IRS: Korisnici Venmo, Cash app i drugih sličnih aplikacija oslobođeni su od poreza

Poreska uprava (IRS) je saopštila da će odložiti primjenu novih zahteva za izveštavanje koji je trebalo da stupe na snagu tokom predstojeće poreske sezone. Prvobitno, korisnici aplikacija koji su ostvarili prihod od 600 dolara ili više prodajom dobara i usluga bili su obavezni da prijave te transakcije Poreskoj upravi.

   Umjesto toga, aplikacije za plaćanje i online tržišta će slati posebne poreske formulare – tzv. 1099-K dokumente – poreskim obveznicima koji primaju više od 20.000 dolara i obave više od 200 transakcija prodaje dobara ili usluga.

   Zvaničnici Poreske uprave (IRS) navode da je jedan od razloga za odlaganje taj što su poreski obveznici zbunjeni oko vrsta transakcija koje se moraju prijaviti.

   Na primjer, transakcije “peer-to-peer” (između pojedinaca), poput prodaje kauča ili automobila, slanje kirije cimeru i kupovine ulaznica za koncert, ne bi bile obavezne za prijavu, dok bi se drugi tipovi kupovina odnosili na ovo pravilo.

   “Usvajanje ovakvog postepenog pristupa je ispravno u smislu poreske administracije i sprečava konfuziju”, izjavio je komesar IRS-a, Denny Verfel. “Jasno je da će dodatno odlaganje za poresku godinu 2023. izbjeći probleme za poreske obveznike, poreske stručnjake i druge u ovoj oblasti.”