Gusinje i Plav


FK "GUSINJE" - Gusinje


FK "GUSINJE" iz Gusinja datira iz 1933.godine, pod imenom "Sokolsko drustvo", sekcija za fudbal. Clanovi tog kluba su bili iz Gusinja , uglavnom ucenici Medrese iz Skoplja . Njihova aktivnost se odnosila na ukljucivanje gradske i radnicke-esnafske omladine u klub i upoznavanjesa fudbalskom vjestinom. Ova aktivnost se odvijala za vrijeme ljetnjeg raspusta, kada su polaznici Medrese boravili u svom zavicaju. Oni su tokom raspusta organizovali prijateljske utakmice sa ekipama iz Plava, Andrijevice, Berana, Bijelog Polja, Pljevalja i drugih mjesta. Susreti su za cilji imali upoznavanje i zblizavanje omladine iz svih krajeva Crne Gore.Ovi susreti su sluzili za upoznavanje i zblizavanje omladine ovih krajeva iz Crne gore. Ovakve aktivnosti odrzavale su prije i u toku Drugog svjetskog rata, sve do 1946.godine, dje je napredna omladina iz Gusinja bila i ucesnik NOR-a.


1946.godine klub se transformise u FK "Partizan". Tada se pored fudbalske formiraju i druge sekcije: rukometna, stonoteniserska i gimnasticka. Svoje aktivnosti FK "Partizan" bazirao je na organizaciji turnira , prijateljskih utakmica, i ucescu na vise fudbalskih turnira, kako u blizem okruzenju tako i sirom Crne Gore.FK "Partizan" iz Gusinja registrovan je prvi put u julu, 1969.godine, kada je prijavljen za zvanicno takmicenje Sjeverne fudbalske regije, cije je sjediste bilo u Bijelom Polju. Ova regija inace obuhvata jos fudbalske klubove iz Pljevalja, Bijelog Polja, Mojkovca, Kolasina, Rozaja, Berana, Andrijevice Plava i Gusinja.

U to vrijeme u klubu su postojale dvije kategorije: seniori (prvi tim) i omladinci (drugi tim), koji su se zvanicno takmicili u prvenstvu i KUP-u Marsala Tita. U periodu od 1969. do 1984.godine, seniorska selekcija je tri puta osvajala KUP"Marsal Tito", na nivou Sjeverne fudbalske regije, dok je omladinska selekcija isti KUP osvojila dva puta (omladinci su ucestvovali i na zavrsnom takmicenju KUP-a "Marsal Tito" za Crnu Goru). Seniorsku selekciju sacinjavalaje omladina, studenti, radnici i seljaci ovog kraja, a "omladinci" su bili srednjoskolci i seljacka omladina iz Gusinja.

Za razvoj fudbala i uopste sporta u Gusinju najvece zasluge i priznanja pripadaju rahmetli Sucu Ibrahimagicu - profesoru Fizicke kulture, sportskom i drustveno- politickom radniku iz ovog kraja, koji je svojim radom postavio "temelje" za sve ove aktivnosti.

U takmicarskoj sezoni 1984/85.godine Sjeverne fudbalske regije, seniori FK "Partizan" iz Gusinja osvajaju prvo mjesto i po prvi put u svojoj istoriji se plasiraju u Republicku fudbalsku ligu Crne Gore. Omladinci sticu pravo i takmice se u paralelnoj fudbalskoj ligi Crne Gore. Plasman u veci rang zahtijevao je bolje uslove i bolju materijalnu situaciju od one u kojoj se klub tada nalazio. FK "Partizan" tada je izgradio fudbalski teren dimenzija 100x75m, sa ogradom, a napravljene su i skromne prostorije prema propozicijama Fudbalskog Saveza Crne Gore; Suoceni sa sve vecim problemima, neiskustvom , nedostatkom finansijskih sredstava, odlaskom skoro citavog prvog tima u SAD-e (uglavnom iz ekonomskih razloga), klub se u Republickoj ligi zadrzava samo godinu dana.

Nakon toga, klub nastavlja takmicenja u Sjevernoj fudbalskoj regiji, sve do sezone 1992/93.godine, kada prelazi u Drugu Republicku ligu Crne Gore, gdje ostaje isto godinu dana. Nakon toga, ponovo se vraca u Regiju, da bi u sezoni 1994/95.godine postao staro-novi clan Republicke fudbalske lige Crne Gore. Ovaj uspjeh postignut je angazovanjem nekoliko entuzijasta, sportskih radnika iz Gusinja. Povratak u staro-novo drustvo zahtijevao je vecu angazovanost kluba i mjesta. Iste godine zapoceta je izgradnja stadiona, odnosno "Sportskog centra" u Gusinju, zahvaljujuci prvenstveno nasim gradjanima-donatorima iz SAD-a. Realizaciju objekta pomogli su i predsjednik SO Plav, zatim Ministarstvo sporta, Fudbalski Savez Crne Gore, Vlada Crne Gore, radne organizacije iz Plava i Gusinja,privatnika-donatora i vlasnicima objekata na stadionu. Na zapadnoj strani stadiona uradjene su tribine u duzini od 110m, koja moze primiti oko tri hiljade posjetilaca, uradjene su nove klupske prostorije, sa svim pratecim objektima, kabinama, cetiri svlacionice i tri kupatila. Tako su stvoreni optimalni uslovi za takmicenje 1996.godine. U isto vrijeme Skupstina FK "Partizan" donosi jednoglasnu odluku za promjenu imena kluba u FK "Gusinje".

Od tada, klub se takmici u Republickoj fudbalskoj ligi Crne Gore, pod imenom FK "Gusinje" iz Gusinja. Klub danas ima dvije selekcije: seniori u RFLCG-e, i pioniri, koji se takmice u Sjevernoj fudbalskoj ligi, cije je sjediste u Beranama. Uskoro predstoji adaptacija-renoviranje zelene povrsine fudbalskog terena.

U Gusinju, maj, 2003.god podatke dao: Ruzdija- Ruska Rasic


Urednici

Saradnici


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Chatroom | Vijesti P-G | Glavna Stranica
Copyright 2002 Gusinje-Plav.com