imate na sledecoj web stranici
Šerbo Rastoder: Teško se Njegošem mladi mogu podučavati boljem i humanijem svijetu   (11. januar 2017)
Istoricar prof. dr Šerbo Rastoder izjavio je da nema ništa protiv inicijative da dan Njegoševog rodjenja bude državni praznik, ali ga njena bahatost i nepripremljenost upozoravaju da nije dobronamjerna. Kako je rekao u intervju za Portal Analitika, kao što se s guslama teško može svirati rock muzika, cini se još težim poduhvatom Njegošem poducavati mlade boljem i humanijem svijetu.
Dodaje da su Crnogorci prije 100 godina bili svjesni „znacenja“ djelova „Gorskog vijenca“ za pripadnike „muhamedanske vjere“.
„Kako objasniti da u sljedecih sto godina ta tema ne samo da nije otvorena, vec je svaki pokušaj detabuizacije ovoga djela i dovodenje pod kritiku njegove etike docekivano sa nipodaštavanjem, oholim i nadmenim odbijanjem i iskrivljavanjem suštine“, kazao je Rastoder... nastavak teksta
PRODAJE SE KUCA U BARU (10. januar 2017. god)
Prodaje se kuca od 200m2 na placu od 4ara u Bar, naselje Šušanj. 800m od plaze i šetališta u Šušnju.
Kuca i imanje su u vlasnistvu 1/1. Kuca je na 3 nivoa,na svakom spratu sobe i kupatila u okviru 3 apartmana za komotno stanovanje od ukupno 3 porodice. Kuca posjeduje i pomocne objekte, mini vocnjak, i bastu sa zelenompovrsinom. CIJENA VEOMA POVOLJNA!!!
Vlasnik kuce je Gusinjanin Srdjan-Srdjo-Pavicevic direktor auto moto organizacije Gusinje.
Kontakt telefon: +38269044572
BROJ VAZI I ZA VIBER KORISNIKE.

Od Husnije Radoncic donacije u iznosu od $250    (9. januar 2017)
Od Husnije Radoncic (na slici) iz New Britain (CT) dobili smo donacije od $250, odnosno pet cekova, svaki vrijednosti od po $50, koje je namijenio za:
- Udruzenje EURO Gusinje New York $50
- Nevladino udruzenje HELP Plav $50
- Za lijecenje Maria Jolic iz Berana $50.
Za Maria do sada je prikupljeno ukupno $1,300.00.
- Za lijecenje Alsine Gluhovic iz Sarajeva $50.
Ukupno do sada za Alsinu Gluhovic je prikupjeno $19,575.00.
- Za Zaja Mujovic iz Plava $50.
Do sada za Zaja je prikupjeno $32,490.00.
Medijski sponzor ovih humanitarnih akcija je web magazin Gusinje-Plav.com (Gusinje Plav Press)
Na danasnji dan prije cetiri godine odrzan referendum o vracanju statusa opstine Gusinje    (8. januar 2017)
Prije cetiri godine, tacnije 8. januara 2013. gradjani opstine Plav su se na konsultativnom referendumu izjasniti o inicijativi za vracanja statusa opstine Gusinje, koje je postalo dio plavske opstine nakon 1954. godine. Na ovom referendumu 4.688 gradjana glasalo za opstinu Gusinje, a 98 je bilo protiv.
Za ovu priliku iz dijaspore, koja se bukvalno nalazi sirom svijeta, dopuptovali su bronji gusinjjani, kako bi pružili punu podrsku formiranju samostalne opstine Gusinje, Posebno izdvajamo dijasporu iz SAD, odnosno New Yorka, ciji su clanovi prevalili hiljade kilometara da bi glasali.
Cast i zadovoljstvo da se toga dana nadju u Gusinju i glasaju, izmedju ostalih, su imali Selim H. Cekic i Mirza Vukelj, koji su ne zaleci truda i svoga novca, itekako svojim aktivnostima toga dana pomogli da ovaj referendum i uspije. Kada ovo kazemo onda mislimo i na to da su Selim H. Cekic i Mirza Vukelj kompletan novac koji je u New Yorku, prikupljen na Centralnoj referendumskoj veceri, a rijec je o sumi od $23,870.00 stavili na raspolaganju Odboru za referendum u Gusinju. Podsjecamo da je Centralno referendumsko vece organizovalo udruzenje EURO Gusinje iz New Yorka.
Svjedoci desavanja koja su se zbila na sam dan odrzavanja referenduma u Gusinju, jedinstveni su u ocjeni da je ova finansijska podrska koju je prikupilo udruzenje EURO Gusinje bila od kljucnog znacaja za sami ishod ovog referenduma.
Nakon cetiri godine, valja se slikom prisjetiti tih dogadjanja. (Gusinje Plav Press)
Banja Luka - Srdan Šušnica o genocidu u Srebrenici    (8. januar 2017)
SRBIN IZ BANJA LUKE KONACNO PROGOVORIO: Ime i prezime bh. genocida je Republika Srpska…
O tome kako vlasti u Republici Srpskoj doživljavaju Srebrenicu, politicki i insititucionalno, osjecaju li se i ima li uopšte pomaka u smislu priznavanja ucinjenog za Al Jazeeru govori Srdan Šušnica, kulturolog iz Banje Luke.
Na prodaju PLAC u Gusinju  (7. januar 2017)
Na prodaju PLAC povrsine 4 ara pored gradskog stadiona na samom ulazu u Gusinje. Sve informacije mozete dobiti na broj telefona 068609399 ili Viber 068025405
P L A C JE P R O D A T!


Plav: Kad imaš dobrog prijatelja snijeg i nije toliko strašan!  (6. januar 2017. god)


Plav: Kad imaš dobrog prijatelja snijeg i nije toliko strašan!

Foto reportaza Sene Vatic
Al Jazeera objektiv: Besa (Video)   (6. januar 2017)
Krvna osveta je srednjovjekovni obicaj koji se u nekim dijelovima Kosova, Albanije i Crne Gore zadržao do danas. Sukob dviju porodica zapocet ubistvom clana jedne od njih, nastavlja se medjusobnim ubijanjem. Porodica ubice "duguje krv" porodici ubijenog, a dug se vraca samo ubistvom muškaraca
Pomirenje se teško postiže i dogadja se nekad i nakon 20-30 godina medjusobnog ubijanja. Prošlo je 25 godina od masovnih pomirenja medju porodicama koje su bile u krvnoj osveti na Kosovu.
Ko i kako danas posreduje u opraštanju krvi i pomirenju medju Albancima, gledajte u Al Jazeera Objektivu - Besa.


Autorica je Žana Kovacevic (Al Jazeera)
Dopunski spisak donatora za Centar u Prnjavor (Plav)  (5. januar 2017. god)
Zamoljeni smo od strane Admira Kolasinac, predsjednika MZ Prnjavor (Plav) da objavimo jos jedan dopunski spisak donatora za visenamjeniski Centar, koji je bio izostavljen u saopstenju koje smo objavili prije 10 dana, tacnije 25. decembra 2016. godine.
U njegovo ime izvinjavamo se donatorima.

Dopunski spisak donatora za Prnjavorski Centar
Novih $600.00 donacija za udruzenje EURO Gusinje    (5. januar 2017)
Nekoliko sati nakon sto smo objavili prve donatore za udruzenje EURO Gusinje iz New Yorka, kontaktirao nas je Faro Hodzic, clan Upravnog odbora ovog udruzenja. I tom prilikom nam dostavio imena novih donatora za novu 2017. godinu. Rijec je o sljedecim licima:
1. Stroil Beko $100
2. Hodzic ISO $100
3. Nikac Djoka $100
4. Nikac Pero $100
5. Pjetrovic Damir $100
6. Pjetrovic Šabo $100


Ovom prilikom pozivamo sve koji su prepoznali djelovanje udruzenja EURO Gusinje da im se pridruze, jer samo tako cete pomoci da se realizuju pojekti u zavicaju, a i ovde u dijaspori. A vase potencijalne donacije za udruzenje EURO Gusinje mozete uruciti nekom od clanova Upravnog odbora. Slijede imena donatora (Gusinje Plav Press)
DVIJE UTVRDE    (5. januar 2017)
Pise: Becir-Beco Sahmanovic, Stockholm
S vremena na vrijeme sastanu se dvije jaranice, dvije poznate stukice iz MODROG BLATA- STARKA i visperna CUMICA. Kako vec znate one brizno proucavaju neka prosla zbivanja kako u MONTENEGRU tako i sire. Cesto se povrate na aktuelna desavanja u svojim firovima-u BERBERACU, SARKINSKOM MODRISU, VEZIROVOM JATU …

Citajuci tako obje se ponekad zaustave na nekim interesantnim zapisima, bace pogled jedna na drugu, htjele bi se medjusobno nesto priupitati ali su zbunjene, prosto im nedostaje smjelosti da zapocnu razgovor. Sumnjicave su, nisu sigurne da je to sto je zapisano stvarno i bilo. Proslost je zapisivana onako kako je nadmocniji htio. Po izrazu njihovog nemirnog lica moglo bi se zakljuciti da obje imaju istu misao. Kao da kazu: Istorije nije cista, cesto je zamagljena, krivo napisana…
Ali kako doci do istine, cesto su se pitale STARKA i CUMICA. Na kraju su zakljucile: Manimo se coravog posla, tesko je ispraviti sve to sto je vjekovima napisano. Mozda, na kraju krajeva, i sve to nije toliko vazno. Mi hocemo da svoje zivotne tokove okrenemo prema savremenim, naprednim evropskim stukicama. To je nas pravac, to je nase opredjeljenje... nastaval teksta
PRODAJEM KUCU U PLAVU 600m2  (2. jan 2017. god)
PRODAJEM KUCU U PLAVU 600m2
POGODNA ZA SVE NAMJENE

KUCA SE NALAZI NA 100m OD AUTOBUSKE STANICE U PLAVU, SA IZVANREDNIM POGLEDOM NA PLAVSKO JEZERO

Vlasnik: ADEM HOT
Tel: 069-035-484
067-532-430

HARIS KOLJENOVIC sa tamburom, pravi izbor za Vasa veselja (2. jan 2017. god)
Planirate uskoro da organizujute veselje (svadba, kana, sunet,...).
Normalno, angazovacete i muzicare sa njihovim instrumentima.

A nijedno nase veselje nemoguce je zamisliti bez tradicionalne TAMBURE i nasih kola.

Virtouz na tom instrumentu je HARIS KOLJENOVIC, kojega mozete angazovati, ako ga nazovete na telefon 917 553 3197
Cestitka Mihreta Radoncica, predsjednika udruzenja EURO Gusinje    (1. januar 2017.)
Prateci dogadjaje u zavicaju zadnjih nekoliko dana, ne možemo a da ne iskažemo zadovoljstvo što se konacno formirala šira koalicija Opštine Gusinje.
Nadamo se da ce nove vlasti krenuti sa realizacijom zapocetih projekata i što bržim formiranjem gradjanskih službi, koje bi zaposlile nekoliko desetina naših gradjana.
Udruženje Euro Gusinje Vam (isto kao i do sada) stoji na raspolaganju za saradnju.
Ovim putem želimo da cestitamo Aneli Cekic na izboru za predsjednicu opštine Gusinje, a Dzeku Radoncicu na izboru za predsjednika Skupštine Opštine Gusinje.
U nadi da ce nam 2017 godina donijeti dobrog zdravlja, bericeta i napredka želimo Vam mnogo srece u radu i da nam Gusinje bude ono što smo svi i zamišljali. Sve najbolje i Srecna Nova 2017 godina.
Predsjednik,
Radoncic Mihret
Otvoreno pismo Ismeta Šujak    (1. januar 2017. god 2016)
Vijest da je, na izmaku 2016 u Opstini Gusinje konacno formirana vlast, obradovala je istinske prijatelje ovog grada. Koliko su sami mjestani sa nestrpljenjem ocekivali ovu vijest, toliko su se ovom dogadjaju obardovali i Gusinjani u dijaspori.
Kao jedan od mnogih koji se trenutno nalazi u New Yorku, ali sa srcem i cijelim svojim bicem uz svoj rodni kraj, zelim da vjerujem da je formiranjem nove vlasti stavljena tacka na sve podjele i svadje, koje su vise od godine dana punile stupce elektronskih i pisanih medija Crne Gore i sire. Necu biti neskroman ako kazem da su sve te podjele u Gusinju itekako imale refleksije i na nase odnose u samoj dijaspori.
Od nove vlasti u Gusinju ocekujem da ce ovu najmladju opstinu u Crnoj Gori povesti putem prosperiteta i boljitka za sve njene gradjane. U to ime Aneli Cekic, predsjednici opstine Gusinje i Dzeku Radoncicu, predsjedniku Skupstine opstine Gusinje, cestitam izbor, uz nadu da ce vratiti nadu da Gusinje bude mjesto iz kojeg ce se manje iseljavati, odnosno biti mjesto gdje ce omladina naci svoje uhljebljenje i formirati svoje porodice. Takodje ocekujem od dijaspore da prepozna svoje interese i ulazu u svoj rodni kraj. Na taj nacin i mi iz dijaspore cemo pomoci novoj vlasti da lakse resavaju probleme, kojih nazalost nije malo.
Uz zelju za dobro zdravlje i licnu srecu u novoj 2017 godini svima u zavicaju i dijaspori, neka izbor vlasti bude nova stranica u istoriji naseg Gusinja.
Srdacno vas,
Ismet Šujak, New York
Druga redovna sjednica SO Gusinje 31.12.2016. - Izbor Anele Cekic za predsjednicu opstine Gusinje    (31. decembar 2016)
Novogodisnja cestitka Almira Bektesevica, vlasnika kompanije Royal Kitchen & Bath    (31. decembar 2016)
Svim posjetiocima portala Gusinje-Plav.com želim srecnu, uspjesnu i biricetnu novu 2017 god uz mnogo više napretka, poštovanja i zajednicke sloge u našu dijasporu, a vama urednice i vašoj familiji još mnogo više uspjeha.
Almir Bektesevic, vlasnik kompanije Royal Kitchen & Bath
Nastavak konstitutivne sjednice drugog saziva SO Gusinje 30.12.2016.    (30. decembar 2016)
Izbor Dzeka Radoncic za predsjednika Skupstine Opstine Gusinje
Dzeko Radoncic izabran za predsjednika Skupstine Opstine Gusinje    (30. decembar 2016)

Danas je odrzana vanredna sjednica Skupstine Opstine Gusinje.
Poslanici su za predsjednika Skupstine Opstine Gusinje
izabrali Dzeka Radoncic, predsjednika OO SD

(Gusinje Plav Press)
Medžlis islamske zajednice Plav: Poziv za prikupljanje pomoci    (29. decembar 2016)
U ranim jutarnjim satima 29.12.2016. godine u plamenoj stihiji u potpunosti je izgorjela kuca Zaja Mujovica iz Plava. Njegova porodica je ostala bez krova nad glavom, na ulici. U požaru su nestale zalihe hrane, sav namještaj i odjeca. Obavještavamo vas da je Humanitarno drustvo Rahmet po urgentnom postupku porodici urucila pomoc u vidu osnovnih životnih namjernica. To naravno nece biti jedina pomoc ove organizacije.
Pozivamo sve sunarodnike i sve naše organizacije da se prikljuce akciji prikupljanja pomoci za našeg brata i njegovu porodicu. Podsjecamo vas da se nalazimo u sred oštre zime pa je situacija još urgentnija. Ovim putem pozivamo sve dzemate da na današnjoj džumi organizuju sergiju u cilju prikupljanja pomoci za pomenutu porodicu.
U nadi da cemo još jednom pokazati našu humanost na djelu srdacno Vas selamimo.
PS. Tim povodom u New Yorku je vec formiran odbor koji ce prikupljati novcana sredstva: hadzi Cekic Ragip 917-749-0187, Mujovic Dzafer 646-403-6125, Mujovic Edin 917-693-5517 ....Vise informacija uskoro!
Dogovorena nova vlast u Gusinju: DPS, PZG, SD, BS i UA    (29. decembar 2016)

Kako saznaje nasa agencija Gusinje Plav Press iz dobro obavijestenih izvora, u Gusinju je napokon dogovorena nova vlast. Rijec je o partijama koje ce ciniti siroku koaliciju, odnosno novu vlast ce ciniti: DPS, PZG, BS, SD i UA.
Nezvanicno, PZG ce postati dio DPS.
Uskoro vise detalja.
Bošnjaci neće da slave Njegoša  (28. decembar 2016)
Razlog zbog kojeg je danas crnogorska Vlada povukla iz skupštinske procedure izmjene Zakona o državnim praznicima, je nesaglasnost Bošnjačke stranke o istom, saznaje Kodex.

Naime, ovim predloženim izmjenama Zakona o državnim i drugim praznicima utvrduje se da novi praznik u Crnoj Gori bude 13. novembar, dan rodjenja Petra Drugog Petrovica Njegoša.
Iz Vlade su pojasnili da je razlog povlacenja Prijedloga protivljenje Bošnjačke stranke.

"Ne postoji saglasnost Bošnjcčke stranke za usvajanje predloženog zakona. Vlada je iz tog razloga povukla Prijedlog iz parlamentarne procedure." (Kodex)
Anela Čekić na tradicionalnom novogodisnjem prijemu koji je priredio Predsjednik Vlade Duško Marković  (28. decembar 2016. god)
Predsjednik Vlade Duško Marković priredio je juce, 27. decembra, tradicionalni novogodišnji prijem za visoke predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, politickog, privrednog, kulturnog i javnog života i za diplomatski kor.
Markovic je istakao da je 2016. godina bila godina sa toliko važnih dogadaja da bi samo njihovo evidentiranje u kljucnim elementima, oduzelo previše vremena za jednu svecanu priliku.
Premijer Markovic na novogodišnjem koktelu podsjetio je na neke od najvažnijih dogadaja na domacoj politickoj sceni u godini na izmaku.
Izmedju ostalih novogodisnjem koktelu u Podgorici su prisustvovali i:
predsjednica Opstine Gusinje Anela Čekić, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković.
I kad smo kod gradonacelnika Gusinja Anele Čekić, ona je prije dva dana doputovala u zavicaj iz visedenevne posjete nasoj dijaspori u New Yorku, gdje je na poziv naseg najpoznatijeg i najbolje organizovanog udruzenja EURO Gusinje bila gost na manifestaciji "Veče Dijaspore", odrzane 11. decembra u Astoriji (NY). (Gusinje Plav Press)
"Magija" prirode okovala ledom ROPOJANSKO JEZERO! (27. decembar 2016. god)
Prirodne ljepote sjevernog dijela Crne Gore, svoj "puni zamah" dobiju upravo tokom zimskih mjeseci!
Kalendarski, zima je vec počela, a iako snijega možda nema u velikim kolicanama, niske temperature su se pobrinule za "magiju" koja je svojstvena samo prirodi!
To nam pokazuje i ova fotografija zaledjenog Ropojanskog jezera, koju nam je poslao naš čitalac Dino Račić.
Smješten u "zagrljaj" gotovo nestvarnih pejzaža, a udaljeno 12 kilometara od Gusinja, Ropojansko jezero je jedno od omiljenih mjesta svih ljubitelja prirode, koji vole da uživaju baš ovdje...
Ovih dana, Ropojansko jezero se pretvorilo u nepreglednu zaledjenu površinu, demonstrirajuci "moć prirode" prema kojoj je čovjek nemoćan. (Kolektiv)
SREĆAN BOŽIĆ I USPEŠNA NOVA GODINA!  (25. decembar 2016. god)


SREĆAN BOŽIĆ I USPJEŠNA NOVA GODINA!

Osoblje restorana ČAKOR iz Bronx-a
Saopstenje za javnost  (25. decembar 2016. god)
U mjesnoj zajednici Prnjavor privode se radovi kraju na Centru za sveopstu upotrebu. Ovim putem zelimo da objavimo spiskove donatora i ucesnika iz citavog svijeta. Rukovodstvo mjesne zajednice na celu sa blagajnikom Pupovic Asmirom i predsjednikom Kolasinac Admirom se najiskrenije zahvalljuje svim donatorima koji su pokazali da u nasim srcima i dalje ima humanosti i merhameta kad se radi o pomoci. Posebno bismo izdvojili i pohvalili odbor iz SAD odakle je stiglo najvise donacija. Osim novca oni su nam dali nesebicnu i moralnu podrsku da istrajemo u radu i izgradnji jednog ovakvog objekta. Takodje dugujemo zahvalnost omladini Prnjavora koja je bila nosioc tereta izgradnje Centra i shvatila znacaj ovakvog objekta.
Napominjemo da je objekat velicine skoro 500m2 posjeduje dvije sale, po 150 m2 za obavljanje nasih redova, posjeduje gasulhanu, dva kupatila dvije kuhinje i jednu sobu za musafire. Upotrebu doma cemo regulisati pravilnikom cija je izrada u toku, ali vec sada se zna da ce to koristiti svi, a ne samo mjestani Prnjavora. Jos jedan put se zahvaljujemo svim donatorima i ljudima dobre volje koji su pomogli izgradnju Centra,neka ih Allah mnogostruko nagradi.
Rukovodstvo mjesne zajednice,
Predsjednik Kolasinac Admir i blagajnik Pupovic Asmir.

1. Prikupljeni novac za izgradnju Centra u MZ Prnjavor i date dnevnice-radnici

2. Kurbani i ostale donacije u materijalu i radu za Centar u Prnjavoru

3. Prikupljeno od strane Odbora u SAD

4. Od bratstva Mackic i Ibric koji su donirali za Prnjavorski Centar

5. Prikupljeni novac za Centar u Prnjavoru od strane predsjdnika MZ Prnjavor putem zahtjeva za pomoc

6. Imena od donatora za Prnjavorski Centar
MELDIN DRESKOVIC, MONTENEGRO U19 (FK JEZERO), VS UKRAINE AND DENMARK    (24. decembar 2016)
Zapalio se autobus koji je prevozio djecu iz Plava    (24. decembar 2016)
Autobus "Elan Company" izorio je danas u požaru na putu Bijelo Polje-Mojkovac, u mjestu Krstac.
Kako "Vijesti" saznaju, požar je izbio u toku vožnje.
Niko od putnika iz autobusa nije povrijeden.
Autobus je, kako su "Vijestima" kazali u ElanCompany, prevozio djecu iz Plava na sportkski turnir u Mojkovac.
Policijska patrola na Krstacu je primjetila dim iz autobusa, pa ga je iskljucila iz saobracaja.
Kako su nezvanicno kazali u mojkovackoj policiji, uzrok požara je kvar na vebastom grijanju.

Nastavak Stranice (News Archive)


  Uredjivacki tim magazina  Web dizajneri: advokat Edvin Hot i advokat Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic       Mirza Vukelj     Radoncic Miso


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
"Copyright www.Gusinje-Plav.Com - All Rights Reserved"